Jump to content

Skywatcher 102/500


kkokkolis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κατόπιν αιτήματος ενός φίλου, λίγα λόγια για το Skywatcher 102/500 (Startravel}.

 

 

Μου αρέσουν πολύ τα μικρά και ελαφρά οπτικά. Χρησιμοποιώ περισσότερο κιάλια, μονοκιάλια αλλά και λούπες και μίνι μικροσκόπια. Μου αρέσουν και τα μικρά τηλεσκόπια όλων των τύπων. Το William Optics Zenithstar 66ED, το Celestron C4 και το Skywatcher 130 ED χρησιμοποιούνται περισσότερο από οτιδήποτε μεγαλύτερο από 5 ίντσες.

Στο πλαίσιο αυτό αγόρασα 2 φορές το Orion 80ST και αφού μετάνιωσα που έδωσα το πρώτο, έδωσα και το δεύτερο στην κόρη μου, μαζί με το C4.

Σκέφτηκα αυτή τη φορά να ανέβω λίγο, από τα 80 στα 102mm και έτσι έφτασε στο σπίτι ένα Skywatcher 102/500 Startravel.

Δεν είμαι έτοιμος για ένα πλήρες review επειδή δεν έχω ακόμη dovetail και αστροδιαγώνιο. Κατόρθωσα ωστόσο να το στηρίξω, ίσως επισφαλώς, βρήκα κιόλας μια κάννη 2" που μετέτρεψε προσωρινά έναν διαγώνιο SCT σε push to.

 

Πρώτη παρατήρηση: Η ποιότητα κατασκευής είναι κατώτερη του William Optics. Εκείνο μοιάζει με κόσμημα από το Tiffany's, το Skywatcher με Σοβιετικό εργαλείο της δεκαετίας του 80. Ουσιαστικά είναι ένα 80ST μεγεθυμένο.

 

Δεύτερη παρατήρηση. Το χρωματικό σφάλμα στη γενική ημερήσια παρατήρηση είναι αμελητέο. Παρατηρώντας τη θάλασσα με τους γλάρους, τα ιστιοπλοϊκά και τα μεγαθήρια της Cosco, δεν βλέπω τίποτε. Ούτε και παρατηρώντας τα σπίτια στο Πασαλιμάνι απέναντι. Η εικόνα είναι οξεία όσο του 66ED αλλά φωτεινότερη. Πολύ καλή εικόνα έως τα 60x.

 

Το στρέφω στο optics killer test μου. Μια κεραία, μαύρη, με σύρματα που δημιουργούν υψηλό κοντράστ σε σχέση με τη θάλασσα. Να το χρώμα! Ιώδες από τη μια, κίτρινο από την άλλη, στενές ζώνες που φαρδαίνουν με τη μεγέθυνση. Λίγο χειρότερα από το ED (στη WO το ED στοιχείο βρίσκεται στον flattener, μιλάμε για Petzval. Πραγματικό αποχρωματικό ήταν η τριπλέτα και ημιαποχρωματικό το SD). Καθόλου άσχημα για f/4.9.

 

Η εικόνα με το διαγώνιο 2" (διηλεκτρικό της OPT) και τον Nagler είναι καταπληκτική. Θα δούμε κάποιο βραδάκι δίχως σύννεφα τι λέει.

 

Ουσιαστικά, το 66 δεν κινδυνεύει για την επίγεια παρατήρηση. Είναι μικρότερο, πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό, έτοιμο να αναρτηθεί σε κάθε στήριξη και με τους διαγώνιους για κάθε χρήση. Για την αστροπαρατήρηση δεν συναγωνίζεται τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια αλλά θα έχει ενδιαφέρον η σύγκριση με το Heritage 130/650. Ως προς αυτό πλεονεκτεί το μεγαλύτερο πεδίο του Startravel, η ικανότητα για 2" και, υποθέτω, η οξύτητα. Θα δούμε.

 

IMG_20210220_152151.thumb.jpg.5488e5563c59f953c68631d0c6df8902.jpg

Επουράνιο setup

 

IMG_20210220_143127.thumb.jpg.8262a5de252bea2437f587323dc2dc8f.jpg

Επίγειο setup

 

IMG_20210220_121922.thumb.jpg.abc09b3eb4669b992faa944defd1df77.jpg

66 vs 102

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοριζικο!! Το εχω και λεει πολλα, ειδικα σε ενα σκοτεινο ουρανο με ενα καλο φακο επανω του, βλεπε ES 9mm 100. :) που θα το αναδηξει ακομα περισσοτερο! Σε πλανητες εχει χρωμα αρκετο! Στη σεληνη απ οσο θυμαμε αλλαζει το χρωμα της σε ενα απαλο μωβ. (σαν να τη βλεπεις με κσποιο φιλτρο) εμενα δεν με ενοχλει!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο φίλε Κώστα.Το έχω και εγώ αυτό το τηλεσκόπιο,για την ακρίβεια το είχα όταν έμενα Αγγλία,έμεινε εκεί δεν το έχω τώρα εδώ.Για τα λεφτά του είναι πάρα πάρα πολύ καλό.Το χρησιμοποιούσα για αστροπαρατήρηση, όχι επίγεια.Κοντράστ και ευκρίνεια πάρα πολύ καλά.Με διαγώνιο διηλεκτρικό w.o το έφτανα μέχρι 150x,διαχώριζα διπλά(που δεν είναι η δουλειά του)μέχρι 1,4 για πλάκα.Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το χρησιμοποιούσα με φίλτρο baader semi apo και είδα τρομερή αλλαγή όσο αφορά το χρωματικό σφάλμα,σχεδόν το εξάλειψε.Παρατηρούσα πλανήτες και δεν είχα κανένα πρόβλημα,ακόμη και στην Αφροδίτη τα πήγαινε μία χαρά.Έχει καλά οπτικά αυτό το μικρό κινεζάκι χαχα.Επειδή μου αρέσουν τα διοπτρικά έχουν περάσει αρκετά από τα χέρια μου,αυτό το γράφω για να σας δείξω ότι είχα μέτρο σύγκρισης για το startravel 102.Για τα λεφτά του είναι πολύ καλό εργαλείο!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πολύ τίμιο για τα λεφτά του το 102/500, ειδικά μεταχειρισμένο. Βασικό πλεονέκτημα έναντι του 80st είναι ότι παίρνει 2" προσοφθάλμια. Είναι RFT, δηλαδή για μεγάλα πεδία σε χαμηλή μεγέθυνση και μεγάλο exit pupil. Πολυεργαλειο και λόγω της τιμής του δεν το σκέφτεσαι να το κουβαλήσεις παντού.

Κάνει και για eaa, και νομίζω πως ο προκάτοχός του είχε βγάλει μερικές αρκετά καλές narrowband αστροφωτογραφιες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπως πάντα η γραφή σου είναι απίστευτη, μακάρι να συνεχιστεί γενικά αυτού του είδους η συμμετοχή και η προσπάθεια κατανόησης διαφορων ειδών εξοπλισμου ωστε να βοηθιόμαστε και να αποφεύγουμε κακοτοπιές.

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχετικά με το χρωματικό σφάλμα υπάρχουν πολλά θετικά σχόλια στο διαδίκτυο. Υποτίθεται πως η διάταξη των δύο στοιχείων σε απόσταση μεταξύ τους το ελαχιστοποιεί. Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μικρότερο από ότι του 80ST (μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση και ως προς αυτήν την παράμετρο) και πολύ μικρότερο από ότι σε ένα 150 f/5 που έχω δει (το οποίο φυσικά έβγαζε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις.

Σήμερα χάζευα τον ήλιο με τα Pentax 8x30 και κατόπιν τα δούλεψα λίγο σε επίγεια, όπου διαπίστωσα πως έχουν το ίδιο περίπου χρωματικό σφάλμα με το 102. Πράγμα εντυπωσιακό αφού το 102 έχει τριπλάσια μεγέθυνση.

Ως προς το βάρος, ενω είναι περίπου ισοβαρές με το Zenithstar στα 2.5kgr, δεν αγαπά τον φωτογραφικό τρίποδα. Δημιουργούνται μεγαλύτερες ροπές λόγω μήκους, ενώ πρέπει να προσθέσουμε και το βάρος του dovetail (πλάκα της Vixen προς το παρόν) και των 2 δακτυλίων. Το Zenithstar έχει ένα ευέλικτο πέδιλο το οποίο χρησιμοποιείται σαν dovetail ή βιδώνεται σε φωτογραφική στήριξη και προσφέρει καλό ζύγισμα, χωρίς να ζυγίζει πολύ, ή να γρατζουνά τον σωλήνα. Είναι και γεμάτο άλλες έξυπνες λύσεις, όπως συρόμενο παρέκταμα, περιστρεφόμενο εστιαστή με ρυθμιζόμενη αντίσταση, υποδεκαπλασιαστή, κλείδωμα εστίασης και χώρα σε μια τσαντούλα με όλα τα αξεσουάρ του. Το 102 υπερτερεί μόνο στο ημίφως και στο σκοτάδι. Το ίδιο ακριβώς δίλημμα αφορά και τις διοπτρες, με διαμέτρους 66-72mm για κάθε χρήση και 80-100 για νυκτερινή παρατήρηση, ενώ προσφάτως πλημμύρησε η αγορά και με φορητές διόπτρες 50 και 60mm, κάτι που οι αστρονόμοι το είχαμε χρόνια και ονομάζεται RACI (σαν το υπέροχο Stellarvue).

 

Σήμερα το στήριξα καλύτερα στην Porta Mount και ίσως το βράδυ να δούμε τίποτε.

IMG_20210221_142158.thumb.jpg.3fdb1cf1732fba65d829ab8f130cf455.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ο καιρός μας έκανε τη χάρη απόψε, δίνοντας ευκαιρία για μια δίωρη δοκιμή πριν αρχίσει το μοιρολόϊ που αύριο πάλι πίσω στη δουλειά. Σύντομα σχόλια.

Το τηλεσκόπιο στήνεται γρήγορα, αλλά στον διπλάσιο χρόνο από το Heritage.

Ο διαγώνιος push to δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη σε σχέση με τους βιδωτούς, δύο φορές χαλάρωσε κάτω από το βάρος των θηριωδών φακών μου.

Ο ερευνητής βρίσκεται σε άβολο σημείο. Όταν χρησιμοποιούσα φακό 100 μοιρών ή Delos, εκείνος έφθανε ψηλότερα από τον ερευνητή και πολύ κοντά σε αυτόν. Αδύνατο να ευθυγράμμισω το μάτι μου. Ευτυχώς στα 20-25x δεν χρειάζεται ερευνητής. 4 μοίρες πεδίο δίνει ο ES100 20mm.

Ο εστιαστής σφιχτός. Κατώτερος των Dobson 8 & 12 της ίδιας εταιρείας. Με έχουν κακομάθει η William Optics, η Zeiss, η Nikon, η Canon και η Pentax. Κάνει τη δουλειά του πάντως και δεν είναι ασαφής.

Η Vixen Porta Mount επαρκέστατη για τον σωλήνα αυτό. Χωρίς απορροφητές κραδασμών και βάρη ο τρόμος ελάχιστος. Στον φωτογραφικό τρίποδα η εικόνα ήταν διαφορετική. Θα δοκιμάσω και την στήριξη Dobson μια νύκτα.

Αρχικά νόμιζα πως το τηλεσκόπιο χρειαζόταν ευθυγράμμιση. Σιγά σιγά η ατμόσφαιρα σταθεροποιήθηκε και ο σωλήνας κρύωσε. Έτσι τα άστρα έσφιξαν, χωρίς ποτέ να γίνουν απολύτως σημειακά. Αντιθέτως υπήρχαν πολύ μικρά spikes, με ελάχιστο κατάλοιπο χρώματος στα λαμπρότερα, στον Σείριο ιδίως. Πριν βγάλω συμπέρασμα θα πρέπει να παρατηρήσω και μετά τα μεσάνυκτα και στην εξοχή, καθώς πάνω από τα τσιμέντα τα θερμικά ρεύματα κρατούν ώρες. Στις 9:30μμ πάντως η εικόνα έτεινε προς το ιδανικό. Οι Πλειάδες πανέμορφες, χωρούν ολόκληρες στον Ethos 13 και τον Nagler 17. Στο τραπέζιο φαίνονται 4 άστρα ήδη με τον Nagler 22, με το 4ο ορατό με πλάγια όραση στον Adpheric 31.

Το τηλεσκόπιο συνεργάζεται με όλους τους φακούς άψογα.

Το χρωματικό σφάλμα δεν με απασχόλησε. Όταν το έψαχνα, το έβλεπα, όταν πρόσεχα το αντικείμενο, το έχανα. Στη Σελήνη η εικόνα ήταν καλύτερη από της ημερήσιας. Με τον περιορισμό της διαμέτρου σε 50mm f/10 το σφάλμα εξαφανίζεται και η Σελήνη παρατηρείται χωρίς να σε τυφλώνει. Έφτασα τα 100x με Radian 5mm. Οι εικόνες με Delos 6 και BGO 6 εκπληκτικές. Μπορεί να μην είναι πλανητικό το τηλεσκόπιο, αλλά για το φεγγάρι είναι επαρκέστατο.

Το Fringe killer έκανε τη Σελήνη κίτρινη. Δεν είμαι σίγουρος εάν μου άρεσε αυτή η εικόνα. Το Moon & Skyglow μετέτρεψε τον ουρανό σε βελούδινο. To Deep Sky σκοτείνιαζε αρκετά, το Orion Nebula ήταν πανέμορφο με ES82 4.7mm χωρίς φίλτρο.

 

Γενικά θα πω πως είναι ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο για τα χρήματα του. Ίσως από τα καλύτερα εισαγωγικά τηλεσκόπια. Γιατί να πάρει κάποιος ένα 50-70 f/10; Το Skytravel είναι βραχύτερο και φωτεινότερο, δίνει καλές εικόνες και σηκώνει αξιοπρεπώς φακούς που κοστίζουν 3-4 φορές περισσότερο. Έχει διπλή χρήση, καθώς αποτελεί και μια αξιοπρεπέστατη διόπτρα. Φθάνει να έχει καλή στήριξη, κάτι που ισχύει για κάθε τηλεσκόπιο.

Το λογικό θα ήταν να αναβαθμιστεί κάποιος από το Skywatcher στο William Optics και όχι το ανάποδο. Στην πράξη κάπως έτσι έγινε, αφού πριν το 66 είχα χρησιμοποιήσει το Stellarvue 50, το Orion 80ST, ακόμη και το C4 με μειωτή 0.63x. Μετά από αυτά το WO ήταν ένα άλμα μπροστά. Το Skywatcher μηχανικά είναι στιβαρό αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το μικρούλι, ίσως δεν μπορεί να συγκριθεί και με τα ομόσταβλα ED. Οπτικά όμως βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Το ίδιο ισχύει όμως και με το 130/650 Heritage το οποίο έχει παρόμοιες δυνατότητες (εκτός της επίγειας και της χρήσης 2" και φωτογραφικών αξεσουάρ), όντας πλήρως αποχρωματικό, αναρτημένο σε σταθερότατη βάση και φθηνότερο από το Startravel.

IMG_20210221_205040.thumb.jpg.292af6479e53879b8bffe20543888c6f.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερώτηση προς όσους έχουν το τηλεσκόπιο:

 

Ποιο είναι το μήκος του Dovetail για το τηλεσκόπιο αυτό; Υποθέτω πως 21 cm είναι το σωστό. Συμφωνείτε;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aν εχει τα δακτυλιδια της μανας του, που παιρνει μια βιδα 5χιλιοστων σε καθε δαχτυλιδι το 21 δεν κανει ,γιατι οι βιδες του ειναι 4χιλιοστα! Αν τα δαχτυλιδια περνουν βιδεσ 4χιλιοστα μπαινει στο 21, ετσι οπωσ το εχεις στη φωτο.. με τα δαχτυλιδια κολητα στις δυο μεσαιες τρυπες του Dovetail η στην πρωτη (που δεν εχει βολτες) και στην δευτερη απο τις κεντρικες ( Η ιδανικη αποσταση απο βιδα σε βιδα ειναι των δαχτυληδιων ειναι 13cm μεχρι 17 το πολυ! Στα 18,5 mm που βρισκονται οι δυο οπες του 21 Dovetail το πισω δαχτυλιδι βρισκει στις βιδεσ του σωληνα στο πισω μερος του τηλεσκοπιου..! Συμπερασμα.., ακομα και με τα ιδανικα δαχτυλιδια τοποθετημενα στο 21 Dovetail κανονικα στα 2 ακριανα ζευγη βιδων. το πισω δαχτυλιδι θα βρισκει στις βιδες του σωληνα πισω! Η καλητερη λυση ειναι TS-OPTICS

(Dovetail), τύπου Vixen GP - 180mm με οπες για μεταβαλομενεσ σε θεση, (συρομενες βιδες!) ( ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΟΛΕΨΕΙ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ! Καλά που ρώτησα. Αυτή λες;

 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p9154_TS-Optics-Photo-Dovetail-Bar-Vixen-GP-style---length-180-mm.html

 

Πρέπει να είναι τα μητρικά δακτυλίδια. Δεν βρήκα τις σωστές βίδες, οπότε στην πλάκα έβαλα μικρότερου πάχους, τις οποίες κόντραρα με παξιμάδι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι αυτη,, ειναι και 18cm ταιριαζει ακριβωσ και αισθητηκα γιατι το μηκος καθεται ακριβως μεσα στο μαυρο περιγραμα του σωληνα!. Εχει περιθωριο για αποσταση βιδων 17Cm Εσυ στα 13cm θα ειναι τελεια,,, βαζεις βιδα που θα ταιριαζει στα δαχτυληδια.. που λογικα θα εχει.. , εχει και την κεντρικη βιδα(αν θες) παξιμαδι παιρνει , αν υποθεσουμε οτι βαζεις αλλεσ βιδεσ σε αλλα δαχτυλιδια εαν και εφοσον . εκτος απο της μανασ του, και μια χαρα!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι τα μητρικα δαχτυλιδια εχεις, τα δικα σου ειναι μαυρα , τα δικα μου λευκα! Οποτε για να το βαλεις και στο Nextstar .. μονο με την τυπου vixen μπαρα με συρομενες βιδες , αλλιωσ θελει αλλα δαχτυλιδια..

IMG_9653.thumb.JPG.71eeba88aeaa29ace78d60fb1aed9091.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειναι και το παρακατω.. στη φωτο που ταιριαζει ακριβως.. και ειναι τυπου σαν το 21cm . Αλλα για ταιριαζει ετσι ακριβως σε αυτη την αποσταση , περνωντας οι βιδες στα στα δυο ακρα. που θα ταιριαζουν στα δαχτυληδια.. θα πρεπει να ειναι 15cm και οχι 21.. Αυτο το πρασινο της φωτο.. μπωρει να ειναι και απο το ED 72.. (Πατεντα στο 102) η δεν ξερω αν διατηθεται ξεχωριστα στα 15cm.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τιποτα ..να εισαι καλα.. η τελευταια φοτο που πηγα να στειλω ..για καποιο λογο δεν ανεβαινει ! Και κατι τελαυταιο.. η μπαρα τυπου Vixen με τις συρομενες βιδες.. εχει και το καλο.. (λεπτομερια βεβαια) οτι με το καταληλο χαραρωμα της βιδας που συγρατει τον σωληνα στο Nextstar.. Επηδει η μπαρα στα πλαγια εχει ενα καθετο κομιμο στο μεταλο.. βοηθαει να μπανει ο σωληνας καθετα ως προς το μπρατσο.. χωρις να χρειαζεται να τον συρεις απο μπροστα για να περασει στο μπρατσο! Αυτα.. :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Παρήγγειλα την μπάρα και το Astroshop υπόσχεται παραλαβή την 17 Μαρτίου.

Έπρεπε να βρω τρόπο να μπει στον φωτογραφικό τρίποδα, όπου μέχρι σήμερα είχα ένα σύστημα Quick Release Arca Swiss της Manfrotto. Πήρα και τοποθέτησα ένα Baader Clamp V70, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Μόνο που το mini dovetail της William Optics δεν χωράει οριακά να μπει, ίσως λόγω χρώματος. Αναγκαστικά χρησιμοποίησα την πλάκα της Manfrotto, η οποία είναι mini dovetail. Το τηλεσκόπιο μπαίνει με ελαφρά κλίση λόγω του ότι είναι ρηχή η πλάκα, αλλά ο εστιαστής περιστρέφεται και διορθώνει την κλίση.

Ερωτήσεις

1. Το Dovetail χωράει στο Baader clamp; Τα ενσωματωμένα στα άλλα τηλεσκόπια μου χωρούν, ωστόσο οι υποδοχές για Dovetail της Vixen, της Celestron και της Skywatcher έχουν πολύ αέρα και ασφαλίζουν με τις βίδες. Το Baader φαίνεται να είναι τσίμα-τσίμα.

2. Έχετε βάλει το 100ρι ή τα αδέλφια του σε φωτογραφικό τρίποδα με άλλον τρόπο; Πως;

Είναι σημαντικό καθώς θα έχει περισσότερο επίγεια χρήση παρά αστρονομική.

Ευχαριστώ.

IMG_20210315_132252.thumb.jpg.7b770a108b264326e6a361d95c86cef7.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έφτασε και μου φαίνεται πάρα πολύ ωραίο και σίγουρα ευέλικτο. Ευχαριστώ για την καθοδήγηση.

IMG_20210319_094140.thumb.jpg.5d7e56777f672d227297c4b31841b3c8.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα εντάξει (σχεδόν).

 

Το SW 102/500 μπαίνει στον τρίποδα και χάρη στο Baader Clamp αλλάζει εύκολα με το SW 80/400, το WO 66/400, το SW 130/650, το Celestron 102/1375, αλλά και την κάμερα με την πλάκα της Manfrotto. Χωρίς μετατροπή μπαίνουν και στην Porta και στην Nexstar και στην Heritage (αν και το μήκος του 102 την καθιστά ακατάλληλη). Οπότε καλύπτουμε και επίγεια και αστρονομική χρήση.

 

Μόνο που οι βίδες δεν είναι οι ταιριαστές για τα δακτυλίδια, είναι λίγο μικρότερες και σφίγγονται με παξιμάδια. Όταν ανοίξουν τα μαγαζιά θα κατέβω στον Βέντη να βρω τις σωστές.

IMG_20210319_215138.thumb.jpg.769e60488bc58c41b348ea79819f132e.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και μεγαλύτερο από το 66ED, λόγω του ότι ζυγίζει περίπου το ίδιο, η Manfrotto & Magicball το χειρίζεται μια χαρά για επίγεια. Τα προβλήματα ξεκινούν σε ύψος >45 μοιρών, συνθήκη σπάνια στην επίγεια παρατήρηση, αλλά γι αυτό υπάρχουν οι αστρονομικές στηρίξεις. Η εικόνα είναι πολύ φωτεινή και στα μακρινά αντικείμενα το χρωματικό σφάλμα μη αντιληπτό (προφανώς υπάρχει και χαλάει το contrast, αλλά δεν βλέπεις τις έγχρωμες ακμές).

 

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια φθηνή αξιόλογη διόπτρα που με Zoom 24-8 δίνει όλο το φάσμα χρήσιμων μεγεθύνσεων, 20-60x.

Οι διόπτρες σήμερα χωρίζονται σε 3+1 κατηγορίες, των ~60, ~80 και ~100mm (με την κατηγορία των φορητών/τσέπης 50mm, έναν RACI στα καθ' ημάς, να έχει έλθει στη μόδα από τη Nikon σαν συμπλήρωμα στα κιάλια) και αυτό αντιστοιχεί στην μεγάλη κατηγορία, άβολο για κουβάλημα, από άποψη μεγέθους, αλλά μια χαρά για το μπαλκόνι μου, ό, τι πρέπει για να χαζεύεις τις τράτες στην πανσέληνο.

 

Ποτέ πριν δεν είχα παρατηρήσει με τόση λεπτομέρεια τα θηρία της Cosco (North Atlantic Sea, με κατάστρωμα Jenga από containers), άρα και την ημέρα δίνει κάποιο πλεονέκτημα έναντι των 66mm.

 

Fun fact, όλοι οι φακοί απέδωσαν καλά, ακόμη και οι BGO. Το χρωματικό σφάλμα όμως το ανέδειξαν οι Delos. Banned από το SW εφεξής.

IMG_20210320_154106.thumb.jpg.02a87cc822a5c06b106452658f1540f2.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης