Jump to content

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.


Alexander

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η πολιτική κριτική αποτελεί καίριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς αφενός ελέγχει την πολιτική εξουσία και αφετέρου υποδεικνύει επιτυχέστερες επιλογές εκεί όπου οι παρούσες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Όσοι αποφεύγουν να κάνουν πολιτική κριτική είναι στα μάτια μου συνυπεύθυνοι στις λανθασμένες αποφάσεις των πολιτικών. Εξάλλου αν δεν κριτικάρουν αυτοί που έχουν τις γνώσεις, ποιοι θα το κάνουν :?:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολιτική κριτική ναι, μικροπολιτική ή κομματική όχι.

Γιατί από την άλλη πλευρά είχαμε κι ένα σωρό καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές, που μια χαρά απάντησαν στον κο Κριμιζή. Οπότε τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι ούτε άσπρα ακριβώς, αλλά ούτε μαύρα..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του κ.Σταμάτη Κριμιζή!

Ο άνθρωπος έχει εμπειρία σαν επιστήμονας πρώτης γραμμής,και βαθύς γνώστης του θέματος!Ξέρει πολύ καλά τί λέει,τα εξηγεί πλήρως όλα!

Φυσικά και είναι θέμα πρωτίστως πολιτικής πρωτοβουλίας,αφού αυτή θα καθορίσει τις χρηματοδοτήσεις!!

Έτσι θα μπούνε στο πρόγραμμα όλα τα άλλα.Μην ξεχνάτε ότι πολιτική βούληση=> χρηματοδότηση,του τότε προέδρου Τζών Κέννεντυ,έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Απόλλων" που κατέληξε στην επιτυχή προσελήνωση πριν 50 χρόνια.Και αυτό είχε βαθύτερο πολιτικό κίνητρο,τον ανταγωνισμό με την τότε Σοβιετική Ένωση που πρωτοπορούσε στο διάστημα...Ανταγωνισμός,Ψυχρός Πόλεμος,φόβοι για επικράτηση των Σοβιετικών πάνω από το κεφάλι των Αμερικανών,έδωσαν τα "φτερά" για να πετάξει το διαστημικό πρόγραμμα.Μην ξεχνάτε πόσο κόστισε...Μετά κόπασε το ενδιαφέρον και αναζωπυρώνεται όταν οι χρηματοδότες πείθονται ότι θα έχουν όφελος έστω μακροπρόθεσμο...Ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας σημαίνει πολλαπλά οφέλη και στην καθημερινή ζωή μας,άρα και εμπορικό όφελος...

Αυτοί που χρηματοδοτούν τα ερευνητικά προγράμματα,είναι πολιτικοί και επιχειρηματίες (όχι βέβαια επιστήμονες),και αποσκοπούν σε κάποιο όφελος βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο....

Έχουν φτάσει μάλιστα τα πράγματα σε τέτοιο σημείο,που στην Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί επιστημονική έρευνα από ιδιώτες,θα πρέπει να δούν το προϊόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ (διαπίστωση Έλληνα Καθηγητή με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα)!

Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση,πώς θα γίνει η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας?

Αυτά δεν τα αποφασίζουν οι επιστήμονες,αλλά προσπαθούν να πείσουν τους χρηματοδότες για την αξία κάποιου εγχειρήματος!

Τώρα στην Ελλάδα,αν και υπάρχουν άξιοι επιστήμονες πρώτης γραμμής που συνεργάζονται ερευνητικά με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού,δεν σημαίνει ότι μπορούν μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα,να στήσουν αυτές τις υποδομές και στην Ελλάδα!

Χρειάζονται εταιρίες ελληνικές να αναλάβουν την παραγωγή τεχνολογίας σε τομέα που δεν έχουν επαρκή εμπειρία,όπως η διαστημική τεχνολογία τέτοιου στόχου πχ.ρομποτικό όχημα στη Σελήνη!

Η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα και που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλού επιπέδου,αφορά προγράμματα εφαρμοσμένης επιστήμης που θα ελκύσουν χρηματοδοτήσεις από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού!

Εδώ είναι το θέμα!Δεν μπορεί να αναπτυχθεί διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει ανάλογη χρηματοδότηση!

Και γι'αυτό χρειάζονται κίνητρα,επειδή το κόστος ξεκινά από πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Στην Ελλάδα της κρίσης,μια καταχρεωμένη χώρα όμηρος των δανειστών της για 10 χρόνια και βάλε (αν δεν μας μειώσουν δραστικά το χρέος....την βάψαμε!),είναι μια δύσκολη απόφαση!Και με δεδομένη και την μίζερη ελληνική νοοτροπία (δείτε την πορεία του ΕΛΔΟ...) θα είναι λαμπρή εξέλιξη!

Άρα ο κ.Κριμιζής πολύ σωστά και λογικά μιλάει!Επειδή γνωρίζω προσωπικά επιστήμονες-ερευνητές πρώτης γραμμής,καταλαβαίνω πόσο δίκιο έχει σε όλα όσα είπε!

Και είναι και πολύ αισιόδοξος...δεν παραιτείται από το όραμα,μπράβο του!

Να προσγειωθούμε λοιπόν στην πραγματικότητα και να κάνουμε μια καλή αρχή,χωρίς πισωγυρίσματα!

Εύχομαι λοιπόν στον άξιο Έλληνα Επιστήμονα κ.Σταμάτη Κριμιζή καλή αρχή,με...αίσιον τέλος!!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Τούρκος αστροναύτης για να γιορτάσει την επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Πάνω στο ISS. :cheesy:

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκοσίν, καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οργανώσει την πτήση ενός Τούρκου αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2023.

Ο Rogozin ανακοίνωσε την προσφορά του την Τρίτη 27 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεγάλο άνοιγμα του Διεθνούς Αεροπορικού και Διαστημικού Σαλόνι MAKS-2019 στο Zhukovsky της Μόσχας.

«Έχουμε μια πρόταση σε σας για να οργανώσετε μια κοινή πτήση του Τούρκου αστροναύτη στην τροχιά από την επέτειο της δημοκρατίας. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών είναι έτοιμο για αυτό το έργο », δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η 100η επέτειος της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα γιορτάσει το 2023. Οι εθνικές εορτές θα γιορτάσουν τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου 1923, όταν ο Κέμαλ Ατατούρκ, εθνικός ήρωας και πρώτος Τούρκος Πρόεδρος, κήρυξε τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο σημερινός Τούρκος ηγέτης ευχαρίστησε τον Rogozin για την πρόταση και απάντησε με τη συγκατάθεσή του: «Θα συμμετάσχουμε στο ιερό έργο σας, έτσι ώστε να μιλήσουμε. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου από ολόκληρο το έθνος. Σας ευχαριστώ πολύ για την εργασία σας. '

Η Roscosmos είναι σίγουρος για την εκπαίδευση αστροναυτών από όλο τον κόσμο. Ο επόμενος ξένος αστροναύτης που θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν στο ISS θα είναι ο πρώτος αστροναύτης των Εμιράτων Hazzaa Al Mansoori. Η αποστολή του θα διαρκέσει 8 ημέρες, αρχίζοντας από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019.

https://asgardia.space/en/news/Turkish-Astronaut-To-Celebrate-Anniversary-of-the-Republic-of-Turkey-Aboard-The-ISS

 

Σχόλιο:Η Τουρκία προσπαθει μεσα απο τις συνεργασίες της να ανεβει μεχρι τον ISS.Αρα εμεις δεν μπορουμε στην επετειο των 200 χρόνων της Ελληνικης Επαναστασης να κάνουμε το ίδιο!!!

Αρα μια και μιλαμε για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό να μια καλή ευκαιρεια να αναπτύξει τις σχεσεις της με την Roscosmos και να προσπαθησει να στειλει εναν Ελληνα Αστροναυτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την στιγμη που κατι τετοιο κανουν μεχρι και τα Αραβικα Εμιράτα.

Ετσι η νεα Διοικηση που πιστευω οτι συντομα θα διορισει η καινουργια κυβερνηση εχει μπροστα της μια σημαντική ευκαιρεια να ανεβασει και την Ελλαδα στα Αστρα!!!

15.thumb.jpg.590381db80d26d05d4557cd1985c9ba2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη μιλάμε για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. :cheesy:

Το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Γράφει ο I. Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ

Oλοκληρώνοντας την τριλογία μου για την ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών θα αναφερθώ σήμερα για τον τομέα αυτής της συνεργασίας στο Διάστημα. Και στους τομείς του «είναι» και του «πρέπει».

Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για γαλλικά οπλικά συστήματα επεκτάθηκε το 2007 στον διαστημικό χώρο με την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δορυφορικής αναγνώρισης Helios-II μέσω του οποίου απέκτησε πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Η επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας έγινε από την Βουλή με την ψήφιση του Ν.3546/2007. Όπως φάνηκε και σε προηγούμενα άρθρα μου η επιλογή γαλλικών οπλικών συστημάτων συντέλεσε στην επίτευξη του επιπέδου εξοπλισμών που απαιτούντο για την χώρα προκειμένου να εξισορροπηθεί η ποσοτική διαφορά με την Τουρκία και να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας αναχαιτίσεως της τουρκικής επιθετικότητος.

Προηγείται η Ελλάδα

Η Τουρκία απέκτησε πρόσβαση σε αντίστοιχης ποιότητας δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης μόλις το 2016 με την εκτόξευση του Göktürk 1. Με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάς προηγείτο κατά 9 περίπου χρόνια και ηδύνατο να εξαγοράσει χρόνο ώστε να αντιδράση εις την διαφαινόμενη τάση προς απόκτηση στρατιωτικών δορυφόρων από την γείτονα, η οποία που είχε διαφανεί με την εκτόξευση του πρώτου τηλεπισκοπικού της δορυφόρου Bilsat 1 το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιαχειριστής του συγκεκριμένου δορυφόρου ήτο το Ινστιτούτο Tübiıtak Uzay μέχρι το 2006 (οπότε και έληξε η αποστολή του εξαιτίας βλάβης) και παρείχε εικόνες χαμηλής ανάλυσης, κυρίως για τοπογραφική χρήση και για περιβαλλοντική παρακολούθηση. Το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί ως ο εποπτεύων φορέας για την ανάπτυξη του τουρκικού διαστημικού προγράμματος με την μορφή επιστημονικού και τεχνολογικού συμβουλίου. Ωστόσο εμπλέκεται στην κατασκευή και ανάπτυξη αρκετών υποσυστημάτων των δορυφόρων καθώς και στην αγορά τεχνογνωσίας.

Το 2011 η Τουρκία τον αντικατέστησε τον Bilsat 1 με τον RASAT, έναν επίσης τηλεπισκοπικό δορυφόρο εξίσου χαμηλής ανάλυσης και βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Όμως ένα χρόνο μετά έθεσε σε τροχιά τον Göktürk 2 ο οποίος της παρείχε δορυφορικές εικόνες με ανάλυση εδάφους της τάξεως των 2,5 m. Μετά από μερικά έτη καθυστέρησης (λόγω αντιδράσεων εκ μέρους του Ισραήλ) ηδυνήθει η Τουρκία να θέσει σε τροχιά τον Göktürk 1 ο οποίος είναι περίπου εφάμιλλος με τον αναγνωριστικό δορυφόρο Helios 2Β.

Σχετικά με το πρόγραμμα Helios-II η οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας περιορίζεται σε ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 2,5%. Το σύστημα αποτελείται από δύο αναγνωριστικούς δορυφόρους, τον Helios 2A που τέθηκε σε τροχιά τον Δεκέμβριο του 2004 και τον Helios 2B που εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009. Όπως ήδη αναφέρθηκε το σύστημα προσφέρει εικόνες με ανάλυση εδάφους GSD μέχρι 35 cm, καλύτερη από αυτή που παρέχεται στη Τουρκία από τον Göktürk 1 που έχει ανάλυση εδάφους GSD 80 cm. Σημειώνεται ότι όσο πιο χαμηλό είναι το GSD τόσο πιο καθαρή είναι η εικόνα που παρέχεται. Στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάς από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, ήτο και η κατασκευή «Σταθμού Εδάφους» ολοκληρωθείσα και λειτουργήσασα το 2010 στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα. Επισήμως εγνωστοποιήθη η λειτουργία του σταθμού στις 18/03/11 μετά την εκεί επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Γαλλία έθεσε σε τροχιά τον αναγνωριστικό δορυφόρο CSO 1 που είναι ο πρώτος -από τους τρεις συνολικώς- που θα αποτελείται το νέο σύστημα δορυφορικής αναγνώρισης CSO (Composante Spatiale Optique) και το οποίο είναι το διάδοχο σύστημα του Helios II. Το δορυφορικό αυτό δίκτυο θα αποτελείται αρχικά από δύο αναγνωριστικούς δορυφόρους πολύ υψηλής αναλύσεως με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες, ενώ έχει έλθει σε επαφή με την γερμανική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση ενός τρίτου δορυφόρου για το σύστημα CSO.

Σημειώνεται ότι το CSO είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού αρθρωτού συστήματος δορυφορικής αναγνώρισης, του MUSIS στο οποίο ηγείται η Γαλλία και το οποίο παρέχει εικόνες που συλλέγονται από δορυφόρους που χρησιμοποιούν τις αναφερθείσες ηλεκτρο-οπτικές διατάξεις καθώς και ραντάρ μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η πρόσκτηση εικόνας ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και φωτισμού.

Για το MUSIS έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν υπογραφτεί συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση η οποία αφορά την συνέχιση του προγράμματος δορυφορικής αναγνώρισης, δεδομένου ότι συντόμως λήγει η επιχειρησιακή χρήση του Helios II.

Δορυφόροι ηλεκτρονικών σημάτων

Η Γαλλία έχει επίσης ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός δικτύου δορυφόρων «δεσμεύσεως» ηλεκτρονικών σημάτων (SIGINT) με το όνομα CERES και αναμένεται οι τρεις δορυφόροι που το αποτελούν να τεθούν σε τροχιά το 2020. Σημειώνεται ότι το CERES θεωρείται διάδοχο πρόγραμμα του ELISA το οποίο λειτούργησε ως πιλοτικό. Μέσω του CERES, η Γαλλία εισέρχεται στον τομέα της δορυφορικής «δεσμεύσεως» σημάτων στον οποίο μέχρι σήμερα, οι μόνοι συμμετέχοντες διεθνείς δρώντες είναι η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Το ελληνικό Υπουργείο Αμύνης έχει υπογράψει μνημόνιο κατανοήσεως με το γαλλικό Υπουργείο Αμύνης και την σουηδική «Fursvarets Materielverk» η οποία εξεπροσώπησε την κυβέρνηση της Σουηδίας αναφορικώς με προπαρασκευαστικές μελέτες καθορισμού και υλοποιήσεως του πολυεθνικού διαστημικού συστήματος CERES με στόχο την συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (SIGINT). Το μνημόνιο εκυρώθη από την ελληνική βουλή στις 6-9-2011 με τον Ν.4005/11.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Γαλλία αναθεωρεί την διάρθρωση των δυνάμεων της όσον αφορά το Διάστημα με στόχο την δημιουργία δύο επιχειρησιακών κέντρων εμπλεκομένων με την διαστημική δραστηριότητα και την μετονομασία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Πολεμική Δύναμη Αέρος και Διαστήματος, η πρόσδεση στο συμμαχικό όραμα της Γαλλίας κρίνεται απαραίτητη για την Ελλάδα και τις παρέχει δυνατότητες που δεν θα μπορούσε να έχει από μόνη της και ταυτόχρονα εξασφαλίζει στον ελληνικό στρατό καθώς και στις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών την πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό υψηλής ποιότητας.

https://www.in.gr/2019/08/30/apopsi/galliko-diastimiko-programma-kai-symmetoxi-tis-elladas/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Καταργείται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - Έρχεται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. :cheesy:

«Τίτλοι τέλους» αναμένεται να πέσουν σύντομα στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό που είχε ιδρυθεί τον Δεκέμβριο του 2017, επί Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο οργανισμός θα δώσει τη θέση του στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, που σχεδιάζει ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη σημερινή του μορφή.

Το κέντρο διαστήματος, με καθεστώς ΝΠΙΔ (σ.σ νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει την πλήρη εποπτεία της νέας αυτής δομής. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο LiFO.gr εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους πως τα προβλεπόμενα στο σχετικό αρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου θα εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εν τέλει θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να μας δώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση από τον ΕΛΔΟ που καταργείται στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος που θα ιδρυθεί.

Η παραίτηση Κριμιζή

Η σύσταση του ΕΛΔΟ είχε στιγματιστεί από την ηχηρή παραίτηση του προέδρου του, Σταμάτη Κριμιζή, τον Απρίλιο του 2018, μετά από από μόλις τέσσερις εβδομάδες στο «τιμόνι» του οργανισμού. Στην ανοικτή επιστολή παραίτησής του, ο διακεκριμένος επιστήμονας έκανε λόγο για «προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις» καταγγέλλοντας «διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία».

Αφήνοντας βαρύτατες και σαφείς αιχμές, ο Δρ. Κριμιζής σημείωνε χαρακτηριστικά στις 25 Απριλίου του περασμένου έτους: «Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του "Τσάρου του Διαστήματος" στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός». «Υπουργικές Αποφάσεις (...) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Σημειώνεται πως ο Σταμάτης Κριμιζής είναι σήμερα άμισθος σύμβουλος του νέου υπουργού Κ.Πιερρακάκη.

Μεταξύ των σκοπών του νέου κέντρου θα είναι η διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του διαστήματος και η εκπόνηση δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα. Παράλληλα, αποσκοπεί στη συνεργασία υπηρεσιών και νομικών προσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την «προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής στρατηγικής της Ελλάδας, καθώς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διαστημικά θέματα και προγράμματα».

Διοικητικό όργανο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος θα είναι είναι το επταμελές ΔΣ, που θα ορίζεται για πενταετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αποτελείται από τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και πέντε ακόμη μέλη. Το προσωπικό που εργάζεται στον ΕΛΔΟ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου - αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και σχέση εντολής - θα διατηρηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος με «όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υφιστάμενες, κατά το χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, συμβάσεις, ετήσιες αποδοχές και σχέσεις εργασίας».

Αναλυτικά, όσα προβλέπονται για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

1.Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛ.ΚΕ.Δ.» στο εξής. Στις διεθνείς συναλλαγές, η επωνυμία του ΕΛ.ΚΕ.Δ., αποδίδεται στα αγγλικά ως «HELLENIC SPACE CENTER ».

2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε.» η οποία συστάθηκε με το άρθρο 18 του ν. 4508/2017 (Α ́ 200), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α' 297).

3. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στη θέση της ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε. και αυτοδικαίως στο σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεων της ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε. Οι κάθε είδους, τύπου, φύσεως και περιεχομένου δικαιοπραξίες που έχουν συναφθεί ή προκηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και ευρίσκονται σε ισχύ, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε. συνεχίζονται από και στο όνομα του ΕΛ.ΚΕ.Δ, χωρίς το ΕΛ.ΚΕ.Δ ή άλλο συμβαλλόμενο μέρος ή τρίτος να δικαιούται να ζητήσει για το λόγο αυτό τη λύση των ανωτέρω δικαιοπραξιών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Επιπλέον, με τη δημοσίευση του παρόντος μεταφέρονται αυτοδίκαια στο ΕΛ.ΚΕ.Δ. όλα τα έργα και προγράμματα καθώς και αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις που διατηρούσε η ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε. Οι εκκρεμείς δίκες της ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε. συνεχίζονται από και στο όνομα του ΕΛ.ΚΕ.Δ., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδικότερη, δικαστική ή εξώδικη, ενέργεια για την συνέχισή τους.

4. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. εδρεύει στην Αθήνα, με απόφαση δε του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να οριστεί ως έδρα άλλος δήμος της χώρας.

5. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. απολαμβάνει όλων των διοικητικών, οικονομικών, δικαστικών, ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου προνομίων και ατελειών του Δημοσίου. Επίσης, απαλλάσσεται από την καταβολή δασμών, άμεσων ή έμμεσων φόρων, πλην του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων, εισφορών υπέρ τρίτων και τελών οποιασδήποτε φύσης για τον εισαγόμενο από αυτήν εξοπλισμό που προορίζεται για την εκπλήρωση των σκοπών της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Κάθε πράξη ή συμφωνία, που αφορά στη μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού και κάθε εμπράγματου δικαιώματος προς το ΕΛ.ΚΕ.Δ., καθώς και η μεταγραφή των πράξεων ή συμφωνιών αυτών στα οικεία υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εκτός του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και των Φόρων Μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών, όπου συντρέχει τέτοια περίπτωση, από κάθε τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών οργανισμών ή τρίτων. Ειδικά για το φόρο εισοδήματος, το ΕΛ.ΚΕ.Δ. απαλλάσσεται αυτού, με εξαίρεση το εισόδημα που αποκτά από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, σύμφωνα με την περίπτωση α' του άρθρου 46 του ν. 4172/2013 (Α' 167). Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, εξαιρουμένων των ζητημάτων που αφορούν στρατιωτικές εφαρμογές και των θεμάτων εθνικής ασφαλείας.

7. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

8. Οι σκοποί του ΕΛ.ΚΕ.Δ. είναι οι ακόλουθοι:

α. η διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του διαστήματος και η εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που προσδιορίζει στόχους, τομείς συνεργασίας και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων,

β. η συνεργασία, ο συντονισμός, η υποστήριξη και η κινητοποίηση φορέων, υπηρεσιών και νομικών προσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής στρατηγικής της Ελλάδας, καθώς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διαστημικά θέματα και προγράμματα,

γ. η προώθηση και συμμετοχή ως συντονιστής δημόσιων φορέων σε έργα και προγράμματα, καθώς και η διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και έργων σε τομείς του Διαστήματος, όπως η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, η οικονομία, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εμπόριο,

δ. η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, πρωτοβουλίες, φόρουμ και δραστηριότητες για θέματα Διαστήματος, ο συντονισμός των εθνικών εκπροσώπων στον τομέα του Διαστήματος, η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών, η ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, καινοτομίας και δράσεων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανταποδοτική συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς Διαστήματος, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή διαστημικά προγράμματα, καθώς και η συμμετοχή στη σχεδίαση προγραμμάτων για την εξυπηρέτηση εθνικών, επιστημονικών, επιχειρησιακών και αναπτυξιακών αναγκών στις οποίες το Διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο,

ε. η συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και η υποστήριξη στο σχεδιασμό δορυφόρων, δορυφορικών συστημάτων, υλικών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων τηλεπισκόπησης, μέσω και της αξιοποίησης της συμμετοχής της χώρας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προγράμματα, καθώς και στις πάσης φύσεως επιστροφές που δικαιούται η χώρα,

στ. η συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για τη συνεχή επιμόρφωση των φοιτητών, των νέων ερευνητών και των δημόσιων λειτουργών σε θέματα Διαστήματος, καθώς και η σχεδίαση και η συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων για την κατανόηση των διαστημικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών,

ζ. η προώθηση θεμάτων τυποποίησης και η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών,

η. η πειραματική ή εμπορική αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε δορυφορικά και διαστημικά αντικείμενα, καθώς και η αξιοποίηση των συναφών υπηρεσιών, πόρων και περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, κατόπιν σχετικής εκχωρήσεως ή άδειας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

θ. η παροχή συνδρομής προς το Δημόσιο αναφορικά με δορυφορικά και διαστημικά θέματα, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η εκπόνηση μελετών προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο Διάστημα, την καταχώριση και αξιολόγηση διαστημικών αντικειμένων, καθώς και την ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων.

9. Οι πόροι του ΕΛ.ΚΕ.Δ. προέρχονται από: α. κάθε είδους χρηματοδοτήσεις/επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Tακτικό και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), β. χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις, εισφορές και κάθε είδους ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις από όργανα και οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων για τα έργα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει, γ. την εκμετάλλευση δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των διαστημικών αντικειμένων, των δορυφόρων, των δορυφορικών τροχιών και των συναφών ραδιοσυχνοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΛ.ΚΕ.Δ. από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και συμβάσεων ή προγραμμάτων που υλοποιούνται κατά την άσκηση πειραματικής ή εμπορικής δραστηριότητας, δ. την παροχή υπηρεσιών και τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσης επιστημονικών - ερευνητικών έργων και μελετών, ε. δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, στ. ίδια έσοδα από την παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών του προς τρίτους, εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων, ζ. έσοδα από την αξιοποίηση στοιχείων της κινητής ή ακίνητης περιουσίας του και από δάνεια κάθε μορφής, καθώς και από οποιεσδήποτε άλλες νόμιμες πηγές. Σε περίπτωση διάλυσης του ΕΛ.ΚΕ.Δ., η περιουσία του, κινητή και ακίνητη, καθώς και τα κάθε είδους δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

10. Ως προς τα διαστημικά προγράμματα και τις διαστημικές εφαρμογές που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρεί διοικητική και επιχειρησιακή αυτονομία σε σχέση με το ΕΛ.ΚΕ.Δ., δύναται δε να συμμετέχει κατόπιν προσκλήσεως στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον συζητείται θέμα που άπτεται της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

11. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. τηρεί όλα τα απαραίτητα παραστατικά και δικαιολογητικά τα οποία και θέτει στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων, όποτε ζητηθούν. Οι επαληθεύσεις, επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των χρηματοδοτηθέντων προγραμμάτων και έργων πραγματοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούνται οι πραγματοποιούμενες δράσεις και να διασφαλίζεται ότι τα διατιθέμενα από το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ποσά επενδύονται σύμφωνα με τους στόχους και τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο και τις αποφάσεις των οργάνων του. Η διαχειριστική χρήση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό πεπραγμένων του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και δημοσιεύεται στον επίσημο διαδικτυακό του τόπο. Ο οικονομικός απολογισμός περιλαμβάνει ισολογισμό, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και τις χρηματοροές του ΕΛ.ΚΕ.Δ.. Τον Οκτώβριο κάθε έτους υποβάλλεται στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ετήσια έκθεση που αφορά το προηγούμενο έτος. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΕΛ.ΚΕ.Δ. είναι ετήσιος και ασκείται από δύο ορκωτούς λογιστές, που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ελέγχουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση. Η αμοιβή των ορκωτών λογιστών επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΛ.ΚΕ.Δ.. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να διατάσσεται οποτεδήποτε έκτακτος έλεγχος.

12. Όργανο Διοίκησης του ΕΛ.ΚΕ.Δ. είναι το Διοικητικό του Συμβούλιο, που ορίζεται για πενταετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτελείται από επτά (7) μέλη, ήτοι: α) Πρόεδρο, β) Διευθύνοντα Σύμβουλο, γ)πέντε μέλη.

13. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το ΔΣ σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τις εργασίες του. Τον Πρόεδρο, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος. Σε περίπτωση κατά την οποία κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο μια ή περισσότερες θέσεις συμβούλων, η πλήρωση αυτών για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους γίνεται κατά τον τρόπο που γίνεται ο ορισμός τους. Μέχρι την πλήρωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο νόμιμα συνέρχεται και αποφασίζει έγκυρα, εφόσον ο αριθμός του δεν έχει μειωθεί κάτω των τριών (3) μελών. Αν ο αριθμός των μελών μειωθεί κάτω των τριών (3) διορίζονται οι απαιτούμενοι προσωρινοί Σύμβουλοι από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι να ορισθούν οι οριστικοί. Η θητεία των Συμβούλων παρατείνεται μέχρι να ορισθούν οι νέοι Σύμβουλοι. Ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του προΐστανται των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνουν τις εργασίες του. Ο Πρόεδρος του ΔΣ εποπτεύει τις εργασίες του ΕΛ.ΚΕ.Δ. παρακολουθεί τη λειτουργία του, ενημερώνει το ΔΣ σχετικά, και είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο αυτού. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που ανάγεται στη διαχείριση της περιουσίας, τη διοίκηση και εκπροσώπηση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και γενικά τη δραστηριότητά της, λαμβάνει δε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και αποφάσεις για την πραγματοποίηση του σκοπού του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Το Δ.Σ. συγκαλείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του σε τακτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον δώδεκα (12) φορές το χρόνο. H πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με την ημερήσια διάταξη τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλεί το ΔΣ όταν αυτό ζητήσουν για συγκεκριμένο θέμα ή θέματα δύο τουλάχιστον μέλη του ή ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος μπορεί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή, χωρίς ψήφο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ καθορίζει και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στα οποία περιλαμβάνει επίσης τα θέματα που προτείνονται από τα μέλη του ΔΣ και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Το Δ.Σ. συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη - αποφασίζει δε κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

14. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να διαθέτουν εγνωσμένο κύρος, επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική εμπειρία, υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εκτενή εμπειρία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης ή των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται το ΕΛ.ΚΕ.Δ.. Τα ειδικότερα προσόντα και τα κωλύματα ή ασυμβίβαστα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται στον Κανονισμό του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

15. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και του σκοπού της. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ΕΛ.ΚΕ.Δ., εκτός από τα θέματα εκείνα που, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να αναθέτει το χειρισμό ιδιαίτερων ζητημάτων σε εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα του Διαστήματος, οι οποίοι δεν ανήκουν στο τακτικό προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και οι οποίοι διαθέτουν ειδικές γνώσεις και πείρα στις υποθέσεις που τους ανατίθενται, η δε αμοιβή αυτών προσδιορίζεται με την ανωτέρω απόφαση.

16. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου για απασχόληση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής ή με σύμβαση έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το ΕΛ.ΚΕ.Δ., μπορεί κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων να προσλαμβάνει έως δέκα (10) ειδικούς επιστήμονες εγνωσμένης αξίας για την εκπλήρωση των σκοπών της και για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του Δημόσιου, κατά τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων και την εποπτεία των διαστημικών αντικειμένων, κατ' αναλογική εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 3429/2005.

17. Κατά την έναρξη λειτουργίας του ΕΛ.ΚΕ.Δ., με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιτρέπεται, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, να αποσπώνται στο ΕΛ.ΚΕ.Δ., κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, έως έξι (6) στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι όροι και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απόσπαση, εκτός από μισθολογικά θέματα για τα οποία εφαρμόζεται το άρθρο 23 του ν. 4354/2015 (Α' 176). Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του ΕΛ.ΚΕ.Δ. μπορεί να καλυφθούν προσωρινώς και με μετακίνηση ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων υφιστάμενου εξειδικευμένου προσωπικού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς το ΕΛ.ΚΕ.Δ.. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι εργασίας που θα διέπουν την προσωρινή άσκηση καθηκόντων αυτού του προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση της συγκρότησης και στελέχωσης του ΕΛ.ΚΕ.Δ., ως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

18. Για την κάλυψη των αναγκών του ΕΛ.ΚΕ.Δ., επιτρέπεται η απόσπαση σε αυτήν προσωπικού από το Δημόσιο, από νομικά πρόσωπα του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, καθώς και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και φορείς, που εποπτεύονται από το Δημόσιο σύμφωνα με το ν. 4440/2016.

19. Παράλληλα, διατηρείται από το ΕΛ.ΚΕ.Δ. με την ίδια νομική σχέση απασχόλησης το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και σχέση εντολής, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εργάζονται και υπηρετούν στην καταργούμενη με το παρόν ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε., διατηρώντας όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υφιστάμενες, κατά το χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, συμβάσεις, ετήσιες αποδοχές και σχέσεις εργασίας

20. Με εσωτερικό κανονισμό που καταρτίζεται από το ΕΛ.ΚΕ.Δ. μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του παρόντος και υποβάλλεται για έγκριση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, αναγκαία για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του ΕΛ.ΚΕ.Δ., ιδίως η οργάνωση, η λειτουργία, διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών της, ο αριθμός των θέσεων προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα και η κατανομή τους στις διοικητικές μονάδες της, ο αριθμός των ειδικών επιστημόνων, καθώς και ο αριθμός των θέσεων νομικού συμβούλου, δικηγόρων και ειδικών νομικών συνεργατών, οι οποίοι συνδέονται με το ΕΛ.ΚΕ.Δ. με σχέση έμμισθης εντολής, τα αναγκαία προσόντα, οι όροι πρόσληψης και εργασίας και η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των ειδικών επιστημόνων, οι διαδικασίες αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών, καθώς και το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Επίσης, θέματα ασφάλειας και διαβάθμισης προσωπικού, προστασίας προσωπικών δεδομένων και απορρήτων πληροφοριών, καθώς και ελέγχου του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

https://www.lifo.gr/now/greece/246896/katargeitai-o-ellinikos-diastimikos-organismos-erxetai-to-elliniko-kentro-diastimatos

ellinikos-diastimikos-organismos1.jpg.0cd897ef0fbfb6ab6d0cfaa60fecfe77.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχόλιο:Η Τουρκία προσπαθει μεσα απο τις συνεργασίες της να ανεβει μεχρι τον ISS.Αρα εμεις δεν μπορουμε στην επετειο των 200 χρόνων της Ελληνικης Επαναστασης να κάνουμε το ίδιο!!!

Αρα μια και μιλαμε για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό να μια καλή ευκαιρεια να αναπτύξει τις σχεσεις της με την Roscosmos και να προσπαθησει να στειλει εναν Ελληνα Αστροναυτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την στιγμη που κατι τετοιο κανουν μεχρι και τα Αραβικα Εμιράτα.

Ετσι η νεα Διοικηση που πιστευω οτι συντομα θα διορισει η καινουργια κυβερνηση εχει μπροστα της μια σημαντική ευκαιρεια να ανεβασει και την Ελλαδα στα Αστρα!!!

 

Καλή φάση!!!

Ελπίζω η Κα πρόεδρος Γ.Α.Δ. της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", καθώς και η καινούργια μας κυβέρνηση να λάβουν σοβαρά αυτή την παρότρυνση και να στείλουν στον ISS έναν ΕΛΛΗΝΑ με την τιμημένη στολή του τσολιά για τους εορτασμούς των 200 ετών, τώρα που ελευθερώθηκε και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (πρώην ΕΛ.Δ.Ο.) Έτσι αποκτούμε και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κακού γείτονα, καθώς ο δικός μας θα έχει 2,5 χρόνια ,μπροστά του ώστε να ταμπουρωθεί με το καρυοφύλλι του περιμένοντας τον Τουρκο.

Δεν ξέρω με ποια αξιοκρατικά χαρακτηριστικά αριστείας θα επιλέξουμε το παληκάρι που θα σηκώσει την χώρα μας στα Άστρα, αλλά θα τολμήσω να προτείνω τον τσολιά της Ελληνοφρένειας.... :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Δεν ξέρω με ποια αξιοκρατικά χαρακτηριστικά αριστείας θα επιλέξουμε το παληκάρι που θα σηκώσει την χώρα μας στα Άστρα, αλλά θα τολμήσω να προτείνω τον τσολιά της Ελληνοφρένειας.... :cheesy:

 

Και με ένα ματσάκι μαϊντανό στο χέρι. :cheesy:

Αχ πατρίδα μου πόσο με έχεις πληγώσει :cry:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλοι μου για να παρακολουθουμε τι γίνεται γυρω μας #-o

Αστροναύτες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στό Μπάικονουρ.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στο Μπαϊκονούρ που είναι το λίκνο του παγκόσμιου φόρουμ κοσμοναυτικής, ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκοζίν, είπε για τις συνομιλίες σχετικά με πιθανές μελλοντικές πτήσεις αστροναυτών από την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία με το διαστημόπλοιο Σόγιουζ.

«Είμαι βέβαιος ότι το Baikonur θα γίνει οικείο γλυκό σπίτι για την προετοιμασία των νεοσσων από αυτές τις χώρες, οι οποίοι θα αναστηλωθούν για να εξασφαλίσουν την πρώτη διαστημική πτήση», λέει ο Rogozin. Με την Αμερική σύντομα να χρησιμοποιήσει το δικό του νέο διαστημικό σκάφος, άρχιζε να μοιάζει δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω διεθνής ζήτηση για τα οχήματα Soyuz, αλλά η περίπτωση, όπως εξήγησε, αποδείχθηκε «ακριβώς το αντίθετο», όπως η εταιρία Energia έχει νέες παραγγελίες και μερικές χώρες θα ήθελαν να ξεκινήσουν την επανδρωμένη διαστημική πτήση στο Baikonur. Λίγο μετά το επιτυχημένο ταξίδι της Hazza Al Mansoori στο ISS στο Soyuz MS-15 με τους Jessica Meir και Oleg Skripochka, ξεκινώντας στις 25 Σεπτεμβρίου και επιστρέφοντας στην αλλαγή του πληρώματος στις 3 Νοεμβρίου, η Roscosmos ανακοίνωσε την πιθανότητα μακρύτερων πτήσεων για τους αστροναύτες των Εμιράτων στο μέλλον.

https://asgardia.space/en/news/Turkish-Egyptian-and-Saudi-Astronauts-to-Send-First-Astronauts-From-Baikonur

 

Σχόλιο:Αν καταφέρουν μετα απο εννεα χρόνια οι Αμερικάνοι να φτιαξουν επιτέλους πύραυλο-φορεα που θα τους ανεβάζει στον Διεθνη Διαστημικό Σταθμο ανοιγονται θέσεις στα Ρωσικα Soyuz για μια σειρα χώρες που θα ηθελα να ειναι και η Ελλάδα!!!

13.thumb.jpg.fe889546c318facb84265a1632ba32e8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Ακυρώνεται το έργο των μικροδορυφόρων ύψους 140 εκατ. ευρώ. :cheesy:

Στην ακύρωση του αμφιλεγόμενου έργου κατασκευής των ελληνικών μικροδορυφόρων προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη. Οπως ανέφερε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ ήταν σε πρωτόλειο επίπεδο, δεν είχε κοστολογηθεί επαρκώς και, εντέλει, δεν ταιριάζει στη στρατηγική της χώρας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της στον τομέα των δορυφορικών εφαρμογών.

Το έργο των μικροδορυφόρων είναι γνωστό ως Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Κατασκευής των Μικροδορυφόρων (Greek Earth observation Micro Satellites ή GEMS), για το οποίο είχε υπογραφεί συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το έργο είχε ξεκινήσει το 2018 με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ και προέβλεπε την κατασκευή 11 μικροδορυφόρων.

Το έργο, ωστόσο, βρέθηκε στη δίνη των επικρίσεων, κατά την παραίτηση του πρώην προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Σταμάτη Κριμιζή. Ο τελευταίος στην επιστολή παραίτησής του (Απρίλιος 2018) είχε αφήσει υπόνοιες για τη διαφάνεια και τους όρους ανάπτυξης του συγκεκριμένου έργου. Εκτοτε και παρά τις επικρίσεις, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου διευρύνθηκε υπέρμετρα, και από 24 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί αρχικά, ανήλθε σε 140 εκατ. ευρώ για την πενταετία (2020-2024).

Πάντως, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Τζωρτζακάκης, αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας στις διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές, τη χαρακτήρισε πενιχρή. Πρόσθεσε ότι σήμερα η αγορά της Ευρώπης ξεπερνά τα 66 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την εγχώρια συμμετοχή να περιορίζεται στα 170 έως 180 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 0,2% της ευρωπαϊκής αγοράς διαστημικών εφαρμογών.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα τη συμμετοχή της στα αναπτυξιακά προγράμματα της ESA κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2020-2022). Από 38 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί η συμμετοχή της χώρας στον ΕSA ή περίπου 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, θα ανέλθει στα 63 εκατ. εκατ. ευρώ την επόμενη 3ετία ή 21 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Σύμφωνα με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών, η στόχευση της κυβέρνησης μέσω των προγραμμάτων του ESA είναι, αφενός, η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας διαστημικών εφαρμογών, αφετέρου, η δημιουργία υπηρεσιών που υπηρετούν ευρύτερες επιδιώξεις, π.χ. περιορισμός του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε αντίθεση όμως με το GEMS, η κυβέρνηση θα προωθήσει την πρωτοβουλία «wifi4GR», που επίσης έχει ξεκινήσει από το 2018. Το πρόγραμμα που στόχο έχει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία περίπου 3.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης (wifi hotspots) σε όλη την επικράτεια, έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί σύντομα. Η πρωτοβουλία «wifi4GR» θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πρωτοβουλία «wifi4EU», η οποία ήδη υλοποιείται με χρηματοδότηση του σχεδίου Γιούνκερ και αφορά τους 300 δήμους της χώρας.

Αναφερόμενος στη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, ο κ. Τζωρτζακάκης είπε ότι η ζώνη των 700 MHz δεν θα είναι ελεύθερη προς διάθεση πριν από το καλοκαίρι του 2021. Ως συνέπεια, παρόλο που η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, δεν αποκλείεται να διαχωριστεί η διάθεση των συχνοτήτων της συγκεκριμένης ζώνης από τις υπόλοιπες που αφορούν την κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς.

https://www.kathimerini.gr/1065776/article/oikonomia/epixeirhseis/akyrwnetai-to-ergo-twn-mikrodoryforwn-yyoys-140-ekat-eyrw

gkat_24_2102_page_1_image_0001-thumb-large.jpg.8a6de9c82242a5132d2257acb3911164.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη μιλάμε για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. :cheesy:

Το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Γράφει ο I. Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ

Μιλάμε για τον ίδιο Κο Μάζη, που κατακεραύνωσε την παρούσα αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση σε "σοβαρό" συνέδριο;;

 

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/231634_makedonomahoi-xana-sto-bellideio

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

:cheesy: Hellenic Space Center (H.S.C.) :cheesy:

Ορισμός Προέδρου, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Διευθύνοντος Συμβούλου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και το δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις: 1. Των παρ. 12 και 13 του άρθρου 60 του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (ΦΕΚ 134 Α΄), όπως ισχύουν, 2. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ 119 Α΄), 3. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 121 Α΄ και διόρθωση σφαλμάτων ΦΕΚ 126 Α΄), 4. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (ΦΕΚ 123 Α΄), 5. της αριθμ. Υ6/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (ΦΕΚ 2902 Β΄), αποφασίζουμε: Ορίζουμε ως Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ., με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.», τους κάτωθι:

1. Ιωάννη Δαγκλή του Αλεξάνδρου, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 029205, ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Γεώργιο Νούνεση του Φειδία, με Α.Δ.Τ. Χ 050464, ως μέλος και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Νικόλαο Σέργη του Αναστασίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 700941, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

4. Κωνσταντίνο Καράντζαλο του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. Φ 362691, ως μέλος.

5. Παύλο-Πέτρο Σωτηριάδη του Παναγιώτη, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 071072, ως μέλος.

6. Κωνσταντίνο Συνολάκη του Εμμανουήλ, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 805305, ως μέλος.

7. Αντιγόνη Γιαννακάκη του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. Σ 243279, ως μέλος.

Η θητεία των ανωτέρω είναι πενταετής και άρχεται από την έκδοση της παρούσης.

Ο Υπουργός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Ιανουαρίου 2020.

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για όλους έχει ο θεός...

 

https://www.kathimerini.gr/979618/gallery/epikairothta/ellada/kwstas-synolakhs-oxi-anepaggeltoi-se-kairies-8eseis

 

:cheesy: :cheesy: :cheesy:

Αλήθεια.... Γιατί δεν τόλμησαν να φέρουν πάλι πίσω τον Κο Κριμιζη;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως ο Νίκος Σέργης που ορίστηκε Διευθύνοντας Σύμβουλος, είναι πολύ στενός «άνθρωπος» του Κριμιζή. Σχεδόν σε όλη τη καριέρα του συνεργαζόταν με τον Κριμιζή και έχει ενστερνιστεί τις ιδέες, τις γνώσεις και τον τρόπο εργασίας του. Είμαι βέβαιος πως αν για οποιονδήποτε λόγο ο αξιέπαινος κ. Κριμιζής δεν μπορούσε να αναλάβει, τότε θα επέλεγε τον κ. Σέργη γι' αυτή τη θέση. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και κατά πόσον θα πάρουν χρηματοδότηση ή έστω συμμετοχή σε προγράμματα. Τα επόμενα χρόνια η SpaceX θα μειώσει σημαντικά το κόστος διαστημικών ταξιδιών. Ενδεικτικά μια αποστολή που τώρα κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια $, θα γίνεται με τον νέο πύραυλο SpaceX Starship μόνο με 2 εκατομμύρια $. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κάποια επαφή με την διαστημική τεχνολογία καθώς κατά τη γνώμη μου προβλέπεται τα επόμενα χρόνια επανάσταση ανάλογη της εποχής του Apollo. Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν καλύπτουν τις εξελίξεις αλλά η διαστημική εποχή έρχεται και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας corono-ιός.

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

ΕΛΚΕΔ : Βασικός στόχος η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. :cheesy:

Ενθουσιασμένος με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα στο διάστημα, ένα χώρο που «είναι μοναδικός, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για εκμετάλλευση και προσφέρει πάρα πολλά από πλευράς τεχνολογίας και εφαρμογών», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του νέου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας.

Ο κ. Δαγκλής περιέγραψε τη βασική στόχευση του ΕΛΚΕΔ, που, όπως αποκάλυψε, θα είναι η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα από επιστήμονες και εταιρείες.

«Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή η διαστημική τεχνολογία, μια τεχνολογία η οποία ξεκινάει από πολύ μικρά πράγματα, όπως ένα …παξιμάδι, μια βίδα, και φτάνει μέχρι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα πράγματα. Υπάρχει συνεπώς πάρα πολύς χώρος μέσα σε αυτό το μεγάλο εύρος τεχνολογίας, ώστε κανείς να εμπλακεί και να προσφέρει. Προφανώς κάθε χώρα επιλέγει να συμμετέχει με κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Είναι αυτό που επιδιώκουμε και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγκλής, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί ένα Κέντρο αποκομμένο από την κοινωνία.

«Θα φροντίσουμε και για την ενημέρωση του πολίτη, για το τι σημαίνει διάστημα, όπως και το τι όφελος έχουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες για τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πεδίον δόξης λαμπρόν

«Μια από τις βασικές αποστολές μας είναι να κάνουμε μια πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος διαστημικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε ακόμη πιο πέρα» ανέφερε ο έλληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής.

«Βλέπουμε ιδιώτες με όραμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, είναι πολύ σημαντικό δε που υπάρχουν και νέοι με όραμα, οι οποίοι, παρά τις δύσκολες ομολογουμένως, συνθήκες για τέτοιου είδους δραστηριότητες, συμμετέχουν σε πολλές ομάδες νέων επιστημόνων και αγωνίζονται για να πετύχουν κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο» τόνισε ο κ. Δαγκλής και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ελληνικές προσπάθειες στο χώρο.

«Στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και στο χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ πετυχημένες ομάδες και ήδη επιτυχημένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. Ομάδες που δραστηριοποιούνται π.χ. στην πυραυλική, όπως κάποιες ομάδες φοιτητών, ή σε σταθμούς εδάφους, όπως η Libre Space Foundation, αλλά και στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στις κατασκευές. Αυτό που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας φορέας που να συντονίζει αυτές τις προσπάθειες, ώστε να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια ακόμη περισσότερο σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Στόχος η αιχμή της τεχνολογίας και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ακόμη πως και στο βατήρα εκκίνησης, στον οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΛΚΕΔ, είναι ασφαλές να πει κανείς πως από τώρα και εξής ο στόχος είναι η σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα.

«Θα θέλαμε λοιπόν να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε πολύπλοκες, προηγμένες τεχνολογίες, γιατί αυτές έχουν στη συνέχεια και πολύ πιο μεγάλες δυνατότητες, πιθανότητες επιστροφής χρημάτων, ήτοι μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μακροπρόθεσμα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, ερωτηθείς για το σκέλος των εσόδων, ενώ αναφέρθηκε και στις κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία του διαστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτό που είναι και το πιο ουσιαστικό είναι πως οι πιο σημαντικές προσπάθειες για το διάστημα είναι οι διεθνείς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που, αν και είχε ξεκινήσει ως ένας εθνικός διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, στην πορεία αποφασίστηκε από τη συγκεκριμένη, τη σημαντικότερη διαστημική δύναμη, πως θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών χωρών» τόνισε ο κ. Δαγκλής, ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα πορεία των συνεργασιών στις οποίες δίνει το «παρών» και η Ελλάδα.

«Αξίζει να αναφερθεί πως και η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συμμετέχει στον ΔΔΣ και έχει υπάρξει εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου τύπου Cube Sat προς τον ΔΔΣ» τόνισε.

Η διαστημική τεχνολογία είναι πάντως -όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής- τομέας ύψιστων απαιτήσεων και απαιτεί υπομονή.

«Δεδομένου ότι οι συνθήκες στο διάστημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, η τεχνολογία που απαιτείται είναι πολύπλοκη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η σημαντικότερη χώρα στο διάστημα, οι ΗΠΑ, χρειάστηκαν μια ολόκληρη δεκαετία για να επανέλθουν και να έχουν πάλι τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν μόνοι τους αστροναύτες στον ΔΔΣ» σημείωσε σχολιάζοντας την ιστορική αποστολή της SpaceX, που, μετά την ολιγοήμερη αναβολή λόγω καιρού, είναι προγραμματισμένη για τις 30 ή 31 Μαΐου για τον ΔΔΣ.

Η σπορά στην εκπαίδευση θα φέρει καρπούς στο μέλλον

«Έχουμε ευθύνη και όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων, φοιτητών, αλλά και μαθητών ακόμη. Είναι αυτό που στην ορολογία ονομάζεται capacity building, η δημιουργία δηλαδή των αυριανών επιστημόνων και τεχνικών. Αυτή η εκπαίδευση οπωσδήποτε παρέχεται πρωτίστως από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και το ΕΛΚΕΔ έχει όμως ευθύνη να βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση» σχολίασε ο κ. Δαγκλής όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση του Κέντρου με το ευρύ κοινό.

Εξήγησε δε πως το ΕΛΚΕΔ έχει ευθύνη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων στη χώρα.

https://www.in.gr/2020/05/30/tech/elked-vasikos-stoxos-ekseliksi-syntheton-diastimikon-texnologion-stin-ellada/

elked.thumb.jpg.eb00ddec1335fe8dc88bd096817e4b67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΕΛΚΕΔ : Βασικός στόχος η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. :cheesy: ...

Ενδιαφέρον.

Η συμμετοχή σε σημαντικές διαστημικές αποστολές φαντάζει μακρινή,

αλλά μακάρι να ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, έστω αρχικά «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν».

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Ανακοίνωση πρόσκλησης για τη στελέχωση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ. :cheesy:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Τμήμα Οργάνωσης και Διοικητικών Διαδικασιών

Δ/ΝΣΗ: Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα

Τ.Κ.: 101 63 Αθήνα

Πληρ.: Β.Κουστένη

Τηλ.: 210-9098445

E-mail: v.kousteni@mindigital.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Για τη στελέχωση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την

ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα»

και ιδίως του άρθρου 55 παρ. 1, 2, 4 και 5 «Θέματα προσωπικού του Υπουργείου

Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και 60 του ν. 4623/2019 «Σύσταση και λειτουργία του

Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» (ΦΕΚ Α΄134), όπως ισχύει.

β) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα

εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων

έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην

εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 137), όπως

ισχύει.

γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της

Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄

133), όπως ισχύει,

δ) του ν. 4674/2020 «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής

Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και

άλλες διατάξεις» και ιδίως του άρθρου 82 παρ. 3 (ΦΕΚ Α΄ 53), όπως ισχύει.

ε) του ν. 3528/2007 «Κύρωση του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών

διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (ΦΕΚ Α’ 26), όπως ισχύει.

στ) του π.δ. 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων

του δημοσίου τομέα» (ΦΕΚ Α’ 39), όπως ισχύει.

ζ) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση

Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους- Μεταφορά υπηρεσιών και

αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄119), όπως ισχύει.

η) Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών,

Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α΄121).

θ) Του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών

Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄123).

ι) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α΄

85), όπως ισχύει.

2. Την υπ’ αρ. Υ6/9.7.2019 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων

στον Υπουργό Επικρατείας» (ΦΕΚ Β΄ 2902).

3. Την υπ’ αριθμ. 7959 ΕΞ 2020/31.03.2020, Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας

«Διορισμός Υπηρεσιακού Γραμματέα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης»

(ΦΕΚ ΥΟΔΔ 241).

4. Την υπ΄ αριθ. ΓΔΟΔΥ/ΔΔΥ/53/09.01.2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας με

θέμα: «Ορισμός Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου και

μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και το δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.» (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 33).

5. Την υφιστάμενη υπηρεσιακή ανάγκη.

Εκδίδουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Το «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» έχει τους ακόλουθους σκοπούς, όπως αυτοί

ορίζονται στο άρθρο 60, παρ. 8 του v. 4623/2019:

α. Τη διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος και την

εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής σε

συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τον Δημόσιο και τον

Ιδιωτικό Τομέα που προσδιορίζει στόχους, τομείς συνεργασίας και διαδικασίες για

την επίτευξη των στόχων.

β. Τη συνεργασία, το συντονισμό, την υποστήριξη και την κινητοποίηση φορέων,

υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα για την

προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής στρατηγικής της Ελλάδας,

καθώς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και ομάδες που

δραστηριοποιούνται σε διαστημικά θέματα και προγράμματα.

γ. Την προώθηση και συμμετοχή ως συντονιστής δημόσιων φορέων σε έργα και

προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και έργων σε τομείς

του Διαστήματος, όπως η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η

ασφάλεια, η οικονομία, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η

ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εμπόριο.

δ. Τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, πρωτοβουλίες, φόρουμ

και δραστηριότητες για θέματα Διαστήματος, ο συντονισμός των εθνικών

εκπροσώπων στον τομέα του Διαστήματος, η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών

συνεργασιών, η ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, καινοτομίας και δράσεων

προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανταποδοτική συμμετοχή της χώρας στους

ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς Διαστήματος, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή

διαστημικά προγράμματα, καθώς και τη συμμετοχή στη σχεδίαση προγραμμάτων

για την εξυπηρέτηση εθνικών, επιστημονικών, επιχειρησιακών και αναπτυξιακών

αναγκών στις οποίες το Διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο.

ε. Τη συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών

εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της εγχώριας

βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και την υποστήριξη στο σχεδιασμό δορυφόρων,

δορυφορικών συστημάτων, υλικών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των

δραστηριοτήτων τηλεπισκόπησης, μέσω και της αξιοποίησης της συμμετοχής της

χώρας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προγράμματα, καθώς και

στις πάσης φύσεως επιστροφές που δικαιούται η χώρα.

στ. Τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για τη συνεχή επιμόρφωση

των φοιτητών, των νέων ερευνητών και των δημόσιων λειτουργών σε θέματα

Διαστήματος, καθώς και τη σχεδίαση και τη συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων

για την κατανόηση των διαστημικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

ζ. Την προώθηση θεμάτων τυποποίησης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών

πρακτικών στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών.

η. Την πειραματική ή εμπορική αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε

δορυφορικά και διαστημικά αντικείμενα, καθώς και η αξιοποίηση των συναφών

υπηρεσιών, πόρων και περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, κατόπιν

σχετικής εκχωρήσεως ή άδειας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

θ. Την παροχή συνδρομής προς το Δημόσιο αναφορικά με δορυφορικά και

διαστημικά θέματα, καθώς και τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την

εκπόνηση μελετών προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με τη

διαχείριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο Διάστημα,

την καταχώριση και αξιολόγηση διαστημικών αντικειμένων, καθώς και την

ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων.

2. Προκειμένου το ΕΛ.ΚΕ.Δ. να ανταποκριθεί στην αποστολή του απαιτείται η

στελέχωση της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης με σκοπό την

υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου, τη διαχείρισης της

δημόσιας προβολής του, και τη διοικητική υποστήριξη των σχετικών με το Κέντρο

δραστηριοτήτων του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, των μελών του

Διοικητικού Συμβουλίου και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Για το σκοπό αυτό προβαίνει σε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για

την πλήρωση πέντε (5) θέσεων με απόσπαση μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας

ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων, που σήμερα υπηρετούν σε φορείς

της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

3. Συγκεκριμένα προκηρύσσονται πέντε (5) θέσεις με απόσπαση κατά παρέκκλιση

και κατανέμονται κατά κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και κλάδο/ειδικότητα ως

εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕ ή ΤΕ) Σύνολο

θέσεων πέντε (5), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

ΠΕ Διοικητικού/ ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού: θέσεις τρεις (3),

ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού: θέση μια (1) και

ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής: θέση μια (1).

Για όλες τις θέσεις λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα που προβλέπονται στις

διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α΄39). Οι ανωτέρω θέσεις θα καλύψουν υπηρεσιακές

ανάγκες της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

4. Πρόσθετα προσόντα που θα ληφθούν υπόψη για την τελική επιλογή και θα

συνεκτιμηθούν είναι: εργασιακή εμπειρία σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες

ή/και η εξειδίκευση στη λογιστική και δη σε μηχανογραφημένο λογιστήριο ή σε

οικονομικές υπηρεσίες του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε θέματα

προμηθειών του δημοσίου ή σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, εκπαίδευση ή

εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με αυτά των δράσεων του ΕΛ.ΚΕ.Δ. ή σε θέματα

επικοινωνίας και προβολής έργου ομάδων και φορέων, εμπειρία στη διαχείριση-

διοικητική υποστήριξη προγραμμάτων, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και

διοίκησης έργου, επιτελική εμπειρία και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Ειδικά για τη θέση ΠΕ/ΤΕ Πληροφορικής, θα συνεκτιμηθεί εργασιακή εμπειρία ή/και

εξειδίκευση σε τεχνική υποστήριξη υποδομών δικτύων και πληροφορικής,

διαχείρισης δικτύων, βάσεων δεδομένων και συστημάτων (Windows System

Administrator), συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου π.χ. Joomla, WordPress

(theme+ plugin) και τεχνολογίες εφαρμογών διαδικτύου (PHP, Javascript, HTML5,

SQL και MySQL databases, CSS).

5. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας

ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, για τους

οποίους δεν συντρέχουν κωλύματα απόσπασης και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους

ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Οι πράξεις αποσπάσεων διενεργούνται κατά

παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82,

παρ. 3 του ν. 4674/2020 (Α 53), όπως ισχύει.

6. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλουν σχετική αίτηση

(επισυνάπτεται υπόδειγμα στην παρούσα ανακοίνωση), έως την Παρασκευή, 19η

Φεβρουαρίου 2021, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sec@hsc.gov.gr (Γραμματεία

ΕΛ.ΚΕ.Δ.). Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή μέχρι κάλυψης των θέσεων.

7. Η αίτηση θα συνοδεύεται από:

α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι τίτλοι

σπουδών, η επαγγελματική εμπειρία, οι αρμοδιότητες των θέσεων που έχουν

υπηρετήσει οι ενδιαφερόμενοι καθώς και συγκεκριμένα αντικείμενα που έχουν

χειρισθεί.

β) Υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια του περιεχομένου του βιογραφικού

σημειώματος.

γ) Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο θα προκύπτουν βασικά

στοιχεία προσωπικού μητρώου μεταξύ των οποίων και στοιχεία της πειθαρχικής

τους κατάστασης. Εφόσον το πιστοποιητικό υπηρεσιακό μεταβολών δεν

προσκομιστεί από τους υποψηφίους, θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την

υπηρεσία μας κατ' εφαρμογή της υπ' αρ. ΔΙΑΔΠ/Α/17854/10.07.2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β'

1171).

8. Επισημαίνεται ότι η δαπάνη μισθοδοσίας των υπαλλήλων που αποσπώνται στο

ΕΛ.ΚΕ.Δ. βαρύνει το ΕΛ.ΚΕ.Δ.

9. Οι φορείς στους οποίους αποστέλλεται η παρούσα ανακοίνωση παρακαλούνται

να την κοινοποιήσουν σε όλους τους υπαλλήλους τους καθώς και στους

εποπτευόμενους από αυτούς φορείς (Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ του

ευρύτερου δημόσιου τομέα). Ιδιαίτερα τα Υπουργεία παρακαλούνται για την άμεση

ενημέρωση των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών καθώς και των φορέων που

εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτά. Επίσης, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

παρακαλούνται για την άμεση διαβίβαση της παρούσης στους Οργανισμούς

Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού χωρικής αρμοδιότητάς τους.

10. Η παρούσα πρόσκληση αναρτάται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δημοσιεύεται

στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στο διαδικτυακό τόπο

του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

11. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται

στο τηλέφωνο 210 - 67 21 263 ή στην ηλεκτρονική δ/νση sec@hsc.gov.gr.

Ο Υπουργός Επικρατείας

Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Συνεργασία Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας με τη Διαστημική Υπηρεσία του Ην. Βασιλείου & την Airbus Defence & Space UK :cheesy:

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας Ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence & Space UK στα πλαίσια της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial - and Helio - Studies) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency).

Ο δορυφόρος TRUTHS, είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πρόγραμμα αυτό η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση και τον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου.

Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της ωριμότητας και των δυνατοτήτων της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε από τον Commissioner Thierry Breton στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια του 13ου European Space Conference σχετικά με το πρόγραμμα Space Connectivity ύψους 6 δις. €

Η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ESA, πριν το τέλος της δεκαετίας αυτής. Θα συντελέσει στην παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στην μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται από άλλους δορυφόρους τηλεπισκόπησης.

H ΕΒΙΔΙΤΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συνεργασία τόσο με την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και την AIRBUS UK καθώς ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith δήλωσε: «H αποστολή των δορυφόρων TRUTHS με ανάδοχο την Airbus θα βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των μελλοντικών περιβαλλοντικών προβλέψεων και θα παράσχει στους επιστήμονες τα πιο αξιόπιστα στοιχεία που είχαμε ποτέ στη διάθεσή μας. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι Ελλάδα και Βρετανία συμπορεύονται και συνεργάζονται σ’ αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που ενδυναμώνει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) δήλωσε: «H συμμετοχή τουλάχιστον πέντε ελληνικών εταιρειών στην σχεδίαση του δορυφόρου TRUTHS αποδεικνύει τόσο την τεχνολογική ωριμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, όσο και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μια δυναμική που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέες επενδύσεις, την προσέλκυση νέων επιστημόνων υποστηρίζοντας την πολιτική της χώρας μας για μια μεγάλη καινοτομική αλλαγή. Η συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την AIRBUS UK είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων».

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/972771_synergasia-ellinikis-diastimikis-viomihanias-me-ti-diastimiki-ypiresia-toy

truths_pillars.thumb.jpg.379d7facf5b06b542c8e196fc19cc15b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Η ‘βαριά βιομηχανία’ της Ελλάδας στο διάστημα. :cheesy:

Εδώ και δεκαετίες η οικονομία της χώρας μας αναπτύσσεται μονοδιάστατα έτσι ώστε σήμερα, εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας, να είναι πλήρως εξαρτημένη από τον τουρισμό. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια ανάπτυξης:

https://physicsgg.me/2021/07/13/%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9/

rooms_space.thumb.png.18d7de1e7d62580599909dd8e48a2d44.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εμπορευματοποίηση του διαστήματος. :cheesy:

Ο διαστημικός τουρισμός είναι μόνο ένα από τα νέα κεφάλαια που ανοίγουν στην εξερεύνηση, κατάκτηση και εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος. Μία νέα «χρυσή» αγορά ανοίγεται, αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, έως μεγάλες εταιρείες, το διάστημα φαντάζει πια το νέο σύνορο για μεγάλα κέρδη.

Δεν είναι μόνο ο διαστημικός τουρισμός, που αφενός «εγκαινίασε» την Κυριακή ο εκκεντρικός Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσο, με την υποτροχιακή πτήση με το σκάφος της εταιρείας του, Virgin Galactic. Αφετέρου αναμένεται να «απογειώσει» ο ανταγωνισμός των δισεκατομμυριούχων, με τα επόμενα εγχειρήματα της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος (στις 20 Ιουλίου) και της SpaceX του Ίλον Μασκ (το φθινόπωρο), ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη.

Ολόκληροι επιχειρηματικοί τομείς ανοίγουν για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, που πλέον φαντάζει ως νέο «Ελ Ντοράντο».

Με τον διαστημο-τουρισμό ως… εφαλτήριο

Προς το παρόν, η βιομηχανία του διαστήματος πατά κυρίως «γκάζι» στην ανάπτυξη τεχνολογιών και μέσων, που θα εξελίζουν και κάποια στιγμή θα κάνουν μαζικόν τον διαστημικό τουρισμό: από τις τουριστικές πτήσεις έως τα διαστημικά ξενοδοχεία.

Ζητούμενο είναι συν τω χρόνω το κόστος να μειωθεί και η πελατεία να αυξηθεί, πέραν από όσους έχουν την περιέργεια, αλλά και γεμάτα πορτοφόλια.

Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, -που χρεώνει 250.000 δολάρια το «κεφάλι», στις εκατοντάδες προκρατήσεις θέσεων για τις μελλοντικές υποτροχιακές της πτήσεις- ευελπιστεί να μειώσει στα 40.000 δολάρια το εισιτήριο, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Προσώρας, «χρυσώνοντας το χάπι», βγάζει σε κλήρωση δύο θέσεις για μία από τις πρώτες εμπορικές πτήσεις της, που -όπως τονίζει- αναμένονται στις αρχές του 2022.

Κομβική για την διεύρυνση της πελατείας και την μείωση της τιμής των ταξιδιών διαστημικού τουρισμού θεωρείται η δυνατότητα αξιοποίησης επαναχρησιμοποιούμενων συστημάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS, ο διαστημικός τουρισμός αναμένεται να έχει εξελιχθεί μέσα στα επόμενα έτη σε μία «χρυσή» βιομηχανία, φτάνοντας το 2030 στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή…

Μεγάλες business

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη «απογειωθεί». Το πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης είναι εξάλλου αχανές. Όσο και το διάστημα.

Περιλαμβάνει τη χρήση δορυφόρων για τη βελτιστοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων και την κάλυψη κάθε γωνιάς της Γης.

Την αξιοποίηση και προώθηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατασκευές για τη μεταφορά και διαμονή τουριστών στο διάστημα. Τη δημιουργία αποικιών σε μακρινούς πλανήτες.

Προβλέπoνται μέχρι και εξορύξεις σε αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα: δυνητικά πλούσιες πηγές χρυσού, διαμαντιών και άλλων πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών.

Με αυτά και με άλλα, η Morgan Stanley εκτιμά, σε τελευταία ανάλυσή της, ότι η βιομηχανία του διαστήματος μπορεί, έως το 2040, να αποφέρει παγκοσμίως έσοδα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το δε 50% της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αναφέρει αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αναμένεται να προέλθει από το δορυφορικό Ίντερνετ.

Κι αυτό όχι μόνο λόγω της εξασφάλισης πρόσβασης και στην τελευταία… «ραχούλα» επί Γης, αλλά «και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε ευρυζωνικότητα από αυτόνομα αυτοκίνητα, το Internet of Things (“Διαδίκτυο των Πραγμάτων”), την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και τα βίντεο».

Στους υπό ανάπτυξη τομείς της «οικονομίας του διαστήματος», εξάλλου, η Morgan Stanley συμπεριλαμβάνει και την επόπτευση και διαχείριση των «διαστημικών συντριμμιών».

Επικίνδυνα «κενά»

Από το 1967, έχει τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη «Συνθήκη για το Απώτερο Διάστημα» ή επί το επισημότερο «Συνθήκη επί των Αρχών που Δέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και στη Χρήση του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και Άλλων Ουράνιων Σωμάτων».

Υπεγράφη, ωστόσο, μεταξύ 163 κρατών και θέτει ένα πλαίσιο δράσης για τις εθνικές κυβερνήσεις, όχι για εταιρείες.

Καθώς ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός επεκτείνεται πέραν από τα όρια της Γης και η εμπορευματοποίηση του διαστήματος κλιμακώνεται, με ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών, οι προκλήσεις είναι ορατές.

Τα δε όρια ευθυνών παραμένουν ασαφή, και δη σε ένα άγνωστο κι ακόμη αφιλόξενο για τους ανθρώπους περιβάλλον.

https://physicsgg.me/2021/07/13/%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Ελλάδα ετοιμάζει «βαλίτσες» για διάστημα - Υποβολή πληροφοριών για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Δορυφόρων. :cheesy:

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε επίσημα την πρόσκληση για υποβολή πληροφοριών (Request for Information –RFI) για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων.

Το RFI συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», όπως εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton, για την οποία συζήτησαν με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα.

Το RFI διαμορφώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπό τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για τις Τηλεπικοινωνίες, Θοδωρή Λιβάνιο, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις προτάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και της Ελληνικής Βιομηχανίας του διαστήματος και αφετέρου τις ανάγκες των δυνητικών χρηστών των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Η Ελλάδα υλοποιεί την εθνική της στρατηγική για το διάστημα στη βάση ενός ολοκληρωμένου νομικού, πολιτικού και στρατηγικού πλαισίου, που υποστηρίζει και διέπει τις εθνικές διαστημικές δραστηριότητες. Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων έχει σχεδιαστεί με άξονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση και επέκταση των υποδομών της χώρας. Ταυτόχρονα, στοχεύει σε έναν σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ο οποίος θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας στην νέα ψηφιακή εποχή.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1016229_i-ellada-etoimazei-valitses-gia-diastima-ypovoli-pliroforion-gia-ethniko

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης