Jump to content

ερωτηση για πιο χρησιμη μεγεθυνση σε νευτωνιο 200/1000


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα. Η ερωτηση σιγουρα θα εχει απαντηθει.

Διαθετω νευτωνιο 200/1000 σε ισημερινη στηριξη που ερχεται με τα αμφιλεγομενης ποιοτητας προσοφθαλμια. Αν ειναι να επενδυσω σοβαρα (televue - pentax - explore κτλ) σε ενα και μονο προσοφθαλμιο , αυτο που θα χρησιμοποιειται και πιο συχνα, ποια εστιακη να κοιταξω? φανταζομαι καπου μεταξυ 12 - 8mm, σκεφτομαι να παω για 10mm αλλα καθε συμβουλη θα βοηθησει, ευχαριστω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαρτάται από το τι θες να παρατηρείς κι ολας! Πχ αν θες για πλανήτες νομίζω ένα καλό 5mm θα ήταν καλό. Χωρίς απαραίτητα μεγάλο πεδίο. Αν θες για βαθύ ουρανό νομίζω θα ήθελες ένα καλό 10αρι. Και με σχετικά μεγάλο πεδίο.

Βέβαια υπάρχουν και πολύ πιο έμπειροι από μένα για να σου απαντήσουν

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραθέτω τον σχετικό πίνακα του exit pupil του προσοφθαλμιου από το εξαιρετικό “Telescope Optics” της Willman-Bell. To δικό σου είναι f/5 όποτε ανάλογα με την εφαρμογή που θέλεις πολλαπλασιάζεις το exist pupil με 5 και παίρνεις το εστιακό μήκος του προσοφθαλμιου που χρειάζεσαι. Πχ για πλανητική 0.8x5=4mm

 

AEF922ED-4AB7-401C-8418-276A966D1CE6.jpeg.e39b5524fbb7adc6fc029e0f43b4a2a6.jpeg

Pic

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην εστιακή 8-12 είναι που, προσωπικά, συνήθως παρατηρώ. Ανάλογα, λοιπόν, με το ποσό που είσαι διατεθειμένος να δώσεις και το πεδίο που θες να έχει το προσοφθάλμιο, έχεις παρά πολλές επιλογές. Από τον φθηνό πλην τίμιο Baader Hyperion, στον πιο ακριβό και καλυτερο Morpheus, στον πανακριβο explore scientific 12mm 92 μοιρών, στον televue delos 10mm που παίρνει πολύ καλές κριτικές σε ξένα σάιτ. Ψάξε στο cloudynights και θα βρεις παρά πολλές κριτικές για τα παραπάνω προσοφθάλμια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως σου είχα γράψει και σε παλαιότερη συζήτηση το τηλεσκόπιο αυτό επάνω σε ισημερινή στήριξη είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητο.

Θέλεις οπωσδήποτε έναν 10mm. Είναι ο φακός με τον οποίο θα ευχαριστηθείς όλα τα αντικείμενα του βαθέως ουρανού. Για αυτά θα πρέπει να προσθέσεις στην συνέχεις έναν 8 και έναν 6mm.

Τον 10 και τον 8mm, θα σου πρότεινα να είναι Plossl, ούτος ώστε με έναν καλό Barlow 3X, να τους ευχαριστηθείς και στο ανώτατο όριο των μεγεθύνσεων που μπορεί να σου δώσει το τηλεσκόπιο σου για την σελήνη και τους πλανήτες αλλά και για τα πλανητικά νεφελώματα!

Πολύ καλοί φακοί Plossl σε αυτές της εστιακές είναι της SW, της Celestron και της Vixen. Ξεκινούν από 35 ευρώ και φτάνουν μέχρι 50. Φυσικά πολύ καλοί είναι και της televue. Όμως ο 8mm έχει 109 ευρώ και οι άλλοι πάνω από 149. Προσοχή. Με Barlow φακό αποδίδουν μόνο οι Plossl και οι ορθοσκοπικοί. Μάλιστα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. Οι άλλες σχεδιάσεις με μεγαλύτερα πεδία και περισσότερα στοιχεία δεν αποδίδουν καλά με Barlow αλλά απλώς σκέτοι.

Επίσης ένας πολύ καλός φακός για αναζήτηση στόχων βαθέως ουρανού για το τηλεσκόπιο σου είναι ο NED 12mm της TS https://www.skyandweather.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/865-ts-optics-flatfield-ed-12mm-125.html.

Έχει 99 Ευρώ.

Όπως σου έγραψα και σε μία άλλη συζήτηση, ουσιαστικά το τηλεσκόπιο σου αρχίζει να αποδίδει από 80Χ και επάνω, διότι οι χαμηλότερες μεγεθύνσεις φωτίζουν υπερβολικά το φόντο του ουρανού με αποτέλεσμα να καταπίνουν τα νεφελοειδή αντικείμενα και τα αμυδρά άστρα, με αποτέλεσμα ενώ ο στόχος σου να είναι μέσα στο πεδίο να μην μπορείς να τον διακρίνεις. Επίσης πάρα πολλά πλανητικά νεφελώματα ενώ είναι πολύ φωτεινά, σαν άστρα, κάτω από 80Χ φαίνονται σαν άστρα και όχι σαν δίσκοι, που πάλι δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις από τα άστρα του πεδίου. Γι’ αυτό σου συνιστώ, ειδικά στην αρχή να μην αγοράσεις φακό με εστιακή μεγαλύτερη των 12mm.

Το τηλεσκόπιο αυτό τα δοντάκια του τα δείχνει από το 80Χ και πάνω. Αυτό στην πορεία θα το δεις και θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο φακός που θα χρησιμοποιείς πιο πολύ,έχει να κάνει με το τί θα παρατηρείς πιο πολύ.

Για τον εστιακό λόγο f/5 του τηλεσκοπίου σου κατάλληλος για DSO σε σκοτεινό ουρανό,είναι φακός κοντά στο 2f,δηλ.περίπου10-12mm,όπως είπε και ο Γιάννης πιο πάνω.

Πιστεύω οτι ο Televue Nagler (Type 6),11mm,82o είναι άψογος σε "γρήγορα" τηλεσκόπια!Ακριβός βέβαια,αλλά και σίγουρη αξία!

Πιο οικονομικός ο ES 11mm,82o που είναι επίσης πολύ καλός φακός.

Επίσης πολύ καλό value for money έχουν οι φακοί ΑΡΜ!Αρκετοί χρήστες θεωρούν οτι έχουν το καλύτερο vfm.

 

Αν σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση,προφανώς χρειάζεσαι πιο μικρές εστιακές φακών,αλλά η ωφέλιμη μεγέθυνση που θα πετυχαίνεις τις περισσότερες φορές,εξαρτάται ισχυρά απο την ποιότητα της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) της περιοχής που παρατηρείς...

Αν είσαι σε μεγαλούπολη και έχεις μπροστά σου πολύ μπετόν,άσφαλτο,εργοστάσια,αυτοκίνητα κλπ.τότε και τα 250x που θα έπιανες με έναν φακό 4mm,μπορεί να είναι αδύνατη ή εξαιρετικά σπάνια μεγέθυνση...

 

Ένας φακός γενικής χρήσης με πολύ καλή οπτική ποιότητα,είναι ο Baader Hyperion zoom Mark IV,8-24mm σε συνδυασμό με έναν καλό barlow 2x.

Θα σε καλύψει στις περισσότερες ανάγκες σου,δίνοντάς σου μεγάλη ευελιξία!

 

Στην πορεία,ανάλογα με τί αντικείμενα θα παρατηρείς πιο πολύ και τί ποιότητας ουρανό έχεις,μπορείς να επενδύσεις σε κάτι πιο εξειδικευμένο.

Σαν αρχάριος μην περιμένεις μεταξύ π ο ι ο τ ι κ ώ ν φακών να δεις μεγάλες διαφορές (παρά μόνο στους ευρυγώνιους στα άκρα του πεδίου),οπότε απέκτησε πρώτα εμπειρία και μετά αποφασίζεις.

 

Μην πετάς χρήματα άσκοπα λοιπόν στην αρχή!

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης