Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σημάδια ζωής στον Άρη; Το Perseverance της NASA αρχίζει το κυνήγι. :cheesy:

Το διαστημικό όχημα Perseverance της NASA άρχισε την αναζήτηση ιχνών αρχέγονης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό του βραχίονα μήκους 2 μέτρων καταγράφει τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις. Μαζί με την ανάλυση πετρωμάτων με χρήση ακτίνων Χ και υπεριώδους ακτινοβολίας, το εξάτροχο διαστημικό εργαστήριο θα εστιάσει σε μικροσκοπικά τμήματα επιφανειών πετρωμάτων που μπορεί να περιέχουν ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής δραστηριότητας. Το μικρού μεγέθους όργανο ακτίνων Χ (PIXL=Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) που βρίσκεται στο άκρο του ρομποτικού βραχίονα, εξέπληξε με την απόδοσή του ήδη από τις πρώτες δοκιμές που επιχείρησε. Το ίδιο συνέβη και με το όργανο SHERLOC (=Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) που χρησιμοποιεί ένα λέιζερ υπεριώδους φωτός για να ταυτοποιεί τα ορυκτά του αρειανού εδάφους.

Σε συνδυασμό και με τα άλλα όργανα που φέρει ο ρομποτικός βραχίονας, το Perseverance θα πραγματοποιήσει τις πιο λεπτομερείς αναλύσεις που έγιναν ποτέ στην επιφάνεια του Άρη. Θα παρακολουθούμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον στις επόμενες εβδομάδες και μήνες τις ανακοινώσεις της NASA. Αναμένονται ανακαλύψεις όσον αφορά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Άρη κατά το παρελθόν και κυρίως μια θετική (ή αρνητική) απάντηση σχετικά με το αν υπήρχε ζωή στον κρατήρα Jezero, όπου γίνονται οι έρευνες.

Φωτογραφία του εδάφους του Άρη που λήφθηκε στις 11 Ιουλίου 2021 από την κάμερα WATSON που βρίσκεται επίσης στο ρομποτικό χέρι του Perseverance

https://physicsgg.me/2021/07/21/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%bf-perseverance-%cf%84%ce%b7%cf%82-nasa-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5/

_118604117_marslandingsv2-2x-nc.thumb.png.6863d3da83db6fad991f0bc020af620c.png

_117689891_landing-site-nc.thumb.png.a830fc24f3d9a92d3ad66ddd9f9d4a1e.png

_119527262_artuby_rgb.thumb.jpg.0ad0cbe32f008a46be5eb2b1c91c9d4c.jpg

watson.thumb.jpg.449cb0b6d41841d5bd445000846cda41.jpg

_119527270_paver-stones.jpg.e3cb554f157f6a17a70b00e50fc5cf22.jpg

_119527261_rover.jpg.1ab3230ddf85e200198968ab68c6bb56.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το Orbiter του ExoMars συνεχίζει το κυνήγι για βασικά σημάδια ζωής στον Άρη. :cheesy:

Το Roscosmos-ESA ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter έχει θέσει νέα ανώτατα όρια για το πόση ποσότητα μεθανίου, αιθανίου, αιθυλενίου και φωσφίνης βρίσκεται στην αττική ατμόσφαιρα - τέσσερα λεγόμενα «βιοδείκτες» που είναι πιθανά σημάδια ζωής.

Η αναζήτηση βιοδεικτών στον Άρη είναι πρωταρχικός στόχος του ExoMars Trace Gas Orbiter. Ένας βασικός βιοδείκτης ενδιαφέροντος είναι το μεθάνιο, καθώς μεγάλο μέρος του μεθανίου που βρίσκεται στη Γη παράγεται από ζωντανά πλάσματα ή από γεωλογική δραστηριότητα - και έτσι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον Άρη.

Το «μυστήριο του μεθανίου» στον Άρη συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, με αντιφατικά ευρήματα από αποστολές όπως το Mars Express της ESA και το Curiosity rover της NASA που συλλαμβάνει σποραδικές αιχμές και εκρήξεις αερίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, διακυμάνσεις τόσο σε τροχιά όσο και στην επιφάνεια του πλανήτη, σημάδια του αερίου που ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές, ή δεν παρατηρούνται καθόλου μεθάνιο.

Βασικές μετρήσεις μεθανίου στον Άρη

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις από τον Άρη και οι επίγειες αποστολές κυμαίνονται από 0,2 έως 30 μέρη ανά δισεκατομμύριο κατ 'όγκο (ppbv), υποδεικνύοντας έως και 30 μόρια μεθανίου ανά δισεκατομμύριο μόρια. Για παραπομπή, το μεθάνιο υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Γης σε περίπου 2000 ppbv.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα του Trace Gas Orbiter, που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο του 2019, δεν εντόπισαν μεθάνιο, υπολογίζοντας ότι, εάν υπάρχει, το αέριο πρέπει να έχει μέγιστη συγκέντρωση μόλις 0,05 ppbv.

«Χρησιμοποιήσαμε τώρα το Trace Gas Orbiter για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το ανώτατο όριο για το μεθάνιο στον Άρη, αυτή τη φορά συλλέγοντας δεδομένα για πάνω από 1,4 χρόνια-2,7 χρόνια στη Γη», λέει ο Franck Montmessin του LATMOS, Γαλλία, συν-κύριος ερευνητής του Η Trace Gas Orbiter's Atmospheric Chemistry Suite (ACS) και επικεφαλής συγγραφέας ενός από τα τρία νέα χαρτιά για τους μαρτινικούς βιοδείκτες.

«Δεν βρήκαμε καθόλου σημάδι του αερίου, υποδηλώνοντας ότι η ποσότητα του μεθανίου στον Άρη είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις».

Καθώς τα όργανα του τροχιά είναι πολύ ευαίσθητα, εάν υπάρχει μεθάνιο, πρέπει να είναι σε αφθονία μικρότερη από 0,05 ppbv - και πιθανότατα μικρότερη από 0,02 ppbv, λένε ο Franck και συνεργάτες Οι επιστήμονες κυνηγούσαν επίσης για σημάδια μεθανίου γύρω από το σπίτι του Curiosity, τον κρατήρα Gale, και δεν βρήκαν τίποτα, παρά το rover που ανέφερε την παρουσία μεθανίου εκεί

«Η περιέργεια μετράει ακριβώς στην επιφάνεια του Άρη, ενώ ο τροχιάς παίρνει μετρήσεις μερικά χιλιόμετρα πάνω - έτσι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ευρημάτων θα μπορούσε να εξηγηθεί από οποιοδήποτε μεθάνιο παγιδεύεται στην κατώτερη ατμόσφαιρα ή στην άμεση γειτνίαση με το rover», προσθέτει ο Franck.

Η φαινομενική έλλειψη αρειανού μεθανίου που αναφέρθηκε από τον Franck και τους συναδέλφους του υποστηρίζεται από ένα έγγραφο που χρησιμοποιεί δεδομένα από το όργανο NOMAD (Nadir Occultation MArs Discovery) του τροχιά, που εκτείνεται και πάλι σε ένα πλήρες Αριανό έτος και αναζητώντας μεθάνιο και δύο άλλους βιοδείκτες.

«Επίσης, δεν βρήκαμε κανένα σημάδι μεθανίου στον Άρη, και θέσαμε ένα ανώτατο όριο 0,06 ppbv, το οποίο συμφωνεί με τα αρχικά ευρήματα του TGO χρησιμοποιώντας το ACS», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας Elise Wright Knutsen, στο παρελθόν στο Goddard Space Flight Center της NASA, και τώρα στο ΛΑΤΜΟΣ, Γαλλία. «Εκτός από την αναζήτηση παγκόσμιου μεθανίου, αναζητήσαμε επίσης τοπικά λοφία σε περισσότερες από 2000 τοποθεσίες στον πλανήτη και δεν εντοπίσαμε τίποτα - οπότε αν το μεθάνιο απελευθερωθεί με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να είναι σποραδικό.»

http://en.roscosmos.ru/22240/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποκαλύφθηκε η «ανατομία» του Άρη. :cheesy:

Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον Άρη από όσα για τους ωκεανούς της Γης. Η άποψη αυτή ενισχύεται περαιτέρω με μια νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει τι υπάρχει στο εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη αυξάνοντας έτσι και άλλο τις γνώσεις μας για αυτόν.

Μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τα δεδομένα που έχει καταγράψει το InSight, ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA που βρίσκεται στον Άρη. Οι ερευνητές με τρεις ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα παρουσιάζουν τα ευρήματα τους που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις του εσωτερικού του πλανήτη.

«Σε αντίθεση με την Γη ο Άρης δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες. Ο εξωτερικός του φλοιός μοιάζει με ένα γιγάντιο πιάτο. Όμως δημιουργούνται εκεί ρήγματα και διασπάσεις πετρωμάτων εξαιτίας των πιέσεων που προκαλούνται από την πολύ χαμηλού επιπέδου διαδικασία συρρίκνωσης του πλανήτη καθώς αυτός συνεχίζει να ψύχεται» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ερευνητές NASA που πήραν μέρος στην νέα μελέτη.

Τα ρήγματα και οι διασπάσεις πετρωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σεισμικών δονήσεων. Το Insight από τον Νοέμβριο του 2018 που βρίσκεται στον Άρη έχει καταγράψει 733 σεισμούς μεγέθους 3-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ερευνητές μελετώντας τα δεδομένα των σεισμικών δονήσεων υπολόγισαν το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά ταξίδευαν τα σεισμικά κύματα καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να χαρτογραφήσουν την εσωτερική του δομή.

Όπως και η Γη έτσι και ο Άρης φαίνεται ότι διαθέτει τρία στρώματα, εξωτερικό φλοιό, μανδύα και πυρήνα. Όμως το μέγεθος και η σύσταση αυτών των στρωμάτων διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους δύο πλανήτες. Ο φλοιός του Άρη είναι πολύ πιο λεπτός από αυτόν της Γης. Έχει βάθος 20-37 χλμ. και αποτελείται από δύο ή τρία υποστρώματα. Ο φλοιός της Γης εκτιμάται ότι έχει έκταση 60-100 χλμ.

Κάτω από τον φλοιό του Άρη βρίσκεται ένας μεγάλος μανδύας με έκταση 1,560 χλμ. και ακολουθεί ένας επίσης μεγάλος πυρήνας που όπως και αυτός της Γης είναι υγρός. Ο πυρήνας του Άρη έχει μεγαλύτερο μέγεθος και είναι πιο υγρός από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη πάντως δεν αποκάλυψε αν μέσα στον πυρήνα του Άρη υπάρχει και ένας εσωτερικός πυρήνας στερεός αυτή την φορά όπως συμβαίνει στην Γη.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις έχοντας στην διάθεση τους δεδομένα καταγραφών τριών μόλις ετών θεωρείται ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα. «Χρειάστηκε επιστημονική προσπάθεια που διήρκεσε εκατοντάδες έτη για μετρήσουμε τον πυρήνα της Γης. Μετά την λήξη των αποστολών του προγράμματος Apollo χρειάστηκαν περίπου 40 έτη για να γίνουν μετρήσεις για τον πυρήνα της Σελήνης. To InSight επέτρεψε να συμβεί αυτό στον Άρη σε περίπου δύο έτη» αναφέρει ο Σιμόν Στάλερ, καθηγητής Γήινων Επιστημών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) επικεφαλής συγγραφέας μιας εκ των τριών δημοσιεύσεων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1752863/apokalufthike-i-anatomia-tou-ari

_119542795_seis.jpg.cdd76d473f06c4feca8f7f415520bda6.jpg

_119542793_mars_640-2x-nc.thumb.png.0fd47a66686440eed751c654419d620f.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σπάει τα ρεκόρ το drone της NASA στον Άρη. :cheesy:

Έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα της NASA συνεχίζει ακάθεκτο τις πτήσεις του στον Κόκκινο Πλανήτη. Η απόφαση για την αποστολή ενός αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος στον Άρη ήταν ιστορική αλλά και ήταν ταυτόχρονα και ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Οι προσδοκίες των επιτελών της NASA δεν ήταν ιδιαίτερες υψηλές.

Το drone που ονομάστηκε Ingenuity θα ταξίδευε στον Κόκκινο Πλανήτη ενσωματωμένο στον προηγμένο ρομποτικό εξερευνητή Perseverance που έχει αποστολή την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις.

Προς έκπληξη όλων το drone ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Τον περασμένο Μάϊο η NASA αποφάσισε να δοκιμάσει τα όρια του Ingenuity και ανακοίνωσε ότι ανανέωσε για ένα ακόμη μήνα την λειτουργία του και θα πραγματοποιούσε μια ή δύο ακόμη πτήσεις.

Τελικά το drone δείχνει πραγματικά ασταμάτητο αφού πριν από 48 ώρες πραγματοποίησε την δέκατη πτήση του σπάζοντας μάλιστα σε αυτή την πτήση διάφορα ρεκόρ. Σε αυτή την δέκατη πτήση του πέταξε πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά φτάνοντας σε ύψος 12 μέτρων από το αρειανό έδαφος. Ολοκληρώνοντας την πτήση του το Ingenuity κάλυψε μια απόσταση με την οποία έσπασε το φράγμα του ενός μιλίου. Το drone έχει καλύψει απόσταση συνολικά στις πτήσεις του μεγαλύτερη από 1,6 χλμ.

Το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα πέταξε σε αυτή την δέκατη πτήση του στην περιοχή Raised Ridges του κρατήρα Jezero στον οποίο βρίσκεται. Κατέγραψε πολλές φωτογραφίες τις οποίες θα μελετήσουν και θα επεξεργαστούν τα στελέχη της αποστολής γιατί θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή το Perseverance ώστε να του υποδείξουν τα σημεία που πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες.

Η NASA δεν θέτει πλέον νέες ημερομηνίες λειτουργίας του drone και θα ακολουθήσει τακτική βήμα προς βήμα. Όσο το drone λειτουργεί και πραγματοποιεί πτήσεις θα χρησιμοποιείται για να παρατηρεί και να καταγράφει εικόνες από περιοχές που πρόκειται πάει στην συνέχεια ο ρομποτικός εξερευνητής.

https://www.naftemporiki.gr/story/1753678/spaei-ta-rekor-to-drone-tis-nasa-ston-ari

drone1-aris-nasa.jpg.1cfdad4616d7707a93c3c479128b2bc8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μια τρύπα στον Άρη. :cheesy:

Το διαστημικό όχημα Perseverance της NASA απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια να συλλέξει δείγμα πετρώματος από την επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με τα δεδομένα που στάλθηκαν στη Γη δείχνουν ότι το σύστημα συλλογής δειγμάτων δεν λειτούργησε σωστά αφού ο αποθηκευτικός σωλήνας δειγμάτων είναι τελικά άδειος, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε τρύπα στο έδαφος του Άρη. Οι επιστήμονες της NASA προσπαθούν να καταλάβουν τι δεν πήγε καλά ώστε να προγραμματίσουν την επόμενη προσπάθεια συλλογής δειγμάτων

Υπενθυμίζεται ότι σχεδιάζεται αποστολή της NASA, σε συνεργασία με την ESA (European Space Agency), με σκοπό την μεταφορά αυτών των δειγμάτων από την επιφάνεια του Άρη στην Γη, ώστε να γίνει μια λεπτομερέστερη ανάλυσή τους.

https://physicsgg.me/2021/08/08/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

hoe_mars.thumb.png.3fec828774eb2de8cac7ead38e1be962.png

1_-_pia24795a_-_front_left_hazcam_borehole_closeup_.png.c82f8064ef0008e42c55b131c141575d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA ψάχνει εθελοντές για να ζήσουν σε ένα αρειανό σπίτι. :cheesy:

Οι διαστημικές εταιρείες ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας, ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη. Ο Ελον Μασκ με την διαστημική του εταιρεία, την Space X, προετοιμάζεται πυρετωδώς για να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει δηλώσει ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της δεκαετίας ίσως και εντός την προσεχούς πενταετίας.

Η NASA από την πλευρά της προετοιμάζει αρκετά χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη χωρίς όμως να βιάζεται. Μέχρι σήμερα δεν είχε διαρρεύσει κάποια πιθανή ημερομηνία για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Όμως με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA για την αναζήτηση εθελοντών σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης των αρειανών συνθηκών έγινε γνωστό ότι η πρόθεση της είναι η επανδρωμένη αποστολή της να πραγματοποιηθεί το 2037.

Πιθανότατα οι αστροναύτες της πρώτης αποστολής στον Άρη να διαμείνουν στο σκάφος που θα τους μεταφέρει εκεί. Όμως στην συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές για να διαμένουν αρχικά οι αστροναύτες των επόμενων αποστολών και αργότερα οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν να μετοικήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό η NASA οργανώνει ένα πείραμα στο οποίο αναζητά εθελοντές πολίτες για να πάρουν μέρος. Οι εθελοντές θα κληθούν να ζήσουν για ένα έτος κλεισμένοι μέσα σε ένα οίκημα που προορίζεται για χρήση ως τόπος κατοικίας στον Άρη.

Το οίκημα ονομάζεται Mars Dune Alpha, έχει εμβαδόν 160 τετ. μέτρα και είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το πρόγραμμα θα έχει τρεις φάσεις με την πρώτη να ξεκινάει το 2022. Σε κάθε φάση στο σπίτι θα διαμένουν τέσσερα άτομα όπου θα βιώνουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα βίωναν αν βρίσκονταν στον Άρη. Τα τρόφιμα και το νερό θα είναι περιορισμένα, ο εξοπλισμός της κατοικίας θα είναι επίσης περιορισμένος και σχεδιασμένος έτσι ώστε να χαλάει ώστε να προσπαθούν να βρουν οι κάτοικοι κάποιες λύσεις όπως θα συνέβαινε και σε πραγματικές συνθήκες. Η επικοινωνία των κατοίκων με τον έξω κόσμο θα είναι περιορισμένη και προσαρμοσμένη και αυτή στις δυνατότητες επικοινωνίας που θα έχουν οι κάτοικοι του Άρη.

Οι κάτοικοι θα είναι αντιμέτωποι και με άλλες δυσκολίες παρόμοιες με αυτές που θα είχαν αν ζούσαν πραγματικά στον Άρη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση τους στην NASA μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου στην διεύθυνση: www.nasa.gov/chapea/participate. Δικαίωμα να λάβουν μέρος έχουν όσοι είναι ηλικίας 30-55 ετών και έχουν πτυχίο σε κάποιο τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

https://physicsgg.me/2021/08/07/%ce%b7-nasa-%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd/

icon_nasa_chapea_mars-dune-alpha-000-wm.png.3462ad005730d405641065a78165e29d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τοποθετήθηκαν οι μηχανές στον πύραυλο που θα στείλει ανθρώπους στον Άρη.:cheesy:

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή του Super Heavy ενός πανίσχυρου πυραύλου με τον οποίο η Space X του Έλον Μασκ θέλει να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Ο Super Heavy θα μεταφέρει το Starship, το διαστημόπλοιο που κατασκευάζει παράλληλα η Space X το οποίο προορίζεται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Ο Ελον Μασκ έχει ανακοινώσει ότι στόχος της εταιρείας του είναι πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη σίγουρα εντός της δεκαετίας και αν είναι εφικτό εντός της προσεχούς πενταετίας.

Η Space X ανακοίνωσε ότι τοποθετήθηκαν στον Super Heavy 29 πολύ ισχυρές μηχανές και αναμένεται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες να τοποθετηθούν μερικές ακόμη ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη ισχύ για τις αποστολές που προορίζεται να εκτελεί. Η εταιρεία έδωσε μάλιστα και ορισμένες εικόνες από τον πύραυλο με τις νέες μηχανές του.

Αναμένεται τώρα η ανακοίνωση των ημερομηνιών των πρώτων δοκιμών του Super Heavy με τις νέες του δυνατότητες αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δώσει την σχετική άδεια η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Σε μια από αυτές τις δοκιμές θα πάρει μέρος και το Starship για να διαπιστωθεί αν πράγματι το ζευγάρι αυτό μπορεί να ταξιδέψει μαζί έξω από την Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757227/topothetithikan-oi-mixanes-ston-puraulo-pou-tha-steilei-anthropous-ston-ari[/b]

pyraylos-space-x.jpg.80b940cadc3a4fc497a211b2204e8b80.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ρόβερ της NASA στον Άρη αποθήκευσε το πρώτο πέτρωμα που θα στείλει πίσω στη Γη. :cheesy:

Εξι μήνες μετά την προσεδάφιση του στον Άρη το Perseverance, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο της αποστολής το ρομπότ θα εντοπίζει πετρώματα που για διαφόρους λόγους έχουν κάποιο γεωλογικό ενδιαφέρον και θα συλλέγει τον πυρήνα τους. Στη συνέχεια θα αποθηκεύει τον πυρήνα αυτό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA οι πυρήνες που θα συλλέξει το ρόβερ θα έρθουν στη Γη μέσω ενός σύνθετου προγράμματος αποστολών στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για να μελετηθούν εδώ λεπτομερώς.

Το Perseverance απέσπασε με τα όργανα του τον πυρήνα ενός επίπεδου πετρώματος που εντόπισε στην περιοχή που βρίσκεται. Το πέτρωμα διαθέτει υλικά που οι ειδικοί εκτιμούν ότι προέρχονται από κάποια πτώση αστεροειδούς στην περιοχή είτε από ηφαιστειακή έκρηξη. Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.

Παράλληλα με τις εργασίες του ρόβερ το drone το οποίο μετέφερε μαζί του συνεχίζει απτόητο τις πτήσεις πραγματοποιώντας άλλη μια σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το drone ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε πτήσεις και έχει φτάσει αισίως τις 11 και συνεχίζει ακάθεκτο προσφέροντας εικόνες και δεδομένα από ολοένα και πιο μακρινές περιοχές από την βάση του. Στις τελευταίες του πτήσεις το drone λειτουργεί και ως ανιχνευτής του Perseverance καταγράφοντας εικόνες από σημεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέροντα πετρώματα για να πάει να εξετάσει από κοντά το ρόβερ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1759706/to-rober-tis-nasa-ston-ari-apothikeuse-to-proto-petroma-pou-tha-steilei-piso-sti-gi

sia-kai-nasa-sunergazontai-gia-na-timisoun-tin-apostoli-perseverance-ston-ari.jpg.6349506c23e8bdc0800b0571a387a7a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA εκπαιδεύει ρομποτικό σκύλο για να εξερευνά εξωγήινα σπήλαια. :cheesy:

Στο υπέδαφος της Σελήνης και του Άρη υπάρχουν υπόγεια σπήλαια και τούνελ κάποια εκ των οποίων είναι προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα σπήλαια και τα τούνελ αυτά μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτελέσουν ασφαλή καταφύγια και τόποι κατοικίας για τους ανθρώπους.

Θα πρέπει φυσικά προηγουμένως να γίνει μια εξερεύνηση σε αυτές τις υπόγειες γεωλογικές δομές για να δούμε τι υπάρχει εκεί και αν πράγματι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να μείνουν εκεί αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα κάποιοι άποικοι. Αν η εξερεύνηση ενός άγνωστου σπηλαίου στη Γη είναι επικίνδυνη η εξερεύνηση ενός εξωγήινου σπηλαίου είναι κυριολεκτικά ένα ταξίδι στο άγνωστο.

Οι επιτελείς της NASA σκέφτηκαν την λύση της χρήσης κάποιου ρομπότ που θα πραγματοποιεί τέτοιες εξερευνήσεις. Αποφάσισαν ότι η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός τετράποδου ρομπότ και «στρατολόγησαν» το πιο προηγμένο που υπάρχει αυτή την στιγμή, το Spot της εταιρείας Boston Dynamics.

Ο Spot έκανε την εμφάνιση του πριν από λίγα χρόνια και έκτοτε η κατασκευάστρια εταιρεία αναβαθμίζει συνεχώς τις δυνατότητες του με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει πολλές δυνατότητες. Ήδη χρησιμοποιείται ως βοηθός σε βιομηχανίες ενώ έχει φυσικά δυνατότητες υποστήριξης στρατιωτικών-αστυνομικών αποστολών αλλά και αποστολών έρευνας και διάσωσης.

Η NASA ενσωμάτωσε στο Spot το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης NeBula που έχουν αναπτύξει οι τεχνικοί της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους τεχνικούς της NASA το ρομπότ θα μπορεί εκτός από ιχνηλάτηση, χαρτογράφηση και καταγραφή εικόνων κα δεδομένων ενός σπηλαίου να εντοπίζει και την παρουσία ζωής σε μικροβιακό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί και με πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Brown που αναφέρουν ότι είναι πιθανό να έχουν επιβιώσει κάποιες απλές μορφές ζωής κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Η εκπαίδευση του Spot γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος BRAILLE (Biologic and Resource Analog Investigations in Low Light Environments) και τα στελέχη του προγράμματος υποστηρίζουν ότι εκτός από τα σπήλαια της Σελήνης και του Άρη το τετράποδο ρομπότ θα μπορεί να πραγματοποιεί εξερευνήσεις σε παγωμένα φεγγάρια πλανητών του Δία και του Κρόνου στα οποία έχουν εντοπιστεί υπόγειοι ωκεανοί και είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωές εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1760833/i-nasa-ekpaideuei-rompotiko-skulo-gia-na-eksereuna-eksogiina-spilaia[/b]

rompot-skylos-spilaia.jpg.294b80050c744d7f168c803f71587c90.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA αποκάλυψε το νέο της διαστημικό drone. :cheesy:

Η εξαιρετική επιτυχία του Ingenuity, του drone που έστειλε η NASA στον Άρη, ανοίγει τον δρόμο στην δημιουργία νέων πιο προηγμένων αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων εξερεύνησης εξωγήινων κόσμων. Ενώ το Ingenuity συνεχίζει να πετά ακάθεκτο στον αέρα του Κόκκινου Πλανήτη η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία για το επόμενο drone που θα κατασκευάσει για να στείλει σε διαστημικές αποστολές με πρώτο σταθμό και πάλι τον Άρη.

Το νέο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ονομάζεται Mars Science Helicopter (MSH) και θα είναι μεγαλύτερο και πιο ισχυρό από το Ingenuity. Το MSH θα ζυγίζει 30 κιλά ενώ το Ingenuity δεν ξεπερνάει σε βάρος τα δύο κιλά. Το Ingenuity διαθέτει δύο έλικες ενώ το νέο drone θα διαθέτει έξι έλικες κάτι που θα αυξήσει πολύ τις πτητικές του δυνατότητες.

Επίσης το MHS θα διαθέτει περισσότερα όργανα παρατήρησης, έρευνας και συλλογής δειγμάτων από την επιφάνεια του Άρη και των άλλων πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος που ίσως σταλεί. Η NASA έχει μάλιστα ήδη αποφασίσει την πρώτη αποστολή του νέου drone. Θα το στείλει να εξερευνήσει την ηλικίας 3,5 δισ. ετών περιοχή Mawrth Vallis στον Άρη όπου κάποτε βρίσκονταν εκεί ποταμοί, λίμνες και υδρότοποι. Στόχος είναι ο εντοπισμός οργανικών υλικών παρόμοιων με αυτών που υπάρχουν σε περιοχές στη Γη που βρίσκονται σε παρόμοια γεωλογική κατάσταση με αυτή της Mawrth Vallis.

«Είναι ένας νέος τρόπος εξερεύνησης του Άρη. Η εναέρια κίνηση μας επιτρέπει να εξερευνούμε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίζουν τα ρόβερ, να καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις γρήγορα κάθε μέρα και να έχουμε υψηλής ανάλυσης εικόνες από ψηλά» αναφέρει ο Μπομπ Μπάλαραμ, επικεφαλής μηχανικός της αποστολής του Ingenuity.

https://www.naftemporiki.gr/story/1761225/i-nasa-apokalupse-to-neo-tis-diastimiko-drone

neo-drone-ari.jpg.28ebdf6712066a3d041fb861422ca323.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κινεζικό όχημα στον Άρη ολοκλήρωσε την βασική αποστολή του και συνεχίζει. :cheesy:

Το κινεζικό όχημα Zhurong στον Άρη συνεχίζει ακούραστο το αρχικό πρόγραμμα αποστολής του για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και την αναζήτηση παγωμένου νερού, που θα παρείχε στοιχεία για το κατά πόσον μπορεί στο παρελθόν να υπηρετούσε ζωή.

Όπως αναφέρει το PhysOrg, η κινεζική διαστημική υπηρεσία έγραψε στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή ότι το Zhurong ολοκλήρωσε το 90 ημερών πρόγραμμά του στις 15 Αυγούστου και ήταν σε εξαιρετική τεχνική κατάσταση, καθώς και πλήρως φορτισμένο. Όπως γνωστοποιήθηκε, θα συνεχίσει να εξερευνά την περιοχή που είναι γνωστή ως Utopia Planitia εκεί που προσεδαφίστηκε στις 14 Μαΐου.

Το Zhurong στέλνει συνέχεια φωτογραφίες και δεδομένα μέσω του σκάφους Tianwen-1, που περνά από πάνω του μία φορά την ημέρα.

Μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που προσεδαφίζει και λειτουργεί ένα διαστημόπλοιο στον Άρη, όπου οι ημέρες είναι 40 λεπτά μεγαλύτερες από ό,τι στη Γη.

Με ύψος 1,85 μέτρα, το Zhurong είναι σημαντικά μικρότερο από το αμερικανικό Perseverance, που εξερευνά τον πλανήτη με ένα μικρό ελικόπτερο. Η NASA αναμένει τη συλλογή του πρώτου δείγματος για επιστροφή στη Γη κατά το 2031.

Παράλληλα, η Κίνα συναρμολογεί τον μόνιμο διαστημικό σταθμό της, με τρεις αστροναύτες να βρίσκονται πλέον στον Tianhe, ο «πυρήνας» του οποίου τέθηκε σε τροχιά στις 29 Απριλίου. Δύο από τους αστροναύτες ολοκλήρωσαν τον δεύτερο διαστημικό τους περίπατο την Παρασκευή. Και οι τρεις αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τον Σεπτέμβριο και να αντικασταθούν από ένα νέο πλήρωμα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1763993/to-kineziko-oxima-ston-ari-oloklirose-tinbasikiapostoli-tou-kai-sunexizei[/b]

to-kineziko-oxima-ston-ari-oloklirose-tin-basiki-apostoli-tou.jpg.e7b18604b7be04e468d37033a2da4315.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ESCAPADE: Νέα αποστολή στον Άρη – Ποιοι είναι οι στόχοι της. :cheesy:

«Πράσινο φως» έλαβε μια διαπλανητική αποστολή από το University of California, Berkeley, για να τεθούν σε τροχιά δύο δορυφόροι - «Blue» και «Gold» - γύρω από τον Άρη, με προγραμματισμό για εκτόξευση τον Οκτώβριο το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται κατά το 2026 η αποστολή να εξερευνά την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη και την αλληλεπίδρασή της με τον ηλιακό άνεμο. Το όνομα της αποστολής είναι ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) και αποτελεί την κορύφωση δύο ετών δουλειάς από επιστήμονες στο Space Sciences Laboratory (SSL) του UC Berkeley, προκειμένου να επιδειχθεί πως σχετικά φθηνά σκάφη (ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η δοκιμή και η εκτόξευση θα κοστίσουν κάτω από 80 εκατ. δολάρια) μπορούν να συναρμολογηθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με σκοπό την εξερεύνηση άλλων πλανητών. Κατά κανόνα οι διαπλανητικές αποστολές της NASA απαιτούν πάνω από μια δεκαετία προετοιμασίας και το κόστος τους μπορεί να υπερβεί το ένα δισ. δολάρια.

«Το ESCAPADE και δύο άλλες αποστολές της NASA που εγκρίθηκαν πρόσφατα είναι πειράματα για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εξελίξεις στη διαστημική βιομηχανία μέσα στα τελευταία 5- 10 χρόνια μπορούν να 'μεταφραστούν' σε πολύ καλύτερη απόδοση από οικονομικής άποψης» είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Ρόμπερτ Λίλις, του SSL. «Η αποστολή δύο διαστημοπλοίων στον Άρη για συνολικό κόστος κάτω των 80 εκατ. δολαρίων είναι ανήκουστη, μα η παρούσα ηγεσία της NASA παίρνει το ρίσκο».

Η ομάδα του UC Berkeley θα συνεργαστεί με τη Rocket Lab, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια, για την προμήθεια δύο διαστημοπλοίων Photon για τη «στέγαση» και υποστήριξη των οργάνων.

«Αντί να δαπανούμε 800 εκατ. δολάρια για πιθανότητα επιτυχίας 95%, μπορούμε να δαπανήσουμε 80 εκατ. δολάρια για πιθανότητα 80%; Αυτό προσπαθεί η NASA να διαπιστώσει με αυτές τις αποστολές, και είμαστε τυχεροί που είναι ένα από τα πειραματόζωα» πρόσθεσε ο Λίλις.

https://www.naftemporiki.gr/story/1764454/escapade-nea-apostoli-ston-ari--poioi-einai-oi-stoxoi-tis

escapade-nea-apostoli-ston-ari.jpg.c6c1dd3d7b1d1c261e0f51092394db3a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το πέτρωμα του Άρη θα έρθει στη Γη για να το μελετήσουμε από κοντά. :cheesy:

Συνεχίζει την αποστολή του το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη. Το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και περίπου επτά μήνες και αφού επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μαζί του ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η ανακάλυψη κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το ρόβερ θα συλλέγει δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα στον οποίο βρίσκεται. Τα δείγματα αυτά αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και θα σταλούν στη Γη για αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του αρειανού πετρώματος δείγμα του οποίου θα πάρει τις επόμενες μέρες το ρόβερ Perseverance.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρομπότ κυκλοφορεί στον κρατήρα και καταγράφει συνεχώς εικόνες. Τα στελέχη της αποστολής αξιολογούν τις εικόνες και επιλέγουν πετρώματα που παρουσιάζουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το ρόβερ και του ζητούν να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από τον πυρήνα του.

Στις αρχές Αυγούστου το Perseverance πραγματοποίησε την πρώτη του προσπάθεια απόσπασης ενός πυρήνα. Όμως παρά το γεγονός ότι το ρόβερ απέσπασε με επιτυχία το δείγμα και αρχικά φάνηκε ότι όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε σωστά τελικά διαπιστώθηκε ότι το δείγμα είχε τη μορφή πολύ λεπτής σκόνης σαν πούδρα και διασκορπίστηκε πριν εισαχθεί στο δοχείο.

Τώρα το ρόβερ είναι έτοιμο να κάνει τη δεύτερη απόπειρα απόσπασης ενός πυρήνα πετρώματος. Η NASA επέλεξε το πέτρωμα το οποίο ονομάστηκε «Rochette» και έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες του. Το ρόβερ θα ξεκινήσει να τρυπάει το πέτρωμα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τις εικόνες και τα δεδομένα που θα φθάσουν στο κέντρο ελέγχου οι επιστήμονες της αποστολής θα αποφασίσουν αν τελικά το πέτρωμα αυτό έχει κάποια αξία και ενδιαφέρουν για να συνεχίσει το ρομπότ την προσπάθεια ή να σταματήσει και να αναζητήσει νέο στόχο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1765600/auto-to-petroma-tou-ari-tha-erthei-sti-gi-gia-na-to-meletisoume-apo-konta

 

petroma-aris-deigma.jpg.09546df8824d59748ab3d23035649179.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ρόβερ Perseverance συνέλεξε δείγμα από τα πετρώματα του Αρη. :cheesy:

Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δικαιολόγησε το όνομά του, καθώς με τη δεύτερη προσπάθειά του -μετά την πρώτη αποτυχία τον περασμένο μήνα- φαίνεται να κατάφερε να συλλέξει με το τρυπάνι του δείγμα από τα πετρώματα του Άρη.

Εφόσον όντως επιβεβαιωθεί ότι η απόπειρά του ήταν πετυχημένη αυτήν τη φορά, κάτι που δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες της τρύπας που άνοιξε σε μια μεγάλη πέτρινη πλάκα, θα πρόκειται για το πρώτο πέτρινο δείγμα που συλλέγεται ρομποτικά σε έναν πλανήτη και θα σταλεί στη συνέχεια στη Γη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το μεγέθους αυτοκινήτου ρόβερ, γνωστό και με το χαϊδευτικό παρατσούκλι «Πέρσι», το οποίο είχε προσεδαφιστεί φέτος το Φεβρουάριο στον κρατήρα Jezero, μια περιοχή που πιθανότατα φιλοξενούσε μια λίμνη και ένα δέλτα ποταμού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προγραμματίζεται να συλλέξει δεκάδες ακόμη δείγματα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, όταν αναλύσουν αυτά τα δείγματα, θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Από τότε που έφθασε στο γειτονικό πλανήτη, το εξάτροχο ρόβερ, που διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 2,1 μέτρων με τρυπάνι στην άκρη, έχει διανύσει περισσότερα από δύο χιλιόμετρα, ώσπου να βρει ένα βράχο με την ονομασία «Ροσέτ», απ’ όπου απέσπασε ένα κομμάτι μήκους όσο ένα δάχτυλο και μετά το τοποθέτησε σε ένα σωλήνα από τιτάνιο.

Προτού σφραγιστεί ο κύλινδρος, το ρόβερ θα φωτογραφίσει ξανά το περιεχόμενό του και θα το στείλει για να το δουν στη Γη οι επιστήμονες, ώστε να βεβαιωθούν ότι δε θα πάθουν το ίδιο χουνέρι με αυτό που συνέβη στις αρχές Αυγούστου, όταν αρχικά χάρηκαν, αλλά τελικά συνειδητοποίησαν ότι το δείγμα μέσα στο σωλήνα είχε γίνει σκόνη που έπεσε ξανά στο αρειανό έδαφος.

Αυτήν τη φορά, πάντως, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι πρώτες εικόνες δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς δείχνουν καθαρά πως μέσα στο σωλήνα υπάρχει ένα τμήμα πετρώματος.

«Μπορεί να δει κανείς έναν όμορφο πυρήνα βράχου μέσα στο σωλήνα περισυλλογής» δήλωσε ο καθηγητής Γεωχημείας Κένεθ Φάρλεϊ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Πρέπει πάντως να υπάρξουν καλύτερες φωτογραφίες του δείγματος μέσα στον κύλινδρο, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν στη Γη το Σάββατο, ώστε να ακολουθήσει πια η επίσημη επιβεβαίωση από τη NASA ότι πράγματι όλα πήγαν καλά.

Tο ρόβερ, αφού ασφαλίσει το πολύτιμο δείγμα στην «κοιλιά» του, θα συνεχίσει την πορεία του, ενώ το δρόμο μπροστά του ανιχνεύει το βάρους μόλις 1,8 κιλών ρομποτικό μίνι-ελικόπτερο Ingenuity της NASA, το πρώτο που έχει πετάξει σε άλλον κόσμο και έχει ήδη κάνει 12 πτήσεις, η καθεμία διάρκειας περίπου 20 λεπτών.

Ένα ανάλογο ελικοπτεράκι-drone ανέπτυξε και η Κίνα, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα πρώτη φορά σχετικές φωτογραφίες του σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Όπως το αμερικανικό, έχει και αυτό δύο πτερύγια, μία κάμερα με αισθητήρες και τέσσερα λεπτά «πόδια».

Το κινεζικό ελικόπτερο θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του Άρη, όπου πρώτη φορά έφθασε η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία φέτος το Μάιο (η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που κατόρθωσε να προσεδαφιστεί στο γειτονικό πλανήτη).

Η μεγάλη πρόκληση για όλα τα drones στον Άρη είναι ότι έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα, με πυκνότητα μόλις το 1% της γήινης.

Το Perseverance διαθέτει συνολικά 43 κυλίνδρους αποθήκευσης δειγμάτων (διαστάσεων 1,3 επί έξι εκατοστών ο καθένας), και η NASA ευελπιστεί ότι θα γεμίσουν τουλάχιστον οι 20 από αυτούς.

Κάποια στιγμή το ρόβερ θα εναποθέσει όλα αυτά τα δείγματα των αρειανών πετρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Άρη, απ’ όπου έπειτα από μερικά χρόνια -αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο- ένα άλλο ρόβερ, που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, θα έλθει στον πλανήτη για να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει σε ένα μικρό πύραυλο, ώστε να ταξιδέψουν έως τη Γη, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ευρώπης.

https://www.tanea.gr/2021/09/03/science-technology/nasa-to-rover-perseverance-synelekse-deigma-apo-ta-petromata-tou-ari/

rochette.jpg.e17fc9325972547837a3969e7d249223.jpg

rover.perse_.mars_.thumb.jpg.fe18c2e0a03a8a12b21cec22a3f11aa8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ρόβερ Perseverance συνέλλεξε το πρώτο πέτρινο δείγμα από τον Άρη. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) επιβεβαίωσε ότι το ρομποτικό ρόβερ της Perseverance (Επιμονή), που τρύπησε για δεύτερη φορά ένα πέτρωμα του 'Αρη, κατάφερε να πάρει το πρώτο πέτρινο δείγμα.

Οι πρώτες εικόνες την περασμένη Πέμπτη είχαν δημιουργήσει αισιοδοξία ότι το τρυπάνι του ρόβερ κατόρθωσε να πάρει δείγμα, αντίθετα με την πρώτη φορά στις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν διαψευστεί τελικά οι ελπίδες των επιστημόνων, καθώς το πέτρινο δείγμα είχε μετατραπεί σε σκόνη που έπεσε στο έδαφος γύρω από το τρυπάνι. Χρειάστηκαν να φθάσουν στη Γη νέες εικόνες το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσουν ότι αυτή τη φορά το δείγμα βρίσκεται πλέον με ασφάλεια μέσα στο Perseverance, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα, καθώς το εν λόγω δείγμα είναι ο πυρήνας πετρώματος που συλλέγεται σε άλλον πλανήτη και προγραμματίζεται να σταλεί στον πλανήτη μας για να μελετηθεί από τους επιστήμονες προς αναζήτηση αρχαίας αρειανής μικροβιακής ζωής. Το ρόβερ - αν όλα πάνε καλά - θα συλλέξει μέσα στον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 20 τέτοια πέτρινα δείγματα μεγέθους όσο ένα δάκτυλο το καθένα, τα οποία σχεδιάζεται να σταλούν στη Γη στη δεκαετία του 2030 μέσω μιας κοινής ευρω-αμερικανικής αποστολής.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1015014_i-nasa-epivevaiose-oti-rover-perseverance-synellexe-proto-petrino-deigma

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πανοραμική θέα του Άρη από τον κινεζικό εξερευνητή. :cheesy:

Για να γιορτάσει τις 100 μέρες που βρίσκεται στον Άρη ο ρομποτικός εξερευνητής του Κίνας έστειλε μια εντυπωσιακή πανοραμική φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Το ρόβερ έχει ήδη προχωρήσει από το σημείο που προσεδαφίστηκε περίπου ένα χλμ. αλλά σε λίγες μέρες και για περίπου ένα μήνα θα περιορίσει στο ελάχιστο τη δραστηριότητα του αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα η περιοχή που βρίσκεται το ρόβερ θα βομβαρδίζεται από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια προκαλώντας προβλήματα στην επικοινωνία του με το κινεζικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Το Zurong ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Βρίσκεται σε μια περιοχή που έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το νερό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο για την παροχή πόσιμου νερού όσο και για την δημιουργία καυσίμων αλλά και οξυγόνου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1768598/panoramiki-thea-tou-ari-apo-ton-kineziko-eksereuniti

aris-panorama.jpg.90f65aef4958fe85f3616b6f12107b9c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτυχής και η 13η πτήση του μικρού ελικοπτέρου στον Άρη :cheesy:

Το ελικοπτεράκι Ingenuity ολοκλήρωσε την 13η επιτυχημένη πτήση του στον Άρη, αφού διάνυσε απόσταση 210 μέτρα, κινούμενο με ταχύτητα 3,3 m/sec σε ύψος 8 μέτρα από το αρειανό έδαφος. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021.

Happy Flight the 13th!🚁

Ingenuity has achieved its 13th successful flight on Mars. It traveled at 7.3 mph (3.3 m/s) taking images pointing southwest of the South Seítah region. This aerial scouting continues to aid in planning

@NASAPersevere

’s next moves. http://go.nasa.gov/3dci8jE

Το μίνι-ελικόπτερο της NASA διερευνά την περιοχή που θα κινηθεί το διαστημικό όχημα Perseverance το οποίο συλλέγει δείγματα αρειανού εδάφους τα οποία θα σταλούν αργότερα στη Γη.

Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες για τις πτήσης του Ingenuity παραθέτει ο Θοδωρής Τζανέτος στο σάιτ της NASA.

https://mars.nasa.gov/technology/helicopter/status/329/lucky-13-ingenuity-to-get-lower-for-more-detailed-images-during-next-flight/

https://physicsgg.me/2021/09/05/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-13%ce%b7-%cf%80%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba/

ingenuity5.thumb.png.18ba852092cc57d693637ced827b585f.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μακρόχρονη έκθεση σε νερό «μαρτυρούν» τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα από τον Άρη. :cheesy:

Τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα -τα πρώτα από άλλο πλανήτη- που συνέλλεξε στον Άρη στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ανοίγοντας τρύπες με το τρυπάνι του, φέρουν ενδείξεις μακρόχρονης έκθεσης τους σε νερό στο μακρινό παρελθόν. Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο κρατήρας Jezero όπου βρίσκεται το ρόβερ, είχε κάποτε μια μεγάλη λίμνη νερού για πολύ καιρό.

Τα πρώτα πετρώματα από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, είναι βασαλτικά στη σύνθεση τους και αποτελούν πιθανώς προϊόν ροών ηφαιστειακής λάβας του παρελθόντος. Η παρουσία αλάτων στα πετρώματα «μαρτυρά» ότι κάποτε ήσαν εκτεθειμένα σε νερό, όπως δήλωσε η επιστήμονας της NASA Τζούλια Γκόρεβα.

Η NASA γνώριζε ότι κάποτε υπήρχε νερό στον περιοχή αυτή του Άρη, αλλά όχι για πόσο καιρό. Τώρα πια φαίνεται πως το νερό υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί δεκάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια.

«Φαίνεται πως τα πρώτα μας πέτρινα δείγματα αποκαλύπτουν ένα δυνητικά φιλόξενο για ζωή βιώσιμο περιβάλλον. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι το νερό υπήρχε εκεί για τόσο μεγάλο διάστημα», ανέφερε ο επιστήμονας Κεν Φάρλεϊ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Τα δύο δείγματα με τις γαλλικές ονομασίες «Montdenier» και «Montagnac» – μεγέθους το καθένα όσο ένα δάκτυλο περίπου – έχουν πλέον σφραγιστεί και αποθηκευτεί μέσα σε κυλίνδρους από τιτάνιο στο κάτω μέρος του ρόβερ. Αφού προστεθούν και δεκάδες άλλα δείγματα στο μέλλον, θα επιχειρηθεί η αποστολή τους στη Γη, πιθανώς το 2031, έτσι ώστε να αναλυθούν εξονυχιστικά, μεταξύ άλλων για εύρεση ιχνών αρχαίας μικροβιακής αρειανής ζωής.

Η εξερεύνηση του κρατήρα Jezero θα συνεχιστεί για περίπου δύο γήινα χρόνια. Ο επόμενος στόχος του ρόβερ για τρύπημα είναι σε απόσταση 200 μέτρων η περιοχή «South Seitah», που είναι καλυμμένη με αμμόλοφους και βράχους.

Το Perseverance βρίσκεται στον Άρη από τον Φεβρουάριο του 2021 και έχει ήδη διανύσει περίπου 2,2 χιλιόμετρα, με τη βοήθεια και του μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου Ingenuity, του πρώτου που έχει πετάξει σε άλλο πλανήτη.

Στην φωτογραφία οι δύο τρύπες στοn βράχο «Rochette», από τις οποίες το ρόβερ Perseverance της NASA πήρε τα πρώτα του δείγματα. H τρύπα στα αριστερά ανοίχτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και ονομάστηκε «Montagnac», ενώ η τρύπα στα δεξιά ανοίχτηκε την 1η Σεπτεμβρίου και ονομάστηκε «Montdenier»

https://physicsgg.me/2021/09/11/%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%cf%81%cf%8c-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd/[/b]

1-pia24840_main_samuels_5_hazcam_flf_0196_0684353735_668cws_n0070000fhaz02008_0a00llj01-stretched.png.5676dfe5ff026dfa928a54e17de51319.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Άρης ήταν πραγματική κόλαση για 500 εκατ. έτη. :cheesy:

Για να φτάσει στη σημερινή ερημική του εικόνα με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες ο Άρης πέρασε από διάφορα γεωατμοσφαιρικά στάδια. Ένα από αυτά τα στάδια πιστεύει ότι ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» οι ερευνητές περιγράφουν τι συνέβη στην περιοχή Arabia Terra που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη. Εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή βίωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιρετικά έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «σούπερ εκρήξεις» που παρήγαγαν και εκτόξευσαν κολοσσιαίες ποσότητες ηφαιστειακών υλικών και τοξικών αερίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι τρομερές εκρήξεις ξεκίνησαν να συμβαίνουν πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη όταν ο Άρης βρισκόταν ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για χιλιάδες τρομερές εκρήξεις που συνέβησαν σε ένα χρονικό ορίζοντα περίπου 500 εκατ. ετών. Το γεγονός ότι και μόνο μια από αυτές τις εκρήξεις μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις κλιματικές συνθήκες του Κόκκινού Πλανήτη ενώ τελικά συνέβησαν μερικές χιλιάδες είναι ενδεικτικό του γεωατμοσφαιρικού δράματος που βίωσε ο Κόκκινος Πλανήτης λίγο μετά τη γέννηση του.

Στην Arabia Terra υπάρχουν επτά μεγάλου κρατήρες οι οποίοι αρχικά θεωρήθηκαν προϊόντα της πτώσης μεγάλων αστεροειδών. Όμως το 2013 μια μελέτη έριχνε στο τραπέζι την ιδέα ότι μπορεί να μην πρόκειται για κρατήρες αποτέλεσμα συγκρούσεων αλλά για καλντέρες αποτέλεσμα τρομερών ηφαιστειακών εκρήξεων. Όπως φαίνεται εκείνοι που σκέφτηκαν αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα είχαν δίκιο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1776653/o-aris-itan-pragmatiki-kolasi-gia-500-ekat-eti

kratires-aris.jpg.9b940872ac84d80a3f2a6746cdbeed4a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ευρωπαϊκό ρόβερ θα σκάψει βαθιά τον Άρη για να βρει ζωή. :cheesy:

Στην τελική της φάση έχει εισέλθει η προετοιμασία τους δεύτερου σκέλους της αποστολής ExoMars που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Roscosmos. Το ExoMars (Exobiology on Mars, Εξωβιολογία στον Άρη) είναι ένα πρόγραμμα αστροβιολογίας αποτελούμενο από δύο φάσεις, με σκοπό την αναζήτηση αποδείξεων ύπαρξης ζωής στον Άρη.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2016 με την επιτυχή τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τον Άρη ενός δορυφόρου έρευνας του γεωχημικού περιβάλλοντος στον πλανήτη και η διερεύνηση ιχνών ατμοσφαιρικών αερίων και των πηγών τους. Η δεύτερη φάση αφορά την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη με ένα ρόβερ. Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Άρη τρυπά πετρώματα και συλλέγει δείγματα του πυρήνα τους τα οποία θα έρθουν για μελέτη στη Γη με επόμενες αποστολές.

Το ρομπότ της ESA διαθέτει ένα τρυπάνι το οποίο θα σκάψει το έδαφος του Άρη για να συλλέξει δείγματα τα οποία θα έρθουν και αυτά με επόμενες αποστολές στη Γη για αναλύσεις. Το ρόβερ έχει ονομαστεί «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», παίρνοντας το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανακάλυψη του μορίου του DNA με τις κρυσταλλογραφίες της.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη να υπάρχουν συνθήκες ικανές να φιλοξενήσουν ζωή. Όπως είναι ευνόητο όσο πιο βαθιά κάτω από το έδαφος πηγαίνουμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής ή έστω να έχουν διατηρηθεί τα ίχνη κάποιων μορφών ζωής που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στον Άρη στο μακρινό παρελθόν.

Μέχρι σήμερα τα ρόβερ που έχουν ταξιδέψει στον Άρη έχουν καταφέρει να σκάψουν σε βάθος μόλις επτά εκατοστών. Το Ρόζαλιντ Φράνκλιν θα διαθέτει ένα τρυπάνι το οποίο είναι σχεδιασμένο για να σκάψει σε βάθος δύο μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Μάλιστα η ESA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τις δοκιμές του τρυπανιού σε προσομοιωμένο περιβάλλον οι οποίες δείχνουν ότι λειτουργεί πολύ καλά. Το ρόβερ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το ταξίδι του το 2020 αλλά μια σειρά από καθυστερήσεις στην κατασκευή του ανέβαλαν την εκτόξευση για το 2022.

https://www.naftemporiki.gr/story/1776913/to-europaiko-rober-tha-skapsei-bathia-ton-ari-gia-na-brei-zoi

[/b]

trypani-aris.jpg.c6258caf65c6e6048b5110afd8e4f6ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη επιτυχία βαθιάς γεώτρησης για το ExoMars. :cheesy:

Το δίδυμο ρόβερ Rosalind Franklin της ESA στη Γη έχει τρυπήσει και έχει εξαγάγει δείγματα 1,7 μέτρα στο έδαφος - πολύ βαθύτερα από οποιοδήποτε άλλο marsian rover που έχει επιχειρήσει ποτέ.

Η επιτυχής συλλογή χώματος από μια σκληρή πέτρα και η παράδοσή του στο εργαστήριο μέσα στο rover σηματοδοτεί ένα πολλά υποσχόμενο ορόσημο για την αποστολή ExoMars 2022.

"Η πολυαναμενόμενη επιτυχία του γεωτρύπανου ExoMars στη Γη θα ήταν η πρώτη στην εξερεύνηση του Άρη", λέει ο David Parker, διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA. Το βαθύτερο οποιοδήποτε τρυπάνι στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι σήμερα είναι 7 εκατοστά.

Το ρομπόλ Rosalind Franklin έχει σχεδιαστεί για να κάνει γεωτρήσεις αρκετά βαθιά, έως δύο μέτρα, για να έχει πρόσβαση σε καλά διατηρημένο οργανικό υλικό πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι συνθήκες στην επιφάνεια του Άρη ήταν περισσότερο σαν εκείνες στη βρεφική Γη.

Το αντίγραφο, γνωστό και ως Ground Test Model, είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό του rover που θα προσγειωθεί στον Άρη. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο μιας σειράς δοκιμών στον προσομοιωτή εδάφους του Mars στις εγκαταστάσεις της ALTEC στο Τορίνο της Ιταλίας. Το τρυπάνι αναπτύχθηκε από τον Leonardo, ενώ η Thales Alenia Space είναι ο κύριος ανάδοχος για το ExoMars 2022.

Τρυπάνι

Το δίδυμο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν τρυπώνει σε ένα πηγάδι γεμάτο με ποικιλία βράχων και στρώσεων εδάφους. Το πρώτο δείγμα ελήφθη από ένα τεμάχιο τσιμεντοποιημένου πηλού μεσαίας σκληρότητας.

Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε σε ειδική πλατφόρμα με κλίση επτά βαθμών για να προσομοιώσει τη συλλογή ενός δείγματος σε μη κάθετη θέση. Το τρυπάνι απέκτησε το δείγμα σε σχήμα σφαιριδίου διαμέτρου περίπου 1 cm και μήκους 2 cm.

Το τρυπάνι της Rosalind Franklin διατηρεί το δείγμα με ένα κλείστρο που το εμποδίζει να πέσει κατά τη διάρκεια της ανάκτησης. Μόλις συλληφθεί, το τρυπάνι φέρνει το δείγμα στην επιφάνεια και το παραδίδει στο εργαστήριο μέσα στο rover.

Με το τρυπάνι να αποσύρεται εντελώς, ο βράχος πέφτει σε ένα συρτάρι στο μπροστινό μέρος του ρόβερ, το οποίο στη συνέχεια αποσύρεται και εναποθέτει το δείγμα σε ένα σταθμό σύνθλιψης. Η σκόνη που προκύπτει διανέμεται σε φούρνους και δοχεία σχεδιασμένα να εκτελούν την επιστημονική ανάλυση στον Άρη.

«Η αξιόπιστη λήψη βαθιών δειγμάτων είναι το κλειδί για τον κύριο επιστημονικό στόχο της ExoMars: να ερευνήσει τη χημική σύνθεση - και πιθανά σημάδια ζωής - του εδάφους που δεν έχει υποβληθεί σε επιβλαβείς ιοντίζουσες ακτινοβολίες», λέει ο επιστήμονας του έργου ExoMars, Jorge Vago.

Ένα μοναδικό τρυπάνι για τον Άρη

Το τρυπάνι ExoMars είναι ένα σύνολο μηχανισμών που βασίζονται σε μια αυτοματοποιημένη χορογραφία εργαλείων και ράβδων στερέωσης. "Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του τρυπανιού ήταν τόσο πολύπλοκος που αυτή η πρώτη βαθιά γεώτρηση είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα για την ομάδα", λέει ο Pietro Baglioni, επικεφαλής της ομάδας rover ExoMars.

Το τρυπάνι της Rosalind Franklin λειτουργεί με περιστροφή. Μια σειρά εργαλείων και ράβδων επέκτασης προσαρμόζονται για να σχηματίσουν μια «χορδή τρυπάνι» και μπορούν να φτάσουν το πλήρες μήκος των 2 μέτρων όταν όλα είναι συνδεδεμένα.

Το τρυπάνι μπορεί να διεισδύσει στο έδαφος με 60 περιστροφές ανά λεπτό, ανάλογα με τη συνοχή του εδάφους. Το σκάψιμο σε αμμώδη ή αργιλώδη στερεά υλικά θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ 0,3 και 30 mm ανά λεπτό.

Το τρυπάνι διαθέτει επίσης έναν ρυθμιστή ελευθερίας δύο βαθμών που του επιτρέπει να εκφορτώνει το δείγμα υπό τη σωστή γωνία στο εργαστήριο του rover.

Χωρίς εύκολο κατόρθωμα

«Η διάτρηση σκληρών λίθων σε βάθος δύο μέτρων σε μια κινητή τροχήλατη πλατφόρμα με ισχύ μικρότερη από 100 watt είναι ένα πολύπλοκο έργο», εξηγεί ο Andrea Merlo, λειτουργικός μηχανικός της ExoMars Rover από το Thales Alenia Space.

Το να το κάνεις στη Γη είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί το Ground Test Model πρέπει να εκφορτωθεί για να αναδημιουργηθεί το ασθενέστερο επίπεδο βαρύτητας του Άρη-η βαρύτητα του Άρη είναι περίπου το ένα τρίτο της γης. Το μοντέλο κρέμεται από το ταβάνι σε ειδική συσκευή αντιστάθμισης βαρύτητας.

Δεδομένου ότι το δίδυμο ρόβερ αποτελείται από μοντέλα που ξεπερνούν την ονομαστική διάρκεια ζωής τους, η ομάδα έπρεπε να ρυθμίσει ορισμένες παραμέτρους κατά τη δοκιμή βαθιάς γεώτρησης. "Αυτό δίνει ήδη στους μηχανικούς μια υπόδειξη για το πώς το σύστημα θα μπορούσε να υποβαθμιστεί στον Άρη", προσθέτει η Andrea.

Δοκιμές για περιήγηση στον Άρη

Το μοντέλο δοκιμής εδάφους έχει ολοκληρώσει επιτυχώς μια σειρά δοκιμών για να μετακινηθείτε και να εντοπίσετε στόχους ενώ παράλληλα αποκτάτε εικόνες και δεδομένα. Αυτές οι ξηρές διαδρομές για την πρόβα των επιχειρήσεων του rover στον Άρη ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021.

Το ρόβερ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει ακριβείς τροχιές και να ερευνήσει το περιβάλλον πάνω και κάτω από την επιφάνεια με τα όργανα του, συμπεριλαμβανομένων των καμερών, των φασματόμετρων και ενός ραντάρ ηχητικής υπο-επιφάνειας και ανιχνευτή νετρονίων.

Παράλληλα, το πραγματικό rover Rosalind Franklin ετοιμάζεται για την πτήση του στον Άρη σε σχεδόν ένα χρόνο - το παράθυρο εκτόξευσης για το ExoMars ανοίγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.

http://en.roscosmos.ru/22347/[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Άρης ήταν καταδικασμένος εκ γενετής να μην είναι κατοικήσιμος. :cheesy:

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί επί μακρόν να συμπληρώσει το παζλ της γεωατμοσφαιρικής εξέλιξης του Άρη ώστε να διαπιστωθεί πως κατέληξε στον ερημικό και με ακραίες εντελώς αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες κόσμο. Έχει διαπιστωθεί ότι στο μακρινό παρελθόν ο Κόκκινος Πλανήτη διέθετε στην επιφάνεια του νερό σε υγρή μορφή αλλά και ατμόσφαιρα γεγονός που κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σταλεί αρκετοί ρομποτικοί εξερευνητές στον Άρη που αναζητούν ανάμεσα στα άλλα τα ίχνη αυτών των μορφών ζωής χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το πώς εξαφανίστηκε το νερό και η ατμόσφαιρα του Άρη καταγράφοντας διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στον ίδιο τον πλανήτη καθώς και κοσμικά φαινόμενα που τον επηρέασαν αρνητικά.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία θέτοντας το ζήτημα σε μια διαφορετική βάση. Όπως αναφέρουν ο Άρης ήταν εξ αρχής καταδικασμένος να μην μπορεί να υποστηρίξει τη μόνιμη παρουσία του νερού στην επιφάνεια του και άρα ήταν καταδικασμένος να μην μπορεί να επιβιώσει οτιδήποτε στην επιφάνεια του.

«Η μοίρα του Άρη ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή. Όπως φαίνεται υπάρχει κάποιο όριο στο μέγεθος που πρέπει να έχει ένας βραχώδης πλανήτης για να μπορεί να συγκρατήσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού ώστε να επιτραπεί η παρουσία τεκτονικών πλακών και να αποκτήσει συνθήκες που να τον καθιστούν κατοικήσιμο» αναφέρει ο Κουν Βανγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος του Άρη είναι μικρότερο από αυτό που επιτρέπει την ανάπτυξη βιώσιμων συνθηκών. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει πιθανότατα ένα ιδανικό μέγεθος που επιτρέπει σε ένα πλανήτη να είναι κατοικήσιμος αφού όχι μόνο η απουσία του νερού αλλά και η υπερβολικά μεγάλη του παρουσία αποτελεί αρνητικό παράγοντα.

Με απλά λόγια οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει ένα ιδανικό μέγεθος που επιτρέπει σε ένα πλανήτη να είναι κατοικήσιμος και φιλικός στη ζωή. Όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους ανοίγει νέους δρόμους στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών αφού οι επιστήμονες θα ξέρουν σε ποιους πλανήτες θα πρέπει να στοχεύσουν για παρατηρήσεις. Αν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα ενισχυθούν οι απόψεις ότι η Γη είναι ένας σπάνιος και προνομιακός κόσμος στο Σύμπαν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779138/o-aris-itan-katadikasmenos-ek-genetis-na-min-einai-katoikisimos[/b]

planitis-aris.jpg.bfa9d3f84940150d3632ec01a7bce8d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι εποχιακές αλλαγές στον Άρη φρενάρουν το drone που τον εξερευνά. :cheesy:

Τον περασμένο Φεβρουάριο προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη. Το ρομπότ της NASA μετέφερε μαζί του και το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις.

Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και πέντε μήνες μετά το Ingenuity συνεχίζει ακάθεκτο τις πτήσεις στέλνοντας μοναδικές εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη από ψηλά και ελέγχοντας σημεία που πιθανώς να πάει για εξερεύνηση το ρόβερ. Το drone ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την 14η πτήση του αλλά σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής της πτήσης και πιθανώς μια προσωρινής παύσης των πτήσεων εξαιτίας των ατμοσφαιρικών εποχιακών μεταβολών που συμβαίνουν αυτή την χρονική περίοδο στον Άρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι ατμοσφαιρικές μεταβολές αλλάζουν την πυκνότητα του αέρα με τρόπο τέτοιο που καθιστούν δύσκολη ως και απαγορευτική την λειτουργία των ελίκων με τους οποίους κινείται το Ingenuity. Επειδή το drone ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για περίπου ένα μήνα ο σχεδιασμός του δεν έλαβε υπόψη του τις εποχιακές αλλαγές και τις ατμοσφαιρικές μεταβολές στον Άρη. Αυτή τη στιγμή η πυκνότητα του αέρα στον Άρη βρίσκεται στο 1% σε σχέση με την πυκνότητα του αέρα στη Γη.

Το drone μπορεί θεωρητικά να πετάξει χωρίς πρόβλημα αν αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής των ελίκων του αλλά τα μέλη της αποστολής φοβούνται να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή αφού δεν έχουν γίνει δοκιμές του ιπτάμενου οχήματος σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας. Υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει το drone να παραμείνει καθηλωμένο μέχρι να επιστρέψουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες σε κατάσταση που θα του επιτρέπουν να πετάει ή αν θα δοκιμάσουν τα όρια και τις αντοχές του για να συλλέξουν δεδομένα για τις πτήσεις σε αυτές τις συνθήκες για μελλοντική χρήση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779887/oi-epoxiakes-allages-ston-ari-frenaroun-to-drone-pou-ton-eksereuna

drone1-aris-nasa.jpg.5311b69528445a2e1cf0e56956edaabb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεισμός διάρκειας 90 λεπτών ταρακούνησε τον Άρη. :cheesy:

Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την αρειανή σκόνη το InSight, ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA, κατέγραψε πριν από λίγες μέρες τον μεγαλύτερο σεισμό στον πλανήτη στα περίπου τρία χρόνια που βρίσκεται εκεί. Στις 25 Αυγούστου το Insight είχε καταγράψει σεισμούς 4,1 και 4,2 Ρίχτερ. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου το Insight κατέγραψε έναν ακόμη σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ο οποίος όμως είχε διάρκεια μιάμισης ώρας και όπως είναι ευνόητο θα ταρακούνησε για τα καλά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) μελετά την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη και συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα από το εσωτερικό του. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Αρης.

Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη την αποστολή. Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Στις αρχές του καλοκαιριού είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί για κάποιο διάστημα και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής. Όπως φαίνεται όμως το πρόβλημα ξεπεράστηκε πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μεγάλο μέρος της σκόνης από το ρομπότ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1780338/seismos-diarkeias-90-lepton-tarakounise-ton-ari[/b]

insight-nasa.jpg.9233e661746c053ce7a7f8d047877a7e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Οι πρώτες εικόνες του Perseverance μέσα από αρχαία λίμνη στον Άρη. :cheesy:

Εκτιμάται ότι ο Άρης ξεράθηκε πριν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Tο ρομποτικό ρόβερ "Perseverance" απέστειλε εικόνες από τον Άρη που επιβεβαιώνουν τις αρχικές εικασίες των επιστημόνων ότι ο κατάξερος κρατήρας Jezero στον οποίο κινείται, ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη.

Σήμερα, στον 'Αρη δεν υπάρχει καθόλου νερό σε υγρή μορφή, καθώς ο πλανήτης είναι πολύ κρύος και η πίεση στην αραιή ατμόσφαιρα του πολύ μικρή. Εκτιμάται ότι ο 'Αρης ξεράθηκε πριν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανώς όταν έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του και στη συνέχεια την κάποτε πυκνή ατμόσφαιρα του. Όμως η νέα ανακάλυψη αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι ο γειτονικός πλανήτης ήταν κάποτε αρκετά ζεστός και υγρός για να διαθέτει, όπως και η Γη, ένα δικό του υδρολογικό κύκλο, τουλάχιστον κατά περιόδους.

Επίσης, οι εικόνες από τις κάμερες του "Perseverance", οι οποίες είναι υψηλότερης ανάλυσης και καθαρότητας από εκείνες κάθε άλλου ρόβερ στο παρελθόν, παρέχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια ο κρατήρας Jezero διαμέτρου 45 χιλιομέτρων δέχτηκε - για άγνωστη αιτία - ξαφνικές πλημμύρες, με ταχύτητα ροής του νερού έως εννέα μέτρων το δευτερόλεπτο, οι οποίες μπορούσαν να μετακινήσουν έως 3.000 κυβικά μέτρα νερού σε ένα δευτερόλεπτο. Οι πλημμύρες αυτές ήσαν αρκετά ισχυρές για να μετακινήσουν μεγάλους βράχους, διαμέτρου ενός μέτρου και βάρους αρκετών τόνων, οι οποίοι αρχικά βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων εκτός του κρατήρα, και να τους εναποθέσουν τελικά στο βυθό της λίμνης, όπου σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι πια.

Οι δεκάδες ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Science", εκτιμούν ότι η λίμνη ήταν ήρεμη για πολύ καιρό, εωσότου κάποια δραματική αλλαγή του κλίματος για άγνωστο λόγο ή κάποια πτώση μεγάλου μετεωρίτη ή μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πυροδότησε το μαζικό λιώσιμο πάγων και μετά βίαιες πλημμύρες. Εκτιμάται ότι η λίμνη που κάποτε υπήρχε στον σημερινό κρατήρα, είχε έκταση περίπου 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Όταν κοιτάζεις αυτές τις εικόνες, βασικά βλέπεις ένα επικό ερημικό τοπίο. Είναι το πιο μοναχικό μέρος που θα μπορούσε να επισκεφτεί κανείς. Δεν υπάρχει σταγόνα νερού πουθενά, παρόλα αυτά έχουμε πια ενδείξεις ενός πολύ διαφορετικού παρελθόντος. Κάτι πολύ σημαντικό συνέβη στην ιστορία του πλανήτη», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες που ανέλυσαν τα στοιχεία, ο καθηγητής πλανητικών επιστημών του ΜΙΤ Μπένζαμιν Γουάις.

Καθώς το ρόβερ - που έχει μέγεθος αυτοκινήτου - εξερευνά τον κρατήρα, όπου είχε φθάσει στις 18 Φεβρουαρίου 2021, έχοντας ήδη διανύσει 2,6 χιλιόμετρα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για την εξέλιξη του κλίματος στον 'Αρη. Εξάλλου, έχοντας επιβεβαιώσει ότι ο κρατήρας ήταν κάποτε λίμνη, αισιοδοξούν ότι στα ιζήματα του πρώην βυθού της θα βρουν ίχνη αρχαίας υδρόβιας ζωής. Γι' αυτό το ρόβερ θα αναζητήσει και θα συλλέξει δείγματα από τέτοια ιζήματα, τα οποία θα σταλούν στη Γη στις αρχές της δεκαετίας του 2030 για εργαστηριακή ανάλυση και ανακάλυψη πιθανών αρειανών "βιο-υπογραφών".

«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να αναζητήσουμε απολιθώματα. Θα μας πάρει κάποιο χρόνο εωσότου έχουμε στα χέρια μας πετρώματα στα οποία ελπίζουμε πραγματικά να βρούμε ίχνη ζωής. Είναι ένας μαραθώνιος, αλλά με πολλές προοπτικές», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωβιολογίας του ΜΙΤ Τάνια Μπόζακ

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1023375_nasa-oi-protes-eikones-toy-perseverance-mesa-apo-arhaia-limni-ston-ari

_121003568_map-nc.thumb.png.ff1bf218321b9964085d98079f55c519.png

_121003567_kodiak-nc.thumb.png.bdd6752a5c4ea45be961f7413c2d05f3.png

_121003569_maindelta.jpg.3ce9294def4bb225b8f88e5afbd15160.jpg

NASA-ARIS.thumb.jpg.f2755db4f6a25de1a4a51f46354baee6.jpg

mars_perseverance3.thumb.png.d960f762793df35aaf4175dd1e41646f.png

_121003565_selfie-at-rochette-horizontal.jpg.8196ad03a20231a97bc67cf9bb61481f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης