Jump to content

Πλανήτης Γη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Περίπου 2,5 δισ. τυραννόσαυροι ήταν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων. :cheesy:

Συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι (T.rex) εκτιμάται ότι περπάτησαν στη Γη κατά τη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων, σύμφωνα με τους πρώτους σχετικούς υπολογισμούς Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Τσαρλς Μάρσαλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science»εκτιμούν ότι αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια έζησαν σε 127.000 διαδοχικές γενιές πριν από 69 έως 66 εκατομμύρια χρόνια (οι Τυραννόσαυροι συνολικά έζησαν στη Γη επί σχεδόν τρία εκατομμύρια χρόνια, λίγο πριν την εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων από πτώση μεγάλου αστεροειδούς στο σημερινό Μεξικό). Εκτιμάται ότι, όσο ζούσαν, υπήρχε ένας Τυραννόσαυρος ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι ανά πάσα στιγμή στον πλανήτη υπήρχαν περίπου 20.000 ενήλικες Τυραννόσαυροι.

Το μέσο βάρος ενός ενήλικα Τυραννόσαυρου -ο οποίος είχε μέγεθος σχολικού λεωφορείου- ήταν γύρω στους 5,2 τόνους, με το κρανίο του να έχει μήκος ενάμισι μέτρο. Υπολογίζεται ότι μόνο ο ένας στα 80 εκατομμύρια απολιθώθηκε, γι' αυτό είναι τόσο σπάνια η εύρεση απολιθωμάτων σήμερα. Από το 1905 που βρέθηκε το πρώτο απολίθωμα, έχουν βρεθεί περίπου άλλα 40 σε ΗΠΑ και Καναδά. Ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί υπολογίζεται ότι είχε μήκος 12,3 μέτρα και βάρος εννέα τόνους.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι οι υπολογισμοί τους -που έγιναν για πρώτη φορά- μπορεί να έχουν μεγάλο περιθώριο σφάλματος και πως στην εποχή των δεινοσαύρων μπορεί να έζησαν από 140 εκατομμύρια έως 42 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι, συνολικά.

Ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος, ο οποίος ζούσε γύρω στα 30 χρόνια, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σαρκοβόρους δεινόσαυρους, ο οποίος -όπως και ο (ανύπαρκτος) Γκοτζίλα- έγινε διάσημος στο Χόλιγουντ και ιδίως τις ταινίες για το «Τζουράσικ Παρκ».

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/25.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 632
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Νέος αστερισμός δορυφόρων θα ξεμπροστιάζει τους μεγάλους ρυπαντές. :cheesy:

Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Η απειλή του Τραμπ τελικά δεν έγινε πράξη, όμως η Καλιφόρνια παρόλα αυτά υλοποιεί τη δέσμευσή της. Η κυβέρνηση της πολιτείας συνεργάζεται με οργανώσεις και δωρητές, ανάμεσά τους ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, για την εκτόξευση ενός αστερισμού δορυφόρων που θα παρακολουθεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από βιομηχανίες και άλλες πηγές.

Το πρόγραμμα Carbon Mapper, με προϋπολογισμό 100 εκατ. δολαρίων, προβλέπει την εκτόξευση των δύο πρώτων δορυφόρων το 2023, με την προοπτική να προστεθούν δεκάδες στο μέλλον.

Δορυφόροι που παρακολουθούν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα λειτουργούν ήδη σε τροχιά, δεν προσφέρουν όμως υψηλή ανάλυση και περιορίζονται σε μετρήσεις που καλύπτουν μεγάλες περιοχές –και όχι σημειακές πηγές όπως για παράδειγμα οι διαρροές από αγωγούς φυσικού αερίου ή οι εκπομπές μεμονωμένων εργοστασίων.

Οι δορυφόροι του Carbon Mapper θα χαρτογραφούν τις εκπομπές όχι μόνο του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του μεθανίου –βασικού συστατικού του φυσικού αερίου- το οποίο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, παρά το γεγονός ότι διασπάται στην ατμόσφαιρα σχετικά γρήγορα.

Οι νέοι δορυφόροι θα κατασκευαστούν από την Planet, αμερικανική εταιρεία που προσφέρει δορυφορικές εικόνες σε εμπορική βάση. Τα σκάφη θα βασιστούν στην προηγμένη τεχνολογία των «υπερφασματικών αισθητήρων» που τελειοποιεί εδώ και δύο δεκαετίες το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για φασματόμετρα που παρακολουθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλά η Γη προς το Διάστημα, από το ορατό φάσμα μέχρι το υπέρυθρο. Η ένταση του φωτός σε κάθε επιμέρους μήκους κύματος αποκαλύπτει τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας στο σημείο που εξετάζει ο δορυφόρος κάθε στιγμή.

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, οι δορυφόροι του Carbon Mapper θα μπορούν επίσης να αξιολογούν την κατάσταση των δασών και καλλιεργειών μετρώντας τα επίπεδα χλωροφύλλης. Θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν κοραλλιογενείς υφάλους, να εντοπίζουν πιθανά κοιτάσματα ορυκτών πόρων, ακόμα και να καταγράφουν τη μεταφορά αιθάλης και σκόνης.

Όλα τα δεδομένα θα είναι δωρεάν διαθέσιμα για όλους, με την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις θα τα αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης.

Ενδιαφέρον όπως φαίνεται έχουν εκδηλώσει και οι ίδιες οι πετρελαιοβιομηχανίες, βασικοί κατηγορούμενοι για την κλιματική αλλαγή. Όπως είπε στο Associated Press ο Ράιλι Ντιούρεν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, επικεφαλής του Carbon Mapper, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή τη νέα τεχνολογία […] για την ανίχνευση και επιδιόρθωση διαρροών» φυσικού αερίου.

https://www.in.gr/2021/04/16/b-science/perivallon-b-science/neos-asterismos-doryforon-tha-ksemprostiazei-tous-megalous-rypantes/

turannosauros.jpg.303b6e5f7d6afa497022437ceac500cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το... λευκότερο λευκό υπόσχεται δωρεάν δροσιά στα κτίρια. :cheesy:

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πιο λευκή μπογιά που έχει επιτευχθεί ποτέ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το νέο επίχρισμα αντανακλά τουλάχιστον το 98% των ακτίνων του ήλιου και μειώνει τη θερμοκρασία των βαμμένων επιφανειών κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε μία ημέρα με λιακάδα, καθώς ακτινοβολεί πίσω στο διάστημα τη θερμότητα.

Τα κτίρια που θα βάφονται με τόσο άσπρο χρώμα θα απορροφούν λιγότερη θερμότητα, θα δροσίζονται έτσι πιο εύκολα και θα χρειάζονται λιγότερο air condiition, άρα και λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που συχνά παράγεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης καλυπτόταν με το νέο σούπερ-λευκό υλικό (π.χ. οι στέγες των κτιρίων), θα ήταν εφικτό να αναστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πέρυσι τον Οκτώβριο οι ίδιοι ερευνητές είχαν παρουσιάσει ένα λευκό χρώμα που ξεπερνούσε τα έως τότε όρια του πόσο λευκή μπορεί να είναι μία βαφή. Τώρα κατάφεραν να πάνε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα λευκό υλικό πιο λευκό από ποτέ, το οποίο ταυτόχρονα διατηρεί πιο κρύες τις επιφάνειες που βάφονται με αυτό, σε σχέση με το περιβάλλον τους, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ, ακόμη και τον χειμώνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα ανέφεραν στο ACS Applied Materials & Interfaces της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας,ότι το νέο σούπερ-λευκό ανακλά το 98,1% του φωτός του ήλιου, έναντι 95,5% του προηγούμενου λευκού των ίδιων. Συγκριτικά, το πιο μαύρο χρώμα που έχει επιτευχθεί ποτέ, το λεγόμενο «Vantablack», απορροφά το 99,9% του ορατού φωτός.

Η νέα μπογιά απορροφά λιγότερη από τη μισή ηλιακή ενέργεια, σε σχέση με την προηγούμενη δική τους πολύ λευκή βαφή (οι συμβατικές άσπρες μπογιές απορροφούν περίπου το 10% έως 20% της ηλιακής ενέργειας). Η ποσότητα ηλιακού φωτός που απορροφάται από τη νέα μπογιά είναι πλέον μικρότερη από την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που η μπογιά ανακλά πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα το νέο υλικό να γίνεται ψυχρότερο σε σχέση με το περιβάλλον του. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κάλυψη μίας επιφάνειας στέγης περίπου 93 τετραγωνικών μέτρων με το νέο λευκό θα ισοδυναμούσε με μία ηλεκτρική ενέργεια ψύξης της τάξης των 10 κιλοβάτ, μεγαλύτερη από τα περισσότερα οικιακά κλιματιστικά.

Σήμερα οι μπογιές στην αγορά, που έχουν σχεδιαστεί για να ανακλούν τη θερμότητα, δεν ξεπερνούν σε ανακλαστικότητα το 80% έως 90% του ηλιακού φωτός και επίσης αδυνατούν να κάνουν τις βαμμένες επιφάνειες πιο κρύες σε σχέση με το περιβάλλον τους. Το νέο πιο ανακλαστικό και πιο κρύο λευκό βασίζει το μυστικό του κυρίως στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε μία χημική ουσία, το θειικό βάριο, το οποίο δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Η μπογιά, που μπορεί να παραχθεί εργοστασιακά όπως οι συμβατικές, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε ένα έως δύο χρόνια και, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν θα είναι ακριβότερη. Οι ερευνητές και το πανεπιστήμιό τους έχουν κατοχυρώσει από κοινού την πατέντα του νέου υλικού και ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία για την εμπορική αξιοποίησή της. Επίσης, οι ίδιοι διαβεβαίωσαν ότι η μπογιά δεν θα είναι εκτυφλωτική για τα μάτια, απλώς θα φαίνεται λίγο πιο άσπρη από το χιόνι.

Στην φωτογραφία αριστερά η νέα βαφή στο ορατό φως, δεξιά στο υπέρυθρο. Το χρώμα ψύχει την πλάκα πίσω του κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

https://www.tanea.gr/2021/04/16/science-technology/to-leykotero-leyko-yposxetai-dorean-drosia-sta-ktiria/

white-paintLO.jpg.a43d6471e01d16ce349935aefd610eaf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκατοντάδες υποβρύχια ρομπότ θα εξερευνήσουν τους ωκεανούς. :cheesy:

Η επιστημονική κοινότητα έχει τοποθετήσει στον Νότιο Ωκεανό τα τελευταία χρόνια κάποιες ρομποτικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων. Η επιτυχής λειτουργία αυτών των συσκευών οδήγησε τα στελέχη ενός νέου ερευνητικού προγράμματος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην απόφαση να επεκτείνει την δράση τους.

Το πρόγραμμα Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) θα στείλει εκατοντάδες τέτοιες συσκευές σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη και σε όλες τις περιοχές τους από τον Βόρειο Ειρηνικό στις νότιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στους ωκεανούς 500 τέτοιες συσκευές και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη.

Οι συσκευές αυτές διαθέτουν υπολογιστές, υδραυλικά συστήματα, μπαταρίες και πολλών ειδών αισθητήρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ωκεανών. Οι συσκευές έχουν δυνατότητες και να επιπλέουν στο νερό αλλά και να καταδύονται.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να στείλουν τις συσκευές αυτές αρχικά σε βάθη ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αφού συλλεχθούν δεδομένα από εκεί να προχωρήσουν σε βάθη δύο χλμ. Οι συσκευές θα αναδύονται στην επιφάνεια και θα μεταδίδουν τα δεδομένα τους σε δορυφόρους.

«Ο ωκεανός παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του κλίματος, στην βιωσιμότητα του πλανήτη καθώς και στην παροχή τροφής σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να παρατηρήσουμε πολύ καλά τους ωκεανούς. Στόχος είναι να συλλέξουμε δεδομένα από περιοχές που ο άνθρωπος επισκέπτεται κάθε δέκα χρόνια και άρα έχουμε έλλειψη στοιχείων από εκεί» αναφέρει ο Κεν Τζόνσον στέλεχος του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) που είναι επικεφαλής του νέου ερευνητικού προγράμματος.

Μπορεί ο άνθρωπος να έχει εξερευνήσει σχεδόν το σύνολο της στεριάς του πλανήτη αλλά όσον αφορά την θάλασσα οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε τι υπάρχει εκεί σε πολύ μικρό ποσοστό. Λένε μάλιστα ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον πλανήτη Άρη από ότι για τους ωκεανούς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1717441/ekatontades-upobruxia-rompot-tha-eksereunisoun-tous-okeanous

ypobryxio-rompot.jpg.c4b8275c28bbcab9b4be6e1f7b023938.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κλιματική αλλαγή: Η τήξη των πάγων μετατόπισε τον άξονα της Γης. :cheesy:

Η μαζική τήξη των παγετώνων, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές στον άξονα της περιστροφής της Γης σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει τις τεράστιες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας επί του φυσικού περιβάλλοντος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ο γεωγραφικός βόρειος και νότιος πόλος είναι τα σημεία στα οποία ο άξονας περιστροφής τέμνει την επιφάνεια, όμως δεν είναι σταθεροί. Οι αλλαγές στην κατανομή της μάζας της Γης γύρω από τον πλανήτη, κάνουν τον άξονα – επομένως και τους πόλους – να μετατοπίζονται.

Στο παρελθόν, μόνο φυσικά φαινόμενα, όπως τα ρεύματα των ωκεανών και η θερμοσυναγωγή των καυτών πετρωμάτων στο υπέδαφος της Γης συνέβαλαν στις αλλαγές της θέσης των πόλων. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι από τη δεκαετία του 1990, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων πάγου σε ετήσια βάση, που καταλήγουν στον ωκεανό, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν σε μετακίνηση των πόλων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατεύθυνση της πολικής μετατόπισης άλλαξε: Ενώ μέχρι το 1995 κινούνταν προς τον νότο, πλέον κινείται προς την ανατολή, ενώ η μέση ταχύτητα της μετατόπισης στο διάστημα 1995-2020 ήταν 17 φορές υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του διαστήματος 1981-1995.

Από το 1980 και έπειτα, η θέση των πόλων έχει μετατοπιστεί κατά περίπου τέσσερα μέτρα.

«Η επιταχυνόμενη μείωση [του νερού που αποθηκεύεται επί της γης] ως αποτέλεσμα της τήξης των παγετώνων είναι ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην ραγδαία μετατόπιση των πόλων μετά τη δεκαετία του 1990», καταλήγει η ομάδα των επιστημόνων, επικεφαλής της οποίας είναι η Σανσάν Ντενγκ, του Ινστιτούτου Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας Φυσικών Πόρων στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Μετρήσεις του βαρυτικού πεδίου από τον δορυφόρο Grace, που εκτοξεύτηκε το 2002, χρησιμοποιήθηκαν για να συνδέσουν την τήξη των πάγων με τις κινήσεις των πόλων τη διάρκεια του 2005 και του 2012, και οι δύο εκ των οποίων σημειώθηκαν μετά από αυξήσεις στην απώλεια του πάγου. Όμως η έρευνα της Ντενγκ είναι ριζοσπαστική, καθώς προεκτείνει τη σύνδεση αυτή στο διάστημα που προηγήθηκε της εκτόξευσης του δορυφόρου, αποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατοπίζει τους πόλους ήδη από τη δεκαετία του 1990, δηλαδή σχεδόν επί τριάντα χρόνια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters, έδειξε ότι η απώλεια των παγετώνων ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της μετατόπισης, όμως δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει και η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων.

Τα υπόγεια ύδατα είναι αποθηκευμένα στο υπέδαφος, όμως όταν αντλούνται με στόχο την διάθεσή τους ως πόσιμου νερού ή ως νερού για άρδευση, εντέλει ο κύριος όγκος τους καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το βάρος τους να ανακατανέμεται γύρω από τον πλανήτη. Στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, η ανθρωπότητα έχει αντλήσει 18 τρισεκατομμύρια τόνους νερού από υπόγεια αποθετήρια βαθιά στο υπέδαφος, χωρίς να τα αντικαθιστά.

Ο Βίνσεντ Χάμφρεϊ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία, που δεν έχει εμπλακεί στη νέα έρευνα, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα δείχνουν πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ανακατανείμει τεράστιες ποσότητες νερού γύρω από τον πλανήτη: «Σου δείχνει πόσο ισχυρή είναι αυτή η αλλαγή στη μάζα. Είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να αλλάξει τη θέση του άξονα της γης». Ωστόσο, η μετατόπιση του άξονα δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επηρεάσει την καθημερινότητα στον πλανήτη, επισημαίνει: Το μόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει στη διάρκεια της ημέρας, θα μετριόταν σε millisecond.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Όβερπεκ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας στις ΗΠΑ, δήλωσε στον Guardian σε παλαιότερη περίσταση ότι οι αλλαγές στον άξονα της Γης υπογραμμίζουν «πόσο πραγματικές και τεράστιες είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη».

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλίμακα αυτών των επιπτώσεων σημαίνει ότι θα έπρεπε να ανακηρύξουμε μια νέα γεωλογική περίοδο, την Ανθρωπόκαινο. Από τα μέσα του 20ού αιώνα, έχει υπάρξει αξιοσημείωτη επιτάχυνση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της στάθμης των θαλασσών, αλλά και της καταστροφής της άγριας ζωής και της μεταμόρφωσης της γης εξαιτίας της γεωργίας, της αποψίλωσης και της ανάπτυξης.

https://www.in.gr/2021/04/24/b-science/perivallon-b-science/klimatiki-allagi-tiksi-ton-pagon-metatopise-ton-aksona-tis-gis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από τον βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό. :cheesy:

Εξορυκτικό πείραμα που παρακολουθούν στενά μεταλλευτικές εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις διακόπηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την απώλεια ενός γιγάντιου ρομπότ σχεδιασμένου να συλλέγει μεταλλεύματα από τον ωκεάνιο πυθμένα.

Το ρομπότ Patania II, βάρους 25 τόνων, σταμάτησε να λειτουργεί όταν κόπηκε το καλώδιο μήκους 5 χιλιομέτρων που το συνέδεε με το σκάφος επιφανείας, ανακοίνωσε η βελγική ιδιοκτήτρια εταιρεία Global Sea Mineral Resources (GSR).

Το ρομπότ βρίσκεται τώρα σε βάθος 4 χιλιομέτρων και οι μηχανικοί της εταιρείας προσπαθούν να βρουν λύση, ανέφερε στο Reuters η GSR.

Το γιγάντιο μηχάνημα είναι σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων. Συνήθως έχουν μέγεθος πατάτας και βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού, όπου σχηματίζονται από εξαιρετικά αργές χημικές αντιδράσεις.

Η περιοχή όπου επιχειρεί το σκάφος της GSR, κατά μήκος του υποβρύχιου ρήγματος Κλάριον-Κλίπερτον στον Ειρηνικό, είναι πλούσια σε κονδύλους που περιέχουν κοβάλτιο και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.

Αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες ποντάρουν στον πλούτο του βυθού, αν και ο κανονισμός για τη λειτουργία υποθαλάσσιων ορυχείων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από την Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Πυθμένα, φορέα του ΟΗΕ.

Οι επικριτές της ιδέας –ανάμεσά τους ο βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Άτενμπρο- ανησυχούν ότι οι υποβρύχιες εξορυκτικές δραστηριότητες θα σηκώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης και ιζημάτων που θα μπορούσαν να πνίξουν σπάνια οικοσυστήματα, όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από υδροθερμικούς πόρους κοντά σε ενεργά ρήγματα.

«Η απώλεια ενός εξορυκτικού μηχανήματος των 25 τόνων στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού θα πρέπει να βυθίσει οριστικά την ιδέα των ορυχείων στη βαθιά θάλασσα» δήλωσε στο Reuters η δρ Σάντρα Σέτνερ, βιολόγος της Greenpeace.

Στην φωτογραφία το Patania II είναι εξοπλισμένο με φώτα και κάμερες για να μεταδίδει εικόνα στην επιφάνεια (GSR) και κόνδυλοι μαγγανίου έξω από τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)

https://www.in.gr/2021/04/29/b-science/perivallon-b-science/peirama-eksoryksis-metallon-apo-ton-vytho-nayagise-ston-eiriniko-okeano/

manganese-nodules-seabed-noaa.30209e-1.jpg.11b310495431175f855bc13d9d625ef9.jpg

118248255_pataniaiionseafloor.thumb.jpg.3cdd275818ce5f96ad4cd5ad8f7b8004.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνολογία αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια. :cheesy:

Το νερό είναι πανταχού παρόν στη Γη, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του είναι αλμυρό, οπότε και μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει έλλειψη γλυκού νερού- ωστόσο επιστήμονες στην Κίνα ελπίζουν να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο θέμα, αναπτύσσοντας μια συσκευή αφαλάτωσης υψηλών επιδόσεων που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Η σχετική έρευνα παρουσιάζεται στο AIP Advances της AIP Publishing. Η συσκευή αποτελείται από ένα στρώμα με τιτάνιο (TiNO- titanium nitride oxide), ικανό να απορροφά ηλιακή ενέργεια. Το TiNO εναποτίθεται σε ένα ειδικό είδος χαρτιού και αφρού που επιτρέπει στο στοιχείο απορρόφησης ηλιακής ενέργειας να πλέει στο θαλασσινό νερό.

Όταν το ηλιακό φως πέφτει πάνω στο στρώμα τιτανίου, θερμαίνεται γρήγορα και εξατμίζει το νερό. Τοποθετώντας τη μονάδα σε ένα διαφανές δοχείο με μια κυρτή σκεπή από χαλαζία, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και συλλέγονται, παράγοντας μεγάλη ποσότητα γλυκού νερού.

«Στον τομέα της ηλιακής ενέργειας το TiNO αποτελεί μια κοινή επικάλυψη απορρόφησης ηλιακής ενέργειας που κυκλοφορεί στο εμπόριο και χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού και σε φωτοβολταϊκά» είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Τσάο Τσανγκ. «Έχει υψηλό βαθμό απορρόφησης ηλιακής ενέργειας και χαμηλή εκπομπή θερμότητας, και μπορεί να μετατρέπει αποτελεσματικά την ηλιακή ενέργεια σε θερμική».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο εναπόθεσης ενός στρώματος TiNO χρησιμοποιώντας μια τεχνική που είναι γνωστή ως magnetron sputtering. Χρησιμοποίησαν έναν ειδικό τύπο πολύ πορώδους χαρτιού το οποίο λειτουργεί απορροφητικά για να παρέχει νερό από δεξαμενή αλμυρού νερού. Το χαρτί αυτό αποτελείται από ίνες ξύλου και χρησιμοποιείται ευρέως σε πάνες μωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αλμυρότητα του θαλασσινού νερού είναι πάνω από 75.000 milligram άλατος ανά λίτρο. Το συνηθισμένο πόσιμο νερό έχει αλμυρότητα περίπου 200 milligram ανά λίτρο. Η μονάδα αφαλάτωσης ήταν σε θέση να μειώσει την αλμυρότητα σε λιγότερο από 2 milligram ανά λίτρο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1721221/texnologia-afalatosis-me-iliaki-energeia

texnologia-afalatosis-me-iliaki-energeia.jpg.5a7f5f3c0f5a761a7e7d6f51cabe3700.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πετυχημένη πτήση για το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. :cheesy:

Όταν η σχέση του με τον επί πολλά χρόνια φίλο και συνοδοιπόρο του στις τεχνολογικές τους αναζητήσεις Μπιλ Γκέιτς διαταράχθηκε ο Πολ Άλεν εγκατέλειψε την ενασχόληση του με την Microsoft διατηρώντας όμως τις μετοχές του και γενικότερα τα οικονομικά οφέλη από την χρυσοφόρο εταιρεία που είχε ιδρύσει μαζί με τον Γκέιτς.

Ο Άλεν ασχολήθηκε με πολλά πρότζεκ και επιχειρήσεις οι περισσότερες εξ των οποίων αφορούσαν φυσικά τον χώρο της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς. Από τους υπολογιστές και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τις διαστημικές τεχνολογίες. Παρά την σοβαρή ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί πολλά έτη το ανήσυχο πνεύμα του Άλεν οραματιζόταν πάντα νέες προκλήσεις. Μια από αυτές ήταν να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει πετάξει ποτέ.

Για αυτό τον σκοπό δημιούργησε το 2011 την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems. Στόχος ήταν η κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα μπορούσε να πετά όχι μόνο εντός του πλανήτη μας αλλά και έξω από αυτόν είτε εκτοξεύοντας, είτε μεταφέροντας διαστημικούς δορυφόρους είτε φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κατασκευή του Stratolaunch όπως ονομάστηκε το σκάφος αυτό κρατήθηκε σε μεγάλο ποσοστό μυστική δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από αυτό. Όσο όμως και να προσπαθείς να το κρατήσεις μυστικό δεν είναι και πολύ εύκολο να κρύψεις ένα σκάφος που ζυγίζει 590 τόνους, διαθέτει έξι κινητήρες, 28 τροχούς και ένα άνοιγμα των πτερυγίων 117 μέτρα.

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ιπτάμενο καταμαράν επειδή υπάρχουν δύο άτρακτοι τοποθετημένες κάτω από μια τεράστια επιφάνεια μεταφοράς. Διαθέτει τριμελές πλήρωμα που κάθεται στη δεξιά άτρακτο για να μπορεί να ελέγχει το αεροσκάφος. Οι σχεδιαστές του σκάφους βασίστηκαν στον τύπο αεροσκαφών Boeing 747 και έφτιαξαν μια διπλή εκδοχή τους.

Στην έρημο Μοχάβε που είναι το στρατηγείο της Stratolaunch Systems πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες δοκιμές του γιγάντιου αεροσκάφους. Την Πέμπτη 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα με το σκάφος που η εταιρεία του έχει δώσει το παρατσούκλι «Roc» να πετά σε ύψος 4,267 μέτρων και παραμένει στον αέρα για 3 ώρες και 14 λεπτά. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα των δοκιμών παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε το γιγάντιο αεροσκάφος θα αρχίσει τα δρομολόγια του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1721558/petuximeni-ptisi-gia-to-megalutero-aeroskafos-ston-kosmo

2021-04-29T102008Z_1014528858_RC2M5N9O2L1B_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-STRATOLAUNCH.thumb.jpg.0888b0a92fe61ab0643b18f0f24ff656.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Statolaunch: Δεύτερη δοκιμαστική πτήση για το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου. :cheesy:

Ένα γιγάντιο αεροσκάφος που μοιάζει με ιπτάμενο καταμαράν απογειώθηκε από την έρημο της Καλιφόρνια για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του, δύο χρόνια μετά την πρώτη.

«Βρισκόμαστε στον αέρα!» πανηγύρισε μέσω Twitter η εταιρεία Stratolauch, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον γίγαντα ως πλατφόρμα για την εκτόξευση υπερηχητικών αερσκαφών νέας γενιάς.

Το ασυνήθιστο αεριωθούμενο, το οποίο διαθέτει έξι κινητήρες και δύο ατράκτους, κατέχει το σημερινό ρεκόρ του μεγαλύτερου ανοίγματος φτερών, το οποίο φτάνει τα 117 μέτρα. Συγκριτικά, το Boeing 747 έχει άνοιγμα 64 μέτρων.

Το αεροπλάνο, με την ονομασία Roc, προσγειώθηκε με τους 28 τροχούς του περίπου τρεις ώρες μετά την απογείωση από αεροδιαστημικό κέντρο στην έρημο Μοχάβε.

Είχαν περάσει δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Stratolaunch και την αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας. Το αεροπλάνο αναπτύχθηκε αρχικά από τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες πριν από την παρθενική πτήση τον Απρίλιο του 2019. Σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως ιπτάμενη πλατφόρμα για την εκτόξευση πυραύλων σχεδιασμένων να θέτουν δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Stratolaunch εξαγοράστηκε από την Cerberus Capital Management, η οποία αποφάσισε να αναβαθμίσει το αεροπλάνο και να το αξιοποιήσει για την εκτόξευση των πειραματικών υπερηχητικών αεροσκαφών της, σχεδιασμένων να πετούν με ταχύτητα άνω των Mach 5 (hypersonic).

Το πρώτο πρωτότυπο, με την ονομασία Talon, προγραμματίζεται να δοκιμαστεί το 2023 με την προοπτική να διατεθεί στον αμερικανικό στρατό.

Η Κίνα και η Ρωσία λέγεται ότι διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιό τους πυραύλους hypersonic και οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

https://www.in.gr/2021/04/30/b-science/technology/statolaunch-deyteri-dokimastiki-ptisi-gia-megalytero-aeroplano-tou-kosmou/

2021-04-29T210116Z_287418957_RC2M5N9IOA18_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-STRATOLAUNCH.thumb.jpg.77e27e83b4733d45b3db02b6b8681b9f.jpg

2021-04-29T104127Z_842097015_RC2M5N9AM2C3_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-STRATOLAUNCH-1024x621.thumb.jpg.71666a9dae09654532c8528bb822ee90.jpg

2021-04-29T102008Z_1014528858_RC2M5N9O2L1B_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-STRATOLAUNCH.thumb.jpg.f745a8395a4355aa6da7e6b94b703d22.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εξωγήινα άτομα πλουτωνίου στον βυθό του ωκεανού. :cheesy:

Επιστήμονες που μελετούσαν ένα δείγμα φλοιού από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος 1 μιλίου, ανακάλυψαν ίχνη σπάνιου ισότοπου πλουτωνίου.

Εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν κατά τη σύγκρουση αστεριών και αργότερα έπεσε κάτω, περνώντας από την ατμόσφαιρα της Γης ως κοσμική σκόνη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυσή τους ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν.

«Είναι φανταστικό το γεγονός ότι ορισμένα άτομα πλουτωνίου στη Γη μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν» λέει στους New York Times o Άντον Γουόλνερ, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη. Ο Γουόλνερ, πυρηνικός φυσικός, εργάζεται στο Australian National University καθώς και στο Helmholtz Center in Dresden, Germany. Το πλουτώνιο έχει εξαιρετικά κακή φήμη και όχι χωρίς λόγο.

Το ραδιενεργό στοιχείο τροφοδότησε την πρώτη έκρηξη πυρηνικών δοκιμών στον κόσμο, καθώς και τη βόμβα που ισοπέδωσε την ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις του πλουτωνίου στην υγεία ήταν θανατηφόρες. Οι αστροφυσικοί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι δημιουργείται αυθόρμητα στο σύμπαν, αλλά δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν συγκεκριμένους τόπους προέλευσης.

Αυτό που καθιστά τον βαθύ ωκεανό ένα καλό μέρος για τη συγκέντρωση εξωγήιων ίχνων είναι η ακραία απόστασή του από τα κύματα αλλαγών κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες στάθηκαν τυχεροί. Είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν υλικό από μια ιαπωνική αποστολή δειγματοληψίας στον βυθό του Ειρηνικού. Τα αστέρια στους πυρήνες τους μετατρέπουν τα ελαφριά στοιχεία σε βαρύτερα, δημιουργώντας στοιχεία τόσο βαρύ όσο το σίδερο.

Η νέα ανακάλυψη ρίχνει φως στους δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το σύμπαν πιστεύεται ότι δημιουργεί όλα τα στοιχεία που είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται στην καθημερινή ζωή, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο υδράργυρος και το ιώδιο.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_99.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας συρρικνώνει την στρατόσφαιρα. :cheesy:

Αφού τρυπήσαμε το στρώμα του όζοντος, αφού μολύναμε τον αέρα που αναπνέουμε, αφού διαταράξαμε την ατμόσφαιρα προκαλώντας κλιματικές αλλαγές μαθαίνουμε τώρα ότι οι επιπτώσεις των βλαβερών αερίων που εκπέμπει η ανθρωπότητα έχουν προκαλέσει την συρρίκνωση της στρατόσφαιρας.

Ερευνητική ομάδα αποκαλύπτει μια νέα άγνωστη πτυχή των παρενεργειών της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως φαίνεται οι εκπομπές ρύπων προκαλούν σοβαρές διαταραχές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψη 60 χλμ. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η στρατόσφαιρα έχει συρρικνωθεί κατά 400 μέτρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν δεν αλλάξει κάτι δραστικό σε σχέση με τις εκπομπές των ρύπων σε 60 χρόνια η συρρίκνωση της στρατόσφαιρας θα είναι τετραπλάσια σε σχέση με την σημερινή. Η αλλαγή αυτή ανάμεσα στα άλλα θα επηρεάσει αρνητικά τα σύστημα εντοπισμού στίγματος όπως το GPS και τις ραδιοεπικοινωνίες.

Η στρατόσφαιρα εκτείνεται σε απόσταση 20-60 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Πιο κάτω είναι η τροπόσφαιρα στην οποία ζούμε εμείς και όπου το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνεται και εξαπλώνεται στον αέρα. Όμως η έντονη παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην τροπόσφαιρα το οδηγεί και στην στρατόσφαιρα όπου ψύχει τον αέρα που υπάρχει εκεί με αποτέλεσμα προκαλεί την συρρίκνωση της.

«Η συρρίκνωση της στρατόσφαιρας είναι ένα σκληρό και σαφές σημάδι του επηρεασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας σε πλανητικό επίπεδο και άλλο ένα δείγμα του κλιματικού συναγερμού που εκπέμπεται για την ανθρωπότητα. Είναι σοκαριστικό. Αποδεικνύεται ότι καταστρέφουμε την ατμόσφαιρα σε ύψη 60 χλμ.» αναφέρει ο Χουάν Ανέλ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Βίγκο στην Ισπανία και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_99.html

stratosfaira.jpg.be35d3c1d442fd425f4c0555649d0971.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμη. :cheesy:

Το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Το ολοκληρωτικό τους λιώσιμο σε μεγάλο βάθος χρόνου θα σήμαινε μάλιστα αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα!

Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, έχει ήδη αρχίσει η αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών περιοχών της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο επικαλούμενο Γερμανούς και Νορβηγούς ερευνητές του. Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη, συμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Κατά τους ερευνητές του Ινστιτούτου είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντικά ισχυρότερη τήξη του πάγου. Ο λόγος είναι τα λεγόμενα φαινόμενα ανάδρασης: όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του παγετονικού καλύμματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσει εντελώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να μειωθούν πολύ κάτω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, τονίζουν οι ερευνητές του Ινσιτούτου του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το παγετονικό κάλυμμα της Γροιλανδίας καλύπτει πάνω από το% 80 του νησιού που ανήκει στη Δανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ολοκληρωτική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας μετά από εκατοντάδες χρόνια θα οδηγούσε σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας πάνω από επτά μέτρα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_18.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχαιότερες από όσο πιστεύαμε οι τεκτονικές πλάκες της Γης. :cheesy:

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη εκατό εκατ. έτη μετά την γέννηση του Ήλιου. Οι τεκτονικές πλάκες, τα τμήματα από τα οποία απαρτίζεται ο στερεός φλοιός, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία σχηματίστηκαν πριν από 3-3,5 δισ. έτη. Χωρίς την παρουσία των τεκτονικών πλακών και μάλιστα με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν ο πλανήτης μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός και πιθανότατα αφιλόξενος τουλάχιστον για την παρουσία σύνθετων μορφών ζωής.

Μελετώντας αρχαίους κρυστάλλους ζιρκονίου ομάδα διεθνής ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τεκτονικές πλάκες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 200 εκατ. έτη νωρίτερα από την ημερομηνία που αναφέρει η κρατούσα θεωρία.

«Ανασυνθέτουμε τον τρόπο με τον οποίο η Γη μετατράπηκε από μια μπάλα λιωμένων πετρωμάτων και μετάλλων στον πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα» αναφέρει ο Μάικλ Άντερσον, γεωλόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη των τεκτονικών πλακών και ο εντοπισμός ευρημάτων που να αποκαλύπτουν την ιστορία και εξέλιξη τους είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα επειδή οι αρχικές πλάκες έχουν καλυφθεί από νεότερες ενώ παράλληλα έχουν υπάρξει διαδικασίες ανακύκλωσης τους στο πέρας των αιώνων. Αναλύοντας την χημική σύσταση 3,500 πανάρχαιων ζιρκονίων εντόπισαν διάφορα χημικά και ραδιενεργά στοιχεία η παρουσία των οποίων συνδέεται με την ύπαρξη τεκτονικών πλακών. Η χρονολόγηση αυτών των στοιχείων υπέδειξε όχι μόνο την δική τους ηλικία αλλά και αυτή των τεκτονικών πλακών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1727681/arxaioteres-apo-oso-pisteuame-oi-tektonikes-plakes-tis-gis

planitis-gi.jpg.0057fc000c532e769abce412c98f2b37.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της γης αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική. :cheesy:

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο μεγέθους μεγαλύτερου από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και πλέει στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια πλωτή μάζα πάγου έκτασης 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έσπασε στη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf στη Θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Το παγόβουνο θυμίζει σε σχήμα γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25. Το όνομά του είναι Α-76. Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Μόλις λιώσει, το νέο παγόβουνο δε θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επειδή αποτελούσε μέρος ενός πλωτού πάγου - όπως το λιωμένο παγάκι δεν αυξάνει το επίπεδο του ποτού στο ποτήρι.

Η ESA είπε ότι το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Keith Makinson, έναν πολικό ωκεανογράφο της British Antarctic Survey την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες του Copernicus Sentinel-1 της ESA.

Το όνομα Α-76 μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA είπε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπειτα ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_69.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Aπό την ραδιενέργεια των ωκεανών στην πρόβλεψη των τσουνάμι. :cheesy:

Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμών συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι από τα δυσκολότερα επιστημονικά προβλήματα. Κάποιοι πετάνε λευκή πετσέτα θεωρώντας ότι η φυσική που περιγράφει τον ανομοιογενή φλοιό της Γης και τους σεισμούς είναι μη γραμμική. Αφού λοιπόν τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή που γεννιέται ένας σεισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ελάχιστες διακυμάνσεις των αρχικών συνθηκών είναι αδύνατη η πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του, ένταση και επίκεντρο. Για κάποιους επιστήμονες λοιπόν ο σεισμός είναι ένα χαοτικό φαινόμενο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί βραχυπρόθεσμα.

Κάποιοι άλλοι όμως διαφωνούν με αυτή τη συλλογιστική. Και ο καιρός λένε είναι χαοτικό φαινόμενο αλλά όσο καλύτερη είναι γνώση των αρχικών συνθηκών τόσο πιο επιτυχημένη είναι η πρόβλεψή του. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους σεισμούς. Για να επιτευχθεί λοιπόν μια πρόβλεψη σεισμού αρκεί η ακριβής γνώση των αρχικών συνθηκών στην περιοχή του σεισμού. Και με τις συνεχόμενες επιστημονικές εξελίξεις αυτό σιγά σιγά γίνεται ένας ρεαλιστικός στόχος.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των αρχικών συνθηκών ενός σεισμού ανήκουν και τα λεγόμενα πρόδρομα φαινόμενα που προηγούνται ενός σεισμού. Τέτοια φαινόμενα είναι οι μεταβολές του ηλεκτρικού πεδίου της γης (πρόκειται για τα σήματα που ανιχνεύει η ερευνητική ομάδα BAN) που δημιουργούνται πριν τον σεισμό ή η ασθενής σεισμική ακολουθία, που επίσης προηγείται του κύριου σεισμού.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόδρομο φαινόμενο είναι η έκλυση του ραδιενεργού αερίου ραδονίου στην εστιακή περιοχή ενός σεισμού. Το ραδόνιο προκύπτει από την διάσπαση των πυρήνων ουρανίου και θορίου, που βρίσκονται στα πετρώματα του υπεδάφους. Ο χρόνος ημιζωής του είναι 3,8 ημέρες και η αυξημένη συγκέντρωσή του σε σεισμικά ρήγματα αποτελεί ένδειξη επερχόμενου σεισμού. Αν το το επίκεντρο του σεισμού είναι υποθαλάσσιο τότε η αυξημένη ραδιενέργεια στην θάλασσα θα ήταν μια ένδειξη για πιθανό τσουνάμι.

Εκεί ακριβώς στοχεύει μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχεδιάζουν υποβρύχια drones που ανιχνεύουν ραδιενεργό ακτινοβολία και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι.

Όμως, αρχικά θα πρέπει να αποκτήσουν μια καλύτερη εποπτεία σχετικά με το τι συμβαίνει με την ραδιενέργεια στον πυθμένα της θάλασσας, έτσι ώστε να διακρίνουν την επιπλέον έκλυση ραδιενέργειας ως πρόδρομο σεισμικό φαινόμενο. «Η ραδιενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο θαλάσσιο περιβάλλον, παρά την σημασία της», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Μερτζιμέκης, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας για την ανάπτυξη υποβρύχιων ρομπότ. Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί θα είναι τέτοια ώστε τα ρομπότ θα αποφασίζουν μόνα τους πού θα πάνε, για να βρουν ακτινοβολία. Η έρευνα ξεκίνησε την φετινή άνοιξη και τώρα η ομάδα αναπτύσσει τους αισθητήρες των ρομπότ καθώς επίσης και το λογισμικό που απαιτείται για την λειτουργία τους.

Οι μετρήσεις στον βυθό είναι δύσκολες. Τα ηλεκτρονικά ως γνωστόν απεχθάνονται το νερό. Αλλά στον βυθό πρέπει επιπλέον να αντέχουν τις πιέσεις και τις διάφορες δυνάμεις από απρόβλεπτα κύματα και ρεύματα. Ο καθηγητής Μερτζιμέκης συγκρίνει το εγχείρημα, όσον αφορά τις απαιτούμενες τεχνολογικές προκλήσεις, με την αποστολή του διαστημικού οχήματος Perseverance της NASA, που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη.

Τα αυτόνομα υποβρύχια ρομπότ δεν θα αναζητούν μόνο την ραδιενέργεια από την πρόδρομη σεισμική δραστηριότητα, αλλά θα ερευνούν γενικότερα την ραδιενέργεια στον πυθμένα της θάλασσας. Υπάρχουν ποσότητες ραδιενεργού καισίου που δημιουργήθηκαν την δεκαετία 1950-60 ως υποπροϊόν πυρηνικών δοκιμών. Υπάρχει αέριο ραδόνιο, το οποίο απελευθερώνεται από τον φλοιό εξαιτίας των υποβρύχιων γεωτρήσεων πετρελαίου ή από πυρηνικά απόβλητα που ρίχνονταν στους ωκεανούς από το 1946 έως ότου τελικά το απαγόρευσε μια διεθνής συνθήκη το 1993.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ερευνητικό πρόγραμμα των υποβρυχίων drones φέρει το ίδιο όνομα με το πανκ συγκρότημα RAMONES (από την σύντμηση του «RadioActivity Monitoring in Ocean EcoSystems«):

https://physicsgg.me/2021/05/30/a%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%89%ce%ba%ce%b5%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80/

tsunami.jpg.6e954dccb03b02d539171ab6ed0977f8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπερηφαίστειο παραλίγο να εξαφανίσει την ανθρωπότητα. :cheesy:

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην πλανητικού επιπέδου καταστροφή που επέφερε η έκρηξη του υπερηφαιστείου Τόμπα. Στο κεντρικό τμήμα της βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία βρίσκεται η λίμνη Τόμπα που έχει 100 χιλιόμετρα μήκος, 30 χιλιόμετρα πλάτος και μέγιστο βάθος 505 μέτρα. Η επιφάνειά της βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ινδονησία και παράλληλα η μεγαλύτερη ηφαιστειακή λίμνη στον κόσμο.

Πρόκειται στην ουσία για τον κρατήρα που σχηματίστηκε από την τρομερή έκρηξη του υπερηφαιστείου που υπήρχε εκεί. Η έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 75 χιλιάδες έτη και οι επιπτώσεις της είχαν παγκόσμιο και πλανητικό αντίκτυπο. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για το τι συνέβη μετά την έκρηξη του υπερηφαιστείου με τα αποτελέσματα να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις αντικείμενο διχογνωμίας ή ακόμη και προστριβών ανάμεσα στους επιστήμονες.

Σε δύο διαπιστώσεις υπάρχει επιστημονική σύγκλιση. Η πρώτη είναι ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη γνωστή ηφαιστειακή έκρηξη οπουδήποτε στη Γη κατά τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια. Η δεύτερη είναι ότι η έκρηξη της Τόμπα οδήγησε στο φαινόμενο που αποκαλείται «ηφαιστειακός χειμώνας» με μια παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας 3-5 βαθμών Κελσίου ενώ σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 15 βαθμούς Κελσίου.

Αυτός ο ηφαιστειακός χειμώνας εκτιμάται ότι διήρκεσε 6-10 έτη φέρνοντας στα όρια της όπως είναι ευνόητο την ζωή πάνω στην Γη σε κάθε της μορφή. Είναι δεδομένο ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί στον πλανήτη δοκιμάστηκαν σκληρά και έχουν υπάρξει πολλές εκτιμήσεις για το πόσο συρρικνώθηκε η ανθρωπότητα εκείνη την περίοδο.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στην Γερμανία πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της έκρηξης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πέπλο της ηφαιστειακής ύλης που σκέπασε την ατμόσφαιρα της Γης μπλόκαρε το ηλιακό φως με αποτέλεσμα να διαταραχτεί ο σχηματισμός και η λειτουργία του στρώματος όζοντος το οποίο εμποδίζει την βλαβερή ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Έτσι ο άνθρωπος τόσο άμεσα αλλά και έμμεσα, εξαιτίας της καταστροφής από την ακτινοβολία της χλωρίδας και της πανίδας, είχε να αντιμετωπίσει έναν ακόμη άγνωστο και αόρατο για εκείνον εχθρό. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων περιορίστηκε σε μόλις 10-30 χιλιάδες άτομα. Φτάσαμε δηλαδή κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκείνοι που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας του στρώματος του όζοντος ήταν οι άνθρωποι που ζούσαν στις τροπικές περιοχές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1734184/yperifaisteio-paraligo-na-eksafanisei-tin-anthropotita

ekriksi-tou-ifaisteiou-kalmpouko-sti-xili.jpg.996ce2c4f2992ed06869c964ecf9c8a4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρρέει ένα από τα «θεμέλια» της Ανταρκτικής. :cheesy:

Νέα μελέτη αναφέρει ότι ο παγετώνας Pine Island Glacier των 180 τρισ. τόνων πάγου έχει μόλις 20 έτη ζωής ακόμη. Στην Δυτική Ανταρκτική βρίσκεται ένας από τους παγετώνες «αναφοράς» της παγωμένης ηπείρου. Ο Pine Island Glacier καλύπτει έκταση περίπου 175 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα κινούμενους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει στην ταχεία τήξη του. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στον παγετώνα μια τεράστια σχισμή μήκους περίπου 30 χλμ, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 70 μέτρων. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την απόσπαση τεράστιων κομματιών πάγου που μετατρέπονται σε παγόβουνα. Έχουν αποσπαστεί κομμάτια πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης.

Στην περίπτωση του Pine Island Glacier το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκεται προκαλώντας την τήξη του. Τα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση του παγετώνα δεν είναι απλά μη αναστρέψιμη αλλά η κατάρρευση του είναι απλά θέμα λίγων ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν δορυφορικές εικόνες του Pine Island Glacier από το 2017 ως το 2020. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση του είναι πολύ πιθανό να συμβεί εντός των επόμενων 20 ετών. Αν αυτό συμβεί τότε είναι η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέβει 0.5 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα βουλιάξουν κυριολεκτικά πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανυπολόγιστη οικολογική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή που θα συντελεστεί.

«Πιθανότατα δε έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε αργές αλλαγές στον παγετώνα Pine Island. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε» αναφέρει ο Ιαν Τζούκιν, παγετολόγος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι η επιτάχυνση στην κατάρρευση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον παγετώνα δεν οφείλεται ούτε στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία ούτε στην θερμοκρασία των υδάτων αλλά στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε έναν εσωτερικό μηχανισμό στον παγετώνα η δυναμική του οποίου συμβάλλει περαιτέρω στην κατάρρευση του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1738278/katarreei-ena-apo-ta-themelia-tis-antarktikis

sunagermos-gia-gigantiaio-pagobouno-stin-antarktiki.jpg.cb5ab985eb2db0357c5b2106cdf713dc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού είναι… νομάδες. :cheesy:

Μια απρόσμενη όσο και πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ωκεανογράφοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Διαπίστωσαν ότι τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού δεν κινούνται μόνο εντός του ωκεανού αλλά… μεταναστεύουν σε άλλες θάλασσες πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που διαρκεί χιλιάδες έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 50% των υδάτων του Ατλαντικού μετακινούνται στον Ειρηνικό και διαμένουν εκεί για περίπου μια χιλιετία. Στην συνέχεια ταξιδεύουν στον Νότιο Ωκεανό αλλά και τον Ινδικό σε μια διαδικασία που διαρκεί συνολικά τρεις χιλιάδες έτη. Το ένα τρίτο των νερών του Ατλαντικού εγκαταλείπουν τον ωκεανό τους αλλά και αφού περιπλανηθούν σε άλλες θάλασσες επιστρέφουν στην βάση τους μετά από 300 έτη. Ένα ποσοστό 20% των υδάτων του Ατλαντικού βυθίζεται σε μεγάλα βάθη, ταξιδεύει μέχρι την θάλασσα Weddell στην Ανταρκτική και επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε μετά από περίοδο 700 ετών.

Οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν περισσότερα από ένα δισ. δεδομένων που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 25 έτη από δορυφόρους και διαφόρων ειδών πλωτά μέσα έρευνας. Στην συνέχεια τροφοδότησαν με αυτά τα δεδομένα μια προσομοίωση των ωκεανών της Γης που ονομάζεται «Εκτίμηση της Κυκλοφορίας και Κλίματος του Ωκεανού» (ECCO).

«Βλέποντας τις διαδρομές που ακολουθεί το νερό στις θαλάσσιες λεκάνες του πλανήτη μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα της σύνθετης διαδικασίας της ωκεάνιας κυκλοφορίας. Ο συνδυασμός της χρήσης οργάνων και προσομοιώσεων είναι μια αποτελεσματική και μειωμένου κόστους τακτική για να κάνουμε τέτοιου εύρους μελέτες» αναφέρει ο Μέτε Ουζ, στέλεχος του τμήματος ωκεάνιων επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739128/ta-nera-tou-atlantikou-okeanou-einai-nomades

okeanos-gi.jpg.225b6adb39d07a5c065b8988503f99a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση χαρτογράφησης των βυθών της Γης. :cheesy:

Έχουμε εξερευνήσει σχεδόν το 100% της επιφάνειας της Γης αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και όσο προχωράμε προς τα βάθη των ωκεανών οι γνώσεις μας περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Η επιστημονική κοινότητα έχει ομολογήσει ότι γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τον Άρη από ότι για το τι βρίσκεται στους βυθούς των ωκεανών της Γης.

Το Ίδρυμα Nippon στην Ιαπωνία έχει οργανώσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την χαρτογράφηση του βυθού των ωκεανών. Το GEBCO Seabed 2030 Project έχει ως στόχο να χαρτογραφηθεί το σύνολο του πυθμένα των ωκεανών του πλανήτη μας μέχρι το 2030.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 όταν μέχρι τότε είχε χαρτογραφηθεί μόλις το 6% του πυθμένα των ωκεανών. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανακοίνωσαν ότι η χαρτογράφηση έπιασε τον πρώτο στόχο του 20%, πιο συγκεκριμένα έχει χαρτογραφηθεί το 20.6% των πυθμένων των ωκεανών. Υπήρξε μικρή πρόοδος τον τελευταίο ένα χρόνο αλλά αυτή οφείλεται σύμφωνα με τα στελέχη του προγράμματος στα προβλήματα από την πανδημία που δεν επέτρεψε να γίνουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές αποστολές.

Όμως οι άνθρωποι του προγράμματος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο στόχος να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση το 2030 θα επιτευχθεί. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούν και την συμβολή των ιδιοκτητών ιδιωτικών σκαφών οι οποίοι μπορούν να κάνουν καταγραφές με διάφορα όργανα όπως βαθύμετρα που θα είναι συνδεδεμένα με συστήματα GPS για να γίνεται χαρτογράφηση των βαθύτερων σημείων των θαλασσών.

Η χαρτογράφηση των πυθμένων εκτός φυσικά από τα προφανή οφέλη της σε πολλά επιστημονικά πεδία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ναυσιπλοΐα αλλά και για οργανώνεται πιο αποτελεσματικά η τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδιώσεων και αγωγών παντός είδους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1740740/oloklirothike-i-proti-fasi-xartografisis-ton-buthon-tis-gis

bythos-ereyna.jpg.7fcbf4711f353cd295f0e0231585df35.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Ισλανδία ίσως είναι η κορυφή μιας βυθισμένης ηπείρου. :cheesy:

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής γεωλόγους του Πανεπιστημίου Ντάραμ στη Βρετανία διατύπωσε μια θεωρία που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αν και σε πρώτη τουλάχιστον φάση η επιστημονική κοινότητα είναι επιφυλακτική. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία είναι ότι κατάφερε να παραμείνει πάνω από το νερό από μια τεράστιας έκτασης περιοχή η οποία αποτελούσε μέρος της Παγγαίας, της πιο πρόσφατης υπερηπείρου του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η στεριά στην Γη χωριζόταν σε μεγάλα τμήματα τα οποία κατά περιόδους ενώνονταν και μετά διαλύονταν δημιουργώντας υπερηπείρους. Η πιο πρόσφατη υπερήπειρος ήταν η Παγγαία η οποία συναρμολογήθηκε πριν από πρίπου 355 εκατ. έτη και άρχισε να διαλύεται πριν από περίπου 175 εκατ. έτη δημιουργώντας τον παγκόσμιο χάρτη περίπου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα κομμάτι της Παγγαίας είχε έκταση από εξακόσιες χιλιάδες ως ένα εκατομμύριο τετρ. χλμ. και εκτεινόταν από τον Βόρειο Ατλαντικό μέχρι την Βρετανία. Αυτό το κομμάτι οι ερευνητές θεωρούν ότι ήταν μια άγνωστη μέχρι σήμερα ήπειρος της Παγγαίας την οποία ονόμασαν «Ισλανδική» ήπειρο.

Η ήπειρος αυτή βυθίστηκε και το μόνο που απέμεινε από αυτή είναι η Ισλανδία. Αν αυτή η νέα θεωρία ισχύει τότε καταρρίπτεται η κρατούσα θεωρία τόσο για τον σχηματισμό του εξωτερικού φλοιού του Βόρειου Ατλαντικού όσο και για τον σχηματισμό ηφαιστειακών νησιών όπως η Ισλανδία.

Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι αν ο εξωτερικός φλοιός της περιοχής είναι πράγματι πρώην κομμάτι μιας ηπείρου τότε θα υπάρχουν πλούσια αποθέματα μετάλλων και υδρογονανθράκων. Προτείνουν την συνέχιση των ερευνών είτε με μελέτη έμμεσων ευρημάτων όπως κρυστάλλων ζιρκονίου που μπορούν να υποδείξουν την ηλικία και καταγωγή διαφόρων πετρωμάτων είτε διεισδύοντας στον κατώτερο φλοιό της Ισλανδίας για να μελετηθούν δείγματα και να διαπιστωθεί αν διαθέτουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μια ήπειρο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1744061/i-islandia-isos-einai-i-korufi-mias-buthismenis-ipeirou

1.jpg.d49cc06a5c12799523434e2f58fed2be.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεράστια παγόβουνα έκαναν «κρουαζιέρες» σε τροπικές περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού. :cheesy:

Αν και η παρουσία των πρώτων ανθρώπων στην αμερικανική ήπειρο τοποθετείται πριν από περίπου 13 -15 χιλιάδες έτη αν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ζούσαν στα τροπικά νησιά της Φλόριντα πριν από τριάντα χιλιάδες έτη θα έγιναν μάρτυρες ενός μοναδικού φαινομένου. Θα έβλεπαν να κυκλοφορούν έξω από τις ακτές των νησιών παγόβουνα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Πύργου του Άιφελ.

Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές της Γεωλογικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ που αποτελεί κυβερνητική υπηρεσία και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνη την χρονική περίοδο παγόβουνα με ύψος 300 μέτρων ξεκινούσαν από τον Καναδά και έφταναν στο νησιωτικό αρχιπέλαγος Φλόριντα Κις με τα εκατοντάδες παραδεισένια νησιά.

«Η ιδέα ότι παγόβουνα ταξίδευαν στην Φλόριντα είναι εκπληκτική. H εμφάνιση παγόβουνων σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και ειδικά σε αυτή την περιοχή είναι μη αναμενόμενη όχι μόνο επειδή οι συνθήκες εκεί θα έπρεπε να έχουν λιώσει τα παγόβουνα αλλά και επειδή αυτά κατάφεραν να περάσουν το Ρεύμα του Κόλπου» αναφέρει ο δρ. Άλαν Κοντρόν, ειδικός στα κλιματικά μοντέλα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν χαρτογράφηση του πυθμένα σε εικόνες υψηλής ανάλυσης, προσομοιώσεις παγόβουνων και ραδιοχρονολόγηση άνθρακα σε μικροσκοπικά όστρακα foraminifera που βρίσκονται σε ιζήματα η παρουσία των οποίων αποκαλύπτει διαφόρων ειδών δεδομένα και χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους μελέτες. Τα δεδομένα που προέκυψαν από όλη την εργασία αποκάλυψαν ότι πριν από 30 χιλιάδες έτη τουλάχιστον 700 τεράστια παγόβουνα ταξίδεψαν από τον Καναδά στα τροπικά νερά της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μεγάλοι παγετώνες κατέρρεαν και έλιωναν και το νερό τους δημιουργούσε ένα ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα που κινούνταν με ταχύτητα προς τον νότο συμπαρασύροντας μαζί του τα παγόβουνα που έφταναν στην Φλόριντα κάνοντας ένα είδος θαλάσσιου σερφ πάνω σε αυτά τα ρεύματα. Ήταν τόσο ισχυρά και γρήγορα αυτά τα ρεύματα που κατάφερναν να υπερνικήσουν το Ρεύμα του Κόλπου που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε τα παγόβουνα που είχαν… λοξοδρομήσει προς τις περιοχές από όπου ξεκίνησαν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1743991/terastia-pagobouna-ekanan-krouazieres-se-tropikes-perioxes-tou-atlantikou-okeanou

pagobouno-pagetonas-antarktiki.jpg.37a49235b762b426b79e0188066f9de2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λιώνει η «Τελευταία Περιοχή Πάγου» της Αρκτικής. :cheesy:

Ονομάζεται «Τελευταία Περιοχή Πάγου» και είναι μια περιοχή στην θάλασσα Wandel βόρεια της Γροιλανδίας με μόνιμο παχύ στρώμα πάγου. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια για τις πολικές αρκούδες, τις φώκιες, τους θαλάσσιου ίππους και άλλα είδη. Ορισμένα από αυτά τα είδη ανάμεσα στα άλλα μεγαλώνουν εκεί τα μικρά τους.

Ομάδα ερευνητών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» αναφέρει ότι ένας συνδυασμός φαινομένων προκαλεί την εξαφάνιση των πάγων της περιοχής και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το 1979 υπάρχει μια σταδιακή συρρίκνωση των επιπέδων των πάγων στην συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής.

Όμως το καλοκαίρι του 2020 έκαναν την εμφάνιση τους στην περιοχή ασυνήθιστοι για την εποχή πολύ ισχυροί άνεμοι οι οποίοι απομάκρυναν μεγάλες ποσότητες χιονιού ενώ παράλληλα προκαλούσαν ρωγμές στους πάγους. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις απώλειες των πάγων από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή δεν προκάλεσε μια επιπλέον συρρίκνωση των πάγων εκεί αλλά την εξαφάνιση τους σε σημαντικό ποσοστό. Είναι προφανές ότι η εξαφάνιση των πάγων σε αυτή την περιοχή θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Όπως φαίνεται η περιοχή αυτή είναι πολύ πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και πρέπει τώρα να υπάρξει συντονισμένο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για να διαπιστωθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να αναληφθούν δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1744883/lionei-i-teleutaia-perioxi-pagou-tis-arktikis

polikes-arkoudes.jpg.86770205a8c65e96e356f7b04af2c7c5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κάμερες συνέλαβαν σπάνια χρυσή γάτα. :cheesy:

Οι κάμερες συνέλαβαν εικόνες μιας σπάνιας χρυσής γάτας στα βορειοανατολικά της Καμπότζης, στην επαρχία Ρατανακίρη για πρώτη φορά, αυξάνοντας την ελπίδα για προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης του είδους.

Η χρυσή γάτα της Ασίας αναφέρεται ως είδος που απειλείται με εξαφάνιση στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και υπάρχουν λίγες πληροφορίες για αυτήν.

«Η παρουσία της χρυσής γάτας σπάνια καταγράφεται επειδή είναι ένα σπάνιο είδος μεταξύ των οκτώ ειδών τίγρης», ανέφερε στο Reuters ο Νεθ Φεάκτρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι εικόνες της γάτας, που ζυγίζει περίπου 9 κιλά έως 16 κιλά μέσα στο Εθνικό Πάρκο Virachey ήταν μέρος ενός τρίμηνου ερευνητικού προγράμματος για την άγρια ζωή με στόχο την καλύτερη διαχείριση των προσπαθειών διατήρησης, ανέφερε το υπουργείο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1743753/oi-kameres-sunelaban-spania-xrusi-gata

688543162_8.jpg.aea3c4ee97517b33b969837f218eebb5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το «γυάλινο» χταπόδι των ωκεανών ποζάρει στον φωτογραφικό φακό. :cheesy:

Ερευνητική αποστολή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt στις ΗΠΑ εντόπισε και κατέγραψε εικόνες από το πιο σπάνιο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση είδος χταποδιών. Πρόκειται για ένα διάφανο είδος χταποδιών που είναι περισσότερα γνωστά ως «γυάλινα χταπόδια».

Τα χταπόδια αυτά ζουν σε μεγάλα βάθη στον ανοικτό ωκεανό και δεν χρειάζονται συστήματα καμουφλάζ για να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους όπως τα άλλα είδη χταποδιών αφού η διάφανη κατασκευή τους τα κάνει κυριολεκτικά αόρατα ειδικά όσο προχωρούμε σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μικρός αριθμός αυτών των χταποδιών αλλά και η αδυναμία εντοπισμού τους δεν έχει επιτρέψει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για τα οικοσυστήματα που ζουν, τις συνήθειες τους, την συμπεριφορά τους κ.α.

Οι ερευνητές που εξερευνούσαν τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες στις οποίες φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του χταποδιού, τα πλοκάμια αλλά και οι βεντούζες του που μοιάζουν περισσότερο με… λαμπάκια LED. Άλλο ένα ξεχωριστό ανατομικό χαρακτηριστικό των διάφανων χταποδιών είναι ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη χταποδιών που έχουν μεγάλα στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο αυτό έχει περίεργα επιμήκη μάτια, τα οποία περιορίζουν μεν την όραση, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τους θηρευτές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1748479/to-gualino-xtapodi-pozarei-ston-fotografiko-fako

2.jpg.bb40d72e045c7a4498117179eba857c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια. :cheesy:

Αναλύοντας τα αποτυπώματα των πρώτων αναερόβιων αρχαιοβακτηρίων, που βρέθηκαν σε πετρώματα στη «Ζώνη Μπάρμπερτον» της Νότιας Αφρικής μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι πρόκειται για τα αρχαιότερα βακτήρια που ζούσαν κάτω από τη γήινη επιφάνεια πριν από 3,42 δισεκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχει μια περιοχή στη Νότια Αφρική όπου βρίσκουμε έναν από τους αρχαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς πάνω στη Γη. Στα ηφαιστειογενούς προέλευσης ιζηματογενή και μαγματογενή πετρώματα που υπάρχουν εκεί, έχει αποτυπωθεί η ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας πριν από 3,2 έως 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η περιοχή ονομάζεται «Ζώνη των πράσινων πετρωμάτων Μπάρμπερτον» (Barberton Greenstone), η οποία από το 2018 έχει ενταχθεί στη λίστα των περιοχών διάσωσης της κληρονομιάς της ανθρωπότητας (World Heritage List) της UNESCO, επειδή είναι μία μοναδική από γεωλογική και παλαιοντολογική άποψη περιοχή.

Αναλύοντας δείγματα από τα αρχαιότατα πετρώματα που υπάρχουν στη Ζώνη Μπάρμπερτον, μία διεθνής ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια ανακάλυψε πρόσφατα μεθανογόνα αρχαιοβακτήρια, δηλαδή κάποιες πολύ πρώιμες μονοκύτταρες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν όταν η Γη ήταν πολύ νέα και στην ατμόσφαιρά της δεν υπήρχε ακόμη οξυγόνο.

Αυτοί οι αρχαιότατοι βακτηριακοί μικροοργανισμοί, όπως από καιρό γνωρίζουμε, μπορούσαν να μετατρέπουν μόρια υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα σε μεθάνιο: μία βασική αναερόβια βιοχημική διεργασία (μεθανιογένεση), που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής και εμφανίστηκε με τα «Αρχαία», δηλαδή με τα πρώτα μεθανιογόνα βακτήρια.

Διευρύνοντας τα κριτήριά μας για την παρουσία ζωής

Η πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε σε πετρώματα της Νότιας Αφρικής την παρουσία πολλών αναερόβιων βακτηρίων που ζούσαν ήδη πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια στο εσωτερικό ενός υδροθερμικού συστήματος που υπήρχε κάτω από τη γήινη επιφάνεια που, τότε, καλυπτόταν από θάλασσα!

Αυτά τα δείγματα απολιθωμένων μικροοργανισμών, που έχουν διατηρηθεί εντυπωσιακά καλά επειδή σχηματίστηκαν στο βάθος της γήινης επιφάνειας και κάτω από τη θάλασσα, μας αποκαλύπτουν ότι ορισμένα από τα πρώτα οικοσυστήματα της εξέλιξης της ζωής ήταν υπόγεια και οι πρώτες μορφές βακτηρίων που ζούσαν σε αυτά «τρέφονταν» από τις υπόγειες ηφαιστειακές δραστηριότητες.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του ψυχρότερου νερού της θάλασσας με τα υπόγεια υδροθερμικά ρεύματα, όπως υποθέτουν, δημιουργούσε ένα περιβάλλον πλούσιο σε χημικά συστατικά, τα οποία και διαμόρφωναν τις αναγκαίες περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση αυτών των πρώιμων μορφών ζωής.

Τα μικροσκοπικά απολιθώματα των πρώτων αναερόβιων βακτηρίων που ήρθαν στο φως έχουν νηματοειδή μορφή και η χημική και κυτταρική δομή τους παραπέμπει, ήδη από τότε, στη μετέπειτα εξέλιξη των κυττάρων, δηλαδή στον χωρισμό σε μία εξωτερική προστατευτική κυτταρική μεμβράνη και τις διάφορες ενδοκυτταρικές δομές στο εσωτερικό της.

Το ότι πρόκειται όντως για απολιθωμένα βακτήρια επιβεβαιώνεται από τις χημικές αναλύσεις των νηματοειδών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν πάνω στα πετρώματα και τα οποία περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων κυτταρικών συστατικών, όπως π.χ. την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη πλούσια σε άνθρακα, ενώ και η χημική σύσταση των εσωτερικών δομών παραπέμπει στον κύκλο του μεθανίου των μεθανογόνων αρχαιοβακτηρίων.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances με τίτλο «Cellular remains in a ~3,42 billion-year-old subseafloor hydrothermal environment».

Πρόκειται για τη αρχαιότερη, μέχρι σήμερα, μαρτυρία ύπαρξης αυτών των μικροοργανισμών και για μία ανακάλυψη που διευρύνει τις απόψεις μας για το πώς ήταν οι οικότοποι που φιλοξένησαν και στήριξαν τις πρώτες μορφές κυτταρικής ζωής στον πλανήτη.

Ομως, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει και νέες προοπτικές για την αναζήτηση διαφορετικών οικολογικών συνθηκών και ειδών ζωής σε άλλους πλανήτες, αφού διευρύνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τις οικολογικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των γήινων μορφών ζωής και εκτός της Γης, π.χ. στον Αρη ή και σε άλλους πλανήτες.

https://physicsgg.me/2021/07/20/%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b8%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1/

microfossils.jpg.992a37e74f06f260b9ee09dd68f7d885.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης