Jump to content

Τηλεσκόπια.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όσα θέλετε να μάθετε για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο! :cheesy:

Με τα αρχικά E-ELT, (European Extremely Large Telescope), το νέο επαναστατικό επίγειο τηλεσκόπιο διαμέτρου 42 μέτρων, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο στο ορατό και εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος: “το μεγαλύτερο μάτι προς τον ουρανό”

http://www.pronews.gr/portal/20170313/genika/epistimes/27120/osa-thelete-na-mathete-gia-megalytero-tileskopio-ston-kosmo-vinteo

sddefault_44.jpg.cb80d3df272004c02e1972535905ccdc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

E-ELT: το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου άρχισε να κατασκευάζεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. :cheesy:

Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ευρωπαϊκού Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου (European Extremely Large Telescope-ELT), που άρχισε να κατασκευάζεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και τα οποίο θα αποτελέσει τμήμα του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory-ESO).

Το ELT, που θα ανεγερθεί στην κορυφή του όρους Αρμαζόνες της βόρειας Χιλής σε υψόμετρο 3.046 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο «μάτι» που έχει ποτέ στραφεί στους ουρανούς και αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αστρονομία και στην κατανόηση του σύμπαντος.

Στη σχετική τελετή που έγινε χθες στην περιοχή Παρανάλ, παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ, η κυβέρνηση της οποίας στηρίζει ποικιλοτρόπως το έργο, δωρίζοντας μεταξύ άλλων την έκταση όπου θα κτισθεί το τηλεσκόπιο, καθώς φιλοδοξεί να αναδείξει τη Χιλή σε αστρονομική «πρωτεύουσα» του κόσμου. Η ξηρή έρημος Ατακάμα με τον πεντακάθαρο ουρανό θεωρείται ιδανικό μέρος για αστρονομικές παρατηρήσεις, γι’ αυτό συγκεντρώνει όλο και περισσότερα διεθνή τηλεσκόπια.

Όταν το ELT -το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ- ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το 2024, θα είναι το μεγαλύτερο οπτικό και υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, περίπου πενταπλάσιο από τα μεγαλύτερα σημερινά τηλεσκόπια, έχοντας διάμετρο κατόπτρου περίπου 39 μέτρων. Το τεράστιο κάτοπτρο θα στεγάζεται σε ένα ακόμη πιο γιγάντιο θόλο διαμέτρου 85 μέτρων και μάζας 5.000 τόνων, με έκταση όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων, το νέο τηλεσκόπιο θα μπορεί να παρατηρήσει εξωπλανήτες γύρω από άστρα, πιθανώς ακόμη και τις ατμόσφαιρες γύρω από ορισμένους από αυτούς τους πλανήτες, κάτι που θα δώσει πολύτιμες ενδείξεις για την πιθανότητα να είναι φιλόξενοι για ζωή. Ακόμη θα ρίξει περισσότερο φως σε μυστήρια, όπως η σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, καθώς η αρχέγονη φάση δημιουργίας του σύμπαντος.

http://physicsgg.me/2017/05/27/e-elt-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85/

eso1716a.thumb.jpg.b5198649768def28ffa6b7897e52c94e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καταγεγραμμένες πορείες του XMM-Newton. :cheesy:

Αυτή η μπλε “σφαίρα χορδών” παρουσιάζει 2114 μετακινήσεις που έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton της ESA, καθώς μετατόπισε το βλέμμα του από ένα αντικείμενο ακτίνων Χ σε ένα άλλο, μεταξύ του Αυγούστου του 2001 και του Δεκεμβρίου του 2014.

Το XMM-Newton, ευρισκόμενο σε τροχιά στο διάστημα από το 1999, μελετά φαινόμενα υψηλής ενέργειας στο Σύμπαν όπως οι μαύρες τρύπες, τα αστέρια νετρονίων, τα πάλσαρ και οι αστρικοί άνεμοι.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο συλλέγει επιστημονικά δεδομένα ακόμη και όταν μετακινείται η εστία του ανάμεσα σε αντικείμενα, αποκαλύπτοντας πηγές ακτίνων Χ σε όλο τον ουρανό. Αυτήν την στιγμή έχει καλυφθεί το 84% του ουρανού, έπειτα και από τις σχετικές διορθώσεις για αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των καταγραφών του τηλεσκοπίου.

Το διάγραμμα απεικονίζεται σε γαλαξιακές συντεταγμένες, έτσι ώστε το κέντρο του να αντιστοιχεί στο κέντρο του Γαλαξία. Τα καταγεγραμμένα μονοπάτια διέρχονται κατά κύριο λόγο μέσα από τους εκλειπτικούς πόλους, που υποδεικνύονται από την πυκνότητα των αλληλοεπικαλυπτόμενων διαδρομών πάνω αριστερά και κάτω δεξιά.

Η εικόνα δημιουργήθηκε ως μέρος του Ερευνητικού Καταλόγου Καταγραφών του XMM-Newton, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, και η οποία παρουσιάστηκε ως η Εικόνα της Εβδομάδος για την Επιστήμη Διαστήματος (Space Science Image of the Week) τον περασμένο μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, πολλοί επιστήμονες που μελετούν τις ακτίνες Χ στο σύμπαν συναντιούνται για να συζητήσουν τις τελευταίες ανακαλύψεις στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανακαλύψεων από τις τρέχουσες αποστολές ακτίνων Χ, καθώς και τις προσδοκίες των μελλοντικών αποστολών.

Πάνω από 5000 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, που αφορούν αποτελέσματα από τα δεδομένα του XMM-Newton. Οι επιστήμονες προσβλέπουν επίσης στην επόμενη γενιά δορυφόρου ακτίνων Χ, όπως το Προηγμένο Τηλεσκόπιο για Αστροφυσική Υψηλής Ενέργειας Athena της ESA, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε τροχιά προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/06/Katagegrammhenes_porehies_toy_XMM-Newton

15.jpg.518aacb68b6de10cd8c80ee6e024938f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. :cheesy:

Η θέση εργασίας μένει κενή εδώ και μήνες, παρόλο που ο μισθός φτάνει τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια του κόσμου. Παρά τις αγγελίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικές επιθεωρήσεις από τον Μάιο, η Κίνα ακόμα δεν έχει βρει επικεφαλής για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων.

Το τηλεσκόπιο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου.

Για τη λειτουργία του απαιτείται σιγή ραδιοκυμάτων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση 8.000 ανθρώπων από οκτώ χωριά.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του πέρυσι τον Σεπτέμβριο, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, κανείς κινέζος αστρονόμος δεν έχει την εμπειρία του απαιτείται για τη θέση του επικεφαλής, οπότε η μόνη λύση είναι η πρόσληψη κάποιου αλλοδαπού. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών δημοσιεύει αγγελίες σε Δυτικά μέσα από τον Μάιο, μέχρι στιγμής όμως ο κατάλληλος δεν έχει βρεθεί.

Ένας λόγος είναι ότι οι απαιτήσεις είναι μάλλον υψηλές: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 20 ετών στον κλάδο της Ραδιοαστρονομίας και να έχουν αναλάβει υψηλόβαθμες θέσεις με διοικητικά καθήκοντα σε άλλα ραδιοτηλεσκόπια. Πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον θέση καθηγητή σε πανεπιστήμιο ή άλλο ερευνητικό ινστιτούτο παγκοσμίου φήμης.

Ο Νικ Σάντζεφ, διακεκριμένος αστρονόμος στο πανεπιστήμιο Texas A&M, εκτίμησε μιλώντας στο Ars Technica ότι σε όλο τον κόσμο πρέπει να υπάρχουν καμιά σαρανταριά αστρονόμοι που πληρούν τις απαιτήσεις.

https://arstechnica.com/science/2017/08/china-built-the-worlds-largest-telescope-but-has-no-one-to-run-it/

«Είμαι σίγουρος ότι τελικά θα βρουν κάποιον. Όμως οι περισσότεροι αστρονόμοι στις ΗΠΑ δεν θέλουν να εργάζονται στο εξωτερικό» λέει.

Στο μεταξύ, το μέλλον του ιστορικό τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο απειλείται με λουκέτο, καθώς το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ το άφησε στις τελευταίες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων του για διάθεση κονδυλίων.

Σε αντίθεση με το FAST, το οποίο είναι παθητικό όργανο, το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο μπορεί και να λειτουργεί ως πομπός ραδιοκυμάτων, σαν ένα είδος διαπλανητικού ραντάρ.

Εφόσον βρει διευθυντή, τo FAST θα μπορούσε να παρατηρήσει τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος και να αναζητήσει ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500158057

C09690852FE5CBF985775B0A58E3C1C4.jpg.bddde15be072a4e6c7a58553e7c2e4f0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Το τηλεσκόπιο που θα «μετρήσει» το Σύμπαν. :cheesy:

Οπως έγινε γνωστό και το τελευταίο «κομμάτι» του νέου ραδιοτηλεσκοπίου Chime τοποθετήθηκε και το τηλεσκόπιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει την εξερεύνηση του Σύμπαντος. Το Chime που βρίσκεται στον Καναδά αποτελείται από 4 ημικυλινδρικούς μηχανισμούς ανίχνευσης κοσμικών σημάτων μήκους 100 μέτρων έκαστος.

Το τηλεσκόπιο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία 50 επιστημόνων από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Αρχικά το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση υδρογόνου, αλλά διαπιστώθηκε ότι θα είναι πιο χρήσιμο στην αναζήτηση δεδομένων για την μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια και τα βαρυτικά κύματα.

Τα δεδομένα αυτά θα αναλύονται από τους επιστήμονες με στόχο τον εντοπισμό στοιχείων που θα φωτίζουν την ιστορία της επέκτασης του Σύμπαντος. Εχει διαπιστωθεί ότι το Σύμπαν διαστέλλεται με επιτυχανόμενο ρυθμό γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα οδηγήσει στο πολύ μακρινό μέλλον (σε μερικά δις έτη) στην καταστροφή του. Εχουν μάλιστα αναπτυχθεί και μια σειρά από θεωρίες για τις συνέπειες αυτής της διαστολής και το πιθανό τέλος του Σύμπαντος.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500161362

7F97097836A78E243E380905B2FD1446.jpg.9cc4a243e45312075500db07abc55801.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

«Εκτός λειτουργίας» ακόμα ένα διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA. :cheesy:

Ένα ακόμη αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο σταμάτησε να κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις λόγω απροσδιόριστης τεχνικής ανωμαλίας.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το τηλεσκόπιο ακτίνων-X Chandra τέθηκε μόνο του σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» (safe mode), αυτοπεριορίζοντας τις λειτουργίες του στις ελάχιστες αναγκαίες.

Είναι το δεύτερο τεχνικό πρόβλημα που πλήττει αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, καθώς εδώ και μερικές μέρες κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο Hubble, το οποίο, έχοντας χάσει ένα ακόμη γυροσκόπιο προσανατολισμού του, έχει υποχρεωθεί και αυτό να λειτουργεί σε καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας», σταματώντας τις παρατηρήσεις του ουρανού. Είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του Chandra οφείλεται επίσης σε απώλεια γυροσκοπίου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Και τα δύο τηλεσκόπια έχουν τα… χρονάκια τους, καθώς το μεν Hubble είναι πλέον 28 ετών, ενώ το Chandra X-ray Observatory 19 ετών. Οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία και των δύο αστρονομικών παρατηρητηρίων.

Η NASA δήλωσε ότι θεωρεί απλώς σύμπτωση πως τα δύο τηλεσκόπια εμφάνισαν πρόβλημα με διαφορά μόλις λίγων ημερών. Προς το παρόν, πάντως, λειτουργεί κανονικά το τρίτο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το παρατηρητήριο ακτίνων γάμα Spitzer.

https://www.in.gr/2018/10/13/tech/ektos-leitourgias-akoma-ena-diastimiko-tileskopio-tis-nasa/

1854511904_ChandraX-rayObservatory208231227222NASA.thumb.jpg.f0da6761e015fedb06153e45f58fb704.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγκαίνια για το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα. :cheesy:

Εγκαινιάσθηκε στη Λα Πάλμα, το μεγαλύτερο από τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, το Μεγάλου Μεγέθους Τηλεσκόπιο LST-1 (Large-Sized Telescope), το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο που έχει φτιαχτεί ειδικά για να κάνει παρατηρήσεις ακτίνων γάμα που έρχονται από το διάστημα.

Συνολικά θα κατασκευασθούν στην ίδια περιοχή, που ανήκει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, τέσσερα τέτοια μεγάλα τηλεσκόπια LST, καθώς και άλλα 15 μεσαίου μεγέθους (Medium-Sized Telescopes-MST), τα οποία από κοινού θα απαρτίζουν τη διάταξη Cherenkov Telescope Array (CTA) στο βόρειο ημισφαίριο.

Μια παρεμφερής διάταξη τηλεσκοπίων σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο νότιο ημισφαίριο, κοντά στα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Σε πλήρη διάταξη το CTA θα περιλαμβάνει περίπου 120 τηλεσκόπια διαφόρων μεγεθών. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Το LST-1 έχει ύψος 45 μέτρων και βάρος περίπου 100 τόνων. Διαθέτει μια παραβολική ανακλαστική επιφάνεια διαμέτρου 23 μέτρων, που στηρίζεται σε μια υποδομή από χάλυβα και ανθρακονήματα. Η ανακλαστική επιφάνεια των 400 τετραγωνικών μέτρων θα συλλέγει και θα εστιάζει στην κάμερα του τηλεσκοπίου την ακτινοβολία Τσερένκοφ, την οποία παράγουν οι ακτίνες γάμα χαμηλής ενέργειας.

Η ερευνητική ομάδα του LST στα Κανάρια Νησιά περιλαμβάνει περισσότερους από 200 επιστήμονες από δέκα χώρες, ενώ συνολικά πάνω από 1.400 επιστήμονες και μηχανικοί από 31 χώρες εμπλέκονται στην κατασκευή όλων των μονάδων του Παρατηρητηρίου CTA.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί, τα νέα τηλεσκόπια LST του Παρατηρητηρίου CTA θα παρακολουθούν τις πηγές των ακτίνων γάμα χαμηλής και υψηλής ενέργειας στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Θα είναι το πρώτο επίγειο αστρονομικό παρατηρητήριο, που θα είναι ανοιχτό στην κοινότητα τόσο των αστρονόμων, όσο και των σωματιδιακών φυσικών. Καλύπτοντας μια τεράστια ενεργειακή γκάμα φωτονίων (από 20 GeV έως 300 TeV), θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας, όσο και της σκοτεινής ύλης.

https://www.tanea.gr/2018/10/12/science-technology/egkainia-gia-to-proto-epigeio-tileskopio-aktinon-gama/

20173736.thumb.jpg.d9343ec2a096f245a5c763d55b2e9bb0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας Αμερικανός μετράει τ' άστρα. :cheesy:

Η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού γίνεται ταξίδι, με βασικούς σταθμούς την έρημο Ατακάμα στη Χιλή, το Λος Άντζελες και τη Χαβάη.

Μετά από τριάντα εξαντλητικές ώρες σε αεροπλάνα και λεωφορεία, στάθηκα στο σκοτάδι και έστρεψα το βλέμμα στον αχανή νυχτερινό ουρανό. Το μακρύ ταξίδι μου πιο πολύ έμοιαζε να με έχει φέρει στον διαστρικό χώρο παρά στο οροπέδιο της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή.

Ήταν το πρώτο βράδυ ενός οδοιπορικού διάρκειας ενός ολόκληρου μήνα, που περιλάμβανε ως βασικούς σταθμούς τρία αστεροσκοπεία στη Χιλή, στο Λος Άντζελες και στη Χαβάη. Πριν καλά καλά πατήσω το πόδι μου στο πρώτο εξ αυτών, έβλεπα ήδη το διάστημα με μια εντελώς διαφορετική, άκρως καθηλωτική, ματιά.

Ήταν αρχές Μαΐου, δηλαδή φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο, και το γκρουπ μας είχε περάσει σχεδόν πέντε ώρες παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Είχαμε συναντηθεί στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, μια μικρή πόλη σε υψόμετρο 2.400 μ., κοντά στα σύνορα της Χιλής με τη Βολιβία. Αν κρίνω από τις ορδές των backpackers, τα hostels και τις πινακίδες σήμανσης για Wi-Fi που συνάντησα στον δρόμο μου, η θέση του στον χάρτη για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν τον πεζοπορικό γύρο της Λατινικής Αμερικής είναι κομβικής σημασίας. Στις 24 ώρες που πέρασα εκεί, συνάντησα ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η πόλη προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων: από το να νοικιάσεις ποδήλατο βουνού και να επισκεφτείς αλυκές μέχρι να φωτογραφίσεις ροζ φλαμίνγκο.

Ωστόσο, ήμουν εκεί για να παρατηρήσω τα αστέρια. Η Ατακάμα είναι η πιο ξηρή έρημος στον κόσμο. Ο συνδυασμός ξηρασίας, μεγάλου υψομέτρου και μικρού πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα άριστες συνθήκες παρατήρησης. Στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα υπάρχουν γραφεία που οργανώνουν νυχτερινά τουρ, όμως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι για ερασιτέχνες. Η Χιλή –και κυρίως η Ατακάμα– συγκεντρώνει το 70% των αστρονομικών υποδομών του πλανήτη, αν συνυπολογίσει κανείς τα γιγάντια τηλεσκόπια υπό κατασκευή, όπως το «Μαγγελάνος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ALMA ΣΤΟΝ «ΜΑΓΓΕΛΑΝΟ»

Με ορμητήριο το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, ήθελα επίσης να επισκεφτώ την ALMA (Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Διάταξη της Ατακάμα), γνωστή ως ALMA, που, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ραδιο-Αστρονομικό Παρατηρητήριο, έναν από τους εταίρους της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, είναι «η πιο σύνθετη αστρονομική εγκατάσταση στη Γη». Η ALMA είναι εξαιρετικά δημοφιλής, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξασφαλίσεις την είσοδό σου στον χώρο, λόγω μεγάλης ζήτησης, ωστόσο η απομονωμένη τοποθεσία του διευκολύνει τον ταξιδιώτη της τελευταίας στιγμής. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, ένα λεωφορείο αναχωρεί από το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα και πηγαίνει τους τουρίστες στο Κέντρο Λειτουργικής Υποστήριξης της ALMA, στην άδεια έρημο, μισή ώρα μακριά. Παρότι τα δωρεάν εισιτήρια έχουν εξαφανιστεί μήνες πριν, υπάρχει κόσμος που φτάνει στη στάση του λεωφορείου χωρίς να έχει κάνει κράτηση και τελικά ανταμείβεται για τον αυθορμητισμό του.

Το σύμπλεγμα των 66 κινητών κεραιών, σε υψόμετρο 4,8 χλμ., δεν ήταν ορατό από το σημείο όπου βρισκόμασταν – μπορείς όμως να τις δεις μέσω webcam. Κανείς δεν ζει εκεί πάνω και αυτοί που εργάζονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον πρέπει να εισπνέουν συμπληρωματικό οξυγόνο. Περιηγηθήκαμε στον επιστημονικό καταυλισμό, στο κέντρο ελέγχου και στο Otto, το ένα από τα δύο οχήματα μεταφοράς των κεραιών, γερμανικής κατασκευής. H εικόνα του δωματίου ελέγχου, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, δεν συμβάδιζε με το αστρονομικό κόστος των εγκαταστάσεων, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων: καμιά δεκαριά καρέκλες και τραπέζια, πολλοί υπολογιστές και ένας και μοναδικός υγραντήρας, το ίδιο ακριβώς μοντέλο με αυτό που έχω σπίτι μου, στο δωμάτιο των παιδιών μου. Δεν μπορώ να τον φανταστώ ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Αποστολή της ALMA είναι να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους είμαστε ανθρώπινα όντα αντί αστρόσκονη που αιωρείται στο κενό. Για παράδειγμα, βρήκε μια απλή μορφή σακχάρου στο αέριο που περιβάλλει ένα νεαρό δυαδικό αστέρι, η οποία αποδεικνύει ότι κάποιες από τις χημικές βάσεις της ζωής στη Γη υπάρχουν επίσης σε μακρινούς γαλαξίες.

Προφανώς, τέτοιου είδους ανακαλύψεις οδηγούν σε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις. Για να τις απαντήσεις, πρέπει να συνεχίσεις να κατασκευάζεις ακόμα πιο εξελιγμένα τηλεσκόπια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο με προορισμό το νότιο άκρο της Ατακάμα: για να πάρω μια γεύση των τολμηρών μελλοντικών στόχων της αστρονομίας. Το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο του Μαγγελάνου είναι ένα από δύο μεγα-τηλεσκόπια που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Χιλή, μαζί με το ευρωπαϊκό ΕLT. Kαι τα δύο εκπροσωπούν τη νέα γενιά τηλεσκοπίων, που θα μπορεί να αναλύσει πλανήτες με πιθανή ύπαρξη ζωής, έτη φωτός μακριά. Το GMT, όπως είναι ευρέως γνωστό το «Μαγγελάνος», υπόσχεται να καταγράψει εικόνες με δέκα φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν είναι παρά ένα εργοτάξιο, στην κορυφή ενός βουνού, και κάποιοι τεράστιοι καθρέφτες σε διαφορετικά στάδια παραγωγής, στο εργαστήριο κατόπτρων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η λειτουργία του GMT είναι προγραμματισμένη για το 2024.

To GMT κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία αμερικανικών και άλλων πανεπιστημίων στη θέση Las Campanas, πάνω από την έρημο της Ατακάμα. Τη βραδιά που διανυκτέρευσα εκεί, συνάντησα επιστήμονες όπως ο αστροφυσικός Brian McLeod, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και επικεφαλής της ομάδας που ασχολείται με τη σωστή ευθυγράμμιση των δεκατεσσάρων πρωτευόντων και δευτερεύοντων κατόπτρων του GMT. Ξεκίνησε να σχεδιάζει πρωτότυπα το 2009, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024, οπότε και το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο Μαγγελάνος θα τεθεί σε λειτουργία, θα έχει συμπληρώσει δεκαπέντε χρόνια συμμετοχής στο πρότζεκτ. Εκείνο το βράδυ, ο McLeod και η ομάδα του θα το περνούσαν δοκιμάζοντας τα επιστημονικά όργανα, όμως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή τούς χαλούσαν τα σχέδια. Όταν τους είδα την επόμενη μέρα στο πρωινό, μου είπαν πως είχαν χρησιμοποιήσει ελάχιστα το τηλεσκόπιο.

Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του, το GMT θα υποδέχεται επισκέπτες, αλλά με ποιον τρόπο ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, δεδομένης της απομονωμένης τοποθεσίας του. Η νυχτερινή αστροπαρατήρηση απαιτεί αμυδρό τεχνητό φωτισμό εδάφους –πράγμα που καθιστά την οδήγηση επικίνδυνη–, ενώ στη διάρκεια της ημέρας το προσωπικό του αστεροσκοπείου κοιμάται. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοφιλία του ALMA, το GMT σίγουρα θα προσελκύσει τουριστικό ενδιαφέρον.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, ταξίδεψα με τη γυναίκα μου στο Λος Άντζελες και στη Χαβάη, για να πάρουμε μια γεύση αστρονομικών εμπειριών που απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Στος Λος Άντζελες επισκέφτηκα το αστεροσκοπείο Griffith, ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1935. Γνωστό λόγω της «συμμετοχής» του σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά κυρίως για τον πρωταγωνιστικό «ρόλο» του στο «La La Land», το αστεροσκοπείο Griffith καλωσορίζει έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στο εμβληματικό κτίριό του, που δεσπόζει στον αστικό ορίζοντα. Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν, υπενθυμίζοντας κατά κάποιον τρόπο ότι, πέραν του κόστους μετάβασης, ο επιστημονικός τουρισμός δεν είναι ακριβό σπορ.

Φτάσαμε αργά το απόγευμα και ο συνωστισμός ήταν μεγάλος. Σε λίγο παραπάνω από μία ώρα, το 12ιντσο διαθλαστικό τηλεσκόπιο Zeiss θα άνοιγε για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και ήδη είχε σχηματιστεί μια ουρά από ανθρώπους που ήθελαν να δουν από πιο κοντά τους πλανήτες, το φεγγάρι και τα μεγαλύτερα αστέρια. Στο σάιτ του αστεροσκοπείου διαβάζω πως «μέσω αυτού έχουν παρατηρήσει τον ουρανό περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι μέσω οποιουδήποτε άλλου τηλεσκοπίου στον κόσμο».

Αναρωτήθηκα αν ο λόγος για τον οποίο συνάντησα τέτοιο πλήθος τουριστών στο αστεροσκοπείο Griffith ήταν η χολιγουντιανή φήμη του. Όμως, ο κόσμος ήταν πολύς και στη Χαβάη, την επόμενη μέρα, όπου επισκεφτήκαμε το Μάουνα Κέα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη για τους φίλους της αστρονομίας. Ο Σταθμός Ενημέρωσης Επισκεπτών, που λειτουργεί και ως δημόσιο κέντρο αστρονομίας της Χαβάης, βρίσκεται στην πλαγιά του ανενεργού ηφαιστείου. Στην κορυφή του είναι χτισμένες οι επαγγελματικές αστρονομικές εγκαταστάσεις.

Τέσσερα βράδια την εβδομάδα, τα τηλεσκόπια τίθενται στη διάθεση του κοινού, με τη συνδρομή μιας ομάδας εργαζομένων και εθελοντών. Ο χώρος στάθμευσης γεμίζει πολύ πριν από τις 19.00, οπότε και ξεκινά η παρατήρηση του ουρανού. Μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, σταθήκαμε υπομονετικά στις μεγάλες ουρές που είχαν σχηματιστεί, κρατώντας στο χέρι τη ζεστή σοκολάτα μας και περιμένοντας να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στον Δία και στον πολικό αστέρα. Τους χειμερινούς μήνες, συχνά η κορυφή του ηφαιστείου είναι καλυμμένη με χιόνι, ενώ στις παραλίες του νησιού οι παραθεριστές απολαμβάνουν το ζεστό τροπικό κλίμα.

Η κορυφή του Μάουνα Κέα βρίσκεται σε υψόμετρο 4.207 μ. και φιλοξενεί δεκατρία τηλεσκόπια, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές χώρες και πανεπιστήμια. Οι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων μπορούν να την προσεγγίσουν οδικώς και να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα. Το κάναμε κι εμείς. Παρότι ήταν μεσημέρι, είχαμε την αίσθηση πως είχε ήδη νυχτώσει. Οδηγήσαμε μέσα στα σύννεφα, υπό βροχή, με τη θερμοκρασία να πέφτει από τους 26°C στους 4°C. Αν και είχα νιώσει την έλλειψη οξυγόνου στον Σταθμό Επισκεπτών, στην κορυφή τα... είδα όλα: εδώ το οξυγόνο είναι κατά 40% λιγότερο από την επιφάνεια της θάλασσας και περπατάς με δυσκολία.

Τα αστροπαρατηρητήρια βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και ήταν όλα κλειστά. Το αστεροσκοπείο Keck διαθέτει έναν μικρό εκθεσιακό χώρο, που είχε κλείσει επ’ αόριστον μερικές εβδομάδες πριν από την άφιξή μας. Ένας υπάλληλος στον Σταθμό Ενημέρωσης μας είπε πως αυτό συνέβη λόγω βανδαλισμών. Θα ήταν ωραίο να είχαμε καταφέρει να μπούμε σε τουλάχιστον ένα από τα παρατηρητήρια, αλλά είχαμε εντρυφήσει τόσο πολύ στην αστρονομία τις τελευταίες εβδομάδες, που μας ήταν αρκετό το ότι στεκόμασταν στην κορυφή και χαζεύαμε τους θόλους τους να προβάλλουν στον μπλε ουρανό.

Αρχές Ιουνίου, μερικές ημέρες αργότερα, ο αέρας της πόλης έμοιαζε απρόθυμος να μετατραπεί σε δροσερή αύρα και μου προκαλούσε λήθαργο. Από τη βεράντα μου, τα φώτα του δρόμου άστραφταν πορτοκαλιά. Το αστικό νέφος, που συνήθως κρύβει τον νυχτερινό ουρανό, απλωνόταν παντού. Έμπειρος πια, μετά από έναν μήνα συνεχούς αστροπαρατήρησης, κοίταξα ψηλά. Ψάχνοντας, διέκρινα με σιγουριά τα αμυδρά ίχνη της Μεγάλης Άρκτου. Δεν θυμάμαι να την είχα δει ποτέ ξανά στον ουρανό του Σικάγου, αλλά φυσικά βρισκόταν ανέκαθεν εκεί.

Συνέχισα να κοιτάζω, περιμένοντας τα μάτια μου να συνηθίσουν το σκοτάδι. Το μυαλό μου πήγε στους εργαζομένους στα αστρονομικά παρατηρητήρια, που την ίδια ώρα θα ετοιμάζονταν για μια νύχτα εξερευνήσεων. Περισσότερα αστέρια έκαναν την εμφάνισή τους: ο Δίας, σαν ελιά δίπλα στο φεγγάρι, αλλά και ο πολικός αστέρας. Καθώς στεκόμουν στο κέντρο μιας μεγαλούπολης του μικροσκοπικού πλανήτη μας, έχοντας πλήρη επίγνωση της εύθραυστης ύπαρξής μου, χαιρέτησα σιωπηλά το σύμπαν.

Στις φωτογραφίες επισκέπτες του αστεροσκοπείου Griffith παρατηρούν το εκκρεμές του Φουκώ.

Το τηλεσκόπιο CFHT στην κορυφή του ηφαιστείου Μάουνα Κέα στη Χαβάη.

Η αίθουσα Hall of the Eye του αστεροσκοπείου Griffith είναι αφιερωμένη στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αστρονομική παρατήρηση.

Ηλιοβασίλεμα στo ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα, με τα δεκατρία διαφορετικά τηλεσκόπια.

Η ALMA, με το σύμπλεγμα των 66 κινητών κεραιών, στην έρημο της Ατακάμα είναι η πιο σύνθετη αστρονομική εγκατάσταση στη Γη.

http://www.kathimerini.gr/1005844/gallery/ta3idia/me-aformh/enas-amerikanos-metraei-t-astra

stargazing_getaways_adv18_7-3.thumb.jpg.038c312c02805d436f61d397d58d2e78.jpg

stargazing_getaways_adv18_6-6.jpg.e379a59a4bf7217f51ded4303f1be675.jpg

stargazing_getaways_adv18_4-0.jpg.4a79977f99f1b93d2ac7221900b52a0f.jpg

stargazing_getaways_adv18_3-4.thumb.jpg.52d571bb6198296503ad6cbc2b054734.jpg

stargazing_getaways_adv18_2-1-thumb-large.jpg.3e81e7a64841cb0fb3ed9b71b2f310cb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ξεκινάει επίσημα τη λειτουργία του το «Μάτι του Ουρανού» :cheesy:

Το μεγαλύτερο «πιάτο» ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, με διάμετρο 500 μέτρων, το γιγάντιο κινεζικό τηλεσκόπιο FAST (Aperture Spherical Radio Telescope), γνωστό και ως «Μάτι του Ουρανού», ετοιμάζεται να αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του και να προσφέρει πρόσβαση σε αστρονόμους από όλο τον κόσμο. Θα μπορεί να συλλέγει ραδιοκύματα μέσω μίας επιφάνειας διπλάσιας σε έκταση από το έως τώρα μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο που έχει διάμετρο 305 μέτρων. Η αυξημένη ευαισθησία του FAST θα επιτρέψει την ανίχνευση μυστηριωδών κοσμικών φαινομένων, όπως οι γρήγορες ραδιοεκλάμψεις (FRB), οι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ) και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαύρες τρύπες. Ακόμη, θα χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα για τον εντοπισμό εξωπλανητών.

Το τηλεσκόπιο, κόστους περίπου 171 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί και άρχισε να υποβάλλεται σε δοκιμές το 2016, έχει ήδη κάνει κάποιες δοκιμαστικές παρατηρήσεις. Έχει, μάλιστα, ανακαλύψει, κιόλας, 130 αχνά πάλσαρ (έναντι 200 που έχει βρει το Αρεσίμπο από το 1968 μέχρι σήμερα), καθώς και μία σπάνια επαναλαμβανόμενη εκατοντάδες φορές FRB. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε μία πολύ απομονωμένη τοποθεσία της νοτιοδυτικής Κίνας, σε μία έκταση με μέγεθος 30 ποδοσφαιρικών γηπέδων, κάτι που έχει φέρει δυσκολίες στη στελέχωσή του με επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4110967370/2019/09/30/-

w30-95558FAST.jpg.ec6dba4bf0b179f1b2eb02295b32afd7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το νέο Amazing Radio Telescope θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε τα θεμελιώδη μυστήρια του Σύμπαντος. :cheesy:

Ένα νέο ραδιοτηλεσκόπιο, αποκαλούμενο NenuFAR, αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Nançay της Γαλλίας, το τηλεσκόπιο θα είναι ένας σταθμός στο πλαίσιο του Low Frequency Array (LOFAR), ενός ευρωπαϊκού ραδιοσυστήματος με κέντρο την Ολλανδία.

Το LOFAR είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο και το πρώτο τηλεσκόπιο του είδους του: χρησιμοποιεί μια σειρά απλών κερκίδων αντί για μηχανική επεξεργασία σήματος με μια κεραία πιάτων. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε για να κάνει ένα επόμενο βήμα στην ευαισθησία που απαιτείται για να αποκαλύψει τα μυστήρια του πρώιμου σύμπαντος και τις φυσικές διεργασίες στα κέντρα ενεργών γαλαξιακών πυρήνων.

Τα ηλεκτρονικά σήματα από τις κεραίες ψηφιοποιούνται, μεταφέρονται σε κεντρικό ψηφιακό επεξεργαστή και στη συνέχεια συνδυάζονται σε λογισμικό για να μιμηθούν μια συμβατική κεραία. Αυτές οι κεραίες είναι αρκετά απλές, αλλά υπάρχουν πολλοί - περίπου 7000 στο πλήρες σχέδιο LOFAR. Προκειμένου να δημιουργηθούν ραδιοφωνικές εικόνες του ουρανού με επαρκή ευκρίνεια, οι κεραίες πρέπει να τοποθετηθούν σε συστοιχίες διάσπαρτες σε μια περιοχή διαμέτρου 100 χιλιομέτρων εντός των Κάτω Χωρών και πάνω από 1500 χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη.

Το NenuFAR είναι ένα αρκτικόλεξο για τη Νέα Επέκταση στην NanFay Αναβάθμιση LoFAR. Είναι το σύστημα νέας γενιάς που επανεξετάζει την ικανότητα του LOFAR που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Nançay της Γαλλίας, το NenuFAR αποτελείται από 2000 κεραίες εγκατεστημένες σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Μια τεράστια, απομονωμένη περιοχή με πολλές μικρές σταθερές κεραίες μοιάζει με το φθινοπωρινό νεκροταφείο των Χριστουγεννιάτικων δένδρων και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των φυσικών. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες του νέου οργάνου, 140 επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη προτείνει να διεξάγουν πολυάριθμα προγράμματα για να μελετήσουν τη γέννηση των γαλαξιών, την εξερεύνηση των ηλιακών φαινομένων ή την καλύτερη κατανόηση των παλμών, νεκρά αστέρια που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Το ΛΟΦΑΡ καλύπτει τώρα ένα φάσμα με συχνότητες από 30 έως 250 MHz. Το NenuFAR, συνδεδεμένο με το δίκτυο κεραίας του LOFAR, είναι σε θέση να ανιχνεύει συχνότητες μεταξύ 10 MHz και 87 MHz. Αυτά είναι τα χαμηλότερα που μπορούν να πάρουν στο έδαφος, η ιονόσφαιρα μπλοκάρει όλα τα κατώτερα 10 MHz, επομένως τέτοια σήματα μπορούν να ανιχνευθούν μόνο από ένα τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο διάστημα ή την μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Το NenuFAR θα βοηθήσει στην προσπάθεια της LOFAR να βρει σήματα από τα πρώτα αστέρια του πρώιμου σύμπαντος. Αλλά θα αφιερώσει επίσης ένα μεγάλο μέρος του χρόνου για τη σάρωση μιας σειράς ραδιοσυχνοτήτων για σημάδια εξωπλανητικών μαγνητικών πεδίων. «Είναι μόνο θέμα χρόνου [πριν από την ανίχνευση], πιθανώς μήνες,» προτείνει ο Ευσένια Σκόλνικ, αστροφυσικός στο κρατικό πανεπιστήμιο της Arizona στο Tempe. Το όργανο θα βοηθήσει τους αστρονόμους να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα σε μια εξωπλανήτη. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 4000 εξωπλανήτες που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Αλλά δεν έχουμε πολλά που γνωρίζουμε για κανένα από αυτά.

Το όργανο θα αναζητήσει ραδιοφωνικά σήματα που μοιάζουν με ακτίνες, τα οποία είναι γεμάτα από ένα μαγνητικό πεδίο του εξωπλανήτη, δείχνοντας αν έχει κάποιο μαγνητικό δυναμό.

Τα μαγνητικά πεδία προστατεύουν τους πλανήτες και τις ατμόσφαιρες από τα ηλιακά σωματίδια, οπότε η εμφάνιση του μαγνητικού πεδίου ενός εξωπλανήτη μπορεί να δείξει την κατοικία του. Τα φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από ένα αστέρι υποδοχής ανταποκρίνονται στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και κινούνται γύρω του.

Μαγνητικά πεδία, με τη σειρά τους, παράγονται από την κίνηση μαγνητικού υλικού που βρίσκεται μέσα στον πλανήτη. Για παράδειγμα, το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγεται από υγρό μέταλλο στον πυρήνα του και η ταχεία περιστροφή του πλανήτη για 24 ώρες δημιουργεί αρκετή κίνηση του υγρού για να διεγείρει ένα μαγνητικό πεδίο. Οι άλλοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από την Αφροδίτη και τον Άρη, έχουν όλα μαγνητικά πεδία ή ίχνη μαγνητισμού. Το μαγνητικό πεδίο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη, καθώς προστατεύει την επιφάνεια του πλανήτη από τις κοσμικές ακτίνες και τους ηλιακούς ανέμους, που είναι επιβλαβείς για τα ζωντανά πλάσματα. «Αυτό ανοίγει μια πρόσθετη πόρτα για να σπουδάσουν εξωπλανήτες από απόσταση», λέει ο Jean-Mathias Griessmeier από το Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης στη Γαλλία.

https://asgardia.space/en/news/New-Amazing-Radio-Telescope-Will-Help-Us-Reveal-Fundamental-Mysteries-of-the-Universe

20.jpg.1b2e135437b55f0f8aa02142dc0ecef8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η αστρονόμος Margaret Burbidge έγινε 100 ετών :cheesy:

Η Αμερικανίδα αστρονόμος Margaret Burbidge – γεννήθηκε στην Βρετανία στις 12/8/1919 -, αφιέρωσε την επιστημονική της έρευνα στην κατανόηση της ύλης των άστρων και των διεργασιών που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό τους. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS) και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής και Διαστημικών Επιστημών (CASS) στο Σαν Ντιέγκο, που συμμετείχε στην κατασκευή μερικών οργάνων του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Διετέλεσε καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο από το 1962 έως το 1988.

Η επιστημονική καριέρα της Burbidge ξεκίνησε σε μια εποχή που οι γυναίκες στην ουσία ήταν αποκλεισμένες από τις επιστήμες. Κι όμως σήμερα, ανήκει στην ομάδα των μεγάλων ερευνητών που μεταμόρφωσαν την αστρονομία κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα σε έναν από τους σημαντικότερος κλάδους της φυσικής. Η Burbidge θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην φασματική μελέτη των άστρων και η έρευνά της βοήθησε στην κατανόηση της σύστασης των άστρων. Ασχολήθηκε με την πυρηνοσύνθεση στα άστρα, την διαδικασία με την οποία σχηματίζονται στο εσωτερικό των άστρων οι πυρήνες των βαρύτερων στοιχείων του περιοδικού πίνακα. Η Burbidge είναι επίσης γνωστή για έρευνά της σχετικά με τα κβάζαρ. Συνέβαλλε στον καθορισμό της απόστασης, της λαμπρότητας και των φυσικών διεργασιών στο εσωτερικό τους.

Την δεκαετία του 1950 οι επιστήμονες προσπαθούσαν να κατανοήσουν την προέλευση των στοιχείων. Μεταξύ αυτών η Maria Goeppert Mayer και οι Harold Urey κ’ Hans Suess. Η Maria Mayer διατυπώνοντας το μοντέλο των φλοιών για τους πυρήνες των ατόμων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της σταθερότητας των πυρήνων, ενώ οι Harold Urey και Hans Suess στην εργασία τους με τίτλο «Abundances of the Elements» διαπίστωναν ότι τα στοιχεία προέρχονται από τα άστρα. Αλλά η διαδικασία με την οποία σχηματίζονται τα στοιχεία στο εσωτερικό των άστρων παρέμενε άγνωστη.

Έτσι, το 1957, η Burbidge μαζί με τον σύζυγό της, τον Geoffrey Burbidge και τους Willy Fowler και Fred Hoyle, δημοσίευσαν την εργασία με τίτλο «The Synthesis of the Elements in Stars» , στο περιοδικό Reviews of Modern Physics. Ήταν η πρώτη, και εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική εργασία που γράφτηκε ποτέ για το θέμα αυτό. Σ’ αυτή την κλασσική πλέον εργασία – συνήθως αναφέρεται ως B2FH, από τα αρχικά των συγγραφέων – περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα στο εσωτερικό των άστρων. Συνδέει επίσης την παρατηρησιακή αστρονομία με την θεωρητική και πειραματική πυρηνική φυσική.

Η Margaret Burbidge συνεργάστηκε ερευνητικά πολλές φορές με τον σύζυγό της Geoffrey, τον Fowler και τον Hoyle. Ας σημειωθεί το γεγονός ότι εκείνη και ο σύζυγός της είχαν γράψει την αρχική μορφή της εργασίας B2FH, της οποίας μόνο η τελική μορφή της διαμορφώθηκε από τους τέσσερις επιστήμονες. Το 1983 ο Fowler θα βραβευόταν με το Νόμπελ φυσικής «για τις θεωρητικές και πειραματικές του μελέτες των πυρηνικών αντιδράσεων που παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των χημικών στοιχείων στο σύμπαν».

Η Burbidge αγωνίστηκε για την άρση των διακρίσεων κατά ή υπέρ των γυναικών στην επαγγελματική ζωή. Για παράδειγμα, το 1972 αρνήθηκε το βραβείο Annie J. Cannon από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, διότι δινόταν μόνο σε γυναίκες, γεγονός που ανάγκασε την ΑΑS να αναθεωρήσει πολλά στερεότυπα.

Στην φωτογραφία Η Margaret Burbidge, ο William Fowler, ο Fred Hoyle και ο Geoffrey Burbidge στο Caltech περί το 1970.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://physicsgg.me/2019/10/19/%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-margaret-burbidge-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-100-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd/

b2fh.gif.f5f3552439788102b308e088fe1defa1.gif

b2fh1.jpg.86ff7fdd114df5b1c288683fe8cc3a4e.jpg

margaret-burbidge.jpg.4965ea2680d6f706391fdb682f337560.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υπερτηλεσκόπιο ψάχνει τα μυστικά του σύμπαντος. :cheesy:

Eνα υπερτηλεσκόπιο στην Αριζόνα ξεκίνησε την πιο ενδελεχή επόπτευση του ουράνιου κόσμου που έγινε ποτέ μέχρι σήμερα. Στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι να ρίξει άπλετο φως στη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.

Η θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ (για τη δημιουργία του σύμπαντος) αρχικά προέβλεπε ότι η διαστολή του θα επιβραδυνόταν, και, επίσης, πιθανολογούσε ότι θα άρχιζε η συστολή του, ως αποτέλεσμα της βαρυτικής έλξης. Ωστόσο, το 1998, οι επιστήμονες, προς μεγάλη έκπληξή τους, ανακάλυψαν ότι το σύμπαν εξακολουθούσε να διαστέλλεται και ότι αυτή η διαδικασία διαρκώς επιταχυνόταν. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, κάτι «αντιμαχόταν» τη βαρυτική έλξη. Αυτό το «κάτι» ονομάστηκε σκοτεινή ενέργεια. Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι το σύμπαν αποτελείται σχεδόν ολοκληρωτικά από σκοτεινή ενέργεια. Τα άτομα που αποτελούν αστέρια, γαλαξίες και πλανήτες δεν συνιστούν περισσότερο από το 5% του σύμπαντος.

Ο καθηγητής Οφέρ Λαχάβ, του University College του Λονδίνου, συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οπως επισημαίνει, η επιστημονική κοινότητα δεν γνώριζε τίποτα για τη σκοτεινή ενέργεια ακόμη και είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψή της: «Είναι ντροπή να ζούμε σε ένα σύμπαν και να έχουμε γνώσεις μόνο για το 5% του. Η φύση της σκοτεινής ενέργειας, και τι ακριβώς είναι, πιθανώς να επιφέρει επανάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο της επιστήμης της Φυσικής».

Κατά τη νέα ερευνητική προσπάθεια, διεθνής ομάδα επιστημόνων (από 25 ιδρύματα, σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Ελβετία) θα χρησιμοποιήσει το φασματοσκόπιο σκοτεινής ενέργειας (Desi), το οποίο έχει εφαρμοστεί στο τηλεσκόπιο Μαγιάλ του αστεροσκοπείου Κιτ Πικ της Αριζόνας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πέντε χιλιάδες οπτικές ίνες, καθεμία από τις οποίες δρα σαν ένα μίνι τηλεσκόπιο. Αυτή η ιδιομορφία επιτρέπει στο όργανο να αιχμαλωτίζει φως από πέντε χιλιάδες διαφορετικούς γαλαξίες ταυτόχρονα, ώστε να υπολογίσει την απόστασή τους από τη Γη και να εκτιμήσει πόσο διεστάλη το σύμπαν, καθώς αυτό το φως ταξίδευε προς τον πλανήτη μας. Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να μελετά ένα νέο σύνολο πέντε χιλιάδων γαλαξιών ανά εικοσάλεπτο.

Οσο μακρύτερα «κοιτάζει» το Desi, τόσο παλιότερα στον χρόνο μπορεί να δει. Αυτό συμβαίνει λόγω του χρόνου που απαιτείται για να ταξιδέψει το φως μέχρι τη Γη. Μπορεί να παρατηρήσει αντικείμενα σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Παρότι έχουν εκπονηθεί παρόμοια προγράμματα και παλιότερα, το Desi θα καλύψει πολύ μεγαλύτερο όγκο του Διαστήματος και θα μετρήσει την ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Ηδη η επιστημονική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα χάρτη του σύμπαντος, από τον οποίο επιλέχθηκαν 35 εκατομμύρια γαλαξίες για να μελετηθούν.

Πώς, όμως, η σκοτεινή ενέργεια συμβάλλει στη διαστολή του σύμπαντος; Το κλειδί φαίνεται να είναι μία δύναμη, η «πίεση κενού», η οποία προκαλεί διακυμάνσεις στο υφάδι του χωροχρόνου, σε υποατομικό επίπεδο. Υπολογισμοί που πραγματοποιήθηκαν υποδεικνύουν ότι η «πίεση κενού» είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη (1 με 120 μηδενικά) συγκριτικά με τη δύναμη που καταγράφουν οι αστρονόμοι να απωθεί τους γαλαξίες. Μία πιθανότητα είναι αυτή η «πίεση κενού» να ήταν πολύ πιο ενισχυμένη στην αρχή του σύμπαντος και να μειώθηκε στα σημερινά της επίπεδα. Αν, ωστόσο, οι αστρονόμοι διαπιστώσουν ότι η «πίεση κενού» παρέμεινε σταθερή, τότε θα πρέπει να διατυπωθούν κάποιες πιο τολμηρές θεωρίες.

Μία από αυτές υποθέτει ότι το σύμπαν μας είναι κομμάτι ενός πελώριου «πολυσύμπαντος», που διαθέτει μια απειροελάχιστη «πίεση κενού», ενώ αυτή των άλλων είναι πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο η ύλη, και κατά συνέπεια η ζωή, μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα σύμπαν σαν το δικό μας, με ισχνή «πίεση κενού». Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η θεωρία της βαρύτητας δεν είναι ολοκληρωμένη. Σε αντίθεση με τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις η βαρύτητα δεν διαθέτει αντίθετη δύναμη, όπως είναι τα θετικά και αρνητικά φορτία του ηλεκτρισμού. Το Desi θα μπορέσει να επιτρέψει στους κοσμολόγους να διαπιστώσουν κατά πόσον η θεωρία βαρύτητας και χωροχρόνου (Γενικής Σχετικότητας) του Αϊνστάιν είναι σωστή. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε η έννοια της σκοτεινής ενέργειας πιθανώς να μην είναι αναγκαία. Αντίθετα, απολύτως αναγκαία θα είναι μια ολοκληρωμένη θεωρία βαρύτητας, η οποία θα μπορεί να ερμηνεύσει την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.

O «Ευκλείδης»

Αναμφίβολα η κατασκευή του υπερτηλεσκοπίου της Αριζόνας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Ομως, στον αγώνα της διαστημικής παρατήρησης δεν ήθελε να μείνει ουραγός η Ευρώπη και η δική της προσπάθεια έρευνας του «σκοτεινού Σύμπαντος» έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες σε ένα σημείο-ορόσημο: το διαστημικό τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» εξήλθε «νικητής» από τον θάλαμο όπου υποβλήθηκε στις συνθήκες που θα συναντήσει όταν θα τεθεί σε τροχιά. Ο «Ευκλείδης», ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, θα εκτοξευθεί το 2022 με στόχο τη χαρτογράφηση του Σύμπαντος και την αναζήτηση ιχνών για τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Το πρόγραμμα, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μόνον ένα από τα πολλά νέα πειράματα που θα εκπονηθούν τα επόμενα χρόνια και οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι οι τεχνολογίες επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιηθούν θα τους παρέχουν γνώσεις που μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να αποκτήσουν. Τώρα οι μηχανικοί του προγράμματος θα ελέγξουν κατά πόσον ο «Ευκλείδης» μπορεί να αντέξει στις αντίξοες συνθήκες της εκτόξευσης σε τροχιά. Η ολοκλήρωση του διαστημικού τηλεσκοπίου έχει καθυστερήσει ήδη ένα χρόνο, αλλά πλέον οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4112172099/2019/11/04/-

xbd201805-00354-042-thumb-large.jpg.437875618a19815b0d4937b144c2bf93.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Τα 20ά γενέθλια του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra. :cheesy:

Στις 3-6 Δεκεμβρίου 2019, με το συμπόσιο για τα 20 χρόνια λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra, η διεθνής επιστημονική κοινότητα ολοκληρώνει τα συνέδρια, τις διαλέξεις και τις ομιλίες που είχαν προγραμματιστεί καθόλη την διάρκεια της χρονιάς για την 20η επέτειο από την εκτόξευση ενός από τα σπουδαιότερα τηλεσκόπια ακτίνων Χ.

Το Διαστημικό Αστεροσκοπείο Ακτίνων Χ Chandra τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη στις 23 Ιουλίου 1999, με την βοήθεια του διαστημικού λεωφορείου Columbia.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Chandra ανιχνεύει τις ακτίνες Χ που εκλύονται κατά την διάρκεια ορισμένων από τα πιο παράξενα και βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος. Η κατασκευή αυτού του διαστημικού τηλεσκοπίου με διαφορετική όμως επωνυμία (Advanced X-ray Astrophysics Facility), είχε προταθεί από την NASA ήδη από το 1976. Λίγο πριν την εκτόξευσή του, όμως, μετονομάστηκε σε Chandra, προς τιμήν του κορυφαίου Ινδού αστροφυσικού και κατόχου του Νόμπελ Φυσικής Subrahmanyan Chandrasekhar (1910–1995), γνωστότερου στους συναδέλφους του ως «Chandra».

Με την απαράμιλλη ευαισθησία και διακριτική του ικανότητα, το Chandra συνέλεξε δεδομένα από μία ευρεία ποικιλία ουράνιων σωμάτων: από γειτονικούς μας πλανήτες και κομήτες, μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα κβάζαρ. Απεικόνισε, μεταξύ άλλων, τα «λείψανα» εκρήξεων σουπερνόβα, κατέγραψε την διασπορά των βαρέων στοιχείων που οι εκρήξεις αυτές εκλύουν στο Διάστημα, ανακάλυψε και συνέλεξε δεδομένα για γαλαξιακές μαύρες τρύπες παντού στο Σύμπαν και πραγματοποίησε λεπτομερείς παρατηρήσεις στην περιοχή γύρω από την γιγάντια μαύρη τρύπα, που βρίσκεται στον πυρήνα του Γαλαξία μας.

Το Chandra, ακόμη, συνέβαλε σημαντικά στην μελέτη της σκοτεινής ύλης, απεικονίζοντας μεταξύ άλλων τον διαχωρισμό της από την συνηθισμένη (βαρυονική) ύλη, που προκαλείται κατά τις συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιακών σμηνών, ενώ με τα δεδομένα που συλλέγει, συμβάλλει αποφασιστικά και στην έρευνα για την αποκρυπτογράφηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας. Το Chandra, τέλος, ήταν ένα μόνο από τα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια που συνέλεξαν δεδομένα, σε ολόκληρο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, για την φωτεινή αναλαμπή που προκλήθηκε κατά την σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων. Αυτό το βίαιο κοσμικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στις 17 Αυγούστου 2017, όταν οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO και VIRGO κατέγραψαν την διέλευση βαρυτικών κυμάτων από τους βραχίονες των συμβολομέτρων τους.

Όπως, εξάλλου, είχε δηλώσει παλαιότερα και ο Martin Weisskopf, ερευνητής στο Διαστημικό κέντρο Πτήσεων Marshall στην Αλαμπάμα, «με όποια κριτήρια και να αξιολογηθεί το Chandra –κόστος, χρονοδιάγραμμα, τεχνολογικό επίτευγμα και πάνω απ’ όλα επιστημονικές ανακαλύψεις– αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο συνεχίζει να είναι μια από τις πιο επιτυχείς αποστολές που σχεδίασε ποτέ η NASA».

Το Chandra είναι το τρίτο από τα Μεγάλα Τροχιακά Αστεροσκοπεία της NASA, καθένα απ’ τα οποία πραγματοποιεί μελέτες σε διαφορετικά μήκη κύματος. Το πρώτο και αναμφίβολα το γνωστότερο απ’ αυτά είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο συλλέγει δεδομένα κυρίως στο ορατό και στο κοντινό υπεριώδες. Το Compton (1991-2000) συνέλεξε δεδομένα για ορισμένα από τα πλέον ενεργητικά φαινόμενα που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο Σύμπαν και τα οποία συνοδεύονται από την εκπομπή ακτίνων γ, ενώ το Spitzer παρατηρεί στο υπέρυθρο φάσμα των συχνοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και για την συνεισφορά του στην αστρονομική έρευνα μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στην 20ή επέτειο της εκτόξευσής του:

https://chandra.harvard.edu/20th/.

https://physicsgg.me/2019/11/26/%cf%84%ce%b1-20%ce%ac-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%b8%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%bf/

chandra.png.671be8817e994c704d0b49c97e7adbdd.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν με γυμνό μάτι. :cheesy:

Το ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό «Cielo», το οποίο μας μεταφέρει στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, είναι αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Μεταξύ ποίησης και επιστήμης, ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους.

Το «Cielo» θα προβληθεί στις 29 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31), 1 & 2 Φεβρουαρίου, στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Δαναός (λεωφ. Κηφισίας 109) και στις 9 Φεβρουαρίου στις 4 μετά το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180).

Η ταινία εξελίσσεται μέσα από εκπληκτικές εικόνες του ουρανού πάνω από την έρημο Ατακάμα, την πιο ξηρή στον κόσμο, όπου η απουσία τεχνητού φωτός αποκαλύπτει ένα πλήθος από αστέρια που ελάχιστοι βλέπουν ποτέ με γυμνό μάτι.

Παρουσιάζοντας τους αστερισμούς και τον Γαλαξία που περιστρέφονται καθώς γυρίζει η Γη, οι εικόνες του Cielo -συχνά πλαισιωμένες από άγονες οροσειρές και ερημικά δέντρα- μεταφέρουν την εκστατική ομορφιά του σύμπαντός μας. Όπως ομολογεί ένας αστροφυσικός, αυτή η μοναδική αίσθηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανθρωπότητα, την εξωγήινη ζωή και τα διαστρικά ταξίδια σε απομακρυσμένους πλανήτες.

Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

Την ταινία στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προλογίσουν η Δρ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού -Αστροφυσικός, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Αστροφωτογράφος Αντώνης Φαρμακόπουλος.

Τις προβολές στηρίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω του κέντρου επισκεπτών Θησείου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1553159/plithos-apo-asteria-pou-elaxistoi-blepoun-me-gumno-mati

16.jpg.5472ca40cf3e014c0746764189dcbea8.jpg

15.jpg.c50608411e80321f2329aea81ac94255.jpg

13.jpg.7d0f4c4740e23f29fef4dce4194ee667.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Τέλος εποχής» για το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA :cheesy:

Ύστερα από 16 χρόνια παρακολούθησης του σύμπαντος στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και μια σειρά από ανακαλύψεις στο ηλιακό σύστημα μας και πέρα από αυτό, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA έφθασε στο τέλος της αποστολής του και σταμάτησε την Πέμπτη όλες τις επιστημονικές λειτουργίες του.

Το Spitzer, που είχε εκτοξευθεί το 2003, είχε μέγεθος αυτοκινήτου και μπορούσε να «δει» αντικείμενα πιο ψυχρά από τα άστρα που εκπέμπουν ορατό φως, υπήρξε ένα από τα τέσσερα βασικά αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια, μαζί με τα Hubble (οπτικό), Chandra (ακτίνων-Χ) και Compton (ακτίνων-γ).

Μεταξύ άλλων, μελέτησε με τις υπέρυθρες κάμερες του κομήτες και αστεροειδείς στη «γειτονιά» μας, πιο μακρινά άστρα, πλανήτες και γαλαξίες, ενώ βρήκε και ένα νέο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο.

Η πιο γνωστή ανακάλυψη του ήταν η ανίχνευση επτά εξωπλανητών με μέγεθος ανάλογο της Γης γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1.

Το Spitzer, που κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την 16χρονη λειτουργία του (έναντι 8 δισ. δολάρια του Hubble) και παρείχε στοιχεία σε περισσότερες από 8.700 ερευνητικές δημοσιεύσεις επιστημόνων, έχει πια τεθεί σε κατάσταση περιορισμένης λειτουργίας (safe mode).

Μετά τις τελευταίες εντολές που δέχτηκε από το κέντρο ελέγχου στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη Γη.

Το Hubble και το Chandra συνεχίζουν τις παρατηρήσεις τους, με το πρώτο να γιορτάζει φέτος τα 30ά γενέθλια του, ενώ το Compton είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από το 2000.

Το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA θα είναι το πολύ ισχυρότερο James Webb, που -μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις- προγραμματίζεται πλέον για εκτόξευση το 2021, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια νέα καθυστέρηση.

https://www.kathimerini.gr/1062719/article/epikairothta/episthmh/telos-epoxhs-gia-to-ypery8ro-diasthmiko-thleskopio-spitzer-ths-nasa

18.jpg.af460ee6107f46818d2cc2f0db82d5ed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπερτηλεσκόπιο θα μπορεί να δείχνει μακρινά ουράνια αντικείμενα με πρωτοφανείς λεπτομέρειες. :cheesy:

«Ένα υπερτηλεσκόπιο, θεωρητικά, θα μπορούσε να συλλάβει εικόνες άστρων μεγάλης ευκρίνειας και με απίστευτη λεπτομέρεια. Θα μπορούσε ακόμα να δείχνει την επιφάνειά τους», ισχυρίζεται ο Αντουάν Λαμπέιρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας και στο Παρατηρητήριο «de la Cote d'Azur».

Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τηλεσκόπιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει αρχικά να μεγεθυνθεί ο φακός του, ώστε να αντανακλά το φως των άστρων.

Τα υπερτηλεσκόπια είναι σχεδιασμένα για να υπερβαίνουν τον περιορισμό του μεγέθους της εικόνας. Οι επιστήμονες έχουν ήδη πειραματιστεί με τέτοιου είδους μικρά τηλεσκόπια και προχωρούν στη δημιουργία ενός υπερτηλεσκόπιου σε κανονικό μέγεθος.

Τα υπερτηλεσκόπια χρησιμοποιούν τον μηχανισμό της κόρης του ματιού για να εστιάσουν στο φως και να σχηματίσουν εικόνες υψηλής ανάλυσης. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να εστιάζει στο αντικείμενο και ταυτόχρονα να τραβάει φωτογραφίες από τα σημεία που θέλουν να εξετάσουν οι επιστήμονες.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4117285911/2020/04/02/-

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Σε κίνδυνο κατάρρευσης το διάσημο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο.:cheesy:

Βοήθησε στην ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών· προσέφερε τις πρώτες αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη των πάλσαρ· και τα δεδομένα που προσέφερε οδήγησαν σε τουλάχιστον ένα βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Σήμερα, όμως, το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε κακά χάλια.

Ακόμα ένα από τα καλώδια που στηρίζουν το γιγάντιο πιάτο του οργάνου έσπασε την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε νέες φθορές.

Πρόκειται «αναμφίβολα» για το χειρότερο ατύχημα στα σχεδόν 60 χρόνια ζωής του παρατηρητηρίου, δήλωσε στο περιοδικό Science o Ντόναλντ Κάμπελ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, πρώην διευθυντής της εγκατάστασης.

Το γερασμένο τηλεσκόπιο, κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους στους λόφους του Πουέρτο Ρίκο, έχει διάμετρο 307 μέτρων. Ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, πριν τελικά χάσει τα σκήπτρα από το κινεζικό τηλεσκόπιο FAST, διαμέτρου 500 μέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016.

Παρά τα χρόνια του, το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο παραμένει πολύτιμο λόγω της υψηλής ευαισθησίας του. Παραμένει εξάλλου ένα από τα λίγα ραδιοτηλεσκόπια που μπορεί να εκπέμπει ραδιοκύματα, πέρα από τα να ανιχνεύει. Χρησιμεύει έτσι ως γιγάντιο ραντάρ για την παρακολούθηση αστεροειδών που θα μπορούσαν μια μέρα να απειλήσουν τη Γη.

Η αρχή της παρακμής ήρθε το 2017, όταν το παρατηρητήριο χτυπήθηκε από τον κυκλώνα Μάρια που σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο. Οι εργασίες επισκευής συνεχίζονταν ακόμα όταν το πρώτο καλώδιο έσπασε τον περασμένο Αύγουστο. Το συρματόσχοινο, πάχους 13 εκατοστών, ήταν ένα από τα βοηθητικά καλώδια που εγκαταστάθηκαν το 1994 για να στηρίξουν το βάρος επιπλέον κεραιών.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/11/blog-post_10.html

arecibo.thumb.jpg.53dd88997f063b8a526eb5ace6c9e747.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τίτλοι τέλους για το θρυλικό τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο. :cheesy:

«Βόμβα» αποτέλεσε για τον κόσμο της επιστήμης η είδηση την Πέμπτη πως το εμβληματικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κλείνει λόγω εκτεταμένων ζημιών, οι οποίες δεν μπορούν να επισκευαστούν/ σταθεροποιηθούν χωρίς κίνδυνο για τους εργάτες και το προσωπικό.

Όπως ανακοινώθηκε από το NSF (National Science Foundation), αρχίζουν σχέδια για το κλείσιμο/ απενεργοποίηση του 305 μέτρων τηλεσκοπίου, το οποίο επί 57 χρόνια έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα πάνω στη ραδιοαστρονομία, το ηλιακό σύστημα κ.α.

H απόφαση αυτή ελήφθη αφού το NSF εξέτασε πολλαπλές αξιολογήσεις από ανεξάρτητες εταιρείες μηχανικών, που έδειξαν ότι η δομή του τηλεσκοπίου κινδυνεύει με «καταστροφική αποτυχία» και τα καλώδιά του μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να συγκρατούν τα φορτία που προορίζονταν να υποστηρίζουν. Επιπρόσθετα, πολλές αξιολογήσεις ανέφεραν πως απόπειρες επισκευών θα έθεταν τους εργάτες σε πιθανώς θανάσιμο κίνδυνο. Ακόμα και εάν οι επισκευές προχωρούσαν, μηχανικοί διαπίστωσαν ότι η δομή θα αντιμετώπιζε μακροπρόθεσμα ζητήματα σταθερότηταας.

«Το NSF θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργατών, του προσωπικού και των επισκεπτών του αστεροσκοπείου του Αρεσίμπο, κάτι που καθιστά αυτή την απόφαση απαραίτητη, αν και ατυχή» είπε ο Σεθουραμάν Παντσαναθάν, διευθυντής του NSF. «Για περίπου έξι δεκαετίες το αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο αποτελούσε φάρο για την επιστήμη και για το πώς μπορεί να είναι μια συνεργασία με μια κοινότητα».

Μηχανικοί εξέταζαν το 305 μέτρων τηλεσκόπιο από τον Αύγουστο, όταν αποκολλήθηκε ένα από τα καλώδια στήριξής του. Οι ομάδες των μηχανικών είχαν σχεδιάσει και ήταν έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτες διαδικασίες δομικής σταθεροποίησης του βοηθητικού συστήματος καλωδίων. Ενώ το αστεροσκοπείο κανόνιζε την παράδοση δύο βοηθητικών καλωδίων αντικατάστασης, καθώς και δύο προσωρινών, ένα κύριο καλώδιο έσπασε στον ίδιο πύργο στις 6 Νοεμβρίου. Με βάση τις πιέσεις στο δεύτερο σπασμένο καλώδιο, οι μηχανικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εναπομείναντα καλώδια ήταν πιθανότατα πιο αδύναμα από ό,τι πιστευόταν αρχικά.

Η έκταση του σχεδίου κλεισίματος/ απόσυρσης θα εστιάσει μόνο στο 305 μέτρων τηλεσκόπιο, προκειμένου να διατηρηθούν με ασφάλεια άλλα τμήματα που θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές ή καταστροφές σε περίπτωση καταστροφικής κατάρρευσης. Σκοπός είναι να διατηρηθούν όσο περισσότερες γίνεται από τις υποδομές για περαιτέρω χρήση.

Η όλη διαδικασία κλεισίματος/ απόσυρσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός τεχνικού σχεδίου εκτέλεσης και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης σε μια σειρά προϋποθέσεων/ απαιτήσεων εντός των επόμενων εβδομάδων. Το NSF έχει ζητήσει φωτογραφική έρευνα υψηλής ανάλυσης μέσω drones, και εξετάζει επιπλέον επιλογές για έλεγχο του σπασμένου καλωδίου.

Το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Αρεσίμπο αποτελείται από ένα «πιάτο» 305 μέτρων, με μια πλατφόρμα οργάνων 900 τόνων που κρέμεται από πάνω, σε ύψος περίπου 150 μέτρων. Η πλατφόρμα συγκρατείται από καλώδια που συνδέονται με τρεις πύργους. Στις 10 Αυγούστου, ένα βοηθητικό καλώδιο έφυγε, και δόθηκαν οδηγίες για τα επόμενα λογικά βήματα που θα έπρεπε να γίνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι μηχανικοί δούλευαν πάνω σε αυτό, όταν έσπασε κύριο καλώδιο στον ίδιο πύργο στις 6 Νοεμβρίου, κάτι που ήταν απρόσμενο, και περαιτέρω έρευνες έδειξαν ρωγμές και προβλήματα και σε κάποια από τα άλλα κύρια καλώδια. Η εταιρεία μηχανικών Thornton Tomasetti σύστησε ελεγόμενη κατεδάφιση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας απρόσμενης κατάρρευσης. Άλλες δύο εταιρείες αξιολόγησαν την κατάσταση. Η μία σύστησε άμεσες ενέργειες σταθεροποίησης και η άλλη, εξετάζοντας τα μοντέλα της Thornton Tomasetti, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πορεία ενεργειών που θα μπορούσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα της δομής και σύστησε να μην επιτραπεί σε προσωπικό να εργαστεί στις πλατφόρμες ή τους πύργους του τηλεσκοπίου. Μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, με το θέμα ασχολήθηκαν και μια άλλη, ανεξάρτητη εταιρεία μηχανικών και το Μηχανικό του Στρατού. Η εταιρεία συμφώνησε με τα συμπεράσματα της Thornton Tomasetti και το Μηχανικό σύστησε να συγκεντρωθούν επιπλέον φωτογραφικά στοιχεία και να γίνει πλήρης και εκτενής εξέταση του σπασμένου καλωδίου. Εν τέλει, δεδομένου ότι οποιοδήποτε σενάριο σταθεροποίησης ή επισκευών θα περιελάμβανε παρουσία εργατών κοντά στη δομή και ότι είναι μεγάλος ο βαθμός αβεβαιότητας για την αντοχή των καλωδίων, το NSF αποδέχτηκε τη σύσταση περί προετοιμασίας για ελεγχόμενη κατεδάφιση.

Όπως προαναφέρθηκε, η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη λύπη στον επιστημονικό κόσμο: Το τηλεσκόπιο, που είχε χτιστεί το 1963, ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, και είναι ιστορικής σημασίας για την αστρονομία. Ήταν από αυτό που απεστάλη διαστρικό μήνυμα το 1974, απευθυνόμενο σε πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς, και αυτό από στο οποίο ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, το 1992. Επίσης, έχει κάνει σημαντική δουλειά ως προς τη μελέτη των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη, τη μελέτη περίεργων φαινομένων όπως τα FRB (fast radio bursts) κ.α.

Όπως αναφέρει το Nature, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε γρήγορα μια καμπάνια υπό το hashtag #WhatAreciboMeansToMe, με επιστήμονες να μοιράζονται ιστορίες για την επίδραση που είχε το αστεροσκοπείο στις καριέρες τους.

https://physicsgg.me/2020/11/20/%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b8%cf%81%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%84/

arecibodishdamage.thumb.jpg.47a54e6e046e6b562981ba4949dc536f.jpg

arecibo.thumb.jpg.faf6db95b086813b88b44e9a9ad9c9cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράσινο φως από ESA για διαστημικό τηλεσκόπιο. :cheesy:

Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έδωσαν επίσημα την έγκρισή τους, μετά από διετή μελέτη, για την κατασκευή του νέου ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Ariel με στόχο την αναζήτηση πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

To κόστους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ υπέρυθρο τηλεσκόπιο προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2029. Θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση περίπου ενάμισι εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και αναμένεται να παρατηρήσει έως 1.000 εξωπλανήτες. Η αρχική διάρκεια λειτουργίας του θα είναι τέσσερα χρόνια, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη της αποστολής θα είναι η καθηγήτρια Τζιοβάνα Τινέτι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Το Ariel (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey) θα είναι φτιαγμένο όλο από αλουμίνιο και θα διαθέτει κάτοπτρο 1,1 επί 0,7 μέτρων, καλυμμένο με ειδική επένδυση για να μπορεί να λειτουργεί σε διαστημικές θερμοκρασίες κάτω των μείον 230 βαθμών Κελσίου. Η κατασκευή του θα γίνει από κάποια γαλλική εταιρεία (τη Thales Alenia Space ή την Airbus), ενώ τα επιστημονικά όργανά του θα φτιαχτούν από τη βρετανική RAL Space.

Το Ariel είναι ένα από το τρία νέα ευρωπαϊκά διαστημικά τηλεσκόπια αναζήτησης εξωπλανητών. Πέρυσι εκτοξεύθηκε το Cheops και μέσα στην τρέχουσα δεκαετία -πριν το Ariel- αναμένεται να εκτοξευθεί επίσης το Plato.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το «πράσινο φως» στο Ariel, το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR) και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη νέα κοινή αποστολή Destiny+, που θα εκτοξευθεί το 2024 με προορισμό τον αστεροειδή «3200 Φαέθωνα». Οι Ιάπωνες θα κατασκευάσουν το σκάφος και οι Γερμανοί τα επιστημονικά όργανά του.

Στόχος είναι να μελετηθεί η κοσμική σκόνη που ο αστεροειδής αφήνει στο πέρασμά του. Το ουράνιο αυτό σώμα θεωρείται η πηγή ενός μεγάλους νέφους σκόνης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και προκαλεί κάθε Δεκέμβριο μια βροχή διαττόντων στη Γη, τους Διδυμίδες.

Ο «3200 Φαέθων» πλησιάζει τον Ήλιο σε απόσταση μόνο 21 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πολύ κοντύτερα από ό,τι ο πλανήτης Ερμής. Καθώς η επιφάνειά του θερμαίνεται σε πάνω από 700 βαθμούς Κελσίου, απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες σωματιδίων σκόνης.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, θέλουν να μελετήσουν αυτή την κοσμική σκόνη και τα οργανικά συστατικά της για να δουν αν έχει παίξει κάποιο ρόλο στη δημιουργία ζωής στη Γη. Το Destiny+, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ετών, θα φθάσει σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τον «Φαέθωνα», όταν αυτός θα απέχει από τον Ήλιο περίπου 150 εκατ. χλμ.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/11/esa.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θάνατος με λέιζερ; :cheesy:

Σ’ αυτή τη θεαματική εικόνα το Νεφέλωμα της Τρόπιδος μοιάζει να επιτίθεται στη Γη με όπλα λέιζερ.

Δεν πρόκειται όμως για κοσμικό όπλο, αλλά για δέσμες λέιζερ που χρησιμοποιούνται για το καλιμπράρισμα του του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) στη Χιλή .

Ορατό μόνο στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, το Νεφέλωμα της Τρόπιδος είναι ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου και σκόνης, πλημμυρισμένο ολόκληρο στο φως. Η λάμψη παράγεται καθώς το αέριο ιονίζεται από την ακτινοβολία των άστρων που κρύβονται στο κοσμικό νέφος.

Οι δέσμες λέιζερ τις εικόνας εκπέμπονται από το σύστημα «προσαρμοστικής οπτικής» που χρησιμοποιείται στο VLT για να αντισταθμίζει τις παραμορφώσεις της γήινης ατμόσφαιρας.

Οι πορτοκαλί δέσμες διεγείρουν άτομα νατρίου ψηλά στην ατμόσφαιρα και τα κάνουν να λάμπουν.

Αυτό δημιουργεί τεχνητά «άστρα», τα οποία επιτρέπουν στο σύστημα να μετρά με ακρίβεια τις παραμορφώσεις που προκαλεί η ατμόσφαιρα στις εικόνες του τηλεσκοπίου. Χάρη σε αυτή τη διόρθωση, το Νεφέλωμα της Τρόπιδος αποκαλύπτεται σε όλη τη ροζ του λεπτομέρεια.

https://physicsgg.me/2020/11/12/%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%ad%ce%b9%ce%b6%ce%b5%cf%81/

potw2045a.thumb.jpg.e0ddfcf346505a71e010fe24e0fea6ec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεσκόπιο ASKAP δημιουργεί έναν νέο άτλαντα του σύμπαντος. :cheesy:

Μια καινούργια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων που τέθηκε σε λειτουργία στην έρημο της Αυστραλίας χρειάστηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες για να σαρώσει σχεδόν ολόκληρο τον ουρανό και να χαρτογραφήσει τρία εκατομμύρια γαλαξίες.

Προηγούμενες προσπάθειες χαρτογράφησης χρειάστηκαν μέχρι και μια δεκαετία να ολοκληρωθούν και προσέφεραν σημαντικά χαμηλότερη ανάλυση, ανακοίνωσε ο αυστραλιανός ερευνητικός οργανισμός CSIRO (Κοινοπολιτειακός Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας).

Το νέο παρατηρητήριο ASKAP, κόστους 138 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελείται από 36 παραβολικά πιάτα, διάσπαρτα σε μια έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη δυτική Αυστραλία, περίπου 700 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Το γιγάντιο όργανο χρειάστηκε μόλις 300 ώρες για να σαρώσει το 83% του ουρανού του νότιου ημισφαιρίου και να ανακαλύψει ένα εκατομμύριο γαλαξίες που παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστοι στην επιστήμη.

Οι δυνατότητες του ASKAP «αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού» δήλωσε στο Reuters ο αστρονόμος Ντέιβιντ ΜακΚόνελ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο Publications of the Astronomical Society of Australia.

Χάρη στην ευρυγώνια όρασή της, η συστοιχία χώρισε τον ουρανό σε μόλις 903 εικόνες, αντί για τα χιλιάδες επιμέρους τμήματα σε προηγούμενες απογραφές του ουρανού με ραδιοτηλεσκόπια.

Το ASKAP «είναι πιο ευαίσθητο συγκριτικά με προηγούμενες προσπάθειες που κάλυψαν όλο τον ουρανό, γι’ αυτό και διακρίνουμε αντικείμενα που δεν είχαν αναγνωριστεί στο παρελθόν» επισήμανε ο ΜακΚόνελ.

Οι Αυστραλοί ερευνητές χρειάστηκε να αναπτύξουν εξειδικευμένο λογισμικό για να αναλύσουν τα 13,5 exabyte δεδομένων που προσέφερε η μελέτη. Οι 903 τελικές εικόνες αποτελούνται από συνολικά 70 δισεκατομμύρια οικονοστοιχεία.

Τα δεδομένα αυτά θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα για ερευνητές σε όλο τον κόσμο, και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τις διαδικασίες αστρογένεσης και την εξέλιξη των μελανών οπών.

Η επανάληψη της πανοραμικής σάρωσης κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες αναμένεται να αποκαλύψει επίσης βραχύβια κοσμικά φαινόμενα και ουράνια σώματα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

«Στις μελλοντικές απογραφές αναμένουμε να βρούμε δεκάδες εκατομμύρια νέους γαλαξίες» εκτίμησε ο δρ ΜακΚόνελ.

https://physicsgg.me/2020/12/01/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-askap-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ac%cf%84/

1238441281_askap_night(1).jpg.7af5cf0985fe69e950fb2e6109dc6852.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο. :cheesy:

Έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια προετοιμασίας, διεθνής κοινοπραξία ετοιμάζεται να αρχίσει την κατασκευή της Συστοιχίας Τετραγωνικού Χιλιομέτρου (SKA), ενός ραδιοτηλεσκοπίου τόσο μεγάλου και ευαίσθητου ώστε θα μπορεί να δει τα πρώτα άστρα που γεννήθηκαν στο Σύμπαν. Το Παρατηρητήριο SKA απέκτησε επισήμως νομική οντότητα μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα. Το έργο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2027, χωρίζεται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο είναι μια συστοιχία 130.000 διπολικών κεραιών που θα αναπτυχθούν διάσπαρτες στην έρημο της Αυστραλίας για να ανιχνεύουν ραδιοσήματα χαμηλής συχνότητας, ενώ το δεύτερο είναι μια συστοιχία από 194 παραβολικά πιάτα στη Νότια Αφρική για σήματα υψηλής συχνότητας.

Σε συνδυασμό, οι δύο εγκαταστάσεις θα προσφέρουν συνολική επιφάνεια συλλογής ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Συνδυάζοντας το σήμα από τις επιμέρους κεραίες, με τη βοήθεια ενός ισχυρού υπολογιστικού συστήματος, το SKO θα προσομοιώνει τη λειτουργία ενός γιγάντιου πιάτου που θα προσφέρει 50 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με το σημερινό ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο.

Το νότιο ημισφαίριο προτιμήθηκε για τη φιλοξενία της εγκατάστασης λόγω της καλύτερης θέας προς το κέντρο του Γαλαξία αλλά και των χαμηλότερων επιπέδων παρεμβολών από τεχνητές ραδιοεκπομπές. Χάρη στην εξαιρετική ανάλυση και ευαισθησία του, το SKO θα μπορέσει να δει τα πρώτα άστρα που έλαμψαν στο Σύμπαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Θα διερευνήσει επίσης τις επιδράσεις των κοσμικών μαγνητικών πεδίων, θα θέσει υπό δοκιμασία τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και θα μπορούσε ακόμα και να αφουγκραστεί σήματα εξωγήινων πολιτισμών.

Τον περασμένο μήνα τέθηκε σε ισχύ η διεθνής συνθήκη του SKA, την οποία έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής έξι χώρες –Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία. Έδρα του Παρατηρητηρίου SKA (SKAO) είναι το Παρατηρητήριο του Τζόντερλ Μπανκ στη Βρετανία. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ συμμετείχαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι άλλων χωρών που σκοπεύουν να επικυρώσουν τη συνθήκη για να ενταχθούν στο πρότζεκτ -Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Οι εργασίες κατασκευής προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους.

Η μελέτη των αρχικών σταδίων εξέλιξης του σύμπαντος, ώστε να εξακριβωθεί ποια ήταν τα πρώτα ουράνια σώματα που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, είναι ένας από τους στόχους του ραδιοτηλεσκοπίου Square Kilometre Array (SKA), το οποίο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018.

Με προδιαγραφές που θα το καταστήσουν το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο που έγινε ποτέ, το SKA θα διαθέτει κεραίες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, χάρις στις οποίες η συνολική επιφάνεια συλλογής ραδιοκυμάτων θα αγγίζει το 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2020, θα μπορεί επιπλέον να καταγράφει σήματα σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα συχνοτήτων. Έτσι, εκτιμάται πως θα έχει 50 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία από οποιοδήποτε ανάλογο αστρονομικό όργανο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

SKA1_night_midres1.screen

Η ευαισθησία αυτή είναι απαραίτητη για να καταφέρει να προσφέρει στους επιστήμονες νέα στοιχεία σχετικά με τη «σκοτεινή εποχή» του σύμπαντος, όταν δηλαδή ο κόσμος δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας «ωκεανός» αερίων, χωρίς να έχουν σχηματισθούν οι πρώτοι αστέρες και να τον πλημμυρίσουν με φως.

Σε εκείνη τη φάση της κοσμικής δημιουργίας, η ύλη είχε αρχίσει να συμπυκνώνεται για τον σχηματισμό των πρώτων ουράνιων σωμάτων, χωρίς όμως να είναι γνωστό τις είδους σώματα ήταν αυτά.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, τα πρώτα ουράνια σώματα ήταν αστέρες, οι οποίοι στη συνέχεια υπό την επίδραση της βαρύτητας δημιούργησαν γαλαξίες. Μια εναλλακτική θεωρία είναι πως ο «ωκεανός» αερίων διαχωρίστηκε σε επιμέρους νέφη, στο κέντρο καθενός «γεννήθηκε» πρώτα μία μαύρη τρύπα, πριν ξεκινήσει η «γέννηση» αστέρων.

Το SKA θα «ταξιδέψει» τους αστρονόμους σε αυτήν την εποχή, αποκαλύπτοντας πώς ακριβώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, το ραδιοτηλεσκόπιο δεν θα περιορισθεί σε αυτό, αφού επιπλέον θα ελέγξει κατά πόσο χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο για την περιγραφή της βαρύτητας.

Παράλληλα, θα ψάξει για «δομικούς λίθους» της ζωής έξω από τον πλανήτη μας.

Για τη μελέτη της βαρύτητας, θα βασισθεί στους πάλσαρ, δηλαδή αστέρες νετρονίων που εκπέμπουν ραδιοκύματα με εξαιρετικά σταθερή συχνότητα.

Οι αστέρες νετρονίων είναι υπολείμματα αστεριών που, όταν εξαντλήθηκαν τα «καύσιμά» τους, κατέρρευσαν υπό την επίδραση της βαρύτητάς τους. Έχουν ασύλληπτα μεγάλη πυκνότητα, αφού ένα τέτοιο σώμα διαμέτρου 15-20 χιλιόμετρα, μπορεί να έχει ίση μάζα με τον ήλιο.

Το ισχυρό βαρυτικό πεδίο που δημιουργείται στην περιοχή ενός πάλσαρ αποτελεί ιδανική περίπτωση για να ελεγχθεί η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η περιγραφή της βαρύτητας που διατύπωσε πριν από 100 χρόνια ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα βρουν αδυναμίες της θεωρίας, που θα ανοίξουν τον δρόμο στη βαθύτερη κατανόηση της βαρύτητας.

Το SKA θα πραγματοποιήσει όμως και βιολογικές μελέτες, στη γραμμή των ανακαλύψεων που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό από ρομποτικά σκάφη όπως το Rosetta της ESA, οι οποίες δείχνουν πως οι μοριακές «πρώτες ύλες» για τον σχηματισμό ζωής είναι διάσπαρτες στο σύμπαν.

Με την πρωτόγνωρη ευαισθησία του, το ραδιοτηλεσκόπιο θα χαρτογραφήσει τις περιοχές που υπάρχουν τέτοια μόρια, ενώ θα ψάξει για πιο σπάνια, και ακόμη πιο περίπλοκα παραδείγματα.

Έτσι, θα βάλει στο στόχαστρο τα αμινοξέα, από τα οποία δημιουργούνται οι πρωτεΐνες.

https://physicsgg.me/2015/07/31/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-ska/

ska1_night_midres1-screen.thumb.jpg.959d8e51bbe62a25f17b4fcf9cb0a5e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δυο ακόμα ελληνικά αστεροσκοπεία στο «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος» με χρήση λέιζερ:cheesy:

Άλλα δύο ελληνικά αστεροσκοπεία επέλεξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το φιλόδοξο πρόγραμμα «fibre in the sky», την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure για την ανάπτυξη ταχύτατων, ασφαλών, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών στην ΕΕ.

Σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Θανάση Στάβερη, η διευθύντρια Τηλεπικοινωνιών και Ενοποιημένων Εφαρμογών του ESA Elodie Viau ενημερώνει ότι μετά το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Αστεροσκοπείου Χελμού, στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Κρήτη και ο Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα στη Χαλκιδική.

Το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων. Tα δύο αστεροσκοπεία θα αναβαθμιστούν με νέο εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποστολή και λήψη δεδομένων σε υπερυψηλές ταχύτητες με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων.

Όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στόχος της χώρας μας είναι η συμμετοχή της σε προγράμματα της ESA που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπησης (Earth Observation).

Πρακτικά οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι:

• Διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων στο πρότυπο της διασύνδεσης που επιτυγχάνεται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών

• Υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν ισχυρές τηλεπικοινωνιακές υποδομές (π.χ. αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του φόρτου στα επίγεια δίκτυα.

• Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές)

• Κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων.

• Χειρισμός από απόσταση εξοπλισμού που βρίσκεται σε σημεία όπου δεν προσφέρεται κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/02/blog-post_42.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ψηλορείτης: 35 χρόνια λειτουργίας για τo Αστεροσκοπείο Σκίνακα. :cheesy:

Tα 35 του χρόνια κλείνει το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, από τη μέρα που μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μαζί με εκπροσώπους της κυβέρνησης, επισήμους και πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κρήτη, στις 12 Απριλίου του 1986 βρέθηκαν σε μια κορυφή του Ψηλορείτη, 20 χιλιόμετρα από τον ιστορικό Δήμο Ανωγείων, για να γιορτάσουν τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και τη λειτουργία του πρώτου τηλεσκοπίου του, με κάτοπτρο διαμέτρου 30 εκατοστών.

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα και το ΙΤΕ γιορτάζουν την επιτυχημένη -όπως τη χαρακτηρίζουν- 35ετή πορεία του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα και προσβλέπουν με ενθουσιασμό στις νέες προοπτικές που ανοίγονται. Την ημέρα των εγκαινίων ο ενθουσιασμός όπως καταμαρτυρούν οι επιστήμονες και τα στελέχη του αστεροσκοπείου, ήταν μεγάλος, καθώς το ακαδημαϊκό οικοσύστημα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης γινόταν το πρώτο στην Ελλάδα που αποκτούσε ένα ερευνητικό αστεροσκοπείο στο οποίο μπορούσε να εκπαιδεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φοιτητές του. Επίσης το νέο τηλεσκόπιο έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τον κομήτη του Χάλεϊ, ο οποίος, πιστός στο ραντεβού του με τη Γη, γινόταν ορατός και πάλι έπειτα από 76 χρόνια.

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα δημιουργήθηκε ως κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ και του Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία. Οι πρωτεργάτες, στο όραμα και την υποστήριξη των οποίων οφείλουμε τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, ήταν ο Καθηγητής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου Γιάννης Παπαμαστοράκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής καθ. Gerhard Haerendel, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, καθηγητής Ελευθέριος Οικονόμου.

Στα 35 χρόνια που πέρασαν, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα απέκτησε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο με διάμετρο 1.3 μ. καθώς και πληθώρα από ερευνητικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του, το εδραίωσαν ως το πλέον παραγωγικό αστεροσκοπείο της χώρας μας: οι παρατηρήσεις από τον Σκίνακα έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε 247 εργασίες σε ερευνητικά περιοδικά με κριτές οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 6000 αναφορές. Δεκάδες φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και όχι μόνο, έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις του, ενώ 15 διδακτορικές διατριβές έχουν εκπονηθεί χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα τηλεσκόπιά του. Επίσης, κάθε καλοκαίρι στις καθιερωμένες ανοικτές βραδιές, εκατοντάδες επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό από υψόμετρο 1750μ. και να παρατηρήσουν αστέρια και νεφελώματα, τα οποία βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά μας.

Όπως επισημαίνει το ΙΤΕ, «η ίδρυση από την Πολιτεία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, πριν από τρία χρόνια, έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Αστεροσκοπείο. Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ, του Δήμου Ανωγείων και της Περιφέρειας Κρήτης, στην επόμενη διετία, οι εγκαταστάσεις του θα αναβαθμιστούν δραματικά. Οι εργασίες για καλύτερη πρόσβαση και έναν νέο θόλο στο Αστεροσκοπείο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ προγραμματίζεται η απόκτηση ενός μεγαλύτερου τηλεσκοπίου καθώς και η δημιουργία ενός νέου κτηρίου-πολυχώρου, για την υποδοχή των επισκεπτών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Επιπλέον, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, εκτός από τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο που ήδη επιτελεί αναμένεται να ξεκινήσει και μια τρίτη δραστηριότητα, αυτή της παροχής υπηρεσιών προς την Πολιτεία και τους ιδιώτες. Οι νέες δυνατότητες που του δίνονται με τη συμμετοχή του σε θέματα τηλεπικοινωνιών μέσω της οπτικής σύνδεσης λέιζερ με τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, καθώς και παρακολούθησης και ασφάλειας άλλων διαστημικών συσκευών σε τροχιά γύρω από τη Γη, δημιουργούν νέες ευκαιρίες απτής προσφοράς προς την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης αλλά και της χώρας μας γενικότερα».

https://www.naftemporiki.gr/story/1713503/psiloreitis-35-xronia-leitourgias-gia-to-asteroskopeio-skinaka

1729823345_asteroskopeio-skinaka(3).jpg.f5e66ef4b68bebdc76edc5c05c7b5b89.jpg

248149559_asteroskopeio-skinaka(1).jpg.b01f6f9ed237c9a275b416c882470ea2.jpg

asteroskopeio-skinaka.jpg.505b95f7ca1585cd38576e5365ff65f8.jpg

1027709871_asteroskopeio-skinaka(4).jpg.fedfd9b929045e7be73ce3f40828a5b1.jpg

1952646466_asteroskopeio-skinaka(2).jpg.684fc943fbb222cf93ae3a956d0ccc3e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Astroschool: από την Κρήτη… στο Διάστημα. :cheesy:

Η έρευνα, οι ομαδικές εργασίες, τα προγράμματα εκτός σχολείου και ο πειραματισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συμμετοχή των νέων της χώρας μας τόσο σε Ολυμπιάδες Μαθημάτων όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς. «Μάθημα» που η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα το έχει πάρει συχνά, οπότε ανεξαρτήτως πολιτικών και μεταρρυθμίσεων στα σχολεία κινείται αυτενεργώντας. Στην Κρήτη, σχολεία και πανεπιστήμιο αναζήτησαν πρόσφατα κοινούς «δρόμους» με αποτελέσματα που αποδείχθηκαν εντυπωσιακά: το 1ο Σχολείο Αστροφυσικής της Κρήτης γεννήθηκε φέτος την άνοιξη. Και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης.

Από τον Μάρτιο μέχρι τις 8 Μαΐου, λοιπόν, εν μέσω πανδημίας, 150 επιλεγμένοι μαθητές από την Α’ ή Β’ Τάξη 52 λυκείων από όλο το νησί συναντήθηκαν διαδικτυακά για να συστηθούν και να αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε βασικά θέματα αστροφυσικής, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Διαδικτυακά

Πώς έγινε αυτό; Με διαλέξεις πανεπιστημιακών και ερευνητών του Ινστιτούτου Αστροφυσικής που «ταξίδεψαν» τους νέους στα… άστρα, καλύπτοντας συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι μαθητές έτσι «πάτησαν» νοερά σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, μαθαίνοντας πληροφορίες που, όπως είναι φυσικό, βασίζονται στις γνώσεις Φυσικής του Λυκείου, αλλά επεκτείνονται εντυπωσιακά, σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα σχολεία της χώρας.

«Το σχολείο αυτό είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τους μελλοντικούς φοιτητές και πολίτες της χώρας μας που ενδιαφέρονται για κάτι διαφορετικό πέρα από τη στενή σχολική γνώση» λέει σχετικά στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης και προσθέτει: «Κύριος στόχος του είναι να δώσει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να μάθουν να εφαρμόζουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής».

Πάντως, όπως εξηγεί, «είχαμε τελικά υπερδιπλάσιο αριθμό αιτήσεων από τις διαθέσιμες θέσεις και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές με την ενεργό συμμετοχή στις διαλέξεις και τις εύστοχες ερωτήσεις τους μάς γεμίζει αισιοδοξία». Κάτι που σπρώχνει τώρα όλους τους φορείς που υλοποίησαν το Σχολείο Αστροφυσικής να σκέφτονται πώς θα το μετατρέψουν σε έναν θεσμό που θα προσφέρει αφιλοκερδώς γνώσεις στους μαθητές της Κρήτης αλλά και της χώρας μας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Διάκριση

Και βέβαια όλα αυτά δίνουν και… πτυχίο, καθώς έχει προβλεφθεί όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, ενώ όσοι από αυτούς το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν και σε μια γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου 2021 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Οι πέντε πρώτοι θα λάβουν τιμητικό έπαινο και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να λάβουν ενεργά μέρος σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Μαθήματα

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ταξίδευα στο Διάστημα, στη γνώση, σε αυτόν τον απέραντο ανεξερεύνητο κόσμο που υπάρχει εκεί έξω, κλεισμένος ουσιαστικά στο σπίτι μου, ενώ δεν μπορούσα καν να δω τους φίλους μου, τη γιαγιά μου, να πάω στο σχολείο» λέει ο Λύσανδρος Ζώρας, μαθητής της Α’ Λυκείου στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Και όλα αυτά έγιναν χάρη στο 1ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης – Astroschool. Ενα σχολείο που φαίνεται ότι έλειπε και που εξαιτίας της πανδημίας έγινε ολόκληρο διαδικτυακά. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στο Διάστημα και η αγάπη μου για την αστρονομία και την αστροφυσική μεγάλωσε» συνεχίζει και συμπληρώνει: «Είναι αλήθεια ότι αυτό το πεδίο πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον, αλλά μεγαλώνοντας νομίζω ότι άρχισα να καταλαβαίνω λίγο περισσότερα. Με συναρπάζει κυρίως για τα ερωτήματα που κρύβει και που είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να τα συλλάβει, όπως: «Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν;», «Θα βρούμε ποτέ άλλη μορφή ζωής;», «Θα βρούμε άλλο κατοικήσιμο πλανήτη κοντά μας;»… Οι διαλέξεις που παρακολούθησα με βοήθησαν να εμβαθύνω σε αυτό. Το Διάστημα είναι συναρπαστικό και όλοι οι εκπαιδευτές μας κατάφεραν να μας μεταδώσουν την αγάπη τους, το μυστήριο και φυσικά πάρα πολλές πληροφορίες. Ελπίζω, πως θα υπάρξει και δεύτερο και πολλά ακόμα, πως περισσότερα παιδιά θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν και πως και εμείς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε», καταλήγει ο μαθητής.

https://www.in.gr/2021/05/17/b-science/space/astroschool-apo-tin-kriti-sto-diastima-apo-tin-kriti-sto-diastima/

astroschool.png.36e67e002eb89daed92f3c36938122e8.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης