Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Nüwa: Δεν θα μοιάζει και πολύ με πόλη αλλά έτσι οραματίζονται την πρωτεύουσα του πλανήτη Άρη. :cheesy:

Έπειτα από τις έρευνες της Nasa στον Άρη και τις δηλώσεις του Έλον Μασκ ότι ελπίζει να μπορέσει να στείλει χιλιάδες ανθρώπους εκεί, το στούντιο αρχιτεκτονικής ABIBOO κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται το πώς μπορεί να είναι η ζωή στον Άρη.

Οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει μία πόλη, βασισμένοι στην περιοχή Tempe Mensa στον Άρη. Ο ιστότοπος ABIBOO εξηγεί ότι:

"Η πόλη Nüwa βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους βράχους του Άρη. Έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό, το οποίο βρίσκεται στην Tempe Mensa. Ένα απότομο έδαφος μάς προσφέρει την ευκαιρία για τη δημιουργία μίας κατακόρυφης πόλης, η οποία θα εισάγεται ουσιαστικά μέσα στο βράχο και θα είναι προστατευμένη από την ακτινοβολία και τους μετεωρίτες, ενώ θα έχει πρόσβαση σε έμμεσο ηλιακό φως."

Οι δημιουργοί συνεργάστηκαν με επιστήμονες, προκειμένου να αποφασίσουν τι προμήθειες θα χρειαστεί ένας άνθρωπος στον Άρη. Ο ιστότοπος ABIBOO αναφέρει σχετικά: "Η αειφορία, αλλά ιδιαίτερα η αυτοβιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα σχεδιασμού της Nüwa. Προκειμένου να είναι αυτοβιώσιμος ένας οικισμός στον Άρη, πρέπει πρώτα να μπορέσει να αποκτήσει όλους τους πόρους τοπικά"

και εξηγεί: "Σε μία αρχική φάση, θα υπάρξουν επενδύσεις κεφαλαίου, αλλά και προμήθειες από τη Γη. Όμως, θα είναι ένα σύντομο διάστημα. Μετά το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει μόνο του την ανάπτυξη του με τοπικούς πόρους. "

Ο ιδρυτής του ιστότοπου, Alfredo Muñoz δήλωσε στο Euronews.com: "Πιστεύουμε ότι -από τεχνικής απόψεως- είναι εφικτό. Αυτό, που απαιτεί χρόνο είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετή προθυμία και ενότητα στη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω ότι η πόλη του Άρη θα μπορούσε να ξεκινήσει σαν κατασκευή το 2054, έτσι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2100 και τότε θα μπορούν να κατοικήσουν σε αυτή οι πρώτοι άνθρωποι."

Λόγω της ραδιενέργειας, των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης οξυγόνου, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν σε ειδικά προστατευμένα σπίτια. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να "πλαστεί" διαφορετικά προκειμένου η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον να μοιάζουν περισσότερο στις συνθήκες, που επικρατούν στη Γη. Η "Γαιοπλασία" θα ωφελήσει στο να δημιουργηθεί ένα σωστό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν φυτά, ακριβώς όπως στη Γη και συνεπώς στην παροχή οξυγόνου. Για να γίνει, βέβαια, εφικτό κάτι τέτοιο, ο άνθρωπος θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλες ατμοσφαιρικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, ενδεχομένως με πυρηνικές εκρήξεις.

Παρ' όλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμών μελετών έχει δείξει ότι η γαιοπλασία ολόκληρου του πλανήτη Άρη και η αλλαγή της ατμόσφαιρας του, πιθανότατα δε θα καταστεί δυνατόν, ακόμα και αν όλοι οι πάγοι λιώσουν και απελευθερώσουν διοξείδιο του άνθρακα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/973125_nuwa-den-tha-moiazei-kai-poly-me-poli-alla-etsi-oramatizontai-tin

abiboo-sonet-alfredo-munoz-nuwa-17.jpg.0dea30f8c6c9d5fbd4a30652a7d75533.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σέλφι και καρτποστάλ από τον Άρη. :cheesy:

Σε ένα διάλλειμα από τις εργασίες που πραγματοποιεί στον Άρη ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής της NASA τράβηξε σέλφι αλλά και εντυπωσιακές πανοραμικές φωτογραφίες του Κόκκινού Πλανήτη.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στην Άρη και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων του ξεκίνησε την αποστολή του που είναι κυρίως γεωλογικές αλλά και ατμοσφαιρικές μελέτες. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον κρατήρα Jezero στον οποίο κάποτε έρεε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρόβερ έχει αρχίσει τις μελέτες χτυπώντας με το λέιζερ που διαθέτει πετρώματα και στην συνέχεια με τις κάμερες, τα φασματοσκόπια και τα υπόλοιπα όργανα του μελετά το εσωτερικό των πετρωμάτων αναζητώντας τα ίχνη της ζωής.

https://www.naftemporiki.gr/story/1709652/selfi-kai-kartpostal-apo-ton-ari

rompot-aris-selfi.jpg.bd2167a9c9b8e72bfaf4deb4503b1570.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ελον Μασκ θα κατασκευάσει την «Αστροβάση» του στο Τέξας. :cheesy:

Λίγες μέρες μετά από μια ακόμη αποτυχημένη δοκιμή του διαστημοπλοίου που κατασκευάζει η Space X με το οποίο η διαστημική εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, ο Ελον Μασκ όχι μόνο δεν απογοητεύεται αλλά δηλώνει έτοιμος να ενισχύσει όσο περισσότερο είναι δυνατόν την εταιρεία του.

Ο ιδρυτής και αφεντικό της Space X ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία πρόσληψης χιλίων εργαζομένων στην εταιρεία και ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα προσληφθούν περισσότεροι δέκα χιλιάδες άτομα όλων των ειδικοτήτων, μηχανικοί, τεχνικοί, κατασκευαστές, βοηθητικό προσωπικό κ.α.

Όπως ανέφερε ο Μασκ για αυτό τον σκοπό θα χτίσει μια πόλη δίπλα στην εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρο της εταιρείας στο Τέξας. Μάλιστα βάφτισε την πόλη αυτή «Αστροβάση». H Space X έχει ήδη εξαγοράσει την περιοχή που βρίσκεται πέριξ του διαστημικού της κέντρου και εκεί θα δημιουργηθεί η νέα πόλη στην οποία θα ζει φυσικά το προσωπικό της εταιρείας.

Μάλιστα για να δείξει ότι δεν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα ο Μασκ δήλωσε ότι θα προσφέρει άμεσα συνολικά 30 εκατ. δολάρια στις Αρχές της περιφέρειας που βρίσκεται το διαστημικό κέντρο της Space X αλλά και στις Αρχές μίας γειτονικής πόλης ώστε να δημιουργήσουν νέες υποδομές ή να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες (οδικά δίκτυα, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας κλπ.) στην περιοχή για να γίνει πιο ελκυστικό μέρος για να ζήσει κάποιος που θα δεχτεί επαγγελματική πρόταση από την Space X.

Παρά τις δυσκολίες στην κατασκευή του διαστημοπλοίου ο Μασκ δηλώνει βέβαιος για την δημιουργία του και μάλιστα πολύ σύντομα. Όπως λέει από κάθε αποτυχημένη δοκιμή μαθαίνουν και κάτι που βελτιώνουν στην συνέχεια και είναι θέμα λίγου χρόνου να φτιαχτεί το ασφαλές πρωτότυπο.

Στόχος του Μασκ είναι να πραγματοποιήσει η Space μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέσα στα επόμενα 5-7 έτη και έχει μάλιστα πει ότι σκέφτεται σοβαρά να συμμετέχει και αυτός παρά τους κινδύνους που κρύβει αυτό το εγχείρημα. Είναι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε τόσο καλά που μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα έχει στείλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στον Άρη δημιουργώντας μια μεγάλη αποικία εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1710055/o-elon-mask-tha-kataskeuasei-tin-astrobasi-tou-sto-teksas

space-x-egkatastaseis-poli.jpg.b09430b6ecf00c3bd6c9cc1b343195ef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πουλήθηκε το πρώτο σπίτι στον... πλανήτη Άρη. :cheesy:

Ηνέα τρέλα που έχει καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο ακούει στο όνομα NFTs ή Νon-Fungible Tokens τα οποία θεωρούνται ως «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται για αντικείμενα ή έργα τέχνης που μπορεί να είναι χειροπιαστά ή άυλα αλλά για κάποιο λόγο διαθέτουν κάποια αξία.

Η αγορά των NFT ακολουθεί την ξέφρενη πορεία των Bitcoin πάνω στην τεχνολογία των οποίων βασίζεται και αυτή άλλωστε. Πριν από λίγες μέρες ένα ψηφιακό κολάζ πωλήθηκε ως NFT για 69,9 εκατ. ευρώ προκαλώντας σεισμό στον κόσμο της τέχνης και όχι μόνο.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter, αποφάσισε να πωλήσει ως NFT το πρώτο tweet που ο ίδιος είχε αναρτήσει και η τιμή του άγγιξε τα 3 εκατ. δολάρια.

500.000 δολάρια για το πρώτο σπίτι στον Άρη

Τον γύρο του κάνει η είδηση ότι κάποιος αγόρασε το αποκαλούμενο ως το «πρώτο σπίτι του Άρη». Πρόκειται για μια εικονική δημιουργία που πουλήθηκε και αυτή ως NFT.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για μια κατοικία τοποθετημένη στην κορυφή ενός βουνού στον Άρη από όπου ο ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει την μοναδική θέα της απέραντης ερήμου.

Τα αντικείμενα του σπιτιού είναι κατασκευασμένα από γυαλί και υφάσματα, διαθέτει τραπεζαρία, χώρους ανάπαυσης και ύπνου καθώς και μια μεγάλη πισίνα.

Δημιουργός αυτής της αρειανής έπαυλης είναι η γεννημένη στον Καναδά Κρίστα Κιμ, μια καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης η οποία ίδρυσε το 2014 κίνημα Techism με στόχο την προώθηση της ιδέας της σύγκλισης τέχνης και τεχνολογίας ως ένα μέσο περαιτέρω ανάπτυξης ενός «ψηφιακού ουμανισμού».

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες αν όχι μέρες θα ανακοινωθεί η πώληση κάποιου NFT που τόσο το ίδιο το αντικείμενο που θα πωληθεί όσο πολύ περισσότερο η τιμή που θα πιάσει θα συγκεντρώσουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν πολλοί αναλυτές που εκτιμούν ότι όλο αυτό είναι απλά μια φούσκα η οποία θα σκάσει με πάταγο σύντομα και μόνοι χαμένοι θα είναι εκείνοι που έσπευσαν να διαθέσουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν κάτι που δεν θα έχει πλέον καμία απολύτως αξία σε κανένα επίπεδο, εμπορικό ή ακόμη και καλλιτεχνικό.

https://www.tanea.gr/2021/03/28/science-technology/poulithike-to-proto-spiti-ston-planiti-ari/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ελικόπτερο Ingenuity στην επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Το διαστημικό όχημα της NASA Perseverance τοποθέτησε το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity βάρους δύο κιλών στην επιφάνεια του Άρη. Η πρώτη πτήση ελικοπτέρου σε άλλον πλανήτη θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, τα δεδομένα από την πρώτη δοκιμαστική πτήση θα φτάσουν στη Γη στις 12 Απριλίου. Μια πτήση στον Άρη είναι δυσκολότερη από ό,τι στη Γη κι αυτό γιατί ναι μεν ο Άρης έχει μικρότερη ένταση βαρύτητας, περίπου το 1/3 της Γης, αλλά η ατμόσφαιρά του κοντά στην επιφάνειά του είναι εκατό φορές αραιότερη σε σχέση με Γη.

Βέβαια το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του το Ingenuity είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την νύχτα στον Άρη (έως -90 βαθμοί Κελσίου). Έτσι, η εσωτερική μπαταρία του τροφοδοτεί την εσωτερική θερμάστρα που διαθέτει, για να μην παγώσουν τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Αν όλα πάνε καλά οι πτήσεις του θα φτάνουν μέχρι τα 5 μέτρα υψόμετρο και θα διανύει αποστάσεις 90 μέτρων.

https://physicsgg.me/2021/04/05/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-ingenuity-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ac%cf%81/

mars_helicopter1.jpg.88ca6945773976d7fd88d6dad63c7b62.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λύθηκε το μυστήριο για τις μαύρες αράχνες του Άρη. :cheesy:

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση για την παρουσία των εντυπωσιακών σκουρόχρωμων γεωλογικών σχηματισμών στον Νότιο Πόλο του Άρη.

Τα τελευταία 15 χρόνια η ανθρωπότητα κατάφερε να στείλει στον Άρη έναν στόλο από δορυφόρους που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Οι δορυφόροι χαρτογραφούν τον Άρη και πραγματοποιούν σειρά μελετών που αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά και τις γεωατμοσφαιρικές του συνθήκες.

Μια από τις πρώτες κιόλας ανακαλύψεις των δορυφόρων που προκάλεσαν εντύπωση ήταν μια σειρά από σκουρόχρωμοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον Νότιο Πόλο του Άρη. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτές τις γεωλογικές δομές «αραχνομορφές» αλλά τελικά έγιναν γνωστές ως «οι αράχνες του Άρη».

Όλα αυτά τα χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να εξηγήσει την ύπαρξη των… αραχνών διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες και ιδέες χωρίς ωστόσο κάποια από αυτές να έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της απόδειξης και επιβεβαίωσης τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα και τόσο το χιόνι όσο και ο παγετός στους πόλους του πλανήτη αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα. Μια από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί αναφέρει ότι την περίοδο της άνοιξης το ηλιακό φως διαπερνά το ημιδιαφανές στρώμα χιονιού και θερμαίνει το έδαφος κάτω από αυτό.

Η θερμότητα προκαλεί την εξάχνιση του πάγου που υπάρχει στο υπέδαφος. Τα αέρια που δημιουργούνται πιέζουν το έδαφος προκαλώντας ρωγμές στο έδαφος μέσα από τις οποίες δραπετεύουν «σμιλεύοντας» την επιφάνεια με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργούνται τελικά οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί.

Στα εργαστήρια του Open University στην Βρετανία έχει κατασκευαστεί μια συσκευή που ονομάζεται Θάλαμος Προσομοίωσης του Άρη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητές του πανεπιστημίου αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν πειράματα με την συσκευή αυτή τα οποία επιβεβαιώνουν την θεωρία της εξάχνισης.

Αν η μελέτη αποδειχθεί αξιόπιστη οι επιστήμονες θα έχουν προσθέσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των συνθηκών και των φαινομένων που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Κάθε νέα γνώση για τον Άρη εκτός των άλλων βοηθά στην καλύτερη οργάνωση των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζονται να γίνουν εκεί αλλά και γενικότερα την προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1710933/luthike-to-mustirio-gia-tis-maures-araxnes-tou-ari

araxnes-aris.jpg.01307e9f6a02fc59d1220e4d910b8d35.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουράνιο τόξο στον πλανήτη Άρη; :cheesy:

Είναι ένα δυνατόν να σχηματιστεί ένα ουράνιο τόξο στον Άρη; Όχι. Τα ουράνια τόξα δημιουργούνται από την διάθλαση και ανάκλαση του φωτός σε σφαιρικά σταγονίδια νερού. Αλλά η εκατό φορές αραιότερη ατμόσφαιρα του Άρη, σε σχέση με την γήινη ατμόσφαιρα, δεν διαθέτει αρκετό νερό ώστε να σχηματιστούν σταγονίδια. Αυτό που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη, δεν είναι ουράνιο τόξο, αλλά μια είναι αναλαμπή που οφείλεται στον φωτογραφικό φακό.

https://physicsgg.me/2021/04/07/%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%8c%ce%be%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

rainbow.thumb.png.107a0544fd6167b3cdd3d696b5388373.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το drone της NASA στον Άρη κατάφερε να επιζήσει ολομόναχο το βράδυ. :cheesy:

Το drone που έστειλε η NASA στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή της αποσπάστηκε από αυτόν και έμεινε μόνο του εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη καταφέρνοντας να επιβιώσει γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρει τελικά να πετάξει.

Στις 18 Φεβρουαρίου προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ που έχει φτάσει ποτέ στον Κόκκινο Πλανήτη για να πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Μαζί του το ρόβερ μετέφερε και ένα drone. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιπτάμενο όχημα μεταφέρεται μακριά από την Γη για να πετάξει σε κάποιο άλλο πλανήτη. Είναι ευνόητο ότι η χρήση drones σε διαστημικές αποστολές θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση άλλων κόσμων.

Το Ingenuity, που σημαίνει εφευρετικότητα, είναι ένα ελικοπτεράκι το οποίο βρισκόταν προστατευμένο «κολλημένο» στην κάτω πλευρά του ρόβερ. Πριν από λίγα 24ωρα το ρομπότ απελευθέρωσε το drone κατεβάζοντας στο έδαφος αλλά παρέμενε από πάνω του.

Για πρώτη φορά το ρόβερ έφυγε πάνω από το drone την περασμένη Κυριακή αφήνοντας το εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη. Η μεγάλη πρόκληση ήταν τι θα συμβεί όταν δύσει ο Ήλιος όπου οι θερμοκρασίες που επικρατούν στον Άρη είναι μείον 90 βαθμοί Κελσίου.

Η NASA ανακοίνωσε ότι το drone κατάφερε να «βγάλει» την νύχτα. Με απλά λόγια συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποστεί ζημιά κάποιο από τα συστήματα του από το ψύχος στο οποίο εκτέθηκε. Αυτό ήταν και το πρώτο επί της ουσίας σημαντικό τεστ για τις δυνατότητες και την λειτουργία του drone. Η επιτυχία αυτής της δοκιμής πανηγυρίστηκε όπως ήταν ευνόητο από τους τεχνικούς και τα μέλη της αποστολής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το drone θα επιχειρήσει εντός του Απριλίου να πετάξει. Το Ingenuity θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος 3-5 μέτρων. Κάθε πτήση θα διαρκέσει περίπου 90 δευτερόλεπτα με το drone να πετάει σε αποστάσεις περίπου 50 μέτρων από την βάση του.

Το σχέδιο κάθε πτήσης θα έχει γίνει από τους τεχνικούς της NASA αλλά από την στιγμή που θα απογειωθεί το drone θα κινείται και θα ενεργεί μόνο του χωρίς να υπάρχει τηλεχειρισμός. Τα στελέχη της NASA αναφέρουν ότι η πιο σημαντική στιγμή του εγχειρήματος είναι η στιγμή της πρώτης απογείωσης. Αν το Ingenuity απογειωθεί και πετάξει χωρίς προβλήματα θα έχει επιτελέσει την αποστολή του αφού το ζητούμενο δεν είναι η συλλογή δεδομένων από αυτό αλλά να διαπιστωθεί αν μπορεί να πετάξει κάποιο όχημα στον Κόκκινο Πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1711003/to-drone-tis-nasa-ston-ari-katafere-na-epizisei-olomonaxo-to-bradu

drone-aris-nasa.jpg.93067c15aa3e8f196d76069468265f18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To Ingenuity ανοίγει φτερά για την πρώτη πτήση στον Άρη. :cheesy:

Το πρώτο drone που σχεδιάστηκε για πτήσεις εκτός της Γης επέζησε την παγωμένη πρώτη νύχτα του στον Άρη και ετοιμάζεται να αναπτύξει τις έλικές του και να γράψει ιστορία.

Μέχρι την Δευτέρα, το Ingenuity, ένα ηλιακό ελικοπτεράκι βάρους μόλις 1,8 κιλών, παρέμενε στερεωμένο στην κοιλιά του Perseverance, του νέου ρομπότ της NASA που θα αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Το drone άνοιξε τα τέσσερα πόδια του για να πατήσει στο εξωγήινο τοπίο και αποσυνδέθηκε από το Perseverance που του παρείχε ενέργεια.

Το ρομπότ στη συνέχεια απομακρύνθηκε για να αφήσει το φως του ήλιου να πέσουν πάνω στον ηλιακό συλλέκτη του Ingenuity. Ηλεκτρική ενέργεια απαιτείται μεταξύ άλλων για να μείνει το drone αρκετά ζεστό όταν η αρειανή νύχτα ρίχνει τη θερμοκρασία μέχρι τους -90 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι η πρώτη φορά που το Ingenuity έμεινε μόνο του στην επιφάνεια του Άρη» δήλωσε με σχεδόν μητρική συγκίνηση η Μίμι Άουνγκ, υπεύθυνη του drone στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια,

«Τώρα όμως έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε τη σωστή μόνωση, τα σωστά θερμαντικά στοιχεία και αρκετή ενέργεια στην μπαταρία του για να επιζήσει την κρύα νύχτα [..] Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό την προετοιμασία για την πρώτη πτήση».

Η πρώτη πτήση δεν αποκλείεται να έρθει την Κυριακή, αρκεί να έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από βήματα. Την Τετάρτη θα αφαιρεθούν οι συνδετήρες που κρατούν ενωμένους τους δύο έλικες του drone και θα ακολουθήσει ένα μπαράζ δοκιμών των επιμέρους συστημάτων.

Η αρειανή ατμόσφαιρα είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, γι’ αυτό και οι δύο έλικες του Ingenuity θα περιστρέφονται με αντίθετη φορά 2.400 φορές το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα από ό,τι ο έλικας ενός επιβατικού ελικοπτέρου στη Γη.

Το ρομπότ, κόστους 85 εκατ. δολαρίων, σχεδιάστηκε μόνο για λόγους δοκιμής της τεχνολογίας πτήσης και δεν φέρει επιστημονικά όργανα πέρα από μια μικρή κάμερα.

Στην πρώτη πτήση, το Ingenuity θα δοκιμάζει να σηκωθεί λίγο πάνω από το έδαφος, να μείνει αιωρούμενο για 30 δευτερόλεπτα και να προσεδαφιστεί. Οι πτήσεις θα γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και θα ολοκληρωθούν με μια άνοδο σε ύψος 300 μέτρων.

https://www.in.gr/2021/04/06/b-science/space/ingenuity-anoigei-ftera-gia-tin-proti-ptisi-ston-ari/

INGENUITY_GR2-1-1.thumb.jpg.ab07577a11aa6c53dbe57c99f1e98011.jpg

INGENUITY_GR1-1-1.thumb.jpg.322b3321aea3237cb98d0b39db17bbbf.jpg

pia24541.jpg.d703028b14178205e8ec7521f84bb639.jpg

pia23720-1024x574.thumb.jpg.f4701117925fffd8c5c7211cb194f409.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ στον Άρη: Το κινεζικό Tianwen 1 έστιλε τις πρώτες του φωτογραφίες από τον «κόκκινο» πλανήτη. :cheesy:

Τις πρώτες εικόνες υψηλής ευκρίνειας του πλανήτη Άρη που «τραβήχτηκαν» από το διαστημικό σκάφος Tianwen 1, δημοσίευσε η Εθνική Διεύθυνση Διαστήματος της Κίνας.

Οι φωτογραφίες - δύο ασπρόμαυρες και μια έγχρωμη - τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του σκάφους γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της υπηρεσίας, τις στιγμές εκείνες βρισκόταν σε απόσταση 330 έως 350 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του.

Οι κρατήρες, οι κορυφογραμμές των βουνών και οι αμμόλοφοι είναι εμφανείς στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Η έγχρωμη φωτογραφία «τραβήχτηκε» από μια άλλη κάμερα, κατά τη διάρκεια της τροχιάς, δείχνει τον βόρειο πόλο του Άρη.

Το Tianwen 1, αποτελεί την πρώτη ανεξάρτητη αποστολή της χώρας στον πλανήτη Άρη, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης Wenchang στην επαρχία Χαϊνάν, ενώ μπήκε στην προκαθορισμένη τροχιά του Άρη στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα παραμείνει σε αυτήν την τροχιά για περίπου τρεις μήνες πριν απελευθερώσει την κάψουλα προσγείωσης.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/976508_den-einai-mono-oi-ipa-ston-ari-kineziko-tianwen-1-estile-tis-protes-toy

aris3.jpg.3271b64208a5b38b216abc046aec346e.jpg

aris2_0.thumb.jpg.b56e35c54ebd421ed1dcc6df13540aab.jpg

aris1.thumb.jpg.f54f8ec094b63723aadd885095d95ad6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α. Γολέμης:«Έτσι θα φτάσουμε στον πλανήτη Άρη...» :cheesy:

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη πτήση του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ένας Γάλλος αστροναύτης μετρά ώρες για να εκτοξευτεί με έναν αμερικανικό διαστημικό φορέα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο ιατρός της αποστολής του είναι Έλληνας, ο Αδριανός Γολέμης, Flight Surgeon στο Κέντρο Αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), ο οποίος ανήμερα της σημερινής επετείου από τη θρυλική εκείνη πτήση, μίλησε από τη μακρινή Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για όλους στον τομέα μας. Πριν από 60 χρόνια, οι ιατροί που ετοίμαζαν τον Ρώσο κοσμοναύτη λειτουργούσαν με προβλέψεις που έκαναν για την επίδραση των συνθηκών του Διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα, βάδιζαν στο άγνωστο και βασίζονταν περισσότερο στην "αποτροπή" μιας πιθανής σωματικής ζημιάς, με βάση την εμπειρία των πιλότων. Σήμερα, και ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου, που έχουμε τον ΔΔΣ σε τροχιά, ξέρουμε πολλά περισσότερα», λέει ο κ. Γολέμης, εξηγώντας πόσο προχώρησε η διαστημική ιατρική μέσα σε έξι δεκαετίες.

Αφιλόξενο Διάστημα, προσαρμοστικό σώμα

Είμαστε όμως σε καλό δρόμο για να ετοιμαστεί ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη; «Σίγουρα, οι γνώσεις μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι αστροναύτες πηγαίνουν στον ΔΔΣ και μένουν εκεί πια για μεγάλη περίοδο ώστε να εκτελέσουμε έρευνα για το πώς το σώμα αλλάζει, τι κινδύνους έχει να αντιπαλέψει στο διαστημικό περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Γολέμης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είμαστε «αρκετά μακριά από το να γνωρίζουμε τα πάντα ή έστω και τα περισσότερα για τις συνέπειες της μακροχρόνιας διαστημικής διαβίωσης στο ανθρώπινο σώμα».

«Ακόμη ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, όπως έγινε π.χ με μια παθολογία που ονομάζεται SANS, η οποία έχει να κάνει με το πώς αλλάζει η οπτική οξύτητα του οφθαλμού κάποιων αστροναυτών, όταν βρίσκονται για πολύ καιρό στο Διάστημα!», εξηγεί ο Έλληνας Ιατρός Αστροναυτών. Προσθέτει δε, πως μόλις τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζεται από τον ίδιο και τους συναδέλφους του και ένα ζήτημα που προκύπτει «με θρομβώσεις εξαιτίας και της διαβίωσης σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας», ζήτημα που «θα ήταν αδύνατο να μελετηθεί στη Γη».

«Πράγματι, το σώμα μας σε συνθήκες μηδενικής ή πολύ μειωμένης βαρύτητας "αλλάζει", χάνει π.χ μυική μάζα και οστική πυκνότητα, αυτά όμως τα μελετούμε και ξέρουμε πώς εξελίσσονται, σε μεγάλο βαθμό. Το σώμα μας είναι εν πολλοίς προσαρμοστικό, έχει εξελιχθεί, είναι ένα... "έξυπνο" σύστημα», σχολιάζει ο κ. Γολέμης.

Μέχρι τον Άρη

Για ένα ταξίδι του Ανθρώπου στον πλανήτη Άρη, ο κ. Γολέμης δηλώνει -σε ιατρικό επίπεδο- αισιόδοξος. «Ελπίζω και πιστεύω πως ένα ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη είναι εφικτό. Πάντα πηγαίνουμε βήμα βήμα και με την έρευνα που διεξάγεται στις πολύμηνες αποστολές έχουμε μια καλύτερη εικόνα το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα και τι μπορούμε να "βελτιώσουμε" για το μέλλον», εξηγεί ο Έλληνας Flight Surgeon του ΕΟΔ που τονίζει πως για τον πλανήτη Άρη υπάρχουν ειδικές προκλήσεις.

«Τι θα γίνει εάν συμβεί κάτι ιατρικό σε έναν αστροναύτη στον έναν περίπου χρόνο που θα ταξιδεύει προς τον Άρη; Πώς θα λειτουργήσουν οι αστροναύτες στον συγκεκριμένο εγκλεισμό; Είναι πολύ διαφορετικό το να βρίσκεται κανείς στον Διαστημικό Σταθμό που είναι πάνω από τη Γη ή ακόμη και στο Σελήνη όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο νέος μικρός Διαστημικός Σταθμός Gateway από το να είσαι εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά...», σημειώνει ο κ. Γολέμης συνοψίζοντας της οργανικές και ψυχολογικές προκλήσεις του ταξιδιού στην Άρη.

«Όσο πιο μακριά πηγαίνουμε, τόσο μεγαλύτερη αυτονομία πρέπει να υπάρχει για τους ανθρώπους. Για εμάς, τους ιατρούς, αυτό σημαίνει μια ακόμη καλύτερη προετοιμασία, να έχουμε εκπαιδεύσει τους αστροναύτες ώστε να ανταπεξέλθουν σε επείγον ιατρικά γεγονός χωρίς να υπάρχουμε εμείς για να μας... πάρουν τηλέφωνο ώστε να δώσουμε οδηγίες!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας.

Ο κ. Γολέμης αναφέρεται επίσης στον έτερο σημαντικό παράγοντα αυτονομίας που μελετάται για μια αποστολή στη Σελήνη και περισσότερο στον Άρη. «Η αυτονομία των αστροναυτών σχετίζεται και με τον εγκλεισμό, αυτό που έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό πια και... όλοι μας με τα λοκντάουν! Έτσι και οι αστροναύτες θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο μέρος, με τους ίδιους ανθρώπους επί μακρόν, συνθήκη που επίσης μελετούμε», σημειώνει.

Στο μακρινό Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όπου βρίσκεται, ο Ανδριανός Γολέμης φροντίζει τον Γάλλο αστροναύτη Τομά Πεσκέ (Thomas Pesquet), ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μάλιστα «τίμησε με ειδική ανάρτηση στη σελίδα του την Ελλάδα για τα 200 χρόνια της»! Ο Γάλλος αεροναυπηγός, μετέπειτα επαγγελματίας πιλότος, επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως Αστροναύτης το 2009. Η πρώτη του διαστημική αποστολή πραγματοποιήθηκε ήδη το 2017, όταν «ο Τομά και το υπόλοιπο πλήρωμα έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στο ρωσικό σκάφος Soyuz MS-03 και διέμειναν εκεί για 6 μήνες».

Η νέα του αποστολή λέγεται «Mission ALPHA» και ξεκινάει με την εκτόξευση στις 22 Απριλίου 2022 στις 05:11 π.μ. τοπική ώρα, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με το σκάφος Crew Dragon της SpaceX.

«Ο Τομά και οι υπόλοιποι αστροναύτες του πληρώματος Crew-2 προετοιμάζονται από τις αρχές του 2019, με αυξημένη δυσκολία λόγω της πανδημίας του COVID-19. Η διαμονή στο διάστημα θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, κατά τους οποίους θα εκτελέσει διάφορα πειράματα που άπτονται πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως και διαστημικούς περιπάτους για επισκευή και αναβάθμιση τμημάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Θα χριστεί μάλιστα Αρχηγός του πληρώματος του ΔΔΣ, μόλις ο τέταρτος Ευρωπαίος που λαμβάνει αυτή την τιμή και ευθύνη!», εξηγεί, καταλήγοντας, ο Αδριανός Γολέμης.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/blog-post_65.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Κόκκινος Πλανήτης έγινε γαλαζοκίτρινος. :cheesy:

Γεωλογικά φαινόμενα στον Άρη αποτυπώνονται σε φωτογραφίες της NASA με ένα μοναδικό για τον πλανήτη χρωματικό και οπτικό αποτέλεσμα.

Ο Άρης ονομάστηκε Κόκκινος Πλανήτης εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του.Οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Άρη είναι έτσι και αλλιώς ακραίες αλλά στους πόλους η φράση «ξεπερνάει τα όρια» ίσως δεν μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά την περίοδο του χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 140 βαθμούς Κελσίου.

Θέλοντας να γιορτάσει τα γενέθλια του δορυφόρου Mars Odyssey Orbiter που έστειλε πριν από 20 χρόνια στον Άρη η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα που απεικονίζει τον Κόκκινο Πλανήτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο από όσο τον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια παλαιότερη φωτογραφία που κατέγραψε ο δορυφόρος MRO από αμμόλοφους σε μια περιοχή έκτασης 30 χλμ. στον Βόρειο Πόλο του Άρη. Οι αμμόλοφοι απεικονίζονται με γαλάζιο και κίτρινο χρώμα για να αποτυπωθούν οι διαφορές που έχουν στην θερμοκρασία. Οι κίτρινοι αμμόλοφοι θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ οι γαλάζιοι όχι.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν σταθερό στόχο παρατηρήσεων επειδή οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο υπέδαφος τους υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα έχει ως συνέπεια να γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του νερού για να διευκολυνθεί η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1714147/o-kokkinos-planitis-egine-galazokitrinos

aris-ammolofoi-galazioi-kitrinoi.jpg.f155de59e271b3eacabb5473166e389d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πεθαίνοντας στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Η ανθρωπότητα ετοιμάζει πυρετωδώς για την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Άρη. Η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή την δεκαετία του 2030 αλλά η Space X, η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα Ελον Μασκ, σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα ο Ελον Μασκ δεν θέλει να στείλει μια αποστολή λίγων αστροναυτών αλλά θέλει να στείλει ένα σκάφος με δεκάδες ή εκατοντάδες επιβάτες ανάμεσα τους πολλοί απλοί φίλοι του Διαστήματος. Μάλιστα έχει πει ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να συμμετέχει και ο ίδιος. Έχει δηλώσει επίσης ότι στόχος του δεν είναι η πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά η δημιουργία και μάλιστα άμεσα, μέσα στα επόμενα 20-30 έτη μιας μεγάλης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες και πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη αλλά και της διαμονής στην αφιλόξενη για τον άνθρωπο αλλά και κάθε μορφή ζωής επιφάνεια του πλανήτη.

Όμως υπάρχει μια παράμετρος με την οποία δεν έχει ασχοληθεί κανείς μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό αν όχι σχεδόν βέβαιο ότι αστροναύτες ή πολίτες θα χάσουν την ζωή τους είτε κατά την διάρκεια του ταξιδιού είτε φτάνοντας στον πλανήτη. Άλλωστε και ο Ελον Μασκ έχει προετοιμάσει τους επίδοξους ταξιδιώτες. «Αν θέλεις να πας στον Άρη, να είσαι προετοιμασμένος ότι θα πεθάνεις»

Τι θα συμβεί λοιπόν με τους νεκρούς; Τι θα γίνεται με τα σώματα τους; Τα σενάρια για το τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων είναι πολλά και προκαλούν συζητήσεις γύρω από αυτά.

Η Κάθριν Κόνλει στέλεχος του Τμήματος Πλανητικής Προστασίας της NASA ανέφερε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από το περιοδικό Popular Science ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη κανενός είδους πρωτόκολλο για τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων ούτε από την NASA ούτε από καμία άλλη διαστημική υπηρεσία ή άλλο φορέα στον κόσμο. Η δήλωση της Κόνλει έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει μια συζήτηση για το τι μπορεί ή τι πρέπει να γίνει με τους ανθρώπους που θα χάνουν την ζωή τους στον Άρη.

Οι επιλογές

Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τοποθετείται κάπου το σώμα ενός νεκρού ανθρώπου για χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη ετών μέχρι να επιστρέψει μια αποστολή από τον Άρη στην Γη για να ταφεί θα πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με αυτό.

Μια πρώτη ιδέα θα ήταν να δένεται το σώμα του νεκρού σε κάποιο εξωτερικό σημείο του διαστημόπλοιου. Όμως το ψύχος που επικρατεί στο Διάστημα θα έκανε στο σώμα στην κυριολεξία ένα… παγάκι χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τελικά το σώμα θα επέστρεφε άθικτο ή τι κινδύνους θα έκρυβε αυτή η κατάσταση για το διαστημόπλοιο και τους επιβάτες.

Μια προφανής λύση θα ήταν να γίνεται κάτι ανάλογο με ότι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια στα πλοία που έκαναν μακρινά πολύχρονα ταξίδια όπου όταν ένας ναυτικός έχανε την ζωή του οι σύντροφοι του πετούσαν το σώμα του στην θάλασσα. Αν λοιπόν χάσει κάποιος την ζωή του σε μια αποστολή στον Άρη θα μπορούσαν οι δικοί του σύντροφοι να το βγάλουν από το διαστημόπλοιο και να το αφήσουν ελεύθερο στο Διάστημα.

Όμως στην περίπτωση αυτή αν το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη το ίδιο θα συμβεί και με τα σώματα των νεκρών. Θα μπουν και αυτά σε τροχιά και αν ακολουθείται αυτή η τακτική τότε σύντομα γύρω από τον Άρη θα δημιουργηθεί ένα «νεκροταφείο» που θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ανθρώπινη παρουσία στον Κόκκινο Πλανήτη. Κάποιοι λένε ότι με αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή όποιος φτάνει στον Άρη θα βλέπει να κυκλοφορούν νεκροί γύρω από τον πλανήτη σε ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.

Μια τρίτη λύση θα είναι η ταφή τους στον Άρη αλλά αυτό θα προϋποθέτει ότι τα σώματα θα αποτεφρωθούν πρώτα ώστε να μην υπάρχει πιθανότατα να υπάρξει κάποια μόλυνση του πλανήτη από το νεκρό σώμα. Πρόκειται και αυτό για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ένα βήμα περισσότερο και υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ταφής αφού είναι πιθανό τα έτσι και αλλιώς περιορισμένα τρόφιμα που θα έχουν στην διάθεση τους οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στον Άρη να οδηγήσουν σε φαινόμενα κανιβαλισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως και δεδομένης της επικείμενης εκκίνησης των επανδρωμένων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη θα πρέπει οι διαστημικές υπηρεσίες να ασχοληθούν σοβαρά και με αυτό το ζήτημα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/blog-post_17.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. :cheesy:

Διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, έγραψε όμως ιστορία ως η πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης.

Το Ingenuity, ένα ελικοφόρο drone που έφτασε στον Άρη με το ρομπότ Perseverance της NASA, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική απογείωση, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία.

To Perseverance, ένας εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος με κύρια αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στον Άρη, βιντεοσκόπησε το ελικοπτεράκι, βάρους 1,8 κιλών, να απογειώνεται από την ερημική επιφάνεια και να μένει μετέωρο για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέφει στο ίδιο σημείο.

Το ίδιο το drone, κόστους 85 εκατ. δολαρίων, δεν μεταφέρει επιστημονικά όργανα, πέρα από μια μικρή κάμερα που θα μεταδώσει τις πρώτες εναέριες λήψεις από έναν εξωγήινο κόσμο.

Στόχος των πτήσεων που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η τεχνολογία της πτήσης σε εξωγήινες ατμόσφαιρες, μια υποψήφια νέα προσέγγιση στην διαστημική εξερεύνηση.

H NASA έχει ήδη εγκρίνει τη ρομποτική αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τη δεκαετία του 2030.

Πάντως η πρωτιά της πρώτης πτήσης εκτός Γης ανήκει στα σοβιετικά αερόστατα Vega που πέταξαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1980.

Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη Γη, το Ingenuity σχεδιάστηκε να είναι ελαφρύ, μόλις 1,8 κιλά, και να περιστρέφει τους δύο έλικές του σε αντίθετες κατευθύνσεις στην υψηλή ταχύτητα των 2.500 περιστροφών το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα σε σχέση με το μέσο επιβατικό ελικόπτερο στη Γη.

Σουβενίρ από τους αδελφούς Ράιτ

Κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες του drone βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι της μουσελίνας από το κάτω αριστερό φτερό του αεροπλάνου με το οποίο πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση της ιστορίας οι αδελφοί Ράιτ το 1903.

Το κομμάτι υφάσματος, σε μέγεθος γραμματοσήμου, δωρίσθηκε στη NASA από το Carillon Historical Park στο Ντέiτον του Οχάιο, γενέτειρα των Ουίλμπουρ και Όρβιλ Ράιτ.

Κομμάτια ξύλου και υφάσματος από το θρυλικό διπλάνο είχαν ταξιδέψει στη Σελήνη με το Apollo 11 του Νιλ Άρμστρονγκ το 1969. Ένα άλλο τμήμα συνόδεψε τον αστροναύτη Τζον Γκλεν σε πτήση του διαστημικού λεωφορείου Discovery το 1998. Και οι δύο αστροναύτες κατάγονταν από το Οχάιο όπως οι αδελφοί Ράιτ.

Αναβάθμιση λογισμικού

Η παρθενική απογείωση του Ingenuity προγραμματιζόταν για την προπερασμένη Κυριακή, παρουσίασε πρόβλημα όταν έλαβε εντολή να αρχίσει να περιστρέφει τη διπλή του έλικα χωρίς να απογειωθεί.

Όπως διαπίστωσαν οι μηχανικοί της NASA, η δοκιμή διακόπηκε αυτόματα από το σύστημα ελέγχου πτήσης, το οποίο απέτυχε να ολοκληρώσει τη μετάβαση από την κατάσταση αναμονής σε «κατάσταση πτήσης».

Η λύση που αποφασίστηκε ήταν η αναβάθμιση του λογισμικού ελέγχου πτήσης, μια διαδικασία που διήρκεσε μια εβδομάδα. Ο κώδικας έπρεπε να γραφτεί, να ελεγχθεί, να μεταδοθεί στον Άρη και να τεθεί σε λειτουργία.

Ως αναμεταδότης για την επικοινωνία του Ingenuity με τη Γη είναι το Perseverance, το οποίο μετέφερε το drone στερεωμένο στο κάτω τμήμα του όταν έφτασε στον πλανήτη τον Φεβρουάριο.

Η εξερεύνηση συνεχίζεται

H δοκιμή του Ingenuity ήταν το πρώτο που έσπευσαν να κάνουν οι υπεύθυνοι της αποστολής, μετά τον λεπτομερή έλεγχο των συστημάτων του Perseverance, το οποίο έχει βάρος ένα τόνο και τροφοδοτείται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου.

Όσο διαρκούν οι δοκιμαστικές πτήσεις του drone το Perseverance θα μείνει στην ίδια θέση για να βιντεοσκοπεί την επιχείρηση.

Περίπου τον Μάιο θα είναι έτοιμο να αρχίσει το κύριο σκέλος της αποστολής, την εξερεύνηση του κρατήρα Τζέζερο κοντά στον ισημερινό στον Άρη.

Κοίτες ξεραμένων πια ποταμών και αποθέσεις ιζημάτων που είχαν εντοπιστεί σε δορυφορικές παρατηρήσεις μαρτυρούν ότι η λεκάνη του κρατήρα φιλοξενούσε κάποτε μια μεγάλη λίμνη, τροφοδοτούμενη από τρεχούμενο νερό.

Η λίμνη ξεράθηκε πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης έχασε τις θάλασσές του και μετατράπηκε στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.

Μέχρι τότε όμως δεν αποκλείεται να είχε προλάβει να εξελίξει μικροβιακές μορφές ζωής, όπως εξάλλου είχε ήδη συμβεί την ίδια εποχή στη γειτονική Γη.

Το Perseverance μεταφέρει κάμερες, λέιζερ, τρυπάνι και φασματόμετρα για να αναζητήσει σημεία αρχαίας ζωής.

Θα διαλέξει επίσης τα πλέον υποσχόμενα δείγματα, τα οποία θα τοποθετήσει σε ερμητικά σφραγισμένα κάνιστρα που θα αφεθούν στην επιφάνεια του Άρη.

Την επόμενη δεκαετία, μια νέα αποστολή θα καταφθάσει για να παραλάβει τα πολύτιμα δοχεία και να τα μεταφέρει στη Γη.

https://www.tovima.gr/2021/04/19/science/grafei-istoria-i-nasa-proti-elegxomeni-ptisi-se-allo-planiti/

_117689891_landing-site-nc.thumb.png.8cdd44485b163bc39cb501ee18a2ed15.png

_118113255_mars_helicopter_x2_640-nc.thumb.png.f561dac4f94083313742c16bced74eca.png

_117956926_whatsubject.jpg.3f3835831b75b03c3893303b3c31e160.jpg

ingenuity1.png.2751c47037580830241c7b71b41ddbc3.png

ingenuity2.png.454c65ae2b6b078e4979149964a21fea.png

ingenuity3.png.d74b10205b66f4ade2281e4a44db9268.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραγωγή οξυγόνου για πρώτη φορά στον Άρη. :cheesy:

Ένα επιστημονικό όργανο πάνω στο ρομποτικό ρόβερ Perseverance στον Άρη πέτυχε για πρώτη φορά να παράγει οξυγόνο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Είναι η πρώτη φορά που μία διαστημοσυσκευή παράγει οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη, ένα ορόσημο με μεγάλη σημασία για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές αποίκισης. Είναι, επίσης, ακόμη μία πρωτιά για την αποστολή του Perseverance, μετά την επιτυχή πρώτη πτήση ενός μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου, του Ingenuity, στον Άρη τη Δευτέρα.

Μετά από δύο ώρες προθέρμανσης το MOXIE άρχισε να παράγει οξυγόνο με έναν ρυθμό 6 γραμμάρια ανά ώρα. Μετά από μια ώρα παρήγαγε 5,4 γραμμάρια οξυγόνου, αρκετά για τις ανάγκες δεκάλεπτης δραστηριότητας ενός αστροναύτη.

Το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα.

Η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει απειροελάχιστο οξυγόνο και αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς θα μπορούσε να σκοτώσει γρήγορα έναν άνθρωπο που θα την ανέπνεε. Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το πρώτο τεστ παρήγαγε περίπου 5,4 γραμμάρια οξυγόνου, «αρκετά για να κρατήσουν έναν αστροναύτη υγιή για περίπου δέκα λεπτά κανονικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τη NASA. Το MOXIE, προς το παρόν, μπορεί να παράγει περίπου δέκα γραμμάρια οξυγόνου την ώρα.

Ασφαλώς, οι πύραυλοι που καίνε υγρό οξυγόνο θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες για να μπορέσουν να εκτοξευθούν από τον Άρη. Για παράδειγμα, η εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών από τον «κόκκινο» πλανήτη θα απαιτήσει περίπου 7.000 κιλά πυραυλικών καυσίμων και 25.000 κιλά οξυγόνου.

Κάποια μέρα, στο μέλλον, σύμφωνα με τη NASA, μπορεί να σταλούν στον γειτονικό πλανήτη πολύ μεγαλύτερες μονάδες MOXIE, ικανές για μαζική παραγωγή οξυγόνου, πριν φθάσουν εκεί οι πρώτοι άνθρωποι.

Η NASA σχεδιάζει να παράγει οξυγόνο περίπου δέκα φορές στη διάρκεια της αποστολής του εξάτροχου Perseverance (το οποίο έφθασε στον Άρη φέτος στις 18 Φεβρουαρίου με στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής), δοκιμάζοντας να το κάνει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, τοποθεσίες και θερμοκρασίες.

https://physicsgg.me/2021/04/22/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae-%ce%bf%ce%be%cf%85%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd/

first_operations_-_moxie_oxygen_production.thumb.jpg.e94c3ec7c1ff40379c7e64c83403ebd4.jpg

moxie_being_installed_in_perseverance.jpeg.511c11acc769b79edacd6d00f6766b6e.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Ριψοκίνδυνη η δεύτερη πτήση του ελικόπτερου Ingenuity στον Άρη. :cheesy:

Το Ingenuity, το μικρό ελικόπτερο της NASA, κατάφερε να πετάξει για δεύτερη φορά σήμερα στον Άρη, μετά την πρώτη, ιστορική πτήση της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η πτήση αυτή ήταν πιο ριψοκίνδυνη, αφού το ελικόπτερο πήγε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο: η συνολική της διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ την Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα μόνο για 39,1 δευτερόλεπτα.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας) και έφτασε σε ύψος τα 5 μέτρα (από 3 στην πρώτη πτήση). Για πρώτη φορά μάλιστα έκανε και μια πλευρική κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA.

«Μοιάζει απλό, όμως υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες στο πώς θα πετάξουμε ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εκεί, για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», εξήγησε ο Χάβαρντ Γκριπ, ένας από τους χειριστές του.

Τα δεδομένα που περισυνελέγησαν φαίνεται να δείχνουν ότι η δεύτερη πτήση «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», είπε ο Μπομπ Μπάλαραμ, ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος αυτού. «Έχουμε στο ενεργητικό μας δύο πτήσεις στον Άρη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να μάθουμε αυτόν τον μήνα με το Ingenuity», πρόσθεσε.

Η NASA σχεδιάζει και άλλες πτήσεις με το μικρό ελικόπτερο, όμως η διάρκεια ζωής του Ingenuity θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα προσεδαφίζεται κάθε φορά», εξήγησε η Μίμι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος, τονίζοντας ότι η υπηρεσία θέλει να ωθήσει το ελικόπτερο «μέχρι τα όριά του».

Το πείραμα του Ingenuity θα σταματήσει, ό,τι και αν συμβεί, με τη συμπλήρωση ενός μήνα, ώστε το ρομποτικό σκάφος Perseverance, με το οποίο έφτασε το ελικόπτερο στον Άρη, να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του: να αναζητήσει ίχνη παρελθούσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1717696/nasa-ripsokinduni-i-deuteri-ptisi-tou-elikopterou-ingenuity-ston-ari

proti-ptisi-tou-ingenuity-ston-ari.jpg.b12e4316ad43a67adb4a552c451f478c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την πρώτη έγχρωμη και από αέρος φωτογραφία του Άρη έστειλε το drone. :cheesy:

Όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό όσον αφορά την παρουσία και την λειτουργία του drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη. Το Το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα της NASA ολοκλήρωσε την Κυριακή με επιτυχία την τρίτη του πτήση στον Κόκκινο Πλανήτη. Σε αυτή την τρίτη του πτήση του το drone πέταξε ψηλότερα, κάλυψε την μεγαλύτερη μέχρι τώρα απόσταση και ανέπτυξε την μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο πτήσεις.

Αυτή τη φορά το drone σηκώθηκε σε ύψος περίπου πέντε μέτρων, κάλυψε απόσταση περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και πέταξε με ταχύτητα περίπου επτά χλμ./ώρα. Την τρίτη πτήση του Ingenuity κατέγραψε σε βίντεο το ρόβερ που το μετέφερε στον Άρη το οποίο συνεχίζει την δική του αποστολή εξερεύνησης στον Κόκκινο Πλανήτη η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει σημαντικές εξελίξεις αλλά μένει τις τελευταίες εβδομάδες στην σκιά του drone. Το drone κατέγραψε όσο βρισκόταν στον αέρα νέες εικόνες από τον Άρη και η NASA δημοσίευσε μια έγχρωμη που είναι και η πρώτη που βλέπουμε από τον ορίζοντα του Άρη με τα μάτια του drone.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις θα γίνει επαναξιολόγηση των δεδομένων και ίσως γίνει απόπειρα για κάποια/ες ακόμη απόπειρες νέων πτήσεων θέτοντας πιθανούς νέους στόχους για το πόσο ψηλά θα πετάξει το drone ή πόσο μακριά θα φτάσει.

https://www.naftemporiki.gr/story/1718674/tin-proti-egxromi-kai-apo-aeros-fotografia-tou-ari-esteile-to-drone

ingenuity4.thumb.png.814b28c2d8428c288abe057e1ca2966f.png

aris-aeras-drone.jpg.ac6fdde1894e860c70bb044134857e0b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν το ελικόπτερο της NASA βρίσκονταν κάπου «αλλού» :cheesy:

Οι επιστήμονες στο κέντρου ελέγχου της NASA περίμεναν το σήμα από τον Άρη για να δουν αν η πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity ήταν επιτυχημένη. Η πτήση σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων θα γινόταν όταν το ρολόι στο κέντρο ελέγχου θα έδειχνε 8:00 π.μ. Το σήμα από τον Άρη με τα δεδομένα της πτήσης θα έφταναν στην Γη μετά από 14 λεπτά (ο χρόνος που χρειάζεται το φως για να διανύσει την απόσταση Γης-Άρη). Πράγματι όταν το ρολόι έδειξε 8:14 π.μ. το σήμα είχε καταγραφεί στο κέντρο ελέγχου. Η πτήση του ελικοπτέρου για τους επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου ήταν πλέον παρελθόν. Όπως επίσης και για την κάμερα Μastcam-Z που βρίσκεται στο διαστημικό όχημα Perseverance και κατέγραψε την πτήση:

Είχε νόημα κάποιος που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου της NASA, όταν το ρολόι έδειχνε 8:05 π.μ. να ρωτήσει: «αυτή τη στιγμή το ελικόπτερο ίπταται πάνω από την επιφάνεια του Άρη;» Για τον Νεύτωνα ναι. Για τον Αϊνστάιν η ερώτηση αυτή στερείται νοήματος.

Για τον Αϊνστάιν η μόνη ερώτηση που θα είχε νόημα αφορά το πότε θα φτάσει το σήμα στη Γη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά – αλλά όχι νωρίτερα – η πτήση του ελικοπτέρου βρίσκεται στο παρελθόν των επιστημόνων της NASA (ενώ στο μέλλον τους πρόκειται να φτάσουν κι άλλα παρόμοια σήματα με τα δεδομένα επόμενων πτήσεων του Ingenuity).

Ας επαναδιατυπώσουμε την ερώτηση: Μεταξύ των ενδείξεων 8:00 και 8:14 π.μ. του ρολογιού στο κέντρο ελέγχου της NASA, που πρέπει να ταξινομήσουν οι επιστήμονες του κέντρου το γεγονός της πτήσης του Ingenuity; Στο παρελθόν τους ή στο μέλλον τους;

Απάντηση: για τους παρατηρητές στο κέντρο ελέγχου της NASA τα γεγονότα που συμβαίνουν στον Άρη, μεταξύ των ενδείξεων 8:00 και 8:14 π.μ. του ρολογιού τους δεν ανήκουν ούτε στο παρελθόν τους ούτε στο μέλλον τους – βρίσκονται … αλλού.

Η διαίρεση του χωροχρόνου (στον μονοδιάστατο κόσμο) σε παρελθόν, μέλλον και «αλλού», σύμφωνα με τον παρατηρητή στο σημείο Ο (βλέπε στο τέλος της ανάρτησης: «Special Relavity», Α. P. French, σελ. 118).

Ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον ενός γεγονότος υπάρχει το «αλλού», μια «ενδιάμεση ζώνη», ένα «εκτεταμένο παρόν». Μια ζώνη που δεν είναι ούτε παρόν ούτε μέλλον. Αυτό ακριβώς είπε ο Αϊνστάιν με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Η διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης ζώνης, η οποία δεν βρίσκεται ούτε στο παρελθόν σας ούτε στο μέλλον σας εξαρτάται από το που λαμβάνει χώρα ένα γεγονός ως προς εσάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του γεγονότος από εσάς, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του εκτεταμένου παρόντος. Σε μια απόσταση λίγων μέτρων από την μύτη σας, η διάρκεια αυτού που για εσάς είναι ενδιάμεση ζώνη, δηλαδή ούτε παρελθόν ούτε μέλλον, δεν είναι μεγαλύτερη από νανοδευτερόλεπτα. Κι αυτή είναι μια διάρκεια πολύ μικρότερη από όση θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε. Στη Σελήνη η διάρκεια του εκτεταμένου παρόντος είναι λίγα δευτερόλεπτα και στον Άρη περίπου ένα τέταρτο της ώρας.

Στον Άρη λοιπόν υπάρχουν γεγονότα που για την χρονική στιγμή που δείχνει το ρολόι μας έχουν ήδη συμβεί, γεγονότα που δεν έχουν συμβεί, αλλά επίσης και ένα τέταρτο περίπου της ώρας κατά την διάρκεια του οποίου συμβαίνουν γεγονότα που δεν βρίσκονται ούτε στο παρελθόν μας ούτε στο μέλλον μας. Βρίσκονται αλλού.

https://physicsgg.me/2021/04/25/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-nasa-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%ac/

lightcone.png.5357a2c492fd38083311d785ddc17411.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Άρης έχει τα σωστά συστατικά για μικροβιακή ζωή στο υπέδαφός του. :cheesy:

Καθώς το Perseverance της NASA αρχίζει τις έρευνες για αρχαία ζωή στην επιφάνεια του Άρη, μια νέα έρευνα υποδεικνύει πως το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη ίσως να είναι ένα καλό μέρος για αναζήτηση σύγχρονης ζωής.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, που δημοσιεύτηκε στο Astrobiology, εξετάστηκε η χημική σύνθεση των αρειανών μετεωριτών- βράχων που εκτοξεύτηκαν από την επιφάνεια του Άρη και εν τέλει κατέληξαν στη Γη. Η ανάλυση έδειξε πως αυτοί οι βράχοι, αν είναι σε συνεχή επαφή με νερό, μπορούν να παράγουν τη χημική ενέργεια που απαιτείται για την υποστήριξη μικροβιακών κοινοτήτων παρομοίων με αυτές που επιβιώνουν στα βάθη της Γης. Επειδή αυτοί οι μετεωρίτες μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικοί μεγάλων τμημάτων του φλοιού του Άρη, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του υπεδάφους του Άρη θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

«Το μεγάλο συμπέρασμα εδώ για την επιστήμη εξερεύνησης του υπεδάφους ειναι πως όπου έχεις υπόγεια ύδατα στον Άρη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχεις αρκετή χημική ενέργεια για να υποστηρίξεις υπόγεια μικροβιακή ζωή» είπε ο Τζέσι Τάρνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο JPL της NASA που ηγήθηκε της έρευνας ενώ ολοκλήρωνε το Ph.D του στο Brown University. «Δεν ξέρουμε εάν η ζωή άρχισε ποτέ κάτω από την επιφάνεια του Άρη, μα αν το έκανε, θεωρούμε ότι θα υπήρχε εκεί επαρκής ενέργεια για να την υποστηρίξει μέχρι σήμερα».

Τις τελευταίες δεκαετίες επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα βάθη της Γης φιλοξενούν ένα γιγαντιαίο οικοσύστημα, που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό χωριστά από τον άνω κόσμο. Χωρίς ηλιακό φως, αυτά τα πλάσματα επιβιώνουν χρησιμοποιώντας τα υποπροϊόντα χημικών αντιδράσεων που παράγονται όταν οι βράχοι έρχονται σε επαφή με το νερό.

Μια από αυτές τις αντιδράσεις είναι η ραδιόλυση, που λαμβάνει χώρα όταν ραδιενεργά στοιχεία σε βράχους αντιδρούν με παγιδευμένο νερό. Η αντίδραση διασπά μόρια νερού στα εξ ων συνετέθησαν, υδρογόνο και οξυγόνο. Το απελευθερωμένο υδρογόνο διαλύεται στο εναπομείναν υπόγειο νερό, ενώ ορυκτά όπως ο πυρίτης απορροφούν ελεύθερο οξυγόνο για να σχηματίσουν θειϊκά ορυκτά. Τα μικρόβια μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο ως καύσιμο και το οξυγόνο για να το κάψουν. Σε κάποια μέρη, όπως το Kidd Creek Mine στον Καναδά, τέτοια μικρόβια έχουν βρεθεί να ζουν σε βάθος άνω του ενός μιλιόυ, σε ύδατα που δεν έχουν δει το φως της ημέρας για πάνω από ένα δισ. χρόνια.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές αναζήτησαν τα συστατικά της ραδιόλυσης σε δεδομένα από το Curiosity της NASA και άλλα σκάφη, καθώς και σε δεδομένα από αρειανούς μετεωρίτες. Όπως διαπιστώθηκε, όλα τα συστατικά αυτά είναι παρόντα σε επαρκείς ποσότητες για την υποστήριξη οικοσυστημάτων σαν της Γης.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός εξερευνητικού προγράμματος για την αναζήτηση ιχνών σύγχρονης ζωής στο υπέδαφος του Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1718755/ereuna-o-aris-exei-ta-sosta-sustatika-gia-mikrobiaki-zoi-sto-upedafos-tou

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έρευνα: Παγωμένα σύννεφα κρατούσαν ζεστό τον αρχαίο Άρη. :cheesy:

O Άρης σήμερα μπορεί να είναι ένας πλανήτης- έρημος, ωστόσο στο παρελθόν είχε ποτάμια και δεχόταν λιγότερο από το 1/3 του ηλιακού φωτός που δεχόμαστε σήμερα στη Γη- κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Σε αυτό το πλαίσιο, νέα έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Έντουϊν Κάιτ του University of Chicago, επίκουρος καθηγητής γεωφυσικών επιστημών και ειδικός σε θέματα κλίματος άλλων πλανητών, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο υπολογιστή για να παρουσιάσει μια πολλά υποσχόμενη εξήγηση: Ο Άρης ενδεχομένως να είχε ένα λεπτό στρώμα παγωμένων νεφών σε μεγάλα ύψη, τα οποία προκαλούσαν φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Υπάρχει μια αμήχανη αποσύνδεση ανάμεσα στα στοιχεία μας και τη δυνατότητά μας να τα εξηγήσουμε από άποψης φυσικής και χημείας» είπε ο Κάιτ. «Η υπόθεση αυτή διανύει μεγάλη απόσταση ως προς το κλείσιμο αυτού του χάσματος».

Πολλές εξηγήσεις είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν ωστόσο καμία δεν είχε λειτουργήσει επαρκώς. Κάποιοι είχαν παρουσιάσει την υπόθεση πως μια σύγκρουση με μεγάλο αστεροειδή θα μπορούσε ν είχε απελευθερώσει επαρκή κινητική ενέργεια για να θερμάνει τον πλανήτη. Ωστόσο άλλοι υπολογισμοί έδειξαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαρκέσει για μόνο ένα ή δύο χρόνια, και τα ίχνη των αρχαίων ποταμών και λιμνών υποδεικνύουν πως η θέρμανση πιθανότατα είχε διάρκεια εκατοντάδων ετών τουλάχιστον.

Ο Κάιτ και οι συνάδελφοί του ήθελαν να επανεξετάσουν μια εναλλακτική εξήγηση: Νέφη σε μεγάλα ύψη. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα νεφών στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία ενός πλανήτη- ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου παρόμοιο με το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η ιδέα αυτή είχε παρουσιαστεί αρχικά το 2013, μα σε μεγάλο βαθμό είχε παραγκωνιστεί επειδή, όπως είπε ο Κάιτ, «υποστηριζόταν πως θα λειτουργούσε μόνο αν τα σύννεφα είχαν αβάσιμες ιδιότητες». Για παράδειγμα, τα μοντέλα υποδείκνυαν ότι το νερό θα έπρεπε να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, πολύ περισσότερο από ό,τι στη Γη, οπότε όλο αυτό φάνταζε απίθανο.

Χρησιμοποιώντας ένα 3D μοντέλο της ατμόσφαιρας ολόκληρου του πλανήτη, ο Κάιτ και η ομάδα του έπιασαν δουλειά, και διαπίστωσαν πως το «κομμάτι του παζλ» που έλειπε ήταν η ποσότητα πάγου στο έδαφος. Εάν πάγος κάλυπτε μεγάλα τμήματα του Άρη, αυτό θα δημιουργούσε υγρασία στην επιφάνεια που ευνοεί τα σύννεφα χαμηλού ύψους, τα οποία δεν θεωρείται πως θερμαίνουν και πολύ έναν πλανήτη. Ωστόσο, εάν υπήρχαν μόνο σκόρπια τμήματα, όπως στους πόλους και στις κορυφές βουνών, ο αέρας στο έδαφος γίνεται πολύ πιο ξηρός. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν ένα στρώμα νεφών σε μεγάλα ύψη- και τα σύννεφα αυτά θερμαίνουν τους πλανήτες πιο εύκολα.

Το μοντέλο έδειξε πως οι επιστήμονες έπρεπε να απορρίψουν κάποιες βασικές υποθέσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με τον δικό μας πλανήτη. «Στο μοντέλο αυτά τα σύννεφα συμπεριφέρονται με πολύ μη-γήινο τρόπο» είπε ο Κάιτ. «Η δημιουργία μοντέλων με βάση υποθέσεις από τη Γη απλά δεν λειτουργεί, επειδή δεν μοιάζει καθόλου με τον κύκλο του νερού στη Γη, που μετακινεί το νερό γρήγορα μεταξύ της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας».

https://www.naftemporiki.gr/story/1720250/ereuna-pagomena-sunnefa-kratousan-zesto-ton-arxaio-ari

planitis-aris.jpg.cf469ed51c1cb20a756fa83b7839839b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Ingenuity κοιτάζει από ψηλά το Perseverance. :cheesy:

Παρατηρείστε προσεκτικά την πάνω αριστερή γωνία της φωτογραφίας. Θα δείτε το διαστημικό όχημα Perseverance της NASA, όπως το είδε η κάμερα του ελικοπτέρου Ingenuity κατά την τρίτη πτήση του, στις 25 Απριλίου 2021. Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος 5 μέτρων και απείχε περίπου 85 μέτρα από το Perseverance εκείνη τη στιγμή.

H τελευταία φορά που ένα διαστημικό όχημα φωτογραφήθηκε στην επιφάνεια του Άρη ήταν το Sojourner, από το Pathfinder το 1997:

https://physicsgg.me/2021/04/28/%cf%84%ce%bf-ingenuity-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac-%cf%84%ce%bf-perseverance/

perseverance11.jpg.5823489fe3de805fd00b8977b5f9f15f.jpg

perseverance-_figure_a.thumb.jpeg.b560eabf32d4f3ed5f268494e7570d99.jpeg

ingenuity-spots-perseverance-while-in-the-air_a-web.thumb.jpg.adc9336a488dc0df82e6b20639efea05.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παράταση ζωής για το drone στον Άρη. :cheesy:

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί. Οι επιτελείς της αποστολής είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.

Τελικά το Ingenuity ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Την Παρασκευή 30 Απριλίου πραγματοποίησε την τέταρτη προγραμματισμένη πτήση του στην οποία πέταξε πιο μακριά και πιο γρήγορα από όλες τις προηγούμενες. Tο drone πέταξε σε απόσταση 233 μέτρων από την βάση του με ταχύτητα 13 χλμ./ώρα. Σε αυτή την τέταρτη πτήση του το Ingenuity κατέγραψε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που θα καταφτάσουν την Γη με κάποια καθυστέρηση αφού το drone στέλνει τα δεδομένα του πρώτα στο ρόβερ και αυτό τα μεταδίδει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποστολή του Ingenuity θα ολοκληρωνόταν στην πέμπτη του πτήση που θα γινόταν τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Όμως η NASA βλέποντας ότι το drone τα πηγαίνει περίφημα αποφάσισε να συνεχίσει τις πτήσεις του όσο συνεχίζει να λειτουργεί. Ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αποστολή του για τουλάχιστον ένα μήνα και σχεδιάζει καινούργιες και πιο δύσκολες διαδρομές για το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα.

Όπως είναι ευνόητο η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη και αναμένει με ενδιαφέρον τις εικόνες και τα δεδομένα που θα στείλει το drone. Γίνεται επίσης σαφές ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην χρήση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων για την διαστημική εξερεύνηση και η αποστολή του Ingenuity θα βοηθήσει στην κατασκευή ολοένα και πιο προηγμένων drones που θα κινούνται σε άλλους κόσμους. Ένα τέτοιο προγραμματίζει να στείλει η NASA σε λίγα χρόνια στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που έχει έντονη γεωατμοσφαιρική δραστηριότητα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1721738/paratasi-zois-gia-to-drone-ston-ari

drone1-aris-nasa.jpg.dc5d51fd746d08145ed690b35070b4c4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλανήτης Άρης: Εντοπίστηκαν «κύματα» παγετώνων σε πεδινό έδαφος. :cheesy:

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το έδαφος του πλανήτη Άρη. Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στα βόρεια πεδινά, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν στρώσεις παγετώνων, οι οποίες καλύπτονται από τα συντρίμμια πετρωμάτων. Μάλιστα, μία νέα μελέτη αναφέρει ότι κυματοειδή σχήματα εντοπίστηκαν σε μια επίπεδη πεδιάδα που είναι γνωστή ως «Arcadia Planitia».

Τα σχήματα αυτά εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ροές πάγου της Ανταρκτικής.

Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται όντως για παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα έχουν ως προορισμό το συγκεκριμένο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη SpaceX και NASA έχουν βάλει στη λίστα τους τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται εξάλλου για μια επίπεδη πεδιάδα, ιδανική για προσγείωση διαστημικών σκαφών. Επίσης, εάν υπάρχει πάγος, που δεν είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πεδιάδας, οι αστροναύτες θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους πηγή νερού. Μιλώντας για τις εξελίξεις αυτές, ο επικεφαλής της μελέτης, Shannon Hibbard, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, σημείωσε: «Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ροές, βρίσκονται πάνω σε επίπεδο έδαφος. Υπάρχουν σημαντικές και αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πλούσια σε πάγο περιοχή, αλλά δεν διαθέτουμε τοπογραφικό χάρτη για τα κυματοειδή χαρακτηριστικά».

Οι κυματιστές ροές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο, αφού το έδαφος δεν είναι αρκετά απότομο, ώστε να δικαιολογηθεί η κίνηση του πάγου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν πράγματι σε παγετώνες. Όμως, ο Shannon Hibbard τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε κάποτε ή εξακολουθεί να υπάρχει νερό στα υπόγεια στρώματα του πλανήτη.

Διευκρινίζεται πάντως ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν συλλεχθεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έδαφος στην περιοχή είναι πλούσιο σε υδρογόνο, κάτι που σημαίνει πως από κάτω υπάρχει νερό. «Για να εξακριβωθούν οι υποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το έδαφος. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για πληθώρα μελλοντικών αποστολών στον Άρη», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ο «κόκκινος πλανήτης», που είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη είναι πλούσιος σε διοξείδιο του πυριτίου ενώ ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από ψιλή σκόνη οξείδιου του σιδήρου. Αποτελεί τον πλανήτη για τον οποίο γνωρίζουμε τις περισσότερες πληροφορίες από κάθε άλλο.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αιώρηση της Επινοητικότητας στον Άρη. :cheesy:

Οι πτήσεις στον πλανήτη Άρη της Επινοητικότητας (Ingenuity), του μικρού ελικοπτέρου της NASA που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους μέσα στην ανία της καραντίνας, βασίζονται – όπως το κάθε τι στο σύμπαν μας – στους νόμους της Φυσικής.

Μια πτήση στον Άρη είναι δυσκολότερη από ό,τι στη Γη, γιατί ναι μεν ο Άρης έχει μικρότερη ένταση βαρύτητας (gm=3,7 m/s²) σε σχέση με εκείνη της Γης (ge=9,8 m/s²), αλλά η ατμόσφαιρά του κοντά στην επιφάνειά του είναι δεκάδες φορές αραιότερη σε σχέση με Γη (ρe=60ρm).

Έτσι, ένα ερώτημα που τίθεται είναι: πόσο γρηγορότερα πρέπει να περιστρέφεται ο έλικας του ελικοπτέρου για να αιωρείται στον πλανήτη Άρη, σε σχέση με την αντίστοιχη περιστροφή κατά την αιώρησή του στη Γη;

Στη συνέχεια θα υπολογιστεί το πηλίκο της συχνότητας περιστροφής του έλικα του Ingenuity στον Άρη (fm) προς την αντίστοιχη συχνότητα στη Γη (fe).

Για να αιωρηθεί το ελικοπτεράκι πρέπει μια δύναμη F να εξουδετερώνει το βάρος του mg. Η δύναμη F που εξασφαλίζει την ισορροπία του οφείλεται στην περιστροφή του έλικα και θα εξαρτάται σίγουρα από το μήκος R του κάθε πτερυγίου, την συχνότητα περιστροφής του f και την πυκνότητα της ατμόσφαιρας ρ. Θα ισχύει, F=kR^{x}\rho^{y}f^{z}, όπου k μια αδιάστατη σταθερά. Αντικαθιστώντας τις μονάδες μέτρησης των μεγεθών στο πρώτο και δεύτερο μέλος, βρίσκουμε εύκολα τις τιμές των εκθετών: x=4, y=1 και z=2, οπότε

F=kR^{4}\rho f^{2} \, \, \, \, \, \, \, (1)

Είτε σας έπεισε η παραπάνω διαστατική ανάλυση είτε όχι, καλό είναι να διαβάσετε την απόδειξη της εξίσωσης (1) εφαρμόζοντας απλούς νόμους της φυσικής, στο άρθρο του Michael Liebl με τίτλο «Investigating Flight with a Toy Helicopter» .

Όταν το ελικοπτεράκι αιωρείται ισχύει:

mg=kR^{4}\rho f^{2} \Rightarrow f=\sqrt{\frac{m}{kR^{4}}} \sqrt{\frac{g}{\rho}}

Από την παραπάνω εξίσωση προκύπτει ο λόγος των συχνοτήτων περιστροφής του έλικα στον Άρη (fm} προς την αντίστοιχη συχνότητα στη Γη (fe):

\frac{f_{m}}{f_{e}}=\sqrt{\frac{g_{m}}{g_{e}} \frac{\rho_{e}}{\rho_{m}}}

Αντικαθιστώντας προκύπτει ότι για να αιωρείται το ελικοπτεράκι στον Άρη πρέπει η συχνότητα περιστροφής του έλικα να είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης. Σύμφωνα με τους τεχνικούς της NASA η συχνότητα για να αιωρείται το Ingenuity στη Γη είναι 500 rpm (στροφές ανά λεπτό), ενώ για την αιώρηση στον Άρη απαιτείται συχνότητα 2.500 rpm, κάτι που επαληθεύει τον παραπάνω υπολογισμό.

πηγή: https://arxiv.org/abs/2105.00797

Παρεμπιπτόντως μπορείτε να παρακολουθήσετε σε λίγο και την ενημέρωση της NASA για το ελικόπτερο στον Άρη και το μέλλον παρόμοιων πτήσεων σε άλλους πλανήτες:

https://physicsgg.me/2021/05/04/%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81/

mars_helicopter-1.thumb.png.d59eb54cc46fe189372887f238e11db6.png

662034077_ingenuity_helicopter-s_1st_flight(1).gif.d76906d3a668bd49f9a3749223d28fd1.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στον Άρη δείχνουν νέα ευρήματα. :cheesy:

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το πρώτο ταξίδι της στον Άρη. Είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου πότε αυτό θα συμβεί. Ο Έλον Μασκ με την διαστημική του εταιρεία, την Space X, υποστηρίζει ότι θα στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στην επόμενη πενταετία ενώ η NASA προετοιμάζει την δική της επανδρωμένη αποστολή με πιο αργά βήματα αλλά σε κάθε περίπτωση με ορίζοντα δεκαετίας.

Είναι δεδομένο ότι οι επιστήμονες έχουν να λύσουν μια σειρά από πολλά ζητήματα για το πώς θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη ο άνθρωπος αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Επιστήμονες του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και συνάδελφοι τους από Ινστιτούτο Πλανητικής Επιστήμης επίσης στην Αριζόνα θέτουν ένα ακόμη πρόβλημα στους επιστήμονες που ασχολούνται με την παρουσία του ανθρώπου στον Άρη.

Υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στον Άρη ενεργά ηφαίστεια. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε εικόνες της επιφάνειας του Άρη που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν τα ίχνη ηφαιστειακών εκρήξεων τα τελευταία 50 χιλιάδες έτη στην περιοχή Elysium Planitia η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1,600 χλμ. από το σημείο που εκτελεί την αποστολή του το ρομπότ InSight της NASA το οποίο πραγματοποιεί γεωλογικές μελέτες στον Άρη.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα που είχαν στην διάθεση τους οι επιστήμονες έδειχναν ότι ο Άρης είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 3-4 δισ. έτη η οποία σταδιακά κόπασε με τις τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις να έχουν γίνει πριν περίπου τρία εκατ. έτη.

Η ζωή

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί αν πράγματι ο Άρης εξακολουθεί να είναι ηφαιστειακά ενεργός αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό είτε να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής στο εσωτερικό του πλανήτη είτε γενικότερα να υπάρχουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να εξακολουθεί να υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη και να υπάρχουν φιλικές συνθήκες για την ζωή κάτω από την επιφάνεια» δηλώνει ο Ντέιβιντ Χόρβαθ, επικεφαλής της έρευνας η οποία εντόπισε μια περιοχή διαμέτρου 13 χλμ. με σκουρόχρωμα ιζήματα η οποία περιβάλει μια ηφαιστειακή σχισμή. Από αυτές τις σχισμές εξέρχεται συνήθως βασαλτικό μάγμα και γενικότερα υλικό ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Όταν εντοπίσαμε αυτή την περιοχή γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι ιδιαίτερο. Τα ιζήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με τα ιζήματα όχι μόνο της ίδιας περιοχής αλλά ολόκληρου του Άρη. Θύμιζαν περισσότερο γεωλογικές δομές που αποτελούν προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας και τις έχουμε δει να υπάρχουν στην Σελήνη και τον Ερμή» αναφέρει ο Χόρβαθ.

Η μελέτη της σύνθεσης και των άλλων χαρακτηριστικών των ιζημάτων δείχνουν ότι προέρχονται από πυροκλαστικό ρεύμα που ακολούθησε μια ηφαιστειακή έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πλέον η πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Άρη άρα και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στις επανδρωμένες αποστολές που ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν εκεί αλλά και στις τοποθεσίες που θα επιλεχθούν να γίνουν οι πρώτες βάσεις και αργότερα οι πρώτες αποικίες στον πλανήτη.

Επίσης αν όντως υπάρχει ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα ίσως θα πρέπει στις αντίστοιχες περιοχές να οργανωθούν κάποιες αποστολές έρευνας για την παρουσία της ζωής στο υπέδαφος τους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1723854/yparxoun-energa-ifaisteia-ston-ari-deixnoun-nea-eurimata

ifaisteia-aris.jpg.bfe971142ee57369b59ea41f417689f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης