Jump to content

Πλανήτης Δίας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

NASA: Ο διαστημικός βολιστήρας «Ήρα» αποκαλύπτει τα μυστικά του πλανήτη Δια. :cheesy:

Τα μυστήρια του αέρινου γίγαντα, του πλανήτη που καθορίζει τις ισορροπίες σε ολόκληρο το πλανητικό μας σύστημα, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία που έστειλε στη NASA ο διαστημικό βολιστήρας Ήρα (Juno).

Για πρώτη φορά, έχουμε εικόνα από τις μεγάλες καταιγίδες φωτός και ενέργειας στον Δία, οι οποίες ξεπερνούν σε μέγεθος τον πλανήτη μας.

Οι τεράστιες καταιγίδες φωτός ξεσπούν και στους δύο πόλους του πλανήτη-γίγαντα και είχαν παρατηρηθεί από τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης. Η ανάλυσή τους όμως, από το Juno έδωσε νέα στοιχεία και καταπληκτικές εικόνες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαρτίου στο περιοδικό AGU Advances. Πριν από το Juno, η οπτική που είχαν οι επιστήμονες για το τεράστιο φαινόμενο, ήταν ελλειματική.

«Η παρατήρηση του Δία από τη Γη δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε πέρα ​​από το άκρο, στη σκοτεινή πλευρά των πόλων. Μελέτες από άλλα διαστημικά σκάφη - Voyager, Galileo, Cassini - έγιναν από σχετικά μεγάλες αποστάσεις και δεν πέταξαν πάνω από τους πόλους, οπότε δεν μπορούσαν να δουν την πλήρη εικόνα», δήλωσε ο Bertrand Bonfond, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δεδομένα του Juno είναι μία πραγματική αλλαγή στο επίπεδο των γνώσεων που έχουμε, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στον πλανήτη και πώς γεννιούνται οι καταιγίδες αυτές», πρόσθεσε.

Καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται, η καταιγίδα περιστρέφεται μαζί του και αυτά τα πολύπλοκα και έντονα φωτεινά χαρακτηριστικά μεγαλώνουν και γίνονται πιο φωτεινά, εκπέμποντας στο Διάστημα εκατοντάδες έως χιλιάδες gigawatts υπεριώδους φωτός. Το μεγάλο άλμα στο επίπεδο της φωτεινότητας σημαίνει ότι οι καταιγίδες της αυγής ρίχνουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη ενέργεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία από την τυπική αύρα.

«Όταν κοιτάξαμε ολόκληρη την ακολουθία της φωτεινής καταιγίδας, δεν μπορούσαμε παρά να παρατηρήσουμε ότι μοιάζουν πολύ με έναν τύπο αυρών στη Γη», δήλωσε ο Zhonghua Yao, ένας εκ των μελετητών της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Οι παράδοξες ομοιότητες με τη Γη

Οι καταιγίδες προκύπτουν από σύντομες διαταραχές στη μαγνητόσφαιρα της Γης - την περιοχή του διαστήματος που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη - που απελευθερώνουν ενέργεια υψηλή στην ιονόσφαιρα του πλανήτη. Η ομοιότητα μεταξύ των χερσαίων και των Γιοβών υποτροπών είναι εκπληκτική και αποτελεί παράδοξο επειδή οι μαγνητόσφαιρες του Δία και της Γης είναι ριζικά διαφορετικές. Στη Γη, η μαγνητόσφαιρα ελέγχεται ουσιαστικά από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου - τη ροή φορτισμένων σωματιδίων που ρέουν από τον Ήλιο - με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Η μαγνητόσφαιρα του Δία απαρτίζεται κυρίως από σωματίδια που διαφεύγουν από το φεγγάρι Iώ, το οποίο στη συνέχεια ιονίζεται και παγιδεύεται γύρω από τον γίγαντα του αερίου μέσω του μαγνητικού πεδίου του.

Αυτά τα νέα ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω τις διαφορές και τις ομοιότητες που οδηγούν στο σχηματισμό της αύρας, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση του πώς αυτά τα πιο όμορφα πλανητικά φαινόμενα συμβαίνουν σε κόσμους τόσο εντός του ηλιακού μας συστήματος όσο και εκτός.

«Η δύναμη που διαθέτει ο Δίας είναι καταπληκτική. Η ενέργεια σε αυτές τις καταιγίδες είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο ισχυρός είναι αυτός ο γιγαντιαίος πλανήτης», δήλωσε ο Scott Bolton, κύριος ερευνητής του Juno από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.

«Οι αποκαλύψεις της καταιγίδας είναι μια ακόμη έκπληξη από την αποστολή του Juno, η οποία ξαναγράφει συνεχώς το βιβλίο για το πώς λειτουργεί ο γιγαντιαίος πλανήτης. Με την πρόσφατη επέκταση της αποστολής της NASA, προσβλέπουμε σε πολλές νέες πληροφορίες και ανακαλύψεις», πρόσθεσε ο Σκοτ Μπόλτον.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/970985_nasa-o-diastimikos-volistiras-ira-apokalyptei-ta-mystika-toy-planiti-dia

planet-jupiter.thumb.jpg.3110e9095e9340633d9bd24d961b9b4f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στρατοσφαιρικοί άνεμοι 1.450 χιλιομέτρων την ώρα, μετρήθηκαν στον Δία. :cheesy:

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε για πρώτη φορά στη μέση ατμόσφαιρα του Δία, κοντά στους πόλους του, ανέμους έως 1.450 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτητα η οποία είναι υπερδιπλάσια από τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που έχουν παρατηρηθεί στη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του πλανήτη και τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με τις μέγιστες ταχύτητες που έχουν μετρηθεί στους ισχυρότερους κυκλώνες στη Γη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γάλλο δρα Τιμπό Καβαλιέ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», έκαναν την ανακάλυψη με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA του Νοτίου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Ο Δίας είναι διάσημος για τα πολύχρωμα στροβιλιζόμενα νέφη μετακινούμενων αερίων, μέσω των οποίων οι αστρονόμοι καταγράφουν τους ανέμους στη χαμηλότερη ατμόσφαιρά του. Επίσης, έχουν διαπιστώσει την παρουσία ανέμων στην ανώτερη ατμόσφαιρά του, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι ανάλογο με τα μεσαία ατμοσφαιρικά στρώματα της στρατόσφαιρας, όπου δεν υπάρχουν σύννεφα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη στρατόσφαιρα του Δία σχηματίζονται ισχυρά αέρια ρεύματα, που συμπεριφέρονται ως μία γιγάντια δίνη με διάμετρο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και με ύψος περίπου 900 χιλιομέτρων. Εκτός από τους στρατοσφαιρικούς πολικούς ανέμους, επιβεβαιώθηκε, επίσης, η ύπαρξη ισχυρών στρατοσφαιρικών ανέμων γύρω από τον ισημερινό του Δία, με μέση ταχύτητα περίπου 600 χιλιομέτρων την ώρα.

Πιο αναλυτικές παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας του Δία θα γίνουν από το υπό κατασκευή Υπερβολικά Με γάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του ESO, που θα λειτουργήσει μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/03/1450.htm

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ατμόσφαιρα του Δία από το NASA Hubble :cheesy:

Την τεράστια ατμόσφαιρα που διαθέτει ο πλανήτης Δίας αποτυπώνουν φωτογραφίες του παρατηρητηρίου Gemini North που βρίσκεται στη Χαβάη και το διαστημικό τηλεσκόπιο NASA Hubble.

Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος σε μια σειρά από μήκη φωτός. Οι εικόνες ενώ αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας, που δεν είναι ορατή με το ανθρώπινο μάτι.

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης λεπτομέρειες των ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, όπως τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, τις καταιγίδες και τους τεράστιους κυκλώνες που εκτείνονται σε όλον τον δίσκο του πλανήτη.

Ο πλανήτης Δίας είναι γίγαντας αερίων, με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

Η προβολή πλανητών σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός επιτρέπει στους επιστήμονες να συλλέξουν μη διαθέσιμες με άλλον τρόπο πληροφορίες, όπως τα χαρακτηριστικά καταιγίδων. Οι εικόνες τραβήχθηκαν ταυτόχρονα, στις 11 Ιανουαρίου 2017, ανακοίνωσε η ομάδα.

Οι ορατές και υπεριώδεις προβολές καταγράφηκαν από την Wide Field Camera 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ενώ η υπέρυθρη εικόνα προέρχεται από το Near-InfraRed Imager (NIRI) του παρατηρητηρίου στη Χαβάη.

Οι εκπλήξεις από την παρατήρηση της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας

Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία είναι η πιο μαζική και μελετημένη καταιγίδα στο ηλιακό σύστημα και θεωρείται αρκετά μεγάλη για να «καταπιεί» ολόκληρη τη γη. Στις ορατές και υπεριώδεις εικόνες είναι εμφανής, αλλά είναι σχεδόν αόρατη για τις υπέρυθρες εικόνες. Από την άλλη, οι αντίθετες περιστρεφόμενες ζώνες του Δία είναι ορατές και στις τρεις προβολές.

Η παρατήρηση της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας οδήγησε και σε νέες εκπλήξεις. Η σκοτεινή περιοχή στην υπέρυθρη εικόνα είναι μεγαλύτερη από το αντίστοιχο κόκκινο ωοειδές, στην ορατή εικόνα. Η ασυμφωνία προκύπτει λόγω των διαφορετικών δομών που προέρχονται από διαφορετικά μήκη κύματος. Οι υπέρυθρες εικόνες δείχνουν περιοχές καλυμμένες με πυκνά σύννεφα, ενώ οι ορατές και υπεριώδεις δείχνουν τις θέσεις των χρωμοφόρων. Τα συγκεκριμένα σωματίδια δίνουν στη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδατην ιδιαίτερη απόχρωση, απορροφώντας μπλε και υπεριώδες φως.

Ορατή και η Μικρή Κόκκινη Κηλίδα

Ορατή είναι και η Μικρή Κόκκινη Κηλίδα, στην κάτω δεξιά πλευρά των φωτογραφιών. Η καταιγίδα σχηματίστηκε από τη συγχώνευση τριών καταιγίδων παρόμοιου μεγέθους το 2000 και διαθέτει καθορισμένη κόκκινη εξωτερική περίμετρο σε ορατό φως. Ωστόσο, στις υπέρυθρες φωτογραφίες, η Μικρή Κόκκινη Κηλίδα είναι αόρατη και χάνεται στη μεγαλύτερη ζώνη ψυχρότερων νεφών, που εμφανίζονται σκοτεινά σε αυτήν την προβολή.

Όπως και η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, έτσι και η μικρή διαθέτει χρωμοφόρα στοιχεία, που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κόκκινο χρώμα, λιγότερο ορατή στην υπεριώδη εικόνα.

Πέραν της όμορφης περιήγησης του Δία, οι παρατηρήσεις που προέρχονται από τις φωτογραφίες παρέχουν πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς κάθε μήκος κύματος μπορεί να ανιχνεύει διαφορετικά στρώματα νεφών και σωματιδίων.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/986608_entyposiakes-fotografies-apo-tin-atmosfaira-toy-dia-apo-nasa-hubble-vinteo

dias_3.thumb.jpg.cd5f144d6d61c7e3f43dfc9bb9da4da2.jpg

dias_2.thumb.jpg.b776d0c7fd75cfaa33db5a4e95c4da8f.jpg

dias_1.thumb.jpg.de267dfb5c131b2e11d5e78db2b8166f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε η δεύτερη κηλίδα του Δία. :cheesy:

Το σήμα κατατεθέν του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Πρόκειται για μια κολοσσιαία καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, με διάμετρο τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης που μαίνεται στην επιφάνεια του Δία τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Τα τελευταία 20 έτη το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Δημιουργούνται τέτοιου είδους καταιγίδες οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν την σταθερότητα και διάρκεια της μεγάλης. Η πιο πρόσφατη τέτοια καταιγίδα εντοπίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Κλάιντ Φόστερ που ζει στην Νότιο Αφρική.

Μάλιστα η καταιγίδα ονομάστηκε «Κηλίδα Φόστερ» προς τιμήν του ανθρώπου που την ανακάλυψε. Λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη της νέας κηλίδας το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά από το 2016 το σύστημα του Κρόνου πέταξε εκεί και κατέγραψε φωτογραφίες. Σε αυτές εικονιζόταν μια κηλίδα που είχε σχεδόν σφαιρικό σχήμα και έμοιαζε με μικρό αδελφάκι της μεγάλης.

Δέκα μήνες μετά το Juno επέστρεψε στην Κηλίδα Φόστερ και κατέγραψε νέες εικόνες οι οποίες δείχνουν ότι η έκταση της έχει τριπλασιαστεί αλλά το σχήμα της έχει αλλάξει αποκτώντας το μοτίβο ενός χαοτικού στροβίλου. Η κηλίδα επίσης μετακινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μεγάλης κηλίδας.

«Πολλά φαινόμενα στην πολύ δυναμική ατμόσφαιρα του Δία έχουν κατά βάση μικρή διάρκεια ζωής. Όμως τα στοιχεία από το Juno δείχνουν ότι αυτή η κηλίδα όχι μόνο απομακρύνεται από την μεγάλη αλλά διευρύνθηκε και ανέπτυξε μια σύνθετη δομή χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να επιμείνει και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729814/megalose-kai-metamorfothike-i-deuteri-kilida-tou-dia

183157510_megalose-kai-metamorfothike-i-deuteri-kilida-tou-dia(1).thumb.jpg.7d0536bd324b8bf63dfe833cfda0641d.jpg

discovery-image-methane.thumb.jpg.e9e2e6187dd7ed821affc2b24ce83e89.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ταξίδι στον Δία με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου. :cheesy:

Στις 7 Ιουνίου 2021, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πλησίασε έως 1.038 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του παγωμένου δορυφόρου του Δία Γανυμήδη. Λίγο πιο κοντά, στα 1000 χιλιόμετρα, είχε φτάσει τον Μάιο του 2000, το διαστημικό σκάφος της NASA, Galileo . Στη συνέχεια, στις 8 Ιουνίου, το Juno πραγματοποίησε την 34η πτήση κοντά στον Δία, φτάνοντας σε απόσταση 3.400 χιλιομέτρων πάνω από τα νέφη του γίγαντα πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος Juno στέλνει συνεχώς εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Δία και τους δορυφόρους του. Το βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών που ακολουθεί μας ταξιδεύει στο σύστημα του Δία με την μουσική επένδυση του Βαγγέλη Παπαθανασίου:

Στο βίντεο, το Juno προσεγγίζει αρχικά τον δορυφόρο Γανυμήδη σε απόσταση μόλις 1.038 χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 67.000 χιλιομέτρων την ώρα (ως προς τον Δία). Βλέπουμε από ψηλά ανοιχτόχρωμες περιοχές καθαρού πάγου και σκούρες κηλίδες που σχηματίζονται όταν ο πάγος εξαχνώνεται. Προσπερνώντας τον Γανυμήδη, το Juno χρειάστηκε μόλις 15 ώρες για να διανύσει 1.18 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει λίγο πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα του γίγαντα πλανήτη. Το διαστημικό σκάφος εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής έλξης κινείται τώρα με ταχύτητά που φτάνει μέχρι τα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα. Φαίνονται οι κυκλώνες στον βόρειο πόλο καθώς και ένα τμήμα της λεγόμενης αλυσίδας μαργαριταριών, μια σειρά από οκτώ τεράστιες καταιγίδες που περιστρέφονται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.

Η επόμενη, η 35η κοντινή προσέγγιση του Δία από το Juno, θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιουλίου.

https://physicsgg.me/2021/07/17/%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε νέο δορυφόρο του Δία. :cheesy:

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μια μεγάλη κοινότητα φίλων του Διαστήματος οι οποίοι κάνουν συχνά διαφόρων ειδών ανακαλύψεις και συμβάλλουν γενικότερα στην επιστημονική έρευνα. Εκτός από την χρήση των δικών τους τηλεσκοπίων και άλλων τεχνικών μέσων οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν μέσα στα «σκουπίδια» των ερευνών που κάνουν επιστημονικές ομάδες και στα δεδομένα που συλλέγουν τα επίγεια και διαστημικά όργανα παρατήρησης του Σύμπαντος και παραβλέπονται από τους ειδικούς.

Σε μια τέτοια αναζήτηση ο ερασιτέχνης αστρονόμος Κάι Λάι στις ΗΠΑ ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα δορυφόρο του Δία. Ο Λάι που ασχολείται με την μελέτη δορυφόρων έκανε την ανακάλυψη μελετώντας δεδομένα που είχε συλλέξει μια ερευνητική ομάδα το 2003 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο CFHT στη Χαβάη. Για να την επιβεβαιώσει και να βρει στοιχεία για την τροχιά του διαστημικού σώματος ο Λάι χρησιμοποίησε στην συνέχεια το ιαπωνικό επίγειο τηλεσκόπιο Subaru. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί και από κάποιο επιστημονικό φορέα θα είναι η πρώτη φορά που ένας ερασιτέχνης αστρονόμος ανακαλύπτει κάποιο δορυφόρο ενός πλανήτη.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 79 διαστημικά σώματα που καταγράφονται ως δορυφόροι του Δία αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος. Οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι δεδομένο ότι μπορούν να «συλλάβουν» κάθε είδους και μεγέθους διαστημικούς βράχους οι οποίοι να μετατρέπονται σε δορυφόρους του. Εικάζεται ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη δορυφόροι του Δία τους όποιους δεν έχουμε εντοπίσει ο αριθμός των οποίοι σύμφωνα με κάποιους ειδικούς αφορά μερικές δεκάδες επιπλέον δορυφόρους του πλανήτη ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες δορυφόρους.

Ο νέος δορυφόρος που εντόπισε ο ερασιτέχνης αστρονόμος έλαβε την προσωρινή κωδική ονομασία EJc0061 και ίσως να οργανωθεί όπως σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια κάποια online ψηφοφορία για το όνομα που θα του δοθεί. Ο EJc0061 ανήκει σε μια ομάδα δορυφόρων του Δία που ονομάζεται Ομάδα Κάρμης.

Πρόκειται για μια ομάδα 23 (πλέον) δορυφόρων του Δία που κινούνται σε μία απόσταση μεταξύ 23 και 24.000.000 χιλιομέτρων από αυτόν. Η ομάδα πήρε το όνομα της από το μεγαλύτερο μέλος της την Κάρμη η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία απέκτησε με τον Δία την Βριτομάρτιδα, μια θεότητα προστάτιδα των ψαράδων που λατρευόταν κυρίως στην Κρήτη. Οι δορυφόροι αυτής της ομάδας αναφέρονται ως ανάδρομοι επειδή η τροχιά τους είναι αντίθετη από αυτή του Δία. Η τροχιά τους παρουσιάζει επιπλέον διαφόρων ειδών αστάθειες εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων τους τόσο με τον πλανήτη όσο και με τον ήλιο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1751796/erasitexnis-astronomos-anakalupse-neo-doruforo-tou-dia

dias-feggaria.jpg.6f59bb4967d5772d824b2b013cb57a41.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τριπλή έκλειψη στον Δία. :cheesy:

Τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία μοιάζουν να κάνουν παρέλαση μπροστά από τον γιγάντιο πλανήτη σε εραζιτεχνικό βίντεο που καταγράφει μια σπάνια τριπλή έκλειψη.

Ο Κούνιο Σαγιανάγκι, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χάμπτον στη Βιρτζίνια, στη συνέχεια ένωσε τις εικόνες για να δημιουργήσει το παρακάτω βίντεο.

Κάθε δευτερόλεπτο του βίντεο αντιστοιχεί σε μισή ώρα πραγματικού χρόνο.

Ο Γκο ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι περίμενε για το σπάνιο συμβάν από την αρχή του έτους.

Για έναν παρατηρητή στην επιφάνεια του Δία, οι περιοχές που καλύπτονται από τις σκιές των δορυφόρων θα έβλεπαν μια ολική ή μερική έκλειψη Ηλίου. Για τους αστρονόμους που βλέπουν τον πλανήτη από τη Γη, το φαινόμενο είναι γνωστό ως διάβαση, καθώς κάθε δορυφόρος φαίνεται να διασχίζει τον πολύχρωμο δίσκο του Δία.

Οι διαβάσεις δορυφόρων είναι συχνό φαινόμενο στον Δία, είναι όμως σπάνιο να συμβούν τρεις διαβάσεις ταυτόχρονα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2015, σύμφωνα με τον Σαγιανάγκι, ενώ η επόμενη δεν θα έρθει πριν από το 2032.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία που τραβήχτηκε στην τριπλή διάβαση» είπε ο ερευνητής.

Ο Γκο ήταν τυχερός που μπόρεσε να καταγράψει το φαινόμενο, καθώς οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη μέση της εποχής των μουσώνων και ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος κάθε νύχτα την εβδομάδα της διάβασης. Τελικά ο ουρανός καθάρισε και ο ερασιτέχνης αστρονόμος μπόρεσε να βγάλει έξω το τηλεσκόπιό του.

Για τους παρατηρητικούς, το βίντεο δεν καταγράφει μόνο την τριπλή διάβαση. Στα πρώτα καρέ, ο δορυφόρος Ηώ, κίτρινος από το θειάφι που καλύπτει την επιφάνειά του, διακρίνεται για λίγο πριν περάσει πίσω από τον Δία.

Στη μέση του βίντεο συμβαίνει κάτι πιο ασυνήθιστο: η Ευρώπη περνά ανάμεσα στον Γανυμήδη και τον Δία. Αρχικά εξαφανίζεται πίσω από τον μεγαλύτερο Γανυμήδη –τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος. Όταν η Ευρώπη ξαναεμφανίζεται λίγο αργότερα, περνά μέσα από τη σκιά του Γανυμήδη.

«Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τη σκιά του Γανυμήδη να χωρίζεται στα δύο: η μισή στην Ευρώπη και η άλλη μισή στην επιφάνεια του Δία» σχολίασε ο Γκο.

Η Ευρώπη, ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ και η Ηώ ήταν τα τέσσερα φεγγάρια του Δία που παρατήρησε ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του το 1610. Ήταν η πρώτη φορά που εντοπίζονταν ουράνια σώματα σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, παρατήρηση που δημιούργησε στον Γαλιλαίο την αρχική υποψία ότι η Γη δεν βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος.

Γύρω από τον Δία κινούνται συνολικά 79 φεγγάρια, τα περισσότερα όμως είναι πολύ μικρά.

Ο Γανυμήδης και η Ευρώπη καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα πάγου, κάτω από το οποίο πιστεύεται ότι κρύβονται απέραντοι ωκεανοί που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Στην φωτογραφία η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ διακρίνονται να ρίχνουν τη σκιά τους στον Δία στις εικόνες που τράβηξε στις 15 Αυγούστου ο Κρίστοφερ Γκο, ερασιτέχνης αστρονόμος στις Φιλιππίνες και η μικρή Ευρώπη περνά ανάμεσα στον Δία και τον Γανυμήδη

https://www.tovima.gr/2021/08/26/science/tripli-ekleipsi-ston-dia-theamatiko-vinteo/

Capture-19.jpeg.c7c94dd8efce553d087a7b6f5899ca03.jpeg

jupiter.thumb.jpg.2476736b08123b4faca4e90895b3e962.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Νέος δίσκος εμπνευσμένος από αποστολή της NASA :cheesy:

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφορεί νέο δίσκο που είναι εμπνευσμένος από την αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno, στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Στο νέο άλμπουμ, «Juno To Jupiter», περιλαμβάνονται ήχοι από την εκτόξευση του Juno από τη Γη, σε αρμονία με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στον δίσκο συμμετέχει η σταρ της όπερας από την Ρουμανία, Άντζελα Γκεοργκίου.

«Σκέφτηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Jupiter/Δία και της Ήρας/Juno, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είχαν μία ιδιαίτερη σχέση. Ένιωσα πως έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία μόνο με ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα, ακόμη και την ίδια τη ζωή. Αντιθέτως, για την Ήρα αισθάνθηκα την ανάγκη μιας φωνής. Η Άντζελα Γκεοργκίου εκπροσωπεί αυτή την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Jupiter Hera / Juno, με τρόπο που κόβει την ανάσα», εξηγεί ο συνθέτης.

Η αποστολή Juno είναι μία από τις πιο προκλητικές και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές της NASA, και έχει πάρει το όνομά της από την Ήρα, μητέρα Θεών και ανθρώπων αλλά και γυναίκα του Δία.

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο του διαστημικού σκάφους Juno στην τροχιά του Δία. Το Juno ξεκίνησε το 2011 από τον αεροπορικό σταθμό Cape Canaveral και έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου του 2016. Λόγω της σημασίας του, η αποστολή που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, επεκτάθηκε από τη NASA και τώρα ο Juno θα συνεχίσει την εξερεύνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

https://www.naftemporiki.gr/story/1778631/baggelis-papathanasiou-neos-diskos-empneusmenos-apo-apostoli-tis-nasa \:D/

97631319_baggelis-papathanasiou(4).jpg.7b345b66fef3314e1b187ce7eac0454b.jpg

1846225386_baggelis-papathanasiou(3).jpg.2472359ef900e635b13d9facbe9a6c17.jpg

1565174165_baggelis-papathanasiou(2).jpg.79e3015121e19c3a1f30a80ddc2e3874.jpg

162785221_baggelis-papathanasiou(1).jpg.9879b080a50d6dfcdb6aaab87ef3bcea.jpg

baggelis-papathanasiou.jpg.8ce487d095c0239406afb78cfe7e9009.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δίας: Οι άνεμοι γύρω από τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα επιταχύνονται μυστηριωδώς. :cheesy:

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι τόσο τεράστια που θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρη η Γη μέσα της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντικυκλωνική θύελλα σε όλο το Ηλιακό σύστημα και τώρα μία νέα έρευνα δείχνει πως οι άνεμοι γύρω από τις άκρες της κηλίδας επιταχύνονται μυστηριωδώς. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν χάρη στην εκπληκτική ανάλυση του Hubble και δείχνουν πως από το 2009 έως το 2020 οι άνεμοι έχουν αυξηθεί σε ταχύτητα κατά 8%, περίπου 2.5 χιλιόμετρα την ώρα κάθε χρονιά.

Όταν είδα πρώτη φορά τα αποτελέσματα, αναρωτήθηκα “βγάζει νόημα αυτό;”. Κανείς δεν το έχει δει στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο το Hubble μπορεί να κάνει. Οι συνεχείς παρατηρήσεις του Hubble έκαναν αυτήν την αποκάλυψη δυνατή. – Michael Wong, πλανητικός επιστήμονας του University of California

Οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανέμων. Τα χρωματισμένα σύννεφα στις άκρες της θύελλας φτάνουν πλέον τα 640χλμ/ώρα και η ερώτηση του τι προκαλεί αυτήν την επιτάχυνση, δεν έχει έως τώρα απάντηση. Αποκλείστηκαν όμως ως λόγοι οι άνεμοι από τη γύρω ατμόσφαιρα και οι αλλαγές στη θερμοκρασία διαφορετικών υψομέτρων.

Είναι δύσκολο να κάνουμε διάγνωση καθώς το Hubble δεν μπορεί να δει στη βάση της θύελλας πολύ καλά. Οτιδήποτε κάτω από την κορυφή των νεφών είναι αόρατο στα δεδομένα, αλλά αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι του παζλ που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι τροφοδοτεί τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα και πώς διατηρεί την ενέργειά της.

Οι αστρονόμοι παρατηρούν τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα από το 17ο αιώνα, με συνεχείς παρατηρήσεις από το 1878.

Εφόσον δε διαθέτουμε ένα κυνηγό θυελλών στο Δία, δεν μπορούμε να μετράμε συνεχόμενα τους ανέμους στο σημείο αυτό. Το Hubble είναι το μόνο τηλεσκόπιο που έχει την κάλυψη και την ανάλυση για να καταγράψει τους ανέμους του Δία με τέτοια λεπτομέρεια.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1021070_dias-oi-anemoi-gyro-apo-ti-megali-erythra-kilida-epitahynontai

dias.thumb.jpg.a4934137e753f3ed5934c0854196aa01.jpg

dias-planitis.jpg.089a2e2d3b4feee638db2e26af5e1cd8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αστρονόμοι από την Ιαπωνία κατέγραψαν πρόσκρουση στον πλανήτη Δία. :cheesy:

Ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ιαπωνία, κατέγραψαν ένα διαπλανητικό χτύπημα που δέχθηκε ο πλανήτης Δίας.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο 11ος κομήτης ή αστεροειδής που χτυπά τον διαστημικό γίγαντα από τότε που τα κομμάτια του κομήτη Shoemaker-Levy 9 χτύπησαν τον πλανήτη το 1994.

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα αφού πέντε ερασιτέχνες αστρονόμοι κατέγραψαν ανεξάρτητα μια παρόμοια λάμψη, μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Κο Αριμάτσου του Πανεπιστημίου του Κιότο, κατέγραψαν αυτήν την πιο πρόσφατη φωτοβολίδα στις κορυφές του Δία την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Η λάμψη της έκρηξης κράτησε 4 δευτερόλεπτα

Ο Arimatsu και η ομάδα χρησιμοποίησαν ένα σύστημα παρακολούθησης που ονομάζεται PONCOTS ως μέρος του έργου Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey (OASES) για να κάνουν την ανακάλυψή τους.

Το γεγονός καταγράφηκε στη βόρεια τροπική ζώνη του Δία κοντά στο νότιο άκρο της βόρειας εύκρατης ζώνης σε γεωγραφικό πλάτος +20° βόρεια και γεωγραφικό μήκος 201°.

Από το βίντεο, η έκρηξη διήρκεσε περίπου 4 δευτερόλεπτα. Γίνεται γρήγορα ορατό, διατηρεί ένα σταθερό φως για περίπου 2 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίζεται γρήγορα.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Europlanet, κατά μέσο όρο 6½ αντικείμενα 10 μέτρων και μεγαλύτερα (δηλαδή αρκετά μεγάλα για να καταγράφουν ερασιτέχνες) χτυπούσαν τον Δία κάθε χρόνο. Με τη βοήθεια λογισμικού παροδικής ειδοποίησης όπως το DeTeCt, έχουμε δει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των επιπτώσεων τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερο κοιτάμε, τόσο περισσότερα βλέπουμε.

fzjd7_Pc5AY

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1026862_astronomoi-apo-tin-iaponia-kategrapsan-proskroysi-ston-planiti-dia-foto

FB3eJx1VgAA3G_7.thumb.jpg.0b1bad0b8bbff70cd9d2c630f92b90e1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα βρίσκεται στα βάθη του Δία. :cheesy:

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι μια περιοχή υψηλών πιέσεων, ένα βαρομετρικό υψηλό σύστημα, στην ατμόσφαιρα του Δία που συντηρεί μια αντικυκλωνική θύελλα, τη μεγαλύτερη σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Το φαινόμενο παρατηρείται προσεκτικά από το 1830 αλλά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δημιουργήθηκε 100-200 έτη νωρίτερα. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μελέτες για τα χαρακτηριστικά αλλά και τους μηχανισμούς αυτής της κολοσσιαίας καταιγίδας η έκταση της οποίας αυξομειώνεται. Κάποια στιγμή είχε φτάσει σε έκταση τα 40 χιλιάδες χλμ. ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 16 χιλιάδες χλμ.

Το σκάφος της αποστολής Juno της NASA που εξερευνά το σύστημα του Δία (τον πλανήτη και τους δεκάδες δορυφόρους του) συνέλεξε νέα στοιχεία για την Ερυθρά Κηλίδα που προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως φαίνεται η τρομερή θύελλα ξεκινά από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία και φτάνει σε βάθος 350-500 χλμ. Η ανακάλυψη προκάλεσε έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα αφού η θύελλα έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

«Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι τόσο μεγάλη ώστε μέσα της χωράει η Γη. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Τα ακραία φαινόμενα όπως αυτό προκαλούν πάντοτε το ενδιαφέρον αλλά είναι πολλές φορές και ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Αποτελεί επιστημονικό μυστήριο το πώς μια καταιγίδα μπορεί να έχει τέτοια έκταση και να ταυτόχρονα να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια. Ο Δίας λειτουργεί με παράξενους τρόπους και η αποστολή Juno είναι η πρώτη που καταφέρνει να δει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του.» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης των δεδομένων που έστειλε το σκάφος της αποστολής Juno στην επιθεώρηση «Science».

https://www.naftemporiki.gr/story/1794441/i-megali-eruthra-kilida-brisketai-sta-bathi-tou-dia

erythra-kilida-dias.jpg.9b6e1e89569134656908f6c0473bcdaa.jpg

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Ο Δίας γιγαντώθηκε «τρώγοντας» πλανήτες.

planitis-dias.jpg
 
Μπορεί στον κόσμο της μυθολογίας ο Κρόνος να έτρωγε τα παιδιά του αλλά στον αληθινό κόσμο ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, έφτασε στο μέγεθος του «τρώγοντας» νεογέννητους πλανήτες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα που μελέτησε δεδομένα που έχει στείλει το σκάφος της αποστολής Juno το οποίο μελετά από το 2016 το σύστημα του Κρόνου ανακάλυψε ότι ο μυστηριώδης πυρήνας του πλανήτη έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.Η δημιουργία του Δία αποτελεί ένα γρίφο για τους επιστήμονες και έχουν αναδειχθεί δύο θεωρίες για αυτό το ζήτημα χωρίς να έχει πάρει κάποια το προβάδισμα. Η μια θεωρία αναφέρει ότι περιστρεφόμενα με μεγάλη ταχύτητα νέφη αερίων κατέρρευσαν με τρόπο ανάλογο με αυτόν που η κατάρρευση αερίων σε νεφελώματα προκαλεί τη γέννηση άστρων. Από αυτή την κατάρρευση σχηματίστηκε ο πυκνός πυρήνας του Δία.Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι ο Δίας σχηματίστηκε  μέσω συνεχώς συγκρούσεων διαστημικών πετρωμάτων και πάγου. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να βρει επαρκή στοιχεία που να δείχνουν αν ο πυρήνας του γιγάντιου πλανήτη είναι βραχώδης ή αέριος, τι σχήμα έχει κ.α.Η ερευνητική ομάδα από τα στοιχεία που μελέτησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας του Δία έχει τριπλάσιο μέγεθος από όσο πιστεύεται ότι έχει μέχρι σήμερα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο πυρήνας του Δία αποτελεί το 10% της μάζας του πλανήτη. Οι ερευνητές βάση των δεδομένων που μελέτησαν αναφέρουν ότι ο πυρήνας αποτελεί το 30% του πλανήτη γεγονός που όπως πιστεύουν δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση από το ότι ο Δίας μετά την γέννηση του και καθώς αναπτυσσόταν και το βαρυτικό του πεδίο ισχυροποιούνταν άρχισε να τραβά κοντά του πρωτοπλανήτες (πλανήτες σε εμβρυική κατάσταση) και να τους… καταπίνει με αποτέλεσμα αυτοί οι πρωτοπλανήτες να αποτελέσουν δομικά υλικά του πυρήνα του πλανήτη.Οι ερευνητές προτείνουν και ένα πιο αδύναμο κατά την γνώμη τους αλλά πιθανό σενάριο που έχει να κάνει όχι με πολλούς μικροσκοπικούς πλανήτες αλλά με ένα τεράστιο πλανήτη που συγκρούστηκε με τον Δία και τον τροφοδότησε με τα υλικά του. Είναι διαπιστωμένο ότι ο Δίας αποτελεί τον πλανήτη που από ένα σημείο και μετά αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, στην θέση στην οποία βρίσκονται και σε ορισμένους τουλάχιστον από αυτούς τα χαρακτηριστικά και οι συνθήκες που διαθέτουν. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο Δίας προστάτεψε από ένα σημείο και μετά τη Γη από την συνεχή πτώση στον πλανήτη μας πολλών μεγάλων αστεροειδών επιτρέποντας την ανάπτυξη και διατήρηση συνθηκών φιλικών στη ζωή.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εντοπίστηκαν τρομερές θύελλες στο Δία και η NASA ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μελέτη τους.

dias-thyelles1.jpg
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image

Μια εικόνα από τις εντυπωσιακές θύελλες στο βόρειο πόλο του Δία.

Το διασημότερο χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, είναι η κολοσσιαία αντικυκλωνική θύελλα του πλανήτη, η περίφημη Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα. Όμως δεν είναι η μόνη θύελλα που μαίνεται στον γίγαντα αερίου αφού το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA, που εξερευνά το Δία κατέγραψε πολύ ισχυρές στροβιλοειδείς θύελλες στο βόρειο πόλο του πλανήτη. Το Juno πέρασε από το βόρειο πόλο του Δία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και οι πρώτες εικόνες και στοιχεία για αυτές τις δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.Αυτές οι θύελλες έχουν εκδηλωθεί σε βάθος 50 χλμ. από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία και κάθε μια εξ αυτών έχει έκταση εκατοντάδων χλμ. Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τη μελέτη των δεδομένων για να εντοπίσουν στοιχεία που να φωτίζουν τον μηχανισμό που παράγει αυτές τις θύελλες αλλά και την δυναμική τους η οποία τους προσδίδει αυτά τα εντυπωσιακά μοτίβα και χαρακτηριστικά.Μάλιστα η NASA έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην οποία ζητά τη συμβολή των φίλων του Διαστήματος για τη μελέτη αυτών και άλλων ατμοσφαιρικών δεδομένων που εντοπίζει και καταγράφει με την κάμερα του το Juno. Όποιος διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή μπορεί να πάρει μέρος στις αναλύσεις δεδομένων. Το πρόγραμμα ονομάζεται Jovian Vortex Hunter και σε αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2,400 εθελοντές για την κατηγοριοποίηση και μελέτη περίπου 375 χιλιάδων εικόνων που έχει καταγράψει το Juno από τον Δία και τα φεγγάρια του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εξερευνώντας τα παγωμένα φεγγάρια του Δία

Η διαστημική αποστολή JUICE της ΕSA

 

Ο αστροφυσικός Ηλίας Ρούσσος στην «Κ»: Εξερευνώντας τα παγωμένα φεγγάρια του Δία

Η αποστολή του διαστημοπλοίου JUICE της ESA, που κατασκευάζεται από την Airbus, θα ξεκινήσει το 2023 και αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2030. Θα εξερευνήσει τα τρία μεγαλύτερα φεγγάρια του, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Φωτ. ESA - SJM
Κανονίσαμε να βρεθούμε λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τις διακοπές του στην Ελλάδα και επιστρέψει στη Γερμανία. Ο θάνατος του Διονύση Σιμόπουλου, διακεκριμένου αστροφυσικού και ομότιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, μόλις είχε γίνει γνωστός. Για τον 43χρονο Ηλία Ρούσσο, επίσης αστροφυσικό, ερευνητή πλανητικών επιστημών στο τμήμα Πλανητών και Κομητών του γερμανικού ινστιτούτου Max Planck, ο Σιμόπουλος υπήρξε μορφή σχεδόν μυθική. «Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ αλλά τον είχα γνωρίσει μέσα από το έργο του – από τα βιβλία του και το Ευγενίδειο, φυσικά. Το ενδιαφέρον μου για την αστρονομία σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε από εκείνον. Εφερε τη διαστημική επιστήμη πιο κοντά στους Ελληνες. Η προσφορά του είναι τεράστια. Και δεν χρησιμοποιώ τυχαία ενεστώτα. Και το έργο του και η προσφορά του συνεχίζονται και θα συνεχιστούν – και μετά τον θάνατό του».Η μελέτη του σύμπαντος συνάρπαζε τον κ. Ρούσσο από τότε που ήταν μαθητής του Δημοτικού στην Αθήνα. Θυμάται πόσο μεγάλη εντύπωση του είχε κάνει μια φωτογραφία από το Voyager 2: είχε τραβηχτεί κατά τη διέλευσή του από τον Ποσειδώνα το 1989 και είχε δημοσιευθεί σε δεκάδες έντυπα της εποχής. «Μέχρι τότε, καθώς ήμουν μόλις 10 ετών, είχα την εντύπωση ότι τόσο μακρινοί πλανήτες είναι προσβάσιμοι μόνο μέσω τηλεσκοπίων. Νομίζω πως τότε ουσιαστικά σκέφτηκα –αισθάνθηκα, αν θέλετε– για πρώτη φορά ότι η διαστημική έρευνα θα ήταν το μέλλον μου», λέει.Χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να επιβεβαιωθεί εκείνη η πρώτη «άγουρη» αίσθηση. Συνέβαλαν και δύο νέες αποστολές, με τα διαστημόπλοια Mars Pathfinder και Cassini. Η πρώτη προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Αρη το καλοκαίρι του 1997, η δεύτερη εκτοξεύτηκε προς τον Κρόνο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Τόσο πολύ τον γοήτευσαν, που θεώρησε μονόδρομο το να σπουδάσει Φυσική. Με πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Master από το Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ο Ελληνας επιστήμονας ξεκίνησε την έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του στο Max Planck το 2004, αναλύοντας μετρήσεις από το Cassini, το οποίο λίγους μήνες νωρίτερα είχε μπει σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Βρέθηκε, δηλαδή, στην «καρδιά» του πειράματος της αμερικανικής NASA και του ευρωπαϊκού ESA που είχε θαυμάσει ως πιτσιρικάς. Θέμα τύχης; «Ναι, πράγματι ήμουν τυχερός, γιατί βρέθηκα στο σωστό μέρος τον σωστό χρόνο. Αλλά είχα προσπαθήσει να δημιουργήσω τις συνθήκες, ώστε, αν βρισκόμουν μπροστά στην ευκαιρία, να την αρπάξω. Υπό αυτή την έννοια, μάλλον πήρα ο ίδιος την τύχη μου στα χέρια μου…». Και κάπως έτσι, το Max Planck έγινε επιστημονικό σπίτι του.To Cassini ήταν μια μοναδική αποστολή, γιατί σχεδιάστηκε για να εξερευνήσει συστηματικά και μέσω υψηλής ποιότητας πειραματικών μετρήσεων ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πλανητικό σύστημα με δακτυλίους και δεκάδες φεγγάρια – γνωρίζουμε 62 μέχρι σήμερα. Ποιος ήταν ο δικός του ρόλος; «Συμμετείχα στο πρόγραμμα ως μέλος της ομάδας του Magnetospheric Imaging Instrument (MIMI), ενός από τα 19 πειράματα του Cassini. Η έρευνά μου αφορούσε τη μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος του Κρόνου, τo οποίο διαμορφώνεται από τη μαγνητόσφαιρά του, δηλαδή την περιοχή όπου το μαγνητικό πεδίο που ο ίδιος ο πλανήτης “παράγει” κυριαρχεί του μαγνητικού πεδίου του ηλίου. Το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου παγιδεύει μεγάλες ποσότητες υψηλής ενέργειας φορτισμένων σωματιδίων (π.χ. ηλεκτρόνια, πρωτόνια) διαμορφώνοντας ζώνες ακτινοβολίας κοντά στον πλανήτη και τους δακτυλίους του, παρόμοιες με τις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Αλεν που υπάρχουν γύρω από τη Γη. Με τη μελέτη τους προσπαθούμε να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το κατά πόσον οι φυσικές διεργασίες που τους δίνουν υψηλές ενέργειες έχουν εφαρμογή και σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. στη Γη, στον Δία) ή αν αναδεικνύουν κάποια ιδιαιτερότητα της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου. Η παρακολούθησή τους είναι σημαντική για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον, γιατί αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα των διαστημοπλοίων ή και “θόρυβο” σε πειραματικές μετρήσεις. Και δεύτερον, γιατί αλληλεπιδρούν με το όλο σύστημα του Κρόνου: για παράδειγμα, βομβαρδίζουν τις επιφάνειες και τις ατμόσφαιρες των φεγγαριών του, μεταβάλλοντας τις γεωφυσικές και χημικές τους ιδιότητες, τις οποίες έχουμε παρατηρήσει με άλλα πειράματα στο Cassini ή και με τηλεσκόπια από τη Γη», εξηγεί ο Ηλίας Ρούσσος.
 
Ο αστροφυσικός Ηλίας Ρούσσος στην «Κ»: Εξερευνώντας τα παγωμένα φεγγάρια του Δία-1 Υπάρχει ζωή… εκεί έξω; Με βάση την απλή λογική και τον νόμο των πιθανοτήτων, ναι, αλλά «άλλο οι πιθανότητες, άλλο οι αποδείξεις», λέει ο κ. Ρούσσος. 

Οι προκλήσεις

Τον Απρίλιο του 2023 θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό η αποστολή ενός νέου διαστημοπλοίου, του Jupiter Icy Μoons Explorer (Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία). «JUICE, όπως ο χυμός στα αγγλικά –να ξέρατε πόσοι έχουν διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό το όνομα– ακρωνύμιο, για την ακρίβεια», σχολιάζει γελώντας ο Ελληνας αστροφυσικός. Το JUICE αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2030. Θα κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και των τριών μεγαλύτερων φεγγαριών του: του Γανυμήδη, της Καλλιστώς και της Ευρώπης. «Αυτά τα φεγγάρια ή κάποια από αυτά πιστεύουμε –είμαστε σχεδόν βέβαιοι, δηλαδή, αλλά μένει να το αποδείξουμε– ότι έχουν τεράστιους ωκεανούς νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους. Θα χαρτογραφήσουμε τις επιφάνειές τους, θα αφουγκραστούμε το εσωτερικό αυτών των υπόγειων ωκεανών και θα αξιολογήσουμε κατά πόσον μπορούν να φιλοξενούν εξωγήινη ζωή, έστω σε μικροβιακή μορφή, ή όχι, για να κάνουμε πιο εμπεριστατωμένες μελέτες Αστροβιολογίας», τονίζει ο Ηλίας Ρούσσος, που συμμετέχει στον σχεδιασμό και αυτής της αποστολής, που έχει αρχικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα «τρέχει» και το Europa Clipper, πρόγραμμα της NASA, που επίσης έχει στόχο να εξερευνήσει τους παγωμένους ωκεανούς –αν υπάρχουν– κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης.Δηλαδή μπορεί να υπάρχει ζωή… εκεί έξω; «Είναι κλισέ αυτό που θα πω, αλλά με βάση την απλή λογική και τον νόμο των πιθανοτήτων και με δεδομένο το μέγεθος του σύμπαντος πρέπει να υπάρχει ζωή σε πάρα πολλές μορφές στο Διάστημα. Και στη γειτονιά μας, δηλαδή στο δικό μας ηλιακό σύστημα, και σε άλλους γαλαξίες. Βέβαια, άλλο οι πιθανότητες, άλλο οι αποδείξεις. Οσο κι αν οι αριθμοί είναι με το μέρος μας, χρειαζόμαστε κάτι χειροπιαστό».Τι μας προσφέρουν αυτές οι αποστολές, τελικά; «Δεν πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητά μας από τα δεδομένα που θα προκύψουν από το JUICE, το Europa Clipper ή οποιοδήποτε αντίστοιχο πρόγραμμα», επισημαίνει ο συνομιλητής μου. «Ομως απαντούν –αυτός είναι ο στόχος, τουλάχιστον– στο θεμελιώδες ερώτημα της ανθρωπότητας: πώς λειτουργεί το σύμπαν; Eπιπλέον, υπάρχουν και τα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα παράπλευρα οφέλη της διαστημικής έρευνας, όπως τα τεχνολογικά επιτεύγματα που προκύπτουν και τα οποία είναι σημαντικά και πολύ χρήσιμα. Σε κάθε περίπτωση, το σύμπαν δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Και ο άνθρωπος είναι ανυπόμονος, θέλει τα πάντα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο, με τον λιγότερο κόπο. Καθήκον της έρευνας είναι να περιορίσει, όσο γίνεται, αυτή την τάση…».Το κομμάτι του σχεδιασμού, πάντως, φαίνεται πως ενδιαφέρει περισσότερο τον Ηλία Ρούσσο από οτιδήποτε άλλο στη δουλειά του. «Ναι, δεν θα το κρύψω», επιβεβαιώνει. «Εχουμε πλέον τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε κάποια από τα συστήματα τα οποία μέχρι τώρα –επί αιώνες– μόνο παρατηρούσαμε με τηλεσκόπια. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον μπορούμε να πάμε σε κάποιους πλανήτες, προσεδαφιζόμαστε στην επιφάνειά τους, κάνουμε δειγματοληψία, δεν τους παρατηρούμε απλώς. Είναι συναρπαστικό το πώς σχεδιάζονται τέτοιες, τόσο πολύπλοκες και απαιτητικές αποστολές. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας ήθελα να γίνω και είμαι ευτυχής που το πέτυχα. Το Διάστημα είναι για μένα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και ερωτημάτων, παντού βλέπω άλυτα προβλήματα στα οποία προσπαθώ να βρω λύση. Είναι η μουσική μου!».

Ο αστροφυσικός Ηλίας Ρούσσος στην «Κ»: Εξερευνώντας τα παγωμένα φεγγάρια του Δία-2 Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάποια από τα φεγγάρια του Δία έχουν ωκεανούς νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους – και ίσως μορφές ζωής. Φωτ. ESA – SJM

Τουρισμός στο Διάστημα

Τον ρωτώ αν θα συμμετείχε σε μια επανδρωμένη αποστολή, αν του δινόταν η ευκαιρία. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το ονειρεύομαι. Αλλά δεν είναι απλά τα πράγματα. Ενα ταξίδι στη Σελήνη διαρκεί περίπου τρεις ημέρες. Για να φτάσουμε, όμως, στον Δία, για παράδειγμα, χρειαζόμαστε δεκαετίες – άρα πολύ μεγαλύτερα διαστημόπλοια, πανάκριβα, με πάρα πολλές δυνατότητες». Και ανθρώπους διατεθειμένους να ζήσουν σε ένα διαστημικό σκάφος για τόσο μεγάλο διάστημα, προσθέτω.«Αυτό δεν είναι δύσκολο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο», διαφωνεί ο κ. Ρούσσος. «Οταν σπούδαζα στη Γαλλία, είχα καθηγητή τον Νικολάι Πολιαρένκο, εκ των σχεδιαστών των πρώτων σοβιετικών σκαφών προσεδάφισης στη Σελήνη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Ηταν τόσο μεγάλες οι τεχνικές δυσκολίες, όπως μας έλεγε, που, αν ήθελαν να νικήσουν τους Αμερικανούς στη διαστημική κούρσα, έπρεπε να αποδεχτούν ότι όποιος πήγαινε στη Σελήνη πιθανότατα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει, θα έμενε εκεί. Και όμως, υπήρχαν πάρα πολλοί εθελοντές. Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, για να επιστρέψω στο αρχικό σας ερώτημα, μάλλον ως τουρίστας θα ταξιδέψω κάποια στιγμή στο Διάστημα. Ηδη γίνεται, απλώς είναι τόσο υψηλό το κόστος που αποτελεί προνόμιο μιας μικρής ελίτ. Ελπίζω να γίνει σε μερικά χρόνια πιο προσιτό και να το προλάβω…».Η κουβέντα μας θα κλείσει με ένα υποθετικό ερώτημα: Αν μπορούσε να συναντήσει κάποιον από τους επιστήμονες που άνοιξαν δρόμους στην αστροφυσική και δεν είναι πια εν ζωή, ποιον θα επέλεγε; «Τον Αμερικανό φυσικό Τζέιμς βαν Αλεν· από εκείνον πήραν το όνομά τους οι ζώνες ακτινοβολίας που βρίσκονται γύρω από τη Γη. Ηταν επιβλέπων καθηγητής του κ. Κριμιζή, ο οποίος μου έχει πει ότι ο λόγος του ήταν καθηλωτικός, κάθε συζήτηση μαζί του ήταν σαν διάλεξη γεμάτη πολύτιμες γνώσεις. Θα ήθελα πολύ να τον έχω γνωρίσει. Θα του έκανα πολλές ερωτήσεις για την “αυγή” της διαστημικής εξερεύνησης, στην οποία συνέβαλε όσο λίγοι».

Ελληνες του Διαστήματος

Υπάρχουν πολλοί Ελληνες στον χώρο της διεθνούς διαστημικής επιστήμης; «Ναι και μάλιστα συμμετέχουν σε προγράμματα διαστημικής έρευνας με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό, με κορυφαίο εκπρόσωπό τους τον δρα Σταμάτη Κριμιζή», απαντάει ο Ηλίας Ρούσσος. «Υπάρχουν όμως και στη χώρα μας ιδρύματα που παράγουν αξιόλογο έργο και υψηλής ποιότητας έρευνα, όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πάτρας και Θράκης, η Ακαδημία Αθηνών. Καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας, κυρίως μέσω της συνδρομής μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Η ελληνική διαστημική κοινότητα είναι αρκετά ισχυρή και ανταγωνιστική, αλλά διάσπαρτη, με τις επιτυχίες της να είναι κυρίως απόρροια πρωτοβουλιών μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένης στρατηγικής από το ελληνικό κράτος».

https://www.kathimerini.gr/society/562006078/o-astrofysikos-ilias-royssos-stin-k-exereynontas-ta-pagomena-feggaria-toy-dia/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η εκπληκτική 3-D πλευρά του Δία (βίντεο)

dias-3d.jpg
NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstäd
Το 2016 έφθασε στον Δία το σκάφος της αποστολής Juno της NASA. Το σκάφος παρατηρεί και εξερευνά αυτά τα έξι χρόνια τόσο τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος όσο και πολλά από τα δεκάδες φεγγάρια του. Οι εικόνες και τα δεδομένα που έχει καταγράψει έχουν αποκαλύψει μια σειρά από άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές τόσο του γίγαντα αερίου όσο και των δορυφόρων του. Έχουν επίσης αποκαλυφθεί νέα στοιχεία για την σχέση του πλανήτη με τα φεγγάρια του και τα διάφορα φαινόμενα που παράγονται από τις βαρυτικές και άλλες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα τους.Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης που διεξάγεται στη Γρανάδα στην Ισπανία ο Τζέραλντ Εϊχσταντ που ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται σε τρισδιάστατη απεικόνιση τα νέφη του Δία και οι κολοσσιαίες χαοτικές καταιγίδες που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα του.

«Η αποστολή Juno μας προσφέρει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον Δία με τρόπους που είναι αδύνατο να το κάνουμε με τα επίγεια τηλεσκόπια. Με τη βοήθεια του σκάφους της αποστολής μπορούμε να κοιτάζουμε τα νέφη και τα χαρακτηριστικά τους από διαφορετικές πλευρές και γωνίες ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει την τρισδιάστατη παρουσίαση των μοτίβων των ανώτερων στρωμάτων των νεφών του Δία. Οι υπέροχες χαοτικές καταιγίδες το Δία ζωντανεύουν σε αυτές τις εικόνες παρουσιάζοντας τα νέφη που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και ύψη» αναφέρει ο Τζέραλντ Εϊχσταντ που υποστηρίζει ότι οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν νέα στοιχεία για τους ατμοσφαιρικούς μηχανισμούς του Δία όσο και για την χημική τους σύσταση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1908082/i-ekpliktiki-3-d-pleura-tou-dia-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα θα εκτοξεύσει ταυτόχρονα αποστολές σε Δία και Ουρανό (βίντεο)

kina-diastima.jpg
 
Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα δεν σταματά να εκπλήσσει τόσο με τον όγκο των προγραμμάτων και αποστολών του όσο και με το εύρος τους αλλά και τους φιλόδοξους στόχους τους. Στελέχη του Κέντρου Σεληνιακής Εξερεύνησης και Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει η οργάνωση μιας αποστολής που ονομάζεται Tianwen 4.Η αποστολή αυτή σχεδιάζεται να γίνει τέλος της δεκαετίας και θα περιλαμβάνει την εκτόξευση δύο διαστημικών σκαφών. Το ένα σκάφος που θα έχει μεγαλύτερο μέγεθος θα μεταφέρει μαζί του το δεύτερο μικρότερο σκάφος. Αξιοποιώντας τις βαρυτικές δυνάμεις της Γης και της Αφροδίτης το σκάφος θα πάρει απαραίτητη ώθηση για να ταξιδέψει στον Δία. Όταν φτάσει στον γίγαντα αέριου του ηλιακού μας συστήματος το μεγαλύτερο σκάφος θα απελευθερώσει το μικρότερο για να ξεκινήσει από εκεί το ταξίδι του στον Ουρανό.Το μεγαλύτερο σκάφος θα εξερευνήσει το σύστημα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιτελείς της αποστολής θέλουν να μελετήσουν καλύτερα την Καλλιστώ, τον δεύτερο σε μέγεθος δορυφόρο του Δία και τρίτο μεγαλύτερο από όλους τους δορυφόρους πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Για αυτό το σκάφος της αποστολής θα τεθεί κάποια στιγμή σε τροχιά γύρω από την Καλλιστώ η επιφάνεια της οποίας καλύπτεται από πάγο αλλά και κρατήρες. Το δεύτερο μικρότερο σε μέγεθος σκάφος θα ταξιδέψει στον Ουρανό για να εξερευνήσει το σύστημα του έβδομου κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο πλανήτη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αύριο η πλησιέστερη προσέγγισή του Δία στη Γη από το 1963.

Κύμα ζέστης 700 βαθμών Κελσίου στον Δία | tanea.gr

 

 

dias.png?w=1024 Η θέση του Δία στον νυχτερινό ουρανό στις 24/8/2022, 11:40 μμ

Ο Δίας θα πλησιάσει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τη Γη πιο κοντά από κάθε άλλη φορά εδώ και 59 χρόνια (από το 1963), σε απόσταση  σχεδόν 591,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, οπότε όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση του τα επόμενα βράδια, καθώς ήδη είναι το φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Μάλιστα τη Δευτέρα ο Ήλιος, η Γη και ο Δίας θα ευθυγραμμιστούν σχεδόν τέλεια, σε ένα συμβάν που λαμβάνει χώρα κάθε 13 μήνες και λέγεται αντίθεση του Δία. Στη συνέχεια, ο Δίας θα απομακρυνθεί σταδιακά από τον πλανήτη μας και θα φαίνεται ολοένα πιο αχνός.Ο Δίας έχει διάμετρο σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη από της Γης, φθάνοντας τα 142.984 χιλιόμετρα, ενώ χρειάζεται σχεδόν 12 χρόνια για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ήλιου (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του). Από την άλλη, μια περιφορά γύρω από τον εαυτό του (η διάρκεια της μέρας του) διαρκεί μόνο δέκα ώρες, μια ταχύτητα εντυπωσιακή για τόσο μεγάλο πλανήτη. Μεταξύ άλλων, ο Δίας διαθέτει ένα αχνό σύστημα δακτυλίων από μυριάδες σωματίδια σκόνης και – όπως η Γη – ένα μαγνητικό πεδίο, μια τεράστια σχήματος ντόνατ ζώνη ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που κυκλώνει τον πλανήτη. Από τους περίπου 80 δορυφόρους του διαφόρων μεγεθών οι τέσσερις πιο μεγάλοι και γνωστοί, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο πριν 412 χρόνια, είναι η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ. Ένα απρόσμενο «κύμα καύσωνα» με θερμοκρασία 700 βαθμών Κελσίου, το οποίο έχει μήκος 130.000 χιλιομέτρων – σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης – ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην ατμόσφαιρα του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο ‘Europlanet Science Congress’ στη Γρανάδα της Ισπανίας έγινε από τον Τζέημς Ο’Ντόναχιου της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Η ατμόσφαιρα του Δία, που είναι διάσημη για τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες καταιγίδες της, είναι επίσης αναπάντεχα καυτή, εκατοντάδες βαθμούς πάνω από ό,τι προβλέπουν τα θεωρητικά μοντέλα. Ο γιγάντιος αέριος πλανήτης απέχει εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και δέχεται μόνο το 4% της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τη Γη. Έτσι, θεωρητικά, η ανώτερη ατμόσφαιρα του θα έπρεπε να έχει θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου, όμως τα νέφη στην κορυφή της έχουν μετρηθεί να έχουν πάνω από 400 βαθμούς για λόγους που δεν είναι σαφείς. Όπως και στη Γη, στον Δία υπάρχει σέλας στους πόλους του λόγω του ηλιακού ανέμου. Ενώ όμως στη Γη το πολικό σέλας είναι πρόσκαιρο και συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει έντονη ηλιακή δραστηριότητα, στον Δία το σέλας στους πόλους του είναι μόνιμο και με μεταβαλλόμενη ένταση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το σέλας ο πιθανός μηχανισμός που εξηγεί τις υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα γύρω από τους πόλους του Δία. Στη συνέχεια, οι ισχυροί άνεμοι αναλαμβάνουν να διασπείρουν αυτή την καυτή θερμοκρασία γύρω από όλο τον πλανήτη. Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι το εν λόγω θεαματικό «κύμα καύσωνα» ταξιδεύει με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Δία. 

https://physicsgg.me/2022/09/24/αύριο-η-πλησιέστερη-προσέγγισή-του-δί/

 
 
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το μέγεθος των δορυφόρων του Δία.

Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 80 φυσικών δορυφόρων του Δία, εκ των οποίων οι 57 έχουν ονομαστεί επίσημα. Ο Δίας είναι ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με τους περισσότερους δορυφόρους. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι οι τέσσερις δορυφόροι του Γαλιλαίου, ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη. Ανακαλύφθηκαν το 1610 και ήταν τα πρώτα σώματα που βρέθηκαν να περιστρέφονται γύρω από ένα ουράνιο σώμα που δεν ήταν ούτε η Γη, ούτε ο Ήλιος.

moonjupiter_fattinnanzi_960.jpg?w=700 Η Σελήνη και δίπλα της ο Δίας με τους 4 μεγαλύτερους φυσικούς δορυφόρους του – με τη σειρά απόστασης από τον ΔίαΙώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ. Αυτοί οι 4 δορυφόροι ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610. Είναι ορατοί με ένα καλό ζευγάρι κιάλια ή με το απλούστερο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

Από το τέλος του 19ου αιώνα, έχουν βρεθεί δεκάδες μικρότεροι δορυφόροι του Δία και έχουν λάβει τα ονόματα εραστών, κατακτήσεων ή θυγατέρων του θεού Δία. Στο βίντεο που ακολουθεί συγκρίνονται τα μεγέθη των δορυφόρων του Δία με φόντο την πόλη της Νέας Υόρκης:

https://physicsgg.me/2022/10/06/το-μέγεθος-των-δορυφόρων-του-δία/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ολική έκλειψη του πλανήτη Δία από τον Δείμο.

Ο δορυφόρος του Άρη Δείμος συναντά τον Δία και τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του

Το παραπάνω βίντεο προέκυψε από μια σειρά 80 διαδοχικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Express στις 14 Φεβρουαρίου 2022. Σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε την ακανόνιστη μορφή του Δείμου, με την βραχώδη επιφάνεια του και τους κρατήρες του.Στο βάθος βλέπουμε τον Δία και τους τέσσερις δορυφόρους του Γαλιλαίου. Ο Δίας είναι η μεγάλη φωτεινή λευκή κηλίδα περίπου στο μέσον του πλάνου. Οι δορυφόροι του Δία φαίνονται σαν μικρές λευκές κηλίδες φωτός. Ας σημειωθεί ότι απόσταση μεταξύ του Mars Express και του Δία είναι περίπου 745 εκατομμύρια χιλιόμετρα.Αρχικά, ο Δείμος περνά μπροστά από τα φεγγάρια του Δία, Ευρώπη και Γανυμήδη (αριστερά), στην συνέχεια μπροστά από τον Δία (μεγάλος λευκός κύκλος) την Ιώ και την Καλλιστώ (δεξιά).Από τότε που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη το 2003, το Mars Express μελετά την γεωλογία του πλανήτη και τους δύο δορυφόρους του Φόβο και Δείμο.

https://physicsgg.me/2022/10/18/ολική-έκλειψη-του-πλανήτη-δία-από-τον-δ/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

O Δίας μόλις ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό φεγγαριών.

Το Ηλιακό Σύστημα τραντάζεται συθέμελα από τη μεγάλη ανατροπή.Ο Δίας μόλις ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό γνωστών φυσικών δορυφόρωνΤουλάχιστον για την ώρα, αφού o πόλεμος μεταξύ των δύο γιγάντων μπορεί να μην έχει ακόμα κριθεί.Σύμφωνα πάντως με τον τελευταίο απολογισμό, τα φεγγάρια του Δία αυξάνονται από τα 80 στα 92, αφήνοντας πίσω τον Κρόνο που περιτριγυρίζεται από 83 γνωστούς δορυφόρους.Τα 12 νέα φεγγάρια του Δία ανακαλύφθηκαν πριν από το 2019, μόλις τώρα όμως αναγνωρίστηκαν επίσημα

https://www.minorplanetcenter.net/iau/services/MPEC.html

 ως δορυφόροι από το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας.

EmbeddedImage-600x388.jpg

Κάθε χρωματιστή γραμμή αντιστοιχεί στην τροχιά ενός δορυφόρου του Δία. Το διάγραμμα δεν είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες ανακαλύψεις (Scott Sheppard)

Όπως αναφέρει το Sky & Telescope,

https://skyandtelescope.org/astronomy-news/astronomers-find-a-dozen-more-moons-for-jupiter/

όλοι νέοι δορυφόροι είναι μικροί, με διάμετρο μερικών χιλιομέτρων. Κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τον Δία και χρειάζονται περισσότερο από 340 ημέρες για να συμπληρώσουν μια περιφορά.Μάλιστα 9 από τα νέα φεγγάρια κινούνται ανάποδα, στην αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι ο πλανήτης και οι περισσότεροι δορυφόροι του.Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι πρόκειται για αδέσποτους αστεροειδείς που παγιδεύτηκαν σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

jpegPIA01299.width-1440-600x195.jpg

Τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, γνωστά ως δορυφόροι του Γαλιλαίου. Από αριστερά, κατά σειρά απόστασης από τον Δία: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ (NASA/JPL/DLR)

Όπως εξηγεί ο Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie, ο αστρονόμος που ανακάλυψε τα περισσότερα νέα φεγάρια, όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας μικρός δορυφόρος στον Δία, τόσο πιο δύσκολο είναι να παρατηρηθεί, καθώς χάνεται εύκολα στη λάμψη του φωτός που ανακλάται από τον ίδιο τον πλανήτη.Επιπλέον, για να αναγνωριστεί ένα σώμα ως δορυφόρος πρέπει να παρατηρηθεί να συμπληρώνει τουλάχιστον μία περιφορά ώστε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ότι βρίσκεται πράγματι σε τροχιά.Ο Δίας, πάντως, δεν αποκλείεται να χάσει και πάλι τα σκήπτρα.Πρόσφατη μελέτη 

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac0979

υπολόγιζε ότι ο Κρόνος περιτριγυρίζεται από περισσότερα σώματα με διάμετρο άνω των 3 χιλιομέτρων, πολλά από τα οποία είναι θραύσματα αρχαίων συγκρούσεων.Αν όλα αυτά τα αντικείμενα αναγνωριστούν ως φεγγάρια, ο Κρόνος θα επιστρέψει στην κορυφή.Οι έρευνες συνεχίζονται.

https://www.in.gr/2023/02/03/b-science/space/o-dias-molis-kseperase-ton-krono-se-arithmo-feggarion/

image_5608_2e-Jupiter-1024x630.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ανιχνεύθηκε πολύχρωμο σέλας στους δορυφόρους του Δία.

…. Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ

jupiter-aurora-1.jpg Εντυπωσιακή φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στην οποία φαίνεται το σέλας στον έναν πόλο του Δία

Η Γη δεν προσφέρει το μοναδικό προνόμιο στο ηλιακό μας σύστημα να μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα πολύχρωμο σέλας. Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει ορατό σέλας και στους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σέλας στους δύο τελευταίους, ενώ νέα χαρακτηριστικά του εντυπωσιακού ατμοσφαιρικού φαινομένου ανιχνεύθηκαν στα δύο πρώτα φεγγάρια. Σέλας υπάρχει και σε άλλα ουράνια σώματα, αλλά συνήθως σε μήκη κύματος που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει.Χρησιμοποιώντας το διαμέτρου δέκα μέτρων οπτικό-υπέρυθρο τηλεσκόπιο Κεκ στο όρος Μαουνακέα της Χαβάης, οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πλανητικής επιστήμης «Planetary Science Journal»,

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac85b0

με επικεφαλής την καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) 

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/acb53c

Κάθριν ντε Κλέερ, ανέφεραν ότι σε όλες τις περιπτώσεις το σέλας προκαλείται από το ισχυρό γιγάντιο μαγνητικό πεδίο του γιγάντιου πλανήτη Δία.Το σέλας στα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια έχει ομοιότητες με εκείνο στους πόλους της Γπικρατεί στο σέλας τους ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που λάμπει σχεδόν 12 φορές περισσης, αλλά τα αέρια στους δορυφόρους του Δία είναι πολύ πιο αραιά, με αποτέλεσμα να εότερο από το πράσινο που επικρατεί στον δικό μας πλανήτη.Στην Ιώ ηφαιστειακής προέλευσης στήλες αερίων και σκόνης, τεράστιες σε μέγεθος, φθάνουν σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων και επειδή περιέχουν διάφορα άλατα, προσδίδουν στο σέλας εκεί επιπρόσθετα χρώματα, ιδίως μια κιτρινωπή-πορτοκαλόχρωμη ανταύγεια που θυμίζει τον νυχτερινό φωτισμό στις πόλεις της Γης.«Η φωτεινότητα των διαφορετικών χρωμάτων σε ένα σέλας μάς λέει από τι πιθανώς αποτελούνται οι ατμόσφαιρες αυτών των φεγγαριών. Βρήκαμε ότι το μοριακό οξυγόνο, όπως αυτό που αναπνέουμε εδώ στη Γη, είναι ίσως το βασικό συστατικό στις ατμόσφαιρες αυτών των παγωμένων δορυφόρων», δήλωσε η ντε Κλέερ. Από την άλλη, μηδαμινές είναι οι ενδείξεις για υδρατμούς, παρόλο που εκτιμάται ότι τρεις μεγάλοι δορυφόροι του Δία περιέχουν ωκεανούς υγρού νερού κάτω από την παχιά παγωμένη επιφάνειά τους.Καθώς το μαγνητικό πεδίο του Δία έχει μια κλίση, το σέλας στους δορυφόρους του αλλάζει σε φωτεινότητα, καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται.

https://physicsgg.me/2023/02/17/ανιχνεύθηκε-πολύχρωμο-σέλας-στους-δο/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ελληνίδα φοιτήτρια έφτιαξε «διαστημικό» κοκτέιλ για την επερχόμενη αποστολή της ESA στο Δία.

20230322-696x930.jpg

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο διαστημικό διαγωνισμό για την αποστολή JUICE που ξεκινά το ταξίδι της σε λίγες μέρες.Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για την αποστολή JUICE που είναι προγραμματισμένη να εκτοξευτεί στις 13 Απριλίου το σκάφος της οποίας θα μελετήσει το Δία και ορισμένα από τα φεγγάρια του που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια σημαντική αποστολή αφού ανάμεσα στα άλλα θα καταγραφούν δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο σύστημα του Δία.
Η ESA οργάνωσε ένα διαγωνισμό στον οποίο κάλεσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν χυμό (juice) εμπνευσμένο φυσικά από το όνομα της αποστολής. Στις δέκα καλύτερες δημιουργίες εντάσσεται και μια ελληνική, της φοιτήτριας, Ελένης Κουτσιώνα. Η διαστημική αποστολή πάντως δεν έχει δανειστεί το όνομά της από κάποιον χυμό. Ο τίτλος της αποτελεί σύντμηση του «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία»). Η πρωτοποριακή αποστολή αναμένεται να φτάσει στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία, σε οκτώ χρόνια για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις και θα κάνει για τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους του, δηλαδή τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη αποστολή που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.Η ESA προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να φτιάξουν ένα mocktail, ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ δηλαδή, και ο νικητής τής πιο ευφάνταστης συνταγής θα προσκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του JUICE. Κατατέθηκαν 70 συμμετοχές και οι συμμετέχοντες άντλησαν έμπνευση από το διαστημικό σκάφος, την Γαλλική Γουιάνα από όπου θα εκτοξευθεί, τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής, τα ουράνια σώματα που θα επισκεφθεί και γενικότερα το ταξίδι στο Διάστημα.Δημιούργησαν πρωτότυπους χυμούς, smoothies, κρύους καφέδες και παγωμένα τσάγια και όπως σημειώνει η ESA στη σχετική ανακοίνωσή της «αναδημιούργησαν την εσωτερική δομή των φεγγαριών με στρώσεις από παγωμένα φρούτα, πάγο και γιαούρτι, αφρώδεις ωκεανούς και παγωμένα κελύφη. Ο Δίας και η στροβιλώδης, νεφελώδης ατμόσφαιρά του αποτυπώθηκε επίσης μοναδικά με ποτά που άλλαζαν χρώμα και με οπίσθιο φωτισμό για τη δημιουργία ειδικών εφέ παρουσίασης».Μέσα στην τελική δεκάδα βρίσκεται και το smoothie της Ελληνίδας φοιτήτριας Ελένης Κουτσιώνα, για το οποίο η κριτική επιτροπή έκανε ειδική μνεία, καθώς είχε δύο πρωτοτυπίες. Η πρώτη ότι χρησιμοποίησε φρούτα σε αναλογία 1:2:4 για να αποτυπώσει το συντονισμό στις τροχιές των τριών φεγγαριών: όταν ο Γανυμήδης κάνει μία τροχιά γύρω από τον Δία, η Ευρώπη κάνει δύο και η Ιώ (ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα) κάνει τέσσερις. Η δεύτερη πρωτοτυπία που έκανε τη συνταγή να ξεχωρίσει, ήταν η τοποθέτηση βάφλας επάνω από το smoothie σε σχήμα που παραπέμπει στα ηλιακά πάνελ που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος.Η Ελένη Κουτσιώνα δείχνει κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της Αστροφυσικής και συμμετέχει και στην αστρονομική ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό, η 23χρονη φοιτήτρια παρακολουθεί τα νέα της ESA και διαβάζει ό,τι γράφεται σχετικά με την αποστολή. Έτσι, έμαθε και για τον διαγωνισμό και αποφάσισε να λάβει μέρος. Κίνητρό της ήταν το έπαθλο, καθώς εάν κέρδιζε θα μπορούσε να ζήσει την εμπειρία της παρακολούθησης της εκτόξευσης από το κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Η συνταγή της Ελένης είναι εμπνευσμένη από πολλές πτυχές της διαστημικής αποστολής. Για την παρασκευή του χρησιμοποίησε τόσα υλικά όσα είναι τα επιστημονικά όργανα που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος. Επέλεξε κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα (στην αναλογία 1:2:4 που εκθειάστηκε από την ESA), ώστε να θυμίζουν τα χρώματα του Δία. Χρησιμοποίησε αλάτι και ανθρακούχο νερό που παραπέμπουν στους υπόγειους ωκεανούς των φεγγαριών, ενώ ο πάγος θυμίζει την παγωμένη επιφάνεια των τριών φεγγαριών. Επιπλέον, η συνταγή περιλαμβάνει και γιαούρτι («ελληνικό γιαούρτι», όπως αποκαλείται διεθνώς) ως αναφορά στα ονόματα του Δία και των φεγγαριών που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Τέλος, ως επιστέγασμα η Ελένη Κουτσιώνα έβαλε μια βάφλα στο σχήμα του διαστημικού σκάφους και ζωγράφισε με χρώμα ζαχαροπλαστικής το λογότυπο της ESA. Μπορεί να μην έλαβε την πρώτη θέση, ωστόσο η νεαρή φοιτήτρια δηλώνει ενθουσιασμένη για την κατάταξή της στην τελική δεκάδα. Οι νικητές θα λάβουν αναμνηστικά δώρα της αποστολής και της ESA.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1459595/ellinida-foititria-eftiaxe-diastimiko-kokteil-gia-tin-eperchomeni-apostoli-tis-esa-sto-dia/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Juice: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Δία.

Σκάφος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ΕSA που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το απόγευμα της Τετάρτης θα μελετήσει από κοντά το σύστημα του Δία και θα εξετάσει αν οι απέραντοι ωκεανοί που πιστεύεται ότι κρύβονται σε τρία φεγγάρια του θα μπορούσαν να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.Το Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), η  πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, είναι ένα πολυετές, φιλόδοξο εγχείρημα κόστους 1,6 δισ. ευρώ.Η αποστολή θα χρειαστεί οκτώ χρόνια μέχρι να φτάσει στον Δία το 2031, αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα από τη Γη, τη Σελήνη και την Αφροδίτη για να αυξήσει ταχύτητα.

JUICE_exploring_Jupiter_1280-1024x578.jp

Το Juice τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 85 τετραγωνικών μέτρων (ESA)

Aρχικά το σκάφος θα εξετάσει από κοντά τρία από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβουν παγκόσμιους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους.Καθένα από τα τρία φεγγάρια εκτιμάται ότι κρύβει στο εσωτερικό του περισσότερο νερό από ό,τι όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί.

pia19048-1024x756.jpg

Ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης σε εικόνα της αποστολής Galileo της NASA (NASA/JPL-Caltech/SETI Institute)

Οι ωκεανοί αυτοί θεωρούνται οι επικρατέστερες τοποθεσίες για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής εκτός της Γης.Αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα στα τρία φεγγάρια, το Juice θα τεθεί τελικά σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος, μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή,Το Juice θα γίνει έτσι η πρώτη αποστολή στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης που κινείται σε τροχιά γύρω από δορυφόρο εκτός της Σελήνης.

Ganymede_Earth__Moon_size_comparison-102

Σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Γανυμήδη (NASA/JPL/DLR, Gregory H. Revera)

Ακόμα, το σκάφος θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο, την ατμόσφαιρα και τους δακτυλίους του Δία, καθώς και άλλους δορυφόρους του όπως η ηφαιστειακά ενεργή Ιώ.Περίπου ένα χρόνο πριν την άφιξη του Juice θα φτάσει στο σύστημα του Δία μια άλλη αποστολή, το Europa Clipper της NASA, το οποίο θα εστιάσει στην Ευρώπη και θα εξετάσει τις ρωγμές στον επιφανειακό πάγο, ελπίζοντας να ανοίξει παράθυρο στον υπόγειο ωκεανό της.Τοποθετημένο στην κορυφή ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 5, το Juice προγραμματίζεται να εκτοξευτεί από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 15.15 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Απριλίου.

https://www.in.gr/2023/04/10/b-science/space/juice-antistrofi-metrisi-gia-tin-proti-eyropaiki-apostoli-ston-dia/

STScI-01FM5RF4JDQ6MD8CCZX36T1DEV-1024x686.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκάφος JUNO ολοκλήρωσε την 50η περιστροφή του γύρω από το Δία.

1064520-696x435.jpeg

Σε κάθε περιστροφή το σκάφος καταγράφει ένα πλήθος διαφορετικών κάθε φορά δεδομένων του γίγαντα αερίου.Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA συμπλήρωσε 50 περιφορές γύρω από τον Δία από τότε που έφθασε στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το 2016. To Juno ολοκλήρωσε την 50ή περιφορά του γύρω από τον Δία στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Στη διάρκεια κάθε μιας από αυτές, η κάμερα JunoCam λαμβάνει φωτογραφίες του πλανήτη από διαφορετική γωνία και απόσταση.Το διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Γιούνο (σ.σ. αντίστοιχη με την θεά Ήρα της ελληνικής μυθολογίας). Μέχρι σήμερα, το Juno έχει στείλει στο κέντρο ελέγχου της NASA μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων της Γης, του Δία και των μεγαλύτερων φεγγαριών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος: του Γανυμήδη και της Ευρώπης. Αποστολή του Juno είναι να μελετήσει τη βαρύτητα και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο αυτού του γίγαντα αερίων, το πολύχρωμο σέλας και τα στροβιλιζόμενα νέφη του, προκειμένου να αποκαλύψει πώς σχηματίστηκε ο Δίας και πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έρχεται 24 ώρες πριν από την εκτόξευση της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που είναι προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Απριλίου. Το σκάφος της αποστολής θα μελετήσει τον Δία και τρεις δορυφόρους του που διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1460560/to-skafos-juno-oloklirose-tin-50i-peristrofi-toy-gyro-apo-to-dia/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Juice: Φιλόδοξη ευρωπαϊκή αποστολή αναχώρησε για αναζήτηση ζωής στα φεγγάρια του Δία.

Μια από τις μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η Ευρώπη εκτοξεύτηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής με αποστολή να εξετάσει αν τρεις μεγάλοι δορυφόροι του Δία προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη μικροβιακής ζωής.Το Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), η  πρώτη αποστολή της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, είναι ένα πολυετές, φιλόδοξο εγχείρημα κόστους 1,6 δισ. ευρώ.Τοποθετημένο στην κορυφή ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 5, το Juice εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 15.15 ώρα Ελλάδας.Περίπου μισή ώρα αργότερα, το σκάφος απελευθερώθηκε από το ανώτερο στάδιο του πυραύλου και άρχισε ένα ταξίδι οκτώ ετών μέχρι το σύστημα του Δία.Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τη Μ.Πέμπτη αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών.

 

JUICE_exploring_Jupiter_1280-1024x578.jp

Το Juice τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 85 τετραγωνικών μέτρων (ESA)

Εξωγήινοι ωκεανοί

Η αποστολή, της οποίας βασικός εργολάβος ήταν η Airbus, θα φτάσει στον Δία το 2031, αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα από τη Γη, τη Σελήνη και την Αφροδίτη για να αυξήσει ταχύτητα.

Capture-57-1024x615.jpg

To σκάφος εκτοξεύτηκε με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 από τη Νότια Αμερική (ESA)

Το σκάφος των 6,1 τόνων θα εξετάσει από κοντά τρία από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβουν παγκόσμιους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους.Καθένα από τα τρία φεγγάρια εκτιμάται ότι κρύβει στο εσωτερικό του περισσότερο νερό από ό,τι όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί.Οι αστροβιολόγοι θεωρούν ότι αυτοί οι εξωγήινοι ωκεανοί είναι οι επικρατέστερες τοποθεσίες για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής εκτός της Γης.

1-pia25695-europa_globe_by_juno-1.jpg

Μεγάλες ρωγμές διατρέχουν τους πάγους στην επιφάνεια της Ευρώπης, ένδειξη γεωλογικής δραστηριότητας (NASA)

Τρία συστατικά

Το Juice δεν μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τυχόν εξωγήινους οργανισμούς, θα προσφέρει όμως περισσότερα δεδομένα για την παρουσία των τριών κύριων παραγόντων που θεωρούνται απαραίτητη για τη ζωή: νερό, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.Στη Γη, κύρια πηγή ενέργειας είναι ο Ήλιος, του οποίου το φως χρησιμοποιείται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.Στην περίπτωση των δορυφόρων του Δία, η ενέργεια προέρχεται από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη, η οποία προκαλεί παλίρροϊκές παραμορφώσεις στο εσωτερικό των φεγγαριών με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται θερμότητα μέσω τριβής.Η θερμότητα αυτή δεν αποκλείεται να εκλύεται από θερμοπηγές στον βυθό των ωκεανών μαζί με χημικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταβολίζονται από μικρόβια.Και στη Γη, εξάλλου, οι υδροθερμικές οπές στον βυθό των ωκεανών είναι μια από τις πιθανές τοποθεσίες όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι οργανισμοί.

Ganymede_Earth__Moon_size_comparison-102

Σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος (NASA/JPL/DLR, Gregory H. Revera)

Τελικός προορισμός ο Γανυμήδης

Αφού πρώτα πραγματοποιήσει μια σειρά από κοντινά περάσματα στα τρία φεγγάρια, το Juice θα τεθεί τελικά σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος, μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή,Το Juice θα γίνει έτσι η πρώτη αποστολή στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης που κινείται σε τροχιά γύρω από δορυφόρο εκτός της Σελήνης.Περίπου ένα χρόνο πριν την άφιξη του Juice θα φτάσει στο σύστημα του Δία μια άλλη αποστολή, το Europa Clipper της NASA, το οποίο θα εστιάσει στην Ευρώπη και θα εξετάσει τις ρωγμές στον επιφανειακό πάγο, ελπίζοντας να ανοίξει παράθυρο στον υπόγειο ωκεανό της.

https://www.in.gr/2023/04/14/b-science/space/juice-filodoksi-eyropaiki-apostoli-anaxorise-gia-anazitisi-zois-sta-feggaria-tou-dia/

 

ImgSrc-29-4-600x443.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης