Jump to content

Σύντομος Οδηγός: Απαραίτητος Αστρονομικός Εξοπλισμός


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση, παρατηρώ πως διατηρείται μια εισροή φρέσκου αίματος στην Ερασιτεχνική Αστρονομία, παρ' όλες τις αντιξοότητες και την περιρρέουσα αντιεπιστημονική, παρανοεϊδή και μεταφυσιολάγνα pop κουλτούρα που μας κατακλύζει.

 

Διατηρώντας μια ιδιότυπη διπλή ιδιότητα, του αρχαίου αρχαρίου, αφού είμαι ενεργός στο χόμπυ από το 2009 (και wannabe από το 1979) και άρα παλαιός, αλλά παράλληλα και αρχάριος, αφού ουδέποτε εμβάθυνα στον έναν ή τον άλλο τομέα για να είμαι, ή να παριστάνω πως είμαι, ειδήμων, αποφάσισα να κάνω στους νεότερους αρχαρίους ένα δώρο, ημέρες που είναι. Έναν μινιμαλιστικό οδηγό απαραίτητου εξοπλισμού για την εισαγωγή στην Ερασιτεχνική Αστρονομία.

 

Αυτό επειδή, όλα αυτά τα χρόνια, παρατηρώ πως επαναλαμβάνεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ξεκινά κανείς από το τηλεσκόπιο, το οποίο το επιλέγει με γνώμονες την ελκυστικότητα και την τιμή του και δίχως να υπολογίσει πως θα χρειαστεί και κάποιους φακούς, πως η στήριξή του ίσως δεν επαρκεί, πως το να βλέπεις μισή μοίρα ουρανού όταν δεν γνωρίζεις τίποτε για τις υπόλοιπες 359.5 μοίρες είναι άνευ αξίας. Αφού αποκτήσει αυτό που θέλει: 1) μολύνεται από τον πυρετό της διαμέτρου 2) μολύνεται από τον πυρετό του καταναλωτισμού άλλων τηλεσκοπίων, κιαλιών, αξεσουάρ 3) μολύνεται από τον πυρετό της αστροφωτογραφίας και φτου και από την αρχή.

 

Και όμως, θεωρώ πως το τηλεσκόπιο δεν είναι απαραίτητο. Ούτε οι φακοί, οι κάμερες, τα μύρια αξεσουάρ. Αυτά είναι απλή τεχνοφιλία, όχι αστρονομία. Το διαδίκτυο βρίθει εκπληκτικών φωτογραφιών από διαστημικά και επαγγελματικά τηλεσκόπια αχανούς διαμέτρου, χειρουργικού seeing και ιλιγγιώδους υψομέτρου, οι οποίες δείχνουν τα αντικείμενα όπως δεν θα τα δούμε και δεν θα τα φωτογραφήσουμε ποτέ.

 

Τι θα χρειαστείτε λοιπόν;

 

1. Νιάτα: Ανεκτίμητης αξίας και εξαιρετικά δυσεύρετα. Έχω ερευνήσει όλην την παγκόσμια αγορά και δεν βρήκα να πουλάνε πουθενά. Όποιος τα έχει, καλό είναι να τα εκμεταλλευτεί εγκαίρως, καθώς μετά την ημερομηνία λήξεως γίνονται ταχύτατα ακατάλληλα προς κατανάλωση. Τα νιάτα είναι απαραίτητα για την πλήρη απόλαυση του χόμπυ, καθώς προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό ενθουσιασμού, αγνοίας (και άρα, δυνάμει, ακατανίκητης επιθυμίας για γνώσεις και εμπειρίες), κοφτερού μυαλού, απύθμενης μνήμης, οξύτατης όρασης, ευρείας αντίληψης, ακάματης ενεργητικότητας, αναλγούς ευλυγισίας, μαθησιακής οξύνοιας, επιτελικής υπερλειτουργικότητας και χρονικής αφθονίας. Χωρίς αυτά είναι ακόμη εφικτή η άντληση ικανοποίησης από την ερασιτεχνική αστρονομία, αλλά η έκκριση ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης και σεροτονίνης είναι κατά τάξεις υποδεέστερη, αν και σε κάποιον βαθμό είναι δυνατόν η αναπηρία αυτή εν μέρει να εξισορροπείται από την...

 

2. Εμπειρία: Εξίσου ανεκτίμητης αξίας, σχετίζεται μάλιστα με τα νιάτα με αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Ε=ι*(β*γ/ν*μ), όπου ι η σταθερά προσωπικών ικανοτήτων των επιτελικών (γωστικών) λειτουργειών, β τα βιώματα ή εμπειρίες, γ οι γνώσεις, ν τα νιάτα και μ δεν σας λέω. Το πρόβλημα με την εμπειρία είναι πως ανταλλάσσεται μονόδρομα με τα νιάτα, με αποτέλεσμα την κατασπατάλησή των. Τέλος πάντων, η εμπειρία σε βοηθά πολλαπλώς. Εξοικονομεί χρόνο, βοηθά να ταξινομήσει κανείς τις προτεραιότητές του, να δει αυτό που κυττάζει, να αντιληφθεί αυτό που βλέπει και να γνωρίσει αυτό που αντιλαμβάνεται.

 

3. Χρόνο: Αν το καλοσκεφτείς, ξεβράκωτοι ερχόμαστε στη ζωή και με ένα κοστουμάκι φεύγουμε. Δεν μας ανήκει τίποτε από αυτόν τον κόσμο, όλα είναι δανεικά ή ενοικιαζόμενα, εκτός από τον χρόνο. Είναι ο μοναδικός πόρος που μας ανήκει, είναι ολόδικός μας, γι' αυτό και τον μετρούμε ψυχαναγκαστικά και τον εορτάζουμε στα γενέθλιά μας και κάθε πρωτοχρονιά. Δεν έχει νόημα να έχεις νοικιάσει άφθονους άλλους πόρους οι οποίοι σκονίζονται στην ντουλάπα, ενόσω παλεύεις να βρεις λίγο χρόνο. Το πρόβλημα με τον χρόνο είναι το ότι, ενώ για τη φυσική είναι ένα αντικειμενικό μέγεθος, του οποίου ακόμη και η σχετικότητα υπάγεται σε φυσικούς νόμους, για την αντίληψη είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και ρευστό. Συνήθως έχουμε περισσότερο χρόνο από όσο νομίζουμε, διότι ο νους τον επιμερίζει ανάλογα με τις ιεραρχημένες προτεραιότητες. Ωστόσο, εκεί που βαδίζουμε, πάντοτε έχουμε τον χρόνο να υψώσουμε τα μάτια προς τον ουρανό για να θαυμάσουμε ό,τι βρίσκεται εκεί. Όποτε περιμένουμε σε μια ουρά, υπάρχει χρόνος να διαβάσουμε ένα άρθρο από τη Wikipedia για τον Ερμή ή ό,τι άλλο. Και όποτε γέρνουμε τα βλέφαρα, είναι ίσως η ώρα να επιχειρήσουμε μια νοητική προβολή της Ανδρομέδας όπως απόκοσμη την είχαμε κάποτε αποθαυμάσει, για να μας νανουρίσει και να μας παραδώσει στον Μορφέα.

 

4. Πηγές: Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, οι πηγές χαρακτηρίζονται από αφθονία και εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αν και αυτών η αξία παραμένει ανεκτίμητη (για τους μη κυνικούς τουλάχιστον). Άρθρα, βιβλία, περιοδικά, forum, blogs, κέιμενα, λίστες, πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, στην πλειοψηφία τους εντελώς δωρεάν. Δεν σου φτάνουν εκατό ζωές να τις επισκεφτείς και εκείνες συνεχώς αυξάνονται και εμπλουτίζονται. Και ήλθε η ώρα να σας αποκαλύψω ποιόν θεωρώ ευτυχισμένο ερασιτέχνη αστρονόμο: τον αστρονόμο του καναπέ. Δεν είναι υποτιμητικό, ακόμη και οι νομπελίστες αστρονόμοι, αστρονόμοι του γραφείου είναι. Αρκετοί δεν έχουν δει ποτέ μέσα από έναν προσοφθάλμιο με την έννοια που βλέπουμε εμείς. Με την διαχείριση πληροφορίας και τις μετρήσεις ασχολούνται. Από την άνεση του σπιτιού του, ο ερασιτέχνης αστρονόμος μπορεί να επισκεφθεί τους πλέον αλαργινούς κόσμους, να τροφοδοτήσει με εκπληκτικές πληροφορίες τα αισθητήρια όργανα και το μυαλό του, να προβληματιστεί, να φιλοσοφήσει, ακόμη και να σπουδάσει, εάν το επιθυμεί. Άλλο να βλέπεις ένα πουλί και άλλο ένα Tachybaptus ruficollis, για το οποίο γνωρίζεις τόσα που αισθάνεσαι ως μπορείς να το επισκεφθείς στη φωλιά του για ένα τσαγάκι και μια φιλική κουβεντούλα. Άλλο να βλέπεις μια όμορφη γυναίκα και άλλο την Μαιρούλα που έχετε προϊστορία μαζί και γνωρίζεις πως σπούδασε Ψυχολογία με μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία και ενδιαφέρεται για την ανθοκομία, διατηρεί μάλιστα μια όμορφη γωνιά του μπαλκονιού της με ντάλιες από την Νότιο Αμερική. Άλλο να βλέπεις ένα μακρόστενο πράγμα και άλλο τον "Γαλαξία Σομπρέρο που ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1781 από τον Πιέρ Μεσαίν, που τον περιέγραψε σε μία επιστολή του τον Μάιο 1783 προς τον J. Bernoulli, που αργότερα τυπώθηκε στο Berliner Astronomisches Jahrbuch. Ο Σαρλ Μεσιέ κράτησε μία χειρόγραφη σημείωση για αυτόν και για άλλα 5 σώματα (σήμερα αναγνωριζόμενα ως M104 - M109) στον κατάλογό του που είναι σήμερα γνωστός ως Κατάλογος του Μεσιέ, αλλά δεν περιλήφθηκε σε αυτόν επίσημα ως το 1921. Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακάλυψε ανεξάρτητα τον γαλαξία το 1784 και σημείωσε πρώτος την παρουσία ενός «σκοτεινού στρώματος» στον δίσκο του (της λωρίδας σκόνης).".

 

5. Υπομονή: Ο ουρανός θα είναι τις περισσότερες φορές συννεφιασμένος, θολός, φωτορρυπαρός, ιδίως στη Νέα Σελήνη, ή όταν συμβαίνει κάποιο ενδιαφέρον φαινόμενο. Στο πεδίο, θα σας διπλαρώσει κάποιος που θα σας ρωτά για εξωγήινους, εάν έχετε δει ποτέ ιπτάμενο δίσκο, ή αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού. Στις παρέες, όταν εξομολογείστε το πάθος σας, θα σας ζητηθεί να φτιάξετε φιλικά το ωροσκόπιο κάποιων. Θα χρειαστεί να πάτε πολλά χιλιόμετρα μακρυά, να κουβαλήσετε σαν είλωτας πολλά κιλά εξοπλισμού, μόνο και μόνο για να καταρρεύσει το setup την ώρα που θα πάτε να παρατηρήσετε ή να φωτογραφήσετε. Τι να κάνουμε παιδιά; C'est la vie! Υπομονή!

 

Τώρα, εάν όλα αυτά δεν σας επαρκούν και θέλετε να γίνετε ο Ιντιάνα Τζόουνς της ερασιτεχνικής αστρονομίας και να ζήσετε την περιπέτεια, η δική μου αντίληψη για τα πλέον απαραίτητα στοιχεία του εξοπλισμού είναι τα ακόλουθα:

 

6. Σωστά ρούχα: Και σωστά σημαίνει ζεστά και άνετα, με πολλές τσέπες και μια καλή σκούρα κουκούλα. Φορέστε ό,τι έχετε για τα χιόνια και από πάνω το περίφημο αστρογιλέκο

 

7. Κάθισμα: Η άνεση είναι το παν, ιδίως εάν σας λείπει το 1 από τον κατάλογο. Διαλέξτε το καλύτερο

 

8. Κιάλια: Όσο πιο μικρά και ξεκούραστα γίνεται. Μετά από χρόνια κατάλαβα γιατί ο Dickinson προτείνει 8x30. Πρώτα μαθαίνεις τον ουρανό και μετά αρχίζεις τα ταξίδια. Κάτι σαν αυτό ή αυτό, μιλώ εκ πείρας.

 

9. Χάρτης: απαξιώ και να εξηγήσω γιατί. Εάν δεν καταλαβαίνετε, μην μπείτε στον κόπο να ασχοληθείτε. Για τους αρχάριους, προτείνονται απλοί χάρτες, σε ένα φύλλο ή σπιράλ

 

10. Όρεξη: να ξενυχτήσετε, να διαβάσετε, να κουραστείτε, να στερηθείτε, να κρυώσετε, να απογοητευτείτε και να μην το βάλετε κάτω.

 

Καλή χρονιά σε όλους με ανέφελες ζωές και ουρανούς.

2021.thumb.jpg.8e3dc45e4b9000a11f12d30e06f359c1.jpg

7579_MONARCH_7_8x30_14.png.c54b8cbb8273cedec0999ff5ceade1d5.png

51XjYOaMPuL._SX342_SY445_QL70_ML2_.jpg.ab83adf1f2a6b2c3a3caab5182aa7d02.jpg

VESTIL-CPRO-800LP.jpg.8a57143fd1b3b22f68a3052d96528bf0.jpg

Dark-Skies-Apparel-vest.jpg.e775c506e0a6305aa2841ff44b7803c6.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τα ιερά δισκοπότηρα της ερασιτεχνικής αστρονομίας, ή αλλιώς όλα εκείνα τα οποία θα επιθυμούσατε ακριβώς επειδή δεν είναι απαραίτητα ή επιστημονικώς τα καταναλωτικά αγαθά Veblen της αστρονομίας.

Η σειρά είναι εντελώς τυχαία και ο κατάλογος είναι ελλειπέστατος. Χωρίς πολλά λόγια (στο ψάξιμο είναι όλη η χαρά και φάτε μάτια ψάρια).

 

1. Zeiss Abbe Orthoscopics II 34, 25, 16, 10, 6 & 4mm, στο κουτάκι τους από ξύλο καρυδιάς.

2. Questar Maksutov 90mm, κομπλέ με τους χάρτες του, τα χρώμιά του και το κουτάκι του, η χαρά του OCD. Με ασορτί σετάκι Brandons φυσικά. Για σοβαρούς παρατηρητές έχει 7 και 12" σε καναρινί χρώμα.

3. Teleport Dobsonians, 7-14.5", με ασορτί Pentax XW στο συρτάρι.

4. Obsession Dobsonians, 12.5-25", αυστηρά με Paracorr και Ethos και Nagler 31, πτωχούληδες.

5. Astrophysics APO Refractors. Παίζουν και Takahashi, Televue, TEC, APM, όπως λέμε υπάρχει η Rolex αλλά και η Omega, η Tag Heuer κλπ (αλλά τα ψηφιακά Casio είναι πιο ακριβή, άλλο θέμα αυτό).

6. Προσωπικό παρατηρητήριο. Κυριλέ, με θόλο, αυτοματισμούς, weather station, GTO ή Paramount, RC και απ' όλα, συμπεριλαμβανομένων μπιλιάρδου (οι αριστοκράτες μόνο Γαλλικό) και γιακούτζι, να περνάει η ώρα στις μακρές εκθέσεις. Οι μερακλήδες θέλουν και την Angelina Jolie να παρατηρεί έγχρωμους γαλαξίες στα 10000x.

7. Zeiss 20x60 S, επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

8. Μεμονωμένοι προσοφθάλμιοι, όπως TV Apollo 11, Docter 12.5, Leica Zoom Aspheric, γιατί έτσι σας αρέσει.

9. Εξοπλισμός με πράσινα γυαλιστερά γράμματα, είναι φετίχ, τελεία.

10. Αξεσουάρ με άψογο CNC, χρωματισμούς ιταλικών καθαρόαιμων κουπέ, ευφάνταστα ονόματα και μηδενικές ανοχές. Πάτε να δείτε το Moonlight και γυρνάτε Featherwallet σαν να λέμε.

 

Αυτά είναι για λίγους, προνομιούχους, στην ταξικά διαστρωματωμένη, τιμοκρατική μας κοινωνία.

Οι υπόλοιποι δείτε εκείνα που μπορείτε, με αυτά που έχετε, εκεί που είστε. Λίγο και αυτό δεν είναι.

unnamed.jpg.c2ed424b1daa8c009e46ad4441510f4a.jpg

FED01135-5CC6-4CDD-878B-8C23C4BE7A9C.jpeg.721ab1eb23cc3550015a4b064b8db6f3.thumb.jpeg.66dd6b579b9c7cc1e702a285b02e9a5d.jpeg

Andrew-L-Perth-Australia-758px.thumb.jpg.5132dc38e5e033ee22a02b8463cfe73a.jpg

410L6MSPwCL._AC_.jpg.7cbbe7b56229c7e3cb64551e0d8ab24e.jpg

unnamed.gif.514c29b3182ff4ef1180c56f2d9a615e.gif

788101775_unnamed(2).jpg.8e7ac547a24f77054d94b6bca1f9431d.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα ωραία, στα πράσινα θα διαφωνήσω λίγο... εμένα μου αρέσουν τα πορτοκαλί :D :D :D

_DSC1765_edited.thumb.jpg.e21dbc23cf837330ac373ca450bd0f2d.jpg

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ίσως αυτό το quiz να εξηγεί λίγο την κατάστασή μας :D

 

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ήταν μόνο η αστρονομία, καλά θα ήταν. Έχω καμμία δεκαριά χόμπι να κορέσω και όταν φροντίζω το ένα γκρινιάζουν τα άλλα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι ΔΕΝ θα χρειαστείτε, ακόμη και εάν είναι δωρεάν (επειδή ακόμη και στη σχέση κόστους - αποτελέσματος, διαίρεση με το 0 δεν γίνεται).

 

1. Goto τηλεσκόπιο μικρής διαμέτρου. Επειδή αυτά που θα βρίσκει δεν θα φαίνονται και εκείνα που θα φαίνονται τα βρίσκετε και μόνοι σας.

2. Βαλιτσάκια με σετ αξεσουάρ για το τηλεσκόπιο. Πρόκειται για συμβιβασμό πάντοτε. Από τη μια κρατιέται χαμηλά η τιμή με εκπτώσεις ποιότητος, από την άλλη παραχώνουν εκεί πράγματα που δεν πωλούνται με άλλον τρόπο. Το μόνο χρήσιμο είναι το βαλιτσάκι.

3. Χρωματιστά φίλτρα. Με τέτοια χρωματιστά γυαλιά χτίστηκε ολόκληρη αποικιοκρατία, κατανοητή η γοητεία τους. Αλλά δεν

... δεν. Αγοράστε ένα Bluetooth φωτορρυθμικό ηχείο με LED να χορτάσετε χρώμα όταν παίζετε στο στερεοφωνικό σας το YMCA.

4. Barlow. Όχι πως είναι άχρηστος, το αντίθετο. Αλλά το πιθανότερο είναι να μην κρατηθείτε και να αποκτήσετε προσοφθάλμιους σε κάθε πιθανή ζώνη εστιακής. Οπότε ο Barlow θα νοιώθει πως δεν τον παίζουν πλέον και θα στενοχωριέται.

5. Αναστροφέα ειδώλου. Εκείνον τον σωλήνα που έδιναν με τα φθηνά νευτώνια. Δεν θα δείτε ποτέ επίγεια με το νευτώνιο και στο διάστημα επάνω και κάτω δεν υπάρχει.

6. Πανάκριβους εστιαστές. Η αλλαγή σχέσης γίνεται με τοποθέτηση ροδέλας μεγαλύτερης διαμέτρου σε οποιονδήποτε εστιαστή (απλή μηχανική), με λίγο φελιζόλ δηλαδή. Κάθε μέτριος και επάνω εστιαστής ρυθμίζεται. Η αστροφωτογραφία ενδεχομένως εξαιρείται του κανόνα (ενδεχομένως είπαμε).

7. Συσκευές εκμάθησης του ουρανού. Εάν ήταν προβληματικές πριν, τώρα υπάρχουν τα Smartphone, πολύ πιο εξελιγμένα και με πληροφορίες που δεν σας φτάνει μια ζωή να μελετήσετε, χώρια τα ανώτερα γραφικά. Ευτυχώς έχουν εξαφανισθεί πια.

8. Μεγάλες μεγεθύνσεις. 100--150x είναι αρκετά για σχεδόν τα πάντα, αρκεί να είναι η εικόνα φωτεινή και ευκρινής, κάτι που εξαρτάται από τη διάμετρο και την ποιότητα των οπτικών.

9. Μικρά τηλεσκόπια, κάτω από 5" ή 127mm. Κυρίως επειδή δεν προσφέρουν το 8. Εξαιρούνται μικρά διοπτρικά με ειδικές χρήσεις (επίγεια, αστροφωτογραφία, γέφυρα μεταξύ κιαλιών και τηλεσκοπίων) αλλά αυτά δεν είναι τα φθηνά πλαστικά τηλεσκόπια που πωλούνται στους αρχαρίους, με παρκινσονικές στηρίξεις, ακόμη και ισημερινές.

10. Τηλεσκόπια Bird-Jones. Πρόκειται για νευτώνια 4.5" ή 114, για τα οποία δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι άλλο εκτός από την λέξη "μακριά".

dPqtbJI8LRk.thumb.jpg.6cf9890f005c2283f206fde6407800d6.jpg

Meade-Telescope-AC-70-350-ETX-70-GoTo.jpg.5443788ff00cab46160999327b68baee.jpg

41Qx0KtX60L._AC_SX425_.jpg.9698fd94e790706fda0c5dfe8cf3c83a.jpg

Celestron_94303_Accessory_Kit_5_261646.thumb.jpg.efa400b3f370866d3681d44b9af64a25.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρομερός "εναλλακτικός" οδηγός!

 

Πολύ ωραία χρήση της ελληνικής και ωραίο χιούμορ.

 

Σ'ευχαριστούμε kkokkoli για τον κόπο σου και το ωραίο αποτέλεσμα.

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρομερός "εναλλακτικός" οδηγός!

 

Πολύ ωραία χρήση της ελληνικής και ωραίο χιούμορ.

 

Σ'ευχαριστούμε kkokkoli για τον κόπο σου και το ωραίο αποτέλεσμα.

=D> =D> =D>

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και βέβαια, για να πιεί κανείς νερό, θα πρέπει να επισκεφτεί τις πηγές. Ιδού ορισμένες:

 

https://astronomy.com/observing

https://skyandtelescope.org/astronomy-information/#:~:text=The%20best%20guide%20to%20astronomy,don't%20have%20a%20telescope.

https://www.skyatnightmagazine.com/tag/astronomyforbeginners/

https://www.planetary.org/night-sky/astronomy-for-beginners

 

Και φυσικά τα forum,

 

https://www.astrovox.gr

https://www.cloudynights.com/

https://stargazerslounge.com/

 

H Agena

https://agenaastro.com/articles/guides

 

Και το https://www.astronomyforbeginners.com/

 

Δείτε ποια εναρκτήρια τηλεσκόπια προτείνει το τελευταίο από διάφορες κατηγορίες:

https://www.astronomyforbeginners.com/best-telescope-for-beginners/

 

Αφήστε τις μάρκες κατά μέρος και μείνετε στα χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπ' όψη πως με κανένα δεν μπορεί να δει κάποιος τα πάντα το ίδιο καλά. Το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

1. SCT σε υψαζιμουθιακή βάση με (ή χωρίς) GOTO, 6" (η 8", ανάλογα με την τσέπη) για all around

2. Νευτώνιο σε Dobson στήριξη 8" (ή 6", ή και παραπάνω όταν είναι πτυσσόμενο) για all around, όπου θα βάλετε και το χεράκι σας

3. Νευτώνιο μικρό, 5-6" (διαφωνώ με την ισημερινή) για τα παιδιά μας, με το κλασικό κάτοπτρο 130mm τα βρίσκουμε συνήθως, ξεχάστε το 114.

4. Αχρωματικό 102mm (4") ή και 80 ή 120mm για γενική χρήση, συμπεριλαμβανομένης της επίγειας, μεταλλικό με μεταλλικό εστιαστή 2" (έστω 1.25", ουδέποτε όμως 0.965"). Πάρτε f/5 για έμφαση στην επίγεια ή f/10 (f/8-f/12) για έμφαση στους πλανήτες.

5. Μικρό ημιαποχρωματικό (2 φακοί με ED ή Petzval) 60-80mm, f/6-f/7, σαν το προηγούμενο αλλά ανώτερης ποιότητας, κατάλληλο και σαν τηλεφακός της κάμεράς σας.

 

Αυτά είναι. Τα πλέον ικανά είναι τα δύο πρώτα.

Τα SCT από Celestron και Meade, ενώ μια παραλλαγή είναι τα Maksutov από Orion και Skywatcher (και

κάτω από 6¨ των Celestron και Meade), βαρύτερα αλλά καλύτερα στους πλανήτες, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον.

Dob φτιάχνουν πολλοί, οι αρχάριοι συνήθως καλύπτονται με λύσεις της Skywatcher και Orion. Υπάρχουν και με Push to, Tracking ή GOTO & Tracking πια.

Το μικρό Νευτώνιο το φτιάχνει και η κουτσή Μαρία, το γνωστό Heritage ανήκει εκεί, αλλά και το Celestron 130 SLT και άλλα πολλά. Καλό για να εισάγεις ένα παιδί στον χώρο και όταν μεγαλώσει να πάρει ένα 8"-12" που θα μπορεί να το κουμαντάρει.

Τα δύο τελευταία είναι πολύ ευέλικτα τηλεσκόπια, αλλά ξεχνάμε τους γαλαξίες (για οπτική παρατήρηση) και τα τοιαύτα, υπέρ επιγείων στόχων και ευρέων πεδίων στον ουρανό. Εάν τα χρήματα το επιτρέπουν προτιμούμε τα ED που είναι και μικρότερα, ελαφρύτερα, αλλά και καλύτερα. Δεν πειράζει που είναι μικρότερα, αφού θα βλέπουμε με αυτά περίπου ότι και με τα κιάλια, αλλά σε 3πλάσια ή 4πλάσια μεγέθυνση και σταθερότερα. Ρεφράκτορες για το πορτοφόλι ενός αρχαρίου πλασάρουν πάλι η Skywatcher, Omegon, TS, Tecnosky και, πιο πάνω, William Optics, Explore Scientific και Stellarvue. Το όριο είναι ο ουρανός, αλλά καλύτερα να αγοράσετε ένα μηχανάκι, ένα αυτοκίνητο ή σπίτι με τα χρήματα που κοστίζουν τα μεγαλύτερα αποχρωματικά. Αχρωματικά φτιάχνουν όλοι, μακριά από τα πλαστικά όμως. Το πάτωμα είναι τα Skywatcher ή Omegon ή Orion 80ST. Μην πάρετε μικρότερο, ούτε μαζί με τρίποδα. Καλύτερα να τα βάλετε σε φωτογραφικό τρίποδα που θα αγοράσετε χώρια, ή διαθέτετε ήδη.

 

Από όλα αυτά, οι περισσότεροι θα προτείνουν το dob 8" για αρχή, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη βέλτιστη σχέση κόστους- αποτελέσματος. Και ίσως δεν έχουν άδικο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αμέσως μετά το τηλεσκόπιο, προκύπτει το ερώτημα: Τι προσοφθαλμίους φακούς θα χρειαστώ;

 

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί για να σας βοηθήσουν. Ένας απλός είναι αυτός εδώ: https://agenaastro.com/articles/choosing-eyepieces-for-your-telescope.html

 

Μπορούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

 

Δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από 3 μεγεθύνσεις. Μια βασική μεγέθυνση, η οποία καλό είναι να ισούται ή να ξεπερνά μόλις τα 100x. Μια χαμηλή, η οποία να δείχνει όσο περισσότερο ουρανό είναι εφικτό. Και μία υψηλή, όση σηκώνει το τηλεσκόπιο χωρίς να εκπίπτει η ποιότητα εικόνας.

 

Πως θα τις βρούμε; Είναι απλό.

 

Μαθαίνουμε τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου. Προκύπτει από τη διαίρεση του εστιακού μήκους προς τη διάμετρο.

 

Το κλασσικό 8" Dobson είναι 1200mm/200mm=f/6

 

Ο βασικός μας φακός θα είναι περίπου ίσος με το διπλάσιο του εστιακού λόγου (αυτή η σχέση ονομάζεται κόρη εξόδου). Δηλαδή 12mm που μας δίνει 100x. Εάν είναι από 15 έως 10 δεν χάλασε ο κόσμος.

 

Ο φακός χαμηλής μεγέθυνσης καλό είναι να μας δίνει το μέγιστο πεδίο. Εάν θέλουμε φακό 1.25", τότε ένας 32mm Plossl η 24mm SWA 68 μοιρών θα κάνει τη δουλειά. Εάν έχουμε εστιαστή 2", τότε μπορούμε να πάμε έως SWA 42mm ή UWA 32mm, αρκεί να μην είναι βαρύς, ακριβός ή πολύ κακός ο φακός. Η εστιακή του θα είναι 4-5 φορές ο εστιακός λόγος του τηλεσκοπίου, δηλαδή 24-30, αλλά εάν είμαστε νέοι και θα παρατηρήσουμε και από σκοτεινούς ουρανούς μπορούμε να ανέβουμε έως το 7 (η μέγιστη κόρη εξόδου που αξιοποιεί το μέσο ανθρώπινο μάτι), δηλαδή τα 42mm. Με αυτόν θα ψάχνουμε αντικείμενα ή θα παρατηρούμε μεγάλα αντικείμενα που δεν χωρούν στο πεδίο του προηγούμενου. Εάν έχετε Maksutov ή SCT, υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο ο φακός θα βινιετάρει. Αυτό συνήθως είναι μεταξύ 24 και 30mm για φακό SWA. Οπότε δεν έχει νόημα να αγοράσετε φακό μεγαλύτερης εστιακής, εκτός εάν είναι Plossl 40 ή 55mm.

 

Όταν το αντικείμενο θα είναι μικρό ή έχει λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με τους άλλους, τότε θα βοηθήσει ένας φακός ίσος με την εστιακή, δηλαδή 6mm (200x). Μπορεί να είναι και 8 ή 5mm, δεν πειράζει. Εδώ προσέχουμε μα μην ξεπεράσουμε το μισό της εστιακής, δηλαδή τα 3mm, ή τα 300x, δηλαδή τα 4mm εν προκειμένω. Καλύτερα να αποφύγετε τους Plossl και τους ορθοσκοπικούς στις εστιακές αυτές (εξαιρούνται οι εξπέρ που δεν φορούν γυαλιά και το τηλεσκόπιό τους παρακολουθεί αυτόματα τον στόχο).

 

Εναλλακτικά, ένας φακός zoom (προσέξτε να είναι καλός, το κάτω όριο είναι ο Hyperion Zoom που δεν απέχει και από τους καλύτερους μάλιστα, οπότε είναι διαχρονικά η βέλτιστη αγορά) μας δίνει όλες αυτές τις μεγεθύνσεις ή τις 2 από αυτές. Επειδή το πεδίο του στα 24mm είναι μικρό, μπορούμε να προσθέσουμε έναν φακό χαμηλής μεγέθυνσης και, εάν θέλουμε, έναν Barlow 1.6-2x. Έτσι, με 3 πάλι τεμάχια έχουμε ένα πλήρες φάσμα.

 

Προσέξτε οι φακοί να έχουν μεγάλο eye relief εάν φοράτε αναγκαστικά γυαλιά λόγω αστιγματισμού.

 

Εάν προέρχονται από την ίδια σειρά μπορεί να είναι και ομοεστιακοί, δηλαδή να μην απαιτείται επανεστίαση όταν τους αλλάζετε (ή να χρειάζεται μόνο μικρή ρύθμιση).

 

Καλό είναι οι φακοί να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1.4-1.6x, ή έως 2x εάν είναι μόνο 3, όπως στο επάνω παράδειγμα. Μικρότερες αλλαγές στη μεγέθυνση δεν έχουν νόημα και σας κοστίζουν περισσότερο. Διαιρέστε τις εστιακές τους μεταξύ τους για να βρείτε τον λόγο μεγεθύνσεως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Είναι συχνό το ερώτημα για το καταλληλότερο εναρκτήριο κιάλι ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Το πλήθος των επιλογών προκαλεί μεγάλη σύγχυση, ενώ η αγορά κατακλύζεται από φθηνά κιάλια που θα πρέπει να αποφύγει κανείς.

Οι περισσότεροι καταλήγουν στο Celestron Skymaster 15x70.

Αν και προτείνεται από έγκριτους ερασιτέχνες αστρονόμους, οι γνώμες είναι διχασμένες. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η τιμή του. Φαίνεται να μην υπάρχει τίποτε αξιόλογο στην τιμή αυτή.

Είναι όμως έτσι;

Τι χρειάζεται να κάνει πρώτα ο νέος ερασιτέχνης;

Αν ισχυριστώ πως θα πρέπει να μάθει τα ορόσημα του νυκτερινού ουρανού, δύσκολα θα μπορέσετε να με αντικρούσετε.

Για τη δουλειά αυτή δεν απαιτείται ένα όργανο το οποίο να αναλύει τα αντικείμενα του νυκτερινού ουρανού ή να δείχνει λεπτομέρεια σε πλανήτες.

Χρειάζεται ένα ελαφρύ όργανο το οποίο θα στρέφεται με ταχύτητα σε διάφορα σημεία του ουρανού και δεν θα απαιτεί τρίποδα, ούτε θα κουράζει τα χέρια.

Θα πρέπει να είναι μικρό σε μέγεθος ώστε να το έχει κανείς μαζί του σε κάθε βόλτα, εκδρομή και εξόρμηση.

Θα πρέπει να δείχνει αστέρες τουλάχιστον 6ου μεγέθους ακόμη και σε φωτορρύπανση, έως και 9+ μεγέθους σε σκοτεινό ουρανό, καθώς και τα περισσότερα ή όλα τα Messier (μας ενδιαφέρει η θέση τους, θα τα απολαύσουμε σε τηλεσκόπιο μετά).

Και θα πρέπει να έχει μεγάλο πεδίο.

Και καλή ποιότητα ώστε να ξεχωρίζει τα άστρα από τους πλανήτες, τα σφαιρωτά σμήνη και τα πλανητικά νεφελώματα.

Με αυτό και απλούς χάρτες, όπως του Nightwatch και του Orion DeepMap 600, μπορεί κάποιος να μάθει τους αστερισμούς και τη βασική πλοήγηση από τους πλέον αναγνωρίσιμους στους πλέον δυσδιάκριτους.

Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει το διαχρονικό σχέδιο του Ernst Abbe που υλοποίησε πρώτη η Carl Zeiss to 1894, βασισμένη σε εφεύρεση του Ignacio Porro από το 1854.

Το 1908, με τη λήξη της πατέντας της Zeiss, όλοι άρχισαν να φτιάχνουν αντίγραφα, κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, 110 χρόνια μετά.

Το βασικό σχέδιο ήταν μεταλλικό, με φακούς 30mm και μεγέθυνση 6x ή 8x.

Γρηγορα έγινε το standard κιάλι των στρατών (κάθε Γερμανός στρατιώτης στον Β ΠΠ έφερε ένα και ακόμη και σήμερα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια παραλλαγή 7x28 ως το Army Issue M24).

Το 1954 ο Horst Koehler, μαθητής του Albert Koening, βελτίωσε το σχέδιο, μειώνοντας τις απώλειες και προσθέτοντας επιστρώσεις. Το 1964 ο ίδιος, μαζί με τον Helmut Knutti, βελτίωσε τους προσοφθαλμίους, επιτυγχάνοντας έναν καλό συνδυασμό eye relief και πεδίου (AFOV ~60 μοίρες, TFOV 8.3 μοίρες, δηλαδή 4 δάκτυλα ενωμένα). Πρόκειται για το 8x30B που επικράτησε των παλαιότερων Delntitrem και Binuxit και άρχισε να αντιγράφεται με τη σειρά του.

Κορυφαία τα Zeiss με γυαλί Schott (σαν Zeiss Oberkohen, Jena και Wetzlar), Hensoldt, Baush & Lomb, Leitz, Fujinon, Nikon, Pentax, ενώ υπάρχουν και πολλά από το Ανατολικό block, KOMZ, OMZ, ZRT, Baigish κλπ. Τα σημερινά ακολουθούν το ίδιο σχέδιο αλλά με πολύ ανώτερες επιστρώσεις. Αν και οι 3 μεγάλοι έχουν πλέον εγκαταλείψει το σχέδιο Porro, η Swarovski κυκλοφορεί το ονειρικό Habicht, οι δε Ρώσοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν κιάλια, μονοκιάλια αλλά και διόπτρες τέτοιου τύπου με αρκετά καλά οπτικά. Η Nikon κυκλοφόρησε επετειακά τα Nature 8x30 EII για τα 100 χρόνια ιστορίας αυτού του μικρού τέρατος.

Μία Ρωσική υλοποίηση μπορείτε να βρείτε στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, στα χρήματα του Celestron 15x70.

 

https://www.planitario.gr/heritage-base-8x30.html

 

Ένα τέτοιο κιάλι της Pentax και ένα Σοβιετικό μονοκιάλι ΜΠ2 με έκαναν να εκτιμήσω τα πλεονεκτήματα του 8x30 και, εδώ και 6 χρόνια, κυκλοφορώ καθημερινά με ένα Nikon 8x30, το οποίο είναι σχεδίασης roof κσι θωρακισμένο αλλά κοστίζει ακριβότερα από το βασικό Porro 8x30.

Πιστεύω πως θα σας φανεί περισσότερο χρήσιμο και οπωσδήποτε πιο εύχρηστο για κάθε χρήση.

 

Δήλωση: Δεν έχω δει μέσα από το συγκεκριμένο Levenhuk Heritage 8x30 και δεν γνωρίζω για την οπτική του ποιότητα. Μιλώ για το γενικό σχέδιο το οποίο μπορείτε να βρείτε και στο Ebay από διάφορους κατασκευαστές. Οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες και οι Ρώσοι (με τη σειρά αυτή) είναι γνωστοί για την ποιότητα των οπτικών τους. Είναι σημαντικό επίσης τα κιάλια να είναι αρκετά νέα ώστε να είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα.

levenhuk-binoculars-heritage-base-8-30-06.jpg.8722468a961e8ec98549f6751fe062e4.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης