Jump to content

AstroChest Observatory


johnk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ήρθε η ώρα να φτιάξω και εγώ ένα μικρό αστεροσκοπείο.

Επέλεξα να κάνω ένα στυλ μπαούλο μιας και είδα κάτι μπαουλα πλαστικα

Της keter και αυτό που με προβληματιζε όπως και όλους ήταν η οροφή

και θεώρησα οτι θαναι πιο απλό να γίνει γιατι όπου και αν απευθυνόμουν

έστριβαν για ανοιγομενη οροφή οι μάστορες.

Δεν ήθελα να πιάσει πολύ χώρο η ανοιγομενη οροφή όπως και το θέμα του

πυλώνα δεν θέλω να τρύπησω το πλακάκι και θα το δουλέψω με το τρίποδο τουλάχιστον για αρχή.

Υπάρχει ένα θέματα κι με την οροφή γιατι είναι αρκετά βαριά στο άνοιγμα και το κλείσιμο και κουνιέται κάπως αλλά θα το δω στην πράξη μιας και δεν έχω το δουλέψει καθόλου ακόμα.

Σκέφτηκα για αντικατάσταση των πάνω ξύλων με πάνελ πολυουρεθανης

αλλά και αυτή βαριά είναι.

Οι διαστάσεις είναι 1,60 μήκος 1,30 βάθος και 1,30 ύψος εσωτερικά.

Έγινε παραγγελία σε ξυλουργό και στοίχισε 540 ευρω.

IMG_20210412_200643.thumb.jpg.b11a31ed83f037df16d51bb5b58c2a6b.jpg

IMG_20210412_200700.thumb.jpg.cf3c4f4f17bda0a5e8cc5abd25491b96.jpg

IMG_20210413_211257.thumb.jpg.bfde3185115ad2ddd2f7b11517bfa6dd.jpg

IMG_20210417_220631.thumb.jpg.09f682539dbab5becfe73a24997888cd.jpg

IMG_20210417_220644.thumb.jpg.1572e183f91a9ae26e1d55a593af4c67.jpg

Κομνηνος Γιαννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για σου φίλε και συνονόματε Γιάννη.

Πριν να συνεχίσεις κάνε σε παρακαλώ το εξής τεστ. Έτσι όπως είναι το τηλεσκόπιο σε παρακαλώ δες ένα στόχο κι όσο τον βλέπεις βάλε κάποιον να περπατήσει μέσα. Πολύ φοβάμαι ότι το αντικείμενο της παρατήρησης θα τρέμει διότι όλο το πάτωμα που πατάει το τρίποδο έχει ελαστικότητα. Επίσης αν αυτό που θα φτιάξεις δεν είναι βιδωμένο στο πάτωμα, θα το πάρει ο αέρας, πράγμα που συνεπάγεται ότι τις τρύπες στα πλακάκια δεν τις γλυτώνεις. Τον αέρα είναι κάτι που πρέπει να τον πάρεις πολύ στα σοβαρά.

Γενικώς έχω την αίσθηση ότι όλη την κατασκευή πρέπει να την μελετήσεις καλύτερα, διότι όπως βλέπεις κοστίζει αρκετά και είναι κρίμα να δώσεις τσάμπα λεφτά. Όπως όλα στο άθλημα έτσι κι αυτό χρειάζεται υπομονή εμπειρία και μελέτη στο κάθε βήμα.

Ελπίζω να μην σε στενοχώρησα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις τις λύσεις για τα όποια τεχνικά προβλήματα. Σου εύχομαι καλή επιτυχία.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Γιάννη, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, το αν το πάρει ο αέρας το αποκλείω γιατί είναι πολύ βαρύ και δεν έχει κουνήσει ποτέ την αποθήκη που έχω της κετερ που ειναι πιο ελαφριά.

Τώρα για το τρίποδο θα το δω στην πράξη αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα μπαίνει κανένας μέσα εγώ θα φωτογραφίζω από απόσταση όπως φωτογραφίζα και πριν αλλά το μετακινουσα με την τροχυλατη κατασκευή.

Κομνηνος Γιαννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη σου εύχομαι καλορίζικο και να το χαρείς. Είναι απίστευτα βολικό να είναι στημένος ο εξοπλισμός και να μπορείς να τον εκμεταλευτείς σε λίγα λεπτά. Θα ήθελα να σου επισημάνω μερικά πράγματα που μπορεί όντως να τα έχεις σκεφτεί και να πρόκειται να τα κάνεις.

1) να λουστράρεις καλά τα ξύλα με ένα ποιοτικό βερνίκι για να τα προστατέψεις από την υγρασία

2) δεν φαίνεται από την εικόνα αλλά αν μπορεί στο ένα πορτάκι να σου βάλει ένα πηχάκι έτσι ώστε όταν κλείνουν να καλύπτει το κενό ανάμεσα στα πορτάκια ώστε κάποια μέρα με βροχή και έντονο αέρα να μην μπει νερό μέσα.

3)το προστατευτικό που έχει βάλει από επάνω καλό θα ήταν να είναι στα πλάγια μεγαλύτερο από την οροφή και να γυρίζει προς τα κάτω (μπορείς και τώρα να προσθέσεις κομμάτια) ώστε το νερό που θα γλύφει να μην πάει προς τα μέσα

4) πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τρυπήσεις το πλακάκι και αν το κάνεις με τον σωστό τρόπο και χρησιμοποιήσεις τα σωστά υλικά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα

5)όσο για την οροφή, νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι η συρόμενη και θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κόντρα πλακέ θαλάσσης το οποίο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Δεν φαίνεται καλά πως στηρίζεται τώρα αυτή που έχεις όταν ανοίγει αλλά αν είναι μόνο στους δύο μεντεσέδες που βλέπω είναι πιθανό σε βάθος χρόνου να έχεις πρόβλημα και ίσως βραδιές με αέρα να προκαλεί κραδασμούς.

 

Πριν βάλεις μέσα οριστικά τον εξοπλισμό κάνε ένα τεστ με ένα λάστιχο και ρίξε νερό για λίγη ώρα να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποιο ευαίσθητο σημείο. Είμαι σίγουρος ότι σιγά-σιγά θα λύσεις ότι προκύπτει και αν χρειάζεσαι βοήθεια μη διστάσεις.

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Γιώργο!

Ναι θα περάσω απέξω τα ξύλα απλά μου είπε σε ένα μήνα ο μάστορας καλύτερα. Το έχω υπόψιν μου και μπορεί να γίνει και τώρα συρόμενη η στέγη. Όσον αφορά το κόντρα πλακέ θαλάσσης το είχα ξεχάσει εντελώς! Λες να αφαιρέσω την οροφή που έχει πολλά βαριά σανίδια και να βάλω κόντρα πλακέ θαλάσσης και να βάλω το ασφαλτοπανο πάνω του; θα χρειαστεί το κοντραπλακέ από κάτω σκελετό γύρω του ή μπορώ να το βιδωσω κατευθείαν πίσω;

Όταν το ανοίγω ακουμπάει σε μια καμινάδα εξαερισμού απλά ανοίγει με μεγάλη κλίση και δεν μπορεί να την μετακινήσει ο αέρας.

Κομνηνος Γιαννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κόντρα πλακέ θαλάσσης δεν χρειάζεται ασφαλτόπανο, μόνο πέρασμα με ένα καλό βερνίκι 2-3 χέρια και θα το επαναλαμβάνεις μία φορά τον χρόνο με ένα μικρό χάιδεμα με γυαλόχαρτο. Για συρόμενο δεν χρειάζεται σκελετό, για ανοιγόμενο επειδή είναι 18mm πάχος δεν θα μου άρεσε να πιάσουν οι μεντεσέδες με τόσο μικρό βίδες, με τον καιρό θα φαγωθούν τα σπειρώματα, οπότε εκεί ίσως να πρέπει να μπει ένα καδρονάκι να πιάσουν εκεί οι μεντεσέδες με μεγάλες βίδες και μετά το καδρονάκι να πιάσει στο κόντρα πλακέ με κόλλα και αρκετές βίδες. Κάνε το προσωρινά όσο θα μελετάς την συρόμενη οροφή. Χρειάζεσαι 2τμ κόντρα πλακέ και αν είναι 18mm πάχος θα ζυγίζει περίπου 24 κιλά, αν πάρεις με πάχος 21mm περίπου 27. Πιστεύω η οροφη που έχεις τώρα πρέπει να είναι βαρύτερη.
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, πολύ καλές συμβουλές.

Θα αλλάξω και τον σκελετό γύρω γύρω με πιο ελαφρύ και μικρό ξύλο.

Το ασφαλτοπανο και μόνο είναι πολύ βαρύ.

Κομνηνος Γιαννης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης