Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διάβασα πρόσφατα ότι με το GAIA ανιχνεύτηκε η φαινομενική μετατόπιση μακρινών Κβάζαρ λόγω του φαινομένου aberration (παρέκκλιση?). Αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με την (φαινομενική) μετατόπιση μακρινών αντικειμένων, που οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο. Το φαινόμενο οφείλεται στην κίνηση του παρατηρητή (Γη) σε σχέση με το αντικείμενο, και την πεπερασμένη ταχύτητα του φωτός. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένας άνθρωπος που τρέχει με μια ομπρέλα στη βροχή, και γέρνει την ομπρέλα λίγο προς τα εμπρός για να μην βραχεί, και ας πέφτει η βροχή κάθετα από επάνω.

Η νέα ανακάλυψη έχει να κάνει με την μέτρηση του φαινομένου για την περιφορά του ηλιακού συστήματος γύρω από τον Γαλαξία, μια πολύ μικρότερη μετατόπιση, επειδή το ηλιακό σύστημα χρειάζεται πάνω από 200 εκατομμύρια έτη για μια περιφορά. Το aberration, αντίθετα με την παράλλαξη, δεν εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου. Βρήκα μερικές πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο

https://en.wikipedia.org/wiki/Aberration_(astronomy)#Classical_explanation

Ελπίζω κάποιος να γνωρίζει περισσότερα και να τα μοιραστεί μαζί μας.

 

:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aberration = Παρέκκλιση.

Στην οπτική το λέμε και εκτροπή, αλλά και διαστρέβλωση.

 

Λατινικά ab-erro, μακρυά και περιπλανώμαι, παρεκκλίνω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υποθέτω πως θα υπάρχει μια παρέκκλιση στις μετρήσεις της ακτινικής ταχύτητας σύμφωνα με το φαινόμενο Doppler .Ως γνωστόν τα μακρινά κβάζαρ εκπέμπουν στο υπέρυθρο γιατί απομακρύνονται διαρκώς επιταγχυνόμενα από εμάς. Οπότε αν λόγω της περιφορά της η Γη απομακρύνεται σε σχέση με το παρατηρούμενο κβάζαρ τότε οι γραμμές απορρόφησης του φάσματος του να μετατοπίζονται παραπάνω απ' το κανονικό προς το υπέρυθρο κι έτσι να βγάζουμε λάθος συμπεράσματα για την απόσταση του αντικειμένου αλλά ακόμα και για τη διαστολή του σύμπαντος.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θανάση, δεν έχει να κάνει με το Doppler. Αν το ψάξεις στο διαδίκτυο, θα δεις ότι εξαρτάται από την επιτάχυνση του παρατηρητή προς το αντικείμενο, και όχι την συμπαντική διαστολή. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης