Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να φτιάξουμε μια κιβωτό της ζωής στην Σελήνη; :cheesy:

Σε ένα ακατοίκητο νησί στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο δημιουργήθηκε μια υπόγεια εγκατάσταση μέσα στην οποία έχουν αποθηκευθεί σε αεροστεγείς θαλάμους περίπου 100 εκατ. σπόροι ανάμεσα στους οποίους φυσικά εκείνοι των βασικών τροφών του ανθρώπου. Σκοπός της δημιουργίας της «Κιβωτού των σπόρων» όπως έχει ονομαστεί είναι να μην χάσει η ανθρωπότητα αυτούς τους καρπούς της φύσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κάτι ανάλογο προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες να κάνουμε και στην Σελήνη. Ομάδα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εκπόνησε ένα σχέδιο για την δημιουργία μιας κιβωτού της ζωής στον φυσικό μας δορυφόρο. Μια υπόγεια εγκατάσταση στην οποία θα υπάρχει αποθηκευμένο το DNA εκατομμυρίων ειδών ώστε να είναι διαθέσιμα αν υπάρξει καταστροφή πλανητικού επιπέδου στην Γη.

Φυσικά φαινόμενα όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί, εποχή παγετώνων, ακραίες κλιματικές αλλαγές, πανδημίες αλλά και ένας πυρηνικός πόλεμος μπορούν να εξαφανίσουν μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη. Πρόσφατα οι κλιματικές αλλαγές προκαλέσαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στην κιβωτό των σπόρων. Για αυτόν τον λόγο η ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι πρέπει να φτιάξουμε μια τέτοια εγκατάσταση και στην Σελήνη όπου δεν υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών και μόνο αν βάλει το… χεράκι του ο άνθρωπος μπορεί να συμβεί κάτι κακό.

Το σχέδιο της ομάδας που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε μεγάλο διεθνές συνέδριο αεροδιαστημικής κάνει λόγο για δημιουργία μιας εγκατάστασης μέσα σε κάποιο από τα τούνελ ή σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί στο υπέδαφος της Σελήνης από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Εχει εντοπιστεί ένα τέτοιο τούνελ και μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για μια σειρά από ρομπότ που κατασκευάζει τα οποία θα εισέλθουν σε αυτές τις υπόγειες γεωλογικές δομές για να τις εξερευνήσουν και να τις χαρτογραφήσουν.

Το σχέδιο κάνει λόγο για μια εγκατάσταση στην οποία τα δείγματα του DNA θα διατηρούνται σε συνθήκες κρυογενικής ψύξης. H εγκατάσταση θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία θα βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Το προσωπικό της εγκατάστασης θα αποτελείται από ρομπότ.

«Τέτοια πρότζεκτ με κάνουν να αισθάνομαι ότι κάνουμε βήματα στο να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός. Άλλωστε πλησιάζει η στιγμή που ο άνθρωπος θα δημιουργήσει βάσεις στην Σελήνη και τον Άρη» αναφέρει ο Αλβάρο Ντίαζ Φλόρες Καμινέρο μέλος της ομάδας που εκπόνησε το σχέδιο για την κιβωτό της ζωής στην Σελήνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708277/na-ftiaksoume-mia-kiboto-tis-zois-stin-selini

selini-moria-nerou-nasa.jpg.044ee4a026ca641a3d0ea2dbe5e317d6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

O Δαίδαλος θα αναζητήσει καταφύγια ανθρώπων στην Σελήνη. :cheesy:

Τα σπήλαια αποτέλεσαν τα πρώτα καταλύματα που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από τα στοιχεία της φύσης αλλά και τα επικίνδυνα ζώα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Σελήνη.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θέλει να εξερευνήσει τα σπήλαια που υπάρχουν στην Σελήνη και θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένα για αυτό τον σκοπό. Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε «Descent And Exploration in Deep Autonomy of Lunar Underground Structures, DAEDALUS» για να τιμήσει όπως είναι ευνόητο τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα εφευρέτη.

Το πρώτο από αυτά τα ρομπότ βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του και σε αυτή ο ΕΟΔ συνεργάζεται με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιούλιος Μαξιμιλιανός του Βύρτσμπουργκ. Ο ΕΟΔ έδωσε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία και κάποιες λεπτομέρειες του πρώτου ρομπότ ενώ όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων δύο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ανάμεσα στα άλλα δημιουργεί στο υπέδαφος τούνελ τα οποία το πέρασμα της λάβας σμιλεύονται με τρόπο τέτοιο ώστε να μετατρέπονται στην ουσία σε υπόγεια σπήλαια. Τέτοιου είδους σπήλαια υπάρχουν στην Γη αλλά θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν στην Σελήνη και τον Άρη.

Προς το παρόν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη ενός τέτοιου τούνελ στον φυσικό μας δορυφόρο. Θεωρητικώς αυτοί οι γεωλογικοί σχηματισμοί στην Σελήνη και τον Άρη θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις ακραίες εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν εκεί αλλά και την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία. Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε αν αυτά τα σπήλαια καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να ζήσει εκεί ο άνθρωπος μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθούν στην επιφάνεια του φεγγαριού αλλά και του Κόκκινου Πλανήτη ασφαλείς κατοικίες.

Το πρώτο ρομπότ που θα εξερευνήσει τα σπήλαια της Σελήνης έχει σφαιρικό σχήμα και διάμετρο 46 εκατ. όσο περίπου δύο μπάλες ποδοσφαίρου. Το ρομπότ θα διαθέτει στερεοσκοπική κάμερα και σύστημα σάρωσης με λέιζερ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα (lidar). Θα διαθέτει επίσης όλα τα απαραίτητα συστήματα και τεχνολογίες για να προχωρά στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση των σπηλαίων στα οποία θα εισέρχεται. Ενας γερανός θα κατεβάζει μέσα στα σπήλαια το ρομπότ που θα είναι δεμένο με ένα καλώδιο το οποίο θα διαθέτει συστήματα ασύρματης επικοινωνίας (Wi-Fi) ώστε να μεταδίδει στην βάση του τα δεδομένα που συλλέγει.

https://www.naftemporiki.gr/story/1707746/o-daidalos-tha-anazitisei-katafugia-anthropon-stin-selini

rompot-selini-spilaia-toynel-daidalos.jpg.04919f8bd372fcc31d4208f1f688e156.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Συμβόλαιο $2,9 δισ. με τη SpaceX του Έλον Μασκ. :cheesy:

Η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας του Έλον Μασκ, SpaceX, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη NASA την Παρασκευή, για να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος προσσελήνωσης προκειμένου να μεταφέρει δύο αστροναύτες στη Σελήνη "και να ανοίξει τον δρόμο για τη βιώσιμη σεληνιακή εξερεύνηση”.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και διεθνείς συνεργάτες, αλλά και να λειτουργήσει ως "προετοιμασία” για την αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Η επιλογή της SpaceX ήταν "προς το συμφέρον" της υπηρεσίας, δήλωσε η Λάιζα Γουάτσον-Μόργκαν, η υπεύθυνη του προγράμματος αυτού, ανακοινώνοντας ότι η αποστολή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι η SpaceX ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να στείλει αργότερα φέτος τέσσερις τουρίστες στο διάστημα και συγκεκριμένα σε τροχιά, στο πλαίσιο μιας αποστολής ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση ενός παιδικού νοσοκομείο.

Τον προηγούμενο μήνα, πάντως, ο πρωτότυπος πύραυλος Mars Starship της εταιρείας εξερράγη κατά τη διαδικασία της προσγείωσης.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/nasa-29-spacex.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από τη Γη στη Σελήνη μέσω.... Κορίνθου! :cheesy:

Την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη Σελήνη και να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του Σύμπαντος μέσα από όργανα υψηλής ακρίβειας που χρησιμοποιούν οι ερευνητές είχαν για πρώτη φορά άνθρωποι όλων των ηλικιών στη χώρα μας. Και όλα αυτά χωρίς καν να χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Μια διαδικτυακή παρατήρηση της Σελήνης, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με το ερευνητικό τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Κρυονέρι Κορινθίας. Το τηλεσκόπιο, μήκους 1,2 μέτρων, είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο που παρατηρεί προσκρούσεις παραγήινων μετεωροειδών στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Η διαδικτυακή παρατήρηση συνοδεύτηκε από ενδιαφέρουσες ομιλίες και εγκαινίασε μια σειρά παρόμοιων πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τη Γη στη Σελήνη μέσω.... Κορίνθου!

«Το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει μεγάλη παράδοση σε θέματα εξωστρέφειας της επιστήμης», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής. «Λειτουργούμε δύο Κέντρα Επισκεπτών, ένα στο Θησείο και ένα στην Πεντέλη, τα οποία ο κόσμος μπορεί να επισκέπτεται, να παρακολουθεί διαθεματικές ομιλίες και να θαυμάζει από κοντά τα εκπαιδευτικά τους τηλεσκόπια, το "Newall" και το "Δωρίδης".

Ερευνητικά τηλεσκόπια

Πλέον πάμε ένα βήμα παραπέρα και ανοίγουμε στο κοινό τα ερευνητικά μας τηλεσκόπια, τα οποία δεν ήταν ως τώρα επισκέψιμα. Ξεκινήσαμε με το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου και θα συνεχίσουμε προς τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου με το μεγάλο τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" που βρίσκεται στα Καλάβρυτα. Στόχος μας είναι να φέρουμε το ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη εν τω γεννάσθαι, ώστε να μπορέσουν όλοι να δουν πώς γίνεται η αστροφυσική από επαγγελματίες αστρονόμους, να εξερευνήσουν εσωτερικά τα τηλεσκόπια και να μπορέσουν να συμμετάσχουν ζωντανά σε παρατηρήσεις ουράνιων σωμάτων», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όμως είναι ελάχιστα γνωστός σε όσους δεν ασχολούνται με την αστρονομία. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παράγει σημαντικό επιστημονικό έργο.

«Από τις αρχές του 2017 στο Αστεροσκοπείο του Κρυονερίου ξεκίνησε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) το πρόγραμμα "NELIOTA". Στο πλαίσιό του κάνουμε παρατηρήσεις της Σελήνης και συγκεκριμένα της σκοτεινής πλευράς της, ώστε να εντοπίζουμε λάμψεις από μικρά σωματίδια που προσκρούουν στην επιφάνειά της. Είναι μετεωροειδή, δηλαδή κομμάτια από κομήτες ή αστεροειδείς, η τροχιά των οποίων περνά από την περιοχή. Τα μεγαλύτερα έχουν μήκος μερικών εκατοστών και βάρος έως 100 γραμμαρίων, όμως, επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα όπως στη Γη ώστε να επιβραδύνει την κίνησή τους ή να οδηγήσει στην αυτοανάφλεξή τους, αυτά τα κομμάτια προσκρούουν στη Σελήνη και συχνά δημιουργούν κρατήρες στην επιφάνειά της», λέει στα «ΝΕΑ» η Αλκηστη Μπονάνου, κύρια ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «NELIOTA». «Παρατηρούμε αυτές τις προσκρούσεις γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε τι θα συναντήσουν οι αποστολές μας στο Διάστημα, από τι θα "βομβαρδιστούν"», συνεχίζει. «Το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που κάνει τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Υπάρχει ένα ακόμη στην Πορτογαλία και κάποια στη ΝΑSA, αλλά είναι μικρότερα και δεν μπορούν να παρατηρήσουν τις πιο αμυδρές λάμψεις». Το Αστεροσκοπείο έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό για την καταγραφή και την επεξεργασία των εικόνων που λαμβάνει, ενώ το παραγόμενο έργο έχει εκτιμηθεί ως ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο που ο ΕΟΔ έχει ήδη δώσει δύο παρατάσεις, με νέες χρηματοδοτήσεις, στο πρόγραμμα.

https://www.tanea.gr/2021/04/17/science-technology/apo-ti-gi-sti-selini-meso-korinthou/

kryoneri-2-1.jpg.173dcff9e15a3dd25a16bb5ddb3599c2.jpg

kryoneri-1.jpg.3f4643635af95749b197bafbfdfd2877.jpg

selini-1.jpg.3d16e172c9e63dd7bda8bd73c98e6358.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA και SpaceX προς τη Σελήνη. :cheesy:

Η τελευταία φορά που οι άνθρωποι πήγαν στη Σελήνη ήταν το 1972 κατά τη διάρκεια της αποστολής του Απόλλων 17. Το Απόλλων ήταν το πρώτο και μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα που οδήγησε τους ανθρώπους στη Σελήνη. Η NASA ετοιμάζεται να στείλει ξανά αστροναύτες στην Σελήνη με το πρόγραμμα Artemis και επέλεξε την SpaceX του Έλον Μασκ για την ανάπτυξη ενός συστήματος προσελήνωσης προκειμένου να μεταφέρει δύο αστροναύτες στη Σελήνη. Τουλάχιστον ένας από αυτούς τους αστροναύτες θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στη Σελήνη.

Η αποστολή θα ξεκινήσει με τέσσερις αστροναύτες στο διαστημόπλοιο Orion για το πολυήμερο ταξίδι τους και θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Εκεί, δύο μέλη του πληρώματος θα μεταφερθούν στο σκάφος προσελήνωσης της SpaceX για το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού τους στην επιφάνεια της Σελήνης. Μετά από περίπου μια εβδομάδα εξερεύνησης της επιφάνειας, θα επιβιβαστούν στο σκάφος της SpaceX προς το Orion που θα παραμένει σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, για να επιστρέψουν πίσω στη Γη.

https://physicsgg.me/2021/04/19/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-nasa-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-spacex-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/

space-x.jpg.d6d54a79e74cccaa613174bc0c638967.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μασκ vs Μπέζος: Η κόντρα που έφτασε στο φεγγάρι. :cheesy:

Elon Musk – Jeff Bezos σημειώσατε 1. Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα της μίας από τις πολλές «μάχες» που δίνουν οι δύο πανίσχυροι άνδρες και αφορά την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Η NASA επέλεξε λοιπόν μόνο τη Space X του Musk, ενώ το έως τώρα σχέδιό της έκανε λόγο για δύο εμπορικούς εταίρους. «Γιατί συνέβη αυτό;» είναι το ερώτημα που θέτουν αρκετοί τις τελευταίες ημέρες στην επιστημονική κοινότητα όπως και στη διαστημική βιομηχανία. Μάλιστα η Blue Origin του Bezos ανέφερε ότι θα ζητήσει από τη NASA λεπτομέρειες για το πώς έγινε η επιλογή της εταιρείας.

Η SpaceX ανταγωνιζόταν τις Blue Origin και Dynetics για δύο συμβόλαια που αφορούσαν το πρόγραμμα Artemis. Τελικά κέρδισε και τα δύο μαζί σε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο αξίας 2,9 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του Bezos είχε ενώσει δυνάμεις με τις Lockheed Martin, Norhtrop Grumman και Draper σε μία συμμαχία που ονόμαζαν «Τhe National Team» (Η Εθνική Ομάδα).

Την ώρα που ο Elon Musk πανηγύριζε στο Twitter με τη φράση «NASA Rules!!», εκπρόσωπος της Blue Origin σχολίαζε στο Business Insider: «H National Team δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για την απόφαση. Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς έγινε η επιλογή».

Πώς άρχισε η κόντρα

Πριν από περίπου έναν μήνα ήρθε στο φως μία φωτογραφία από μία σπάνια συνάντηση των Jeff Bezos και Elon Musk. Στη φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter ο λογαριασμός του Trung Phan οι δύο άνδρες εικονίζονται χαμογελαστοί να απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ένα εστιατόριο. Αλλά η πραγματικότητα της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα το 2004, ήταν αρκετά διαφορετική.

Ήταν η συνάντηση που σηματοδότησε την αρχή της κόντρας. Αν και ο Bezos δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως για το τετ-α-τετ o Musk είχε περιγράψει την εμπειρία αυτή στον Christian Davenport για το βιβλίο του The Space Barons. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή λοιπόν ο Bezos είχε διάθεση «να γαυγίσει στο λάθος δέντρο» για τα διαστημικά του σχέδια. Όπως είπε πρότεινε μία σειρά ιδεών που η SpaceX είχε ήδη δοκιμάσει για να διαπιστώσει ότι ήταν τελικά «ανόητες». «Έκανα ό,τι μπορούσα για να του δώσω καλές συμβουλές, προκειμένου να αποφύγει λάθη που κάναμε εμείς, αλλά εν πολλοίς τις αγνόησε» είχε πει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν τα πράγματα έγιναν όντως έτσι, αλλά οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η σχέση των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε κάθε άλλο παρά φιλική.

Ο Bezos έχει επανειλημμένα επικρίνει τα σχέδια του Musk να στείλει ανθρώπους να εποικίσουν τον Άρη (χωρίς όμως ποτέ να αναφέρεται ευθέως στο όνομά του αντιπάλου του) και ο Musk έχει με τη σειρά του σχολιάσει τα σχέδια της Blue Origin κάνοντας λόγο ακόμη και για αντιγραφή. Οι διαστημικές εταιρείες των δύο δισεκατομμυριούχων ανταγωνίζονται έκτοτε για ταλέντα, πατέντες και συμβόλαια.

Οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες ανταγωνίζονται για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή τα ηνία κρατάει ο Bezos με περιουσία 181 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί ο Musk με καθαρό πλούτο 170 δισ. δολαρίων. Η σειρά θα μπορούσε να αλλάξει αρκετές φορές μέσα στο έτος, ανάλογα με το πόσο θα «τρέξουν» οι μετοχές των δύο άλλων εταιρειών τους: Amazon και Tesla.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/vs.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ρωσία αποσύρεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σχεδιάζει αποστολές στη Σελήνη. :cheesy:

H Ρωσία θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όταν φτάσει στο τέλος της προγραμματισμένης του διάρκειας ζωής το 2024, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος, με τη Μόσχα να κάνει σχέδια για νέο σταθμό, αλλά και αποστολές στη Σελήνη.

Η Μόσχα θα «ενημερώσει (τις συνεργαζόμενες χώρες) για την απόσυρσή της από τον ISS που αρχίζει από το 2025» είπε ο Γιούρι Μπορίσοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 την Κυριακή, προσθέτοντας πως η χώρα θα έχει επαφές με άλλα κράτη για μελλοντική συνεργασία όταν ο σταθμός σταματήσει να λειτουργεί.

Όπως μετέδωσε το RT, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανέφερε στο TASS πως «οι αναφορές βλαβών έχουν γίνει συχνότερες τελευταία» και απαιτείται επιθεώρηση του ISS για την αποφυγή περιστατικών εκτάκτου ανάγκης.

Ο Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής Energia, που έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη του σταθμού, δήλωσε τον Νοέμβριο πως αρκετά τμήματα του ISS έχουν υποστεί ζημιά πέρα από δυνατότητες αντικατάστασης και θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν μετά το 2025. Η Energia δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενός ρωσικού διαστημικού σταθμού που προορίζεται να αντικαταστήσει τον ISS.

Στο μεταξύ, η Ρωσία προετοιμάζει παράλληλα την επιστροφή της στη Σελήνη: Η πρώτη της αποστολή, Luna 25, προορίζεται για εκτόξευση τον Οκτώβριο, με στόχο τον νότιο πόλο του φεγγαριού για τη μελέτη κοιτασμάτων πάγου κάτω από την επιφάνεια.

«Το φεγγάρι είναι το επίκεντρο του προγράμματός μας για την επόμενη δεκαετία» είπε, σύμφωνα με το Space.com, ο Λεβ Ζελένι, επιστημονικός σύμβουλος του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών, στο πλαίσιο παρουσίασης στις 23 Μαρτίου που διοργανώθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Κατά τον Ζελένι το Luna 25 είναι μόνο η αρχή: Το 2023 ή το 2024 σχεδιάζεται η εκτόξευση του Luna 26 για την αναζήτηση μαγνητικών και βαρυτικών ανωμαλιών και τη λήψη εικόνων πιθανών σημείων προσελήνωσης και το 2025 το Luna 27, που θα έχει και αυτό στόχο τον νότιο πόλο της Σελήνης, εξοπλισμένο με ένα ειδικό τρυπάνι για τη συλλογή δειγμάτων σε συνεργασία με τον ΕΟΔ. Επίσης, θα διαθέτει όργανα για τη μελέτη του ηλιακού ανέμου.

Οι άλλες δύο αποστολές Luna (το όνομα υποδεικνύει πως οι αποστολές παρουσιάζονται ως συνέχεια των αποστολών Luna της σοβιετικής περιόδου) θα είναι οι Luna 28, για την επιστροφή δειγμάτων πάγου από τον νότιο πόλο, και Luna 29, με ένα νέο όχημα Lunokhod (άλλη μια παραπομπή στη σοβιετική περίοδο, καθώς το Lunokhod-1 ήταν το πρώτο ρόβερ που έφτασε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, το 1970).

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/blog-post_77.html

11_3.thumb.jpg.68e61f9880fe253e3c635ee715151f9d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απόψε και αύριο η πρώτη υπερπανσέληνος του 2021 :cheesy:

Απόψε, αλλά και το βράδυ της Τρίτης (αύριο), θα υπάρξει η πρώτη υπερπανσέληνος του φετινού έτους (θα ακολουθήσουν άλλες δύο εντός του 2021), καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενα βράδια.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης. Η Σελήνη θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν θα έχει… ροζ χρώμα.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Την Τρίτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο τόσο απόψε όσο και το βράδυ της Τρίτης.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι' αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/2021.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς (1930-2021) :cheesy:

Ο Michael Collins, ταξίδεψε δύο φορές στο διάστημα, την πρώτη φορά με το διαστημόπλοιο Gemini 10 και τη δεύτερη ως πιλότος του οχήματος διακυβερνήσεως της αποστολής Απόλλων 11 (της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969). Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του ο αστροναύτης πέθανε από κορωνοϊό.

Ο Collins ήταν το τρίτο μέλος του πληρώματος της αποστολής Apollo 11, όμως ήταν ο «ξεχασμένος ήρωας» που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφός της Σελήνης. Αντίθετα παρέμεινε σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος ενώ οι Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin περπάτησαν στη Σελήνη.

Στην ανακοίνωσή της, η οικογένειά του ελπίζει ότι ο κόσμος θα τον θυμάται «για το αγέραστο πνεύμα του, το σταθερό αίσθημα καθήκοντος και το σοφό βλέμμα που απέκτησε γυρίζοντας γύρω από τη Γη από το διάστημα και παρατηρώντας τα γαλήνια νερά ψαρεύοντας στο σκάφος του».

Παρά τη μεγάλη ηλικία του, ο Michael Collins ήταν τα τελευταία χρόνια ο πιο δραστήριος από τους βετεράνους των αποστολών «Apollo» και ο πιο ποιητικός, όταν αναφερόταν στις αναμνήσεις του από τη Σελήνη. «Όταν φεύγαμε και την είδαμε, ωωω, τι επιβλητική σφαίρα», είπε χαρακτηριστικά το 2019. «Ο ήλιος βρισκόταν πίσω της και φωτιζόταν από έναν χρυσό κύκλο που έκανε τους κρατήρες της πραγματικά αλλόκοτους, λόγω της αντίθεσης μεταξύ του λευκότερου λευκού και του κατάμαυρου μαύρου. Όσο φαντασμαγορική και εντυπωσιακή κι αν ήταν, δεν συγκρινόταν με αυτό που βλέπαμε από το άλλο φινιστρίνι. Εκεί κάτω βρισκόταν αυτή η μικρή κουκκίδα, σε μέγεθος αντίχειρα, ένα μαγευτικό πραγματάκι φωλιασμένο στο μαύρο βελούδο του σύμπαντος. Είπα στο κέντρο ελέγχου: Χιούστον, βλέπω τον κόσμο στο φινιστρίνι μου».

Ο Michael Collins γεννήθηκε το 1930 στη Ρώμη, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, έγινε πιλότος μαχητικού και κατόπιν πιλότος δοκιμών του αμερικανικού στρατού. Το 1963 εντάχθηκε στη NASA και πέταξε πολλές φορές στο διάστημα, με τις αποστολές Gemini. Τρία χρόνια αργότερα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Αν και ήταν το μοναδικό μέλος της αποστολής του «Apollo 11» που δεν πάτησε στο φεγγάρι, έλεγε πάντα ότι δεν αισθανόταν καμία πίκρα. Υποστήριζε μάλιστα ότι ήταν «πολύ ευτυχής που έμεινε ολομόναχος» στο διάστημα για 32 ώρες και σχολίαζε, με κάποια δόση χιούμορ, ότι «ήταν ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς που δεν παρακολούθησε την προσσελήνωση, αφού δεν είχε τηλεόραση στο διαστημόπλοιο».

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Aldrin και Armstrong , ο Collins αποχώρησε πολύ γρήγορα από τη NASA μετά τη θριαμβευτική επιστροφή τους στη Γη. Διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις δημόσιες σχέσεις από τον πρόεδρο Richard Nixon και κατόπιν ανέλαβε υπεύθυνος της οικοδόμησης του Μουσείου Αεροπορίας της Ουάσινγκτον, για να γίνει τελικά πρόεδρός του (1971-1978). Έγραψε επίσης πολλά βιβλία σχετικά με τις διαστημικές περιπέτειές του.

«Αγαπημένε μου Μάικ, όπου και αν πήγες, όπου κι αν πας, θα έχεις πάντα τη φλόγα για να μας μεταφέρεις με επιδεξιότητα σε νέους ουρανούς και στο μέλλον. Θα μας λείψεις. Αναπαύσου εν ειρήνη», ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Buzz Aldrin , του τελευταίου της ιστορικής τριάδας που είναι ακόμη εν ζωή.

«Σήμερα το έθνος έχασε έναν πραγματικό πρωτοπόρο» ανέφερε η NASA. «Ορισμένοι τον αποκαλούσαν «τον πιο μοναχικό άνθρωπο» στην Ιστορία. Ενώ οι συνάδελφοί του περπατούσαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, εκείνος βοηθούσε το έθνος μας να ξεπεράσει ένα κρίσιμο ορόσημο», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

https://physicsgg.me/2021/04/29/%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b9%ce%ba%ce%bb-%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bd%cf%82-1930-2021/

collins.thumb.png.a6bf9e8ad1c165b34bedd78623f59c88.png

E0E3sNfXMAMMjaR.jpg.b4501839a0b90caae37fb8325916d27c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τζεφ Μπέζος εναντίον Έλον Μασκ με φόντο το διάστημα: Εντείνεται η «διαστημική κούρσα» των δισεκατομμυριούχων. :cheesy:

H «διαστημική κούρσα» ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη πήρε άλλη διάσταση την Τρίτη, όταν ο Έλον Μασκ της SpaceX αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Μπέζος και της Blue Origin ενάντια στο συμβόλαιο που έκλεισε η εταιρεία του πρώτου με NASA.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι είναι σε έντονο ανταγωνισμό για συμβόλαιο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου για αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη σύντομα- ίσως και το 2024.

Ο Μασκ κέρδισε το συμβόλαιο, και η πλευρά του Μπέζος δεν ενθουσιάστηκε με αυτό: Τη Δευτέρα η Blue Origin υπέβαλε διαμαρτυρία στο GAO (Government Accountability Office), κατηγορώντας τη NASA ότι άλλαξε τα δεδομένα για αυτούς που θα υπέβαλλαν προτάσεις την τελευταία στιγμή.

Ο Μασκ δεν άφησε ασχολίαστη την εξέλιξη αυτή, και απάντησε με ένα ειρωνικό tweet- λογοπαίγνιο με ολίγον τι...σεξουαλική χροιά: «can't get it up (to orbit) lol», και μια φωτογραφία με την παρουσίαση της σεληνακάτου της Blue Origin από τον Μπέζος πέρυσι.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Blue Origin φαίνεται να έχει μείνει πίσω από άλλους μεγάλους παίκτες του χώρου όπως η SpaceX και η United Launch Alliance (ULA) των Lockheed Martin και Boeing, που κλείνουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η σημερινή «διαστημική κούρσα» έχει να κάνει κυρίως με την αποστολή δορυφόρων σε τροχιά για πελάτες σε χαμηλές σχετικά τιμές, και η επαναχρησιμοποίηση τμημάτων των πυραύλων για να διατηρείται χαμηλά το κόστος.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η NASA έδωσε στη SpaceX το συμβόλαιο για τη Σελήνη αντί για τη Blue Origin και τη Dynetics. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να πάει αστροναύτες πίσω στη Σελήνη για πρώτη φορά από το 1972.

Πέραν της Blue Origin, το GAO επιβεβαίωσε επίσης πως και η Dynetics διαμαρτυρήθηκε για την απονομή του συμβολαίου στη SpaceX.

https://www.naftemporiki.gr/story/1720895/tzef-mpezos-enantion-elon-mask-me-fonto-to-diastima-enteinetai-i-diastimiki-koursa-ton-disekatommuriouxon

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

SpaceX: Πληρωμές με dogecoin για αποστολή στη Σελήνη το επόμενο έτος. :cheesy:

Η SpaceX θα εκτοξεύσει τη «DOGE-1 Mission to the Moon» στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με την εταιρεία του Έλον Μασκ να αποδέχεται το κρυπτονόμισμα Dogecoin (εμπνευσμένο από memes) ως πληρωμή.

«Η SpaceX εκτοξεύει τον δορυφόρο Doge-1 στη Σελήνη το επόμενο έτος- αποστολή με πληρωμή σε Doge- το πρώτο κρυπτονόμισμα στο διάστημα- το 1ο meme στο διάστημα» έγραψε σε ένα tweet.

Η Geometric Energy Corporation ανακοίνωσε τη χρηματοδοτούμενη με dogecoins αποστολή νωρίτερα την Κυριακή, με τη σχετική ανακοίνωση να μην αποκαλύπτει την αξία της.

«Η αποστολή αυτή θα επιδείξει την εφαρμογή του κρυπτοσυναλλάγματος πέρα από την τροχιά της Γης, και θα θέσει τα θεμέλια για διαπλανητικό εμπόριο» είπε ο Τομ Οτσινέρο, αντιπρόεδρος Commercial Sales της SpaceX.

Ο Μασκ είχε δηλώσει τον Απρίλιο μέσω Twitter ότι η SpaceX θα πήγαινε ένα «κυριολεκτικό Dogecoin στο κυριολεκτικό φεγγάρι».

Το Dogecoin πάντως έχασε πάνω από το 1/3 της αξίας του την Κυριακή, αφού ο Μασκ το χαρακτήρισε «hustle» («κομπίνα») κατά την εμφάνισή του στο Saturday Night Live. Σημειώνεται πάντως πως ήταν τα δικά του tweets που ανέδειξαν το άγνωστο μέχρι τότε κρυπτονόμισμα, που είχε αρχίσει ως ένα αστείο στα social media.

https://www.naftemporiki.gr/story/1724184/spacexpliromes-medogecoingia-apostoli-sti-selini-to-epomeno-etos

dogecoin.jpg.90ca5d927ab5ec7bb736ce6f715c0e82.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υπερπανσέληνος και η ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου. :cheesy:

Η δεύτερη υπερπανσέληνος του έτους, και η μεγαλύτερη για το 2021, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου (νύχτα Τρίτης), ενώ θα γίνει και η μοναδική έκλειψη Σελήνης της χρονιάς.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, ωστόσο η ολική έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα απολαύσουν όσοι μπορούν από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.

Το «Φεγγάρι των Λουλουδιών», όπως το έχουν ονομάσει οι Ινδιάνοι της Αμερικής, επειδή αυτή η πανσέληνος συμπίπτει με τη μεγάλη άνθηση των φυτών εν μέσω άνοιξης. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Αιτία του φαινομένου της υπερπανσελήνου είναι η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη, που αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων. Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται έχουμε υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνο. Οι όροι αυτοί δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης από το 2019

Όσον αφορά την ολική έκλειψη της Τετάρτης, που είναι η πρώτη μετά τον Ιανουάριο του 2019, συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ολόκληρη μέσω της σκιάς της Γης και το φεγγάρι παίρνει έτσι μια πιο σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση.

Το επόμενο αξιόλογο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει, όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι. Αυτή η έκλειψη θα είναι εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη.

https://physicsgg.me/2021/05/23/%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%83%ce%b5/

moonparthenon.jpg.ab77e75586a4edc184231f6f0167f289.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιχείρηση Moonlight: Πώς θα μετατραπεί σε «όγδοη ήπειρος» η Σελήνη. :cheesy:

Ένα δορυφορικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο γύρω από το φεγγάρι θέλει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Πρόκειται για μία κίνηση που αναμφίβολα θα μπορούσε να μετατρέψει τον δορυφόρο στην «όγδοη ήπειρο». Και όλα αυτά την ώρα που στην επιφάνεια της Σελήνης θα χτίζονται ολόκληρες πόλεις.

Το έργο θα ονομάζεται Moonlight. Την ίδια ώρα πολλές βρετανικές εταιρείες έχουν κερδίσει συμβόλαια 2 εκατ. λιρών προσπαθώντας να διερευνήσουν πως θα λειτουργήσει αυτό το έργο. «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση - τη συστηματική εξερεύνηση της "όγδοης ηπείρου" μας, της Σελήνης», δήλωσε ο David Parker της ESA στο BBC News. «Το φεγγάρι αποτελεί το αποθετήριο της ιστορίας του ηλιακού συστήματος που αγγίζει τα 4,5 δισ. χρόνια. Μόλις αρχίσαμε να ξεκλειδώνουμε τα μυστικά του», συνέχισε.

Ορισμένες εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε και τον Καναδά θα συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για την ανάπτυξη του έργου Moonlight, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης σε μελλοντικές αποστολές - τόσο μεγάλες όσο και μικρές, με πλήρωμα και ρομποτ.

Στο μεταξύ δεκάδες διεθνείς, θεσμικές και εμπορικές ομάδες στέλνουν αποστολές στη Σελήνη προβλέποντας ότι θα υπάρχει μια μόνιμη σεληνιακή παρουσία. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προβλέπει ότι μελλοντικά θα πραγματοποιούνται ταξίδια από τη Γη στο φεγγάρι και το αντίστροφο.

Αυτά τα ταξίδια θα είναι πολύ διαφορετικά από τις αποστολές των Apollo. Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες προέρχονται από τα κύρια διαστημικά ιδρύματα στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Πάντως εάν υπάρξει μείωση εάν υπήρχε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για ένα ταξίδι στο... φεγγάρι τότε θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε μία μεγαλύτερη ομάδα ειδικών από τα κράτη - μέλη της ESA να ξεκινήσουν τις δικές τους αποστολές στη Σελήνη.

Η βρετανική εταιρεία Surrey Satellite Technology, μέσω της θυγατρικής της SSTL, θα συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο Moonlight, εργαζόμενη ως πάροχος υπηρεσιών και κατασκευαστής δορυφόρων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SSTL Phil Brownnett δήλωσε ότι οι προσπάθειες δημιουργίας του δικτύου θα μειώσουν την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού των μεμονωμένων αποστολών στο μέλλον.

«Η καθοδήγηση της κοινοπραξίας βασίζεται στην επιτυχημένη συνεργασία μας με την ESA για το διαστημικό σκάφος επικοινωνιών Lunar Pathfinder, το οποίο θα παρέχει την πρώτη εμπορική υπηρεσία αναμετάδοσης δεδομένων από τη Σελήνη στον κόσμο μετά την κυκλοφορία του το 2022».

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Surrey Satelitte Technology που θα συμμετέχει σε αυτό το έργο. Η Inmarsat, με έδρα το Λονδίνο, και η MDA Space and Robotics Ltd (MDA UK), που εδρεύει στο Harwell Science and Innovation Campus στην Οξφόρδη, αποτελούν μέρος μιας κοινοπραξίας με επικεφαλής το Telespazio στην Ιταλία, εξερευνούν τη συγκεκριμένη ιδέα με περισσότερες λεπτομέρειες. Ειδικότερα πρόκειται να ερευνήσουν την ανάπτυξη μιας Σεληνιακής Υπηρεσίας Επικοινωνιών και Πλοήγησης (LCNS) για την υποστήριξη μελλοντικών επιστημονικών, εξερευνητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων σε τροχιά προς και πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια.

Μιλώντας για το εγχείρημα η Yasrine Ibnyahya, ανώτερη μηχανικός στο Inmarsat δήλωσε ότι η παροχή δυνατοτήτων επικοινωνίας και πλοήγησης γύρω από τη Σελήνη είναι μια μεγάλη πρόκληση, τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/989137_epiheirisi-moonlight-pos-tha-metatrapei-se-ogdoi-ipeiros-i-selini-foto

esa_3.jpg.f96df40833c4b08d6f8ebfafc73423fb.jpg

esa_4.jpg.db0fa95d9f152932bebdfee053d8a11f.jpg

i.jpg.c7194ccfcfe918a62430bdd5a7574d45.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξερευνητή νερού στην Σελήνη στέλνει η NASA. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι ένα προηγμένο ρομποτικό όχημα θα αναζητήσει την παρουσία νερού σε μορφή πάγου στο υπέδαφος του φεγγαριού το 2023. Η αμερικανική διαστημική ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη μετά από μισό αιώνα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis θα ξεκινήσει από την Γη ένα σκάφος με στόχο το πλήρωμα του οποίου να πατήσει στο έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου. Στο πλήρωμα θα βρίσκεται και τουλάχιστον μία γυναίκα η οποία θα είναι και η πρώτη που θα βγει από την σεληνάκατο και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που πατά το πόδι της στην Σελήνη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι σκέφτεται της επανδρωμένης αποστολής να προηγηθεί ένας ρομποτικός εξερευνητής παρόμοιος με αυτούς που έχει στείλει στον Άρη. Η ιδέα ήταν το ρομπότ να προσεδαφιστεί στην ίδια περιοχή που θα προσεδαφιστεί η επανδρωμένη αποστολή και να αναζητήσει την παρουσία νερού σε μορφή πάγου στο υπέδαφος του φυσικού μας δορυφόρου. Η ύπαρξη νερού θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση αλλά και για την παροχή καυσίμων ακόμη και οξυγόνου

Η NASA αποφάσισε την αποστολή του ρόβερ και έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες της αποστολής. Το ρόβερ θα ονομάζεται VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) και θα έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό των οχημάτων που μεταφέρουν τους παίκτες και τα πράγματα τους στα γήπεδα του γκολφ. Το 2009 η NASA είχε στείλει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης ένα διαστημικό βλήμα που έπεσε μέσα σε έναν μεγάλο κρατήρα με στόχο να διαπιστωθεί τι υπάρχει στο υπέδαφος. Εντοπίστηκε η παρουσία παγωμένου νερού και επόμενες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στο υπέδαφος του φεγγαριού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το VIPER θα ταξιδέψει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης στα τέλη του 2023, θα εξερευνήσει τις περιοχές που δεν τις βλέπει ποτέ το φως του Ήλιου και βρίσκονται μόνιμα στο σκοτάδι. Έχει διαπιστωθεί ότι οι περιοχές αυτές είναι πιο ψυχρές στο ηλιακό μας σύστημα, ψυχρότερες ακόμη και από tiw περιοχές του Πλούτωνα. Οι θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές αγγίζουν τους -230 βαθμούς Κελσίου.

Το VIPER θα κινηθεί σε αυτές τις περιοχές για περίπου τρεις μήνες και κάθε φορά που τα όργανα του θα υποδεικνύουν την παρουσία παγωμένου νερού το ρομπότ θα χρησιμοποιεί το ισχυρό τρυπάνι που θα διαθέτει για να τρυπήσει το έδαφος και να εντοπίσει το παγωμένο νερό.

«Τα δεδομένα που θα στείλει το VIPER θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση του παγωμένου νερού και γενικότερα των πόρων που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμοι για τους αστροναύτες του προγράμματος Artemis. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα το πώς η ρομποτική επιστήμη και η ανθρώπινη εξερεύνηση θα συνεργαστούν και γιατί είναι και οι δύο απαραίτητες για να δημιουργήσουμε μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη» αναφέρει η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA. Η NASA έχει εγκρίνει ένα πόσο της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή και εκτόξευση του VIPER αλλά όπως ανακοίνωσε έχει προϋπολογίσει άλλα περίπου 200 εκατ. για την αποστολή σε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις στο κόστος.

«Το VIPER θα είναι το πιο προηγμένο ρομπότ που έχουμε στείλει στην Σελήνη και θα εξερευνήσει περιοχές που είναι ανεξερεύνητες. Θα μας δώσει στοιχεία για την προέλευση και την κατανομή του νερού στην Σελήνη βοηθώντας μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του δορυφόρου όχι μόνο για την παρουσία των αστροναυτών εκεί αλλά και για να βοηθήσουν στην παρουσία του ανθρώπου σε ακόμη πιο μακρινές περιοχές του Διαστήματος όπως στον Άρη» αναφέρει η Σάρα Νόουμπλ, επιστημονική επικεφαλής της αποστολής VIPER.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729765/eksereuniti-nerou-stin-selini-stelnei-i-nasa

eksereuniti-nerou-stin-selini-stelnei-i-nasa.jpg.cb9247fc38b6edf537b7e34393c5ed81.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα αυτοκίνητο μπάγκι για τους αστροναύτες στην Σελήνη. :cheesy:

Δύο βιομηχανικοί και κατασκευαστικοί κολοσσοί η Lockheed Martin και η General Motors ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για την δημιουργία ενός νέου οχήματος άμμου για χρήση από τους αστροναύτες στην Σελήνη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA η πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά από μισό αιώνα στην Σελήνη θα πραγματοποιηθεί το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Σε αυτή την πρώτη αποστολή θα συμμετέχει τουλάχιστον μια γυναίκα αστροναύτης η οποία θα είναι και εκείνη που θα βγει πρώτη από την σεληνάκατο γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πατά το πόδι της στον φυσικό μας δορυφόρο.

Η γυναίκα αυτή μαζί με τους συναδέλφους της είναι πιθανό να έχουν στην διάθεση τους για τις μετακινήσεις τους στην επιφάνεια της Σελήνης ένα όχημα τύπου μπάγκι που κατασκευάζουν οι δύο εταιρείες.

«Αυτά τα επόμενης γενιάς οχήματα θα αυξήσουν πάρα πολύ τις δυνατότητες των αστροναυτών να εξερευνήσουν την Σελήνη και να ανακαλύψουν στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την θέση μας στο ηλιακό μας σύστημα» δηλώνει ο Ρικ Άμπρόουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin

H NASA έχει ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα ιδέες για την κατασκευή ενός οχήματος μεταφοράς αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης. Το όχημα αυτό η NASA το ονομάζει Lunar Terrain Vehicle (LTV) και θα χρησιμοποιηθεί αρχικά από τις αποστολές που θα ταξιδέψουν στον νότιο πόλο του φεγγαριού.

Αν και οι δύο εταιρείες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία προχώρησαν στην μεταξύ τους συνεργασία για την κατασκευή του οχήματος θεωρώντας προφανώς ότι αν το φτιάξουν ακόμη και αν η NASA δεν το αποκτήσει θα υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες διαστημικές υπηρεσίες που επίσης ετοιμάζονται για επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για το νέο τους όχημα αλλά έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του και ανέφεραν ότι θα είναι ηλεκτροκίνητο και το αρχικό μοντέλο θα σχεδιαστεί για την μεταφορά δύο αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1731223/ena-autokinito-mpagki-gia-tous-astronautes-stin-selini

2021-05-26T133501Z_689978023_RC2PNN9U2GLT_RTRMADP_5_SPACE-AUTOS-GM-1024x661.thumb.jpg.b46be3046f6674e5498e6c050e43e792.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ιαπωνία θα εξερευνήσει την Σελήνη με ένα… μπαλάκι του μπέιζμπολ. :cheesy:

Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) βλέποντας το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει ανακύψει για την εξερεύνηση της Σελήνης από όλες τις χώρες που διαθέτουν μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα) αποφάσισε να μπει και αυτή στο παιχνίδι.

Μέχρι σήμερα στους πλανήτες, τους δορυφόρους και τους αστεροειδείς έχουμε στείλει είτε κάποια ρόβερ, ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης, είτε κάποιες διαστημοσυσκευές που δεν μετακινούνται από το σημείο στο οποίο προσεδαφίστηκαν και πραγματοποιούν εκεί τις μελέτες για τις οποίες κατασκευάστηκαν.

Όπως έγινε γνωστό η JAXA σχεδιάζει με αποστολή εξερεύνησης στην Σελήνη χρησιμοποιώντας ένα ρομποτάκι που θα έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό μια μπάλας του μπέιζμπολ. Το ρομποτάκι θα έχει ικανότητα να μετασχηματίζεται και να προσαρμόζεται στο τεραίν και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Βασική του αποστολή θα είναι η καταγραφή εικόνων αλλά και η συλλογή δεδομένων για την σεληνιακή σκόνη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά το ρομποτάκι θα έχει βάρος 250 γραμμαρίων, διάμετρο περίπου 80 χιλιοστά και θα διαθέτει δύο ροδάκια για να κινείται πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελαφρύ και εξαιρετικά συμπυκνωμένο ρομπότ που θα μπορεί να κινείται με άνεση στο άγριο σεληνιακό περιβάλλον και θα μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους σε διάφορες επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης» αναφέρει η JAXA σε ανακοίνωση της. Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει το ρομποτάκι της Σελήνη το 2022.

https://www.naftemporiki.gr/story/1731999/i-iaponia-tha-eksereunisei-tin-selini-me-ena-mpalaki-tou-mpeizmpol

rompot-selini.jpg.fd1a0ead566ab380519f5522114df1ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ζώντας στη Σελήνη - το μέλλον καλεί. :cheesy:

Καθώς προχωράμε περισσότερο σε αυτήν τη νέα δεκαετία, τα βλέμματά μας για την ανθρώπινη εξερεύνηση αρχίζουν να επεκτείνονται. Η ιδέα του περπατήματος για άλλη μια φορά στη Σελήνη γίνεται περισσότερο πραγματικότητα από ό, τι είναι ένα μακρινό όνειρο, με πολλές χώρες και εταιρείες να βλέπουν τη σεληνιακή εξερεύνηση και να ξεκινούν τα βήματα για τη δημιουργία μιας σεληνιακης οικονομίας.

Ένα θεμελιώδες πρώτο βήμα για αυτό είναι να καταλάβουμε πώς ακριβώς θα ζουν μόνιμα οι αστροναύτες στη Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάποια βάση της Σελήνης. Έχουμε σχέδια και λαμπρές ιδέες για έναν σεληνιακό διαστημικό σταθμό, αλλά όχι συγκεκριμένες μεθόδους για το σχεδιασμό σεληνιακών οικοτόπων και για να θέσουμε τα θεμέλια για μια μελλοντική σεληνιακή πόλη. Το ερώτημα είναι, πώς θα το κάναμε αυτό; Τι ακριβώς συμβαίνει στην κατασκευή μιας αυτοσυντηρούμενης σεληνιακής βάσης και πώς θα μοιάζει με εμάς; Πού βρισκόμαστε τώρα σε αυτήν τη διαδικασία; Ας ανακαλύψουμε!

Όταν πρόκειται να σχεδιάσουμε την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης, η ακριβής τοποθεσία της είναι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε πρώτα. Πού θα ήταν το πιο επωφελές για εμάς σε έναν οικονομικό, επιστημονικό και βιώσιμο φακό; Ας εξερευνήσουμε κάθε επιλογή και ας δούμε τι έχουν να προσφέρουν, ξεκινώντας με τους σεληνιακούς βόρειους και νότιους πόλους. Οι πόλοι έχουν θεωρηθεί ως μια από τις πιο υποσχόμενες περιοχές για σεληνιακή εξερεύνηση λόγω της πρόσβασης σε απαραίτητους πόρους και γεωλογικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο κρατήρας Malapert που βρίσκεται προς τον σεληνιακό νότιο πόλο έχει εμφανιστεί πολλές φορές όταν ψάχνει για μια τοποθεσία προσγείωσης.

Το Malapert είναι μια εσοχή πλάτους 69 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της Σελήνης που αποτελείται επίσης από μια κορυφογραμμή ύψους 5 χιλιομέτρων στο χείλος της νοτιοδυτικής άκρης, γνωστή ως το βουνό Malapert. Το βουνό Malapert βρίσκεται στο φως του ήλιου για το 90 τοις εκατό της τροχιακής περιόδου της Σελήνης, ζωτικής σημασίας για μια σεληνιακή διευθέτηση. Μια αξιόπιστη, εύκολη πηγή ενέργειας είναι η ηλιακή ενέργεια που όχι μόνο μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς μια εγκατάσταση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να αποθηκεύεται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου για χρήση κατά τις σκοτεινότερες περιόδους της τροχιάς της Σελήνης.

Σε αυτήν την περιοχή του σεληνιακού εδάφους θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμα σκιασμένοι κρατήρες που περιέχουν τσέπες από παγωμένο νερό πάγου που πιθανότατα δεν έχουν δει ποτέ το φως της ημέρας. Το νερό είναι η ένωση για τη δημιουργία ζωτικών πόρων που απαιτούνται σε μια σεληνιακή βάση, όπως ο αναπνεύσιμος αέρας μέσα σε ένα σεληνιακό βιότοπο και τα καύσιμα πυραύλων. Το καύσιμο πυραύλων είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η εκτόξευση ενός πυραύλου σε τροχιά στο φεγγάρι απαιτεί πολύ λιγότερη ισχύ από ό, τι στη Γη λόγω του συνδυασμού χαμηλής επιφανειακής βαρύτητας και εξαιρετικά λεπτής ατμόσφαιρας. Η μεταφορά πυραύλων έρχεται σε σοβαρό παιχνίδι όταν συζητάμε πώς μια σεληνιακή βάση μπορεί να διατηρηθεί οικονομικά αργότερα.

Η πτωτική πλαγιά του Malapert που δεν βλέπει στη Γη θα μπορούσε να είναι το τέλειο σημείο για την εγκατάσταση ενός παρατηρητηρίου που περιέχει ένα ραδιο τηλεσκόπιο στη Σελήνη. Θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν παρεμβολές που θα μπορούσαν να προέρχονται από το φάσμα ραδιοκυμάτων της Γης. Στις πιο σκοτεινές περιοχές που δέχονται λιγότερο φως του ήλιου, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας που πρέπει να λειτουργεί σε πιο δροσερές συνθήκες. Εκτός από το ότι είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να χαρτογραφήσετε τοποθεσίες για γεωλογική εξερεύνηση και έναν αξιοπρεπή ιστότοπο για μια κεντρική αποθήκη επικοινωνιών, το βουνό Malapert δείχνει πώς οι πόλοι είναι το πραγματικό σεληνιακό hotspot βάσης.

Μπορούμε γρήγορα να δούμε μια άλλη επιλογή, που βρίσκεται κατά μήκος του ισημερινού επιπέδου της Σελήνης. Υψηλές ποσότητες ηλίου-3 είναι πιθανό να υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή, η οποία θα χρησιμεύσει ως βασικό αγαθό για μια μελλοντική διατήρηση της σεληνιακής οικονομίας λόγω της εξάντλησής του εδώ στη Γη. Θα ήταν ένα εύκολο μέρος για να προσγειωθείτε και να ξεκινήσετε, αλλά στη συνέχεια συναντάμε διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας βιώσιμης πηγής ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει τον διακανονισμό μέσω της σεληνιακής νύχτας 14 ημερών και μιας αναξιόπιστης πηγής νερού. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε κυψέλες καυσίμου για να αποθηκεύσουμε αρκετή ενέργεια για να μας περάσουν εκείνες τις μεγάλες νύχτες, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ζήτημα σε εκείνες τις στιγμές που χρειαζόμαστε την αποθηκευμένη ενέργεια. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης είτε αντιδραστήρα πυρηνικής σχάσης ή σύντηξης για την τροφοδοσία της βάσης, με τον τελευταίο να έχει πολύ καύσιμο στη διάθεσή του λόγω των άφθονων ποσοτήτων ηλίου-3. Ωστόσο, το να κολλήσετε στην πολική περιοχή φαίνεται να είναι το καλύτερο στοίχημά μας προς το παρόν.

Τώρα που έχουμε μια θέση για τη βάση του φεγγαριού μας, τι γίνεται με την ίδια την πραγματική βάση; Έχουμε δύο διαδρομές για την κατασκευή ενός οικοτόπου για να ζουν οι αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός επιφανειακού οικοτόπου ή ενός υπόγειου οικοτόπου.

Όταν πρόκειται για μια επιφανειακή βάση, αυτό πιθανότατα θα δούμε στην αρχή της δημιουργίας της πρώτης σεληνιακής βάσης. Κατά την οικοδόμηση ενός οικισμού στην επιφάνεια, οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πώς να προστατέψετε τόσο από τις επικίνδυνες ποσότητες ακτινοβολίας, ελέγχου θερμοκρασίας και μικρομετεωρίτες.

Η έλλειψη παχιάς ατμόσφαιρας στο φεγγάρι έχει ως αποτέλεσμα η επιφάνεια του φεγγαριού να έχει παρόμοιες συνθήκες με το κενό του διαστήματος, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα άκρα της θερμοκρασίας, που μπορεί να κυμαίνονται από 123 ° C έως -153 ° C ανάλογα με το αν είναι ημέρα ή νύχτα, και επικίνδυνες ποσότητες ακτινοβολίας.

Στα τέλη του 2020, ο εκφορτωτής Chang'e 4 moon της Κίνας στην άκρη της Σελήνης μπόρεσε να κάνει μετρήσεις ακτινοβολίας για πρώτη φορά. Διαπίστωσε ότι οι αστροναύτες θα λάβουν δύο έως τρεις φορές περισσότερη ακτινοβολία στη Σελήνη από ότι ένας αστροναύτης επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ή σχεδόν 200 έως 1.000 φορές περισσότερη ακτινοβολία που βιώνει ένα άτομο στη Γη. Είναι ζωτικής σημασίας να το προστατέψετε σε ένα βιότοπο σελήνης, ώστε οι αστροναύτες να μην έχουν ακραίους κινδύνους καρκίνου και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Για την προστασία από αυτό, μαζί με την επίλυση των άλλων θεμάτων των μικρομετεωριτών και του ελέγχου της θερμοκρασίας, πολλοί πρότειναν τη χρήση του εδάφους από τον σεληνιακό regolith ως λύση, η οποία έχει βρεθεί ότι παρέχει σημαντική ποσότητα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία.

Αυτό είναι όπου η in-situ χρήση πόρων θα γίνει βασική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Μία μελέτη συζήτησε την κατασκευή γυαλιού και καθρεφτών από τον προσομοιωτή σεληνιακού regolith, λαμβάνοντας τον regolith και θερμαίνοντάς το χρησιμοποιώντας ακτινοβολία μικροκυμάτων. Το γυαλί βρέθηκε να είναι ελαστικό και οι καθρέφτες, αν είναι ομαλοί και πορώδεις, θα μπορούσαν να αντανακλούν έως και το 85 τοις εκατό του προσβεβλημένου ηλιακού φωτός.

Μια άλλη ιδέα που δημιουργήθηκε από μια ιδιωτική αρχιτεκτονική εταιρεία ήταν η ενσωμάτωση φουσκωτών ενδιαιτημάτων και του σεληνιακού regolith. Ο βιότοπος θα μπορούσε να σταλεί στο φεγγάρι υπό πίεση, και ένα φεγγάρι κελύφους regolith που θα χρησιμεύσει ως προστασία θα χτίστηκε γύρω από το φουσκωτό κομμάτι. Αυτά είναι εξαιρετικά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σεληνιακά υλικά για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζουν οι αστροναύτες.

Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο σκληρά όταν πρόκειται για την κατασκευή μιας υπόγειας βάσης και το βλέπω ως κάτι που θα εξερευνηθεί αργότερα. Ο εντοπισμός και η εκσκαφή των σεληνιακών λάβας, τα κανάλια που σχηματίζονται εντός του φεγγαριού λόγω των βασικών ροών λάβας, θα είναι το μέρος για να ξεκινήσετε με αυτό. Αυτές οι κοιλότητες είναι εξαιρετικές επιλογές, διότι δεν χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κοσμικής και της ηλιακής ακτινοβολίας, των μικρομετεωριτών και του ελέγχου της θερμοκρασίας, καθώς το να είναι υπόγεια θα παρέχει προστασία και μόνωση και έχουν καλή δομική ακεραιότητα.

Η πραγματική εργασία προκύπτει κατά την προσπάθεια εκσκαφής των σωλήνων διατηρώντας παράλληλα αυτή τη δομική ακεραιότητα. Μερικοί πρότειναν τη δημιουργία υλικού που μοιάζει με σκυρόδεμα για να μην καταρρεύσει η επιφάνεια από τον εαυτό της λόγω της βαρύτητας ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον σεληνιακό regolith για να δημιουργήσει μια πιο στιβαρή δομή. Αυτό είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα που πρέπει να ανησυχείτε, καθώς η αποστολή ενός διογκώσιμου οικοτόπου στο φεγγάρι είναι πολύ πιο βιώσιμη από το να ανακαλύψετε πώς να ανασκάψετε έναν σεληνιακό σωλήνα λάβας.

Καθώς δημιουργούμε οικότοπους για να ζουν με ασφάλεια οι άνθρωποι, το επόμενο βήμα είναι να καταστήσει τη Σελήνη βιώσιμη μέσω εξαγωγής υλικών, κυρίως ηλίου-3, σε μέρη όπως η Γη ή ακόμη και ένας μελλοντικός διαστημικός σταθμός που βρίσκεται σε σημείο Lagrangian. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δημιουργία καυσίμων πυραύλων στη Σελήνη και η εκτόξευση από εδώ θα είναι εξαιρετικά επωφελής και φθηνή. Μπορούμε ακόμη να σκεφτούμε τη χρήση μαζικών προγραμμάτων οδήγησης, βασικά ηλεκτρομαγνητικών καταπέλτων, για την εκτόξευση αντικειμένων στο διάστημα χωρίς τη δημιουργία πυραύλων. Όλα αυτά μπορούν τελικά να οδηγήσουν στο να κατασκευαστεί ο πρώτος διαστημικός ανελκυστήρας στη Σελήνη, να γίνει ο απόλυτος σταθμός μεταφοράς φορτίου και να ενισχυθεί η μελλοντική οικονομία της Σελήνης.

Εντάξει, τώρα καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι ανάγκες υποδομής μιας σεληνιακής βάσης. Τι κάνουμε τώρα για να φτάσουμε εκεί;

Το πρόγραμμα Artemis της NASA, που στοχεύει να επιστρέψει ανθρώπους στη Σελήνη, συγκεκριμένα στο νότιο πόλο της, στα τέλη του 2024, προχωρά αργά. Τον Οκτώβριο του 2020, η NASA και επτά άλλοι διαστημικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο υπέγραψαν τα Artemis Accords, μια συνεργασία που θα στοχεύει στη δημιουργία αρχών συνεργασίας που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη σεληνιακή παρουσία. Ο κυρίαρχος πύραυλος Space Launch System (SLS) αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος μετά από πολλές καθυστερήσεις. Ο στόχος μετά το 2024 είναι να έχουμε μια μόνιμη παρουσία σελήνης, κάνοντας αυτό με την κατασκευή του σεληνιακού διαστημικού σταθμού Gateway και στη συνέχεια με την έναρξη του Lunar Surface Asset Deployment το 2028, το πρώτο αληθινό σεληνιακό φυλάκιο που θα υπήρχε.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένες χώρες έχουν άλλα σχέδια για σεληνιακή εξερεύνηση. Στις 21 Μαρτίου 2021, η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας που οδηγεί στη συνεργασία τους για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS). Αυτό το έργο θα εκτείνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2040, με την κατασκευή μιας βάσης κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Μέχρι στιγμής, αυτή είναι κάθε πληροφορία που έχουμε σχετικά με μια μελλοντική σεληνιακή βάση που γίνεται πραγματικότητα. Αργά και σταθερά, οι άνθρωποι θα φτάσουν στη Σελήνη, θα κάνουν αυτά τα βήματα για όλη την ανθρωπότητα για άλλη μια φορά, και ελπίζουμε να μείνουν εκεί, ανοίγοντας το δρόμο για τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορούμε να επεκτείνουμε με επιτυχία την παρουσία μας στο φεγγάρι ή να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε την ανθρώπινη εγκατάσταση έξω από τη βαρύτητα της Γης. Ας δούμε!

Στην φωτογραφία Κρατήρας Malapert (επισημαίνεται με κόκκινο, κοντά στον νότιο πόλο).

https://asgardia.space/news/Living-on-the-Moon-the-future-beckons

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

H NASA θα ερευνήσει την αθέατη πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Τις πρώτες δεκαετίες της διαστημικής εξερεύνησης η αθέατη πλευρά της Σελήνης δεν κέντρισε το ενδιαφέρον των διαστημικών υπηρεσιών και έτσι αυτή η πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια έναν μυστηριακό χαρακτήρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκδήλωσε πριν από λίγα χρόνια την πρόθεση του να δημιουργήσει στον αθέατη πλευρά της Σελήνης μια μεγάλη βάση την οποία ονόμασε «Σεληνιακό Χωριό» αλλά ήταν η Κίνα που έδειξε αποφασιστικότητα και έγινε η πρώτη χώρα που πάτησε το «πόδι» της στην περιοχή του φεγγαριού που εμείς από την Γη δεν βλέπουμε ποτέ. Το 2019 προσεδαφίστηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης ο κινεζικός ρομποτικός εξερευνητής Chang'e 4 που έστειλε τις πρώτες εικόνες από εκεί και πραγματοποιεί έρευνες.

Η NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis όπου θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει άμεσα δύο ερευνητικές αποστολές στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου μας. Θα σταλούν δύο ρομποτικοί εξερευνητές στην αθέατη πλευρά της Σελήνη και στόχος της NASA είναι ο ένας εξ αυτών να εκτοξευθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το ένα ρόβερ θα σταλεί σε μια από τις μυστηριώδεις περιοχές της Σελήνης, την Reiner Gamma. Αρχικά οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ορεινή περιοχή αλλά διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα μόνιμο στρόβιλο που πιθανότατα δημιουργείται από το μαγνητικό πεδίο του δορυφόρου.

Το δεύτερο ρόβερ θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Schrödinger που έχει διάμετρο 320 χλμ. Το ρόβερ διαθέτει ανάμεσα στα άλλα σεισμογράφους που θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά σεισμικές δραστηριότητες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Θα πραγματοποιηθούν επίσης έρευνες για την ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και την κατανομή της θερμότητας στο εσωτερικό της Σελήνης.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα στελέχη της NASA ώστε να συλλέξουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στο μάθουμε πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων αποστολών εκεί και να γνωριζουμε που είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς περιοχές για να προσεληνωθούν οι αστροναύτες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1737786/h-nasa-tha-ereunisei-tin-atheati-pleura-tis-selinis

h-nasa-tha-eksereunisei-tin-atheati-pleura-tis-selinis.jpg.162a3bc3c34f8f49f0ac7dd3843baf9b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας υπερ-επιταχυντής σωματιδίων στην Σελήνη. :cheesy:

Γιατί κάποιοι φυσικοί δεν απορρίπτουν την συζήτηση για την κατασκευή ενός επιταχυντή σωματιδίων στην Σελήνη; Γιατί στην Σελήνη επικρατούν πολλές από τις συνθήκες που απαιτούνται για πειράματα σύγκρουσης σωματιδίων. Τέτοιες είναι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες – απαραίτητες για την λειτουργία των υπεραγώγιμων υλικών στους ηλεκτρομαγνήτες και το σχεδόν κενό που επικρατεί στη Σελήνη για την ανεμπόδιστη κίνηση των επιταχυνόμενων σωματιδίων στον επιταχυντή.

Στην Σελήνη επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Χωρίς ατμόσφαιρα και υδρατμούς, δεν υπάρχει τίποτα για να μεταφέρει τη θερμότητα του ηλιακού φωτός από το ένα μέρος στο άλλο. Την νύχτα, οι θερμοκρασίες φτάνουν στους μείον 73 oC και κατά την διάρκεια της ημέρας, τα πράγματα γίνονται θερμότερα, φτάνοντας πάνω από 38 οC. O πάγος που κρύβεται στις σκιές των σεληνιακών κρατήρων, το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθεί είναι λίγη σκιά. Χωρίς μέσο διάδοσης της θερμότητας (αέρας ή νερό) οι περιοχές που δεν τις βλέπει άμεσα το ηλιακό φως είναι ευχάριστα κρύες. Και οι φυσικοί χρειάζονται αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την λειτουργία των επιταχυντών τους.

Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το γεγονός ότι η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι φυσικοί αφαιρούν τον αέρα από τους επιταχυντές και τους ανιχνευτές τους. Για να επιταχυνθούν τα σωματίδια σχεδόν μέχρι την ταχύτητα του φωτός δεν πρέπει προφανώς να συγκρουστούν με μόρια του αέρα. Και στην Σελήνη επικρατεί δέκα φορές καλύτερο κενό σε σχέση με το κενό που επιτυγχάνουν οι φυσικοί στα πειράματά τους.

Με το ζήτημα της κατασκευής ενός μεγάλου επιταχυντή στη Σελήνη ασχολούνται και οι James Beacham και Frank Zimmermann σε μια πρόσφατη δημοσίευση με τίτλο ‘A very high energy hadron collider on the Moon’. Εξετάζουν την δυνατότητα κατασκευής ενός κυκλικού επιταχυντή (Circular Collider on the Moon=CCM) με μήκος περιφέρειας ∼11000 km! Ένας τέτοιος επιταχυντής θα μπορούσε να φτάσει σε ενέργεια σύγκρουσης πρωτονίων-πρωτονίων (στο σύστημα κέντρου μάζας) έως 14 PeV – χίλιες φορές μεγαλύτερη από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN -, με την ένταση του μαγνητικού πεδίου στους μαγνήτες του να φτάνει στα ∼20 Tesla.

Πολλές από τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή του CCM θα μπορούσαν να προέρχονται απευθείας από τη Σελήνη. Σε ένα από τα προτεινόμενα σενάρια για την κατασκευή του CCM που αναλύονται, περιλαμβάνεται και η ανασκαφή σήραγγας κάτω από την σεληνιακή επιφάνεια για να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας, αλλά και οι βλάβες από την κοσμική ακτινοβολία και τις πτώσεις μετεωριτών. Επιπλέον, ο επιταχυντής θα τροφοδοτείται ενεργειακά από ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης η υλοποίηση ενός ένα τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί παγκόσμια συνεργασία και θα αποτελούσε την αφετηρία για την κατασκευή ενός επιταχυντή σε ενέργειες της κλίμακας Planck (1016 TeV) στο Ηλιακό μας Σύστημα, με ένα ελάχιστο μέγεθος όσο το ένα δέκατο της απόστασης Γης-Ήλιου.

https://physicsgg.me/2021/06/13/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέλεις να «βαφτίσεις» την κούκλα-αστροναύτη που θα πάει στην Σελήνη; :cheesy:

Η NASA προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη μετά από μισό αιώνα. Η αποστολή αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης που διαδέχεται το ιστορικό πρόγραμμα Apollo. Το νέο πρόγραμμα έλαβε το όνομα της αδελφής του Απόλλωνα, της Άρτεμης.

Τo γυναικείο όνομα δόθηκε επίσης για να σηματοδοτήσει την απόφαση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό μας δορυφόρο που προγραμματίζεται για το 2024 στο πλήρωμα να υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που θα πατήσει πρώτη το πόδι της στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα που θα το έχει κάνει.

Η πρώτη αποστολή του προγράμματος θα είναι η Artemis 1 που θα είναι μη επανδρωμένη.Το σκάφος της αποστολής που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη θα συλλέξει δεδομένα που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες αποστολές. Στο σκάφος θα τοποθετηθεί και μια κούκλα σε μέγεθος ανθρώπου που θα παίξει τον ρόλο του αστροναύτη.

Η κούκλα θα είναι εφοδιασμένη με διαφόρων ειδών αισθητήρες οι οποίοι θα καταγράφουν μια σειρά από δεδομένα όπως τις δυνάμεις που θα ασκηθούν επάνω του κατά την διάρκεια της εκτόξευσης και του ταξιδιού (επιτάχυνση, δονήσεις κ.α.) ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει για να είναι πιο άνετο και ασφαλές το ταξίδι των αστροναυτών.

Όμως η NASA δεν θέλει η κούκλα της να είναι ανώνυμη για αυτό διοργανώνει ένα διαγωνισμό ονοματοδοσίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ψηφίσει στο @NASAArtemis στο Facebook, το Instagram ή το Twitter ένα από οκτώ ονόματα που δίνει ως επιλογή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ορισμένα από τα ονόματα είναι ονόματα ατόμων που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην NASA αλλά υπάρχουν και άλλα ανάμεσα στα οποία και το Δήλος, το όνομα του ελληνικού νησιού που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν και ο τόπος γέννησης της Άρτεμης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1738890/theleis-na-baftiseis-tin-koukla-astronauti-pou-tha-paei-stin-selini

koykla-astronaytis.jpg.aace324151d8d33fb167593a3b782b0b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Tουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η Τουρκία έχει φιλόδοξα διαστημικά σχέδια και φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να γίνει διαστημική δύναμη, καθώς σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030. Το ρόβερ, που μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στη διετία 2028-29, θα προσεληνωθεί και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντριρίμ, πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA), μιλώντας στις 16 Ιουνίου στη διεθνή διάσκεψη για την εξερεύνηση του διαστήματος "Global Space Exploration Conference" (GLEX) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σύμφωνα με το Space.com.

Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φθάσουμε στο φεγγάρι».

Ο πύραυλος θα κάνει αρχικά - με διεθνή συνεργασία - μια δοκιμαστική πτήση και πιθανώς «ανώμαλη» προσεδάφιση στη Σελήνη στο τέλος του 2023, έτος που συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 ετών από την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Τούρκοι μηχανικοί θέλουν να συλλέξουν τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου στο τέλος της δεκαετίας να καταστήσουν εφικτή την ομαλή προσελήνωση του ρόβερ.

Η αρχική παρουσίαση του τουρκικού διαστημικού προγράμματος είχε γίνει από τον πρόεδρο Ερντογάν φέτος το Φεβρουάριο, την ίδια μέρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία στον αραβικό και γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ένα σκάφος τους εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη.

Το δεκαετές τουρκικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει και ένα τουρκικό διαστημοδρόμιο, καθώς επίσης την ανάπτυξη ενός εγχώριου δορυφορικού συστήματος, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες, ούτε καν για τον προϋπολογισμό του.

Η Τουρκία έχει επίσης στόχο να στείλει έναν Τούρκο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στα επόμενα χρόνια, για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η TUA, η οποία ιδρύθηκε το 2018, βρίσκεται σε σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις και, όπως είπε, «σε λίγους μήνες αυτές θα ολοκληρωθούν και θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπαίδευσής του».

https://www.naftemporiki.gr/story/1740037/tourkia-sxediazei-na-steilei-rober-sti-selini-kai-astronauti-sto-diethni-diastimiko-stathmo

 

 

Σχολιο:Αληθεια η δικη μας Διαστημικη Υπηρεσια εχει ποτε ασχοληθει να μιλησει με την Roscosmos για την αποστολη Ελληνα Αστροναυτη στον Διεθνη Διαστημικο Σταθμο!

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσαν το πλάνο κατασκευής της βάσης τους στην Σελήνη. :cheesy:

Πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεση του για την δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Στο «Σεληνιακό Χωριό» όπως έχει ονομάσει ο ΕΟΔ αυτή την βάση είχε ανακοινωθεί ότι ενδιαφέρεται ζωηρά και η Κίνα για να συμμετέχει.

Τελικά Πεκίνο και Μόσχα αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στην δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στον φυσικό μας δορυφόρο. Σε μεγάλο διαστημικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη αυτές τις μέρες οι διαστημικές υπηρεσίες Ρωσίας και Κίνας προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν μόνες τους αλλά δηλώνουν ανοικτές σε συνεργασία με άλλες χώρες και αποκάλυψαν ότι ήδη συζητούν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτό το ενδεχόμενο. Ενδιαφέρουν έχουν δείξει επίσης η Ταϊλάνδη, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που κατάφεραν να στείλουν στον Άρη μια ερευνητική αποστολή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η πρώτη φάση του εγχειρήματος θα ξεκινήσει εντός του 2021 με την αποστολή στην Σελήνη ρομποτικών αποστολών που θα είναι σχεδιασμένες για να ερευνήσουν τις περιοχές που μπορεί να φτιαχτεί αυτή η βάση.Αυτές οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια και το 2025 θα γίνει η επιλογή της περιοχής που θα γίνει η βάση. Το 2026 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής χωρίς να υπάρχει ακόμη ημερομηνία ολοκλήρωσης τους.

Δεν θα υπάρξει επανδρωμένη αποστολή που να βοηθήσει στην κατασκευή της βάσης και οι πρώτοι αστροναύτες θα πάνε σε αυτή όταν θα είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει. Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν ότι η βάση θα έχει αποκλειστικά επιστημονικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας διαστημικός σταθμός σε που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στην βάση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1740279/rosia-kai-kina-anakoinosan-to-plano-kataskeuis-tis-basis-tous-stin-selini

rosia-kina-selini.jpg.9bb2ad29ff417f856c6d94122fac91df.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2021 το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου. :cheesy:

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου θα συμβεί η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για φέτος. Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου. Για μια ακόμη το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

https://physicsgg.me/2021/06/23/%ce%b7-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-2021-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81/

supermoon.thumb.png.155e80e0b7e1f551c35a40d17bafb907.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σχέδιο για ρίψη πυραύλων στην Σελήνη για να αποκτήσουμε το νερό της. :cheesy:

Αρχικά πιστεύαμε ότι η Σελήνη είναι ένας εντελώς άνυδρος κόσμος και μόλις πριν από λίγα χρόνια ανακαλύψαμε ότι στο υπέδαφος των πολικών της περιοχών υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή άλλαξε τα δεδομένα ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για την παρουσία του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο.

Η ύπαρξη του νερού και το ενδεχόμενο απόκτησης και αξιοποίησης του διευκολύνει την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη αρχικά με την δημιουργία βάσεων και αργότερα ίσως με την δημιουργία κάποιας αποικίας. Το νερό από το υπέδαφος της Σελήνης, όπως άλλωστε και το παγωμένο νερό που έχει εντοπιστεί στο υπέδαφος του Άρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για κατανάλωση αλλά να γίνει η σχετική επεξεργασία του για να δημιουργηθούν καύσιμα (υδρογόνο) αλλά και το πολύτιμο οξυγόνο για τους κατοίκους των βάσεων.

Η NASA έχει οργανώσει τον διαγωνισμό «Break The Ice Lunar Challenge» με στόχο την συγκέντρωση ιδεών και σχεδίων για το πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο νερό της Σελήνης. Η καλύτερη ιδέα ή σχέδιο θα λάβει βραβείο 500 χιλιάδων δολαρίων και ο νικητής θα ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου. Τρεις αμερικανικές εταιρείες η Masten Space Systems, η Lunar Outpost και η Honeybee Robotics συμμετέχουν από κοινού στον διαγωνισμού με ένα σχέδιο το οποίο θεωρούν υλοποιήσιμο.

Ένα ρόβερ βάρους 800 κιλών πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα πηγαίνει σε σημεία που έχουν εντοπιστεί υπόγεια αποθέματα. Η ιδέα είναι ότι οι πύραυλοι θα δημιουργούν νέους κρατήρες δίνοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στο παγωμένο νερό που θα υπάρχει εκεί.

«Το σύστημα θα μπορεί να δημιουργήσει 12 κρατήρες ημερησίως και κάθε κρατήρας θα μπορεί να δώσει 100 κιλά νερού. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα από 420 χιλιάδες κιλά σεληνιακού νερού ετησίως» αναφέρει σε δήλωση της η Masten Space Systems. Μένει να δούμε αν η NASA θεωρεί καλή ιδέα να μετατραπούν οι πολικές περιοχές της Σελήνης σε πραγματικό σουρωτήρι για να πάρουμε το νερό από εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1745098/sxedio-gia-ripsi-puraulon-stin-selini-gia-na-apoktisoume-to-nero-tis

ripsi-puraulon-selini.jpg.c9f221033369d2612051836af3fe60c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ισραηλινή εταιρεία σε δεύτερη απόπειρα προσεδάφισης στη Σελήνη. :cheesy:

Η ισραηλινή μη κερδοσκοπική εταιρεία που είδε το σκάφος της να συντρίβεται στη Σελήνη πριν από δύο χρόνια εξασφάλισε χρηματοδότηση για νέα απόπειρα, με προορισμό αυτή τη φορά την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Η SpaceIL, η οποία δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά συνεργάζεται με την κρατική ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries) ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων, με την οποία συμπληρώνεται ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. δολαρίων για εκτόξευση το 2024.

Το σκάφος Beresheet («Γένεση») συνετρίβη στο φεγγάρι τον Απρίλιο του 2019 και απέτυχε έτσι να γίνει η πρώτη ιδιωτική αποστολή που φτάνει στη Σελήνη.

Η σεληνάκατος της πρώτης αποστολής παρουσίασε πολλαπλά τεχνικά προβλήματα (Reuters)Φωτ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντέβιντσον, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο «Βάισμαν» του Ισραή, η αποστολή υπέστη μια σειρά από τεχνικές βλάβες, όπως αστοχία του κεντρικού υπολογιστή, δυσλειτουργία του κινητήρα και ζημιά στο σύστημα παρακολούθησης των άστρων που χρησιμοποιείτο για πλοήγηση.

Η νέα αποστολή, με την ονομασία Beresheet 2, θα επιχειρήσει να πετύχει δύο πρωτιές που αφορούν την ελαφρύτερη σεληνάκατο που έχει πετάξει ως σήμερα, βάρος μόλις 60 κιλών, αλλά και την πρώτη διπλή προσσελήνωση.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει τρία τμήματα: το μητρικό σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά από τη Σελήνη και δύο σεληνακάτους που θα προσεδαφιστούν στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπου έχει προσεδαφιστεί μέχρι σήμερα μόνο μια κινεζική αποστολή.

Συγχρηματοδότης θα είναι και αυτή τη φορά ο ισραηλινός – νοτιαφρικανός δισεκατομμυριούχος Μόρις Καν, ο οποίος είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στην πρώτη απόπειρα.

«Το πρόγραμμα Bereshhet είναι η αποστολή της ζωής μου, οπότε αποφάσισα να συμμετάσχω και πάλι. Θα κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να φτάσει το Ισραήλ στη Σελήνη, αυτή τη φορά με μια ιστορική διπλή προσσελήνωση» είπε σύμφωνα με το Associated Press ο Καν, πρόεδρος της SpaceIL.

Σύμφωνα με το Associated Press, χρηματοδότηση προσέφεραν επίσης ογαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Ντάχι και ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Μάρτιν Μόσαλ, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Entrée Capital.

https://www.in.gr/2021/07/12/b-science/space/israilini-etaireia-se-deyteri-apopeira-prosedafisis-sti-selini/

2021-07-11T134901Z_1971248912_RC2DIO9G2RZK_RTRMADP_5_ISRAEL-SPACE-FUNDING.thumb.jpg.097980c3bb60a4b3184a49212bda3655.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης