Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Για αρχή ναι, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο λάθος στην ανάλυσή σου το οποίο αφορά τις μονάδες:

Το άρθρο αναφέρεται σε μW και όχι σε mW. 1 mW = 1000μW.

 

 

 

 

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά προείχαν οι ετοιμασίες για τα χιόνια εδώ. Ανδρέα πράγματι ήταν λάθος μου να μου διαφύγει το ότι αναφερόταν σε μW και όχι σε mW (5 microwatts per cm2). Αλλά αυτό το λάθος μου νομίζω δεν αλλάζει την ουσία. Από την άλλη πάλι το λινκ που είχες δημοσιεύσει μιλάει για 5 mW σαν το όριο που έχει θεσπιστεί σαν ασφαλές. Και πράγματι αυτό είναι το όριο που έχουν θέσει.

 

Όσο και αν το είχα ψάξει παλαιότερα αλλά και τώρα πάλι, δεν έχω δει κάποιες καταγεγραμμένες περιπτώσεις που δημιουργήθηκε μόνιμη βλάβη στους οφθαλμούς από στιγμιαία ανάκλαση της δέσμης από τις συγκεκριμένες κατηγορίες λέιζερ Ι,ΙΙ, & ΙΙΙA που ανέφερα. Αυτό είναι απορίας άξιο με τα εκατομμύρια που έχουν πουληθεί. Το πρώτο περιστατικό που ακούω και διαβάζω είναι αυτό του Στέφανου.

 

 

Ασφαλώς, Ανδρέα, εννοείς εμένα. Θεωρώ πράγματι χρήσιμο να περιγράψω τη δική μου εμπειρία - ή σωστότερα πάθημα - με ένα green laser ονομαστικής ισχύος 50mW (και αγνώστου πραγματικής)

 

Στέφανε δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ακριβώς, το πρόβλημα σου δημιουργήθηκε από το 50mW ή από το 5mW; Αυτό το 50μW πρέπει να είναι πολύ δυνατό. Κάποια είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να ανάψουν σπίρτα, υπάρχουν τα σχετικά βίντεο. Είναι τόσο ισχυρό και αυτό; Έχω ένα 20mW και φαίνεται η ακτίνα του ακόμη και με ισχυρή φωτορύπανση. Το ίδιο και το δικό σου;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ted1977 έχεις απόλυτο δίκιο .Το να χρησιμοποιείς λέιζερ όταν υπάρχουν και άλλοι αστροπαρατηρητές τριγύρω σου είναι ασέβεια .Όχι μόνο γιατί πιθανόν (δεν ξέρω είμαι άσχετος) χαλάνε την προσπάθεια του άλλου για αστροφωτογραφία αλλά και για τους απλούς αστροπαρατηρητές που τους χαλάει τη μαγεία του τελείως σκοτεινού ουρανού (γίνεται κάτι σαν τον πόλεμο των άστρων) .Για αυτούς τους λόγους το χρησιμοποιώ σε μέρος που παραθερίζω τα καλοκαίρια εδώ και 20 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει αστροπαρατηρητή (για αυτό και οι χωριανοί μόλις με είδαν με το τηλεσκόπιο με κοίταγαν σαν εξωγήινο) .Το μόνο που υπάρχει τριγύρω στο μέρος που έχω βρει είναι αγριογούρουνα και κυνηγοί .Οπότε το λέιζερ δεν ενοχλεί κανέναν συν ότι είναι και σημάδι για τους γύρω κυνηγούς ότι υπάρχει άνθρωπος κοντά (στο σκοτάδι εύκολα σε μπερδεύουν για αγριογούρουνο) . Όσο για την ασφάλεια των ματιών επειδή το τοποθετώ πίσω από τον ερευνητή απλά εγώ στέκομαι πιο μπροστά από αυτόν και δεν κοιτάω το τηλεσκόπιο αλλά την ακτίνα ψηλά στον ουρανό .Άρα δεν κινδυνεύω από τυχαία ανάκλαση της δέσμης στα οπτικά του ερευνητή ή στο σώμα του τηλεσκοπίου .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ αναφέρεται μία περίπτωση τραυματισμού του οφθαλμού από λέιζερ. Μόνο που ο παθών ένας άνδρας 34 ετών έστρεψε σκόπιμα το λέιζερ 5mW στο μάτι του από απόσταση 8-10 ιντσών για 30-60 δευτερόλεπτα!

http://bjo.bmj.com/content/84/2/229.2.full

 

 

Γνωρίζω κάποιον εδώ στο forum που μου έχει πει κάτι τέτοιο αλλά δε θα τον ονοματίσω (καθώς είναι προσωπικό θέμα υγείας), αν θελήσει θα το γράψει ο ίδιος.

 

Ανδρέα να υποθέσω ότι το περιστατικό που ανέφερες ότι γνωρίζεις αφορά στο λέιζερ του Στέφανου. Επειδή δεν πήρα ακόμα απάντηση στο ερώτημα που του έθεσα, υποθέτω ότι μιλάει για το λέιζερ που διαθέτει και έχει δύναμη 50mW, γιατί για εμένα δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο με τον τρόπο που διατυπώθηκε. Τόσο ισχυρά λέιζερ δεν θέλουν απλώς προσοχή αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα!

 

Δεν γνωρίζω αν έχεις δει ποτέ την διαφορά στις ακτίνες των 50mW και των 5mW. Όπως δηλαδή αυτό το αμυδρό λέιζερ του δημιουργού του θέματος και στον μύθο που είπα ότι υπάρχει για σύντομη έκθεση με αυτά τα λέιζερ μικρής ισχύος 1mW – 5mW σαν το δικό του που χρησιμοποιούμε στην αστρονομία.

Γιατί πιστεύεις ότι η αναφορά σου στην συγκεκριμένη περίπτωση του Στέφανου, έχει κάποια σχέση με την συζήτηση μας για τα 1mW έως 5mW λέιζερ;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί πιστεύεις ότι η αναφορά σου στην συγκεκριμένη περίπτωση του Στέφανου, έχει κάποια σχέση με την συζήτηση μας για τα 1mW έως 5mW λέιζερ;

 

Ήταν απάντηση στο γενικό σου ερώτημα που έκανες δύο φορές: "Γνωρίζετε κάποιον συγκεκριμένα που έπαθε μη αναστρέψιμη βλάβη στους οφθαλμούς από στιγμιαία έκθεση σε δείκτη λέιζερ;" και στο οποίο δεν αναφέρεις για ποια ισχύ μιλάς. Ούτως ή άλλως η συζήτησή μας δεν είναι περιορισμένη στα laser 1mW έως 5mW, τουλάχιστον για τους περισσότερους σε αυτή τη συζήτηση. Προσωπικά, με δεδομένη την έρευνα του NIST για τις αποκλίσεις από την αναγραφόμενη ισχύ και την πραγματική ισχύ των laser της αγοράς, συμβουλεύω να είμαστε προσεκτικοί, τουλάχιστον προληπτικά. Τον πραγματικό κίνδυνο ας τον υπολογίσουν οι ειδικοί, εμένα με ενδιαφέρει η ασφάλεια των αναγνωστών και καλύτερα λίγο πιο προσεκτικοί παρά να την πατήσει κανείς.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρώ πράγματι χρήσιμο να περιγράψω τη δική μου εμπειρία - ή σωστότερα πάθημα - με ένα green laser ονομαστικής ισχύος 50mW (και αγνώστου πραγματικής)

Ντίνο, όπως έγραψα, η ζημιά έγινε με ένα laser των 50mW. Αντίθετα πάντως με ό,τι θα νόμιζε κανείς, η διαφορά του με ένα των 5mW δεν είναι (οπτικά) πολύ σημαντική, γιατί η ανθρώπινη όραση (μάτι+εγκέφαλος) - όπως και η ακοή - αντιλαμβάνεται λογαριθμικά την ένταση των ερεθισμάτων. Με άλλα λόγια, ο δεκαπλασιασμός της έντασης ενός ερεθίσματος δεν αντιστοιχεί σε δεκαπλασιασμό της προσλαμβανόμενης αίσθησης αλλά σε αρκετά μικρότερη αίσθηση αύξησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύγκριση δύο πράσινων laser στον νυχτερινό ουρανό, ενός 50mW κι ενός 5mW, απογοητεύει ως προς την αναμενόμενη ένταση των 50mW.

Ωστόσο τα παραπάνω δεν πρέπει να είναι "καθησυχαστικά" αφού η μεγαλύτερη ισχύς αναπόφευκτα έχει και ανάλογα εντονότερα φυσικά/χημικά αποτελέσματα όταν προσπίπτει σε αισθητήρες ή βιολογικούς ιστούς. Εκεί δεν υπάρχει λόγος να ισχύει οπωσδήποτε κάποιος λογαριθμικός κανόνας πριν δηλ. την επεξεργασία του σήματος από κάποιο κύκλωμα ή από τον εγκέφαλο. Κοντολογής, μεγαλύτερη ισχύς μεγαλύτερη επίδραση/αποτέλεσμα στην επιφάνεια υποδοχής.

Να όμως που σήμερα τα πράσινα laser των 50mW (και των 15 ευρώ) είναι πολύ πιό συνηθισμένα από τότε που στα ειδικά μαγαζιά βρίσκαμε μόνο τα "αστρονομικά" των 5mW (και των 100+ ευρώ). Τα βλέπουμε πλέον σε πολλά χέρια, ερασιτεχνών αστρονόμων και μή, με ότι κινδύνους ατυχήματος αυτό συνεπάγεται. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ αξίζει και επιβάλλεται να προτείνουμε τη μέγιστη προσοχή και σύνεση στον χειρισμό των laser. Δεν παζαρεύουμε με τα mW ούτε φυσικά είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε μόνιμη βλάβη από τυχαία/στιγμιαία ή σκόπιμη έκθεση του ματιού στα "λίγα" 5mW, τόσο περισσότερο μάλιστα, από τη στιγμή που η σχετική βιβλιογραφία αναφέρει ήδη ατυχήματα με τέτοια laser (πολύ ενδιαφέροντες και οι σύνδεσμοι που παραθέτει ο Κ. Κοκκώλης).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήταν απάντηση στο γενικό σου ερώτημα που έκανες δύο φορές: "Γνωρίζετε κάποιον συγκεκριμένα που έπαθε μη αναστρέψιμη βλάβη στους οφθαλμούς από στιγμιαία έκθεση σε δείκτη λέιζερ;" και στο οποίο δεν αναφέρεις για ποια ισχύ μιλάς

 

Κάνεις λάθος εδώ Ανδρέα.

Το πρώτο που έκανα ξεκινώντας ήταν να ρωτήσω τον δημιουργό του θέματος τι δύναμης είναι το λέιζερ που χρησιμοποιεί. Βάσει της απάντησης προχώρησε η συζήτηση. Μου απάντησε όπως φαίνεται παρακάτω, 5mW (nm είπε) και ότι στην Αθήνα δεν φαίνεται σχεδόν η δέσμη του.

 

Ενας φτηνιάρικος 5nm είναι τον 10 ευρώ (από περιπλανόμενο θα το βρεις φτηνότερα) αλλά θέλει σκοτεινό ουρανό για να φανεί η ακτίνα .Στην Αθήνα μία φαίνεται μία δε φαίνεται.

 

Ανέφερα λοιπόν κατηγορίες λέιζερ και το μάξιμουμ όριο της ΙΙΙa των 5mW

 

...

Η στιγμιαία έκθεση σε λέιζερ αυτής της κατηγορίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τους οφθαλμούς.

 

Οι κατηγορίες Ι, ΙΙ και ΙΙΙa που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν έχουν αρκετά ισχυρή ενέργεια για να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή σε μικρό χρόνο έκθεσης.

 

Η ακτίνα του λέιζερ του φίλου που έκανε το αρχικό ερώτημα, στην Αθήνα δεν διακρίνεται καλά όπως αναφέρει. Τι πρόβλημα να έχει αν ανακλαστεί για λίγο η ακτίνα από τον ερευνητή στο μάτι του;

 

Στα λινκ που αναρτήσαμε εγώ και εσύ αναφέρεται ξεκάθαρα τόσο από το National Institute of Standards and Technology όσο και από το British Journal of Ophthalmology ότι η ενέργεια των λέιζερ που πωλούνται από τις κατηγορίες που ανέφερα, δεν μπορεί να βλάψει μόνιμα τους οφθαλμούς.

 

Από την άλλη πάλι το λινκ που είχες δημοσιεύσει μιλάει για 5 mW σαν το όριο που έχει θεσπιστεί σαν ασφαλές

 

 

Το έγραψα αρκετές φορές και με διαφορετικούς τρόπους αλλά το μόνο που βλέπω σαν πιθανό είναι να μη μπόρεσες να το διακρίνεις.

Έτσι στο ερώτημά μου «αν γνωρίζετε κάποιον που να έχει πάθει ατύχημα με τέτοιο λέιζερ» μας έφερες το παράδειγμα ένα λέιζερ δύναμης 50mW. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να μετρήσουμε εύκολα την δύναμη ενός λέιζερ.

 

Μπορούμε όμως να καταλάβουμε κάποια πράγματα από την δέσμη του.

Στο βίντεο υπάρχει μια σύγκριση σε διαφορετικής δύναμης δέσμες. Διαβάστε και την περιγραφή του.

 

 

Όταν όμως δηλώνει ο άλλος καθαρά ότι από την πόλη δεν φαίνεται η δέσμη, ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με ένα αμυδρό κάπου στο 1mW έως 5mW. 1 έως 3 θα πιθανολογούσα γιατί τα 5mw θα έπρεπε κάπως να διακρίνονται καλύτερα στον φωτορυπασμένο ουρανό. Έτσι με το να δηλώνεις ότι υπάρχει και με αυτά κίνδυνος και ότι εγώ δεν είχα αναφερθεί σε δύναμη των λέιζερ και τα υπόλοιπα, συνεχίζεις να συντηρείς αυτόν τον μύθο. Και επειδή οι περισσότεροι φοβούνται ευκολότερα παρά ψάχνουν την αλήθεια για το τι πρέπει να φοβούνται, μην ανησυχείς και θα προστατέψεις τους αναγνώστες όπως ανέφερες.

 

Τα γεγονότα όμως έχουν ως εξής:

 

-Ζήτησα ευθύς εξ αρχής να μάθω ποια ήταν η δύναμη του λέιζερ. Με την απάντηση των 5mW που πήρα, συνέχισα και έγραψα κάποια που εσύ βρίσκεις σαν λανθασμένα.

 

- Ένα άλλο γεγονός είναι ότι ο οργανισμός προτύπων έχει θέσει τα 5mW σαν όριο ασφαλείας. Μπορεί να μην είναι εύκολο να τα μετρήσουμε, αλλά όταν η ακτίνα ενός λέιζερ δεν φαίνεται στην πόλη δεν θέλει μεγάλη εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος αν η ακτίνα είναι αμυδρή. Σε αυτό αναφέρομαι από την αρχή!

 

- Γεγονός είναι επίσης και το ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που να έπαθε κάποιος μόνιμη βλάβη από τυχαία σύντομη έκθεση λέιζερ ισχύος έως 5mW… Παρόλο που έχουν πουληθεί εκατομμύρια από αυτά. Αν υπήρχαν γεγονότα θα είχαν ήδη παρατεθεί κάποια εδώ.

 

-Υπάρχουν δηλώσεις εξειδικευμένων με το αντικείμενο όρασης και προτύπων ότι ο κίνδυνος από αυτά τα λέιζερ είναι ένας μύθος. Κάποια λινκ ήδη τα παρέθεσα.

 

Ο λόγος που ξεκίνησα να γράψω στο θέμα είναι ότι όλο αυτό το βλέπω σαν μια φοβία που διατηρείται χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Αντ’ αυτών υπάρχουν αόριστες δηλώσεις τύπου «φύλαγε τα ρούχα σου» και «ας προσέχουμε για να έχουμε», «υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά».

Αν θέλει κάποιος να φοβάται το οτιδήποτε διαβάζει σαν επικίνδυνο, επειδή του μοιάζει λογικό χωρίς πρώτα να ερευνήσει, μπορεί να το κάνει φυσικά. Θα πιστεύει όμως σε έναν μύθο. Αλλά και εγώ δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο αυτόν που δεν κρατάει για τον εαυτό του τον ανυπόστατο φόβο του, αλλά συνεχίζει να τον διαδίδει και να τον συντηρεί για να «προστατέψει» όπως είπες.

 

Δεν μου κάνει εντύπωση ότι ο κόσμος αρέσκεται στους μύθους, στις υπερβολές και φοβίες. Λατρεύει να τους αναμεταδίδει και βαριέται να τους ψάξει. Ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τον φόβο ή αν είναι δύσκολο να καταρριφθούν, χάνεται και η απλή κοινή λογική. Θα ήθελα σε ένα φόρουμ που θα έπρεπε η έρευνα να προηγείται της αβάσιμης υπόθεσης, να συμβαίνει πράγματι αυτό, συχνότερα.

Αλλά είπα ότι δεν μου κάνει εντύπωση, αφού έχω δει μέχρι και πασίγνωστο Έλληνα επιστήμονα να αναφέρει ότι «το τελικό γράμμα ν (νι) δονεί και συντονίζει τον εγκέφαλο». Από έρευνα και αποδείξεις βέβαια, τίποτα! Το πρόβλημα δεν είναι να δηλώσει μια φορά κάποιος κάτι σε 5 ανθρώπους. Όταν αυτός όμως επηρεάζει πολλούς είτε με τις «γνώσεις του» σε κάποιο θέμα -με και χωρίς εισαγωγικά-, είτε με την θέση του, τότε πρέπει τα πράγματα να μπουν έστω στην αντικειμενική βάση.

 

Η συγκεκριμένη φοβία για να επανέλθω, οδήγησε μάλιστα στην καταγεγραμμένη υστερία με τα λέιζερ την δεκαετία του 90.

 

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)79359-4/fulltext

(copy-paste όλο το λινκ)

 

Υπάρχουν αναφορές για την υστερία αν θέλει να το ψάξει κάποιος, την φοβία που δημιούργησαν τα media, τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις που εγέρθηκαν, τις άσκοπες επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους.

 

Έτσι και εγώ εφ’ όσον βέβαια πρώτα συντρέχουν τα όσα ανέφερα, θα επιμείνω. Δεν υπάρχει λόγος κάθε αναφορά στα αμυδρά λέιζερ αυτών των κατηγοριών και δύναμης, (να το ξαναπώ: κατηγορίες Ι, ΙΙ και ΙΙΙa δύναμης 1mW έως 5mW που η ακτίνα τους φαίνεται αμυδρά το βράδυ στην πόλη) να συνοδεύεται από την ίδια υπόδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ στις τυχαίες στιγμιαίες ανακλάσεις». Όλο αυτό είναι ένας μύθος που επαναλαμβάνεται χωρίς λόγο. Αστήρικτος, ανυπόστατος, προσπαθώντας να επιβιώσει με γενικές δηλώσεις, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι μύθοι.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, όλα εξαρτώνται από τη διατύπωση του "μύθου". Ίσως η διαφωνία μας δεν έγκειται σε ουσιαστική διαφωνία σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά στο πώς ακριβώς είναι διατυπωμένος ο "μύθος" που ο καθένας θέλησε να ασχοληθεί σε αυτό το νήμα και στο πού έδωσε έμφαση ο καθένας.

 

Καταρρίφθηκε ο μύθος πως μπορεί γενικά να είναι επικίνδυνη μια ανάκλαση από laser που χρησιμοποιούν ερασιτέχνες αστρονόμοι; Είναι σαφές πως όχι γιατί, πέρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα που είχαμε, δε νομίζω πως διαφωνεί κανείς ότι μεγάλης ισχύος laser μπορεί να προκαλέσουν ζημιά και έχω δει πολλές φορές τέτοια σε χέρια ερασιτεχνών, (με ποιον τρόπο είναι μια άλλη κουβέντα).

 

Καταρρίφθηκε ο μύθος πως μπορεί να είναι επικίνδυνη μια ανάκλαση από laser που εμπιστευόμαστε πως ανήκει στις "ασφαλείς" κατηγορίες και είναι <5mW; Έτσι φαίνεται και προκύπτει και από τις προδιαγραφές.

 

Καταρρίφθηκε ο μύθος πως μπορεί να είναι επικίνδυνη μια ανάκλαση από laser που αναγράφει πάνω του ότι ανήκει σε μία από τις "ασφαλείς" κατηγορίες; Εδώ θα έλεγα πως εξαρτάται. Αν λάβει κανείς υπόψη την έρευνα του NIST ότι τα laser της αγοράς πολλές φορές εκπέμπουν πολύ παραπάνω, τότε θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός. Βάλε και τις παράνομες εισαγωγές αγνώστου προέλευσης που είτε γράφουν είτε δε γράφουν κάτι πάνω δεν έχει μεγάλη σημασία και έχεις έναν καλό λόγο να είσαι προληπτικά προσεκτικός. Σεβαστό αν διαφωνείς, δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε.

 

Επιπλέον, διαβάζω στην wikipedia για την κατηγορία IIIa

 

Class IIIa

Lasers in this class are mostly dangerous in combination with optical instruments which change the beam diameter or power density, though even without optical instrument enhancement direct contact with the eye for over two minutes may cause serious damage to the retina. Output power does not exceed 5 mW. Beam power density may not exceed 2.5 mW/cm2 if the device is not labeled with a "caution" warning label, otherwise a "danger" warning label is required. Many laser sights for firearms and laser pointers commonly used for presentations are in this category.

 

Από εδώ προκύπτει πως καλό θα ήταν να μη στρέφουμε τη δέσμη σε οπτικά συστήματα που μπορούν να προκαλέσουν σύγκλιση ακτίνας, και τα προσοφθάλμια περιέχουν τέτοια στοιχεία, επομένως ίσως δεν πρέπει να μιλάμε καν για απλή ανάκλαση.

 

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαιωνίσουμε κανένα μύθο αλλά εξαρχής δώσαμε βάρος σε άλλο σημείο. Η δική σου έμφαση ήταν στο να καταρρίψεις τον μύθο για την επικινδυνότητα των ασφαλών κατηγοριών. Η δική μου έμφαση ήταν στο να μην παρεξηγήσει κάτι κάποιος αναγνώστης. Γνωρίζοντας πόση διαφορά κάνει ένα τυπογραφικό, ένα λάθος στις μονάδες ή μια απρόσεκτη ανάγνωση αλλά και με την σχετική αναξιοπιστία των τεχνικών χαρακτηριστικών των laser έστειλα και εξακολουθώ να στέλνω το μήνυμα καλύτερα να μην παίζουμε με τα laser. Όποιος θέλει να κάνει πειράματα, ας κάνει ό,τι θέλει με δική του ευθύνη.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν υπάρξει καταγεγραμμένο περιστατικό, όπου κάποιος δέχεται στον οφθαλμό μέσω προσοφθαλμίου (με οποιοδήποτε τρόπο : πλάγια-κατακόρυφα-από σπόντα- ανάκλαση) δέσμη laser κάτω από 5mW, και η ιατρική έχει παρακολουθήσει και αξιολογήσει την όραση του, από την νεότητα του μέχρι τα βαθιά του γεράματα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι καμιά επίδραση δεν είχε στην εξέλιξη της όρασης του, εγώ θα σταματήσω να κλείνω τα μάτια σε οποιοδήποτε laser θα μπορούσε να εισέλθει στο μάτι μου.

 

Άλλωστε οι λαϊκές ρήσεις είναι σοφές. Θυμάμαι τον οφθαλμίατρο μου, όταν τον ρώτησα πολύ παλιά γιατί δεν κάνει την επέμβαση για την μυωπία του, μου απάντησε : «Όταν θα έχω σαφές δείγμα ανθρώπων όπου θα γνωρίζω πως αυτό επέδρασε στην όραση τους μετά από 30 -40 -50 χρόνια τότε θα είμαι έτοιμος».

 

Και τέλος να μην ξεχνάμε τα θεμελιώδη λάθη-μύθοι που έχει κάνει ειδικά η οφθαλμολογία :

«Φόρα τα γυαλιά σου γιατί θα σου ανέβει η μυωπία» μου είπαν όταν μικρός πήγα στον οφθαλμίατρο.

«Μη φοράς τα γυαλιά σου γιατί θα σου ανέβει η μυωπία» είπαν όταν πήγα μετά από πολλά χρόνια τα παιδιά μου. Τελικά ποιος είναι ο μύθος...........

 

 

Λίγες μέρες μετά και έχοντας ξεχάσει το συμβάν, έκανα κάποιες ρυθμίσεις στο τηλεσκόπιό μου - μέρα - χρησιμοποιώντας τον ομοιογενή φωτισμό του ουρανού. Κοιτάζοντας μέσα από τον προσοφθάλμιο όμως ...σοκ! Η κηλίδα που περιέγραψα ήταν παρούσα με το ίδιο σχήμα και θέση, δείχνοντάς μου ότι κάτι συνέβη με το laser τελικά. Δεν εμπόδιζε ωστόσο την όραση αλλά μείωνε τη φωτεινότητα σε μικρή περιοχή του οπτικού πεδίου. Περίμενα μερικές μέρες - δέν αλλαξε κάτι - και μετά οφθαλμίατρος. Ευτυχώς ο γιατρός δεν εντοπίζει κάποια ορατή αλλοίωση. Ούτε βλέπω την κηλίδα στην καθημερινότητά μου.

 

Άρα όλα καλά. Σύμφωνα με το περιστατικό σου το ιατρικό συμπέρασμα θα ήταν: "Τα laser μέχρι 50mW δεν προκαλούν αλλοιώσεις. Άντε και του χρόνου. Όποιος θέλει να βασίσει τη όραση του σε στατιστικές, είναι ελέυθερος να το κάνει. Αλλά εγώ, έχω πληρώσει ακριβά κάποιους ιατρικούς "μύθους" στη ζωή μου και θέλω να φυσάω και το γιαούρτι.......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα και Πάνο, τα εκφράσατε πολύ ωραία. "Ως κόρην οφθαλμού" λοιπόν και πιο κυριολεκτικά δεν γίνεται. Κι αλλοίμονο αν αυτή η αυτονόητη προσοχή σήμαινε φόβο και άγνοια... Ας μην ξεχνάμε άλλωστε με πόση σαφήνεια και επιμονή αυτό το φόρουμ έχει στηλιτεύσει στο παρελθόν τους παράλογους φόβους της πολιτείας, των σχολείων και πολλών δασκάλων για την παρατήρηση των ηλιακών εκλείψεων! Τέτιοι φόβοι δεν κατοικούν εδώ.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 έτη αργότερα...

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά από την παραπάνω συζήτησή μας, οφείλω να επανέλθω στο θέμα, αφού πρόσφατα διαλευκάνθηκε (με λίγο δραματικό τρόπο) τι ήταν η βλάβη που ανέφερα για το δικό μου μάτι - και δεν είχε σχέση τελικά με το green laser.

Τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν το δεύτερο καθολικό lock-down, επισκέφθηκα τον οφθαλμίατρό μου αφού η ακριβής περιοχή του αμφιβληστροειδή που είχε δεχτεί τη στιγμιαία ακτινοβολία (όπως έχω περιγράψει λεπτομερώς πιό πάνω) είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα (μονιμότερη "σκιά", αλλοιωμένη απόκριση στα χρώματα και "φωσφένια" δηλ. αναλαμπές). Επιπλέον, μια τοπική, δυσεξήγητη αύξηση της πρεσβυωπίας... Η πρώτη εξέταση πολύ ανησυχητική, "όγκος" που απαιτούσε άμεσες, πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλονίκη και έδειξαν μεγάλη πιθανότητα για μελάνωμα (χοριοειδούς) και μικρή για αιμαγγείωμα (καλοήθης όγκος).

Είχα δύο επιλογές: να συνεχίσω με επανάληψη εξετάσεων στην Αθήνα που μπορεί να έδειχναν τα ίδια ή να φύγω κατευθείαν για Λωζάνη (για το οφθαλμικό νοσοκομείο Jules Gonin, καθηγητής Λεων. Ζωγράφος), όπου θα μπορούσε να αναλυθεί επακριβώς η κατάσταση και να γίνει η προετοιμασία για την επακόλουθη θεραπεία/ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων στον επιταχυντή του Brugg της Ελβετίας, το μοναδικό κέντρο στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση οφθαλμικού μελανώματος. (Η σοβαρότητα της πάθησης και η αντιμετώπιση μόνο στο εξωτερικό, επιτρέπει στο Ελληνικό σύστημα υγείας την κάλυψη των κύριων εξόδων.)

Επέλεξα το δεύτερο για να κερδίσω χρόνο, οι χώρες της Ευρώπης είχαν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορά τους, στην Ελβετία η διασπορά ήταν τρομακτική (τότε), η Ελλάδα ετοιμαζόταν για lock-down, το Jules Gonin δεν θα με δεχόταν αν είχα μολυνθεί εγώ ή μέλος της οικογένειας (απαιτούνταν και συνοδός στην 15ήμερη διαμονή/θεραπεία, οπότε αναγκαστικά η σύζυγος και η κορούλα μας ταξίδεψαν μαζί μου). Δεν θα περιγράψω καν τα γραφειοκρατικά και πρακτικά ζητήματα... δύο εβδομάδες μετά βρεθήκαμε στη Λωζάνη. Ευτυχώς, μετά από εξαντλητικές εξετάσεις η διάγνωση ήταν πολύ καλή. Αιμαγγείωμα με πολύ μεγάλη πιθανότητα και πολύ μικρή πιθανότητα για μελάνωμα. Χάρη στον κορυφαίο Έλληνα ιατρό, έγινε τη ίδια μέρα η θεραπεία για το αιμαγγείωμα: 80sec ακτινοβολία με ...laser. Η επομένη ήταν η τελευταία μέρα που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε για Ελλάδα χωρίς τεστ covid/καραντίνα. Τα τεστ στη Ελβετία αδύνατα χωρίς ραντεβού από δυό/τρεις μέρες πριν λόγω τεράστιας εξάπλωσης. Εντελώς αδύνατη η επικοινωνία με την Aegean. Νέα ηλεκτρονικά εισητήρια και το βράδυ της επόμενης ...Αθήνα! Στο Ελ. Βενιζέλος έλεγχος μοριακού τέστ μόνο στον κύριο με τα σκούρα προστατευτικά γυαλιά, δηλ ...εμένα. Ευτυχώς είχα εκείνο που έκανα για την είσοδο στο Jules Gonin. Μέχρι σήμερα η διάγνωση της Ελβετίας επαληθεύεται με της εξετάσεις, η δε όραση του ματιού επανήλθε και είναι οξύτατη, όπως πριν πολλά χρόνια (πλην της μικρής μυωπίας).

 

Σας κούρασα ανώφελα με τα ιατρικά/προσωπικά, αλλά ήθελα να τα μοιραστώ (τα είχα μισογράψει μετά το ταξίδι και τώρα τα ολοκλήρωσα). Στο θέμα μας όμως: η ιατρός στη Θεσσαλονίκη (δρ. Σοφία Ανδρούδη) αλλά και ο δρ. Λεων. Ζωγράφος, ήταν σαφείς: το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από την έκθεση στο πράσινο laser. Μάλιστα, η ιατρός μου ανέφερε ότι όσο ήταν στις Η.Π.Α. συμμετείχε σε παρουσίαση στο CNN ακριβώς για τα ατυχήματα με laser στα μάτια και οι βλάβες δεν σχετίζονται με αιμαγγειώματα/όγκους. Συμπεραίνω λοιπόν ότι στη δική μου περίπτωση ήταν διαβολική σύμπτωση η ταύτιση της περιοχής του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο τα ατυχήματα με laser είναι υπαρκτά. Αναζητώντας στο διαδίκτυο την παρουσίαση του CNN δεν τη βρήκα, ωστόσο υπάρχουν άλλες αναφορές στο CNN σχετικά με τον κίνδυνο/ασφάλεια των πτήσεων από επιθέσεις ...leserάκηδων και πρόσφατα αναφέρουν ότι σε αποστάσεις άνω των 100m οι πιλότοι δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε , μετά την περιπέτειά σου εύχομαι το μάτι σου να γεμίζει πια μόνο με φωτόνια της κορούλας σου , της γυναίκας σου και με αρχέγονα φωτόνια μακρινών γαλαξιών . :D :D

 

Γενικά πάντως πρέπει να προσέχουμε μe τα laser. Ο μόνος λόγος χρήσης τους είναι για επίδειξη του έναστρου ουρανού σε κοινό και ....... αντε να σου δείχνει κάποιος τον πολικό σε φωτορρυπασμένη περιοχή για να κάνεις πολική ευθυγράμμιση!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή ανάρρωση και σ’ ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ!

Χθες το βράδυ παρατήρησα ένα 2ωρο με τα Vixen Ultima 8x56 σε σκοτεινό ουρανό και χάρηκα διαπιστώνοντας άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία στο φως/χρώματα και η οξύτητα επανήλθαν 100%. Μελλοντικά, υπάρχει μια πολύ μικρή στατιστική πιθανότητα να χρειαστεί μία επανάληψη της φωτοδυναμικής θεραπείας με laser, ωστόσο επειδή κατά την πρώτη κατάφερα να κρατήσω το μάτι μου εντελώς ακίνητο, λογικά δεν θα χρειαστεί.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ, Κωνσταντίνε!

Ευτυχώς το κύριο μάτι μου είναι το άλλο (δεξί), αλλά πλέον η όρασή τους είναι πάλι ισοδύναμη.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας ζήσει τα νέα όταν συνέβαιναν, Στέφανε μπορώ να πως ότι μας... κοψοχόλιασες λίγο αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Αγαπημένο μου κομμάτι της ιστορίας το ότι η (υποτιθέμενη από laser) βλάβη τελικά φτιάχηκε με laser!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ, Ανδρέα!

Το laser, φάρμακο και φαρμάκι! :lol:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης