Jump to content

Πρώτα κυάλια για εισαγωγή στην αστροπαρατήρηση :)


athanKj

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές σας!

Είμαι νέα στην αστροπαρατήρηση με μηδαμινή εμπειρία αλλά θέλω να κάνω ένα καλό entry τώρα που θα έχω ελεύθερο χρόνο και ευκαιρίες το καλοκαιράκι.

Σκέφτηκα λοιπον πως για αρχή θα ήταν πιο χρήσιμο για μένα να πάρω κιάλια αντί για κάποιο τηλεσκόπιο.

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο καλό για αρχάριους; Δηλαδή, εύχρηστο κυρίως και σχετικά καλή εικόνα?

Ευχαριστώ πολύ! :) :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! :)

Έχεις κάποιον ιδιαίτερο λόγο να ξεκινήσεις με κιάλια και όχι με ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο,που θα σου δώσει καλύτερη εικόνα,μεγαλύτερη διάμετρο,πολύ περισσότερες μεγεθύνσεις και οπτικά πεδία,περισσότερη άνεση στην παρατήρηση για το ίδιο κόστος?

Πόσα χρήματα διαθέτεις συνολικά?

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο λόγο να σας πω την αλήθεια, περισσοτερο τη μεταφορά σκέφτηκα αλλά αν είναι μικρό το διοπτρικο λογικά δε θα είναι προβλημα έτσι?

 

Εχω σκεφτεί ένα μπατζετ έως 180-200€ περιπου, είναι πολυ λίγο?

 

Ευχαριστώ πολύ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το ποσό που διαθέτεις είναι οριακό...Ωστόσο κάτι θα βρεθεί μέχρι τα 250€,που να κάνει για ξεκίνημα.

Λόγω της πανδημίας υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά είδη,και δυστυχώς σε κάποια δημοφιλή οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά...

Υπάρχει πάντα η επιλογή των μεταχειρισμένων,σε αγγελίες που βγαίνουν συχνά εδώ στο φόρουμ.Πολλά μεταχειρισμένα είναι σε άριστη κατάσταση και η αγορά τους ιδιαίτερα συμφέρουσα!

Ο χρυσός κανόνας στην αγορά των αστρονομικών-και όχι μόνο-είναι να μην βιάζεσαι,διότι έτσι γίνονται λάθη και πετιούνται χρήματα...

 

Διευκρίνησέ μας πιο αναλυτικά το θέμα της φορητότητας.

Θα μεταφέρεις το οπτικό όργανο στο αυτοκίνητο και θα βγαίνεις έξω απο την πόλη για παρατήρηση,ή θα παρατηρείς απο την ταράτσα του σπιτιού σου?

Ένα μικρό τηλεσκόπιο σε μια καλή βάση,ζυγίζει το πολύ 3 κιλά ο σωλήνας και 3.5 κιλά μια καλή και στιβαρή βάση.Φυσικά διαιρούνται αυτά τα δυο και μεταφέρονται ξεχωριστά.

Οι σωλήνες των τηλεσκοπίων πρέπει να μπαίνουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και ΠΟΤΈ στο πόρτ-μπαγκάζ,για λόγους ασφαλείας!

 

Σε τί ουρανό θα παρατηρείς συνήθως?Μέσα απο πόλη (και πόσο μεγάλη) ή εξοχή?Δηλ.τί φωτορύπανση θα έχει ο ουρανός σου?

 

Επειδή είσαι τελείως αρχάρια να δούμε όλες τις παραμέτρους βήμα-βήμα,αν για σένα είναι καλύτερη επιλογή τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα! Νομίζω πως με αυτά που μου περιγραφετε δε θα έχω θέμα με τη φορητότητα, εγώ περιμενα πιο βαριά εργαλεία, όποτε μια χαρά! Θα ήθελα να μπορώ να διακρίνω από μια πολη (τυπου Αθήνα) πολυ βασικά σώματα όπως φεγγάρι ή iss ή τους starlink κλπ, αλλά επειδή υπάρχει δυνατότητα, να μπορουσα να παρατηρήσω και πλανήτες σε ουρανό κάποιας επαρχίας (τυπου βουνά Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή πεντακαθαροι ουρανοι).

Για το μπατζετ υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης εννοείται δηλαδή και τα 250€ μπορώ να τα διάθεσω σε κάτι, αλλά φοβάμαι πολυ για αυτό που είπατε κι εσείς, μην παρω κάτι λάθος κυρίως λόγω άγνοιας μου :/

Σας ευχαριστω πολυ και για το χρόνο σας :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε καλωσηρθες και απο εμενα. Απο αθηνα μπορεις να δεις καλα πλανητες φεγγαρι και ισως καποια λαμπρα σμηνη. Τον iss και τους starlink μονο με κυαλια και ματια μπορεις. Για τηλεσκοπιο προσπαθησε να βρεις ενα καλο μικρο διοπτρικο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα athanKj

 

Θεωρώ ότι τα κυάλια είναι η καλύτερη προσέγγιση για εισαγωγή στην αστρονομία/αστροπαρατήρηση. Πέρσι, μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό χωρίς τηλεσκόπιο, αποφάσισα να ξαναμπώ στο χόμπι και αγόρασα ένα ζευγάρι κιάλια. Αυτό γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν θα είχα τον χρόνο και την δυνατότητα να παρατηρώ αρκετά συχνά ώστε να επενδύσω σε ένα φορητό τηλεσκόπιο.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που προτείνει ο Κώστας είναι κακή ιδέα. Ένα μικρό τηλεσκόπιο με τιμή περίπου 200 ευρώ είναι παρατηρησιακά πολύ πιο ευέλικτο από ένα ζευγάρι κιάλια. Μιλάμε όμως και για μια διπλάσια ή τριπλάσια τιμή καθώς οκ κυάλια βρίσκεις με 50-100 ευρώ.

 

Όπως είπε και ο Quantum τεχνητούς δορυφόρους παρατηρούμε με γυμνό οφθαλμό. Μπορείς βέβαια και να χρησιμοποιήσεις κιάλια. Σχετικά με στόχους του ηλιακού μας συστήματος όπως Φεγγάρι και κάποιους πλανήτες μπορείς άνετα να τους δεις μέσα από την πόλη αλλά τα κυάλια δεν θα σου δώσουν τις καλύτερες παρατηρήσεις διότι έχουν σταθερή μεγέθυνση. Και μάλιστα αρκετά χαμηλότερη μεγένθυνση από αυτή που θα σου έδινε ακόμα και ένα μικρό τηλεσκόπιο. Σχετικά με στόχους που απαιτούν σκοτεινό ουρανό, όπως νεφελώματα, αστρικά σμήνη και γαλαξίες, τόσο τα κυάλια όσο και το μικρό τηλεσκόπιο θα σου δώσουν αρκετές ώρες παρατήρησης, πειραματισμού και εξερεύνησης. Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως οι περισσότεροι θα σου πρότειναν και την αγορά ενός εισαγωγικού βιβλίου στην ερασιτεχνική αστρονομία και μάλιστα προτού αγοράσεις κιάλια ή τηλεσκόπιο.

 

‘Αρα καταλαβαίνεις πως κάθε οπτικό όργανο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα και με το από που θα χρησιμοποιηθεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα κυάλια αν ήξερα ότι έχω συχνή πρόσβαση σε σκοτεινό ουρανό. Είναι ελαφριά, χωράνε στην τσάντα μου και μπορώ να δω ακόμα και σε χαμηλή μεγέθυνση πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού. Αν εν τέλει δεν κολλήσεις με την αστρονομία τα κυάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επίγεια παρατήρηση. Θα διάλεγα το μικρό τηλεσκόπιο αν ήξερα πως θα το έχω κυρίως στην πόλη και, λόγω φωτορύπανσης, θα παρατηρώ κυρίως πλανήτες και το φεγγάρι.

 

Μια ακόμα επιλογή είναι να μην αγοράσεις αρχικά, αλλά να δανειστείς ένα ζευγάρι κυάλια από κάποιον γνωστό σου. Σε πολλά σπίτια υπάρχει ένα ζευγάρι κιάλια που συνήθως απλά σκονίζεται. Ακόμα και αν δεν είναι ιδανικά για αστρονομία θα μπορέσεις να πειραματιστείς λίγο και να πάρεις μια ιδέα από την αίσθηση. Αν πάλι είσαι σίγουρη για τα κυάλια διάβασε προσεκτικά τον οδηγό του Astrovox εδώ https://www.astrovox.gr/binoculars.html

 

καθαρούς ουρανούς!

twitter: @s_mavros

blog: stefanos.xyz

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ ολους για τις απαντησεις σας!

Έχω ήδη παραγγείλει το Nightwatch για να ξεκινήσω τη μάθηση απο εκει!

Είναι πράγματι η 3πλάσια τιμή το μικρό τηλεσκόπιο με τα κυάλια? Αν είναι έτσι τότε μάλλον αξίζει όντως να ξεκινήσω με τα κυάλια για να δω όπως είπατε κι εσείς την εισαγωγή μου και μετά να πενδύσω σε ένα καλύτερο τηλεσκόπιο, αν μη τι άλλο τα κυάλια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ούτως η άλλως..

Μάλλον έτσι θα το κάνω για αρχή.. σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Θα είχατε να μου προτείνετε κάποιο μοντέλο μήπως; Ή να αποφύγω κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο; Εννοείται έχω ήδη αρχίσει να διαβάζω τη σχετική σελίδα του Astrovox

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για μικρά τηλεσκόπια που η τιμή είναι συγκρίσιμη με κιάλια μπορώ μόνο να σκεφτώ τα επιτραπέζια dobsonian των 76mm. Από μάρκες όπως η SkyWatcher και η Celestron έχουν περίπου 100 ευρώ. Έχω παρατηρήσει μόνο μια φορά από τέτοιο τηλεσκόπιο σε πολύ σκοτεινό ουρανό και μου άρεσε. Πιστεύω ότι θα είναι καλά για ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο ακόμα και απ την πόλη. Τα αμέσως επόμενα είναι στην περιοχή των 200-250 ευρώ και είναι επιδαπέδια, με τρίποδα και κεφαλή.

 

Σε κυάλια το κλασσικό αστρονομικό είναι 10x50. Μάρκες όπως η Nikon, Bushnell και Pentax, έχουν κάποια τέτοια μοντέλα στα 100 ευρώ. Σίγουρα δεν είναι τα πιο τέλεια κιάλια (και ειδικά τα φθηνότερα μοντέλα) αλλά είναι οκ για αρχή. Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση σε skroutz και είδα ότι υπάρχουν μοντέλα όπως το Nikon Aculon και Bushnell Falcon. Προσωπικά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ υπάρχουν όμως πολλές κριτικές στο ίντερνετ. Σημείωσε επίσης ότι ένας διπλασιασμός στην τιμή από το κιάλια (πχ αν πάρεις ένα μοντέλο των 100 αντί των 50 ευρώ ή 200 αντί 100) μπορεί να έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε ποιότητα.

 

Τα παραπάνω όπως πάντα είναι η δική μου άποψη. Καλό θα ήταν να ψάξεις και παλιά σχετικά θέματα στο forum για να δεις τι λένε και άλλα μέλη της κοινότητας ;)

 

+ προσοχή σε παραγγελίες που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. πολλά προιόντα είναι (και μάλλον θα έιναι) σε έλλειψη

twitter: @s_mavros

blog: stefanos.xyz

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σας ..

 

Nightwatch σε συνδυασμό με κυάλια είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την εκμάθηση του έναστρου ουρανού..

Βέβαια οι εικόνες που μπορει να δώσει ένα τηλεσκόπιο είναι εκπληκτικές και δεν συγκρίνονται ...

Μπορείτε να κατεβάσετε και το stellarium ( δωρεάν ) στον υπολογιστή σας , όπου στην ουσία είναι η προσομοίωση του ουρανού σε πραγματικό χρόνο ..

 

Δείτε λίγο και τα προσωπικά σας μηνύματα ..

 

Φιλικά - Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στα πλεονεκτήματα των κιαλιών να προσθέσω το μεγάλο τους οπτικό πεδίο και το ότι βλέπεις την εικόνα και με τα δύο μάτια. Αμφότερα καθιστούν την αστροπαρατήρηση με τα κιάλια εύκολη, ευχάριστη και άκρως διδακτική. Επίσης μπορείς πολύ γρήγορα να σαρώσεις τον ουρανό και να παρατηρήσεις πάρα πολλά αντικείμενα με μεγάλη αμεσότητα. Κυριολεκτικά είναι σαν τα κιάλα να αποτελούν μια plug & play προέκταση των ματιών σου. Δεν είναι δηλαδή μόνο το θέμα της μετακίνησης του εξοπλισμού από το σπίτι στο σημείο παρατήρησης αλλά και ο ευέλικτος χειρισμός ανά πάσα στιγμή.

 

Σε δεύτερη φάση και για την βέλτιστη απόδοση θα χρειαστείς ένα τρίποδο και τον σχετικό αντάπτορα στερέωσης, πρώτον για να εξαλείψεις το αναπόφεκτο τρέμουλο (ιδίως για μεγενθύσεις από x10 και πάνω) αλλά και για τον εξής λόγο: πολλές φορές κατά την παρατήρηση θα θελήσεις να συμβουλευτείς έναν αστρικό χάρτη, π.χ. για περισσότερες πληροφορίες του τι βλέπεις εκείνη την στιγμή ή για να εντοπίσεις κάποιο συγκεκριμένο άστρο κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ εύχρηστο να μπορείς να κοιτάζεις τον χάρτη και τα κιάλα εναλλάξ χωρίς να χρειάζεται να ξαναβρείς το συγκεκριμένο σημείο στο οπτικό σου πεδίο. Επίσης το τρίποδο αποτελεί σημαντική βοήθεια αν θέλεις να μοιραστείς την εικόνα που βλέπεις εκείνη την στιγμή με άλλους (π.χ στην δική μου περίπτωση μικρά παιδιά).

 

Συμφωνώ με τον stefanos-mavros και στην επιλογή ενός μοντέλου 10Χ50 το οποίο ακόμα και μέσα από το κέντρο της Αθήνας θα σου δώσει αρκετό υλικό για παρατήρηση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχετικά με τη Celestron είχα διαβάσει αρκετά αρνητικά σχόλια εδώ στο φόρουμ, μήπως να τα αποφυγω? Τα σχόλια που είδα έλεγαν για ελλατωματικα προϊόντα κυρίως με θέματα ευθυγράμμισης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πιστεύω πως πρέπει να ξεκινάει κανείς από χαμηλά, τυπικά από ένα 8x30. Το γιατί το εξηγώ εδώ: https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=28681&highlight=

 

Είναι και πολύ ευκολότερο με περιορισμένο budget να βρεις ένα ποιοτικό μικρό κιάλι, από ένα μεγάλο, καθαρά αστρονομικό. Είναι και πιο εύχρηστο και πιο αποδοτικό σε σχέση με το κόστος, καθώς θα χρησιμοποιηθεί παντού.

 

Όταν θελήσω κάτι ισχυρότερο από το 18x50, θα πάω σε ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο. Εάν ήθελα να έχω διοφθάλμια όραση, θα προτιμούσα ένα κιάλι που να αποτελείται από δύο διοπτρικά ευθυγραμμισμένα με διαγώνιους εστιαστές, ή ακόμη και ένα διοφθάλμιο για τα μεγάλα τηλεσκόπια, αν και δεν έχω αποφασίσει ποτέ να προσθέσω τέτοια πολυπλοκότητα στη ζωή μου.

 

Αφού δεις τα περισσότερα εντυπωσιακά στατικά αντικείμενα του ουρανού, μετά αρχίζει μια επανάληψη, η οποία άλλους τους συναρπάζει και άλλους τους κουράζει. Γαλαξιάκια, νεφελώματα και σφαιρωτά που θέλουν υψηλή μεγέθυνση για να ξεχωρίσουν από απλούς αστέρες. Διπλοί αστέρες που απαιτούν τεχνικές για να σπάσουν. Μεταβλητοί που απαιτούν οργάνωση και τήρηση αρχείων.

 

Εδώ, άλλοι στρέφονται προς την αστροφωτογραφία, άλλοι κάνουν συστηματική παρατήρηση όπου πλέον η ικανοποίηση έρχεται όχι από την εικόνα, αλλά από την πληροφορία, άλλοι αραιώνουν τις παρατηρήσεις και άλλοι εγκαταλείπουν.

 

Ωστόσο, πολλά από τα φαινόμενα τα οποία είναι δυναμικά, είναι προσβάσιμα με τα κιάλια, σε χαμηλή μεγέθυνση μάλιστα. Εκλείψεις, διαβάσεις Αφροδίτης, αποκρύψεις αστέρων, σύνοδοι, φάσεις σελήνης, διάττοντες, δορυφόροι.

 

Εκτός αυτών, ένα ελαφρύ ζευγάρι κιάλια θα σου δείξει τη φύση, πτηνά, αεροπλάνα, πλοία, αθλητικά γεγονότα, θεατρικά δρώμενα, μουσεία, πυροτεχνήματα, τα πάντα. Κυκλοφορώ, χρόνια τώρα, μόνιμα με ένα 8x30, χώρια το μονοκιάλι. Καμιά φορά προσθέτω ένα 6.5x21 με κοντινή εστίαση, ή ένα Γαλιλαϊκό 2.3x40 τώρα τελευταία. Στο 99% των περιπτώσεων αποκλείεται να είχα ένα μεγαλύτερο κιάλι μαζί μου, ακόμη και ένα 10x50.

 

Εάν θέλεις πραγματικό αστρονομικό κιάλι, δες το διάγραμμα μεγέθυνσης/διαμέτρου. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές σε διάμετρο και μεγέθυνση, αλλά και σε ποιότητα κατασκευής. Το κόστος εκτοξεύεται και η πρακτικότητα εκμηδενίζεται λόγω αναγκών στιβαρής στήριξης που να λαμβάνει τις σωστές θέσεις, και αδυναμίας να το μεταφέρεις, μαζί με τη βάση του, παντού. Στα χρήματα που θα χρειαστείς αγοράζεις άνετα ένα καλύτερο τηλεσκόπιο, με ή χωρίς ένα διοφθάλμιο.

.thumb.jpg.fe4160d1fdf46ce07c079575629a9621.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πράγματι η 3πλάσια τιμή το μικρό τηλεσκόπιο με τα κυάλια? Αν είναι έτσι τότε μάλλον αξίζει όντως να ξεκινήσω με τα κυάλια για να δω όπως είπατε κι εσείς την εισαγωγή μου και μετά να πενδύσω σε ένα καλύτερο τηλεσκόπιο, αν μη τι άλλο τα κυάλια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ούτως η άλλως..

Με όσα έχουν γραφτεί έχει γίνει ένα μπέρδεμα σχετικά με τις συγκρίσεις μεταξύ κιαλιών-τηλεσκοπίων...

Κάθε οπτικό όργανο έχει τις ιδιαιτερότητές του,τα θετικά και τα αρνητικά του.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κιάλια 10Χ50 με τηλεσκόπιο 80/400...

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην φωτοσυλλεκτικότητα,την διακριτική ικανότητα και την ευελιξία!

Δηλ.με το 80/400 θα δείς πολύ περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες...

Επίσης η δυνατότητα εναλλαγής φακών και μεγεθύνσεων,η πολύ μεγαλύτερη άνεση στην παρατήρηση δίνουν συντριπτικό πλεονέκτημα στο μικρό τηλεσκόπιο όσο αφορά την απόδοσή του στην παρατήρηση.

Η φίλη μας θέλει να δεί πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα και μάλιστα απο περιβάλλον φωτορύπανσης που απαιτεί μεγαλύτερες διαμέτρους,και μεγαλύτερες μεγεθύνσεις απο αυτές που δίνουν τα κιάλια.

Δεν υπάρχει σύγκριση στο τί θα δεί μεταξύ κιαλιών 10Χ50 και μικρού τηλεσκοπίου διαμέτρου 80-100mm.

 

Τα κιάλια υπερτερούν στην φορητότητα,και στο ότι βλέπεις με δύο μάτια που για κάποιους είναι σημαντικό θέμα.

Στο θέμα του οπτικού πεδίου όμως όχι απαραίτητα,τουλάχιστον για τα βραχύσωμα διοπτρικά,με εστιακή απόσταση κάτω απο 500 mm,συγκρινόμενα με τα αστρονομικά κιάλια άνω των 70mm.Βάζεις έναν φακό πάνω απο 30 mm-προσέχοντας βέβαια και την κόρη εξόδου να είναι κάτω απο 7mm,και μπορείς να έχεις πεδίο πάνω απο 4ο.

 

Τα κιάλια μεγάλης διαμέτρου,πάνω απο 60mm και μικρής σχετικά μεγέθυνσης 10x-15x έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,απο τα 10Χ50 ή μικρότερα,γι'αυτό θεωρούνται κατ'εξοχήν "αστρονομικά".

Βλέπεις πολύ περισσότερα αντικείμενα...αυτό το δείχνει και η εμπειρία.

Στην πόλη με την φωτορύπανση θέλεις πιο μεγάλη διάμετρο απο 50 mm,για να αναζητήσεις στόχους που δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινοί.

Βέβαια τα πιο μεγάλα κιάλια όπως πχ.15Χ70 θέλουν μονόποδο για θέαση σε μεγάλες γωνίες και ΟΧΙ τρίποδο που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αυχένα και τη μέση.

 

Κιάλια 60-80mm στην φτηνή κατηγορία,μέχρι τα 200€ υποφέρουν απο περισσότερα οπτικά και μηχανικά ελαττώματα σε σχέση με αντίστοιχης διαμέτρου και τιμής βραχύσωμα διοπτρικά.Επομένως τα τελευταία έχουν καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση απο τα αντίστοιχα κιάλια.

 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι τα μικρότερα κιάλια,κάτω των 60mm διαμέτρου χρησιμοποιούνται στην εκμάθηση του ουρανού μέσα στην πόλη,μόνο για τα φ ω τ ε ι ν ά αστρικά αντικείμενα.

Πχ.με τα 10Χ50 κιάλια μου και ακόμα καλύτερα με τα 8Χ42 ED με το πολύ μεγάλο πεδίο T.F.O.V=8ο (των 450€...) μπορώ να δώ μεγαλύτερα τμήματα του ουρανού,ακόμα και ολόκληρους αστερισμούς,αλλά ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ αντικείμενα απο αυτά που βλέπω με τα 15Χ70,που έχουν μεν μικρότερο πεδίο περίπου 4.2ο,αλλά δείχνουν σημαντικά περισσότερα αντικείμενα σε αυτό το πεδίο.

Εδώ είναι η διαφορά...

Στην αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με 8Χ42 ή 10Χ50,και να μάθεις τα πολύ βασικά του ουρανού με τη βοήθεια αστρονομικών προγραμμάτων.

Φυσικά είναι πολύ χρήσιμα και για επίγεια παρατήρηση!

 

Όμως στη συνέχεια ιδιαίτερα σε φωτορυπασμένο ουρανό,θα χρειαστείς πιο μεγάλης διαμέτρου κιάλια ή καλύτερα βραχύσωμο τηλεσκόπιο διαμέτρου 80-100mm,που θα έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και θα δίνουν και σχετικά μεγάλο πεδίο.Θα γίνει πιο χρήσιμο πλέον στην εκμάθηση του ουρανού και στην αναζήτηση στόχων,ακόμα και όταν αποκτηθεί μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.Θα είναι πολύ χρήσιμο και στον έλεγχο του seeing,πριν βγεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

 

Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα!

 

Προσωπικά ξεκίνησα με κιάλια 10Χ50,μετά πήγα στα 15Χ70 με τα οποία είδα πολύ περισσότερα αντικείμενα και απέκτησα πιο σαφή εικόνα του ουρανού μέσα απο πόλη.

Μετά-ενώ είχα ήδη τηλεσκόπιο 10"(254/1200)-πήρα το βραχύσωμο διοπτρικό SW 102/500 που αναβάθμισε πολύ την θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων και λόγω φωτοσυλλεκτικότητας και λόγω οπτικής ποιότητας σε σχέση με τα κιάλια.

 

Ελπίζω να βοήθησα τη νεοεισερχόμενη φίλη μας να ξεκαθαρίσει κάποια βασικά πράγματα για χρήσεις κιαλιών και τηλεσκοπίων.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστω ολους παρα πολυ!! Πραγματικα η βοηθεια σας μου ηταν πολυτιμη!!Να ειστε καλα και να μοιραζεστε τις γνωσεις σας ετσι παντα :) ευχαριστω!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα σε όλους

η συζήτηση αυτή και οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες και και ενδιαφέρουσες για κάθε αρχάριο στην παρατήρηση και βοηθούν πολύ

Αν μπορείτε να δώσετε και μερικές ενδεικτικές προτάσεις απο σκρούτζ/πλανητάριο ή άλλο κάποιο προιόν σε κυάλια ή τηλεσκόπιο θα ήταν επιπλέον βοήθεια

σας ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοντά στα 200, από Skroutz

 

Vortex Raptor:

8.5x32 169€

10x32 180€

 

Pentax SP 12X50 169€

Pentax AD 10x36 220€

 

Και αρκετά Nikon Sporter, Prostaff και Action

 

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν μπορείτε να δώσετε και μερικές ενδεικτικές προτάσεις απο σκρούτζ/πλανητάριο ή άλλο κάποιο προιόν σε κυάλια ή τηλεσκόπιο θα ήταν επιπλέον βοήθεια

σας ευχαριστώ

Φίλε μου πρέπει να ορίσεις και ένα μέγιστο χρηματικό ποσό για την αγορά που ενδιαφέρεσαι.

Επίσης διάβασε προσεκτικά τα όσα έχουν γραφτεί στην προηγούμενη σελίδα,ώστε να ξεκαθαριστεί αν έχεις συγκεκριμένο λόγο να πάρεις κιάλια (πχ.ιδιαίτερη φορητότητα,εκμάθηση ουρανού),ή θέλεις να κάνεις παρατήρηση με περισσότερες δυνατότητες συλλογής φωτός,λεπτομέρειας,διαφορετικών μεγεθύνσεων και περισσότερης γενικά ευελιξίας,οπότε θα χρειαστείς τηλεσκόπιο.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης