Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το διαστημόπλοιο Hayabusa2 αποκαλύπτει περισσότερα μυστικά του αστεροειδούς Ryugu. :cheesy:

Τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2019, το διαστημόπλοιο Hayabusa2 άγγιξε την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu, και οι μετρήσεις που έκανε με διάφορα όργανα έδωσαν στους επιστήμονες πολύτιμα στοιχεία για τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του αστεροειδούς, πλάτους ενός χιλιομέτρου. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του Ryugu και άλλων αστεροειδών, καθώς και του ηλιακού συστήματος εν γένει.

Όταν το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε περίπου 5 δισ. χρόνια πριν, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού από το οποίο σχηματίστηκε έγινε ο ήλιος, και ένα μέρος του έγινε οι πλανήτες και τα στερεά σώματα, μεταξύ των οποίων οι αστεροειδείς. Οι πλανήτες έχουν αλλάξει πολύ έκτοτε, λόγω γεωλογικών διαδικασιών, χημικών αλλαγών κ.α. Ωστόσο οι αστεροειδείς έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές οι ίδιοι, καθώς είναι πολύ μικροί για να βιώσουν τέτοια πράγματα, και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τους ερευνητές, που διερευνούν το πρώιμο ηλιακό σύστημα και την προέλευσή μας.

«Πιστεύω πως η γνώση των εξελικτικών διαδικασιών των αστεροειδών και των πλανητών είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την προέλευση της Γης και της ίδιας της ζωής» είπε ο Τομοκάτσου Μορότα, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών στο University of Tokyo. «Ο αστεροειδής Ryugu παρουσιάζει μια εκπληκτική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτό καθώς είναι σχετικά κοντά, οπότε το Hayabusa2 θα μπορούσε να κάνει ένα ταξίδι επιστροφής σχετικά εύκολα».

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και έφτασε στον Ryugu τον Ιούνιο του 2018. Αυτή τη στιγμή επιστρέφει, και αναμένεται να επιστρέψει το φορτίο του τον Δεκέμβριο του 2020. Το φορτίο αυτό περιλαμβάνει μικρά δείγματα υλικού από την επιφάνεια, που το σκάφος συνέλεξε κατά τις δύο προσεδαφίσεις. Οι επιστήμονες αναμένουν να μάθουν πολλά από την απευθείας μελέτη του υλικού, ωστόσο το Hayabusa2 έχει ήδη βοηθήσει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τη φυσική και χημική σύνθεση του αστεροειδούς.

Όπως είπε ο Μορότα, ανακαλύφθηκαν κόκκοι σκουροκόκκινων ορυκτών, που είχαν παραχθεί από τη θέρμανση του ήλιου, υποδεικνύοντας πως σε κάποια φάση ο Ryugu πρέπει να πέρασε κοντά από τον ήλιο.

«Από προηγούμενες μελέτες ξέρουμε πως ο Ryugu είναι πλούσιος σε άνθρακα και περιέχει ορυκτά με νερό και οργανικά μόρια. Θέλαμε να μάθουμε πώς η θέρμανση από τον ήλιο άλλαξε χημικά αυτά τα μόρια» πρόσθεσε ο Μορότα. «Οι θεωρίες μας για τη θέρμανση από τον ήλιο θα μπορούσε να αλλάξει αυτά που γνωρίζουμε για τις τροχιακές δυναμικές των αστεροειδών στο ηλιακό σύστημα. Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τις γνώσεις μας για την ευρύτερη ιστορία του ηλιακού συστήματος, περιλαμβανομένων παραγόντων που μπορεί να έχουν επηρεάσει και την αρχέγονη Γη».

https://www.naftemporiki.gr/story/1598425/to-diastimoploio-hayabusa2-apokaluptei-perissotera-mustika-tou-asteroeidous-ryugu

hayabusa-2.jpg.542191ff3c5439e12c1f72fad470c51d.jpg

hayabusa2.jpg.969a18bc931a50c898399d720f4c27b4.jpg

hayabusa2_.png.a919d932c443805ba6909b95309c642a.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ο αστεροειδής Seiradakis(214843) :cheesy:

Ένας αστεροειδής πρόκειται να πάρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα Αστροφυσικού Γιάννη Σειραδάκη και συγκεκριμένα θα ονομαστεί Seiradakis(214843), μετά από πρόταση προς την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, της αστρονόμου και πρώην φοιτήτριας του, Χρύσας Αβδελίδου. Ο αριθμός που περιλαμβάνει το όνομα του αστεροειδούς δεν είναι τυχαίο, αφού ένας από τους pulsars που είχε ανακαλύψει ο ίδιος, ονομάζεται PSR 2148+63

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.

https://physicsgg.me/2020/05/16/%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-seiradakis214843/

cf83ceb5ceb9cf81ceb1ceb4ceb1cebaceb7cf82.thumb.png.bab9b401d73970100d7b4ca2ed99ae72.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής θα περάσει πάνω από τη Γη - Πιθανόν μεγαλύτερος από το «Empire Building» :cheesy:

Ένας «δυνητικά επικίνδυνος», όπως τον έχει χαρακτηρίσει η NASA, αστεροειδής αναμένεται να περάσει σύντομα πάνω από τη Γη, μάλιστα το μέγεθος του μπορεί να είναι μεγαλύτερο και από το «Empire State Building».

Ένας αστεροειδής που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από το "Empire State Building" αναμένεται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα και να περάσει από την Γη στις 6 Ιουνίου.

Ωστόσο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού θα απέχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Ο αστεροειδής, τον οποίο η NASA χαρακτήρισε το 163348 (2002 NN4), αναμένεται να περάσει το Σάββατο 6 Ιουνίου με ταχύτητα 11.146km / s.

Σύμφωνα με το SpaceReference.org, το 163348 (2002 NN4) είναι ένας «πολύ μικρός» αστεροειδής που έχει χαρακτηριστεί από τη NASA ως «δυνητικά επικίνδυνος» λόγω της προβλεπόμενης στενής διέλευσης του με τη Γη.

Θεωρείται ότι έχει διάμετρο μεταξύ 0,254 και 0,568 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον δυνητικά μεγαλύτερο από το "Empire State Building" στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει συνολικό ύψος 0,4432 χιλιόμετρα.

Ενώ θεωρείται μικρός σε «απόλυτους όρους», ο αστεροειδής εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από το 90% των άλλων.

Το SpaceReference.org αναφέρει: «Το 163348 (2002 NN4) είναι ένας πολύ μικρός αστεροειδής του οποίου η τροχιά θα μπορούσε να το φέρει πολύ κοντά στη Γη. Η NASA JPL έχει ταξινομήσει το 2002 NN4 ως "δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδές" λόγω της προβλεπόμενης στενής διέλευσης με Γη».

«Το 2002 NN4 περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 300 ημέρες (0,82 χρόνια), πλησιάζει τα 0,50 AU και φτάνει μέχρι τα 1,26 AU από τον ήλιο. Με βάση τη φωτεινότητα και τον τρόπο που αντανακλά το φως, το 2002 NN4 είναι πιθανώς μεταξύ 0,254 έως 0,568 χιλιόμετρα σε διάμετρο, καθιστώντας το μικρό γενικά. Όμως είναι μεγαλύτερο από το 90% των αστεροειδών. Περίπου συγκρίσιμο σε μέγεθος με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η περιστροφή του NN4 του 2002 έχει παρατηρηθεί. Ολοκληρώνει μια περιστροφή στον άξονα κάθε 14,50 ημέρες», τονίζει το σάιτ.

Ο αστεροειδής θα έχει πολλές «στενές προσεγγίσεις» με τη Γη στο μέλλον - περίπου 30 έχουν προβλεφθεί αυτή τη στιγμή- αλλά σύμφωνα με το SpaceReference.org δεν σκοπεύει να επιστρέψει μέχρι τον Ιούνιο του 2029.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/883908_dynitika-epikindynos-asteroeidis-tha-perasei-pano-apo-ti-gi-pithanon

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής με μέγεθος έξι γηπέδων ποδοσφαίρου πέρασε δίπλα από τη Γη. :cheesy:

Το πρωί της Κυριακής, πέρασε δίπλα από τη Γη, ένας αστεροειδής ο οποίος εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος έξι γηπέδων ποδοσφαίρου. Μάλιστα, οι επιστήμονες που είχαν μελετήσει την πορεία του είχαν δηλώσει εξαρχής ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη NASA, ο αστεροειδής 2002 NN4 πέρασε δίπλα από τη Γη το πρωί της Κυριακής στις 06:20 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Με εκτιμώμενη διάμετρο έως 1.870 πόδια (περίπου 569 μέτρα), ο αστεροειδής σίγουρα είναι μεγάλος, όμως στην πορεία που ακολουθεί απείχε περίπου 3,2 εκατ. μίλια μακριά από τον πλανήτη μας, (13 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι).

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας αστεροειδής που πέρασε από τη Γη εκτιμάται ότι είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον 2002 NN4. Οι ειδικοί την εποχή εκείνη τον κατέταξαν στους αστεροειδείς μετρίου μεγέθους.

NASA Asteroid Watch

@AsteroidWatch

Asteroid 2002 NN4 will safely pass by Earth on June 6 by over 13 lunar distances (LD) - 13 times the distance of the Moon from Earth, or approx. 3.2 million miles/5.1 million km. All known near-Earth object (#NEO) close approaches may be found here: https://cneos.jpl.nasa.gov/ca/

Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής που περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο έχει μήκος 33 χλμ, δήλωσε ο Lindley Johnson του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA. Η πιθανότητα ενός αστεροειδούς να συγκρουστεί με τη Γη είναι πολύ μικρή - συμβαίνει μία φορά κάθε δύο ή τρεις αιώνες, πρόσθεσε ο Johnson.

Το 2013, ένας μετεωρίτης διαμέτρου 16 μέτρων μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και κατέληξε στη Ρωσία. Κατά την έκρηξη που προκλήθηκε από τη σύγκρουση του στο έδαφος, τραυματίστηκαν περισσότερο από 1.000 άνθρωποι.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/885385_asteroeidis-me-megethos-exi-gipedon-podosfairoy-perase-simera-proi-dipla

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η λύση είναι μία: Τα συρματόσχοινα θα μας προστατεύσουν από έναν γιγάντιο αστεροειδή. :cheesy:

Ομάδα ερευνητών, μέσω ενός προσομοιωτή «απέδειξαν» πως μπορεί να αποφευχθεί η πτώση ενός γιγάντιου αστεροειδούς στον πλανήτη μας, κάτι που ενδεχόμενος να σήμανε μέχρι και τον αφανισμό μας.

Τη λύση για να μην έχει το ανθρώπινο είδος το τέλος των δεινοσαύρων πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα των ΗΠΑ. Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Springer» αποκαλύπτουν ότι μπορεί να αποφευχθεί η πτώση ενός τεράστιου αστεροειδούς στη Γη, αν τον δέσουν με συρματόσχοινα με έναν από τους μικρότερους αστεροειδής που τον «συνοδεύουν».

Μάλιστα, οι ερευνητές, όχι μόνο επέλεξαν τον αστεροειδή που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, αλλά εφάρμοσαν και με επιτυχία την τεχνική σε προσομοιώσεις που «έτρεξαν» σε υπολογιστές.

​Πρόκειται για τον αστεροειδή Μπενού (Bennu) με διάμετρο 492 μέτρα, ο οποίος, σύμφωνα με τους αστρονόμους, μπορεί να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2060.

Η προσομοίωση προέβλεπε ότι στις 28 Οκτωβρίου του 2035 θα εκτοξεύσουμε ένα διαστημόπλοιο που θα είναι φορτωμένο με τεράστια συρματόσχοινα. Η ημερομηνία έχει επιλεγεί ώστε να φτάσει εγκαίρως στον Μπενού πριν αυτός πλησιάσει πάρα πολύ τη Γη.

​Οι αστροναύτες που θα επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο, θα δέσουν τη μια άκρη των συρματόσχοινων γύρω από έναν κοντινό και μικρότερο αστεροειδή και, στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα προσεγγίσει τον Μπενού, για να τον δέσει με την άλλη άκρη του!

Αλλαγή τροχιάς λόγω διαφορετικού κέντρου βάρους

Όταν ο μεγάλος και ο μικρός αστεροειδής συνδεθούν με τα συρματόσχοινα, θα αρχίσουν να κινούνται σαν ένα ενιαίο ουράνιο σώμα. Ωστόσο, το κέντρο βάρους αυτού του ενιαίου ουράνιου σώματος θα είναι διαφορετικό από αυτό του Μπενού και, κατά συνέπεια, θα αλλάξει η τροχιά του!

Άψογα! Πότε θα βγει η… ταινία;

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/889202_i-lysi-einai-mia-ta-syrmatoshoina-tha-mas-prostateysoyn-apo-enan-gigantio

asteroeidis.thumb.jpg.85100ee8aff70f01301e720292ab82a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δίμορφος: Αυτό είναι το όνομα που έλαβε το φεγγάρι του Διδύμου. :cheesy:

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε επίσημα την ονομασία Δίμορφος στο μικρό δορυφόρο του κοντινού στη Γη αστεροειδούς Δίδυμου, που θα αποτελέσει το στόχο της πρώτης στην ιστορία δοκιμαστικής αποστολής άμυνας του πλανήτη μας από μια πιθανή καταστροφική πρόσκρουση ουράνιου σώματος.

Τον Ιούλιο του 2021 η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα εκτοξεύσει με προορισμό το ζευγάρι Δίδυμου-Δίμορφου την αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), προκειμένου να δοκιμάσει για πρώτη φορά στην πράξη την τεχνολογία εκτροπής ενός αστεροειδούς από την τροχιά του, ώστε να πάψει να αποτελεί απειλή για τη Γη. Θα ακολουθήσει με τον ίδιο στόχο το 2024 η αποστολή Hera (Ήρα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Από κοινού οι αποστολές DART και Hera είναι γνωστές ως AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment).

Ο διαμέτρου 780 μέτρων Δίδυμος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη Γη, απλώς είναι ο πιο προσιτός αστεροειδής για μια τέτοια αποστολή, ενώ έχει την ιδιομορφία να συνοδεύεται από ένα μικροσκοπικό δορυφόρο, τον Δίμορφο, διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, περίπου όσο η Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου. Ο Δίδυμος είχε ανακαλυφθεί το 1996, ενώ ο «σύντροφος» του το 2003, αλλά έως τώρα δεν είχε «βαφτιστεί».

Το όνομα Δίμορφος προτάθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος και των δύο αποστολών DART και Hera. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «το όνομα Δίμορφος επελέγη εν αναμονή των αλλαγών του. Θα είναι γνωστός σε μας με δύο πολύ διαφορετικές μορφές, αυτή που θα δει η αποστολή DART πριν την πρόσκρουση και την άλλη που θα δει η Hera μετά την πρόσκρουση».

Ο Δίμορφος θα είναι το πρώτο ουράνιο σώμα στη διαστημική ιστορία, του οποίου η μορφή θα αλλάξει σημαντικά ως συνέπεια της ανθρώπινης παρέμβασης. Το σκάφος DART αναμένεται να φθάσει στο Δίμορφο το 2022 και σκοπίμως θα πέσει πάνω του για να μεταβάλει την τροχιά του. Το 2027 θα φθάσει στο Δίμορφο το ευρωπαϊκό σκάφος Hera για να δει από κοντά πόσο πετυχημένη ήταν η αποστολή του DART, όσον αφορά τις αλλαγές στη μορφή και στην τροχιά του φεγγαριού.

Προτού φθάσει το Hera, η πρόσκρουση του DART στο Δίμορφο θα παρατηρηθεί από τον μικρό δορυφόρο LICIACube της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος θα μεταφερθεί στο Δίδυμο από το αμερικανικό σκάφος και θα αυτονομηθεί από αυτό λίγες μέρες πριν την πρόσκρουση. Η αποστολή Hera θα μεταφέρει επίσης δύο μικρούς δορυφόρους CubeSat, οι οποίοι θα διαθέτουν ραντάρ χαμηλής συχνότητας για να σαρώσουν την εσωτερική δομή του Δίμορφου (πρώτη φορά θα γίνει κάτι τέτοιο από διαστημοσυσκευή).

Μέχρι σήμερα το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έχει καταγράψει 22.735 κοντινούς αστεροειδείς (μεταξύ αυτών ο Δίδυμος), πολλοί από αυτούς με τροχιές που προσεγγίζουν τη Γη. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί 390 αστεροειδείς με ένα φεγγάρι και άλλοι 15 που έχουν δύο δορυφόρους.

https://www.pentapostagma.gr/epistimi/6948464_dimorfos-ayto-einai-onoma-poy-elabe-feggari-toy-didymoy

1993553448_h1hxzo8o(1).thumb.jpg.afa0ba382952b5b16b0c40afffa90e1b.jpg

fotografia-Dart.thumb.jpg.d19f9bc8cc63a392a323e274e9c32047.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Μαύρος Ιππότης»: Το «εξωγήινης προέλευσης» αντικείμενο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και 50 χρόνια. :cheesy:

Ο «Μαύρος Ιππότης» είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τα τελευταία 50 χρόνια, εξάπτοντας τη φαντασία των υποστηρικτών των θεωριών συνωμοσίας.

Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι ο εν λόγω δορυφόρος έχει ηλικία 13.000 ετών και – φυσικά – είναι «εξωγήινης προέλευσης».

Η ιστορία του «Μαύρου Ιππότη» έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1954, όταν εφημερίδες δημοσίευσαν αφιερώματα για τον εν αποστρατεία επισμηναγού Donald Keyhoe, που ενδιαφερόταν παράλληλα για θέματα εξωγήινου πολιτισμού και UFO. Σύμφωνα με τον Keyhoe η αεροπορία των ΗΠΑ είχε εντοπίσει στην τροχιά της γης δύο δορυφoρους, παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή κανείς δεν είχε την τεχνολογία να θέσει σε τροχιά τεχνητούς δορυφόρους. Τον Φεβρουάριου του 1960 δημοσίευμα του περιοδικού TIME έκανε λόγο για άγνωστο αντικείμενο το οποίο αρχικά θεωρείτο Σοβιετικός δορυφόρος κατασκοπείας.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την προέλευση του εν λόγω αντικείμενο, προσδίδοντάς του μυθικές διαστάσεις και εντάσσοντάς στο στη λίστα των παγκόσμιων αφηγήσεων που εξάπτουν την φαντασία και έλκουν την προσοχή των συνωμοσιολόγων, όπως για παράδειγμα το Τέρας του Λοχνες.Κάποιες από τις θεωρίες που σχετίζονται με τον «Μαύρο Ιππότη» αναφέρουν ότι εκπέμπει μηνύματα μέσω ραδιοκυμάτων, ενώ άλλες θέλουν τον… Νίκολα Τέσλα να έχει λάβει μηνύματα από τον δορυφόρο το μακρινό 1899.

Ευτυχώς, εκτός από την συνωμοσιολογία υπάρχει και η επιστήμη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω «δορυφόρος» μάλλον αποτελείται από μια συστάδα συντριμμιών, κληροδότημα της εποχής του αγώνα των υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του διαστήματος, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται απλώς για μια οφθαλμαπάτη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/891456_mayros-ippotis-exogiinis-proeleysis-antikeimeno-poy-vrisketai-se-trohia

earth.thumb.jpg.5c90b6acca3eba3cb6002918940f0a2d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ινδία: 14χρονες ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που μπορεί να περάσει κοντά στη Γη. :cheesy:

Δύο Ινδές έφηβες ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη, αναλύοντας τις εικόνες από ένα τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ινστιτούτο διαστημικής εκπαίδευσης της Ινδίας.

Ο αστεροειδής βρίσκεται τώρα κοντά στον πλανήτη Άρη και λόγω της τροχιάς του εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην πορεία της Γης σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, ανέφερε η SPACE India, το ιδιωτικό ινστιτούτο όπου εκπαιδεύονται οι δύο 14χρονες. «Ανυπομονώ (…) πότε θα έχουμε την ευκαιρία να ονοματίσουμε τον αστεροειδή», είπε η Βαϊντέχι Βεκαρίγια, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να γίνει αστροναύτισσα, όταν μεγαλώσει.

Ο αστεροειδής, που προς το παρόν αποκαλείται HLV2514, μπορεί να «βαφτιστεί» επισήμως μόνο αφού η NASA επιβεβαιώσει την τροχιά του, είπε μια εκπρόσωπος της SPACE India.

Η Ραντίκα Λαχάνι, η άλλη μαθήτρια, είπε ότι μελετά πολύ. «Δεν έχω ούτε τηλεόραση στο σπίτι, για να επικεντρωθώ στις σπουδές μου», τόνισε.

Οι αστεροειδείς και οι κομήτες ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Κάθε χρόνο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν χιλιάδες από αυτούς. Το 2013, ένας αστεροειδής βαρύτερος από τον Πύργο του Άιφελ εξερράγη πάνω από την κεντρική Ρωσία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 1.000 άνθρωποι από το ωστικό κύμα.

Τα δύο κορίτσια, που κατάγονται από την πόλη Σουράτ της δυτικής Ινδίας, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό για να αναλύσουν τις εικόνες που τράβηξε το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης.

https://www.in.gr/2020/07/28/tech/india-14xrones-anakalypsan-enan-asteroeidi-pou-mporei-na-perasei-konta-sti-gi/

ImgSrc-2020-07-28T094049_375.jpg.99e189c60d95719c1bd85b2c0b28fa0a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Η αποστολή του OSIRIS-REx ετοιμάζεται να προσγειωθεί στον αστεροειδή Bennu. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx πραγματοποίησε την τελική δοκιμή για να προσγειωθεί στον αστεροειδή Bennu και να συλλέξει δείγματα, σύμφωνα με τη NASA.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, καθιστώντας την αποστολή την πρώτη της NASA που συλλέγει δείγμα από έναν αστεροειδή και το επιστρέφει στη Γη.

Το OSIRIS-REx θα αποχωρήσει από τον αστεροειδή Bennu το 2021 και θα επιστρέψει στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023, μεταφέροντας περίπου 30 πακέτα υλικού από τον αστεροειδή.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και έφτασε στο σημείο, η αποστολή OSIRIS-REx της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή και χαρτογραφεί την επιφάνειά του.

Ο Bennu απέχει 288 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, αλλά θεωρείται αστεροειδής κοντά στον πλανήτη. Θα μπορούσε να περάσει κοντά στη Γη, πιο κοντά από το φεγγάρι, το 2135, με ακόμη πιο μεγάλες πιθανότητες προσέγγισης το 2175 και το 2195.

Μία άμεση διέλευση είναι απίθανη, αλλά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των καλύτερων τρόπων εκτροπής αστεροειδών κοντά στη Γη.

Τα δείγματα από τον Bennu θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν όχι μόνο περισσότερα για τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Γη αλλά και για το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες και άρχισε η ζωή. Το OSIRIS-REx θα επιστρέψει στη Γη από τον αστεροειδή Bennu τον Σεπτέμβριο του 2023,

Από την άφιξη του σκάφους στο Bennu το 2018, το OSIRIS-REx αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον αστεροειδή. Αρχικά, η αποστολή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο Bennu καλύπτεται από ογκόλιθους και όχι από μεγάλες περιοχές υλικού λεπτών κόκκων που περίμεναν οι επιστήμονες.

Τα όργανα του OSIRIS-REx επιβεβαίωσαν ότι τα υγρά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνητίτη, είναι άφθονα και διαδεδομένα στον αστεροειδή, ο οποίος είναι επίσης γεμάτος με πολύτιμα υλικά που μπορεί ακόμη και να περιέχουν ενδείξεις για το πώς ξεκίνησε η ζωή.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/906216_nasa-i-apostoli-toy-osiris-rex-etoimazetai-na-prosgeiothei-ston

apostoli-eksetelesthi-gia-ton-kunigo-planiton-tis-nasa-tess.jpg.62290389883a5bbceb00b4347b02b93a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Αστεροειδής, ασυνήθιστα κοντά από τη Γη. :cheesy:

Ένας -ευτυχώς μικρός- αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη αύριο, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον «2020 SW» που έχει μήκος πέντε έως δέκα μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.00 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι.

Πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Η Σελήνη βρίσκεται σε μία μέση απόσταση 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη (ή περίπου 30 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας) και, συγκριτικά, ο αστεροειδής -ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου από αστεροσκοπείο της Αριζόνα- θα περάσει σε απόσταση περίπου όσο δύο φορές η Γη, ακόμη πιο κοντά από ό,τι κινούνται πολλοί μετεωρολογικοί και άλλοι γεωστατικοί δορυφόροι.

Η κοντινή προσέγγιση του «2020 SW» στη Γη -με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, πιθανώς πάνω από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία- θα γίνει αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας και θα έχει επιπτώσεις για τον αστεροειδή, καθώς η βαρύτητα του πλανήτη μας θα μεταβάλει την τροχιά του. Δεν αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη πριν τον Ιούνιο του 2029, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του JPL.

Ο αστεροειδής – ο οποίος ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 372 μέρες (το «έτος» του είναι λίγες ημέρες μεγαλύτερο από το γήινο)- θα γίνει φωτεινότερος όσο πλησιάζει τη Γη, αλλά δεν θα είναι ποτέ ορατός με γυμνό μάτι. Θα χρειάζεται έστω ένα μικρό τηλεσκόπιο διαμέτρου έξι έως οκτώ ίντσες για την παρατήρησή του και ο αστεροειδής, ο οποίος κινείται προς τον αστερισμό των Ιχθύων, θα φαίνεται σαν ένα πολύ αργά κινούμενο άστρο.

https://www.tovima.gr/2020/09/23/science/asteroeidis-asynithista-konta-apo-ti-gi/

27411406_ceres.jpg.76158051f462160f50d73cfe099bc58f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx προσγειώνεται στον αστεροειδή Bennu. :cheesy:

Tην ερχόμενη Τρίτη το μη επανδρωμένο σκάφος OSIRIS-REx θα επιχειρήσει ένα ιστορικό κατόρθωμα για την NASA: θα συλλέξει δείγμα, μάζας 60 γραμμαρίων, από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu.

H επιχείρηση θα μεταδοθεί live από to κανάλι της ΝΑSA ΕΔΩ: www.nasa.gov/nasalive (Οι λεπτομέρειες για τις ώρες μετάδοσης ΕΔΩ: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-broadcast-osiris-rex-asteroid-sample-collection-activities).

Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος θα αναχωρήσει από τον αστεροειδή το Μάρτιο του 2021 και το δείγμα θα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μελέτη του δείγματος αφενός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου θα δώσει πληροφορίες, χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται κάποια μέρα να εξορύξουν μέταλλα στο διάστημα.

Το σκάφος OSIRIS-REx της NASA εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τη Γη και μετά από ταξίδι περίπου δύο δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, στο τέλος του 2018 έφτασε στον μικρό αστεροειδή Bennu και άρχισε να τον εξερευνά από απόσταση. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνει το μεγάλο βήμα επιχειρώντας την συλλογή δείγματος από την επιφάνειά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο της NASA:

… και το αντίστοιχο του Scientific American:

(Υπενθυμίζεται ότι το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 κατάφερε το 2019 να συλλέξει δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu. Το Hayabusa 2 προς τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 θα φτάσει στη Γη και θα αφήσει στην ατμόσφαιρα μια μικρή κάψουλα που θα περιέχει τα δείγματα, η οποία αναμένεται να πέσει με αλεξίπτωτο στην Αυστραλία).

https://physicsgg.me/2020/10/16/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-osiris-rex-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

Κοινοποιήστε:

_114958172_54592163.jpg.b3fcaf3e717ed7240698097cf9365cab.jpg

_114963626_nasa_osiris_rex640x2-nc.thumb.png.04e82b157a4367e0ac5f1fd85552bdd3.png

_114963617_bennu.jpg.8b05c7d7aa52cf31ede28d6424906337.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκάφος OSIRIS-REx κατάφερε να αγγίξει τον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει δείγμα από την επιφάνειά του. :cheesy:

Ένα ρομποτικό σκάφος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το OSIRIS-REx, κατάφερε για πρώτη φορά να αγγίξει για λίγο έναν αστεροειδή, τον Μπενού, σε απόσταση 321 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, και να συλλέξει ένα πρώτο δείγμα από την επιφάνεια του, το οποίο θα επιστραφεί στη Γη για μελέτη το Σεπτέμβριο του 2023.

Αν οι επιστήμονες της NASA βεβαιωθούν ότι αυτή η πρώτη απόπειρα υπήρξε όντως επιτυχής και συνέλλεξε επαρκή ποσότητα δείγματος, τότε θα δώσουν εντολή στο σκάφος να αρχίσει το ταξίδι επιστροφής του στη Γη τον Μάρτιο του 2021. Αλλιώς θα επιχειρήσουν νέα απόπειρα συλλογής δείγματος τον Ιανουάριο σε διαφορετικό σημείο του αστεροειδούς.

Θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να εκτιμηθεί εξ αποστάσεως -κυρίως μέσω της ανάλυσης των φωτογραφιών που θα στείλει το σκάφος- πόσο πολύ δείγμα συλλέχθηκε. Στόχος είναι η συλλογή τουλάχιστον 60 γραμμαρίων και το ιδανικό θα ήταν ένα δείγμα βάρους ενός κιλού.

Το σκάφος, που εδώ και καιρό ακολουθούσε κατά πόδας τον αστεροειδή, τον πλησίασε πολύ αργά, ώσπου προσεδαφίστηκε για λίγο σε αυτόν (η επαφή κράτησε μόνο μερικά δευτερόλεπτα), μέσα σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του Μπενού. Αμέσως εξέτεινε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων για τη συλλογή του δείγματος από σκόνη και πέτρες.

Για «απίστευτο κατόρθωμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της επιστημονικής διεύθυνσης της NASA Thomas Zurbuchen. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έχει καταφέρει κάτι ανάλογο σε αστεροειδή, όντας πρωτοπόρος σε αυτό το διαστημικό πεδίο.

Το OSIRIS-Rex, μεγέθους μικρού λεωφορείου, το οποίο κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin, είχε εκτοξευθεί το 2016, φθάνοντας στον Μπενού – ένα αστεροειδή με διάμετρο περίπου 500 μέτρων- το Δεκέμβριο του 2018, όπου τέθηκε σε τροχιά γύρω του. Όταν επιστρέψει στη Γη το 2023, θα στείλει με τη βοήθεια ενός αλεξιπτώτου μια κάψουλα με το πολύτιμο δείγμα να πέσει στην έρημο της πολιτείας Γιούτα.

https://physicsgg.me/2020/10/21/%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-osiris-rex-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%83/

point-of-contact.thumb.png.7f0d84a3e67d2b28a4bac657b6a4e807.png

osirisrex.thumb.png.0057a924815def73439a34daef9223d6.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA συλλέγει σημαντική ποσότητα αστεροειδούς. :cheesy:

Συλλήφθηκε από την κάμερα SamCam του διαστημικού σκάφους στις 22 Οκτωβρίου 2020, αυτή η σειρά τριών εικόνων δείχνει ότι η κεφαλή δειγματοληψίας στο διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA είναι γεμάτη από βράχους και σκόνη που συλλέγονται από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu. Δείχνουν επίσης ότι μερικά από αυτά τα σωματίδια διαφεύγουν αργά από την κεφαλή του δείγματος. Η ανάλυση από την ομάδα OSIRIS-REx υποδηλώνει ότι κομμάτια υλικού περνούν από μικρά κενά όπου το πτερύγιο mylar του κεφαλιού είναι ελαφρώς ανοιχτό. Το πτερύγιο mylar (το μαύρο εξόγκωμα στα αριστερά μέσα στον δακτύλιο) έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το συλλεγμένο υλικό κλειδωμένο μέσα και αυτές οι ασφραγμένες περιοχές φαίνεται να προκαλούνται από μεγαλύτερους βράχους που δεν πέρασαν πλήρως από το πτερύγιο. Με βάση τις διαθέσιμες εικόνες, η ομάδα υποψιάζεται ότι υπάρχει άφθονο δείγμα μέσα στο κεφάλι και βρίσκεται σε μια διαδρομή για να αποθηκεύσει το δείγμα το συντομότερο δυνατό.

Δύο ημέρες μετά την άφιξη του αστεροειδούς Bennu, η ομάδα αποστολής OSIRIS-REx της NASA έλαβε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, εικόνες που επιβεβαιώνουν ότι το διαστημικό σκάφος έχει συλλέξει περισσότερο από αρκετό υλικό για να καλύψει μία από τις κύριες απαιτήσεις αποστολής του - αποκτώντας τουλάχιστον 2 ουγγιές (60 γραμμάρια) του επιφανειακού υλικού του αστεροειδούς.

Το διαστημικό σκάφος κατέλαβε εικόνες της κεφαλής του συλλέκτη δείγματος καθώς μετακινήθηκε σε διάφορες διαφορετικές θέσεις. Κατά την ανασκόπηση αυτών των εικόνων, η ομάδα OSIRIS-REx παρατήρησε τόσο ότι το κεφάλι φάνηκε να είναι γεμάτο από αστεροειδή σωματίδια, όσο και ότι μερικά από αυτά τα σωματίδια φάνηκαν να διαφεύγουν αργά από τον συλλέκτη δείγματος, που ονομάζεται Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism TAGSAM) κεφάλι. Υποψιάζονται ότι κομμάτια υλικού περνούν από μικρά κενά όπου ένα πτερύγιο mylar - το "καπάκι" του συλλέκτη - είναι ελαφρώς ανοιχτό από μεγαλύτερους βράχους.

«Ο Bennu συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη μεγάλη επιστήμη και επίσης να ρίχνει μερικές καμπύλες», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της NASA για την επιστήμη στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου στην Ουάσινγκτον. «Και παρόλο που ίσως χρειαστεί να κινηθούμε πιο γρήγορα για να αποθηκεύσουμε το δείγμα, δεν είναι κακό πρόβλημα να έχουμε. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τι φαίνεται να είναι ένα άφθονο δείγμα που θα εμπνεύσει την επιστήμη για δεκαετίες πέρα ​​από αυτήν την ιστορική στιγμή. "

Η ομάδα πιστεύει ότι έχει συλλέξει ένα επαρκές δείγμα και βρίσκεται σε πορεία για να αποθηκεύσει το δείγμα το συντομότερο δυνατό. Έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού συγκρίνουν εικόνες της κενής κεφαλής συλλέκτη με 22 Οκτωβρίου εικόνες της κεφαλής TAGSAM μετά το δείγμα συλλογής δείγματος.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης ότι οποιαδήποτε κίνηση προς το διαστημικό σκάφος και το όργανο TAGSAM μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια δείγματος. Για να διατηρήσει το υπόλοιπο υλικό, η ομάδα της αποστολής αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δραστηριότητα μέτρησης δειγματοληπτικής μάζας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου και ακύρωσε μια καύση πέδησης που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε επιτάχυνση στο διαστημικό σκάφος.

Από εδώ, η ομάδα OSIRIS-Rex θα επικεντρωθεί στην αποθήκευση του δείγματος στο Sample Return Capsule (SRC), όπου οποιοδήποτε χαλαρό υλικό θα παραμείνει ασφαλές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του διαστημικού σκάφους πίσω στη Γη.

«Εργαζόμαστε για να συμβαδίσουμε με τη δική μας επιτυχία εδώ, και η δουλειά μου είναι να επιστρέψω με ασφάλεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα Bennu», δήλωσε ο Dante Lauretta, κύριος ερευνητής OSIRIS-REx στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, ο οποίος ηγείται της επιστημονική ομάδα και επιστημονικός προγραμματισμός και επεξεργασία δεδομένων της αποστολής "Η απώλεια μάζας με ανησυχεί, γι 'αυτό ενθαρρύνω έντονα την ομάδα να αποθηκεύσει αυτό το πολύτιμο δείγμα το συντομότερο δυνατό."

Η κεφαλή TAGSAM πραγματοποίησε το συμβάν δειγματοληψίας σε βέλτιστες συνθήκες. Πρόσφατα διαθέσιμες αναλύσεις δείχνουν ότι η κεφαλή του συλλέκτη ξεπλύθηκε με την επιφάνεια του Bennu όταν έπαιρνε επαφή και όταν η φιάλη αερίου αζώτου πυροβολήθηκε για ανάδευση επιφανειακού υλικού. Διεισδύει επίσης αρκετά εκατοστά στο επιφανειακό υλικό του αστεροειδούς. Όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι η κεφαλή συλλέκτη κρατά πολύ περισσότερες από 2 ουγγιές regolith.

Το OSIRIS-REx παραμένει σε καλή υγεία και η ομάδα αποστολής ολοκληρώνει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποθήκευση δειγμάτων. Μια ενημέρωση θα παρέχεται μόλις ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες αποθήκευσης δείγματος.

Το διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, παρέχει συνολική διαχείριση αποστολών, μηχανική συστημάτων και ασφάλεια και αποστολή για την OSIRIS-REx. Η Lockheed Martin Space στο Ντένβερ δημιούργησε το διαστημικό σκάφος και παρέχει πτητικές λειτουργίες. Οι Goddard και KinetX Aerospace of Tempe, Arizona, είναι υπεύθυνοι για την πλοήγηση στο διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx. Το OSIRIS-REx είναι η τρίτη αποστολή στο Πρόγραμμα Νέα Σύνορα της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, για τη Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής του πρακτορείου στην Ουάσινγκτον.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-osiris-rex-spacecraft-collects-significant-amount-of-asteroid/

resized.thumb.gif.ceb406d59032b06b69587a1a9e0d8d61.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το OSIRIS-REx της NASA αποθηκεύει με επιτυχία το δείγμα του Asteroid Bennu :cheesy:

Η αποστολή Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer (OSIRIS-REx) της NASA έχει αποθηκεύσει με επιτυχία το Sample Return Capsule (SRC) του διαστημικού σκάφους και το άφθονο δείγμα αστεροειδούς Bennu. Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η ομάδα αποστολής έστειλε εντολές στο διαστημικό σκάφος, δίνοντάς του εντολή να κλείσει την κάψουλα - σηματοδοτώντας το τέλος μιας από τις πιο δύσκολες φάσεις της αποστολής.

«Αυτό το επίτευγμα από το OSIRIS-REx εκ μέρους της NASA και του κόσμου ανέβασε το όραμά μας στα υψηλότερα πράγματα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί, ως ομάδες και έθνη», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Μαζί μια ομάδα που περιλαμβάνει βιομηχανία, ακαδημαϊκούς και διεθνείς συνεργάτες, και μια ταλαντούχα και ποικίλη ομάδα υπαλλήλων της NASA με κάθε είδους τεχνογνωσία, μας έβαλε στην πορεία για να αυξήσουμε σημαντικά τη συλλογή μας στη Γη δειγμάτων από το διάστημα. Δείγματα σαν αυτό πρόκειται να μεταμορφώσουν ό, τι γνωρίζουμε για το σύμπαν και τον εαυτό μας, το οποίο βρίσκεται στη βάση όλων των προσπαθειών της NASA. "

Η ομάδα της αποστολής πέρασε δύο μέρες δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία στοιβασίας, με προετοιμασίες για την εκδήλωση στοιβασίας που ξεκινά στις 24 Οκτωβρίου. Η διαδικασία στοιβασίας του δείγματος είναι μοναδική σε σύγκριση με άλλες λειτουργίες διαστημικών σκαφών και απαιτούσε τη συνεχή επίβλεψη και εισαγωγή της ομάδας η διήμερη περίοδος. Για να προχωρήσει το διαστημικό σκάφος με κάθε βήμα στην ακολουθία αποθήκευσης, η ομάδα έπρεπε να αξιολογήσει εικόνες και τηλεμετρία από το προηγούμενο βήμα για να επιβεβαιώσει ότι η λειτουργία ήταν επιτυχής και το διαστημικό σκάφος ήταν έτοιμο να συνεχίσει. Δεδομένου ότι το OSIRIS-REx απέχει επί του παρόντος περισσότερα από 205 εκατομμύρια μίλια (330 εκατομμύρια χλμ.) Από τη Γη, αυτό απαιτούσε από την ομάδα να εργαστεί επίσης με χρονική καθυστέρηση μεγαλύτερη των 18,5 λεπτών για σήματα που ταξιδεύουν σε κάθε κατεύθυνση.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ομάδα OSIRIS-REx αξιολόγησε συνεχώς την ευθυγράμμιση του καρπού Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) για να διασφαλίσει ότι η κεφαλή του συλλέκτη είχε τοποθετηθεί σωστά στο SRC. Επιπλέον, η ομάδα επιθεώρησε εικόνες για να παρατηρήσει οποιοδήποτε υλικό διαφεύγει από την κεφαλή του συλλέκτη για να επιβεβαιώσει ότι κανένα σωματίδιο δεν θα εμπόδιζε τη διαδικασία αποθήκευσης. Οι εικόνες StowCam της ακολουθίας στοιβασίας δείχνουν ότι μερικά σωματίδια διέφυγαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στοιβασίας, αλλά η ομάδα είναι πεπεισμένη ότι μια άφθονη ποσότητα υλικού παραμένει μέσα στο κεφάλι.

«Δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας τοποθέτησης της κεφαλής του συλλέκτη δείγματος στον δακτύλιο σύλληψης, περιμέναμε ότι θα χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να φτάσει στην τέλεια θέση», δήλωσε ο Rich Burns, διευθυντής έργου OSIRIS-REx στη διαστημική πτήση Goddard της NASA. Κέντρο στο Greenbelt, Μέριλαντ. «Ευτυχώς, το κεφάλι πιάστηκε στην πρώτη προσπάθεια, το οποίο μας επέτρεψε να εκτελέσουμε ταχέως τη διαδικασία στοιβασίας»

Μέχρι το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, ο βραχίονας TAGSAM του διαστημικού σκάφους είχε τοποθετήσει το κεφάλι του συλλέκτη στο SRC. Το επόμενο πρωί, η ομάδα OSIRIS-REx επιβεβαίωσε ότι η κεφαλή του συλλέκτη στερεώθηκε καλά στην κάψουλα εκτελώντας έναν «έλεγχο πίσω». Αυτή η ακολουθία διέταξε το βραχίονα TAGSAM να προσπαθήσει να βγει από το καψάκιο - το οποίο τράβηξε στην κεφαλή του συλλέκτη και εξασφάλισε ότι τα μάνδαλα είναι καλά ασφαλισμένα.

«Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα OSIRIS-REx από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τη NASA Goddard, τον Lockheed Martin, και τους συνεργάτες τους, και επίσης ιδιαίτερα τους ανθρώπους SCaN και Deep Space Network στη NASA και την JPL, που εργάστηκαν ακούραστα για να μας αποκτήσουν το εύρος ζώνης χρειάστηκε να επιτύχει αυτό το ορόσημο, νωρίς και ενώ απέχει ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά », δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της NASA για την επιστήμη στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου στην Ουάσινγκτον. "Αυτό που κάναμε είναι ένα πραγματικό πρώτο για τη NASA και θα επωφεληθούμε για δεκαετίες από αυτό που καταφέραμε να επιτύχουμε στο Bennu."

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου, μετά τον έλεγχο του backout, η ομάδα αποστολής έστειλε εντολές για αποσύνδεση των δύο μηχανικών μερών στο βραχίονα TAGSAM που συνδέουν την κεφαλή δειγματοληψίας με το βραχίονα. Το διαστημικό σκάφος έκοψε πρώτα το σωλήνα που μετέφερε το αέριο άζωτο που αναδεύτηκε το δείγμα μέσω της κεφαλής TAGSAM κατά τη συλλογή δείγματος και στη συνέχεια διαχώρισε την κεφαλή συλλέκτη από τον ίδιο τον βραχίονα TAGSAM.

Εκείνο το βράδυ, το διαστημικό σκάφος ολοκλήρωσε το τελικό βήμα της διαδικασίας αποθήκευσης δείγματος - κλείνοντας το SRC. Για να ασφαλίσει την κάψουλα, το διαστημικό σκάφος έκλεισε το καπάκι και έπειτα έδεσε δύο εσωτερικά μάνδαλα. Από τα τέλη 28 Οκτωβρίου, το δείγμα του Bennu αποθηκεύεται με ασφάλεια και είναι έτοιμο για το ταξίδι του στη Γη.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που η ομάδα μας δούλεψε τόσο σκληρά για να αποθηκεύσει αυτό το δείγμα όσο γρήγορα», δήλωσε ο Dante Lauretta, κύριος ερευνητής OSIRIS-REx στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Tucson. "Τώρα μπορούμε να ανυπομονούμε να λάβουμε το δείγμα εδώ στη Γη και να ανοίξουμε αυτήν την κάψουλα."

Η διαδικασία αποθήκευσης, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, επιταχύνθηκε μετά τη συλλογή δειγμάτων όταν η ομάδα της αποστολής έλαβε εικόνες που έδειξαν ότι το κεφάλι του συλλέκτη του διαστημικού σκάφους ξεχειλίζει με υλικό. Οι εικόνες έδειξαν ότι το διαστημικό σκάφος συγκέντρωσε πάνω από 2 ουγγιές (60 γραμμάρια) επιφανειακού υλικού του Bennu και ότι μερικά από αυτά τα σωματίδια φάνηκαν να διαφεύγουν αργά από το κεφάλι. Ένα mylar πτερύγιο σχεδιασμένο για να διατηρεί το δείγμα μέσα στο κεφάλι φάνηκε ανοιχτό από μερικά μεγαλύτερα βράχια. Τώρα που το κεφάλι είναι ασφαλές μέσα στο SRC, κομμάτια του δείγματος δεν θα χαθούν πλέον.

Η ομάδα OSIRIS-REx θα επικεντρωθεί τώρα στην προετοιμασία του διαστημικού σκάφους για την επόμενη φάση της αποστολής - Earth Return Cruise. Το παράθυρο αναχώρησης ανοίγει τον Μάρτιο του 2021 για να ξεκινήσει το OSIRIS-REx το σπίτι του ταξιδιού και το διαστημικό σκάφος στοχεύει την παράδοση του SRC στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Goddard παρέχει τη συνολική διαχείριση αποστολών, τη μηχανική συστημάτων και τη διασφάλιση ασφάλειας και αποστολής για το OSIRIS-REx. Ο Dante Lauretta του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Tucson, είναι ο κύριος ερευνητής και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ηγείται επίσης της επιστημονικής ομάδας και του προγραμματισμού και της επεξεργασίας δεδομένων της επιστημονικής παρατήρησης της αποστολής. Η Lockheed Martin Space στο Littleton του Κολοράντο, δημιούργησε το διαστημικό σκάφος και παρέχει πτητικές λειτουργίες. Οι Goddard και KinetX Aerospace είναι υπεύθυνοι για την πλοήγηση στο διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx. Το OSIRIS-REx είναι η τρίτη αποστολή στο Πρόγραμμα Νέα Σύνορα της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, για τη Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής του πρακτορείου στην Ουάσινγκτον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το OSIRIS-REx, επισκεφθείτε:

https://www.nasa.gov/osiris-rex

και

https://www.asteroidmission.org

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-osiris-rex-successfully-stows-sample-of-asteroid-bennu

898026087_stow_for-release-2(1).png.602b043150785c4a9945d09586b7c27c.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

To διαστημικό σκάφος Hayabusa2 πλησιάζει στη Γη μεταφέροντας υλικό από τον μικρό αστεροειδή Ryugu :cheesy:

Στην πόλη Woomera, στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας, οι επιστήμονες αναμένουν την επιστροφή του διαστημικού σκάφους Hayabusa2 της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Το διαστημικό σκάφος που έμεινε στο διάστημα για έξι χρόνια, μεταφέρει ένα σπάνιο, πολύτιμο και δυσεύρετο φορτίο. Πρόκειται για υλικό που συλλέχθηκε από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu και ζυγίζει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα. Το φορτίο θα φτάσει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα, ενώ το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει να επισκέπτεται και άλλους αστεροειδείς.

Η επιστροφή του Hayabusa2 είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της διαστημικής επιστήμης, ένα συνολικό ταξίδι περίπου 5,24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες προγραμμάτισαν το ταξίδι του Hayabusa2 υπολογίζοντας την μελλοντική θέση του αστεροειδούς και σχεδίασαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε το διαστημικό σκάφος στον επιθυμητό προορισμό, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα της Γης για επιτάχυνση. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος έπρεπε να είναι σε θέση να αγγίξει τον αστεροειδή δύο φορές, να συλλέξει υλικό και να επιστρέψει τελικά στη Γη.

Αυτές τις μέρες η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί δοκιμές στην Αυστραλία για την ανάκτηση της κάψουλας και ελέγχει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μια άλλη αποστολή έχει καταφέρει να μεταφέρει δείγμα αστεροειδούς πίσω στη Γη. Πρόκειται για την αποστολή Hayabusa στον αστεροειδή Itokawa η οποία επέστρεψε στη Γη το 2010, αλλά κατάφερε να μεταφέρει μόνο μερικά μικρογραμμάρια υλικού αφού χάλασε η συσκευή δειγματοληψίας.

Το υλικό που μεταφέρει η κάψουλα είναι πραγματικά σπάνιο και πολύτιμο, καθώς ο Ryugu είναι ένας πρωτόγονος ανθρακούχος αστεροειδής, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως να έχει διατηρήσει ένα από τα πιο παρθένα υλικά στο Ηλιακό Σύστημα, σχετικά αμετάβλητο από τότε που σχηματίστηκε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό το μικρό δείγμα που έχει συλλεχθεί θα δώσει κάποια εικόνα για τις πρώτες μέρες του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και για το σχηματισμό και την εξέλιξη των εσωτερικών βραχωδών πλανητών.

Η κάψουλα αναμένεται να προσγειωθεί στη Γη μεταξύ 3.30 π.μ. και 4.30 π.μ. ώρα Αυστραλίας στις 6 Δεκεμβρίου 2020, σε περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της προστατευόμενης περιοχής Woomera. Κατά την προσγείωση της θα στείλει σήμα στην ομάδα ανάκτησης.

Μόλις εντοπιστεί η κάψουλα θα μεταφερθεί με ελικόπτερο σε ένα άλλον χώρο όπου θα εξεταστεί για τυχόν αέρια που μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί σε ένα σφραγισμένο κιβώτιο μεταφοράς και θα ταξιδέψει πίσω στην Ιαπωνία όπου θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της έρευνας.

Το Hayabusa2 θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα επισκεφθεί τον αστεροειδή (98943) 2001 CC21 τον Ιούλιο του 2026, και τον αστεροειδή 1998 KY26 τον Ιούλιο 2031.

https://physicsgg.me/2020/11/28/to-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-hayabusa2-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b7/

hayabusa2b.png.75ab45b385af9ee47243d009895db990.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημική κάψουλα έφερε στη Γη δείγματα αστεροειδή που ίσως αποκαλύψουν πώς γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα. :cheesy:

Iαπωνική διαστημική κάψουλα προσγειώθηκε στη Γη μεταφέροντας δείγματα που ελήφθησαν από έναν μακρινό αστεροειδή τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος.

Η κάψουλα Hayabusa-2, μεγέθους ενός ψυγείου, είχε εκτοξευθεί το 2014 και πέρυσι πήρε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu, «το παλάτι του δράκου» στα ιαπωνικά, που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα αυτά, τα οποία έπεσαν στη Γη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μέσα στη μικρή κάψουλα, θα τους δώσουν πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τη γέννησή του πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η σύσταση των ουράνιων σωμάτων μεγάλου μεγέθους, όπως η Γη, αλλάζει δραστικά μετά τον σχηματισμό τους λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αστεροειδείς που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Μακότο Γιοσικάουα στους δημοσιογράφους.

“Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι υλικό ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών εξακολουθεί να περιέχεται στα δείγματα”. Η πιθανή παρουσία οργανικών υλικών πρόσθεσε ο Γιοσικάουα, ίσως μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο που εμφανίστηκε ζωή στη Γη.

Η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης λίγο μετά τις 02:30 το πρωί ώρα Ιαπωνίας (19:30 χθες Σάββατο ώρα Ελλάδας), δημιουργώντας στον ουρανό μια μπάλα από φωτιά που έμοιαζε με το ίχνος που αφήνει ένας διάττοντας αστέρας.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τα δείγματα εντοπίστηκαν μέσα στα κουτιά που είχαν τοποθετηθεί σε μια έρημο στη νότια Αυστραλία.

Μέσα στην κάψουλα τα δείγματα ήταν προστατευμένα από το φως του ήλιου και την ακτινοβολία. Αρχικά θα εξεταστούν στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της αποστολής της η κάψουλα πήρε το 2019 από τον αστεροειδή σκόνη από την επιφάνειά του αλλά και υλικά που κατάφερε να εξορύξει από αυτόν.

Τα μισά δείγματα θα μοιραστούν η JAXA, η NASA και διεθνείς οργανισμοί και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν για μελλοντικές έρευνες.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/12/blog-post_66.html

hayabusa2.jpg.58bd867feaaeb606cd43639a38fe90d6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε άψογη κατάσταση έφτασε στη Γη η κάψουλα του διαστημοπλοίου Hayabusa με τα δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu :cheesy:

Σε άψογη κατάσταση βρίσκεται η κάψουλα του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa2 με τα δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu η οποία εισήλθε την Κυριακή στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκε στην Αυστραλία, σύμφωνα με τους ερευνητές της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας, JAXA.

Όπως ανακοίνωσε η JAXA τη Δευτέρα, η ομάδα περισυλλογής επιβεβαίωσε ότι η κάψουλα επανεισόδου ήταν σωστά σφραγισμένη και ολοκλήρωσε τη διαδικασία λήψης δειγμάτων αερίων. Εκτενής ανάλυση θα λάβει χώρα στην Ιαπωνία.

Η κάψουλα εισήλθε στην ατμόσφαιρα την Κυριακή, και η JAXA την εντόπισε με ελικόπτερο στη Γούμερα της Αυστραλίας, με την περισυλλογή να λαμβάνει χώρα γρήγορα. Η κάψουλα περιέχει τις πρώτες σημαντικές ποσότητες δειγμάτων βράχου από αστεροειδή. Όπως αναφέρει το BBC, η κάψουλα έπεσε με αλεξίπτωτο και η ομάδα περισυλλογής τη βρήκε σε αμμώδες έδαφος.

Το Hayabusa2 πέρασε πάνω από έναν χρόνο μελετώντας τον Ryugu πριν επιστρέψει στη Γη. Πλησιάζοντας τον πλανήτη, απελευθέρωσε την κάψουλα και μετά έβαλε μπροστά τους κινητήρες του προς άλλη κατεύθυνση.

«Το Hayabusa2 ήρθε στο σπίτι» είπε ο Dr. Γιουΐτσι Τσούντα, project manager της αποστολής, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής στη Σαγκαμιχάρα της Ιαπωνίας. «Περισυλλέξαμε το σεντούκι με τον θησαυρό» είπε, προσθέτοντας ότι η περισυλλογή της κάψουλας έγινε «τέλεια» και ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ζημιά στο δοχείο με τα δείγματα.

Ο Dr Χιτόσι Κουνινάκα, γενικός διευθυντής του ISAS (Institute for Space and Astronautical Science) είπε πως «αρχίσαμε την ανάπτυξη του Hayabusa2 το 2011. Νομίζω πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναγνώρισε πως στο παρελθόν είχαν υπάρξει αποστολές με τεχνικά προβλήματα, ωστόσο τόνισε πως στο Hayabusa2 όλα έγιναν 100% σύμφωνα με το πρόγραμμα, και το δείγμα επέστρεψε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί- οπότε και είναι ανοιχτός ο δρόμος προς το επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει μια αποστολή ονόματι ΜΜΧ, με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Άρη, τον Φόβο

Όσον αφορά στο διαστημόπλοιο Hayabusa2, η επόμενη αποστολή του είναι ένας άλλος, μικρότερος (πλάτους 30 μέτρων) αστεροειδής, τον οποίο αναμένεται να φτάσει το 2031.

https://physicsgg.me/2020/12/07/%cf%83%ce%b5-%ce%ac%cf%88%ce%bf%ce%b3%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%ac%cf%88%ce%bf/

115814525_064671458.jpg.c3d2454c634274c229a0d9e76c208776.jpg

np_file_55684.thumb.jpeg.0c52291ca56a9da2fc8559a1a764ce60.jpeg

eoibrazw4aa9v_d.thumb.jpg.b10dae52da997091542efd667e3cf37e.jpg

eoibqwsxeaerlp1.thumb.jpg.ecc1ed5714de9d1e3e5b2363f68aba5e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H Ιαπωνία παρουσίασε τα δείγματα του αστεροειδούς Ryugu :cheesy:

Δείγματα του αστεροειδούς Ryugu παρουσίασε η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Η κάψουλα που περιέχει δείγματα του αστεροειδούς Ryugu ανοίχτηκε τη Δευτέρα σε ερευνητικό κέντρο έξω από το Τόκιο, με την ελπίδα ότι περιέχει οργανικά μόρια που ενδεχομένως σχετίζονται με την εμφάνιση ζωής. Μικρές πέτρες και καφετιά σκόνη διακρίνονται μέσα στην κάψουλα.

Τα σπάνια δείγματα συλλέχθηκαν από το σκάφος Hayabusa2, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία μια Οδύσσεια έξι ετών.

Το Hayabusa2 πέρασε 16 μήνες το 2018 και το 2019 ακολουθώντας τον Ryugu, και προσεδαφίστηκε δύο φορές για να συλλέξει πέτρες και σκόνη. Αποθηκεύτηκαν σε μια κάψουλα ονόματι "tamatebako" (κουτί θησαυρού), που έριξε στη Γη πριν κατευθυνθεί προς άλλους αστεροειδείς.

Η κάψουλα απελευθερώθηκε από το μητρικό σκάφος και έπεσε με αλεξίπτωτο την περασμένη εβδομάδα στην έρημο της Αυστραλίας.

Εντός 57 ωρών, η κάψουλα μεταφέρθηκε σε εργαστήριο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Μέχρι να ανοίξει το σφραγισμένο δοχείο, οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν γνώριζαν αν υπήρχε κάτι μέσα.

Μέχρι στιγμής, η JAXA εκτιμά ότι έχει συλλέξει 1 έως 2 γραμμάρια υλικού, ή 10 έως 20 φορές περισσότερο από τα 100 χιλιοστόγραμμα που περίμεναν. Εάν αυτό είναι ακριβές, θα ήταν το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδών που συλλέχθηκε ποτέ από το διάστημα. Το μόνο άλλο εξωγήινο δείγμα αστεροειδών προήλθε επίσης από την Ιαπωνία μέσω της αποστολής Hayabusa1, η οποία συγκέντρωσε μόλις 1 χιλιοστόγραμμα υλικού.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι συγκέντρωσε τα πρώτα δείγματα αερίου από το βαθύ διάστημα.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/12/h-ryugu.html

EpQ2TmDUwAASc6j.jpg.feac2a4ce34fe311d13049dac94ce8ac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τεράστιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη. :cheesy:

Καθώς τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο αποχαιρέτησαν… άρον – άρον το 2020, η NASA προειδοποίησε ότι ένας τεράστιος αστεροειδής 220 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη στις αρχές του 2021.

Πριν από αυτόν, κοντά από τη Γη λίγο πέρασαν τρεις αστεροειδείς με διαμέτρους που ξεπερνούσαν τα 35 μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RT, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, τρία επιπλέον, μικρά αντικείμενα θα περάσουν κοντά στον πλανήτη μας για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ασφαλή απόσταση

Μόλις δύο ημέρες από την έλευση του 2021, δηλαδή σήμερα, ο αστεροειδής 2019 μήκους 15 μέτρων, θα πετάξει σε ασφαλή απόσταση 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Την επόμενη μέρα, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη κομμάτια 15 μέτρων και 21 μέτρων, τα οποία θα περάσουν στα 1,5 και 2,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αστεροειδής, σύμφωνα με τη NASA, θα έρθει στις 3 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον AF23 του 2003, ο οποίος έχει διάμετρο 220m, δηλαδή δύο φορές η πυραμίδα του Χέοπα ή όσο η κρεμαστή γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο και θα περάσει σε απόσταση 6,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Γη, καθώς ο αστεροειδής βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση σε περίπτωση που περάσει στην ατμόσφαιρα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εικόνες από τα δείγματα που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Hayabusa2 από τον αστεροειδή Ryugu. :cheesy:

Εικόνες από τα δείγματα που συνέλεξε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 από τον αστεροειδή Ryugu έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA: Υπενθυμίζεται πως τα δείγματα έφτασαν στον πλανήτη μας στις αρχές του Δεκεμβρίου, με την κάψουλα να προσγειώνεται σε άψογη κατάσταση στην Αυστραλία και να μεταφέρεται στην Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια από τις φωτογραφίες υποδεικνύεται ένα «τεχνητό υλικό», η προέλευση του οποίου μελετάται, ωστόσο, σύμφωνα με τη JAXA, πρόκειται μάλλον για κομμάτι αλουμινίου που προήλθε από το όργανο λήψης δειγμάτων όταν εκτοξευόταν βλήμα για την πρόκληση αναταραχής στην επιφάνεια του αστεροειδούς ώστε να συλλεχθεί το υλικό.

Οι επιστήμονες της JAXA μελετούν τώρα τα δείγματα του συγκεκριμένου αστεροειδούς, ο οποίος παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον λόγω των στοιχείων που αναμένεται να παρέχει σχετικά με την αλληλεπίδραση ορυκτών, νερού και οργανικής ύλης στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα, ρίχνοντας φως στην προέλευσης της Γης, των ωκεανών και της ζωής.

Το ίδιο το διαστημόπλοιο Hayabusa2 συνεχίζει την αποστολή του: Αφού έριξε την κάψουλα με τα δείγματα στη Γη, πετά προς άλλον έναν αστεροειδή, στον οποίο αναμένεται να φτάσει το 2026, πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή 1998 ΚΥ, όπου εκτιμάται πως θα φτάσει το 2031.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/12/hayabusa2-ryugu.html

Ep_ii8bVgAATYRJ.thumb.jpg.34aebb04a9bced20ebbceba39b45edbc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ένα βιβλίο σχετικά με το διαστρικό αντικείμενο Oumuamua. :cheesy:

Ο Avi Loeb επιμένει ότι είναι πιθανό να πρόκειται για εξωγήινο διαστημικό σκάφος ή ‘σκουπίδι’ εξωγήινης τεχνολογίας

Τον Οκτώβριο του 2017 το τηλεσκόπιο Pan-Starrs στη Χαβάη εντόπισε τον πρώτο διαστρικό επισκέπτη, ένα αστρονομικό αντικείμενο που δεν δημιουργήθηκε στο ηλιακό μας σύστημα. Οι αστρονόμοι βάφτισαν το άγνωστο αντικείμενο «Ουμουάμουα» (Oumuamua), που στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «αγγελιαφόρος από το μακρινό παρελθόν». Η ανακοίνωση των αστρονόμων το χαρακτήριζε ως έναν «κόκκινο και επιμήκη αστεροειδή» τονίζοντας το περίεργο σχήμα και μέγεθος του αντικειμένου.

Περίπου έναν χρόνο μετά, ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής του τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Avi Loeb υποστήριξε ότι το εν λόγω διαστρικό αντικείμενο ήταν διαστημικό σκάφος κατασκευασμένο από έναν εξωγήινο πολιτισμό που ταξίδευε στο ηλιακό μας σύστημα. Ένα από τα επιχειρήματά του ήταν ότι το διαστρικό αντικείμενο είχε ταχύτητα μεγαλύτερη από οποιονδήποτε γνωστό κομήτη ή αστεροειδή και η επιτάχυνσή του φαίνεται να αψηφά – έστω και ελάχιστα – την βαρυτική έλξη του ήλιου.

Η υπόθεση έκλεισε προσωρινά τον Ιούλιο του 2019, με την δημοσίευση άρθρου των αστρονόμων της «Ομάδας Oumuamua του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης» στο περιοδικό Nature Astronomy με τίτλο «The Natural History of ‘Oumuamua». Εκεί συνοψίζονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από την διέλευση του αντικειμένου Oumuamua από το ηλιακό μας σύστημα.

Στα συμπεράσματα του άρθρου αναφέρεται ότι κάθε ερώτηση σχετικά με τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά αυτού του διαστρικού επισκέπτη του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να απαντηθεί υποθέτοντας ότι το Oumuamua είναι ένα φυσικό αστρονομικό αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για κατασκευή εξωγήινου πολιτισμού δεν δικαιολογείται δεδομένης της περιορισμένης γνώσης που διαθέτουμε σχετικά με τέτοιου είδους διαστρικά αντικείμενα. Και καταλήγουν, «όταν το Large Synoptic Survey Telescope (LSST) θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το 2022, θα υπάρξει η δυνατότητα ανακάλυψης κι άλλων παρόμοιων διαστρικών αντικειμένων. Έτσι, σύντομα θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα πόσο συνηθισμένα – ή σπάνια – είναι τα χαρακτηριστικά του Oumuamua. Κι αυτή η γνώση θα μας δείξει την μεγάλη εικόνα για τις διαδικασίες σχηματισμού αντικειμένων στους πρωτοπλανητικούς δίσκους, τις διαδικασίες της εξέλιξής και εκτόξευσής τους που επικρατούν σε όλο τον Γαλαξία».

Εν ολίγοις, δεν βρήκαν πειστικά στοιχεία που να ευνοούν την ερμηνεία περί εξωγήινου διαστημοπλοίου (ή σκουπιδιού εξωγήινης τεχνολογίας) όσον αφορά το Oumuamua.

Όμως ο Avi Loeb επανέρχεται στο θέμα με το βιβλίο του ‘Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth’, που θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου 2021. Εκεί επιμένει και αναπτύσσει τα επιχειρήματά του σχετικά με την αμφιλεγόμενη θεωρία του ότι το Oumuamua είναι εξωγήινο διαστημικό σκάφος.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι Loeb διαχειρίζεται λανθασμένα ‘επιστημονικά επαληθευμένες βεβαιότητες’ και ορμώμενος από μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποια χαρακτηριστικά του Oumuamua, π.χ επιτάχυνση, δημιουργεί θόρυβο για να πουλήσει το βιβλίο του. Σε άλλους η επιμονή του Loeb ίσως να θυμίζει αιρετικούς αστρονόμους, όπως ο Fritz Zwicky ή τον Halton Arp. Δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει και μάλλον δεν έχει σημασία.

Πάντως η διέλευση ενός διαστρικού αντικειμένου, πέρα από τις εξειδικευμένες διαφωνίες μεταξύ των αστρονόμων, γίνεται η αιτία για την έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο ακόμα κι αν δεν μας πείσει ότι το Oumuamua ήταν ένα εξωγήινο διαστημικό κατασκεύασμα, θα περιέχει σίγουρα αδιάσειστα επιχειρήματα γιατί αξίζει να εξερευνούμε το διάστημα και γιατί δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.

https://physicsgg.me/2021/01/04/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%cf%84/

89472545_watch-this-space(1).thumb.jpg.48db83dd940d8f8260fa862f57410608.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Αστεροειδής «δυνητικά επικίνδυνος» θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη τον Μάρτιο. :cheesy:

Η NASA γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο ένας αστεροειδής , που χαρακτηρίστηκε ως «δυνητικά επικίνδυνος» θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας.

Είναι απίθανο ο αστεροειδής 231937 (2001 FO32) να χτυπήσει τη Γη καθώς θα βρεθεί σε απόσταση 4 φορές από εκείνη που έχει η Σελήνη. Ωστόσο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, εντάσσεται στην κατηγορία που η NASA αποκαλεί γεωπλήσια αντικείμενα (Near Earth Objects).

Στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη θα βρεθεί το απόγευμα της 21ης Μαρτίου 2021. Ο αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνος» καθώς «μπορεί να χτυπήσει» τον πλανήτη κάποια στιγμή στο μέλλον του ηλιακού συστήματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο αστεροειδής 231937 είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που θα «πλησιάσει» τη Γη φέτος και έχει μέγεθος διπλάσιο από εκείνο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 από μια σειρά τηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό που ήταν μέρος του προγράμματος Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR). Το πρότζεκτ του MIT χρηματοδοτείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τη NASA και εντόπισε τον διαστημικό βράχο στις 23 Μαρτίου 2001. Έκτοτε τον παρακολουθεί.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι υπολόγισαν την τροχιά του, βρήκαν πόσο κοντά θα έφτανε στη Γη και κατέληξαν ότι θα πηγαίνει με στα 77.000 μίλια / ώρα.

Το SpaceReference.org έγραψε για τον αστεροειδή: «Με βάση τη φωτεινότητα και τον τρόπο που αντανακλά το φως, το 2001 FO32 έχει πιθανώς διάμετρο από 0,767 έως 1,714 χιλιόμετρα, καθιστώντας το μεγαλύτερο από 97% περίπου των αστεροειδών αλλά μικρότερο σε σύγκριση με τους μεγάλους αστεροειδείς».

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/962175_nasa-asteroeidis-dynitika-epikindynos-tha-perasei-poly-konta-apo-ti-gi-ton

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αστεροειδής θα περάσει στις 21/03 σε απόσταση 2 εκατ. χλμ από τη Γη-Δεν υπάρχει απειλή για πρόσκρουση. :cheesy:

Οι αστρονόμοι εντόπισαν το 2020 τον αριθμό-ρεκόρ των 2.958 προηγουμένως άγνωστων αστεροειδών που πέρασαν σχετικά κοντά από τη Γη. Πιθανώς υπήρξαν και άλλοι που ποτέ δεν έγιναν αντιληπτοί. Εξάλλου, φέτος, στις 21 Μαρτίου, αναμένεται να περάσει σε απόσταση ασφαλείας από τον πλανήτη μας ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει κάνει κάτι τέτοιο μέσα στο 2021.

Παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19 στην αστρονομική κοινότητα, οι αστρονόμοι, έχοντας βελτιώσει τις διαθέσιμες τεχνικές δυνατότητές τους, κατάφεραν να παρατηρήσουν πέρυσι περισσότερες κοντινές διελεύσεις αστεροειδών από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με το «Nature». Από το 1998, όταν η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) άρχισε τη σχετική αναζήτηση, έχουν παρατηρηθεί περισσότεροι από 25.000.

Οι περισσότερες ανιχνεύσεις κοντινών διελεύσεων αστεροειδών το 2020 (οι 1.548) έγιναν από τα τρία τηλεσκόπια Catalina Sky Survey στην Αριζόνα και άλλες 1.152 προήλθαν από το επίσης αμερικανικό τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη. Από τους συνολικά 2.958 που εντοπίστηκαν, μερικοί πλησίασαν αρκετά τη Γη, καθώς οι 107 πέρασαν σε μικρότερη απόσταση από την απόσταση Γης-Σελήνης.

Οι κοντινότερες γνωστές διελεύσεις έγιναν από τον μικροσκοπικό αστεροειδή 2020 QG, ο οποίος πέρασε πέρυσι τον Αύγουστο μόνο 2.950 χιλιόμετρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τον επίσης πολύ μικρό 2020 VT4, που πέρασε τον Νοέμβριο μόλις 400 χιλιόμετρα από τη Γη.

Όλες αυτές οι ανακαλύψεις κάνουν τους αστρονόμους πιο συνειδητούς για το «μπιλιάρδο» που παίζεται στο ηλιακό σύστημά μας, με ουκ ολίγους αστεροειδείς να εκτοξεύονται προς τη Γη. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τη μελλοντική πρόσκρουση κάποιου στη Γη, όπως κατά καιρούς έχει συμβεί στο παρελθόν και που, όπως δείχνουν οι πολυπληθείς κρατήρες στις επιφάνειες όλων των άλλων πλανητών και δορυφόρων, έχει κατ' επανάληψη συμβεί σε άλλα κοντινά (Σελήνη) και πιο μακρινά ουράνια σώματα (π.χ. Άρης).

Σε λίγες ημέρες, στις 21 Μαρτίου, ακόμη ένας αστεροειδής, ο 2001 FO32, θα περάσει σε απόσταση δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απειλή για πρόσκρουση με τον πλανήτη μας. Θα κινείται με μεγάλη ταχύτητα 124.000 χλμ. την ώρα και έχει διάμετρο 440 έως 680 μέτρων, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί φέτος. Ο εν λόγω αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος» από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA και θα ξαναπλησιάσει τον πλανήτη μας το 2052.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο ετοιμάζουν διάφορα σχέδια πλανητικής άμυνας, για να μην «πιαστούν στον ύπνο». Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση του διαμέτρου 340 μέτρων διαστημικού βράχου «Άποφι», που πέρασε με ασφάλεια από τη Γη στις 6 Μαρτίου, αλλά θα επιστρέψει το 2029 με μία ανησυχητικά πιο κοντινή διέλευση σε απόσταση το πολύ 40.000 χιλιομέτρων, κοντά στο επίπεδο τροχιάς ορισμένων δορυφόρων.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/03/2103-2.html

asteroeidis-gi-nasa.jpg.599415266fa85ccac84380e56c0dd9ca.jpg

asteroeidis-gi-nasa.jpg.13887f16500694959563e9b89e07eab8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιβεβαιώθηκε η προέλευση του «περίεργου» διαστρικού αντικειμένου Oumuamua. :cheesy:

Επιστήμονες ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την προέλευση του περίεργου, διαστρικής προέλευσης αντικειμένου Oumuamua (ανιχνευτής ή αγγελιοφόρος στα χαβανέζικα) που είχε προκαλέσει αίσθηση το 2017, για το οποίο είχε θεωρηθεί ότι μπορεί να ήταν ακόμα και εξωγήινο διαστημόπλοιο- και τελικά η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο «πεζή».

Δύο επιστήμονες του Arizona State University, ο Στίβεν Ντες και ο Άλαν Τζάκσον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομμάτι ενός πλανήτη σαν τον γνωστό μας πλανήτη- νάνο, Πλούτωνα, από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σε δύο επιστημονικά άρθρα (part I και part II) στο AGU Journal of Geophysical Research: Planets.

To αντικείμενο είχε πολλά κοινά στοιχεία με τους κομήτες, μα και πολλές διαφορές- και οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν μια σειρά από χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούσαν. Για αρχή, μπήκε στο ηλιακό σύστημα με ταχύτητα χαμηλότερη του αναμενομένου, κάτι που δείχνει ότι δεν ταξίδευε στο διαστρικό διάστημα για πάνω από ένα δισ. χρόνια. Επίσης, ήταν πολύ πιο επίπεδο (σε σχήμα τηγανίτας) από κάθε άλλο γνωστό αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, και η ώθηση που δεχόταν από τον ήλιο ώστε να απομακρύνεται από αυτόν ήταν ισχυρότερη του κανονικού. Επιπρόσθετα, δεν εντοπίζονταν αέρια να διαφεύγουν, τα οποία συνήθως στους κομήτες φαίνονται ως οι ουρές τους.

Η θεωρία των δύο επιστημόνων ήταν πως το αντικείμενο αποτελείτο από διαφορετικά είδη πάγου, και ακολούθησαν υπολογισμοί. Εν τέλει, βρήκαν ότι υπήρχε ένα είδος πάγου που μπορούσε να «εξηγήσει» όλα τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου: Επρόκειτο για το στερεό άζωτο, που έδινε όλες τις «σωστές απαντήσεις» - και, δεδομένου ότι συναντάται στην επιφάνεια του Πλούτωνα, ένα αντικείμενο σαν κομήτης θα μπορούσε να αποτελείται από το ίδιο υλικό.

Ακολούθησαν και άλλοι υπολογισμοί- και το συμπέρασμα ήταν πως το αντικείμενο πιθανότατα εκτινάχθηκε από κάποια επιφάνεια περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, και έφυγε από το ηλιακό του σύστημα. Επίσης, εξηγείται και το ασυνήθιστο σχήμα: Καθώς τα και εξωτερικά στρώματα εξατμίζονταν, θα γινόταν όλο και πιο επίπεδο, όπως ένα σαπούνι όταν χρησιμοποιείτ.

Όσον αφορά στις θεωρίες περί εξωγήινου κατασκευάσματος, ο Ντες τονίζει πως, ακόμα και αν δεν ισχύουν, είναι σημαντικό το ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες αποκτούν τη δυνατότητα για μια ματιά σε άλλα ηλιακά συστήματα με τρόπο που δεν ήταν δυνατός στο παρελθόν. «Όσο αντικείμενα σαν το Oumuamua ανακαλύπτονται και μελετώνται, οι επιστήμονες μπορούν να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις μας ως προς το πώς άλλα πλανητικά συστήματα μοιάζουν ή διαφέρουν από το δικό μας» είπε σχετικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1703846/epibebaiothike-i-proeleusi-tou-periergou-diastrikou-antikeimenou-oumuamua

epibebaiothike-i-proeleusi-tou-periergou-diastrikou-antikeimenou-oumuamua.jpg.4e3e3ba1f135b3c70c75489a2cb32aca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Το OSIRIS-REX ολοκλήρωσε την περιφορά του γύρω από τον αστεροειδή Μπενού :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πραγματοποίησε και την τελευταία κοντινή περιφορά του, γύρω από τον αστεροειδή Μπενού.

Οι χειριστές του σκάφους θα περιμένουν λίγες μέρες ακόμη, εωσότου βεβαιωθούν με ποιο τρόπο το σκάφος άλλαξε την επιφάνεια του αστεροειδούς, όταν συνέλεξε ένα δείγμα του πέρυσι τον Οκτώβριο.

Κατά την τελευταία περιφορά του, το σκάφος φωτογράφισε τον Μπενού για σχεδόν έξι ώρες πετώντας σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από αυτόν. Για να σταλούν όλα αυτά τα τελευταία δεδομένα και εικόνες στη Γη, θα περάσουν μερικές μέρες, έως τις 14 Απριλίου.

Ο Μπενού σήμερα απέχει περίπου 298 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Το σκάφος θα παραμείνει στη «γειτονιά» του έως τις 10 Μαΐου, οπότε θα πυροδοτήσει τις μηχανές του για να ξεκινήσει το διετές ταξίδι επιστροφής του, με στόχο να παραδώσει το πολύτιμο δείγμα του στους Αμερικανούς επιστήμονες το Σεπτέμβριο του 2023.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/977036_nasa-osiris-rex-oloklirose-tin-perifora-toy-gyro-apo-ton-asteroeidi-mpenoy

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης