Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η SpaceX του Ίλον Μασκ εκτόξευσε τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Turksat :cheesy:

Ο βάρους 3,5 τόνων δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat.

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ έκανε «ποδαρικό» στις αποστολές της το 2021, εκτοξεύοντας έναν τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Η εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος οκτώμισι λεπτά μετά προσεληνώθηκε σε ένα από τα δύο πλοία-πλατφόρμες της εταιρείας στον Ατλαντικό.

Ο βάρους 3,5 τόνων δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat. Θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Η Space X πρόκειται να εκτοξεύσει έναν δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος. Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του 2020 ακτιβιστές είχαν αρχίσει να πιέζουν τη Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A, κάνοντας διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, καταδικάζοντας την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό του δεύτερου. Όμως η προσπάθεια τους δεν έφερε τελικά αποτέλεσμα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/01/spacex-turksat.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκάφος του Τζεφ Μπέζος εκτόξευσε ανδρείκελο στο Διάστημα. :cheesy:

Το υποτροχιακό σκάφος New Shepard της Blue Origin, μιας εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, μετέφερε ένα ανδρείκελο σε μια σύντομη πτήση πάνω από το Τέξας, σε μια τελευταία πρόβα πριν αρχίσουν οι κρατήσεις για τουρίστες.

Τοποθετημένη στην κορυφή ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, η εξαθέσια, φουτουριστική κάψουλα έφτασε σε ύψος 105 χιλιομέτρων, πέντε χιλιόμετρα πάνω από το επίσημο όριο του Διαστήματος. Το ανδρείκελο με την ονομασία Skywalker πέρασε τρία λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, την ώρα που το σκάφος περιστρεφόταν αργά γύρω από τον κατακόρυφο άξονα για να προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών.

Το New Shepard έχει πραγματοποιήσει 14 δοκιμαστικές πτήσεις από το 2015, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που το σκάφος πέταξε πλήρως εξοπλισμένο για επανδρωμένες αποστολές. Το εσωτερικό της κάψουλας έχει επενδυθεί με πάνελ ηχομόνωσης και σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας, το οποίο θα εμποδίζει το θάμπωμα των μεγάλων παραθύρων.

Ο πύραυλος της αποστολής επέστρεψε αυτόματα και προσεδαφίστηκε κοντά στο σημείο από όπου είχε απογειωθεί. Η κάψουλα με το ανδρείκελο έπεσε ομαλά με αλεξίπτωτο λίγο περισσότερο από 10 λεπτά μετά την εκτόξευση. Κατά την άνοδο είχε αναπτύξει ταχύτητα 3.600 χιλιομέτρων την ώρα, λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο.

Ο Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μέχρι την εκθρόνισή του από τον Έλον Μασκ πριν από λίγες ημέρες, ανάρτησε στο Instagram βίντεο της δοκιμής αλλά και φωτογραφίες που τον δείχνουν να μπαίνει στην κάψουλα μετά την προσεδάφιση.

Οι πρώτες μισθωμένες πτήσεις του New Shepard προγραμματιζόταν αρχικά να αρχίσουν το 2020, καθυστέρησαν όμως λόγω της πανδημίας. Η Blue Origin ελπίζει θα μπορέσει να κάνει την αρχή φέτος, αν και μέχρι στιγμής δεν δέχεται κρατήσεις και δεν έχει διευκρινίσει πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για τους τουρίστες και τους επιστήμονες που θέλουν να απολαύσουν πτήσεις στο όριο του Διαστήματος.

Εκτός από το New Shepard, η Blue Origin αναπτύσσει επίσης τον μεγαλύτερο πύραυλο New Glenn, ο οποίος θα εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, καθώς και μια σεληνάκατο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα Artemis της NASA για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Το New Shepard βαφτίστηκε προς τιμήν του Άλαν Σέπαρντ, του πρώτου Αμερικανού που πέταξε στο Διάστημα, ενώ το New Glenn παίρνει το όνομα του Τζον Γκλεν, του πρώτου Αμερικανού που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

https://www.in.gr/2021/01/15/b-science/episthmes/skafos-tou-tzef-mpezos-ektokseyse-andreikelo-sto-diastima/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον εκτόξευσε για πρώτη φορά δορυφόρους σε τροχιά. :cheesy:

Η Virgin Orbit του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον κατάφερε να θέσει για πρώτη φορά δορυφόρους σε τροχιά, χρησιμοποιώντας πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος 747.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πύραυλος μετέφερε δέκα φορτία, σε μια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της αγοράς για εκτοξεύσεις μικρότερων, χαμηλού κόστους δορυφόρων, καθώς, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα ως πλατφόρμες εκτόξευσης, είναι θεωρητικά δυνατή η εκτόξευση σκαφών στο διάστημα από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

Στην πράξη, σημειώνει το BBC, το εν λόγω σύστημα της Virgin Orbit πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας στην περιοχή όπου βρίσκεται, κάτι που προς το παρόν ισχύει μόνο για την Καλιφόρνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχημένη εκτόξευση της Κυριακής ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εκτοξεύσει έναν πύραυλο τον Μάιο.

Το τροποποιημένο 747, με την ονομασία Cosmic Girl, απογειώθηκε από τη βάση του στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας και πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό. Περίπου 60 λεπτά μετά, σε ύψος 10.500 μέτρων, το αεροπλάνο έστριψε απότομα δεξιά, απελευθερώνοντας τον 21 μέτρων πύραυλο που είχε δεμένο στο κάτω μέρος του. Εντός δευτερολέπτων ο LauncherOne ενεργοποίησε τον κινητήρα του και πραγματοποίησε άνοδο προς το διάστημα. Η επιτυχής απελευθέρωση των σκαφών που μετέφερε, σε ύψος περίπου 500 χλμ, έλαβε χώρα μερικές ώρες αργότερα.

«Μια νέα πύλη στο διάστημα μόλις άνοιξε» είπε ο Νταν Χαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit. «Το ότι το LauncherOne ήταν σε θέση να φτάσει επιτυχώς σε τροχιά είναι απόδειξη για το ταλέντο, την ακρίβεια, το κίνητρο και την εφευρετικότητα της ομάδας».

Στη συγκεκριμένη «αρένα» δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Rocket Lab, που εκτοξεύει πυραύλους από εγκαταστάσεις στη Νέα Ζηλανδία, και η Firefly Aerospace, ενώ υπάρχουν και πολλές μικρές startups σε διάφορα στάδια «ωρίμανσης».

Όπως αναφέρει το Reuters, οι 10 δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν κατά την αποστολή (υπό την ονομασία Launch Demo 2) ήταν της NASΑ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1682082/i-virgin-orbit-tou-ritsarnt-mpranson-ektokseuse-gia-proti-fora-doruforous-se-troxia

gps-doruforos.jpg.1e653ab9376f9782abf65d4dcc53a5d0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προετοιμασία του Progress MS-16 και Soyuz MS-18 διαστημόπλοια. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, έχουν ξεκινήσει μέτρα για την προπαρασκευή του προπορευτικού οχήματος μεταφοράς Progress MS-16 (TGC) στο πλαίσιο του προγράμματος της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK), που προορίζονται για παράδοση επί του ISS του πληρώματος της 65ης αποστολής.

Αφού έφτασε στο σύμπαν Progress MS-16, πέρασε το πρώτο στάδιο των δοκιμών και μετά παρέμεινε σε κατάσταση αποθήκευσης στο συγκρότημα και το κτίριο δοκιμών 254. Στις 15 Ιανουαρίου, επανενεργοποιήθηκε για να συνεχίσει την επίγεια προπόνηση στο περίπτερο του τεχνικού συγκροτήματος. Τώρα ειδικοί από την RSC Energia και την KC Yuzhny ολοκληρώνουν τον κύκλο ελέγχου των συστημάτων επί του σκάφους και ολοκληρώνουν το διαμέρισμα φορτίου για να φιλοξενήσουν τον παραδοθέντα εξοπλισμό και το φορτίο. Επιπλέον, το πλοίο υποβλήθηκε σε διαδικασία «δοκιμαστικού φωτισμού» για τις ηλιακές μπαταρίες του συστήματος τροφοδοσίας. Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυψελών και την ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυτόνομες ηλεκτρικές δοκιμές του Soyuz MS-18 TPK στο ίδιο κτίριο με διακόπτες δοκιμής και καταγραφή της αρχικής κατάστασης του εξοπλισμού επί του σκάφους. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της στεγανότητας του συστήματος καυσίμων του πλοίου και των αυτόνομων ηλεκτρικών δοκιμών των θέσεων πληρώματος του Kazbek.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGK έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδώσει στους συμμετέχοντες της τρέχουσας 64ης κύριας αποστολής καυσίμων, νερού και αερίων, αναλωσίμων και υποστήριξης ζωής, καθώς και τεχνικά μέσα για την εύρεση και την εξάλειψη των διαρροών αέρα στο ISS. Η έναρξη του TPK Soyuz MS-18 έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_01-19.html

photo_01-19-10.thumb.jpg.5a988743e0e52badbab66d954545636f.jpg

photo_01-19-09.thumb.jpg.28daac5f8ed3b1d699db7f9f17583640.jpg

photo_01-19-08.thumb.jpg.dabf7b80d8632f75b3afae20db037502.jpg

photo_01-19-07.thumb.jpg.37d15ff03db7cc290189d140c85d4542.jpg

photo_01-19-06.thumb.jpg.b32ee2a36e5a58e7f4384e3edee7217c.jpg

photo_01-19-03.thumb.jpg.02a38757fbb1e1f002faf0e105fd4874.jpg

photo_01-19-02.thumb.jpg.8de7c42db9c0cc7c1169ec0a732f460e.jpg

photo_01-19-01.thumb.jpg.65ddc764dd5c67cf539dc645d16e362c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την Space X - Εκτόξευσε ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους. :cheesy:

Η εταιρεία Space X του Έλον Μασκ εκτόξευσε την Κυριακή ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους, κάτι που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η εκτόξευση έγινε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017.

Πρόκειται για 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς επίσης για δέκα δικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 800 μικρούς δορυφόρους με στόχο να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως.

Το ρεκόρ της Space X

Μετά την εκτόξευση, το πρώτο τμήμα του πυραύλου προσνηώθηκε στην πλατφόρμα ενός ρομποτικού πλοίου στον Ατλαντικό (το οποίο φέρει το όνομα «Φυσικά σε αγαπώ ακόμη!»), ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά, κάτι που έχει γίνει πια ρουτίνα για τη Space X. Ήταν η 73η φορά που η εταιρεία έκανε κάτι τέτοιο.

Είχε προηγηθεί στις 20 Ιανουαρίου μια άλλη εκτόξευση μιας «φουρνιάς» δορυφόρων Starlink. Η ταυτόχρονη εκτόξευση τόσο πολλών δορυφόρων σε ύψος 500 χιλιομέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή ο καθένας πρέπει να απελευθερωθεί στο διάστημα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/957156_neo-pagkosmio-rekor-gia-tin-space-x-ektoxeyse-taytohrona-143-mikroys

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Uber για το διάστημα»: Εκτόξευση πυραύλου που πετά με βιοκαύσιμα. :cheesy:

Επιτυχή εκτόξευση πραγματοποίησε την Κυριακή ο πύραυλος Stardust 1.0, ένας μικρός πύραυλος που πετά με βιολογικής προέλευσης καύσιμα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από μια πρώην στρατιωτική βάση στο Μέιν των ΗΠΑ, την οποία επί Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποιούσαν βομβαρδιστικά Β-52. Η εκτόξευσή του ήταν η πρώτη εμπορικού χαρακτήρα στην ιστορία με πύραυλο που πετούσε με βιοκαύσιμα.

Ο Σάσα Ντέρι, εφευρέτης του βιοκαυσίμου, δεν αποκαλύπτει τη σύστασή του, μα λέει πως μπορεί να φτιαχτεί με υλικό από φάρμες ανά τον κόσμο. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της bluShift Aerospace και η ομάδα του πέρασαν πάνω από έξι χρόνια εξελίσσοντας τη φόρμουλα και σχεδιάζοντας έναν αρθρωτό υβριδικό κινητήρα.

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ένα βιολογικής προέλευσης καύσιμο μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις, με τα παραδοσιακά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους» είπε. «Κοστίζει λιγότερο ανά κιλό από το παραδοσιακό καύσιμο πυραύλου και είναι πλήρως μη τοξικό. Και είναι ένα “carbon-neutral” καύσιμο, που είναι εγγενώς καλύτερο για τον πλανήτη μας και πιο υπεύθυνο».

Ο Stardust είναι ένας μικρός πύραυλος, ύψους μόλις 6 μέτρων και βάρους 250 κιλών- ωστόσο επειδή είναι φθηνός και δεν χρειάζεται τις πολύπλοκες υποδομές των μεγαλύτερων πυραύλων, θεωρείται πως μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στο διάστημα για περισσότερους ανθρώπους- όπως πχ φοιτητές, ερευνητές και επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν πειράματα, να δοκιμάσουν προϊόντα κ.α.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρένα προς το διάστημα όπως η SpaceX και η ULA- και υπάρχουν λεωφορεία προς το διάστημα, όπως οι πύραυλοι μεσαίου μεγέθους» είπε ο Ντέρι. «Μεταφέρουν χιλιάδες κιλά στο διάστημα. Μα δεν υπάρχει υπηρεσία διαστημικών εκτοξεύσεων που να επιτρέπει ένα ή δύο φορτία στο διάστημα. Δεν υπάρχει “Uber” για το διάστημα. Θέλουμε να γίνουμε η υπηρεσία Uber για το διάστημα».

Στην εν λόγω εκτόξευση το φορτίο περιελάμβανε το ένα πείραμα ενός λυκείου και δοκιμές σε ένα κράμα ονόματι nitinol από την Kellogg Research Labs. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Τζο Κέλογκ, το nitinol είναι ένα υλικό μνήμης σχήματος (shape memory) που χρησιμοποιείται σε ιατρικές συσκευές σαν τα στεντ. Επίσης, χρησιμοποιείται για την προστασία φορτίων πυραύλων από δονήσεις. Όπως λέει ο ίδιος, μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι η κατασκευή ολόκληρων πυραύλων από nitinol- που θα είναι ελαφρείς και πιο αποδοτικοί από ενεργειακής άποψης.

Επί της προκειμένης ο Stardust πέταξε μόλις ένα μίλι στον ουρανό πριν επιστρέψει στη Γη με αλεξίπτωτο- ωστόσο η δεύτερη εκτόξευση προορίζεται να είναι υποτροχιακή, και μια αργότερα, ονόματι Red Dwarf, θα τεθεί σε πολική τροχιά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1687503/ubergia-to-diastima-ektokseusi-puraulou-pou-peta-me-biokausima

uber-gia-to-diastima-ektokseusi-puraulou-pou-peta-me-biokausima.jpg.dfe8ffa07debbeff88bb25178f49f2a2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συνάντηση «Απόλλο» και «Σογιούζ» :cheesy:

Τον Ιούλιο του 1975 συνέβη κάτι που θα ήταν παντελώς αδιανόητο λίγα χρόνια νωρίτερα: ένα σοβιετικό και ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο συναντήθηκαν και συνδέθηκαν σε ύψος διακοσίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της κατακερματισμένης σε πολλά διάφορα κράτη Γης.

Η ονομασία της κοινής διαστημικής αποστολής Apollo-Soyuz Test Project (εν συντομία ASTP) περιλάμβανε τα ονόματα των δύο διαστημοπλοίων: «Απόλλο» και «Σογιούζ», δηλαδή «Απόλλων» και «Ενωση».

Ηταν ιστορικά η πρώτη διεθνής συνεργασία στο Διάστημα και προετοίμασε την ανθρωπότητα για μεταγενέστερα εγχειρήματα πολύ υψηλής τεχνολογικής και οργανωτικής πολυπλοκότητας, όπως για παράδειγμα η ιχνηλασία του κομήτη του Χάλεϊ και η φωτογράφιση του πυρήνα του, η κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και η επικείμενη πρώτη προσπάθεια προστασίας της Γης από πρόσκρουση αστροειδών AIDA (Asteroid Impact Deflection Assessment) σε συνεργασία NASA και ESA, στην οποία μάλιστα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, συντονισμένη από τον καθηγητή του ΑΠΘ Κλεομένη Τσιγάνη. Τέτοιου είδους πολύπλοκες επιτυχημένες αποστολές έχουν αναδείξει τη σημασία και την αναγκαιότητα της συνέργειας στο Διάστημα, που είναι ένας κατεξοχήν εχθρικός για τον άνθρωπο χώρος και απαιτεί συντονισμένες κοινές προσπάθειες πολλών κρατών.

Στόχος, η χαλάρωση των σχέσεων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ

Ο πολιτικός σκοπός αλλά και καταλύτης του προγράμματος ASTP ήταν η επιδιωκόμενη χαλάρωση των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων – των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ενωσης. Η εμβληματική συνάντηση Αμερικανών αστροναυτών και Σοβιετικών κοσμοναυτών και η χειραψία τους στο Διάστημα σημάδεψε το τέλος της «διαστημικής κούρσας», δηλαδή του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων στο Διάστημα, που είχε αρχίσει το 1957 με την εκτόξευση του «Σπούτνικ». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντανά στην τηλεόραση τη διαστημική συνάντηση, η οποία ήταν και η πρώτη συμβολική χαλάρωση του Ψυχρού Πολέμου. Πριν από την αποστολή Apollo-Soyuz, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά την επικοινωνία Κένεντι – Χρουστσόφ και τη συμφωνία Ντράιντεν – Μπλαγκονράβοφ το 1962, που προέβλεπε ανταλλαγές διαστημικών παρατηρήσεων και μάλιστα ανακοινώθηκε και επισήμως στον ΟΗΕ, ο έντονος ανταγωνισμός στο πεδίο των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων πρακτικά εκμηδένισε τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ας θυμηθούμε ότι τον Φεβρουάριο του 1971 οι ΗΠΑ εκτόξευσαν το Apollo 14, την τρίτη αποστολή προσσελήνωσης, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα η Σοβιετική Ενωση εκτόξευσε τον πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, Salyut 1. Και οι δύο πλευρές έκαναν ελάχιστες αναφορές στα επιτεύγματα των αντιπάλων.

Με το τέλος, ωστόσο, του πολέμου του Βιετνάμ, ο πάγος άρχισε να λιώνει και οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ βαθμιαία βελτιώνονταν. Τον Οκτώβριο του 1970 ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών, Μστίσλαβ Κέλντις, είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση του διοικητή της NASA, Τόμας Πέιν, για κοινή διαστημική αποστολή. Λίγο αργότερα ο Χένρι Κίσινγκερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Νίξον, ενθάρρυνε με ενθουσιασμό αυτά τα σχέδια. Μάλιστα ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί και Σοβιετικοί αστροναύτες θα έβλεπαν από ψηλά τον όμορφο πλανήτη μας, που «είναι αρκετά μεγάλος για να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά επάνω του, αλλά πολύ μικρός για να απειλείται από έναν πυρηνικό πόλεμο».

Προς μια κοινή διαστημική αποστολή.

Τον Απρίλιο του 1972 οι δύο χώρες υπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας στην Εξερεύνηση και Χρήση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς και δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα Apollo-Soyuz. Ωστόσο, παρά τις θετικές προθέσεις και τους καλούς οιωνούς, ο «αρραβώνας» δεν είναι ανέφελος. Και οι δύο πλευρές ασκούσαν έντονη κριτική στις τεχνολογικές προτιμήσεις και λύσεις της άλλης πλευράς. Η κεντρική φιλοσοφία ήταν σχεδόν διαμετρικά αντίθετη. Η βασική σχεδιαστική αρχή των Σοβιετικών ήταν ο αυτοματισμός. Τα διαστημόπλοια «Σογιούζ» ήταν σχεδιασμένα με τρόπο που ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους από ανθρώπινο λάθος. Υπήρχαν ελάχιστα όργανα χειροκίνητου ελέγχου. Αντιθέτως, τα διαστημόπλοια «Απόλλο» ήταν σχεδιασμένα για να ελέγχονται από ανθρώπους και απαιτούσαν υψηλά εκπαιδευμένους αστροναύτες για τον χειρισμό τους. Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν τα διαστημόπλοια «Απόλλο» υπερβολικά πολύπλοκα και επικίνδυνα, ενώ οι Αμερικανοί από τη δική τους πλευρά θεωρούσαν επικίνδυνα τα διαστημόπλοια «Σογιούζ», αλλά για διαφορετικό λόγο: κάθε όργανό τους ήταν μοναδικό, επιβάλλοντας την άμεση προσγείωση σε περίπτωση αστοχίας. Αμερικανοί και Σοβιετικοί μηχανικοί συζήτησαν τις διαφορές τους σε διαδοχικές συναντήσεις στο Χιούστον και στη Μόσχα και συμφώνησαν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Ενα κρίσιμο στοιχείο του προγράμματος ήταν το σύστημα πρόσδεσης, που θα λειτουργούσε τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά και για τα δύο σκάφη.

Το πρόγραμμα ASTP θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ρηξικέλευθο για τη διαστημική πολιτική της ΕΣΣΔ, που ήταν ανέκαθεν κρυψίνους τόσο απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα όσο και απέναντι στον ίδιο τον λαό της. Το ASTP ήταν η πρώτη σοβιετική διαστημική αποστολή που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σε κάθε της στάδιο – στην εκτόξευση, στο Διάστημα και στην προσγείωση. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που ξένοι αστροναύτες είχαν πρόσβαση στο «Σογιούζ» πριν από την εκτόξευση, που ήταν πρωτοφανής διάθεση πληροφορίας σε Αμερικανούς σχετικά με το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα.

Μεγάλη τεχνολογική και πολιτική επιτυχία

Τα δύο διαστημόπλοια εκτοξεύτηκαν στις 15 Ιουλίου 1975 με διαφορά επτάμισι ωρών και συνδέθηκαν στις 17 Ιουλίου, σε χαμηλή περίγεια τροχιά (Low Earth Orbit) με ύψος λίγο πάνω από τα 200 χιλιόμετρα και με κλίση 51,7 μοιρών ως προς το ισημερινό επίπεδο – που είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη σημερινή κλίση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τρεις ώρες μετά τη σύνδεση των διαστημοπλοίων οι διοικητές, Τόμας Στάφορντ και Αλεξέι Λεόνοφ, αντάλλαξαν την πρώτη διεθνή χειραψία στο Διάστημα, καθώς τα ενωμένα διαστημόπλοια βρίσκονταν πάνω από τη γαλλική πόλη Μετς. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση διαβάστηκε μήνυμα του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική κλήση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φoρντ.

Τις 44 ώρες που τα διαστημόπλοια παρέμειναν συνδεδεμένα, οι τρεις Αμερικανοί και οι δύο Σοβιετικοί αστροναύτες πραγματοποίησαν από κοινού πειράματα, αντάλλαξαν σημαίες, δώρα και επισκέψεις, συνέφαγαν και συζήτησαν στη γλώσσα του άλλου. Μετά την αποσύνδεση, το «Απόλλο» τοποθετήθηκε με τρόπο που δημιούργησε τεχνητή ηλιακή έκλειψη για το «Σογιούζ», επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να φωτογραφίσουν το ηλιακό στέμμα, δηλαδή την ηλιακή ατμόσφαιρα που είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρή από τον ηλιακό δίσκο και γίνεται ορατή μόνο κατά τη διάρκεια εκλείψεων. Η πτήση του «Σογιούζ» ολοκληρώθηκε επιτυχώς έπειτα από δύο μέρες και του «Απόλλο» ύστερα από πέντε.

Η αποστολή ASTP θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία τόσο τεχνολογικά όσο και πολιτικά και για τις δύο χώρες. Επιπλέον είχε και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες, αφού η εμπειρία της προετοιμασίας της αποστολής ήταν πολύ χρήσιμη για μεταγενέστερες αμερικανορωσικές διαστημικές συνεργασίες όπως το πρόγραμμα Shuttle-Mir και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Η σημαντικότερη ωστόσο κληρονομιά του ιστορικού πρώτου κοινού διαστημικού προγράμματος, και μάλιστα από τους δύο πρωταγωνιστές του Ψυχρού Πολέμου, είναι η επίδειξη του αμοιβαίου οφέλους της συνεργασίας για τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και συνολικά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στις φωτογραφίες 17 Ιουλίου 1975. Μια ιστορική χειραψία μεταξύ του Αμερικανού αστροναύτη Τόμας Στάφορντ και του Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ, 200 χιλιόμετρα πάνω από τη γαλλική πόλη Μετς. Τα διαστημόπλοια «Απόλλο» και «Σογιούζ» παρέμειναν συνδεδεμένα 44 ώρες.

Οι αστροναύτες Ντόναλντ Σλέιτον (αριστερά) και Τόμας Στάφορντ (δεξιά) και ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ φωτογραφίζονται στο «Σογιούζ». Λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση στο Διάστημα ακολούθησε η Διάσκεψη του Ελσίνκι, όπου επιβεβαιώθηκε το διεθνές κλίμα ύφεσης.

Η συνάντηση των διαστημοπλοίων «Απόλλο» (αριστερά) και «Σογιούζ» (δεξιά) έχει πάρει τη θέση της στο Μουσείο Σμιθσόνιαν Αέρος και Διαστήματος.

https://physicsgg.me/2021/02/01/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%b6/

2020202437_DOC-20210125-9577364.jpgq1612036567649.pagespeed_ce.VrhhWhsKkn.jpg.697244c5a0a45a9e6eca64de0e712080.jpg

1490530856_DOC-20210125-9577363.jpgq1612036294999.pagespeed_ce.aH7CP9zFPt.jpg.e59d7c6de114e48c04f3ae6a601f1f57.jpg

DOC-20210125-9577362-768x480.jpg.pagespeed_ce.zbsgMkDFfE.jpg.37a432d344944f4455a9106c93f868db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξερράγη το πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX :cheesy:

Ένα πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX εξερράγη σήμερα κατά την προσγείωση του, μετά από μια κατά τα άλλα επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση μεγάλου υψομέτρου από το Μπόκα Τσίτσα του Τέξας, σε επανάληψη ενός ατυχήματος που κατέστρεψε έναν προηγούμενο πύραυλο δοκιμής.

Το Starship SN9 που ανατινάχτηκε κατά την κάθοδό του, όπως το SN8 που καταστράφηκε προηγουμένως, ήταν ένα πρωτότυπο για το όχημα εκτόξευσης βαρέων φορτίων που αναπτύσσει η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ

Κατασκευάστηκε για την μεταφορά ανθρώπων και φορτίου 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/02/starship-spacex.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η SpaceX προανήγγειλε την πρώτη τουριστική πτήση της στο Διάστημα. :cheesy:

Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που τυγχάνει να έχει εκπαιδευτεί και ως πιλότος έκλεισε και τις τέσσερις διαθέσιμες θέσεις σε σκάφος της SpaceX για ολιγοήμερη... κρουαζιέρα σε γήινη τροχιά που προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους.

Ο 37χρονος Τζάρεντ Άιζακμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικονομικών συναλλαγών Shift4Payments, δεν αποκάλυψε πόσο θα πληρώσει για τη μισθωμένη αποστολή κατά την ανακοίνωση του εγχειρήματος το βράδυ της Τρίτης.

Η αποστολή προγραμματίζεται να διαρκέσει δύο με τέσσερις ημέρες. «Αν όμως θέλεις να μείνεις περισσότερο, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα» είπε στον Άιζακμαν ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αποστολή «Ιnspiration4», η οποία δεν θα περιλαμβάνει κανέναν επαγγελματία αστροναύτη, θα συνοδευτεί από καμπάνια του Άιζακμαν για συγκέντρωση δωρεών προς στήριξη του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Σεντ ΤΖουντ» στο Τενεσί, στο οποίο ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Θα είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτική τροχιακή αποστολή της Ιστορίας» υπερηφανεύτηκε ο Μασκ.

«Είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια να προσφέρουμε στους πάντες πρόσβαση στο Διάστημα –επειδή στην αρχή τα πράγματα είναι πολύ ακριβά και οι αποστολές αυτού του είδους είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε το κόστος» πρόσθεσε.

Συνεπιβάτες του Άιζακμαν θα είναι μια νοσοκόμα του νοσοκομείου που έχει ήδη επιλεγεί αλλά δεν κατονομάζεται, ένας επιχειρηματίας που θα αναδειχθεί σε διαγωνισμό της Shift4Paymens, καθώς ο νικητής μιας λοταρίας για την οικονομική στήριξη της εταιρείας. Η συμμετοχή είναι πάντως δωρεάν και αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της αποστολής.

Εκτός από την εταιρεία πληρωμών Shift4Payments, ο Άιζακμαν έχει ιδρύσει και την εταιρεία Draken που εκπαιδεύει πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (πούλησε όμως το μερίδιό του στην εταιρεία Blackstone). Είναι βετεράνος πιλότος της αεροβατικής ομάδας Black Diamond και πριν από δύο χρόνια αγόρασε ένα σοβιετικό μαχητικό-αντίκα MiG-29 από το ίδρυμα του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν.

Ο Άιζακμαν και η παρέα του θα αναχωρήσουν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με σκάφος Crew Dragon της SpaceX που βρίσκεται σήμερα σταθμευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αναμένεται πίσω στη Γη στον Μάιο.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανάπτυξη του Starship, ενός νέου σκάφους «βαρέων βαρών» που αναπτύσσει η SpaceX για αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη, είπε ο Μασκ.

H προαναγγελία της πτήσης έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Axiom ότι θα μισθώσει σκάφος της SpaceΧ για τουριστική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πιθανώς στις αρχές του 2022.

Εντός του έτους προγραμματίζονται να ξεκινήσουν και οι υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, καθώς και οι αντίστοιχες υποτροχιακές αποστολές της Virgin Galactic.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μασκ αν έχει σχέδια να ταξιδέψει και ο ίδιος στο Διάστημα. «Θα συμμετάσχω σε κάποια πτήση μια μέρα», είπε, «όχι όμως σε αυτή».

https://www.tanea.gr/2021/02/02/science-technology/h-spacex-proaniggeile-tin-proti-touristiki-ptisi-tis-sto-diastima/

Jared_Isaacman_at_SpaceX_2-1024x683.thumb.jpg.7987f16eee84e8bc9ed7eb318b470465.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ελλάδα στο Διάστημα - Ο στόχος της αποστολής RUBI :cheesy:

Ένα μεγάλο ταξίδι εντυπωσιακών επιτευγμάτων και σημαντικής παρουσίας της Ελλάδας στην νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος έφτασε στον προορισμό του με την επιτυχή ολοκλήρωση της λειτουργίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της πειραματικής συσκευής RUBI, για την οποία εργάστηκε η ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Tμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων επιστημόνων που συνεργάστηκαν σε μία πολυεθνική ομάδα με συναδέλφους τους από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιαπωνίας, ξεκίνησε μετρώντας σχεδόν δέκα χρόνια προετοιμασίας.

Έπειτα από 350 ημέρες στο διάστημα έχει να παρουσιάσει τον απολογισμό για περισσότερα από 4.500 πειράματα, τα οποία καθώς θα βρουν πλέον πρακτική εφαρμογή σε εκατοντάδες τεχνολογικά πεδία, αναμένεται να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων με πολλούς τρόπους. Η πειραματική συσκευή RUBI (Reference MUltiscale experiment for Boiling Investigation) απενεργοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021. Η ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Tμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο, ο οποίος είναι εθνικός εκπρόσωπος στον ΕΟΔ στον τομέα της Εξερεύνησης του Διαστήματος και των Επανδρωμένων Αποστολών, είχε την ευθύνη του χειρισμού σε πραγματικό χρόνο και της εκτέλεσης πειραμάτων από το Απομακρυσμένο Κέντρο Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του διαστημικού πειράματος είναι μία στιγμή συγκίνησης και υπερηφάνειας για την πανεπιστημιακή μας οικογένεια και συνολικά για την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε τέτοια εμβληματικά έργα, τα αποτελέσματα των οποίων αφορούν την πρόοδο της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι «η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από φοιτητές του Αριστοτελείου σε έργα που αφορούν την κατάκτηση του διαστήματος, συνιστά παρακαταθήκη και εχέγγυο για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον και ακόμη πιο δυναμική συμμετοχή ομάδων μας σε επόμενες αποστολές και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες».

«Τι εξετάστηκε στα 4500 πειράματα»

Τα πειράματα στη συσκευή RUBI αφορούσαν στην μελέτη του βρασμού ψυκτικών υγρών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε ο βρασμός υπό την επίδραση πεδίου εξωτερικών δυνάμεων όπως π.χ. οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη ροή των υγρών εντός σωληνώσεων ψυκτικών συσκευών καθώς και κατά την εφαρμογή ισχυρών ηλεκτρικών πεδίων. Οι δυνάμεις αυτές επηρεάζουν την αποκόλληση των φυσαλίδων ατμού από την επιφάνεια βρασμού και επομένως καθορίζουν την απόδοση του βρασμού. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μηδενίζεται η επίδραση της άνωσης και έτσι μπόρεσαν να μελετηθούν τα φαινόμενα του βρασμού με μεγάλη λεπτομέρεια και σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους.

Η αποστολή έλαβε χώρα σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διήρκεσε από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Μαρτίου 2020 και η δεύτερη φάση από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021. «Κατά τη διάρκεια της αποστολής έγιναν περισσότερα από 4500 πειράματα –1500 διαφορετικοί συνδυασμοί πειραματικών παραμέτρων επί 3 επαναλήψεις. Σε όλα τα πειράματα λαμβάναμε στο ΑΠΘ μέσω δορυφόρου δεδομένα τηλεμετρίας, που αφορούσαν το θερμοκρασιακό πεδίο και την ανάπτυξη φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό», εξήγησε ο κ. Καραπάντσιος.

Γνωστοποίησε δε ότι η ομάδα του έχει συλλέξει ένα τεράστιο όγκο πειραματικών δεδομένων σε διάφορες συνθήκες βρασμού γεγονός που, όπως πρόσθεσε, «θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς θερμότητας κατά τον βρασμό και θα οδηγήσει σε πιο αποδοτικές βιομηχανικές διατάξεις». «Τώρα πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάλυσης των μετρήσεων σε συνεργασία με όλους τους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων προετοιμασίας, και εκτέλεσης της αποστολής RUBI έγιναν στο εργαστήριο μας πειράματα σε κελί βρασμού με ροή ίδιας γεωμετρίας με το κελί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ώστε να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των μετρήσεων στη γήινο πεδίο βαρύτητας και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας», πρόσθεσε ο καθηγητής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των πειραμάτων αυτών ολοκληρώθηκαν στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ τρείς διδακτορικές διατριβές (Μ. Βλάχου, I. Rios-Lopez, Χ. Αργυρόπουλος), δύο μεταπτυχιακές διατριβές (Β. Παπαδοπούλου, Μ. Μπιλιά) και εργάστηκαν ερευνητικά δύο μεταδιδάκτορες (Σ. Ευγενίδης, Ο Οικονομίδου).

«Εφαρμογές του βρασμού»

Η διεργασία του βρασμού συναντάται σε πολλά τεχνολογικά πεδία, όπως στις βιομηχανίες παραγωγής και μετατροπής ενέργειας, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, σε βιομηχανίες τροφίμων και χημικών προϊόντων καθώς επίσης και σε διαστημικές εφαρμογές. Η πιο σημαντική και διαδεδομένη εφαρμογή του βρασμού είναι για την αποτελεσματική ψύξη θερμικών φορτίων, όπως, για παράδειγμα, για την ψύξη μεγάλων ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο βρασμός επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά μεγάλων θερμικών φορτίων, με χρήση μικρής επιφάνειας εναλλαγής θερμότητας (μικρό μέγεθος συσκευής) και με μικρές διαφορές θερμοκρασίας ως κινούσα δύναμη.

Παρά τη μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, η διεργασία του βρασμού εξακολουθεί σήμερα να μην είναι πλήρως κατανοητή. Οι μαθηματικές συσχετίσεις που υπάρχουν στη βιβλιογραφία για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων που διέπουν τον βρασμό είναι σε μεγάλο ποσοστό εμπειρικές και ως εκ τούτου ισχύουν για περιορισμένες συνθήκες λειτουργίας και μόνο όταν χρησιμοποιούνται στο εύρος των παραμέτρων για τις οποίες αναπτύχθηκαν. Η κατανόηση των μηχανισμών της μεταφοράς θερμότητας κατά τον βρασμό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσεκτική μελέτη του βρασμού σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους τόσο με πειράματα όσο και με θεωρητική μοντελοποίηση. Για παράδειγμα, χρειάζονται αξιόπιστα δεδομένα που να αφορούν τόσο στην ανάπτυξη και αποκόλληση μεμονωμένων φυσαλίδων όσο και συστοιχιών πολλαπλών φυσαλίδων για διαφορετικά θερμικά φορτία και ταχύτητες ροής ρευστού.

«Ο στόχος της αποστολής RUBI»

Ο στόχος των πειραμάτων στη συσκευή RUBI ήταν να διερευνήσει βασικά φαινόμενα κατά τον βρασμό σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς θερμότητας κατά το βρασμό και να οδηγήσει σε νέα δεδομένα τα οποία θα συμβάλουν στην αξιολόγηση θεωρητικών μοντέλων. Τα πειράματα βρασμού που έγιναν σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας επέτρεψαν την παρατήρηση φαινομένων που σε γήινες συνθήκες βαρύτητας αλλοιώνονται από την παρουσία της άνωσης (π.χ., φαινόμενα στην μικροστοιβάδα μεταξύ φυσαλίδων και θερμού τοιχώματος, διεπιφανειακή ροή Marangoni).

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/961002_i-ellada-sto-diastima-o-stohos-tis-apostolis-rubi

omada-tou-apth-pragmatopoiise-sto-diethni-diastimiko-stathmo-peiramata-pou-allazoun-ti-zoi-mas.thumb.jpg.cf3f30a905597db2c57321138a998834.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ανεφοδιασμός και η φόρτωση του οχήματος μεταφοράς Progress MS-16 έχει ολοκληρωθεί. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι ειδικοί της RSC Energia συνεχίζουν την προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-16 (TGC) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανεφοδιασμού, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του συγκροτήματος και του κτιρίου δοκιμών του τόπου 254 για την εκτέλεση των τελικών εργασιών για την προετοιμασία πριν από την πτήση και την αποθήκευση φρέσκων προϊόντων και την τεκμηρίωση στο αεροσκάφος.

Το TGK Progress MS-16 πρόκειται να παραδώσει στο ISS 600 kg καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού για το σύστημα Rodnik και 40,5 kg συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 kg διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμός πόρων επί του πλοίου, συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής, συσκευασία για διαστημικά πειράματα, ιατρικός έλεγχος και είδη υγιεινής, είδη ένδυσης, τυποποιημένα τρόφιμα και φρέσκα τρόφιμα για τα μέλη του πληρώματος της ενεργού αποστολής. Επιπλέον, η βάση φορτίου περιέχει ένα κιτ επισκευής που αποτελείται από ένα σύνολο ενισχυτικών ταμπόν με κολλητικό δεσμό σχεδιασμένο για να σφραγίζει προσωρινά τα ανιχνευόμενα ελαττώματα στο περίβλημα του θαλάμου μετάβασης της μονάδας σέρβις Zvezda του ρωσικού τμήματος ISS.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-04.html

photo_02-04-11.thumb.jpg.8afbcd56d4003c84c89dd867113c520e.jpg

photo_02-04-10.thumb.jpg.87c467514a1082aed8ecf2cbbfb74e92.jpg

photo_02-04-09.thumb.jpg.05913182c93d2499633ecc6628d9fede.jpg

photo_02-04-07.thumb.jpg.3ea0274880974a8340bf3d67a86b74db.jpg

photo_02-04-06.thumb.jpg.607965a7b7320ead346982441336a8ce.jpg

photo_02-04-05.thumb.jpg.d23f1d5bb78b93c9439211a3fda47b9a.jpg

photo_02-04-04.thumb.jpg.375e23f912b9bdfca06c0ab592aecc96.jpg

photo_02-04-03.thumb.jpg.01c7080e1529638f5d43504b28c16c9e.jpg

photo_02-04-02.thumb.jpg.7e68655e8dda065995da4e3b6bb922df.jpg

photo_02-04-01.thumb.jpg.0db64b72a649099f7b9a6413aa39f9ec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Soyuz MS-18 πέρασε τις εξετάσεις σε έναν θάλαμο ανύχωσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προπαρασκευή του προπορευόμενου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK). Σήμερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πριν από την πτήση, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος αυτόνομων δοκιμών του πλοίου στον θάλαμο ανύοχου (BEC) του συγκροτήματος και του κτιρίου δοκιμών του τόπου 254.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί της RSC Energia και της Yuzhny CS πραγματοποίησαν εργασίες για τον έλεγχο της λειτουργίας του ραδιοεξοπλισμού Kurs-NA, ο οποίος διασφαλίζει το ραντεβού και τη σύνδεση του Soyuz MS-18 TPK με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο θάλαμος του ανύοχου είναι ένα εξειδικευμένο δωμάτιο καλυμμένο με ραδιοαπορροφητικό υλικό, προκειμένου να προσομοιώσει τις συνθήκες του εξωτερικού χώρου για επίγεια δοκιμή της απόδοσης των ενσωματωμένων ραδιοσυστημάτων των οχημάτων μεταφοράς Progress MS και Soyuz MS Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στο BEC, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του συγκροτήματος και του κτιρίου δοκιμών για να συνεχίσει την προετοιμασία πριν από το γεύμα.

Η κυκλοφορία του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να παραδώσει το πλήρωμα της επόμενης 65ης αποστολής στο ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-05.html

photo_02-05-15.thumb.jpg.21111b8f5ef30d918877183a0cb41d91.jpg

photo_02-05-14.thumb.jpg.10f8d8aff35a2d46cf4a7985b986e8b2.jpg

photo_02-05-13.thumb.jpg.3ed95931dc84cbffe538033981603a2c.jpg

photo_02-05-12.thumb.jpg.27924ef57de2a93026966313293e8285.jpg

photo_02-05-11.thumb.jpg.110fe2ae391e13e4402acb6b8f5c3cb4.jpg

photo_02-05-10.thumb.jpg.f28a231a7c1e8f278076b18aea2757d0.jpg

photo_02-05-09.thumb.jpg.a357e576c369de76062fba99249d0895.jpg

photo_02-05-08.thumb.jpg.7fe940dbd89c3d86020d1ad78d8f14f4.jpg

photo_02-05-07.thumb.jpg.13de2bb8a235e1b76532832636dee66c.jpg

photo_02-05-06.thumb.jpg.cc75d89083b30e1f2486c6f7eefbba65.jpg

photo_02-05-05.thumb.jpg.a8492894a77b559eef6108f2f4338269.jpg

photo_02-05-04.thumb.jpg.568944e742ff5a6891b1a0a40535665e.jpg

photo_02-05-03.thumb.jpg.b82844d7135c965d853437a6fa5c71d3.jpg

photo_02-05-02.thumb.jpg.dc8f9ec89840ee99c55630973a117b1b.jpg

photo_02-05-01.thumb.jpg.614ab605a071b31011d81e933a1763e4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το TGK "Progress MS-16" συνδέεται με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-16 (TGC) για το λανσάρισμα στο πλαίσιο της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σήμερα, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 254, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Progress MS-16 TGC με το διαμέρισμα μεταφοράς (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης (LV). Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το μύτη, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών του Progress MS-16 TGK στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του Soyuz-2.1a LV Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ελλιμενισμού, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο ενσωματωμένο ραδιο-τεχνικό συγκρότημα και άλλα συστήματα εξυπηρέτησης του πλοίου.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρομίου Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-07.html

photo_02-07-15.thumb.jpg.5d0e64e343eee9206282548bb51cbea9.jpg

photo_02-07-14.thumb.jpg.920cd8aa904364e73aaf5837c199a909.jpg

photo_02-07-13.thumb.jpg.b4c4fac2ba502e3e3c852371dd2bd3cd.jpg

photo_02-07-12.thumb.jpg.7f3150bf2aa8ece5b76fdae359b27cf1.jpg

photo_02-07-11.thumb.jpg.c38d54164a9935d07d5d25540173c208.jpg

photo_02-07-09.thumb.jpg.0d2f7eb6eaf5726d59ecd8317f4613d1.jpg

photo_02-07-08.thumb.jpg.11823a0a4e21ab2422346fbad9008646.jpg

photo_02-07-07.thumb.jpg.f809778547e86721b17d1d2d7aa13dff.jpg

photo_02-07-05.thumb.jpg.c3bb9d1a6fe32f0967a37626b0a78293.jpg

photo_02-07-03.thumb.jpg.1db391244704ad352f6cc5112eb76420.jpg

photo_02-07-02.thumb.jpg.18b4a02b6d6b1d8b8fa2394d3e98a531.jpg

photo_02-07-01.thumb.jpg.2b23bc4b2fa26e456236d13a58de28d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Progress MS-15" ξεκίνησε με ένα "ελεύθερο float" :cheesy:

Η αποστολή σε τροχιά του οχήματος μεταφοράς Progress MS-15, που διήρκεσε 201 ημέρες, τελειώνει. Σύμφωνα με το ρωσικό πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου 2021, στις 08:21:30 ώρα Μόσχας, το φορτηγό όχημα Progress MS-15 αποσυνδέθηκε από τη μονάδα Pirs του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο κανονική λειτουργία.

Οι καταπακτές μεταξύ του ρωσικού "διαστημικού φορτηγού" και του ISS έκλεισαν στις 8 Φεβρουαρίου 2021 στις 13:40 ώρα Μόσχας. Στις 9 Φεβρουαρίου στις 08:20 ώρα Μόσχας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την προετοιμασία της αποσύνδεσης, εκδόθηκε εντολή για το άνοιγμα των αγκιστριών του διαστημικού σκάφους Progress MS-15, αποσυνδέθηκε από το σταθμό και στάλθηκε στο "ελεύθερο πανί". Μετά την απόσυρση του διαστημικού σκάφους σε μια ασφαλή απόσταση από το σταθμό, οι ειδικοί της Κύριας Ομάδας Ελέγχου Πτήσης του Ρωσικού Τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS RS LOCT), που εργάζονται στο MCC, άρχισαν την ελεγχόμενη απελευθέρωση του διαστημικού σκάφους σε τροχιά κοντά στη γη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας βαλλιστικής υποστήριξης του σταθμού, οι κινητήρες του οχήματος μεταφοράς Progress MS-15 θα είναι ενεργοποιημένοι στις 11:30:11 ώρα Μόσχας και, αφού έχει επεξεργαστεί την προδιαγεγραμμένη ώθηση πέδησης, θα μεταφέρει το πλοίο στην κάθοδο στον πλανήτη. Στις 12:13:08 ώρα Μόσχας, μη εύφλεκτα στοιχεία της δομής της θα πέσουν στην υπολογιζόμενη περιοχή της μη πλεύσιμης περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Η εκτιμώμενη έκταση της πτώσης των μη καμένων θραυσμάτων του πλοίου βρίσκεται περίπου 1.680 χλμ ανατολικά του Ουέλλινγκτον (Νέα Ζηλανδία). Η Roscosmos State Corporation έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ορίσει αυτήν την περιοχή ως προσωρινά επικίνδυνη για τη θαλάσσια πλοήγηση και τις πτήσεις αεροσκαφών.

Το φορτηγό Progress MS-15 βρίσκεται στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τις 23 Ιουλίου 2020. Η εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Baikonur πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στις 17:26:21 ώρα Μόσχας και 3 ώρες 18 λεπτά 31 δευτερόλεπτα μετά την κυκλοφορία, αγκυροβόλησε στο διαμέρισμα σύνδεσης Pirs. Έτσι, το φορτηγό όχημα Progress MS-15 έθεσε ένα νέο ρεκόρ για το χρόνο πτήσης στο ISS. Το Space Truck παρέδωσε φορτία με συνολική μάζα άνω των 2,5 τόνων στο ISS, απαραίτητο για τη διατήρηση της πτήσης ISS σε επανδρωμένο τρόπο και την εφαρμογή του προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας επί του πλοίου.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-09.html

photo_02-09-00.thumb.jpg.c1848f751f1f6d93c5e5692b718b441d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρόσκοσμος. Το Progress MS-15 ολοκλήρωσε την πτήση του. :cheesy:

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2021, στις 08:21:30 ώρα Μόσχας, το φορτηγό όχημα μεταφοράς Progress MS-15 ξεκλειδώθηκε από τη μονάδα Pirs του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αφού είχε αποσυρθεί σε ασφαλή απόσταση από το ISS, οι ειδικοί της κύριας επιχειρησιακής ομάδας ελέγχου ISS Russian Segment ξεκίνησαν μια ελεγχόμενη από-τροχιά του διαστημικού σκάφους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είναι ενσωματωμένο στον υπολογιστή του επί των εντολών από το Κέντρο Ελέγχου Πτήσης του TsNIIMash (μέρος της State Corporation Roscosmos), στις 11:30:11 ώρα Μόσχας, ο κύριος κινητήρας ενεργοποιήθηκε για φρενάρισμα. Αφού εργάστηκε για 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ανέφερε στο "φορτηγό" μια ώθηση πέδησης 116 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Μετά από αυτό το "Progress MS-15" άφησε την τροχιά κοντά στη γη και έπαψε να υπάρχει. Τα θραύσματα του πλοίου που δεν κάηκαν στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας έπεσαν περίπου στις 12:13 ώρα της Μόσχας στο "νεκροταφείο διαστημόπλοιου" στην μη πλωτή περιοχή του Νότιου Ειρηνικού.

Τα ρωσικά μέλη του πληρώματος του ISS-64, οι κοσμοναύτες Ροσκόσμος, Σεργκέι Ρύζικοφ και ο Σεργκέι Κουντ-Σβερτσκόφ άρχισαν τις προετοιμασίες για την άφιξη του επόμενου ρωσικού "φορτηγού". Η κενή θέση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της αποβάθρας Pirs στις 17 Φεβρουαρίου 2021 θα καταληφθεί από το φορτηγό όχημα μεταφοράς Progress MS-16, το οποίο θα παραδώσει 2,5 τόνους διαφόρων φορτίων για να εξασφαλίσει τη ζωή του σταθμού και του πληρώματος . Επί του παρόντος, εκτελούνται τελικές εργασίες μαζί του στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του κοσμοδρόμου Baikonur. Η εκτόξευσή του από το launch pad 31 έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.

Το νέο φορτηγό πλοίο θα πρέπει να παραδίδει 600 κιλά καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού για το σύστημα Rodnik και 40,5 κιλά συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων του πλοίου συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής. συσκευασία για διαστημικά πειράματα, ιατρικός έλεγχος και είδη υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης, τυποποιημένα δελτία τροφίμων και φρέσκα τρόφιμα για τα μέλη του πληρώματος της ενεργού αποστολής. Επιπλέον, στο διαμέρισμα φορτίου υπάρχει κιτ επισκευής και αποκατάστασης που αποτελείται από ένα σύνολο ενισχυτικών επενδύσεων με κολλητικό δεσμό, σχεδιασμένο για προσωρινή σφράγιση των ανιχνευόμενων ελαττωμάτων στο περίβλημα του θαλάμου μετάβασης της μονάδας σέρβις Zvezda.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-09_2.html

914684283_photo_02-09-0000(1).thumb.jpg.220aaf3e415154adab99160d1028989c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεξήχθη η επιθεώρηση και η περιστροφή της κεφαλής του Progress MS-16 TGC :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η τελική εργασία για την προπαρασκευή του οχήματος φορτίου μεταφοράς Progress MS-16 (TGC) στο πλαίσιο του προγράμματος της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σήμερα, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 254, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos διενήργησαν την επιθεώρηση του Progress MS-16 TGC και πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για την περιστροφή του κεφαλιού φέρινγκ. Αφού ελέγξετε την ετοιμότητα εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους ως μέρος της διαστημικής κεφαλής, θα επιτραπεί η μεταφορά στη γενική συνέλευση με το όχημα εκτόξευσης στη συναρμολόγηση και δοκιμαστικό κτίριο του χώρου 31

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρομίου Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδωσει επί του σκάφους καύσιμα ανεφοδιασμού ISS, προμήθειες πόσιμου νερού και αέρα, καθώς και εξοπλισμό πόρων συστημάτων ελέγχου και υποστήριξης ζωής, εξοπλισμού επισκευής, ιατρικού ελέγχου και υγειονομικής και υγιεινής υποστήριξης, δελτία τροφίμων και φρέσκο ​​φαγητό για τα μέλη του πληρώματος της ενεργής αποστολής. Επιπλέον, ένα σύνολο φορτίων στόχου θα σταλεί στο σταθμό ως μέρος της εφαρμογής του ρωσικού προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας:

Η συσκευασία "Neurolab" προορίζεται για τη διεξαγωγή μιας σειράς ιατρικών πειραμάτων "Pilot-T" για τη μελέτη της επίδρασης των μακροπρόθεσμων παραγόντων διαστημικής πτήσης στην ποιότητα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κοσμοναύτων.

τα υλικά του πειράματος "Aseptic" θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη μέσων διασφάλισης της στειρότητας κατά την εκτέλεση βιο-πειραμάτων σε συνθήκες διαστημικής πτήσης ·

η συσκευή "Photobioreactor" θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της πιθανότητας λήψης τροφής και οξυγόνου από φύκια σε μικροβαρύτητα.

ο εξοπλισμός "Cascade" θα χρησιμεύσει ως εργαστήριο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων βιοτεχνολογικής παραγωγής κυτταρικών καλλιεργειών σε συνθήκες μικροβαρύτητας ·

Οι ανιχνευτές βιοαποικοδόμησης θα παρακολουθούν τη σύνθεση μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα ISS για να μελετήσουν την επίδρασή τους στα δομικά υλικά στο διάστημα.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-09_1.ht

photo_02-09-18.thumb.jpg.5877bdb6d4bc8bb6bb93169e2f9fb24f.jpg

photo_02-09-17.thumb.jpg.073ad5a8006c5e75439b3b2bc94782d0.jpg

photo_02-09-16.thumb.jpg.8849653fd2c2b27853a748a4a7d77814.jpg

photo_02-09-14.thumb.jpg.021fde27d930e8434a33be009b775f62.jpg

photo_02-09-13.thumb.jpg.b741cdf101e206c835ebe8792c11acbc.jpg

photo_02-09-12.thumb.jpg.c50767625b61c27834732f07a4683c69.jpg

photo_02-09-11.thumb.jpg.29c48e248a45def181fb33a93a10f1f7.jpg

photo_02-09-10.thumb.jpg.7d443205ebef87515919cca8787922ab.jpg

photo_02-09-08.thumb.jpg.6243de50feb96f53b1cd11749b7a57fb.jpg

photo_02-09-07.thumb.jpg.3c6d8f944441cc4960251ed479c2cfe2.jpg

photo_02-09-06.thumb.jpg.6a589c4ee0ffb3c91f711f3970859fbd.jpg

photo_02-09-02.thumb.jpg.6d0dab4f4f6d35c0e0a6692a591343d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το TGK "Progress MS-16" στάλθηκε με ένα όχημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς φορτίου Progress MS-16 (TGC) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia για έναρξη στο πλαίσιο του προγράμματος της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, το Progress MS-16 TGK ως μέρος της διαστημικής κεφαλής προετοιμάστηκε για μεταφορά στη γενική συνέλευση με ένα όχημα εκτόξευσης. Ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έστρεψαν το διαστημικό σκάφος σε οριζόντια θέση, το φόρτωσαν σε ειδικό φορείο και το έστειλαν στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του χώρου 31

Η εκτόξευση του πύραυλου Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδώσει στο ISS 600 kg καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού από το σύστημα Rodnik και 40,5 kg συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 kg διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής κιτ επισκευής, συσκευασία για διαστημικά πειράματα, ιατρικός έλεγχος και είδη υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης, τυποποιημένα τρόφιμα και φρέσκα τρόφιμα για τα μέλη του πληρώματος της ενεργού αποστολής.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-10.html

photo_02-10-13.thumb.jpg.124151d397775de155e40e35bb82b52f.jpg

photo_02-10-12.thumb.jpg.81671281956e300ef032296bad68d3f7.jpg

photo_02-10-11.thumb.jpg.293a0edc79692f71d357af2a006fc4a9.jpg

photo_02-10-10.thumb.jpg.d1aede4ceb1c4b96826f87957e8f50c0.jpg

photo_02-10-09.thumb.jpg.916b156ef865defba6d0e248a0542d87.jpg

photo_02-10-08.thumb.jpg.0396200b7b9416b0e72b0e8b7ec75b43.jpg

photo_02-10-06.thumb.jpg.afd559c11cac1d6d46b56953977a1613.jpg

photo_02-10-05.thumb.jpg.db6b55ce6988e5962f46f884a7188823.jpg

photo_02-10-04.thumb.jpg.df2baf8ecfb0939802c06c898ebb34e4.jpg

photo_02-10-03.thumb.jpg.38f3c639231cdbdba5bc40b6461d40f6.jpg

photo_02-10-02.thumb.jpg.322ce862e401a8e112da85d69b75105a.jpg

photo_02-10-01.thumb.jpg.e4bf8e4787bd5471c43a6c489095b9ef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναζητά... αστροναύτες - Τα προσόντα που απαιτούνται. :cheesy:

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ανακοίνωσε πως μετά από 11 χρόνια, αναζητά νέους αστροναύτες για να στελεχώσει την ομάδα της.

H σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 31 Μαρτίου με την ESA να ενθαρρύνει τις γυναίκες να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου «να επεκτείνουμε την ποικιλομορφία των φύλων στις τάξεις μας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

​«Για να προχωρήσουμε πιο μακριά από ό, τι είχαμε κάνει ως τώρα, πρέπει να διευρύνουμε τη ματιά μας», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

«Αυτή η διαδικασία στρατολόγησης [αστροναυτών] είναι το πρώτο βήμα και προσβλέπω στην επέκταση της ESA σ’ όλους τους τομείς της εξερεύνησης του διαστήματος και της καινοτομίας σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι αστροναύτες της ESA.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που έχει αναβάλει λόγω της πανδημίας για το 2022 την αποστολή στον Άρη του ρομποτικού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars, ευελπιστεί να δεχθεί αιτήσεις απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και ομάδες, όπως λέει ο διευθυντής ρομποτικής και ανθρώπινου δυναμικού της ESA, Ντέιβιντ Πάρκερ.

«Η ποικιλομορφία θα πρέπει να αφορά όχι μόνον στην καταγωγή, την ηλικία, το υπόβαθρο ή το φύλο των αστροναυτών μας, αλλά ίσως και τις σωματικές αναπηρίες», σημειώνει στη δήλωσή του.

​Και «για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα μαζί με τη στρατολόγηση αστροναυτών εγκαινιάζω και το Parastronaut Feasibility Project, μια καινοτομία για την οποία σήμανε πλέον η ώρα».

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον ιστότοπο της ESA θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Μαΐου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα μπουν σε μια διαδικασία επιλογής έξι σταδίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

​Οι υποψήφιοι αστροναύτες θα πρέπει να είναι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, να έχουν ύψος από 1,53 μ. μέχρι 1,90 μ. και να μιλούν και να διαβάζουν Αγγλικά.

​Θα πρέπει ακόμη να διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο στις φυσικές επιστήμες, τη Μηχανική ή την Ιατρική και κατά προτίμηση τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία στον σχετικό τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να είναι ηλικίας 27-37 ετών και με καλή κατάσταση υγείας.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ESA υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη NASA που αποβλέπει στη διευκόλυνση της βιώσιμης εξερεύνησης της Σελήνης. Οι δύο διαστημικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν στο πρότζεκτ Artemis Gateway, που θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός εξυπηρέτησης αστροναυτών στο ταξίδι τους από τη Γη προς τη Σελήνη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/961674_i-eyropaiki-diastimiki-ypiresia-anazita-astronaytes-ta-prosonta-poy

astronaytis_diastima.thumb.jpg.18c57739393758c1494bd02436badb2f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενική συναρμολόγηση του οχήματος εκτόξευσης με το Progress MS-16 TGC. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το όχημα μεταφοράς φορτίου Progress MS-16 (TGC) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia για έναρξη στο πλαίσιο του προγράμματος της 77ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos έχουν πραγματοποιήσει ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a (ILV) με το Progress MS-16 TGC στη συναρμολόγηση και δοκιμαστικό κτίριο της τοποθεσίας 31 της το κοσμοδρόμιο του Baikonur. Μετά τα αποτελέσματα της επόμενης συνεδρίασης, η τεχνική διεύθυνση και η κρατική επιτροπή εξέδωσαν ένα συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα της ILV για αφαίρεση και εγκατάσταση στον τόπο εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδίδει επί του πλοίου το καύσιμο ανεφοδιασμού ISS, προμήθειες πόσιμου νερού και αέρα, καθώς και περίπου 1.400 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και υλικών που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού σε επανδρωμένο τρόπο.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-11.html

photo_02-11-13.thumb.jpg.f5a70e44320dee7120ca2906e0b82b14.jpg

photo_02-11-12.thumb.jpg.1bdebe47acbbc21d8a101ef3368ccfae.jpg

photo_02-11-11.thumb.jpg.c0728097e0a80403142e0572b5abd638.jpg

photo_02-11-10.thumb.jpg.f82fe9bc2f069056c571c83f7b71f3e7.jpg

photo_02-11-09.thumb.jpg.c607af514c642d451ebabfa9c26af9f8.jpg

photo_02-11-07.thumb.jpg.71786cd2d95ce59e65d2b66ca0d0cf2c.jpg

photo_02-11-05.thumb.jpg.556c7e22b637f46edb4fbcb0ec9dccb3.jpg

photo_02-11-04.thumb.jpg.89417e4518c6d597a2edd514d6fdb7ae.jpg

photo_02-11-03.thumb.jpg.5d78c6136ca93b02cf8f3aee5eee2d7f.jpg

photo_02-11-02.thumb.jpg.01fa4a7fc0f88f3888b3ea35cd3d00a2.jpg

photo_02-11-01.thumb.jpg.6e0c11f681c644998ef9fffb40f5deec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πύραυλος με το όχημα μεταφοράς Progress MS-16 είναι εγκατεστημένος στην αρχή. :cheesy:

Σήμερα το πρωί, ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το όχημα μεταφοράς Progress MS-16 (TGK) βγήκε από το συγκρότημα εκτόξευσης οχήματος και το κτήριο δοκιμών και εγκαταστάθηκε στην εγκατάσταση εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης, οι υπολογισμοί εκτόξευσης άρχισαν να εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες για δοκιμές πριν από την πτήση συστημάτων ILV και συγκροτημάτων, ελέγχοντας την αλληλεπίδραση του επίγειου και επίγειου εξοπλισμού του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-16 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδώσει στο ISS 600 kg καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού από το σύστημα Rodnik και 40,5 kg συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 kg διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής. συσκευασία για διαστημικά πειράματα, ιατρικός έλεγχος και είδη υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης, δελτία τροφίμων και φρέσκο ​​φαγητό για τα μέλη του πληρώματος της ενεργού αποστολής.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-12.html

photo_02-12-24.thumb.jpg.481f7c3384b392f63a915fad80384147.jpg

photo_02-12-18.thumb.jpg.da5463507573c1e2ee97a35dbf47883c.jpg

photo_02-12-16.thumb.jpg.4f872258aac9edbaee45c795874d4127.jpg

photo_02-12-14.thumb.jpg.aa46b40f5e37b2492ac28c631aac1d1b.jpg

photo_02-12-13.thumb.jpg.b07a345cae834e96566c3e535df10045.jpg

photo_02-12-12.thumb.jpg.32c66cee7b354daf1dea3f4b7ef57001.jpg

photo_02-12-11.thumb.jpg.8a627162c3b6e85d146a6b3bdc9f1a16.jpg

photo_02-12-08.thumb.jpg.65495bd0a58236c03d8a7418423083a5.jpg

photo_02-12-06.thumb.jpg.4d67aaef904d3925c06f3a7b2baf58e7.jpg

photo_02-12-05.thumb.jpg.9190f5b5ddb381afa42b05ef630a372a.jpg

photo_02-12-03.thumb.jpg.0827dccbfa77dffb0b7baebc1022a317.jpg

photo_02-12-02.thumb.jpg.2c38ccc7c1cb263a9087702a44682a8e.jpg

photo_02-12-01.thumb.jpg.7bbdfc76757548c55707bc5bb905862a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό σκάφος Progress MS-16 στο δρόμο προς το ISS :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2021, στις 07:45:05 ώρα Μόσχας, πραγματοποιήθηκε επιτυχής εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με φορτίο μεταφοράς από τον εκτοξευτή αριθ. . 6 του ιστότοπου No. 31 του κοσμοδρόμου Baikonur με το διαστημικό σκάφος Progress MS-16. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τηλεμετρίας που ελήφθησαν, μετά από 8 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, καταγράφηκε ο κανονικός διαχωρισμός του πλοίου από το τρίτο στάδιο του μεταφορέα, αποκαλύφθηκαν οι ηλιακές μπαταρίες και οι κεραίες.

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1a ξεκίνησε με επιτυχία ένα ρωσικό διαστημικό σκάφος στην τροχιά του στόχου. Ειδικοί της κύριας επιχειρησιακής ομάδας για τον έλεγχο πτήσης του ρωσικού τμήματος του διεθνούς διαστημικού σταθμού στην πόλη Korolev άρχισαν να ελέγχουν την πτήση του.

Παράμετροι τροχιάς του φορτηγού οχήματος Progress MS-16:

Περίοδος κυκλοφορίας - 88,55 λεπτά.

τροχιακή κλίση - 51,67 μοίρες.

ελάχιστο ύψος τροχιάς - 193,06 χλμ.

το μέγιστο ύψος τροχιάς είναι 241,16 km.

Η πτήση του φορτηγού οχήματος Progress MS-16 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ένα διήμερο πρόγραμμα, η σύνδεση με τη μονάδα Pirs του ρωσικού τμήματος έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου 2021 στις 09:20 ώρα Μόσχας. Το Docking προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αυτόματα υπό τον έλεγχο ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (μέρος της Κρατικής Εταιρείας Roscosmos) και τα μέλη του πληρώματος της Ρωσίας στην αποστολή ISS-64 - κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov και Sergei Kud-Sverchkov.

Το νέο "διαστημικό φορτηγό" μεταφέρει 600 κιλά καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού από το σύστημα Rodnik και 40,5 κιλά συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου και υποστήριξη ζωής, συσκευασία για διαστημικά πειράματα, ιατρικοί έλεγχοι και υγειονομικοί έλεγχοι, ρούχα, τυποποιημένα δελτία και φρέσκο ​​φαγητό για τα μέλη του πληρώματος.

Το διαμέρισμα φορτίου περιέχει επίσης ένα κιτ επισκευής, που αποτελείται από ένα σύνολο ενισχυτικών επενδύσεων με κολλητικό δεσμό, σχεδιασμένο να σφραγίζει προσωρινά τα ανιχνευόμενα ελαττώματα στο περίβλημα του θαλάμου μετάβασης της μονάδας σέρβις Zvezda. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ρωσικού προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας, το πλοίο περιέχει εξοπλισμό για τα ακόλουθα επιστημονικά πειράματα:

Τα πακέτα "Neurolab" προορίζονται για τη διεξαγωγή μιας σειράς ιατρικών πειραμάτων "Pilot-T" για τη μελέτη της επίδρασης των μακροπρόθεσμων παραγόντων διαστημικής πτήσης στην ποιότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας των κοσμοναύτων.

τα υλικά του πειράματος "Aseptic" θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη μέσων διασφάλισης της στειρότητας κατά τη διεξαγωγή βιο-πειραμάτων κατά τη διαστημική πτήση ·

η συσκευή "Photobioreactor" θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της πιθανότητας λήψης τροφής και οξυγόνου από φύκια σε μικροβαρύτητα.

ο εξοπλισμός "Cascade" θα χρησιμεύσει ως εργαστήριο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων βιοτεχνολογικής παραγωγής κυτταροκαλλιεργειών σε συνθήκες μικροβαρύτητας ·

Οι ανιχνευτές βιοαποικοδόμησης θα παρακολουθούν τη σύνθεση μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα ISS για να μελετήσουν την επίδρασή τους στα δομικά υλικά στο διάστημα.

Προς το παρόν, το πλήρωμα της 64ης μακροχρόνιας αποστολής, που αποτελείται από τους κοσμοναύτες Roscosmos Sergei Ryzhikov, Sergei Kud-Sverchkov, αστροναύτες της NASA Kathleen Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker και JAXA αστροναύτης Soichi Noguchi, εργάζεται επί του σκάφους Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-15.html

photo_02-15-10.thumb.jpg.22a662752ec2b97a9531b4a04ab71564.jpg

photo_02-15-09.thumb.jpg.25c180eec93a1d8e4f149ac9386657b9.jpg

photo_02-15-08.thumb.jpg.247ea4c175005eb7fcf43ff4fb408308.jpg

photo_02-15-07.thumb.jpg.ceb6df02d2f02fbffc5b445642ffb017.jpg

photo_02-15-06.thumb.jpg.050e1be1808d3ef38750609e066e9ab1.jpg

photo_02-15-05.thumb.jpg.48f21edd90cccc0a7d63abcce0c78a7b.jpg

photo_02-15-04.thumb.jpg.1f84ea6a9941164d06d6dc9d9748b589.jpg

photo_02-15-03.thumb.jpg.2444039c8a0bc87b45c173661f47491b.jpg

photo_02-15-02.thumb.jpg.634b59e38cbb7f2ecc4d43f2b4007509.jpg

photo_02-15-01.thumb.jpg.c069212810fd5c1244720306a8b17805.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ESA αναζητά υποψήφιους αστροναύτες με κάποια αναπηρία. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), γνωστοποίησε ότι ξεκινά τη διαδικασία για την ανεύρεση νέων αστροναυτών και, μεταξύ αυτών, για πρώτη φορά αναζητεί υποψήφιους με κάποια αναπηρία.

Η ESA θα δεχτεί αιτήσεις από τον Μάρτιο έως τον Μάιο από υποψήφιους για 4-6 θέσεις αστροναυτών και, σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμεί η διαδικασία να είναι όσο ανοικτή γίνεται, ώστε να συμπεριλάβει και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Μάλιστα ζήτησε από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να τη συμβουλεύσει κατά τη διαδικασία επιλογής.

«Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν ψάχνουμε ένα διαστημικό τουρίστα που συμβαίνει να έχει επίσης κάποια αναπηρία. Το συγκεκριμένο άτομο θα κάνει μια κανονική διαστημική αποστολή, συμμετέχοντας σε όλες τις επιστημονικές και άλλες διαδικασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής του προγράμματος ρομποτικών και επανδρωμένων πτήσεων της ESA, σύμφωνα με το BBC.

Η ESA ενθαρρύνει ανθρώπους με αναπηρία στα κάτω άκρα ή με περιορισμένη ανάπτυξη να υποβάλουν αίτηση. Στόχος της είναι οι “παραστροναύτες” να γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, έστω κι αν αυτό πάρει κάποιο χρόνο.

Παράλληλα, η ESA επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις της. Μόνο μία γυναίκα -η Σαμάνθα Κριστοφορέτι- υπηρετεί σήμερα ως Ευρωπαία αστροναύτης.

Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) στις φυσικές επιστήμες, ιατρική, μηχανική, μαθηματικά ή επιστήμη των υπολογιστών ή να έχουν εμπειρία πιλότου. Πρέπει να μιλάνε καλά αγγλικά και να γνωρίζουν μια δεύτερη γλώσσα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/963776_o-esa-anazita-ypopsifioys-astronaytes-me-kapoia-anapiria

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνδεση Progress MS-16 :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 17 Φεβρουαρίου 2021 στις 09:26:47 ώρα Μόσχας, το φορτηγό όχημα μεταφοράς Progress MS-16, το οποίο ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Baikonur στις 15 Φεβρουαρίου, ήταν ελλιμενισμένο. Οι επιχειρήσεις αγκυροβόλησης πραγματοποιήθηκαν από το πλήρωμα ISS υπό την καθοδήγηση ειδικών από την Ομάδα Ελέγχου Επιχειρήσεων.

Το διαστημικό "φορτηγό" παρέδωσε φορτία με συνολική μάζα άνω των 2,5 τόνων στο ISS, απαραίτητο για τη διατήρηση της πτήσης του σε επανδρωμένο τρόπο και την εφαρμογή του προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας επί του πλοίου. Μεταξύ αυτών: 600 κιλά καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού του συστήματος Rodnik και 40,5 κιλά συμπιεσμένων αερίων με επιπλέον αποθέματα αζώτου, καθώς και περίπου 1.400 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων του οχήματος συστήματα ελέγχου και υποστήριξης ζωής, κιτ επισκευής και αποκατάστασης, συσκευασία για διαστημικά πειράματα σύμφωνα με το ρωσικό πρόγραμμα, ιατρικός έλεγχος και είδη υγιεινής και υγιεινής, είδη ένδυσης και τρόφιμα.

Στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας, το πλοίο περιέχει εξοπλισμό για τα ακόλουθα επιστημονικά πειράματα:

Τα πακέτα "Neurolab" έχουν σχεδιαστεί για μια σειρά πειραμάτων "Pilot-T" για τη μελέτη της επίδρασης των παραγόντων διαστημικής πτήσης στην ποιότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας των κοσμοναύτων - 3,3 κιλά.

τα υλικά του πειράματος "Aseptic" θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη μέσων διασφάλισης της στειρότητας κατά την εκτέλεση βιο-πειραμάτων - 1,2 kg ·

η συσκευή "Photobioreactor" θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της πιθανότητας λήψης τροφής και οξυγόνου από φύκια - 5,1 κιλά.

ο εξοπλισμός "Cascade" θα χρησιμεύσει ως εργαστήριο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων βιοτεχνολογικής παραγωγής κυτταρικών καλλιεργειών υπό συνθήκες μικροβαρύτητας - 5,9 kg ·

Οι ανιχνευτές "Βιοαποικοδόμηση" θα παρέχουν παρακολούθηση της σύνθεσης των μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα του σταθμού για να μελετήσουν την επίδρασή τους στα δομικά υλικά στο χώρο - 0,2 kg.

Αφού ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους της στεγανότητας της άρθρωσης, ο διοικητής ISS-64, ο κοσμοναύτης Roscosmos Sergei Ryzhikov και ο μηχανικός πτήσης ISS-64, ο κοσμοναύτης Roscosmos Sergei Kud-Sverchkov θα ανοίξει τις πόρτες μεταφοράς και θα πραγματοποιήσει τις τελικές επιχειρήσεις για την αποσυναρμολόγηση του μηχανισμού ελλιμενισμού , μεταφορά του συστήματος τροφοδοσίας Progress σε φορτηγό πλοίου συνδυασμένης ισχύος και διατήρησης.

Εκτός από τους Ryzhikov και Kud-Sverchkov, οι αστροναύτες της NASA Kathleen Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker και ένας εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής Soichi Noguchi συμμετέχουν επί του παρόντος στο ISS.

Το Progress 77 έχει προγραμματιστεί να παραμείνει αγκυροβολημένο στο διαστημικό σταθμό μέχρι αργότερα φέτος.

Αντί να αποσυνδέεται από την Pirs, το Progress θα παραμείνει συνδεδεμένη και θα αποσυνδέσει τον Pirs από τη γήινη πλευρά του ρωσικού τμήματος του σταθμού, όπου έχει περάσει σχεδόν 20 χρόνια στην υπηρεσία του ως λιμένα σύνδεσης και αεροπορικό κλείδωμα. Το Progress στη συνέχεια θα πυροδοτήσει τους κινητήρες της για να ξεκινήσει μια καταστροφική είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης τόσο για το διαστημικό σκάφος όσο και για το διαμέρισμα σύνδεσης.

Η αναχώρηση του Pirs από το διαστημικό σταθμό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί λίγες μόνο ημέρες μετά την εκτόξευση του εργαστηρίου πολλαπλών χρήσεων «Nauka» με έναν πύραυλο Proton από το Baikonur. Η πολυλειτουργική θύρα σύνδεσης και η ερευνητική εγκατάσταση θα αγκυροβολούν αυτόματα στη θύρα που αδειάστηκε από την Pirs.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-17.html

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-updates-coverage-of-international-space-station-cargo-ship-docking/

40577160923_5af05a505e_k.thumb.jpg.c2a6cc8fa43fd8fc78fb558c7400aefe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

35 χρόνια του σταθμού "Mir" :cheesy:

Στις 20 Φεβρουαρίου 1986, κυκλοφόρησε ένα όχημα εκτόξευσης Proton-K με τη βασική μονάδα του τροχιακού ερευνητικού σταθμού Mir επανδρωμένο από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Αυτό το λανσάρισμα σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής και της μακροπρόθεσμης λειτουργίας σε κοντινή γη του πρώτου μόνιμα κατοικημένου συγκροτήματος τροχιακών πολλαπλών μονάδων (OS) στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει την τρίτη γενιά εγχώριων μακροχρόνιων τροχιακών σταθμών (DOS).

Η ανάπτυξη του νέου σταθμού ξεκίνησε το 1976 με την κυκλοφορία του NPO Energia (τώρα RSC Energia με το όνομα SP Korolev) της τεχνικής πρότασης για τη δημιουργία ενός βελτιωμένου DOS No. 7 με βάση το σχεδιασμό και τα ενσωματωμένα συστήματα του ήδη πετώντας Salyut σταθμοί σειράς. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου ήταν η χρήση ενός διαμετακομιστικού διαμερίσματος με έναν αξονικό και τέσσερις πλευρικούς κόμβους σύνδεσης στη μονάδα βάσης, που παρείχαν τη δυνατότητα σύνδεσης πρόσθετων μονάδων. Από το 1979, η βιομηχανική συνεργασία από περισσότερες από 280 επιχειρήσεις και οργανισμούς στο συγκρότημα DOS No. 7 διευθύνεται από την NPO Energia υπό την ηγεσία του Γενικού Σχεδιαστή Ακαδημαϊκού V.P. Glushko, και στη συνέχεια Yu.P. Semenov. Η ευθύνη για την ανάπτυξη και κατασκευή της βασικής μονάδας, των μονάδων μετασκευής και των ενσωματωμένων συστημάτων σέρβις τους ανατέθηκε στο Salyut Design Bureau και στο V.I. Ο Khrunichev, στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τα σύγχρονα GKNPT. M.V. Χρούνιτσεφ. Στη συνέχεια, ένα κυβερνητικό διάταγμα της 2ας Ιανουαρίου 1985 καθόρισε τελικά τη δημιουργία ενός μόνιμα λειτουργικού σταθμού αρθρωτού τύπου για την επίλυση αμυντικών, επιστημονικών και εθνικών οικονομικών προβλημάτων κατά τη διαδικασία της κοινής λειτουργίας με μονάδες στόχου και του επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού συστήματος Buran.

Έτσι, η έναρξη της μονάδας βάσης τον Φεβρουάριο σε τροχιά κοντά στη γη σηματοδότησε την αρχή του προγράμματος σταδιακής ανάπτυξης και επανεξοπλισμού του σταθμού με μονάδες στόχου με την παράδοση πληρώματος και φορτίου από οχήματα μεταφοράς Soyuz και Progress. Κατά την επόμενη δεκαετία, έξι ακόμη μονάδες αγκυροβόλησαν στη βασική μονάδα: Kvant, Kvant-2, Kristall, Spektr, Priroda και το 316GK docking bay για αμερικανικά λεωφορεία που φτάνουν στο σταθμό. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη μετάβαση από το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz T στο εκσυγχρονισμένο Soyuz TM, το όχημα μεταφοράς Progress αντικαταστάθηκε από το εκσυγχρονισμένο Progress M και τον Φεβρουάριο του 2000 εισήχθη στο συγκρότημα μια νέα τροποποίηση Progress. -1 "με αυξημένη τροφοδοσία παραδομένου καυσίμου.

Το διαστημικό σκάφος πολλαπλών χρήσεων Mir με συνολική μάζα άνω των 130 τόνων για δεκαπέντε χρόνια παρέμεινε ένα μοναδικό διαστημικό εργαστήριο για τη διεξαγωγή θεμελιωδών και εφαρμοσμένων επιστημονικών πειραμάτων, μια σειρά πτήσεων για έλεγχο και δοκιμή βασικών τεχνολογιών για τη χρήση μελλοντικών επανδρωμένων σταθμών και συγκροτημάτων. Από το 1987, έχουν πραγματοποιηθεί διεθνή ερευνητικά προγράμματα στο διαστημικό σκάφος Mir με τη συμμετοχή κοσμοναυτών / αστροναυτών από τη Γαλλία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βουλγαρία, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Καζακστάν, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες - εκπρόσωποι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Και την περίοδο 1995-1998, πραγματοποιήθηκε κοινή εργασία Ρωσικής-Αμερικής στο σταθμό Mir στο πλαίσιο των προγραμμάτων Mir-Shuttle και Mir-NASA.

Οι αρχές της δημιουργίας διαμορφωμένων διαστημικών αντικειμένων και η μοναδική εμπειρία μακροχρόνιας λειτουργίας του τροχιακού σταθμού Mir σε συνδυασμό με μεθόδους διατήρησης της λειτουργικότητάς του και διασφάλισης της απαραίτητης αξιοπιστίας και ασφάλειας χρησιμοποιήθηκαν πλήρως στην υλοποίηση του σύγχρονου έργου του Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-20.html

photo_02-20-010.thumb.jpg.7d13ea2fb125f2360b16abc71347b8af.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To σκάφος ανεφοδιασμού Northrop Grumman Cygnus ξεκινά στην 15η αποστολή εφοδιασμού στο Διαστημικό Σταθμό :cheesy:

Ένα διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού Northrop Grumman Cygnus βρίσκεται καθ 'οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με περίπου 8.000 λίβρες επιστημονικών ερευνών και φορτίου μετά την εκτόξευσή του στις 12:36 μ.μ. EST το Σάββατο από την εγκατάσταση πτήσης Wallops της NASA στη Βιρτζίνια. Περίπου τρεις ώρες μετά την εκτόξευση, οι ηλιακές συστοιχίες του διαστημικού σκάφους αναπτύχθηκαν με επιτυχία για να συλλέξουν το φως του ήλιου για να τροφοδοτήσουν τον Cygnus στο ταξίδι του στο διαστημικό σταθμό.

Η NASA Television, η εφαρμογή NASA και ο ιστότοπος του πρακτορείου θα παρέχουν ζωντανή κάλυψη της προσέγγισης και της άφιξης του διαστημικού σκάφους από τις 3 π.μ. Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Η Cygnus έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο διαστημικό σταθμό γύρω στις 4:40 π.μ.

Ο αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής (JAXA) Soichi Noguchi θα χρησιμοποιήσει το ρομποτικό Canadarm2 του διαστημικού σταθμού για να συλλάβει τον Cygnus κατά την άφιξή του, ενώ ο αστροναύτης της NASA Michael Hopkins παρακολουθεί την τηλεμετρία κατά τη διάρκεια ραντεβού, σύλληψης και εγκατάστασης στο λιμάνι της μονάδας Unity.

Η 15η πτήση φορτίου της Northrop Grumman προς το διαστημικό σταθμό είναι η τέταρτη βάσει της σύμβασης Commercial Resupply Services 2 με τη NASA. Το Cygnus ξεκίνησε με έναν πύραυλο Antares 230+ από το Pad 0A της περιοχής Mid-Atlantic Regional Spaceport στο Wallops.

Η πτήση ανεφοδιασμού θα υποστηρίξει δεκάδες νέες και υπάρχουσες έρευνες. Στις επιστημονικές έρευνες που η Cygnus παραδίδει στο διαστημικό σταθμό είναι:

Χρησιμοποιώντας σκουλήκια για να μάθετε για την απώλεια μυών

Τα μικροσκοπικά σκουλήκια θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε την αιτία της εξασθένησης των μυών που οι αστροναύτες μπορούν να βιώσουν στη μικροβαρύτητα. Χάρη σε μια νέα συσκευή για τη μέτρηση της μυϊκής δύναμης των μικροσκοπικών σκουληκιών C. elegans, οι ερευνητές με τη μελέτη Micro-16 μπορούν να ελέγξουν εάν η μειωμένη έκφραση των μυϊκών πρωτεϊνών σχετίζεται με αυτήν τη μειωμένη δύναμη. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος μπορεί να παρέχουν καλύτερη κατανόηση των δεσμών μεταξύ της γονιδιακής έκφρασης και της μυϊκής δύναμης, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αντιμέτρων για τη διατήρηση της υγείας των μελών του πληρώματος και να υποστηρίξουν νέες θεραπείες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της απώλειας μυών που σχετίζεται με την ηλικία στη Γη.

Ονειρεύομαι το διάστημα

Το πείραμα Dreams της ESA (European Agency Agency) θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στον ύπνο των αστροναυτών. Η έρευνα χρησιμεύει ως τεχνολογική επίδειξη του Dry-EEG Headband στη μικροβαρύτητα, ενώ παρακολουθεί επίσης την ποιότητα ύπνου αστροναύτη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής πτήσης μεγάλης διάρκειας. Τα πρωτογενή δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την ανάλυσή τους, ενώ το πλήρωμα μπορεί επίσης να εισαγάγει άμεσα σχόλια σχετικά με τον ύπνο τους με μια εφαρμογή tablet. Ο ύπνος είναι κεντρικός για την ανθρώπινη υγεία, οπότε η καλύτερη κατανόηση του ύπνου στο διάστημα παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ανθρώπινης υγείας στη μικροβαρύτητα.

Αναβάθμιση υποστήριξης ζωής

Το Σύστημα Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Υποστήριξης Ζωής (ECLSS) είναι ένα σύστημα υλικού αναγέννησης ζωής που παρέχει καθαρό αέρα και νερό στο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού. Το σύστημα θα λάβει αναβάθμιση χάρη στο Εξερεύνηση ECLSS: Brine Processor System. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει την τεχνολογία για την ανάκτηση πρόσθετου νερού από τη διάταξη επεξεργασίας ούρων χρησιμοποιώντας μια διαδικασία απόσταξης μεμβράνης. Οι αποστολές εξερεύνησης μεγάλης διάρκειας απαιτούν ανάκτηση νερού περίπου 98% και αυτή η τεχνολογική επίδειξη στην επεξεργασία άλμης θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό το σύστημα επεξεργασίας αλατόνερου σχεδιάζει να καλύψει το κενό για τη ροή απορριμμάτων ούρων του διαστημικού σταθμού.

Έλεγχος της κατασκευής τεχνητών αμφιβληστροειδών σε μικροβαρύτητα

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς. Τεχνητοί αμφιβληστροειδείς ή αμφιβληστροειδή εμφυτεύματα μπορεί να παρέχουν έναν τρόπο αποκατάστασης της ουσιαστικής όρασης για όσους πάσχουν. Το 2018, η εκκίνηση LambdaVision έστειλε το πρώτο της πείραμα στο διαστημικό σταθμό για να προσδιορίσει εάν η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τεχνητών εμφυτευμάτων αμφιβληστροειδούς σχηματίζοντας ένα λεπτό φιλμ ένα στρώμα τη φορά μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στη μικροβαρύτητα. Το δεύτερο πείραμα της LambdaVision αξιολογεί ένα σύστημα παραγωγής χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται με το φως και αντικαθιστά τη λειτουργία των κατεστραμμένων κυττάρων στο μάτι. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το LambdaVision να ανακαλύψει εάν η μικροβαρύτητα θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την παραγωγή αυτών των αμφιβληστροειδών και να βοηθήσει τους ανθρώπους πίσω στη Γη.

Προετοιμασία για τη Σελήνη

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμεύει ως χώρος δοκιμών για τεχνολογίες που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη. Η έρευνα του A-HoSS θέτει σε δοκιμασία εργαλεία για την αποστολή Artemis II. Χτισμένο ως το κύριο σύστημα ανίχνευσης ακτινοβολίας για το διαστημικό σκάφος Orion, ο Υβριδικός Ηλεκτρονικός Αξιολογητής Ακτινοβολίας (HERA) τροποποιήθηκε για λειτουργία στον διαστημικό σταθμό. Με την επαλήθευση ότι το HERA μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σφάλμα για 30 ημέρες, επικυρώνει το σύστημα για τις πληρωμένες αποστολές Artemis.

Υπολογισμός υψηλής απόδοσης στο διαστημικό σταθμό

Απαιτείται βελτιωμένη υπολογιστική υψηλή απόδοση για διαστημικές αποστολές καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για επιπλέον εξερεύνηση σε όλο το ηλιακό σύστημα. Επί του παρόντος, οι δυνατότητες υπολογιστών στο διάστημα μειώνονται σε σύγκριση με τις δυνατότητες στο έδαφος, επειδή δίνουν προτεραιότητα στην αξιοπιστία έναντι της απόδοσης, δημιουργώντας προκλήσεις κατά τη μετάδοση δεδομένων από και προς το διάστημα. Ξεκίνησε το 2017, η μελέτη υπολογιστών Spaceborne πραγματοποίησε ένα εμπορικό σύστημα υπολογιστών εκτός από το ράφι υψηλής απόδοσης στο διάστημα, πραγματοποιώντας με επιτυχία περισσότερους από 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς (ή ένα teraflop) ανά δευτερόλεπτο για 207 ημέρες χωρίς να απαιτείται επαναφορά. Ξεκινώντας τώρα με την αποστολή CRS-15 της Northrop Grumman, το Spaceborne Computer-2 διερευνά πώς τα εμπορικά συστήματα υπολογιστών εκτός χώρου μπορούν να προωθήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος με αξιόπιστη επεξεργασία δεδομένων πολύ πιο γρήγορα στο διάστημα, επιταχύνοντας τον χρόνο των επιστημόνων στην πρόσβαση στα δεδομένα και την ανάλυση από μήνες σε λεπτά .

Αυτά είναι μόνο ένα υποσύνολο των εκατοντάδων ερευνών που διεξάγονται επί του παρόντος στο εργαστήριο σε τροχιά στους τομείς της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της επιστήμης της γης και του διαστήματος. Οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς θα βοηθήσουν να διατηρήσουν τους αστροναύτες υγιείς κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών μεγάλης διάρκειας και να δείξουν τεχνολογίες για μελλοντικές ανθρώπινες και ρομποτικές αποστολές εξερεύνησης στο πλαίσιο της εξερευνητικής προσέγγισης της NASA σελήνη και Άρη, συμπεριλαμβανομένων των σεληνιακών αποστολών μέσω του προγράμματος Artemis της NASA

Ο επικεφαλής διευθυντής πτήσης της NASA για την αποστολή είναι ο Adi Boulos. «Είμαι ταπεινός να γίνω Διευθυντής Πτήσης Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την αποστολή Northrup Grumman CRS-15», δήλωσε ο Μπουλός. «Αυτό το διαστημικό σκάφος έχει την τιμή να ονομάζεται S.S. Katherine Johnson. Ως μαύρη γυναίκα, η Κάθριν Τζόνσον κατέστρεψε τα εμπόδια φυλών και φύλων για να ζήσει τα όνειρά της και να γίνει βασικό μέρος του νέου διαστημικού προγράμματος αυτής της χώρας. Πριν από πενήντα εννέα χρόνια σήμερα, ο αστροναύτης Τζον Γκλεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη αφού ζήτησε προσωπικά από την Κάθριν Τζόνσον να επαληθεύσει τους υπολογισμούς της τροχιακής τροχιάς των αποστολών του Ερμή. Η Κάθριν Τζόνσον ήταν ένα πλεονέκτημα για το διαστημικό μας πρόγραμμα και έχω την τιμή να εργαστώ για μια αποστολή που επεκτείνει την κληρονομιά της ακόμη περισσότερο. "

Το διαστημικό σκάφος Cygnus θα παραμείνει στο διαστημικό σταθμό μέχρι τον Μάιο προτού απορρίψει αρκετές χιλιάδες κιλά σκουπίδια μέσω της καταστροφικής επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-science-cargo-launches-on-15th-northrop-grumman-resupply-mission-to-space-station

ng15_launchpb-1.thumb.jpg.dc18914a6510dd413208ab232addbc49.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης