Jump to content

Κηλίδες σε αστροφωτογραφία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα φίλτατοι! Ξεκίνησα τον τελευταίο μήνα να ασχολούμαι με αστροφωτογραφία βαθέος ουρανού προσπαθώντας να οικοδομήσω σιγά σιγά την τεχνική μου. Μετά τη συγκόλληση των φωτογραφιών στο deepskystacker εισάγω το autosave στο gimp και ξεκινάω το streching από τα levels. Tοτε εμφανίζονται στην εικόνα ομαλώς περιγεγραμμένες κηλίδες σταθερής περίπου διαμέτρου αλλά σε μη σταθερές θέσεις ανάλογα με τις λήψεις. Ασταθής είναι επίσης η πυκνότητα κι ο αριθμός από νύχτα σε νύχτα. Θα παρακαλούσα όποιον έχει άποψη για τα αίτια αυτών των κηλίδων όπως και για τρόπο αντιμετώπισης, να τη μοιραστεί μαζί μου , αν δεν του κάνει κόπο. Παραθέτω και δυο φωτογραφίες από διαφορετικές λήψεις προς διευκόλυνση σας. Η οπτική μου διάταξη είναι η ακόλουθη:

1) Τηλεσκόπιο ts optics 65/420 quad

2) Tροχός ts

3) Φίλτρο baader planetarium uhc-s

4) Μηχανή zwo asi 183mc

5) Στήριξη skywatcher heq5

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο σου πρόβλημα αυτό.

Φωτογραφίζεις με αρκετή φωτορύπανση και ξεπερνάς τα όρια των λήψεων που μπορεί να σου προσφέρει ο ουρανός σου. Επίσης μιας και η κάμερα σου δεν έχει ψυξη εμφανίζονται τα πολύχρωμα pixels τα οποία είναι θερμικός θόρυβος του αισθητήρα σου. Τώρα οι κηλίδες που αναφέρεις είναι τα λεγόμενα donuts δηλαδή σκόνη στον αισθητήρα ή και τα φίλτρα σου (όσο πιο εστιασμένα τόσο πιο κοντά στον αισθητήρα της κάμερας) τα οποία μπορούν με flats να αφαιρεθούν από τα τελικά αρχεία σου .

Μπορείς να διαβάσεις για τα calibration frames εδώ https://www.astrovox.gr/avat/calibrationframes.php

και ίσως σε βοηθήσει και αυτό https://www.astrovox.gr/avat/flatvideo.php

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το ξέρω για τη φωτορρυπανση και το θερμικό θόρυβο. Είχα φτιάξει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με dark frames αλλά είναι σε φόρμα png. Όταν τα light frames είναι κι αυτά png, με λήψη σε raw 16, δεν βλέπω χρώμα. Η μηχανή μου ειναι ψυχόμενη, εγώ δεν έγραψα pro. Τώρα τραβάω σε fits και φτιάχνω darks σε fits. Θα χτυπηθώ κάτω και θα βρω τη σωστή έκθεση και θα μάθω την αφαίρεση της φωτορρυπανσης. Απλώς έστειλα αυτά τα αρχεία γιατί θεώρησα ότι δεν έχει νόημα να προχωρήσω αν δεν ξεκαθαρίσω πρώτα τι είναι αυτές οι κηλίδες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης