Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πόσα άστρα αποτυγχάνουν στη ζωή τους; :cheesy:

Η έναρξη της ζωής ενός άστρου μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Ωστόσο, νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο στο διάστημα από ό,τι στο Χόλυγουντ.

Μόνο το 14% περίπου του συνόλου των ουράνιων επίδοξων άστρων αποτυγχάνει να γίνει κανονικό άστρο, αναφέρουν τώρα οι ερευνητές.

Κατ ‘αρχήν, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πόσα άστρα επιτυγχάνουν: μόλις συγκριθούν οι αριθμοί των κανονικών άστρων με τον αριθμό των αποτυχημένων, γνωστών και ως καφέ νάνοι.

Αυτά τα αποτυχημένα σώματα γεννιούνται με λιγότερο από το 8% της μάζας του ήλιου, έτσι ώστε τα κέντρα τους, ποτέ δεν θερμαίνονται αρκετά για να στηρίξουν την πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου-1, το ισότοπο που τροφοδοτεί τα αστέρια σαν τον ήλιο που ανήκουν στη λεγόμενη κύρια ακολουθία.

Οι περισσότεροι καφέ νάνοι καίνε υδρογόνο-2, ή δευτέριο, αλλά σύντομα το εξαντλούν, και όλες οι πυρηνικές αντιδράσεις παύουν. Όταν είναι νεαρός, ένας καφέ νάνος φαίνεται σαν κόκκινος – κυρίως από τη θερμότητα της γέννησης του – και στη συνέχεια ψύχεται και εξασθενίζει καθώς γερνά. Γι αυτό και είναι δύσκολο να βρεθεί – και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν είναι σπάνια ή άφθονα όπως τα κανονικά αστέρια.

Ο αστρονόμος J. Davy Kirkpatrick του CalTech στη Πασαντένα και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ρίξουν μια ματιά στα υπέρυθρα μήκη κύματος, όπου αυτά τα αντικείμενα εκπέμπουν την περισσότερη από την ακτινοβολία τους.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE στις υπέρυθρες ακτίνες της NASA, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2009, για την ανίχνευση καφέ νάνων κοντά στον ήλιο, μερικά από τα οποία έχουν ψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

μέχρι τώρα άγνωσΈτσι το WISE εντόπισε 16 καφέ νάνους μέχρι τώρα άγνωστους σε απόσταση 26 ετών φωτός από τη Γη.

Όπως γράφουν οι αστρονόμοι στο Astrophysical Journal, συγκρίνοντας τον αριθμό των καφέ νάνων με τον αριθμό των κανονικών άστρων βλέπουμε ότι η ηλιακή γειτονιά μας έχει ένα αποτυχημένο άστρο σε κάθε έξι ιστορίες επιτυχίας.

«Ήταν μια έκπληξη για μένα», λέει ο Kirkpatrick, ο οποίος περίμενε να βρει πολύ περισσότερους καφέ νάνους.

Αν ήταν πιο συχνοί, θα μπορούσε κάποιο τέτοιο άστρο να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά από ό,τι το Άλφα του Κενταύρου, το κοντινότερο αστρικό σύστημα στον ήλιο.

Είναι λοιπόν πολύ λιγότερο πιθανό να πάμε να βρούμε κάποιον γειτονικό μας καφέ νάνο. Γιατί οι δύο πλησιέστεροι σε μας γνωστοί καφέ νάνοι είναι σε τροχιά γύρω από το άστρο Έψιλον Indi, ένα αστέρι 11,8 έτη φωτός μακριά μας, που είναι σχεδόν τρεις φορές πιο μακριά από τη Γη από το Άλφα του Κενταύρου.

Ο αστρονόμος Aleks Scholz στο Δουβλίνο, αναφέρει πως η νέα εκτίμηση για τον αριθμό των καφέ νάνων συμφωνεί με το αποτέλεσμα της ομάδας του, από μια πολύ όμως διαφορετική προσέγγιση: την αναζήτηση αστρικών σμηνών τόσο νεαρών, που οι καφέ νάνοι εκεί μέσα δεν είχαν το χρόνο να σβήσουν, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους.

Αυτός και άλλοι αστρονόμοι έχουν βρει περίπου μια αναλογία μεταξύ 1:5 μεταξύ καφέ νάνων και κανονικών άστρων.

Ωστόσο, ο αστρονόμος Todd Henry από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο στην Ατλάντα είναι επικριτικός στο συμπέρασμα της νέας έρευνας. «Νομίζω ότι είναι πρόωρο», λέει ο Todd Henry, ο οποίος υποψιάζεται ότι πολλοί από τους καφέ νάνους που έχει βρει το WISE είναι πιο μακριά από τη Γη από αυτό που νομίζουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι είναι λιγότεροι από ό, τι οι ερευνητές υπολόγισαν,

πιστεύει ο Henry και ο λόγος του καφέ νάνων προς τα κανονικά αστέρια θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στο 1:5 και 1:20.

Πηγή: Sciencemag.org

 

Στην φωτογραφία το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE ανίχνευσε αυτό το καφέ νάνο που βρίσκεται 19 έτη φωτός από τη γη.

stars.jpg.1f16ad8e4212643b37bf9b478c2af89b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Μετεωρολογικό δελτίο σε καφέ νάνο. :cheesy:

Τι καιρό κάνει σε έναν καφέ νάνο; Οπωσδήποτε νεφελώδη και μάλιστα με πυκνά καφέ σύννεφα, όπως μπορείτε να δείτε στον πρώτο μετεωρολογικό χάρτη ενός τέτοιου ουράνιου σώματος που συντάχθηκε από τα δεδομένα των τηλεσκοπίων Spitzer και Hubble της NASA.

Στην εικόνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ο παράξενος και σε μεγάλο βαθμό άγνωστος για εμάς κόσμος ενός καφέ γίγαντα, του 2MASSJ22282889-431026, εμφανίζεται καλυμμένος από τεράστια νέφη τα οποία κινούνται από έντονους ανέμους και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνειά του.

Οι καφέ γίγαντες είναι ψυχρά σώματα που μοιάζουν με άστρα – ορισμένοι μάλιστα τους αποκαλούν και «αποτυχημένα» άστρα. Αν και, όπως τα άστρα, σχηματίζονται από συμπυκνωμένα αέρια, δεν διαθέτουν την απαραίτητη μάζα ώστε να προκαλέσουν τη σύντηξη ατόμων υδρογόνου και να παραγάγουν ενέργεια. Ουσιαστικά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σωμάτων που φαίνονται να μοιάζουν περισσότερο με τους πλανήτες αερίων – φαίνονται να διαθέτουν σύνθετες και ποικίλες ατμόσφαιρες.

Ο πρώτος «μετεωρολογικός χάρτης» καφέ νάνου θεωρείται λοιπόν ότι αποτελεί ένα βασικό πρώτο βήμα για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους μυστηριώδεις κόσμους αλλά και για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ατμόσφαιρα πλανητών που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Εστερ Μπουένζλι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=492124

5F7EA24496F54AFD855A95779AC4F9B0.jpg.df867db31d15dfa3f99d29a4b62cf72f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μαγνητικά «σήματα μορς» στέλνουν οι καφέ νάνοι. :cheesy:

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι οι καφέ νάνοι εκπέμπουν ραδιοκύματα η θερμοκρασία των οποίων είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν το πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο των καφέ νάνων.

«Δεν γνωρίζουμε το είδος του μαγνητικού πεδίου στους καφέ νάνους ούτε αν πρόκειται για μόνιμο ή περιοδικό φαινόμενο» αναφέρει ο Πίτερ Γουίλιαμς, του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές εκτός από τον εντοπισμό αυτών των «περίεργων» ραδιοκυμάτων διαπίστωσαν επίσης ότι στους μαγνητικούς πόλους των καφέ νάνων δημιουργείται σέλας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Οι καφέ νάνοι είναι ψυχρά σώματα που μοιάζουν με άστρα – ορισμένοι μάλιστα τους αποκαλούν και «αποτυχημένα» άστρα. Αν και, όπως τα άστρα, σχηματίζονται από συμπυκνωμένα αέρια, δεν διαθέτουν την απαραίτητη μάζα ώστε να προκαλέσουν τη σύντηξη ατόμων υδρογόνου και να παραγάγουν ενέργεια. Ουσιαστικά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σωμάτων που κατά τα φαινόμενα μοιάζουν περισσότερο με τους πλανήτες αερίων – φαίνονται να διαθέτουν σύνθετες και ποικίλες ατμόσφαιρες.

Στην φωτογραφία καλλιτεχνική απεικόνιση του μαγνητικού σέλαος σε ένα καφέ νάνο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=495880

79E900B76331C31949631734C0482E16.jpg.ab425d9e831c1791b34e2e3f76de9a7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νέα άστρα κοντά στη Γη ανακάλυψαν οι επιστήμονες. :cheesy:

Από το 1916 είχαν οι αστρονόμοι να ανακαλύψουν τόσο γειτονικά στη Γη άστρα.

Πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα «καφέ νάνων», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6,5 ετών φωτός από τον πλανήτη μας και είναι το τρίτο κοντινότερο στη Γη αστρικό σύστημα.

Η ανακάλυψη, που έγινε από τον καθηγητή αστρονομίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Κέβιν Λούμαν, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal Letters.

Οι «καφέ νάνοι» είναι άστρα μικρής μάζας, τα οποία ποτέ δεν έγιναν τόσο καυτά, όσο χρειαζόταν για να πυροδοτηθεί στο εσωτερικό τους η πυρηνική σύντηξη που μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο. Έτσι, απέτυχαν να μετατραπούν σε ήλιους, με συνέπεια να παραμείνουν κρύα και αχνά, μοιάζοντας περισσότερο με γιγάντιους πλανήτες όπως ο Δίας, παρά με άστρα όπως ο Ήλιος μας.

Όπως είπε ο Κέβιν Λούμαν, το διπλό αστρικό σύστημα -με την ονομασία WISE 1049-5319- είναι τόσο κοντά, που τα σήματα από τις γήινες τηλεοπτικές εκπομπές του 2006 μόλις έφθασαν εκεί ταξιδεύοντας μέσω του διαστήματος. Ο Αμερικανός αστρονόμος ανέφερε ότι το γειτονικό σύστημα θα αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων για να διαπιστωθεί αν έχει πλανήτες σε τροχιά γύρω από τα δύο άστρα του.

Το αστρικό σύστημα ανακαλύφθηκε από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 και μπορεί να «βλέπει» τέτοια αχνά άστρα, που είναι αόρατα για τα οπτικά τηλεσκόπια.

Οι δύο «καφέ νάνοι» απέχουν μεταξύ τους περίπου την τριπλάσια απόσταση Ήλιου-Γης και ολοκληρώνουν μια περιφορά το ένα γύρω από το άλλο σχεδόν κάθε 25 γήινα χρόνια.

Το δεύτερο κοντινότερο άστρο, του Μπάρναρντ, απέχει περίπου έξι έτη φωτός και ανακαλύφθηκε το 1916, ενώ το πιο κοντινό στη Γη είναι το τριπλό αστρικό σύστημα Άλφα Κενταύρου, ένα από τα αχνά άστρα του οποίου, ο Εγγύς Κενταύρου, που ανακαλύφθηκε το 1917, απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός.

Οι αστρονόμοι απέκλεισαν την πιθανότητα το διπλό αστρικό σύστημα που μόλις ανακαλύφθηκε, να είναι το λεγόμενο άστρο «Νέμεσις», που μερικοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί τον άγνωστο έως τώρα (και δυνητικά επικίνδυνο) συνοδό του δικού μας Ήλιου.

Όπως είπε ο Κέβιν Λούμαν, «μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι το νέο σύστημα των καφέ νάνων αποτελεί ένα τέτοιο αντικείμενο, επειδή κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό για να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231239278

D799A359899F9058D44E1E0137D1A540.jpg.38c58831eb3b824f091444d1dfc7a295.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Και «αποτυχημένοι» και ψυχροί οι καφέ νάνοι. :cheesy:

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης για τους καφέ νάνους. Τα «εξωτικά» κοσμικά σώματα διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλότερες από όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, γεγονός που έχει εκπλήξει τους επιστήμονες.

Υπάρχει μια κατηγορία κοσμικών σωμάτων που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «αποτυχημένα άστρα». Πρόκειται για τους λεγόμενους «καφέ νάνους» που είναι σώματα τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε ένα συμβατικό άστρο και έναν πλανήτη.

Γνωρίζαμε ότι στους καφέ νάνους αναπτύσσονται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν εκείνες των άστρων αλλά είναι υψηλότερες από εκείνες πολλών πλανητών. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer ομάδα επιστημόνων συνέλεξε νέα δεδομένα τα οποία τους επέτρεψαν να κάνουν νέες εκτιμήσεις για τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους καφέ νάνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τρεντ Ντιπουά του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian διαπίστωσαν ότι υπάρχουν καφέ νάνοι με θερμοκρασίες που κυμαίνονται στους 125-175 βαθμούς Κελσίου. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προσομοιώσεις που έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν καφέ νάνοι με θερμοκρασίες χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες του ανθρώπινου σώματος. Ομως οι συγκεκριμένοι καφέ νάνοι εκπέμπουν ασθενές φως, ορατό μόνο στο υπέρυθρο του φάσματος γεγονός που κάνει τον εντοπισμό τους εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=529280

.jpg.60581e95bcf784962632026ff4efbb98.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι αρχαιότεροι καφέ νάνοι του Γαλαξία. :cheesy:

Υπάρχει μια κατηγορία κοσμικών σωμάτων που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «αποτυχημένα άστρα». Πρόκειται για τους λεγόμενους «καφέ νάνους» που είναι σώματα τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε ένα συμβατικό άστρο και έναν πλανήτη. Αστρονόμοι στη Βρετανία εντόπισαν δύο καφέ νάνους στον γαλαξία μας οι οποίοι είναι οι αρχαιότεροι καφέ νάνοι που έχουν εντοπιστεί σε αυτόν.

Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Πίνφιλντ του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ εντόπισε τους δύο καφέ νάνους μελετώντας δεδομένα που έχει καταγράψει τη διετία 2010-2011 το διαστημικό παρατηρητήριο WISE. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν διάφορα επίγεια τηλεσκόπια και επιβεβαίωσαν την παρουσία των δύο καφέ νάνων.

Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και ο άλλος στον αστερισμό της Υδρας. Οι ερευνητές τους έδωσαν τις κωδικές ονομασίες WISE 0013+0634 και WISE 0833+0052.

Από τη μελέτη που έκαναν σε αυτούς και ειδικότερα από την ανάλυση του υπέρυθρου φωτός τους υπολόγισαν την ηλικία τους στα δέκα δισ. έτη. Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν και τη θερμοκρασία που επικρατεί στους δύο πανάρχαιους καφέ νάνους η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στους 250-600 βαθμούς Κελσίου.

Οι δύο καφέ νάνοι δεν είναι όμως και από τα αρχαιότερα σώματα στον Γαλαξία αφού έχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας είναι από τους πρώτους που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν και έχει ηλικία πέριξ των 13 δισ. ετών. Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του γαλαξία μας για αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα άστρα. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=541341

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τρομερές θύελλες μαίνονται πάνω σε καφέ νάνους.

Εξάλλου, στο ίδιο αμερικανικό αστρονομικό συνέδριο, ανακοινώθηκε ότι το τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» για πρώτη φορά αποκάλυψε θυελλώδεις μετεωρολογικές συνθήκες σε «αποτυχημένα» άστρα (καφέ νάνους). Οι ερευνητές παρατήρησαν 44 άστρα-καφέ νάνους και εξεπλάγησαν, όταν είδαν ότι σχεδόν στα μισά από αυτά φαίνεται να λαμβάνουν χώρα εντυπωσιακές θύελλες.

Οι επιστήμονες, με εικεφαλής τον καθηγητή Άνταμ Μπέργκασερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι σε τέτοια ουράνια σώματα μπορεί να βρέχει λιωμένο σίδερο και να «χιονίζει» καυτή άμμο, ενώ παράλληλα μαίνονται τρομεροί τυφώνες μαζί με εκτυφλωτικές αστραπές.

Το όλο σκηνικό είναι πολύ πιο βίαιο ακόμα και από την «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του Δία, την περιοχή του ηλιακού μας συστήματος όπου εδώ και αιώνες μαίνεται μια πανίσχυρη θύελλα. Ενδεικτικά, σε ένα καφέ νάνο η θύελλα καλύπτει το 20% της επιφάνειάς του, έναντι μόλις 1% που καλύπτει η μεγάλη θύελλα του Δία. «Τελικά η μεγάλη ερυθρά κηλίδα δεν είναι και τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άνταμ Μπέργκασερ.

Οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν ένα ακόμα βήμα προόδου για τη νέα επιστήμη της «αστρο-μετεωρολογίας», η οποία ευελπιστεί μελλοντικά να κάνει προβλέψεις για τον καιρό σε εξωπλανήτες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63944757#

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Λιωμένο σίδηρο βρέχει σε καφέ νάνο. :cheesy:

Ομάδα ερευνητών κατάφερε να «δει» τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κοντινό στη Γη καφέ νάνο. Η πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι στον καφέ νάνο υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις - μόνο που αντί για νερό τα νέφη τον βομβαρδίζουν με… λιωμένο σίδηρο.

Καφέ νάνοι ονομάστηκαν τα σώματα που βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε πλανήτες και άστρα με τους περισσότερους ειδικούς να κάνουν λόγο για… «αποτυχημένα άστρα». Πριν από λίγες εβδομάδες επιστήμονες στις ΗΠΑ παρατήρησαν 44 καφέ νάνους και, όπως διαπίστωσαν, σε αυτούς εξελίσσονται ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια «είδαν» τρομερές θύελλες σε περίπου 20 καφέ νάνους. Όπως ανέφεραν, σε πολλούς καφέ νάνους μαίνονται πολύ μεγάλης έντασης τυφώνες που συνοδεύονται από εκτυφλωτικές αστραπές ενώ επίσης βρέχει λιωμένο σίδερο και «χιονίζει» καυτή άμμο.

Ο Luhman 16B βρίσκεται σε απόσταση 6.7 έτη φωτός από τη Γη και είναι ο τρίτος κοντινότερος σε εμάς καφέ νάνος.

Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου στη Χιλή και εστίασαν την προσοχή τους στον Luhman 16B. Η πρώτη διαπίστωση των ερευνητών ήταν πως ο Luhman 16B καλύπτεται από ανομοιόμορφες νεφώσεις στις οποίες επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η θερμοκρασία στα νέφη του Luhman 16B αγγίζει τους 930 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στον Luhman 16B βρέχει λιωμένο σίδηρο επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μελέτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στις επιθεωρήσεις «Nature» και «Astrophysical Journal Letters» και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου για τη νέα επιστήμη της «αστρο-μετεωρολογίας». Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα ευελπιστούν ότι σύντομα θα αναπτύξουν τις μεθόδους και τα εργαλεία για να κάνουν προβλέψεις για τον καιρό σε εξωπλανήτες. Η ανάπτυξη της αστρο-μετεωρολογίας θεωρείται πολύ σημαντική στην προσπάθεια εντοπισμού ενός πλανήτη φιλόξενου για την παρουσία της ζωής.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=562354

C6C127112A7FC6ED6BB360F5EF065D4E.jpg.2c9bd7dc765b1803cc5eabf85b514487.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος!

Εντοπίστηκε καφέ νάνος με ερυθρή ατμόσφαιρα

 

Λονδίνο

Μια εντυπωσιακή από κάθε άποψη ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι στη Βρετανία. Εντόπισαν ένα καφέ νάνο στον οποίο επικρατούν ασυνήθιστες για αυτού του είδους τα κοσμικά σώματα συνθήκες. Η πιο εμφανής αλλά και ενδιαφέρουσα είναι η ερυθρή απόχρωση του.

 

Η «εξωτική» ατμόσφαιρα

 

Καφέ νάνοι ονομάστηκαν τα σώματα που βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε πλανήτες και άστρα με τους περισσότερους ειδικούς να κάνουν λόγο για… «αποτυχημένα άστρα». Ο ULAS J222711-004547 είναι ένας καφέ νάνος που προσέλκυσε την προσοχή ομάδας αστρονόμων του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ισχυρό τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή και διαπίστωσαν ότι στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του υπάρχει ένα παχύ στρώμα νεφών. «Δεν είναι κάποιος τύπος νεφών από αυτά που υπάρχουν στη Γη. Τα νέφη σε αυτόν τον καφέ νάνο αποτελούνται κυρίως από μεταλλική σκόνη. Καταφέραμε όχι μόνο να παρατηρήσουμε την παρουσία της σκόνης αλλά και να υπολογίσουμε το μέγεθος των κόκκων της» αναφέρει ο Φρεντερίκο Μαρόκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε επίσης την παρουσία υδρατμών και μεθανίου στην ατμόσφαιρα του καφέ νάνου ενώ πιθανώς να υπάρχει και αμμωνία.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος των κόκκων της μεταλλικής σκόνης σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της ατμόσφαιρας, της προσδίδουν ένα μόνιμο, έντονα ερυθρό, χρώμα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανακάλυψη και κατανόηση σπάνιων ή εξωτικών αν προτιμάτε, ατμοσφαιρών όπως αυτή του καφέ νάνου θα προσφέρει νέα στοιχεία για το πόσα είδη ατμοσφαιρών μπορεί αν υπάρχουν στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society»

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=565256

0590F6B37B15FC34FD4B6C023B8ECC20.jpg.f641629aa62641a795347d9a9c8b7fd6.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

To ψυχρότερο άστρο. :cheesy:

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 ετών φωτός, είναι όμως τόσο σκοτεινό που παρέμενε άγνωστο ως σήμερα.

Είναι το ψυχρότερο γνωστό άστρο, ένας καφέ νάνος με θερμοκρασία από -13 έως 48 βαθμούς Κελσίου.

Οι καφέ νάνοι είναι σώματα που θεωρούνται άστρα, καθώς σχηματίζονται στο κέντρο πλανητικών συστημάτων από τη συμπύκνωση γιγάντιων σύννεφων υδρογόνου. Τα περισσότερα άστρα έχουν τόσο μεγάλη μάζα ώστε η πίεση στο εσωτερικό τους είναι αρκετή για να πυροδοτήσει αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης. Οι καφέ νάνοι, αντίθετα, δεν έχουν αρκετή μάζα για να λάμπουν και εκπέμπουν μόνο ένα αμυδρό κοκκινωπό φως ή υπέρυθρη ακτινοβολία -γι΄αυτό και αποκαλούνται συχνά «αποτυχημένα άστρα».

Ο κατεψυγμένος καφέ νάνος, με την ονομασία WISE J085510.83-071442.5, εκτιμάται ότι έχει μάζα μόλις τέσσερις φορές μεγαλύτερη του Δία, είναι δηλαδή μικρότερος από πολλούς εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Το αποτυχημένο άστρο είναι αόρατο στα οπτικά τηλεσκόπια, έγινε όμως αντιληπτό από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, το οποίο σαρώνει ολόκληρο τον ουρανό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αντιλήφθηκαν ένα αντικείμενο που είχε μετακινηθεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικές λήψεις και αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ένας άγνωστος ως σήμερα καφέ νάνος. Η μεγάλη ταχύτητα με την οποία φαινόταν να κινείται στον ουρανό υποδήλωνε ότι βρίσκεται εξαιρετικά κοντά, σε απόσταση μόλις 7,2 ετών φωτός.

Η μελέτη του WISE J085510.83-071442.5 θα μπορούσε τώρα να προσφέρει νέα στοιχεία σε μια σχετικά πρόσφατη διαμάχη για το εάν οι καφέ νάνοι πρέπει να θεωρούνται άστρα ή πλανήτες.

Μέχρι σήμερα, τον τίτλο του ψυχρότερου άστρου κατείχε ένας καφέ νάνος σε θερμοκρασία χλιαρού καφέ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231314445

.jpg.9dcb66e39ed9c4c38e7e5e1d2c5e48ca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Εξωτικό κοσμικό σώμα. :cheesy:

Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE ένα κοσμικό σώμα με κλιματικό ιστορικό που εντυπωσιάζει.

Οι καφέ νάνοι είναι σώματα που οι ειδικοί τα αναφέρουν ως «αποτυχημένα άστρα» και είναι κάτι ανάμεσα σε άστρα και πλανήτες. Οι ερευνητές εντόπισαν στον αστερισμό της Καμίνου ένα υπο-είδος καφέ νάνου, ένα σώμα που ανήκει στη φασματική ομάδα Υ, το οποίο οι επιστήμονες ονομάζουν «Υ νάνο». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος κοσμικού σώματος αφού έχουν εντοπισθεί μόλις 20 Υ νάνοι μέχρι σήμερα.

Ο νέος Υ νάνος βρίσκεται σε απόσταση 33-55 εκ. ετών φωτός από εμάς και ονομάστηκε WISE J0304-2705.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σώμα αυτό έχει βιώσει ακραίες κλιματικές μεταβολές. Την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του στο WISE J0304-2705 αναπτύσσονταν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.800 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή διατηρήθηκε για περίπου 20 εκ. έτη και στη συνέχεια άρχισε σταδιακά να πέφτει.

Όταν πλέον ήταν 120 εκ ετών το WISE J0304-2705 είχε θερμοκρασία 1.500 βαθμών Κελσίου η οποία γρήγορα έπεσε στους χίλιους βαθμούς και διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για περίπου ένα δισ. έτη.

Στη συνέχεια η θερμοκρασία του άρχισε να πέφτει και άλλο για να φτάσει στα σημερινά επίπεδα που κυμαίνονται από 100-150 βαθμούς Κελσίου. Η ανακάλυψη του WISE J0304-2705 ρίχνει νέο φως σε αυτή τη σπάνια κατηγορία σωμάτων αλλά προσφέρει και νέα δεδομένα για τις αλλαγές θερμοκρασίας που μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε διάφορα κοσμικά σώματα. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Astronomical Society»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σπάνιου καφέ νάνου που εντοπίστηκε και των μεταβολών θερμοκρασίας που βίωσε. Αρχικά ήταν καυτός σαν άστρο και υποχώρησε σταδιακά σε συνθήκες πλανήτη

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=621223

12CFF6C35A58600084D2F8855341816F.jpg.78dd272e1f7edc2c2a2382113c3a9166.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξωτικό κοσμικό σώμα.

Ο νέος Υ νάνος βρίσκεται σε απόσταση 33-55 εκ. ετών φωτός από εμάς και ονομάστηκε WISE J0304-2705.

3

 

Μήπως εννοούσες 33-55 έτη φωτός?Νομίζω είναι αρκετά αμυδρό αντικείμενο για να φαίνεται από τέτοιες αποστάσεις. :cheesy:

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σύννεφα βροχής πέραν του Ηλιακού Συστήματος. :cheesy:

Αμερικανοί αστρονόμοι από το Επιστημονικό Ιδρυμα Carnegie, στην Ουάσινγκτον, εντόπισαν για πρώτη φορά σύννεφα βροχής πέραν του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 7,3 ετών φωτός από τη Γη.

Η ανακάλυψη έγινε σε έναν καφέ νάνο, έναν «γίγαντα» αερίων που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν αποτυχημένο αστέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί εξαιτίας της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Σε αντίθεση με τους πλανήτες, ο καφέ νάνος ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας. Ένας καφέ νάνος θα μπορούσε κάποια στιγμή να είχε ξεκινήσει αντιδράσεις θερμοπυρηνικής σύντηξης, αλλά να μην είχε φτάσει ποτέ σε μια σταθερή κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να σβήσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι παρατηρήσεις τους ευσταθούν, τότε θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά στην ανακάλυψη κατοικήσιμων πλανητών με συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Γης.

Βάσει των ευρημάτων των ειδικών, ο καφέ νάνος ονόματι WISE J0855-0714, είναι ο πιο παγωμένος που έχει βρεθεί ως τώρα, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -48 και -13 βαθμών Κελσίου.

Μελετώντας την ακτινοβολία στο εγγύς υπέρυθρο συνολικά 151 λήψεων, προερχόμενων από το τηλεσκόπιο Magellan Baade στη Χιλή, οι ερευνητές είδαν ότι το χρώμα των αερίων που περιέβαλλαν τον καφέ νάνο αντιστοιχούσε σε εκείνο ενός μοντέλου που προέβλεπε την ύπαρξη σύννεφων νερού (δηλαδή πάγου λόγω των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών του) στην ατμόσφαιρά του.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορέσουν να επαληθευθούν με τη βοήθεια του υπερ-τηλεσκοπίου της NASA, James Webb Space Telescope (JWST), το οποίο αποτελεί τον «διάδοχο» του Hubble και πρόκειται να τεθεί σε τροχιά το 2018.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=625676

6EADD174F6A554FDFDF39D29677B99F4.jpg.e97bd4bccacf80b5358f6b60b8e51373.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Παρατηρήθηκε τερατώδες σέλας σε καφέ νάνο. :cheesy:

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα σέλας εκτός του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα το φαινόμενο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, καθώς εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες, ίσως κι ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από ό,τι στη Γη.

Το θεαματικό σέλας, που είναι περισσότερο κόκκινο παρά πράσινο-μπλε, όπως στον πλανήτη μας, εντοπίσθηκε όχι πάνω από έναν εξωπλανήτη, αλλά γύρω από ένα καφέ νάνο μεγάλο όσο ο Δίας, σε απόσταση 18 ετών φωτός, στον αστερισμό της Λύρας.

Οι καφέ νάνοι είναι σώματα που θεωρούνται άστρα, καθώς σχηματίζονται στο κέντρο πλανητικών συστημάτων από τη συμπύκνωση γιγάντιων σύννεφων υδρογόνου. Τα περισσότερα άστρα έχουν τόσο μεγάλη μάζα ώστε η πίεση στο εσωτερικό τους είναι αρκετή για να πυροδοτήσει αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης.

Οι καφέ νάνοι, αντίθετα, δεν έχουν αρκετή μάζα για να λάμπουν και εκπέμπουν μόνο ένα αμυδρό κοκκινωπό φως ή υπέρυθρη ακτινοβολία για αυτό και αποκαλούνται συχνά «αποτυχημένα άστρα».

Επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Γκρεγκ Χάλιναν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν την ανακάλυψη με επίγεια οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια δήλωσαν ότι αποτελεί αίνιγμα με ποιο τρόπο παράγεται σέλας στον καφέ νάνο που έλαβε την κωδική ονομασία LSR J1835.

Το φαινόμενο του σέλαος στη Γη -και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος- δημιουργείται, όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν ορμητικά με την πλανητική μαγνητόσφαιρα και ατμόσφαιρα. Το γήινο μαγνητικό πεδίο παγιδεύει τα σωματίδια του Ήλιου και τα επιταχύνει, υποχρεώνοντας τα ηλεκτρόνιά τους να πέσουν σαν «βροχή» στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να συγκρούονται με τα μόρια των χημικών στοιχείων και να τα υποχρεώνουν να εκπέμψουν φωτεινή ακτινοβολία.

Στη Γη το σέλας είναι κυρίως πρασινωπό, επειδή τα ηλιακά ηλεκτρόνια συγκρούονται με τα άφθονα άτομα οξυγόνου της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ στην περίπτωση του καφέ νάνου LSR J1835 είναι ερυθρωπό, επειδή η ατμόσφαιρά του περιέχει κυρίως υδρογόνο. Επειδή όμως το LSR J1835 δεν έχει άλλα άστρα κοντά του για να το «βομβαρδίζουν» με ακτινοβολία, παραμένει ερωτηματικό μέσω ποιου μηχανισμού παράγεται το σέλας του.

Από την άλλη, επειδή συνεχίζεται η διαμάχη κατά πόσο οι καφέ νάνοι είναι παρ’ ολίγον κανονικά άστρα ή παρ’ ολίγον μεγάλοι πλανήτες, η νέα ανακάλυψη φαίνεται να ενισχύει τη δεύτερη εκδοχή. Εφόσον έχουν ήδη εντοπισθεί νέφη στην ατμόσφαιρα τέτοιων ουρανίων σωμάτων και τώρα παρατηρείται και σέλας, η «ζυγαριά», όσον αφορά τη φύση τους, γέρνει μάλλον προς την πλευρά των πλανητών.

Οι αστρονόμοι αισιοδοξούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν το φαινόμενο του σέλαος και σε κανονικούς εξωπλανήτες. Μέχρι σήμερα το πιο λαμπρό σέλας έχει εντοπισθεί στον Δία, ο οποίος διαθέτει το πιο ισχυρό μαγνητικό πεδίο στο ηλιακό μας σύστημα.

Το σέλας του LSR J1835 είναι τουλάχιστον 200 φορές πιο φωτεινό από εκείνο του Δία.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

http://physicsgg.me/2015/07/30/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%80/

aurora-670x440-150729-jpg.jpg.57b724e77e9ba459d4633123d918d4cb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα σύννεφα με νερό εκτός του ηλιακού μας συστήματος. :cheesy:

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για σύννεφα που περιέχουν νερό, σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για το «αποτυχημένο» κρύο άστρο WISE 0855, έναν καφέ «νάνο» που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 7,2 ετών φωτός από τη Γη, στην ατμόσφαιρα του οποίου φαίνεται πως έχουν σχηματισθεί νέφη που περιέχουν παγωμένα σταγονίδια νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας 'Αντριου Σκέμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters».

Το εν λόγω (παρ' ολίγον) άστρο, που έχει πενταπλάσια μάζα από τον Δία, είναι πολύ μεγάλο για πλανήτης, αλλά και πολύ μικρό για άστρο, έτσι ποτέ δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει τις διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό του, ώστε να λάμψει.

Ο καφέ «νάνος» είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014 από το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA. Η νέα ανακάλυψη των νεφών με υδρατμούς έγινε με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου Gemini North στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν φασματοκοπική ανάλυση στο φως του άστρου, στην ατμόσφαιρα του οποίου η θερμοκρασία είναι μόλις μείον 23 βαθμοί Κελσίου (πρόκειται για το ψυχρότερο γνωστό αντικείμενο εκτός του ηλιακού μας συστήματος).

http://www.pronews.gr/portal/20160708/genika/diastima/49/anakalyfthikan-ta-prota-synnefa-me-nero-ektos-toy-iliakoy-mas-systimatos

space_13.jpg.3e811020743f3820b5994450a0ca39fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Καφέ νάνος που έχει την μεγαλύτερη μάζα και την πιο «καθαρή» χημική σύσταση. :cheesy:

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον δρα ΖενγκΧούα Τσανγκ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των ισπανικών Καναρίων Νήσων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, ανακάλυψαν ένα καφέ νάνο που έχει την μεγαλύτερη μάζα και την πιο «καθαρή» χημική σύσταση από κάθε άλλο άστρο του είδους του έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι καφέ νάνοι είναι αποτυχημένα άστρα, στα οποία -λόγω μικρού μεγέθους- ποτέ δεν ξεκίνησε η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης του υδρογόνου σε ήλιο, έτσι ώστε να γίνουν λαμπροί ήλιοι. Θεωρούνται κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα σε άστρα και μεγάλους πλανήτες.

Ο συγκεκριμένος καφέ νάνος, γνωστός ως SDSS J01014+1535, βρίσκεται στην άλω του γαλαξία μας, δηλαδή στις εσχατιές του, όπου υπάρχουν τα πιο αρχαία άστρα του. Κινείται σε απόσταση 750 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων και αποτελείται από αρχέγονο αέριο περίπου 250 φορές πιο καθαρό από τον Ήλιο μας (με πάνω από 99,99% υδρογόνο και ήλιο).

Έχει ηλικία περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών και η μάζα του είναι 90 φορές μεγαλύτερη του Δία.

http://www.pronews.gr/portal/20170327/genika/diastima/49/epistimones-anakalypsan-ta-pio-megala-magnitika-pedia-sto-sympan

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

NASA: Απλοί πολίτες ανακάλυψαν ένα σύστημα «καφέ νάνων» :cheesy:

Εκατοντάδες είναι οι ανακαλύψεις από απλούς πολίτες που πολλές φορές δίχως επιστημονικές γνώσεις συμβάλλουν σε τεράστιο βαθμό στη διαμόρφωση του σημερινού διαστημικού προγράμματος.

Η NASA ενημέρωσε για τη συμβολή των ιδιωτών στο πρόγραμμά της και τις ανακαλύψεις που έχουν επιτύχει μέσω του Backyard Worlds: Planet 9, ενός επιστημονικού προγράμματος πολιτών που χρηματοδοτείται από τη διαστημική υπηρεσία και είναι μια συνεργασία μεταξύ εθελοντών και επαγγελματιών επιστημόνων.

Το Backyard Worlds ενσωματώνει δεδομένα από τον δορυφόρο της NASA Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer (NEOWISE), μαζί με τις παρατηρήσεις all-sky που συλλέχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2011 υπό το προηγούμενο moniker, WISE. Τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και τις εγκαταστάσεις του NOIRLab του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος συνέβαλαν επίσης στην ανάλυση.

«Τεράστια σύγχρονα σύνολα δεδομένων μπορούν να ξεκλειδώσουν τις ανακαλύψεις ορόσημων και είναι συναρπαστικό που θα μπορούσαν να εντοπιστούν πρώτα από πολίτες επιστήμονες», δήλωσε ο Aaron Meisner, βοηθός επιστήμονας στο NOIRLab του NSF και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που περιγράφει τους καφέ νάνους.

«Αυτές οι ανακαλύψεις του Backyard Worlds δείχνουν ότι τα μέλη του κοινού μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της επιστημονικής μας κατανόησης της ηλιακής μας γειτονιάς», πρόσθεσε.

Οι καφέ νάνοι δεν είναι αρκετά τεράστιοι για να τροφοδοτηθούν σαν αστέρια, αλλά εξακολουθούν να είναι πολλές φορές βαρύτεροι από τους πλανήτες. Παρά το όνομά τους, οι καφέ νάνοι φαίνονται στην πραγματικότητα πορτοκαλί-κόκκινο στο ανθρώπινο μάτι.

Ενώ οι καφέ νάνοι μπορεί να είναι εξαιρετικά ζεστοί, ακόμη και χιλιάδες βαθμοί Φαρενάιτ, πολλοί από αυτούς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι πιο κρύοι από το σημείο βρασμού του νερού! Μερικοί πλησιάζουν ακόμη και τη θερμοκρασία της Γης και είναι αρκετά δροσεροί για να φιλοξενήσουν νερά, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ανοίγει διάπλατα ένα διαφορετικό επίπεδο στην ανάλυσή τους.

Ωστόσο, εκπέμπουν θερμότητα με τη μορφή υπέρυθρου φωτός, το οποίο είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι, αλλά ανιχνεύεται από τηλεσκόπια όπως το NEOWISE και το Spitzer. Για κρύους καφέ νάνους όπως αυτοί σε αυτήν τη μελέτη, το υπέρυθρο σήμα είναι επίσης αχνό, οπότε είναι ευκολότερο να βρεθούν όσο πιο κοντά βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη και ο χαρακτηρισμός αστρονομικών αντικειμένων κοντά στον Ήλιο είναι θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση του τόπου μας και της ιστορίας του σύμπαντος. Με τις σχετικά κρύες θερμοκρασίες τους, αυτοί οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες καφέ νάνοι αντιπροσωπεύουν μια μακρά αναμενόμενη σχέση που λείπει στον πληθυσμό των καφέ νάνων.

«Οι νέες ανακαλύψεις μας συμβάλλουν στη σύνδεση των κουκίδων μεταξύ του 0855 και των άλλων γνωστών καφέ νάνων», δήλωσε ο αστροφυσικός Marc Kuchner, ο κύριος ερευνητής του Backyard Worlds και ο Citizen Science Officer της Διεύθυνσης Επιστημών Αποστολής της NASA. Ο Kuchner είναι επίσης αστροφυσικός στο διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland.

Δεδομένου ότι οι ίδιες φυσικές διεργασίες μπορεί να σχηματίσουν πλανήτες και καφέ νάνους, τα νέα ευρήματα προσφέρουν προοπτικές για έρευνα σε κόσμους πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.

«Αυτό το έγγραφο είναι απόδειξη ότι η ηλιακή γειτονιά εξακολουθεί να είναι αχαρτογράφητη περιοχή και οι επιστήμονες των πολιτών είναι εξαιρετικοί αστρονομικοί χαρτογράφοι», δήλωσε ο συντάκτης Jackie Faherty του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. «Η χαρτογράφηση των πιο κρύων καφέ νάνων στις χαμηλότερες μάζες μας δίνει βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία σχηματισμού αστεριών χαμηλής μάζας, παρέχοντας παράλληλα μια λίστα στόχων για λεπτομερείς μελέτες της ατμόσφαιρας των αναλόγων του Δία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πώς συνεργάστηκαν επαγγελματίες επιστήμονες και επιστήμονες πολιτών

Για να βρούμε τους πιο κρύους, πλησιέστερους γείτονές μας, οι επαγγελματίες αστρονόμοι του έργου Backyard Worlds στράφηκαν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 100.000 επιστήμονες πολιτών. Αυτοί οι εθελοντές επιθεωρούν επιμελώς τρισεκατομμύρια pixel εικόνων τηλεσκοπίου για να εντοπίσουν τις λεπτές κινήσεις των καφέ νάνων. Παρά τις ικανότητες της μηχανικής μάθησης και των υπερυπολογιστών, δεν υπάρχει υποκατάστατο του ανθρώπινου ματιού όταν πρόκειται για καθαρισμό εικόνων τηλεσκοπίου για κινούμενα αντικείμενα. Για αυτήν τη νέα ομάδα καφέ νάνων, 20 επιστήμονες πολιτών σε 10 διαφορετικές χώρες αναφέρονται ως συν-συγγραφείς της μελέτης.

Οι εθελοντές του Backyard Worlds έχουν ήδη ανακαλύψει περισσότερους από 1.500 ψυχρούς κόσμους κοντά στον Ήλιο. Η νέα ανακάλυψη 95 καφέ νάνων είναι το μεγαλύτερο δημοσιευμένο δείγμα αυτών των αντικειμένων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ μέσω ενός επιστημονικού προγράμματος πολιτών.

Οι νέες ανακαλύψεις του Backyard Worlds υπογραμμίζουν επίσης την πρωτοποριακή κληρονομιά του Spitzer που αποκαλύπτει τους πιο δροσερούς γείτονες του Ήλιου.

Το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για την εξέταση καφέ νάνων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα και τι μπορούν να αποκαλύψουν σχετικά με το σχηματισμό πλανητών και την ατμόσφαιρα τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/907063_nasa-aploi-polites-anakalypsan-ena-systima-kafe-nanon-vinteo

nasa1.jpg.8b526bf0d7b3efe42a5456857aeb44db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Οι ρίγες ενός καφέ νάνου. :cheesy:

Οι καφέ (φαιοί) νάνοι δεν είναι ούτε άστρα, ούτε πλανήτες. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αποτυχημένα άστρα. Έχουν περίπου το μέγεθος του Δία, αλλά (συνήθως) με δεκάδες φορές μεγαλύτερη μάζα. Οι πυρήνες τους δεν έχουν αρκετή θερμοκρασία και πίεση για να διατηρήσουν τις πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης που πραγματοποιούνται στα άστρα όπως ο ήλιος μας. Είναι θερμοί όταν σχηματίζονται και σταδιακά η θερμοκρασία τους μειώνεται. H λάμψη τους είναι μικρή καθώς εξασθενίζει αργά στην διάρκεια της ζωής τους και τα τηλεσκόπια δεν μπορούν να δουν καθαρά την ατμόσφαιρα αυτών των αντικειμένων.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA, Spitzer και Hubble κατάφεραν το 2013 να ρίξουν μια πρώτη ματιά στην «θυελλώδη ατμόσφαιρα» ενός καφέ νάνου, του 2MASS J22282889–4310262.

Την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε και η ανακάλυψη του δυαδικού συστήματος καφέ νάνων (Luhman 16Α και Luhman 16Β), σε μια απόσταση 6,5 ετών φωτός από τη Γη. Το εύρημα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους αστρονόμους να μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτά τα περίεργα αντικείμενα. Και το 2014 οι αστρονόμοι του ινστιτούτου Max Planck κατάφεραν να διακρίνουν την ατμόσφαιρα του Luhman 16B.

Πριν από μερικές μέρες οι αστρονόμοι Apai et al δημοσίευσαν στο περιοδικό Astrophysical Journal μια σχετική εργασία με τίτλο ‘ΤESS Observations of the Luhman 16 AB Brown Dwarf System: Rotational Periods, Lightcurve Evolution, and Zonal Circulation‘.

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/abcb97

Χρησιμοποιώντας τις υψηλής ακρίβειας μετρήσεις λαμπρότητας από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), διαπίστωσαν ότι η ατμόσφαιρα του φαιού νάνου Luhman 16B κυριαρχείται από ρεύματα ανέμων μεγάλης ταχύτητας, η κυκλοφορία των οποίων του δίνει μια ‘ριγέ’ εμφάνιση. Η μελέτη των αστρονόμων δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα στην μετακίνηση των αερίων μαζών στις ατμόσφαιρες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και των καφέ νάνων.

Το βίντεο που ακολουθεί και το άρθρο από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ΕΔΩ: ‘Striped or Spotted? Winds and Jet Streams Found on the Closest Brown Dwarf‘, εξηγούν με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί οι ζώνες και οι ρίγες που παρατήρησαν οι αστρονόμοι στον καφέ νάνο Luhman 16B υποδεικνύουν ταραχώδεις διεργασίες στο εσωτερικό της ατμόσφαιράς του:

https://physicsgg.me/2021/01/10/%ce%bf%ce%b9-%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%86%ce%ad-%ce%bd%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85/

brown-dwarf.thumb.jpg.9cbf0e236779657f6aaaa5caabf33bd8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Εντοπίστηκαν καφέ νάνοι… σπρίντερ. :cheesy:

Οι καφέ νάνοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή περιφέρονται μόνοι τους στο Διάστημα γεγονός που υποδεικνύει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε τρεις καφέ νάνους οι οποίοι περιστρέφονται με πρωτοφανή για αυτά τα σώματα ταχύτητα ικανή να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή τους. Οι τρεις καφέ νάνοι με τις κωδικές ονομασίες 2MASS J04070752+1546457, 2MASS J12195156+3128497 και 2MASSJ03480772−6022270 κινούνται με ταχύτητα 350 χιλιάδων χλμ./ώρα.

«Όπως φαίνεται έχουμε να κάνουμε με τα ανώτατα όρια της ταχύτητας με την οποία μπορεί να περιστρέφονται οι καφέ νάνοι. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που κάναμε εμείς καθώς και άλλες ερευνητικές ομάδες δεν εντοπίστηκε κάποιος άλλος καφέ νάνος που να έχει παρόμοια ταχύτητα. Η ταχύτητα αυτή είναι οριακή για τους καφέ νάνους αφού λίγο μεγαλύτερη θα οδηγούσε στην καταστροφή τους, θα διαλύονταν κυριολεκτικά» αναφέρει η Μέγκαν Τάνοκ, επιστήμονας του τμήματος Φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου Western στον Καναδα που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τους τρεις καφέ νάνους χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη με τα επίγεια τηλεσκόπια Gemini North στην Χαβάη και Magellan Baade στην Χιλή. Η ταχύτητα των τριών καφέ νάνων είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχουν συνήθως αυτά τα σώματα και 30% μεγαλύτερη από το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ ταχύτητας ενός καφέ νάνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έτσι και αλλιώς ασθενείς βαρυτικές δυνάμεις των καφέ νάνων οι οποίες συγκρατούν στην θέση τους τα υλικά του από ένα επίπεδο ταχύτητας και μετά δεν θα μπορούν να το κάνουν πλέον. Αυτό το επίπεδο, αυτό το όριο φαίνεται ότι είναι η ταχύτητα των τριών καφέ νάνων και αν αυτοί στο μέλλον ή κάποιος άλλος στο Σύμπαν ξεπεράσει αυτή την ταχύτητα θα καταστραφεί βίαια. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomical Journal».

https://www.naftemporiki.gr/story/1712502/entopistikan-kafe-nanoi-sprinter

kafe-nanos.jpg.96d8488aae32d802160c7a3885c6fa0e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Μοναδικός καφέ νάνος στο Γαλαξία βαφτίστηκε «Το Ατύχημα» :cheesy:

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία για ένα πραγματικά μοναδικό καφέ νάνο τον οποίο ανακάλυψε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. Οι καφέ νάνοι είναι κοσμικά σώματα που θεωρούνται κάτι ανάμεσα σε πλανήτες και άστρα. Χαρακτηρίζονται ως υποαστρικά σώματα και αποτελούν στην ουσία αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αποτυχημένα άστρα».

Σε απόσταση 50 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται αυτός ο καφέ νάνος που έλαβε την κωδική ονομασία WISE 1534–1043. Αυτός ο καφέ νάνος κινείται με ταχύτητα περίπου 800 χιλιάδων χλμ./ώρα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε καφέ νάνο γνωρίζουμε. Επίσης σε ορισμένα κύματα κύματος εμφανίζεται πολύ φωτεινός ενώ σε άλλα θαμπός.

Πρόκειται για ένα καφέ νάνο με χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει κανείς από τους περίπου δύο χιλιάδες καφέ νάνους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας. Οι επιστήμονες που τον μελετούν εικάζουν μάλιστα ότι έχει ηλικία 10-13 δισ. ετών που είναι διπλάσια από αυτή που έχουν οι καφέ νάνοι που γνωρίζουμε.

Αστρονόμοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Caltech) που είναι ανάμεσα σε αυτούς που ασχολούνται με το μυστηριώδες κοσμικό σώμα το ονόμασαν «Το Ατύχημα». Η παρουσία του συγκεκριμένου καφέ νάνου αναθεωρεί τα κοσμολογικά μοντέλα και τις προβλέψεις των ειδικών για αυτά τα σώματα αφού όπως φαίνεται υπάρχουν πολλοί περισσότεροι στον γαλαξία μας από όσους πιστεύαμε ότι υπήρχαν. Οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100 δισ. καφέ νάνους που κυκλοφορούν στο διαστρικό κενό του γαλαξία μας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1767346/monadikos-kafe-nanos-sto-galaksia-baftistike-to-atuxima

kafe-nanos.jpg.5f4f508cfa9126273c2d6848c16f1ce6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε δεκάδες καφέ νάνους στη γαλαξιακή μας γειτονιά.

kafe-nanos.jpg
NASA/JPL-Caltech/

Οι μυστηριώδεις καφέ νάνοι αφθονούν στο Σύμπαν αλλά δεν είναι εύκολα εντοπίσημοι ούτε εύκολο να μελετηθούν.

Οι καφέ νάνοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους δείχνει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.Οι καφέ νάνοι είναι ουράνια σώματα μεγαλύτερα από το Δία, αλλά με μικρότερη μάζα από την απαιτούμενη ώστε να μετατραπούν σε άστρα. Παρόλο που ο πληθυσμός τους στο γαλαξία μας πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγάλος, μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί μονάχα μερικές εκατοντάδες τέτοια σώματα καθώς η ακτινοβολία τους είναι πολύ αμυδρή και το μέγεθός τους σχετικά μικρό.Έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όταν γεννιούνται (δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου) . Καθώς σταδιακά κρυώνουν η θερμοκρασία τους υποχωρεί πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Φράνκ Κιούι που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Backyard Worlds κατάφερε να εντοπίσει 34 δυαδικά συστήματα που αποτελούνται από καφέ νάνους οι οποίοι έχουν μάλιστα θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές του μέσου όρου των καφέ νάνων.Στο πρόγραμμα Backyard Worlds συμμετέχουν περίπου 150 χιλιάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι που μελετούν δεδομένα που έχουν προκύψει από διάφορες επιστημονικές μελέτες και έρευνες αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να οδηγούν σε κάποιες ανακαλύψεις, στοιχεία που έχουν για κάποιο λόγο έμειναν στο περιθώριο των μελετών ή τα παράβλεψαν οι ερευνητές. Ο Κιούι μελέτησε δεδομένα από το αρχείο Astro Data του Εθνικού Εργαστηρίου Έρευνας Υπέρυθρης Αστρονομίας των ΗΠΑ (NOIRLab) και εντόπισε αυτά τα δυαδικά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές σχετικά κοντινές στο ηλιακό μας σύστημα. Επαγγελματίες αστρονόμοι μελέτησαν τα ευρήματα του Κιούι και με δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη που προσφέρει νέα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Εξωτικό αποτυχημένο άστρο πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.

kafenanos-696x392.jpg
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός καφέ νάνου (πηγή φωτό NASA/ESAJPL)

Πρόκειται για ένα καφέ νάνο με θερμοκρασία τριπλάσια από τη φυσιολογική.Με άρθρο 

https://arxiv.org/abs/2306.08672

της στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσίευσεων arXiv ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός «εξωτικού» κοσμικού σώματος που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,400 τών φωτός από τη Γη. Οι ερευνητές έδωσαν στο σώμα αυτό την κωδική ονομασία WD0032-317B και οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τύπο καφέ νάνου. Οι καφέ νάνοι χαρακτηρίζονται ως υποαστρικά σώματα και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο έναν «αποτυχημένο αστέρα» ή κατά κάποιους ειδικούς ένα κοσμικό σώμα ενδιάμεσο σε ένα άστρο και έναν πλανήτη.Οι καφέ νάνοι έχουν ατμοσφαιρικές συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Δία αλλά έχουν μάζα 13-80 μεγαλύτερη από αυτή του γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος. Οι καφέ νάνοι έχουν θερμοκρασίες επιφανείας που αγγίζουν τους 2,200 βαθμούς Κελσίου όταν κατά μέσο όρο η θερμοκρασία σε ένα συμβατικό άστρο είναι περίπου 3,700 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η θερμοκρασία στην επιφάνεια του WD0032-317B είναι 7,700 βαθμοί Κελσίου που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια του Ήλιου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή θερμοκρασία για καφέ νάνο με την επιστημονική κοινότητα να πονοκεφαλιάζει για το τι συμβαίνει. Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στις αλληλεπιδράσεις του WD0032-317B με το μητρικό του άστρο, ένα καυτό λευκό νάνο. Ο καφέ νάνος είναι τόσο κοντά στο λευκό νάνο ώστε ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από αυτόν σε μόλις 12 ώρες.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1485897/exotiko-apotychimeno-astro-ponokefaliazei-toys-epistimones/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

To James Webb εντόπισε ένα διαστημικό σώμα που δεν έπρεπε να υπάρχει.

kafenanos-696x392.jpg
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός καφέ νάνου (πηγή φωτό NASA/ESAJPL)

Πρόκειται για ένα καφέ νάνο η παρουσία του οποίου πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.Οι καφέ νάνοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους δείχνει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.Οι καφέ νάνοι είναι ουράνια σώματα μεγαλύτερα από το Δία, αλλά με μικρότερη μάζα από την απαιτούμενη ώστε να μετατραπούν σε άστρα. Παρόλο εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 δισ. καφέ νάνοι στο γαλαξία μας, μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί λιγότεροι από δύο χιλιάδες καθώς η ακτινοβολία τους είναι πολύ αμυδρή και το μέγεθός τους σχετικά μικρό. Έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όταν γεννιούνται (δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου) . Καθώς σταδιακά κρυώνουν η θερμοκρασία τους υποχωρεί πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.Σε απόσταση περίπου χιλίων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το μοριακό νέφος του Περσέα το οποίο αποτελεί μια περιοχή αστρογένεσης. Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα όργανα του στο μοριακό νέφος του Περσέα και εστίασε σε ένα αστρικό σμήνος που υπάρχει μέσα σε αυτό το νέφος. Μέσα στο σμήνος που έχει την κωδική ονομασία IC 348 το James Webb εντόπισε έναν καφέ νάνο ο οποίο αποτελεί προϊόν ενός διαστημικού περιβάλλοντος το οποίο σύμφωνα με τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα δεν επιτρέπει τη δημιουργία διαστημικών σωμάτων είτε αυτά είναι άστρα είτε πλανήτες.

moriakonefos.jpg Εντυπωσιακή εικόνα που κατέγραψε το James Webb από το αστρικό σμήνος που βρίσκεται ο καφέ νάνος. πηγή φωτό (NASA, ESA, CSA, STScI, K. Luhman (Penn State University), and C. Alves de Oliveira (ESA))

Ο καφέ νάνος σε αυτό το νεαρό αστρικό σμήνος ξεφεύγει από τα μοντέλα σχηματισμού αστεριών εξαιτίας του μικρού σε μέγεθος νέφους αερίου μέσα στο οποίο γεννήθηκε. Ένα μικρότερο μοριακό νέφος όπως το IC 348 διαθέτει ασθενέστερη βαρύτητα και επομένως δεν δημιουργούνται συνθήκες κατάρρευσης του από την οποία προκύπτουν οι διεργασίες γέννησης άστρων.Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές αυτός ο καφέ νάνος δεν θα έπρεπε να σχηματιστεί είτε ως άστρο είτε ως πλανήτης. «Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την ανακάλυψη είναι το πώς μπορεί η διεργασία αστρογένεσης να συμβεί σε ένα τόσο περιορισμένο σε μάζα περιβάλλον» λέει η Καταρίνα Άλβες ντε Ολιβέιρα, επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Το Webb εντόπισε σέλας σε καφέ νάνο.

w1935.png?w=700 Καλλιτεχνική άποψη του καφέ νάνου W1935Αν οι καφέ νάνοι διαθέτουν ατμόσφαιρα ώστε να παρατηρείται και σέλας, τότε η φύση των οι καφέ νάνων τείνει μάλλον προς (παρ’ ολίγον) μεγάλους πλανήτες και όχι προς (παρ’ ολίγον) άστρα.

Στη Γη το εντυπωσιακό φαινόμενο του σέλαος δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται στο Διάστημα από τον Ήλιο φτάνουν στον πλανήτη μας και αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό του πεδίο και μόρια αερίων κυρίως στις περιοχές κοντά στους πόλους. Ο Δίας και ο Κρόνος έχουν παρόμοιες διεργασίες σέλαος που περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τα ηλιακά σωματίδια αλλά στο φαινόμενο παίζουν ρόλο κοντινοί στους δύο πλανήτες δορυφόροι τους όπως η Ιώ (για τον Δία) και ο Εγκέλαδος (για τον Κρόνο).Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Τζάκι Φάχερτι, αστρονόμο στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, κατάφερε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb να εντοπίσει την παρουσία σέλαος σε ένα απομονωμένο καφέ νάνο. Οι καφέ νάνοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή περιφέρονται μόνοι τους στο Διάστημα γεγονός που υποδεικνύει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.Ο καφέ νάνος W1935 βρίσκεται σε απόσταση 47 ετών φωτός από τη Γη και η παρουσία σέλαος σε αυτόν πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για το πώς δημιουργείται το φαινόμενο εκεί. Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι είτε άγνωστες εσωτερικές διεργασίες όπως διάφορα ατμοσφαιρικά φαινόμενα του Δία και του Κρόνου είτε εξωτερικές αλληλεπιδράσεις είτε με το διαστρικό πλάσμα είτε με ένα κοντινό ενεργό δορυφόρο του καφέ νάνου θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση του σέλαος σε αυτόν.«Με τον καφέ νάνο W1935 έχουμε τώρα μια θεαματική επέκταση ενός φαινομένου του ηλιακού συστήματος χωρίς καμία αστρική ακτινοβολία για να βοηθήσει στην εξήγηση. Με το James Webb, μπορούμε πραγματικά να ‘σηκώσουμε το καπάκι’ στη χημεία και να διαπιστώνουμε πόσο παρόμοια ή διαφορετική μπορεί να είναι η διαδικασία του σέλαος μακριά από το ηλιακό μας σύστημα» λέει ο Φάχερτι.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1563987/kosmiko-mystirio-me-selas-se-kafe-nano/ – https://webbtelescope.org/contents/news-releases/2024/news-2024-103

 

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης