Jump to content

Ευρεση και αγορα τηλεσκοπιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα , είμαι νέος στην αστρονομία και ψαχνω για τηλεσκόπιο (δεδομένου ότι εχω budget ως 100 ευρώ). Μέχρι στιγμής εχω βρει τα εξής :

Bresser Classic 70/350 Refractor

Bresser Classic 60/900 Az Lens

 

Θα μπορουσε καποιος να μου πει ποιο ειναι καλυτερο ή να μου προτεινει καποιο αλλο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα απαντήσω εγώ αν και δεν ειμαι και πολύ ειδικός. Οταν βλέπεις αυτά τα νούμερα σε τηλεσκόπια υποδεικνύουν το εύρος του φακού και την εστιακή απόσταση. Που δηλαδή εστιάζει ο φακός. Πχ 60/900 σημαίνει φακός διαμέτρου 60χλστ και εστιακή απόσταση 900χλστ. Διαιρώντας το 900:60 βγαίνει το διάφραγμα. Οσο πιο μεγάλη η τιμή τοσο πιο σκοτεινό είναι,πιο λιγο φώς δηλ μπαίνει μέσα. Αυτά τα δύο που αναφέρεις ειναι ένα σχετικά φωτεινό με ασθενή μεγέθυνση κσι ένα πιο σκοτεινό με ισχυρή μεγέθυνση. Το πρώτο ανιχνεύει πιο ασθενή αστρικά αντικείμενα μεγάλου ισως μεγέθους ενω το δεύτερο πιο φωτεινά μικρά αντικείμενα (πχ πλανήτες). Βέβαια πρέπει να δεις και τα προσοφθάλμια. Αυτά τα φθηνά συνήθως έχουν προσοφθαμια 0.965" πολύ μέτριας ποιότητας. Κοιτα αν εχουν μεγαλύτερα προσοφθάλμια 1.25" και προτίμησε αυτά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου, διάβασε αυτό: https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=275099#275099

 

Ένα Bresser 70/700 των 70 ευρώ το είχα, όπως και πολλοί εδώ μέσα. Αξιοποιήθηκαν τα βασικά του κομμάτια, ο σωλήνας σαν τηλεσκόπιο καθοδήγησης, η βάση τροποποιήθηκε με βάρη για επίγεια παρατήρηση με ένα πολύ καλύτερο Orion ST80, οι φακοί έγιναν καπάκια για εστιαστές κλπ.

Αλλά όλα αυτά με μια σχετική εμπειρία. Εάν είσαι άπειρος μόνο το φεγγάρι θα δεις και αυτό θα τρέμει σαν τρωκτικό στη Σιβηρία τέτοια εποχή. Το 60/900 πολύ σκοτεινό και η βάση του ακόμη χειρότερη, σαν οδοντογλυφίδες είναι τα πόδια και η κεφαλή υποτυπώδης. Πωλούνται 2 στο Marketplace του FB, ακριβότερα από όσο τα είχαμε πάρει τότε από το Lidl.

Το 70/350 αντιθέτως είναι καλό (για την τιμή του πάντοτε) για ημερήσια χρήση. Θα βλέπεις κάποιο κίτρινο και ιώδες χρώμα να ξεφεύγει από τα αντικείμενα, αλλά στην τιμή αυτή δεν μπορείς να το αποφύγεις. Είναι μια μικρότερη έκδοση του 80/400 που λέω παραπάνω. Ακόμη και το διαγώνιο για επίγεια είναι κατασκευασμένο, αν και σε ορθή γωνία και ο τρίποδας δεν είναι αστρονομικος. Είχα και αυτόν τον τρίποδα, είναι ένας κλασικός με μανιβέλα, όχι για πέταμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη ψηφιακή σου μηχανή ή το κινητό (όχι όμως για DSLR). Εάν έχεις θέα από το σπίτι σου μπορείς να πειραματιστείς με αυτό και θα δεις πάλι το φεγγάρι και λίγα κόμη πράγματα στον ουρανό. Οι φακοί είναι της πλάκας και ο αντάπτορας για το κινητό ό,τι πρέπει για να βάζεις επάνω το σαπούνι στο μπάνιο. Ουσιαστικά παίρνεις έναν αξιοποιήσιμο σωλήνα, έναν βασικό φωτογραφικό τρίποδα και τα άλλα ξέχασέ τα.

Εάν θέλεις όμως κάτι για αστρονομική χρήση, θα πρέπει να διαβάσεις και να πληρώσεις παραπάνω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης