Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φοιτητικός πύραυλος από την Κοζάνη. :cheesy:

Σε ένα πεδίο βολής στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του ερασιτεχνικού πυραύλου που κατασκεύασε η ομάδα Aspire για να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό πυραυλικής Spaceport America Cup που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Νέο Μεξικό. Aspire σημαίνει «πασχίζω» και είναι το ρήμα που αποτυπώνει ακριβώς ό,τι συνέβη, ειδικά φέτος, στην ομάδα των φοιτητών από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέχρι να προλάβουν να ολοκληρώσουν – εν μέσω πανδημίας – τις μελέτες για την κατασκευή του πυραύλου με τον οποίο θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον διαγωνισμό μεταξύ 150 ομάδων από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Μόλις χθες υποβάλαμε το τεχνικό έγγραφο στη διοργάνωση. Ο πύραυλος είναι ακόμα υπό κατασκευή. Λόγω της κατάστασης χρειάστηκε να αναπροσαρμοστούν τα πάντα για το πώς θα δουλέψουμε online και για αυτό πήρε ίσως λίγο παραπάνω χρόνο», λέει στα «ΝΕΑ» ο 22χρονος Ηρακλής Μπλατσούκας, αρχηγός της ομάδας, ο οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του ηλεκτρονικού συστήματος του πυραύλου, του υπολογιστή που αναλαμβάνει τις μετρήσεις που συλλέγονται κατά την πτήση. Η ομάδα, που ξεκίνησε το 2017 ως πρωτοβουλία επτά-οκτώ φοιτητών και σήμερα φτάνει τα 70 μέλη – όλοι φοιτητές από το ΠΔΜ και το ΠΑΜΑΚ με την καθοδήγηση λίγων καθηγητών -, έχει ήδη διακριθεί στον διαγωνισμό CanSat in Greece. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος εκεί είχαν στόχο την κατασκευή ενός μικρού δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευόταν στο ένα χιλιόμετρο πάνω από τη Γη.

Διαφορετικά πεδία

«Τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αρχίσαμε να τη σκεφτόμαστε για πρώτη φορά στα τέλη του ’19. Στο Spaceport America Cup μπορούσαμε να συνδυάσουμε διαφορετικά πεδία: γνώσεις χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών και για αυτό αποφασίσαμε να το κυνηγήσουμε», εξηγεί ο Ηρακλής που εργάζεται πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο με ακόμη 38 μέλη της ομάδας για να ξεκολλήσει από το χαρτί και να αποκτήσει τρεις διαστάσεις ένας πύραυλος μήκους δύο μέτρων από αλουμίνιο. Ο κινητήρας στερεού καυσίμου του πυραύλου που φτιάχτηκε από τους φοιτητές είναι και αυτός από αλουμίνιο, ενώ «καίει» νιτρικό κάλιο και δεξτρόζη, ένα είδος ζάχαρης. Η ομάδα διαγωνίζεται στις 18-20 Ιουνίου στην κατηγορία τρία χιλιόμετρα (ή 10.000 πόδια). «Χωρίς να το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, χτίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα για να βγουν στην αγορά εργασίας ως έτοιμοι μηχανικοί καθώς έχουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα να λύσουν που απαιτεί δεξιότητες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, συνεργασία σε ομάδες, δημιουργία μιας επιχειρηματικής οργάνωσης, διαδικασίες, κριτήρια ποιότητας, αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας, δημιουργία ομάδας μάρκετινγκ. Ολα αυτά δεν είναι προφανή ούτε καν για έναν απόφοιτο, πόσω μάλλον για έναν φοιτητή. Αυτή η διάσταση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για ένα πανεπιστήμιο περιφερειακό με περιορισμένους πόρους», λέει ο καθηγητής τους Παντελής Αγγελίδης.

Παραδοσιακά, ο διαγωνισμός διεξάγεται στην εγκατάσταση Spaceport America, στο Νέο Μεξικό. Φέτος, όμως, οι διοργανωτές προσανατολίζονται σε μια εκδήλωση διαδικτυακή. Και καθώς οι εκτοξεύσεις των ερασιτεχνικών πυραύλων δεν θα γίνουν εκεί ζωντανά, για την ανάδειξη του τελικού νικητή καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι λεπτομέρειες που περιέχονται στο τεχνικό έγγραφο που υπέβαλαν οι εθνικές ομάδες για να λάβουν μέρος. Στην ουσία πρόκειται για μια αναφορά που περιλαμβάνει όλη τη μελέτη που έχει προηγηθεί για τον πύραυλο, για το καύσιμο, για τον σχεδιασμό και τη γεωμετρία της ατράκτου, για το ηλεκτρονικό σύστημα, τον σχεδιασμό των στατικών δοκιμών και για όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Λίγο πριν από την εκτόξευση στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, ο πύραυλος θα βαφτεί στα χρώματα της ομάδας που είναι το μαύρο και το μοβ. «Γιατί μαύρο και μοβ;» ρωτήσαμε τον Ηρακλή Μπλατσούκα. «Μα γιατί έτσι φανταζόμαστε το Διάστημα».

https://physicsgg.me/2021/05/21/%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b7/

team_official.jpg.5aea77098d676e87eb8cebc1606eacb8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b με 36 δορυφόρους OneWeb εγκατεστημένους στο ταμπλό εκτόξευσης στο Vostochny. :cheesy:

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1b με το ανώτερο στάδιο του Fregat και μια νέα παρτίδα 36 διαστημικού σκάφους OneWeb έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου 2021 και θα γίνει το τέταρτο πλήρως εμπορικό από το Vostochny Cosmodrome. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων μεταξύ της Glavkosmos (θυγατρικής της Roscosmos) με τον ευρωπαίο πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace (ο χειριστής του διαστημικού σκάφους OneWeb ξεκινά με το όχημα εκτόξευσης Soyuz) και της Starsem.Η εκτοξευση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 27 Μαΐου, στις 17:43 UTC.

http://en.roscosmos.ru/22119/

 

 

 

 

Πτήση στα όρια του διαστήματος από το διαστημοπλάνο Unity της Virgin Galactic. :cheesy:

Το διαστημοπλάνο Unity της Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε το Σάββατο την πρώτη από μια σειρά τριών δοκιμαστικών πτήσεων που θεωρούνται «κλειδιά» για να τεθεί κανονικά σε υπηρεσία για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, πρόκειται για την τρίτη διαστημική πτήση της Virgin Galactic και η πρώτη από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό.

Το VSS Unity έπιασε ταχύτητα Μαχ 3 (τριπλάσια του ήχου) αφού αποδεσμεύτηκε από το «μητρικό» σκάφος, VMS Eve, και έφτασε στα όρια του διαστήματος, σε ύψος 89 χλμ, πριν επιστρέψει και προσγειωθεί ομαλά στο Spaceport America.

Στο σκάφος βρίσκονταν οι Σι Τζέι Στούρκοου και Ντέιβ Μακέι, ενώ οι Κέλι Λάτιμερ και Μάικλ Μασούτσι πιλοτάριζαν το VMS Eve.

«Η πτήση επέδειξε την εγγενή κομψότητα και ασφάλεια του συστήματος διαστημικών πτήσεών μας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τόσο για τη Virgin Galactic όσο και για τις επανδρωμένες πτήσεις στο Νέο Μεξικό. Οι διαστημικές πτήσεις είναι ένα τολμηρό και περιπετειώδες εγχείρημα, και είμαι απίστευτα περήφανος για την ταλαντούχα ομάδα μας, που έκανε το όνειρο των ιδιωτικών διαστημικών ταξιδιών πραγματικότητα. Θα αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε άμεσα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από αυτή την επιτυχή δοκιμαστική πτήση, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε νέα του επόμενο οροσήμου που σχεδιάζουμε».

Όπως γράφει το BBC, η εταιρεία έχει περίπου 600 πελάτες εν αναμονή, μεταξύ των οποίων αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, που περιμένουν να κάνουν την ίδια πτήση, ωστόσο για να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα το Unity να πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Αυτό αναμένεται να έχει συμβεί ως τα τέλη του έτους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729846/ptisi-sta-oria-tou-diastimatos-apo-to-diastimoplanounitytisvirgin-galactic

 

 

 

 

«Χειμερία νάρκη» για αστροναύτες με τη βοήθεια τροπικού ψαριού. :cheesy:

Νέα έρευνα της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του Queen's University Belfast έδειξε ότι ένα τροπικό ψάρι, το αποκαλούμενο ψάρι-ζέβρα (zebrafish) θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στον Άρη και σε άλλους πλανήτες κατανοώντας πώς ένα είδος «χειμερίας νάρκης» (προκληθείς λήθαργος, induced torpor) θα μπορούσε να παρέχει δυνατότητες προστασιας από την ακτινοβολία.

Η νάρκη είναι μια κατάσταση/ δυνατότητα που συναντάται σε πολλά είδη, προκειμένου να προστατεύονται απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, όπως η έλλειψη τροφής και οι χαμηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Για δεδομένα διαστημικών ταξιδιών θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για αντίστοιχους σκοπούς, όπως η προστασία από την ακτινοβολία, η ατροφία οστών και μυών, η γήρανση και άλλα προβλήματα. Οι ερευνητές θεωρούν πως, αν οι αστροναύτες είναι σε νάρκη κατά το ταξίδι τους, τα προβλήματα αυτά θα μπορούν να λυθούν.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο MDPI Cells. Ο καθηγητής Γκάρι Χάρντιμαν, ερευνητής του IGFS (Institute for Global Food Security) στο Queen's και senior author της έρευνας, είπε πως «η NASA σκοπεύει να επιστρέψει στη Σελήνη και να πάει στον Άρη στα επόμενα χρόνια. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει πιο προσβάσιμα τα διαστημικά ταξίδια, ωστόσο τα διαστημικά ταξίδια μεγάλης χρονικής διάρκειας είναι απίστευτα επιβλαβή στην ανθρώπινη υγεία. Αναλάβαμε να διαπιστώσουμε εάν ο προκληθείς λήθαργος αποτελεί βιώσιμο αντίμετρο στις επιβλαβείς επιδράσεις της διαστημικής πτήσης. Εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να αναπαράγουν ένα παρόμοιο μοντέλο νάρκης που παρατηρήσαμε στο ψάρι-ζέβρα, θα αύξανε τις πιθανότητές μας να κάνουμε τον άνθρωπο ένα πραγματικά “διαστημοπόρο” είδος. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, που θα μείωνε την ψυχολογική πίεση. Η αλλαγή στον μεταβολισμό θα έπαυε την ανάγκη για τροφή, οξυγόνο ή νερό και υπάρχει πιθανότητα προστασίας των μυών από την ατροφία λόγω της επίδρασης από την ακτινοβολία και τη μικροβαρύτητα».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέθεσαν ψάρια τέτοιου είδους σε ακτινοβολία σαν αυτή που θα βιωνόταν σε ένα ταξίδι έξι μηνών στον Άρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτή η ακτινοβολία προκαλούσε ίχνη/ «υπογραφές» οξειδωτικού στρες, ίχνη ορμονικού στρες κ.α.

Μετά προκάλεσαν λήθαργο σε μια δεύτερη ομάδα ψαριών, που εκτέθηκαν μετά στις ίδιες δόσεις ακρινοβολίας και ανέλυσαν τα μοτίβα έκφρασης για την αξιολόγηση των προστατευτικών επιδράσεων κατά τη διάρκεια αυτής της προκληθείσας κατάσταση σωματική ή πνευματικής αδράνειας. Όπως διαπιστώθηκε, ο λήθαργος μείωσε τον ρυθμό μεταβολισμού στα ψάρια και δημιούργησε μια επίδραση προστασίας από την ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τον Τόμας Κέιχιλ, διδακτορικό του IGFS και άλλον έναν εκ των ερευνητών, τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν πως μια μείωση μεταβολισμού μπορεί να παρέχει προστασία από την έκθεση σε ακτινοβολία και θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν ένα παρόμοιο είδος νάρκης, ως αντίμετρο στη ζημιά που θα μπορούσαν να υποστούν κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής πτήσης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729880/xeimeria-narki-gia-astronautes-me-ti-boitheia-tropikou-psariou

ptisi-sta-oria-tou-diastimatos-apo-to-diastimoplanounitytisvirgin-galactic.jpg.2eb369d473c9cec3c8bc3bcb353b31f1.jpg

5075209611.thumb.jpg.cbdae8ea45f9ed2f190f6ee118e99af6.jpg

4355889362.thumb.jpg.d761056d86876af4b82e2c93b032892e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κοσμοναύτες προετοιμάζονται για την επόμενη αποστολή στο ISS :cheesy:

Στις 14 Μαΐου 2021, η Διυπηρεσιακή Επιτροπή ενέκρινε τα βασικά και εφεδρικά πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την περίοδο 2021 έως 2023. Η επόμενη εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή θα είναι η 66η μακροχρόνια αποστολή.

Ο Anton Shkaplerov διορίστηκε ο κύριος διοικητής πληρώματος (μηχανικός πτήσης ISS και διοικητής ISS-66). Θα μεταφέρει την ηθοποιό Yulia Peresild και τον σκηνοθέτη Klim Shipenko στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα ξεκινήσουν σε τροχιά ως συμμετέχοντες στο διάστημα για να πυροβολήσουν επεισόδια μιας ταινίας μεγάλου μήκους, που ονομάζεται προσωρινά «Vyzov» (η «Πρόκληση»). Το εφεδρικό πλήρωμα ISS-66 είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, σκηνοθέτης Alexey Dudin και ηθοποιός Alena Mordovina.

Οι νεοεισερχόμενοι θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για διαστημικές πτήσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι κοσμοναύτες έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση στο Gagarin Cosmonaut Training Center. Ο Anton Shkaplerov άρχισε να εκπαιδεύεται στον προσομοιωτή του διαστημικού σκάφους του Soyuz MS, εξασκώντας μια «γρήγορη» εκτόξευση τεσσάρων τροχιών. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, προσομοιώθηκε η αποσυμπίεση κάψουλας κατάβασης. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με το κυκλογράφημα, ο κοσμοναύτης και ο συνεργάτης του πρέπει να κάνουν επείγουσα κάθοδο. Ο κοσμοναύτης Roscosmos Dmitry Petelin ενήργησε ως συμμετέχων στη διαστημική πτήση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

«Συμμετέχων Spaceflight No. Το 1 βρίσκεται στα αριστερά του διοικητή του διαστημικού σκάφους. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν τον έλεγχο ορισμένων βαλβίδων, τις οποίες απλώς δεν μπορώ να φτάσω, καθώς φοράω μια διαστημική στολή και δεμένη στη διάρκεια της κυκλοφορίας. Επομένως, ακόμη και ένας μη επαγγελματίας συμμετέχων στη διαστημική πτήση πρέπει να είναι τεχνικά προετοιμασμένος και ψυχολογικά έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο συμμετέχων στη διαστημική πτήση δεν είναι επαγγελματίας κοσμοναύτης, πρέπει να εκτελεί όλες τις ενέργειες μόνο υπό την εντολή μου », εξήγησε ο Anton Shkaplerov.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-19 με το πλήρωμα «Challenge» επί του σκάφους, ο Anton Shkaplerov θα ενεργήσει τόσο ως διοικητής του διαστημικού σκάφους όσο και ως μηχανικός πτήσης.

«Συνήθως ο μηχανικός πτήσης παρακολουθεί τη λειτουργία των συστημάτων και ο κυβερνήτης ελέγχει το πλοίο. Πρέπει να κάνω τα πάντα. Αυτή θα είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα εμπειρία », είπε ο κοσμοναύτης, με την επόμενη αποστολή να είναι η τέταρτη στη σειρά για αυτόν.

Το αντίγραφο ασφαλείας του Anton Shkaplerov, ο Oleg Artemyev είναι επίσης απασχολημένος με την προετοιμασία για εργασία σε τροχιά. Εκτός από τα μαθήματα και τις προπονήσεις, συμμετέχει σε δοκιμές στο υδρολογικό εργαστήριο του Gagarin Cosmonaut Training Center. Μαζί με τον Γερμανό αστροναύτη Matthias Maurer, ο Oleg Artemyev βελτίωσε τις δεξιότητες εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ένα από τα καθήκοντα που θα εκτελεστούν στο διάστημα μετά την έναρξη της μονάδας Nauka θα σχετίζεται με τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του Ευρωπαϊκού Ρομποτικού βραχίονα που είναι εγκατεστημένο στο σώμα της νέας μονάδας.

«Για να ενεργοποιήσουμε τον χειριστή, πρέπει να αφαιρέσουμε τους ειδικούς δακτυλίους που στερεώνουν τις αρθρώσεις του. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε βιντεοκάμερες για να παρακολουθείτε τη λειτουργία του χειριστή και να εκτελείτε άλλες απαραίτητες ενέργειες », δήλωσε ο Oleg Artemyev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος πρέπει επίσης να πάει στο διάστημα μαζί με έναν Ρώσο ειδικό για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων. Είναι ακόμα άγνωστο ποιος θα είναι ακριβώς στο ISS εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, παραδοσιακά, οι εφεδρικοί κοσμοναύτες εκπαιδεύονται όχι μόνο σύμφωνα με το πρωταρχικό πρόγραμμα πληρώματος, αλλά και για το μέλλον. Καθένας από αυτούς προετοιμάζεται για τουλάχιστον έξι μήνες αποστολής στο ISS.

http://en.roscosmos.ru/22124/

5362371828.thumb.jpg.ee5ad1b9d00211c3cfb9f20c867b55c9.jpg

5003490720.thumb.jpg.ddd29508a97f2aa915c70d6c078c4c7d.jpg

2762871492.thumb.jpg.580becd6cb950c92d55a8b9feae7aa80.jpg

3840982702.thumb.jpg.50c15a809baf19c12b8265ce9c4d91b3.jpg

3448558357.thumb.jpg.b18aedfa05ed20d62830d1798a64ec41.jpg

3101271128.thumb.jpg.094976f23982e0b2cb9550a7a7e41424.jpg

2927366326.thumb.jpg.fd00bfbb38d5a5de17326bf872394df8.jpg

2765095454.thumb.jpg.c3df90bce18423a12babba82de989337.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξανά βραδιές κάτω από τ' αστέρια στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου. :cheesy:

Οι βραδιές κάτω από τα αστέρια έχουν ξεκινήσει και πάλι στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη. Ειδικότερα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο όσοι επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, μπορούν να παρακολουθήσουν αστρονομικές συζητήσεις από τους αστρονόμους του Κέντρου και να παρατηρήσουν τη Σελήνη, τους πλανήτες ή και τους αστέρες (καιρού επιτρέποντος).

Οι παρατηρήσεις διεξάγονται με ψηφιακά μέσα για λόγους ασφαλείας του προσωπικού και των επισκεπτών. Η ώρα προσέλευσης ορίζεται από τις 20:30 και το πρόγραμμα ξεκινά στις 21:00. Η δράση εξελίσσεται σχεδόν αποκλειστικά στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου. Πληροφορίες και κρατήσεις: 210-3490022 καθημερινές 10-2μμ.

Οι βραδιές κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώρες: 21:00 - 22:30. Οι επισκέπτες περιηγούνται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, όπου εκτίθενται ιστορικά επιστημονικά όργανα των τελευταίων δύο αιώνων και σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Καταλήγουν στον λόφο της Πνύκας για παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη με ψηφιακά μέσα. Πληροφορίες: 210-3490055 και 210-3490160.

Σε όλους τους χώρους των Κέντρων Επισκεπτών τηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ, ενώ για άνεργους και ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/blog-post_27.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έσπασε τα κοντέρ η Κίνα για τον διαστημικό της σταθμό. :cheesy:

Πριν από ένα μήνα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό που θα έχει εθνικό χαρακτήρα. Θα χρησιμοποιείται δηλαδή αποκλειστικά από τους δικούς της αστροναύτες και θα εξετάζει ανά περίπτωση αν θα επιτρέπει την επίσκεψη στον σταθμό αστροναυτών άλλων χωρών.

Κανείς δεν περίμενε ότι λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία θα εκτόξευε την κεντρική μονάδα του διαστημικού της σταθμού στην οποία υπάρχουν τα συστήματα λειτουργίας του αλλά και οι χώροι διαμονής των αστροναυτών. Ο Γιανγκ Λιγουέι, ο πρώτος κινέζος αστροναύτης που είναι σήμερα επικεφαλής του προγράμματος επανδρωμένων αποστολών της χώρας, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση της Κίνας ότι συνδέθηκε με επιτυχία στον σταθμό ένα φορτίο με προμήθειες και εξοπλισμό και ότι εντός του Ιουνίου θα ταξιδέψουν σε αυτόν τρεις αστροναύτες. Πρόκειται για ένα πραγματικά εκπληκτικό επίτευγμα και μένει να αποδειχθεί αν πράγματι ο σταθμός είναι έτοιμος να υποδεχθεί αστροναύτες και αν αυτό θα συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η κινεζική διαστημική υπηρεσία οι τρεις αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευών και προετοιμασίας για τις επόμενες μονάδες του σταθμού που ακολουθήσουν. Θα πραγματοποιήσουν επίσης διαστημικούς περιπάτους αλλά και ορισμένες επιστημονικές εργασίες και πειράματα.

Ο Λιγούει δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των τριών αστροναυτών αλλά σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε απάντησε ότι στο πρώτο πλήρωμα δεν θα υπάρχουν γυναίκες κάτι που θα συμβεί στην συνέχεια. Το επτά τόνων φορτίο που έφτασε στον διαστημικό σταθμό διαθέτει καύσιμα για την λειτουργίας του καθώς και διαστημικές στολές, τρόφιμα και εργαλεία για τους αστροναύτες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1732745/espase-ta-konter-i-kina-gia-ton-diastimiko-tis-stathmo

 

 

 

 

Διαστημικό σκουπίδι έπεσε πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν σε τροχιά γύρω από την Γη με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα αποτελούν διαρκή απειλή για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κάθε φορά που εντοπίζεται κάποιο διαστημικό σκουπίδι να πλησιάζει προς τον Σταθμό σημαίνει συναγερμός και αλλάζει η πορεία του σταθμού για να το αποφύγει. Αυτό συμβαίνει όμως κατά βάση μόνο με τα μεγάλου μεγέθους αντικείμενα που είναι και τα πιο επικίνδυνα. Δεν σημαίνει όμως ότι και τα μικρού μεγέθους διαστημικά σκουπίδια δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και μάλιστα σοβαρές σε οτιδήποτε πέσουν πάνω.

Ένα διαστημικό σκουπίδι που κατάφερε να περάσει τα ραντάρ παρακολούθησης χτύπησε τον μεγάλο ρομποτικό βραχίονα Canadarm2 του ISS. Ο βραχίονας που αποτελεί συμβολή της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας χρησιμοποιείται σε ένα πλήθος εργασιών του σταθμού και αποτελεί ένα από τα βασικά του εργαλεία. Μπορεί το μήκος του βραχίονα να είναι περίπου 18 μέτρα αλλά η διάμετρος του είναι μόλις 35 εκατοστά για αυτό και οι υπεύθυνοι της λειτουργίας του ISS λένε ότι το σκουπίδι πραγματοποίησε ένα «πολύ τυχερό χτύπημα».

Η τρύπα εντοπίστηκε από τους χειριστές του βραχίονα αλλά οι κάμερες στον σταθμό έχουν καταγράψει μόνο το σημείο εισόδου του αντικειμένου και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το διαπέρασε ή αν προκάλεσε κάποια ζημιά. Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί κάποια από τις λειτουργίες του.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο βραχίονας συνεχίζει να λειτουργεί όπως και πριν και η ζημιά περιορίζεται στην δοκό στήριξης και την θερμική του ασπίδα» αναφέρει σε ανακοίνωσης της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος

https://www.naftemporiki.gr/story/1732927/diastimiko-skoupidi-epese-pano-ston-diethni-diastimiko-stathmo

 

 

 

 

Ελληνικά ονόματα έδωσε η Space X στα νέα της διαστημοδρόμια. :cheesy:

Η Space X, η διαστημική εταιρεία του πολυπράγμων Αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ, έφερε επανάσταση στην διαστημική βιομηχανία με την χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων που μεταφέρουν διαστημόπλοια και φορτία κάθε είδους στο Διάστημα. Μέχρι σήμερα οι πύραυλοι αυτοί ξεκινούν από το διαστημοδρόμιο της εταιρείας στο Τέξας και επιστρέφουν σε αυτό.

Όμως για διαφόρους λόγους θεωρείται πιο πρακτικό και ασφαλές να δημιουργηθούν διαστημοδρόμια μέσα στην θάλασσα. Η Space X αγόρασε δύο πετρελαϊκές πλατφόρμες στα ανοικτά των ακτών του Τέξας καταβάλλοντας συνολικά επτά εκατ. δολάρια. Οι πλατφόρμες ανακατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση των πυραύλων και την επιστροφή τους εκεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας οι πλατφόρμες θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση των επανδρωμένων αποστολών που θα πραγματοποιήσει στον Άρη. Ο Έλον Μασκ πρόσφατα δήλωσε ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης πενταετίας. Η εταιρεία αποφάσισε να δώσει στις δύο πλατφόρμες τα ονόματα των δύο δορυφόρων του Άρη, του Φόβου και του Δείμου.

Στην ελληνική μυθολογία ο Δείμος ήταν η προσωποποίηση του τρόμου. Οι Αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν γιο του Άρη και της Αφροδίτης ή της Κυθέρειας. Μαζί με τον αδελφό του Φόβο, συνόδευε τον πατέρα του, τον θεό του πολέμου, στα πεδία των μαχών. Οι μορφές τους στόλιζαν τις περίφημες ασπίδες των Αγαμέμνονα και Αχιλλέα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1733176/ellinika-onomata-edose-i-space-x-sta-nea-tis-diastimodromia

1.jpg.218ab82037970ff48b4c0cc62f960768.jpg

ellinika-onomata-edose-i-space-x-sta-nea-tis-diastimodromia.jpg.5927e483fea6b696e522f969faac05da.jpg

ISS-600x315.jpg.fc1c9ea2aef92908a9f9e8294f8663db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Nasa θα στειλει το καλαμάρι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Περίπου 128 καλαμάρια με παιδικά μπομπίλ πρόκειται να σταλούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Περισσότερα από 100 καλαμάρια μωρών και 5.000 μικροσκοπικά ζώα πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τα πλάσματα, μαζί με άλλο εξοπλισμό για πειράματα, θα κατευθυνθούν προς τον ISS πάνω στον πύραυλο Space X's Falcon 9.

Τα πειράματα θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα αποτελέσματα του διαστημικού πτήσης.

Το 128 baby bobtail καλαμάρι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μικροβίων και ζώων.

Το καλαμάρι έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Η Nasa λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη προστατευτικών μέτρων για τη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημικών αποστολών.

"Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβια μας για να διατηρήσουν ένα υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς διαστημικές πτήσεις αλλάζουν αυτές τις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις", δήλωσε ο Jamie Foster, κύριος ερευνητής του πειράματος.

Πρόσθεσε ότι το καλαμάρι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει "αυτά τα σημαντικά ζητήματα στην υγεία των ζώων".

Το καλαμάρι θα παγώσει πριν επιστρέψουν στη Γη.

Συνδέονται επίσης στον πύραυλο Space X από 5.000 tardigrades, που συνήθως αναφέρονται ως αρκούδες νερού. Τα μικροσκοπικά ζώα μπορούν να ανεχθούν τα περιβάλλοντα πιο ακραία από ό, τι οι περισσότερες μορφές ζωής. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για να μελετήσουν πώς ανταποκρίνεται η ζωή και προσαρμόζεται σε ακραία περιβάλλοντα.

Ελπίζεται ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων άγχους που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο διάστημα.

"Ένα από τα πράγματα που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε πώς επιβιώνουν και αναπαράγονται ταρντεγκράδες σε αυτά τα περιβάλλοντα και αν μπορούμε να μάθουμε τίποτα για τα κόλπα που χρησιμοποιούν και να τα προσαρμόσουμε για να προστατεύσουμε τους αστροναύτες", ο κύριος ερευνητής του πειράματος Thomas Boothby είπε.

Άλλα πειράματα που πρόκειται να διεξαχθούν περιλαμβάνουν μια ματιά στο εάν οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα μαζί με μια μελέτη για την παραγωγή σκληρότερου βαμβακιού.

https://www.bbc.com/news/science-environment-57339989

_118784548_jsc2021e019402_orig.jpg.653d4ab20d51ce74ed54cea0ddbdb9a6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τέταρτη εκτόξευση δορυφόρων OneWeb από τη Vostochny είναι επιτυχής. :cheesy:

Μια επιτυχημένη εκτόξευση 36 δορυφόρων OneWeb πάνω στο όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b με την ανώτερη σκηνή του Fregat πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny. Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους πραγματοποιήθηκε βάσει των συμβάσεων της Glavkosmos (θυγατρικής της Roscosmos) με τον ευρωπαίο πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace (διαχειρίζεται την εκτόξευση διαστημικού σκάφους OneWeb με τη χρήση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz) και της εταιρείας Starsem.

Αυτή η εκτόξευση έγινε η τέταρτη πλήρως εμπορική εκκίνηση διαστημικού σκάφους από τη Vostochny. Εκτελέστηκε από την κοινή ομάδα, η οποία συνδύασε τους ειδικούς των επιχειρήσεων Roscosmos - Progress Space Rocket Center, Lavochkin Association, TsENKI, Glavkosmos και εκείνων των ξένων πελατών. Ο διαχωρισμός του ανώτερου σταδίου Fregat από το τρίτο στάδιο ήταν ονομαστικός. Κατά τη διάρκεια δυόμισι ωρών σύμφωνα με την ακολουθία πτήσης, το διαστημικό σκάφος διαχωρίστηκε από το άνω στάδιο εννέα φορές και τέθηκε σε τροχιές στόχους.

Οι ξένοι πελάτες της Glavkosmos επιβεβαίωσαν ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Όλοι οι δορυφόροι εγχύθηκαν σε τροχιές στόχους. Οι δορυφόροι OneWeb low Earth orbit έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους καταναλωτές στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο. Η σημερινή κυκλοφορία αύξησε τον αριθμό του διαστημικού σκάφους OneWeb σε τροχιά σε 218 και η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει εκατοντάδες ακόμη.

http://en.roscosmos.ru/22136/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κοσμοναύτες ολοκλήρωσαν την εργασία τους στο διάστημα. :cheesy:

Η πόρτα εξόδου του Small Research Module "Poisk" είναι κλειστή, οι κοσμοναύτες του αποσπάσματος Roscosmos Oleg Novitsky και Peter Dubrov ολοκλήρωσαν τον 48ο προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο (EVK-48). Στο ντεμπούτο τους, ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού στην εξωτερική επιφάνεια του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η πόρτα του κόλπου ελλιμενισμού Poisk έκλεισε στις 16:12 ώρα Μόσχας στις 2 Ιουνίου 2021. Η διάρκεια της εξωσχηματικής δραστηριότητας ήταν 7 ώρες 19 λεπτά.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο ρωσικός διαστημικός διάδρομος πραγματοποιήθηκε από το διαμέρισμα σύνδεσης της μονάδας Poisk. Κυκλοφόρησε το 2009, αλλά μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020, οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν τη μονάδα Pirs για εξόδους, η οποία προετοιμάζεται επί του παρόντος για αποσύνδεση από το ISS. Αυτή είναι η 55η έξοδος της Ρωσίας από το ISS, η πρώτη το 2021 και η πρώτη σταδιοδρομία και των δύο κοσμοναύτων Roscosmos.

Όπως σημείωσε νωρίτερα ο Oleg Novitsky, η ιδιαιτερότητα του διαστημικού πεζοδρομίου είναι ο συνδυασμός των πόρων, των διαστημικών πειραμάτων και της προετοιμασίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για τη λήψη της νέας ενότητας "Science", η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Σε 7 ώρες, οι Oleg Novitsky και Petr Dubrov αντικατέστησαν τον αφαιρούμενο πίνακα του ρυθμιστή ροής ρευστού στο σύστημα θερμικού ελέγχου της μονάδας λειτουργικού φορτίου Zarya σε κανονική λειτουργία και έριξαν το παλιό πάνελ στο διάστημα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου Αποστολής, το δοχείο υπό πίεση έφυγε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, θα καεί εντελώς στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας. Η λειτουργία αντικατάστασης του ρυθμιστή στο σύστημα θερμικού ελέγχου σε ολόκληρη την ιστορία του ISS έχει ήδη πραγματοποιηθεί τρεις φορές λόγω του τέλους της ζωής του.

Επιπλέον, τα ρωσικά μέλη του πληρώματος της 65ης μακροχρόνιας αποστολής προετοιμάστηκαν για να ξεκλειδώσουν τη μονάδα Pirs, η οποία έφτασε το 2001. Αφαίρεσαν όλες τις εξωτερικές συνδέσεις μεταξύ του Pirs και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού: γι 'αυτό αφαίρεσαν τον εκσυγχρονισμένο βραχίονα φορτίου M1 από τη μονάδα, αγκυροβόλησαν τα καλώδια των κεραιών του ραντεβού συστήματος Kurs και αφαίρεσαν το ναυπηγείο μεταξύ των ρωσικών μονάδων Pirs και Zvezda. Στο τέλος αυτής της επιχείρησης, Ρώσοι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι η δοκιμή του συστήματος Kurs μετά την επανασύνδεση των συνδέσμων ήταν επιτυχής. Οι Oleg Novitsky και Petr Dubrov εγκατέστησαν επίσης νέο εξοπλισμό για τα ρωσικά επιστημονικά πειράματα "Test" και "Endurance" για να μελετήσουν την επίδραση των διαστημικών συνθηκών σε διάφορους μικροοργανισμούς και υλικά.

Οι σημερινές εξωσχολικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε διαστημικές στολές Orlan-MKS (εκσυγχρονισμένες, μηχανογραφημένες, συνθετικές), μία με κόκκινες ρίγες (Oleg Novitsky), η άλλη με μπλε (Petr Dubrov). Η προηγούμενη κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020. Από τη Γη, από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής, το TsNIIMash (μέρος της Κρατικής Εταιρείας Roscosmos), ειδικοί της Κύριας Ομάδας Επιχειρησιακού Ελέγχου του Ρωσικού Τμήματος ISS (SP Korolev Rocket and Space Corporation Energia, μέρος του Roscosmos), έλεγξαν τον διαστημικό περίπατο.

Επί του παρόντος στον Δ.Δ.Σ. το πλήρωμα αποτελειται από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitsky και Peter Dubrov, τους αστροναύτες της NASA Mark Vande Hai, Shane Kimbrow, Megan MacArthur, τον αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Tom Peske και τον αστροναύτη Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής Akihiko Hoshide

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-03.html

2758400906.thumb.jpg.42c79ed187fb91fc513a2d3a88b618d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Progress MS-17" έχει περάσει δοκιμές κενού. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος διαρροών του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-17 (TGK) στον θάλαμο κενού του συγκροτήματος και το κτήριο δοκιμών του χώρου 254.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και το Copper Center Yuzhny πραγματοποίησαν έναν κύκλο δοκιμών κενού με πνευματικά συστήματα του Progress MS-17 TGC, οι οποίοι συνεχίζονταν από τις 30 Μαΐου. Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος των αυστηρών απαιτήσεων για τη στεγανότητα των διαμερισμάτων και των συστημάτων επί του πλοίου σε συνθήκες εδάφους πέρασε χωρίς σχόλια και κατέστησε δυνατή τη συνέχιση περαιτέρω τεχνολογικών εργασιών προετοιμασίας πριν από την πτήση του προϊόντος στη δυναμική βάση του κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών.

Στα τέλη Μαΐου, το Progress MS-17 TGC δοκιμάστηκε επίσης σε έναν θάλαμο ανύχωσης (BEC) για να δοκιμάσει τη λειτουργία του εποχούμενου εξοπλισμού Kurs-NA και του ελλιμενισμού. Το BEC είναι ένα εξειδικευμένο δωμάτιο καλυμμένο με ραδιοαπορροφητικό υλικό, προκειμένου να προσομοιώσει τις συνθήκες του εξωτερικού χώρου για επίγεια δοκιμή της απόδοσης των ενσωματωμένων ραδιοφωνικών συστημάτων των οχημάτων μεταφοράς Progress MS και Soyuz MS.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-17 TGC έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το αυτοματοποιημένο φορτηγό όχημα θα παρέχει προμήθειες καυσίμου και φυσικού αερίου στο 65ο Prime Crew, καθώς και εξοπλισμό σέρβις και υποστήριξη ζωής στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού ISS.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-03_1.html

photo_06-03-28.thumb.jpg.a5cb5860c1a21624f03b796865db0382.jpg

photo_06-03-27.thumb.jpg.24ec98743aa1557fd05ba7927a70d55c.jpg

photo_06-03-26.thumb.jpg.b5b48f61401f6a368d72b7a559176e2f.jpg

photo_06-03-25.thumb.jpg.d690ae603117eb17815713b819295d1b.jpg

photo_06-03-23.thumb.jpg.b00d404064fb4a531c3551f33a746896.jpg

photo_06-03-22.thumb.jpg.294cb40216f9124a3f98e2312c396c90.jpg

photo_06-03-21.thumb.jpg.5a507e20563f3cbf201c97da3c11d3e9.jpg

photo_06-03-20.thumb.jpg.9f2839375cb02d75fdbe54213c807a9a.jpg

photo_06-03-19.thumb.jpg.d07d3d3463f2c67307cb21ddcda75ae4.jpg

photo_06-03-18.thumb.jpg.96ff675bcb01dc899d0e774831ec6135.jpg

photo_06-03-17.thumb.jpg.315410f39fe53c382a960b1be7b5797e.jpg

photo_06-03-16.thumb.jpg.44c9f625c0c9453f0df290e8e842d721.jpg

photo_06-03-15.thumb.jpg.3e4b0c9c182ebca744f3ad0ac6f4069b.jpg

photo_06-03-14.thumb.jpg.f57f9722bb2409231b468d30d1210793.jpg

photo_06-03-13.thumb.jpg.99b0be78bbaebcc7a2b25033a68d4466.jpg

photo_06-03-12.thumb.jpg.a58e6ddc45d82fd457cfc3f55fd8562d.jpg

photo_06-03-11.thumb.jpg.3589ad006331962760163682c4b99717.jpg

photo_06-03-10.thumb.jpg.53e7bfb9ffe4fd3a35a0fc8ab6d76823.jpg

photo_06-03-09.thumb.jpg.54edc3a6790b2d861a096600b6ab5a32.jpg

photo_06-03-08.thumb.jpg.52ef933f7d08bd4e9dd0a1fb55d9cbaf.jpg

photo_06-03-07.thumb.jpg.e2f243f6b3dd854aae8862a7d5a27b03.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κοσμοναύτες στο Baikonur εξοικειώνονται με τη δομή της ενότητας Nauka :cheesy:

Οι κοσμοναύτες Roscosmos και οι εκπρόσωποι του Gagarin Cosmonaut Training Center ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στο Baikonur, ο κύριος σκοπός του οποίου ήταν η μελέτη της ενότητας Nauka. Το νέο σκάφος προετοιμάζεται για εκτόξευση σε τροχιά και οι κοσμοναύτες ετοιμάζονται να εκτελέσουν εργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του.

Ορισμένα μέλη του Σώματος Κοσμοναυτών της Roscosmos είχαν ήδη την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ενότητα απευθείας στο Baikonur. Για παράδειγμα, οι Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov είχαν μια σειρά προγραμματισμένων συνεδριών στη μονάδα Nauka το φθινόπωρο του 2020 και την άνοιξη του 2021, μαζί με τον συνάδελφό τους Mark Vande Hei. Ως πρωταρχικό πλήρωμα ISS-65, εξέτασαν τους χώρους εργασίας της ενότητας που θα πρέπει να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του διαστημικού πεζοδρομίου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε μια παρόμοια εκπαίδευση για τα αντίγραφα ασφαλείας τους.

«Αυτή τη φορά χρειαζόμασταν να πάρουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοσμοναύτων στο Baikonur και να τους συμπεριλάβουμε στην αξιολόγηση της ενότητας από την άποψη της ασφάλειας και της ευκολίας παραμονής στο εσωτερικό. Συμμετέχουν στη λεγόμενη εργονομική εξέταση που αποτελεί κοινή πρακτική », εξήγησε ο Αντρέι Σιμόνοφ, αναπληρωτής του Τμήματος 11 του GCTC.

Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε δέκα μέλη του Σώματος Κοσμοναυτών της Roscosmos, με τον Alexander Skvortsov και τον Sergey Prokopyev να έχουν ήδη φτάσει στο διάστημα. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Baikonur για τους κοσμοναύτες που εγγράφηκαν στο Σώμα το 2018.

«Στο στάδιο της γενικής εκπαίδευσης στο διάστημα, πήραν μια αρκετά επιφανειακή ιδέα για το σχεδιασμό και τη διάταξη του οχήματος. Εδώ στο Baikonur, διοργανώθηκαν θεωρητικά μαθήματα ειδικά στην ενότητα Nauka. Δηλαδή, τα παιδιά πήγαν στον ιστότοπο όπου είναι εγκατεστημένος με μια σαφέστερη κατανόηση του τι είναι έξω και μέσα στο module, "εξήγησε ο Andrey Simonov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές ακούνε όχι μόνο τους έμπειρους κοσμοναύτες, αλλά μια νέα εμφάνιση είναι πάντα σημαντική. Οι προτάσεις που λαμβάνονται κατά την εξέταση της ενότητας Nauka θα ληφθούν υπόψη και θα εφαρμοστούν εάν είναι τεχνικά εφικτό. Η επίσκεψη των μελών του Κοσμοναυτικού Σώματος στο Baikonur έληξε στις 4 Ιουνίου 2021. με μόλις μία εβδομάδα στο κοσμοδρόμιο.

http://en.roscosmos.ru/22151/

6414295349.thumb.jpg.ab43cb0bbe551861934866ffccbc60ce.jpg

5580585031.thumb.jpg.d887a213020f32163dd2083b4302f63c.jpg

5488175820.thumb.jpg.9820dde4f268f55ae56c30d4f5aad700.jpg

5303549026.thumb.jpg.7f50c97bcba7cbe0380e055c72ecd3d3.jpg

5048054274.thumb.jpg.6addc5dff5fa9a11cc548dc40b887cd9.jpg

2442232667.thumb.jpg.762f603b9f8d07706c27954f58f9c4b0.jpg

3281548503.thumb.jpg.4086668362fe86c96c50711fecce9884.jpg

3815867636.thumb.jpg.315794de654856da7a5894d01a587c2e.jpg

4489816644.thumb.jpg.2e8e0ed525c2f8eec8d25d58d4726911.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή μωρών καλαμαριών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Πάνω από 100 μωρά καλαμάρια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα μικρά πλάσματα, μαζί με άλλον εξοπλισμό για πειράματα, απεστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.

Όπως γράφει το BBC, ελπίζεται πως τα πειράματα θα είναι σε θέση να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της βαρύτητας.

Τα καλαμάρια θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πάνω στις επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων στις επωφελείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ μικροβίων και ζώων. Σημειώνεται πως τα καλαμάρια έχουν ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο.

Η NASA λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη προστατευτικών μέσων για την υποστήριξη της υγείας των αστροναυτών σε μακράς διάρκειας αποστολές στο διάστημα.

«Τα ζώα, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι, βασιζόμαστε στα μικρόβιά μας για να διατηρούμε ένα υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν κατανοούμε πλήρως πώς οι διαστημικές πτήσεις μεταβάλλουν αυτές τις επωφελείς αλληλεπιδράσεις» είπε η Τζέιμι Φόστερ, επικεφαλής ερευνήτρια του πειράματος.

Όπως πρόσθεσε, τα καλαμάρια θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο να βρεθούν απαντήσεις σε αυτά τα σημαντικά για την υγεία των ζώων ερωτήματα.

Σημειώνεται πως τα καλαμάρια θα καταψυχθούν πριν την επιστροφή τους στη Γη.

Επίσης, στον πύραυλο επέβαιναν 5.000 «αρκούδες του νερού»- μικροσκοπικά πλάσματα που είναι ικανά να επιβιώνουν σε ασύλληπτα αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπου οι περισσότερες μορφές ζωής αδυνατούν. Αυτό το χαρακτηριστικό τις κάνει κατάλληλες για τη διερεύνηση του πώς η ζωή ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στα ακραία περιβάλλοντα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1734767/apostoli-moron-kalamarion-ston-diethni-diastimiko-stathmo

 

 

 

 

Τα αδέλφια Μπέζος στο πρώτο τουριστικό ταξίδι στο διάστημα στις 20 Ιουλίου. :cheesy:

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκλεισε μια θέση και για τον εαυτό του στην πρώτη πτήση αναψυχής στο Διάστημα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα η εταιρεία του Blue Origin.

Ο Τζεφ Μπέζος και ο αδελφός του Μαρκ θα επιβαίνουν στο σκάφος New Shaperd για μια σύντομη πτήση μέχρι το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων, όπου θα έχουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

«Ονειρεύομαι να ταξιδέψω στο Διάστημα από τότε που ήμουν πέντε ετών. Στις 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι μαζί με τον αδελφό μου. Η μεγαλύτερη περιπέτεια με τον καλύτερό μου φίλο» έγραψε στο Instagram ο μεγιστάνας της Amazon, ο οποίος πρόκειται να αποσυρθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις 5 Ιουλίου.

Μια τρίτη θέση στην ίδια πτήση έχει βγει σε δημοπρασία, στην οποία έχουν συμμετάσχει σύμφωνα με την Blue Origin πάνω από 5.200 υποψήφιοι από 136 χώρες. Η τρέχουσα υψηλότερη προσφορά φτάνει το αστρονομικό ποσό των 2,8 εκατ. δολαρίων.

Το New Shepard, σχεδιασμένο να πετά αυτόνομα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 άτομα, τα οποία θα μπορούν να θαυμάσουν τη θέα από έξι φινιστρίνια που σύμφωνα με την Blue Origin είναι τριπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με τα παράθυρα του Boeing 747 και τα μεγαλύτερα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημική αποστολή.

Παραμένει άγνωστο πόσο θα χρεώνει κάθε θέση η Blue Origin όταν ξεκινήσουν οι τακτικές εκτοξεύσεις.

Σε τουλάχιστον 200.000 δολάρια εκτιμάται ότι θα κοστίζουν τα εισιτήρια στις υποτροχιακές πτήσεις της Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράντον, οι οποίες επίσης αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.

Σε αντίθεση με το New Shepard, το οποίο απογειώνεται και επιστρέφει στη Γη κατακόρυφα, το σκάφος της Virgin Galactic απελεθερώνεται από ένα μητρικό αεροπλάνο σε μεγάλο ύψος, πριν πυροδοτήσει τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χλμ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1735739/ta-adelfia-mpezos-sto-proto-touristiko-taksidi-sto-diastima-stis-20-iouliou

 

 

 

Οι δορυφόροι μπορεί να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος. :cheesy:

Αυτή την στιγμή σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκονται περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι. Όμως μεγάλες εταιρείες όπως η Space X, η Amazon και άλλες έχουν ξεκινήσει μια μάχη για την επικράτηση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα μέσω τεράστιων στόλων δορυφόρων που θα παρέχουν προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους συνδρομητές τους. Κάθε στόλος θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους και ήδη οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ήδη εκτοξεύσει δεκάδες δορυφόρους και προγραμματίζουν την συνεχή εκτόξευση νέων τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η ύπαρξη αυτών των στόλων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις για διαφόρους λόγους. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν τις παρατηρήσεις από τα επίγεια τηλεσκόπια. Ειδικοί λένε ότι πολλαπλασιάζεται εκθετικά η πιθανότητα συγκρούσεων των δορυφόρων με τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν γύρω από την Γη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα πηγή παραγωγής τους.

Ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» υποστηρίζει ότι οι πολυπληθείς στόλοι τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο στρώμα του όζοντος της Γης. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιοι από τους δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους που θα αποτελούν τον κάθε στόλο θα παθαίνουν βλάβες με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα χημικές ουσίες οι οποίες θα προκαλέσουν μεταβολές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Οι μεταβολές αυτές θα έχουν άγνωστες παρενέργειες αλλά οι ερευνητές αναδεικνύουν μια από αυτές. Όπως υποστηρίζουν οι δορυφόροι που θα έχουν υποστεί βλάβες θα απελευθερώνουν αλουμίνιο, μια χημική ουσία η οποία είναι διαπιστωμένο ότι προκαλεί ζημιά στο στρώμα του όζοντος. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στις εμπλεκόμενες εταιρείες χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από αυτές μέχρι στιγμής.

https://www.naftemporiki.gr/story/1735837/oi-doruforoi-mporei-na-katastrepsoun-to-stroma-tou-ozontos

2021-06-07T111306Z_179529725_RC2NVN9UGPFB_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-BLUEORIGIN-BEZOS.thumb.jpg.e43662e8e626dfb8892d8a9285d591f8.jpg

23739170.thumb.jpg.a306a2f77c825ce1e26a5b2ec71dfa16.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήνυμα της Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Άρετε τις κυρώσεις αλλιώς θα αποχωρήσουμε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» :cheesy:

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσα από τις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025.

Ο Ρογκόζιν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών της Κρατικής Δούμας, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Γενεύη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα δυσκολεύθηκε να εκτοξεύσει κάποιους από τους δορυφόρους της, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εισάγει μικροτσίπ που χρειάζεται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

«Έχουμε υπεραρκετούς πυραύλους αλλά δεν μπορούμε να τους εκτοξεύσουμε», δήλωσε ο Ρογκόζιν σε μια σπάνια παραδοχή ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.

«Έχουμε διαστημόπλοια τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα αλλά χρειάζονται ένα ειδικό μικροτσίπ το οποίο δεν έχουμε την δυνατότητα να το προμηθευθούμε λόγω των κυρώσεων».

«Όλα βρίσκονται στο χέρι των αμερικανών εταίρων. Εάν οι κυρώσεις κατά του πύραυλο-διαστημικού κέντρου ‘Προγκρές’ και του Κεντρικού Επιστημονικό-ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών συνεχιστούν, το ζήτημα της εξόδου της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πρόβλημα των αμερικανών εταίρων. Αυτή θα είναι ζώνη δικής τους ευθύνης» δήλωσε ο Ρογκόζιν, μιλώντας στην Κρατική Δούμα, στη συζήτηση που είχε ως θέμα τις κυρώσεις της Δύσης και τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης τους στην πολιτική και την οικονομία της Ρωσίας.

Ο Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί διπλοπροσωπία. «Είτε θα συνεργασθούμε και τότε οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν άμεσα, είτε δεν θα συνεργασθούμε και θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η Roskosmos είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις αυτές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 1998 είναι ένα πολυεθνικό πρόγραμμα συνδυάζει δύο τμήματα, το ρωσικό τμήμα και ένα άλλο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλες διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA που προτίθεται να χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2023 και ο επικεφαλής της Μπίλ Νέλσον δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι η αποχώρηση της Ρωσίας ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν νέον ανταγωνισμό στο Διάστημα με τη Ρωσία και την Κίνα να αντιμάχονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/992974_minyma-tis-rosias-pros-ipa-arete-tis-kyroseis-allios-tha-apohorisoyme-apo

11_3.thumb.jpg.14af92d033e42eaf000ded3d1d70c3f8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκε η επαλήθευση των ηλιακών μπαταριών του φορτηγού οχήματος Progress MS-17 :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, το τελικό στάδιο της προετοιμασίας πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-17 (TGC) συνεχίζεται. Χθες, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του τόπου 254, πραγματοποιήθηκε μια προγραμματισμένη λειτουργία του φωτισμού ελέγχου των ηλιακών μπαταριών του ενσωματωμένου συστήματος τροφοδοσίας του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εδάφους της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών, οι ειδικοί της RSC Energia και της Yuzhny CC πραγματοποίησαν τυπική ανάπτυξη των τμημάτων ηλιακών κυψελών και τα ακτινοβόλησαν με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, οι ελεγκτές έλεγξαν τη στεγανότητα του αγωγού νερού Rodnik, πραγματοποίησαν τακτική απολύμανση του διαμερίσματος φορτίου του διαστημικού σκάφους και άρχισαν να φορτώνουν εξοπλισμό και υλικά που προορίζονται για παράδοση επί του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το διαστημικό σκάφος Progress MS-17 στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού ISS έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-09.html

 

 

 

 

Relativity Space: Νέος «παίκτης» με 3D printed πυραύλους στην «κούρσα» του διαστήματος. :cheesy:

Η Relativity Space, που εξειδικεύεται στον κλάδο του 3D-printing, συγκέντρωσε χρηματοδότηση 650 εκατ. δολαρίων για να εντείνει τις εργασίες της πάνω σε έναν πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, που θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη SpaceX του Έλον Μασκ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Ο Τιμ Έλις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε στο CNBC ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επιταχύνει τμήματα της διαδικασίας παραγωγής και γενικότερα τους ρυθμούς εκτοξεύσεων, καθώς «υπάρχει σίγουρα ζήτηση».

Τα νέα κεφάλαια της εταιρείας θα εστιάσουν στον πύραυλο Terran R, παρομοίου μεγέθους και ισχύος με τον Falcon 9 της SpaceX. O Terran R θα μεταφέρει 20 φορές μεγαλύτερο φορτίο σε τροχιά από ό,τι ο Terran 1 της εταιρείας, ο οποίος προορίζεται να εκτοξευτεί για πρώτη φορά ως τα τέλη του έτους. Επίσης, ο Έλις είπε ότι ο Terran 1 έχει ήδη μεγάλη λίστα προπαραγγελιών, κάτι που τον καθιστά «τον πιο προ-πωληθέντα πύραυλο στην ιστορία πριν την εκτόξευση».

Στη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η Fidelity και λαμβάνει χώρα οκτώ μήνες αφού η Relativity συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια, σε έναν γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η Tiger Global. Μεταξύ άλλων, στον νέο γύρο συγκέντρωσης χρηματοδότησης συμμετέχει και ο ηθοποιός Τζάρεντ Λίτο.

Η Relativity έχει πλέον συγκεντρώσει κεφάλαια 1,34 δις. δολαρίων από την ίδρυσή της το 2015, με την αξία της να αυξάνεται στα 4,2 δισ. από τα 2,3 που ήταν τον Νοέμβριο.

Η Relativity κατασκευάζει την πρώτη έκδοση του πυραύλου Terran 1 και έχει φτιάξει ήδη το 85% του πυραύλου για την παρθενική εκτόξευση. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς 3D εκτυπωτές, όλους δικής της ανάπτυξης, για τον πύραυλο αυτόν, και θα κάνει το ίδιο και για τον Terran R.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι να είναι σχεδόν πλήρως 3D-printed, μια προσέγγιση για την οποία η εταιρεία λέει πως τους κάνει λιγότερο πολύπλοκους και ταχύτερους στην κατασκευή ή την τροποποίηση από τους παραδοσιακούς. Επιπλέον η εταιρεία λέει ότι η απλούστερη αυτή διαδικασία της θα επιτρέπει κάποια στιγμή τη μετατροπή πρώτων υλών σε πύραυλο σε εξέδρα εκτόξευσης σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών.

Ο Terran 1 είναι σχεδιασμένος για μεταφορά φορτίου 1.250 κιλών σε χαμηλή τροχιά, ενώ ο Terran R προορίζεται να έχει δυνατότητα μεταφοράς άνω των 20.000 κιλών, με διαστάσεις αντίστοιχες αυτών του Falcon 9 της SpaceX. H πρώτη εκτόξευση του Terran R προγραμματίζεται για το 2024 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ- από όπου είναι να φύγουν και οι πρώτες αποστολές του Terran 1.

https://www.naftemporiki.gr/story/1736365/relativityspace-neos-paiktis-me-3dprintedpuraulous-stin-koursa-tou-diastimatos

 

 

 

 

Γιατί αρρωσταίνουν οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στην Γη; :cheesy:

Οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στην Γη συνήθως εμφανίζουν κάποια προβλήματα υγείας αφού η παραμονή στις διαστημικές συνθήκες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Scientific Reports» επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τι συμβαίνει.

Όπως αναφέρουν τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα (Tregs) βιώνουν στις διαστημικές συνθήκες μια «ανώμαλη ενεργοποίηση» όπως την χαρακτηρίζουν. Τα συγκεκριμένα κύτταρα ενεργοποιούνται για να καταστείλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν μια λοίμωξη δεν αποτελεί πλέον απειλή για τον οργανισμό.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές στις συνθήκες μικροβαρύτητας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα Τregs ενεργοποιούνται ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα ίχνος λοίμωξης. Αυτό επιβαρύνει την οργανική κατάσταση των αστροναυτών και όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στον οργανισμό τους.

«Την πρώτη περίοδο των διαστημικών προγραμμάτων οι περισσότεροι αστροναύτες ήταν νεαρής ηλικίας και απόλυτα υγιείς. Όσο περνούν τα χρόνια η εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική και χρονοβόρος με αποτέλεσμα να γίνονται μέλη των διαστημικών αποστολών ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας αστροναύτες. Επιπλέον κάποια στιγμή οι πόρτες των διαστημοπλοίων και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού άνοιξαν και σε απλούς πολίτες και δεδομένης της δημιουργίας της νέας βιομηχανίας διαστημικού τουρισμού μακριά από την Γη έχουν ταξιδέψει και θα ταξιδέψουν ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και με διάφορα προβλήματα υγείας άνθρωποι. Έχουμε διαπιστώσει ότι η μικροβαρύτητα κάνει διάφορα κακά πράγματα στο ανθρώπινο σώμα και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε μειώσουμε ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της μικροβαρύτητας» λέει ο Τζόρνταν Σπατζ, διαστημικός επιστήμονας που σπουδάζει παράλληλα και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

H μελέτη της συμπεριφοράς των Tregs στις διαστημικές συνθήκες μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους έτσι ώστε όσοι πρόκειται να βρεθούν έξω από την Γη να αντιμετωπίσουν λιγότερα ή και καθόλου προβλήματα υγείας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1736668/giati-arrostainoun-oi-astronautes-otan-epistrefoun-stin-gi

photo_06-09-16.thumb.jpg.eb444d2c00e4416f2525c2e863fde12f.jpg

photo_06-09-15.thumb.jpg.0f9295ba8448c6a5024d7fe163466f15.jpg

photo_06-09-14.thumb.jpg.f1382e54ada59ee84f941d17d594bcd9.jpg

photo_06-09-13.thumb.jpg.19650d4cf66717f1aa65533b4c6cdd90.jpg

photo_06-09-12.thumb.jpg.568c72d1f65a86d66fa117bbd65be727.jpg

photo_06-09-11.thumb.jpg.9ab64bb63ff72f5987f8365dd9f72134.jpg

photo_06-09-10.thumb.jpg.a6cd1af15553aac4f7dd3ba379f95ace.jpg

photo_06-09-09.thumb.jpg.2a0caba23446a08ec98d46585aef99db.jpg

photo_06-09-08.thumb.jpg.285b1a9e3fe50f88bf2649ebdbabdd35.jpg

photo_06-09-07.thumb.jpg.c6eda94881d717775b0e7bb86a9cb8f8.jpg

photo_06-09-06.thumb.jpg.50ff8e994d377ecca8ee242a3b7e4ca5.jpg

photo_06-09-03.thumb.jpg.7bdfea45891fbe31c89e2214a4787d7f.jpg

photo_06-09-02.thumb.jpg.8ea5a16830ecb94eb381bf35e88760d1.jpg

photo_06-09-01.thumb.jpg.a61927efc7f0d0f2a153e402fded945a.jpg

prosgeiothike-to-sogiouz-2.jpg.8c9a417f943764292249861fb226f1bc.jpg

terranr.jpg.1c4afc742d7ad5e3901ed7649f38527a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεννήθηκαν τα πρώτα «διαστημικά» ποντίκια. :cheesy:

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία παρουσιάζει ένα σημαντικό για πολλούς λόγους επίτευγμα. Σπέρμα ποντικών καταψύχθηκε και στάλθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να εκτεθεί στις συνθήκες του Διαστήματος. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν και πώς η κοσμική ακτινοβολία θα επηρεάσει το σπέρμα και γενικά πώς επηρεάζει την γονιμότητα στα θηλαστικά.

Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο DNA εντός των κυττάρων προκαλώντας ανάμεσα στα άλλα δυσάρεστες μεταλλάξεις. Η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία αποτελεί άλλωστε έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους των επιστημόνων για το πώς θα προστατεύουν τα πληρώματα και τους αστροναύτες όσο η διαστημική εξερεύνηση προχωρά και σχεδιάζονται μακρινές και μεγάλου χρονικού ορίζοντα επανδρωμένες αποστολές.

Μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί η αναπαραγωγή διαστημικών συνθήκων στην Γη και ειδικά αυτές που σχετίζονται με την κοσμική ακτινοβολία. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να τοποθετήσουν το κατεψυγμένο σπέρμα 12 ποντικών μέσα ειδικές για την περίσταση κάψουλες και να τις στείλουν στο Διάστημα.

Έστειλαν δύο σετ με κάψουλες. Το ένα σετ επέστρεψε στην Γη μετά από εννέα μήνες και το δεύτερο μετά από δύο έτη και εννέα μήνες. Οι ερευνητές αφού μελέτησαν το σπέρμα διαπίστωσαν ότι δεν είχε υποστεί καμία βλάβη από την έκθεση στις διαστημικές συνθήκες. Στην συνέχεια το ενυδάτωσαν και το εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια. Η διαδικασία προχώρησε χωρίς προβλήματα και τα θηλυκά έφεραν στον κόσμο τα μικρά τους που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόλυτα υγιή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1737253/gennithikan-ta-prota-diastimika-pontikia

 

 

 

 

Δύο νέους δορυφόρους πρόκειται να εκτοξεύσει η Αίγυπτος το 2022 :cheesy:

Δύο δορυφόρους, τον «Nexast 1» και τον «Egypt Sat 2» θα εκτοξεύσει η Αίγυπτος το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας Χάλιντ 'Αμπντελ Γκαφάρ στο Φόρουμ συνεργασίας Ευρώπης-Αφρικής για τις διαστημικές τους υπηρεσίες, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Λισαβόνα.

Ο «Nexsat 1» θα ζυγίζει 65 κιλά, ενώ ο δορυφόρος «Egypt Sat 2» θα ζυγίζει 330 κιλά.

Η Αιγυπτιακή Διαστημική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 2018, αλλά οι αιγυπτιακές διαστημικές δραστηριότητες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, με τον δορυφόρο «Egypt Sat 1» το 2007, με τον «Egypt Sat 2A» το 2019 και τον «NARSSCUBE 1, 2» το 2019.

Η Αίγυπτος αναμένεται να φιλοξενήσει την έδρα της Αφρικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, δίπλα από την Αιγυπτιακή Διαστημική Πόλη, η οποία θα διαθέτει βασικές δυνατότητες διαστημικών τεχνολογιών, κατέληξε ο Αιγύπτιος υπουργός.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/994191_dyo-neoys-doryforoys-prokeitai-na-ektoxeysei-i-aigyptos-top-2022

 

 

 

Η νυχτερινή Αθήνα από τον Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Μια υπέροχη εικόνα της νυχτερινής Αθήνας, έτσι όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δημοσίευσε Γάλλος αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος– ESA.

H ολοφώτιστη Αθήνα μοιάζει μεγαλοπρεπής μέσα στη νύχτα με το ανεκτίμητο στολίδι της, την Ακρόπολη, να ξεχωρίζει ανάμεσα στον υπόλοιπο φωτισμό, όπως αναφέρει και ο αστροναύτης:

«Η Αθήνα είναι τόσο έντονη τη νύχτα όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει ο Thomas Pesquet. «Τη νύχτα, ο διαφορετικός φωτισμός σε διάφορες περιοχές είναι αξιοσημείωτος, αλλά και η Ακρόπολη διακρίνεται εύκολα», σημειώνει ο Thomas Pesquet στο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος-ESA στο facebook.

https://www.pronews.gr/epistimes/994239_i-nyhterini-athina-apo-ton-diastimiko-stathmo-foto

diastimika-pontikia.jpg.103495e5e4e79b62cdd3b09ff43c96ee.jpg

athens-15.jpg.d343746af67ea133fb9e16aa9f363d30.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SLS: Συναρμολογήθηκε ο νέος, γιγαντιαίος πύραυλος της NASA :cheesy:

Η NASA συναρμολόγησε τον πρώτο από τους πυραύλους SLS (Space Launch System) της, που προορίζεται να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Την Παρασκευή μηχανικοί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του 65 μέτρων κυρίου ορόφου μεταξύ δύο μικρότερων πυραυλοκινητήρων. Όπως σημειώνει το BBC, είναι η πρώτη φορά που και τα τρία βασικά τμήματα του πυραύλου είναι μαζί, σε διαρρύθμιση εκτόξευσης.

Η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον SLS στην παρθενική του πτήση αργότερα μέσα στο έτος. Στο πλαίσιό αυτής της αποστολής, που είναι γνωστή ως Artemis-1, o SLS θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Orion (το επόμενης γενιάς διαστημόπλοιο των ΗΠΑ για επανδρωμένες πτήσεις) προς τη Σελήνη. Ωστόσο δεν θα βρίσκονται πάνω του αστροναύτες, καθώς σκοπεύουν να τον δοκιμάσουν πρώτα πριν πραγματοποιηθούν επανδρωμένες πτήσεις.

Ο SLS αποτελείται από τον γιγαντιαίο κύριο όροφό του, που διαθέτει δεξαμενές καυσίμου και τέσσερις ισχυρούς κινητήρες, και δύο πυραυλοκινητήρες 54 μέτρων (SRB- sold rocket boosters), που προωθούν τον SLS κατά τα δύο πρώτα λεπτά της πτήσης. Ο κύριος όροφος και τα SRB είναι ψηλότερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας (χωρίς το βάθρο του).

Μηχανικοί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποίησαν ένα βαρύ γερανό για να φέρουν τον κύριο όροφο σε κάθετη θέση και μετά να τον φέρουν εκεί που ήθελαν μεταξύ των SRB στον κινητό εκτοξευτή. Η κατασκευή βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του Vehicle Assembly Building (VAB).

https://www.naftemporiki.gr/story/1738032/sls-sunarmologithike-o-neos-gigantiaios-puraulos-tis-nasa

 

 

 

 

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος. :cheesy:

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι μια εταιρεία ξυλείας στην Ιαπωνία σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός δορυφόρου που τα όργανα του θα ενσωματώνονται σε ένα ξύλινο περίβλημα. Όπως φαίνεται το νήμα του πρώτου ξύλινου δορυφόρου θα κόψει μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Φιλανδική Arctic Astronautics δηλώνει έτοιμη να στείλει στο Διάστημα ένα ξύλινο δορυφόρο μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει ένα ξύλινο δορυφόρο τον οποίο είχε προσαρτήσει σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το 2017. Αυτή την φορά όμως ο ξύλινος δορυφόρος θα σταλεί αυτόνομα στο Διάστημα.

Πρόκειται για ένα μίνι δορυφόρο 10x10x10 εκατοστά που ζυγίζει ένα κιλό. Στόχος της Arctic Astronautics είναι ο δορυφόρος αυτός να δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η διαστημική βιομηχανία να εγκαταλείπει τα υλικά που παράγονται με ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στην χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο.

Αν σκεφτούμε ότι εξελίσσεται ανάμεσα στα άλλα και μια εμπορική μάχη στο Διάστημα για την κατασκευή στόλων που θα αποτελούνται από χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους η κατασκευή τους από φιλικά στο περιβάλλον υλικά θα ήταν σίγουρα μια θετική εξέλιξη.

O δορυφόρος που ονομάζεται Woodsat είναι κατασκευασμένος από ένα κοινό είδος κόντρα πλακέ που έχει υποστεί μια ειδική για την περίσταση επεξεργασία ώστε να μην παράγει ανεπιθύμητη υγρασία στις διαστημικές συνθήκες η οποία να αποτελεί κίνδυνο για την λειτουργία των οργάνων του δορυφόρου. H επεξεργασία αυτή διασφαλίζει επίσης ότι το ξύλο δεν θα παθαίνει διαβρώσεις στο Διάστημα γεγονός που επίσης θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία του δορυφόρου.

Η εταιρεία θα τοποθετήσει στον πρώτο Woodsat που θα στείλει στο Διάστημα διάφορα όργανα, αισθητήρες και κάμερες, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του. Με αυτό τον τρόπο οι κατασκευαστές θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανές αδυναμίες και ατέλειες του δορυφόρου ώστε να τις διορθώσουν και να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν που να είναι απόλυτα συμβατό με τις διαστημικές συνθήκες και να μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική λύση στους συμβατικούς δορυφόρους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1738298/etoimos-gia-ektokseusi-o-protos-ksulinos-doruforos

 

 

 

 

Η διόρθωση τροχιάς SS έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου. :cheesy:

Μια ρουτίνα διόρθωσης τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου 2021 για να σχηματίσει αρχικές βαλλιστικές συνθήκες πριν από την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-19 και την προσγείωση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-18.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα του TsNIIMash Mission Control Center (μέρος της Roscosmos), το διαστημικό σκάφος Progress MS-16 που είναι αγκυροβολημένο στη μονάδα Pirs θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κινητήρες του στις 02:25 UTC δίνοντας στον σταθμό ώθηση 0,5 m / s. Οι ειδικοί υπολογίζουν τώρα τις παραμέτρους τροχιάς του σταθμού.

Επί του παρόντος, το 65ο πλήρωμα αποστολής εργάζεται στο ISS, συμπεριλαμβανομένων των κοσμοναυτών Roscosmos Oleg Novitskiy, Pyotr Dubrov και αστροναύτη της NASA, Mark Vande Hei, ο οποίος έφτασε στο σταθμό στις 9 Απριλίου 2021 με το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-18, καθώς και το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon Οι αστροναύτες της NASA, Shane Kimbrough και Megan MacArthur, ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet, καθώς και ο αστροναύτης της Ιαπωνικής Αεροναυπηγικής, Akihiko Hoshide.

http://en.roscosmos.ru/22161/

puraulos-sls-nasa.jpg.33875945d401ca04570590e5c270478a.jpg

ksylinos-doryforos.jpg.aefc2c4a976cf9c9c4ba83b3b37e20c7.jpg

1_2.thumb.jpg.57a9664fc2759296cef8a3c9eaecc1a5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Soyuz-2.1b συναρμολογήθηκε για την 5η εμπορική κυκλοφορία από τη Vostochny :cheesy:

Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας, οι ειδικοί της Roscosmos (TsENKI και RSC Progress Center) ολοκλήρωσαν το μηχανικό συγκρότημα πρώτου και δεύτερου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1b. Ο πύραυλος μεταφοράς έχει μεταφερθεί σε λειτουργία αποθήκευσης μέχρι την έναρξη της εκστρατείας εκκίνησης.

Ο πύραυλος Soyuz-2.1b προορίζεται για την πέμπτη εμπορική εκτόξευση από το Vostochny Cosmodrome που θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Arianespace που ενεργεί ως πάροχος υπηρεσιών εκτόξευσης για την εταιρεία OneWeb. Το ανώτερο στάδιο του Fregat για την αποστολή βρίσκεται στην περιοχή εξουδετέρωσης καυσίμου και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διαδικασία πλήρωσης του άνω σταδίου θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Η παρτίδα των 36 διαστημικών σκαφών OneWeb έφτασε στο κοσμοδρόμιο στις 10 Ιουνίου. Επί του παρόντος, οι ειδικοί τους προετοιμάζουν για την επερχόμενη κυκλοφορία.

Το διαστημικό σκάφος OneWeb χαμηλής τροχιάς προορίζεται να παρέχει στους επίγειους καταναλωτές internet υψηλής ταχύτητας. Σήμερα η ομάδα OneWeb αποτελείται από 218 διαστημόπλοια σε τροχιά χαμηλής Γης, εκατοντάδες ακόμη αναμένεται να ξεκινήσουν. Η επερχόμενη εκτόξευση θα φέρει τον αριθμό του διαστημικού σκάφους OneWeb σε τροχιά σε 254.

http://en.roscosmos.ru/22168/

 

 

 

 

Η Κίνα στέλνει επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό της σταθμό. :cheesy:

ΗΚίνα επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 09:22 (σ.σ. 04:22 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση διαστημόπλοιου με τρεις ταικοναύτες και προορισμό τον διαστημικό της σταθμό υπό κατασκευή, για μια πρώτη αποστολή διάρκειας τριών μηνών.

Οι τρεις ταικοναύτες, όλοι τους άνδρες, 56, 54 και 45 ετών, θα αναχωρήσουν από τη βάση Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά), διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κινεζική υπηρεσία επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSA).

Θα επιβαίνουν στο σκάφος Shenzhou-12, διαστημόπλοιο που θα εκτοξευθεί με πύραυλο Long March 2F και θα συνδεθεί με το Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που βρίσκεται ήδη στο διάστημα.

Το κέντρο ελέγχου και ενδιαίτημα των ταικοναυτών, το Τιανχέ, τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου (σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων).

Οι ταικοναύτες δεν θα έχουν χρόνο για χάσιμο: θα πρέπει να καταπιαστούν με τη συντήρηση της μονάδας, την εγκατάσταση υλικού, να κάνουν εξόδους στο διάστημα, να φροντίσουν την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών για την επέκταση του διαστημικού σταθμού και των χώρων διαμονής μελλοντικών πληρωμάτων.

Η αποστολή Σεντζού-12 θα είναι η τρίτη από τις 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού μεταξύ του 2021 και του 2022. Προβλέπεται να γίνουν τέσσερις επανδρωμένες πτήσεις.

Πέραν του τμήματος του Τιανχέ που βρίσκεται ήδη σε τροχιά, τα δύο τμήματα που μένουν – πρόκειται για εργαστήρια – σχεδιάζεται να σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά.

Θα επιτρέψουν να διεξαχθούν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, της αστρονομίας και των διαστημικών τεχνολογιών.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση, η επιτυχία της αποστολής αποτελεί ζήτημα πρεστίζ για το Πεκίνο, που ετοιμάζεται εξάλλου να εορτάσει την 1η Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ο σταθμός θα έχει εθνικό χαρακτήρα και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους δικούς της ταικοναύτες αλλά προτίθεται να εξετάζει ανά περίπτωση αιτήματα άλλων χωρών να στείλουν εκεί κάποιον αστροναύτη.

https://www.tovima.gr/2021/06/16/science/i-kina-stelnei-epandromeni-apostoli-ston-diastimiko-tis-stathmo/

 

 

 

 

Πεθανε ο πρώτος άντρας που εκτελεσε την πρώτη αποστολή ελλιμενισμού στο διάστημα. :cheesy:

Ο πλανήτης χάνει τον παλαιότερο κοσμοναύτη του Βλαντιμίρ Σάταλοφ.

Στις 15 Ιουνίου, ο κόσμος αποχαιρετά τον ατρόμητο εξερευνητή του διαστήματος - τον 93χρονο κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Σάταλοφ. Αρχικά οδήγησε το πλήρωμά του στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Soyuz-4 στις 14 Ιανουαρίου 1969 και το έδεσε στο Soyuz-5. Έτσι, η πρώτη αποστολή ελλιμενισμού στην ιστορία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Αργότερα, ο Shatalov πέταξε δύο άλλες αποστολές στο διάστημα: Soyuz-8 και Soyuz-10. Μεταξύ 1971 και 1987, κατείχε τη θέση του Διοικητή της Κοσμοναύτης Κατάρτισης, και τότε Διευθυντής του Κοσμοναύτη Εκπαιδευτικού Κέντρου μέχρι το 1991.

Ο κρατήρας Shatalov στην άκρη της Σελήνης πήρε το όνομά του από τον διάσημο σοβιετικό κοσμοναύτη.

https://asgardia.space/news/The-First-Man-to-Perform-Orbital-Docking-in-Space-Passes-Away

gdsggdsfag-400x600.jpg.44ca6b77078947d1db8723f937f94322.jpg

kina-astronaytes-diastima.thumb.jpg.500941bd2e00c109ff4431cdbc669852.jpg

4842274411aa7855ea08fed080a460df52b24e5ead7460128d066fd3cafbfba8.png.de2fbf32ca4fa07ee463524462dbb23f.png

a290e11e01b8bf5c9bd73c540f39aa9c4f77e1fbb1419c36abf72b96507147a9.thumb.png.6d7af9727dd2aed3a8b00c7d2f9346e7.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα έθνη της G7 δεσμεύονται για ασφαλή και βιώσιμη χρήση του διαστημικου χώρου. :cheesy:

Οι ηγέτες της G7 από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου διαστημικών συντριμμιών καθώς οι τροχιές της Γης γίνονται όλο και πιο πολυσύχναστες και επικίνδυνες. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7, που διοργανώθηκε στην Κορνουάλη το Σαββατοκύριακο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έθνη δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν «την ασφαλή και βιώσιμη χρήση του χώρου για να στηρίξουν τις φιλοδοξίες της ανθρωπότητας τώρα και στο μέλλον».

Μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αναπτυσσόμενος διαστημικός τομέας είναι η τροχιακή συμφόρηση και τα διαστημικά συντρίμμια - με περίπου 900.000 κομμάτια διαστημικών συντριμμιών, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν σε τροχιά για εκατοντάδες χρόνια και να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό νέοι δορυφόροι εκτοξεύονται κάθε χρόνο.

Σε μια κοινή δήλωση, τα έθνη της G7 αναγνώρισαν τον αυξανόμενο κίνδυνο διαστημικών συντριμμιών και την αυξανόμενη συμφόρηση στη Γήινη τροχιά

Καθώς η τροχιά του πλανήτη μας είναι ένα εύθραυστο και πολύτιμο περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο γεμάτο, το οποίο όλα τα έθνη πρέπει να δράσουν μαζί για να προστατεύσουν, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρήση του χώρου προς όφελος και προς το συμφέρον όλων των χωρών .

Χαιρετίζουμε τις οδηγίες μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ηνωμένου Έθνους και καλούμε άλλους να συμμετάσχουν μαζί μας στην εφαρμογή αυτών των οδηγιών.

Χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες, δημόσιες και εμπορικές, στην απομάκρυνση των συντριμμιών και στις υπηρεσίες συντήρησης τροχιάς και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω θεσμική ή βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ανάπτυξης κοινών προτύπων, βέλτιστων πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με βιώσιμες διαστημικές επιχειρήσεις παράλληλα με την ανάγκη για μια συνεργατική προσέγγιση για τη διαχείριση και τον συντονισμό της διαστημικής κυκλοφορίας.

Καλούμε όλα τα έθνη να εργαστούν από κοινού, μέσω ομάδων όπως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης και η Δια συντονιστική Επιτροπή Συντονισμού Διαστημικών Συντριμμάτων, για τη διατήρηση του διαστημικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Η Simonetta Di Pippo, Διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Χαιρετίζω αυτήν τη σαφή δέσμευση των ηγετών της G7 να θέσουν τη διαστημική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Μόνο μέσω αυτής της ηγεσίας, με όλα τα έθνη να συνεργάζονται, θα διατηρήσουμε το διαστημικό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. "

Η ανακοίνωση της G7 καλωσόρισε ο Clive Simpson, αρχισυντάκτης του ROOM, Space Journal of Asgardia, ο οποίος τακτικά υποστηρίζει θέματα σχετικά με τη διαστημική αειφορία.

Γράφοντας στο πρόσφατα δημοσιευμένο τεύχος του ROOM για το καλοκαίρι του 2021 (θα το εξετάσουμε λίγο αργότερα), καλεί τις παγκόσμιες διαστημικές εταιρείες και τις εθνικές υπηρεσίες να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη και προτείνει ότι η διαστημική βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως αυστηρές οδηγίες βιωσιμότητας.

«Καθώς οι παγκόσμιοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν τις καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, είναι σαφές ότι τα μαθήματα για το πώς έχουμε κακή διαχείριση του περιβάλλοντος και των πόρων του. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα των αδράνειας μας σήμερα μπορεί να γίνουν εμφανή στο μέλλον », λέει ο Clive Simpson.

«Ενώ η διαστημική βιωσιμότητα αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ ακαδημαϊκών και τεχνολόγων εδώ και δεκαετίες, η σημασία της προστασίας του τροχιακού περιβάλλοντος της Γης και της επεκτεινόμενης σφαίρας του νέου μας τομέα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.»

Ο Simpson λέει ότι, ελλείψει ισχυρών, διεθνώς συμφωνημένων και μακροπρόθεσμων νόμων και κατευθυντήριων γραμμών για την αειφορία, είναι αμφίβολο ότι οι εμπορικές διαστημικές εταιρείες - και ορισμένοι κρατικοί φορείς - μπορούν να βασιστούν στην αστυνομία στον διαστημικό χώρο.

«Οι ερωτήσεις σχετικά με τα διαστημικά συντρίμμια και την απειλή που θέτει γίνονται πιο επείγουσες με κάθε εκτόξευση και, προς το παρόν, οι λύσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν είναι καθόλου σίγουρες. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την αειφορία προτεραιότητα », προσθέτει.

Ο Mert Evirgen, της Northern Space & Security, υποστηρίζει επίσης την ανάγκη για νομικά δεσμευτικές οδηγίες στο άρθρο του Αποφυγή σύγκρουσης - χρόνος για συμφωνία σχετικά με τη διαστημική βιωσιμότητα, η οποία εμφανίζεται στο ίδιο ζήτημα ROOM.

«Εναπόκειται πλέον στη διεθνή διαστημική κοινότητα να δείξει ότι είναι σοβαρή η διαχείριση του διαστημικού περιβάλλοντος με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Η τήρηση των αρχών που διατυπώνονται σε αυτές τις οδηγίες θα ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε », λέει.

https://asgardia.space/news/G7-Nations-Commit-to-Safe-and-Sustainable-Use-of-Space

e9df65ad7e612a65f9a170c9d0f55637dd8c2c27703ccb860d9799497175745d.png.51360f267917736b21ac1be3f5125fc1.png

diastimika-skoupidia-guro-apo-ti-gi-gia-eksada.jpg.f297ce1905af7e0d663cedce6b288ab3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-17 έχει εγκριθεί για ανεφοδιασμό. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, πραγματοποιήθηκε συνάντηση τεχνικής διαχείρισης, μετά την οποία αποφασίστηκε να παραδεχτεί το φορτηγό όχημα μεταφοράς Progress MS-17 (TGC) που κατασκευάστηκε από την RSC Energia για να ανεφοδιάσει τις δεξαμενές του συνδυασμένου συστήματος πρόωσης και του συστήματος ανεφοδιασμού διαστημικών σκαφών.

Πριν μεταφερθεί στο πρατήριο καυσίμων, το πλοίο υποβλήθηκε σε έλεγχο ζύγισης και ζυγοστάθμισης στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών 254. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στο σταθμό πλήρωσης και εξουδετέρωσης της τοποθεσίας 91A, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos θα εκτέλεση προγραμματισμένης εργασίας για την πλήρωση TGK Progress MS-17 »Εξαρτήματα καυσίμου και συμπιεσμένα αέρια. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανεφοδιασμού, το πλοίο θα επιστρέψει στο μαξιλάρι 254 για να συνεχίσει τις προετοιμασίες πριν από την πτήση.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το διαστημικό σκάφος Progress MS-17 στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Το αυτόματο φορτηγό πλοίο πρέπει να παραδώσει στο πλήρωμα του 65ου κύριου αποθέματος καυσίμων και αερίων συνολικής μάζας 1.390 kg, καθώς και 1.509 kg διάφορου εξοπλισμού και φορτίου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων των συστημάτων υποστήριξης ζωής επί του πλοίου, διαστημικά πειράματα, είδη υγιεινής και υγιεινής υλικά και αντικείμενα ρούχα, μερίδες τροφίμων και 420 λίτρα νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-16.html

 

 

 

 

Απογειώθηκε η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό. :cheesy:

Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό απογειώθηκε σήμερα.

Μέσα σε ένα πελώριο νέφος γκρίζου καπνού, ο πύραυλος Long March 2F που μεταφέρει το διαστημόπλοιο Shenzhou-12, στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες, απογειώθηκε από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι, στις 09:22 ώρα Πεκίνου (04:22 ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν για τρεις μήνες στον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό, το πιο μακρό χρονικό διάστημα που έχει παραμείνει οποιοσδήποτε κινέζος αστροναύτης σε χαμηλή τροχιά. Θα διαμείνουν στο Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που είναι ήδη επιχειρησιακό αφού τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου (σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων).

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός αναμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τα επόμενα περίπου 10 χρόνια.

Η αποστολή Σεντζού-12 θα είναι η τρίτη από τις 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού μεταξύ του 2021 και του 2022. Προβλέπεται να γίνουν τέσσερις επανδρωμένες πτήσεις.

Πέραν του τμήματος του Τιανχέ που βρίσκεται ήδη σε τροχιά, τα δύο τμήματα που μένουν – πρόκειται για εργαστήρια – σχεδιάζεται να σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά. Θα επιτρέψουν να διεξαχθούν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, της αστρονομίας και των διαστημικών τεχνολογιών.

Οι τρεις αστροναύτες καλούνται να φέρουν σε πέρας τη συντήρηση της μονάδας, να εγκαταστήσουν υλικό, να κάνουν εξόδους στο διάστημα, να φροντίσουν την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών για την επέκταση του διαστημικού σταθμού και των χώρων διαμονής μελλοντικών πληρωμάτων.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση, η επιτυχία της αποστολής αποτελεί ζήτημα πρεστίζ για το Πεκίνο, που ετοιμάζεται να εορτάσει την 1η Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

-pronews.gr/epistimes/diastima/995181_apogeiothike-i-proti-epandromeni-diastimiki-apostoli-tis-kinas-meme

 

 

 

 

 

Σκουλήκια «αστροναύτες» παίρνουν μέρος σε σημαντική ιατρική έρευνα. :cheesy:

Με το τελευταίο φορτίο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε και ένα πακέτο το οποίο περιείχε 24 κουτάκια μέσα στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες σκουλήκια του είδους Caenorhabditis elegans. Τα σκουλήκια αυτά έχουν πολλά κοινά βιολογικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο.

Θα μελετηθούν σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις επιπτώσεις των διαστημικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα για το πρόβλημα της μυϊκής απώλειας. Η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι τα δεδομένα που θα προκύψουν από την μελέτη των σκουληκιών μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορες μορφές μυοπαθειών.

Το πείραμα οργανώνει ερευνητική ομάδα της Βρετανικής Υπηρεσίας Διαστήματος η οποία έχει οργανώσει ένα παρόμοιο πείραμα το 2018 στο οποίο γινόταν διερεύνηση του πώς οι διαστημικές συνθήκες επηρεάζουν σε μοριακό επίπεδο τους μύες και τον μεταβολισμό. Αυτή την φορά η προσπάθεια που γίνεται αφορά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων μορίων προκαλούν όλα αυτά τα προβλήματα ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν κάποιες θεραπείες που είναι σχεδιασμένες να εμποδίζουν την μυϊκή απώλεια σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

«Τα πειράματα στο Διάστημα σπρώχνουν τα όρια της γνώσης παρέχοντας σημαντικά οφέλη για όλους εμάς πίσω στην Γη. Είναι εκπληκτικό να σκεφτούμε ότι στέλνοντας σκουλήκια στο Διάστημα μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων και να ζήσουμε περισσότερα χρόνια» αναφέρει η Άμάντα Σολογουέι, Υπουργός Επιστήμης της Βρετανίας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1738544/skoulikia-astronautes-pairnoun-meros-se-simantiki-iatriki-ereuna

photo_06-16-18.thumb.jpg.7e2653a4fb5cf01ada20d96ab985ed3c.jpg

photo_06-16-17.thumb.jpg.cd2541fa10d8dcf44bf1287c290a8f97.jpg

photo_06-16-16.thumb.jpg.54da4c99480ef7910b6ec3583979d009.jpg

photo_06-16-15.thumb.jpg.54b72e659ac20b51ae52410d8d984676.jpg

photo_06-16-14.thumb.jpg.9f8f2fed027ce67fa50e43de07d7a004.jpg

photo_06-16-13.thumb.jpg.29b65cbd7e581116e4f427416cdaeead.jpg

E4DH8z3WQAIQU8n.jpg.c201bf7f242670ac4bab20eebd6780fe.jpg

E2ieTPwXwAAA_mF.png.8f4a1adfda6382973a0d93cdbf7d0bf0.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ανεφοδιασμός του φορτηγού οχήματος Progress MS-17 έχει ολοκληρωθεί. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προγραμματισμένη προετοιμασία του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-17 (TGC) για το λανσάρισμα στο πλαίσιο της 78ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανεφοδιασμού του διαστημικού σκάφους με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια.

Αφού επέστρεψε από το σταθμό ανεφοδιασμού, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του συγκροτήματος και του κτιρίου δοκιμών του τόπου 254 για την εκτέλεση του τελικού σταδίου προετοιμασίας και τοποθέτησης του παραδοτέου φορτίου. Το TGK Progress MS-17 πρόκειται να παραδώσει στο ISS 470 kg καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού στις δεξαμενές συστήματος Rodnik, 40 kg αέρα και οξυγόνου σε κυλίνδρους, καθώς και 1 509 kg διαφόρων εξοπλισμών και υλικών στο διαμέρισμα φορτίου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πόρων και των μέσων συντήρησης των συστημάτων επί του σκάφους, συσκευασία για διαστημικά πειράματα, μέσα ιατρικού ελέγχου και υγιεινή και υγιεινή υποστήριξη, είδη ένδυσης, τυποποιημένα δελτία και φρέσκο ​​φαγητό για τα μέλη του πληρώματος της 65ης κύριας αποστολής.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-17 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-19.html

 

 

 

 

Η ενότητα "Science" συνδέεται με το ενδιάμεσο διαμέρισμα. :cheesy:

Το τελικό στάδιο της προετοιμασίας πριν από το γεύμα της εργαστηριακής ενότητας πολλαπλών χρήσεων (MLM) "Nauka" ξεκινά στη συναρμολόγηση και τη δοκιμή του κτιρίου 254 του κοσμοδρομίου Baikonur Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia, GKNPTs im. Μ.Β. Η Khrunicheva και το διαστημικό σκάφος Yuzhny πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του MLM "Nauka" με το ενδιάμεσο διαμέρισμα (OB) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης (LV).

Το OB είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση της μονάδας με το μύτη, καθώς και την ηλεκτρική σύνδεση με το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του Proton-M LV. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του τυπικού προγράμματος εκπαίδευσης, μετά την ολοκλήρωση της εργασίας σύνδεσης, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία ζύγισης ελέγχου MLM και στη συνέχεια οι ειδικοί θα προχωρήσουν στην τελική συναρμολόγηση της διαστημικής κεφαλής και των λειτουργιών για τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών καυσίμου της μονάδας .

Το εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων "Science" είναι μια ερευνητική ενότητα του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που αναπτύχθηκε από την RSC Energia και πήρε το όνομά της S.P. Ο Κορολέφ, μαζί με το Κρατικό Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής ονομάστηκε V.I. Μ.Β. Khrunichev προκειμένου να επεκταθεί η λειτουργικότητα του ISS Russian Segment.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-21.html

 

 

 

 

Τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα με τον θεό της θάλασσας. :cheesy:

Εκτοξεύτηκε από την Φλόριδα ένα τεράστιο μπαλόνι που αποτελεί μια νέα πρόταση στον ανερχόμενο τομέα του διαστημικού τουρισμού. Πρόκειται για μια διαφορετική πρόταση για μια βόλτα λίγο έξω από τον πλανήτη μας από αυτές που προτείνουν οι μεγάλοι παίκτες αυτής της νέας βιομηχανίας όπως η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Η αμερικανική εταιρεία World View στέλνει μπαλόνια στην στρατόσφαιρα στα οποία είναι προσαρμοσμένες κάμερες καταγραφής εικόνων του πλανήτη μας. Οι δύο ιδρυτές της εταιρείας σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε η ιδέα αυτή να έχει και άλλες εφαρμογές. Ίδρυσαν την εταιρεία Space Perspective με στόχο την κατασκευή γιγάντιων μπαλονιών παρόμοιων με τα μετεωρολογικά μπαλόνια που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς. Η σκέψη ήταν στα μπαλόνια αυτά να είναι δεμένη μια κάψουλα μέσα στην οποία θα υπάρχουν επιβάτες που θα απολαμβάνουν την θέα της Γης από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αν και ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας τα στελέχη της Space Perspective έδωσαν τον όνομα του στην κάψουλα. Το Spaceship Neptune προσαρτήθηκε στο μπαλόνι και πέταξε με αυτό στην δοκιμαστική πτήση. Αφού το μπαλόνι πέταξε σε ύψος 25 χλμ. πραγματοποίησε ένα ταξίδι έξι ωρών και στην συνέχεια έπεσε στον Κόλπο του Μεξικού. Η δοκιμή σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας ήταν απόλυτα πετυχημένη και αν όλα πάνε και στις επόμενες το 2024 θα ξεκινήσουν οι τουριστικές πτήσεις.

Δεν είναι ακόμη γνωστό το πόσο θα κοστίζει να κλείσει κάποιος μια θέση στον διαστημικό Ποσειδώνα αλλά φημολογείται ότι αρχικά τουλάχιστον οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν περί τα 125 χιλιάδες δολάρια και αν το εγχείρημα έχει επιτυχία το κόστος αυτό θα μειωθεί. Το μπαλόνι και η κάψουλα θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε ερευνητικές αποστολές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739938/touristika-taksidia-sto-diastima-me-ton-theo-tis-thalassas

photo_06-21-29.thumb.jpg.c0e912ee517170f2d65d8f7bdced5bc1.jpg

photo_06-21-28.thumb.jpg.7d6106406772a18eae42dca13a030297.jpg

photo_06-21-27.thumb.jpg.e76bb1e1d92d2dddce5b0f011ccb88b9.jpg

photo_06-21-26.thumb.jpg.ada9bd5bb6df1f8ea2bceae370e7950a.jpg

photo_06-21-24.thumb.jpg.68b22cfb142731484ba6aed2085d9992.jpg

photo_06-21-23.thumb.jpg.e408c8608b767a4113b014121b7336aa.jpg

photo_06-21-21.thumb.jpg.13fa97d95b3039540c9dab88eac6fbd2.jpg

photo_06-21-20.thumb.jpg.fb842d376757178710530d5634c1f92d.jpg

photo_06-21-09.thumb.jpg.514201140e3c49c10eeaca07dfd58655.jpg

photo_06-21-08.thumb.jpg.d3243f1cce384e7dae057674334336f7.jpg

photo_06-21-03.thumb.jpg.f51ce4e97ba07b30ee2f5f9880835a21.jpg

photo_06-19-15.thumb.jpg.b56ae7d6dd39c9323ac72ea83ad1037a.jpg

photo_06-19-13.thumb.jpg.fe38922c8c032e2e6b0916f3249daf48.jpg

photo_06-19-11.thumb.jpg.6792395a3d0a1d0bcbc0fab0088e5c3f.jpg

photo_06-19-09.thumb.jpg.e3d56a4b812d9923e82f3e8fb4ca78f9.jpg

photo_06-19-08.thumb.jpg.f9239f99dfd395a66be170b27a0532cf.jpg

photo_06-19-06.thumb.jpg.48c0742cab9980c3ee415c5aa1256b47.jpg

photo_06-19-05.thumb.jpg.e8b4eb5aa77712deeb7b7404ac734ac9.jpg

photo_06-19-03.thumb.jpg.9027f7abd9ad2e6b8290eac3b91938fe.jpg

photo_06-19-02.thumb.jpg.dfda0e9168a4a453ec05ad43a9c7b219.jpg

photo_06-19-01.thumb.jpg.be689032a2baa9ed3550c895eb96e8a1.jpg

touristika-taksidia-sto-diastima-me-ton-theo-tis-thalassas.jpg.f6781f2c9c99ed8d449e0b279b4fc740.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το TGK "Progress MS-17" συνδέεται με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-17 (TGC) για να ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 254, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Progress MS-17 TGC με το διαμέρισμα μεταφοράς (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης (LV). Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το μύτη, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών του Progress MS-17 TGK στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a . Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ελλιμενισμού, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο ενσωματωμένο ραδιο-τεχνικό συγκρότημα και άλλα συστήματα εξυπηρέτησης του πλοίου. Επιπλέον, την παραμονή, πακέτα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για το πλήρωμα ISS τοποθετήθηκαν στο διαμέρισμα φορτίου του διαστημικού σκάφους και το έμβλημα της αποστολής Progress MS-17 αφιερωμένο στην 75η επέτειο του σχηματισμού RSC Energia im. S.P. Βασίλισσα.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Progress MS-17 TGC έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2021 από το κοσμοδρόμιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-22.html

 

 

 

 

 

Η προετοιμασία του οχήματος εκτόξευσης Proton-M ξεκίνησε στο Baikonur :cheesy:

Στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών αριθ. 92Α-50 της τοποθεσίας 92 του κοσμοδρόμου Baikonur, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τον διαστημικό πύραυλο Proton-M για την εκτόξευση της εργαστηριακής μονάδας Nauka του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι ειδικοί του Khrunichev Center, μαζί με τις ομάδες άλλων επιχειρήσεων της Roscosmos, προετοιμάζουν τον πύραυλο Proton-M για τη γενική συνέλευση του διαστημικού πυραύλου.

Πριν από αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι σταθμοί σύνδεσης του οχήματος εκτόξευσης, ηλεκτρικές και πνευματικές δοκιμές. Ταυτόχρονα, η μονάδα Nauka προετοιμάζεται τακτικά για τη συναρμολόγηση της μονάδας ανάβασης. Το φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου έχει περάσει επιτυχώς όλους τους πνευματικούς και ηλεκτρικούς ελέγχους, με την ετοιμότητά του να επιβεβαιώνεται για τη γενική συνέλευση διαστημικών πυραύλων Proton-M / Nauka. Όλα αυτά τα συστήματα στο σταθμό τροφοδοσίας και εξουδετέρωσης, η εκτόξευση και τα τεχνικά συγκροτήματα του Baikonur Cosmodrome προετοιμάζονται για αυτήν την κυκλοφορία.

Το εργαστήριο Nauka είναι μια ερευνητική ενότητα του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που αναπτύχθηκε από την RSC Energia μαζί με το Khrunichev Center (μέρος του Roscosmos) που προορίζεται να επεκτείνει τη λειτουργικότητα του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η ενότητα Nauka δημιουργήθηκε με εποικοδομητική και τεχνολογική βάση του Zarya Functional Cargo Block χρησιμοποιώντας την εμπειρία του σχεδιασμού ενός οχήματος μεταφοράς για τους επιστημονικούς σταθμούς του Salyut και των μονάδων για την ανακαίνιση του τροχιακού συγκροτήματος Mir. Η ενότητα Nauka θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ναδίρ του Zvezda Service Module και προορίζεται για την εφαρμογή του ρωσικού προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας και πειραμάτων.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας ενότητας, το ρωσικό τμήμα θα λάβει επιπλέον όγκους για τους χώρους εργασίας και την αποθήκευση φορτίου, χώρους για εξοπλισμό αναγέννησης νερού και οξυγόνου, θα βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των κοσμοναύτων, καθώς και να αυξήσει την ασφάλεια ολόκληρου του πληρώματος ISS .

http://en.roscosmos.ru/22180/

 

 

 

 

«Ψυχροπολεμικός» πύραυλος έθεσε σε τροχιά τρεις σύγχρονους δορυφόρους. :cheesy:

Πύραυλος Minotaur 1 εκτοξεύτηκε από τη Βιρτζίνα των ΗΠΑ το πρωί της Τρίτης, μεταφέροντας στο διάστημα τρεις δορυφόρους για λογαριασμό της υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Όπως γράφει το Space.com, χρησιμοποιήθηκε ένας «ανακαινισμένος» όροφος πυραύλου που ανάγεται στη δεκαετία του 1960. Το φορτίο ήταν το NROL-111, μια τριάδα απόρρητων δορυφόρων που κατασκευάστηκαν για το National Reconnaissance Office. Όπως είθισται στις εκτοξεύσεις της NRO, η NASA διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Η εκτόξευση του Minotaur 1, που συναρμολογείται και λειτουργείται από τη Northrop Grumman, σηματοδοτεί την πρώτη του αποστολή από το 2013. Το όχημα έχει ύψος 21 μέτρα και είναι ένας πύραυλος που έχει τροποποιηθεί για την εκτόξευση φορτίων για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Northrop Grumman, ο πρώτος όροφος ήταν άνω των 50 ετών, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να ήταν ο παλαιότερος πυραυλοκινητήρας που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημική εκτόξευση. Ωστόσο, ομάδες μηχανικών είχαν πραγματοποιήσει δοκιμές σε οχήματα παρόμοιων ηλικιών στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας πως οι επιδόσεις τους ήταν ικανοποιητικές. Οι κινητήρες στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν και «ανακαινίστηκαν» σε βάση στη Γιούτα, εν όψει εκτοξεύσεων στο διάστημα.

Η εκτόξευση αυτή είναι η 28η πτήση ενός πυραύλου Minotaur από το 2000, και η 12η με αυτή τη συγκεκριμένη διαρρύθμιση, που είναι ικανή για μεταφορά φορτίων μέχρι και 580 κιλών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739785/psuxropolemikos-puraulos-ethese-se-troxia-treis-sugxronous-doruforous

 

 

 

Οι αστροναύτες θα βάζουν… μπουγάδα.:cheesy:

Ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν οι επιστήμονες όσον αφορά την παραμονή του ανθρώπου στο Διάστημα είναι ο καθαρισμός των ρούχων. Οι αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών επιστρέφουν στην Γη με τα ρούχα που έχουν πάρει μαζί τους χωρίς φυσικά να τα έχουν καθαρίσει κατά την διάρκεια της αποστολής.

Τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνονται να τοποθετούν τα βρώμικα ρούχα τους στα σκουπίδια τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα «εκτοξεύονται» προς την Γη όπου και καταστρέφονται από την τριβή στην ατμόσφαιρα. Έτσι σε κάθε φορτίο προμηθειών που πηγαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν και πακέτα με καινούργιο ρουχισμό για τους αστροναύτες που βρίσκονται εκεί. Όπως έγινε γνωστό ότι η NASA θα συνεργαστεί με μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων καθαρισμού ρούχων στον κόσμο, την Procter&Gamble, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας θα είναι η δημιουργία ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου ειδικά σχεδιασμένου για να λειτουργεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας όπως αυτές που επικρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και στα διαστημόπλοια. Με δεδομένο ότι σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και τον Άρη που θα διαρκούν πολλούς μήνες η δυνατότητα καθαρισμού των ρούχων των αστροναυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους.

Το πλυντήριο-στεγνωτήριο θα κατασκευαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και στην Σελήνη ή τον Άρη ώστε να μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους όσοι θα ζουν στις βάσεις που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εκεί τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το πλυντήριο θα δημιουργηθεί και ένα απορρυπαντικό επίσης ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί στις διαστημικές συνθήκες. Το απορρυπαντικό θα είναι εκτός των άλλων βιοδιασπώμενο. Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και πειράματα με το απορρυπαντικό για να διαπιστωθεί η αντοχή και γενικότερα η συμπεριφορά των συστατικών του στις συνθήκες μικροβαρύτητας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1740974/oi-astronautes-tha-bazoun-mpougada

germanoi-kai-amerikanoi-astronautes-miloun-gia-to-mountial.jpg.189a89f7b3330b3ca68a174aa7dd5b0f.jpg

puraulos-sogiouz.jpg.9c7838b9ae6c587969681b51c6289882.jpg

photo_06-22-24.thumb.jpg.6c1a3823847a8dc425d5e83479b0c554.jpg

photo_06-22-23.thumb.jpg.eb9fef13baa5d8181c19e09cdc76fe01.jpg

photo_06-22-22.thumb.jpg.5f15dcdeb84cfa0118d2f1299575f0f7.jpg

photo_06-22-21.thumb.jpg.43a7e7b66757461f5a7d174604a46abf.jpg

photo_06-22-20.thumb.jpg.b27fdb6fa6e7782d62015e554d49eed9.jpg

photo_06-22-19.thumb.jpg.da98b759bf0f6ab63c0c001258e5f7d7.jpg

photo_06-22-18.thumb.jpg.0cde5d201cb27629867277271b580598.jpg

photo_06-22-17.thumb.jpg.79a38329a05a2e1c0924c602f081745f.jpg

photo_06-22-15.thumb.jpg.349fb8c644fef5014df83f3ae36795f5.jpg

photo_06-22-14.thumb.jpg.c41e661653bca072d4aabdb5008c5ad6.jpg

photo_06-22-11.thumb.jpg.9b0bd5d042fbcabdbf3faa74993d9059.jpg

photo_06-22-10.thumb.jpg.50cdbbcd0e80d842a9f4c4b663c4066c.jpg

photo_06-22-09.thumb.jpg.cd067c00aedc54a32575fb70024b38fe.jpg

photo_06-22-04.thumb.jpg.a67d11c0441f305cce0bb2f203045152.jpg

photo_06-22-03.thumb.jpg.5e23dead58021b6f38560a3e7a79656a.jpg

photo_06-22-02.thumb.jpg.f552674d3ba24770de70dca74874dc92.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

280 Έλληνες κατέθεσαν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες. :cheesy:

Στους 280 έφτασαν οι Έλληνες που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες και κατέθεσαν αίτηση.

Όπως επισημαίνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εξέφρασε την πρόθεση να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων τέσσερις από την Ελλάδα.

Η συμμετοχή για αιτήσεις ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.

«Η ύπαρξη άνω των 22.000 υποψηφίων είναι εντυπωσιακός αριθμός. Έχουμε όλοι εκπλαγεί. Είναι μια πολύ ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη για το διάστημα και για να γίνουν αστροναύτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Γιόζεφ Ασμπάχερ όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

O ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους που θα στελεχώσουν το σώμα των αστροναυτών της τα επόμενα χρόνια σε βάση πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, σχεδιάζει να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα που θα αποτελέσουν τις «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.

Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους της ESA (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ενδιαφερόμενη χώρα θα μπορούσε να στείλει έναν αστροναύτη -που θα έχει στο μεταξύ εκπαιδευθεί από την ESA- με κάποια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που κάνει ταξίδια στο Σταθμό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

O ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας από τους οποίους, ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί (Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι), δύο Γερμανοί (Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουρερ), ένας Δανός (Αντρέας Μόγκενσεν) και ένας Βρετανός (Τίμοθι Πικ).

Καθώς αναμένεται μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων από τον ESA, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα προσλάβει περίπου 500 άτομα, συνεπώς θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για όσους δεν γίνουν αστροναύτες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/996752_shedon-300-ellines-katethesan-aitisi-gia-na-ginoyn-astronaytes

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To απορρυπαντικό Tide πάει στο… Διάστημα. :cheesy:

Η Tide, το brand της Procter & Gamble, προχωρά σε συνεργασία με τη NASA για να διατηρεί τις διαστημικές στολές των αστροναυτών καθαρές, ακόμα και αν ταξιδεύουν στον Άρη.

Οι επιστήμονες της εταιρείας και της NASA δημιούργησαν ένα πλήρως βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό που θα καθαζίσει τα ρούχα χωρίς σπατάλη νερού. Κατά την επόμενη δεκαετία, θα δοκιμάσουν επίσης προϊόντα περιποίησης υφασμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σε αποστολές στο φεγγάρι και τον Άρη.

Πέρα από τη διαφορά που θα κάνε η συνεργασία αυτή στους λίγους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, η συνεργασία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους καταναλωτές στη Γη.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει επηρεάζει την παγκόσμια παροχή νερού, από την πρόκληση ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές έως τις πλημμύρες σε άλλες. Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με το νερό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων .

«Οι επιστημονικές ανακαλύψεις ξεκινούν πάντα από μια πολύ περιορισμένη εφαρμογή, αλλά όταν έχουμε αυτήν την ανακάλυψη, η ικανότητα να το χρησιμοποιήσουμε για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων στη Γη θα είναι εκπληκτική», δήλωσε ο Shailesh Jejurikar, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος υφασμάτων και οικιακής φροντίδας της P&G. .

Η διαστημική έρευνα και ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε πολλές ανακαλύψεις που έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους στη Γη, όπως νέους καθαριστές νερού, την τεχνολογία που οδήγησε σε μηχανές CAT και MRI και διάφορα φάρμακα.

Ο Jejurikar είπε ότι η NASA έφτασε στην P&G καθώς προσπάθησε να λύσει τις προκλήσεις καθαρισμού που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Η συνεργασία έχει εκτιμώμενη αξία σε δολάρια άνω των 111.000.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι μήνες ή ακόμα και τα χρόνια που οι αστροναύτες περνούν μακριά από τη Γη σημαίνει ότι οι στολές και τα ρούχα τους μπορούν να γίνουν δύσοσμα και λεκιασμένα. Τα ρούχα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές πριν εκτοξευθούν με άλλα απορρίμματα στην ατμόσφαιρα ή να επιστραφούν στη Γη ως σκουπίδια.

«Είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση καθαρισμού. Οι αστροναύτες, για να παραμείνουν σε φόρμα, πρέπει να ασκούνται μερικές ώρες κάθε μέρα για να διαχειριστούν την υγεία τους », δήλωσε ο Jejurikar. «Και αν εργάζεσαι δύο με τρεις ώρες κάθε μέρα, θα είναι ιδρωμένος.»

Τον επόμενο χρόνο, τα πρωτότυπα αυτά προϊόντα θα κάνουν μια μία πρώτη δοκιμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ώστε να διαπιστωθεί αν λειτουργούν σε συνθήκες μικροβαρύτητας και όταν εκτίθενται σε επίπεδα ακτινοβολίας του διαστήματος.

Νωρίτερα φέτος, η Tide έθεσε στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030 . Η P&G είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του 50L Home Coalition, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας τη μεμονωμένη χρήση νερού από 500 λίτρα σε 50 λίτρα την ημέρα.

https://www.in.gr/2021/06/22/b-science/technology/procter-gamble-paei-sto-diastima/

International_Space_Station_pillars-1024x576.thumb.jpg.3fbb8c71ae32b6e4ab28c72cb34fb2fa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA θα μεταδώσει τον τρίτο διαστημικό περιπατο για εγκατάσταση νέου σταθμού Solar Arrays :cheesy:

Δύο αστροναύτες θα προχωρήσουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή 25 Ιουνίου, για έναν τρίτο διαστημικό πεζόδρομο για να συνεχίσει τις αναβαθμίσεις του συστήματος ισχύος που ήδη αυξάνουν την παραγωγή και αποδεικνύουν την τεχνολογία που θα επιτρέψει το μελλοντικό σεληνιακό φυλάκιο της NASA.

Η ζωντανή κάλυψη θα ξεκινήσει στις 6:30 π.μ. EDT στην τηλεόραση NASA, στον ιστότοπο του πρακτορείου και στην εφαρμογή NASA, με τα μέλη του πληρώματος να έχουν προγραμματιστεί να βγούν από το σημειο Quest του σταθμού γύρω στις 8 π.μ. Ο διαστημικός διάδρομος θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες, 30 λεπτά.

Ο Shane Kimbrough της NASA και ο Thomas Pesquet της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) θα εγκαταστήσουν και θα αναπτύξουν το δεύτερο από τα έξι νέα ISS Roll-Out Solar Arrays (iROSA) στο κανάλι ισχύος 4B του σταθμού.

Το Pesquet θα είναι το μέλος του πληρώματος 1 (EV 1), με κόκκινες ρίγες στη στολή του, ενώ ο Kimbrough θα είναι το μέλος του πληρώματος 2 (EV 2), με ένα χωρίς σήμα κοστούμι. Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πεζοπορίας, ο Pesquet θα ασφαλιστεί στο τέλος του ρομποτικού Canadarm2 του σταθμού και θα πιάσει το iROSA. Λειτουργώντας από μέσα στο σταθμό, ο αστροναύτης της NASA Megan McArthur, με τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei να λειτουργεί ως αντίγραφο ασφαλείας, θα διατάξει το ρομποτικό βραχίονα να χειριστεί το Pesquet και τη συστοιχία όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θέση εγκατάστασης.

Το spacewalk θα ακολουθήσει δύο άλλα πρόσφατα διαστημικά πεζοδρόμια. Στις 16 Ιουνίου, η Kimbrough και η Pesquet μετέφεραν το πρώτο iROSA σε βραχίονα στήριξης στο κανάλι τροφοδοσίας 2Β στη θύρα 6 της θύρας, όπου ασφαλίστηκε με τη διπλωμένη διαμόρφωση. Στις 20 Ιουνίου, το δίδυμο επέστρεψε στο κανάλι τροφοδοσίας 2B για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση και την ανάπτυξη.

Αυτός θα είναι ο πέμπτος διαστημικός διάδρομος για τους Kimbrough και Pesquet που συνεργάζονται και ο ένατος διαστημικός διάδρομος για τον Kimbrough και ο πέμπτος για την Pesquet συνολικά. Η Kimbrough και η Pesquet διεξήγαγαν στο παρελθόν δύο διαστημικά πεζοδρόμια μαζί κατά την εκστρατεία 50 τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2017. Θα είναι ο 241ος διαστημικός διάδρομος για την υποστήριξη της συναρμολόγησης, συντήρησης και αναβαθμίσεων σταθμών.

Οι τρέχουσες ηλιακές συστοιχίες λειτουργούν καλά, αλλά έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια υποβάθμισης, όπως αναμενόταν, καθώς είχαν σχεδιαστεί για 15 χρόνια ζωής. Το πρώτο ζεύγος των αρχικών ηλιακών συστοιχιών του διαστημικού σταθμού αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 και τροφοδοτεί τον σταθμό για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι νέες ηλιακές συστοιχίες τοποθετούνται μπροστά από έξι από τις τρέχουσες συστοιχίες, αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού από 160 κιλοβάτ σε 215 κιλοβάτ κατ 'ανώτατο όριο. Ο ίδιος σχεδιασμός ηλιακής συστοιχίας θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία στοιχείων του σεληνιακού σταθμού Gateway του πρακτορείου.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξεπέρασε το 20ετές ορόσημο της συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας, παρέχοντας ευκαιρίες για μοναδικές έρευνες και τεχνολογικές επιδείξεις που βοηθούν στην προετοιμασία για αποστολές μεγάλης διάρκειας στη Σελήνη και τον Άρη και επίσης βελτιώνουν τη ζωή στη Γη. Εκείνη την εποχή, 244 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφτεί το εργαστήριο σε τροχιά που έχει φιλοξενήσει σχεδόν 3.000 ερευνητικές έρευνες από ερευνητές σε 108 χώρες και περιοχές.

Μάθετε περισσότερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την έρευνά του και το πλήρωμά του, στη διεύθυνση:

http://www.nasa.gov/station

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-air-third-spacewalk-to-install-new-station-solar-arrays

International_Space_Station_pillars-1024x576.thumb.jpg.16f9fdeaf2ff2720a347b8aa17493396.jpg

iss065e121336.thumb.jpeg.5ac694e5e25508d72a5c8d04087c9bdb.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το «πακέτο» πυραύλων Soyuz-2 συναρμολογήθηκε για την 6η εμπορική παρουσίαση στο Vostochny. :cheesy:

Στο Cosmodrome Vostochny, ειδικοί από το Κέντρο Λειτουργίας Εγκαταστάσεων Υποδομής του Διαστημικού Χώρου και το Κέντρο Progress Rocket and Space (και οι δύο είναι θυγατρικές της Roscosmos) ολοκλήρωσαν τη μηχανική συναρμολόγηση του «πακέτου» του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1b (πρώτο και δεύτερο στάδιο) σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα προετοιμασίας. Το συγκρότημα τέθηκε σε λειτουργία αποθήκευσης μέχρι την έναρξη της εκστρατείας έναρξης.

Το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την έκτη εμπορική εκτόξευση από το Vostochny Cosmodrome. Ο Ευρωπαίος πάροχος υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace μαζί με τη Starsem με συμβόλαια με τη Glavkosmos (θυγατρική της Roscosmos) ενεργεί ως φορέας εκκίνησης για το OneWeb.

Οι δορυφόροι OneWeb low Earth orbit έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους επίγειους καταναλωτές Internet υψηλής ταχύτητας.

http://en.roscosmos.ru/22183/

 

 

 

 

Το φορτηγό πλοίο Progress MS-20 πήγε στο Baikonur :cheesy:

Στον σταθμό ελέγχου και δοκιμής της RSC Energia im. S.P. Ο Korolev, το αρχικό στάδιο των πολύπλοκων εργοστασιακών δοκιμών του φορτηγού πλοίου μεταφοράς Progress MS-20 (TGK) έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα το διαστημικό σκάφος αναχώρησε για το κοσμοδρόμιο Baikonur για να συνεχίσει την τακτική εκπαίδευση σύμφωνα με το πρόγραμμα του προγράμματος υποστήριξης μεταφορών για το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS RS).

Από τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το Progress MS-20 TGC έχει ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα αυτόνομων δοκιμών συστημάτων και συγκροτημάτων. Περαιτέρω έλεγχος των ηλεκτρικών δοκιμών του εξοπλισμού εξυπηρέτησης του πλοίου με διακόπτες ελέγχου σε ραδιοφωνικά τεχνικά συστήματα για ραντεβού και αγκυροβόλιο, έλεγχο κυκλοφορίας και πλοήγηση, ψηφιακή τηλεόραση και τηλεμετρία ολοκληρώθηκαν με τη λειτουργία αναβοσβήνει του ενσωματωμένου υπολογιστή. Μετά την ολοκλήρωση σύνθετων δοκιμών πνευματικού κενού και αποδοχής, το Progress MS-20 TGC πέρασε την τελική διαδικασία ελέγχου και προετοιμάστηκε για αποστολή στο κοσμοδρόμιο σιδηροδρομικώς.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a με το Progress MS-20 TGK στο πλαίσιο του προγράμματος της 81ης αποστολής εφοδιασμού ISS RS έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-24.html

 

 

 

 

 

Διεξήχθη η επιθεώρηση και η περιστροφή της κεφαλής του Progress MS-17 TGC :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του οχήματος μεταφοράς φορτίου Progress MS-17 (TGC) για να ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος της 78ης αποστολής εφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σήμερα, στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών του ιστότοπου 254, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos διενήργησαν την επιθεώρηση του συγγραφέα του Progress MS-17 TGC και πραγματοποίησαν ένα σύνολο τεχνολογικών λειτουργιών για την περιστροφή του κεφαλιού φέρινγκ. Αφού ελέγξει την ετοιμότητα εκτόξευσης, το διαστημικό σκάφος ως μέρος της διαστημικής κεφαλής θα επιτρέπεται για μεταφορά στη γενική συνέλευση με το όχημα εκτόξευσης στη συναρμολόγηση και τη δοκιμαστική κατασκευή του χώρου 31.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a με το Progress MS-17 TGC που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2021 από την τοποθεσία 31 του κοσμοδρόμου Baikonur. Το διαστημικό σκάφος πρέπει να παραδώσει στο ISS 470 κιλά καυσίμου ανεφοδιασμού, 420 λίτρα πόσιμου νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik, 40 κιλά αέρα και οξυγόνου σε κυλίνδρους, καθώς και 1,509 κιλά διαφόρων εξοπλισμών και υλικών στο χώρο αποθήκευσης φορτίου, συμπεριλαμβανομένου του πόρου εξοπλισμός και εξοπλισμός συντήρησης επί του σκάφους, συστήματα, υλικά ιατρικού ελέγχου και υγιεινής, ενδύματα, τυποποιημένα δελτία και φρέσκο ​​φαγητό για το πλήρωμα της 65ης κύριας αποστολής. Επιπλέον, ένα σύνολο φορτίων στόχου θα σταλεί στο σταθμό ως μέρος της εφαρμογής του ρωσικού προγράμματος επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας και πειραμάτων:

Η συσκευασία "Neurolab" προορίζεται για τη διεξαγωγή μιας σειράς ιατρικών πειραμάτων "Pilot-T" για τη μελέτη της επίδρασης των μακροπρόθεσμων παραγόντων διαστημικής πτήσης στην ποιότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας των κοσμοναύτων.

Τα υλικά του πειράματος "Διόρθωση" χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέσων πρόληψης αλλαγών στον οστικό ιστό των αστροναυτών σε μηδενική βαρύτητα ·

Η συσκευασία "Biorisk" και "Constant-2" χρησιμεύει ως εργαστήριο για τη μελέτη της επίδρασης των παραγόντων διαστημικής πτήσης στην κατάσταση σύνθετων πρωτεϊνικών ενώσεων και στην επιβίωση μικροοργανισμών.

Το πείραμα Probiovit στοχεύει στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για την παραγωγή φαρμακολογικών προϊόντων με ανοσορυθμιστικές ιδιότητες υπό συνθήκες μικροβαρύτητας ·

Ο εξοπλισμός "ατμόσφαιρα UV" παρέχει λεπτομερή χαρτογράφηση της παγκόσμιας δομής της νυχτερινής λάμψης της ατμόσφαιρας της γης για τη μελέτη των μετεωρολογικών διαδικασιών και του διαστημικού καιρού.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_06-24_1.html

photo_06-24-03.thumb.jpg.f1dd66573ab208578cc7fc3daabe7c04.jpg

photo_06-24-02.thumb.jpg.441393e9ee135bdd5cd719bdff534f21.jpg

photo_06-24-01.thumb.jpg.93ff4aabccb1f943c437366a8800f981.jpg

5365408136.thumb.jpg.a09d708c39b2dc82f0b5867ad25a2e67.jpg

4985703432.thumb.jpg.e52b72f6cf8b4011f37b8a49fb1aab6e.jpg

4028079621.thumb.jpg.974db8aa8b34d2c9e2bac0bedee0643c.jpg

2150537600.thumb.jpg.a7e746c5ae41e762771be1c1809dc8db.jpg

5331353384.thumb.jpg.b0b676df84ebbaa71bf26146fa3ab782.jpg

photo_06-24-26.thumb.jpg.3f2254d5a873d8ef8e19b01a5fb690af.jpg

photo_06-24-24.thumb.jpg.cb02b7ec895378accb0b4868d7252eff.jpg

photo_06-24-23.thumb.jpg.123b70a5c432cfe0989a821f689629a4.jpg

photo_06-24-22.thumb.jpg.a327d7007d7837178bb59b7c5a946543.jpg

photo_06-24-21.thumb.jpg.8f161ab8e691f978443f5587d3f92e49.jpg

photo_06-24-20.thumb.jpg.cf7510961f261a696d14ce5a56e599e7.jpg

photo_06-24-19.thumb.jpg.fb394d60248595d8c8fbafd63171adb3.jpg

photo_06-24-18.thumb.jpg.ba2490346a89f98c4a4745d16a2f9d36.jpg

photo_06-24-17.thumb.jpg.e9fb139c1e63f5ccd711405bcf023bda.jpg

photo_06-24-16.thumb.jpg.7ed1ccdb00d8ad3babb84aac7daa673c.jpg

photo_06-24-15.thumb.jpg.2a96b5bbdc291935097dde7858178d27.jpg

photo_06-24-14.thumb.jpg.8fdf2976ce535c0682e19165f069101d.jpg

photo_06-24-13.thumb.jpg.5b5ebe839842c3783fd65b4748760125.jpg

photo_06-24-12.thumb.jpg.2f0a54232a7d20ac63185c665fb3da80.jpg

photo_06-24-07.thumb.jpg.85325f6097eda73bdb4826a565bbb254.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Εκτοξεύτηκε» το νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ. :cheesy:

Με το μεγαλύτερο budget που έχει δοθεί μέχρι σήμερα, στα 14,88 δισ. ευρώ, το νέο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ (EU Space Programme) γίνεται πλέον πραγματικότητα, σηματοδοτώντας, όπως ανακοινώθηκε, μια νέα εποχή για την ευρώπη στο διάστημα.

«Με τη δημιουργία του πρώτου ενοποιημένου Διαστημικού Προγράμματος, η ΕΕ ενισχύει τη στρατηγική της για να αξιοποιήσει τη δύναμη του διαστήματος ώστε να επανεκκινήσει την οικονομία της μετά την COVID, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να κάνει μετάβαση στην ψηφιοποίηση και να διασφαλίσει την αυτονομία και κυριαρχία της» αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της EUSPA (European Union Agency for the Space Programme).

Η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2021-2027 υπογραμμίζει τις προσδοκίες της ΕΕ για το διάστημα ως οικονομικής «ατμομηχανής» με πιθανές προεκτάσεις σε πολλές βιομηχανίες. Όπως θεωρείται, μέχρι το 2025 οι δουλειές που σχετίζονται με το διάστημα ανά την Ένωση θα έπρεπε να έχουν αυξηθεί στις 400.000.

«Τα διαστημικά δεδομένα είναι αναντικατάστατο εργαλείο για τους διαμορφωτές πολιτικές, που βοηθά...στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και του αύριο. Ειδικότερα τα Galileo, EGNOS και Copernicus υποστηρίζουν ένα μεγάλο εύρος πολιτικών της ΕΕ» συμπληρώνεται, ενώ τονίζεται πως ένα στιβαρό ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, ασφαλές από κυβερνοεπιθέσεις και υποστηριζόμενο από ένα εύρος επίγειων κέντρων και υποδομών, διασφαλίζει την αυτονομία και την κυριαρχία της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η δορυφορική πλοήγηση, η παρατήρηση της Γης, οι ασφαλείς τηλεπικοινωνίες κ.α. Η EUSPA θα έχει την επίβλεψη των δραστηριοτήτων της ΕΕ σε τροχιά.

Όπως αναφέρει το BBC, άλλη σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με τη φύση της σχέσης της ΕΕ με τον ΕΟΔ: Πρόκειται για ξεχωριστούς φορείς, με εθνικές συμμετοχές που δεν ταυτίζονται, πχ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στον ΕΟΔ μα όχι στην ΕΕ και ως εκ τούτου όχι στην EUSPA. Ωστόσο η ΕΕ χρησιμοποιεί τον ΕΟΔ ως τεχνικό σύμβουλο κ.α.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741015/ektokseutike-to-neo-diastimiko-programma-tis-ee

 

 

 

 

 

Shenzhou 12: Τι θα κάνουν οι Κινέζοι αστροναύτες στον νέο τους διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Η Κίνα έστειλε επιτυχώς τρεις αστροναύτες σε τροχιά για να αρχίσουν τη διαμονή στον νέο διαστημικό σταθμό της χώρας: Οι τρεις άνδρες- Νιέ Χαϊσένγκ, Λιού Μπομίνγκ και Τανγκ Χονγκμπό- θα περάσουν τρεις μήνες στο τμήμα Tianhe, 380 χλμ πάνω από τη Γη.

Θα είναι η μεγαλύτερης διάρκειας επανδρωμένη αποστολή της Κίνας ως τώρα, και η πρώτη εδώ και περίπου 5 χρόνια.

Η κάψουλα Shenzhou-12 εκτοξεύτηκε επιτυχώς με πύραυλο Long March 2F από το κέντρο εκτοξεύσεων Τζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι. Η Κίνα συνεχίζει να επιδεικνύει τις δυνατότητές της στο διάστημα, επιστρέφοντας στη Γη δείγματα βράχων και εδάφους από τη Σελήνη και προσεδαφίζοντας ένα εξάτροχο ρομπότ στον Άρη- και στις δύο περιπτώσεις πολύπλοκες και δύσκολες αποστολές.

Βασικός στόχος του διοικητή Νιέ Χαϊσένγκ και της ομάδας του στην αποστολή Shenzhou-12 είναι να θέσουν το 22,5 τόνων τμήμα Tianhe σε υπηρεσία. «Έχω πολλές προσδοκίες» είπε ο Νιέ εν όψει της εκτόξευσης.

«Πρέπει να στήσουμε το νέο μας σπίτι στο διάστημα και να δοκιμάσουμε μια σειρά νέων τεχνολογιών. Οπότε η αποστολή είναι δύσκολη και αποτελεί πρόκληση. Πιστεύω ότι οι τρεις μας, συνεργαζόμενοι στενά, διεξάγοντας εκτενείς και ακριβείς εργασίες, μπορούμε να υπερβούμε τις προκλήσεις. Έχουμε την αυτοπεποίθηση να ολοκληρώσουμε την αποστολή».

Το μήκους 16,6 μέτρων και πλάτους 4,2 μέτρων Tianhe εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο. Είναι το πρώτο και βασικό κομμάτι αυτού που θα εξελιχθεί σε έναν 70 τόνων σταθμό σε τροχιά, με χώρους διαμονής, επιστημονικά εργαστήρια και ένα τηλεσκόπιο.

Τα διάφορα στοιχεία/ τμήματά του θα εκτοξευτούν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, και η κατασκευή του θα συνοδευτεί από τακτικές παραδόσεις φορτίων και αποστολές πληρωμάτων.

Οι κινεζικές αρχές είχαν κρατήσει μυστικές τις ταυτότητες των αστροναυτών μέχρι τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ο Νιέ Χαϊσένγκ, 56 ετών, είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά αστροναύτης της Κίνας στο διάστημα. Αποτελεί βετεράνο δύο προηγουμένων πτήσεων μεταξύ των οποίων ήταν και μια επίσκεψη 15 ημερών το 2013 στον πρωτότυπο σταθμό Tiangong-1, ο οποίος έκτοτε τέθηκε εκτός τροχιάς και έπεσε πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι άλλοι δύο είναι οι Λιού Μπομίνγκ και Τανγκ Χονγκμπό, 54 και 45 ετών αντίστοιχα. Ο Λιού είχε πετάξει και με το Shenzhou-7 το 2008 και συμμετείχε στον πρώτο διαστημικό περίπατο της Κίνας. Ο Τανγκ είναι ο «πρωτάρης» της αποστολής, καθώς δεν είχε βγει ποτέ στο διάστημα.

Τα τρόφιμα, τα καύσιμα και ο εξοπλισμός που θα χρειαστούν οι αστροναύτες κατά την αποστολή του παραδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα με ρομποτικό σκάφος, που είναι ακόμα προσδεδεμένο. Πρώτη δουλειά των αστροναυτών μόλις εγκατασταθούν θα είναι να ανοίξουν τις προμήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο διαστημικές στολές για διαστημικούς περιπάτους στο εξωτερικό του σταθμού.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739382/shenzhou-12-ti-tha-kanoun-oi-kinezoi-astronautes-ston-neo-tous-diastimiko-stathmo

 

 

 

 

 

H Space X δηλώνει πανέτοιμη να προσφέρει παγκόσμιο Internet από το Διάστημα. :cheesy:

Τον πρώτο γύρο της κούρσας για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών νέας γενιάς και ειδικά γρήγορη και ποιοτική σύνδεση στο Internet μέσω δορυφόρων φαίνεται ότι κερδίζει η Space X. Η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική υπηρεσία που ίδρυσε και διευθύνει ο Ελον Μασκ ανταγωνίζεται την Amazon και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν και αυτές δορυφορικούς στόλους παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών.Η πρόεδρος της Space X, Γκουέν Σότγουελ ανακοίνωσε ότι ο στόλος της εταιρείας που ονομάζεται Starlink αριθμεί πλέον περισσότερους από 1,800 δορυφόρους και τον Σεπτέμβριο θα η εταιρεία θα είναι έτοιμη να προσφέρει σύνδεση στο Διαδίκτυο σε κάθε σημείο της Γης, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η Σότγουελ έσπευσε να σημειώσει ότι μπορεί τεχνικά να είναι σε θέση η Space X να προσφέρει παγκόσμια ιντερνετική κάλυψη αλλά εξαρτάται από την κάθε χώρα αν θα επιτρέψει στην εταιρεία να παρέχει αυτή την υπηρεσία στους κατοίκους της.

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν πρόκειται για μια φτηνή υπηρεσία αφού ο εξοπλισμός κοστίζει 500 δολάρια και η μηνιαία συνδρομή 100 δολάρια. Αναμένεται βέβαια όσο εγγράφονται νέοι συνδρομητές οι τιμές να πέσουν. Παρόλα αυτά ακόμη και με αυτές τις αρχικές τιμές το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό αφού η Space X υποστηρίζει ότι έχει ήδη 100 χιλιάδες συνδρομητές και άλλοι 500 χιλιάδες δηλώνουν έτοιμοι να εγγραφούν στην νέα υπηρεσία. Όσοι έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το δορυφορικό Internet της Space X δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ταχύτητα αλλά ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι σε επόμενη φάση η εταιρεία θα αρχίζει να τιμολογεί με βάση τον όγκο των δεδομένων.

Έχουν πάντως διατυπωθεί ζωηρές ανησυχίες από την αστρονομική κοινότητα που αναφέρει ότι αυτοί οι στόλοι των χιλιάδων δορυφόρων που κινούνται σε πολύ χαμηλή τροχιά και είναι ορατοί με γυμνό μάτι θα μπλοκάρουν την θέα των επίγειων τηλεσκοπίων. Επίσης πρόσφατα διατυπώθηκαν φόβοι ότι η παρουσία και κίνηση τόσων χιλιάδων δορυφόρων στην ίδια περιοχή γύρω από την Γη είναι πολύ πιθανό να προκαλεί συγκρούσεις είτε μεταξύ τους είτε με άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να παράγονται συνεχώς νέα διαστημικά σκουπίδια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741615/h-space-x-dilonei-panetoimi-na-prosferei-pagkosmio-internet-apo-to-diastima

long-march-2f-y12-rocket-shenzhou-12-spacecraft.jpg.695f13f9cca673bd4b9488aa7bae4187.jpg

starlink-spacex.jpg.9e2365f0fc5973c41c985f1905510e47.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης