Jump to content

5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την ερχόμενη Κυριακή, 16η Μαΐου 2021, και ώρα 12:00 – 13:00 διεξάγεται διαδικτυακά η 1η φάση «Αγλαονίκη» του 5ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Δευτερεύων σκοπός είναι η προετοιμασία των μαθητών του Δημοτικού για να συμμετάσχουν αργότερα στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που εδώ και 26 χρόνια διενεργεί η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος τόσο για το Λύκειο, όσο και για το Γυμνάσιο.

Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό γίνονται στον ιστότοπο του Διαγωνισμού: contest.astronomos.gr μέχρι την Πέμπτη, 13η Μαΐου 2021.

Οι περίπου 30 καλύτεροι της 1ης φάσης θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 (αντί της Κυριακής, 13 Ιουνίου 2021) λόγω της παράτασης του σχολικού έτους μέχρι τις 25/6/21, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Τα ονόματα των προκρινόμενων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Τα βραβεία και τα έπαθλα του διαγωνισμού θα είναι δύο τηλεσκόπια (για τον 1ο και τον 2ο νικητή) και ένα ζευγάρι ισχυρά κιάλια (για τον 3ο νικητή) (ευγενική χορηγία του παλαιού πρωτεύσαντα του Διαγωνισμού Αστρονομίας του Λυκείου, κ. Ι. Καμαρέτσου). Θα δοθούν ακόμη αστρονομικά βιβλία των εκδόσεων της Εταιρείας, ενώ θα κληρωθεί και ένα τηλεσκόπιο (ευγενική χορηγία του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης του κ. Δ. Τσάμπουρα) μεταξύ των περίπου 15 μαθητών (εκτός των 2 πρώτων) που θα πετύχουν στη 2η φάση «Υπατία» του διαγωνισμού.

Dimotiko-Diago-AFISA-2021.jpg.93f3a5e8fc7db193869255894fbb1ef0.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακοίνωση διοργανωτών

 

Διπλάσια η συμμετοχή

στην 1η φάση του Διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού

Ακόμη και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

 

Πολύ αυξημένη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών του Δημοτικών Σχολείων στην 1η φάση «Αγλαονίκη» του 5ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, διαδικτυακά, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο. Ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόλις 56 μαθητές, φέτος έλαβαν μέρος σχεδόν διπλάσιοι, με τον αριθμό τους να φτάνει στους 98 μαθητές. Εντύπωση έκανε μάλιστα στην Επιτροπή του Διαγωνισμού ο μαθητής Γαζής Στράτος – Μιχαήλ, που συμμετείχε στο διαγωνισμό από το Τοσίτσαιο – Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αιγύπτου, που ήρθε 28ος κατά σειρά επιτυχίας.

Πρώτος μαθητής της 1ης φάσης του Διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Κουτσουμπάρδης Διονύσιος, του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Καστριτσίου Αχαΐας, δεύτερος ο Παπαδόπουλος Όμηρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριλόφου Θεσσαλονίκης και τρίτος ο Γκίκας Θεόδωρος του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρβάλης Καβάλας. Συνολικά από την 1η αυτή φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 33 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν μέρος στη 2η φάση «Υπατία» που θα διεξαχθεί στο Βόλο, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – πρώην κτίριο Ματσάγγου) την Κυριακή, 11η Ιουλίου 2021, ώρα 12 – 13:30 (αντί της Κυριακής, 13ης Ιουνίου 2021) λόγω της παράτασης του σχολικού έτους μέχρι τις 25/6/21, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας.

Τα βραβεία και τα έπαθλα του διαγωνισμού θα είναι δύο τηλεσκόπια (για τον 1ο και τον 2ο νικητή) και ένα ζευγάρι ισχυρά κιάλια (για τον 3ο νικητή). Τα τρία αυτά έπαθλα είναι ευγενική χορηγία του παλαιού πρωτεύσαντα του Διαγωνισμού Αστρονομίας του Λυκείου, κ. Ιωάννη Καμαρέτσου. Θα δοθούν ακόμη αστρονομικά βιβλία των εκδόσεων της Εταιρείας, ενώ θα κληρωθεί και ένα τηλεσκόπιο (ευγενική χορηγία του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης του κ. Δημητρίου Τσάμπουρα) μεταξύ των περίπου 15 μαθητών (εκτός των 2 πρώτων) που θα πετύχουν στη 2η φάση «Υπατία» του διαγωνισμού.

Μέχρι τώρα στους πέντε διαγωνισμούς από το 2017 έως φέτος, έχουν λάβει μέρος 402 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και βραβεύτηκαν στους τέσσερις προηγούμενους διαγωνισμούς οι 80. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ποσοστό συμμετοχών, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αστρονομία λείπει ως αυτόνομο μάθημα από το πρόγραμμα σπουδών της Α’ βάθμιας (αλλά και της Β’ βάθμιας) εκπαίδευσης.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης