Jump to content

Σετ ("χειροποίητο") προσοφθάλμιων για SW DOB 10''


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά.

 

Ποιο set προτιμάμε για SW DOB 10";

 

Α)

1) Explore Scientific 68° 24mm

2) Explore Scientific 82° 11mm

3) Explore Scientific 82° 4.7mm

 

Σύνολο: 467€

 

ή

 

Β)

1) Explore Scientific 68° 24mm

2) Baader Hyperion Mark IV Zoom 8-24 mm

3) TeleVue Barlow x2

 

Σύνολο: 547€

 

Μιλάμε για 1.25" ίντσες.

 

Ευχαριστώ.

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαρτάται απ το τι θες να δεις, αν έχεις tracking και εμπειρία στην παρατήρηση. Προσωπικά θα πήγαινα στο Α. Έχεις λιγότερο γυαλί μπροστά σου (παρόλο που ο TV είναι ποιοτικός) και άρα πιο καθαρή πλανητική και όχι μόνο. Θα έχεις μεγαλύτερο fov και, τέλος, αν και όχι τέλειοι, θεωρώ ότι οι ES είναι καλύτεροι του zoom. Θυσιάζει βέβαια όλες τις εστιακες που σου δίνει ο τελευταίος... Πρέπει να δεις τι θες να παρατηρείς, με τι τρόπο, πόσα θες ή θεωρείς ότι αξιζει να δώσεις, αν έχεις αλλά όργανα για να χρησιμοποιηθουν οι φακοί ή τι αναβάθμιση μπορεί να κάνεις μελλοντικά...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ. Αν και η Α επιλογή είναι φθηνότερη, δίνει μεγαλύτερο πεδίο. Έχεις και μια ωραία ακολουθία διπλασιασμού της μεγέθυνσης, 50-110-255x και ιδανικές κόρες εξόδου, 5mm, 2mm & 1mm. Θα διάλεγα τη Β μόνο εάν είχα διάφορα τηλεσκόπια με διάφορους εστιακούς λόγους, έως και υπερδιπλάσιους του f/5 (SCT & MCT).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις γνώμες σας. Κι εγώ προς το Α κλήνω. Σκέφτομαι όμως μήπως παραείναι η μεγέθυνση με το 4.7mm και καλύτερα να πάω σε 6.7mm

 

Σκοπός μου είναι να μπω στον χώρο τον DSOs μιας και με το "παιδικό" Bresser 60/700 ήμουνα μόνο σε Ήλιο, πλανήτες και φεγγάρια. Δε λέω...μου έμαθε πολλά (Αααχ... Η στιγμή που πρωτοβλέπεις δακτυλίδι Κρόνου...) άλλα είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Μεγαλος δάσκαλος και τα κυάλια φυσικά μέσω των οποίων ήταν η πρώτη επαφή με βαθύ ουρανό (M31, M42, M13, M8,...).

 

Τώρα με το 10άρι dobsonian σκοπεύω να κάνω εξορμήσεις σε σκοτεινούς ουρανούς αλλά και ταρατσάτο (Καλλιθέα) για πλανητική. Άρα σωστά δε ψάχνω και το Moon & Skyglow όπως και το UHC-S ; Έναν telrad μετά και πιστεύω ότι θα είμαι καλά.

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

255x είναι καλή για πλανητική και για διπλούς αστέρες ή διαχωρισμό σφαιρωτών. Το 6.7 θα σου δίνει 180x, είναι σημαντική η διαφορά.

Έχω και τα δύο και χρησιμοποιώ περισσότερο το 6.7, αλλά το 12" έχει εστιακή 1500 όπου δίνουν 223x & 319x. Το >300 σπάνια είναι εφικτό όμως. Στο 8ρι ο εστιακός λόγος είναι f/6 και τα 255 βγαίνουν κάπως σκοτεινά (κε=0.78 ), ενώ στα καταδιοπτρικά το 4.7 είναι εκτός φάσματος. Στο 10" όμως νομίζω πως βρίσκεται στο ιδανικό σημείο το 4.7.

Αργότερα, εάν θέλεις να γεμίσεις τα κενά, προτείνω διαστήματα 1.4-1.6x.. Έτσι, ανάμεσα στα 24, 11 και 4.7 θα μπορείς να βάλεις ένα 16ρι (η ES έχει το 68 16mm) και ένα 7ρι (προφανώς το 82 6,7mm). Με αυτά εξαντλείς όλο το φάσμα μεγεθύνσεων με πολύ καλή απόσταση και ομοιογένεια, ίδια μάρκα-παραπλήσια βάρη, εν μέρει ομοεστιακότητα.

 

Για τα φίλτρα συμφωνώ, σηκώνει και OIII το 24mm για το Veil και άλλα εκτεταμένα νεφελώματα. Εάν παρατηρείς στην ταράτσα, το Moon & SKyglow μπορείς να το έχεις μόνιμα στο 24ρι, επειδή ο ουρανός θα είναι ανοικτό γκρι και δεν θα σου αρέσει.

 

Καλό το Telrad με τον κύκλο των 4 μοιρών, αλλά η σχεδίαση είναι ανόητη. Ένα τεράστιο μαύρο πράγμα σαν φέρετρο που, όταν το ανοίγεις, είναι άδειο, έχοντας μόνο μπαταρίες και 2 καλώδια στη γωνία. Εγώ το έχω μόνιμα στο 8ρι που είναι στο εξοχικό και για όλα τα άλλα τηλεσκόπια χρησιμοποιώ τον Rigel. Κόλλησα από μία βάση στο καθένα (πιάνει ελάχιστο χώρο επάνω στον σωλήνα, όπως μπαίνει όρθιο) και τον έχω στη θήκη με τους φακούς. Τον βάζω, κάνω μια μικρή ευθυγράμμιση (θέλει ελάχιστη ρύθμιση από το ένα στο άλλο) και είμαι έτοιμος. Χάνω τον κύκλο των 4 μοιρών που ούτως ή άλλως κανένα τηλεσκόπιο δεν έχει τέτοιο πεδίο (αλλά είναι χρήσιμος σε ορισμένα αστροάλματα) αλλά κάθεται πιο ψηλά το στόχαστρο και δεν απαιτείται να κολλάει το μάγουλο στον σωλήνα. Τέλεια σχεδίαση. Ο Telrad θα είχε αναβαθμιστεί εάν δεν είχε πεθάνει ο εφευρέτης του, είναι απαράδεκτο να έχεις τόσο χώρο ανεκμετάλλευτο, το έχω δει μόνο στο πρώτο Gameboy αυτό το πράγμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το λέω λόγω φόβου για ασταθή ατμόσφαιρα μήπως είναι υπερβολή το x255 και σπάνια μόνο καταφέρω να δω καθαρό είδωλο και χωρίς να βράζει. Δεν ξέρω, ρωτάω γιατί δεν έχω εμπειρία και δε θέλω να πάρω ένα προσοφθάλμιο που θα κάθεται. Άρα καταλαβαίνω ότι γενικά ο κανόνας είναι να μην ξεπερνάμε τα x300.
Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι. Μπορείς πάντως να πάρεις το 6.7 και αν δεις πως χρειάζεσαι παραπάνω να πάρεις και το 4.7 αργότερα. Είναι τόσο μικρά, ελαφρά και αποδοτικά που με τρώνε χρόνια τα δάκτυλά μου να πάρω και το 8.8 (είχα και το 14, το οποίο αντάλλαξα μαζί με αρκετά χρήματα με έναν Ethos 13), παρόλο που έχω το ES100 9mm.

Τα ES νομίζω είναι best buys, τα βρίσκεις 100 ευρώ μεταχειρισμένα τα μικρά. Όλο και κάποιος θα "αναβαθμιστεί" σε Nagler T6 ή κάτι άλλο και τα πουλάει, το ίδιο έπαθα και εγώ, έτσι είναι ο καταναλωτισμός.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εμενα με φοβίζει περισσότερο ο 11mm που θέλεις να πάρεις λόγω αρκετά οριακής υψηλής μεγέθυνσης για μεσαίο προσοφθάλμιο που θα είναι και το βασικό σου κακα τα ψέματα. Ισως σε κουράσει λίγο στην παρακολούθηση και θα το ήθελα με λίγο μεγαλύτερο πραγματικό πεδίο απο 0,75 πυ βγάζει.

Δεν έχω όμως εμπειρια παρατηρησης σε ουρανό της Αθήνας και αυτος ισως είναι ο λόγος που προτείνεται ο 11 εξαιτιας του οτι σκοτεινιαζει αρκετα τον ουρανό και ετσι μειώνεται η ζημιά της φωτορύπανσης.

Επίσης έχει να κάνει και με την περίοδο που παρατηρείς (εποχή γαλαξιών-σφαιρωτών και νεφελωμάτων) οπου για να βρείς το γλυκο σημείο θα παιξεις με αυξομειώσεις στη μεγενθυση και στο πεδιο...

Γιαυτό στο τέλος καταντάμε και τα αγοράζουμε όλα.... :D

Εγω παρατηρώ με C8, σπάνια πιά στη βάση του nexstar και σχεδόν μόνιμα πάνω στην az4 για ευκολία, αλλα έτυχε 2 φορές στη Διρφη που μαζευόμαστε τα καλοκαίρια να παρω αγκαλια ολη τη νύχτα ενα 10 dob κλειστου σωλήνα με τον 16 t5 nagler. Εμπειρία αξέχαστη!!! Δεν αισθάνθηκα ολη νυχτα την ανάγκη να αλλάξω προσοφθάλμιο είτε για εύρεση, είτε για παρατήρηση...Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα περισσότερο.

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με προβλημάτισες τώρα. Απλώς σκέφτομαι ότι με το 16mm θα έχω μεγάλη απόσταση μέχρι το 4.7mm. Ίσως ένα 14mm που η ES βγάζει με 82° ενώ το 16άρι είναι με 68°.

 

Δεν σκοπεύω να κάνω πολλές παρατηρήσεις από Αθήνα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε για DSOs. Θα ανεβαίνω ταράτσα μόνο για πλανητική παρατήρηση.

 

Γενικά γίνεται να ζήσεις με 3 μεγεθύνσεις ή δεν παλεύεται;

 

Φωτίστε με!

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά γίνεται. Καλό είναι η βασική σου μεγέθυνση να είναι 100-125x. Είναι σημαντικό για πολλά αντικείμενα, όπως πλανητικό νεφελώματα, μικρούς γαλαξίες, σφαιρωτα. Τα 16 σου δίνουν 75x, όχι πολύ μακριά από τα 50x. Εγώ συνήθως πηδω από τον Nagler 22 στον 12 και από τον ES20 στον 9, ή διαλέγω σαν χρυσή τομή τον N 17 ή E13. Όντας όμως ήδη στις 2" θα ανέβω στον Hyperion 31 και θα κατέβω στα μικρά, ES82, Delos, Radian <10mm. Εσύ από τον 24 στον 16 λίγα θα κέρδιζες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεψεμε εχουμε περάσει πόλλες ωρες με τετοια διλλήματα και πολλες φορές είναι και θέμα προτίμησης που αν δεν δοκιμάσεις δεν θα καταλάβεις. Αν είναι να μείνεις σε 3 ισως είναι καλύτερη η αρχική σου επιλογη. Δεν διαφωνώ σε τίποτα απο όσα σου έχουν γράψει παραπάνω, το μονο θέμα μου είναι λιγο στο κομματι της παρακολούθησης λογω μεγενθυσης και του πεδίου που βγαζει ο 11mm στις 100+ αρχιζει λιγο το αντικείμενο φευγει πιο γρήγορα απο το πεδίο. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να ξεκινάω απο τις 40-50 αναζητηση και αντικείμενα τυπου veil με φιλτρο και άλλα που θέλουν πανω απο 4-5 κορη εξόδου και μεγάλο πεδίο, μετά 75-80 νεφελώματα τυπου ωρίωνα και όλα στο Νότο στον τοξότη, σκορπιό και ανοιχτά σμήνη οπου μπορεί και να μείνω για πολύ ωρα και τελος 100+ για γαλαξίες σφαιρωτά σμήνη πλανητικά νεφελώματα κλπ. Για διπλά , carbon, και οτι άλλο απαιτεί παραπάνω παω όσο με παει η ατμόσφαιρα και το τηλεσκόπιο.Μεχρι τις 100+ μεγεθύνσεις δηλαδή θέλω να τις σπάσω στα 3 και 75-80 είναι all around για εμενα. Εχοντας βέβαια το C8 που παιζω 2,5 κορη εξόδου περίπου.

Ξέρεις οσο μεγαλώνεις σε ίντσες αναγκαστικά για να είσαι στην περιοχή με κορη εξόδου 2-3 οπου είναι και το βασικό προσοφθάλμιο θα πρέπει να αυξάνεις τις μεγεθύνσεις και αυτό έχει μια δυσκολία αν είσαι χειροκίνητος.

 

Τέλος δές και το κομμάτι των eyerelief αν φοράς γυαλιά στην παρατήρηση σε ότι επιλέξεις.

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για την αποτύπωση της σκέψης σου. Κάθε απάντησή σας, είναι για μένα τον αρχάριο πολύτιμη.

 

Ίσως τότε να ξεκινήσω με το σετ Α) και πάω βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με ανάγκες που θα προκύψουν.

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

επειδη κ εγω ενδιαφερομαι για dob 10 , αγορα που θα γινει απο την ανοιξη και μετα ωστε να φτιαξει ο καιρος, και επειδη απο τωρα κοιτω για προσοφθαλμια, να κανω μια ερωτηση για το σετ Α προς τους εμπειρους:

γιατι το es 68 24mm και οχι το es 82 24mm?

 

edit. ok sorry, μιλαμε για 1.25 ιντσες

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπου, αν είναι να πάρεις 2" φακό, ο 82 30mm θα σου δώσει το μέγιστο πεδίο. Μπορείς να πάρεις τον 24 φυσικά για λόγους βάρους, οικονομίας ή αν έχεις χαμηλό εστιακό λόγο, f/3.3-4. Τα ίδια ισχύουν μεταξύ Nagler 31 και 26 και άλλους παρόμοιους φακούς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης