Jump to content

Έρχονται : ZWO 2600MM - QHY268M Mono


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ηλία ανοίγεις μεγάλη κουβέντα, να ήταν μόνο το tilt του σένσορα θα ήταν καλά.

Οι κατασκευαστές που φτιάχνουν τροχούς φίλτρων, Off axis guiders κλπ εξαρτήματα συνήθως έχουν ρηχά σπειρώματα (2-3mm) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο το Imaging train να κάμπτεται από το βάρος. Επίσης σε αυτό συμβάλει και η ποιότητα του αλουμινίου αλλά και το πάχος του. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι και ο εστιαστής όπου και αυτός με την σειρά του δημιουργεί πρόβλημα ειδικά όταν είναι αρκετά έξω το drawtube. Μάταια λοιπόν πολλές φορές βάζουμε tilters για να διορθώσουμε όλο το παραπάνω. Όσες περισσότερες συνδέσεις έχουμε τόσο όλο αυτό πολλαπλασιάζεται και το αποτέλεσμα είναι ο σένσορας να μην κοιτάζει ποτέ στο κέντρο και να πέφτει στην καμπυλότητα των οπτικών όπου και μας δίνει και την εσφαλμένη εντύπωση ότι φταίει η απόσταση του flattener ή ότι ο ίδιος δεν είναι καλός (παρατηρούμε το φαινόμενο όταν βγάζουμε flats όπου οι γωνίες δεν σκιάζονται ομοιόμορφα).

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν τα αντιλαμβάνονται όλοι ειδικά σε μικρότερες εστιακές οπότε εδώ είναι που λέμε η άγνοια είναι ευτυχία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή.

 

Ένα άλλο πρόβλημα που έχω συναντήσει προσωπικά είναι αποκλίσεις στην ορθογωνιότητα των σπειρωμάτων με το υπόλοιπο σώμα του εκάστοτε εξαρτήματος (filter wheel, extensions tubes) τα οποία όπως λέει και ο Άγγελος συσσωρευτικά κάνουν μεγάλες αποκλίσεις.

 

Καλό να μην τα σκαλίζουμε αυτά... για να γλυτώσουμε το άσπρο "κουστούμι" σε γνωστή κλινική :)

 

Αφού ξεκαθαρίσαμε την επικείμενη απώλεια τριχών , ύπνου κλπ :lol: :lol: πάμε :

 

Ένα απλό τεστ για την διαστασιολογία, τα πάχη και την ποιότητα των υλικών: βάζεις γράφτη δέκατων χιλιοστού (τους απλούς δλδ) στο image train και απλά μετακινεις την βάση ώστε να κάνει η βαρύτητα την δουλειά της, "ανακαλύπτεις" ένα νέο κόσμο...:evil:

Αν σου τύχει και έχεις - δοκιμάσεις γράφτη των εκατοστών (10 micron ανάλυση ανάγνωσης) αρχίζουν τα δράματα :twisted:

(Κάπου είχα φωτογραφίες και μετρήσεις από διάφορα image trains, θα τις επισυνάψω άμα τις ξαναβρώ)

 

Άμα τρώγετε κανείς πάντως να δει (για αρχή :P) πόσο tilt έχει ο σενσορας μέσα στην ίδια την κάμερα του το κλασσικό τεστ της Starlight Express είναι διαφωτιστικό https://www.sxccd.com/maintenance_info/Aligning_CCD.pdf

O Harry έχει μια ιδιοκατασκευσή του "συστήματος" σε βιντεάκι https://www.harrysastroshed.com/othervids.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι δεν θα το ...ψειρισουμε τόσο πολύ! :lol:

Έχω κατά νου την 2600mc για fast food καταστάσεις που λέει πολύ πετυχημένα και ο Αγγελος με ότι εκπτώσεις συνεπάγεται αυτό. Γενικά δεν έχω υπερβολικές απαιτήσεις αλλά θα με ενοχλούσε στο πρώτο φως να δω σε μια γωνιά τραβηγμένα αστεράκια..

Από ότι έχω ακουσει το πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο σε νευτώνεια και σε fastar συστήματα, αλλά από aps-c και πάνω είναι ένα θέμα που μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε setup.

Πολύ σωστή κουβέντα ότι η άγνοια είναι ευτυχία. Το θέμα είναι όμως ότι αν κάποια στιγμή δεις το πρόβλημα δεν μπορείς μετά να το ...ξε-δεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το καλό, και καθαρούς ουρανούς!

Αν και με τόσες παραγγελίες που πέφτουνε τον τελευταίο καιρό , μάλλον θα χιονίζει μέχρι το δεκαπενταύγουστο :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέρον θέμα δεν μπορώ να πω, έχω αρκετό καιρό να δω να γράφει τόσος κόσμος . :mrgreen:

Νομίζω ότι είναι καθαρά του ατόμου και ελευθέρου χρόνου που διαθέτει!! Εγώ πρόσφατα άλλαξα σπίτι και

μπορώ να φωτογραφίζω στην αυλή του. Πριν ήταν διαμέρισμα στο κέντρο χωρίς μπαλκόνι!! Οπότε δεν είχα χώρο για test για τίποτα. Έτσι μου μπήκε η ιδέα της OCS μιας και πήγαινα μόνο βουνό. Με LRGB

θες χρόνο δεν μπορείς να βγάζεις σε μια νύχτα φωτογραφία. Θα είναι πολύ κάτω ποιοτικά που πρέπει

να πάνε όλα καλά για να έχεις όλα σωστά!!

Πλέων είμαι σε άλλο σπίτι έκανα και το Gemini 1 οπότε μπορώ να την εκμεταλλευτώ. Επίσης νομίζω

ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έxει πάντα η μονόχρωμη. Είναι 100% σίγουρο από την στιγμή που καταγράφει RGGB.

 

Όσο αφορά Αρη έλεγα χρόνο ελεύθερο που έχει να φωτογραφήσει κανείς. Σίγουρα 5 ώρες mono θες

10 ώρες OSC αλλά αν δεις το αποτέλεσμα στις 5ώρες OCS είναι τρομερό!! Επίσης σοβαρό ρόλο παίζει και το πάντρεμα της με τηλεσκόπιο seeing κτλ.

 

Μαζί με τον Μάνο Μαλακόπουλο που αγόρασε την ASI2600MC την τεστάρα με το esprit εδώ σπίτι μου από SQM 20,07 και βγάλαμε Μ33. Συνολικά βγάλαμε 1¨30 ώρα. Εκθέσεις 2λεπτά χωρίς φίλτρα και πραγματικά σου πέφτει το σαγόνι τα έγραψε όλα!!

 

Ένα σημαντικό με αυτές τις κάμερες το κατάλαβα μόλις πήρα τα φιτ σπίτι ότι το κάθε αρχείο είναι 51ΜΒ

οπότε θές αρκετό χώρο αποθηκευτικό μιας και μιλάμε 2-3 εκθέσεις πλέον!! Αλλά και επεξεργαστική δύναμη μιας και έχει μεγάλη ανάλυση και μέγεθος. Άρα κανονίστε σκληρούς και PC :-({|= :mrgreen:

 

Ανεβάζω να δειτε fit Messier 33 - Callifornia Nebula Ha από ένα fit SQM 20,07.

 

https://www.dropbox.com/s/9occjipxyy1nl9k/Light.rar?dl=0

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέμη θα δούμε ωραία πράγματα! :D

Με την μονόχρωμη θα έχεις σίγουρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα - δεν υπάρχει αμφιβολία - αλλά θέλει κουράγιο και χρόνο τόσο στις λήψεις όσο και στην επεξεργασία για να διαχειριστείς όλο αυτό το υλικό. Με το καλό να παραλάβεις!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτο φως για την 2600MC pro χθές βράδυ από Αθήνα, Γαλάτσι με το Skywatcher Esprit 80ED και το φίλτρο optolong L-extreme. Στακάρισμα στο DSS και στρετσάρισμα στο Photoshop. Εμφανίζει κάποιο θεματάκι με halos στα φωτεινά αστεράκια αλλά δεν με στεναχωρεί καθόλου! :)

Από Αθήνα, με μισογεμάτο φεγγάρι και τα φώτα του ρετιρέ στη διπλανή πολυκατοικία να ...λούζουν το τηλεσκόπιο, έχει γράψει πολύ πληροφορία!

Μιλάμε για τεράστια αρχεία (50ΜΒ το κάθε fit) 4,6 γίγα ήταν συνολικά τα αρχεία fit και callibration frames. Συνολικά είμαι πολύ ευχαριστημένος!

Ανεβάζω μία πολύ χαμηλότερη ανάλυση της τελικής φωτογραφίας από 40 5λεπτες λήψεις (δεν σηκώνει πάνω από 5ΜΒ το φόρουμ).

m42_final.thumb.png.d71c671bcf9449805dfe6dcbd108d5df.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλια πολυ καλο αποτελεσμα , και τωρα η κλασικη ερωτηση :D θελεις να μας πεις λιγο για Gain και Offset που χρησιμοποιησες ?
Νικος Π.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζική Ηλία.

Το halo μπορεί να εμφανίζεται και από το L-extreme οπότε κάνε και μια δοκιμή με απλό IR/UV.

 

Ανεβάζω και εγώ μια δική μου πρόχειρη με την QHY268c η οποία βγήκε με C11 Edge HD,0.7 reducer με απλό IR/UV και με λήψεις 95 χ 120sec (κανένα calibration frame δεν χρησιμοποιήθηκε).

H κάμερα είναι αρκετά καθαρή στο τελικό της αποτέλεσμα και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι πως η κάμερα μπροστά έχει 3 βιδάκια και πιάνει όπως όπως και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε off center τοποθέτηση του σένσορα.

Περισσότερα σύντομα.

NGC-2903.thumb.jpg.bff8493cac5867d8282f56078c8b808c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

'Αγγελε ωραίο αποτέλεσμα, που σε βάζει σε σκέψεις μια και η μονόχρωμη θα είναι πολύ καλύτερη! Έχεις δίκιο, τα halos είναι από το l-extreme. Δεν το έγραψα καλά, γιατί έχω ήδη δει ότι με το uv/ir-cut δεν υπάρχουν halos. Ωστόσο, δεν με ενοχλούν μπροστά στο συνολικό όφελος που προσφέρει η χρήση του.

 

Νίκο χθες χρησιμοποίησα συντηρητικα settings στο default unity gain, το οποίο στην 2600 είναι το ..0. Αντίστοιχα, στην 533 το unity gain ήταν στο 100 και αν θυμάμαι καλά το offset στο 70, ενώ το gain ανέβαινε μέχρι το 360. Εκεί τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούσα gain γύρω στο 150 και το offset ατο 70 (default τιμή). Από ότι είδα στην 2600 το gain παίρνει τιμές από 0 έως 100 και νομίζω ότι δεν σου επιτρέπει να πειράξεις το offset - δεν είμαι σίγουρος, θα το δω σήμερα το βράδυ και θα πάρω ένα screenshot.

 

Αυτό που μου αρέσει με την zwo είναι ότι όλα τα αξεσουάρ τους "κουμπώνουν" ωραία με τις δικές τους κάμερες και τη συνηθισμένη απόσταση 55 χιλιοστών από τον εκάστοτε flattener. Πρακτικά, έβγαλα την 533 από το συρταράκι φίλτρων και τον off axis και βίδωσα στη θέση της την 2600. Δεν χρειάστηκε η παραμικρή ρύθμιση: έχουν το ίδιο backfocus που σημαίνει ότι η οδηγητική ήταν σωστά εστιασμένη και η απόσταση ρυθμισμένη: ούτε φλάτζες, ούτε επεκτάσεις ούτε διαφορετικές ρυθμίσεις.

Βέβαια, τα βιδάκια που υποτίθεται ότι βοηθούν στις μικροδιορθώσεις του επιπέδου του αισθητήρα φαίνονται λεπτά και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη αν υποτεθεί ότι χρειάζεται κάποια επέμβαση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω αυτό που παρατήρησα είναι ότι και στις δυο φωτο τα άστρα είναι καμένα. Λογικά αν κάνεις split το fit στα R,G,B κανάλια του και τα δουλέψεις λίγο μετά μπορείς να δώσεις το χρώμα.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και αυτο συμβαίνει Κώστα όταν έχεις γρήγορο τηλεσκόπιο και το gain το έχεις ψηλά και ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείς Narrowband φίλτρο.

Θα δοκιμάσω λιγότερο από 100 που το είχα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία χθες την ίδια ώρα με εσένα έκανα και εγώ τις δοκιμές μου στον ίδιο στοχο με την ZWO Asi2600Mc Pro και έπαιζα με τα settings Gain και Offset..

 

Με το APT tool το Gain μπόρεσε κι πήγε μέχρι 350 η φώτο μου στα 300sec ήταν τελείως ασπρη το Offset το είχα πάντα στο 50.

 

Τελικά όμως παρέμεινα στο Gain 100 και Offset 50, αλλά και στο Gain 0, από ότι διάβασα αυτά τα δύο Gain settings χρησιμοποιούν οι περισσότεροι αναλόγως τον στόχο και την φωτορυπανση αλλά και το εάν έχεις φίλτρο μπροστά όπως το L-extreme.

 

Ερχόμενος από mono camera είναι πολλά τα καινούργια πράματα που πρέπει να κατανοησω, διαβάζω και ψάχνομαι διαρκώς.

 

Ξεκινησα χρησιμοποιώντας Ascom driver αλλά μετά γύρισα σε native Zwo driver καθώς διάβασα ότι δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Ψαχτηκα και λίγο με τα αστέρια να δω εάν υπάρχει tillt αλλά δεν είδα κάτι, οπότε μάλλον όλα καλά σε αυτό το κομμάτι.

 

Σήμερα δυστηχως βλέπω συνεφα από εδώ στο Παλαιο Φαληρο άρα μάλλον δεν έχει δοκιμές.

Νικος Π.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δίνω link από με asi2600mm τα πρωτα τεστ!!

 

https://www.cloudynights.com/topic/751795-zwo-asi-2600mm-pro-first-report-and-test-shots/

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέμη, ότι ακριβώς περιμέναμε και ακόμα παραπάνω! :)

Νίκο έκανα κι εγώ κάποιες δοκιμές χθες (βοήθησε λίγο ο καιρός, αν και είχε ελαφριά νέφωση) με ascom driver, gain 0 και offset 50, 32 πεντάλεπτες λήψεις. Η επόμενη θα είναι με native drivers και θα ανεβάσω το gain μειώνοντας το χρόνο λήψης να δούμε τι θα βγει..

Φυσικά ανυπομονώ να δω τι θα βγάλει από σκοτεινότερο ουρανό και όχι από το Γαλάτσι.

Καλή συνέχεια σε όλους!

145237909_ic434_final.thumb.png.b9c41bb2b0cd92506618993adaf2a030.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Άλλη μια πρόχειρη δοκιμή με λήψεις 15 x 250sec (gain 60, offset 72).

Η πρώτη παρτίδα από μονόχρωμες έχει ήδη ξεπουλήσει. Περιμένουμε να ξεπεταχτούν τα πρώτα αποτελέσματα στο astrobin για να αποκτήσουμε πιο σφαιρική εικόνα για τις δυνατότητες της κάμερας.

Η δεύτερη παρτίδα θα ακολουθήσει μετά την κινέζικη πρωτοχρονιά δηλαδή τον Μάρτιο (τουλάχιστον για την QHY). Το μόνο σίγουρο είναι πως η κάμερα είναι πεντακάθαρη και ευκολοδούλευτη στην επεξεργασία.

2.thumb.png.4b9c5095db0988a373404b574a486026.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

ήρθε και η δική μου asi 2600mc

30x90sec flats,darks

100gain στην σούπα της Αθήνας, διάβασα οτι στις πόλεις βάζουν 100 και σε σκοτεινό ουρανό βάζουν 0 gain

τεράστιο το πεδίο στο ts 65, έπεσε crop

χρησιμοποίησα το clip filter astronomik cls ccd σε 2ιντσο αντάπτορα , αλλά μάλλον θα χρειαστώ φίλτρο τύπου optolong extreme

m81m82_new-RGB-session_1-St.thumb.jpg.999b14766af892ab72d7ec15fd216d88.jpg

Κομνηνος Γιαννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης