Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνεχίζονται οι πτήσεις του ελικοπτέρου της NASA στον Άρη. :cheesy:

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA ολοκλήρωσε την πέμπτη πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη φτάνοντας σε ύψος ρεκόρ 10 μέτρων. Mετακινήθηκε 129 μέτρα από το σημείο της απογείωσής του, παίρνοντας από ψηλά φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, ενώ η διάρκεια της πτήσης ήταν 108 δευτερόλεπτα.

Το ελικόπτερο Ingenuity αμέσως μετά την προεδάφισή του στις 7 Μαΐου 2021. Η φωτογραφία είναι από την κάμερα (Mastcam-Z) του διαστημικού οχήματος Perseverance

Οι επιστήμονες της NASA σχεδιάζουν κι άλλες πτήσεις του ελικοπτέρου τις επόμενες εβδομάδες, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην μειώνει τον ρυθμό των ερευνητικών επιχειρήσεων του βασικού διαστημικού οχήματος Perseverance.

https://physicsgg.me/2021/05/08/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%ad/

ingenuity-mars-helicop-2.jpg.c9a30d773ee3d6e58455be043e5e66a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Άρη. :cheesy:

H μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, η Space X του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ, πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του σούπερ επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου της ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μεγάλα φορτία στο Διάστημα αλλά και να εκτοξεύει επανδρωμένα διαστημικά σκάφη με προορισμό τον Άρη.

Ο πύραυλος που ονομάζεται Starship εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της Space X στο Τέξας έφτασε στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, αιωρήθηκε στιγμιαία και τελικά επέστρεψε χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια της Γης. Είχαν προηγηθεί τέσσερις αποτυχημένες δοκιμές που όλες είχαν καταλήξει σε καταστροφή του πυραύλου δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις αλλά με τον Μασκ να δηλώνει σε κάθε αποτυχία πιο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που καταστρεφόταν ο πύραυλος μάθαιναν κάτι που ήταν απαραίτητο για να τον βελτιώσουν.

Ο κεντρικός στόχος του Μασκ είναι ο πύραυλος αυτός να εκτοξεύει διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν περίπου 100 επιβάτες κάθε φορά στον Άρη. Ο Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να στείλει τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στα επόμενα 4-5 έτη και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος της δεκαετίας. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αποικία αρκετών χιλιάδων ανθρώπων στον Άρη μέσα στα επόμενα 10-15 έτη και εκατοντάδων χιλιάδων μέχρι το 2050.

Έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να είναι μέλος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη παρά τους κινδύνους. Πριν από λίγες μέρες πάντως δήλωσε ότι όποιος σκοπεύει να ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη ειδικά στις πρώτες αποστολές θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο από πολλές πλευρές ταξίδι και ότι οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του είναι πάρα πολλές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1722741/ena-bima-pio-konta-stin-kataktisi-tou-ari

pyraylos-aris.jpg.149715e8845644311887ef2fa3c0a717.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαρταετοί θα παράγουν ενέργεια για τους ανθρώπους στον Άρη. :cheesy:

Η ανθρωπότητα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη επίσκεψη της στον Άρη. Οι πιθανότητες να ξεκινήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το αργότερο το 2035 είναι πάρα πολλές. Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν γρήγορα οι επόμενες με στόχο να δημιουργηθούν γρήγορα οι πρώτες βάσεις και να ακολουθήσει στην συνέχεια η πρώτη αποικία.

Ένα από τα πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η διαβίωση στον αφιλόξενο Άρη είναι η παροχή ενέργειας στις κατοικίες και τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί. Οι διαφόρων ειδών γεννήτριες και οι μπαταρίες για συστήματα παραγωγής ενέργειας έχουν μεγάλο μέγεθος και βάρος για να μεταφερθούν από την Γη με τα υπάρχοντα τουλάχιστον διαστημόπλοια που θα διαθέτουμε.

Παράλληλα η ηλιοφάνεια στον πλανήτη είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή στην Γη και μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ρομπότ που στέλνουμε εκεί για εξερεύνηση αλλά όχι και για την παροχή ενέργειας που να καλύπτει τις ανάγκες της διαμονής ανθρώπων στον πλανήτη.

Άρα πρέπει να βρεθούν κάποιοι άλλοι τρόποι. Έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις. Η τελευταία έρχεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία και ανεξάρτητα από το αν είναι εφαρμόσιμη είναι σίγουρα η πιο ευφάνταστη που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τεράστιοι χαρταετοί μπορούν να παρέχουν αιολική ενέργεια στους κατοίκους του Κόκκινου Πλανήτη. O χαρταετός θα είναι δεμένος με ένα καλώδιο σε μια καλούμπα. Καθώς ο χαρταετός θα πετά ολοένα και ψηλότερα και το καλώδιο θα ξεδιπλώνεται η καλούμπα θα περιστρέφεται παράγοντας ενέργεια. Τέτοιοι μηχανισμοί με την χρήση χαρταετών για παραγωγή αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούνται και στην Γη αλλά είναι μικρής κλίμακας.

Οι θιασώτες της ιδέας προτείνουν χαρταετούς η επιφάνεια των οποίων θα είναι τουλάχιστον 50 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Delft οι χαρταετοί μπορούν μαζί με κάποια συστήματα ηλιακής ενέργειας ή πιθανώς και άλλα συστήματα αξιοποίησης του τοπικού περιβάλλοντος να παράγουν τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας για να καλύπτουν τις ανάγκες μια κατοικίας σε καθημερινή βάση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1724709/xartaetoi-tha-paragoun-energeia-gia-tous-anthropous-ston-ari

xartaetos-aris.jpg.56077f3358bb917c36e2ac0ee655b3da.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόλυναν τον Άρη το τελευταίο ρόβερ και το drone που στείλαμε εκεί; :cheesy:

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να τα διαστημικά σκάφη και οι αστροναύτες εγκαταλείπουν την Γη απολύτως αποστειρωμένοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν στο Διάστημα και πολύ περισσότερο σε κάποιο άλλο πλανήτη γήινους μικροοργανισμούς που μπορεί θα μόλυναν το τοπικό περιβάλλον και μάλιστα με απρόβλεπτους τρόπους.

Για αυτόν τον λόγο τα σκάφη και τα φορτία που προορίζονται για το Διάστημα βρίσκονται σε ειδικούς χώρους μόνιμης αποστείρωσης και το προσωπικό που ασχολείται με αυτά το κάνει φορώντας πάντα ειδικές στολές.

Η τελευταία σημαντική αποστολή στο Διάστημα είναι αυτή που έστειλε στον Άρη η NASA τον περασμένο Φεβρουάριο. Στον Κόκκινο Πλανήτη προσεδαφίστηκε ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα εκεί. Βασική του αποστολή είναι ο εντοπισμός ιχνών ζωής στον Άρη αλλά θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωατμοσφαιρικές μελέτες.

Μαζί του μετέφερε και ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα, το πρώτο drone που έστειλε η ανθρωπότητα σε κάποιο πλανήτη μακριά από την Γη. Το drone μάλιστα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής του με απόλυτη επιτυχία και θα συνεχίσει να πετά για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Τα μικρόβια

Ο Κρίστοφερ Μέισον είναι γενετιστής στον υψηλού κύρους αμερικανικό ιατρικό οργανισμό Weill Cornell Medicine που αποτελείται από διεθνούς φήμης επιστήμονες κα ερευνητές. Ο Μέισον στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιεί πήρε άδεια για να εισέλθει μαζί με την ερευνητική του ομάδα στους χώρους που κατασκευάζονται τα διαστημικά σκάφη στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL. Η έρευνα σχετίζεται με την ανακάλυψη οργανισμών που μπορεί να βρίσκονται σε τέτοιους χώρους οι οποίοι για να υπάρχουν εκεί σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε αυτούς τους απόλυτα προστατευμένους και αποστειρωμένους χώρους κάποια μικρόβια. Πρόκειται για μικροοργανισμούς που σύμφωνα με τον ερευνητή κολλούν σε μεταλλικές επιφάνειες όπως αυτές των διαστημικών σκαφών και των ρομποτικών οχημάτων και φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν τόσο από την έκθεση τους σε κάθε είδους κοσμική ακτινοβολία όσο αλλά και στο ακραίο ψύχος του Διαστήματος.

«Τα ευρήματα μου δείχνουν ότι μπορεί να στείλαμε κάτι μη προγραμματισμένο σε κάποιο πλανήτη. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την επιβίωση κάθε μορφής ζωής που μπορεί να υπάρχει κάπου αλλού στο Σύμπαν αφού η παρουσία νέων οργανισμών μπορεί να προκαλέσει χάος όταν εμφανιστούν σε ένα νέο οικοσύστημα» δήλωσε στο BBC ο Μέισον.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κάποιοι μικροοργανισμοί εξαιρετικά ανθεκτικοί στην κοσμική ακτινοβολία και ερευνάται αν αυτοί προήλθαν από την Γη, αν προέρχονται από τον πλανήτη μας αλλά εξελίχθηκαν εκεί ή αν αναπτύχθηκαν εκεί εξ αρχής. Ο Μέισον επισημαίνει ότι οι οργανισμοί που ξεκινούν από την Γη πιθανότατα θα μεταλλάσσονται όταν εισέρχονται στις διαστημικές συνθήκες και αναφέρει μια αισιόδοξη πλευρά αυτής της κατάστασης.

«Κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα πάει στον Άρη μεταφέροντας εκεί ένα κοκτέιλ μικροβίων που ζει μέσα και από το σώμα μας. Αυτοί οι οργανισμοί θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, θα μεταλλαχθούν και θα αλλάξουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι να κάνουν την ζωή πιο ανεκτή για τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στον Άρη αφού οι οργανισμοί θα μπορούν να μελετηθούν και η ανάλυση των χαρακτηριστικών τους να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων καλύτερης προστασίας της υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων που θα ταξιδεύουν στον Άρη και το Διάστημα γενικότερα» αναφέρει ο Μέισον

https://www.naftemporiki.gr/story/1725174/molunan-ton-ari-to-teleutaio-rober-kai-to-drone-pou-steilame-ekei

perseverance.jpg.c30cfc4197f71aa96f158374776a8c56.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η «Επιμονή» απλώνει το ρομποτικό χέρι της στην επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Perseverance (Επιμονή) χρησιμοποίησε την κάμερα WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) που βρίσκεται στο άκρο του ρομποτικού χεριού της, ως τμήμα του όργανου SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals). Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε την κάμερα να εστιάζει δοκιμαστικά στο αρεινό έδαφος στις 10 Μαΐου 2021, την 78η Aρειανή ημέρα (sol) παραμονής του Perseverance στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Η NASA μας ενημερώνει ότι μετά τις πτήσεις του ελικοπτέρου της, η «Επιμονή» άρχισε τις έρευνές της τραβώντας αρκετές φωτογραφίες του εδάφους και των βράχων του Άρη.

Ο βασικός στόχος της αποστολής είναι η διερεύνηση της αρχαίας λίμνης στον κρατήρα Jezero, στην οποία είναι πιθανό κατά το παρελθόν να αναπτύχθηκε μικροβιακή ζωή.

https://physicsgg.me/2021/05/13/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9-%cf%84/

perseverence1.thumb.jpg.5ff2c73c41c1a956a3973ca0f5b9d380.jpg

perseverence.thumb.jpg.01e39c6af3fa48f600c94cabbbbe2aeb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα πάτησε και στον Άρη. :cheesy:

Η Κίνα κατάφερε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong. Η Κίνα είχε ήδη αποπειραθεί να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, αποστολή που διεξήχθη από κοινού με τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της, το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει την περιπέτεια μόνη.

Η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας εκτόξευσε την 23η Ιουλίου 2020 από τη Γη τη μη επανδρωμένη αποστολή Tianwen-1, όπως ονομάζεται το διαστημόπλοιο που έστειλε στο διάστημα. Αποτελείτο από τρία στοιχεία: το βασικό τμήμα του σκάφους που θα μείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το τμήμα που προσεδαφίστηκε και, μέσα σε αυτό, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Zhurong.

«Το σκάφος Tianwen-1 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην προκαθορισμένη ζώνη» του Άρη με το ρομπότ Zhurong, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας ότι ελήφθη σήμα στη Γη. Η προσεδάφιση έγινε σε έναν τομέα του κόκκινου πλανήτη που αποκαλείται Utopia Planitia, μια αχανή κοιλάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Για τους Κινέζους, αυτή είναι η πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος. Έχουν φιλόδοξα σχέδια, ευελπιστούν να επιτύχουν όλα όσα έχουν καταφέρει οι Αμερικανοί, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές αποστολές στον Άρη από τη δεκαετία του 1960.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα είχε επιτύχει το Tianwen-1 να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Άρη και να αρχίσει να στέλνει φωτογραφικά στιγμιότυπα και άλλο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη για να μελετηθεί από τους επιστήμονες. Νωρίς σήμερα, κατάφερε να προσεδαφίσει το τμήμα που μετέφερε το μικρό ρομπότ Zhurong, το οποίο μπόρεσε να βγει έξω, στην επιφάνεια. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των τριών φάσεων παρθενικής αποστολής στον Άρη αποτελεί παγκόσμια πρώτη.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες. Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη. Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».

https://www.naftemporiki.gr/story/1726414/i-kina-patise-kai-ston-ari

tianwen112.thumb.jpg.2b6aac5a81cde7fd104c01a67a6e8a14.jpg

tianwen111.thumb.jpg.7e4c409614b48c71fedea7c2ea7efa88.jpg

tianwen-1.png.891e59c1991c7acd0ae5acbd41b9c961.png

tianwen-1ceb2.png.4aece97d472be8b8903f4e4fd6073081.png

kina-aris.jpg.4fa64f0f2fdfccd779bb2fe8ec2fc321.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έπιασε δουλειά ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA στον Άρη και εντόπισε μυστηριώδη πετρώματα. :cheesy:

Τον περασμένο Φεβρουάριο προσεδαφίστηκε στον Άρη ο πλέον προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον πλανήτη. Το ρόβερ της NASA έχει ως βασική αποστολή την αναζήτηση ιχνών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Για αυτό και προσεδαφίστηκε σε έναν κρατήρα που κάποτε ήταν λίμνη άρα μπορεί να είχαν αναπτυχθεί σε αυτόν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Το ρόβερ ανάμεσα στα άλλα θα χτυπά με λέιζερ πετρώματα για να αποκαλύπτονται εσωτερικά τους στρώματα στα οποία πιθανώς να βρίσκονται τα ίχνη της ζωής που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όμως αφού το ρόβερ πέρασε ένα αρχικό στάδιο δοκιμών των συστημάτων του και καταγραφής εικόνων στην συνέχεια οι επιτελείς της αποστολής του ανέθεσαν τον ρόλο του συντονιστή και παρατηρητή της λειτουργίας του drone που μετέφερε μαζί του. Το drone ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση της αποστολής του και πήρε παράταση λειτουργίας για μερικές εβδομάδες. Ήρθε όμως η ώρα να ξεκινήσει και το ρόβερ τις δικές του έρευνες.

Άρχισε την εξερεύνηση της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες της NASA θέλουν να διαπιστώσουν τι είδους είναι τα πετρώματα που βρίσκονται στην περιοχή που κινείται το ρόβερ. Αν πρόκειται για ιζηματογενή πετρώματα ή ηφαιστειακά πετρώματα. Τα ηφαιστειακά πετρώματα αποτελούν ένα είδος γεωλογικού ρολογιού επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανακαλύψουν στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής που βρίσκονται.

Τα ιζηματογενή πετρώματα σχηματίζονται από την σκόνη και άλλα υλικά και στην προκειμένη περίπτωση αν υπήρχαν κάποτε κάποιες μορφές ζωής στον κρατήρα του Άρη τα ίχνη τους πιθανότατα θα βρίσκονται στα ιζηματογενή πετρώματα. Σε αυτή την πρώτη εξερεύνηση του το ρόβερ εντόπισε και ορισμένα πετρώματα την ταυτότητα των οποίων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι ειδικοί και προς το παρόν έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «μυστηριώδη». Να σημειωθεί ότι το ρομπότ θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωατμοσφαιρικές μελέτες στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1725978/epiase-douleia-o-rompotikos-eksereunitis-tis-nasa-ston-ari-kai-entopise-mustiriodi-petromata

aris-petromata.jpg.88f93a6fb61b210bee1044f631612163.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα πάτησε και στον Άρη. :cheesy:

Η Κίνα κατάφερε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong. Η Κίνα είχε ήδη αποπειραθεί να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, αποστολή που διεξήχθη από κοινού με τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της, το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει την περιπέτεια μόνη.

Η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας εκτόξευσε την 23η Ιουλίου 2020 από τη Γη τη μη επανδρωμένη αποστολή Tianwen-1, όπως ονομάζεται το διαστημόπλοιο που έστειλε στο διάστημα. Αποτελείτο από τρία στοιχεία: το βασικό τμήμα του σκάφους που θα μείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το τμήμα που προσεδαφίστηκε και, μέσα σε αυτό, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Zhurong.

«Το σκάφος Tianwen-1 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην προκαθορισμένη ζώνη» του Άρη με το ρομπότ Zhurong, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας ότι ελήφθη σήμα στη Γη. Η προσεδάφιση έγινε σε έναν τομέα του κόκκινου πλανήτη που αποκαλείται Utopia Planitia, μια αχανή κοιλάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Για τους Κινέζους, αυτή είναι η πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος. Έχουν φιλόδοξα σχέδια, ευελπιστούν να επιτύχουν όλα όσα έχουν καταφέρει οι Αμερικανοί, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές αποστολές στον Άρη από τη δεκαετία του 1960.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα είχε επιτύχει το Tianwen-1 να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Άρη και να αρχίσει να στέλνει φωτογραφικά στιγμιότυπα και άλλο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη για να μελετηθεί από τους επιστήμονες. Νωρίς σήμερα, κατάφερε να προσεδαφίσει το τμήμα που μετέφερε το μικρό ρομπότ Zhurong, το οποίο μπόρεσε να βγει έξω, στην επιφάνεια. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των τριών φάσεων παρθενικής αποστολής στον Άρη αποτελεί παγκόσμια πρώτη.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες. Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη. Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».

https://www.naftemporiki.gr/story/1726414/i-kina-patise-kai-ston-ari

 

Εν τω μεταξύ ακόμα δεν μας εχουν στείλει φωτογραφίες... οι Αμερικανοί εκτός από το βίντεο της προσεδάφισης μας έστειλαν και ήχο... Αν συνεχίσουν να μην μας ανεβασουν εικόνες μάλλον θα είχε την κατάληξη του Schiaparelli...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα πάτησε και στον Άρη. :cheesy:

Η Κίνα κατάφερε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong. Η Κίνα είχε ήδη αποπειραθεί να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, αποστολή που διεξήχθη από κοινού με τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της, το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει την περιπέτεια μόνη.

Η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας εκτόξευσε την 23η Ιουλίου 2020 από τη Γη τη μη επανδρωμένη αποστολή Tianwen-1, όπως ονομάζεται το διαστημόπλοιο που έστειλε στο διάστημα. Αποτελείτο από τρία στοιχεία: το βασικό τμήμα του σκάφους που θα μείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το τμήμα που προσεδαφίστηκε και, μέσα σε αυτό, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Zhurong.

«Το σκάφος Tianwen-1 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην προκαθορισμένη ζώνη» του Άρη με το ρομπότ Zhurong, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας ότι ελήφθη σήμα στη Γη. Η προσεδάφιση έγινε σε έναν τομέα του κόκκινου πλανήτη που αποκαλείται Utopia Planitia, μια αχανή κοιλάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Για τους Κινέζους, αυτή είναι η πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος. Έχουν φιλόδοξα σχέδια, ευελπιστούν να επιτύχουν όλα όσα έχουν καταφέρει οι Αμερικανοί, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές αποστολές στον Άρη από τη δεκαετία του 1960.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα είχε επιτύχει το Tianwen-1 να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Άρη και να αρχίσει να στέλνει φωτογραφικά στιγμιότυπα και άλλο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη για να μελετηθεί από τους επιστήμονες. Νωρίς σήμερα, κατάφερε να προσεδαφίσει το τμήμα που μετέφερε το μικρό ρομπότ Zhurong, το οποίο μπόρεσε να βγει έξω, στην επιφάνεια. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των τριών φάσεων παρθενικής αποστολής στον Άρη αποτελεί παγκόσμια πρώτη.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες. Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη. Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».

https://www.naftemporiki.gr/story/1726414/i-kina-patise-kai-ston-ari

 

Εν τω μεταξύ ακόμα δεν μας εχουν στείλει φωτογραφίες... οι Αμερικανοί εκτός από το βίντεο της προσεδάφισης μας έστειλαν και ήχο... Αν συνεχίσουν να μην μας ανεβασουν εικόνες μάλλον θα είχε την κατάληξη του Schiaparelli...

Διορθώνω, πρώτες εικόνες

https://www.bbc.com/news/science-environment-57172346

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κινεζικό ρόβερ κινήθηκε για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Ένα τηλεκατευθυνόμενο κινεζικό μηχανοκίνητο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης (ρόβερ) κατέβηκε σήμερα τη ράμπα της κάψουλας προσεδάφισης μέχρι την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, καθιστώντας την Κίνα τη πρώτη χώρα που έθεσε σε τροχιά, προσεδάφισε και ανέπτυξε ένα χερσαίο όχημα στη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη.

Το «Ζουρόνγκ», που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία, κατέβηκε από τη ράμπα στην επιφάνεια του Άρη στις 10:40 π.μ. (ώρα Πεκίνου, 05:40 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ρόβερ στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κίνα έγινε αυτό το μήνα η πρώτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που ανέπτυξε χερσαίο όχημα στο Άρη. Η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε προσεδαφίσει ένα σκάφος το 1971, αλλά είχε χάσει την επικοινωνία μαζί του μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.

Το «Ζουρόνγκ», το οποίο ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Κατά την εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη, που θα διαρκέσει 90 ημέρες, το κινεζικό όχημα, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, όπως νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο Τιανγουέν-1 είχε εκτοξευθεί πέρυσι τον Ιούλιο από το νότιο κινεζικό νησί Χαϊνάν. Έπειτα από ταξίδι άνω των έξι μηνών, το Τιανγουέν-1 έφθασε το Φεβρουάριο στον Κόκκινο Πλανήτη, γύρω από τον οποίο βρίσκεται έκτοτε σε τροχιά.

Στις 15 Μαΐου, η κάψουλα προσεδάφισης, που μετέφερε το ρόβερ, αποσπάσθηκε από το Τιανγουέν-1 και προσεδαφίσθηκε σε μια εκτεταμένη πεδιάδα γνωστή με την ονομασία Utopia Planitia.

Οι πρώτες εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρόβερ δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

https://physicsgg.me/2021/05/22/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%81-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86/

zhurong1.thumb.jpg.dc8e13b77d6b4ea817f6c85f1c743582.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δορυφόροι του Άρη είναι απομεινάρια ενός μεγάλου δορυφόρου που καταστράφηκε. :cheesy:

Ο Αμερικανός αστρονόμος Άσαφ Χολ ανακάλυψε τον Αύγουστο του 1877 τον Φόβο και τον Δείμο, τους δύο δορυφόρους του Άρη. Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος σώματα που τα χαρακτηριστικά τους προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.

Το σχήμα τους που δεν είναι σφαιρικό, η πολύ κοντινή απόσταση στην οποία βρίσκονται από τον πλανήτη τους, η τροχιά τους και άλλα στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων θεωριών για την προέλευση των δύο δορυφόρων. Μια από πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι πρόκειται για αστεροειδείς που ανήκαν στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Δία και τον Άρη και κάποια στιγμή η βαρυτική έλξη του Κόκκινου Πλανήτη τους εγκλώβισε για πάντα εκεί.

«Η Σελήνη είναι σφαιρική ενώ οι δορυφόροι του Άρη έχουν ακανόνιστο σχήμα και μοιάζει με αυτό μιας πατάτας. Ο Φόβος και ο Δείμος μοιάζουν περισσότερο με αστεροειδείς αντί για φυσικούς δορυφόρους. Αυτό οδήγησε πολλούς στο να υποθέσουν ότι πρόκειται για αστεροειδείς που συνέλαβε η βαρύτητα του Άρη. Όμως η εκτίμηση αυτή έχει σημαντικά προβλήματα. Τα αντικείμενα που έχουν συλληφθεί από την βαρύτητα ενός άλλου σώματος έχουν εκκεντρική τροχιά και η γωνία κλίσης τους θα μεταβάλλονταν. Όμως οι δύο δορυφόροι του Άρη έχουν σταθερή κυκλική τροχιά και το επίπεδο της σχεδόν συμπίπτει με εκείνο του ισημερινού του πλανήτη. Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση για αυτό;» αναφέρει ο Αμιροζέιν Μπαγκέρι, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής της φημισμένης της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL) που μαζί με συναδέλφους του αποφάσισαν να βρουν απαντήσεις για αυτό το μυστήριο στο ηλιακό μας σύστημα.

Μελετώντας προσομοιώσεις και δεδομένα του ρομποτικού γεωλόγου της αποστολής InSight της NASA στον Άρη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο δορυφόροι είναι τα απομεινάρια ενός μεγαλύτερου σώματος, ενός συμβατικού δορυφόρου που είχε κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης.

«Όπως φαίνεται οι τροχιές του Φόβου και του Δείμου διασταυρώνονταν στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα βρίσκονταν στο ίδιο μέρος και άρα έχουν κοινή προέλευση. Φαίνεται ότι ο Άρης είχε ένα μεγαλύτερο από αυτά τα δύο σώματα δορυφόρο και πριν από 1-2,7 δισ. έτη αυτός ο δορυφόρος συγκρούστηκε με κάποιο άλλο σώμα και το μόνο που απέμεινε ήταν ο Φόβος και ο Δείμος που αποτελούν τα απομεινάρια του» υποστηρίζει ο Μπαγκέρι.

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο Φόβος και ο Δείμος σε περίπου 39 εκατ. έτη εξαιτίας των βαρυτικών δυνάμεων που ασκεί πάνω τους ο Άρης είτε θα πέσουν πάνω του είτε θα αποσυντεθούν και δημιουργήσουν γύρω από τον πλανήτη ένα δακτύλιο.

Οι διαστημικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές στον Φόβο και τον Δείμο οι οποίες θα προετοιμάσουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1730947/oi-doruforoi-tou-ari-einai-apomeinaria-enos-megalou-doruforou-pou-katastrafike

doruforoi-tou-ari.jpg.18df057a57565bcf089230496a767d97.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγρια πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Αρη. :cheesy:

Ένα λάθος στον χρονισμό της πλοήγησης δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες στο ελικόπτερο της ΝASA στον Αρη, προκαλώντας το πρώτο μεγάλο πρόβλημα στις εξερευνήσεις του στον κόκκινο πλανήτη.

Το πειραματικό ελικόπτερο με το όνομα «Ingenuity» κατάφερε τελικά να προσγειωθεί με ασφάλεια.

To πρόβλημα εμφανίστηκε για περίπου ένα λεπτό κατά την έκτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου το Σάββατο και σε ύψος10 μέτρων.

Πολλές από τις φωτογραφίες που λαμβάνει αυτομάτως το σύστημα πλοήγησης που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Ingenuity δεν έφτασαν ποτέ στο σύστημα παρακολούθησης με αποτέλεσμα το πλήρωμα που το καθοδηγεί να μη μπορούν να διαγνώσουν την ακρινή του θέση

Το Ingenuity άρχισε να κλυδωνίζεται ενώ παρουσίασε και προβλήματα ισχύος σύμφωνα με τον κύριο πιλότο – χειριστή του, Χάβαρντ Γκριπ.

Τελικά επιστρατεύθηκε το ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης προκειμένου το ελικόπτερο να διασωθεί που τελικά έτσι ακούμπησε ξανά στο έδαφος σε ακτίνα πέντε μέτρων από το αρχικό σημείο προσεδάφισης.

https://www.kathimerini.gr/life/science/561379234/agria-ptisi-gia-to-elikoptero-tis-nasa-ston-ari/

mars-2.jpg.3acf60205aba815cac407b7ee340febb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mars: Οι πρώτες 100 μέρες του Nasa's Perseverance rover σε εικόνες. :cheesy:

Το NASA's Perseverance rover γιορτάζει 100 μέρες από τον Άρη από την προσγείωση του στον Άρη, όπου κυνηγάει σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής και επιδιώκει να διερευνήσει τη γεωλογία του πλανήτη και το παρελθόν κλίμα.

Από τότε που έπεσε κάτω στις 18 Φεβρουαρίου, το ρομπότ έχει τραβήξει μερικές καταπληκτικές εικόνες από τον ιστότοπο προσγείωσης, τον κρατήρα Jezero, μια κατάθλιψη πλάτους 49 χιλιομέτρων (30 μίλια) ακριβώς βόρεια του ισημερινού του Κόκκινου Πλανήτη.

Ένα μικρό ελικόπτερο, το Ingenuity, επέστρεψε επίσης εναέριες εικόνες, έχοντας κάνει ιστορία με τις πρώτες, ελεγχόμενες πτήσεις σε άλλο πλανήτη.

Εδώ είναι μια επιλογή εικόνων που έχουν αποσταλεί από την αποστολή μέχρι στιγμής.

https://www.bbc.com/news/in-pictures-57233756

_118667314_mars_perseverance_zr0_0037_0670226030_228eby_n0031392zcam03108_1100luj.jpg.58152527355c228f0a9f95e2fb253217.jpg

_118667020_mars_perseverance_zr0_0082_0674200945_821eby_n0032430zcam03130_1100luj.jpg.c1164f29a9eb830a3c46c3c3b9247714.jpg

_118694120_pia24647.jpg.ea3b2440b6341fa579cfd77ecd6330f9.jpg

_118694127_mars_perseverance_zlf_0031_0669690707_527fdr_n0030828zcam05000_0480luj.jpg.e849ef9179f6a402ce3f297116c929b8.jpg

_118684201_mars_perseverance_zl0_0036_0670134061_053eby_n0031392zcam03107_1100luj.jpg.f6e154f135041528979e428aaca5b08d.jpg

1019690561__118653460_1-pia24546-mastcam-z_views_santa_cruz_on_mars-a.jpg.660d28ce6b80bbd949c82bbb76d55e6b.jpg

_118667026_pia24586.jpg.c5ff8dd625a38b9f2656aed085284b5c.jpg

_118667023_pia24593.jpg.75a9c1070ed8f4696ccec0a3a949fd95.jpg

_118697209_pia24487.jpg.3ff637204b7266b3dc296fa2f475d049.jpg

_118237718_spot-nc.png.4acdb1bcf69760cdec4d7d34a7fc3218.png

_118653458_1-pia24547-mastcam-z-gives-ingenuity-a-close-up.jpg.b399cfbf3535aa8a5c0aeabbf5529080.jpg

_118653457_pia24449.jpg.cb6e063263314d157881114ed865f71b.jpg

_118653459_watsel_1_face_full.jpg.839a9b6ec517b9742e69cd137fe2356d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Που βρίσκεται το διαστημικό όχημα Perseverance; :cheesy:

Η NASA δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που μας δείχνει κάθε στιγμή την θέση του διαστημικού οχήματος Perseverance της NASA στον κρατήρα Jezero. Στον χάρτη φαίνεται η διαδρομή του οχήματος από την ημέρα της προσγείωσής του στην επιφάνεια του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα. Ο χάρτης δείχνει επίσης και την θέση του μικρού ελικοπτέρου Ingenuity:

Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες της κάμερας HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

εν τω μεταξύ το ελικοπτεράκι Ingenuity πραγματοποίησε την 7η πτήση του διάρκειας 63 δευτερολέπτων και διάνυσε 106 μέτρα προς ένα νέο σημείο προσγείωσης:

https://physicsgg.me/2021/06/09/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%8c%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-perseverance/

perseverence-where-is.thumb.png.bfa02694238c1154eef3f61aceebeea6.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες φωτογραφίες του Zhurong από την επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Η Κίνα παρουσίασε τις νέες φωτογραφίες της αποστολής Tianwen-1 με το διαστημικό όχημα Zhurong στην επιφάνεια του Άρη. Η δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών σηματοδοτεί την πλήρη επιτυχία της πρώτης κινεζικής αποστολής εξερεύνησης του Άρη.

Φωτογραφία της πλατφόρμας προσγείωσης που λήφθηκε από το ρόβερ Zhurong όταν αυτό απείχε 6 μέτρα από την πλατφόρμα.

Σ’ αυτή τη φωτογραφία φαίνεται το ρόβερ Zhurong και η πλατφόρμα προσγείωσης. Το Zhurong για πρώτη φορά κινήθηκε περίπου 10 μέτρα νότια της πλατφόρμας προσγείωσης, άφησε την κάμερά του στο έδαφος και επέστρεψε δίπλα στην πλατφόρμα για να βγει η φωτογραφία.

Μια πανοραμική άποψη της περιοχής προσγείωσης

Η λακκούβα που σχηματίστηκε κατά την προσγείωση

Το αλεξίπτωτο που βοήθησε στην ομαλή προσγείωση

Οι θέσεις όλων των επιτυχημένων αποστολών στον πλανήτη Άρη.

https://physicsgg.me/2021/06/11/%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-zhurong-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5/

mars_rovers.thumb.png.ab15883e4255590f5753cccec283f8fb.png

zhurong_e.thumb.png.c0230f4ecccb9ffeae052813553d70e4.png

zhurong_d.thumb.png.cf23266353928eb554a48c79de48cd83.png

zhurong_f.thumb.png.41ecbef061fd97b29a8a63c626f67c89.png

zhurong_c.thumb.png.a873ff7b0ad2a7521e66f22ece4cd160.png

zhurong_a.thumb.png.4244e8c416c0ec665670a15c07178889.png

zhurong_b.thumb.png.db3fd85a67368cc836e80641b23d1b7f.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ιδού το ρομπότ πεζοπορίας του Άρη. :cheesy:

Έχουμε στείλει τροχοφόρα ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη και πρόσφατα στείλαμε και drone που πραγματοποιεί πτήσεις εκεί. Δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη κάτι που να έχει πατήσει το πόδι του στον Κόκκινο Πλανήτη. Αν και προετοιμάζονται επανδρωμένες αποστολές στον Άρη μάλλον το πρώτο πόδι που θα πατήσει το έδαφος του πλανήτη δεν θα είναι ανθρώπινο αλλά ρομποτικό.

Κατασκευάστηκε για λογαριασμό της NASA το SpaceBok ένα τετράποδο ρομπότ που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα στείλει στον Άρη. Το ρομπότ θα μπορεί να κινείται σε δύσβατα σημεία που τα τροχοφόρα οχήματα δεν μπορούν να πάνε. Θα μπορεί να σκαρφαλώνει σε διαφόρων ειδών επιφάνειες και να κάνει κάθε είδους έρευνες ανάμεσα στις οποίες την αναζήτηση ιχνών ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον πλανήτη.

Το SpaceBok είναι προϊόν της συνεργασίας επιστημόνων του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Γερμανία και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH). Σχεδιάστηκε για να σταλεί στην Σελήνη και ξεκίνησε να κατασκευάζεται για το περιβάλλον του φυσικού μας δορυφόρου αλλά τελικά τα στελέχη της NASA αποφάσισαν να το στείλουν στον Άρη και οι δημιουργοί του προχώρησαν στις απαραίτητες αναπροσαρμογές για να μπορεί να κινηθεί στον Κόκκινο Πλανήτη.

To SpaceBok πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμή σε ένα τερέν προσομοιωμένο με αυτό που θα συναντήσει στον Άρη και όπως διαπιστώθηκε τα πήγε πολύ καλά. Οι κατασκευαστές είδαν φυσικά τα σημεία που το ρομπότ δυσκολεύτηκε και γενικότερα τις αδυναμίες του και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να μπορεί να κινηθεί χωρίς προβλήματα και να ξεπερνά εύκολα κάθε δυσκολία στο έδαφος του Άρη.

Τα ρομπότ που θα κινούνται με τα πόδια δεν θα έχουν την ίδια αυτονομία αλλά και τις ίδιες τεχνολογικές δυνατότητες με τα τροχοφόρα οχήματα αλλά θα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες συμπληρωματικές υπηρεσίες εξερεύνησης πηγαίνοντας σε σημεία που όχι μόνο τα οχήματα, τα drones αλλά ακόμη και οι άνθρωποι δεν θα είναι εύκολο ή ασφαλές να προσεγγίσουν. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές του SpaceBok και πότε προγραμματίζεται να σταλεί στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1740156/idou-to-rompot-pezoporias-tou-ari

aris-rompot.jpg.ccb848a5a6ac0e4d62ef2aca99f8ccf7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνεχίζει ακάθεκτο το drone στον Άρη. :cheesy:

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί. Οι επιτελείς της αποστολής είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.

Τελικά το drone όχι μόνο σηκώθηκε από το έδαφος αλλά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία των επιτελών της αποστολής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το Ingenuity να πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις και να ολοκληρώσει την αποστολή του στο τέλος Μαΐου. Όμως το drone τα πήγε ανέλπιστα καλά και εκτέλεσε τις πέντε αποστολές χωρίς κανένα πρόβλημα με αποτέλεσμα η NASA να αποφασίσει την συνέχιση της λειτουργίας του.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το drone πραγματοποίησε την όγδοη πτήση του που ήταν και ιδιαίτερα απαιτητική. Το Ingenuity πέταξε για διάστημα 77,4 δευτερολέπτων σε απόσταση 160 μέτρων από το ρόβερ και ολοκλήρωσε την πτήση του με μια προσεδάφιση στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη σε απόσταση 133,5 μέτρων από τον ρομποτικό εξερευνητή.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί αν θα πραγματοποιηθούν και άλλες πτήσεις και γενικότερα το πρόγραμμα του drone από εδώ και στο εξής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα στελέχη της NASA εδώ που φτάσαμε θα προσπαθήσουν να δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές και τα όρια του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος που έστειλαν στον Άρη.

Κάθε επιπλέον μέρα λειτουργίας, κάθε νέα πτήση του όχι μόνο αυξάνει τον όγκο των δεδομένων που καταγράφει από τον πλανήτη αλλά δίνει την ευκαιρία στους τεχνικούς και μηχανικούς ανα βλέπουν τις δυνατότητες και αδυναμίες του ώστε να κατασκευάσουν ακόμη καλύτερες ιπτάμενες μηχανές για χρήση στην διαστημική εξερεύνηση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741056/sunexizei-akathekto-to-drone-ston-ari

drone1-aris-nasa.jpg.a0ac05ef016acf5e4bce5137fe25da1e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σκόνη απειλή την ζωή του ρομποτικού γεωλόγου του Άρη. :cheesy:

Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) προσεδαφίστηκε τον Νοέμβριο του 2018 στον Άρη. Είναι ένα ρομπότ της NASA σχεδιασμένο για να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες στον Κόκκινο Πλανήτη. Η τεκτονική δραστηριότητα του πλανήτη αλλά και η μελέτη του εσωτερικού του προκειμένου να αποκτηθούν νέα στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Αρης είναι δύο από τις βασικές του έρευνες.

Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη την αποστολή. Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε η συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Αυτή την στιγμή έχει καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ με σκόνη και έτσι ο ρομποτικός γεωλόγος στην ουσία υπολειτουργεί.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν και άλλα ρομπότ στον Άρη με ορισμένα από αυτά να μην καταφέρνουν ποτέ να βγάλουν από πάνω τους την σκόνη και να διακοπεί άδοξα η αποστολή τους. Το μειονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση για το InSight είναι ότι πρόκειται για ένα στατικό ρομπότ, δεν διαθέτει δηλαδή ρόδες για να κινείται και να πέσει μόνη της η σκόνη.

Έτσι η μόνη πιθανότητα για να μην διακοπεί πρόωρα η λειτουργία του ρομπότ είναι να φυσήξουν κάποιοι άνεμοι που θα απομακρύνουν την σκόνη από τους ηλιακούς του συλλέκτες κάτι που εύχονται τα στελέχη της αποστολής αλλά δεν τρέφουν υψηλές προσδοκίες ότι μπορεί να συμβεί τελικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741638/i-skoni-apeili-tin-zoi-tou-rompotikou-geologou-tou-ari

molis-duo-ebdomades-meta-ti-megali-epituxia-tis-asfalous-prosedafisis-tou-oximatos-.jpg.b595ce22da54e47e81c0222bd67a7a8f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βίντεο και ήχο από τον Άρη έστειλε ο ρομποτικός εξερευνητής της Κίνας. :cheesy:

Στα μέσα Μαΐου η Κίνα έγινε η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα που κατάφερε να προσεδαφίσει με επιτυχία στον Άρη ένα ρομποτικό εξερευνητή. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Στο υπέδαφος αυτής της περιοχής έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το νερό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο για την παροχή πόσιμου νερού όσο και για την δημιουργία καυσίμων αλλά και οξυγόνου.

Το ρόβερ ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Το Zhurong τοποθέτησε στο έδαφος και μια ασύρματη κάμερα η οποία κατέγραψε εντυπωσιακές σκηνές τόσο από το ρόβερ καθώς αυτό κινείται στην επιφάνεια του Άρη αλλά και πανοραμικές εικόνες από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Το βίντεο συνοδεύεται και από ήχο κάνοντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία για τον θεατή αλλά και χρήσιμη για τους επιστήμονες που μπορούν να αντλήσουν νέες πληροφορίες για το αρειανό περιβάλλον.

https://www.naftemporiki.gr/story/1742923/binteo-kai-ixo-apo-ton-ari-esteile-o-rompotikos-eksereunitis-tis-kinas

1.jpg.1ad26e45cc7eb299007cef12d77a7dec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεκάδες λίμνες ίσως κρύβονται στο εσωτερικό του Άρη. :cheesy:

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη είχαν αποκαλύψει εδώ και αρκετά χρόνια ότι στις πολικές περιοχές του πλανήτη υπάρχουν υπόγεια αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως για να διευκολύνουν την παρουσία του ανθρώπου εκεί.

Πριν από τρία χρόνια διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη κάποιες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού όχι μόνο υπάρχει άλλη μια πηγή νερού προς αξιοποίηση από τον άνθρωπο εκεί αλλά ίσως να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης που έκαναν σε δεδομένα του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν ότι υπάρχουν δεκάδες μικρές υπόγειες λίμνες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λίμνες αυτές βρίσκονται σε βάθος μικρότερου του 1,5 χλμ. διασκορπισμένες σε μια περιοχή έκτασης 10-30 χλμ. κοντά στο Νότιο Πόλο του Κόκκινου Πλανήτη. Τονίζουν πάντως ότι τα ευρήματα τους δεν είναι σαφή και πρέπει να γίνουν νέες έρευνες στην περιοχή που φαίνεται ότι βρίσκονται αυτές οι λίμνες για να επιβεβαιωθεί ή ύπαρξη τους.

Οι αμφιβολίες εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στις πολικές περιοχές του Άρη ακόμη και στο υπέδαφος είναι πολύ χαμηλές για να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή. «Είτε το νερό σε υγρή μορφή είναι κάτι κοινό στο υπέδαφος του Νότιου Πόλου του Άρη είτε υπάρχει εκεί κάτι άλλο εκεί που πρέπει να ανακαλύψουμε τι είναι» αναφέρουν οι ερευνητές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1742655/dekades-limnes-isos-krubontai-sto-esoteriko-tou-ari

aris-limni.jpg.f9c79e417b03847df2daa4c1e1844020.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πυκνώνει το μυστήριο με τις «υπόγειες λίμνες» του Άρη. :cheesy:

Αν πράγματι υπάρχουν υπόγειες λίμνες υγρού νερού στον νότιο πόλο του Άρη, μάλλον είναι πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζαμε.

Νέα μελέτη της NASA εντοπίζει ακόμα περισσότερες ύποπτες περιοχές, χωρίς όμως να απαντά στο μεγάλο ερώτημα του εάν πρόκειται για νερό ή κάτι άλλο.

Το μυστήριο απασχολεί την υπηρεσία από το 2018, όταν το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Mars Express κατέγραψε μυστηριώδεις ανακλάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από λίμνη διαμέτρου 19 χιλιομέτρων, θαμμένη κάτω από 1,6 χιλιόμετρα πάγου.

Η ίδια ερευνητική ομάδα συνέχισε την έρευνα σε μια μεγαλύτερη περιοχή του νότιου πόλου και το 2019 παρουσίασε ενδείξεις για ακόμα τρεις υπόγειες λίμνες, με διάμετρο γύρω στα δέκα χιλιόμετρα η καθεμία.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA προσφέρει ενδείξεις για δεκάδες ακόμα ύποπτες περιοχές. Και αυτή τη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα του ραντάρ MARSIS με το οποίο εξετάζει την επιφάνεια του Άρη το Mars Express.

«Δεν γνωρίζουμε αν τα σήματα προέρχονται από υγρό νερό ή όχι, δείχνουν όμως να είναι πιο εκτεταμένα από ό,τι πρότεινε η αρχική δημοσίευση [του 2018]» δηλώνει σε ανακοίνωση της NASA o Τζέφρι Πλοτ του JPL, υπεύθυνος του MARSIS και μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο Geophysical Research Letters.

«Είτε το υγρό νερό υπάρχει σε αφθονία κάτω από τον νότιο πόλο του Άρη, είτε τα σήματα αντιστοιχούν σε κάτι διαφορετικό» καταλήγει.

Τα σήματα καταγράφηκαν σε μια περιοχή του νότιου πόλου που καλύπτεται από εναλλασσόμενα στρώματα πάγου νερού, σκόνης και ξηρού πάγου (παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα).

Τα ραδιοκύματα του τροχιακού ραντάρ επιτρέπουν την χαρτογράφηση όχι μόνο της επιφάνειας αλλά και του υπεδάφους, αφού ένα μέρος τους διαπερνά τον πάγο και ανακλάται από υποκείμενα στρώματα. Συνήθως, τα ραδιοκύματα χάνουν ενέργεια καθώς περνούν κάτω από την επιφάνεια και επιστρέφουν στον δορυφόρο εξασθενημένα. Όμως στα σημεία που εντοπίζει η νέα μελέτη τα κύματα που ανακλώνται στο υπέδαφος ήταν πιο ισχυρά από ότι στην επιφάνεια. Αυτό υποδεικνύει ότι κάτω από την επιφάνεια κρύβεται μια επίπεδη επιφάνεια, πιθανώς η επιφάνεια υπόγειων λιμνών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ύποπτοι σχηματισμοί βρίσκονται λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια, ένα βάθος στο οποίο η θερμοκρασία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τους -63 βαθμούς Κελσίου.

Στη θερμοκρασία αυτή το νερό δεν μπορεί να παραμείνει σε υγρή φάση, ακόμα κι αν περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων που μειώνουν το σημείο πήξης.

Αν πρόκειται πράγματι για λίμνες, κάτι πρέπει να κρατά τη θερμοκρασία σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, το εσωτερικό του Άρη δεν είναι αρκετά ζεστό για να κρατά υγρές τις λίμνες. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η περιοχή θερμάνθηκε λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Δεν έχουμε όμως ενδείξεις για πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νότιο πόλο του Άρη, οπότε η εξήγηση αυτή φαίνεται απίθανη» λέει ο Αντίτια Κούλερ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη όταν εργαζόταν στο JPL.

Όπως φαίνεται, το μεγάλο μυστήριο παραμένει. Τουλάχιστον όμως η νέα μελέτη υποδεικνύει τα σημεία όπου πρέπει να εστιαστούν οι επόμενες έρευνες, λένε οι ερευνητές.

Στις φωτογραφίες το κάλυμμα του νότιου πόλου αποτελείται από πάγο νερού και πάγο διοξειδίου του άνθρακα (ESA) καθως και σε μια περιοχή του νότιου πόλου τα ύποπτα σημεία σημειώνονται με χρωματιστές κουκίδες (ESA/NASA/JPL-Caltech)

https://www.in.gr/2021/06/30/b-science/space/pyknonei-mystirio-tis-ypogeies-limnes-tou-ari/

3-bright-radar-reflections.width-1280.thumb.jpg.40826b3a103f6ce16d88552e2f5399f6.jpg

1-cappucino_swirls.width-1320-1.thumb.jpg.4c712a45bd3dbd881d9c49dedbb64cb1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σέλας του Άρη κατέγραψε η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. :cheesy:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα του αραβικού κόσμου που κατάφερε να στείλει μια αποστολή στον Άρη. Το σκάφος «Ελπίδα» καταγράφει άλλη μια πρωτιά αφού κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει οπτικά το σέλας του Άρη που αποτελείται από τρεις τύπους κανείς εκ των οποίων δεν είναι ορατός στο γυμνό μάτι και απαιτούνται ειδικές κάμερες για την καταγραφή τους.

Ο πρώτος τύπος σέλαος είναι το αποκαλούμενο από τους επιστήμονες «ξεχωριστό σέλας» που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία που χτυπά την ατμόσφαιρα στις περιοχές που έχει πέσει το σκοτάδι και είναι ένα φαινόμενο ορατό μόνο στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

Ο δεύτερος τύπος είναι το «διάχυτο σέλας» και κάνει την εμφάνιση του όταν υπάρχει μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα όπου τα σωματίδια με την υψηλότερη ενέργεια υποχρεώνουν ολόκληρη την ατμόσφαιρα του Άρη να φωτιστεί στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος. O τρίτος τύπος είναι το «σέλας πρωτονίων» και δημιουργείται όταν πρωτόνια από τον ηλιακό άνεμο αλληλεπιδρούν με το υδρογόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Το σέλας του Άρη και οι διάφορες μορφές του εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τις αποστολές MAVEN και Mars Express που βρίσκονται στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά δεν είχε επιτευχθεί η φωτογράφιση τους. Οι εικόνες και τα δεδομένα της αποστολής των ΗΑΕ θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία με τα μαγνητικά πεδία αλλά και την ατμόσφαιρα του Άρη. Τα δεδομένα αυτά θα προστεθούν στις γνώσεις μας για τον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και γενικότερα για διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν σε άλλους κόσμους μακριά από την Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1744540/to-selas-tou-ari-kategrapse-i-apostoli-ton-inomenon-arabikon-emiraton

7.jpg.be2be406dabe3ef3ed44363dfe616b33.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη επιτυχία δοκιμής πτώσης μεγάλου υψομέτρου για το αλεξίπτωτο ExoMars 2022 :cheesy:

Μετά από αρκετές εβδομάδες κακοκαιρίας και ισχυρών ανέμων, το τελευταίο ζευγάρι δοκιμών πτώσης μεγάλου υψομέτρου των αλεξίπτωτων ExoMars πραγματοποιήθηκε στην Κιρούνα της Σουηδίας. Το πρώτο αλεξίπτωτο πρώτου σταδίου πλάτους 15 μ. Αποδόθηκε άψογα σε υπερηχητικές ταχύτητες, ενώ το αλεξίπτωτο δεύτερου σταδίου πλάτους 35 μ. Υπέστη μία μικρή ζημιά, αλλά επιβράδυνε το μακέτα της πλατφόρμας προσγείωσης όπως αναμενόταν

Η αποστολή ESA-Roscosmos ExoMars, με την πλατφόρμα Rosalind Franklin και την πλατφόρμα Kazachok, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022. Μετά από μια εννεαμηνιαία διαπλανητική κρουαζιέρα, μια μονάδα καθόδου που περιέχει το rover και την πλατφόρμα θα κυκλοφορήσει στην Αρειανή ατμόσφαιρα σε ένα ταχύτητα 21 000 km ανά ώρα. Η επιβράδυνση απαιτεί θερμική ασπίδα, δύο κύρια αλεξίπτωτο - το καθένα με τη δική του πιλοτική αγωγό για εξαγωγή - και ένα ρετρό πυραυλικό σύστημα προώθησης ενεργοποιήθηκε 20 δευτερόλεπτα πριν από το touchdown. Το κύριο αλεξίπτωτο πρώτου σταδίου πλάτους 15 μέτρων ανοίγει ενώ η μονάδα καθόδου συνεχίζει να κινείται με υπερηχητικές ταχύτητες και το κύριο αλεξίπτωτο δεύτερου σταδίου πλάτους 35 μέτρων αναπτύσσεται σε υποηχητικές ταχύτητες.

Η προσαρμογή και ο έλεγχος των αλεξίπτωτων ExoMars υπήρξε προτεραιότητα μετά από μια σειρά από ανεπιτυχείς δοκιμές πτώσης το 2019 και το 2020. Η ομάδα βελτίωσε το σχεδιασμό εκτελώντας δοκιμές δυναμικής εξαγωγής επίγειου, γρήγορης ανάκαμψης στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια πέρυσι. Και για τον μετριασμό των κινδύνων πριν από την εκτέλεση αυτών των δοκιμών πτώσης μεγάλου υψομέτρου, η ESA διέταξε εφεδρικά αλεξίπτωτο από τον αμερικανικό κατασκευαστή Airborne Systems, την ίδια την εταιρεία που παρέδωσε το σύστημα αλεξίπτωτων της Perseverance. Οι πιο πρόσφατες δοκιμές πτώσης πραγματοποιήθηκαν στις 24 και 25 Ιουνίου στη Σουηδική Διαστημική Εταιρεία Εγκαταστάσεις Esrange. Κάθε δοκιμή πτώσης μεγάλου υψομέτρου είδε μια πλαστή μονάδα καθόδου σε υψόμετρο 29 χλμ από ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι φουσκωμένο με ήλιο. Μετά την κυκλοφορία, η πειραματική εξαγωγή ξεκινά με ελεγχόμενη εξαγωγή των κύριων αλεξίπτωτων από τους σάκους ντόνατς. Η πρώτη δοκιμή επικεντρώθηκε στην επικύρωση του εφεδρικού υπερηχητικού αλεξίπτωτου Airborne Systems - το πρώτο τεστ πτώσης για αυτό το αλεξίπτωτο σε αυτήν την καμπάνια δοκιμών ExoMars. Η δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε την επόμενη νύχτα χρησιμοποιώντας το τροποποιημένο υποηχητικό αλεξίπτωτο και τσάντα που παραδόθηκε από την ιταλική εταιρεία Arescosmo. Κάθε δοκιμή σχεδιάστηκε για να εφαρμόσει το πλήρες φορτίο που αναμένεται κατά την είσοδο στον Άρη, την κατάβαση και την προσγείωση, όλα με επιπλέον περιθώρια ασφαλείας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναφέρουμε ότι το πρώτο κύριο αλεξίπτωτο είχε τέλεια απόδοση: έχουμε ένα υπερηχητικό σχέδιο αλεξίπτωτου που μπορεί να πετάξει στον Άρη», λέει ο Thierry Blancquaert, επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος ExoMars, σημειώνοντας ότι «θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη ευκαιρίες δοκιμάστε αυτό το σχέδιο αλεξίπτωτου για να αποκτήσετε περαιτέρω εμπιστοσύνη ».

«Η απόδοση του δεύτερου κύριου αλεξίπτωτου δεν ήταν τέλεια, αλλά βελτιώθηκε πολύ χάρη στις προσαρμογές που έγιναν στην τσάντα και το κουβούκλιο. Μετά από μια ομαλή εξαγωγή από την τσάντα, αντιμετωπίσαμε μια απροσδόκητη απόσπαση του πιλοτικού αγωγού κατά την τελική διόγκωση. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ο κύριος αλεξίπτωτος θόλος υπέστη επιπλέον πίεση σε ορισμένα μέρη. Αυτό δημιούργησε ένα δάκρυ που περιείχε ένας δακτύλιος ενίσχυσης Kevlar. Παρ 'όλα αυτά, εκπλήρωσε την αναμενόμενη επιβράδυνση και η μονάδα καθόδου ανακτήθηκε σε καλή κατάσταση. »

Η ομάδα θα εξετάσει λεπτομερέστερα την προέλευση αυτής της νέας ανωμαλίας πριν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του επόμενου ζεύγους δοκιμών πτώσης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο / Νοέμβριο του 2021 από το Όρεγκον των ΗΠΑ. Τα προηγούμενα ζητήματα που οφείλονται στην τριβή μεταξύ θόλων και τσαντών φαίνεται τώρα να επιλύονται.

Τυχόν προσαρμογές που έγιναν στο σύστημα αλεξίπτωτου θα δοκιμαστούν πρώτα στη δοκιμαστική εξέδρα εξαγωγής NASA / JPL για να ελεγχθεί πώς γίνεται η απελευθέρωση της σακούλας, όπως θα συνέβαινε στην αττική ατμόσφαιρα. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να επαναληφθούν με γρήγορη ανάκαμψη και να μειώσουν τον κίνδυνο ανωμαλίας. Οι δοκιμές πτώσης μεγάλου υψομέτρου απαιτούν σύνθετη υλικοτεχνική υποστήριξη και αυστηρές καιρικές συνθήκες, καθιστώντας δύσκολο τον προγραμματισμό τους, και συχνά ακυρώνονται την τελευταία στιγμή εάν αλλάξει η κατάσταση. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου σε διάφορα υψόμετρα πρέπει να ληφθούν υπόψη για μια ομαλή ανάβαση του μπαλονιού και για την επίγεια ανάκτηση του υλικού, δεδομένου ότι η ζώνη πτώσης είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ελικοπτέρου. Το υπό δοκιμή σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει κάποια τηλεμετρία σε πραγματικό χρόνο σε ένα κέντρο ελέγχου εδάφους για την αξιολόγηση του προφίλ επιβράδυνσης. Ωστόσο, το πραγματικό αποτέλεσμα της δοκιμής απαιτεί την ανάκτηση των αλεξίπτωτων, των σάκων, των σκληρών δίσκων και των φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης.

Η ανάλυση των δεδομένων τηλεμετρίας θα βοηθήσει στη συσχέτιση της ανάπτυξης των κύριων αλεξίπτωτων και των μοντέλων πληθωρισμού. Η ομάδα θα εργαστεί τώρα για την κατανόηση του δεύτερου πιλοτικού αποκολλητικού αγωγού και για να προτείνει μέτρα που μπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα πριν από τις επόμενες δοκιμές πτώσης σε μεγάλο υψόμετρο.

http://en.roscosmos.ru/22207/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Ιστορικό» τετ-α-τετ του κινεζικού εξερευνητή στον Άρη. :cheesy:

Στα μέσα Μαΐου η Κίνα έγινε η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα που κατάφερε να προσεδαφίσει με επιτυχία στον Άρη ένα ρομποτικό εξερευνητή. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» το Zurong κινήθηκε στο σημείο όπου έπεσαν το αλεξίπτωτο με το οποίο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη καθώς και η ασπίδα που το προστάτευε στην διάρκεια του ταξιδιού από το κρύο στο Διάστημα αλλά και από την επικίνδυνη διαδικασία προσεδάφισης. Το ρόβερ έφτασε στο σημείο που βρίσκονται το αλεξίπτωτο και η ασπίδα και τράβηξε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το Zurong ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Βρίσκεται σε μια περιοχή που έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το νερό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο για την παροχή πόσιμου νερού όσο και για την δημιουργία καυσίμων αλλά και οξυγόνου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1750122/istoriko-tet-a-tet-tou-kinezikou-eksereuniti-ston-ari

istoriko-tet-a-tet-tou-kinezikou-eksereuniti-ston-ari.jpg.8705d0ef5cd9603cbb510dcda2fe258f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η υπόγεια λιμνη του Άρη ίσως είναι οφθαλμαπάτη. :cheesy:

Το ραντάρ του δορυφόρου Mars Express υπέδειξε το 2018 την ύπαρξη μιας υπόγειας λίμνης σε βάθος 1,5 χλμ. κάτω από το έδαφος μίας περιοχής του Νότιου Πόλου του Άρη. Επόμενες μελέτες ενίσχυσαν τα αρχικά ευρήματα πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες ύπαρξης αυτής της λίμνης.

Έχει διαπιστωθεί ή ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να διευκολύνει την παρουσία του ανθρώπου εκεί. Όμως η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και μάλιστα σε περιβάλλον προστατευμένο από τις αφιλόξενες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη προκάλεσε ελπίδες για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο στον πλανήτη.

Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει την όλη εικόνα και να απογοητεύσει όσους ευελπιστούν στην ύπαρξη ζωής στον Άρη. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υποστηρίζουν ότι οι λίμνες αυτές δεν υπάρχουν και είναι απλά μια… οφθαλμάτη.

Οι ερευνητές στην μελέτη τους υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου ραντάρ επέτρεψαν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση ολόκληρου του Νότιου Πόλου και στους χάρτες αυτούς κάνουν την εμφάνιση τους εκατοντάδες ίσως και μερικές χιλιάδες γεωλογικές δομές παρόμοιες με αυτή που εκτιμήθηκε ότι είναι η υπόγεια λίμνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορεί το υπέδαφος του Άρη να είναι γεμάτο από υπόγειες λίμνες. Πιθανολογούν ότι οι δομές αυτές αποτελούνται είτε από κάποιες μάζες αργιλώδους υλικού είτε από θαλασσινό νερό σε παγωμένη μορφή.

Θεωρείται δεδομένο ότι στο μακρινό παρελθόν ο Άρη διέθετε μεγάλες θάλασσες ίσως και ένα μεγάλο ωκεανό. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο κάποιες ποσότητες αυτού του νερού όταν ο ωκεανός ή οι θάλασσες εξαφανίστηκαν να βρέθηκαν κάτω από το έδαφος και να πάγωσαν από το να υπάρχουν υπόγειες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι αρχικές εικόνες και δεδομένα του ραντάρ από το επίμαχο σημείο μπέρδεψαν τους επιστήμονες οδηγώντας τους σε λάθος συμπέρασμα.

Η εξήγηση

Σύμμαχοι της νέας μελέτης είναι πολλοί επιστήμονες που είχαν εξ αρχής εκφράσει αμφιβολίες για την ύπαρξη μιας λίμνης με νερό σε υγρή μορφή και μάλιστα φιλικού στην παρουσία της ζωής. Όπως αναφέρουν για να μπορεί να υπάρχει ένα σώμα νερού σε υγρή μορφή όπως αυτό μιας υπόγειας λίμνης απαιτεί την ύπαρξη ενεργούς υπόγειας ηφαιστειακής δραστηριότητας και της παρουσίας μιας λίμνης μάγματος που θα δημιουργεί θερμοκρασίες στην περιοχή που βρίσκεται μια λίμνη σε τέτοια επίπεδα ώστε να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή.

Όμως τέτοια δραστηριότητα δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα στον Άρη. Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια στους πόλους του Άρη οι θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον – 68 βαθμούς Κελσίου οπότε δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση που υπάρχει νερό αυτό δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να διατηρηθεί σε υγρή μορφή.

«Αν αντιπαραβάλουμε την πρώτη μελέτη που υπεδείκνυε την ύπαρξη τις λίμνη με την νέα μελέτη και δούμε τα υπόλοιπα σχετικά στοιχεία η γνώμη μου είναι ότι σε ποσοστό 85% η σωστή ερμηνεία είναι αυτή για την μη ύπαρξη της λίμνης. Ακόμη και αν αυτή η λίμνη υπάρχει η θερμοκρασία της θα είναι πολύ χαμηλή και επίσης θα έχει πολύ υψηλή αλατότητα δύο συνθήκες που πρακτικά αποκλείουν την παρουσία εκεί της ζωής, τουλάχιστον της ζωής όπως εμείς την γνωρίζουμε» αναφέρει ο Έντγκαρ Ριβέρα-Βάλεντιν, πλανητικός επιστήμονας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο στο Χιούστον ο οποίος δεν πήρε μέρος στην νέα μελέτη.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές που απέρριψαν την ύπαρξη της λίμνης στον Νότιο Πόλο του Άρη αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχουν υπόγειες λίμνες στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά σε άλλες περιοχές κυρίως τις πιο κεντρικές όπου οι συνθήκες εκεί επιτρέπουν θεωρητικώς τουλάχιστον κάτι τέτοιο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1750989/i-upogeia-limni-tou-ari-isos-einai-ofthalmapati

aris-limni.jpg.035cef1f179ce20f6729fc978709398a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης