Jump to content

Εξωπλανήτες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο κοντινότερος στην Γη εξωπλανήτης με τα μάτια της NASA. :cheesy:

H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα του κοντινότερου σε εμάς εξωπλανήτη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνουν τον εξωπλανήτη και το σύστημα στο οποίο βρίσκεται.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα νεότερης γενιάς επίγεια τηλεσκόπια σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος προκάλεσαν μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία. Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν αμέτρητοι πλανήτες στον γαλαξία μας αλλά τα τεχνικά μέσα που διαθέταμε δεν επέτρεπαν τον εντοπισμό τους κάτι που επετεύχθη για πρώτη φορά την δεκαετία του 1990.

Έκτοτε ξεκίνησε ένα πραγματικό κυνήγι για την ανακάλυψη εξωπλανητών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη αρκετών χιλιάδων με τους αστρονόμους να προσπαθούν να την επιβεβαιώσουν για να μπουν και αυτοί στην λίστα όσων γνωρίζουμε.

Σε απόσταση 10,5 ετών φωτός από την Γη βρίσκεται ο έψιλον Ηριδανού, ένα άστρο στο νότιο αστερισμό Ηριδανό. Πρόκειται για ένα άστρο που βρίσκεται ακόμη στην παιδική του ηλικία και είναι το τρίτο κοντινότερο άστρο που είναι ορατό με γυμνό μάτι μετά τον α Κενταύρου και τον Σείριο.

Οι παρατηρήσεις στο άστρο έδειξαν ότι πρόκειται για ένα άστρο με παρόμοια χαρακτηριστικά και «συμπεριφορά» με αυτή του Ήλιου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλανητικού συστήματος παρόμοιας «αρχιτεκτονικής» με το δικό μας. Όπως είναι ευνόητο το άστρο έγινε στόχος των ερευνητών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα εντοπίστηκαν τα ίχνη ενός πλανήτη και λίγα χρόνια μετά η ύπαρξη του επιβεβαιώθηκε. Ο Epsilon Eridani b όπως ονομάστηκε το άστρο είναι ένας γίγαντας αερίου με μάζα 1.2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου επτά χρόνια.

Ο Epsilon Eridani b είναι ο κοντινότερος σε εμάς εξωπλανήτης και η NASA αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε για αυτόν αλλά προσθέτοντας επίσης και ορισμένα στοιχεία τα οποία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να διαθέτει όπως για παράδειγμα, δαχτυλίδια και κάποιους δορυφόρους όπως ακριβώς και ο Δίας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708143/o-kontinoteros-stin-gi-eksoplanitis-me-ta-matia-tis-nasa

eksoplanitis-kontinoteros-iridanos.jpg.244d24f9bebf6d028a6921549c8d7c5f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το πλανητικό σύστημα ενός αρχαίου άστρου. :cheesy:

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα τρεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα άστρο με τουλάχιστον διπλάσια ηλικία από αυτήν του Ήλιου. Ο ένας, μάλιστα, από τους πλανήτες αυτούς έχει βραχώδη σύσταση, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, ώστε καλύπτεται από έναν ωκεανό μάγματος με θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 2.000 °C.

Το άστρο του συστήματος με την κωδική ονομασία TOI 561 απέχει από εμάς μόλις 280 έτη φωτός και ανήκει σε μία σπάνια αστρική κατηγορία, τα μέλη της οποίας έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε «μέταλλα», δηλαδή σε στοιχεία βαρύτερα του υδρογόνου και του ηλίου. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η ηλικία του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου.

Πραγματικά, ο πορτοκαλί αυτός νάνος έχει μάζα ίση με το 80% της μάζας του Ήλιου και γεννήθηκε πριν από 10,8 δισ. χρόνια, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα αρχαιότερα, αλλά και με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βαρύτερα στοιχεία, άστρα του Γαλαξία μας. Η προέλευση αυτών των άστρων δεν είναι ακόμη σαφής. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, γεννήθηκαν σε κάποιον μικρότερο και αρχαιότερο γαλαξία, ο οποίος αφομοιώθηκε από τον δικό μας, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες μπορεί να ανήκουν στα πρώτα άστρα που σχηματίστηκαν μέσα στον Γαλαξία μας.

Η σχετική ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS, καθώς και του τηλεσκοπίου Keck I, που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Keck της Χαβάης. Ο «κυνηγός» εξωπλανητών TESS προσπαθεί να εντοπίσει εξωπλανήτες, ανιχνεύοντας τις ανεπαίσθητες διακυμάνσεις στην φωτεινότητα του μητρικού τους άστρου, οι οποίες προκαλούνται όταν ένας από αυτούς διέρχεται μπροστά από τον δίσκο του.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί τρεις πλανήτες σε αυτό το πλανητικό σύστημα, με διαμέτρους μιάμιση, τρεις και δύο φορές μεγαλύτερες από αυτήν της Γης. Ο εσώτατος από αυτούς έχει βραχώδη σύσταση και τριπλάσια μάζα από αυτήν του πλανήτη μας, ενώ βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από το άστρο του, ώστε συμπληρώνει μία περιφορά γύρω του σε 10,5 ώρες. Όπως υπολογίστηκε, η απόστασή του από το άστρο του είναι 100 φορές μικρότερη από την μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελεί σύγχρονη περιστροφή γύρω του, όπως δηλαδή και η Σελήνη γύρω από την Γη. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του στον ίδιο χρόνο που διαγράφει μία πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του, με αποτέλεσμα να δείχνει πάντα την ίδια «όψη» του προς αυτό. Γι’ αυτό και η επιφανειακή του θερμοκρασία στο ημισφαίριό του που «βλέπει» προς το άστρο υπερβαίνει τους 2.000 °C, είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την θερμοκρασία του καυτού μάγματος στην Γη.

Οι δύο άλλοι πλανήτες έχουν αρκετά μικρότερη μάζα και σχετικά μεγάλη ακτίνα, γι’ αυτό και πιθανότατα δεν έχουν βραχώδη σύσταση.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/blog-post_11.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισπανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέο εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη. :cheesy:

Ισπανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν άλλον έναν εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο, το GJ 740, σε απόσταση 36 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Η υπερ-Γη έχει μάζα περίπου τριπλάσια από τη Γη και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο της σε μόνο 2,4 μέρες (η διάρκεια του έτους του εξωπλανήτη). Λόγω της εγγύτητας της υπερ-Γης στον πλανήτη μας, ο εν λόγω εξωπλανήτης αναμένεται να αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με τα νέα πολύ μεγάλα υπό ανάπτυξη επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής Astronomy & Astrophysics, εκτιμούν ότι ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Πιθανώς στο ίδιο αστρικό σύστημα βρίσκεται ένας δεύτερος μεγαλύτερος εξωπλανήτης με μάζα ανάλογη του Κρόνου (κοντά στις 100 γήινες μάζες).

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούν εξωπλανήτες κατ' εξοχήν γύρω από σχετικά ψυχρούς ερυθρούς νάνους, που έχουν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 βαθμούς μικρότερες από τον Ήλιο μας.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/979789_ispanoi-astronomoi-anakoinosan-oti-anakalypsan-neo-exoplaniti-megalytero

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης και έγινε απευθείας φωτογράφιση του. :cheesy:

Ερευνητές στην Ολλανδία εντόπισαν έναν νέο πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα καταφέρνοντας μάλιστα να πραγματοποιήσουν απευθείας παρατηρήσεις και οπτικές καταγραφές του. Το YSES2 είναι ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 359 ετών φωτός μακριά από την Γη. Είναι ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας 13,9 εκατ. ετών αλλά όπως φαίνεται έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται εκεί ένα πλανητικό σύστημα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Αλεξάντερ Βον του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία εντόπισαν έναν γιγάντιο πλανήτη αερίου με μάζα 6,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος του, του Δία. Όπως συνηθίζεται ο εξωπλανήτης πήρε το όνομα του μητρικού άστρου του και αφού είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται σε αυτό το σύστημα θα προστεθεί το γράμμα b στο όνομα του. Αν εντοπιστεί και άλλος πλανήτης θα προστεθεί το γράμμα c κοκ.

Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις του YSES2b και καταγράψουν και κάποιες εικόνες του. Η ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια του ισχυρού τηλεσκοπίου VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται πολύ μακριά από το μητρικό του άστρο.

«Η μεγάλη απόσταση του πλανήτη από το άστρο του δημιουργεί προβληματισμό αφού δεν ταιριάζει σε κανένα από τα μοντέλα σχηματισμού των μεγάλων πλανητών αερίου. Αν ο πλανήτης σχηματίστηκε στην θέση στην οποία βρίσκεται τώρα πολύ μακριά από το άστρο του αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι ένας ελαφρύς αλλά ένας πολύ βαρύς πλανήτης αφού δεν υπάρχουν πολλά υλικά σε τέτοιες αποστάσεις από το άστρο για να σχηματιστεί ένας τόσο μεγάλος πλανήτης άρα ότι υλικό υπήρχε εκεί το έχει πάρει αυτός. Αν στην δημιουργία του πλανήτη στην θέση που βρίσκεται έπαιξαν ρόλο διάφορες βαρυτικές δυνάμεις ίσως δεν χρειάστηκαν τόσο πολλά υλικά και να είναι πιο ελαφρύς. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να σχηματίστηκε ο πλανήτης κοντά στο άστρο του και κάποια κοσμικά φαινόμενα να τον απομάκρυναν» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics». Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική εκτός των άλλων αφού η μελέτη του συγκεκριμένου πλανήτη θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό των γιγάντων αερίου σαν τον Δία στο Σύμπαν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1717005/anakalufthike-neos-eksoplanitis-kai-egine-apeutheias-fotografisi-tou

YSES2.jpg.9d6ff41043d86b8df4dc827d1ef5f649.jpg

planitis-astro.jpg.6c49b7d45aaa7d6b6af0c9d175dd63c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Νέα μέθοδος εντοπισμού κατοικήσιμων πλανητών. :cheesy:

Η δημιουργία των διαστημικών τηλεσκοπίων σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των επίγειων αλλά και την ανάπτυξη νέων επαναστατικών μεθόδων αστρονομικής παρατήρησης οδήγησε τα τελευταία 20 χρόνια στην ανακάλυψη χιλιάδων πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητικές ομάδες ανακαλύπτουν σχεδόν κάθε εβδομάδα έναν εξωπλανήτη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανακαλύπτονται πολλοί ταυτόχρονα. Έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί από τα τηλεσκόπια και τις έρευνες η ύπαρξη αρκετών χιλιάδων ακόμη και αναμένονται οι διαδικασίες επιβεβαίωσης της παρουσίας αυτών των πλανητών στον γαλαξία μας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν τα τεχνικά μέσα που έχουν στην διάθεση τους αλλά και τις μεθόδους τους ώστε μετά τον εντοπισμό ενός πλανήτη να διαπιστώνουν αν είναι κατοικήσιμοι ή αν γενικότερα είναι φιλικοί στην ζωή.

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» παρουσιάζει μια νέα μέθοδο παρατήρησης και ανάλυσης δεδομένων η οποία πιστεύει ότι αποκαλύπτει με πιο ξεκάθαρο τρόπο από ότι οι υπόλοιπες μέθοδοι τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν πλανήτη.

«Συνήθως ευελπιστούμε να ανακαλύπτουμε βραχώδεις πλανήτες που να βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος τους. Να βρίσκονται δηλαδή σε θέση τέτοια από το μητρικό τους άστρο ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια τους. Όμως το γεγονός ότι ένας βραχώδης πλανήτης μπορεί να διαθέτει συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια τους δεν σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει. Δείτε τι συμβαίνει στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Άρης βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζωής και ενώ κάποτε διέθετε νερό στην επιφάνεια του εδώ και πολύ καιρό είναι απόλυτα ξερός» αναφέρει ο Μπρένταν Ντάικ, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά που είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία θεωρεί ότι η μελέτη του πυρήνα ενός πλανήτη είναι αυτή που δίνει τις σωστές απαντήσεις για αυτόν. Ο στόχος των επιστημόνων που αναζητούν πλανήτες στο Σύμπαν είναι να εντοπίζουν πλανήτες με μέγεθος αλλά και πυρήνα παρόμοιο με αυτό της Γης.

Ο πυρήνας και ο σίδηρος

«Η ανακάλυψη κάθε πλανήτη είναι συναρπαστική αλλά στην συνέχεια όλοι θέλουν να μάθουν το μέγεθος του και το αν ο πυρήνας του έχει σίδηρο» αναφέρει ο Ντάικ. Η ομάδα του σκέφτηκε έναν νέο τρόπο μελέτης των πλανητών εξετάζοντας στοιχεία από τον σχηματισμό πλανητών.

Οι βραχώδεις πλανήτες σαν την Γη διαθέτουν πυρήνες με σίδηρο και συνήθως έχουν τα ίδια ποσοστά σιδήρου με αυτά που έχει και το μητρικό τους άστρο αλλά οι ποσότητες του σιδήρου που υπάρχουν στον πυρήνα σε σχέση με αυτούς που υπάρχουν στον μανδύα διαφέρουν από πλανήτη σε πλανήτη. Είναι η διαφορά ποσότητας του σιδήρου ανάμεσα σε πυρήνα και μανδύα σε έναν πλανήτη αυτή που καθορίζει την ύπαρξη τεκτονικών πλακών και την παρουσία του νερού στην επιφάνεια του παράγοντες που καθορίζουν τελικά το αν είναι ή όχι κατοικήσιμος.

«Καθώς ένας πλανήτης σχηματίζεται εκείνοι που θα διαθέτουν μεγάλους πυρήνες θα δημιουργούν λεπτούς εξωτερικούς φλοιούς ενώ εκείνοι με μικρότερους πυρήνες θα δημιουργούν μεγαλύτερου πάχους και μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε σίδηρο εξωτερικούς φλοιούς όπως συμβαίνει στον Άρη. Αν λοιπόν γνωρίζουμε την ποσότητα που υπάρχει στον μανδύα ενός πλανήτη μπορούμε να προβλέψουμε πόσο παχύς είναι ο εξωτερικός τους φλοιός και κατ’ επέκταση αν υπάρχει εκεί νερό σε υγρή μορφή αλλά και ατμόσφαιρα. Είναι ένας πιο ακριβής τρόπος εντοπισμού νέων κόσμων που μοιάζουν με την Γη από το να βασιζόμαστε απλά στην θέση του μέσα στο σύστημα που βρίσκονται» σημειώνει ο Μπρένταν Ντάικ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1724368/nea-methodos-entopismou-katoikisimon-planiton

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Ανακαλύφθηκαν 5 συστήματα διπλών άστρων ικανά να υποστηρίξουν κάποιου τύπου ζωή. :cheesy:

Μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δεδομένα από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψαν πέντε συστήματα διπλών άστρων, το καθένα εκ των οποίων με με έναν πλανήτη ικανό να υποστηρίξει κάποιου τύπου ζωή.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις αξιοποίησαν τα δεδομένα του Kepler για να δημιουργήσουν μια νέα μεθοδολογία, που μπορεί να εντοπίσει συστήματα με δύο αστέρες, ικανά να φιλοξενήσουν κατοικήσιμους πλανήτες σαν τη Γη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες σχετικά με τη μάζα των δύο αστεριών, τη φωτεινότητά τους και τη θέση των πλανητών μέσα στο σύστημα για να προσδιορίσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας ζωής.

Ως κατοικήσιμοι, ορίζονται στην έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου Ιλινόις, οι πλανήτες που έχουν υγρό νερό, σε κάποιο σημείο στην επιφάνειά τους και ένα σύστημα από αυτά που ανακαλύφθηκαν, ταιριάζει στις προδιαγραφές.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις των διπλών αστεριών και των πλανητών - γιγάντων στις κατοικήσιμες ζώνες των εννέα συστημάτων που παρατηρήθηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler.

Κάθε ένα από τα συστήματα αυτά, είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο πλανήτη - τόσο μεγάλο όσο ο Ποσειδώνας στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Οι ερευνητές κινήθηκαν με αυτό τον τρόπο στη μελέτη τους, καθώς ήθελαν να δείξουν ότι η παρουσία ενός πλανήτη γίγαντα δεν αποκλείει την πιθανότητα ανάπτυξης κατοικήσιμων κόσμων στην περιοχή όπου μπορεί να ρέει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Φυσικά, ο πλανήτης δεν πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στο αστέρι, καθώς το υγρό θα εξατμίζεται, αλλά ούτε και πολύ μακριά, αφού θα μετατρέπεται σε πάγο.

«Η ζωή είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε πλανήτες που βρίσκονται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματός τους, όπως και η Γη», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Νικόλαος Γεωργακαράκος, ερευνητικός συνεργάτης από το Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου New York στο Αμπού Ντάμπι.

Οι Kepler 34, 35, 38, 64 και 413 μοιάζουν με «συστήματα που αφήνουν υποσχέσεις» - με τον Kepler-38 να δείχνει ο καλύτερος υποψήφιος για τη φιλοξενία κόσμων που μοιάζουν με τη Γη. Όλα αυτά, αποτελούν συστήματα πολλαπλών αστεριών, τα οποία έχουν διαμορφώσεις που υποστηρίζουν μια μόνιμα «κατοικήσιμη ζώνη», η οποία δεν θα «απωθείται» από τη βαρυτική έλξη των αστεριών.

Μάλιστα, έχουν όλα δύο αστέρια, εκτός από το Kepler-64, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει τέσσερις ήλιους, θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν κατοικήσιμο βραχώδη κόσμο.

Το Kepler-38 αποτελεί ένα σύστημα δυο αστέρων, ευρισκόμενο περίπου 3.970 έτη φωτός μακριά από τη Γη, με ένα μεγάλο αστέρι που φτάνει στο 95% της μάζας του Ήλιου και ένα μικρότερο αστέρι, στο 25%. Μέχρι στιγμής, ένας πλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα έχει βρεθεί να κινείται σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο αστέρι του συστήματος, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες εντός της κατοικήσιμης ζώνης που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι ακόμη και τα συστήματα διπλών αστεριών με γιγάντιους πλανήτες είναι σημαντικοί στόχοι για εμάς, στην αναζήτηση... της Γης», είπε ο καθηγητής Γεωργακαράκος.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/986008_nasa-anakalyfthikan-5-systimata-diplon-astron-ikana-na-ypostirixoyn

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Φωτογράφησαν για πρώτη φορά αστρικό σύστημα με δύο εξωπλανήτες. :cheesy:

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια στους επιστήμονες να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις σε κοσμικές δομές και φαινόμενα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν και να καταγράφουν μάλιστα απευθείας εικόνες. Μετά την πρώτη απευθείας φωτογραφίας ενός εξωπλανήτη πριν από μερικά χρόνια ήρθε το 2019 η ιστορική πρώτη απευθείας φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας για να καταδείξει τις δυνατότητες και τα όπλα που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT στην Χιλή ομάδα αστρονόμων κατάφερε να καταγράψει την πρώτη απευθείας εικόνα ενός συστήματος που αποτελείται από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο και δύο πλανήτες να κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Έχουν εντοπιστεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα. Έχει υποδειχθεί κυρίως από τα διαστημικά τηλεσκόπια η ύπαρξη μερικών ακόμη χιλιάδων εξωπλανητών και αναμένεται η απαραίτητη διαδικασία επιβεβαίωσης των αρχικών ευρημάτων για να μπουν και αυτοί στην σχετική λίστα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί με απευθείας παρατηρήσεις και εικόνες λίγες δεκάδες εξωπλανήτες ενώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο δύο αστρικά συστήματα με περισσότερους από έναν πλανήτες. Για αυτό η απευθείας φωτογράφιση ενός τέτοιου συστήματος λογίζεται ως πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Η ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» παρουσιάζει τις παρατηρήσεις της στο άστρο TYC 8998-760-1 που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών από εμάς στον αστερισμό της Μυίας. Πρόκειται για ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας μόλις 17 εκατ. ετών όταν ο Ήλιος έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πλανήτες να κινούνται γύρω από το άστρο. Ο ένας που βρίσκεται σε απόσταση 160 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι ένας γιγάντιος πλανήτης με μάζα 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας πλανητικού συστήματος, του Δία. Ο δεύτερος πλανήτης του συστήματος είναι ακόμη πιο απομακρυσμένος από το μητρικό του άστρο από τον πρώτο και επίσης γιγάντιος αφού έχει μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

«Αυτή η οικογένεια εξωπλανητών μας προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς μπορεί να σχηματιστεί ένα αστρικό σύστημα. Όπως έχει συμβεί και με άλλες ανακαλύψεις εξωπλανητών έτσι και με αυτούς ερχόμαστε μπροστά σε κοσμικά σενάρια που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Αλεξάντερ Βον, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1735459/fotografisan-gia-proti-fora-astriko-sustima-me-duo-eksoplanites

fotografisan-gia-proti-fora-astriko-sustima-me-duo-eksoplanites.jpg.7002cdb2eb5f94c8a8bf35d2836786ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέος εξωπλανήτης σε κοντινό αστρικό σύστημα. :cheesy:

Στην λίστα των εξωπλανητών προστίθεται ένας ακόμη ο οποίος είναι πιθανό στην ατμόσφαιρα του να σχηματίζονται υδρατμοί και φυσικά οπουδήποτε εντοπίζεται η παρουσία νερού σε οποιαδήποτε μορφή σε εξωγήινο περιβάλλον το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ εντόπισαν με την βοήθεια του διαστημικού παρατηρητηρίου έναν εξωπλανήτη σε απόσταση 90 ετών φωτός από εμάς.

Ο πλανήτης που ονομάζεται TOI-1231 b έχει μέγεθος αλλά και ατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές του Ποσειδώνα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο μητρικό του άστρο αφού ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε 24 ημέρες.

«Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη αλλά για ένα πλανήτη χαμηλής πυκνότητας που διαθέτει ατμόσφαιρα την έκταση και σύνθεση της οποίας δεν γνωρίζουμε προς το παρόν. Μπορεί να αποτελείται μόνο από υδρογόνο ή από υδρογόνο και ήλιο. Μπορεί όμως να είναι λίγο πιο πυκνή από όσο φαίνεται διαθέτοντας υδρατμούς. Έχει σημασία να μάθουμε την ακριβή του σύνθεση αφού η ύπαρξη κάθε χημικού στοιχείου παραπέμπει σε διαφορετικό τρόπο σχηματισμού ενός πλανήτη» αναφέρει η Νταϊάνα Ντράγκομιρ, καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ένα επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης είναι ότι ο πλανήτης αυτός κινείται γύρω από ένα άστρο φασματικού τύπου Μ που είναι άστρα με σημαντικά μικρότερο μέγεθος από τον Ήλιο, από 8%-50% της μάζας του μητρικού μας άστρου. Αποτελούν την κατηγορία άστρων με την μεγαλύτερη αφθονία στο Σύμπαν και η μελέτη των πλανητικών συστημάτων που αναπτύσσονται σε αυτά τα άστρα θα βοηθήσει πολύ σε διάφορους τομείς της φυσικής και της αστρονομίας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1736907/neos-eksoplanitis-se-kontino-astriko-sustima

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο πλανητικό σύστημα. :cheesy:

Ερασιτέχνες αστρονόμοι βλέποντας δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο TESS διέκριναν την πιθανή παρουσία ενός πλανητικού συστήματος σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηρακλή. Ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να διερευνήσει τα ευρήματα των ερασιτεχνών αστρονόμων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε συστήματα που μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί δεύτερος πλανήτης σε αυτά. Τα συστήματα που έχουν εντοπιστεί δύο ή περισσότεροι πλανήτες είναι ελάχιστα για αυτό και η ανακάλυψη τους παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μiα τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το νέο πλανητικό σύστημα. Το άστρο του συστήματος στο οποίο οι επιστήμονες έχουν δώσει δύο κωδικές ονομασίες (TOI-2319 ή SAO 84691) έχει μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και λίγο πιο φωτεινό από το μητρικό μας άστρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη δύο πλανητών που κινούνται γύρω από αυτό το άστρο οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία της σούπερ-Γαίας δηλαδή πλανητών με μέγεθος ως και δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Ο κοντινότερος στο άστρο πλανήτης ονομάστηκε HD 152843b, είναι 3.4 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε 12 ημέρες. Ο δεύτερος πλανήτης ονομάστηκε HD 152843c είναι 5.8 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε 19-35 ημέρες.

«Μελετώντας τους δύο πλανήτες ταυτόχρονα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται γειτονικοί πλανήτες. Οι δύο πλανήτες αυτού του συστήματος είναι πλανήτες αερίου και πολύ καυτοί για να υποστηρίξουν την ζωή αλλά παρόλα αυτά είναι πολύτιμοι στην μελέτη για την ποικιλία των πλανητών στον γαλαξία μας. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τα πρώτα μικρά βήματα στην προσπάθεια εντοπισμού και μελέτης ενός πλανήτη παρόμοιου με την Γη και συνεχώς διευρύνουμε τα όρια του τι μπορούμε να δούμε στο Σύμπαν» αναφέρει η Νόρα Έισνερ, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1737243/erasitexnes-astronomoi-anakalupsan-spanio-planitiko-sustima

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι κατοικήσιμοι πλανήτες ίσως είναι σπάνιοι στο Σύμπαν. :cheesy:

Ο αριθμός των πλανητών στο Σύμπαν είναι φυσικά ανυπολόγιστος. Στατιστικώς θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν αμέτρητοι πλανήτες με χαρακτηριστικά και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Πλανήτες που να βρίσκονται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη, σε απόσταση δηλαδή από το μητρικό τους άστρο τέτοια που να μπορούν να αναπτυχθούν συνθήκες φιλικές στην ζωή όπως για παράδειγμα, νερό σε υγρή μορφή.

Έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες από ερευνητικές ομάδες που προσπάθησαν να υπολογίσουν τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας που διαθέτουν χαρακτηριστικά (μέγεθος, γεωλογία) και συνθήκες (ατμόσφαιρα, ηλιακό φως) φιλικές στην παρουσία της ζωής. Μια από αυτές τις μελέτες κάνει λόγο για περίπου 300 εκατ. κατοικήσιμους πλανήτες στον γαλαξία μας ενώ μια άλλη κάνει λόγο για έξι δισ. κατοικήσιμους πλανήτες στον γαλαξία μας.

Ο συνολικός αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αλλά σε κάθε περίπτωση και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ο αριθμός τους θα είναι από μερικές δεκάδες ως μερικές εκατοντάδες δισ. πλανήτες. Οι επιστήμονες δεν είχαν τα τεχνικά μέσα για να εντοπίζουν πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως με την χρήση των διαστημικών τηλεσκοπίων αυτό άλλαξε και πλέον η ανακάλυψη εξωπλανητών, όπως ονομάζονται οι πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα, γίνεται σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση.

Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει περισσότερους από 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί από τα τηλεσκόπια η ύπαρξη άλλων τόσων και μένει να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους. Έτσι οι επιστήμονες έχουν πλέον στην διάθεση τους ένα πραγματικό δείγμα για να πραγματοποιούν πλανητικές μελέτες.

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πλανητών με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης είναι κατά πολύ μικρότερος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η φωτοσύνθεση

Οι ερευνητές από την λίστα των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί μελέτησαν δέκα από αυτούς που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη και διερεύνησαν ποιοι από αυτούς διαθέτουν συνθήκες που επιτρέπουν την φωτοσύνθεση όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε εδώ στην Γη με την παρουσία οξυγόνου στην όλη διαδικασία που μετατρέπει το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια.

Οι σύνθετοι οργανισμοί βασίζονται στην φωτοσύνθεση και λίγοι οργανισμοί μπορούν να παράγουν ενέργεια με άλλο τρόπο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από την στιγμή που όλοι οι πλανήτες στο Σύμπαν δέχονται το φως του μητρικού τους άστρου η διαδικασία της φωτοσύνθεσης πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη.

Κανείς από τους δέκα πλανήτες που μελέτησαν οι ερευνητές δεν διαθέτει ικανότητα φωτοσύνθεσης παρόμοιας τουλάχιστον με αυτή στην Γη και σύμφωνα με τους ερευνητές κανείς από αυτούς του πλανήτες δεν διαθέτει μια βιοσφαίρα παρόμοια με αυτή του πλανήτη μας.

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ισχυρά εμπόδια στην ανάπτυξη σύνθετης ζωής και φαίνεται ότι τα σημεία του Διαστήματος που ευνοούν την δημιουργία μας βιοσφαίρας παρόμοιας με αυτή της Γης δεν είναι τόσο πολλά όσο πιστεύαμε» αναφέρει ο Τζιοβάνι Κοβόνε, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, επικεφαλής της μελέτης. Ο μοναδικός από τους δέκα πλανήτες που μελετήθηκαν και έχει κάποιες μικρές πιθανότητες να μπορεί να υποστηρίξει σύνθετες μορφές ζωής είναι ο Kepler-442b που βρίσκεται σε απόσταση 1,200 ετών φωτός από εμάς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1742157/oi-katoikisimoi-planites-isos-einai-spanioi-sto-sumpan

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε πλανήτης με «εξωτικές» μορφές νερού. :cheesy:

Σε απόσταση 48 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λύκου βρίσκεται το άστρο Nu2 Lupi. Γύρω από το άστρο έχει σχηματιστεί ένα πλανητικό σύστημα με τους επιστήμονες να έχουν εντοπίσει δύο πλανήτες. Ερευνητική ομάδα που παρατηρούσε αυτούς το άστρο και τους δύο πλανήτες είδε ένα ακόμη εξωπλανήτη να ξεπετάγεται κυριολεκτικά από το πουθενά περνώντας μπροστά από το άστρο του πραγματοποιώντας ένα είδος κοσμικού… photobombing όπως το χαρακτήρισαν οι ερευνητές.

Ο εξωπλανήτης που έλαβε την ονομασία Nu2 Lupi d έχει μάζα εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 100 ημέρες. Ο πλανήτης αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό του από νερό αλλά όχι σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 25% του Nu2 Lupi d αποτελείται από νερό όταν το νερό στην Γη αποτελεί μόλις το 0,1 της μάζας της. Όμως το νερό στον εξωπλανήτη βρίσκεται σε μορφή υψηλής πίεσης πάγου και σε υψηλής θερμοκρασίας ατμό. «Είναι ένα εξαιρετικό διαστημικό σώμα χωρίς κανένα γνωστό ισοδύναμο και σίγουρα αποτελεί έναν πολύτιμο στόχο για μελέτη από εδώ και στο εξής» αναφέρει ο Ντέιβιντ Ερενρέιχ, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1743542/anakalufthike-planitis-me-eksotikes-morfes-nerou

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περιπλανώμενους βραχώδεις πλανήτες εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. :cheesy:

Τέσσερις νέους «ορφανούς» πλανήτες, με μάζες παρόμοιες με αυτή της Γης εντόπισαν επιστήμονες, χάρη στην τεχνική της βαρυτικής μικροαισθησίας, που επιτρέπει τη μελέτη αντικειμένων που εκπέμπουν λίγο ή και καθόλου φως. Ο εντοπισμός τους έγινε μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, της NASA.

Οι «ορφανοί» πλανήτες είναι πλανητικά σώματα, που βρίσκονται σε απευθείας τροχιά γύρω από τον γαλαξία, στον οποίο ανήκουν, χωρίς ωστόσο να ανήκει απευθείας σε κάποιο ηλιακό σύστημα. Οι πλανήτες αυτοί θεωρούνται είτε ότι διέφυγαν από τα πλανητικά συστήματα στα οποία κάποτε ανήκαν είτε ότι ουδέποτε μπόρεσαν να δεσμευτούν από τη βαρυτική έλξη κάποιου άστρου.

Ο καθηγητής Iain MacDonald στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε στην Daily Mail ότι δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά βρίσκονται οι συγκεκριμένοι πλανήτες. Ο ίδιος θεωρεί πιο ακριβές να ειπωθεί ότι και οι τέσσερις ορφανοί πλανήτες απέχουν αρκετές χιλιάδες έτη φωτός.

Παράλληλα, υπάρχουν αβεβαιότητες και για τη σύσταση των πλανητών. Ωστόσο θεωρούνται «πιθανώς βραχώδεις» με παγωμένους ωκεανούς.

«Εάν ένας πλανήτης, όπως η Γη πεταγόταν στο βαθύ διάστημα, μακριά από τη ζέστη ενός αστέρα, θα περιμέναμε ότι οι ωκεανοί θα πάγωναν και ότι η ατμόσφαιρα θα συμπυκνωνόταν στην επιφάνεια», αναφέρει.

Το Kepler αποσύρθηκε μετά από εννέα χρόνια αποστολής

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει αποσυρθεί, αφότου πέρασε μια δεκαετία στο διάστημα αναζητώντας πλανήτες σε μέγεθος Γης σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναλύουν τα δεδομένα που προήλθαν απ' αυτό. Το Kepler ξεκίνησε το ταξίδι του το 2009 και ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2019, όταν έμεινε από καύσιμα, τα οποία και χρειαζόταν για να συνεχίσει την αποστολή του. Ωστόσο, ήδη, είχε καταφέρει να συλλέξει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα.

Στόχος του ήταν να εντοπίσει πλανήτες, έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Γι' αυτόν τον λόγο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που ελήφθησαν το 2016, κατά την φάση αποστολής K2 του Kepler, που αποτελεί επέκταση της αρχικής αποστολής του.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις μηνιαίες ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1000131_periplanomenoys-vrahodeis-planites-entopise-diastimiko-tileskopio-kepler

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τέσσερις «έφηβοι» εξωπλανήτες φωτίζουν την εξέλιξη της Γης. :cheesy:

Σε απόσταση 130 ετών φωτός από την Γη βρίσκονται δύο άστρα, το TOI 2076 και το TOI 1807 τα οποία απέχουν μεταξύ τους τριάντα έτη φωτός. Εκτιμάται ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο νεφέλωμα και ότι έχουν ηλικία 200 εκατ. ετών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASΑ εντόπισε σε αυτά τα δύο άστρα την ύπαρξη τεσσάρων συνολικά πλανητών.

Διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες της NASA που μελετούν τους τέσσερις εξωπλανήτες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολύ νεαρής ηλικίας πλανήτες με μεγέθη κοντινά με αυτή της Γης. Υπολογίζεται ότι οι πλανήτες αυτοί έχουν μέγεθος 2-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι βρίσκονται ακόμη στην φάση της ανάπτυξης τους γεγονός που επιτρέπει την παρατήρηση και μελέτη τους με στόχο τον εντοπισμό δεδομένων που μπορεί να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε το πώς εξελίχθηκε μετά την γέννηση της και η Γη.

«Οι τέσσερις πλανήτες βρίσκονται στον εφηβικό κύκλο της ζωής τους. Δεν είναι νεογέννητοι αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τους πλανήτες σε αυτό το εφηβικό στάδιο θα κατανοήσουμε καλύτερα μεγαλύτερους σε ηλικία πλανήτες σε άλλα συστήματα» αναφέρει η Κριστίνα Χέντζες, αστρονόμος του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Γύρω από το άστρο TOI 2076 star system κινούνται τρεις πλανήτες. Ο πιο κοντινός είναι ο TOI 2076 b, που έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε 240 ώρες.

Οι άλλοι δύο πλανήτες του συστήματος έχουν μέγεθος τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και είναι επίσης πολύ κοντά στο άστρο τους ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών. Ο εξωπλανήτης του άλλου συστήματος, ο TOI 1807 b έχε μέγεθος περίπου δύο φορές όσο αυτό της Γης και είναι τόσο κοντά στο άστρο του που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 13 ώρες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1749382/tesseris-efiboi-eksoplanites-fotizoun-tin-ekseliksi-tis-gis

planitiko-systima.jpg.43cf3919e1eb8e343ba1731264e19069.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Για πρώτη φορά βλέπουμε ζωντανά την γέννηση ενός εξωφεγγαριού. :cheesy:

Η πρώτη απευθείας παρατήρηση του σχηματισμού ενός δορυφόρου γύρω από έναν εξωπλανήτη είναι γεγονός. Σε απόσταση 370 ετών φωτός από την Γη βρίσκεται το άστρο PDS 70 που βρίσκεται ακόμη με τα κοσμικά χρονικά δεδομένα σε… βρεφική ηλικία αφού είναι μόλις πέντε εκατ. ετών. Παρόλα αυτά έχουν ήδη σχηματιστεί γύρω του δύο πλανήτες και όπως φαίνεται ο δίσκος σκόνης και αερίων που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο θα προσφέρει υλικά και για άλλους πλανήτες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στην Γαλλία αναφέρουν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που έκαναν. Χρησιμοποιώντας την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν στο εσωτερικό του πλανητικού συστήματος που σχηματίζεται γύρω από το άστρο ένα δεύτερο μικρότερο δίσκο κοσμικής ύλης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δίσκος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από τους δύο πλανήτες του συστήματος. Όπως υποστηρίζουν στον δίσκο αυτό εξελίσσεται ο σχηματισμός ενός ακόμη διαστημικού σώματος το οποίο όταν τελικά δημιουργηθεί θα αποτελεί τον δορυφόρο του πλανήτη PDS 70c. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού δίσκου κοσμικής ύλης δείχνουν ότι μπορεί από αυτόν να προκύψουν τρεις δορυφόροι χωρίς όμως να μπορούν να πουν προς το παρόν πόσοι τελικά θα δημιουργηθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 4,400 εξωπλανήτες, πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο σχηματισμός ενός δορυφόρου σε ένα εξωπλανήτη και έχουμε δυνατότητα άμεσης παρατήρησης του. Είναι επίσης η πρώτη φορά που εντοπίζεται η ύπαρξη ενός δεύτερου δίσκου κοσμικής ύλης στο εσωτερικό ενός μεγαλύτερου τέτοιου δίσκου που υπάρχει γύρω από ένα άστρο. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη και η παρατήρηση του φαινομένου από εδώ και πέρα θα προσφέρει μια σειρά από νέα δεδομένα για τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων και δορυφόρων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1752680/gia-proti-fora-blepoume-zontana-tin-gennisi-enos-eksofeggariou

gia-proti-fora-blepoume-zontana-tin-gennisi-enos-eksofeggariou.jpg.c4355dcf1c478c6a60cf44647b43e6a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Φωτογραφήθηκε απευθείας «παρεξηγημένος» πλανήτης. :cheesy:

Έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περίπου οκτώ χιλιάδων ακόμη. Όμως οι περισσότεροι έχουν εντοπισθεί με έμμεσες παρατηρήσεις. Είναι μετρημένοι κυριολεκτικά στα δάκτυλα οι εξωπλανήτες που έχουν παρατηρηθεί και φωτογραφηθεί απευθείας.

Σε αυτό το κλειστό κλαμπ εισέρχεται και ο εξωπλανήτης COCONUTS-2b ο οποίος αποτελεί έτσι και αλλιώς μια ξεχωριστή περίπτωση από μόνος τους. Ο εξωπλανήτης αυτός είχε εντοπισθεί το 2011 αλλά είχε θεωρηθεί τότε ότι επρόκειτο για έναν από τους αποκαλούμενους «ελεύθερης πλεύσης» πλανήτες. Πρόκειται για πλανήτες που για κάποιο λόγο απομακρύνθηκαν ή… εκδιώχθηκαν από το σύστημα στο οποίο ανήκαν και «κυκλοφορούσαν» μόνοι τους στο διαστρικό κενό.

Όμως τελικά ο COCONUTS-2b που βρίσκεται σε απόσταση 35 ετών φωτός από την Γη δεν είναι ένας μοναχικός πλανήτης, ανήκει σε αστρικό σύστημα αλλά πολύ απλά βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο γεγονός που αρχικά δεν διέκριναν οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ζουτζιάν Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Χαβάης κατάφερε να καταγράψει απευθείας εικόνες του COCONUTS-2b ο οποίος είναι πραγματικά κολοσσιαίος με μέγεθος έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό του Δία. Είναι ο κοντινότερος στην Γη εξωπλανήτης που καταφέρνουν οι επιστήμονες να φωτογραφήσουν απευθείας γεγονός επίσης αξιοσημείωτο. Ο COCONUTS-2b βρίσκεται έξι χιλιάδες φορές πιο μακριά από το μητρικό του άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται από ότι η Γη από τον Ήλιο.

Το άστρο του είναι ένας ερυθρός νάνος με μάζα περίπου τρεις φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου αλλά πολύ πιο νεαρός περίπου 450 εκατ. ετών όταν το μητρικό μας άστρο είναι πλέον 4,5 δισ. ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο COCONUTS-2b αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον «εργαστήριο» όπως το χαρακτηρίζουν για να μελετήσουν πως εξελίσσεται και πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες σε ένα νεαρό πελώριο πλανήτη αερίων ο οποίος βρίσκεται τόσο μακριά από το μητρικό του άστρο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1755815/fotgrafithike-apeutheias-pareksigimenos-planitis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλανητικό σύστημα φιλόξενο στην ζωή. :cheesy:

Σε απόσταση 35 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το άστρο L 98-59. Εκεί έχουν εντοπιστεί τέσσερις πλανήτες να κινούνται γύρω από το άστρο. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ομάδα ερευνητών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να μελετήσει τους τέσσερις πλανήτες και να εντοπίσει τα ίχνη ενός ακόμη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την συστοιχία ισχυρών τηλεσκοπίων VLT στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή. Διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις πλανήτες του συστήματος διαθέτουν χαρακτηριστικά (μέγεθος, γεωατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά, παρουσία νερού) που θεωρητικώς τουλάχιστον μπορούν να υποστηρίξουν την ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στον κοντινότερο στο άστρο πλανήτη, τον L 98-59b. Είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μάζα περίπου 50% μικρότερη από αυτή της Αφροδίτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης μπορεί να διαθέτει κάποιες ποσότητες νερού.

Ο δεύτερος πλανήτης L 98-59c ίσως διαθέτει και αυτός κάποιες ποσότητες νερού. Ο τρίτος πλανήτης, ο L 98-59d μπορεί να διαθέτει τεράστιες ποσότητες νερού, ίσως και το 30% της μάζας του να αποτελείται από νερό. Όμως πιθανότατα το νερό αυτό είναι σε παγωμένη μορφή. Οι ερευνητές εντόπισαν τα ίχνη ενός ακόμη πλανήτη ο οποίος όπως εκτιμούν βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος. Βρίσκεται δηλαδή σε απόσταση από το μητρικό του άστρο τέτοια ώστε να διαθέτει συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία του νερού εκεί σε υγρή μορφή.

Πρέπει να γίνουν νέες παρατηρήσεις στο σύστημα αυτό για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη και αυτού του πλανήτη. Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον πλανητικό σύστημα που αναμένεται να αποτελεί πόλο έλξης των επιστημόνων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1758747/planitiko-sustima-filokseno-stin-zoi[/b]

planitiko-sustima-filokseno-stin-zoi.jpg.256d96e4e62af84f2d8d36b133ada3f9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε ο «νεαρός σωσίας» του Ήλιου. :cheesy:

Ερευνητές της NASA εντόπισαν σε απόσταση 30 ετών φωτός από την Γη ένα νεαρής ηλικίας άστρο. Το Kappa 1 Ceti όπως ονομάστηκε το άστρο αυτό έχει ηλικία μόλις 600-750 εκατ. ετών. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άστρο είναι ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια νεαρή έκδοση του Ήλιου. Το μητρικό μας άστρο έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών και όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη ενός παρόμοιου άστρου σε νεαρή ηλικία θα ρίξει φως στα πρώιμα στάδια του Ήλιου και τις διεργασίες που εξελίσσονταν καθώς σχηματιζόταν το ηλιακό μας σύστημα.

«Η μελέτη του άστρου θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο Ήλιος επίδρασε στην διαμόρφωση της ατμόσφαιρας της Γης και των συνθηκών που ευνόησαν την παρουσία της ζωής στον πλανήτη μας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA. Οι ερευνητές μελετούν ήδη τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού αλλά και τους ηλιακούς ανέμους του Kappa 1 Ceti για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο επηρέασε η δραστηριότητα του Ήλιου την Γη.

Πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι του χρόνου και να δουν πώς λειτουργούσε ο Ήλιος όταν η ζωή έκανε την εμφάνιση της στην Γη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στον εντοπισμό και τις παρατηρήσεις τους διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια όπως το Hubble, το TESS, το NICER και το XMM-Newton.

https://www.naftemporiki.gr/story/1758988/entopistike-o-nearos-sosias-tou-iliou

entopistike-o-nearos-sosias-tou-iliou.jpg.b092c5847469f690cbb4d21b553accc0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι «Υδροωκεάνιοι» πλανήτες ίσως διαθέτουν εξωγήινη ζωή. :cheesy:

Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα αναβαθμισμένα και ολοένα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια καθώς και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ξεκινήσουν τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο… κυνήγι για τον εντοπισμό πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά κοντινά με αυτά της Γης όσον αφορά το μέγεθος και τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες τους. Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωης.

Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω στην ιδέα ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες κάθε είδους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι φιλικοί στην παρουσία της ζωής χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν συνθήκες παρό

μοιες με αυτές της Γης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναζητούν και να μελετούν όταν τους εντοπίσουν πλανήτες που διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή αλλά η ατμόσφαιρα τους κυριαρχείται από υδρογόνο. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους πλανήτες «Υδροωκεανών».

Γνωρίζουμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι κατά βάση ως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη Γη και διαθέτουν μεγάλους ωκεανούς κάτω από την γεμάτη από υδρογόνο ατμόσφαιρα τους. «Οι πλανήτες υδροωκεανών ανοίγουν ένα νέο μεγάλο δρόμο στην προσπάθεια αναζήτησης ζωής μακριά από τη Γη» αναφέρει ο Νικού Μαντχουσουχάν, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επικεφαλής της μελέτης.

Σε περίπτωση που οι ερευνητές έχουν δίκιο και οι πλανήτες αυτοί μπορούν πράγματι να υποστηρίζουν κάποιες μορφές ζωής αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1765148/oi-ydrookeanioi-planites-isos-diathetoun-eksogiini-zoi

planitis-okeanos.jpg.bc31be463b15fd066ad46d4e97b7b29a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι είναι οι ‘Υκεάνιοι (Hycean)’ πλανήτες; :cheesy:

Αστρονόμοι του Καίμπριτζ διερεύνησαν μια νέα κατηγορία κατοικήσιμων πλανητών, οι οποίοι καλύπτονται από ωκεανούς και διαθέτουν ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο, που ονομάζονται Υκεάνιοι (Υδρογον-ωκεάνιοι) πλανήτες. Πρόκειται για υδάτινους κόσμους που είναι παρόμοιοι σε μέγεθος και πυκνότητα με άλλους εξωπλανήτες, όπως οι υπερ-γαίες ή μίνι-ποσειδώνες. Ένας υκεάνιος πλανήτης μπορεί να είναι έως και 2,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και να έχει ατμοσφαιρική θερμοκρασία έως 200 οC. Όμως, οι ωκεάνιες συνθήκες του θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές που ευνοούν την μικροβιακή ζωή στους ωκεανούς της Γης.

Oι ερευνητές Nikku Madhusudhan, Anjali A. A. Piette και Savvas Constantinou δημοσίευσαν μια εργασία με τίτλο ‘Habitability and Biosignatures of Hycean Worlds‘, όπου μελετώντας τα χαρακτηριστικά εξωπλανητών όπως ο μίνι-ποσειδώνας K2-18b διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες συνθήκες αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Το αποτέλεσμα αυτό τους οδήγησε σε λεπτομερή έρευνα για το πλήρες εύρος των πλανητικών και αστρικών ιδιοτήτων για τις οποίες είναι δυνατές αυτές οι συνθήκες, και κατά πόσον οι ‘βιο-υπογραφές’ τους μπορεί να είναι παρατηρήσιμες. Ας σημειωθεί ότι στον γαλαξία μας υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός τέτοιων εξωπλανητών, οι οποίοι μάλιστα εντοπίζονται σχετικά εύκολα.

https://physicsgg.me/2021/08/27/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%85%ce%ba%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%bf%ce%b9-hycean-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b5%cf%82/

hycean-planet.thumb.png.8335eaab91ed4a6b8ec880054c5c89ad.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μίνι δορυφόρος στο κυνήγι ενός καυτού Δία. :cheesy:

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής στις 27 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευτεί από την διαστημική βάση Vandenberg στο Κολοράντο στις ΗΠΑ ένας μικρός δορυφόρος της κατηγορίας CubeSat. Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κουτιού δημητριακών είναι σχεδιασμένος για να παρατηρεί το Σύμπαν με στόχο τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πλανητών. Πρόκειται για τους πλανήτες τους οποίους οι επιστήμονες ονομάζουν «καυτούς Δίες».

Είναι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι όμως βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Φυσικά λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το άστρο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς τους πλανήτες είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνεται πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.

Το 2017 ανακαλύφθηκε ο KELT-9b, ένας καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 36 ώρες ενώ η θερμοκρασία του αγγίζει τους 4,5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Ο κόστους 4 εκατ. δολαρίων δορυφόρος που ονομάζεται CUTE (Colorado Ultraviolet Transit Experiment) είναι στη πραγματικότητα αυτό που λέει και το όνομα του δηλαδή ένα πείραμα που διεξάγει η NASA για να διαπιστώσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Η αποστολή αυτή είναι σχεδιασμένη για να διαρκέσει επτά μήνες αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις αν ο δορυφόρος λειτουργεί καλά, παράγει αποτελέσματα και δείχνει ότι έχει και άλλες αντοχές είναι πιθανό η λειτουργία του να παραταθεί.

Η κυρίαρχη άποψη στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τους καυτούς Δίες είναι πώς οι συνθήκες που επικρατούν στον δίσκο κοσμικής ύλης που δημιουργείται γύρω από ένα άστρο μετά τη γέννηση του δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό τόσο μεγάλων πλανητών σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτό. Η εξήγηση που δίνεται από τους επιστήμονες είναι πώς οι πλανήτες αυτοί σχηματίζονται μακριά από το μητρικό τους άστρο όπως ο Δίας αλλά για κάποιο λόγο υποχρεώνονται να… μετακομίσουν πολύ κοντά στο άστρο και έτσι μετατρέπονται σε καυτούς κόσμους.

Όπως είναι ευνόητο άπαντες ευελπιστούν ο δορυφόρος να καταφέρει να αποκαλύψει όχι μόνο νέους καυτούς Δίες αλλά και στοιχεία που να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν για αυτούς τους πλανήτες. Επίσης αν ο δορυφόρος είναι αποτελεσματικός μπορεί να φέρει μια νέα επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση αφού τα διαστημικά τηλεσκόπια κοστίζουν εκατοντάδες εκατ. ή και δισ. δολάρια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1780674/mini-doruforos-sto-kunigi-enos-kautou-dia

kaytos-dias.jpg.f8da609d641ac9e2bdd13d8d0a48dd76.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκαν νέφη σε εξωτικό πλανήτη. :cheesy:

Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και των νέας γενιάς ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων ανακαλύπτουν συνεχώς εξωπλανήτες. Έχουν εντοπιστεί περίπου πέντε χιλιάδες πλανήτες σε περιοχές του γαλαξία μας μακριά από το ηλιακό μας σύστημα ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων περίπου πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση της ύπαρξης τους για να προστεθούν και αυτοί στη λίστα.

Όμως οι τεχνικές δυνατότητες των τηλεσκοπίων που λειτουργούν, διαστημικών και επίγειων, δεν επιτρέπουν την παρατήρηση των εξωπλανητών σε βάθος και λεπτομέρεια τέτοια ώστε να εντοπίζονται με άμεσο τρόπο ατμοσφαιρικά τους στοιχεία.Το 2018 ανακαλύφθηκε ο WASP-127b ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 522 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένας από τους πλναήτες με την μικρότερη πυκνότητα που γνωρίζουμε, ένας κόσμος που δεν υπάρχει πουθενά στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και ο WASP-127b είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος από το Δία διαθέτει μόλις το 20% της μάζας του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπλέον ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» είναι δηλαδή ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ο WASP-127b είναι τόσο κοντά στο άστρο του που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 96 ώρες. Όπως είναι ευνόητο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη είναι ακραίες αγγίζοντας τους 1,100 βαθμούς Κελσίου. Για όλους αυτούς τους λόγους ο WASP-127b αποτελεί στόχο των αστρονόμων αφού έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ομάδα ερευνητών παρουσιάζει την ανακάλυψη που έκανε στον WASP-127b. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν νέφη καθώς και νάτριο στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι εξωπλανήτες στους οποίους έχει γίνει άμεσος εντοπισμός νεφών.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την σύνθεση των νεφών αλλά σίγουρα δεν αποτελούνται από σταγονίδια νερού όπως συμβαίνει στη Γη. Αναρωτιόμαστε επίσης όχι τόσο για την ύπαρξη του νατρίου στον πλανήτη αλλά για το σημείο στο οποίο το εντοπίσαμε. Επόμενες παρατηρήσεις θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ο WASP-127b που αποδεικνύεται ένας συναρπαστικός κόσμος» αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1781238/entopistikan-nefi-se-eksotiko-planiti

kaytos-dias-nefi.jpg.87c27ef95e13ba1403795d9924ac0fcc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε πλανήτης που «βλέπει» κάθε μέρα τρία ηλιοβασιλέματα. :cheesy:

Τα τριπλά αστρικά συστήματα είναι σπάνια στο Σύμπαν και όπως είναι ευνόητο η παρουσία ενός πλανήτη σε ένα τέτοιο σύστημα είναι ακόμη πιο σπάνια οπότε η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη είναι εντυπωσιακή όσο και εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες.

Σε απόσταση 1,300 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ωρίωνα βρίσκεται το αστρικό σύστημα GW Orionis το οποίο αποτελείται από τρία άστρα. Τα δύο άστρα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και περιστρέφονται μεταξύ τους ενώ το τρίτο άστρο της παρέας βρίσκεται λίγο πιο μακριά και ακολουθεί μια τροχιά γύρω από τα δύο άλλα άστρα του συστήματος.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητική ομάδα είχε κάνει παρατηρήσεις στο σύστημα αυτό και είχε εντοπίσει κάποια φαινόμενα που υποδείκνυαν την παρουσία ενός πλανήτη. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεβάδα αποφάσισαν να μελετήσουν το τριπλό σύστημα για να διαπιστώσουν τι μπορεί να συμβαίνει εκεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές αναφέρουν ότι απέκλεισαν κάθε πιθανότητα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο GW Orionis να οφείλονται σε αλληλεπιδράσεις των τριών άστρων. Η πιθανότερη εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα φαινόμενα αυτά παράγονται εξαιτίας της παρουσίας στο σύστημα αυτό ενός τεράστιου πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότεροι του ενός πλανήτη στο σύστημα αυτό. Όπως είναι ευνόητο το GW Orionis θα αποτελέσει πλέον στόχο των αστρονόμων τα επόμενα χρόνια για να αποκαλυφθεί ο σπάνιος κόσμος που έχει δημιουργηθεί εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1783632/entopistike-planitis-pou-blepei-kathe-mera-tria-iliobasilemata

triplo-astriko-systima.thumb.jpg.78df318dd5953ea67423b7c70cc6b15b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν ζωή. :cheesy:

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν. Ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία κάνει λόγο για περίπου 50 δισ. ορφανούς πλανήτες στο γαλαξία μας.

Ο Μανσάβι Λίνγκχαμ αστροβιολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη στους ορφανούς πλανήτες θα δημιουργείται μια βιοσφαίρα που θα προστατεύει τους ωκεανούς από τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατούν στην επιφάνεια τους και ειδικά το ψύχος του διαστημικού κενού στο οποίο κινούνται ενώ παράλληλα ο πυρήνας τους θα τους θερμαίνει και θα δημιουργεί συνθήκες φιλικές στη ζωή.

«Όταν γίνεται συζήτηση για πλανήτες το μυαλό μας πηγαίνει στους πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και κάποιοι από αυτούς μπορούν να υποστηρίζουν τη ζωή. Όμως πλανήτες με πλούσια βιοσφαίρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή μπορεί να είναι και κάποιοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο αχανές κενό του Διαστήματος» αναφέρει ο Λίνγκχαμ.

Βέβαια ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δηλαδή οι ορφανοί πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εξερευνηθούν αφού δεν υπάρχει τώρα αλλά δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξει και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον τεχνολογία που να επιτρέψει την πρόσβαση σε έναν ορφανό πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1783742/oi-orfanoi-planites-mporei-na-diathetoun-zoi

planitis-orfanos.jpg.89363876488bfcaf1cba7ebdebd849c6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο νέος κυνηγός κατοικήσιμων πλανητών της NASA :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια στον σχεδιασμό και τους τεχνικούς ελέγχους της κατασκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman Space Telescope. Πρόκειται για ένα τηλεσκόπιο με προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που θα «κοιτάζει» στο υπέρυθρο φάσμα γεγονός που θα του επιτρέψει να εξερευνά πολύ βαθιά το Σύμπαν και να παρατηρεί μεγάλο αριθμό γαλαξιών άστρων και πλανητών.

Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του από τη Νάνσι Γκρέις Ρόμαν μια από τις πρώτες γυναίκες αστρονόμους που εργάστηκαν στην NASA η οποία αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος της δημιουργίας του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Hubble. Η κατασκευή του Nancy Grace Roman Space Telescope έχει αποφασισθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά υπήρξαν διάφορα εμπόδια που καθυστέρησαν την εκκίνηση της κατασκευής του. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση το τηλεσκόπιο θα εκτοξευτεί το 2027. Η σημαντικότερη ίσως δυνατότητα που έχει το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA είναι ότι μπορεί να εντοπίζει βραχώδης πλανήτες αλλά και την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αποκαλύψει κόσμους που θεωρητικά τουλάχιστον είναι όχι μόνο κατοικήσιμοι αλλά και φιλικοί στη ζωή. Θα μπορεί επίσης να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία από τα σημερινά τηλεσκόπια τους αποκαλούμενους ορφανούς πλανήτες. Πρόκειται για πλανήτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλανητικά συστήματα στα οποία ανήκαν και κινούνται πλέον μόνοι τους με μεγάλη ταχύτητα στο διαστρικό κενό. Όπως ανακοίνωσε η NASA ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για την αντοχή του τηλεσκοπίου στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος και δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα οπότε η διαδικασία κατασκευής μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1785446/o-neos-kunigos-katoikisimon-planiton-tis-nasa

diastimiko-tileskopio-nancy-grace.jpg.2a2dcb2244f888b06d27e2359fdc4c40.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O πιο κολασμένος εξωπλανήτης. :cheesy:

Το 2013 ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης. Ο πλανήτης που έλαβε την ονομασία WASP-76 b βρίσκεται σε απόσταση 640 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό των Ιχθύων. Ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που ονομάζουμε καυτούς Δίες. Είναι γίγαντες αερίου που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε ελάχιστο χρόνο. Ο WASP-76 b ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε λιγότερο από 48 ώρες. Οι καυτοί Δίες είναι όπως λένε και το όνομα τους πραγματικά κοσμικά καζάνια που βράζουν αφού η απόσταση αναπνοής από το άστρο παράγει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες σε αυτούς.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις του WASP-76 b έδειχναν ότι η θερμοκρασία στην πλευρά που βλέπει μόνιμα το άστρο ανέρχεται στους περίπου 2,400 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αυτή που δεν βλέπει το άστρο η θερμοκρασία φτάνει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη με την υψηλότερη θερμοκρασία από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον WASP-76 b είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Όμως οι ερευνητές δεν κατάφεραν να υπολογίσουν έστω κατά προσέγγιση τα επίπεδα που φτάνει η θερμοκρασία στον πλανήτη.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι κολασμένες θερμοκρασίες στην πλευρά του πλανήτη που βλέπει το άστρο προκαλούν την εξάτμιση μετάλλων. Στη συνέχεια ισχυροί άνεμοι που σχηματίζονται μεταφέρουν «σιδηρατμούς» στην ψυχρότερη πλευρά, όπου επικρατεί νύχτα, και εκεί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια σιδήρου. Με απλά λόγια στον WASP-76 b βρέχει… σίδηρο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1786105/o-pio-kolasmenos-eksoplanitis[/b]

planitis-broxi-sidiros.jpg.7aba32f9f1e215e87a6ed4f118f0a3de.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης