Jump to content

Πληροφορική-Τεχν.Νοημοσύνη-Kβαντικοi υπολ.-Νανοτεχνολογία.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

O τεχνολογικά και γενετικά αναβαθμισμένος άνθρωπος – Τα ηθικά διλήμματα. :cheesy:

«Θα μπορείς να σερφάρεις στο Ίντερνετ με το μυαλό σου. Να χρησιμοποιείς βιονικούς βραχίονες, βιονικά πόδια και μάτια. Θα ενισχύσεις το οργανικό ανοσοποιητικό σου σύστημα με ένα βιονικό και θα αναθέτεις ολοένα περισσότερες αποφάσεις σε αλγόριθμους, που σε ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζεις τον εαυτό σου».

Σε μια περίοδο που η Covid-19 αλλάζει άρδην τα δεδομένα, με τεράστια τη συμβολή της τεχνολογίας, η παλαιότερη αυτή εκτίμηση του καθηγητή και συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι εντάσσεται στη μεγάλη συζήτηση για την εξέλιξη του ανθρώπου και τον λεγόμενο «μετανθρωπισμό»: το κίνημα που υποστηρίζει ότι ο Homo Sapiens ήδη μετασχηματίζεται, ενισχύοντας τη διάνοια και τη φυσιολογία του με τεχνολογικά ενθέματα και μέσω της γενετικής, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει πολύ μαζικότερο στις επόμενες δεκαετίες.

Ήδη, το biohacking -η προσπάθεια βελτίωσης φυσικών και γνωστικών επιδόσεων του ατόμου με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας- είναι γεγονός σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ενώ η αναζήτηση της φράσης «biohacking companies» (εταιρείες βιολογικού χάκινγκ) στο Google «επιστρέφει» 2.130.000 αποτελέσματα. Mάλιστα, σε γνωστή ιστοσελίδα επιχειρηματικών αγγέλων, υπάρχει λίστα 570 επενδυτών, που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο του biohacking.

O «επαυξημένος» άνθρωπος

Δεν είναι όμως μόνο η βελτιστοποίηση των ανθρώπινων επιδόσεων, που «εμπνέει» τους οπαδούς του μετανθρωπισμού. Μιλούν ακόμα και για κατάργηση του θανάτου. Όχι σύντομα όμως, για αυτό εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κρυογονική, ώστε να δώσουν στην επιστήμη και την τεχνολογία τον χρόνο να πετύχουν την κατάργηση της …ημερομηνίας λήξης.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός επιστήμονας και επιχειρηματίας Ray Kurzweil, ο πρωτοπόρος της νανοτεχνολογίας Eric Drexler και ο ιδρυτής της PayPal, Peter Thiel, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία διατήρησης των σωμάτων τους …στην ψύξη, ώστε να «ξυπνήσουν» στη νέα αυτή εποχή.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εγκαταστάσεις κρυογονικής, τρεις στις ΗΠΑ και μία στη Ρωσία. Η μεγαλύτερη είναι η Alcor (Αριζόνα), που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 «ασθενείς» και έχει χαρακτηριστεί ως «το μέρος όπου φιλοξενούνται τα πτώματα των αισιόδοξων».

Παρότι η τεχνολογική εξέλιξη ήδη βελτιώνει τον άνθρωπο και παρόλο που η επιχειρηματικότητα σπεύδει να επιβιβαστεί στο τρένο του μετανθρωπισμού, προς το παρόν ο «επαυξημένος άνθρωπος» (augmented human) κι η κατάργηση του θανάτου δεν είναι παρά σενάρια.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε αυτά τα σενάρια με τον επικεφαλής της Έδρας της UNESCO για το Μέλλον, δρα Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, αναπληρωτή προέδρου της Ομάδας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης της ελληνικής κυβέρνησης και την καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Σταυρούλα Τσινόρεμα, διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ψάχνοντας στα περιθώρια

«Ο μετανθρωπισμός περιλαμβάνει διάφορες έννοιες, όπως το biohacking -ήδη τάση στην Αμερική, όπου πολλοί άνθρωποι βάζουν μικρά εμφυτεύματα στο σώμα τους, όπως μαγνήτες στα δάχτυλα των χεριών ή εσωτερικά ηχεία- και η κρυοσυντήρηση» λέει ο δρ Χριστοφιλόπουλος και προσθέτει: «Για να αρχίσεις να βλέπεις τις τάσεις του μέλλοντος, που σήμερα είναι «στην πολλή αρχή», χρειάζεται να ψάξεις στα περιθώρια. Στα περιθώρια της επιστήμης, της τέχνης, της μόδας, στην υποκουλτούρα. Το mainstream (η κυρίαρχη τάση) βρίσκεται μπροστά σου, ενώ το καινούργιο αρχίζει περιφερειακά. Φαίνεται λοιπόν πως, περιφερειακά, αυτό είναι κάτι που άρχισε να συμβαίνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελλοντολόγων, σε μερικές δεκαετίες δεν αποκλείεται να έχουμε τον «επαυξημένο άνθρωπο», με τεχνολογικά εμφυτεύματα, εξωσκελετούς που τον βοηθούν να καταφέρνει πράγματα πολύ πάνω από τις βιολογικές του δυνατότητες και ψηφιακά γυαλιά με κάθε είδους πληροφορίες» σημειώνει, παραθέτοντας -μεταξύ άλλων- το παράδειγμα του «Magic Leap» ενός φορετού (wearable) χωρικού υπολογιστή, που συγχωνεύει φυσικό και ψηφιακό κόσμο.

Το μειονέκτημα του «απλού» ανθρώπου

Τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό για την ίση πρόσβαση των ανθρώπων σε ευκαιρίες; «Είναι βέβαιο ότι αν όλο αυτό γίνει mainstream, το να μείνεις «απλός» άνθρωπος σημαίνει πως θα μειονεκτείς σε σχέση με τον αναβαθμισμένο, με επίπτωση στη δουλειά σου, τη δημιουργικότητά σου και τον ίδιο τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου. Χρειάζονται προφανώς ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά όποιους κανόνες και να βάλεις, πάντα θα έρχονται εκ των υστέρων, γιατί η τεχνολογία προχωράει ταχύτατα και, κανονιστικά, δεν μπορείς να αποκλείσεις εκ προοιμίου μεγάλες δυνατότητες, όπως, π.χ., το να βοηθήσεις με έναν εξωσκελετό χιλιάδες ανθρώπους που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν τις αναγκαίες δομές, ώστε να δρουν προληπτικά σε τέτοια θέματα, αλλά είναι απαραίτητο να δημιουργούν ασφαλιστικές δικλείδες».

Πόσο πιθανό είναι να δούμε όντως μια κοινωνία με αναβαθμισμένους ανθρώπους; «Προφανώς όλα αυτά είναι σενάρια και για αυτό όλα είναι υπό αίρεση. Επιπλέον, στον δρόμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον με γραμμικό τρόπο» λέει, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ρητή απάντηση στο ερώτημα.

Χειραγωγώντας την ανθρώπινη φύση ερήμην του χειραγωγηθέντος

Ο άνθρωπος ανέκαθεν βελτίωνε τον εαυτό του με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ακόμα και τα γυαλιά μυωπίας είναι μια τέτοια βελτίωση. Γιατί λοιπόν η περαιτέρω βελτίωσή του αποτελεί σήμερα κοινωνικό και ηθικό θέμα; Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταυρούλα Τσινόρεμα, η διαφορά είναι ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να χειραγωγήσουμε γενετικά την ανθρώπινη φύση, να παρέμβουμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να το τροποποιήσουμε οριστικά και αμετάκλητα. Το ηθικό ερώτημα είναι, λέει, κατά πόσον αυτό είναι θεμιτό, πέραν της επέμβασης για θεραπευτικούς σκοπούς, δηλαδή για την πρόληψη σοβαρών γενετικών παθήσεων.

«Αυτός στου οποίου το γονιδίωμα θα έχουμε παρέμβει, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που εμείς έχουμε τροποποιήσει πριν από τη γέννησή του. Μέχρι σήμερα διάφορες παρεμβάσεις στην ανθρώπινη φύση είναι δυνητικά αναστρέψιμες, η γενετική δεν θα είναι. Φυσικά, εν πολλοίς, οι βελτιωτικές γενετικές επεμβάσεις είναι απλώς σενάρια. Σενάρια που χρειαζόμαστε όμως, για να στοχαστούμε το ηθικό όριο στον τρόπο που πράττουμε σήμερα» υπογραμμίζει.

Η ελευθερία υπό όρους ισότητας, οι άνθρωποι-εργαλεία κι η απώλεια της ηθικής ευθύνης

Κι αν αυτά τα σενάρια επαληθεύονταν και ζούσαμε σε μια κοινωνία, στην οποία κάποιοι θα είχαν γενετικά ή μηχανικά χειραγωγηθεί; «Τότε θα ετίθετο σε κίνδυνο η βασική και θεμελιώδης αρχή μέσω της οποίας θέλουμε να αυτοκατανοούμε τις μεταξύ μας σχέσεις: η ελευθερία υπό όρους ισότητας. Θα υπήρχαν άνθρωποι εργαλειακά τροποποιημένοι από άλλους, π.χ., για μεγαλύτερη μυική δύναμη ή αναβαθμισμένη ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων. Αυτό θα απειλούσε βασικές αρχές μιας ελεύθερης, δίκαιης, δημοκρατικής κοινωνικής συμβίωσης. Μια τεράστια δυναμική ώθηση σε αυτήν τη συζήτηση έρχεται από τη συνάντηση της βιοϊατρικής με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Μέσω αυτών έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης και μετά τη γέννηση του ανθρώπου, πχ, με τσιπ στον εγκέφαλο ή ενθέματα, που, για ορισμένους, θα μπορούσαν να ρυθμίζουν ακόμα και την ηθική συμπεριφορά, ώστε ο άνθρωπος να δρα πάντα με ηθικό, κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Τότε όμως θα χάναμε το υπόβαθρο της ηθικής μας ευθύνης, του να ασκούμε την ελευθερία μας και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτήν. Από μια κοινωνία ανθρώπων, που νοούνται ως ελεύθεροι και ίσοι, άρα υπεύθυνοι ο ένας απέναντι στον άλλον, θα περνούσαμε σε μια κοινωνία «κοινωνικών αυτόματων», πλήρως εργαλειοποιημένων όντων» εξηγεί.

Δημοσιότητα, λογοδοσία, βιομηχανική κατασκοπεία

Ποιες θα ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες; «Το άπλετο φως της δημοσιότητας ως προς τις επιστημονικές εξελίξεις και την έρευνα, και η δημόσια λογοδοσία των επιστημονικών φορέων απέναντι στην κοινωνία. Η ανθρώπινη πράξη -κι επομένως η επιστημονική πράξη- είναι σαν τον Ιανό. Κάθε χρήση φέρει μέσα της την κατάχρηση. Χρειάζεται λοιπόν να εμποδιστεί η κατάχρηση, μέσα από την άπλετη δημοσιότητα και την υπεύθυνη, δημόσια λογοδοσία. Πρωτίστως, οι χρηματοδοτικές πηγές της έρευνας δεν πρέπει ποτέ να είναι κρυφές, ενώ η δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να ελέγχει τους θεσμούς της επιστήμης με τρόπο που να συμβάλλει στο κοινό αγαθό και να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών» λέει.

Πόσο πρόθυμες, όμως, θα ήταν να αποκαλύψουν την έρευνά τους μεγάλες επιχειρήσεις, που επενδύουν δισεκατομμύρια σε αυτή και είναι λογικό να φοβούνται τη βιομηχανική κατασκοπεία; «Ευλόγως η επιχείρηση μπορεί να έχει θεμιτό συμφέρον. Εδώ χρειάζεται οριοθέτηση ως προς το πού τελειώνει η αξίωση της δημοσιότητας και πού αρχίζει το θεμιτό συμφέρον τού να μην μοιράζεται ερευνητικά δεδομένα. Το θεμιτό συμφέρον πρέπει να προστατεύεται. Χρειάζεται λοιπόν να εξετάσουμε τρόπους, ώστε να εναρμονίζονται και να συν-ισχύουν το θεμιτό συμφέρον με τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Στο σημείο αυτό μπορούν να συμβάλουν τόσο η νομική επιστήμη, όσο και η ηθική φιλοσοφία και η βιοηθική, καθώς η ηθική και το δίκαιο συνδέονται, και το δίκαιο αποτελεί και καταστάλαγμα ηθικών προβληματισμών» υπογραμμίζει.

Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον θάνατο

Οι οπαδοί του μετανθρωπισμού ευαγγελίζονται και κατάργηση του θανάτου. Αν ο φόβος του θανάτου καταργηθεί, πώς θα επηρεαστούν κοινωνίες, φιλοσοφία, θρησκείες, ιδεολογίες και ο ίδιος ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του; «Όσα ουτοπικά ιδεώδη αυτοτελείωσης και να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, το φυσικό όριο του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Καταφέρνουμε να τον καθυστερούμε, αλλά όσο και να παρεμβαίνουμε μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας στην επιμήκυνση του ορίου της ανθρώπινης ζωής, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το καταργήσουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε το τέλος της φυσικής μας ζωής ως τρόπο ένταξης του εαυτού μας στον κόσμο. Να μην περιμένουμε από έναν επιστήμονα ή τεχνολόγο να καταργήσει το φυσικό αυτό όριο, γιατί στο τέλος, αντί για την κατάργηση του θανάτου, μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ επικίνδυνα πειράματα ευγονικής, που καταστρέφουν, αντί να ενισχύουν το ανθρώπινο ευ ζην » καταλήγει.

https://physicsgg.me/2021/03/07/o-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%bc/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Microsoft απέσυρε επιστημονικό άρθρο για κβαντικούς υπολογιστές. :cheesy:

Ομάδα της οποίας ηγήθηκε η Microsoft απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο επιστημονικό άρθρο σχετικά με κβαντικούς υπολογιστές, που είχε δημοσιευτεί το 2018.

Στο εν λόγω άρθρο υποστηριζόταν ότι είχαν βρεθεί στοιχεία περί ενός υποατομικού σωματιδίου που, κατά τη Microsoft, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ισχυρών υπολογιστών.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται πλέον, έγιναν λάθη.

Το Nature δημοσίευσε ανάκληση και οι συντάκτες του άρθρου ζήτησαν συγγνώμη για «ανεπαρκή επιστημονική αυστηρότητα». Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, η εταιρεία έχει πει ότι διατηρεί την αυτοπεποίθησή της ως προς τις ευρύτερες προσπάθειές της στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται ως ένα εν δυνάμει εξελικτικό άλμα προς τα εμπρός, καθώς εμφανίζονται να ολοκληρώνουν πολύ γρηγορότερα κάποιες εργασίες. Ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν λειτουργικές συσκευές με επαρκή «qubits» (κβαντικά bits) ώστε να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η IBM και η Google, καθώς και μικρότεροι «παίκτες», όπως η D-Wave και η IonQ, δραστηριοποιούνται επίσης στο θέμα.

Ωστόσο η Microsoft πρότεινε μια διαφορετική οδό- την προσπάθεια δημιουργίας qubits με τις ιδιότητες σωματιδίων Majorana, η ύπαρξη των οποίων είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1930 από των Ιταλό φυσικό Έτορε Μαγιοράνα, κάτι που θα τα έκανε λιγότερο επιρρεπή σε λάθη. Το επιστημονικό άρθρο του 2018 υποστήριζε πως είχε βρει στοιχεία περί της ύπαρξης των σωματιδίων αυτών. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες εξέφραζαν αμφιβολίες- και οι συντελεστές του επιστημονικού άρθρου παραδέχτηκαν πως έκαναν λάθη. Μεταξύ αυτών η «μη απαραίτητη διόρθωση» κάποιων δεδομένων, και η μη αποσαφήνιση αυτών και η χρήση λανθασμένης ένδειξης σε ένα γράφημα, με αποτέλεσμα να είναι παραπλανητικό. «Ως εκ τούτου δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε πως παρατηρήθηκε κβαντική αγωγιμότητα Μαγιοράνα και επιθυμούμε να ανακαλέσουμε» έγραψαν στο Nature.

Σημειώνεται πως μια ανεξάρτητη εξέταση του αρχικού άρθρου δεν είχε διαπιστώσει σκόπιμη παραποίηση/ εσφαλμένη παρουσίαση δεδομένων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1701328/imicrosoftapesure-epistimoniko-arthro-gia-kbantikous-upologistes

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μια αιώνια μπαταρία από πολύτιμους λίθους. :cheesy:

Αμερικανική εταιρεία δημιούργησε μια μπαταρία που λειτουργεί με ραδιενεργά ισότοπα και μικροσκοπικά διαμαντάκια η οποία όπως υποστηρίζει είναι ασφαλής και μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα για 28 χιλιάδες χρόνια. Η start-up εταιρεία Nano Diamond Battery παρουσίασε την… ομώνυμη μπαταρία της. Πρόκειται για μια μπαταρία που λειτουργεί με νανο-διαμάντια και δεν χρειάζεται επαναφόρτιση ή αντικατάσταση και σύμφωνα με τους κατασκευαστές «θα αλλάξει τον κόσμο».

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Βρετανία το 2016 και είναι γνωστή με τον όρο Diamond Nuclear Voltaic (DNV), διαμαντένιο πυρηνικό βολταϊκό. Με την τεχνολογία αυτή η πυρηνική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Ραδιενεργά ισότοπα προερχόμενα από πυρηνικά απόβλητα τοποθετούνται μαζί με μικροσκοπικά διαμαντάκια σε ένα κύτταρο μπαταρίας. Οι αγώγιμες ιδιότητες των μικροσκοπικών διαμαντιών τους επιτρέπουν να απομακρύνουν την θερμότητα των ραδιενεργών ισοτόπων με τόσο μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα αυτή η διεργασία να παράγει ηλεκτρική ενέργεια απίστευτα μεγάλης διάρκειας. Το ένα κύτταρο παράγει μικρές ποσότητες ενέργειας αλλά σε μια μονάδα (μπαταρία) που θα λειτουργούν πολλά τέτοια κύτταρα η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η επιθυμητή για τον σκοπό που την χρειαζόμαστε.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει πώς οι μπαταρίες αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς για τον άνθρωπο και ότι σε δύο χρόνια θα μπορεί να την διαθέσει στην αγορά στοχεύοντας αρχικά στην διαστημική βιομηχανία για χρήση των μπαταριών σε διαστημόπλοια ώστε να μην ξεμένουν ποτέ από ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μπαταρίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης σε εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητη η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία. Η DNV λέει επίσης ότι σχεδιάζει την δημιουργία μιας εκδοχής της μπαταρίας για χρήση σε καταναλωτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία με μια τέτοια μπαταρία θα μπορούσαν να κινούνται για δέκα χρόνια χωρίς καμία επαναφόρτιση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1709095/mia-aionia-mpataria-apo-polutimous-lithous

mpataria-diamantia-pyrinika-apoblita.jpg.4d3b191aaaf252e6bf919c512178465b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν όντως μπορέσει να έχει μαζική εφαρμογή μιλάμε για τεράστια επανάσταση στον ενεργειακό τομέα.

 

edit: Α καλά...., την πάτησα για λίγη ώρα!

Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήθηκε το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων. :cheesy:

Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων, το οποίο συνδέει τρεις κβαντικούς επεξεργαστές μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς την υλοποίηση του κβαντικού διαδικτύου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας QuTech και του Πολυτεχνείου του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σκοπεύουν -σταδιακά- να προσθέσουν περισσότερα κβαντικά bits στο δίκτυό τους, καθώς και υψηλότερου επιπέδου «στρώματα» υλικού (hardware) και λογισμικού (software).

Ερευνητές σε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο εργάζονται για τη δημιουργία ενός κβαντικού διαδικτύου που θα μπορεί να συνδέει δύο οποιεσδήποτε κβαντικές συσκευές, όπως υπολογιστές ή αισθητήρες, σε μεγάλες αποστάσεις. Ενώ το σημερινό ίντερνετ μεταφέρει πληροφορίες σε μορφή bits που μπορεί να είναι είτε 0 είτε 1, ένα μελλοντικό κβαντικό ίντερνετ θα χρησιμοποιεί κβαντικά bits που θα είναι ταυτόχρονα 0 και 1, κάτι που θα τους προσδίδει τρομερά μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με σήμερα.

«Ένα κβαντικό δίκτυο θα ανοίξει μία γκάμα νέων εφαρμογών, από επικοινωνίες και υπολογιστικό «νέφος» απαραβίαστα από χάκερ μέχρι την πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και την υψηλότατης ακρίβειας τήρηση του χρόνου. Και -όπως με το ίντερνετ πριν 40 χρόνια- θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές εφαρμογές που σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε ο ερευνητής Ματέο Πομπίλι.

Τα πρώτα βήματα για ένα κβαντικό ίντερνετ έγιναν την προηγούμενη δεκαετία με τη σύνδεση δύο κβαντικών συσκευών μέσω μίας άμεσης φυσικής σύνδεσης. Όμως, είναι ζωτικό να καταστεί εφικτή η μεταφορά κβαντικών πληροφοριών μέσω ενδιάμεσων κόμβων, ανάλογων των «ρούτερ» του κλασσικού διαδικτύου.

Επιπλέον, αρκετές -πολλά υποσχόμενες- εφαρμογές του κβαντικού διαδικτύου εξαρτώνται από το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής και τη μεταφορά κβαντικά «διαπλεκόμενων» bits ανάμεσα σε πολλαπλούς κόμβους. Οι Ολλανδοί ερευνητές είναι οι πρώτοι διεθνώς που συνέδεσαν δύο κβαντικούς επεξεργαστές, όχι άμεσα μεταξύ τους, αλλά μέσω ενός ενδιάμεσου κόμβου, πετυχαίνοντας παράλληλα κβαντική διεμπλοκή ανάμεσα σε πολλαπλούς μεμονωμένους κβαντικούς επεξεργαστές.

Το ολλανδικό -ακόμη στοιχειώδες- κβαντικό δίκτυο αποτελείται από τρεις κβαντικούς κόμβους που βρίσκονται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους μέσα στο ίδιο κτίριο. Ο μεσαίος κόμβος έχει φυσική διασύνδεση με τους άλλους δύο κόμβους.

«Το μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο θα αποτελείται από αμέτρητες κβαντικές συσκευές και ενδιάμεσους κόμβους», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ρόναλντ Χάνσον. Η πρώτη δοκιμή του ολλανδικού κβαντικού δικτύου εκτός εργαστηρίου, σε υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προγραμματίζεται να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

https://www.tanea.gr/2021/04/19/science-technology/dimiourgithike-to-proto-kvantiko-diktyo-pollaplon-komvon/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη. :cheesy:

Νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ

Γιατί πρέπει να ρυθμίσουμε τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης;

Τα δυνητικά οφέλη της ΤΝ για τις κοινωνίες μας είναι πολλαπλά, από τη βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη έως την καλύτερη εκπαίδευση. Η ΕΕ, αντιμετωπίζοντας την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη της ΤΝ, πρέπει να δράσει ως ενιαίο σύνολο για να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. Ενώ για τα περισσότερα συστήματα ΤΝ ο κίνδυνος θα είναι χαμηλός έως μηδενικός, ορισμένα συστήματα ΤΝ δημιουργούν κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποφυγή ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η αδιαφάνεια πολλών αλγορίθμων μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα και να παρεμποδίσει την αποτελεσματική επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, απαιτείται νομοθετική δράση για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τα συστήματα ΤΝ, στο πλαίσιο της οποίας να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τόσο τα οφέλη όσο και οι κίνδυνοι. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εφαρμογές όπως συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης ή αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης που άπτονται σημαντικών προσωπικών συμφερόντων, όπως στους τομείς των προσλήψεων, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης ή της επιβολής του νόμου. Η πρόταση της Επιτροπής για ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ αποσκοπεί στη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των χρηστών και των χρηστριών, καθώς και στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη και αποδοχή της ΤΝ.

Ποιοι κίνδυνοι θα αντιμετωπιστούν με τους νέους κανόνες για την ΤΝ;

Η υιοθέτηση των συστημάτων ΤΝ έχει μεγάλες δυνατότητες να αποφέρει κοινωνιακά οφέλη, να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσει την καινοτομία της ΕΕ και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά ορισμένων συστημάτων ΤΝ μπορεί να δημιουργήσουν νέους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών και χρηστριών και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το γεγονός αυτό προκαλεί έλλειψη ασφάλειας δικαίου για τις επιχειρήσεις και μπορεί να επιβραδύνει την υιοθέτηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που οι εθνικές αρχές δώσουν διαφορετικές ρυθμιστικές αποκρίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να κατακερματιστεί η εσωτερική αγορά.

Σε ποιους έχει εφαρμογή η πρόταση;

Το νομικό πλαίσιο θα εφαρμόζεται τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιωτικούς φορείς εντός και εκτός της ΕΕ, εφόσον το σύστημα ΤΝ διατίθεται στην αγορά της Ένωσης ή η χρήση του επηρεάζει άτομα που βρίσκονται στην ΕΕ. Μπορεί να αφορά τόσο τους παρόχους (π.χ. έναν υπεύθυνο ανάπτυξης ενός εργαλείου αξιολόγησης βιογραφικών σημειωμάτων) όσο και τους χρήστες συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου (π.χ. μια τράπεζα που αγοράζει το εν λόγω εργαλείο αξιολόγησης). Η πρόταση δεν έχει εφαρμογή σε ιδιωτικές, μη επαγγελματικές χρήσεις.

Ποιες είναι οι κατηγορίες κινδύνου;

Η Επιτροπή προτείνει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, με τέσσερα επίπεδα κινδύνου:

Μη αποδεκτός κίνδυνος: θα απαγορευτεί ένα πολύ περιορισμένο σύνολο ιδιαίτερα επιβλαβών χρήσεων της ΤΝ που αντιβαίνουν στις αξίες της ΕΕ διότι παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα (π.χ. κοινωνική βαθμολόγηση από κυβερνήσεις, εκμετάλλευση ευάλωτων χαρακτηριστικών των παιδιών, χρήση τεχνικών που απευθύνονται στο υποσυνείδητο και —με περιορισμένες εξαιρέσεις— συστήματα εξ αποστάσεως βιομετρικής ταυτοποίησης σε ζωντανή μετάδοση σε δημοσίως προσβάσιμους χώρους τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιβολής του νόμου).

Υψηλός κίνδυνος: ένας περιορισμένος αριθμός συστημάτων ΤΝ που προσδιορίζονται στην πρόταση και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των ανθρώπων ή στα θεμελιώδη δικαιώματά τους (όπως προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Στην πρόταση επισυνάπτεται ο κατάλογος των συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις καθώς μπορεί να αναθεωρηθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί με την εξέλιξη των περιπτώσεων χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης τα κατασκευαστικά στοιχεία ασφάλειας των προϊόντων που καλύπτονται από την τομεακή νομοθεσία της Ένωσης, τα οποία θα χαρακτηρίζονται πάντοτε υψηλού κινδύνου όταν υπόκεινται σε αξιολόγηση της συμμόρφωσης από τρίτα μέρη βάσει της εν λόγω τομεακής νομοθεσίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη και ένα συνεκτικό και υψηλό επίπεδο προστασίας της ασφάλειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, προτείνονται υποχρεωτικές απαιτήσεις για όλα τα υψηλού κινδύνου συστήματα ΤΝ. Οι απαιτήσεις αυτές καλύπτουν την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων συνόλων δεδομένων· τους τεχνικούς φακέλους και την τήρηση αρχείων· τη διαφάνεια και την πληροφόρηση των χρηστριών και χρηστών· την ανθρώπινη εποπτεία· και την αρτιότητα, την ακρίβεια και την κυβερνοασφάλεια. Σε περίπτωση παραβίασης, οι εθνικές αρχές θα μπορούν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις, να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να διερευνηθεί κατά πόσον η χρήση του συστήματος ΤΝ συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.

Το προτεινόμενο πλαίσιο συνάδει με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς εμπορικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

Περιορισμένος κίνδυνος: για ορισμένα συστήματα ΤΝ επιβάλλονται συγκεκριμένες απαιτήσεις διαφάνειας, για παράδειγμα όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος παραποίησης (π.χ. μέσω της χρήσης διαλογικών ρομπότ). Οι χρήστες και οι χρήστριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αλληλεπιδρούν με ένα μηχάνημα.

Ελάχιστος κίνδυνος: όλα τα υπόλοιπα συστήματα ΤΝ μπορούν να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας χωρίς πρόσθετες νομικές υποχρεώσεις. Τα περισσότερα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Προαιρετικά, οι πάροχοι των εν λόγω συστημάτων μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις για αξιόπιστη ΤΝ και να προσχωρήσουν σε εθελοντικούς κώδικες δεοντολογίας.

Πώς επιλέξατε τον κατάλογο των αυτόνομων συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου (κανένα δεν είναι ενσωματωμένο σε προϊόντα); Θα τον επικαιροποιήσετε;

Σε συνδυασμό με έναν σαφή ορισμό του «υψηλού κινδύνου», η Επιτροπή προτείνει μια αξιόπιστη μεθοδολογία που βοηθά στον προσδιορισμό συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου εντός του νομικού πλαισίου. Στόχος είναι η παροχή ασφάλειας δικαίου σε επιχειρήσεις και άλλους φορείς.

Η ταξινόμηση κινδύνου βασίζεται στον επιδιωκόμενο σκοπό του συστήματος ΤΝ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι η ταξινόμηση κινδύνου εξαρτάται από τη λειτουργία που επιτελεί το σύστημα ΤΝ και από τον συγκεκριμένο σκοπό και τις πρακτικές λεπτομέρειες για τις οποίες χρησιμοποιείται το σύστημα.

Στα κριτήρια για την ταξινόμηση αυτή περιλαμβάνονται ο βαθμός χρησιμοποίησης της εφαρμογής ΤΝ και ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται, ο αριθμός των δυνητικά επηρεαζόμενων προσώπων, η εξάρτηση από το αποτέλεσμα και η μη αναστρεψιμότητα των βλαβών, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης προβλέπει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη ή την ουσιαστική ελαχιστοποίηση των εν λόγω κινδύνων.

Ένας κατάλογος με ορισμένους κρίσιμους τομείς συμβάλλει στη σαφέστερη ταξινόμηση μέσω του προσδιορισμού των εν λόγω εφαρμογών στους τομείς της βιομετρικής ταυτοποίησης και κατηγοριοποίησης, των υποδομών ζωτικής σημασίας, της εκπαίδευσης, της πρόσληψης και της απασχόλησης, της παροχής σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και της επιβολής του νόμου, του ασύλου και της μετανάστευσης και της δικαιοσύνης.

Στην πρόταση επισυνάπτεται κατάλογος περιπτώσεων χρήσης τις οποίες η Επιτροπή θεωρεί επί του παρόντος υψηλού κινδύνου. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει ώστε ο κατάλογος αυτός να επικαιροποιείται και να είναι συναφής, με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια και αποδεικτικά στοιχεία και γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, σε ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πώς προσεγγίζει η πρόταση την εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση;

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλα τα συστήματα ΤΝ που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση προσώπων θα θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων αξιολόγηση συμμόρφωσης από τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων τεκμηρίωσης και ανθρώπινης εποπτείας ήδη από τον σχεδιασμό. Τα υψηλής ποιότητας σύνολα δεδομένων και δοκιμές θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα αυτά είναι ακριβή και δεν έχουν επιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης στον επηρεαζόμενο πληθυσμό.

Η χρήση της εξ αποστάσεως βιομετρικής ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο σε δημόσια προσβάσιμους χώρους για σκοπούς επιβολής του νόμου ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την απαγόρευση των διακρίσεων. Για τον λόγο αυτό, η εν λόγω χρήση απαγορεύεται, κατ' αρχήν, με λίγες, επακριβώς προσδιορισμένες εξαιρέσεις, αυστηρά καθορισμένες, περιορισμένες και ρυθμιζόμενες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χρήση της για σκοπούς επιβολής του νόμου για τη στοχευμένη αναζήτηση συγκεκριμένων δυνητικών θυμάτων εγκληματικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των αγνοούμενων παιδιών· η αντίδραση σε επικείμενη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης· ή ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των δραστών σοβαρών εγκλημάτων.

Τέλος, όλα τα συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων και βιομετρικής κατηγοριοποίησης θα υπόκεινται πάντα σε ειδικές απαιτήσεις διαφάνειας. Θα θεωρούνται επίσης εφαρμογές υψηλού κινδύνου εάν εμπίπτουν σε περιπτώσεις χρήσης που προσδιορίζονται ως τέτοιες, για παράδειγμα στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της επιβολής του νόμου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των συνόρων.

Γιατί απαιτούνται ειδικοί κανόνες για την εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση;

Η βιομετρική ταυτοποίηση μπορεί να λαμβάνει διάφορες μορφές. Μπορεί να χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του χρήστη, για παράδειγμα για το ξεκλείδωμα ενός έξυπνου τηλεφώνου, ή για σκοπούς επαλήθευσης/ταυτοποίησης στα σημεία διέλευσης των συνόρων για τον έλεγχο της ταυτότητας ενός προσώπου με βάση τα ταξιδιωτικά του/της έγγραφα (μονοσήμαντη αντιστοίχιση). Η βιομετρική ταυτοποίηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται εξ αποστάσεως για την ταυτοποίηση προσώπων σε πλήθος, όπου, για παράδειγμα, η εικόνα ενός προσώπου αντιπαραβάλλεται με τα στοιχεία βάσης δεδομένων (αντιστοίχιση «ένα προς πολλά»).

Η ακρίβεια των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά με βάση ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η ποιότητα της κάμερας, το φως, η απόσταση, η βάση δεδομένων, ο αλγόριθμος, καθώς και η εθνοτική καταγωγή, η ηλικία ή το φύλο του ατόμου. Το ίδιο ισχύει για την αναγνώριση του τρόπου βάδισης και της φωνής, και για άλλα βιομετρικά συστήματα. Τα πολύ προηγμένα συστήματα μειώνουν συνεχώς τα ποσοστά εσφαλμένης αποδοχής τους. Αν και ένα ποσοστό ακρίβειας 99 % μπορεί να κρίνεται γενικά ικανοποιητικό, ενέχει ωστόσο σημαντικό κίνδυνο όταν το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει υποψίες εις βάρος αθώου προσώπου. Ακόμη και ένα ποσοστό σφάλματος 0,1 % είναι σημαντικό εάν αφορά δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παρόχων συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου;

Πριν από τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ ενός συστήματος ΤΝ υψηλού κινδύνου ή την κατ' άλλον τρόπο θέση του σε λειτουργία, οι πάροχοι πρέπει να το υποβάλλουν σε αξιολόγηση της συμμόρφωσης. Αυτό θα τους επιτρέψει να αποδείξουν ότι το σύστημά τους συμμορφώνεται με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις για αξιόπιστη ΤΝ (π.χ. ποιότητα των δεδομένων, τεκμηρίωση και ιχνηλασιμότητα, διαφάνεια, ανθρώπινη εποπτεία, ακρίβεια και αρτιότητα). Σε περίπτωση ουσιαστικής τροποποίησης του ίδιου του συστήματος ή του σκοπού του, η αξιολόγηση θα πρέπει να επαναληφθεί. Για ορισμένα συστήματα ΤΝ, στη διαδικασία αυτή θα πρέπει επίσης να συμμετέχει ένας ανεξάρτητος κοινοποιημένος οργανισμός. Τα συστήματα ΤΝ που αποτελούν κατασκευαστικά στοιχεία ασφάλειας προϊόντων τα οποία καλύπτονται από την τομεακή νομοθεσία της Ένωσης θα θεωρούνται πάντοτε υψηλού κινδύνου όταν υπόκεινται σε αξιολόγηση της συμμόρφωσης από τρίτους βάσει της εν λόγω τομεακής νομοθεσίας. Επίσης, για τα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης απαιτείται πάντοτε αξιολόγηση της συμμόρφωσης από τρίτο μέρος.

Οι πάροχοι συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας και διαχείρισης κινδύνου για να διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους με τις νέες απαιτήσεις και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τους χρήστες και τα επηρεαζόμενα πρόσωπα, ακόμη και μετά τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς θα στηρίζουν την παρακολούθηση μετά τη διάθεση στην αγορά μέσω ελέγχων και δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα να αναφέρουν σοβαρά συμβάντα ή παραβιάσεις των υποχρεώσεων στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχουν περιέλθει σε γνώση τους.

Πώς θα επιβληθεί η συμμόρφωση;

Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εφαρμογή και την επιβολή του προτεινόμενου κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ορίσει μία ή περισσότερες εθνικές αρμόδιες αρχές για την εποπτεία της εφαρμογής και της υλοποίησης, καθώς και για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εποπτείας της αγοράς. Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να οριστεί ένα επίσημο σημείο επαφής με το κοινό και άλλους φορείς, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ορίσει μία εθνική εποπτική αρχή, η οποία θα εκπροσωπεί επίσης τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα απαρτίζεται από υψηλού επιπέδου εκπροσώπους των αρμόδιων εθνικών εποπτικών αρχών, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και την Επιτροπή. Ο ρόλος του θα είναι να διευκολύνει την ομαλή, αποτελεσματική και εναρμονισμένη εφαρμογή του νέου κανονισμού ΤΝ. Το εν λόγω Συμβούλιο θα εκδίδει συστάσεις και γνώμες προς την Επιτροπή σχετικά με τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου και σχετικά με άλλες πτυχές που αφορούν την αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή των νέων κανόνων. Θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία εμπειρογνωσίας και θα λειτουργεί ως κέντρο ικανοτήτων το οποίο θα μπορούν να συμβουλεύονται οι εθνικές αρχές. Τέλος, θα στηρίζει επίσης δραστηριότητες τυποποίησης στον τομέα αυτό.

Πώς προστατεύουν οι κανόνες τα θεμελιώδη δικαιώματα;

Υπάρχει ήδη ισχυρή προστασία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την απαγόρευση των διακρίσεων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, αλλά η πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια ορισμένων εφαρμογών ΤΝ (τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά») δημιουργούν πρόβλημα. Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ΤΝ προϋποθέτει τη λήψη μέριμνας ώστε οι εφαρμογές της ΤΝ να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Χάρη στις απαιτήσεις για λογοδοσία και διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου, σε συνδυασμό με βελτιωμένες ικανότητες επιβολής, θα διασφαλιστεί ότι η συμμόρφωση προς τις κείμενες διατάξεις θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της ανάπτυξης. Σε περίπτωση παραβάσεων, οι απαιτήσεις αυτές θα παρέχουν στις εθνικές αρχές τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες που χρειάζονται για να ερευνούν κατά πόσον η χρήση της ΤΝ υπήρξε σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ.

Τι είναι οι εθελοντικοί κώδικες δεοντολογίας;

Οι πάροχοι εφαρμογών μη υψηλού κινδύνου μπορούν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα ΤΝ τους είναι αξιόπιστο αναπτύσσοντας τους δικούς τους εθελοντικούς κώδικες δεοντολογίας ή τηρώντας κάποιον κώδικα δεοντολογίας που έχει υιοθετηθεί από άλλες αντιπροσωπευτικές ενώσεις. Οι κώδικες αυτοί θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις διαφάνειας που ισχύουν για ορισμένα συστήματα ΤΝ. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τις ενώσεις του κλάδου και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις να υιοθετήσουν εθελοντικούς κώδικες δεοντολογίας.

Θα πρέπει οι εισαγωγές συστημάτων και εφαρμογών ΤΝ να συμμορφώνονται με το πλαίσιο;

Ναι. Οι εισαγωγείς συστημάτων ΤΝ θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι ο αλλοδαπός πάροχος έχει ήδη διενεργήσει την κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης και διαθέτει την τεχνική τεκμηρίωση που απαιτείται από τον κανονισμό. Επιπλέον, οι εισαγωγείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το σύστημά τους φέρει ευρωπαϊκή σήμανση συμμόρφωσης (CE) και συνοδεύεται από την απαιτούμενη τεκμηρίωση και οδηγίες χρήσης.

Πώς μπορούν οι νέοι κανόνες να στηρίξουν την καινοτομία;

Το κανονιστικό πλαίσιο μπορεί να ενισχύσει την υιοθέτηση της ΤΝ με δύο τρόπους. Αφενός, η αύξηση της εμπιστοσύνης των χρηστών και των χρηστριών θα αυξήσει τη ζήτηση για ΤΝ που χρησιμοποιείται από εταιρείες και δημόσιες αρχές. Από την άλλη πλευρά, με την αύξηση της ασφάλειας δικαίου και την εναρμόνιση των κανόνων, οι πάροχοι ΤΝ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές, με προϊόντα που εκτιμούν και αγοράζουν οι χρήστες/χρήστριες και οι καταναλωτές/καταναλώτριες.

Οι κανόνες θα εφαρμόζονται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαίοι και κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση των οικονομικών φορέων, με μια χαλαρή δομή διακυβέρνησης. Επιπλέον, ένα οικοσύστημα αριστείας που θα περιλαμβάνει «ρυθμιστικά δοκιμαστήρια», τα οποία δημιουργούν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για τη δοκιμή καινοτόμων τεχνολογιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, την πρόσβαση σε κόμβους ψηφιακής καινοτομίας και την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού, θα βοηθήσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συνεχίσουν να καινοτομούν σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την ΤΝ και τους άλλους εφαρμοστέους νομικούς κανόνες. Αυτά, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως τα πρόσθετα δίκτυα κέντρων αριστείας στον τομέα της ΤΝ και η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και τη ρομποτική, θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ΤΝ από τις εταιρείες.

Ποια είναι η διεθνής διάσταση της προσέγγισης της ΕΕ;

Η πρόταση για κανονιστικό πλαίσιο και το συντονισμένο σχέδιο για την ΤΝ αποτελούν μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην προώθηση της αξιόπιστης ΤΝ σε διεθνές επίπεδο. Η ΤΝ έχει καταστεί τομέας στρατηγικής σημασίας στο σταυροδρόμι της γεωπολιτικής, των εμπορικών διακυβευμάτων και των ανησυχιών για την ασφάλεια. Δεδομένης της χρησιμότητας της ΤΝ και των δυνατοτήτων που παρέχει, χώρες σε όλον τον κόσμο επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να εκφράσουν την επιθυμία τους για τεχνική πρόοδο. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την ΤΝ μόλις τώρα αρχίζουν να αναπτύσσονται και η ΕΕ θα λάβει μέτρα για την προώθηση της θέσπισης παγκόσμιων προτύπων για την ΤΝ σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς της εταίρους, σύμφωνα με το βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές σύστημα και τις αξίες που προασπίζει. Η ΕΕ προτίθεται να εμβαθύνει τις εταιρικές σχέσεις, τους συνασπισμούς και τις συμμαχίες με εταίρους της ΕΕ (π.χ. την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ ή την Ινδία), καθώς και με πολυμερείς [π.χ. τον ΟΟΣΑ και την Ομάδα των 20 (G20)] και περιφερειακούς οργανισμούς (π.χ. το Συμβούλιο της Ευρώπης).

Συντονισμένο σχέδιο – Επικαιροποίηση 2021

Τι νέα στοιχεία υπάρχουν σε σύγκριση με το συντονισμένο σχέδιο του 2018;

Το συντονισμένο σχέδιο του 2018 έθεσε τα θεμέλια για τον συντονισμό των πολιτικών για την ΤΝ και ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές. Έκτοτε, το τεχνολογικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σημαντικά. Για να παραμείνει ευέλικτη και κατάλληλη για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή παρουσιάζει την επανεξέταση του συντονισμένου σχεδίου του 2021. Για να εξασφαλίσει ισχυρότερη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις αναπτυσσόμενες αγορές και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, το επικαιροποιημένο σχέδιο ενισχύει τις δράσεις που προτείνει για το περιβάλλον και την υγεία.

Ποιος είναι ο στόχος του συντονισμένου σχεδίου;

Το συντονισμένο σχέδιο προτείνει μια συγκεκριμένη δέσμη κοινών δράσεων που θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη προκειμένου η ΕΕ να καταλάβει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της αξιόπιστης ΤΝ. Οι προτεινόμενες βασικές δράσεις αντικατοπτρίζουν τη θέση ότι, για να επιτύχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς οφείλουν: να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ΤΝ για την προώθηση της ανθεκτικής οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, την οποία διευκολύνει η υιοθέτηση «νέων» ψηφιακών λύσεων· να αναλάβουν δράση για τις στρατηγικές και τα προγράμματα ΤΝ εφαρμόζοντάς τα πλήρως και εγκαίρως, ώστε η ΕΕ να εκμεταλλευτεί πλήρως το πλεονέκτημά της ως πρωτοπόρου· και να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους για την ΤΝ ώστε να θέσουν τέλος στον κατακερματισμό και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Πόσα κράτη μέλη έχουν χαράξει εθνική στρατηγική για την ΤΝ;

Συνολικά 19 κράτη μέλη (η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σουηδία και, πιο πρόσφατα, η Ισπανία και η Πολωνία, τον Δεκέμβριο του 2020), καθώς και η Νορβηγία έχουν θεσπίσει εθνικές στρατηγικές για την ΤΝ.

Πώς θα προωθήσει η ΕΕ την αριστεία από το εργαστήριο στην αγορά;

Στο αναθεωρημένο συντονισμένο σχέδιο τίθεται ο στόχος για συγχρηματοδότηση εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού, οι οποίες μπορούν να καταστούν κοινός, άκρως εξειδικευμένος πόρος σε επίπεδο ΕΕ που προωθεί την ταχεία εγκατάσταση και τη διάδοση της χρήσης της ΤΝ.

Επιπλέον, η Επιτροπή δημιουργεί επίσης ένα δίκτυο ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, οι οποίοι αποτελούν «μονοαπευθυντικές θυρίδες» που βοηθούν τις ΜΜΕ και τις δημόσιες διοικήσεις να καταστούν ανταγωνιστικότερες στον εν λόγω τομέα.

Η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ΤΝ, τα δεδομένα και τη ρομποτική συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των προσπαθειών μας για ενίσχυση των πόρων, καθώς συντείνει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός στρατηγικού θεματολογίου έρευνας, καινοτομίας και διάδοσης, καθώς και ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της ΤΝ σε επίπεδο ΕΕ.

Η χρηματοδότηση που διατίθεται μέσω του Ταμείου Επενδύσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη / την Τεχνολογία Αλυσίδας Συστοιχιών (Blockchain) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας έχει αποδειχθεί επιτυχής και θα πρέπει να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων μέσω του InvestEU και της υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τα κράτη μέλη.

Πώς θα κατακτήσει η ΕΕ στρατηγική ηγετική θέση σε τομείς υψηλού αντικτύπου;

Για να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση με τις εξελίξεις της αγοράς και τις τρέχουσες δράσεις στα κράτη μέλη και για να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα, το συντονισμένο σχέδιο προτείνει επτά νέους τομείς τομεακής δράσης. Οι κοινές δράσεις για το περιβάλλον και την υγεία είναι αναγκαίες προκειμένου να κινητοποιηθούν πόροι για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, η Επιτροπή ζητεί και προτείνει την εφαρμογή, με στήριξη από χρηματοδοτικά μέσα, συγκεκριμένων δράσεων για τον συντονισμό και τη συγκέντρωση πόρων σε άλλους πέντε τομείς: τον δημόσιο τομέα, τη ρομποτική, την κινητικότητα, τις εσωτερικές υποθέσεις και τη γεωργία.

Πώς θα επενδύσουν τα κράτη μέλη στην ΤΝ;

Η μεγιστοποίηση των πόρων και ο συντονισμός των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της στρατηγικής της Επιτροπής για την ΤΝ. Μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», του πρώτου χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ που εστίασε στην ψηφιακή τεχνολογία, και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η Επιτροπή προγραμματίζει να επενδύει 1 δισ. ευρώ ετησίως στην ΤΝ. Στόχος είναι η κινητοποίηση πρόσθετων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και τα κράτη μέλη προκειμένου να επιτευχθεί ετήσιος όγκος επενδύσεων ύψους 20 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εγκρίθηκε πρόσφατα —η μεγαλύτερη δέσμη κινήτρων που χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ— καθιστά διαθέσιμα 134 δισ. ευρώ για την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό θα αλλάξει ριζικά το τοπίο καθώς θα προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να διευρύνει τις φιλοδοξίες της και να κατακτήσει την παγκόσμια πρωτοπορία στην ανάπτυξη αξιόπιστης ΤΝ αιχμής.

Πώς συμβάλλουν οι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ λύσεις ΤΝ στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας;

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιταχύνει την έρευνα στον τομέα αυτό συμβάλλοντας στη βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. στην ανάπτυξη μοντέλων ΤΝ μικρότερης έντασης δεδομένων και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας). Έχουν ήδη προκηρυχθεί ειδικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την ΤΝ, τα δεδομένα και τη ρομποτική στην υπηρεσία της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και για μια πιο πράσινη ΤΝ. Όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα επιτρέψει στην Επιτροπή να επενδύσει στη φιλική προς το περιβάλλον ΤΝ μέσω της δημιουργίας χώρων δεδομένων που θα καλύπτουν τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και η γεωργία, ώστε να διασφαλιστεί ότι περισσότερα δεδομένα θα καταστούν διαθέσιμα προς χρήση στην οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επενδύσει σε εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού που εστιάζουν συγκεκριμένα στο περιβάλλον και το κλίμα (όπως η γεωργία, η μεταποίηση και οι έξυπνες πόλεις και κοινότητες) ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων μέσω της πράσινης διάστασής τους. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάληψη εθνικών δράσεων που στηρίζουν την ψηφιακή (συμπεριλαμβανομένης της ΤΝ) και την πράσινη μετάβαση.

Ο νέος κανονισμός για τα μηχανήματα

Πώς συνδέεται ο κανονισμός για τα μηχανήματα με την ΤΝ;

Ο κανονισμός για τα μηχανήματα διασφαλίζει ότι η νέα γενιά μηχανολογικών προϊόντων εγγυάται την ασφάλεια των χρηστών/χρηστριών και των καταναλωτών/καταναλωτριών και ενθαρρύνει την καινοτομία. Τα μηχανολογικά προϊόντα καλύπτουν ευρύ φάσμα καταναλωτικών και επαγγελματικών προϊόντων, από τα ρομπότ (ρομπότ καθαρισμού, ρομπότ προσωπικής φροντίδας, συνεργατικά ρομπότ, βιομηχανικά ρομπότ) έως τις χορτοκοπτικές μηχανές, τους εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα μηχανήματα κατασκευών και τις γραμμές βιομηχανικής παραγωγής.

Πώς εγγράφεται στο κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ;

Ο κανονισμός για τα μηχανήματα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ. Ο κανονισμός για την ΤΝ θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους ασφάλειας των συστημάτων ΤΝ που εκτελούν λειτουργίες ασφάλειας στα μηχανήματα, ενώ ο κανονισμός για τα μηχανήματα θα διασφαλίζει, κατά περίπτωση, την ασφαλή ενσωμάτωση του συστήματος ΤΝ στο σύνολο του μηχανήματος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του μηχανήματος στο σύνολό του.

Πώς θα προσφέρει ο νέος κανονισμός υψηλό επίπεδο ασφάλειας;

Ο κανονισμός για τα μηχανήματα θα προσαρμόσει ορισμένες διατάξεις στο πεδίο εφαρμογής, τους ορισμούς και τις απαιτήσεις ασφάλειας, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη νομική σαφήνεια και να ληφθούν υπόψη τα νέα χαρακτηριστικά των μηχανολογικών προϊόντων. Επιπλέον, ορισμένα άλλα στοιχεία έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας με τη θέσπιση, αφενός, κανόνων ταξινόμησης για τα μηχανήματα υψηλού κινδύνου και, αφετέρου, αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τα μηχανολογικά προϊόντα που έχουν τροποποιηθεί ουσιαστικά.

Πώς θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ;

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν μία μόνο αξιολόγηση της συμμόρφωσης τόσο για την ΤΝ όσο και για τους κανονισμούς για τα μηχανήματα. Η νέα νομοθεσία θα μειώσει τις διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι κατασκευαστές επιτρέποντας τη χρήση ψηφιακών μορφοτύπων για τις οδηγίες και τη δήλωση συμμόρφωσης και ζητώντας την προσαρμογή των τελών για τις ΜΜΕ όταν χρειάζεται τρίτο μέρος για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μηχανημάτων.

Επόμενα στάδια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη και τα μηχανολογικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Μόλις εγκριθούν, οι τελικοί κανονισμοί θα ισχύουν άμεσα σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την υλοποίηση των δράσεων που εξαγγέλλονται στο συντονισμένο σχέδιο.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/blog-post_69.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Iωσήφ Σηφάκης: Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης. :cheesy:

Eίναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες διεθνώς στον τομέα της Πληροφορικής. Αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων, o Iωσήφ Σηφάκης τιμήθηκε με το βραβείο Τuring, αντίστοιχο του βραβείου Νομπέλ στην Πληροφορική το 2007 και το βραβείο Leonardo da Vinci το 2011. Διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης και ίδρυσε το περίφημο εργαστήριο Verimag (ειδικευμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων) στην Γκρενόμπλ. Στο πρωτοπόρο αυτό ερευνητικό κέντρο πληροφορικής, ανέπτυξε με την ομάδα του μια σπουδαία τεχνολογία προγραμματισμού συστημάτων πλοήγησης αεροπλάνων, που συμβάλλει στην ασφάλεια και σήμερα χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες εταιρείες.

Θεωρείται από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων στην οποία βασίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους οι κολοσσοί της πληροφορικής. Ζει σχεδόν 50 χρόνια στη Γαλλία, έρχεται συχνά στην Ελλάδα αλλά ουσιαστικά εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Ο Ιωσήφ Σηφάκης είδε το μέλλον πολύ πριν από εμάς και τώρα ατενίζει μια νέα εποχή που ανατέλλει με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης – με τα καλά της και τους κινδύνους της.

Υπάρχει η χιουμοριστική φράση «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ιδιαίτερα για το μέλλον». Είναι σίγουρο όμως ότι η τεχνολογία παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας. Εσείς πώς βλέπετε τα επόμενα 10-20 χρόνια;

Είναι αναπότρεπτη η αυξανόμενη χρήση πληροφορικών συστημάτων και ιδιαίτερα Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση πλανητικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, πανδημίες, οικολογικές καταστροφές. Ποια θα είναι η κατανομή εργασίας μεταξύ μηχανών και ανθρώπινου παράγοντα; Σε ποιον βαθμό θα επιτρέψουμε, για λόγους αποτελεσματικότητας, στις μηχανές να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων; Εδώ οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί. Η πολυπλοκότητα των συστημάτων θα ξεπεράσει κάθε δυνατότητα ορθολογιστικής κατανόησης και πρόβλεψης της συμπεριφοράς τους. Ο τεχνικός πολιτισμός στηρίχθηκε στην επιστημονική γνώση με βάση την οποία μπορούμε να εγγυηθούμε κατά τρόπο απόλυτα διαφανή και σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των τεχνουργημάτων που κατασκευάζουμε. Ομως η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει εμπειρική γνώση της οποίας δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την εγκυρότητα. Επιπλέον, η συγκεντρωτική διαχείρισή της από πολυεθνικές εταιρείες που δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα ενέχει προφανείς κινδύνους.

Ζούμε ήδη σε μια νέα εποχή τηλεργασίας, η οποία σε χώρες όπως η Ελλάδα εντάθηκε ξαφνικά, λόγω πανδημίας. Προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλες αλλαγές και στον τρόπο ζωής μας. Ομως μάλλον δεν θα σταματήσουμε εκεί. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα αυτόνομα συστήματα θεωρείται ότι θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας.

Είναι βέβαιο ότι η χρήση αυτονόμων συστημάτων θα έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας σε όλους τους τομείς. Φυσικά η κατασκευή και διαχείρισή τους θα απαιτήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Ομως πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος ανεργίας, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μιλήστε μας λίγο για τα νέα όρια που εξερευνά πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται από «ειδική» σε «γενική». Η ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη προσπαθεί να επιλύσει πολύπλοκα αλλά καλώς ορισμένα προβλήματα όπως να παίξεις σκάκι ή να αναγνωρίσεις αντικείμενα. Η γενική ΤΝ επιδιώκει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στη διεκπεραίωση δράσεων που ενέχουν τη διαχείριση πολλαπλών στόχων. Αυτό απαιτεί τη συνδυασμένη λύση προβλημάτων που επιλύουν η ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη και οι συμβατικοί υπολογιστές. Για παράδειγμα, στα αυτόνομα αυτοκίνητα η ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει τη λύση προβλημάτων όπως η αναγνώριση εικόνας και η αποφυγή εμποδίων. Tο αυτόνομο σύστημα οδήγησης πρέπει να συνδυάζει λύσεις πολλών τέτοιων προβλημάτων για να διαχειριστεί ασφαλώς απρόβλεπτες καταστάσεις και να πλησιάσει τις ανθρώπινες ικανότητες. Λέει ο Jean Piaget ότι νοημοσύνη δεν είναι αυτό που ξέρουμε αλλά αυτό που κάνουμε όταν δεν ξέρουμε. Η πραγμάτωση του οράματος της γενικής ΤΝ θα πάρει πολλές δεκαετίες.

Αυτό τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με προτεραιότητα, όπως αναφέρεται, για την προστασία ζητημάτων «υψηλού ρίσκου», όπως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους. Ποιες πιστεύεται ότι πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές;

Βλέπω δύο κινδύνους για τους οποίους επιβάλλεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Ο πρώτος αφορά τις ατομικές ελευθερίες. Προέρχεται από συστήματα που παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας και χρησιμοποιούν προσωπικά μας δεδομένα χωρίς τη σαφή συναίνεσή μας. Να απαγορευτεί αυστηρά η εν αγνοία μας χρήση προσωπικών δεδομένων που είναι κριτήρια διακρίσεων από ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς π.χ. για πρόσληψη ενός υπαλλήλου ή για διαλογή υπόπτων. Χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο παράλληλα να προβλέπει τα μέσα ελέγχου για την τήρησή του. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυστηρά και πρακτικώς εφαρμόσιμα κριτήρια για τον έλεγχο χρήσης δεδομένων.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη χρήση αυτονόμων συστημάτων που διεκπεραιώνουν κρίσιμες διαδικασίες όπου διακυβεύονται η ανθρώπινη και περιβαλλοντολογική ασφάλεια. Να μη θυσιάσουμε χάριν μιας αμφίβολης αποτελεσματικότητας τη δυνατότητα ελέγχου και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Χρειάζεται διαφάνεια και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των έξυπνων συστημάτων, πράγμα που δεν είναι εφικτό με την παρούσα κατάσταση των γνώσεών μας.

Πρόσφατα στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε ότι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν παράνομα την τεχνολογία από την εταιρεία ClearView AI. Από τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες παρακολούθησης και παρέμβασης στις ζωές των πολιτών, υπάρχει πραγματικά κάποια προστασία;

Σήμερα δεν υπάρχει προστασία και είναι τεχνικά δύσκολο να υπάρξει έλεγχος των παραβάσεων εκτός εάν ληφθούν ριζικά απαγορευτικά μέτρα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να φτιάξει το «προφίλ» σας συλλέγοντες φαινομενικά ανώδυνες πληροφορίες, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται διάχυτες στο Διαδίκτυο. Πρέπει βέβαια να σας «στοχεύσει» αναλύοντας μεγάλους όγκους δεδομένων που σας αφορούν. Ετσι θα προσδιορίσει σεξουαλικές προτιμήσεις, προβλήματα υγείας, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Οι τεχνολογίες των big data δημιουργούν «συμπυκνωμένες» πληροφορίες όπως οι αποστακτήρες βγάζουν αιθέρια έλαια από τεράστιες ποσότητες πρώτης ύλης.

Πολύς λόγος έχει γίνει και για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα όπλα, με ειδικούς να προειδοποιούν πως εισερχόμαστε σε έναν τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο κάποια στιγμή. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;

Υπάρχει πράγματι αυτή η τάση σε όλα τα οπλικά συστήματα. Εκτός από τη γενικευμένη χρήση drones, το παράδειγμα που συζητείται και δικαίως είναι η χρήση «killer robots», ρομπότ που δρουν αυτόνομα σε πεδία μάχης. Διότι τα ρομπότ δεν έχουν συναισθήματα και αναστολές που έχει ένας στρατιώτης ακόμη και στη πιο σκληρή μάχη. Επιπλέον, ορισμένοι θεωρούν ότι καθιστούν πιο ανεκτό το «κόστος» των πολέμων σε ανθρώπινες ζωές – τουλάχιστον γι’ αυτόν που τα χρησιμοποιεί.

Ας μιλήσουμε όμως και για τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει αυτή η τόσο συναρπαστική «συνεργασία» του ανθρώπου με τις μηχανές, σε διάφορους τομείς.

Για επιτυχή συνεργασία χρειάζεται συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και συνέργεια προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόβλημα. Για παράδειγμα στην «επιτηρουμένη αυτονομία», ένα σύστημα οδηγεί το αυτοκίνητο συνεργαζόμενο με τον οδηγό του σε δύο περιπτώσεις. Εάν ο οδηγός διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος ατυχήματος, τότε παίρνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου αποσυνδέοντας το σύστημα. Επίσης μπορεί το σύστημα να ζητήσει από τον οδηγό να πάρει τον έλεγχο διότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κατάσταση. Αυτού του είδους η συνεργασία κρίνεται επικίνδυνη. Πολλά ατυχήματα έγιναν επειδή η ένταση προσοχής του οδηγού μειώνεται όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν έχει ενεργό ρόλο. Ετσι στις κρίσιμες καταστάσεις συνειδητοποιεί τον κίνδυνο πολύ αργά. Παρομοίως, όταν το σύστημα ζητήσει από τον οδηγό να επέμβει, πρέπει υπάρξουν τα κατάλληλα χρονικά περιθώρια για να κατανοήσει ο οδηγός το πρόβλημα και να αντιδράσει κατάλληλα.

Σήμερα η «συμβιωτική αυτονομία» είναι ενεργός τομέας έρευνας που μελετά τα προβλήματα αυτόνομης συνεργασίας ανθρώπου – μηχανής.

Βλέπουμε τα παιδιά να εξοικειώνονται πολύ εύκολα με την τεχνολογία, και κάποιοι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια νέα φάση στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέσω νέων τρόπων ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ποια είναι η δική σας θέση;

H εξέλιξη του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι ικανότητές μας προσαρμόζονται συνεχώς σε αυτή την πρόοδο. Πριν από την ανακάλυψη της τυπογραφίας είχαμε μεγαλύτερες δυνατότητες απομνημόνευσης. Ο προϊστορικός άνθρωπος ήξερε να επιβιώνει στην άγρια φύση. Χάρη στην τεχνολογία ο άνθρωπος εξασφάλισε ποιότητα ζωής, μακροβιότητα και ανάπτυξη του πολιτισμού.

Τα έξυπνα συστήματα είναι εργαλεία που πολλαπλασιάζουν τις νοητικές μας ικανότητες. Προσοχή όμως! Οπως με τη χρήση μηχανικών συστημάτων ελευθερωθήκαμε από βαριές χειρωνακτικές εργασίες, έτσι και με τους υπολογιστές μπορούμε να διευρύνουμε τις νοητικές ικανότητες και τους ορίζοντες των γνώσεών μας. Αρκεί να εξασφαλίζουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών τους και τη σωστή ερμηνεία τους. Ομως δεν πρέπει να μας υποκαταστήσουν σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: την ικανότητα να σταθμίζουμε καταστάσεις και να διαχειριζόμαστε επιλογές. Εάν αφήσουμε τους υπολογιστές να αποφασίζουν για μας – λόγω νωθρότητας ή έλλειψης αυτοπεποίθησης – θα εκπέσουν οι νοητικές μας ικανότητες και η δημιουργικότητα της σκέψης. Δεν θέλω να φανταστώ σενάρια όπου ένας νέος αποφασίζει για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό στηριζόμενος αποκλειστικά σε πληροφορίες του Διαδικτύου χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις προτιμήσεις του και εν τέλει τα όνειρά του.

Η Ελλάδα πού βρίσκεται στον διεθνή χάρτη; Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ώστε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Ολοι παραδέχονται την αξία των ελλήνων επιστημόνων, όμως οι ευκαιρίες που τους δίνονται στη χώρα μας δεν είναι πολλές.

Είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο και θλιβερό. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα προφανή. Εδώ και δεκαετίες πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε για την έρευνα και την καινοτομία, ιδιαίτερα αξιοποιώντας το ανά τον κόσμο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Δυστυχώς δεν βλέπω γιατί, αφού αποτύχαμε αλλού, θα τα καταφέρουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Κίνδυνος αυτεξούσιας υποταγής στους υπολογιστές»

Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς διαμορφώνεται η συνειδητότητα. Φυσικά, ξέρουμε περισσότερα απ’ ό,τι παλαιότερα, όμως ακόμα έχουμε πολλά κενά.

Εχω μιλήσει για το «δικό μας Big-Bang» αναφερόμενος στην ανάδυση της συνειδητότητας μέσα από την εξέλιξη. Τονίζοντας ότι η μελέτη της είναι πιο σημαντική από τις πολυδάπανες διερευνήσεις κοσμογονικών ερωτημάτων της Φυσικής. Ελπίζω μελλοντικές έρευνες να βοηθήσουν στην κατανόησή της, να φωτίσουν τον ανεξερεύνητο εαυτό μας και να μας ανεβάσουν ψηλότερα στην κλίμακα της αυτογνωσίας.

Στο βιβλίο σας που εκδόθηκε πρόσφατα «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» (εκδ. Αρμός) θέτετε σημαντικά ερωτήματα όπως η σχέση εγκεφάλου – νόησης. Τελικά μπορούν όλες οι νοητικές μας διεργασίες να κατανοηθούν μελετώντας αποκλειστικά τον εγκέφαλο;

Εάν περιοριστούμε στη μελέτη του εγκεφάλου δεν θα κατορθώσουμε να διεισδύσουμε στις νοητικές λειτουργίες. Nα το εξηγήσω με μια αναλογία; Ο νους και οι λειτουργίες του είναι ένα σύστημα όπως ο υπολογιστής σας. Είναι δυνατόν να κατανοήσω τη συμπεριφορά του υπολογιστή σας μελετώντας τα κυκλώματά του; Δηλαδή μετρώντας ηλεκτρικά σήματα, να προσδιορίσω τι ακριβώς διαδικασίες εκτελεί; Η απάντηση είναι «όχι». Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην τεράστια διαφορά των κλιμάκων αναπαράστασης της πληροφορίας στο λογισμικό και το υλικό. Μια ανάλογη διαφορά υπάρχει μεταξύ της πληροφορίας υπό μορφή ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου και της συμβολικής νοητικής πληροφορίας. Σήμερα ξέρουμε ότι τα νοήματα έχουν χαρακτηριστικά ηλεκτρικά αποτυπώματα στον εγκέφαλο. Ομως είμαστε πολύ μακριά από την επίλυση του γρίφου.

Ποιο θα είναι στο μέλλον το σημείο ισορροπίας μεταξύ της αυτονομίας των συστημάτων και του ανθρώπινου ελέγχου των λειτουργιών τους;

Εξαρτάται από τις επιλογές των ανθρώπων που πρέπει να γίνουν με γνώμονα σαφώς ορισμένα αξιακά κριτήρια. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια τάση χαλάρωσης, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι αποφεύγουν την προσπάθεια και το βάρος της ευθύνης. Διαβλέπω έναν κίνδυνο αυξημένης εξάρτησης, κάποιας αυτεξούσιας υποταγής στους υπολογιστές.

Εχετε διερωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή σας εάν είχατε έναν υπηρέτη που να ικανοποιεί κάθε σας όρεξη και επιθυμία; Να μην υπήρχαν εμπόδια, δυσκολίες, όλα να σας έρχονταν ακόπιαστα, τίποτα να μην αντιστεκόταν στις ορέξεις σας; Αν ο άνθρωπος είχε ό,τι ζητά η όρεξή του αυτόματα και χωρίς κόπο, θα υποβιβαζόταν σε μια «γαστέρα αργή», έναν πεπτικό σωλήνα. Αν είχε γεννηθεί σε έναν κόσμο χωρίς αντιξοότητες, σίγουρα δεν θα ήταν πιο έξυπνος από τα φυτά.

https://www.in.gr/2021/04/26/b-science/synenteykseis/iosif-sifakis-o-thaymastos-kainourgios-kosmos-tis-texnitis-noimosynis/

SifakisJoseph-1.jpg.f8739f6ffa5f01f52f7481b3f691da91.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Επανάσταση στα τσιπ από την ΙΒΜ, με τσιπ 2 νανομέτρων. :cheesy:

Επί δεκαετίες κάθε γενικά τσιπ υπολογιστή γινόταν ταχύτερη και πιο ενεργειακά αποδοτική επειδή τα βασικά τους δομικά στοιχεία, τα τρανζίστορ, γίνονταν μικρότερα. Ο ρυθμός αυτής της βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί κατά πολύ, ωστόσο η ΙΒΜ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως υπάρχει ακόμα μία γενιά εξέλιξης στο πυρίτιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η IBM παρουσίασε αυτό που, όπως λέει, είναι η πρώτη τεχνολογία παραγωγής τσιπ των 2 νανομέτρων. Η τεχνολογία αυτή θα θα μπορούσε να είναι μέχρι και 45% ταχύτερη από τα καθιερωμένα τσιπ των 7 νανομέτρων σε πολλά από τα σημερινά laptops και τηλέφωνα και μέχρι 75% αποδοτικότερα ενεργειακά, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η τεχνολογία αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να βγει στην αγορά. Η IBM, κάποτε μεγάλος παραγωγός τσιπ, πλέον κάνει outsourcing την μεγάλης κλίμακας παραγωγή της στη Samsung, μα διατηρεί ένα ερευνητικό κέντρο κατασκευής στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης.

Τα τσιπ 2 νανομέτρων θα είναι μικρότερα και ταχύτερα από τα σημερινά τσιπ αιχμής των 5 νανομέτρων, που αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται σε premium τηλέφωνα όπως το iPhone 12, και από τα τσιπ των 3 νανομέτρων που αναμένεται να έρθουν μετά από αυτά των 5 νανομέτρων.

Η τεχνολογία που παρουσίασε η ΙΒΜ είναι το βασικότερο δομικό κομμάτι ενός τσιπ: Ένα τρανζίστορ, που λειτουργεί ως διακόπτης για τα 1 και τα 0 και βρίσκεται στα θεμέλια των σύγχρονων υπολογιστών.

Το να γίνονται οι διακόπτες αυτοί πολύ μικροί τους καθιστά ταχύτερους και πιο αποδοτικούς ενεργειακά, μα επίσης δημιουργεί προβλήματα ως προς τη διαρροή ηλεκτρονίων όταν οι διακόπτες είναι κλειστοί. Ο Ντάριο Γκιλ, αντιπρόεδρος της εταιρείας και διευθυντής της ΙΒΜ Research είπε στο Reuters ότι επιστήμονες ήταν σε θέση να περάσουν φύλλα μονωτικού υλικού πάχους μόλις λίγων νανομέτρων για να σταματούν τις διαρροές.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/2.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

80 χρόνια από τον πρώτο (γερμανικό) υπολογιστή. :cheesy:

Στο ερώτημα «ποιος ήταν ο πρώτος Η/Υ» δεν μπορεί να απαντήσει ούτε η Google: Στα αγγλικά εμφανίζεται ο ENIAC και στα γερμανικά ο Ζ3 του γερμανού Κόνραντ Τσούζε.

Θάρρος και τόλμη είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν έλειπαν από τον γερμανό μηχανικό Κόνραντ Τσούζε. Εργαζόμενος σε καθεστώς μόνιμης απασχόλησης -ένα σπάνιο φαινόμενο για τις εργασιακές συνθήκες τις εποχής- στον τομέα δομικής μηχανικής αεροσκαφών στο Βερολίνο, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει την καριέρα του: το 1935 έγινε αυτοαπασχολούμενος. Στο σαλόνι των γονιών του έφτιαξε μία αριθμομηχανή, με σκοπό να διευκολύνει την δουλειά του ως μηχανικό… αυτοματοποιώντας την. Η αριθμομηχανή του θεωρείται σήμερα ένα αξιόπιστο προσχέδιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο πρώτος απολύτως λειτουργικός υπολογιστής ωστόσο του γερμανού μηχανικού ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα: Στις 12 Μαΐου ο Ζ3 συμπληρώνει 80 χρόνια από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία.

Από τον Ζ1 στον Ζ3

Μετά την πρώτη απόπειρα, ο Τσούζε αποφάσισε πως δεν ήθελε απλά μία αριθμομηχανή, αλλά να δημιουργήσει έναν «εγκέφαλο-μηχανή». Η λειτουργία της θα γινόταν βάσει του δυαδικού συστήματος, δηλαδή 0 και 1, τα οποία αντιστοιχούσαν σε «σωστό» και «λάθος» – κάτι στο οποίο βασίστηκε αργότερα ολόκληρη η τεχνολογική εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το πρώτο προσχέδιο για τον υπολογιστή του Τσούζε, τον Z1 με έτος κατασκευής το 1938, αποτελείται από λαμαρίνες που βρίσκονται τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη. «Ο Z1 κολλούσε διαρκώς», γράφει ο επιστήμονας ΙΤ και ιστορικός Ραλφ Μπίλοφ από το Βερολίνο σε μία καταχώρηση στη σελίδα του μεγαλύτερου μουσείου ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως, το Χάιντς Νίξντορφ Φόρουμ.

Σε μια δεύτερη προσπάθεια, ο Τσούζε επιχείρησε να αποφύγει απλά μία βελτίωση του μηχανισμού – ο Ζ2 λειτουργούσε μεν καλύτερα από τον πρώτο, αλλά δεν ήταν ακόμη αρκετά αξιόπιστος ώστε να προωθηθεί εμπορικά. Ωστόσο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Άλφρεντ Τάιχμαν, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής ενός τμήματος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Αεροπορίας (DVL).

Οι μηχανικοί του ινστιτούτου μελετούσαν τότε να σταθεροποιήσουν τα φτερά των αεροπλάνων – βλέποντας ο Τάιχμαν τον Ζ2 του Τσούζε συνειδητοποίησε πως μέσω ενός τέτοιου υπολογιστή θα μπορούσε να διευκολύνει τους πολύπλοκους υπολογισμούς που απαιτούνταν για την έρευνα του ινστιτούτου. Μετά την ανάθεση έργου, ο Τσούζε χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να φτιάξει τον υπολογιστή Ζ3: Mε 2.000 ρελέ, πρόκειται για τον πρώτο προγραμματιζόμενο ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή στην ιστορία της πληροφορικής. Η πρώτη του δοκιμαστική λειτουργία έγινε πριν από ακριβώς 80 χρόνια, στις 12 Μαΐου 1941 στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου.

«Αν λάβει κανείς υπόψη την χρήση ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας, τότε ο Ζ3 ήταν ο πρώτος αξιόπιστος ηλεκτρονικός υπολογιστής», επισημαίνει ο Μπίλοφ. Βέβαια ο Ζ3 δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, παρά το ότι τέθηκε αρκετές φορές σε λειτουργία: Μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του, το 1943, καταστράφηκε σε έναν βομβαρδισμό. Ένα ακριβές αντίγραφό του Ζ3 βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Τεχνολογίας του Μονάχου.

https://physicsgg.me/2021/05/12/80-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf/

cf84cf83cebfcf85ceb6ceb5.jpg.b9fb97a7287bff343da5ba696ac8dfff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατασκευάστηκε επαναστατική μπαταρία με πρότυπο ένα… σάντουιτς. :cheesy:

Το BLT είναι ένα δημοφιλές ανά τον κόσμο είδος σάντουιτς που ονομάστηκε έτσι από τα βασικά συστατικά του το μπέικον, το μαρούλι και την τομάτα (Bacon, Lettuce, Tomato) και τον τρόπο που τα υλικά τοποθετούνται ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού. Επιστήμονες της Σχολής Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησαν μια νέα επαναστατική μπαταρία για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα εμπνεόμενοι όπως αναφέρουν από την «μηχανική» του συγκεκριμένου σάντουιτς.

Η μπαταρία βασίζεται στην χρήση της τεχνολογίας λιθίου και μετάλλου, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι ερευνητές σχεδίασαν μια διάταξη της μπαταρίας με διαφορετικά επίπεδα στα οποία τοποθετούνται οι ηλεκτρολύτες με τρόπο ανάλογο που τοποθετούνται τα υλικά σε ένα σάντουιτς BLT.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μπαταρία τους θα έχει διάρκεια ζωής 10-15 έτη και θα φορτίζονται πλήρως μέσα σε χρονικό διάστημα 10-20 λεπτών. Οι σημερινές μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μέση διάρκεια ζωής τα επτά έτη και χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες για να φορτιστούν πλήρως.

Η αχίλλειος πτέρνα αυτής της μπαταρίας όπως και των υπολοίπων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα είναι η σταθερότητας στην λειτουργίας της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ασχολούνται πλέον με την επίλυση αυτού του προβλήματος ώστε να καταφέρουν σύντομα να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εκδοχή της μπαταρίας τους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1726097/kataskeuastike-epanastatiki-mpataria-me-protupo-ena-santouits

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο ρεκόρ στην διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. :cheesy:

Ένας άντρας παράλυτος από τον λαιμό και κάτω για περισσότερο από δέκα χρόνια, κατάφερε, σύμφωνα με νέα έρευνα, να συντάξει ολόκληρη πρόταση χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν δύο μικροσκοπικούς αισθητήρες αποτελούμενους από πολύ λεπτά ηλεκτρόδια, πάχους όσο μια τρίχα, 4 x 4 χιλιοστά – στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του για να του επιτρέψουν να γράψει τις σκέψεις του.

Ο άνδρας ήταν 65 ετών κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία διεξήχθη εννέα χρόνια μετά τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού το 2007.

Του ζητήθηκε να φανταστεί να κρατά ένα στυλό και ένα χαρτί και μετά να προσπαθεί να γράψει. Οι αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου του ανίχνευσαν τη δραστηριότητα καθώς οπτικά έβλεπε την κίνηση.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος αποκωδικοποίησε την κίνηση για κάθε γράμμα, μεταφράζοντας το σε κείμενο που εμφανίστηκε σε μια οθόνη υπολογιστή.

Ο άντρας – γνωστός μόνο ως T5 – μπόρεσε να επικοινωνήσει με κείμενο σε ταχύτητες που ανταγωνίζονται εκείνες που επιτεύχθηκαν από τους φίλους του με μηνύματα που έστελναν στο κινητό τους τηλέφωνο, δήλωσε η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα «brain-to-text» (από τον εγκέφαλο στο κείμενο), ο T5 πληκτρολόγησε 90 χαρακτήρες – ή 18 λέξεις – ανά λεπτό – περισσότερο από το διπλάσιο της προηγούμενης καταμέτρησης για την πληκτρολόγηση με μια τέτοια «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ανέφερε η ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03506-2

Συμφωνα με τους ερευνητές, ένας κανονικός άνθρωπος, μπορεί, κατά μέσο όρο, να πληκτρολογήσει περίπου 23 λέξεις ανά λεπτό σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν χάσει τη χρήση των άνω άκρων τους ή την ικανότητά τους να μιλούν λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, δήλωσε ο καθηγητής νευροχειρουργικής στο Στάνφορντ, Τζέιμι Χέντερσον.

«Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ικανότητα επικοινωνίας μέσω κειμένου».

Όταν ένα άτομο βιώνει παράλυση, παραμένει η δραστηριότητα των νεύρων του εγκεφάλου για ενέργειες όπως περπάτημα, ομιλία ή να πιάνουμε το ποτήρι. Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι να αξιοποιήσει αυτή τη δραστηριότητα, έτσι ώστε ο ασθενής να ανακτήσει τις ικανότητες που έχει χάσει.

Ο Φρανκ Ουίλετ, ειδικός ερευνητής και νευροεπιστήμονας του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes (HHMI), ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τζέιμι Χέντερσον, είπε ότι η ομάδα εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα έχει «μακρά ιστορία ανάπτυξης διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή για να βοηθήσει τους ανθρώπους με παράλυση».

https://physicsgg.me/2021/05/18/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%81%ce%b5%ce%ba%cf%8c%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb/

mental_handwriting_to_text_0.png.ec34119543a78e01a218bd05f8da3921.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κτίριο που αποθηκεύει ενέργεια σαν μια γιγαντιαία μπαταρία. :cheesy:

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία που ουσιαστικά μετατρέπει το απλό σκυρόδεμα σε μια μορφή επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι κάποια στιγμή, μελλοντικά, η συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτρέπει τη μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε χώρους μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, να λειτουργούν δηλαδή σαν πελώριες μπαταρίες. Αν και εξαιρετικά φιλόδοξη η προσπάθεια ενδεχομένως έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας αφού το τσιμέντο αποτελεί το πλέον διαδεδομένο υλικό κατασκευής κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Η βασική ιδέα αφορά την ίδια την σύσταση του τσιμέντου, στο οποίο έχουν προστεθεί μικρές ποσότητες ινών άνθρακα ώστε το μίγμα να αποκτήσει αγωγιμότητα και συγχρόνως ευκαμψία. Επιπλέον, μέσα στο μίγμα έχουν ενσωματωθεί ένα μεταλλικό πλέγμα ανθρακονημάτων, σίδερο για την άνοδο και νικέλιο για την κάθοδο.

Το πρωτότυπο της μπαταρίας που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές

Η συγκεκριμένη ιδέα επέτρεψε τη δημιουργία ενός επαναφορτιζόμενου συστήματος, του οποίου όμως οι δυνατότητες ακόμη βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η συγκεκριμένη «μπαταρία», με το συγκεκριμένο μίγμα τσιμέντου κατάφερε να αποδώσει 7Wh ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που είναι δέκα φορές καλύτερη από προηγούμενους πειραματισμούς με μίγματα τσιμέντου.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου σημειώνουν ότι η πυκνότητα ενέργειας είναι ακόμη πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στο μέγεθος των μπαταριών όταν χρησιμοποιηθούν σε κλίμακα ολόκληρων κτιρίων. Τα οφέλη της μετατροπής πολυώροφων κτιρίων σε τεράστιες μπαταρίες είναι προφανή.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα ξεκαθαρίζουν ότι η ιδέα βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής. Προφανώς υπάρχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν το πρόγραμμα περάσει σε φάση εμπορικής εφαρμογής, όπως ποια θα είναι η διάρκεια ζωής μίας τέτοιας «μπαταρίας» και αν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνικές ανακύκλωσης για την απόσυρσή τους.

https://physicsgg.me/2021/05/18/%ce%ba%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b9/

world-first-concept-for-rechargeable-cement-based-batteries-1536x697-1.thumb.jpg.80b499e2f2bb0bdee284b2e478853a58.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Κβαντικός υπολογιστής: Ερευνητές έδειξαν «κβαντικό πλεονέκτημα» :cheesy:

Οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται από πολλούς το «κλειδί του μέλλοντος», καθώς οι υπολογιστικές τους δυνατότητες θεωρείται πως θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των σημερινών υπολογιστών. Ωστόσο παρά τις θεωρίες, πολύ λίγοι επιστήμονες ήταν σε θέση να επιδείξουν, χρησιμοποιώντας τη σημερινή τεχνολογία, πως οι κβαντικές μέθοδοι/ τεχνικές έχουν όντως πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών.

Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου στο Physical Review X, ερευνητές του University of Arizona δείχνουν πειραματικά πως τα κβαντικά συστήματα έχουν όντως πλεονέκτημα έναντι των κλασικών.

«Η επίδειξη ενός κβαντικού πλεονεκτήματος είναι ένας στόχος που επιδιωκόταν εδώ και πολύ καιρό στην κοινότητα, και πολύ λίγα πειράματα ήταν σε θέση να το επιδείξουν» είπε ο Ζεσέν Ζανγκ, ένας εκ των συντελεστών του άρθρου και επίκουρος καθηγητής επιστήμης και μηχανολογίας υλικών. «Επιδιώκουμε να επιδείξουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κβαντική τεχνολογία που ήδη υπάρχει για να επωφεληθούν εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο».

Οι κβαντικοί υπολογιστές και οι άλλες κβαντικές διαδικασίες βασίζονται σε μικροσκοπικές, ισχυρές μονάδες πληροφορίας, τα qubits. Ο συμβατικοί σημερινοί υπολογιστές λειτουργούν με bits, που υπάρχουν σε τιμές 0 ή 1, μα τα qubits είναι ικανά να έχουν και τις δύο τιμές ταυτόχρονα. Αυτή η δυαδικότητα τα καθιστά ισχυρά μα και εύθραυστα, καθώς κινδυνεύουν να καταρρεύσουν χωρίς προειδοποίηση, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντική μια διαδικασία ονόματι error correction, διόρθωση λάθους.

Ο κβαντικός κλάδος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια εποχή την οποία ο φυσικός Τζον Πρέσκιλ χαρακτήρισε «NISQ» , noisy intermediate scale quantum. Στην εποχή αυτή οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες που απαιτούν μόνο από 50 μέχρι και μερικές εκατοντάδες qubits, αν και με σημαντική ποσότητα «θορύβου», ή παρεμβολών. Εάν υπάρξει παραπάνω από αυτό, ο «θόρυβος» ξεπερνά τη χρησιμότητα, προκαλώντας κατάρρευση. Θεωρείται ευρέως πως από 10.000 μέχρι αρκετά εκατομμύρια qubits θα χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν πρακτικά χρήσιμες κβαντικές εφαρμογές.

Στο συγκεκριμένο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα μείγμα τόσο κλασικών όσο και κβαντικών τεχνικών. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν τρεις αισθητήρες για την καταχώρηση του μέσου εύρους και γωνίας των σημάτων ραδιοσυχνοτήτων. Οι αισθητήρες ήταν εξοπλισμένοι με άλλον έναν κβαντικό «πόρο», τη διεμπλοκή (entanglement), που επιτρέπει τον διαμοιρασμό πληροφορίας μεταξύ τους, και παρέχει δύο σημαντικά οφέλη: Πρώτον βελτιώνει την ευαισθησία των αισθητήρων και μειώνει λάθη και δεύτερον, επειδή είναι σε διεμπλοκή, οι αισθητήρες αξιολογούν οικουμενικές ιδιότητες αντί να συλλέγουν δεδομένα για συγκεκριμένα τμήματα ενός συστήματος.

Το πείραμα έδειξε ότι το «προίκισμα» των αισθητήρων με κβαντική διεμπλοκή τους έδωσε πλεονέκτημα έναντι κλασικών αισθητήρων, μειώνοντας την πιθανότητα λάθους σε μικρό, μα κρίσιμης σημασίας βαθμό.

«Η ιδέα της χρήσης διεμπλοκής για τη βελτίωση αισθητήρων δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο αισθητήρα, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για ένα εύρος διαφορετικών εφαρμογών, αρκεί να έχεις τον εξοπλισμό για να προκαλέσεις διεμπλοκή στους αισθητήρες» είπε άλλος ένας εκ των ερευνητών, ο Κουντάο Ζουάνγκ, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών/ μηχανικών υπολογιστών και principal investigator του Quantum Information Theory Group. «Στη θεωρία, θα μπορούσες να εξετάσεις εφαρμογές σαν το lidar για αυτόνομα οχήματα, για παράδειγμα».

https://www.naftemporiki.gr/story/1733835/kbantikos-upologistis-ereunites-edeiksan-kbantiko-pleonektima

kbantikos-upologistis-ereunites-edeiksan-kbantiko-pleonektima.jpg.81ddcce138f645e97b607cf74f6c4f25.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύπτει νέα Φυσική. :cheesy:

Η αρχή διατήρησης της ενέργειας είναι μια βασική αρχή της φυσικής, η παραβίαση της οποίας συνήθως συνεπάγεται νέα φυσική. Στην πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία με τίτλο «Machine-Learning Non-Conservative Dynamics for New-Physics Detection» παρουσιάζεται μια μέθοδος μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη «νέας φυσικής» εξετάζοντας πειραματικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, δεδομένης της τροχιάς που καθορίζεται από άγνωστες δυνάμεις, ο μέθοδος που ονομάστηκε NNPhD (Neural New-Physics Detector=Νευρωνικός Ανιχνευτής Νέας Φυσικής) στοχεύει στην ανίχνευση νέας φυσικής αναλύοντας το πεδίο της δύναμης σε δύο τμήματα: αυτό που διατηρεί την ενέργεια και αυτό που δεν την διατηρεί (το συντηρητικό και μη συντηρητικό). Στην εργασία αποδεικνύεται ότι η μέθοδος NNPhD ανακαλύπτει ξανά με επιτυχία την νέα φυσική σε διάφορα παλαιότερα παραδείγματα: όπως την τριβή στο διπλό εκκρεμές (1493), τον πλανήτη Ποσειδώνα από τα δεδομένα της τροχιάς του Ουρανού (1846) και τα βαρυτικά κύματα (2017) από μια σπειροειδή τροχιά.

H μέθοδος μηχανικής μάθησης NNPhD κατάφερε να ξανα-ανακαλύψει διάφορα γνωστά κλασσικά παραδείγματα

Η διατήρηση της ενέργειας είναι ένας θεμελιώδης φυσικός νόμος, και όταν παρατηρείται η μη διατήρησή της σε ένα σύστημα σωμάτων, οι φυσικοί το θεωρούν ως απόδειξη της ύπαρξης ενός αόρατου σώματος ή νέων εξωτερικών δυνάμεων, χωρίς να αμφισβητούν τον ίδιο τον νόμο διατήρησης. Στην εν λόγω εργασία η μη διατήρηση της ενέργειας αναφέρεται ως νέα φυσική και επιχειρείται η αυτόματη ανίχνευσή της. Πολλές νέες ανακαλύψεις της φυσικής πραγματοποιήθηκαν μετά από παρατηρήσεις που έδειχναν ότι παραβιάζεται η αρχή διατήρησης της ενέργειας, για παράδειγμα η τριβή, ο πλανήτης Ποσειδώνας, τα νετρίνα, η σκοτεινή ύλη, οι εξωπλανήτες και τα βαρυτικά κύματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νέα φυσική ταυτοποιήθηκε από την αποκάλυψη μιας ελλείπουσας αλληλεπίδρασης, μέσα από την προσαρμογή των δεδομένων σε γνωστές συντηρητικές δυνάμεις. Η προτεινόμενη μέθοδος μηχανικής μάθησης NNPhD, μπορεί να ανακαλύψει τη νέα φυσική ακόμα και όταν η μορφή της διατηρητικής «παλιάς φυσικής» δεν είναι γνωστή.

Οι νέες ανακαλύψεις μέσα από την ανάλυση πειραματικών δεδομένων πολλές φορές είναι επίπονες και χρονοβόρες. Για παράδειγμα, ο Κέπλερ πέρασε 25 χρόνια αναλύοντας αστρονομικά δεδομένα πριν διατυπώσει τους τρεις νόμους του. Τα εργαλεία της μεθόδου NNPhD στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και την «επιτάχυνση» της ανακάλυψης νέας φυσικής μέσα από τα διαθέσιμα πειραματικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένης της τροχιάς ενός ή περισσότερων σωμάτων που καθορίζεται από κάποια δύναμη, η μέθοδος επιχειρεί την διάσπαση της δύναμης σε δυο τμήματα, ένα συντηρητικό και ένα μη συντηρητικό. Τετριμμένο παράδειγμα είναι η δύναμη της στην φθίνουσα ταλάντωση F=−kq−γq’, στο συντηρητικό κομμάτι Fc = −kx και στο μη συντηρητικό Fn = −γq˙.

H μέθοδος NNPhD επιχειρεί αυτοματοποιημένα να αποσυνθέσει αυτά τα τρία πεδία δυνάμεων σε ένα συντηρητικό μέρος (πρώτος όρος) και ένα μη συντηρητικό μέρος (δεύτερος όρος) που αντιστοιχεί στη «νέα φυσική»

Μπορεί όποιος επιθυμεί να διαβάσει περισσότερες τις λεπτομέρειες σχετικά με την μέθοδο NNPhD ΕΔΩ: https://arxiv.org/pdf/2106.00026.pdf.

Είναι φανερό από την εργασία αυτή ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπεισέρχεται αθόρυβα στην ζωή μας, σε τομείς που δεν φανταστήκαμε ποτέ – ακόμα και στην βασική έρευνα που στοχεύει την ανακάλυψη νέας φυσικής.

Γι’ αυτό αξίζει να συνεχίσουμε με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Max Tegmark (ενός από τους συγγραφείς της παραπάνω εργασίας) : «LIFE 3.0, Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης«, (μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος), εκδόσεις Τραυλός.

«(Βλέπουμε) λοιπόν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα γεννήσει πιθανότατα σπουδαίες ευκαιρίες, αλλά θα φέρει και δύσκολες προκλήσεις. Μια στρατηγική που μάλλον θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση είναι η συνεργασία μας, η κοινή δράση για να βελτιωθεί η κοινωνία μας πριν προλάβει η ΤΝ να απογειωθεί για τα καλά. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους ώστε να καταστήσουμε την τεχνολογία εύρωστη και ωφέλιμη, πριν της παραδώσουμε τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων και της ζωής μας. Να ενημερώσουμε και να επικαιροποιήσουμε τους νόμους μας, πριν η τεχνολογία τους στείλει στο περιθώριο. Να επιλύσουμε τις διεθνείς διενέξεις πριν κλιμακωθούν και οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών με αυτόνομα όπλα. Να δημιουργήσουμε μια οικονομία η οποία θα διασφαλίζει την ευημερία για όλους, πριν καταπλεύσει η ΤΝ και μεγεθύνει τις ανισότητες. Είναι πολύ προτιμότερη μια κοινωνία όπου τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την ασφάλεια της ΤΝ θα εφαρμόζονται και δεν θα αγνοούνται. Κι αν κοιτάξουμε ακόμα πιο πέρα, στις προκλήσεις που σχετίζονται με την υπερανθρώπινη τεχνητή γενική νοημοσύνη (ΤΓΝ), το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε πριν αρχίσουμε να τα διδάσκουμε σε πανίσχυρες μηχανές, είναι να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά ηθικά πρότυπα. Σε έναν πολωμένο και χαοτικό κόσμο, όσοι θα έχουν τη δύναμη να χρησιμοποιήσουν κακόβουλα την ΤΝ θα έχουν και περισσότερα κίνητρα και ικανότητες να το κάνουν, ενώ ομάδες που θα συναγωνίζονται για να δημιουργήσουν ΤΓΝ θα αισθάνονται περισσότερη πίεση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν σε ζητήματα ασφάλειας, αλλά και συνεργασίας. Κοντολογίς, αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο αρμονική ανθρώπινη κοινωνία η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη συνεργασία με σκοπό την επίτευξη των κοινών μας στόχων, τότε θα αυξηθούν και οι πιθανότητες για ευτυχή κατάληξη στην επανάσταση της ΤΝ.

Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να βελτιώσουμε το μέλλον της ζωής, πρέπει να βελτιώσουμε το αύριο. Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε με πολλούς τρόπους. Μπορούμε φυσικά να ψηφίζουμε στις εκλογές και να λέμε στους πολιτικούς τις απόψεις μας για την εκπαίδευση, τα ατομικά δικαιώματα, τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα, την ανεργία που επιφέρει η τεχνολογία και άλλα θέματα. Ψηφίζουμε όμως και κάθε μέρα μέσα από αυτά που επιλέγουμε να αγοράζουμε, μέσα από τις ειδήσεις που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, από αυτά που επιλέγουμε να μοιραζόμαστε και από τα πρότυπα που επιλέγουμε ν’ ακολουθήσουμε. Θέλετε να γίνετε κάποιος ή κάποια που διακόπτει κάθε συζήτηση για να ελέγξει το κινητό του/της, ή κάποιος που αισθάνεται ενισχυμένος όταν χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνειδητά και προγραμματισμένα; Θέλετε να εξουσιάζετε εσείς την τεχνολογία σας, ή να εξουσιάζει εσάς η τεχνολογία; Τι θέλετε να σημαίνει άνθρωπος στην εποχή της ΤΝ; Σας προκαλώ να κουβεντιάσετε όλα αυτά τα ερωτήματα με τους φίλους σας, με τους δικούς σας ανθρώπους – δεν είναι απλώς μια σημαντική συζήτηση, είναι μια συναρπαστική συζήτηση.

Εμείς είμαστε σήμερα οι φύλακες του μέλλοντος της ζωής, εμείς διαμορφώνουμε την εποχή της ΤΝ.. Αισθάνομαι σήμερα ότι τούτο το μέλλον δεν κρύβει τίποτε το αναπόφευκτο, και ότι τελικά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο αρχικά πίστευα, εντέλει να κάνεις τη διαφορά. Το μέλλον μας δεν έχει χαραχτεί στην πέτρα ούτε περιμένει να μας συμβεί – είναι δικό μας. εμείς το δημιουργούμε.

Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο μέλλον. ένα μέλλον που θα μας εμπνεύσει!»

https://physicsgg.me/2021/06/05/%ce%b7-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%86/

ce9dce9dphd.thumb.png.91ab8f9f25220b93831fdbadc9d340e4.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

First LEGO League Virtual Open International Greece: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη. :cheesy:

Διαδικτυακά θα μεταδοθεί, με επίκεντρο το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το First LEGO League Virtual Open International Greece 2021- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 27.

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 200 κορυφαίες μαθητικές ομάδες από 110 και πλέον χώρες, 1.600 περίπου μαθητές, προπονητές και 100 εθελοντές.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ο αθλητισμός. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με την καινοτομία της υβριδικής διαδικασίας, καθώς οι 200 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 – 16 ετών από διαφορετικές χώρες, θα βρίσκονται η καθεμία στο σχολείο ή στον χώρο, στον οποίο θα προπονείται και θα διαγωνίζονται μεταξύ τους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Για μας αποτελεί δημιουργική πρόκληση και αναγνώριση του έργου μας το γεγονός πώς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία είμαστε η χώρα που διοργανώνει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου – παρουσίασης που δόθηκε , ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος της Eduact - Δράση για την Εκπαίδευση, του μη κερδοσκοπικού σωματείου που διοργανώνει το μεγάλο γεγονός.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελετή έναρξης με την παρέλαση των 200 ομάδων (αριθμός που συμβολίζει και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26, θα διεξαχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τα robot games, με τους 100 εθελοντές να συντονίζουν τα πάντα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η κατανομή των θέσεων για κάθε χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, έχει ακολουθήσει το Ολυμπιακό μοντέλο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση περισσότερων από 110 χωρών απ΄όλη την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία και των 50 πολιτειών της Αμερικής. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 27 ελληνικές ομάδες που αναδείχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν ψηφιακά και η καινοτομία είναι το υβριδικό μοντέλο, συνθήκες που συνδυάζουν σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε τρία μέρη, πρότζεκτ καινοτομίας, (innovation project), robot design και robot game και core values -βασικές αξίες, δεξιότητες του 21ου αιώνα και ομαδικότητα, η οποία κρίνεται από τους κριτές.

Καλλιτέχνες που θα βρεθούν μπροστά από τις κάμερες είναι ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Gus G., o Rous, η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών Thessaloniki Youth Band και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής.

Το FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021 διοργανώνεται από την Eduact σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη First και τη Lego Education υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τις 24 έως και τις 27 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Στην ιστοσελίδα του event, https://fllopengreece.com/ μπορεί όποιος επιθυμεί να αλληλεπιδρά με τη διοργάνωση, να ενημερώνεται για το υλικό της έρευνας των ομάδων και τις προτάσεις που υποβάλλουν «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αθλούμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία».

Μέσω streaming μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει robot games, συνεντεύξεις με τις ομάδες και καλεσμένους, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, escape rooms με θέμα τον πολιτισμό κ.ά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741497/first-lego-league-virtual-open-international-greecepagkosmio-protathlima-rompotikis-sti-thessaloniki

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

MWC 2021: Η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress 2021 στη Βαρκελώνη. :cheesy:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οργάνωση της ελληνικής αποστολής που θα συμμετέχει στο Mobile World Congress (MWC) 2021, το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 28 Ιουνίου - 1 Ιουλίου στο Fira Gran Via στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση/συνέδριο στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας, η οποία «επιστρέφει» φέτος δυναμικά, με στόχο να καταγράψει τις νέες τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Την οργάνωση της ελληνικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν 31 εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας, συντονίζουν ο Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece.

Η φετινή αποστολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚΕΕ, θα αναζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας, μέσα από τις επαφές και τη δικτύωση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως και των επιχειρήσεων και οργανισμών που συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία, με εταιρείες και φορείς από ολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός των επισκεπτών στο MWC 2021 αναμένεται να φθάσει τις 35.000, ενώ το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα για περισσότερους από 350 ομιλητές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται και το 4YFN, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον χώρο των startups σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες δικτύωσης και αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών για τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή.

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους τομείς που τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να επιλύει γρήγορα τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν, αλλά έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στην πρωτοπορία. Με έργα όπως το Ultra-Fast Broadband και μαζί με τις παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα είναι σε θέση να πετύχει τη γρήγορη μετάβαση στο ευρωπαϊκό σχέδιο “Κοινωνία των Gigabit”. Μέσω της δημοπρασίας του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και της λειτουργίας του Ταμείου Φαιστός, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως πόλος καινοτομίας. Η ελληνική συμμετοχή στο Mobile World Congress (MWC) 2021, στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές σε κορυφαίο τεχνολογικά επίπεδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάβερης Αθανάσιος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου «Η τεχνολογία αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα ανάπτυξης για την Ελλάδα τον οποίο στηρίζουμε έμπρακτα στην Enterprise Greece έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών είναι η εξωστρέφεια και η διεθνής δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας σε παγκόσμια γεγονότα θεσμό όπως η MWC 2021 που στηρίζουμε άμεσα και επί σειρά ετών. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι πλέον φέτος ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα καινοτομίας.»

«Το φετινό MWC είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ως ΣΕΚΕΕ έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι είμαστε μαζί σε κάθε συνθήκη, όσο απαιτητική και αν είναι. Η δημιουργία του ελληνικού περιπτέρου στο MWC 2021 αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της θέλησής μας να αγωνιζόμαστε και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες, προκειμένου να αναδείξουμε την καινοτομία που παράγεται στην Ελλάδα», ανέφερε ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ.

Χορηγός της ελληνικής αποστολής είναι η Samsung Electronics Hellas, ενώ στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το Elevate Greece και η 5G Συμμετοχές Α.Ε. Η αποστολή διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) και του Corallia.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην αποστολή είναι: AGEify, Allweb Solutions, Coffeco, Crossnics, Crowdpolicy, Cytech, Dataverse, Excelon, ExperiencesScanner, Fasmetrics, Growth Mindset, Hellenic Space Center, iCON Platforms, Inaccel, Liknoss, Modulus, Nanometrisis, Noveltech, Palo Services, Regate, Run4More, Siba, Solve, Tetragon, Trimsignal, VSMT και Ybeemaestro.

Στους συνεργάτες από τον χώρο του οικοσυστήματος που θα συμμετέχουν στην αποστολή περιλαμβάνονται το κέντρο Αρχιμήδης (ΕΚΠΑ), ο Δημόκριτος, το Invent ICT και το AdandPRLab (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Συνεργάτες της αποστολής είναι η HELEXPO και η ΕΒΙΔΙΤΕ, ενώ το AdandPRLab συνεργάζεται όσον αφορά στην επικοινωνία των δράσεων που θα υπάρξουν.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Smart Press και η Teamworks.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741503/mwc2021-ielliniki-apostoli-stomobile-world-congress-2021sti-barkeloni

mobile-world-congress.jpg.143567a1897617693b50473c69548881.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Fugaku: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής διατηρεί τη θέση του ως ο ταχύτερος του κόσμου. :cheesy:

Ο υπερυπολογιστής Fugaku, δημιούργημα της ιαπωνικής Fujitsu και του εθνικού ινστιτούτου ερευνών Riken της Ιαπωνίας, υπερασπίστηκε τον τίτλο του σαν ο «ταχύτερος στον κόσμο», νικώντας τους ανταγωνιστές από Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Fugaku κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της λίστας TOP500 επιτυγχάνοντας ταχύτητα 442 petaflops. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υπέρ-υπολογιστής Summit της IBM με σκορ 148 petaflops. Η συγκεκριμένη λίστα καταρτίζεται από ένα διεθνές πάνελ ειδικών και δημοσιεύεται κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο. Πέρα από την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης ο υπερυπολογιστής της Fujitsu πέτυχε πρωτιές σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και στην επεξεργασία big data.

Ο Fugaku αποτελεί τον επόμενης γενιάς υπερυπολογιστή που διαδέχθηκε στην Ιαπωνία τον υπολογιστή K, ο οποίος κατατάχτηκε πρώτος το 2011. Για την κατασκευή του Fugaku δαπανήθηκε το ποσό των 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ κατέστη πλήρως επιχειρησιακός τον Μάρτιο. Λόγω της υψηλής επεξεργαστικής του ισχύος αποτελεί ιδανική επιλογή για επεξεργασία big data και για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

Η ιαπωνική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Fugaku στην ανάπτυξη δομής οχημάτων που θα είναι πιο ανθεκτικά σε συγκρούσεις χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον, ήδη η Fujitsu Japan έχει ξεκινήσει την μελέτη χημικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της Covid χρησιμοποιώντας τις ικανότητες προσομοίωσης του Fugaku.

Αν και ένας υπερυπολογιστής από την Ιαπωνία βρέθηκε πρώτος στη συγκεκριμένη κατάταξη είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι στην ουσία μία κούρσα με μόνο δύο αντιπάλους: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα συστήματα που αναπτύσσουν όχι μόνο για βιομηχανικούς λόγους αλλά επίσης και για στρατιωτική έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ήδη σε επόμενης γενιάς μηχανήματα που θα είναι ισχύος exascale (1 exaflop ισούται με 1.000 petaflops) και θα είναι τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από τον Fugaku. Ο Frontier του Oak Ridge National Laboratory και η Aurora του Argonne National Laboratory αναμένεται να καταστούν λειτουργικοί εντός του έτους.

Από την άλλη πλευρά οι κινεζικές προσπάθειες ανάπτυξης υπερυπολογιστών παραμένουν κρατικό μυστικό, αλλά σύμφωνα με φήμες τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Nikkei Asia ήδη αναπτύσσεται ο διάδοχος του πάλαι ποτέ κινέζικου ταχύτερου supercomputer. Δεν αποκλείεται δηλαδή και η Κίνα να έχει έτοιμο το δικό της exascale μηχάνημα εντός του έτους.

Ενδεικτικό του ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ είναι ότι τον Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σταμάτησε τις εξαγωγές υλικού προς επτά κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών, εντάσσοντάς τες στην περίφημη Entity List.

https://www.in.gr/2021/06/29/b-science/technology/fugaku-iaponikos-yperypologistis-diatirei-ti-thesi-tou-os-o-taxyteros-tou-kosmou/

9e6f21120e80cf881d67317c7f72d4ed.jpg.ef2698766b0012eeadab31c41e922ca7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρύσταλλος φτιαγμένος από ηλεκτρόνια. :cheesy:

Ερευνητές στο ETH Zurich ήταν σε θέση να δημιουργήσουν έναν κρύσταλλο που αποτελείται μόνο από ηλεκτρόνια, επαληθεύοντας μια πρόβλεψη που είχε γίνει πριν από 90 χρόνια.

Ομάδα ερευνητών της οποίας ηγήθηκε ο Ατάτς Ιμάμογλου, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κβαντοηλεκτρονικής στο ETH Zurich, έφτιαξε τον πολύ ξεχωριστό αυτό κρύσταλλο, με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους να δημοσιεύονται στο Νature.

Από το 1934 ο Γιουτζίν Βίγκνερ, ένας από τους ιδρυτές της θεωρίας της συμμετρίας στην κβαντομηχανική, είχε δείξει πως τα ηλεκτρόνια σε ένα υλικό μπορούσαν θεωρητικά να διαρρυθμιστούν σε κρυσταλλοειδή μοτίβα/ διατάξεις, λόγω της αμοιβαίας ηλεκτρικής απώθησης τους. Το σκεπτικό είναι πως αν η ενέργεια της ηλεκτρικής απώθησης μεταξύ των ηλεκτρονίων είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια της κίνησής τους, θα τοποθετούνται έτσι ώστε η συνολική τους ενέργεια να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Ωστόσο για δεκαετίες η πρόβλεψη αυτή παρέμενε σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, καθώς αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να σχηματίζονται μόνο υπό ακραίες συνθήκες όπως χαμηλές θερμοκρασίες και ένας πολύ μικρός αριθμός ελεύθερων ηλεκτρονίων στο υλικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ηλεκτρόνια είναι χιλιάδες φορές ελαφρύτερα από τα άτομα, κάτι που σημαίνει ότι η ενέργεια της κίνησης τους σε μία κανονική διαρρύθμιση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η ηλεκτροστατική ενέργεια, λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ηλεκτρονίων.

Ο Iμάμογλου και οι συνεργάτες του επέλεξαν ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα υλικού ημιαγωγού (molybdenum diselenide) με πάχος μόλις ενός ατόμου. Σε αυτό τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν μόνο σε ένα επίπεδο ,ενώ οι ερευνητές μπορούσαν να αλλάξουν τον αριθμό των ελεύθερων ηλεκτρονίων εφαρμόζοντας τάση σε δύο ηλεκτρόδια διάφανου γραφενίου μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο ημιαγωγός.

Το επόμενο πρόβλημα ήταν να δείξουν πως επρόκειτο όντως για κρυστάλλους Βίγκνερ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φυσικοί κατάφεραν να κάνουν ορατή την κανονική διαρρύθμιση των ηλεκτρονίων παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ τους: Για να το καταφέρουν αυτό χρησιμοποίησαν φως μιας συγκεκριμένης συχνότητας, ώστε να διεγείρουν τα αποκαλούμενα excitons στο στρώμα του ημιαγωγού. Όταν υπάρχει κρύσταλλος Βίγκνερ, τα κινούμενα excitons φαίνονται στατικά, εφόσον κινούνται σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα η οποία ορίζεται από την απόσταση μεταξύ των ηλεκτρονίων που βρίσκονται στο εν λόγω κρυστάλλινο πλέγμα.

Αντίθετα με προηγούμενα πειράματα, όπου οι κρύσταλλοι είχαν παρατηρηθεί εμμέσως, επί της προκειμένης πρόκειται για μία απευθείας επιβεβαίωση της διαρρύθμισης των ηλεκτρονίων στον κρύσταλλο. Στο μέλλον οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν το πώς ακριβώς οι κρύσταλλοι αυτοί σχηματίζονται από ένα άτακτο, χαοτικό «υγρό» που αποτελείται από ηλεκτρόνια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1746322/krustallos-ftiagmenos-apo-ilektronia

krustallos-ilektronia.jpg.2f54289371be59e542cb2008edc94e59.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το κινητό τηλέφωνο ως ανιχνευτής στοιχειωδών σωματιδίων. :cheesy:

Τα μιόνια, είναι αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που μοιάζουν με το ηλεκτρόνιο αλλά έχουν 200 φορές μεγαλύτερη μάζα. Τα σωματίδια αυτά που έχουν έλαχιστο χρόνο ζωής (2.2 µs), παράγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όταν τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας συγκρούονται με μόρια αέρα. Οι συγκρούσεις αυτές δημιουργούν μια βροχή μιονίων που φτάνει στο έδαφος με ρυθμό περίπου 10.000 σωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο ανά λεπτό.

Οι περισσότερες κάμερες των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούμε βασίζονται στους αισθητήρες CMOS (Complementary metal–oxide–semiconductor) που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Όμως ταυτόχρονα είναι ευαίσθητοι στην ιονίζουσα ακτινοβολία, κι αυτό μπορεί να τα μετατρέψει σε ανιχνευτές στοιχειωδών σωματιδίων

Όταν ένα μιόνιο περνά μέσα από την κάμερα του τηλεφώνου σας, απελευθερώνει ηλεκτρόνια, όπως ακριβώς γίνεται με τα φωτόνια, και η κάμερα καταγράφει εικονοστοιχεία. Αν καλύψετε τον φακό από το φως και βομβαρδίσετε το τηλέφωνο με δέσμη μιονίων, τότε θα δείτε τα ίχνη τους!

Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά ως ανιχνευτές σωματιδίων, ενώ σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επεξεργασίας και δικτύωσης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιπλέον ως παγκόσμιο δίκτυο ανιχνευτών σωματιδίων των κοσμικών ακτίνων. Ένα τέτοιο δίκτυο θα μπορούσε να μελετήσει την εκτεταμένη ‘βροχή’ των σωματιδίων που προκαλείται στην ατμόσφαιρα από σωματίδια κοσμικών ακτίνων άγνωστης αστροφυσικής προέλευσης.

Οι κοσμικές ακτίνες είναι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδια – πάνω από 1018 eV – που βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα της Γης. Όταν αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης παράγουν καταιγισμό ροής σωματιδίων, που ανιχνεύονται στην επιφάνεια της Γης. Υπάρχουν τεράστιες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις-ανιχνευτές που παρατηρούν τις κοσμικές ακτίνες, εντοπίζοντας σωματίδια με ενέργειες έως 3·1020 eV. Τέτοιες παρατηρήσεις υψηλής ενέργειας είναι σπάνιες και πολύτιμες. Σπάνιες γιατί τα σωματίδια από άγνωστες αστροφυσικές πηγές με ενέργειες πάνω από 1018 GeV, αλληλεπιδρούν με την διάχυτη σε όλο το σύμπαν μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, και έτσι μειώνεται απότομα η ροή τους στην Γη. Η συγκέντρωση μεγαλύτερων δειγμάτων τέτοιων υπερ-υψηλής ενέργειας σωματιδίων χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς θα απαιτούσε χρονοβόρες παρατηρήσεις ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Μια παλαιότερη δημοσίευση με τίτλο ‘Observing Ultra-High Energy Cosmic Rays with Smartphones‘, εξέταζε την δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου για την χρήση ενός παγκοσμίου δικτύου δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων των καταναλωτών για την ανίχνευση κοσμικών σωματιδίων μέσω των αισθητήρων τους CMOS. Ένα τέτοιο παγκόσμιο δίκτυο θα δρούσε συμπληρωματικά στις παρατηρήσεις των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων ανίχνευσης κοσμικών ακτίνων. Η ευαισθησία του δικτύου εξαρτάται από τον αριθμό και την πυκνότητα των συμμετεχόντων χρηστών, αλλά και από την απόδοση των τηλεφώνων στην ανίχνευση των μιονίων και των φωτονίων που παράγονται στην ατμόσφαιρα από τα υψηλής ενέργειας σωματίδια των κοσμικών ακτίνων.

Οι συγγραφείς της εν λόγω εργασίας χρησιμοποίησαν ραδιενεργές πηγές για την μέτρηση της απόδοσης των κινητών στην ανίχνευση των φωτονίων. Όσον αφορά τα μιόνια, και απλά απέδειξαν την δυνατότητα ανίχνευσής τους από τα κινητά, χωρίς όμως να κάνουν ακριβή μέτρηση της απόδοσης στην ανίχνευση των μιονίων.

Προχτές, οι ερευνητές Swaney et al κάλυψαν αυτό το κενό, δημοσιεύοντας την εργασία τους με τίτλο ‘Measurement of Smartphone Sensor Efficiency to Cosmic Ray Muons’. Εκεί παρουσιάζονται οι μετρήσεις τους σχετικά με την απόδοση των αισθητήρων CMOS (που διαθέτουν οι κάμερες των κινητών μας), στην ανίχνευση των μιονίων.

Τα αποτελέσματά τους αποδεικνύουν – για πρώτη φορά – ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να ανιχνεύσουν τα στοιχειώδη σωματίδια μιόνια με υψηλή απόδοση 70 έως 80%! …. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες

ΕΔΩ: https://arxiv.org/abs/2107.06332

Με την εφαρμογή CRAYFIS μπορούμε να ‘δούμε’ τα υψηλής ενέργειας σωματίδια των κοσμικών ακτίνων. Για την συμμετοχή σας σε μια παγκόσμια διάταξη από κινητά τηλέφωνα που ισοδυναμεί με έναν πανάκριβο εξειδικευμένο ανιχνευτή σωματιδίων, διαβάστε

ΕΔΩ: https://crayfis.io/about

Στην φωτογραφια εικονοστοιχεία από τα δεδομένα τηλεφώνων που εκτίθενται σε δέσμη μιονίων.

https://physicsgg.me/2021/07/15/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-%cf%89%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9/

muons_pixels.png.18e8c4f9755b6bea7e404ce8de52d9ca.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την δομή πρωτεϊνών. :cheesy:

Οι πρωτεΐνες είναι μακρομόρια που προκύπτουν από την ένωση α-αμινοξέων. Τα α-αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που διαθέτουν μία αμινομάδα (-ΝΗ2) και ένα καρβοξύλιο (-COOH) συνδεδεμένα στον ίδιο άνθρακα. Όλες οι πρωτεΐνες των οργανισμών σχηματίζονται από 20 αμινοξέα. Για να σχηματίσουν τις πρωτεΐνες, τα αμινοξέα συνδέονται με έναν ομοιοπολικό δεσμό που ονομάζεται πεπτιδικός δεσμός. Η περιγραφή των πρωτεϊνών γίνεται από τέσσερις δομές. Την πρωτοταγή δομή, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αλληλουχία (η μονοδιάστατη δομή) των αμινοξέων στην αλυσίδα των πρωτεϊνών. Η δευτεροταγής δομή (α-έλικα ή β-πτυχωτή δομή) που περιγράφει τις διαμορφώσεις τμημάτων της αλυσίδας τους (ας την πούμε δισδιάστατη δομή). Η (τρισδιάστατη) τριτοταγής δομή χαρακτηρίζει τις αναδιπλώσεις της πεπτιδικής αλυσίδας στον χώρο. Και τέλος, η τεταρτοταγής δομή αναφέρεται σε πρωτεΐνες που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες αλυσίδες και περιγράφει τον τρόπο που συν-πλέκονται μεταξύ τους.

Πέρυσι παρουσιάστηκε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaFold v2 που προβλέπει την τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών με ατομική ακρίβεια. Ο κώδικας δημοσιοποιήθηκε και είναι διαθέσιμος για όποιον ενδιαφέρεται ΕΔΩ:

https://github.com/deepmind/alphafold

Η τεχνητή νοημοσύνη που έγινε πέρυσι πρωτοσέλιδο όταν απέδειξε ότι μπορεί να προβλέπει τις δομές πρωτεϊνών γίνεται δωρεάν διαθέσιμη ως open source, μαζί με ένα νεότερο σύστημα που φαίνεται ότι πετυχαίνει εξίσου εντυπωσιακές επιδόσεις.

Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στα κύτταρα χωρίς τις πρωτεΐνες, μακριές αλυσίδες από αμινοξέα που αναδιπλώνονται σε περίπλοκα, τρισδιάστατα σχήματα. Το σχήμα κάθε πρωτεΐνης είναι αυτό που καθορίζει τον τρόπο που δρα, είτε πρόκειται για δομικές πρωτεΐνες είτε για ενζυματικές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Γι΄αυτό και η δυνατότητα πρόβλεψης της δομής τους αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιολογία, τη βιοχημεία και τελικά την ιατρική.

Μέχρι σήμερα, η τρισδιάστατη δομή τους μπορούσε να υπολογιστεί μόνο με απαιτητικές και άκρως χρονοβόρες μεθόδους όπως η κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ και η κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία.

Η κατάσταση άλλαξε με θεαματικό τρόπο τον Νοέμβριο, όταν η λονδρέζικη εταιρεία DeppMind, η οποία ανήκει πλέον στην Google, παρουσίασε το AlphaFold, μια τεχνητή νοημοσύνη που προβλέπει με σχετική ακρίβεια την τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών γνωρίζοντας μόνο την αλληλουχία των αμινοξέων της (η οποία καθορίζεται από το αντίστοιχο γονίδιο).

Το AlphaGo νίκησε κατά κράτος στον διεθνή διαγωνισμό αναδίπλωσης πρωτεϊνών CASP, ο οποίος διεξαγόταν για χρόνια χωρίς μεγάλα βήματα προόδου.

Οι δημιουργοί του συστήματος παρουσιάζουν τώρα τον τρόπο λειτουργίας του στο περιοδικό Nature, ενώ το περιοδικό Science φιλοξενεί μια δεύτερη, εξίσου υποσχόμενη προσέγγιση, με την ονομασία RoseTTaFold, την οποία υπογράφει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπέικερ στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Μέλος της ομάδας είναι η Μινκιούνγκ Μπεκ, η οποία παραδέχεται πως όταν άκουσε για την επιτυχία του AlphaFold «φοβήθηκε ότι θα χάσει τη δουλειά της» ως χημικός που μελετά την αναδίπλωση πρωτεΐνών.

Η ομάδα αποφάσισε τελιικά να αναπτύξει τη δική της μέθοδο, η οποία δεν πετυχαίνει μεν την ακρίβεια του AlphaFold, παρουσιάζει όμως άλλα πλεονεκτήματα, καθώς είναι ικανή να προβλέπει το σχήμα όχι μόνο μεμονωμένων πρωτεΐνών αλλά και συμπλόκων που αποτελούνται από αρκετές πρωτεΐνες.

Οι δημιουργοί του RoseTTaFold ζήτησαν από ερευνητές από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν τις ασυνήθιστες πρωτεΐνες που γνωρίζουν, και μέχρι στιγμής το σύστημα έχει βρει τις δομές 5.000 πρωτεΐνών.

Όπως και το AlphaFold, το RoseTTaFold θα γίνει διαθέσιμο ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, κάτι που θα επιτρέψει σε ερευνητές σε όλο τον κόσμο να πειραματιστούν μαζί του και να το βελτιώσουν.

Στο απώτερο μέλλον, τέτοια συστήματα είναι σίγουρο ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας αλλά και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων χωρίς την ανάγκη για περίπλοκες εργαστηριακές μελέτες πρωτεΐνών.

https://physicsgg.me/2021/07/17/%ce%b7-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%bf%ce%bc/

745722885_casp14_predictions(1).thumb.gif.12dbb9ab9eb6c6acfcb3615cbca3e430.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες διατάξεις qubit εκτινάσσουν τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών. :cheesy:

Τον πιο ισχυρό κβαντικό προσομοιωτή δημιούργησαν επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο προσομοιωτής αυτός, ο οποίος είναι ένας ιδιαίτερος τύπος υπολογιστή, μπορεί να επεξεργάζεται την πληροφορία από 256 κβαντικά bit, ή qubit. Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής είναι ότι, σε αντίθεση με τους κλασικούς υπολογιστές οι οποίοι έχουν ως μονάδα πληροφορίας το 0 ή το 1, ένα qbit μπορεί να πάρει ταυτόχρονα όχι απλώς τις τιμές 0 και 1, αλλά και τις ενδιάμεσες τιμές. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία των μονάδων πληροφορίας, σε αντιδιαστολή με τους κλασικούς υπολογιστές όπου η επεξεργασία πραγματοποιείται σειριακά.

Ένα ισχυρότερο κβαντικό σύστημα

Αν και η ανάπτυξη κβαντικών υπερυπολογιστών για πρακτικές εφαρμογές είναι ακόμη μακριά, ο προσομοιωτής τον οποίο δημιούργησαν οι επιστήμονες, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη υπολογιστών οι οποίοι θα μπορούν να αποθηκεύουν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών και να εκτελούν εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς. «Ο αριθμός των κβαντικών καταστάσεων ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με μόλις 256 qubit, ξεπερνά τον αριθμό των ατόμων του ηλιακού μας συστήματος», ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης Σέπερ Εμπάντι.

Μετακινώντας τα άτομα με «τσιμπιδάκια»

Για να πετύχουν τον μέγιστο αριθμό κβαντικών καταστάσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν οπτικές λαβίδες, ένα επιστημονικό όργανο το οποίο αξιοποιώντας μια δεσμίδα λέιζερ μπορεί να μετακινήσει τα άτομα στη διάταξη την οποία επιθυμούν οι ερευνητές. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα qubit σε δισδιάστατους σχηματισμούς, όπως σε σχήμα τετραγώνου ή κυψέλης. Με τον τρόπο αυτό τα qubit αλληλεπιδρούσαν με διαφορετικούς τρόπους. Οι συγκεκριμένες διατάξεις κατέστησαν δυνατή τη χρήση 256 qubit, έναντι 51 qubit που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενο κβαντικό προσομοιωτή.

Μεγάλο βήμα για την κατανόηση των κβαντικών καταστάσεων

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το καινούριο κβαντικό σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναλύσουν κβαντικές καταστάσεις της ύλης οι οποίες δεν είχαν επιτευχθεί μέχρι πρότινος, αλλά και να μελετήσουν με ποιον τρόπο μεταβαίνουν τα qubit από μία κβαντική κατάσταση σε μια άλλη, κάτι το οποίο μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στην ερευνητική κοινότητα σχετικά με τη λειτουργία του μαγνητισμού σε κβαντικό επίπεδο. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν τώρα να αναπτύξουν περαιτέρω το σύστημα, ελέγχοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τα qubit, κάτι το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερο έλεγχο των ερευνητών στο κβαντικό σύστημα.

https://www.in.gr/2021/07/16/b-science/technology/nees-diatakseis-qubit-ektinassoun-tis-dynatotites-ton-kvantikon-ypologiston/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πώς λειτουργεί ένας κβαντικός υπολογιστής; :cheesy:

Από όλες τις συνέπειες της κβαντικής θεωρίας η πιο συγκλονιστική από τεχνολογική άποψη θα είναι οι κβαντικοί υπολογιστές. Όμως ποιά είναι η βασική διαφορά ενός κλασικού από έναν κβαντικό υπολογιστή; Ας την υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά:

Στους γνωστούς κλασικούς υπολογιστές η βασική μονάδα πληροφορίας εγγραφής και επεξεργασίας της πληροφορίας στο δυαδικό σύστημα, με τα γνωστά ψηφία 0 και 1, χρησιμοποιείται ο όρος bit (binary digit). Το bit, στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας, αποθηκεύεται σε κάποιο κλασικό φυσικό σύστημα που μπορεί να βρίσκεται σε δυο καταστάσεις όπως: οι δυο κατευθύνσεις μαγνήτισης, οι δυο θέσεις ενός διακόπτη, δυο τάσεις ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Στους κβαντικούς υπολογιστές η βασική μονάδα εγγραφής δεν είναι ένα κλασικό σύστημα αλλά κβαντικό. Για παράδειγμα ένα άτομο υδρογόνου στη θεμελιώδη κατάσταση, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύεται από την ηλεκτρονιακή κατάσταση με σπιν πάνω και το ένα από την κατάσταση με σπιν κάτω. Συμβολίζουμε την κατάσταση με σπιν πάνω με |0> και την κατάσταση με σπιν κάτω με |1˃. Εφόσον το άτομο είναι ένα κβαντικό σύστημα, εκτός από τις δυο καταστάσεις |0> και |1>, θα είναι επίσης μια πραγματοποιήσιμη κατάσταση και κάθε γραμμικός συνδυασμός της μορφής |ψ> = α |0> + β |1>. όπου α2+ β2=1.

Και εδώ βρίσκεται η πηγή της θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ ενός κλασικού και ενός κβαντικού υπολογιστή. Ότι στους κβαντικούς υπολογιστές η βασική μονάδα μνήμης μπορεί να βρίσκεται όχι μόνο στις καταστάσεις 0 και 1 αλλά και σε κάθε δυνατή επαλληλία τους. Έτσι στην περίπτωση των κβαντικών υπολογιστών μιλάμε για qubit (quantum bit).

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως λειτουργεί ένας κβαντικός υπολογιστής:

https://physicsgg.me/2021/08/18/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3/

chandelier.thumb.png.fdb38bb086a372c60b24c66d9a115984.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκε «χαμένο κομμάτι του παζλ» για την τεχνολογία κβαντικών υπολογιστών. :cheesy:

Μηχανικοί του UNSW Sydney κατάφεραν να «νικήσουν» ένα σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση των κβαντικών υπολογιστών, ανακαλύπτοντας μια νέα τεχνική που, όπως λένε, θα επιτρέπει τον έλεγχο εκατομμυρίων spin qubits (των βασικών μονάδων πληροφορίας σε έναν κβαντικό επεξεργαστή πυριτίου).

Μέχρι τώρα οι μηχανικοί και επιστήμονες κβαντικών υπολογιστών δούλευαν με proof-of-concept μοντέλα κβαντικών επεξεργαστών επιδεικνύοντας έλεγχο μόλις λίγων qubits. Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, η ομάδα βρήκε κάτι που αποκαλεί «χαμένο κομμάτι παζλ» στην αρχιτεκτονική κβαντικού υπολογιστή, που εκτιμάται πως παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου εκατομμυρίων qubits που απαιτούνται για ασυνήθιστα πολύπλοκους υπολογισμούς.

Ο Τζάριντ Πλα, του School of Electrical Engineering and Telecommunications του UNSW, είπε ότι η ομάδα του ήθελε να λύσει το πρόβλημα που απασχολεί τον κβαντικό κλάδο εδώ και δεκαετίες: Πώς θα ελέγχονται όχι λίγα, μα εκατομμύρια qubits χωρίς να καταλαμβάνεται χώρος λόγω περισσότερων καλωδιώσεων, να χρησιμοποιείται περισσότερος ηλεκτρισμός και να αυξάνεται η θερμότητα.

Η λύση περιελάμβανε πλήρη επανασχεδιασμό της δομής ενός τσιπ πυριτίου: Αντί να έχουν χιλιάδες καλώδια ελέγχου στο ίδιο τσιπ που επίσης πρέπει να περιέχει εκατομμύρια qubits, η ομάδα εξέτασε τη βιωσιμότητα της δημιουργίας ενός μεγάλου μαγνητικού πεδίου πάνω από το τσιπ που θα μπορούσε να ελέγχει όλα τα qubits ταυτόχρονα. Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλαν ένα νέο εξάρτημα πάνω από το τσιπ: Ένα κρυστάλλινο πρίσμα που αποκαλείται διηλεκτρικό αντηχείο (dielectric resonator). Όταν τα μικροκύματα κατευθύνονται εκεί, εστιάζει το μήκος κύματος των μικροκυμάτων σε πολύ μικρότερο μέγεθος.

Σχετικές δοκιμές/ πειράματα ήταν επιτυχείς, και το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η απλοποίηση του σχεδιασμού «near-term» κβαντικών επεξεργαστών πυριτίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1761896/brethike-xameno-kommati-tou-pazl-gia-tin-texnologia-kbantikon-upologiston

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η 2η Κβαντική Επανάσταση: Τι είναι η Κβαντική Τηλεμεταφορά; :cheesy:

Τα τελευταία χρόνια όταν κάποιος επιχειρεί να προβλέψει ποιοι θα μπορούσαν να βραβευθούν με το Νόμπελ Φυσικής περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους τρεις φυσικούς: Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger. Στην ουσία πρόκειται για ένα βραβείο Νόμπελ στους θεμελιωτές της 2ης Κβαντικής Επανάστασης που εισήγαγε νέες επιστημονικές έννοιες στην ζωή μας, όπως κβαντική σύμπλεξη, κβαντική τηλεμεταφορά, κβαντικοί υπολογιστές, κβαντική οπτική, κβαντική κρυπτογραφία, κβαντική μετρολογία κλπ (Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους διάφορους απατεώνες οι οποίοι χρησιμοποιούν την λέξη «κβαντικός» για να εντυπωσιάσουν, να ψαρώσουν και να ψαρέψουν τα θύματά τους. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την αφέλεια των ανθρώπων, τους εξαπατούν μιλώντας για κβαντική ιατρική, κβαντική ψυχανάλυση, κβαντικές θεραπείες, κβαντική θεολογία, κβαντική ηθοποιία κ.ο.κ.)

Στο βίντεο που ακολουθεί η Sabine Hossenfelder μας μιλάει για την Κβαντική Τηλεμεταφορά που βασίζεται στο φαινόμενο της Κβαντικής Σύμπλεξης (entanglement), η οποία έγινε γνωστή από το πείραμα σκέψης που πρότειναν οι Einstein-Podolsky-Rosen (ή παράδοξο EPR). Εικάζει επίσης για το Νόμπελ Φυσικής 2021 και εξηγεί γιατί πιστεύει πως έπρεπε ήδη να έχουν τιμηθεί με αυτό οι Aspect, Clauser και Zeilinger.

https://physicsgg.me/2021/09/11/%ce%b7-2%ce%b7-%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b2%ce%b1/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης