Jump to content

Πλανήτης Αφροδίτη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Εξερευνώντας την κόλαση»: Η NASA ζητά τη βοήθεια του κοινού για το όχημα εξερεύνησης της Αφροδίτης. :cheesy:

«Εξερευνώντας την κόλαση: Αποφυγή εμποδίων σε ένα κουρδιστό ρόβερ» (Exploring Hell: Avoiding Obstacles on a Clockwork Rover) είναι ο τίτλος αιτήματος- πρόκλησης προς το κοινό από τη NASA, η οποία ζητά βοήθεια στην ανάπτυξη ενός αισθητήρα αποφυγής εμποδίων για ένα πιθανό όχημα εξερεύνησης της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη, ως γνωστόν, είναι ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος κόσμος, με υψηλότατες θερμοκρασίες και τεράστια πίεση στην επιφάνειά της. Αν και αρκετές αποστολές την έχουν επισκεφθεί, είναι λίγες αυτές που κατάφεραν να έχουν επαφή με την επιφάνειά της πριν υποκύψουν στις θερμοκρασίες και τις πιέσεις. Το τελευταίο σκάφος που άγγιξε την επιφάνειά της το σοβιετικό Vega 2, προσεδαφίστηκε το 1985. Τώρα επιστήμονες και μηχανικοί στο JPL της NASA διερευνούν σχέδια που θα επέτρεπαν σε ένα σκάφος να επιβιώσει στην «κόλαση» του συγκεκριμένου πλανήτη.

«Η Γη και η Αφροδίτη είναι βασικά αδελφοί πλανήτες, αλλά σε κάποια φάση η Αφροδίτη έκανε μια στροφή και έγινε αφιλόξενη για τη ζωή όπως την ξέρουμε» είπε ο Τζόναθαν Σάουντερ, μηχανικός μηχατρονικής (mechatronics) του JPL και βασικός ερευνητής του concept AREE (Automaton Rover for Extreme Environment). «Φτάνοντας στο έδαφος και εξερευνώντας την Αφροδίτη, μπορούμε να κατανοήσουμε τι προκάλεσε την απόκλιση Γης και Αφροδίτης, σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια, και να εξερευνήσουμε έναν ξένο κόσμο που είναι ακριβώς στην “αυλή” μας».

Το όχημα AREE προορίζεται να κινείται με ενέργεια από ανεμοτουρμπίνες και να εξερευνά την επιφάνεια της Αφροδίτης για μήνες, συλλέγοντας πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα. Καθώς το κάνει αυτό, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφεύγει εμπόδια – και για αυτό η NASA ζητά τη βοήθεια του κοινού. Ο αισθητήρας που θα επιλεγεί θα ενσωματωθεί στο concept του οχήματος και κάποια στιγμή ενδεχομένως να αποτελέσει τον μηχανισμό με τον οποίο το όχημα θα αποφεύγει εμπόδια.

Η πρόκληση έγκειται στο ότι ο αισθητήρας αυτός δεν θα πρέπει να βασίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα: Τα σημερινά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα παύουν να λειτουργούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 120 βαθμούς Κελσίου, και ως εκ τούτου θα υπέκυπταν στο περιβάλλον της Αφροδίτης- και για αυτό η NASA στρέφεται στο διεθνές κοινό, αναζητώντας μια λύση.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν το πρώτο βραβείο, ύψους 15.000 δολαρίων. Το έπαθλο για τη δεύτερη θέση ανέρχεται στα 10.000 δολάρια και αυτό για την τρίτη στα 5.000 δολάρια. Οι προτάσεις υποβάλλονται ως τις 29 Μαΐου.

Τα κουρδιστά (clockwork) μηχανήματα έχουν μείνει πίσω ως τεχνολογία, ωστόσο συνεπάγονται αξιοπιστία και αντοχή: Ένα καλό ρολόι μπορεί να αντέξει σε πολύ σκληρές συνθήκες και χτυπήματα - και αυτό έχει προσελκύσει την προσοχή της NASA. Το AREE εμπνέεται από τους πρώτους υπολογιστές και τα άρματα μάχης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και είχε προταθεί σε πρώτη φάση το 2015 από τον Σάουντερ, ο οποίος είχε εμπνευστεί από τους παλιούς μηχανικούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούσαν μοχλούς και γρανάζια (αντί ηλεκτρονικών) για να κάνουν υπολογισμούς. Αποφεύγοντας τα ηλεκτρονικά, ένα τέτοιο όχημα εδάφους θεωρείται πως ίσως να τα κατάφερνε καλύτερα στην εξερεύνηση της αφιλόξενης Αφροδίτης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1565059/eksereunontas-tin-kolasi-i-nasa-zita-ti-boitheia-tou-koinou-gia-to-oxima-eksereunisis-tis-afroditis

oxima-eksereunisis-tis-afroditis.jpg.2c9c59ba6bd62c611383e153b4da22b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

NASA: Ανοίγει τα «χαρτιά» της για την αποστολή στον πλανήτη «Αφροδίτη» :cheesy:

Η NASA ετοιμάζεται για την αποστολή VERITAS στην Αφροδίτη, η οποία αναμένεται να αποκαλύψει τα «μυστικά» ενός ακόμα πλανήτη.

Είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο και έχει παρόμοιο μέγεθος και δομή με τον πλανήτη μας. Εμφανίστηκε ακόμη και την ίδια στιγμή με τη Γη, ωστόσο για λόγους που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ότι η Αφροδίτη πήγε μια διαφορετική... κατεύθυνση και είναι ένας εντελώς αλλιώτικος κόσμος, όπου οι άνθρωποι θα καούν αμέσως αν ακουμπήσουν την επιφάνεια της.

Η NASA μίλησε για τις λεπτομέρειες της αποστολής της VERITAS στην Αφροδίτη που η διαστημική υπηρεσία είπε ότι θα αποκαλύψει τα μυστήρια του δίδυμου της Γης. Το πρότζεκτ VERITAS, το οποίο η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει το 2026 μαζί με τους συνεργάτες της - τη γαλλική υπηρεσία διαστήματος, τη διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας και την ιταλική υπηρεσία διαστήματος - θα εστιάσει μεταξύ άλλων στη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών με τη βοήθεια ενός συστήματος ραντάρ υψηλής τεχνολογίας.

Θα μετρήσει επίσης το βαρυτικό πεδίο της Αφροδίτης για να προσδιορίσει το εσωτερικό του πλανήτη αλλά και για να αντιληφθεί από τι αποτελείται η επιφάνεια του πλανήτη. Επιπλέον, η αποστολή θα μελετήσει δομές παραμόρφωσης και γεωλογικές διαδικασίες.

«Ο προσδιορισμός του κατά πόσον η Αφροδίτη έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα και πως αυτό επηρρεάζει τον πλανήτη είναι μια από τις πραγματικά συναρπαστικές ερωτήσεις που θα ήθελα να απαντήσω», δήλωσε η Jennifer Whitten, μέλος της επιστημονικής ομάδας VERITAS στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αφροδίτη κάποτε είχε νερό στην επιφάνειά της, η NASA ελπίζει ότι το VERITAS θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και θα αποκαλύψει μυστήρια που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο «αδελφός» πλανήτης της Γης εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά.

Έχει επίσης παχιά ατμόσφαιρα, η οποία παγιδεύει τη θερμότητα στον πλανήτη, καθιστώντας τον τως πιο καυτό στο Ηλιακό Σύστημα. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες φτάνουν τους 900 βαθμούς Φαρενάιτ (500 βαθμούς Κελσίου), κάτι που αρκεί για να λιώσει τον μόλυβδο. Η Αφροδίτη έχει επίσης έντονη ατμοσφαιρική πίεση. Παρά αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, περισσότερα από 40 διαστημικά σκάφη έχουν εξετάσει τον πλανήτη ενώ η Σοβιετική Ένωση κατόρθωσε να προσγειωθεί στην επιφάνεια. Κατάφερε να εργαστεί για περισσότερες από δύο ώρες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/895783_nasa-anoigei-ta-hartia-tis-gia-tin-apostoli-ston-planiti-afroditi

venus.thumb.jpg.b185d393fdcbc71ec44709453f3d1ee7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ενεργά ηφαίστεια στην Αφροδίτη. :cheesy:

Την ύπαρξη 37 προσφάτως ενεργών ηφαιστειακών δομών στην Αφροδίτη υπέδειξε νέα επιστημονική έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University of Maryland και του ETH Zürich στην Ελβετία και δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience,παρέχει κάποια από τα καλύτερα στοιχεία ως τώρα πως η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός.

«Είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να υποδείξουμε συγκεκριμένες δομές και να πούμε ‘κοιτάξτε,αυτό δεν είναι ένα αρχαίο ηφαίστειο μα ένα που είναι ενεργό σήμερα, κοιμώμενο πιθανός,μα όχι νεκρό» είπε ο Λοράν Μοντεσί, καθηγητής Γεωλογίας στο UMD και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας. «Η μελέτη αυτή αλλάζει σημαντικά την εικόνα της Αφροδίτη,από έναν κυρίως ανενεργό πλανήτη, σε έναν το εσωτερικό του οποίου κοχλάζει ακόμα και μπορεί να τροφοδοτεί πολλά ενεργά ηφαίστεια».

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό πως η Αφροδίτη έχει μια νεαρότερη επιφάνεια από ό,τι πλανήτες όπως ο Άρης και ο Ερμής, που έχουν ψυχρά εσωτερικά. Ίχνη ενός θερμού εσωτερικού και γεωλογικής δραστηριότητας υπάρχουν στην επιφάνεια υπό τη μορφή δακτυλίδι ειδών δομών που σχηματίζονται όταν όγκοι θερμού υλικού εντός του πλανήτη ανεβαίνουν από τον μανδύα και τον φλοιό. Ωστόσο πιστευόταν πως οι δομές αυτές (κορώνες) ήταν πιθανότατα ίχνη αρχαίας δραστηριότητας και ότι η Αφροδίτη είχε ψυχρανθεί αρκετά για να επιβραδυνθεί η γεωλογική δραστηριότητα στο εσωτερικό του πλανήτη και να σκληρύνει ο φλοιός τόσο ώστε θερμό υλικό από το εσωτερικό να μην μπορεί να περάσει.Επιπρόσθετα,οι ακριβείς διαδικασίες με τις οποίες σχηματίστηκαν κορώνες στην Αφροδίτη και οι λόγοι για τις διαφορές μεταξύ τους ήταν υπό συζήτηση.

Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αριθμητικά μοντέλα θερμομηχανικής δραστηριότητας κάτω από την επιφάνεια της Αφροδίτης για τη δημιουργία υψηλής ανάλυσης 3D προσομοιώσεων του σχηματισμού κορωνών.Τα αποτελέσματα βοήθησαν τον Μοντεσί και τους συναδέλφους του να εντοπίσουν χαρακτηριστικά που υπάρχουν μόνο σε προσφάτως ενεργές κορώνες. Η ομάδα ήταν μετά σε θέση να αντιστοιχίσει τα χαρακτηριστικά αυτά στα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν στην επιφάνεια της Αφροδίτης, αποκαλύπτοντας πως κάποιες από τις κορώνες στην Αφροδίτη είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης- κάτι που με τη σειρά του δείχνει πως το εσωτερικό του πλανήτη κοχλάζει ακόμα.

https://physicsgg.me/2020/07/21/%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7-2/

venus.thumb.jpg.faf29f01b171169657b65e64ac677cc7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Πιθανές ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη. :cheesy:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα αερίου φωσφανίου στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, το οποίο στη Γη παράγεται από μικροοργανισμούς και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το φωσφάνιο ή φωσφίνη (phosphine) είναι μια ανόργανη χημική ένωση που περιέχει ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου, με μοριακό τύπο PH3.

Η φωσφίνη αποτελεί συστατικό της ατμόσφαιρας της Γης και μπορεί να παραχθεί από τη ζωή – είτε ανθρώπινη είτε μικροβιακή. Πρόκειται για ένα δυσώδες αέριο που δημιουργούν οι βιομηχανικές δραστηριότητες ή ορισμένα είδη αναερόβιων βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε περιβάλλοντα με λίγο οξυγόνο, όπως ζωϊκά έντερα και έλη.

Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο.

Το αέριο αυτό ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης σύμφωνα με την δημοσίευση στο περιοδικό Νature [Phosphine gas in the cloud decks of Venus].

https://www.nature.com/articles/s41550-020-1174-4

Μια υπόθεση των επιστημόνων είναι ότι κάποιος ζωντανός οργανισμός ίσως παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: κόλαση. Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ο πλανήτης βιώνει ένα μόνιμο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπου την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.

Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.

Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγηση χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.

«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικός Emily Drabek-Maunder.

https://physicsgg.me/2020/09/14/%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7/

an_earth_man_on_venus_comic_book.thumb.jpg.4c89b6f9c344be5e7d2eae2c411d1930.jpg

phosphine-3d-balls.png.f7e6a0127905b62decb194b854179d20.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιάστηκε και η NASA από την ανακάλυψη : «Ζωή στην Αφροδίτη;» :cheesy:

Η ανακάλυψη στα όξινα νέφη της Αφροδίτης αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τη NASA.

Είχε «παραμεληθεί»

Ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας χαιρέτισε αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, τονίζοντας ότι θέλει πλέον να δώσει προτεραιότητα στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία είχε «παραμεληθεί» αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Αρη.

«Ζωή στην Αφροδίτη; Η ανακάλυψη φωσφίνης, προϊόντος της αναερόβιας βιολογίας, είναι μέχρι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό ζωής εκτός της Γης», έγραψε στο Twitter ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν.

Jim Bridenstine

@JimBridenstine

Life on Venus? The discovery of phosphine, a byproduct of anaerobic biology, is the most significant development yet in building the case for life off Earth. About 10 years ago NASA discovered microbial life at 120,000ft in Earth’s upper atmosphere. It’s time to prioritize Venus.

 

Royal Astronomical Society

@RoyalAstroSoc

We have detected a gas called "phosphine" in the atmosphere of Venus, says @jgreaves6. This could point to the presence of life in the clouds of Venus. Their study is published in the journal Nature Astronomy and will be free to access today. #VenusNews

Η μελέτη για την ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη δημοσιεύτηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

https://www.in.gr/2020/09/15/tech/entyposiastike-kai-nasa-apo-tin-anakalypsi-zoi-stin-afroditi/

venus.thumb.jpg.a83d48b9aef81a1560146a5753f80a18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά, υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; – Τι λένε οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τεράστια ανακάλυψη. :cheesy:

Η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ήταν μόνη στο γραφείο της όταν είδε το σήμα: ένα ίχνος του μορίου της φωσφίνης, μεταξύ των δεδομένων που είχε λάβει από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης το 2017.

Το γεγονός την σόκαρε. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωσφίνη, ενδέχεται να αποτελεί χρήσιμο βιοαποτύπωμα. Ένα σημάδι ότι ίσως υπάρχει ζωή στον πλανήτη στον οποίο εντοπίζεται.

«Δεν ήταν κανείς εκεί για να του το πω», λέει η ίδια στο Wired. Φοβούμενη ότι ο ενθουσιασμός της θα την παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα, προσπάθησε να αποσπάσει τη σκέψη της από το ζήτημα. «Έπρεπε να προσπαθήσω να μην τρακάρω», θυμάται η ίδια, μιλώντας για το απόγευμα του 2018 όταν έκανε την πρώτη ανακάλυψη.

Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα ελέγχους που θα διασφάλιζαν ότι έχει αναλύσει σωστά τα δεδομένα της. Το σήμα, που έμοιαζε πάρα πολύ με φωσφίνη, επέμενε. Πριν μερικές μέρες, μετά από πολλούς ακόμη μήνες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, η ίδια και μια ομάδα συναδέλφων της έκαναν την επίσημη ανακοίνωση: Όχι μόνο υπάρχει φωσφίνη στην Αφροδίτη, αλλά δεν έχει βρεθεί και κάποια εξήγηση για το πώς βρέθηκε ως εκεί – με την εξαίρεση του ενδεχομένου της ύπαρξης ζωής.

Τι σημαίνει η ανακάλυψη

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως υπάρχουν έμβιοι οργανισμοί στον πλανήτη. Ορισμένες μη βιολογικές διαδικασίες, άγνωστες στη γη, θα μπορούσαν να είναι η αιτία δημιουργίας του μορίου. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι μένει ακόμη πολλή ερευνητική δουλειά για να απορρίψει άλλες πιθανές αιτίες, δεν είναι απίθανο να βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Φυσικά, η Αφροδίτη δεν ακούγεται ευχάριστο περιβάλλον για να ζει κανείς. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πίεση που δέχεται κανείς είναι αντίστοιχη με αυτή που συναντάται 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι συνθήκες είναι τόσο εχθρικές, ώστε να… λιώσουν ένα διαστημόπλοιο που είχε αποσταλεί στον καυτό πλανήτη μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Το είδους ζωή θα μπορούσε να υπάρχει στον καυτό πλανήτη;

Όμως οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η Αφροδίτη μπορεί να έχει τη δική της, παράξενη ζωή, εδώ και δεκαετίες. Εν μέρει γιατί ο πλανήτης μοιάζει να έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες: Δεν αποκλείεται κάποτε να είχε ακόμη και δικό του ωκεανό. Τότε, υποθέτουν, θα μπορούσε να είχε γεννηθεί ζωή, η οποία να εξελίχθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ξεφύγει από την κυριολεκτική κόλαση στην οποία μετατράπηκε ο πλανήτης. Μόνη σωτηρία, τα σύννεφα, 48 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφός της, όπου η πίεση μειώνεται και η θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο Καρλ Σάγκαν είχε γράψει στο Nature: «Από καμία άποψη δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε γηγενή ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης». Στη συνέχεια φαντάστηκε μια εκδοχή αυτής της ζωής: ένα ον που μοιάζει και λειτουργεί ως «επιπλέουσα φούσκα». Ένα είδος σακιού, γεμάτο με υδρογόνο, που κινείται μέσα στα σύννεφα συλλέγοντας νερό και μέταλλα.

Ένα ενδιαφέρον σήμα

Αυτή η ιδέα μάγευε και την Γκριβς. Είχε ακούσει ότι η φωσφίνη ήταν ένδειξη ζωής στη γη, και κυρίως αναερόβιας ζωής, που δεν χρειάζεται οξυγόνο. Ίσως, σκέφτηκε, να μπορούσε να ελέγξει για την ύπαρξή του στο γειτονικό πλανήτη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κλερκ Μάξγουελ. Θα συνέλεγε το φως της Αφροδίτης και θα αναζητούσε μια χαρακτηριστική πτώση του φάσματός του: μια απουσία φωτός γύρω από μια συγκεκριμένη συχνότητα, που δείχνει ότι μόρια φωσφίνης έχουν απορροφήσει ορισμένα φωτόνια καθώς κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα.

Δεν περίμενε να το εντοπίσει. Όμως ξαφνικά το είδε: Μια ίσια γραμμή, που ακολουθούνταν από μια απότομη πτώση σε σχήμα V και μια ακόμη ίσια γραμμή.

Με τη βοήθεια ενός συναδέλφου της, δημιούργησαν ατμοσφαιρικές προσομοιώσεις για να κατανοήσουν τα δεδομένα. Στη συνέχεια, ζήτησαν τη βοήθεια της Κλάρα Σούσα-Σίλβα, ερευνήτριας στο ΜΙΤ, η οποία είναι, όπως τονίζει η Γκριβς, η κορυφαία ειδικός επί της φωσφίνης, και εκείνη που συνέβαλε στην καθιέρωση του μορίου της ως βιοαποτύπωμα.

Η Δρ. Φωσφίνη

Η φωσφίνη είναι, από πολλές απόψεις, το μόριο της Σούσα-Σίλβα. Όταν ξεκίνησε το διδακτορικό της στο UCL, δουλειά της ήταν να προσομοιώσει το φάσμα των μορίων της, τις «υπογραφές» τους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι επιστήμονες μερικές φορές αναφέρονται σε αυτό ως «δακτυλικό αποτύπωμα» των μορίων.

Τέτοιου είδους φάσματα είναι πολύ χρήσιμα όταν οι αστρονόμοι δημιουργούν μοντέλα για ενδιαφέροντα άστρα, καφέ νάνους ή εξωπλανήτες.

Σύμφωνα με το CDC, το αέριο φωσφίνη «έχει την οσμή σκόρδου ή ψαριού σε αποσύνθεση». Το πιο σημαντικό; Μπορεί να αποδειχθεί φονική.

Πού εντοπίζεται η φωσφίνη;

Το αέριο βρίσκεται σε παράνομα εργαστήρια συνθετικών ναρκωτικών, σε βάλτους, εντόσθια ζώων (και ανθρώπων) και σε ορισμένα εντομοκτόνα. Στα γήινα βιολογικά συστήματα, όπως εξηγεί η Σούσα-Σίλβα μιλώντας στο Wired, έχει εντοπιστεί αποκλειστικά κοντά σε αναερόβια ζωή. Τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την παρουσία του γύρω από τον Δία και τον Κρόνο, βαθιά μέσα στις ατμόσφαιρές τους, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και υπάρχει υψηλή πίεση υδρογόνου – στοιχεία που δείχνουν ότι η φωσφίνη δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες. Όμως αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν υφίστανται σε χερσαίους πλανήτες όπως η Γη ή η Αφροδίτη.

Γιατί αποτελεί βιοαποτύπωμα

Από τη στιγμή που ανακάλυψε το «δακτυλικό αποτύπωμα» της φωσφίνης, η Σούσα-Σίλβα ανέπτυξε και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να την εντοπίσει κανείς στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Έπειτα, στράφηκε στην καθιέρωσή του ως βιοαποτύπωμα.

«Καθιερώσαμε ένα τρίπτυχο: Η ζωή θα πρέπει να το παράγει σε πληθώρα. Θα πρέπει να επιβιώνει σε ανιχνεύσιμες ποσότητες στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και να είναι ευδιάκριτο από άλλα μόρια. Και δεν θα πρέπει να μπερδεύει τους επιστήμονες επειδή τείνει να εμφανίζεται εξαιτίας μη βιολογικών αιτιών που είναι δύσκολο να εντοπιστούν», εξηγεί η ίδια για τη μέθοδό τους.

Και πράγματι, η φωσφίνη πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Στη Γη εμφανιζόταν μόνο κοντά σε έμβια όντα. Η δουλειά του συναδέλφου της, Γουίλιαμ Μπέινς, έδειξε ότι οι πλανητικές διαδικασίες, σε χερσαίους πλανήτες και όχι αέριους γίγαντες, δεν μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, ακόμη και σε εκείνους που διακρίνονται από ακραίες συνθήκες.

Οι προσομοιώσεις που δημιούργησαν απέδειξαν ότι το μόριο θα μπορούσε να παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο σε πλανήτες χωρίς οξυγόνο.

Από τη στιγμή που η Γκριβς εντόπισε μόρια φωσφίνης στην επιφάνεια της Αφροδίτης, οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται αδιάκοπα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η παρουσία της να οφείλεται σε άλλους παράγοντες – αλλά και να βεβαιωθούν ότι το σήμα υπάρχει πραγματικά και δεν πρόκειται για λάθος στις μετρήσεις.

Όμως το σήμα έμοιαζε ακριβές, και καμία άλλη διαδικασία δεν μπορούσε να παράγει τις ποσότητες φωσφίνης που εντόπισαν. Το μόνο πράγμα που έμενε να εξηγεί την παρουσία της, ήταν η ύπαρξη ζωής.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι εντόπισαν σημάδια ζωής στον Άρη – μόνο και μόνο για να διαψευστούν.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Καρλ Σάγκαν, «οι απίστευτοι ισχυρισμοί απαιτούν και απίστευτες αποδείξεις».

Στην περίπτωση της Αφροδίτης, του πλανήτη με το εχθρικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει σε διαστημόπλοια να το προσεγγίσουν, είναι πιθανό να επικρατούν συνθήκες που δεν μοιάζουν με εκείνες της Γης, και τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους στα μοντέλα τους. Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να παράγουν τη φωσφίνη.

Για τα επόμενα χρόνια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε σίγουρες απαντήσεις. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει είτε μέσω της αποστολής διαστημόπλοιου, είτε μέσα από περαιτέρω έρευνα και αναλύσεις για άλλα μόρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.

Όπως και να έχει, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό: Ίσως η εξωγήινη ζωή δεν κρύβεται σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αλλά σε μια καυτή κόλαση, γεμάτη τοξικά αέρια.

https://www.in.gr/2020/09/15/tech/telika-yparxei-zoi-stin-afroditi-ti-lene-oi-epistimones-pou-vriskontai-piso-apo-tin-terastia-anakalypsi/

ImgSrc-4-25-600x338.jpg.8152fb67a8c56cd558d7dabca66d174c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρύβει, άραγε, ζωή η Αφροδίτη; - Τι λένε οι επιστήμονες. :cheesy:

O αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν συνήθιζε να λέει ότι οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν εντυπωσιακές αποδείξεις. Το κύριο ερώτημα που δημιουργείται μετά τις ανακοινώσεις επιστημόνων για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη, είναι εάν οι αποδείξεις είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε να ικανοποιείται ο νόμος του Σαγκάν.

Τα στοιχεία είναι απλά: στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης υπάρχει φωσφίνη (ένα άτομο φωσφόρου συνδεδεμένο με τρία άτομα υδρογόνου, PH3), ένα εξαιρετικά σπάνιο μόριο στη φύση, το οποίο στη Γη προέρχεται είτε από τη δραστηριότητα ορισμένων μικροβίων που ζουν χωρίς οξυγόνο ή από βιομηχανικές διαδικασίες.

Κρύβει, άραγε, ζωή η Αφροδίτη; - Τι λένε οι επιστήμονες

Εάν το ίδιο ισχύει και για την Αφροδίτη, η απλή παρουσία φωσφίνης θα ήταν ένας δείκτης μικροβιακής δραστηριότητας στην ατμόσφαιρά της. (Διότι το να υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα στην Αφροδίτη θα ήταν ακόμη πιο απίθανο). Κάποιες αβιοτικές (μη βιολογικές) διεργασίες είναι γνωστό ότι μπορούν να παράγουν φωσφίνη, συμπεριλαμβανομένης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, της αστραπής και της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά όχι στις παρατηρούμενες ποσότητες τώρα. Η απλούστερη υπόθεση είναι ότι υπάρχουν μικρόβια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Η σύγχρονη αστρονομία έχει αποκαλύψει πως οι θερμοκρασίες στην Αφροδίτη αγγίζουν τους 460 βαθμούς Κελσίου, είναι ξερή σαν μια απέραντη έρημος και η ατμόσφαιρά της είναι γεμάτη από θειικό οξύ - όλα αυτά κάνουν τον πλανήτη ένα από τα πιο απίθανα μέρη για να εξελιχθεί η ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε στη Γη. Ομως τα δεδομένα κυριαρχούν: στον δηλητηριώδη αέρα του πλανήτη Αφροδίτη υπάρχει άφθονη φωσφίνη και αυτό πρέπει να εξηγηθεί.

Υπάρχει ζωή

H 34χρονη Κλάρα Σόουζα-Σίλβα εργάζεται στο ΜΙΤ, σε μια από τις ομάδες των ειδικών που έκανε την ανακοίνωση η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό όλων των πιθανών χημικών συστατικών στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που δείχνει την ύπαρξη ζωής. Εχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όπου υπάρχει φωσφίνη υπάρχει ζωή. «Βάσει των γνώσεών μας από τη χημεία, τη φυσική, τη φασματοσκοπία και την Αφροδίτη, η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως εντοπίσαμε φωσφίνη. Και είμαι πεπεισμένη, ότι η πιο πιθανή εξήγηση για τη φωσφίνη, όσο τρελό και εάν ακούγεται, είναι πως υπάρχει ζωή. Θα πρέπει να μελετήσουμε την Αφροδίτη σε βάθος και να βρούμε αποδείξεις. Μέχρι στιγμής έχουμε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανότητες προέλευσης της φωσφίνης και συνεχίζουμε. Εάν βρούμε ότι υπάρχει ζωή εκεί, αλλάζουν τα πάντα. Δεν σημαίνει απλά ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Θα σημαίνει ότι εάν υπάρχει ζωή στη Γη και στην Αφροδίτη, τότε η ζωή στο σύμπαν είναι πιο συνήθης απ' όσο πιστεύουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι ίσως υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες διαφορετικές βιοχημικές μορφές στον γαλαξία και στα ηλιακά συστήματα που είναι κοντά στον δικό μας. Ελπίζω. Εάν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη θα υπάρχει και σε πολλά άλλα μέρη».

Είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή σε έναν πλανήτη με τόσο υψηλή θερμοκρασία; Είναι, απαντά ο Τζόναθαν Λουνίν καθηγητής Φυσικών Επιστημών και πρόεδρος του τμήματος Αστρονομίας του πανεπιστημίου Κορνέλ. «Είναι, εάν σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει στη δροσερή μέση ατμόσφαιρα του πλανήτη, εκεί όπου παρατηρούμε ένα παχύ στρώμα σταγονιδίων θειικού οξέος. Αλλωστε από το 1967 ο Καρλ Σαγκάν είχε γράψει πως μπορεί να υπάρχει ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης - στα στρώματα των νεφών θειικού οξέος, εκεί όπου οι θερμοκρασίες μοιάζουν με αυτές στη Γη και μικρές ποσότητες νερού εμφανίζονται.

Ο Λουνίν, προσθέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Εάν αποδεχθούμε ότι η φωσφίνη παρήχθη βιολογικά, από πού προήλθε η ζωή; Διότι είναι ένα άλλο πράγμα να φανταστούμε τη ζωή να προσαρμόζεται και να επιβιώνει οπορτουνιστικά στα νέφη της Αφροδίτης αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να φανταστούμε ότι η ζωή μπορεί να δημιουργήθηκε εκεί, συμπιεσμένη ανάμεσα στην κόλαση της επιφάνειας και τα παγωμένα άκρα της ανώτερης ατμόσφαιρας του πλανήτη.

https://www.tanea.gr/2020/09/18/science-technology/kryvei-arage-zoi-i-afroditi-ti-lene-oi-epistimones/

1566882431_---1(1).thumb.jpg.fd1715083f435869a314bd66066f8024.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA και Roscosmos «κοιτούν» την Αφροδίτη μετά τον εντοπισμό πιθανών ιχνών ζωής. :cheesy:

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί εντοπισμού πιθανού ίχνους εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη προκάλεσαν αίσθηση- και ο εν λόγω αφιλόξενος μεν, εξαιρετικά ενδιαφέρων δε, πλανήτης, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, τραβώντας πάνω του έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής και μη κοινότητας, με τους επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας να προβαίνουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη.

Σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, επικεφαλής της NASA, σημειώνει πως η Αφροδίτη είναι «μία στάση στην αναζήτησή μας για ζωή», παραθέτοντας μια σειρά από αποστολές που εστιάζουν σε αστροβιολογικούς στόχους: Μεταξύ αυτών είναι η αποστολή του οχήματος Perseverance στον Άρη, καθώς και οι επερχόμενες αποστολές Dragonfly στον Τιτάνα και Europa Clipper στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, εξετάζονται τέσσερις αποστολές για την επιλογή μέχρι και δύο αποστολών Discovery του χρόνου. Μεταξύ αυτών είναι μια αστροβιολογική αποστολή στον Τρίτωνα, φεγγάρι του Ποσειδώνα, και μια γεωλογική αποστολή στην Ιώ, φεγγάρι του Δία. Οι άλλες δύο αποστολές που εξετάζονται είναι για την Αφροδίτη: Μία για την κατανόηση της ατμόσφαιράς της και άλλη μία για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Αφροδίτης. «Οι ΗΠΑ επίσης συνεργάζονται με την Ευρώπη σε άλλη μια προτεινόμενη αποστολή στην Αφροδίτη, ονόματι EnVision, που θα μπορούσε να επιλεγεί για να πάει στον γείτονά μας» τόνισε ο επικεφαλής της NASA.

Από πλευράς του ο επικεφαλής της ρωσικής Roscosmos, Ντίμτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία σκοπεύει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην Αφροδίτη, με τη Μόσχα να σχεδιάζει να στείλει δική της αποστολή εκεί πέρα από τη σχεδιαζόμενη Venera-D, που προορίζεται να γίνει από κοινού με τις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης, οπότε και δεν θα έπρεπε να βρεθούμε πίσω» είπε, σύμφωνα με το RT, αναφερόμενος στη μακρά ιστορία σοβιετικών αποστολών στην Αφροδίτη. «Αποστολές στην Αφροδίτη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης για το 2021-2030».

Η επόμενη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη προορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020- μια κοινή αποστολή ΗΠΑ και Ρωσίας. Παράλληλα η χώρα αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης του πλανήτη, με αποστολή τουλάχιστον τριών ερευνητικών οχημάτων εκεί.

Σημειώνεται πως το 1970 το σοβιετικό Venera 7 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί «μαλακά» σε άλλο πλανήτη, φτάνοντας στην επιφάνεια της Αφροδίτης, και να μεταδώσει δεδομένα πίσω στη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1636770/nasa-kai-roscosmos-koitoun-tin-afroditi-meta-ton-entopismo-pithanon-ixnon-zois

planitis-afroditi.jpg.e7718d42fd625906c11247ab174e46b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ρωσική διαστημική υπηρεσία διεκδικεί την Αφροδίτη - «Είναι δικός μας πλανήτης» :cheesy:

Oι Ρώσοι διεκδικούν τον πλανήτη Αφροδίτη κατ' αποκλειστικότητα λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύθηκαν ίχνη φωσφίνης στην ατμόσφαιρα του.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, διευθυντής του οργανισμού Roscosmos δήλωσε ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη διαστημική δύναμη η οποία εξερεύνησε την Αφροδίτη. Αυτό συνέβη πριν από 45 χρόνια, το 1975, όταν το διαστημόπλοιο Venera 9 κατάφερε να συλλέξει πολύ σημαντικά δεδομένα, όπως πχ ότι στην επιφάνεια του πλανήτη επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των 450 βαθμών Κελσίου.

«Η χώρα μας» είπε με έμφαση ο Ρογκόζιν, «υπήρξε η πρώτη και η μόνη που προσεδάφισε επιτυχώς διαστημόπλοιο στην Αφροδίτη. Μαζέψαμε πληροφορίες -αλλά εκεί πάνω είναι σωστή κόλαση. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης» κατέληξε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της να κατακτήσει, ή, έστω, να εξερευνήσει περαιτέρω την Αφροδίτη. Αφ' ενός θα συμμετέχει σε κοινό πρόγραμμα με τη NASA και την αποστολή με κωδικό «Venera-D Project», αφ' ετέρου όμως οι Ρώσοι θα κινηθούν και ανεξάρτητα, βάσει των δικών τους σχεδίων για την Αφροδίτη.

Οι επιστήμονες στο κέντρο Roscosmos θεωρούν ότι στον συγκεκριμένο πλανήτη έχει συμβεί μια μείζων οικολογική και κλιματική καταστροφή, εξαιτίας της οποίας διαμορφώθηκαν οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατούν σήμερα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στους Ρώσους, μετά από την ανακοίνωση για τη φωσφίνη από διεθνή επιστημονική ομάδα με βάση το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία, στο ζήτημα παρενέβη ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ, κάτι αντίστοιχο με τον Ελον Μασκ σε ρωσική εκδοχή. Ο Μίλνερ προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας που περιβάλλει την Αφροδίτη, αναζητώντας «ίχνη πρωτόγονων μορφών ζωής» στα όξινα νέφη πάνω από τον πλανήτη.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/915962_i-rosiki-diastimiki-ypiresia-diekdikei-tin-afroditi-einai-dikos-mas

planitis-afroditi.jpg.3447bc2bc15f80726b6191f755f7db73.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιδιωτική αποστολή στην Αφροδίτη το 2023 σχεδιάζει η Rocket Lab. :cheesy:

Αυτές τις ημέρες η Αφροδίτη βρίσκεται στο επίκεντρο της τεχνολογικής/ επιστημονικής επικαιρότητας, ύστερα από την ανακοίνωση περί εντοπισμού φωσφίνης στην ατμόσφαιρά της, που θεωρείται πιθανή ένδειξη ύπαρξης ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής της NASA και της Roscosmos μίλησαν τις τελευταίες ημέρες για τα σχέδια των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας για τον πλανήτη- ωστόσο φαίνεται ότι στην «κούρσα» για τον αφιλόξενο (έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «κόλαση», λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της τεράστιας ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνειά της) πλανήτη θα εισέλθουν και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab, Πίτερ Μπεκ, μιλώντας στο New Atlas και στο BBC News, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του εστιάζει στην Αφροδίτη, σχεδιάζοντας μια ιδιωτική αποστολή εκεί το 2023 (παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο η SpaceX του Έλον Μασκ εστιάζει στον Άρη).

Η Rocket Lab κατάφερε να φτάσει σε τροχιά για πρώτη φορά στις αρχές του 2018, και ο πύραυλος Electron της – που εκτοξεύεται από τη Νέα Ζηλανδία- έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση δορυφόρων για τη NASA, τη DARPA και την αμερικανική πολεμική αεροπορία, ενώ πρόσφατα άρχισαν δοκιμές μεθόδων ανάκτησης με σκοπό την ανακύκλωση του πρώτου ορόφου του πυραύλου. Η εταιρεία ανέκαμψε γρήγορα μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση τον Ιούλιο, επιστρέφοντας σε κανονική λειτουργία τον Αύγουστο, και νωρίτερα μέσα στον μήνα εκτόξευσε για πρώτη φορά δικό της δορυφόρο: Ο Photon είναι σχεδιασμένος για υποστήριξη τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης σε μικρότερους δορυφόρους, ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκάφος για διαπλανητικές αποστολές. Πρόσφατα η Rocket Lab κέρδισε συμβόλαιο για υπηρεσίες εκτόξευσης στο πλαίσιο της αποστολής CAPSTONE της NASA στη Σελήνη, με το Photon να χρησιμοποιείται για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ένας μικρός δορυφόρος CubeSat.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, η εταιρεία σχεδίαζε μια εξερευνητική αποστολή στην Αφροδίτη, όπως είπε στο New Atlas ο Μπεκ: «Πάντα με συνάρπαζε τρομερά η Αφροδίτη. Περνούσα πολύ χρόνο ως παιδί κοιτώντας την με τηλεσκόπιο και πάντα την έβρισκα συναρπαστική επειδή είναι πραγματικά, από πολλές απόψεις, ένας από τους κοντινότερους στη Γη πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι στο ίδιο μέγεθος και έχει μια πολύ μεγάλη ατμόσφαιρα. Όχι πολύ καιρό πριν, σε γαλαξιακή κλίμακα, η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ περισσότερο στη Γη από ό,τι τώρα. Η Αφροδίτη είναι κατά κάποιον τρόπο η αδελφή της Γης που πήγε στραβά. Είναι “αδελφή” της Γης, αλλά σε αυτήν η κλιματική αλλαγή έχει εντελώς εκτροχιαστεί...υπάρχουν τρία μέρη στο ηλιακό μας σύστημα όπου είναι αποδεκτό πως τα περιβάλλοντα είναι τέτοια που, θα μπορούσαν, τουλάχιστον εν δυνάμει, να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής. Και τα σύννεφα της Αφροδίτης εδώ και καιρό θεωρούνταν πως ήταν ένα από αυτά...όταν κερδίσαμε το συμβόλαιο της NASA για να πάμε στη Σελήνη, έναν χρόνο πριν, αντί να φτιάξουμε απλά ένα διαστημόπλοιο ικανό να φτάσει στη Σελήνη, είπα στην ομάδα “ας φτιάξουμε ένα που μπορεί να πάει και στην Αφροδίτη μια και αρχίζουμε. Επειδή αν φτάσουμε στη Σελήνη, δεν θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσουμε στην Αφροδίτη. Οπότε δουλεύουμε στη δική μας ιδιωτική αποστολή στην Αφροδίτη εδώ και καιρό, και είναι θαυμάσιο που υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πλανήτη».

Όπως είπε, σκοπός είναι η δημιουργία μιας οικονομικής πλατφόρμας που θα μπορεί να ταξιδέψει με χαμηλό κόστος γρήγορα σε άλλους πλανήτες για να τους εξερευνήσει. Μιλώντας για το Photon, ανέφερε ότι «η πλατφόρμα που φτιάξαμε εδώ για να πάμε τη NASA στη Σελήνη, και μετά τη δική μας αποστολή, και άλλες αποστολές μετά από αυτό, και άλλες αποστολές αργότερα, είναι μια πλατφόρμα πραγματικά χαμηλού κόστους, πραγματικά γρήγορη και πραγματικά ικανή...ο πρώτος μας δορυφόρος Photon εκτοξεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες με πύραυλο Electron, και το Photon Lunar, που είναι βασικά το ίδιο διαστημόπλοιο με το διαστημόπλοιο για την Αφροδίτη, εκτοξεύεται στις αρχές του επόμενου χρόνου για να πάει στη Σελήνη για λογαριασμό της NASA. Και μετά, το 2023 είναι το βέλτιστο παράθυρο για να καταφθάσουμε στην Αφροδίτη σε μικρό χρονικό πλαίσιο».

Ο ίδιος παραδέχεται πως οι τεχνικές προκλήσεις για μια τέτοια αποστολή είναι πολλές και ο ίδιος είναι πρόθυμος να χρηματοδοτήσει μια αποστολή στην Αφροδίτη, «μα σίγουρα ελπίζουμε να πείσουμε και άλλους να πραγματοποιήσουν μια ολόκληρη εκστρατεία αποστολών».

Σε άλλη συνέντευξή του στο BBC News είπε ότι το σχέδιό του είναι η ρίψη ενός εξερευνητικού ατμοσφαιρικού σκάφους στην Αφροδίτη, το οποίο κατά την κάθοδό του θα μεταδίδει στο Photon στοιχεία από τις παρατηρήσεις στα σύννεφα του πλανήτη. Όπως είπε, η δουλειά που γίνεται έχει να κάνει με ένα φορτίο 37 κιλών. «Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά 37 κιλά μπορούν να σου παρέχουν πολύ εξοπλισμό, ειδικά αν είσαι πλέον πολύ στοχευμένος ως προς το τι ψάχνεις και τι προσπαθείς να μετρήσεις» είπε στο BBC News. «Είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να κινηθούν γρήγορα, αλλά μια διαστημική αποστολή μπορεί. Μπορούμε να πάμε εκεί με λίγα χρήματα, και μπορούμε να πάμε εκεί πολλές φορές» σημείωσε σχετικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1637669/idiotiki-apostoli-stin-afroditi-to-2023-sxediazei-i-rocket-lab

planitis-afroditi.jpg.7192b7ed8cd47680ea7a71c82dbd52e5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Μοναδικές στιγμές: Η NASA παρουσίασε τη στιγμή της έκρηξης ενός ηφαιστείου στην Αφροδίτη! :cheesy:

Η NASA έδωσε στο «φως» της δημοσιότητας καλλιτεχνικές απεικονίσεις της έκρηξης ενός ηφαιστείου στην Αφροδίτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ηφαίστεια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τυχόν ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

«Θα μπορούσαν να σπρώξουν χημικές ουσίες στην ψυχρότερη ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου πεινασμένα μικρόβια θα μπορούσαν να αιωρούνται» σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

Κι ενώ η πιθανότητα των μικροβίων στον πλανήτη Αφροδίτη στην ατμόσφαιρα «είναι στα σίγουρα συναρπαστική» παραμένει προς το παρόν άκρως αμφιλεγόμενη, παραδέχεται η NASA.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/930024_i-nasa-paroysiase-ti-stigmi-ekrixis-enos-ifaisteioy-stin-afroditi-vinteo

Ell7YcJWoAEbf1z.jpg.10d0b7e9d8d072e46a4aeae92e957e8f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

55η επέτειος από την έναρξη του Διαπλανητικού Σταθμού Venera-3 :cheesy:

Στις 16 Νοεμβρίου 1965, κυκλοφόρησε ένα όχημα εκτόξευσης Molniya-M τεσσάρων σταδίων με έναν αυτοματοποιημένο διαπλανητικό σταθμό (AMS) Venera-3 από το κοσμοδρόμιο Baikonur προς την Αφροδίτη. Το "Venus-3" έγινε το πρώτο τεχνητό αντικείμενο στην ιστορία που έφτασε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

Το AMS "Venera-2" και "Venera-3" ήταν τα τελευταία μηχανήματα πτήσης από μια σειρά ενοποιημένου διαστημικού σκάφους 3MV, που αναπτύχθηκε το 1962-1964 στο OKB-1 (σήμερα RSC Energia με το όνομά του από τον SP Korolev) για έρευνα βαθύ διάστημα. Οι πρώτοι σταθμοί 3MV χρησιμοποιήθηκαν για τεχνολογικές δοκιμές αποστολών του Άρη. Στις αρχές του 1965, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, Mstislav Keldysh, πρότεινε τη χρήση του επόμενου αστρονομικού παραθύρου για να στείλει μια ομάδα οχημάτων WW3 στο Morning Star. Το Venus-2, που ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου 1965, είχε σκοπό να μελετήσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη από μια τροχιά flyby και το Venera-3 έπρεπε να κάνει μια μαλακή προσγείωση στην επιφάνειά του για να μετρήσει άμεσα την πίεση, τη θερμοκρασία και άλλες φυσικές παραμέτρους με μια συνοδευτική αναζήτηση σημάδια ζωής.

Μετά την εκτόξευση, και οι δύο Venus πέρασαν με επιτυχία στη διαδρομή της Αφροδίτης και άρχισαν να εκτελούν το πρόγραμμα πτήσης χάρη στην εκτόξευση υψηλής ακρίβειας χρησιμοποιώντας το ανώτερο στάδιο L, που επίσης δημιουργήθηκε από τους σχεδιαστές του OKB-1. Ωστόσο, με την προσέγγιση στον Ήλιο, βρέθηκε μια αυξανόμενη υπερθέρμανση των υπό πίεση διαμερισμάτων του εξοπλισμού AMS επί του σκάφους ως αποτέλεσμα της ανώμαλης λειτουργίας του συστήματος θερμορύθμισης. Η παραβίαση της θερμικής ισορροπίας αποδείχθηκε κρίσιμη και κατά την προσέγγιση της Αφροδίτης τον Φεβρουάριο του 1966, η επικοινωνία με τους σταθμούς σταμάτησε. Σύμφωνα με τους βαλλιστικούς υπολογισμούς, την 1η Μαρτίου 1966, το διαστημικό σκάφος Venera-3 μπήκε αυτόματα στην ατμόσφαιρα της Βενετίας, και το όχημα καταγωγής του παρέδωσε ένα λάμπα με το έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε μια μεταλλική σφαίρα της Γης στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η αποστολή Venera-3 ολοκλήρωσε την ιστορία των διαπλανητικών έργων μεγάλης απόστασης του OKB-1. Οι σταθμοί του Βασιλιά "Λούνα", "Άρης" και "Αφροδίτη" άνοιξαν το δρόμο για τις συσκευές των επόμενων γενεών, παραμένοντας ένα σύμβολο των εξαιρετικών επιτευγμάτων της ρωσικής επιστήμης και τεχνολογίας στο αρχικό στάδιο της εξερεύνησης του διαστήματος.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2020/news_11-16.html

photo_11-16-00.thumb.jpg.4dc3d7aab36e7e711c4b7667d0fb031f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σβήνουν οι ελπίδες για ανακάλυψη ζωής στην Αφροδίτη. :cheesy:

Οενθουσιασμός κοπάζει: η διεθνής ερευνητική ομάδα που έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο με τον ισχυρισμό ότι η Αφροδίτη ίσως φιλοξενεί ιπτάμενα μικρόβια αναθεωρεί τώρα τα ευρήματά της.

Η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy εντόπιζε στην ατμόσφαιρα του αφιλόξενου πλανήτη ίχνη φωφινίου, μιας τοξικής ένωσης που παράγεται στη Γη σχεδόν αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς.

Η ανακάλυψη δημιούργησε υποψίες ότι ολόκληρες βιόσφαιρες μικροβίων μπορεί να ζουν στα σύννεφα της Αφροδίτης, μακριά από την αφιλόξενη επιφάνεια που βράζει στους 400 βαθμούς Κελσίου και δέχεται βροχές θειικού οξέος.

Ο ισχυρισμός για την παρουσία φωσφινίου αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, και τουλάχιστον τέσσερις μελέτες που εξέτασαν το θέμα απέτυχαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

Η διεθνής ομάδα που υπέγραφε τη δημοσίευση στο Nature Astronomy είχε βασιστεί σε δεδομένα του ραδιοτηλεσκοπίου Alma στη Χιλή. Όμως στις 16 Νοεμβρίου οι διαχειριστές του ALMA ανακοίνωσαν ότι τα δεδομένα είχαν επηρεαστεί από ένα σφάλμα στο καλιμπράρισμα του τηλεσκοπίου.

Οι ερευνητές αναγκάστηκαν έτσι να επαναλάβουν την ανάλυση και έσπευσαν να δημοσιεύσουν τα αναθεωρημένα αποτελέσματα το ίδιο βράδυ στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.org.

https://arxiv.org/abs/2011.08176

«Δουλεύαμε σαν τρελοί» είπε η Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία, επικεφαλής της ομάδας, μιλώντας σε συνεδρίαση του Venus Exploration Analysis Group, ενός φόρουμ της NASA για την Αφροδίτη.

Η νέα ανάλυση δείχνει ότι το φωσφίνιο υπάρχει μεν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ωστόσο η μέση συγκέντρωσή του είναι μόλις 1 μέρος ανά δισεκατομμύριο, επτά φορές χαμηλότερη από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σε αντίθεση με την αρχική δημοσίευση, οι ερευνητές δεν κάνουν λόγο για ανακάλυψη φωσφινίου, αλλά για ανίχνευση της ουσίας με βάση προκαταρκτικά ευρήματα που χρήζουν επιβεβαίωσης.

Ακόμα και η αναθεωρημένη μελέτη όμως πιθανότατα δεν θα πείσει όλη την επιστημονική κοινότητα: ανεξάρτητη έρευνα που έχει υποβληθεί στο Nature Astronomy εκτιμά ότι το επίμαχο σήμα ίσως δεν προέρχεται από το φωσφίνιο αλλά από το διοξείδιο του θείου, μια ένωση που αφθονεί στα σύννεφα της Αφροδίτης. Η φασματική υπογραφή των δύο αυτών ενώσεων παρουσιάζει επικάλυψη και μπορεί να οδήγησε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Οριστική απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν μελλοντικές παρατηρήσεις με το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA. Ακόμα, ο Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας προγραμματίζει να εκτοξεύσει αποστολή στην Αφροδίτη το 2025, και το σκάφος θα μπορούσε να εξοπλιστεί με όργανα που μπορούν να ανιχνεύσουν φωσφίνιο.

Μέχρι τότε, το μυστήριο παραμένει.

https://www.tanea.gr/2020/11/18/science-technology/svinoun-oi-elpides-gia-anakalypsi-zois-stin-afroditi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Αφροδίτη : Διαμάχη των επιστημόνων για το σενάριο ύπαρξης ζωής στον καυτό πλανήτη. :cheesy:

Το φθινόπωρο που μας πέρασε, μια ομάδα αστρονόμων προέβη σε έναν απίστευτο ισχυρισμό. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι έχουν ανακαλύψει σημαντικά στοιχεία που κατατείνουν στην ύπαρξη ζωής στα νέφη που τριγυρίζουν την Αφροδίτη.

Αν κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια, θα ήταν καταπληκτικό. Θα ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι, μετά από αιώνες αναζήτησης και ενατένισης των ουρανών, θα ανακάλυπταν ζωή στο διάστημα.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τη Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Cardiff στην Ουαλία, δεν μπορούσαν να δουν τους μικροσκοπικούς… Αφροδιτιανούς με τα τηλεσκόπιά τους. Όμως σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει ένα μόριο που λέγεται φωσφίνη, και τόνισαν ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος ύπαρξής του πέρα από το να αποτελεί υποπροϊόν των λυμάτων κάποιων μικροβίων.

Πέντε μήνες αργότερα, μετά από απροσδόκητες ανατροπές και εμμένουσες αμφιβολίες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τη σημασία αυτών των δεδομένων. Ίσως αυτό οδηγήσει στην αναγέννηση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για την Αφροδίτη, την οποία ανθρωπότητα αγνοούσε επί δεκαετίες. Θα μπορούσε να παραπέμπει σε ηφαιστειότητα και νέους γεωλογικούς γρίφους.

Θα μπορούσε να πρόκειται πράγματι για ένδειξη ζωής. Ή θα μπορούσε να μην σημαίνει και τίποτα απολύτως.

Η Γκριβς και οι συνάδελφοί της δηλώνουν σίγουροι για τα ευρήματά τους, ακόμη και αφού μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις ποσότητες φωσφίνης που εκτιμούν ότι υπάρχουν στα νέφη της Αφροδίτης.

Εξακολουθούν, όμως, να αμφιβάλλουν για έναν σωρό άλλα πράγματα.

Στον ευρύτερο κύκλο των αστρονόμων, πολλοί είναι εκείνοι που δυσπιστούν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το σήμα δεν είναι παρά «θόρυβος» ή ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ύπαρξη διοξειδίου του θείου, ενός χημικού που είναι γνωστό ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Για εκείνους, προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει στ’ αλήθεια φωσφίνη – πόσο μάλλον μικρόβια που την παράγουν.

«Ό, τι κι αν είναι, θα είναι αμυδρό», υποστηρίζει στους Times της Νέας Υόρκης ο Ίγκνας Σνέλεν, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία. Αν πράγματι το σήμα είναι αμυδρό, συνεχίζει, «δεν είναι ξεκάθαρο και αν είναι πραγματικό. Αλλά και να είναι πραγματικό, δεν είναι σίγουρο αν είναι ή όχι φωσφίνη».

Η διαφωνία αυτή θα μπορούσε να παραμείνει άλυτη επί χρόνια, όπως και οι παλιότεροι ισχυρισμοί για τη ζωή στον Άρη που έχουν πια διαψευσθεί.

«Όταν η παρατήρηση αυτή δημοσιεύθηκε, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα», δηλώνει στους Times η Μάρθα Σ. Γκίλμορ, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Μίντλταουν του Κονέκτικατ. Η Γκίλμορ είναι η κύρια ερευνήτρια σε μελέτη που προτάθηκε στη NASA για μια φιλόδοξη ρομποτική αποστολή στην Αφροδίτη που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πτήση διαστημόπλοιου εντός των νεφών της για 60 ημέρες.

«Νομίζω ότι είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει στους Times, «όμως προσωπικά δεν νιώθω ότι είναι ακόμη η στιγμή να απορρίψουμε πλήρως αυτή την παρατήρηση».

Στην εποχή μας, η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ένα μέρος που θυμίζει κόλαση, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 425 βαθμούς Κελσίου. Όμως στα εκατομμύρια χρόνια ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος, δεν αποκλείεται να υπήρξε εποχή στην οποία να θύμιζε πολύ περισσότερο τον δικό μας πλανήτη, έχοντας ωκεανούς και εύκρατο κλίμα. Στην ίδια εποχή, ο παγωμένος και ξηρός Άρης του σήμερα, φαίνεται πως επίσης διέθετε νερό.

«Είναι πιθανό πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, τόσο η Αφροδίτη, όσο και ο Άρης και η Γη να ήταν σε θέση να φιλοξενήσουν ζωή», υποστηρίζει ο Ντέρκ Σούλτσερ Μάκουχ, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Και τώρα γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας εξακολουθεί να διαθέτει μια βιώσιμη βιόσφαιρα που ακμάζει. Όμως στην Αφροδίτη κάνει υπερβολικά πολλή ζέστη. Στον Άρη υπερβολικά πολύ κρύο».

Όμως η ζωή, από τη στιγμή που εμφανίζεται, μοιάζει να αρπάζεται από τον κόσμο με όποιο τρόπο μπορεί, κατορθώνοντας να επιβιώσει στα πιο απίθανα περιβάλλοντα. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν είδη μικροβιακής ζωής που αντέχουν», εξηγεί ο Σούλτσε Μάκουχ.

Όσον αφορά τον Άρη, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να φιλοξενεί ακόμη ζωή στο υπέδαφός του, μέσα στα βράχια. Όμως η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι υπερβολικά ζεστή για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Σούλτσε Μάκουχ που πριν από δύο δεκαετίες εξέτασε ενδελεχώς κάθε σημείο του πλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Αντ’ αυτού, η ζωή της Αφροδίτης θα αναγκαζόταν να κινηθεί προς τα πάνω. Προς τα σύννεφα. Τριάντα μίλια πάνω από την επιφάνειά της, η θερμοκρασία κυμαίνεται μόλις στους 29 βαθμούς Κελσίου. Τα μικρόβια σε αυτό το τμήμα της ατμόσφαιρας θα μπορούσαν να επιβιώσουν για πολλούς μήνες. Αρκετό διάστημα για να αναπαραχθούν και να αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς.

Όμως και τα νέφη του πλανήτη δεν είναι κανένας παράδεισος. Είναι γεμάτα με σταγονίδια διοξειδίου του θείου, ενώ τα χτυπά αλύπητα η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου. Και είναι ξηρά, μόνο με μερικές σταγόνες νερού, ενός συστατικού αναγκαίου για τη ζωή, τουλάχιστον στις μορφές της που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Κι όμως, αν τα μικρόβια της Αφροδίτης αναγκάζονταν να επιβιώσουν μέσα τους, υπάρχει περίπτωση να κατάφερναν να εξελιχθούν με τρόπο που θα το επέτρεπε.

Η φωσφίνη είναι ένα απλό μόριο. Μια πυραμίδα τριών ατόμων υδρογόνου που συνδέονται με ένα άτομο φωσφόρου. Όμως απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας προκειμένου αυτά τα άτομα να ενωθούν και συγκεκριμένες συνθήκες για να πραγματοποιηθεί η χημική αντίδραση, οι οποίες δεν φαίνονται να υπάρχουν στον αφιλόξενο αυτό πλανήτη.

Η φωσφίνη θα μπορούσε να παράγεται και από τη ζέστη και τις απίστευτες πιέσεις του εσωτερικού της Αφροδίτης. Ακόμη και οι χαμηλότερες ποσότητες των τελευταίων εκτιμήσεων της Γκριβς, όμως, θα ήταν παράξενο να προκύπτουν από ηφαιστειακές εκρήξεις τόσο έντονες ώστε να στέλνουν τα μόρια αυτά στην περιοχή όπου τα εντόπισε η Γκριβς: Στα νέφη που βρίσκονται 30 μίλια πάνω από την επιφάνειά της.

Στη γη, η φωσφίνη δημιουργείται από αναερόβια μικρόβια. Βρίσκεται στα εντόσθιά μας, στις απεκκρίσεις των πιγκουίνων και σε κάποια σκουλήκια της θάλασσας.

Αρκετοί επιστήμονες παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στα δεδομένα που συγκέντρωσε η Γκριβς και η ομάδα της, υποστηρίζοντας ότι το σήμα κυμάτων φωτός που εντόπισαν θα μπορούσε να είναι λανθασμένο, καθώς δεν απείχε πολύ από άλλες ανωμαλίες στις μετρήσεις.

Δείτε αναλυτικά πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Γκριβς.

Άλλοι επιστήμονες σημειώνουν ότι ακόμη και αν υπήρξε σήμα, αυτό είναι πιθανότερο να προερχόταν από το διοξείδιο του θείου, που απορροφά το φως σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος.

Όμως η Γκρίβς είναι σίγουρη για τις μεθόδους και τον έλεγχο των δεδομένων της.

Καθώς η διαμάχη συνεχιζόταν, μια ανατροπή ήρθε να τους εκπλήξει τον Οκτώβριο. Το παρατηρητήριο ALMA είχε παραχωρήσει λάθος σταθμισμένα δεδομένα στην Γκριβς. Επί εβδομάδες η ομάδα της περίμενε με αγωνία.

Όταν όμως τα στοιχεία έγιναν και πάλι διαθέσιμα τον Νοέμβριο, ο «θόρυβος» μειώθηκε –το ίδιο όμως και η φωσφίνη, και μάλιστα σημαντικά. Πλέον βρισκόταν περίπου ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο ή το πολύ 5 μέρη ανά δισεκατομμύριο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γκριβς δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. Μπορεί η νέα «γραμμή» της φωσφίνης να ήταν λιγότερο έντονη, όμως ήταν πιο ξεκάθαρη.

Όμως άλλοι επιστήμονες δεν μπορούν καν να διακρίνουν τη φωσφίνη. «Υποστηρίζουν ότι τη βλέπουν και εμείς λέμε ότι δεν τη βλέπουμε», εξηγεί στους Times ο Μπράιαν Μπάτλερ, αστρονόμος στον Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας στο Σορόκο του Νιου Μέξικο. «Καθαρά από την οπτική του επιστήμονα δεδομένων, κανείς δεν τους υποστηρίζει γιατί κανείς δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει τα αποτελέσματά τους».

Άρθρο ομάδας αστρονόμων με επικεφαλής την Βικτόρια Σ. Μέντοουζ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ένα πιο λεπτομερές μοντέλο της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 δείχνει ότι η φωσφίνη στο επίπεδο των νεφών δεν θα μπορούσε να είναι ανιχνεύσιμη από τη γη. η ομάδα διαπίστωσε ότι η φωσφίνη θα έπρεπε να βρίσκεται 15 μίλια ψηλότερα προκειμένου να μπορεί να απορροφήσει το ηλιακό φως. Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal Letters.

«Αυτό που δείχνουμε είναι ότι τα αέρια από πάνω ουσιαστικά δεν κρυώνουν αρκετά ώστε να μπορούν να απορροφήσουν μέχρι τα 75 ή 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη», εξηγεί η Μέντοουζ. «Δηλαδή πιο ψηλά από το επίπεδο των νεφών».

Κι άλλοι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν ενδείξεις φωσφίνης σε παρελθοντικές μελέτες. Μια εξέλιξη που μοιάζει παράξενη με την πρώτη ματιά, είναι ότι ορισμένες εξ αυτών περιλαμβάνουν πράγματι ενδείξεις φωσφίνης, ενώ άλλες όχι.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πλανητικό φαινόμενο μπερδεύει με τέτοιους τρόπους τους επιστήμονες. Αντίστοιχα ήταν, για παράδειγμα, τα ευρήματα μεθανίου στον Άρη. Πριν από περίπου μια δεκαετία, τηλεσκόπια από τη γη, αλλά και ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά διαπίστωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου αερίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με την ύπαρξη ζωής και σε άλλες όχι, στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όμως οι ενδείξεις ήταν αμυδρές και πιο λεπτομερής έλεγχος, του 2012, δεν κατάφερε να ανιχνεύσει απολύτως τίποτα.

Όμως το Curiosity κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο, το οποίο μάλιστα ήταν ανιχνεύσιμο επί ολόκληρες εβδομάδες πριν εξαφανιστεί. Και αργότερα εντόπισε μια ακόμη ισχυρότερη έκλυση του αερίου.

Ακόμη η ύπαρξή του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν έχει εξηγηθεί και σε περίπτωση που η φωσφίνη της Αφροδίτης αποδειχθεί εξίσου πρόσκαιρη, ενδέχεται να αποτελέσει έναν ακόμη μακροχρόνιο γρίφο.

Για να λύσουν το δεύτερο μυστήριο, οι αστρονόμοι ετοίμαζαν περαιτέρω έρευνες στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, οι οποίες όμως έχουν μέχρι στιγμής διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο δύο μεγάλων και αρκετών μικρότερων αποστολών στην Αφροδίτη, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και μία τουλάχιστον ιδιωτική εταιρεία.

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω έρευνες», δήλωσε ο Μπάτλερ στους Times. «Δεν υπάρχει τρόπος να πεις ότι σίγουρα υπάρχει φωσφίνη στην Αφροδίτη, όμως είναι εξαιρετικά δελεαστικό πεδίο έρευνας».

Και όπως τονίζει, «δεν θα στοιχημάτιζα την περιουσία μου ότι δεν υπάρχει».

https://www.in.gr/2021/02/10/b-science/space/afroditi-diamaxi-ton-epistimonon-gia-senario-yparksis-zois-ston-kayto-planiti/

2020-09-14T150056Z_450490446_RC2FYI9GBD1S_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-VENUS-1024x576.thumb.jpg.9f93a19bc8fc94d4b4b0b5a77b74907f.jpg

VENUS5-superJumbo.thumb.jpg.f595b77548a01b6a3730049fbafde165.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

60η επέτειος από την έναρξη του Διαπλανητικού Σταθμού Venera-1 :cheesy:

Στις 12 Φεβρουαρίου 1961, κυκλοφόρησε το όχημα εκτόξευσης Molniya τεσσάρων σταδίων με τον αυτόματο διαπλανητικό σταθμό Venera-1 (AMS) από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Έγινε το πρώτο τεχνητό αντικείμενο στην ιστορία που στάλθηκε από τη Γη σε έναν άλλο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα.

Η ανάπτυξη των πρώτων διαπλανητικών επιστημονικών ερευνητικών οχημάτων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Chief Designer της OKB-1 S.P. Korolev και ακαδημαϊκός M.V. Keldysh πίσω στα μέσα του 1958. Για να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, επιστήμονες από το Μαθηματικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ θεωρητικά τεκμηρίωσαν τον πλησιέστερο χρόνο και τα πιθανά σχήματα πτήσης στον Άρη και την Αφροδίτη. Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί σχεδιασμού του OKB-1 (τώρα RSC Energia) άρχισαν να δημιουργούν ένα όχημα εκτόξευσης τεσσάρων σταδίων ικανό να παρέχει το απαιτούμενο ωφέλιμο φορτίο σε συγκεκριμένες τροχιές. Ο ισχυρός νέος πύραυλος 8K78 Molniya εξοπλισμένος με το ανώτερο στάδιο L αναπτύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-7.

Το ενοποιημένο διαστημικό σκάφος της σειράς 1VA με αρχική μάζα 643,5 κιλών κατασκευάστηκε με βάση τους πρώτους σταθμούς 1Μ του Άρη, οι οποίοι είχαν μια κακή εκκίνηση στα τέλη του 1960. Είχαν εξοπλιστεί με ένα σύνολο ερευνητικού εξοπλισμού και προορίζονταν κυρίως για τη δοκιμή των μεθόδων εκτόξευσης διαστημικών αντικειμένων σε μια διαπλανητική διαδρομή με την ανάπτυξη ραδιοεπικοινωνιών και τηλεχειριστηρίου εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας. Και σε περίπτωση απευθείας άφιξης στον πλανήτη Αφροδίτη, και οι δύο σταθμοί έφεραν κάψουλα κατάβασης με σύμβολα σοβιετικής πολιτείας. Επιπλέον, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ένα επίγειο αυτοματοποιημένο ραδιο-τεχνικό συγκρότημα για τον έλεγχο του AMS, τη μέτρηση της τροχιάς της πτήσης τους και την παροχή επικοινωνίας σε απόσταση έως και 100 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Οι διαχειριστές του προγράμματος χρησιμοποίησαν το αστρονομικό παράθυρο του Φεβρουαρίου 1961 για να ξεκινήσουν το AMC 1BA. Το 1VA No. 1 κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά λόγω προβλημάτων με την ενεργοποίηση του μπλοκ L, παρέμεινε σε τροχιά χαμηλής γης. Το δεύτερο AMS πήγε στον προορισμό του στις 12 Φεβρουαρίου 1961 και ονομάστηκε Venera-1. Δημιουργήθηκε μια ασταθής ραδιοεπικοινωνία με τη συσκευή, η οποία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου σε απόσταση 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη χάθηκε εντελώς λόγω διακοπής της τροφοδοσίας του οχήματος ως αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος ηλιακού προσανατολισμού. Περαιτέρω προσπάθειες για την αποκατάσταση της επαφής με το ραδιο τηλεσκόπιο 76 μέτρων του Βρετανικού Παρατηρητηρίου Jodrell Bank ήταν επίσης ανεπιτυχείς. Σύμφωνα με τους βαλλιστικούς υπολογισμούς, μέχρι τις 20 Μαΐου 1961, το Venera-1 AMS πέταξε σε απόσταση περίπου 100 χιλιάδων χιλιομέτρων πέρα ​​από την Αφροδίτη και μπήκε σε μια ηλιοκεντρική τροχιά.

Η αποστολή Venera-1 είχε μεγάλη πρακτική σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας. Με τη βοήθειά του, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η αμφίδρομη επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας μέσω παραβολικής κεραίας, δοκιμάστηκε η τεχνολογία του τριαξονικού προσανατολισμού της συσκευής στον Ήλιο και τα αστέρια, καθώς και μοναδικά δεδομένα εκείνης της περιόδου ελήφθησαν από μετρήσεις του ηλιακού ανέμου, της κοσμικής ακτινοβολίας και των μετεωρικών συνθηκών στον διαπλανητικό χώρο.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_02-12_1.html

photo_02-12-000.thumb.jpg.632286b8fb629bfd4b30cd498ff2d14c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι επιστήμονες τράβηξαν την «κουρτίνα» της Αφροδίτης. :cheesy:

Όταν η Γη αποτελούσε ακόμη «πεδίο βολής» των αστεροειδών και κομητών του ηλιακού μας συστήματος που την βομβάρδιζαν ασταμάτητα η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με μεγάλους ωκεανούς, ήπιες κλιματικές συνθήκες και περιοχές παρόμοιες με τις τροπικές περιοχές της Γης.

Πριν από περίπου τρία δισ. έτη η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ με την σημερινή Γη και είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με ορισμένες μελέτες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής εκεί που θα ήταν και οι πρώτες στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο η Αφροδίτη μετατράπηκε στον κολασμένο τοξικό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα αλλά παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες την χαρακτηρίζουν «δίδυμη αδελφή» της Γης ή κατά άλλους «κολασμένη δίδυμη αδελφή» της Γης αφού η θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξεπερνάει τους 470 βαθμούς Κελσίου.

Για πολλά χρόνια η Αφροδίτη παρέμενε εκτός των διαστημικών αποστολών και παρατηρήσεων αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε και υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Σχεδιάζονται μάλιστα νέες αποστολές εκεί ενώ έχει προταθεί η δημιουργία κάποιων μόνιμων εναέριων ερευνητικών σταθμών πάνω ή ακόμη και μέσα στην πυκνή γεμάτη θειικό οξύ ατμόσφαιρα της η οποία και αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην παρατήρηση και μελέτη του πλανήτη.

Ομάδα επιστημόνων αναλύοντας δεδομένα που έχει συλλέξει από την Αφροδίτη από το 2006 μέχρι το 2020 η συστοιχία διαστημικών ραντάρ Goldstone Antenna στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια προχώρησε σε μια σειρά μετρήσεων που καταγράφονται ως οι πλέον ακριβείς μέχρι σήμερα για τον πλανήτη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα 24ωρο της Αφροδίτης αντιστοιχεί σε 243,0226 γήινες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα γήινο έτος αφού ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε 225 γήινες μέρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο πυρήνας της Αφροδίτης έχει διάμετρο περίπου 3,5 χιλιάδων χλμ παρόμοια δηλαδή με αυτή της Γης. Ο πυρήνας φαίνεται ότι αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο χωρίς να μπορούν όμως οι ερευνητές να πουν ακόμη αν πρόκειται για στερεό ή υγρό πυρήνα. Μέχρι σήμερα για τον πυρήνα της Αφροδίτης είχαμε στην διάθεση μας στοιχεία που είχαν προκύψει από προσομοιώσεις και όχι από απευθείας παρατηρήσεις.

«H Αφροδίτη είναι ένα εκπληκτικό εργαστήριο για την κατανόηση του σχηματισμού πλανητών και της εξέλιξης τους και είναι σημαντική η μελέτη της αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν την Αφροδίτη στον γαλαξία μας» αναφέρει Ζαν Λιουκ Μαργκό, πλανητικός αστρονόμος του πανεπιστημίου UCLA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1722317/oi-epistimones-trabiksan-tin-kourtina-tis-afroditis

planitis-afroditi.jpg.d277f492a51d2e6868122225169af1a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA επιστρέφει στην Αφροδίτη. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επέλεξε, έπειτα από 30 χρόνια απουσίας, να πραγματοποιήσει δύο νέες αποστολές στην Αφροδίτη, τον κοντινότερο πλανήτη στη Γη, αλλά αγνοημένο μέχρι σήμερα εξαιτίας του άκρως αφιλόξενου περιβάλλοντος του.

Οι νέες αποστολές θα ρίξουν φως στο πώς η Αφροδίτη έγινε μια καυτή και πνιγηρή «κόλαση», με θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα, παρόλο που κατά τα άλλα έχει πολλές ομοιότητες με τη Γη και κάποτε υπήρξε πιθανώς ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με ωκεανό και «γήινο» κλίμα. Όμως κάτι συνέβη και, σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική υπόθεση, η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός εκτός ελέγχου «φαινομένου του θερμοκηπίου», κάτι που μερικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να αποτελεί το μακρινό μέλλον και της ίδια της Γης, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

Οι δύο αποστολές, που θα αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Discovery της NASA και προγραμματίζεται να εκτοξευθούν τη διετία 2028-2030, ονομάσθηκαν DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging) και VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy).

Η πρώτη αποστολή θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό. Θα πρόκειται για μια σφαιρική διαστημοσυσκευή που θα «βουτήξει» μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα κυρίως από νέφη θειικού οξέος και διοξείδιο του άνθρακα και θα κάνει ακριβείς μετρήσεις. Επίσης θα τραβήξει τις πρώτες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της Αφροδίτης. Την επιστημονική ευθύνη της DAVINCI+ θα έχει το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Μέριλαντ.

Η δεύτερη αποστολή VERITAS θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία της Αφροδίτης και γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης. Μια διαστημοσυσκευή θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, διαθέτοντας νέας τεχνολογίας ραντάρ που θα δημιουργήσει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της τοπογραφίας του πλανήτη και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει τεκτονική των πλακών και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης θα καταγράψει τις υπέρυθρες εκπομπές από την επιφάνεια. Την επιστημονική ευθύνη της αποστολής θα έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια, ενώ θα συμβάλουν και οι τρεις ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες (γερμανική, γαλλική, ιταλική), κατασκευάζοντας διάφορα επιστημονικά όργανα για το σκάφος.

«Είναι εκπληκτικό πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για την Αφροδίτη, όμως τα συνδυασμένα αποτελέσματα των δύο αποστολών θα μας πουν πολλά για τον πλανήτη, από τα σύννεφα στον ουρανό μέχρι τα ηφαίστεια στην επιφάνεια του και τον ίδιο τον πυρήνα του. Θα είναι σαν να ανακαλύπτουμε ξανά τον πλανήτη», δήλωσε ο Τομ Βάγκνερ, επιστήμονας του προγράμματος Discovery της NASA.

https://physicsgg.me/2021/06/03/%ce%b7-nasa-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7/

nasa-superjumbo.thumb.jpg.4a82a6cc7133f8eaf5ca41a55b84227a.jpg

_118783807_d46ff476-316c-4dc6-ac82-42ef03ae0bf2.jpg.c56514c8430797799da323719e82bc53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Envision: η ευρωπαϊκή αποστολή στην Αφροδίτη. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αποστολή του σκάφους Envision στην Αφροδίτη. Η απόφαση ελήφθη περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ότι θα στείλει στον κοντινότερο στη Γη πλανήτη τις αποστολές Veritas και Davinci+.

Οι τρεις ρομποτικές αποστολές, που θεωρούνται συμπληρωματικές, θα υλοποιηθούν εντός της δεκαετίας του 2030, με την ευρωπαϊκή Envision να προγραμματίζεται να εκτοξευθεί με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6 μετά τις αμερικανικές, μεταξύ 2031-2033, και να φθάσει στην καυτή και πνιγηρή Αφροδίτη το 2034 ή 2035. Από κοινού οι τρεις αποστολές θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν την πληρέστερη έως τώρα εικόνα για τη σχετικά αγνοημένη Αφροδίτη.

Το σκάφος Envision, που αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη (δεν θα επιχειρήσει προσεδάφιση) και θα μελετήσει τη γεωλογία του, από τον πυρήνα του έως την ανώτερη ατμόσφαιρα. Στόχος είναι να παράσχει μια ολιστική εικόνα, ώστε να πέσει περισσότερο φως στο γιατί η Αφροδίτη και η Γη, που κάποτε θεωρούνταν δίδυμες, έχοντας περίπου το ίδιο μέγεθος και σύνθεση, εξελίχθηκαν τόσο διαφορετικά.

Εκτιμάται ότι κάποια στιγμή η Αφροδίτη γνώρισε ένα εκτός ελέγχου «φαινόμενο του θερμοκηπίου» που οδήγησε σε μια δραματική κλιματική αλλαγή, η οποία την κατέστησε μια μη κατοικήσιμη «κόλαση» με θερμοκρασίες έως 450 βαθμών Κελσίου που λιώνουν ακόμη και μέταλλα, τοξική ατμόσφαιρα και τρομερές πιέσεις στην επιφάνεια της (90 φορές μεγαλύτερες από εκείνες στην Γη). Ερωτήματα που, μεταξύ άλλων, ζητούν απάντηση από την Envision, η οποία θα διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ (κατασκευής της NASA), φασματόμετρα και άλλα ευρωπαϊκά επιστημονικά όργανα, είναι αν η Αφροδίτη παραμένει γεωλογικά ενεργή, καθώς επίσης αν κάποτε διέθετε ωκεανό ή και μορφές ζωής.

Στην Αφροδίτη είχαν προηγηθεί η ευρωπαϊκή αποστολή Venus Express (2005-2014) που εστίασε σε ατμοσφαιρική έρευνα, η ιαπωνική Akatsuki (μελετά ακόμη την ατμόσφαιρα από το 2015) και παλαιότερα η αμερικανική Magellan (χαρτογράφησε με παλαιά τεχνολογία τον πλανήτη μεταξύ 1989-1994).

https://physicsgg.me/2021/06/11/envision-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7/

envision.jpg.b09afd2728165322ae6f5c0dc4053b6f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι τεκτονικές πλάκες της Αφροδίτης φαίνεται ότι… χορεύουν. :cheesy:

Τις τελευταίες εβδομάδες η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν συνολικά τρεις ερευνητικές αποστολές στην Αφροδίτη. Διεθνής ερευνητική ομάδα πιστοποιεί την ορθότητα της απόφασης να εξερευνηθεί από κοντά και λεπτομερώς η Αφροδίτη με μια νέα μελέτη η οποία αναφέρει ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Γης.

Μελετώντας δεδομένα της αποστολής Maggelan της NASA που ταξίδεψε στην Αφροδίτη την δεκαετία του 1990 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε πεδινές περιοχές του πλανήτη το έδαφος μοιάζει να είναι προϊόν γεωλογικών διεργασιών που έχουν συμβεί σχετικά πρόσφατα. Τα εδάφη αυτά μοιάζουν να έχουν προκύψει από κινήσεις τεκτονικών πλακών. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών διαλύει τον φλοιό του πλανήτη και τα κομμάτια του αναδύονται στην επιφάνεια, συνενώνονται και σχηματίζουν νέα εδάφη.

Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί αυτό θα αλλάξει την κρατούσα θεωρία ότι ο φλοιός της Αφροδίτης είναι ένα ενιαίο και πολύ συμπαγές σώμα παρόμοιο με τον φλοιό της Σελήνης. To εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει τεκτονική δραστηριότητα στην Αφροδίτη αλλά και ότι μπορεί να διαθέτει έναν μανδύα που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε ρευστή μορφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα χαρακτηριστικά και οι διεργασίες του εσωτερικού της Αφροδίτης, ειδικά εκείνες των τεκτονικών της πλακών, είναι παρόμοια με ότι συνέβαινε στην νεαρής ηλικίας Γη. Άρα η μελέτη των γεωλογικών διεργασιών στην Αφροδίτη μπορεί να φωτίσει την γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από περίπου τρία δισ. έτη η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ με την σημερινή Γη και είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με ορισμένες μελέτες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής εκεί που θα ήταν και οι πρώτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο η Αφροδίτη μετατράπηκε στον κολασμένο τοξικό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα αλλά παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες την χαρακτηρίζουν «δίδυμη αδελφή» της Γης ή κατά άλλους «κολασμένη δίδυμη αδελφή» της Γης αφού η θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξεπερνάει τους 470 βαθμούς Κελσίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1740781/oi-tektonikes-plakes-tis-afroditis-fainetai-oti-xoreuoun

_119019683_268047.jpg.b0014d2c15047cf6e2ffbaf030076f53.jpg

_119019678_268046.jpg.7f9ac78e933470867e7ecb2cf8235d53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφροδίτη: Η έλλειψη νερού στα νέφη της δεν επιτρέπει την ύπαρξη ζωής. :cheesy:

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως τα νέφη της Αφροδίτης είναι πολύ ξηρά για να διατηρήσουν μορφές ζωής, διαψεύδοντας έτσι τις σχετικές ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι με την ανακάλυψη του αερίου φωσφίνης σε αυτά.

Η ενεργότητα νερού ή υγρασίας (water activity) μέσα στα νέφη της Αφροδίτης, αλλά και των περισσότερων άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος μας είναι υπερβολικά χαμηλή για να επιτρέψει την ύπαρξη ζωής, ακόμη και εκείνων των μικροοργανισμών που είναι προσαρμοσμένοι για να ζουν σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Αυτό είναι το -αποθαρρυντικό από άποψη αστροβιολογίας- συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα νεφελώδη πλανητικά περιβάλλοντα δεν ευνοούν την επιβίωση μορφών ζωής, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε στο δικό μας πλανήτη.

Οι ερευνητές από την Ευρώπη (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία) και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζον Χόλσγουορθ του Πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», υπολόγισαν το ελάχιστο δυνατό όριο της δραστηριότητας του νερού μέσα στα πλανητικά νέφη, προκειμένου να μπορεί να συντηρηθεί η ζωή.

Η ενεργότητα νερού ή ύδατος, που μετριέται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 1, ισοδυναμεί με τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Η ποσότητα της σε ένα περιβάλλον μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στους μικροοργανισμούς και στη δυνατότητα επιβίωσης τους. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η ζωή απαιτεί ενεργότητα νερού τουλάχιστον 0,585 για να μπορεί να υπάρξει μεταβολισμός και αναπαραγωγή.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα σταγονίδια θειϊκού οξέος μειώνουν την ενεργότητα νερού στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης κάτω από το 0,004, δηλαδή σε επίπεδο τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για το όριο της ζωής.

​​​​​​​Συγκριτικά, η ενεργότητα νερού στα νέφη του 'Αρη υπολογίστηκε σε 0,537, δηλαδή οριακά κάτω από το όριο για τη διατήρηση της ζωής και παρόμοιο με εκείνο στη στρατόσφαιρα της γήινης ατμόσφαιρας (το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα της Γης, η τροπόσφαιρα, έχει ενεργότητα νερού που επιτρέπει τη ζωή).

Από την άλλη, στον γιγάντιο πλανήτη Δία η ενεργότητα νερού υπολογίστηκε στο 0,585 για θερμοκρασίες νεφών από μείον 10 βαθμούς έως συν 40 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς η ατμόσφαιρα του Δία έχει καλύτερες προϋποθέσεις για την επιβίωση μορφών ζωής, σε σχέση με την Αφροδίτη αλλά και τον 'Αρη, αν και άλλοι παράγοντες, όπως η χημική σύνθεση των νεφών, μπορεί να περιορίζει τις πιθανότητες ζωής και στον Δία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ίδια επιστημονική προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσδιοριστεί η ενεργότητα του νερού στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, κάτι πολύ σημαντικό για το πεδίο της αστροβιολογίας, καθώς θα επιτρέψει να εστιαστεί η αναζήτηση ζωής σε λιγότερους πλανήτες-στόχους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/997982_afroditi-i-elleipsi-neroy-sta-nefi-tis-den-epitrepei-tin-yparxi-zois

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Αφροδίτη συναντά τον Άρη και την Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό. :cheesy:

Στις 12 και 13 Ιουλίου, χαμηλά στον δυτικό ουρανό, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα μπορείτε να δείτε την σύζευξη του Άρη με την Αφροδίτη, κάτω από το βλέμμα της Σελήνης και του Βασιλίσκου (Regulus):

Παρόλο που τα ουράνια αυτά αντικείμενα φαίνονται κατά τη διάρκεια της σύζευξης πολύ κοντά στον ουρανό, δεν σημαίνει πως βρίσκονται κοντά στο διάστημα. Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη κυμαίνεται από 360.000 έως 400.000 χιλιόμετρα. Η Αφροδίτη και ο Άρης είναι άμεσοι γείτονές μας στο Ηλιακό Σύστημα. Η Αφροδίτη πλησιάζει την Γη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Φτάνει έως και 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα κοντά στην Γη, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ Άρη και Γης είναι περίπου 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο Βασιλίσκος (Regulus) βρίσκεται πολύ πιο μακριά – απέχει από την Γη περίπου 80 έτη φωτός!

https://physicsgg.me/2021/07/11/%ce%b7-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae/

moon_mars_venus.thumb.png.12d80c211007890ee33f88cb2526210c.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπρός πλανήτης που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό; :cheesy:

Αν κοιτάξετε απόψε ή και τις επόμενες μέρες του καλοκαιριού δυτικά, μετά το ηλιοβασίλεμα, θα δείτε τον πλανήτη Αφροδίτη (γνωστό ως Aποσπερίτη), τόσο λαμπερό και φωτεινό που ξεπερνά όλα τα άστρα και τους πλανήτες που παρατηρούμε στον νυχτερινό ουρανό (εξαιρείται η Σελήνη). Κι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν η Αφροδίτη βρίσκεται στην πλησιέστερη ή την πιο απομακρυσμένη απόστασή της από την Γη. Χτες μάλιστα μπορούσε κανείς να συγκρίνει την φωτεινότητα της Αφροδίτης με την αντίστοιχη του πλανήτη Άρη, δεδομένου ότι οι δυο πλανήτες εμφανίστηκαν στον ουρανό πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.

Η Αφροδίτη ήταν περίπου 200 φορές λαμπρότερη από τον Άρη (περίπου έξι φορές μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος – όση η διαφορά λαμπρότητας μεταξύ του πολικού αστέρα και του πλανήτη Ποσειδώνα). Αν και η εντυπωσιακή λαμπρότητα είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της, η Αφροδίτη είναι ένας ακραίος, ξεχωριστός πλανήτης αν λάβουμε υπόψιν την ατμόσφαιρά της και τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτήν:

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης φτάνει μέχρι 90 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά της και τα πυκνά νέφη της αποτελούνται κυρίως από θειικό οξύ!

Ας δούμε λοιπόν γιατί η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπρός πλανήτης που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό: Πρώτον, διότι η Αφροδίτη έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος για βραχώδης πλανήτης (περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη), καθώς επίσης βρίσκεται σχετικά κοντά στον Ήλιο. Έτσι η συνολική ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνειά της, είναι περισσότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες, με μόνη εξαίρεση τον Δία.

Δεύτερον, η Αφροδίτη είναι μακράν ο πιο ανακλαστικός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Για παράδειγμα, ενώ ο Ερμής και η Σελήνη ανακλούν μόνο περίπου το 12% του συνολικού προσπίπτοντος φωτός, η Αφροδίτη ανακλά αντίστοιχα το 80%. Κι αυτή η μεγάλη ανακλαστικότητα την κάνει να φαίνεται εγγενώς φωτεινότερη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Μόνο μερικοί δορυφόροι, όπως ο Εγκέλαδος του Κρόνου, εμφανίζουν μεγαλύτερη albedo (λευκαύγεια) από την Αφροδίτη [Το μέτρο της ανακλαστικότητας της επιφάνειας κάθε αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα είναι γνωστό ως albedo ή λευκαύγεια. H albedo της Γης είναι περίπου 30%].

Τρίτον, η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ κοντά στην Γη. Στο πλησιέστερο σημείο, η Αφροδίτη φτάνει σε απόσταση 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της, η Αφροδίτη απέχει μόλις 260 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη – πολύ πιο κοντά από ό,τι ο Δίας φτάνει ποτέ στη Γη. Η επόμενη πλησιέστερη προσέγγιση του Δία στη Γη θα συμβεί το 2022 πλησιάζοντας στα 590 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι φάσεις της Αφροδίτης δεν επηρεάζουν τον αγώνα λαμπρότητας με τους άλλους πλανήτες. Κι αυτό γιατί όταν η Αφροδίτη βρίσκεται στην ‘ημισεληνοειδή’ φάση της, βρίσκεται πλησιέστερα στην Γη προβάλλοντας την μέγιστη λαμπρότητά της. Ενώ όταν βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από την Γη μπαίνει στην πλήρη φάση της. Ακόμα κι όταν οι πλανήτες Δίας και Άρης φαίνονται με την μέγιστη λαμπρότητά τους, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με την Αφροδίτη με την ελάχιστη λαμπρότητά της!

https://physicsgg.me/2021/07/14/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bb/

venus_atmosph.png.2b68d73f99ecf158501d47a30242ea89.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι πρώτες εικόνες της νυχτερινής Αφροδίτης. :cheesy:

Σημαντική εξέλιξη στην μελέτη της Αφροδίτης προσφέρουν οι πρώτες εικόνες που καταγράφηκαν από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη το βράδυ. Αν και οι ειδικοί την βάφτισαν «δίδυμο» πλανήτη με την Γη η Αφροδίτη είναι μια πραγματική κόλαση με θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα αλλά και με ένα πυκνό πέπλο τοξικών αερίων να την σκεπάζει. Βέβαια ο χαρακτηρισμός των ειδικών δεν είναι άστοχος αφού ο πλανήτης διαθέτει πολλές ομοιότητες με τη Γη και κάποτε υπήρξε πιθανώς ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με ωκεανό και κλίμα παρόμοιο με αυτή της Γης.

Όμως κάτι συνέβη και, σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός εκτός ελέγχου «φαινομένου του θερμοκηπίου», κάτι που μερικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να αποτελεί το μακρινό μέλλον και της ίδια της Γης, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή. Οι πυκνές νεφώσεις της Αφροδίτης έχουν εμποδίσει την παρατήρηση και μελέτη της αλλά τα τελευταία χρόνια οργανώνονται αποστολές με σκάφη και δορυφόρους που διαθέτουν ολοένα και πιο προηγμένα όργανα.

Ο ιαπωνικός δορυφόρος Akatsuki που είναι σχεδιασμένος να πραγματοποιεί κλιματικές μελέτες βρίσκεται σε τροχιά από το 2015 στην Αφροδίτη και κατάφερε να καταγράψει εικόνες των καιρικών της συνθηκών τις νυχτερινές ώρες. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν στην διάθεση τους τέτοιες εικόνες και όπως είναι φυσικό η μελέτη τους θα αποκαλύψει νέα σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν νεφώσεις που σχηματίζονται τις νυχτερινές ώρες αλλά και μοτίβα κυκλοφορίας του αέρα τα οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «περίεργα». Αναμένεται η ανάλυση των εικόνων για να αποκαλυφθούν σε όλο τους το εύρος τα όσα φαίνονται σε αυτές.

Η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα την οργάνωση δύο νέων αποστολών στην Αφροδίτη. Η πρώτη αποστολή θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό. Η δεύτερη αποστολή θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία της και να βρεθούν στοιχεία που να εξηγούν γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1752169/oi-protes-eikones-tis-nuxterinis-afroditis

afroditi.jpg.1eec3a24f87c68548a1003d2fab15d33.jpg

venus_at_night.png.caf7a1888f3c1faf5c7965331703f54b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Δύο διαστημικά σκάφη κοντά στον πλανήτη Αφροδίτη. :cheesy:

Tα διαστημικά σκάφη Solar Orbiter και BepiColombo θα πλησιάσουν τον πλανήτη Αφροδίτη με διαφορά 33 ωρών στις 9 και 10 Αυγούστου. Τα δύο διαστημικά σκάφη θα χρησιμοποιήσουν την βαρύτητα της Αφροδίτης για να κατευθυνθούν προς τους στόχους τους, που βρίσκονται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι το διπλό αυτό πέρασμα αποτελεί μια ευκαιρία για την ταυτόχρονη παρατήρηση – από διαφορετικές οπτικές γωνίες – περιοχών του πλανήτη που δεν έχουν εξερευνηθεί λεπτομερώς.

Το Solar Orbiter που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ ESA and NASA, θα περάσει από την Αφροδίτη στις 9 Αυγούστου (04:42 UTC) , πλησιάζοντας την Αφροδίτη στα 7.995 km. Το Solar Orbiter θα πλησιάσει πολλές φορές στην Αφροδίτη μέχρι να πλησιάσει τον Ήλιο ώστε να τον παρατηρήσει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η τροχιά του Solar Orbiter γύρω από τον Ήλιο έχει επιλεγεί έτσι ώστε να βρίσκεται σε «συντονισμό» με την Αφροδίτη, που σημαίνει ότι θα επιστρέφει στην γειτονιά του πλανήτη χρησιμοποιώντας την βαρύτητα του πλανήτη ώστε να μεταβάλλει την τροχιά του. Αρχικά το Solar Orbiter θα περιοριστεί στο ίδιο επίπεδο με τους πλανήτες, αλλά σε κάθε συνάντηση με την Αφροδίτη θα αυξάνει την τροχιακή του κλίση. Μέχρι το 2025 θα πραγματοποιήσει το πρώτο ηλιακό πέρασμά με κλίση 17º, φτάνοντας στις 33º μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Έτσι, θα καταφέρει να φωτογραφίσει τις πολικές περιοχές του Ήλιου, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο Ήλιος και τις προσπάθειες πρόβλεψης του διαστημικού καιρού.

Το διαστημικό σκάφος BepiColombo, το οποίο αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ ESA και JAXA, θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Αφροδίτη, σε απόσταση 550 km στις 10 Αυγούστου (13:48 UTC). Αυτό το διαστημικό σκάφος έχει ως στόχο την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή. Το «Μπέπι Κολόμπο» πήρε το όνομα του μαθηματικού Τζουζέπε Κολόμπο, ο οποίος ανακάλυψε τη στρατηγική των προσεγγίσεων για το «Mariner 10», το πρώτο διαστημικό σκάφος που εξερεύνησε τον Ερμή. Το BepiColombo που εκτοξεύθηκε το 2018 θα κάνει προσεγγίσεις στη Γη, στην Αφροδίτη και στον Ερμή που θα το επιβραδύνουν αρκετά ώστε κατά το 2025 (!) να αιχμαλωτιστεί από το πεδίο βαρύτητας του Ερμή.

https://physicsgg.me/2021/08/05/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae/

1257517033_bepicolombo(1).thumb.png.45eba96f9452c8e75b48e39b638109e9.png

bepicolombo.thumb.png.6d8782f1b106b85ffe825a6fdeae82ec.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυο διαστημικά σκάφη φωτογράφισαν την Αφροδίτη. :cheesy:

Tα διαστημικά σκάφη Solar Orbiter και BepiColombo προσέγγισαν τον πλανήτη Αφροδίτη με διαφορά 33 ωρών στις 9 και 10 Αυγούστου. Τα δύο διαστημικά σκάφη χρησιμοποίησαν την βαρύτητα της Αφροδίτης για να κατευθυνθούν προς τους στόχους τους στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, που είναι ο Ήλιος για το Solar Orbiter και ο Ερμής για το BepiColombo.

Το Solar Orbiter που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ ESA and NASA, πέρασε από απόσταση 7.995 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη. Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε την Αφροδίτη να πλησιάζει στο σκάφος από αριστερά, ενώ ο Ήλιος είναι εκτός κάμερας, πάνω δεξιά. Βλέπουμε τις περιοχές όπου επικρατεί η νύχτα και η ημέρα στην Αφροδίτη. Παρατηρείστε τα δύο φωτεινά άστρα στο υπόβαθρο της εικόνας, το όμκρον και ξι στον αστερισμό του Ταύρου. Το Solar Orbiter θα πλησιάσει πολλές φορές στην Αφροδίτη μέχρι να πλησιάσει τον Ήλιο ώστε να τον παρατηρήσει από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

https://physicsgg.me/2021/08/15/%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7/

bepicolombo.jpg.9077aa3544372ef4ccde7252597209ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης