Jump to content

Συγκριτικό προγραμμάτων φωτομετρίας για εξωπλανήτες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τέσσερα από τα πιο σημαντικά προγράμματα φωτομετρίας για τη μελέτη της διάβασης ενός εξωπλανήτη μπροστά από το μητρικό του άστρο τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους είναι τα HOPS, AstroImageJ, το EXOTIC και το Muniwin.

Το HOPS είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών για την δημιουργία μιας φωτομετρικής καμπύλης ενός εξωπλανήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων της ESA που ονομάζεται EXOCLOCK και θα χρησιμοποιηθούν στη διαστημική αποστολή ARIEL που θα γίνει το 2029 και θα μελετήσει τα φυσικά χαρακτηριστικά 1000 εξωπλανητών. Η κοινότητα στην Ελλάδα περιλαμβάνει αν δεν κάνω λάθος 7 άτομα και συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο δημιουργός του προγράμματος είναι Έλληνας (Άγγελος Τσιάρας) και το συντονισμό της παρουσίασης στο κοινό του όλου εγχειρήματος ανήκει στην Αναστασία Κόκορη.

Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό στον χρήστη και το περιβάλλον του βασίζεται στη γλώσσα PYTHON. Στη σελίδα https://www.exoworldsspies.com/gr/ μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για την εγκατάσταση και χειρισμό του προγράμματος μέχρι και τη δημιουργία της φωτομετρικής καμπύλης. Με τον τρόπο αυτό οι μετρήσεις ενός ερασιτέχνη έχουν πολύ μεγάλη αξία για την επιστημονική κοινότητα.

Το AstroImageJ είναι ένα πρόγραμμα φωτομετρίας που χρησιμοποιήθηκε και στην ανάλυση δεδομένων της αποστολής TESS. Είναι πιο διαδεδομένο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και στους επαγγελματίες αστρονόμους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται και αυτό για τη μελέτη εξωπλανητών κυρίως και λιγότερο για μεταβλητούς αστέρες και αστεροειδείς. Προσωπικά πιστεύω ότι απευθύνεται σε ανθρώπους με περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αν και με αρκετή ενασχόληση κάποιος μπορεί να τα καταφέρει. Έχει πάρα πολλές παραμέτρους που θα καλύψουν κάθε πτυχή για τη σωστή δημιουργία της καμπύλης.

Το ΕΧΟΤΙC είναι το πρόγραμμα φωτομετρίας που προτείνει η NASA για την ανάλυση μιας διάβασης. Είναι εύκολο και αυτό στην εγκατάσταση, βασιζόμενο στη γλώσσα προγραμματισμού PYTHON. Αυτό που δε μου άρεσε στο χειρισμό του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πλήρης αυτοματοποίησή του. Εκτός από την εισαγωγή κάποιων κρίσιμων παραμέτρων, δεν κάνεις τίποτε άλλο. Το καλό είναι ότι μπορείς να σώσεις τις μετρήσεις σου και να τις υποβάλεις στην AAVSO.

Τέλος το Muniwin. Ένα πρόγραμμα που τα κάνει όλα και συμφέρει.. Πολύ εύκολο στο χειρισμό του με πολύ ωραίο interface, διευκολύνει και τον πιο άπειρο παρατηρητή να φτιάξει μια φωτομετρική καμπύλη για μεταβλητούς αστέρες, αστεροειδείς και εξωπλανήτες. Χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο και υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επίσης τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούν να αποθηκευτούν σε διάφορες μορφές ώστε να να υποβληθούν σε πολλές βάσεις δεδομένων π.χ της AAVSO, ETD κ.α.

Το πιο πρόγραμμα θα διαλέξει κάποιος είναι καθαρά υποκειμενικό. Στο τέλος πάντως πιστεύω πραγματικά ότι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας αστρονόμος (ερασιτέχνης και μη) είναι στο τέλος αυτής της διαδικασίας να δει τη φωτομετρική καμπύλη να διαγράφεται στην οθόνη του υπολογιστή!

 

548085896_Hat-p-32bMuniwin.png.9db32b7846af00851a0d9d6f4f8b7d6a.png

Muniwin

 

2090834078_FinalLightCurve_HAT-P-32b_27-07-2021.png.863fc535458174f6ad672fe844e2e889.png

EXOTIC

 

Measurements.png.c246d07b961d22d043d2e7f9f58a6bad.png

AstroImageJ

 

HAT-P-32b.thumb.png.f3dc1e4e3447e3c67aee715ef4f62b5d.png

HOPS

My observatory code from NASA - MPC is L02.

Το site του NOAK Observatory: http://noakobservatory.gr/index.php 

https://iawn.net/about/members.shtml   

https://newton.spacedys.com/neodys2/index.php?pc=2.1.2&o=L02&ab=0

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=author%3A"Sioulas%2C Nick"&sort=date desc%2C bibcode desc&p_=0

https://orcid.org/0000-0002-2012-1227                                                                                                                                 

https://www.exoworldsspies.com/en/team/                                                                                                                            Νίκος Σιούλας Planetary Defence Team

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο , ακριβώς όπως τα είπες.

Το HOPS το δούλεψα ελάχιστα και είναι χρηστικό και καθαρά προσανατολισμένο στις διαβάσεις εξωπλανητών.

Το ASTROIMAGEJ το έμαθα παρακολουθώντας ένα διαδικτυακό σεμινάριο της AAVSO. Απίστευτο εργαλείο με πάρα πολλές δυνατότητες.

Το MUNIWIN είναι ο ορισμός της ευχρηστίας , ευκολίας , άνεσης . Υπέροχο απλά.

Ένα επίσης δωρεάν πολυεργαλείο για επεξεργασία , φωτομετρία , αστρομετρία είναι το IRIS αλλά με πολύ κακό interface.

 

Γενικά υπάρχουν πολλά δωρεάν ή μη προγράμματα. Το καθενα με τα υπερ και κατα. Το θέμα είναι ποιο μας ταιριάζει καλύτερα.

Περιμένουμε κι άλλες καμπύλες :wink: :wink: 8)

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ωραια συγκριση Νικο. Ειναι κατι που μαζι με τη φωτομετρια μεταβλητων μπορει να συντροφευει τους αστροφωτογραφους, που ηδη εχουμε εξοπλισμο καταγραφης, τα σεληνοφωτα βραδια.

 

Ειχα δουλεψει ενα iris κατα το 2003 - 2004 για επεξεργασια ! Τι μου θυμισες....

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης