Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

55η επέτειος από την έναρξη του βιοσυστήματος δορυφόρου Cosmos-110. :cheesy:

Στις 22 Φεβρουαρίου 1966, το όχημα εκτόξευσης Voskhod με το μη επανδρωμένο ερευνητικό διαστημικό σκάφος Kosmos-110 ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος δοκιμών προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης ζωής για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Ως αποτέλεσμα μιας δοκιμαστικής πτήσης 22 ημερών, τα σκυλιά Veterok και Ugolek έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ για τη συνεχή παρουσία ζωντανών όντων στο διάστημα.

Από το 1965, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων (IBMP) εκτελεί εργασίες που σχετίζονται με την εκτίμηση των προοπτικών μακροπρόθεσμων επανδρωμένων πτήσεων τόσο σε κοντινή γήινη τροχιά όσο και πέραν αυτής. Το πρακτικό μέρος αυτών των μελετών ήταν ένα πείραμα πτήσης με τη συμμετοχή σκύλων σε επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στη ζώνη της ζώνης ακτινοβολίας της Γης, σε τροχιά με απόγειο περίπου 900 χλμ. Εκτός από τους Veterok και Ugolok, η καμπίνα του πλοίου κατοικήθηκε από προνύμφες μύγας φρούτων, σπόρους φυτών, στελέχη ζύμης, δείγματα ορού αίματος, παρασκευάσματα πρωτεΐνης και λυσογόνα βακτήρια του E. coli. Ο κύριος στόχος της επιστημονικής αποστολής ήταν να μελετήσει τη λειτουργία των βιολογικών οργανισμών υπό παρατεταμένη έκθεση σε έλλειψη βαρύτητας και αυξημένη ακτινοβολία, ιδίως για τον έλεγχο της εργασίας της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ένα σύμπλεγμα φυσικών μελετών έπρεπε επίσης να καθορίσει μεθόδους για την προστασία ζωντανών αντικειμένων από την κοσμική ακτινοβολία. Και ως διαστημικό εργαστήριο, χρησιμοποιήθηκε ένα τροποποιημένο διαστημικό σκάφος 3KV No. 5, το οποίο αναπτύχθηκε από ειδικούς του OKB-1 (σήμερα RSC Energia) με βάση το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Voskhod στον κόσμο. Ήταν εξοπλισμένο με καμπίνες για τη στέγαση πειραματόζωων, αυτόματο εξοπλισμό για σίτιση, εξαερισμό, ρύθμιση θερμοκρασίας και παρακολούθηση ιατρικών δεικτών με μετάδοση δεδομένων στη Γη μέσω τηλεμετρικών ραδιοφωνικών καναλιών.

Στις 17 Μαρτίου 1966, το κατηφορικό όχημα του διαστημικού σκάφους "Kosmos-110" επέστρεψε με επιτυχία στη Γη και οι επιβάτες του παραδόθηκαν στο IBMP την ίδια ημέρα. Η παρατεταμένη παραμονή σε επικίνδυνη για την ακτινοβολία περιοχή επηρέασε αρνητικά τη φυσική κατάσταση και την ευημερία των σκύλων. Αλλά μετά από ένα μήνα ιατρικών μέτρων αποκατάστασης, ο Veterok και ο Ugolyok αποκατέστησαν πλήρως την υγεία τους και στη συνέχεια έδωσαν υγιείς απογόνους. Το ρεκόρ για μια 22-ημέρα πτήση που έθεσαν από αυτούς διατηρήθηκε μέχρι το 1971, όταν το πλήρωμα του οχήματος μεταφοράς Soyuz-11 ολοκλήρωσε το 24-ωρο πρόγραμμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στο μακροχρόνιο τροχιακό σταθμό του Σαλιούτ.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-22.html

photo_02-22-00.thumb.jpg.73099d8086312a184d3abfc9df1141e1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) :cheesy:

Η εκλαΐκευση της επιστήμης είναι ένα παλιό φαινόμενο το οποίο αναπτύσσεται και αλλάζει μορφή στις ημέρες μας με εντυπωσιακό τρόπο. Έχει αποκτήσει αρκετούς θιασώτες και εκφράζεται ποικιλοτρόπως μέσα από βιβλία, έργα τέχνης, τεχνολογικές εφαρμογές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Στο πεδίο της επιστήμης, η εκλαΐκευση δεν είναι μίαν εύκολη διαδικασία ούτε πάντοτε επιτυχημένη. Η μετάδοση της επιστημονικής πληροφορίας με προσιτό και εύληπτο τρόπο απαιτεί άτομα που έχουν τη γνώση αλλά και την ικανότητα να απλοποιούν, χωρίς να αλλοιώνουν, την επιστημονική γνώση· η οποία ούτως ή άλλως συμπορεύεται συχνά με την αβεβαιότητα και την αμφιβολία. Σε εποχές όπως η δική μας, όπου η μετάδοση ακατέργαστων και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών κάθε είδους έχει εκτροχιαστεί, η ευθύνη όσων επιχειρούν να κάνουν την επιστήμη προσιτή είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Στα εξαίρετα δείγματα του είδους ανήκει το κλασικό πλέον βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Bill Bryson «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» – Μτφ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας του, με μακρά και επιτυχημένη πορεία στη συγγραφή και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, επιχειρεί να περιηγηθεί στις πιο δύσβατες περιοχές της επιστημονικής γνώσης, ύστερα από πολύχρονη, κοπιώδη έρευνα και ατέλειωτες συζητήσεις με επιστήμονες. Στο αποτέλεσμα που παραδίδει στους αναγνώστες, η επιστημονική γνώση και η σαφήνεια συνυπάρχουν με το ανατρεπτικό χιούμορ του, καθώς και με την ικανότητά του να συνδυάζει, ακόμη και στα πιο σύνθετα ζητήματα, προσωπικές ιστορίες, ιστορικές αναφορές και εύστοχες παρομοιώσεις.

«Πρώτα πρώτα, για να μπορέσετε να είστε τώρα εδώ, χρειάστηκε να συγκεντρωθούν τρισεκατομμύρια ελεύθερα άτομα και να οργανωθούν κατά έναν πολύπλοκο και εξαιρετικά βολικό τρόπο ώστε να σας δημιουργήσουν», γράφει απευθυνόμενος στους αναγνώστες. «Στο επίπεδο των ατόμων, το να είναι κάποιος “εσείς” δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη πηγή ικανοποίησης. Άλλωστε, παρά την αφοσιωμένη τους προσπάθεια, τα άτομα που σας απαρτίζουν δεν ενδιαφέρονται για εσάς -στην πραγματικότητα, δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχετε…», προσθέτει. Και εξηγεί ότι η ζωή σε χημικό επίπεδο είναι εντυπωσιακά κοινότοπη, αφού αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο, λίγο ασβέστιο, μία πρέζα θείο και κάποια ίχνη από άλλα πολύ συνηθισμένα στοιχεία που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα φαρμακείο.

Με την ίδια νηφάλια, και χιουμοριστικά κυνική, διάθεση προσεγγίζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα σημαντικότερα επιστημονικά ζητήματα του πολιτισμού μας. Ξεκινώντας από τη γέννηση του Σύμπαντος, τη δημιουργία, την ηλικία και το μέγεθος της Γης, φτάνει στην εμφάνιση της ζωής, στα κύτταρα, στις παράξενες ιδέες του Δαρβίνου, στους πιθήκους με ανησυχίες, στα νοήμονα όντα και σε δεκάδες ακόμη θέματα.

Ο Bill Bryson αξιοποιεί τη θητεία του στην ταξιδιωτική λογοτεχνία για να παρουσιάσει με γλαφυρό τρόπο το σύνθετο θέμα του βιβλίου του. Προκειμένου να μεταφέρει όμως στους αναγνώστες με ακρίβεια και εγκυρότητα την επιστημονική εξέλιξη σε όλα σχεδόν τα στάδιά της, φρόντισε να συζητήσει με φυσικούς, χημικούς, γεωλόγους, βιολόγους και επιστήμονες από διαφορετικά πεδία. Το περιπετειώδες ταξίδι του δεν κρύβει τους κινδύνους και τις αλλόκοτες διαδρομές του. Είναι μία περιπλάνηση χωρίς τελικό προορισμό που μάς τροφοδοτεί διαρκώς με νέα αναπάντητα ερωτήματα.

«Τίποτα ίσως δεν αποδεικνύει καλύτερα την ανεπαρκή κατανόησή μας σχετικά με τη δυναμική στο εσωτερικό της Γης από το πόσο απροετοίμαστοι συλλαμβανόμαστε ύστερα από τις διάφορες εκδηλώσεις της. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα των ορίων της κατανόησής μας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στην πολιτεία της Ουάσιγκτον το 1980», σημειώνει. Και επισημαίνει ότι ελάχιστα γνωρίζουμε σχετικά με όσα συμβαίνουν κάτω από τα πόδια μας, αν αναλογιστούμε πως η Ford άρχισε να κατασκευάζει αυτοκίνητα και το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπέιζμπολ άρχισε να διεξάγεται πολύ πριν μάθουμε πως η Γη έχει πυρήνα, ενώ σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι ήπειροι μετακινούνται στην επιφάνεια της Γης όπως τα νούφαρα στις λίμνες.

Ο συγγραφέας, ακολουθώντας αφηγηματικά μια τεθλασμένη διαδρομή με πολλούς σταθμούς, μοιάζει να θέλει να μάς συμφιλιώσει με την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα της ζωής πάνω σε έναν «πλανήτη πείραμα». Τονίζοντας ότι «οι συμπεριφοριστικά σύγχρονοι άνθρωποι υπάρχουν για λιγότερο από το 0,01% του χρόνου της ιστορίας της Γης – σχεδόν τίποτα στην πραγματικότητα-, αλλά ακόμα και αυτή η σύντομη ύπαρξη ήταν προϊόν μιας συνεχιζόμενης καλοτυχίας», η οποία, όπως όλα δείχνουν, χρειάζεται να διατηρηθεί και με τη δική μας προσπάθεια.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html

bryson.jpg.717247effb80fff19c437a099c55fb3a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 2025 ξεκινά η κατασκευή του πρώτου ξενοδοχείου στο διάστημα. :cheesy:

Η εταιρεία Orbital Assembly Corporation (OAC), αναπτύσσει το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στον κόσμο, με την έναρξη των εργασιών κατασκευής να προσδιορίζονται για το 2025.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται ο διαστημικός σταθμός να είναι έτοιμος στις αρχές του 2027, πραγματοποιώντας τροχιά γύρω από τη γη.

Με βάση τον προγραμματισμό, το ξενοδοχείο θα διαθέτει εστιατόρια, κινηματογράφο, σπα και δωμάτια για 400 άτομα. Ο διαστημικός σταθμός θα έχει το σχήμα ενός μεγάλου κύκλου και θα περιφέρεται για να δημιουργήσει τεχνητή βαρύτητα, σε επίπεδο παρόμοιο με τη βαρύτητα που εντοπίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι παροχές του διαστημικού ξενοδοχείου θα παραπέμπουν στις υπηρεσίες που παρέχει ένα κρουαζιερόπλοιο, με θεματικές δυνατότητες για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν.

Η κατασκευή θα περιλαμβάνει μια σειρά από μονάδες, που θα συνδέονται με το εξωτερικό του περιστρεφόμενου δακτυλίου. Μερικοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να πουληθούν στη NASA και την ESA γα διαστημική έρευνα.

Με επαναχρησιμοποιημένα υλικά η κατασκευή

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ούτε το κόστος της κατασκευής, ούτε το κόστος της διαμονής, αν και η OAC υποστηρίζει ότι οι κατασκευές της κοστίζουν λιγότερο, λόγω των επαναχρησιμοποιημένων οχημάτων εκτόξευσης, όπως το SpaceXFalcon 9 ή το μελλοντικό Starship.

Ο διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από μία σειρά δακτυλίων, με έναν αριθμό από σεληνακάτους να συνδέεται στο εξωτερικό τους μέρος. Ορισμένοι δακτύλιοι θα λειτουργήσουν από το Gateway Foundation και θα χρησιμοποιούνται για τα πληρώματα, τον αέρα, το νερό και την παροχή ενέργειας.

Επίσης, θα υπάρχει γυμναστήριο, κουζίνα, εστιατόριο, μπαρ και άλλες εγκαταστάσεις για όσους θελήσουν να παραμείνουν στον σταθμό μακροπρόθεσμα.

Οι άλλες σεληνάκατοι θα πωληθούν ή θα ενοικιαστούν σε ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνήσεις.

Πώς θα είναι οι μονάδες

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα μπορούν να αγοράσουν μία μονάδα 20x12 μέτρα για ιδιωτική βίλα ή πολλές μονάδες, για να δημιουργήσουν ξενοδοχείο με σπα, κινηματογράφο κλπ.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό για να φιλοξενήσουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας ή ως εκπαιδευτικό κέντρο για αστροναύτες που ετοιμάζονται να πάνε στον Άρη.

​Πάντως η ιδέα για η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από έναν κεντρικό, κυκλικό τροχό ανάγεται στις πρώτες ημέρες των διαστημικών ταξιδιών και ανήκει στον Wernher von Braun, αρχιτέκτονα του προγράμματος Apollo της NASA.

Η εταιρεία OAC, ιδρύθηκε το 2018, με στόχο να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα μέχρι το 2027.

Αν τα καταφέρει, τότε θα είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει άνθρωπος και θα σταλεί στο διάστημα.

Παράλληλα, το διαστημικό σκάφος, μαζί με μελλοντικά πλήρως επαναχρησιμοποιούμενα διαστημόπλοια, θα καταστήσουν βιώσιμο τον σταθμό, αφού θα επιτρέπει τακτικές και γρήγορες συνδέσεις με τη Γη.

Τι θα περιλαμβάνουν οι 24 ενσωματωμένες μονάδες

Η ομάδα κατασκευής περιλαμβάνει βετεράνους της NASA, πιλότους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Κάθε μία από τις 24 ενσωματωμένες μονάδες θα έχουν μήκος 20 μέτρων και 12 μέτρα πλάτος, ενώ θα έχουν διαφορετικές λειτουργίες, από ξενοδοχεία έως κινηματογράφοι. Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι θα δημιουργήσει σαλόνια, χώρους συναυλιών, μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και σπα, δηλαδή όσα διαθέτει ένα κρουαζιερόπλοιο, ωστόσο το συγκεκριμένο θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάθε 90 λεπτά.

Στην αρχή, η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει την ιδέα με ένα πολύ μικρότερο σταθμό πρωτότυπης κλίμακας και μια εγκατάσταση μικροβαρύτητας, παρόμοια με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο ιδρυτής της Gateway Foundation Τζον Μπλίνγκοου, ανέφερε ότι θα είναι η επόμενη βιομηχανική επανάσταση, λέγοντας ότι το εγχείρημα θα δημιουργήσει νέα διαστημική βιομηχανία.

Η περιστροφή του διαστημικού σταθμού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο να βρίσκονται άτομα σε διαστημικό σταθμό χωρίς βαρύτητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκονται για μήνες κάθε φορά, ειδικά όταν εργάζονται στο ξενοδοχείο.

Οι άνθρωποι χρειάζονται βαρύτητα, για να μην καταρρεύσει το σώμα τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/967157_etoimasteite-2025-xekina-i-kataskeyi-toy-protoy-xenodoheioy-sto-diastima

 

 

 

 

Neutron: Πύραυλος και για επανδρωμένες διαστημικές αποστολές από τη Rocket Lab :cheesy:

Τα σχέδιά της για τον πύραυλο Neutron, έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο φορτίου 8 τόνων σχεδιασμένο για να θέτει σε τροχιά μεγάλους «αστερισμούς» δορυφόρων, για διαπλανητικές αποστολές και για επανδρωμένες πτήσεις, παρουσίασε η Rocket Lab.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα πατήσει πάνω στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τον πύραυλο Electron, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, είναι ο αμερικανικός πύραυλος με τη δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα εκτοξεύσεων από το 2019. Ο Electron παρέχει πρόσβαση σε τροχιά για μικρούς δορυφόρους μέχρι και 300 κιλών, ωστόσο ο Neutron στοχεύει ακόμα παραπέρα, σε μεγαλύτερα φορτία- τόσο εμπορικού, όσο και κυβερνητικού χαρακτήρα.

«Ξεκλειδώνουμε μια νέα κατηγορία με τον Neutron» είπε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab, προσθέτοντας πως «ακούσαμε τους πελάτες μας και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο- μεγαλύτερο δεν σημαίνει πάντα καλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε με ανάπτυξη αστερισμών. Η αποτελεσματική δημιουργία των μεγάλων αστερισμών του μέλλοντος απαιτεί την εκτόξευση πολλαπλών δορυφόρων σε δόσεις, σε διαφορετικές τροχιές. Είναι μια απαίτηση που συχνά έχει ως αποτέλεσμα πτήσεις μεγάλων οχημάτων εκτόξευσης με φορτία πολύ παρακάτω από την πλήρη ανυψωτική τους ικανότητα, κάτι που είναι ένας απίστευτα ακριβός και αναποδοτικός τρόπος να δημιουργήσεις έναν αστερισμό δορυφόρων. Η δυνατότητα ανύψωσης 8 τόνων του Neutron θα τον φέρει στο ιδανικό μέγεθος για την ανάπτυξη δορυφόρων σε δόσεις σε συγκεκριμένες τροχιές, δημιουργώντας μια πιο στοχευμένη και ομαλή προσέγγιση ως προς τη δημιουργία μεγάλων αστερισμών».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Neutron θα παρέχει επίσης μια εξειδικευμένη υπηρεσία αποστολής σε τροχιά για μεγαλύτερα φορτία πολιτικού, αμυντικού και εμπορικού χαρακτήρα, που χρειάζονται «επίπεδο ελέγχου προγραμματισμού» και «ρυθμό υψηλών πτήσεων» που δεν είναι διαθέσιμα σε μεγάλους πυραύλους. Επίσης, όπως υποστηρίζεται, θα είναι ικανός να μεταφέρει το 98% όλων των δορυφόρων που προβλέπεται να εκτοξευτούν ως το 2029, σε πολύ χαμηλά κόστη.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, θα είναι ένας πύραυλος δύο ορόφων και ύψους 40 μέτρων. Θα μπορεί να πάει σε χαμηλή τροχιά φορτία μέχρι 8.000 κιλών, 2.000 κιλών στη Σελήνη και 1.500 στον Άρη και την Αφροδίτη. Θα έχει ένα επαναχρησιμοποιούμενο πρώτο στάδιο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να προσνηώνεται σε πλατφόρμες στη θάλασσα, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για αποστολές ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και επανδρωμένες αποστολές. Οι εκτοξεύσεις θα γίνονται από το Mid-Atlantic Regional Spaceport στο NASA Wallops Flight Facility.

https://www.naftemporiki.gr/story/1698442/neutronpuraulos-kai-gia-epandromenes-diastimikes-apostoles-apo-tirocket-lab

neutronpuraulos-kai-gia-epandromenes-diastimikes-apostoles-apo-tirocket-lab.jpg.616a798e1d994defc61966489781852e.jpg

voyager_station10.jpg.79f60a70c73ceaa25c6bcef65ab96061.jpg

voyager_station8.jpg.db47e138be4855848422a8ac168efa6f.jpg

voyager_station7.jpg.affeb26d1c3d6dad28494560ea720363.jpg

voyager_station3.jpg.e5e629a721b6c6ec4108dcd1732e7b76.jpg

voyager_station5.jpg.b983eac89e8364d5776e1eb86ce1beed.jpg

voyager_station2.jpg.e52b934555973d029a6d9214c88bf87a.jpg

voyagermain.thumb.jpg.6eef72b67c0e316f07b7ccf185d46194.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πύραυλος Starship της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί και μετά εξερράγη. :cheesy:

Επιτυχής φάνηκε να είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια προσγείωσης πυραύλου Starship από τη SpaceX- μέχρι που εξερράγη.

Την Τετάρτη το Starship υπό τον προσδιορισμό SN10 πραγματοποίησε επιτυχώς την τρίτη δοκιμή πτήσης σε μεγάλο ύψος από τις εγκαταστάσεις στην κομητεία Κάμερον στο Τέξας. Παρόμοια με τις δοκιμές των SN8 και SN9, το SN10 υψώθηκε στον ουρανό με τρεις κινητήρες Raptor, με τον καθένα να κλείνει διαδοχικά πριν ο πύραυλος φτάσει στο υψηλότερο σημείο της πτήσης του (περίπου 10 χλμ). Ακολούθως μπήκε σε θέση επιστροφής για ελεγχόμενη κάθοδο.

Τα πράγματα πήγαιναν καλά, με το σκάφος να αλλάζει και πάλι θέση λίγο πριν αγγίξει επιτυχώς την εξέδρα προσγείωσης. Ωστόσο, λίγο μετά, το SN10, σύμφωνα με την εταιρεία, βίωσε μια «μη προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση λίγο μετά την προσγείωση»- παρόλα αυτά η SpaceX τονίζει πως επρόκειτο για μια θαυμάσια ημέρα για τις ομάδες του Starship, δεδομένου πως αυτές οι πτήσεις έχουν σκοπό να «βελτιωθεί η κατανόησή μας και η ανάπτυξη ενός πλήρως επαναχρησιμοποιούμενου συστήματος μεταφοράς, σχεδιασμένου να μεταφέρει πλήρωμα και φορτίο σε μεγάλης διάρκειας διαπλανητικές πτήσεις και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να επιστρέψει στη Σελήνη και να ταξιδέψει στον Άρη και παραπέρα».

Ήταν η πρώτη φορά που ένα Starship κατάφερε να προσγειωθεί όρθιο. Όπως αναφέρει το Reuters, ο πύραυλος εξερράγη περίπου οκτώ λεπτά μετά την προσγείωσή του, γέρνοντας προς τη μία πλευρά καθώς ένα αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης έριχνε νερό σε φλόγες που έκαιγαν ακόμα στη βάση του.

Το πλήρες σκάφος θα έχει ύψος 120 μέτρα και προορίζεται να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, καθιστώντας τις επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα υπόθεση ρουτίνας.

Οι μεγαλύτεροι και με περισσότερες δυνατότητες Starship προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon και τις κάψουλες Dragon της Space X τόσο για επανδρωμένες όσο και μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Ο τελικός στόχος για τα μακρινά ταξίδια είναι μετά την εκτόξευση του Starship για τη Σελήνη ή τον 'Αρη, ο Super Heavy να επιστρέφει στη Γη για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για τα πιο κοντινά ταξίδια ο Starship θα κάνει μόνος όλη τη δουλειά.

Μια πρώτη πτήση του Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη σχεδιάζεται για το τέλος του 2021, ενώ για το 2023 έχει ήδη κλείσει θέση ο δισεκατομμυριούχος Ιάπωνα Γιουσάκου Μαεζάβα, προκειμένου να πετάξει για έξι μέρες ως τη Σελήνη μαζί με άλλους οκτώ συνεπιβάτες. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη δοκιμές πτήσης του Starship, καθώς και για πρώτη φορά του Super Heavy.

https://www.naftemporiki.gr/story/1699326/puraulosstarshiptisspacexkatafere-na-prosgeiothei-kai-meta-ekserragi

puraulos-starship-tis-spacex-katafere-na-prosgeiothei-kai-meta-ekserragi.jpg.27a7d50ac68689d3ef3bf06ccba99bbc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα τους παραδώσουμε το Διάστημα; :cheesy:

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Ελον Μασκ της Tesla έχουν αποδυθεί σε μια πρωτόγνωρη κούρσα κατάκτησής του

Γιατί, άραγε, οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη επιθυμούν διακαώς να τον εγκαταλείψουν; Ο Ελον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, συνδυαστικά, έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και κρατούν στα χέρια τους τα ηνία δύο από τους πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς κολοσσούς που υπήρξαν ποτέ. Oμως, όταν δεν προωθούν κάθε είδους τεχνολογική καινοτομία στη Γη, προσπαθούν να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα της διαπλανητικής ανθρώπινης παρουσίας.

Ο Ελον Μασκ, μέσω της εταιρείας του SpaceX, πρωταγωνιστεί στο πεδίο της ιδιωτικής ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας. Εκτός από την πληθώρα δορυφόρων και άλλων πυραύλων που, κατά καιρούς, εκτοξεύει, η SpaceX ανακοίνωσε ότι στο τέλος της χρονιάς θα στείλει σε τροχιά την πρώτη διαστημική αποστολή που θα επανδρωθεί από πολίτες. Το εγχείρημα βαφτίστηκε Inspiration 4 (Εμπνευση 4). Η εταιρεία, έναντι ιδιαιτέρως υψηλού ναύλου, έχει επανειλημμένως μεταφέρει αστροναύτες της ΝΑSA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα εξακολουθήσει να το κάνει στο μέλλον, προσθέτοντας όμως στο πελατολόγιό της και ιδιώτες. Ο Μασκ μάλιστα προανήγγειλε ότι η SpaceX μέχρι το 2026 θα μεταφέρει ανθρώπους στον Αρη, εγχείρημα που θα χρηματοδοτήσει με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τους επόμενους μήνες τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Αmazon, εντατικοποιεί τη δική του προσπάθεια κατάκτησης του τελευταίου συνόρου, μέσω της Blue Οrigin. Σήμερα η εταιρεία επικεντρώνεται στη μεταφορά φορτίων στο Διάστημα, στην κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων συστημάτων εκτόξευσης και στην ανάπτυξη τεχνολογίας προσεδάφισης. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να υλοποιήσει το όραμα του Μπέζος για «διαστημική πρόσβαση χαμηλού κόστους». Σύμφωνα με στελέχη της, η Blue Οrigin είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Μπέζος, τον οποίο ανέπτυξε το 2019, είναι η δημιουργία διαστημικών αποικιών, με τη μορφή περιστρεφόμενων κυλίνδρων οι οποίοι θα έχουν διαφορετικά περιβάλλοντα. Θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακουφίζοντας τη Γη από τις έντονες πιέσεις που δέχεται σήμερα και καθιστώντας την πιο φιλόξενη.

Αναμφίβολα, η συμμετοχή δύο δισεκατομμυριούχων στην προσπάθεια κατάκτησης του Διαστήματος είναι μια θετική εξέλιξη. Γιατί, όμως, εστιάζουν στα αστέρια και στους πλανήτες το επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον; Aγνωστο. Ισως να ευθύνεται το γεγονός ότι η ζωή στη Γη μοιάζει σήμερα τόσο επισφαλής. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονήσουμε ότι οι δικές τους δεν είναι παρά δύο φωνές μεταξύ δισεκατομμυρίων. Είναι ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα ταξιδέψουμε μελλοντικά στους υπέροχους κόσμους του ουράνιου στερεώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες παραδώσαμε σχεδόν ολοκληρωτικά τη μοίρα μας στα χέρια ελαχίστων, ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογική επανάσταση. Φαίνεται ότι, για ακόμη μία φορά, ενώ κάνουμε τα πρώτα αβέβαια βήματα που θα μας επιτρέψουν να αφήσουμε πίσω μας τη Γη, εμπιστευόμαστε υπέρμετρα τους τεχνολογικούς γίγαντες.

Ας αναλογιστούμε ότι εμείς, ο λαός, εφηύραμε το Διαδίκτυο, που σήμερα ανήκει στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Εμείς, ο λαός, ανακαλύψαμε τα διαστημικά ταξίδια. Πιθανώς, στο προσεχές μέλλον, και αυτά να ανήκουν στους μεγιστάνες. Απευχόμαστε να συμβεί αυτό. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, NASA, και άλλοι κρατικοί φορείς σε όλο τον κόσμο, χρειάζονται την υποστήριξή μας για να καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες διαστημικής αναζήτησης.

Σίγουρα υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στον πλανήτη μας και οι οικονομικοί πόροι που δαπανώνται για την κατάκτηση του τελευταίου συνόρου θα μπορούσαν να διοχετευθούν για τη βελτίωση της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ, στον δικό μας πλανήτη. Ωστόσο, η τεράστια απειλή που αντιμετωπίζει η Γη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μας αναγκάζει να κοιτάξουμε την ευρύτερη εικόνα.

Ας μην ξεχάσουμε το κρυμμένο μήνυμα που τοποθέτησαν οι μηχανικοί της NASA στο αλεξίπτωτο που επέτρεψε την προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος «Perseverance» στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα χρώματά του ήταν ένας δυαδικός κώδικας για την πρόταση «Τόλμα τα σπουδαία». Αυτό το μήνυμα δεν απευθυνόταν μόνο στον Ελον Μασκ και στον Τζεφ Μπέζος. Αποδέκτες ήμασταν όλοι.

Η NASA

Οι επιτυχίες του Μασκ και του Μπέζος όσον αφορά την κατάκτηση του Διαστήματος, παρότι αδιαμφισβήτητα σημαντικές, επισκιάστηκαν από τα πρόσφατα θαυμαστά επιτεύγματα της NASA. Oι δύο αποστολές της κρατικής διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ προκάλεσαν θαυμασμό και δέος και επέτρεψαν σε όλους μας να πάρουμε μία γεύση από την ομορφιά των διαστημικών ταξιδιών και των κόσμων που θα εξερευνήσουμε. Η πρώτη επιτυχία της NASA αφορά την αποστολή φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες ελήφθησαν από τις κάμερες του ρομποτικού οχήματος «Perseverance», που προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Γιεζέρο στις 18 Φεβρουαρίου. Είναι τόσο καθαρές που μπορεί κανείς μεγεθύνοντάς τες να εστιάσει τόσο ώστε να δει ακόμα και τις οπές στα πετρώματα ή τους κόκκους της σκόνης της αρειανής επιφάνειας. Την απαράμιλλη ομορφιά των νέων φωτογραφιών του Αρη συμπλήρωσε ένα δεύτερο, εξαιρετικό, επίτευγμα της NASA. Οι φωτογραφίες που έστειλε μία παλαιότερη αποστολή στον πλανήτη Δία, η διαστημική βολίδα «Juno» (ΗΡΑ) η οποία ετέθη σε τροχιά γύρω του τον Ιούλιο του 2016. Οι πτήσεις μεγάλης προσέγγισης πάνω από τον αέριο γίγαντα γέννησαν τις πιο όμορφες φωτογραφίες του πλανήτη μέχρι σήμερα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/03/blog-post_8.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρητική μέθοδος για ταξίδια σε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. :cheesy:

Η επίτευξη ταχυτήτων μεγαλύτερων αυτής του φωτός θα αποτελούσε «κλειδί» για να καταστούν δυνατά τα ταξίδια σε μακρινά άστρα- ωστόσο ακόμα και οι πιο σύγχρονες έρευνες για μεταφορές σε υπερφωτονικές ταχύτητες με βάση τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν θα απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες υποθετικών σωματιδίων και καταστάσεων ύλης με «εξωτικές» φυσικές ιδιότητες, όπως η αρνητική πυκνότητα ενέργειας. Αυτός ο τύπος ύλης είτε δεν μπορεί να βρεθεί είτε δεν μπορεί να παραχθεί σε ικανές ποσότητες. Αντίθετα, νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν «παρακάμπτει» αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας μια νέα κατηγορία εξαιρετικά ταχέων «σολιτονίων», χρησιμοποιώντας πηγές με μόνο θετικές ενέργειες που μπορούν να επιτρέψουν ταξίδι σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Αυτό επανεκκινεί τη συζήτηση για την πιθανότητα ταξιδιών σε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός με βάση τη συμβατική φυσική.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Classical and Quantum Gravity. Ο συντάκτης της, Έρικ Λεντς, ανέλυσε υπάρχουσες έρευνες και ανακάλυψε κενά σε προηγούμενες μελέτες πάνω σε «κινητήρες στρέβλωσης» (warp drives). Ο Λεντς πρόσεξε ότι υπήρχαν ανεξερεύνητες ακόμα καταστάσεις καμπυλότητας του χωροχρόνου οργανωμένες σε «σολιτόνια», που έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο, διατηρώντας τη φυσική βιωσιμότητα

Ένα σολιτόνιο- ανεπίσημα χαρακτηρίζεται και ως «φυσαλίδα στρέβλωσης» (ή «δίνης»)- είναι ένα συμπαγές κύμα που διατηρεί το σχήμα του και κινείται με συνεχή ταχύτητα. Ο Λεντς «έβγαλε» εξισώσεις Αϊνστάιν για ανεξερεύνητες διαρρυθμίσεις σολιτονίων, διαπιστώνοντας ότι οι αλλαγμένες γεωμετρίες χωροχρόνου μπορούσαν να σχηματιστούν με έναν τρόπο που λειτουργούσε ακόμα και με συμβατικές ενεργειακές πηγές. Στην ουσία, η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ίδια τη δομή του χωροχρόνου, διαρρυθμισμένη σε ένα σολιτόνιο, για να παρέχει μια λύση για ταξίδια γρηγορότερα από το φως, που θα χρειαζόταν μόνο πηγές με θετικές πυκνότητες ενέργειας- χωρίς να απαιτούνται «εξωτικές» αρνητικές πυκνότητες ενέργειας.

Εάν μπορούσε να παραχθεί επαρκής ενέργεια, οι εξισώσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα θα μπορούσαν να επιτρέψουν ένα ταξίδι στον Εγγύτατο Κενταύρου (το κοντινότερο σε εμάς άστρο) και πάλι πίσω στη Γη μέσα σε μερικά χρόνια αντί για δεκαετίες ή χιλιετίες. Συγκριτικά, με την παρούσα πυραυλική τεχνολογία θα χρειάζονταν πάνω από 50.000 χρόνια απλά και μόνο για να πάει κάποιος εκεί. Επιπρόσθετα, τα σολιτόνια διαρρυθμίστηκαν έτσι ώστε να περιλαμβάνουν μια περιοχή με ελάχιστες παλιρροιακές δυνάμεις,έτσι ώστε το πέρασμα του χρόνου μέσα στο σολιτόνιο να είναι αντίστοιχο αυτού έξω από αυτό- ένα ιδανικό περιβάλλον για ένα διαστημόπλοιο. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα παρατηρούνται παράδοξα όπως το αποκαλούμενο «παράδοξο του διδύμου», όπου ένας από δύο διδύμους που ταξιδεύει κοντά στην ταχύτητα του φωτός γηράσκει πολύ πιο αργά από τον άλλο, που παραμένει στη Γη. Με βάση αυτές τις εξισώσεις, και οι δύο δίδυμοι θα είχαν την ίδια ηλικία όταν συναντιούνταν ξανά.

«Η δουλειά αυτή έχει πάει το πρόβλημα των υπερφωτονικών ταξιδιών ένα βήμα πιο μακριά από τη θεωρητική έρευνα στη θεμελιώδη φυσική και πιο κοντά στη μηχανολογία. Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε πώς θα μειώσουμε την αστρονομική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται, εντός των ορίων των σημερινών τεχνολογιών, όπως μια μεγάλη σύγχρονη γεννήτρια πυρηνικής σχάσης. Τότε μπορούμε να συζητήσουμε για την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων» είπε ο Λεντς- διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή η ενέργεια που απαιτείται για αυτό το νέο είδος διαστημικής προώθησης είναι τεράστια: «Η ενέργεια που απαιτείται για έναν τέτοιο κινητήρα που θα ταξιδεύει σε ταχύτητα του φωτός, περιβάλλοντας ένα διαστημόπλοιο ακτίνας 100 μέτρων, είναι της τάξης μάζας εκατοντάδων φορών αυτής του Δία. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έπρεπε να είναι δραστική για να βρεθεί εντός του εύρους των σύγχρονων πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης».

https://www.naftemporiki.gr/story/1701374/theoritiki-methodos-gia-taksidia-se-taxutites-megaluteres-tou-fotos

theoritiki-methodos-gia-taksidia-se-taxutites-megaluteres-tou-fotos.jpg.bfa64f64daf8ebda4b863b5e6b209c0f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη δημιουργουνται ερωτηματα για το τι ειναι τα «σολιτονία» :cheesy:

Σύμφωνα με την Κυματική το σολιτόνιο είναι ένα κύμα ή μια ομάδα κυμάτων που συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματισθεί ένα ενιαίο σύνθετο κύμα που μπορεί να διαδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να διαχωρισθεί ή να χαθεί η αρχική μορφή του, ακόμα κι αν ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις. Το σολιτόνιο μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορες μορφές κυμάτων όπως ηχητικά και φωτεινά κύματα. Ένα χαρακτηριστικό των σολιτονίων είναι ότι μπορούν να ενισχυθούν από άλλα σολιτόνια χωρίς να χάσουν το αρχικό τους σχήμα. Επιπλέον δεν χάνουν την ενέργεια τους, δεν διαχωρίζονται σε μικρότερες κυματικές μορφές, δεν εξασθενούν αφρίζοντας.Το μεγαλύτερο σολιτόνιο είναι το τσουνάμι το οποίο λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως παλιρροιακό κύμα. Το σολιτόνιο συνεχίζει την πορεία του μέχρι να προσκρούσει σε ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα όπου εξ αιτίας του μεγάλου μήκους κύματος του προκαλεί καταστροφικές συνέπειες.

 

 

Επισης για τα ταξίδια σε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός ας δουμε την Υπερφωτεινή κίνηση Alcubierre λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου. :cheesy:

Μια ιδέα για να γίνει πιθανό ένα διαστημικό ταξίδι με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που ταξιδεύει το φως, προτάθηκε για πρώτη φορά από το Μεξικανό θεωρητικό φυσικό Miguel Allcubierre το 1994. Αυτή η ιδέα αρχίζει από την αντίληψη, που υπονοείται στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ότι η ύλη αναγκάζει την επιφάνεια του χωροχρόνου γύρω της να κυρτώνεται.

Ο Miguel Alcubierre ενδιαφέρθηκε για το αν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί η "κίνηση λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου" (warp drive), όπως παρουσιαζόταν στο έργο επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Αυτό τον οδήγησε στην αναζήτηση μιας έγκυρης μαθηματικής περιγραφής του πεδίου βαρύτητας, που θα επέτρεπε ένα είδος χωροχρονικής στρέβλωσης σαν μέσο υπερφωτεινής προώθησης.

Ο Alcubierre κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κίνηση λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου θα ήταν εφικτή, εάν η ύλη θα μπορούσε να κανονιστεί έτσι ώστε να διαστέλλεται ο χωροχρόνος πίσω από ένα διαστημόπλοιο (κι έτσι να απομακρύνει το σημείο αναχώρησης πολλά έτη φωτός πίσω), και να συρρικνώνει τον χωροχρόνο μπροστά (ώστε να φέρνει τον προορισμό πιο κοντά). Με αυτό τον τρόπο θα αφήνει το ίδιο το διαστημόπλοιο σε μια τοπικά επίπεδη περιοχή του χωροχρόνου που θα ορίζεται από μια "φυσαλίδα στρέβλωσης", που θα βρίσκεται μεταξύ των δύο στρεβλώσεων του χωροχρόνου.

Το σκάφος έτσι θα ήταν σαν να έκανε σερφ κατά μήκος της φυσαλίδας του με μια αυθαίρετα υψηλή ταχύτητα, ωθούμενο προς τα εμπρός λόγω της διαστολής του διαστήματος στο πίσω τμήμα του και της συστολής του διαστήματος μπροστά του. Θα μπορούσε λοιπόν να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως χωρίς καμιά παράβαση οποιουδήποτε φυσικού νόμου επειδή, ο χωροχρόνος στην τοπική φυσαλίδα στρέβλωσης θα ήταν σε ηρεμία.

Επίσης, όντας τοπικά στάσιμο, το διαστημόπλοιο και το πλήρωμά του δεν θα επηρεαζόταν από τις τρομακτικές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις (που προλαμβάνουν την ανάγκη για "διατάξεις απόσβεσης της αδράνειας"), και από τα σχετικιστικά αποτελέσματα, όπως η χρονική διαστολή (επειδή το πέρασμα του χρόνου μέσα στη φυσαλίδα στρέβλωσης θα ήταν η ίδια με αυτό στο εξωτερικό).

Θα μπορούσε άραγε να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια κίνηση λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου;

Όπως επισημαίνει ο Alubierre θα απαιτούσε τον επιδέξιο χειρισμό της ύλης με μια αρνητική ενεργειακή πυκνότητα. Τέτοια ύλη, γνωστή ως εξωτική ύλη, είναι το ίδιο είδος της ουσίας που απαιτείται προφανώς για να διατηρήσει ανοικτές τις σκουληκότρυπες - ένα άλλα μέσον που έχει προταθεί για να ταξιδέψουμε χωρίς το φραγμό της ταχύτητας του φωτός. Η κβαντομηχανική επιτρέπει την ύπαρξη περιοχών αρνητικής ενεργειακής πυκνότητας κάτω από ειδικές περιστάσεις, όπως είναι το φαινόμενο Casimir.

Το 1999 ο Chris Van Den Broeck, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, ανέλυσε περισσότερο την ιδέα της κίνησης Alubierre λόγω στρέβλωσης. Έτσι, ίσως ήρθε πιο κοντά η κατασκευή ενός διαστημοπλοίου τύπου Enterprise. Οι υπολογισμοί του Van Den Broeckο έδειξαν ότι δεν χρειάζεται τόση ενέργεια όση υπολόγισε ο Alcubierre στην εργασία του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στα πρόθυρα της ικανότητας να στρεβλώσουμε τον χωροχρόνο. Όπως συμπεραίνει ο Van Den Broeck: "Το πρώτο υπερφωτεινό ταξίδι λόγω στρέβλωσης είναι ακόμα πολύ μακρινή υπόθεση, αλλά ίσως έχει γίνει τώρα ελαφρώς λιγότερο απίθανο."

Φυσική της κίνησης Alubierre

Για εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με τα φαινόμενα της ειδικής σχετικότητας, όπως είναι η συστολή Lorentz και η χρονική διαστολή, η κίνηση Alcubierre έχει μερικές προφανώς ειδικές πτυχές. Ειδικότερα, ο Alcubierre έχει δείξει ότι ακόμα και όταν επιταχύνει το σκάφος, ταξιδεύει σε μια γεωδαισιακή ελεύθερης πτώσης. Με άλλα λόγια, ένα σκάφος που χρησιμοποιεί τη στρέβλωση του χωροχρόνου για να επιταχυνθεί και να επιβραδυνθεί είναι πάντα σε ελεύθερη πτώση, και το πλήρωμα του σκάφους δεν θα δοκίμαζε καμία βαρυτική δύναμη επιτάχυνση. Κάποιες τεράστιες παλιρροιακές δυνάμεις θα παρουσιάζονταν πλησίον των άκρων του επίπεδου διαστημικού σκάφους, λόγω της μεγάλης χωρικής κυρτότητας εκεί, αλλά με την κατάλληλη προδιαγραφή της μετρικής, αυτές θα γίνονταν πολύ μικρές μέσα στον όγκο του σκάφους.

Ο D. Coule έχει υποστηρίξει ότι σχέδια όπως αυτό που προτείνεται από τον Alcubierre δεν είναι εφικτά επειδή η ύλη που τοποθετείται στο δρόμο πρέπει εκ των προτέρων να τοποθετηθεί με ταχύτητα υπερφωτεινή. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Coule, απαιτείται μια κίνηση Alcubierre προκειμένου να φτιαχτεί μια κίνηση Alcubierre. Γι αυτό και είναι αδύνατη η κατασκευή αυτής της κίνησης, ακόμα κι αν η μετρική είναι φυσικά σημαντική.

Σημαντικά προβλήματα με τη μετρική αυτής της μορφής προέρχονται από το γεγονός ότι όλες οι γνωστές κινήσεις λόγω στρεβλώσεων του χωροχρόνου, παραβιάζουν διάφορες ενεργειακές συνθήκες. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα πειραματικά ελεγμένα κβαντικά φαινόμενα, όπως το φαινόμενο Casimir, όταν περιγράφονται στα πλαίσια της κβαντικής θεωρίας πεδίου, παραβιάζουν επίσης τις ενεργειακές συνθήκες. Έτσι, κάποιος μπορεί να ελπίζει ότι οι κινήσεις τύπου Alcubierre, λόγω στρεβλώσεων του χωροχρόνου, θα μπορούσαν ίσως να πραγματοποιηθούν με μια έξυπνη εφαρμοσμένη μηχανική που θα εκμεταλλεύεται τέτοια κβαντικά αποτελέσματα. Πάντως, υπολογισμοί έδειξαν ότι απαιτούνται παράλογα τεράστιες ενέργειες για τέτοιες κινήσεις, π.χ. απαιτείται ενέργεια ισοδύναμη με 1067 gr, για να μεταφέρει ένα μικρό σκάφος πέρα από το Γαλαξία μας. Αυτά είναι μεγέθη μεγαλύτερα από τη μάζα όλου του σύμπαντος. Υπάρχουν βέβαια αντεπιχειρήματα σε αυτά τα προφανή προβλήματα ενέργειας, αλλά δεν έχουν πείσει τους φυσικούς ότι μπορούν να υπερνικηθούν.

Το υπερφωτεινό ταξίδι λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου χρησιμοποιείται συχνά στην επιστημονική φαντασία για να δείξει μια ευρεία ποικιλία φανταστικών μεθόδων προώθησης, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την κίνηση Alcubierre ή οποιαδήποτε άλλη φυσική θεωρία.

Η φυσική της κίνησης λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου στο έργο Star Trek δεν ήταν ποτέ καθορισμένη, ούτε οι συγγραφείς του έχουν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη θεωρία του Dr. Alcubierre. Όμως το 1978 ένα υπόμνημα του Jesco von Puttkamer, τεχνικού συμβούλου για το Star Trek, προτείνει μια θεωρία σημαντικά όμοια με την θεωρία στρεβλώσεων του χωροχρόνου Alcubierre.

Η κίνηση Alcubierre αναφέρεται επίσης στο Orbiter, ένα μυθιστόρημα του Warren Ellis.

warp_drive.gif.e27dda4f74f6dff2fe14115bd3b63bf0.gif

Star_Trek_Warp_Field.jpg.28a9ac38de746f6888e5ca7c7b19a7cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προπαρασκευή του προπορευόμενου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK). Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, οι ειδικοί της RSC Energia και του κέντρου συμπιεστών Yuzhny ολοκλήρωσαν τις δοκιμές του διαστημικού σκάφους για στεγανότητα στον θάλαμο κενού του συγκροτήματος και στο κτίριο δοκιμών του χώρου 254.

Ο κύκλος πνευματικών δοκιμών κενού μεγάλης διαστημικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί μέσο ηλίου-αέρα στους δοκιμασμένους όγκους πραγματοποιείται για τον αντικειμενικό έλεγχο των αυστηρών απαιτήσεων για τη στεγανότητα των διαμερισμάτων και των συστημάτων επί του σκάφους του διαστημικού σκάφους υπό συνθήκες εδάφους.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-18 TPK στο ISS έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-17.html

 

 

 

 

Διαστημικός σταθμός πληρώματος θα μετατοπίσει το Soyuz για να κάνει χώρο για νέους συνεργάτες. :cheesy:

Το πλοίο πληρώματος Soyuz MS-17 που μετέφερε το πλήρωμα Expedition 64 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 14 Οκτωβρίου 2020, απεικονίζεται στις 18 Οκτωβρίου 2020, αγκυροβολημένο στη μονάδα Rassvet.

Τρεις κάτοικοι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα κάνουν μια περιστροφή γύρω από την τροχιακή τους γειτονιά στο Soyuz MS-17 την Παρασκευή 19 Μαρτίου, μετεγκατάσταση του διαστημικού σκάφους για να προετοιμαστούν για την άφιξη του επόμενου συνόλου μελών του πληρώματος. Η ζωντανή κάλυψη της NASA Television, της εφαρμογής NASA και του ιστότοπου της εταιρείας θα ξεκινήσει στις 12:15 μ.μ. EDT.

Η αποστολή 64 ο Μηχανικός πτήσης Kate Rubins της NASA και διοικητής Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov, και οι δύο της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Roscosmos, θα αποσυνδεθούν από το λιμάνι που βλέπει στη Γη της μονάδας Rassvet του σταθμού στις 12:38 μ.μ. και αγκυροβολήστε ξανά στη θύρα σύνδεσης Poisk που βλέπει στο διάστημα στις 1:07 μ.μ.

Η μετεγκατάσταση θα απελευθερώσει το λιμάνι Rassvet για την προσάρτηση ενός άλλου οχήματος Soyuz, που ορίζεται ως Soyuz MS-18, το οποίο θα μεταφέρει τρία μέλη του πληρώματος της αποστολής 65 στον σταθμό τον επόμενο μήνα. Ο Mark Vande Hei της NASA και ο Oleg Novitsky και ο Pyotr Dubrov του Roscosmos έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στο σταθμό την Παρασκευή 9 Απριλίου, από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Αυτή θα είναι η 15η συνολική μετεγκατάσταση λιμένα του Soyuz και η πρώτη από τον Αύγουστο του 2019.

Οι Rubins, Ryzhikov και Kud-Sverchkov θα επιστρέψουν στη Γη στις 17 Απριλίου στο Soyuz MS-17 που τους μετέφεραν στο διαστημικό σταθμό τον Οκτώβριο του 2020.

https://www.nasa.gov/press-release/space-station-crew-to-relocate-soyuz-to-make-room-for-new-crewmates/

 

 

 

Μικρόβια άγνωστα στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν στον ISS :cheesy:

Μπορεί να μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε φυτά στον Άρη.

Ερευνητές των ΗΠΑ και της Ινδίας που συνεργάζονται με τη NASA, ανακάλυψαν τέσσερα είδη μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στελέχη βακτηρίων για την ακρίβεια, τρία από τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη. Τα εντόπισαν σε διαφορετικές τοποθεσίες του ISS, όπως ένα πάνελ οργάνων, το θόλο παρατηρήσεων, το τραπέζι του φαγητού και σε ένα παλιό φίλτρο HEPA. Και τα τέσσερα μικρόβια ανήκουν σε συνομοταξία βακτηρίων που βρίσκονται στο χώμα και στο φρέσκο νερό και εμπλέκονται στον κύκλο ανάπτυξης των φυτών.

Κι αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν τέτοια βακτήρια στο διάστημα, οι αστροναύτες καλλιεργούν μικρές ποσότητες τροφίμων εδώ και χρόνια στον ISS, οπότε έτσι εξηγείται και η ύπαρξη μικροβίων που σχετίζονται με φυτά. Το γνωστό είδος ήταν το Methylorubrum rhodesianum, ενώ τα υπόλοιπα μετά τον εντοπισμό τους διαπιστώθηκε πως ανήκουν στο ίδιο είδος και τα στελέχη τους ονομάστηκαν IF7SW-B2T, IIF1SW-B5, και IIF4SW-B5. Η ομάδα που τα ανακάλυψε, προτείνει την ονομασία Methylobacterium ajmalii, προς τιμήν του Ajmal Khan, γνωστού Ινδού επιστήμονα.

Γνωρίζοντας ήδη πως τα μικρόβια αυτά επιβιώνουν στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος, η ομάδα ανέλυσε γενετικά τα δείγματα για να διαπιστώσει πώς μπορεί να βελτιώσει το όφελος που θα προσφέρουν σε φυτά.

Για να αναπτύξεις φυτά σε ακραίο περιβάλλον όπου οι πηγές θρεπτικών συστατικών είναι ελάχιστες, η απομόνωση νέων μικροβίων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη. Θα βοηθήσει στην αναγνώριση των γενετικών χαρακτηριστικών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πλήρους αυτάρκειας σοδειάς για τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές του μέλλοντος.

Οι ερευνητές έχουν αγγίξει μόλις την επιφάνεια της μικροβιακής βιοποικιλότητας στο διαστημικό σταθμό. Περίπου 1.000 ακόμα δείγματα έχουν συλλεχθεί και αναμένουν την αποστολή τους πίσω στη Γη για ανάλυση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/03/iss.html

photo_03-17-01.thumb.jpg.1c41e154d462ccc3e3ff984a7105638e.jpg

photo_03-17-07.thumb.jpg.71654b9658d330207ba4cbed1afdab6e.jpg

photo_03-17-06.thumb.jpg.3d08f469708c1d7fdec2142c4a0ff470.jpg

photo_03-17-05.thumb.jpg.8824a1e6d0515028d9bcf4872caca4fb.jpg

photo_03-17-04.thumb.jpg.e1b4c84c9183a8722229504e1d3f3614.jpg

photo_03-17-03.thumb.jpg.b1fcdbd4e568cad63f956581ca5b97c0.jpg

photo_03-17-02.thumb.jpg.ff05102fc7bf543a90fe671bfe62eae8.jpg

50510094226_987a062e31_k.thumb.jpg.0f9d6bb23bf51107ba44fc58d8945eb2.jpg

photo_03-17-13.thumb.jpg.204a91f6c828679ed5d0c32bec360077.jpg

photo_03-17-12.thumb.jpg.ceba5ad9853607dd073bb2ab4aa6f6b2.jpg

photo_03-17-11.thumb.jpg.a195d13f10354264c1f14f9883ea243c.jpg

photo_03-17-10.thumb.jpg.f8e1a5ba1a345c6f202f9fff0afb116a.jpg

photo_03-17-09.thumb.jpg.a88bd117fcd561914ea7c32d67745148.jpg

photo_03-17-08.thumb.jpg.696a6019ba5334c3904144171f0f94e2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πετυχημένη δοκιμή του νέου σούπερ πυραύλου της NASA. :cheesy:

Για να μπορέσει ο άνθρωπος να ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά στο Διάστημα από εκεί που έχει φτάσει μέχρι σήμερα αλλά και για να αυξηθεί η δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μακριά από την Γη χρειάζονται νέοι, μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί πύραυλοι που θα μεταφέρουν διαστημόπλοια και αντικείμενα έξω από την Γη.

Η Space X, η διαστημική εταιρεία του Αμερικανού μεγιστάνα Ελον Μασκ, ξεκίνησε πρώτη αυτή την προσπάθεια με στόχο την δημιουργία ενός σούπερ πυραύλου που εκτός των άλλων θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη. Από κοντά ακολουθεί και η NASA η οποία κατασκευάζει τον δικό της νέο μεγάλο πύραυλο, τον Space Launch System (SLS). O νέος πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί στην μεταφορά των επανδρωμένων αποστολών στην Σελήνη που σχεδιάζει να κάνει η αμερικανική υπηρεσία.

Το πρόγραμμα Artemis είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο ενώ παράλληλα έχει αποφασισθεί η κατασκευή ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στους αστροναύτες που θα βρίσκονται πάνω στην Σελήνη.

Η NASA πραγματοποίησε μια κρίσιμη δοκιμή του πυραύλου η οποία ήταν απόλυτα πετυχημένη. Οι τέσσερις πανίσχυρες μηχανές του SLS λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα για οκτώ λεπτά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό το οποίο αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και βίντεο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1704392/petuximeni-dokimi-tou-neou-souper-puraulou-tis-nasa

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ " :cheesy:

Αυτά τα λόγια έπεσαν στην παγκόσμια ιστορία ως προειδοποίηση για τον πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο, και το πρώτο άτομο που έδωσε αυτό το μήνυμα ήταν ο Πάβελ Μπελιάεφ, διοικητής του διαστημικού σκάφους Voskhod-2. Ακριβώς 56 χρόνια πριν, στις 18 Μαρτίου 1965, ο σοβιετικός κοσμοναύτης Alexei Leonov έκανε έναν διαστημικό περίπατο. Αυτή η εποικοδομητική εκδήλωση σηματοδότησε το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν. Ο ηρωισμός, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του Alexei Arkhipovich έγραψαν για πάντα το όνομά του στην ιστορία των αστροναυτων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-18.html

pyraylos-sls-nasa.jpg.8722bc4aa4fc991be1105565cc9b1896.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι αστροναύτες του ISS έριξαν στα κεφάλια μας μπαταρίες 3 τόνων. :cheesy:

O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) βασίζει την λειτουργία του σε μεγάλου μεγέθους μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου οι οποίες τροφοδοτούν την εγκατάσταση με ηλεκτρική ενέργεια. Το 2018 μετά από πολυετή χρήση 48 τέτοιες μπαταρίες ολοκλήρωσαν τον κύκλο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μπαταρίες αυτές έπρεπε να τοποθετηθούν στο σκάφος που θα μετέφερε εκείνη την περίοδο μέλη του πληρώματος του ISS στην Γη. Για να συμβεί αυτό βέβαια έπρεπε να έχουν έρθει προηγουμένως οι αντικαταστάτες τους. Όμως η συγκεκριμένη αποστολή απέτυχε, το σκάφος με τους αστροναύτες που πήγαιναν από την Γη στον Σταθμό δεν εκτοξεύτηκε τελικά.

Αυτή η εξέλιξη ανάμεσα στα άλλα είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν οι 48 μπαταρίες μέσα στον ISS και να αποτελούν ένα τεράστιο τοξικό σκουπίδι που μάλιστα διαβρωνόταν όσο περνούσε ο καιρός.

Τρία χρόνια μετά και αφού δεν βρέθηκε κάποια άλλη λύση οι υπεύθυνοι του ISS αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τις μπαταρίες. Δημιουργήθηκε μια παλέτα από τις μπαταρίες συνολικού βάρους 3 τόνων.

Η παλέτα τοποθετήθηκε σε έναν ρομποτικό βραχίονα του Σταθμού ο οποίος την απελευθέρωσε. Η NASA αναφέρει ότι η παλέτα θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη για περίπου δύο έτη και στην συνέχεια θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα όπου θα καταστραφεί από την τριβή.

Τα στελέχη της NASA όμως ομολογούν ότι δεν μπορούν να είναι 100% βέβαιοι ότι κάποια κομμάτια της παλέτας και των μπαταριών δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την «σύγκρουση» με την γήινη ατμόσφαιρα και να πέσουν στην επιφάνεια της Γης με τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον είναι πολύ πιθανό η παλέτα κατά την περιπλάνηση της γύρω από την Γη τα επόμενα δύο χρόνια να συγκρουστεί με κάποιο από τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν έξω από τον πλανήτη μας με αποτέλεσμα να παραχθούν νέα σκουπίδια τα οποία αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τους εν λειτουργίας δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές που ξεκινούν από την Γη και τον ISS. Η απελευθέρωση των μπαταριών καταγράφηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA.

https://www.naftemporiki.gr/story/1705124/oi-astronautes-tou-iss-eriksan-sta-kefalia-mas-mpataries-3-tonon

 

 

 

Διαστημικό σκουπιδιάρικο ετοιμάζεται για το πρώτο πείραμα σε τροχιά. :cheesy:

Μια νέα προσέγγιση για την ασφαλή απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων διαστημικών σκουπιδιών που απειλούν αστροναύτες και δορυφόρους τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα με την εκτόξευση ενός διαστημικού απορριμματοφόρου.

Ο ιαπωνικός δορυφόρος ELSA-d, αποτελούμενος από δύο τμήματα, ήταν ένας από τους 38 δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν στις 08.07 το πρωί ώρα Ελλάδας με ρωσικό σκάφος Soyuz που εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ που νοικιάζει η Ρωσία στο Καζακστάν.

Χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες για να τεθούν όλα τα φορτία σε τροχιά σε ύψος 500-550 χιλιομέτρων.

Ο ELSA-d, προϊόν της ιαπωνικής Astroscale, αποτελείται από ένα μητρικό σκάφος των 175 κιλών και μια μικρή συσκευή 17 κιλών που θα παίξει το ρόλο του διαστημικού σκουπιδιού. Το κέντρο ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Βρετανία.

Σε μια σειρά δοκιμών, το μητρικό σκάφος θα κυνηγήσει τον στόχο και θα τον συλλάβει με τη βοήθεια μιας μαγνητικής πλάκας, πριν τελικά τον αφήσει για να ακολουθήσει νέες δοκιμές με πιο περίπλοκες μανούβρες.

Το μητρικό σκάφος είναι σχεδιασμένο να συλλαμβάνει παλιούς δορυφόρους ή εξαρτήματα πυραύλων και να τα παρασύρει μαζί του στην ατμόσφαιρα, όπου θα καταστραφούν φλεγόμενα κατά την πτώση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της NASA, τουλάχιστον 36.000 αντικείμενα με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών γυροφέρνουν αδέσποτα τη Γη κινούμενα με ταχύτητα γύρω στα 28.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η χωματερή που περιβάλλει τη Γη περιλαμβάνει επίσης 100 εκατομμύρια σωματίδια σε μέγεθος κόκκου άμμου που επίσης θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν δορυφόρους λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους.

Η συνολική μάζα των διαστημικών σκουπιδιών εκτιμάται στους 9.000 τόνους.

Η NASA έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που ζητούν από τις αεροδιαστημικές εταιρείες να θέτουν εκτός τροχιάς τους δορυφόρους τους εντός 25 ετών από το τέλος της ζωής τους.

Όμως ακόμα κι αν η σύσταση εφαρμοστεί, δεν λύνει τίποτα με τους παλαιότερους ανενεργούς δορυφόρους που παραμένουν σε τροχιά.

Τεχνολογία για την απομάκρυνση παλιών δορυφόρων αναπτύσσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA, ο οποίος σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2025 αυτό που αποκαλεί «διαστημική σκούπα».

Τα διαστημικά σκουπίδια έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα καθώς η SpaceX και άλλες εταιρείες δημιουργούν αστερισμούς δορυφορικού Διαδικτύου αποτελούμενος από χιλιάδες σκάφη.

https://www.in.gr/2021/03/22/b-science/space/diastimiko-skoupidiariko-etoimazetai-gia-proto-peirama-se-troxia/

mpataries-iss-diethnis-diastimikos-stathmos.jpg.4794d1f2ac347b2e16375e9e628d347e.jpg

pre-launch-tests-at-the-baikonur-cosmodrome-in-february-2021_wide-c22517366d8fe9b6f266c26a93b7ff39de3ebb6a-s800-c85.jpg.f4d82b33a1a817ccc4e6f3395581976d.jpg

skafos-diastimika-skoypidia.jpg.0b68209061963e16d9dea9563d12faea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλεγχος των ηλιακών μπαταριών του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 :cheesy:

Στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του τόπου 254 του κοσμοδρόμου Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK). Σήμερα οι ειδικοί της RSC Energia και του διαστημικού σκάφους Yuzhny πραγματοποίησαν μια προγραμματισμένη λειτουργία του φωτισμού ελέγχου των ηλιακών μπαταριών του ενσωματωμένου συστήματος τροφοδοσίας του πλοίου.

Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυψελών και την τεχνητή ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αφαίρεσης των παραμέτρων του ηλεκτρικού κυκλώματος των μετατροπέων ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, το πλοίο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για το όχημα κατάβασης και την προετοιμασία μεμονωμένου εξοπλισμού για το πλήρωμα.

Η εκτόξευση του Soyuz MS-18 TPK με πλήρωμα της 65ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-22.html

photo_03-22-12.thumb.jpg.ac1ee9bdab8b52c20be2a42172fa2594.jpg

photo_03-22-11.thumb.jpg.e3b6988f4140bf3f20717363521162cc.jpg

photo_03-22-10.thumb.jpg.6435dda68982e1327624b39e95294db5.jpg

photo_03-22-09.thumb.jpg.62f4f8db93624c7c95fc3fdb33c8afe1.jpg

photo_03-22-08.thumb.jpg.9ebfb1cd4de291734dd3492f5ce4cecf.jpg

photo_03-22-07.thumb.jpg.bb6df652c479d7adc3ff9c036309e123.jpg

photo_03-22-06.thumb.jpg.c4ddd2ed33d884a6b289250618d75f4f.jpg

photo_03-22-05.thumb.jpg.59843b85ab4e4262af04b7acb3a59441.jpg

photo_03-22-04.thumb.jpg.2c213abf78993bc445f0ef34f7147239.jpg

photo_03-22-03.thumb.jpg.3cad6438a05c5d7cdb75efbc2d8f1cf6.jpg

photo_03-22-02.thumb.jpg.2f2203be08ce532ecebb374725032970.jpg

photo_03-22-01.thumb.jpg.1bcc7ce5a0798f3b6874332d8bec396f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύπρος : Εκτοξεύεται από τη Λάρνακα ο «ASTRO 1», το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ στον κόσμο. :cheesy:

Στις 12 το μεσημέρι θα εκτοξευθεί από την πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ στον κόσμο, ο «ASTRO 1», που σχεδιάστηκε από μαθητές του PASCAL English School Λάρνακας, μεταφέροντας στην ατμόσφαιρα τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου.

Όπως ανέφερε, ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου Καθηγητής Pascal English School Λάρνακας / Ερευνητής του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης «σήμερα γύρω στις 12 το μεσημέρι θα γίνει από την πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες στη Λάρνακα, η εκτόξευση του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ρομπότ στον κόσμο του «ASTRO 1», που κατασκεύασαν μαθητές του Pascal Private English School στην Λάρνακα.

Η εκτόξευση θα γίνει χρησιμοποιώντας μετεωρολογικό μπαλόνι, από το Τμήμα Μετεωρολογίας το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρει τα τελευταία τρία χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «η εκτόξευση του ρομπότ θα γίνει ζωντανά και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν από το You Tube επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα cyprusspaceup2021. Το ρομπότ θα ταξιδέψει για τρεις ώρες, θα φτάσει σε υψόμετρο περίπου 90 χιλιάδες πόδια, θα αντέξει σε θερμοκρασίες μείον 50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για έξι ώρες».

Ο κ. Αναστασίου, ανέφερε επίσης, στο ΚΥΠΕ, πως «ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα Steam που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική με την οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες. Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων».

Πειράματα 1.700 μαθητών

Σημείωσε ακόμα πως «πάνω στην κατασκευή θα βρίσκονται τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου. Όταν ο δορυφόρος επιστρέψει στην Κύπρο οι μαθητές θα αναλύσουν τα ευρήματα ούτως ώστε να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών προβλέψεων τους».

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του ρομπότ ο κ. Αναστασίου απάντησε πως «ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του είναι ο μεγάλος δίσκος που βρίσκεται πάνω από το ρομπότ που είναι περιστρεφόμενος και άρα μπορούμε σήμερα να πάρουμε το βίντεο από τη στρατόσφαιρα μέσω του ρομπότ. Ο «ASTRO 1» έχει βάρος 1400 κιλά, έχει διάμετρο περίπου δέκα μέτρα, τρία μέτρα ύψος, τα πόδια του κινούνται με 24 υδραυλικούς κινητήρες, ενώ ο μοναδικός σχεδιασμός του, σαν αράχνη, του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα, και να τοποθετείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια».

Σημείωσε ακόμα πως «ήδη έχουμε σκεφτεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που θα εφαρμόσουμε του χρόνου ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να κατασκευάσουν συσκευές που θα δίνουν στον «ASTRO 1», επιπλέον λειτουργίες».

Κληθείς να αναφέρει πόσα στοίχισε η κατασκευή του ρομπότ, ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου είπε πως «όσα και να κόστισε αξίζει τον κόπο γιατί το ρομπότ δεν είναι μόνο για ένα σχολείο και μία τάξη αλλά για 27 σχολεία και 1600 μαθητές. Σαν επένδυση στην εκπαίδευση το ρομπότ θα προσφέρει χιλιαπλάσια αποτελέσματα στους μαθητές».

Πώς κατασκευάστηκε ο ASTRO 1

Από την πλευρά του ο μαθητής του Pascal English School Λάρνακας Κυριάκος Τιμοθέου είπε πως «μέσα από την εβδομάδα διαστήματος που είχαμε στο σχολείο, προσπαθούσαμε να σκεφτούμε μια ιδέα για να κάνουμε το θέμα της διαστημικής – ρομποτικής πιο ενδιαφέρον για τον κόσμο.

Ετσι μετά από συζητήσεις που είχαμε με τους συμμαθητές μου σκεφτήκαμε την κατασκευή του «ASTRO 1».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε το ρόλο «του τρισδιάστατου σχεδιασμού και εκτύπωσης του ρομπότ, με στόχο να μπορούμε να δούμε πιθανά προβλήματα και να μπορούμε να τα βελτιώσουμε ούτως ώστε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Το ρομπότ λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα».

Σημειώνεται ότι σήμερα με την εκτόξευση του ρομπότ και την πραγματοποίηση Διαστημικής Ημερίδας, κορυφώνονται οι δραστηριότητες της Πρώτης Παγκύπριας Εκπαιδευτικής Εβδομάδας Διαστήματος που άρχισε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου που διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cyprus Space Foundation, το έργο ‘EXCELSIOR’ H2020 Widespread Teaming και το Κέντρο Αριστείας ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υποστηρικτές της προσπάθειας είναι το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Pascal Space Centre και το Pascal English School Λάρνακας».

https://www.in.gr/2021/03/26/b-science/technology/kypros-ektokseyetai-apo-ti-larnaka-o-astro-1-megalytero-ekpaideytiko-rompot-ston-kosmo/

 

 

 

 

 

Τα καλύτερα κρασιά είναι τα… διαστημικά. :cheesy:

Επέστρεψαν στην Γη 12 μπουκάλια κρασιού που παρέμειναν για ένα χρόνο στο Διάστημα. Όπως διαπιστώθηκε η ποιότητα και γεύση του κρασιού που εγκατέλειψε την Γη είναι πλέον ανώτερη από αυτή του… γήινου κρασιού.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχαν τα στελέχη της εταιρείας Space Cargo Unlimited να στείλουν στο Διάστημα κρασί αλλά και κλήματα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα είχαν οι διαστημικές συνθήκες σε αυτά. Ήταν αναμφισβήτητα ενδιαφέρον να μάθουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ωρίμανση του κρασιού η μικροβαρύτητα. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη φωτός και νερού θεωρούνταν δεδομένα αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη των κλημάτων.

Τα μπουκάλια τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικούς για την περίσταση μεταλλικούς κυλίνδρους και τα κλήματα σε επίσης ειδικά διαμορφωμένες θήκες προστασίας. Αφού παρέμειναν για ένα ολόκληρο στο Διάστημα μπουκάλια και κλήματα επέστρεψαν στην Γη.

Ένα από τα μπουκάλια που ταξίδεψαν στο Διάστημα ήταν ένα Château Pétrus 2000 αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ το οποίο οι οργανωτές του πειράματος αποφάσισαν να ανοίξουν. Κάλεσαν δώδεκα γευσιγνώστες με ειδίκευση φυσικά στο κρασί και παράλληλα άνοιξαν ένα Château Pétrus 2000 που βρισκόταν αποθηκευμένο σε ένα κελάρι. Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν τα δύο κρασιά χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το διαστημικό και ποιο το… γήινο.

Οι 11 από τους δώδεκα ειδικούς αναγνώρισαν το κρασί ποιο ήταν το κρασί που ωρίμαζε στο κελάρι και ποιο εκείνο που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα. Όπως είπαν το κρασί που είχε εγκαταλείψει την Γη είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο και είχε καλύτερη γεύση και αρώματα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν όμως τα αποτελέσματα της μελέτης των κλημάτων. Παρά την έλλειψη φωτός και νερού είχαν αναπτυχθεί ταχύτερα από όσο θα είχαν αναπτυχθεί αν βρίσκονταν στην Γη. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι είναι πιθανό η καλλιέργεια αμπελιών έξω από την Γη να αποδώσει κάποιες καινούργιες ποικιλίες που θα μπορούν να καλλιεργηθούν στην Γη και να έχουν υψηλότερη αντοχή από τις συμβατικές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1706695/ta-kalutera-krasia-einai-ta-diastimika

 

 

 

 

Διαστημικό δίκτυο 5G από τις Lockheed Martin και Omnispace :cheesy:

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την Τρίτη πως συνεργάζεται με την Omnispace LLC για την ανάπτυξη ενός διαστημικού δικτύου 5G για εμπορική και κυβερνητική χρήση.

Ο κολοσσός του χώρου της αμυντικής τεχνολογίας ανέφερε πως ένα διαστημικό, παγκόσμιο δίκτυο 5G θα επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν εναλλαγές μεταξύ δορυφορικών και επίγειων δικτύων, απομακρύνοντας την ανάγκη για πολλαπλές συσκευές σε διαφορετικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δίκτυο θα παρείχε δυνατότητες επικοινωνιών σε συσκευές ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος ή της τοποθεσίας τους.

«Η Omnispace είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο όραμα της δημιουργίας μιας νέας παγκόσμιας πλατφόρμας επικοινωνιών που θα παρέχει συνδεσιμότητα 5G απευθείας σε φορητές συσκευές από το διάστημα» είπε ο Ραμ Βισβαναθάν, διευθύνων σύμβουλος της Omnispace.

Ο Τζέιμς Τάικλετ, διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin, εξέφρασε ενδιαφέρον για την χρήση δικτύων 5G προς υποστήριξη και ενίσχυση αυτόνομων στρατιωτικών συστημάτων. Πέρυσι ο Τάικλετ είχε πει ότι οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα μισά ή τα 3/4 των στρατιωτικών οχημάτων θα είναι αυτόνομα και δίκτυα 5G θα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» τέτοιων στόλων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1705992/diastimiko-diktuo-5gapo-tislockheed-martinkaiomnispace

773f3b2d33be6b1c2dc67976132fbb3a.jpg.2f02a8ccd4bae2cfb2fad034b64b59f1.jpg

krasi-diastima.jpg.95dceb61d263581a1e50badf2b3efb45.jpg

i-ellada-mprosta-stis-prokliseis-tou-5g.jpg.b268862edabd631caddb8be794982add.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 έφτασαν στο Baikonur. :cheesy:

Τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του διαστημικού σκάφους επανδρωμένων μεταφορών Soyuz MS-18 (TPK) έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να ολοκληρώσουν την προπόνηση στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο αεροδρόμιο Krainy συναντήθηκαν από μέλη της τεχνικής διαχείρισης και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-18 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

Οι διοικητές του πληρώματος ανέφεραν στη διοίκηση για την ετοιμότητά τους να εκπληρώσουν το πρόγραμμα πτήσης και να λάβουν το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πήγαν στο συγκρότημα δοκιμών του TsPK im. Γιου Gagarin, όπου θα πρέπει να περάσουν από το τελικό στάδιο της προ-έναρξης εκπαίδευσης με καθημερινές ιατρικές εξετάσεις.

Αύριο τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαίδευση στο διαστημικό σκάφος. Κατά τη διάρκεια της "πρώτης τοποθέτησης" θα επεξεργαστούν την τυπική διαδικασία στις θέσεις τους στο όχημα κατάβασης, εξοικειωθούν με την ενσωματωμένη τεκμηρίωση και θα δοκιμάσουν τα ενσωματωμένα συστήματα.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-26.html

photo_03-26-08.thumb.jpg.cb5c87aef66ae6b122d068e7eb571c0f.jpg

photo_03-26-07.thumb.jpg.68971a703fff9372db0763d4bc65d25b.jpg

photo_03-26-06.thumb.jpg.4ab489a0793cda43b658f40bd4fda940.jpg

photo_03-26-05.thumb.jpg.3ddfdd30dac3ebfc571cbca8f9ff7985.jpg

photo_03-26-04.thumb.jpg.cfc47713a2d777f4191e82e72cbdf353.jpg

photo_03-26-03.thumb.jpg.153dc1264d8ecb200c6d7f28406fc2b6.jpg

photo_03-26-14.thumb.jpg.49c9faaa4f0c1e5772e6f7285f87ef7a.jpg

photo_03-26-13.thumb.jpg.1b429fd66a090dd53fff447455fae784.jpg

photo_03-26-12.thumb.jpg.f4dad1dca366746544ba010e78e82e66.jpg

photo_03-26-11.thumb.jpg.6de989eeedfb0835553829c18748f7fb.jpg

photo_03-26-09.thumb.jpg.d375bb2ba4ee0845f5445f169cf2779a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρουσιάστηκε το πλήρωμα της πρώτης διαστημικής αποστολής με απλούς πολίτες ως αστροναύτες. :cheesy:

Ένας εκπαιδευτικός και ένας αναλυτής αεροδιαστημικών δεδομένων ανακοινώθηκαν την Τρίτη ως τα τελικά μέλη του τετραμελούς πληρώματος της αποστολής της SpaceX που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο έτος ως η πρώτη αποστολή μόνο με απλούς πολίτες ως αστροναύτες στην ιστορία.

Όπως γράφει το Reuters, οι δύο αυτοί «πολίτες- αστροναύτες» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα από τον Μπέντζι Ριντ, υπεύθυνο στην SpaceX για τις επανδρωμένες πτήσεις, και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζάρεντ Άιζακμαν, που είχε την έμπνευση για τη συγκεκριμένη αποστολή, η οποία έχει φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Άιζακμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας e-commerce Shift4 Payments θα καταβάλει ένα άγνωστου ύψους ποσό στη SpaceX του Έλον Μασκ για να πετάξει ο ίδιος και τρεις άλλοι σε τροχιά με κάψουλα Crew Dragon της εταιρείας.

Η πτήση έχει προγραμματιστεί να γίνει όχι νωρίτερα από τις 15 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει διάρκεια τριών- τεσσάρων ημερών (από την εκτόξευση μέχρι την επιστροφή στη Γη).

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, οι άνθρωποι θα την κοιτούν και θα λένε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μπόρεσαν να πάνε στο διάστημα» είπε ο 38χρονος σε δημοσιογράφους.

Η αποστολή, ονόματι Inspiration4, προορίζεται πρωτευόντως να συγκεντρώσει στήριξη για το St. Jude Children's Research Hospital, που δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 100 εκατ. δολάρια στο ινσιιτούτο.

Ο Άιζακμαν θα είναι ο «διοικητής» της αποστολής, και κατονόμασε την 29χρονη Χέιλι Αρσενό, πρώην καρκινοπαθή, ως το πρώτο από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Οι άλλοι δύο είναι ο Κρις Σεμπρόσκι, 41 ετών, εργαζόμενος στην αεροδιαστημική βιομηχανία στο Σιάτλ και βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που επελέγη μέσω λοταρίας, και η 51χρονη Σιάν Πρόκτορ, καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο South Mountain Community College στο Φοίνιξ της Αριζόνα, που ήταν κάποτε υποψήφια αστροναύτης της NASA και επελέγη μέσω ενός άλλου, business διαγωνισμού από τη Shift4 Payments.

Και οι τέσσερις θα περάσουν εκπαίδευση στο πρότυπο που έχει η NASA ως προς την προετοιμασία για αποστολές της SpaceX.

Η SpaceX έχει σχέδια και για μια άλλη αποστολή, πιθανώς την επόμενη χρονιά, με έναν πρώην αστροναύτη της NASA, έναν Ισραηλινό πρώην πιλότο και δύο άλλα άτομα, σε συνεργασία με την Axiom Space, καθώς και για μια πτήση γύρω από τη Σελήνη το 2023, με τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708683/parousiastike-to-pliroma-tis-protis-diastimikis-apostolis-me-aplous-polites-os-astronautes

parousiastike-to-pliroma-tis-protis-diastimikis-apostolis-me-aplous-polites-os-astronautes.jpg.b566d8b683dff56ae73da3d815058443.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 πραγματοποίησαν εκπαίδευση στη μονάδα Nauka. :cheesy:

Σήμερα, τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 (TPK) πραγματοποίησαν εκπαίδευση σχετικά με τη μονάδα Nauka, η οποία παρακολουθεί πρόωρη εκπαίδευση στη συναρμολόγηση και δοκιμαστική κατασκευή του ιστότοπου 254 του κοσμοδρόμου Baikonur. Η κυκλοφορία του στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χρησιμοποιώντας το όχημα εκτόξευσης Proton-M.

Το εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων "Science" (MLM) είναι μια ερευνητική ενότητα του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που αναπτύχθηκε από την RSC Energia και πήρε το όνομά της S.P. Korolev (εξοπλισμός συστημάτων επί του σκάφους και επιστημονικός εξοπλισμός) σε συνεργασία με GKNPTs im. M.V. Khrunichev (γενικός σχεδιασμός και παραγωγή) προκειμένου να επεκταθεί η λειτουργικότητα του ISS Russian Segment.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τα πληρώματα εξοικειώθηκαν με τον εξωτερικό σχεδιασμό και τη διάταξη της μονάδας, καθώς και με τη διάταξη του εσωτερικού του όγκου.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-18 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-26_1.html

photo_03-26-31.thumb.jpg.e8bcddc43045f219055c504101621734.jpg

photo_03-26-29.thumb.jpg.d050b074805117618cc40824a0c37866.jpg

photo_03-26-28.thumb.jpg.f2067c2e4741bcc48629cd0d524004e9.jpg

photo_03-26-27.thumb.jpg.dec4f76f52f6f7218797b28c8bd6a923.jpg

photo_03-26-26.thumb.jpg.e2acdb3e66d6f0fcba922000b98795dc.jpg

photo_03-26-25.thumb.jpg.42840b3170dd063df674b575d59abe15.jpg

photo_03-26-24.thumb.jpg.4b2f3960600585515a1ea1a8fd11fceb.jpg

photo_03-26-23.thumb.jpg.26b98f5a33589e7ccb3e1321ccd3f6f7.jpg

photo_03-26-22.thumb.jpg.9cb2e6b8179ed137bd631da86ea2a4f5.jpg

photo_03-26-21.thumb.jpg.dbb55752bab4ef3dfa05fafa8a9a8d47.jpg

photo_03-26-20.thumb.jpg.afc9a0f29949b00ad1895e2d9fc6daab.jpg

photo_03-26-19.thumb.jpg.e700313e545b8600cb71b470166ca686.jpg

photo_03-26-18.thumb.jpg.a9f3c57358b3dac57d4493e8897d0f78.jpg

photo_03-26-17.thumb.jpg.0c5ab3a59b5d370cd0c7dedfc6a76346.jpg

photo_03-26-16.thumb.jpg.cb48091cf9a193882290edf1fa949cb1.jpg

photo_03-26-15.thumb.jpg.67a156e288f0f0a37c4a0db4020e3271.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 έχουν ξεκινήσει το τελικό στάδιο της προπόνησης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, το τελικό στάδιο της προετοιμασίας των κύριων και εφεδρικών πληρωμάτων του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους επανδρωμένων μεταφορών Soyuz MS-18 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες δοκίμασαν τα κοστούμια πτήσης τους, τους δοκίμασαν για διαρροές και πήραν τις θέσεις τους στο διαστημικό σκάφος τους. Τα πληρώματα έλεγξαν τον εξοπλισμό εξυπηρέτησης, μελέτησαν το πρόγραμμα πτήσης, εξοικειώθηκαν με την τεκμηρίωση επί του σκάφους και το φορτίο που είχε προγραμματιστεί για παράδοση στον ISS. Περαιτέρω δραστηριότητες των μελών της αποστολής στο κοσμοδρόμιο περιλαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τη χειροκίνητη αγκύρωση του διαστημικού σκάφους στο ISS, τον έλεγχο της συσκευασίας με επιστημονικό εξοπλισμό, τον έλεγχο των βαλλιστικών διαδικασιών και άλλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-18 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-27.html

 

 

 

SpaceX: Εξερράγη και ο 4ος πύραυλος του Έλον Μασκ λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. :cheesy:

Η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship της SpaceX απέτυχε, όπως και οι τρεις προηγούμενες, καθώς αυτός εξερράγη, ανέφερε στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη, περίπου 2,5 λεπτά μετά την απογείωση, με συνέπεια ο πύραυλος να εξαφανιστεί μέσα σε ένα πυκνό σύνεφο ομίχλης.

«Κάτι σοβαρό συνέβη» τη στιγμή της καθόδου. «Θα πρέπει να διαπιστώσουμε τι ήταν, αφού εξετάσουμε τα συντρίμμια, αργότερα σήμερα»,έγραψε στην ανάρτησή του, ο Μασκ προσθέτοντας, αστειευόμενος: «Τουλάχιστον, ο κρατήρας βρίσκεται σε καλό σημείο!».

Η δοκιμαστική εκτόξευση, από τη Starbase, κοντά στη Μπόκα Τσίκα, στο νότιο Τέξας, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα, όμως αναβλήθηκε για σήμερα επειδή ο επιθεωρητής της FAA, της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας της αεροπορίας, δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως στην περιοχή.

Ο πύραυλος SN11 εκτοξεύτηκε από τη βάση Starbase, στο νότιο Τέξας, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) και άρχισε να ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων όταν παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα στη ζωντανή μετάδοση της δοκιμής και κατά την κάθοδο διακόπηκε.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708456/spacex-ekserragi-kai-o-4os-puraulos-tou-elon-mask-liga-lepta-meta-tin-apogeiosi-tou

photo_03-27-33.thumb.jpg.fc425b21df1c1cc89d230c66cfb8ca1c.jpg

photo_03-27-31.thumb.jpg.9a48b32d075b6a671300935a06c34890.jpg

photo_03-27-24.thumb.jpg.e2624c1bf1f8718eb42539b31d49cdc5.jpg

photo_03-27-23.thumb.jpg.c088bf993646e693a6ec061dfc73c6eb.jpg

photo_03-27-22.thumb.jpg.6ee581b2fadb274f99d5d3e52f5bce6f.jpg

photo_03-27-21.thumb.jpg.da4851113049517772465b767a8364ca.jpg

photo_03-27-20.thumb.jpg.fae635d992e7cb0c2ba38219f5e06346.jpg

photo_03-27-19.thumb.jpg.ae2de209fa787d512cce8d69b70048da.jpg

photo_03-27-18.thumb.jpg.74b2618a5a67677db68de7d36dc2f16d.jpg

photo_03-27-17.thumb.jpg.19ae25e6efd197025478eb859d51fac2.jpg

photo_03-27-16.thumb.jpg.ce4fb44c36c61bd0dd67c9b5eed1aacf.jpg

photo_03-27-15.thumb.jpg.6aa3d3aee7e1276bea10704f8c0933f4.jpg

photo_03-27-14.thumb.jpg.d1fa919eb30d62e655b860d9d6a7bd50.jpg

photo_03-27-13.thumb.jpg.eaedfcb69aae4b8807a606ba93f21bb9.jpg

photo_03-27-12.thumb.jpg.a03f55ce5dea5ca3dc2e57b02ddd1879.jpg

photo_03-27-11.thumb.jpg.4a08fdabd3c639e7266265cf979f82ae.jpg

photo_03-27-10.thumb.jpg.4fd1fa489459b56dfd325ea7493ccf91.jpg

photo_03-27-09.thumb.jpg.9a0c50ce5e61b068395c8d919e40d90a.jpg

photo_03-27-08.thumb.jpg.0739d81be906f0fd7550afcbc699beff.jpg

photo_03-27-07.thumb.jpg.e8450eb6a7da759b21ea1ec8474ff1a1.jpg

photo_03-27-06.thumb.jpg.1de122c3d55b0958246226c1365c2dac.jpg

photo_03-27-05.thumb.jpg.b9ed9aa505df1899ca837b064f2109c6.jpg

photo_03-27-04.thumb.jpg.3326f7b37d9d98ddfbaebaa2428dcee3.jpg

photo_03-27-02.thumb.jpg.59af66fd684cfe74b62db0da953f28a6.jpg

photo_03-27-01.thumb.jpg.d3fd6ef6226b9d94543ed5e8e914acd4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή "Soyuz MS-18" σε πρατήριο καυσίμων. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν αρχίσει τις εργασίες ανεφοδιασμού.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με την απόφαση της τεχνικής διαχείρισης, το πλοίο παραδόθηκε στον σταθμό ανεφοδιασμού της τοποθεσίας 31 για ανεφοδιασμό του συνδυασμένου συστήματος προώθησης με συμπιεσμένα αέρια και προωθητικά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας, οι εργασίες ανεφοδιασμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 29 Μαρτίου, όταν το πλοίο θα επιστρέψει στη συναρμολόγηση και το κτίριο δοκιμών του τόπου 254 για το τελικό στάδιο προετοιμασίας για εκτόξευση.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-28.html

 

 

 

 

PERIOD: Εργοστάσιο δορυφόρων σε τροχιά από την Airbus :cheesy:

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Airbus για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής διαστημοπλοίων στο διάστημα, στο πλαίσιο του Horizon 2020 Programme, με το πρόγραμμα PERIOD (PERASPERA In-Orbit Demonstration) να εστιάζει στη συναρμολόγηση και κατασκευή δορυφόρων σε τροχιά.

Το αρχικό συμβόλαιο, ύψους τριών εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια δύο ετών, με σκοπό να συνεχιστεί με ένα δοκιμαστικό σκάφος σε τροχιά.

Το «τροχιακό εργοστάσιο» που οραματίζεται το PERIOD προορίζεται να πρωτοπορήσει ως προς την κατασκευή σημαντικών τμημάτων διαστημικών σκαφών απευθείας στο διάστημα και να αποτελέσει προπομπό για μελλοντικές κατασκευές μεγάλων δομών σε τροχιά. Γενικότερα μιλώντας, η κατασκευή σκαφών απευθείας στο διάστημα παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, καθώς είναι απαλλαγμένη από τα «δεσμά» και τις απαιτήσεις της εκτόξευσης, η οποία συνεπάγεται περιορισμούς ως προς τις μάζες και τα μεγέθη, ενώ απαιτεί υψηλά επίπεδα αντοχής στις «σκληρές» συνθήκες της εκτόξευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Airbus Defence and Space ηγείται μιας ομάδας επτά ευρωπαϊκών φορέων με εξειδίκευση σε τομείς όπως η ρομποτική, η εικονική πραγματικότητα και η συναρμολόγηση στο διάστημα (DFKI, EASN-TIS, GMV, GMV-SKY, ISISPACE, SENER Aeroespacial and Space Applications Services).

Ένα τέτοιο μελλοντικό διαστημικό εργοστάσιο- όπως και το δοκιμαστικό σκάφος- θα εκτοξευόταν σε τροχιά με πύραυλο, και μετά θα ακολουθούσε η ενεργοποίησή του ώστε να παράγει σε τροχιά. Μία εναλλακτική επιλογή για μια δοκιμαστική αποστολή, που θα είχε ως αποτέλεσμα μικρότερα κόστη, θα ήταν η χρήση υποδομών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708689/period-ergostasio-doruforon-se-troxia-apo-tin-airbus

period-ergostasio-doruforon-se-troxia-apo-tin-airbus.jpg.ffd08a023012c2a8c0e0056691542a0a.jpg

photo_03-28-14.thumb.jpg.7e9741c88d65a5347a0362cff8c651da.jpg

photo_03-28-13.thumb.jpg.3a970ac208bf8f3ac1c100d51a9fcae9.jpg

photo_03-28-12.thumb.jpg.18c1f17a478450c347f02fa64f85bae6.jpg

photo_03-28-11.thumb.jpg.2d3890ae80ae85d36ddb340df4f1f632.jpg

photo_03-28-10.thumb.jpg.9ccd02ed1147a9bcf8df5454eb584ae4.jpg

photo_03-28-02.thumb.jpg.7a0e74c2e3d9333fd37c706e4c31d5f5.jpg

photo_03-28-01.thumb.jpg.4652cffa33fdbfb9a6d38cd230b8c786.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18 τροφοδοτείται με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανεφοδιασμού του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά τον ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής του τόπου 254 και εγκαταστάθηκε σε δυναμική βάση για περαιτέρω εργασίες πριν από την εκτόξευση, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ωφέλιμων φορτίων και της εγκατάστασης θερμομόνωσης οθόνης-κενού, της ζύγισης ελέγχου του πλοίου και του ελλιμενισμού του με το διαμέρισμα μετάβασης του οχήματος εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο πλαίσιο του προγράμματος των 65ων και 66ων κύριων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο κοσμοδρόμιο, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους συνεχίζει να προετοιμάζεται για πτήση, αποτελούμενο από τον Διοικητή Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-30.html

 

 

 

Η μακρά παραμονή στο διάστημα συρρικνώνει την καρδιά. :cheesy:

Tο να περνά κάποιος πολύ χρόνο στο διάστημα έχει κάτι κοινό με την κολύμβηση μακράς αντοχής: Και τα δύο μπορούν να κάνουν την καρδιά να συρρικνωθεί, όπως προκύπτει από έρευνα που σύγκρινε την επίδραση που είχε στον αστροναύτη ο χρόνος που πέρασε στο διάστημα με έναν μαραθώνιο κολύμβησης από τον αθλητή Μπενουά Λεκόμτ.

Και στις δύο περιπτώσεις αφαιρούνται τα φορτία στην καρδιά που συνήθως προκύπτουν λόγω βαρύτητας, με αποτέλεσμα να ατροφήσει το όργανο. Και στις δύο περιπτώσεις η άσκηση δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην καρδιά.

Όπως αναφέρει το BBC, της έρευνας ηγήθηκε ο Μπέντζαμιν Λεβίν, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας, και δημοσιεύεται στο Circulation.

Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στα μακράς χρονικής διάρκειας ταξίδια στο διάστημα, όπως για παράδειγμα οι αποστολές στον Άρη, που σχεδιάζει η NASA για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε στα πολλά χρόνια έρευνας είναι ότι η καρδιά έχει αξιοσημείωτη πλαστικότητα. Οπότε η καρδιά προσαρμόζεται στο φορτίο που της τίθεται» είπε στο BBC News ο καθηγητής Λεβίν, που είναι επίσης διευθυντής του Institute for Exercise and Environmental Medicine. «Στις διαστημικές πτήσεις ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν είναι πως δεν χρειάζεται πλέον να στέλνεις αίμα προς τα πάνω, επειδή δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τη βαρύτητα».

Ο Σκοτ Κέλι πέρασε 340 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου οι επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις των μακράς διάρκειας πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα.

Στις 5 Ιουνίου 2018 ο Μπενουά Λεκόμτ άρχισε μια προσπάθεια να διασχύσει κολυμπώντας τον Ειρηνικό, έχοντας προηγουμένως διασχίσει τον Ατλαντικό. Κολύμπησε 2.821 χλμ σε διάστημα 159 ημερών, εν τέλει εγκαταλείποντας την προσπάθεια. Κολυμπούσε κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα και κοιμόταν περίπου οκτώ ώρες κάθε νύχτα. Αυτό σημαίνει πως περνούσε μεταξύ 9 και 17 ωρών κάθε ημέρα σε πρηνή θέση.

Ωστόσο οι αλλαγές στις καρδιές των δύο ανδρών δεν ήταν μόνιμες, καθώς επέστρεψαν στα κανονικά τους όταν βρέθηκαν ξανά σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ο καθηγητής Λεβίν συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της NASA ονόματι Cipher, που περιλαμβάνει την αποστολή άλλων 10 αστροναυτών στο διάστημα για αποστολές μακράς διάρκειας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708201/i-makra-paramoni-sto-diastima-surriknonei-tin-kardia

mikrobia-diastima.jpg.364daca5e29eade86fe1a8f6f7be50b7.jpg

photo_03-30-15.thumb.jpg.acb89a43cbb3d3c24dd944a3de5d46a9.jpg

photo_03-30-14.thumb.jpg.c5a352e4f237f5844b370489d6d30f3f.jpg

photo_03-30-13.thumb.jpg.f8973b9cc5f529aa3b52377002d9309f.jpg

photo_03-30-12.thumb.jpg.afde00a1d35ae78693ee4c473d58ce4b.jpg

photo_03-30-11.thumb.jpg.dd85068042608bcccff51818445e8175.jpg

photo_03-30-10.thumb.jpg.348905237f3e15aa24002191e4b19d61.jpg

photo_03-30-09.thumb.jpg.13228f1ec1853ce15ae3353638275c59.jpg

photo_03-30-08.thumb.jpg.e0ae491e2ed6750039d3efa18e82b4d7.jpg

photo_03-30-07.thumb.jpg.790e5c0a77c6905f05dd9ad4ce2f8f65.jpg

photo_03-30-06.thumb.jpg.775a9e02742dc1fd0ace21634fbb22d5.jpg

photo_03-30-05.thumb.jpg.5074c9c9995812b367ff8e49fdc64d67.jpg

photo_03-30-04.thumb.jpg.90f3a29cb0dd82fc0e375659752149cb.jpg

photo_03-30-03.thumb.jpg.433f835e9e096cb34f9b2b6403d7ff2e.jpg

photo_03-30-02.thumb.jpg.964a36c1090174bd6d571b1449af7674.jpg

photo_03-30-01.thumb.jpg.1348b48325df542f80295d258e0820d0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18 αγκυροβόλησε με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Στο Baikonur, η προπαρασκευή της προετοιμασίας του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Soyuz MS-18 TPK με το διαμέρισμα μετάβασης (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης. Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το μύτη, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών Soyuz MS-18 στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a.

Η εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021. Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους συνεχίζει επίσης την προ-πτήση εκπαίδευση - Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_03-31.html

photo_03-31-17.thumb.jpg.7c84f5d9a1f1841ba307d9360516280e.jpg

photo_03-31-16.thumb.jpg.bff97db59cf299c842c21f9bcf46cb4e.jpg

photo_03-31-15.thumb.jpg.17d3d35e3fabeaa30fcf244a9d4b526a.jpg

photo_03-31-14.thumb.jpg.36dc52d73650e82041db7807c2b97804.jpg

photo_03-31-13.thumb.jpg.d66e2c55f4bd88086bd6ae1e75c2412a.jpg

photo_03-31-12.thumb.jpg.d6d54afbc000f46757ff17557ad332ea.jpg

photo_03-31-08.thumb.jpg.63125f1ab379805f27d01af914b32e0b.jpg

photo_03-31-07.thumb.jpg.00580065ac3de10c99ffbb07d62bd665.jpg

photo_03-31-06.thumb.jpg.6578844db5f41b6b43ed11d9347c3665.jpg

photo_03-31-05.thumb.jpg.3c1a06f10c0a5225d65d1c53a50173dd.jpg

photo_03-31-04.thumb.jpg.7823af935ba2f1626a27fa0475b9b146.jpg

photo_03-31-03.thumb.jpg.c4e87b42a180766c550293da2e08d89b.jpg

photo_03-31-02.thumb.jpg.c640296af3392e4fa4247fcbbb9cf8f4.jpg

photo_03-31-01.thumb.jpg.dc46dc9c93e69fe9a28c2c74f84444d6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιθεώρηση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18 και κύλιση του φέρινγκ της μύτης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) για εκτόξευση στις 9 Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos διενήργησαν την επιθεώρηση του Soyuz MS-18 TPK, πραγματοποίησαν τεχνολογικές λειτουργίες για την περιστροφή της μύτης και έλεγξαν την ετοιμότητα εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους ως μέρος του διαστήματος κεφαλή.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-18 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_04-02.html

 

 

 

VSS Imagine: Νέο διαστημοπλάνο από τη Virgin Galactic :cheesy:

Το νέο της διαστημοπλάνο, τύπου SpaceShip III, αποκάλυψε η Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον: Το VSS Imagine αναμένεται να αρχίσει δοκιμές σύντομα, με πτήσεις να αναμένονται το καλοκαίρι από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στον σχεδιασμό και τα υλικά του, τονίζοντας πως «αντανακλά το γύρω περιβάλλον, αλλάζοντας συνέχεια χρώμα και εμφάνιση καθώς ταξιδεύει από τη Γη στον ουρανό και στο διάστημα. Πέραν της παροχής θερμικής προστασίας, αυτό το δυναμικό υλικό είναι φυσικά ελκυστικό στο ανθρώπινο μάτι».

Το νέο σκάφος – και η κλάση SpaceShip III γενικότερα- έχει αρθρωτο σχεδιασμό, για να «επιτρέπει βελτιωμένες επιδόσεις από άποψης συντήρησης και ρυθμού πτήσεων. Αυτή η τρίτη γενιά διαστημοπλοίου θα θέτει τις βάσεις για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών οχημάτων».

Καθώς είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές εδάφους, θα προχωρά η κατασκευή του VSS Inspire, του δεύτερου SpaceShip III στον στόλο της Virgin Galactic. Η συγκεκριμένη κλάση σκαφών θεωρείται σημαντικό ορόσημο για τη Virgin Galactic, που έχει σκοπό να πραγματοποιεί 400 πτήσεις τη χρονιά ανά διαστημοδρόμιο.

Το VSS Imagine αποκαλύφθηκε εν όψει της επόμενης δοκιμαστικής πτήσης του VSS Unity, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2021. Κατά τον Μάιλ Κολγκλέιζερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Virgin Galactic, «τα VSS Imagine και Inspire είναι εκπληκτικά σκάφη που θα πάνε τους μελλοντικούς μας αστροναύτες σε ένα απίστευτο ταξίδι στο διάστημα, και τα ονόματά τους αντανακλούν την φιλόδοξη φύση των επανδρωμένων πτήσεων».

Από πλευράς του ο ιδρυτής, Ρίτσαρντ Μπράνσον, τόνισε πως «τα διαστημόπλοια της Virgin Galactic είναι σχεδιασμένα ειδικά για να παρέχουν μια νέα προοπτική σε χιλιάδες ανθρώπους που σύντομα θα είναι σε θέση να βιώσουν το δέος του διαστήματος οι ίδιοι».

https://www.naftemporiki.gr/story/1709175/vss-imagine-neo-diastimoplano-apo-ti-virgin-galactic

photo_04-02-24.thumb.jpg.0473a1350420eb5e5126cd6ae03726da.jpg

photo_04-02-23.thumb.jpg.684c958ca9e47688dd8532853e01e973.jpg

photo_04-02-22.thumb.jpg.72c425315498d2e9cb3a7d77aaf367a0.jpg

photo_04-02-21.thumb.jpg.165d7d272d4f75d68ca3e9b6c2ebb381.jpg

photo_04-02-20.thumb.jpg.047f1162086e6f1e2a674c85de492de7.jpg

photo_04-02-19.thumb.jpg.ed6902c383286f516b3280104fa5d35c.jpg

photo_04-02-18.thumb.jpg.b29e3478c4829b5670e6dca9e9fe8ec0.jpg

photo_04-02-17.thumb.jpg.c36377587c5f51f0488ee10e6f942604.jpg

photo_04-02-16.thumb.jpg.3239e0808dad46a5ab30680cae842f04.jpg

photo_04-02-15.thumb.jpg.cdc650c3855a0253189faab6f3f4fbc5.jpg

photo_04-02-14.thumb.jpg.1d0c7b73ddb71245310556ade8f92ee7.jpg

photo_04-02-13.thumb.jpg.24eb3addf439c875d08cf6f1752cd6fe.jpg

photo_04-02-12.thumb.jpg.16adf37b747bf44519d4c07e9c174d76.jpg

photo_04-02-11.thumb.jpg.8f17ccee203e8d527cdbaa4cdbc53007.jpg

photo_04-02-10.thumb.jpg.f0e44fc60a06f929e4df2afdb35d20f9.jpg

photo_04-02-09.thumb.jpg.43e990d096b50e40e029444fec77ae08.jpg

photo_04-02-08.thumb.jpg.2a04320285fcfb5c4a2014a99b929e3c.jpg

photo_04-02-03.thumb.jpg.28df5ac2a1529ff68498ce52b2473ee4.jpg

photo_04-02-02.thumb.jpg.7aa326c158899b24b143e00b759c81d7.jpg

photo_04-02-01.thumb.jpg.9021301f8c755e7f550399c66f9ce922.jpg

vss-imagine-neo-diastimoplano-apo-ti-virgin-galactic.jpg.da768f7366d61241bbc99db8ad21b635.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πληρώματα του Soyuz MS-18 πραγματοποίησαν έλεγχο του διαστημικού σκάφους. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, οι συμμετέχοντες της επερχόμενης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποίησαν τη δεύτερη "τοποθέτηση" - μια επιθεώρηση ελέγχου του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) σε διαμόρφωση πτήσης.

Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, τα μέλη του κύριου και εφεδρικού πληρώματος πήραν διαδοχικά τις θέσεις τους στο πλοίο, εξοικειώθηκαν με την τοποθέτηση του ωφέλιμου φορτίου και του εξοπλισμού στο όχημα κατάβασης και στο διαμέρισμα χρησιμότητας, και επίσης έλεγξαν τη λειτουργικότητα των ενσωματωμένων συστημάτων σε δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ελέγχου, τα πληρώματα επισκέφτηκαν παραδοσιακά το μουσείο του κοσμοδρόμου Baikonur και άφησαν τα αυτόγραφα τους εκεί.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_04-04.html

 

 

 

Δορυφόροι και σκουπίδια «τυφλώνουν» τους αστρονόμους. :cheesy:

Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη προκαλούν φωτορύπανση η οποία εμποδίζει την παρατήρηση του ουρανού από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Space X και η Amazon έχουν ξεκινήσει μια κούρσα δημιουργίας μεγάλων στόλων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Οι στόλοι αυτοί θα αποτελούνται από μερικές χιλιάδες δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν γρήγορες και ποιοτικές συνδέσεις στο Internet σε κάθε σημείο της Γης και ειδικά στα σημεία που για γεωγραφικούς ή άλλους λόγους δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Έχουν ήδη εκτοξευτεί μερικές δεκάδες δορυφόροι από αυτούς τους στόλους οι οποίοι είναι συχνά ορατοί σχηματίζοντας μια φωτεινή κινούμενη λωρίδα στον ουρανό.

Η λειτουργία αυτών των δορυφόρων προκάλεσε αμέσως συναγερμό στην αστρονομική κοινότητα αφού διαπιστώθηκε ότι η κίνηση και το φως τους εμποδίζουν τα επίγεια τηλεσκόπια στην παρατήρηση του Διαστήματος. Ακόμη και αν κάποιος στήσει ένα τηλεσκόπιο σε ένα σημείο μακριά από τα φώτα των αστικών περιοχών και ο ουρανός είναι καθαρός χωρίς νεφώσεις η παρουσία των δορυφόρων θα «τυφλώνει» το τηλεσκόπιο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νέοι δορυφορικοί στόλοι αλλά και οι υπόλοιποι ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Διεθνής ομάδα ερευνητών με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού εκτός από τους δορυφόρους την θέα των τηλεσκοπίων αρχίζουν πλέον να εμποδίζουν και τα αποκαλούμενα διαστημικά σκουπίδια. Πρόκειται για τα αμέτρητα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη και είναι δορυφόροι που δεν λειτουργούν πλέον και διαφόρων μεγεθών θραύσματα δορυφόρων, πυραύλων και διαστημοπλοίων.

Τα αντικείμενα αυτά συγκρούονται συχνά μεταξύ τους γεννώντας συνεχώς νέα σκουπίδια. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεδομένης της αυξανόμενης διαστημικής δραστηριότητας του ανθρώπινου πολιτισμού σύντομα θα δημιουργηθεί γύρω από την Γη μια… χωματερή τόσο πυκνή που δεν θα μπορεί τίποτε να την διαπεράσει και θα υποχρεωθούμε να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι μέσα στον πλανήτη μας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708891/doruforoi-kai-skoupidia-tuflonoun-tous-astronomous

diastimika-skoupidia.jpg.cccb822000675110c3cb1a4763600ba5.jpg

photo_04-04-16.thumb.jpg.6108c8d2bd63a348e9e3a86574be296b.jpg

photo_04-04-14.thumb.jpg.762a16027d2621da55e7d7cddff52050.jpg

photo_04-04-13.thumb.jpg.a84024743b1f38cb29a125ff74e2928c.jpg

photo_04-04-12.thumb.jpg.edbb796cfafdee844fa325a8cb8b791a.jpg

photo_04-04-11.thumb.jpg.1cd9d312ce46ad594650123f5339460b.jpg

photo_04-04-10.thumb.jpg.108d81f185af0ff6b17cfb5c929651ae.jpg

photo_04-04-09.thumb.jpg.a116737659706e7710b6e177c01eb5b2.jpg

photo_04-04-08.thumb.jpg.c46fa6d074afcf743b15af5ba1f23f61.jpg

photo_04-04-07.thumb.jpg.72d9d215e289ef67c32120311609cfed.jpg

photo_04-04-06.thumb.jpg.166caefe5d5828d17e32f8491d0a1312.jpg

photo_04-04-05.thumb.jpg.5b4e32f5d233773f0df0e28ba38cc14f.jpg

photo_04-04-04.thumb.jpg.4853b74e125f42744d972337f8bdeac7.jpg

photo_04-04-03.thumb.jpg.78b21e211278d5177c2f78cf815e4529.jpg

photo_04-04-02.thumb.jpg.95a392e823bf8a149066cdd4aa89ce4e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18 είναι έτοιμο για γενική συναρμολόγηση με όχημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η διαστημική κεφαλή με το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου.

Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν πραγματοποιήσει ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη φόρτωση και τη μεταφορά του διαστημικού σκάφους στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής του οχήματος εκτόξευσης στην τοποθεσία 31.

Η εκτόξευση του αναβαθμισμένου οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS-18 TPK περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_04-04_1.html

photo_04-04-35.thumb.jpg.a433322ccaa87dd4e32cc9fee9e9358f.jpg

photo_04-04-34.thumb.jpg.550f50f7fe45247bc94503632f3eba81.jpg

photo_04-04-33.thumb.jpg.7fb0a24473eb6c71a6cbbd75066b2a44.jpg

photo_04-04-32.thumb.jpg.582c45814466200beaab2c0ff35c513a.jpg

photo_04-04-31.thumb.jpg.148198fe4567815d59ee5a73fe93c887.jpg

photo_04-04-30.thumb.jpg.c3680063605a375ce68cf31c30a1feca.jpg

photo_04-04-29.thumb.jpg.a027adb6c66fc87bca69239381d4bc7c.jpg

photo_04-04-28.thumb.jpg.adb4d1ca44b9ba2805f32040885b5ba0.jpg

photo_04-04-27.thumb.jpg.050e5eb7d99bc285211c33f9d1f6a21d.jpg

photo_04-04-26.thumb.jpg.50045e99a86a18df8a6d879a6d474a15.jpg

photo_04-04-25.thumb.jpg.c18da7cf6e14d1a66b5553ef4a9fe38f.jpg

photo_04-04-24.thumb.jpg.2691688b21660584dfcd2d8c5a3e4f04.jpg

photo_04-04-23.thumb.jpg.092a8a35fd27ad2203008b122d631539.jpg

photo_04-04-22.thumb.jpg.aba00b6f6c1fd642d0c27ff0513f2466.jpg

photo_04-04-21.thumb.jpg.95f54a06a4de1170af5468bf94977708.jpg

photo_04-04-20.thumb.jpg.ffc90aaba99b6afa60557421e168951d.jpg

photo_04-04-19.thumb.jpg.14904684858233253786447d91dc438c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πώς φαίνεται η εκτόξευση πυραύλων από το διάστημα; :cheesy:

Έχετε δει ποτέ εκτόξευση πυραύλων – από το διάστημα; Παρατηρώντας προσεκτικά το βίντεο που ακολουθεί θα δούμε έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από τη Γη για να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη, Το βίντεο λήφθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παρακολουθεί τον ρωσικό πύραυλο Soyuz-FG που εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από το κοσμοδρόμιο στο Καζακστάν, μεταφέροντας τα απαραίτητα εφόδια στον Διαστημικό Σταθμό.

https://physicsgg.me/2021/04/02/%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%ce%be%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b1%cf%8d%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c/

 

 

 

 

Η απόκοσμη εικόνα που απαθανάτισε αστροναύτης της NASA :cheesy:

Το διάστημα είναι το σκηνικό για μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και απόκοσμες εικόνες που έχουμε δει.

Είναι γεγονός πως αν δεν εκπορευόταν από τη NASA, κανείς δεν θα πίστευε πως η απόκοσμη αυτή λήψη δεν έχει βγει από τη μονταζιέρα του Photoshop.

Κι όμως, η αστροναύτισσα της NASA, Christina Koch, τράβηξε αυτή την εικόνα του Soyuz, πάνω στο οποίο επέβαινε μια καλή της φίλη.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την εκτόξευσή του από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

«Έτσι μοιάζει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όταν η καλύτερή σου φίλη πετυχαίνει το μακροχρόνιο όνειρό της να πάει στο Διάστημα. Έπιασα τη δεύτερη φάση στην εξέλιξή της. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ώστε να σας καλωσορίσουμε εδώ, πλήρωμα του Soyuz 61!», έγραψε ανεβάζοντας την εικόνα στο Twitter.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/975993_i-apokosmi-eikona-poy-apathanatise-astronaytis-tis-nasa-foto

foto-diastima.jpg.1074a5d281f6fe75bedc6252db61d96c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενική προετοιμασία του οχήματος εκτόξευσης με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-18 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, η προγραμματισμένη προετοιμασία του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος της 65ης και 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a με το Soyuz MS-18 TPK στο συγκρότημα και το κτήριο δοκιμών στην τοποθεσία 31 του Κοσμονόμιο Baikonur.

Ως αποτέλεσμα της επόμενης συνάντησης, η τεχνική διαχείριση και η κρατική επιτροπή εξέδωσαν ένα συμπέρασμα σχετικά με την ετοιμότητα του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος για την απομάκρυνση και την εγκατάσταση του αύριο στον τόπο εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021. Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA). Οι πρωταγωνιστές τους είναι οι κοσμοναύτες Roscosmos Anton Shkaplerov, Oleg Artemiev και η αστροναύτης της NASA Anne McClain. Το TPK Soyuz MS-18 πρόκειται να παραδώσει 169 κιλά ωφέλιμων φορτίων στο ISS, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης για διαστημικά πειράματα και βιοϊατρική έρευνα, αναλώσιμο εξοπλισμό και ένα βοηθητικό σύνολο τεκμηρίωσης, προϊόντα υγιεινής και σετ φρέσκων τροφίμων, καθώς και μια αναμνηστική φωτογραφία Γιούρι Alekseevich Gagarin και σύμβολα ιωβηλαίου για την 60ή επέτειο της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_04-05.html

 

 

 

 

Α.Πανταζίδης: O πρώτος Έλληνας υποψήφιος ιδιώτης αστροναύτης/ :cheesy:

Ο Αύγουστος Πανταζίδης έχει όλα τα φώτα για να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες, καθώς φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας ιδιώτης αστροναύτης.

Για να το πετύχει αυτό βέβαια πρέπει να επιλεγεί για το πλήρωμα που θα πάει στην σελήνη το 2023 για λογαριασμό αμερικάνικης εταιρίας. Ήδη βρίσκεται πάντως στη σχετική προεπιλογή.

Ο 29χρονος επιλέχθηκε το 2018 ως ένας από τους υποψήφιους για το πλήρωμα των ιδιωτών αστροναυτών. Και αν δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα βρίσκεται πράγματι στο μεγάλο αυτό ταξίδι του 2023, αυτή η προεπιλογή ήταν αρκετή για να συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα του Forbes με τους πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των 30.

«Θέλω να δείξω τον δρόμο και σε άλλους Έλληνες και σαν Ελλάδα να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία στον συγκεκριμένο χώρο τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο ίδιος. Η εκπαίδευσή του πάντως περιλαμβάνει μεθόδους σε φυσικά περιβάλλοντα ασύλληπτα απαιτητικά. Από ηφαίστεια μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Τα συγκεκριμένα μέρη άλλωστε λειτουργούν ως φυσικοί προσομοιωτές για τις συνθήκες που συναντάει κανείς στο διάστημα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/976183_apantazidis-o-protos-ellinas-ypopsifios-idiotis-astronaytis

photo_04-05-18.thumb.jpg.ad3a324c9fdb81ec2a0e5d6e00c6c262.jpg

photo_04-05-17.thumb.jpg.7bb783c9de233af210b4c526796efeff.jpg

photo_04-05-16.thumb.jpg.35aadf5814c342d33ca23a20292c9676.jpg

photo_04-05-15.thumb.jpg.daf97a6d9520bcd2e8c0547cb883a286.jpg

photo_04-05-14.thumb.jpg.909e65b3663bcb5df3961250faba4c60.jpg

photo_04-05-13.thumb.jpg.5b9a687dfd7acfb8f1baa86c0a64a974.jpg

photo_04-05-12.thumb.jpg.0354846b12720ad02e20a4ab167a22b0.jpg

photo_04-05-11.thumb.jpg.26db596c72a125bae023ebfd341377e7.jpg

photo_04-05-10.thumb.jpg.28806e0d0c71a9bc7f1a13134d9a312f.jpg

photo_04-05-09.thumb.jpg.d7a66384d0aa8a4a6e7bce636d9966d5.jpg

photo_04-05-08.thumb.jpg.d23f5289a7ba2e30a97373bfb51b07a2.jpg

photo_04-05-07.thumb.jpg.0e1bf8489226a0d4df11258a44eb26b6.jpg

photo_04-05-06.thumb.jpg.40273b82f044ad8ccd6ff2492b90053e.jpg

photo_04-05-05.thumb.jpg.55e494f7484c7aea0b3df33d7dce4f22.jpg

photo_04-05-04.thumb.jpg.69af506860452d78324ac2e6cd96fbe2.jpg

photo_04-05-03.thumb.jpg.4f1be53825f91d763c2234a80f6f8fc3.jpg

photo_04-05-02.thumb.jpg.3901384b9c1e153ae70cfa46148317c9.jpg

photo_04-05-01.thumb.jpg.bad6f83f3f6e993557890649b271a3eb.jpg

pantazidis.thumb.jpg.dd986a17b3c363594822b3602d7dada6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση οχήματος με επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18 εγκατεστημένο για την εκτόξευση. :cheesy:

Σήμερα το πρωί, ο διαστημικός πύραυλος Soyuz-2.1a (ILV) με το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-18 (TPK) βγήκε από το συγκρότημα οχημάτων εκτόξευσης και το κτήριο δοκιμών και εγκαταστάθηκε στην εγκατάσταση εκτόξευσης της τοποθεσίας 31 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης ημέρας εκτόξευσης, οι υπολογισμοί εκτόξευσης άρχισαν να εκτελούν τεχνολογικές λειτουργίες για δοκιμές πριν από την πτήση των συστημάτων και συναρμολογήσεων ILV, ελέγχοντας την αλληλεπίδραση του επίγειου και επίγειου εξοπλισμού του πυραύλου και του διαστημικού συγκροτήματος.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-18 TPK έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος των 65ης και 66ης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει: Διοικητής Oleg Novitsky (Roscosmos), Flight Engineer-1 Peter Dubrov (Roscosmos) και Flight Engineer-2 Mark Vande Hai (NASA).

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_04-06.html

 

 

 

 

SpaceX : Εξάρτημα πυραύλου έπεσε σε χωράφι εβδομάδες μετά την εκτόξευση. :cheesy:

Μια δεξαμενή υγρού ήλιου από πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε στις 4 Μαρτίου από τη Φλόριντα έπεσε στη φάρμα ενός ανυποψίαστου αγρότη στην άλλη άκρη των ΗΠΑ τρεις εβδομάδες αργότερα.

Στις 25 Μαρτίου, ένας μαύρος κύλινδρος μήκους περίπου 1,5 μέτρου άνοιξε τρύπα δέκα εκατοστών σε χωράφι της κομητεία Γκραντ στα ανατολικά της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ανέφερε το Associated Press. Ζημιές ευτυχώς δεν υπήρξαν.

O αγρότης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικοινώνησε με την αστυνομία η οποία τελικά παρέδωσε το αντικείμενο στην SpaceX.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Σιάτλ ανέφερε αργότερα ότι δέχτηκε πολυάριθμες αναφορές για ένα φλεγόμενο αντικείμενο που εθεάθη τη νύχτα της 25 Μαρτίου.

Η δεξαμενή ανήκε στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 που εκτοξεύτηκε στις 4 Μαρτίου για να θέσει σε τροχιά 60 δορυφόρους Starlink της ίδιας της SpaceX. Το επαναχρησιμοποιούμενο κατώτατο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε σύμφωνα με το σχέδιο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Το δεύτερο στάδιο κανονικά χρησιμοποιεί έναν προωστήρα για να στραφεί προς τα κάτω και να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Η αποστολή πέτυχε, προφανώς όμως κάτι πήγε στραβά. Αντί να πέσει στον ωκεανό όπως θα έπρεπε το δεύτερο στάδιο έμεινε σε τροχιά για αρκετές ημέρες πριν πέσει τελικά περνώντας πάνω από το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.

Η δεξαμενή υγρού ηλίου, γνωστή ως COPV, χρησιμοποιείται για να αυξάνει την πίεση στις δεξαμενές καυσίμου.

Ελάττωμα της δεξαμενής εκτιμάται ότι οδήγησε στην έκρηξη ενός πυραύλου Falcon 9 που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2016 μεταφέροντας επικοινωνιακό δορυφόρο της Facebook, ο οποίος επίσης καταστράφηκε.

Έκτοτε ο σχεδιασμός του COPV άλλαξε ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό.

Και πιο ανθεκτικό σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα να μην καταστραφεί στην ατμόσφαιρα κατά την επανείσοδό του.

https://www.tovima.gr/2021/04/05/science/spacex-eksartima-pyraylou-epese-se-xorafi-evdomades-meta-tin-ektokseysi/

Ex_ArBeXIAULJ1f.jpg.9ed4694768648c38e5c3cb4ae64769f3.jpg

photo_04-06-28.thumb.jpg.8f99a2468997da09dc2761c956e0f832.jpg

photo_04-06-21.thumb.jpg.637e1222844d199ebf76d03852a1a603.jpg

photo_04-06-20.thumb.jpg.3cfa848d112b47189d3ce43d4dc139b2.jpg

photo_04-06-19.thumb.jpg.70e699d700789184e5d91f168fa83cd0.jpg

photo_04-06-18.thumb.jpg.9f3400724c7aaef38be3945dae3c40f7.jpg

photo_04-06-17.thumb.jpg.d18b0bec14e06fe53169f43378565b43.jpg

photo_04-06-16.thumb.jpg.3acafa85e9c4176b6e4cde2435bee6df.jpg

photo_04-06-15.thumb.jpg.ec7cbad739176373c94be59a8b0c6545.jpg

photo_04-06-14.thumb.jpg.26d9bd9349100b2680badeecb96ebeff.jpg

photo_04-06-13.thumb.jpg.d852e1a41928ec84037929245d910d9a.jpg

photo_04-06-12.thumb.jpg.948319374e2a965a89980907775f1b47.jpg

photo_04-06-09.thumb.jpg.a69fd281544b50eb798f6abcc04b46db.jpg

photo_04-06-08.thumb.jpg.435ca991fdb288ba4131959c8a6b1858.jpg

photo_04-06-07.thumb.jpg.4b9ac65f4812efaff3dd5a6d8ab4c399.jpg

photo_04-06-06.thumb.jpg.033fcfc09f16feed8eb72929d5c2a3ca.jpg

photo_04-06-05.thumb.jpg.159a348a26e8922b7aeda94b96b43d54.jpg

photo_04-06-04.thumb.jpg.7cfbd9b78c3287ad97625bd0a8fb496f.jpg

photo_04-06-03.thumb.jpg.438d83efe2940463161b9782c532ab54.jpg

photo_04-06-02.thumb.jpg.47cb66aad8b94d8191cbfddcbb4e2c81.jpg

photo_04-06-01.thumb.jpg.10fa4767adfbd11ce229eeadeb4beb3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης