Jump to content

Βάση δύο ερευνητών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

https://www.amazon.com/Orion-10145-Finder-Mounting-Bracket/dp/B00D2LEHIU

 

Έχω βρει αυτή την βάση . Λέω να κάνω αυτή την αγορά ώστε να συνδιάσω τους δύο ερευνητές που έχω (κόκκινης κουκίδας και 9x50 της Skywatcher) ώστε να εντοπίζω με ευκολία όποιο ουράνιο αντικείμενο χρειάζεται . Θεώρείτε οτι αξίζει η αγορά ; Γνωρίζει κάποιος αν εφαρμόζουν οι παραπάνω ερευνητές σε αυτή την βάση ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως είναι καλύτερα να φυλάξεις τα χρήματα για έναν Rigel Quickfinder.

 

2 ερευνητές και η βάση αυτή στο ίδιο ακραίο σημείο θα αυξάνουν τις ροπές, ενώ στριμώχνονται με κίνδυνο να μην μπορείς να βάλεις σωστά το μάτι σου στον ένα ή και στους δύο και η λειτουργικότητα του RDF είναι μικρή, ούτως ή άλλως.

 

Αντιθέτως ο Telrad ή ο Omegon Radiant και ο Rigel Quickfinder είναι πανάλαφροι και τοποθετούνται σε όποιο σημείο θέλεις με αυτοκόλλητη βάση, προσφέροντας κύκλους 0.5, 2 και 4 μοιρών (ο Rigel τους δύο πρώτους) μέσω των οποίων κάνεις αστροάλματα. Μπορείς να τυπώσεις τους ίδιους κύκλους ακριβώς σε ζελατίνα για χρήση με τους χάρτες (μπορώ να σου δώσω το αρχείο). Αγοράζεις όσες βάσεις θέλεις, μία για κάθε σου τηλεσκόπιο.

 

Από τους δύο προτιμώ τον Rigel, λόγω του ότι είναι πολύ μικρότερος, η βάση του είναι μικροσκοπική, είναι υπερυψωμένος (για..."κεφάλες") και έχει ρύθμιση όπου αναβοσβήνει το σκόπευτρο για πολύ αχνούς στόχους ή άστρα. Επειδή μου αρέσουν τα μικρά τηλεσκόπια, ο Telrad είναι μόνιμα τοποθετημένος στο 8" και όλα τα άλλα, όσα έχουν εστιακή άνω των 500mm, μοιράζονται τον Rigel, ο οποίος χωρά στην βαλίτσα των προσοφθαλμίων. Από 500mm και κάτω, ο RDF επαρκεί.

 

Λίγα πράγματα έχουν βγάλει τόσο τα λεφτά τους όσο αυτός ο Rigel.

 

rigel_quikfinder.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο ebay μπορείς να το βρεις κάτω από τη μισή τιμή. Από Κίνα βέβαια. Θα περιμένεις αρκετό καιρό για να το παραλαβεις. Πάντως αν έχεις αποφασίσει ότι θα ασχοληθείς σοβαρά και για χρόνια με την αστροπαρατηρηση, τότε καλύτερα να επενδύσεις σε έναν telrad ή στο ελαφρύτερο rigel quickfinder. Έχω το τελευταίο και δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσω red dot finder.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας ερευνητής με σχετικά μεγάλο μήκος όπως ο Telrad ή ο Omegon Radiant,μπορεί να τοποθετηθεί με σχετική ευκολία και πάνω στον σωλήνα συγκράτησης του ερευνητή 9x50,χωρίς να παρεμποδίζεται η κίνηση-για ευθυγράμμιση-του 9x50.

Τοποθετείται πρώτα η βάση του Telrad με φαρδιά ταινία δεμάτων,που σφίγγεται γύρω απο τον σωλήνα σε κατάλληλη μικρή κλίση προς τα αριστερά,και σε θέση ώστε να βρεθεί τελικά ο Telrad ακριβώς πάνω απο τον προσοφθάλμιο του 9x50 και κατόπιν κουμπώνεται ο Telrad.

Έτσι ο Telrad βρίσκεται ακριβώς πάνω απο τον 9x50 σε ελάχιστη απόσταση,το μάτι περνάει απο τον ένα ερευνητή στον άλλο χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να ταλαιπωρείται ο αυχένας και η μέση,αλλάζοντας θέσεις αριστερά-δεξιά διαρκώς...

Το έχω κάνει στο 10" dob και βολεύει τέλεια,πιστεύω ότι είναι καλύτερη λύση απο τον αντάπτορα για δυο ερευνητές.Γλιτώνεις και τα χρήματα.

Ούτε θέματα με ροπές παρουσιάστηκαν,πιθανώς λόγω του βάρους του 10" τηλεσκοπίου,που άντεξε την μικρή αύξηση του βάρους στο συγκεκριμένο σημείο.

Όμως σε μικρότερο τηλεσκόπιο όπως το 130/900 πιθανόν να παρουσιαστεί τέτοιο θέμα,όπως και με ένα βαρύ προσοφθάλμιο.Μπορεί να λυθεί με τοποθέτηση αντίβαρων,που είναι εύκολη σε ένα dob,αλλά σε ισημερινή βάση και μάλιστα αμφίβολης σταθερότητας όπως η EQ-2,ίσως να χρειαστεί βοήθεια απο κάποιον που γνωρίζει σχετικά.

 

Οπότε πιστεύω οτι καλύτερα να μην κάνεις την αγορά του αντάπτορα,και ή να τοποθετήσεις τον νέο ερευνητή πάνω στον σωλήνα του άλλου (μπορώ να δώσω αναλυτικές οδηγίες),ή να αγοράσεις τον Rigel που έχει άλλο σχήμα,αλλά δεν είμαι βέβαιος πού θα πρέπει να τοποθετηθεί για να είναι βολικότερος απο την παραπάνω πρόταση.

 

Οι Red Dot Finder μικρής διαμέτρου είναι ιδανικοί για κιάλια,για τηλεσκόπια υπάρχουν καλύτεροι με μεγαλύτερη οθόνη,που σκοτεινιάζουν και λιγότερο τον ουρανό:

https://www.astroshop.eu/red-dot-projection-viewfinders/omegon-deluxe-red-dot-finder-with-base/p,32974

 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7892_TS-Optics-RDAC-LED-Red-Dot-Finder-for-astronomy-and-daytime-observation.html

 

 

https://www.planitario.gr/ereunhths-red-dot-sky-surfer-iii-giant.html

 

Θεωρώ πολύ σημαντικό για λόγους άνεσης,να είναι πολύ κοντά ο ένας ερευνητής στον άλλον.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπου χωράει, καλό είναι να τοποθετηθεί δίπλα στον οπτικό ερευνητή. Στο Heritage 130 που δεν υπάρχει χώρος το τοποθέτησα πίσω, προς το πρωτεύον, όπου αναγκάζεσαι να σκύβεις περισσότερο. Όταν έχεις 2 υψαζιμουθιακές, αριστεροβράχια και δεξιό βράχια, πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε κάθε φορά να είναι από πάνω, εκτός εάν βάλεις 2 βάσεις και τον μετακινείς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης