Jump to content

Τρεις βραδιές, τρεις προσοφθάλμιοι κι ένας ρεφράκτορας!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους!

 

Μετά από χρόνια αποφάσισα να ξαναπάω στον Πάρνωνα φέτος με μινιμαλιστικό εξοπλισμό. Μόνο το παλιό διοπτρικό Vixen 80/910 που το έχω στην κατοχή μου από το 1983. Το τηλεσκόπιο δίνονταν με τρεις προσοφθάλμιους 0.96" εξαιρετικής ποιότητας αλλά αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω με αντάπτερ για 1.25". Το διαγώνιο ήταν φτηνό από το aliexpress που αρχικά... δεν έμπαινε στον 1.25" μια επίσκεψη σε τορναδόρο και λύθηκε ενώ για προσοφθάλμιους εκτός από δυο Plossl 25mm και 10mm πήρα μαζί τους τρεις πάμφθηνους Vite (κόστος 29 ευρώ και οι τρεις αν θυμάμαι καλά) με πεδιο 60 μοιρών πιο πολύ από περιέργεια... Το τηλεσκόπιο ποτέ δεν το είχα χρησιμοποιήσει από πραγματικά σκοτεινό ουρανό πριν και για τον Πάρνωνα έφερα μαζί την βάση EQ3-2 καθότι με το μοτέρ στην Standard Polaris αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα στην ταχύτητα που παρακολουθούσε τον ουρανό.

Πρώτη εντύπωση οι τρεις Vite που με εξέπληξαν ευχάριστα! Δίναν ευρύ πεδίο με καλά άστρα ως τα 2/3-3/4 του πεδίου οι 23 και 10mm o 4 που έχει και Smyth Lens για αύξηση της μεγέθυνσης μόνο στο κέντρο του πεδίου ήταν καλός καθότι όταν απομακρυνόμαστε από αυτό τα άστρα μετατρέπονταν σε μικρά... φασματάκια. Ωστόσο σε διπλούς αστέρες αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Λίγα λόγια για τους Vite: πανάλαφροι, προφανώς η κάνη είναι από αλουμίνιο ενώ οι προσοφθάλμιοι αποτελούνται (πλην του 4mm) από τρια στοιχεία με τον φακό οφθαλμού να είναι ασφαιρικός και πλαστικός φτιαγμένος σε καλούπι και όχι με οπτική λείανση γι αυτό και τόσο φτηνοί. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ευρύτερο πεδίο με καλά άστρα σχεδόν ως τα άκρα για τηλεσκόπια με "αργούς" εστιακούς λόγους. Μειονέκτημα που είδα πως λαμπρά αντικείμενα (Διας πχ) έδιναν κάποια εσωτερική ανάκλαση άλω στο πεδίο. Αν θα τους συνιστούσα; Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ! Θα έλεγα πως δίνουν εικόνα ανάλογη ενός Erfle με τον Erfle να έχει καλυτερο κοντράστ φυσικά.

Το τηλεσκόπιο παρά το μικρό του άνοιγμα έχει φακό υψηλή ποιότητας και το πεδίο είναι σκοτεινό με τα άστρα όμορφα φωτεινά σημεία σε μαύρο φόντο.

 

Μερικοί στόχοι M13 σε 91x (Vite 10mm) μερική ανάλυση, άστρα σε γαλακτώδες υπόβαθρο, το ίδιο και τα Μ4 (που διακρίνονταν και η κεντρική μπάρα από άστρα), Μ5, Μ22. Μ11 εντυπωσιακό, ομοίως το Μ8 (λιμνοθάλασσα) ενώ στο Μ20 διακρίνονταν και οι τρεις σχισμές του με λίγη προσπάθεια. Στο Μ57 σε 40x (Vite 23mm) φαίνονταν η "τρύπα" με φυσικά ακόμα καλύτερα σε 91x. To M27 επίσης εντυπωσιακό στο σκοτεινό πεδίο χαρακτηριστικό για ρεφράκτορα ενώ το Μ56 πιο πέρα ήταν ένα μικρό συννεφάκι. Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) πλαισιωμένος από τους συνοδούς του Μ32 και Μ110 στο ίδιο πεδίο τέλειος! Από πιο δύσκολους στόχους ο γαλαξίας NGC7331 στον Πήγασο ήταν εύκολα ορατός, το ίδιο και το σφαιρωτό NGC6760 στον Αετό καθώς και το σφαιρωτό NGC6712 στην Ασπίδα και το ανοιχτό σμήνος Μ26 παραδίπλα. Στο τέλος της βραδιάς ο vintage ρεφρακτορας δεν "μάσησε" ούτε με τον δύσκολο Γαλαξία του Barnard (NGC6822) στον Τοξότη που τον έδειξε σαν αμυδρή αλλά ευδιάκριτη "θολούρα" στο πεδίο!

 

Θύμα της εξόρμησης ένας προσοφθάλμιος Huygens 20mm που λόγω πλαστικής κατασκευής έλιωσε κατά την παρατήρηση του Ήλιου με προβολή του ειδώλου σε άσπρο πέτασμα... Τον αντικατέστησα με έναν παλιό Vixen Huygens 12.5mm όλο μέταλλο που δεν είχε πρόβλημα να αντέξει την θερμότητα.

Εν κατακλείδι το μικρό διοπτρικό είναι ευχάριστο για τον βαθύ ουρανό παρά το περιορισμένο άνοιγμα λόγω της καλής ποιότητας του φακού του και του υψηλού κοντράστ ενώ οι φτηνοί Vite ήταν και αυτοί ανέλπιστα καλοί (μετά από λίγο ξεχνάς το πόσο φτηνοί είναι και παρατηρείς ευχάριστα!).

Θα το ξαναχρησιμοποιήσω! Οι κλασσικοί ρεφράκτορες διαπρέπουν και στον βαθύ ουρανό!

Vixen_deep_sky.thumb.jpg.dc1871d303d544cd8a6852f93c5485da.jpg

Vixen_solar.thumb.jpg.219c03b1c3ebfdab7d7f2749ca5bb084.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α τι ωραία περιγραφή και review προσοφθαλμίων! =D> =D>

 

Παρατήρηση βαθέος ουρανού με μικρό διοπτρικό είναι ωραία πρόκληση που εκπλήσσει ευχάριστα ...σχεδόν πάντα.

 

Καλά τα μεγάλα ντομπσόνιαν και οι πανάκριβοι προσοφθάλμιοι αλλά ένα ευχρηστο και εύκολα μεταφερόμενο setup είναι η πιο απροβλημάτιστη λύση.

 

Κι αν εξαντληθούν οι στόχοι deep sky λόγω διαμέτρου τότε πιάνεις τα διπλά άστρα και δεν έχεις τελειωμό! :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά πολύ όμορφη περιγραφή!!!

Έχεις εξοπλισμό που είναι συλλεκτικά κοσμήματα για το χόμπι και πάνω από όλα τη γνώση και την εμπειρία να τον εκμεταλλευτείς και να τον φτάσεις στα όρια του!!!

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης