Jump to content

Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα την καθοδήγηση σας σχετικά με την αγορά του πρώτου μου τηλεσκοπίου. Έχω βρει κάποιο που νομίζω ότι είναι αυτό που ψάχνω όμως θα εκτιμουσα οποιαδήποτε συμβουλή!

Οι επιλογές μου είναι οι εξής

1. Celestron Astro Fi 102mm Maksutov-Cassegrain Telescope

2. Nexstar 130SLT

Το budget μου είναι απο 500€ και είμαι καινούργια στο χώρο της αστρο-παρατήρησης!

Θα εκτιμουσα κάθε βοήθεια!

 

Ειρήνη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σας! Ονομάζομαι Δημήτρης και κατοικώ στην Κερατέα Αττικής. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τον έναστρο ουρανό .Εάν θέλετε επικοινωνήστε με το κινητό μου 6948743070 να σας εκφράσω την γνώμη μου και να σας λύσω τυχόν απορίες που ενδεχομένως να έχετε.

 

 

Μετά τιμής

 

Δημήτρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σας κ Δημήτρη,

 

Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σας! Θα σας καλεσω σήμερα το απόγευμα (7:30μμ)! Ελπίζω αυτή η ώρα να σας βολευει!

 

Σας ευχαριστώ

Ειρήνη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειρήνη καλησπέρα.

Αν κάνεις ένα search στο forum περί "αγοράς πρώτου τηλεσκοπίου" θα βρείς πολύ υλικό εδώ μέσα. Έχει συζητηθεί εκτενώς πολλές φορές και έχουν γίνει και προτάσεις για best 1st telescope. Κάνε πρώτα το διάβασμά σου σε αυτές τις συζητήσεις και ότι έξτρα θελήσεις να μάθεις εδώ είμαστε.

Καλή συνέχεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες - επιπλέον νομίζω ότι είναι εν πολλοίς συνάρτηση του τι θέλεις να κάνεις, αν έχεις ήδη παρατηρήσει τον ουρανό με κυάλια ή ξέρεις τους αστερισμούς κλπ κλπ.

 

Επειδή βλέπω έχεις ένα αρκετά αξιοπρεπές budget και και τα δύο τηλεσκόπια που σκέφτεσαι είναι εντελώς computerized: γνώμη μου είναι (καθαρά προσωπική, δε σημαίνει ότι είναι αντικειμενικά η σωστή) ότι το πρώτο τηλεσκόπιο καλύτερα να είναι όσο πιο απλό γίνεται από πλευράς ηλεκτρονικών (*και* οπτικής σχεδίασης) και τα χρήματα να τα ρίξεις όσο το δυνατόν περισσότερο σε διάμετρο (aperture) παρά σε goto etc...

 

Για αρχή στην οπτική παρατήρηση το να προσπαθείς να βρεις τα διάφορα αντικείμενα με star-hopping είναι η μισή χαρά της ενασχόλησης, μαθαίνεις δε (αναγκάζεσαι να μάθεις) πολλά πράγματα για τους αστερισμούς, πως να ψάχνεις τι κλπ κλπ. Προφανώς για πιο προηγμένη χρήση (μεγαλύτερες μεγενθύσεις, φωτογραφία κλπ) το goto / fancy στηρίξεις / autoguiding etc. έχουν πολύ μεγάλο νόημα, αλλά αυτά είναι μερικά σκαλιά παραπάνω την αρχή (και σίγουρα πολύ μεγαλύτερα από το budget σου)

 

Επιπλέον η πιο σοφή κουβέντα που έχω διαβάσει για τηλεσκόπια είναι ότι "το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο". Όσο πιο απλό είναι στη χρήση και όσο λιγότερο απαιτεί μπαταρίες, ευθυγραμμίσεις κλπ. και απλά χρειάζεται να το βγάλεις έξω και να αρχίσεις να παρατηρείς αμέσως τόσο πιο πολύ θα το χαρείς.

 

Οπότε εγώ θα πρότεινα είτε κάποιο dob είτε κάποιο "οκ" newtonian σε ισημερινή με το πολύ αστροστάτη (για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις). Από τα δύο που προτείνεις μάλλον το SLT, λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου, απλούστερης σχεδίασης και επιπλέον δεν έχει να κάνει τόσο με smartphones etc (βοηθά στη νυχτερινή όραση)

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης