Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Για νευτώνιο τηλεσκόπιο πιστεύετε αξίζει η αναβάθμιση των αλλενοβιδων του δευτερεύοντος καθρέπτη σε Bob Knobs ? Εχω δει απόψεις να διίστανται. Από τη μια ότι κάνουν τη διαδικασία πολύ εύκολη και πιο ασφαλή και από την άλλη ότι το τηλεσκόπιο χάνει ευκολότερα την ευθυγράμμιση αλλά και λόγω της ευκολίας γίνονται απόπειρες ευθυγράμμισης χωρίς να είναι απαραίτητο αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας "πατούρας" στη βάση του δευτερεύοντος...

Σας ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο λιγότερα εργαλεία χρησιμοποιείς τόσο το καλύτερο. Η γνώμη μου είναι ότι οι χειρόβιδες θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε νευτώνειο τηλεσκόπιο από το εργοστάσιο του. Σκέψου μόνο ότι αρκεί μια φορά για να πέσει το κλειδί-κατσαβίδι στο πρωτεύον για να το καταστρέψει. Το αν κάνει πατούρα με τον καιρό στο holder ισχύει αλλά δεν έχει να κάνει με το αν έχεις άλλεν ή χειρόβιδα στην άλλη άκρη. Η άκρη της βίδα επειδή είναι αιχμηρή με τον καιρό φθείρει το holder στα σημεία που πιέζει. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα (το οποίο κι αυτό λύνεται).

 

Όσο για τα Bob's Knobs θεωρώ ότι είναι πανάκριβα και μπορείς να φτιάξεις εύκολα δικά σου και στο μήκος που θέλεις. Νομίζω στα περισσότερα νευτώνεια το holder έχει M4 βίδες. Παίρνεις λοιπόν 3 τέτοιες βιδούλες και κοτσάρεις πάνω σε κάθε βίδα ένα πομολάκι στρογγυλό. Στα Αγγλικά θα το βρεις σαν "knob". Στα ελληνικά λέγεται "μαργαρίτα" ή πομολάκι. Αν δεν βρεις πομολάκι τότε βάζεις 2 ροδέλες και τις σφίγγεις με ένα παξιμάδι στο κεφάλι της βίδας.

 

Το κόστος της τελευταίας λύσης είναι 1-2 ευρώ. Τα Bob's knobs τα βαράει ο άλλος 20$.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως τα είπε ο Δημήτρης παραπάνω. Αν οπωσδήποτε θέλεις κάτι έτοιμο και πιο οικονομικό από τα Bob's knobs, ρίξε μια ματιά εδώ:

 

https://www.ebay.com/itm/332870904906?var=541990340498

 

Επέλεξε 35μμ ύψος για να είσαι καλυμμένος σε ότι τηλεσκόπιο και να έχεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντωμεταξύ, εγώ έχω το SW 130pds και δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτές που έχει ήδη πάνω είναι τύπου bob's knobs.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου;

Πάντως στο ίδιο το site του Βοb, δεν προσφέρονται για το συγκεκριμένο μοντέλο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Σε σχέση με την πατούρα γίνεται με κάποιον τρόπο πχ είδος γυαλοχαρτο να κάνουμε λεία την κατάληξη της βίδας (οπως είναι κάποια βιδάκια σφιγκτήρα) ώστε να επιμηκύνουμε το χρόνο δημιουργίας της ή και να την αποτρέψουμε, ώστε να αποφύγουμε τη λύση μεταλλική ροδέλας που εφαρμόζουν αρκετοί?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να έχεις πιο ομαλή επιφάνεια ο ένας τρόπος είναι αυτός που λες. Θα πρέπει όμως να προσέξεις το σπείρωμα γιατί μπορεί να χαλάσει με το τρίψιμο και να μην βιδώνει μετά η βίδα. Ο άλλος και πιο εύκολος τρόπος είναι να βιδώσεις στην άκρη της βίδας ένα "τυφλό" παξιμάδι. Είναι ένα παξιμάδι που στο ένα του άκρο είναι κλειστό και σχηματίζει σφαιρική επιφάνεια. Αυτό σε συνδυασμό με μια μεταλλική ροδέλα και έχεις φτιάχνεις ένα σύστημα "αθάνατο".

 

.jpg.c4dd48a371aad75a7e6bb4838ced1636.jpg

Τυφλό παξιμάδι

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία ιδέα αλλά φαντάζομαι κάνει για μεγαλύτερα τηλεσκόπια και όχι για τα κοινά "βιομηχανικά" μαζικης παραγωγης εκτός αν υπάρχουν και πολύ μικρά τέτοια τυφλά παξιμάδια. Επίσης λογικά η βίδα μαζί με το παξιμάδι δε θα βιδώνονται σαν ενιαίο κομμάτι στο δευτερεύον αλλά υποθέτω πως πρέπει πρώτα να μπει η βίδα και μετά να έχουμε πρόσβαση στο πίσω μέρος αφού έχει αφαιρεθεί το δευτερεύον για να κουμπώσει πάνω της το παξιμάδι...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε πρωτη φαση ειχα καποια bob knobs των 30mm και τα λειάνα στο κάτω μέρος με γυαλοχαρτο νούμερο 150. Πιστεύω είναι πολύ καλύτερα τώρα από άποψη τραχύτητας. Flat και όχι σφαιρικά βέβαια αλλά τουλάχιστον φαίνονται λεία. Χωρίς κατάληξη σπειρώματος να εξέχει όπως ήταν αρχικά..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης