Jump to content

Αγορά 1ου τηλεσκοπιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Μετά από καιρό παρατήρηση και διαβάσματος (nightwatch) έχω μπει και εγώ στη διαδικασία για την αγορά τηλεσκοπίου. Βρίσκομαι στην πόλη της Άρτας άλλα οι παρατηρήσεις που κάνω είναι σε ένα χωρίο 25χλμ. έξω από την πόλη με χαμηλή φωτορύπανση. Οι παρατηρήσεις γίνονται με την βοήθεια του stellarium στο κινητό και με ενα παλιό σοβιετικό μονοκυάλι σε τρίποδα 20Χ50. Έπειτα από πολύ διάβασμα στο φόρουμ κατέληξα στο SW Dobsonian 6 απο το Πλανητάριο. Παράλληλα σκέφτομαι αρχικά να προσθέσω στην αγορά έναν BARLOW 2X ,ενα προσοφθάλμιο laser collimator και το t-ring για την σύνδεση με μια cannon dslr που έχω. Ξέρω οτι δεν είναι το ιδανικό για φωτογράφιση άλλα έστω υποτυπωδώς να “κρατάω” αυτο που βλέπω.

Η παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι κυριως πλανητική και ότι μπορώ απο τα messier. Το ερώτημα κυρίως είναι αν θεωρείτε οτι είναι καλή η αγορά (άλλωστε το μπάτζετ μέχρι εκεί είναι) και αν είναι “απαραίτητα” τα πρώτα αξεσουάρ που σας είπα.

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αγορά είναι πολύ καλή, όπως έχουμε ήδη πει. Εάν έχεις χρήματα για αξεσουάρ, δες μήπως τα δώσεις για να ανέβεις 2", στο 8" δηλαδή.

Το μονοκιάλι είναι το Турист-3;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το μονοκυάλι είναι αυτό. Είναι δύσκολο φυσικά για παρατήρηση άλλα το είχε ο πατέρας μου παρατημένο και είπα να το χρησιμοποιήσω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Είχα μπει λίγο στη διαδικασία μήπως τελικά πάω για το 8'' (ήταν 449 στο πλανητάριο) αλλά σήμερα είδα ότι η τιμή είναι πλέον στα 524! Είναι σχεδόν 200ευρώ πάνω από το 6''άρι. Αναγκαστικά θα κοιτάξω τελικά για το Dob 6'' . Είναι απαραίτητο λέτε κάποιο έξτρα? Για τον barlow 2x λέω να κάνω πρώτα τις παρατηρήσεις και μετα να δω αν τον χρειάζομαι. Το προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης? Θα το μεταφέρω με αμάξι στο πίσω κάθισμα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε καλωσηρθες και απο εμενα. Το 6 ειναι πολυ καλη επιλογη αν και το 8 μαλλον θα σου κρατουσε μια ζωη. Για προτεινομενα προσοφθαλμια δες εδω. Πολύ καλή επιλογή ο celestron x cel 2x η ο televue 2Χ αν και ο δεύτερος μπορεί να μην εστιάζει λόγω μήκους. Προσοφθαλμια με τον καιρό θα δεις ότι θέλεις 3 και ένα barlow. Ένα για πλανητική με μεγάλη μεγέθυνση, ενα για βασικό με μέτρια μεγέθυνση και ένα εντοπισμού μικρής μεγέθυνσης. Το 6αρι αν δεν κάνω λάθος είναι 150/1200 άρα έχει f8. Οπότε για βασικό πάρε ένα 12μμ που θα κάνει 100 μεγεθυνσεις. Για πλανητική θα σου πρότεινα κανένα ορθοσκοπικο από την baader από 6 έως 8μμ η τον πολύ καλό televue plossl 8mm. Σε αυτά μάλλον δεν θα βάζεις barlow γιατί θέλει πολύ καθαρό και σταθερό ουρανό για να σηκώσει τέτοια μεγέθυνση. Για σκοπευτικο πάρε ένα 30-40 με μεγάλο πεδίο. Έτσι αν πάρεις τα 40μμ, 12μμ και 8μμ και τον Barlow 2x τότε θα έχεις 40μμ, 20μμ, 12μμ, 8μμ, 6μμ και 4μμ μεγεθυνσεις που πραγματικά θα σε καλύψουν παντού. Όλα τα παραπάνω προσοφθαλμια πωλούνται στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης. Όσο αναφορά την φορητοτητα το 6 είναι μια χαρά για μεταφορά ακόμα και με πόδια αν είστε 2 άτομα. Αλλα απαραίτητα εξαρτήματα είναι το telrad ένας ερευνητής 1χ χρήσιμος για εύρεση στόχων καθώς και ένα προσοφθαλμιο ευθυγράμμιση γιατί μες το αμάξι απευθυγραμμιζονται εύκολα τα κάτοπτρα. Ενα καλο προσοφθαλμιο ευθυγραμμησης ειναι αυτο εδω https://www.planitario.gr/omokentriko-prosofthalmio-euthugrammishs-gia-neutwneia-thleskopia-2-intswn.html . Βεβαια θα σου προτεινα να μην κανεις καμια αγορα για μερικους μηνες γιατι μπορει να μην σου φανει τοσο ωραιο το χομπι μετα απο λιγο καιρο. Μετα αγορασε προσοφθαλμια. Επισης το να λες οτι το θες για πλανητικη και μεσσιερ πιστευω ειναι ατοπο. Το 6 μπορει να δει πολλους γαλαξιες νεφελωματα σμηνη εκτος των μεσσιερ. Επειδη εχεις και χαμηλη φωτορυπανση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επίδραση της διαμέτρου δίνει παραβολική συνάρτηση (y = αx2, α≠ 0) καθώς η επιφάνεια του κυκλικού κατόπτρου είναι Ε=πr2 και η επιφάνεια είναι ανάλογη της ολικής ανάκλασης.

Ως προς τα 5 κλασσικά νευτώνια που κυκλοφορούν:

6x6=36

8x8=64

10x10=100

12x12=144

14x14= 196.

Από αυτά προκύπτουν οι λόγοι που μας δείχνουν πόσο φωτεινό είναι το ένα τηλεσκόπιο σε σχέση με το άλλο:

8"/6"= 1.78

10"/8"= 1.56

12"/10"= 1.44

14"/12"= 1.36

Λόγος 2.5 μας ανεβάζει ένα ολόκληρο mag. Ας πούμε 14"/6"= 5.44, δηλαδή 2 ολόκληρα μεγέθη, ένας άλλος κόσμος με άλλα λόγια.

Τώρα, που θα βάλεις το σημείο αποκοπής, δηλαδή ποιό τηλεσκόπιο είναι το ελάχιστο για να δεις κάτι αξιόλογο; Άλλοι λένε 8", άλλοι λένε 6". Ωστόσο τα περισσότερα νευτώνια που πωλούνται είναι 5" και 4.5" στην πραγματικότητα (στα καταδιοπτρικά 3.5").

Και εγώ έχω προβληματιστεί για τα δύο καταδιοπτρικά μου που είναι 6", αξίζει να αλλάξω το SCT σε 8";

Για να απαντήσεις το ερώτημα, αξίζει να δεις τον λόγο κόστους/αποτελέσματος.

Ας πούμε, το dob 6" κοστίζει 334 και το 8" 524, λόγος κόστους 1.61.

Λόγος αποτελέσματος 1.78.

Άρα λόγος αποτελέσματος/κόστους 1.10. Ο λόγος είναι μεγαλύτερος της μονάδας, άρα κερδίζεις, αλλά όχι φοβερά, κέρδος τάξης 10%.

Οπότε το ερώτημα είναι εάν τα έχεις τα 524.

Στην πράξη πρέπει να υπολογίσεις πως με το 6" μπορείς να αγοράσεις και φθηνότερους φακούς, είναι μια χαρά και οι Hyperions και οι Paradigm και οι Ultrawides, λόγω του f/8, έναντι f/6.

Από την άλλη, μεταχειρισμένα θα βρείς περισσότερα 8" από 6", σε τιμή 2/3 έως και 1/2 της κανονικής.

Εγώ κατέληξα πως δεν είναι cost effective το 8" SCT έναντι του 6", επειδή το χρησιμοποιώ στο μπαλκόνι μου πια. Εάν πάω σε εξόρμηση θα πάρω το 8" ή το 12" dob, τα οποία τα αγόρασα φθηνότερα από το Nexstar 6". Στην πραγματικότητα, όλα τα 7 υπόλοιπα τηλεσκόπιά μου (δύο μικρά πήρα καινούρια, τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα) κόστισαν όσο το Nexstar 6", λόγω του GOTO. Μαζί με τις βάσεις και τα τρίποδα θα κόστιζαν λιγότερο από το Nexstar 8". Και τα δύο είναι 1.78 και 4 φορές ισχυρότερα και ένα τρίτο ισάξιο. Αυτό για να πάρεις μια ιδέα πως εξανεμίζονται τα χρήματα 1. αγοράζοντας GOTO και 2. αγοράζοντας καινούρια τηλεσκόπια (το 3. είναι η αγορά φακών, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Τροφή για σκέψη, όχι τόσο για το 6" vs 8", όσο για το μέλλον σου στην αγορά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ σωστή και κατατοπιστική η ανάλυση σου.Σ ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Απο προσωπική εμπειρία (ήμουν χρόνια στην πώληση υπολογιστών) καταλαβαίνω ποιες είναι οι σώστες ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν σε μία αγορά. Και εγω θεωρώ πως είναι λανθασμένο να είναι στο νούμερο 1 η ερώτηση πόσο κάνει (κακώς το ανέφερα πιο πάνω). Ο καθ ενας αξιολογεί φυσικά με τα δικά του κριτήρια τα πράγματα. Βασικό για εμένα είναι ότι από τότε που έφυγα απο την Αθηνά ή φύση με κέρδισε. Μετά από καιρό μπήκα στη διαδικασία της αγοράς τηλεσκοπίου και χάρις στο φόρουμ πραγματικά έμαθα πολλά. Τροφή για σκέψη όπως είπες... :D . Ευχαριστώ και τον (Quantum) για την ανάλυση του.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Τελικά μετά από σκέψη και βάζοντας όλες τις παραμέτρους στο παιχνίδι έκανα παραγγελία το dob 8"... Αρχικά δεν θα πάρω κάτι έξτρα πλην φυσικά του collimator το οποίο πιστεύω θα το χρειαστώ εξ αρχής. Ότι άλλο μετά θα το δω στην πορεία.Η παραλαβή θα γίνει τέλος Μαρτίου οπότε συνεχίζω με το vintage μονοκυαλι, με το οποίο πάντως (όσο και αν δεν βολεύει) βλέπω βελτίωση στο να στοχεύω...Μια τελευταία ερώτηση έχω που πηγάζει από όσα διάβασα στο φορουμ. Εναι τοσο "κακος" ο 10αρης φακός που έχει το πακέτο?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Το τηλεσκοπιο σου ειναι καλο μεχρι να δεις μέσα απο των άλλων" ειναι μια φραση τοσο σοφή που θα πρεπε να γινει το μότο μας

Κυριε Κοκκολη ειμαστε τυχεροι που σας εχουμε!

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Το τηλεσκοπιο σου ειναι καλο μεχρι να δεις μέσα απο των άλλων" ειναι μια φραση τοσο σοφή που θα πρεπε να γινει το μότο μας

Κυριε Κοκκολη ειμαστε τυχεροι που σας εχουμε!

 

Αυτό ηταν το κερασάκι στην τουρτα μετά απο ολη αυτή την απιστευτη αναλυση!!!

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν έχεις σκοτεινό ουρανό πάρε τις περισσότερες ίντσες που μπορείς έστω και μόνο με τα προσοφθάλμια που έχει . Επένδυσε στο τηλεσκόπιο και μετά σιγά-σιγά αγόρασε και τα άλλα που θέλεις (βάλε και τα φίλτρα στον προϋπολογισμό) .Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσεις όλα μαζί .Πάντως να ξέρει ότι άμα κολλήσεις το μικρόβιο δεν έχει επιστροφή (δεν υπάρχει και εμβόλιο) .Σίγουρα θα χαλάσεις πολλά περισσότερα από αυτά που σκοπεύεις . Το 8 άρι με κανά 2-3 μέτρια ποιοτικά προσοφθάλμια , 2 μέτρια φίλτρα UHC-OIII ,χάρτη μια και δεν είναι goto και χωρίς laizer (εγώ χρησιμοποιώ ένα καπάκι που αγόρασα από FLO γύρω στα 10ευρώ αν θυμάμαι καλά ) υπολόγισε τελικά έξοδα γύρω στα 1.000 ευρώ . Όμως μπορείς να τα πάρεις σιγά-σιγά . Πάρε το 8άρι και τίποτα άλλο και μετά χτίζεις σιγά-σιγά .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας. Πραγματικά η ανάλυση του kkokkolis είναι εκπληκτική για όποιον θέλει να αγοράσει τηλεσκόπιο. Μέχρι να παραλάβω συνεχίζω ως έχει και μετά τα βλέπω στην πορεία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια τελευταία σκέψη και απο εμενα:

Οι 8 ιντσες πάντως μπορουν να σε κρατήσουν μια ζωή, εγώ έχω μείνει σε αυτες τις ίντσες 10 χρόνια τώρα και ουτε εχω πάει παραπάνω ουτε παρακάτω χωρις να σημαίνει οτι δεν το θέλω ή οτι δε θα το κανω στο μελλον και πιστεψέ με κάνω πολύ συχνά παρατήρηση ακόμα και το χειμώνα οταν υπάρχουν μικρά ανοιγματα του καιρού και η θερμοκρασία το επιτρέπει.

Πρίν 10 χρόνια σχεδόν αγόρασα το nexstar 8se απο το πλανητάριο, ήταν καλή εποχή που το πήρα καθώς το έυρώ ήταν ανεβασμένο και κοστιζε τοτε περίπου 1680 ευρώ αν θυμάμαι καλά. 1 χρόνο πρίν είχα ξεκινήσει με το κλασσικό 60/700 skywatcher οπως οι περισσότεροι το οποίο τωρα βρισκεται στα χερια ενος παιδιου δημοτικού που χαιρεται τους πλανήτες και το φεγγάρι με αυτο αφου πρωτα του έβαλα ενα rdf στη θεση του απαραδεκτου finder 6x30 και ενα διαγώνιο με 2 προσοφθάλμια plossl της προκοπής.

Με τη γνώση που έχω τώρα για λόγους οικονομίας απόδοσης θα πήγαινα σε dob 8 το οποίο πρίν την κρίση το έβρισκες σίγουρα και κάτω από 500 καινούργιο.

Αν τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα θα έπαιρνα το σωλήνα του c8 και μια βάση αλταζημουθιακή όπως εχω τωρα που να το σηκώνει.

Κοστος περίπου 1250 πριν την κριση covid αζ4 και σωλήνας c8 και τωρα 1500 και βάλε…..

Το έξτρα κόστος λοιπόν δικαιολογείται για εμένα εφόσον υπάρχει η δυνατοτητα μονο και μονο για λόγους φορητότητας. Από τοτε που αγόρασα την αλταζημουθιακή στηριξη η χρήση του τηλεσκοπίου δεκαπλασιαστηκε….Τωρα πια όπως επισυνάπτω και στις φώτο παρακάτω το να το βγάλω έξω στην αυλή η να το μεταφέρω όπου θέλω σε μπαλκόνι ταράτσα κλπ και να το στήσω είναι υπόθεση λίγων λεπτών χωρίς κόπο και κουραση.

Αυτός ο λόγος και μόνο έχει αλλάξει όλη μου την παρατηρησιακή συμπεριφορά….

Με τη βάση του Nexstar παρόλο που δεν είχε ιδιαίτερο βάρος επρεπε να κουβαλήσω μπαταρία να έχω ικανό πεδίο για ευθυγράμμιση πράγματα που το καθιστούσαν πιο χρονοβόρο και δυσκολότερο και έτσι τις φορές που έλεγα θα χαζέψω αποψε για λίγο κανενα πλανήτη, λιγο φεγγάρι κλπ, δεν το έκανα.

Ξέρεις τις περισσότερες φόρες μπορεί να σκεφτεσαι όλη μέρα ότι σημερα μιας και είναι καλός καιρός θα κάνω παρατήρηση το βράδυ και όταν έρχεται η ώρα και είσαι κουρασμένος από δουλεία, υποχρεώσεις , οικογένεια κλπ να μπεις σε φασαρία για να παρατηρησεις μια ωρα στο τέλος δε θα το κάνεις.

Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι λένε ότι το καλυτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που θα το χρησιμοποιήσεις περισσότερο όπως επίσης και ποιο είναι αυτό το τηλεσκόπιο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου που εδώ μπαίνουν και άλλα κριτήρια όπως χωρος αυτοκινήτου ικανός να το χωράει, αν πας και με αλλα ατομα κλπ.

Το μέγεθος και το βάρος για εμένα ίσως και λογω ηλικίας πια και οικογενειακής κατάστασης παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο.

62190109_10216668873608615_4018748306992660480_o.thumb.jpg.e217a5f5b79026cb8eec506f113f9c3e.jpg

155509449_732223774144837_7417462447724143939_n.thumb.jpg.d60245344bd3102b4171fa7349b424b4.jpg

155325603_253971296205827_2840522733036523865_n.thumb.jpg.2ec5545f05271a7ce745448d3ae15d56.jpg

155553453_511503313168628_1435213525358981542_n.thumb.jpg.54639d97519c549fb43d967a6793eb5d.jpg

155126294_228454112296712_3402386643093363798_n.thumb.jpg.44dedb2bf36b6ee75678c8fb0dfd6871.jpg

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης