Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές. :cheesy:

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, δήλωσε πως Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές στο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ/ ISS) οι οποίες ενδέχεται να διευρυνθούν.

«Επιφανειακές ρωγμές έχουν βρεθεί σε ορισμένα σημεία του θαλαμίσκου Ζαριά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας πυραύλων και διαστήματος Energia. «Αυτό είναι άσχημο και υποδηλώνει ότι οι ρωγμές θα αρχίσουν να εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου».

Δεν είπε αν οι ρωγμές είχαν προκαλέσει διαρροή οξυγόνου.

Ο αξιωματούχος της διαστημικής υπηρεσίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αρχίζει να γερνάει και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» επιβαρυμένου εξοπλισμού μετά το 2025.

Στον διαστημικό σταθμό έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ένα σφάλμα λογισμικού και ένα πιθανό ανθρώπινο σφάλμα λόγω έλλειψης προσοχής ευθύνονται για το ότι ο ISS τέθηκε εκτός ελέγχου.

Οι κινητήρες του ρωσικού θαλαμίσκου Nauka λειτούργησαν απρογραμμάτιστα λίγες ώρες αφότου προσδέθηκε στον διαστημικό σταθμό, με αποτέλεσμα ο διαστημικός σταθμός να βγει προσωρινά εκτός πορείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απειλή για το πλήρωμά του.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, είχε αναφέρει επίσης τον περασμένο μήνα ότι παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης στη μονάδα Zvezda, η οποία παρέχει χώρο διαβίωσης για τα μέλη του πληρώματος στον ISS. Η πτώση της πίεσης προκλήθηκε από διαρροή οξυγόνου.

Η Roscosmos έχει ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στον ISS έως το 2024 και ότι είναι ανοιχτή στο να παρατείνει τη συμμετοχή της σ αυτόν και μετά την εν λόγω ημερομηνία.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1013536_diethnis-diastimikos-stathmos-rosoi-kosmonaytes-entopisan-nees-rogmes

[/b]

1_2.thumb.jpg.94d7286b18a12676958daaecd7bb53bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σούπερ θερμική ασπίδα διαστημοπλοίων κατασκευάζει η NASA :cheesy:

Ενθαρρυντικά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των δοκιμών μιας νέας θερμικής ασπίδας για διαστημικά σκάφη που πραγματοποιεί η NASA. Αν η ασπίδα αυτή αποδειχθεί αποτελεσματική θα επιτρέψει την επίσκεψη διαστημικών σκαφών στο εσωτερικό την επιφάνεια διαφόρων πλανητών χωρίς να υπάρχει φόβος καταστροφής τους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα των πλανητών.

Η NASA χρησιμοποιεί στην ασπίδα ένα νέο τύπο υλικού που ονομάζεται Spiderweave. Το υλικό αυτό δοκιμάζεται παράλληλα με το σύστημα Adaptable, Deployable, Entry and Placement Technology (ADEPT), ένα νέο σύστημα εισόδου σε πλανήτες σχεδιασμένο για μακρινές γαλαξιακές αποστολές.

Επειδή συνήθως οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την είσοδο ενός αντικειμένου στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη κυμαίνονται σε επίπεδα χιλιάδων βαθμών Κελσίου το σύστημα ADEPT χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά μια θερμική ασπίδα που να αντέχει σε αυτές τις θερμοκρασίες και συνθήκες προστατεύοντας το σκάφος.

Στις μέχρι τώρα δοκιμές το νέο υλικό έχει καταφέρει να επιδείξει αντοχή σε θερμοκρασίες 1,500 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα η ασπίδα αυτή μπορεί να είναι «μαζεμένη» σε κάποιο σημείο του σκάφους και να αναπτυχθεί μόνο όταν χρειαστεί κατά την είσοδο του σκάφους στον πλανήτη. Αυτό θα επιτρέψει στο σκάφος να έχει περισσότερο ωφέλιμο χώρο για μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου ή/και αστροναυτών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1766380/souper-thermiki-aspida-diastimoploion-kataskeuazei-i-nasa

thermiki-aspida.jpg.efe323b5ec63cf5dde78d7d6b2fa605a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA θα εχει κάλυψη για τους δύο ρωσικούς διαστημικούς περιπάτους εκτός διαστημικού σταθμού. :cheesy:

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες θα επιχειρήσουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, για να πραγματοποιήσουν το πρώτο ζεύγος έως και 11 διαστημικών περιπάτων για να προετοιμάσουν το νέο εργαστηριακό συγκρότημα Nauka για λειτουργίες στο διάστημα. Η NASA θα παρέχει ζωντανή κάλυψη τόσο για διαστημικούς περιπάτους, όσο και για εξωκοιλιακές δραστηριότητες (EVA), στην τηλεόραση της NASA, την εφαρμογή της NASA και τον ιστότοπο της υπηρεσίας.

Η κάλυψη της Παρασκευής, 3 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί EDT, με τον διάδρομο να προγραμματίζεται να ξεκινήσει περίπου στις 10:35 π.μ. και η κάλυψη την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, ξεκινά στις 10:30 π.μ., ενώ ο διαστημικός περίπατος αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 11 π.μ. Ο πρώτος διαστημικός περίπατος, που ονομάζεται ρωσικός EVA 49, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και επτά ώρες, ενώ ο δεύτερος διαστημικός περίπατος, ο ρωσικός EVA 50, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες.

Οι μηχανικοί πτήσης Expedition 65 Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov του Roscosmos θα βγουν από τη μονάδα Poisk στη μετωπική πλευρά του ρωσικού τμήματος του σταθμού. Κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων, οι κοσμοναύτες θα εγκαταστήσουν χειρολισθήρες στο Nauka και θα συνδέσουν καλώδια τροφοδοσίας, Ethernet και δεδομένων μεταξύ της μονάδας που έφτασε πρόσφατα και της μονάδας υπηρεσίας Zvezda.

Ο Novitskiy, ο οποίος έχει οριστεί ως μέλος εξωσωματικού πληρώματος 1 (EV1), θα φορέσει το ρωσικό κοστούμι Orlan με τις κόκκινες ρίγες. Ο Ντουμπρόφ θα φορέσει το κοστούμι με τις μπλε ρίγες ως εξωσωματικό μέλος του πληρώματος 2 (EV2). Αυτοί θα είναι ο δεύτερος και ο τρίτος διαστημικός περίπατος και για τους δύο κοσμοναύτες. ο 242ος και ο 243ος διαστημικός περίπατος για την υποστήριξη της συναρμολόγησης, συντήρησης και αναβάθμισης διαστημικών σταθμών. και ο 10ος και 11ος διαστημικοί περίπατοι στο σταθμό το 2021.

Ο Nauka εκτοξεύτηκε με ρωσικό πύραυλο Proton-M στις 21 Ιουλίου από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν και αγκυροβόλησε αυτόματα στο λιμάνι Zvezda που βλέπει τη Γη στις 29 Ιουλίου.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-sets-coverage-for-two-russian-spacewalks-outside-space-station

vkd49.jpg.91c255be4b9586cf605394db3b534458.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το εφεδρικό πλήρωμα ISS-66 πέρασε μια τυπική μέρα πτήσης σε προσομοιωτή. :cheesy:

Το εφεδρικό πλήρωμα αποστολής ISS-66 πέρασε μια τυπική μέρα πτήσης στον προσομοιωτή του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αυτό το είδος εκπαίδευσης υπάρχει για να βοηθήσει τα πληρώματα να προετοιμαστούν για να μείνουν σε περιορισμένο χώρο και να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Ο εφεδρικός διοικητής του πληρώματος ISS-66, ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev ήταν ο πρώτος που εισήλθε στον «σταθμό». Ένας έμπειρος κοσμοναύτης, με δύο διαστημικές πτήσεις κάτω από τη ζώνη του, ολοκλήρωσε εργασίες που σχετίζονται με τις τρέχουσες δραστηριότητες των ρωσικών πληρωμάτων σε τροχιά και αντιμετώπισε με επιτυχία καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προσομοιώθηκαν από τους εκπαιδευτές του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Gagarin. Συγκεκριμένα, ο κοσμοναύτης έπρεπε να λύσει προβλήματα επικοινωνίας.

Αργότερα την ίδια μέρα, στον Όλεγκ Αρτέμιεφ συμμετείχαν και το υπόλοιπο πλήρωμα, η ηθοποιός Alyona Mordovina και οι διευθυντές φωτογραφίας Alexey Dudin. Προετοιμάζονται για μια σύντομη αποστολή 12 ημερών στον ISS και πρέπει να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για το ρωσικό τμήμα του σταθμού και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών. Για παράδειγμα, πρέπει να είναι σε θέση να ζεσταίνουν το φαγητό και να γεμίζουν τις συσκευασίες τροφίμων με νερό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσεχείς ιδιαιτερότητες της πτήσης, οι εκπαιδευτές του GCTC προσπάθησαν να κάνουν την εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο χρήσιμη. Οι συμμετέχοντες της 66ης αποστολής στον ISS θα συμμετάσχουν στη μαγνητοσκόπηση της ταινίας μεγάλου μήκους που ονομάζεται «Challenge», η οποία αποτελεί μέρος ενός μοναδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου. Αυτή η εργασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, εκτός από την προετοιμασία μιας κοινής τηλεοπτικής έκθεσης πληρώματος, πρόσθετες εργασίες εξοπλισμού φωτογραφιών και βίντεο συμπεριλήφθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για τους συμμετέχοντες στην πτήση

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις πρέπει να γνωρίζουν πώς να βρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σταθμό. Πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τη δομή του ρωσικού τμήματος του ISS για να μην χάνουν χρόνο σε αυτό σε τροχιά. Η Alyona Mordovina και ο Alexey Dudin μπόρεσαν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους λύνοντας ορισμένα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το εφεδρικό πλήρωμα αντιμετώπισε επίσης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανταποκρινόμενη στο σήμα εκκένωσης αμμωνίας.

Το πρώτο πλήρωμα του ISS-66 συμπεριλαμβανομένου του κοσμοναύτη Roscosmos Anton Shkaplerov, καθώς και η ηθοποιός Yulia Peresild και ο σκηνοθέτης Klim Shipenko θα περάσουν επίσης μια τυπική μέρα πτήσης στο ρωσικό τμήμα του προσομοιωτή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στη συνέχεια, και τα δύο πληρώματα θα λάβουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση εξετάσεων. Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 με το συνεργείο του έργου «Challenge» έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021.

http://en.roscosmos.ru/22315/

2413761492.jpg.73154aee0cbcb56034c648d776e83d51.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημόπλοιο μήκους ενός χιλιομέτρου θέλει να κατασκευάσει η Κίνα. :cheesy:

Σε μια ασυνήθιστη στις μέχρι τώρα πρακτικές της απόλυτης μυστικότητας προέβη η Κίνα όσον αφορά τα ερευνητικά της προγράμματα και ειδικά εκείνα που αφορούν τη διαστημική της δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μάθαινε για ένα διαστημικό εγχείρημα της Κίνας όχι όταν αυτό ξεκινούσε να υλοποιηθεί αλλά όταν αυτό είχε ήδη υλοποιηθεί και θα γινόταν η εκκίνηση του. Δεν μάθαμε τίποτε για παράδειγμα σχετικά με την απόφαση δημιουργίας διαστημικού σταθμού από την Κίνα ή για την πρόοδο των εργασιών παρά μόνο όταν η έγινε η εκτόξευση των πρώτων τμημάτων του.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα μέρος ενός εγχειρίδιου στο οποίο καταγράφονται ορισμένοι από τους νέους και όπως προκύπτει εξαιρετικά φιλόδοξους διαστημικούς στόχους της Κίνας. Οι στόχοι αυτοί εξάπτουν πραγματικά τη φαντασία και ανάμεσα τους βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όπως ο διαστημικός σταθμός που μέσα σε διάστημα λίγων μηνών κατασκευάστηκε και επανδρώθηκε.

Έχουν γίνει επίσης γνωστά κάποια στοιχεία για ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που θέλει να κατασκευάσει η Κίνα το οποίο θα έχει δυνατότητες 300 φορές μεγαλύτερες από αυτές Hubble. Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί αν χρειάζεται να συνδέεται με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας κάτι επίσης πρωτοποριακό.

Ανάμεσα στους νέους στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Ο σταθμός θα παράγει ηλιακή ενέργεια την οποία θα μεταδίδει στη συνέχεια στη Γη. Άλλη μια επιδίωξη της Κίνας είναι η δημιουργία διαφόρων τουριστικών εγκαταστάσεων στο Διάστημα. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στο εγχειρίδιο είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται σε ένα διαστημόπλοιο που θέλει να κατασκευάσει η Κίνα.

Πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο μήκους ενός χλμ. Θα πρόκειται για μια πραγματικά μικρή πόλη αφού θα καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον δέκα μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων. Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο η κατασκευή και εκτόξευση ενός τέτοιου μεγέθους διαστημοπλοίου δεν είναι εφικτή στη Γη. Για αυτό θα κατασκευαστεί με τρόπο παρόμοιο όπως οι διαστημικοί σταθμοί δηλαδή θα εκτοξεύονται από τη Γη τα μέρη από τα οποία θα αποτελείται και η συναρμολόγηση τους θα γίνεται στο Διάστημα. Το σκάφος αυτό θα έχει σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις των κινέζων αξιωματούχων δύο ειδών χρήσεις. Η μια θα αφορά φυσικά αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος και η δεύτερη θα αφορά τη λειτουργία του ως ένα τόπο διαμονής ανθρώπων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1766875/diastimoploio-mikous-enos-xiliometrou-thelei-na-kataskeuasei-i-kina

ektokseusi-tou-senzou-11.jpg.77850482a1d4260472dac325c49cc4de.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα μέλη του πληρώματος ISS-66 κρίθηκαν κατάλληλα για διαστημικές πτήσεις. :cheesy:

Μια συνάντηση της Επικεφαλής Ιατρικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Gagarin (GCTC) για να εξετάσει τα δεδομένα των ιατρικών εξετάσεων των διοικητών, καθώς και των συμμετεχόντων στις διαστημικές πτήσεις των πρώτων και εφεδρικών πληρωμάτων του ISS-66.

Η επιτροπή περιλαμβάνει εκπροσώπους της GCTC, της Roscosmos, της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θεωρείται οτι ο κοσμοναύτης Roscosmos Anton Shkaplerov, οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Yulia Peresild και Klim Shipenko (πρώτο πλήρωμα ISS-66), καθώς και ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, οι συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Alyona Mordovina και Alexey Dudin (εφεδρικό πλήρωμα ISS-66) ως ιατρικά κατάλληλοι για διαστημικές αποστάσεις.

Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 με το πλήρωμα του ISS-66 έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021.

http://en.roscosmos.ru/22321/

 

 

 

 

Η διόρθωση του υψομέτρου της τροχιάς του ISS έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου. :cheesy:

Η επόμενη διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πριν από την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 και την επιστροφή του διαστημοπλοίου Soyuz MS-18 έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την υπηρεσία βαλλιστικής υποστήριξης και πλοήγησης του Κέντρου Ελέγχου Αποστολής TsNIIMash (μέρος του Roscosmos), στις 18:04 UTC, θα εκδοθεί εντολή για την ενεργοποίηση των κινητήρων Zvezda Service Module του ρωσικού τμήματος ISS. Οι κινητήρες θα καούν για 27 δευτερόλεπτα. Μετά τον διορθωτικό ελιγμό, το ύψος τροχιάς του σταθμού θα αυξηθεί κατά 650 μέτρα.

Οι παράμετροι τροχιάς ISS μετά τον ελιγμό θα είναι:

Περίοδος περιστροφής: 92,93 λεπτά.

Κλίση τροχιάς: 51,66 βαθμοί

Ελάχιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 419,27 χλμ.

Μέγιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 439,54 χιλιόμετρα.

Επί του παρόντος, το 65ο πλήρωμα αποστολής εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποτελούμενο από τους κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov, αστροναύτες της NASA Mark Vande Hei που έφτασαν στο σταθμό στις 9 Απριλίου 2020 με το όχημα Soyuz MS-18, καθώς και το πλήρωμα Το πλήρωμα του Dragon Shane Kimbrough και η Megan MacArthur, ο αστροναύτης Akihiko Hoshide (διοικητής σταθμού) της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet.

http://en.roscosmos.ru/22323/

e736lqzx0ammkt0.thumb.jpg.2fa1f90f7c2ad5e31683dec26858ca20.jpg

3346316171.thumb.jpg.de05813ddbd3396b65529531c461f3e2.jpg

11_3.thumb.jpg.ffebceec80cc37dabb4266a390598fa0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί το DNA να επισκευαστεί στο διάστημα; :cheesy:

Μια πρόσφατη μελέτη από μαθητές της Μινεσότα έδειξε: η επισκευή DNA στο διάστημα είναι δυνατή. Ανησυχώντας βαθιά για τον κλιμακούμενο κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των αστροναυτών, οι Aarthi Vijayakumar, Michelle Sung, Rebecca Li και David Li κέρδισαν τον διαγωνισμό Genes in Space, οδηγώντας σε ένα επιτυχημένο πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι αστροναύτες Christina Koch και Nick Hague έσπασαν τα σκέλη DNA ζύμης για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους αποκαθίστανται μόνοι τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για αυτήν την έρευνα στο διαστημικό εργαστήριο είναι γνωστό ως CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Μέχρι στιγμής, αυτή η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί ευρέως στην ιατρική για την επεξεργασία γονιδίων στα κύτταρα των ανθρώπων, καθώς και στην χερσαία χλωρίδα και πανίδα. Το CRISPR επιτρέπει στους επιστήμονες να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα τμήματα DNA μέσα στο κύτταρο και να τα αλλάξουν. Especiallyταν ιδιαίτερα γόνιμο ως ένας προηγμένος μηχανισμός έρευνας για κακοήθη κύτταρα: «Το CRISPR γίνεται μια βασική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε πολλές μελέτες βιολογίας του καρκίνου λόγω της ευκολίας της τεχνικής» (Dr. Jerry Li, Division of Cancer Biology, NCI).

Δεδομένου ότι η επέκταση του ανθρώπου στο διάστημα θα περιλαμβάνει εκτεταμένες παραμονές εκτός πλανήτη, η έκθεση σε ιοντίζουσα διαστημική ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξαρτά την επιτυχία των μελλοντικών αποστολών. Καθώς οι κοσμικές ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο DNA, η ακτινοπροστασία είναι ένα επίκαιρο θέμα για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, το οποίο εξετάστηκε στο I Asgardia Space Science and Investment Congress στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Το πάνελ Asgardian για τη διαστημική ακτινοβολία συγκέντρωσε έναν αστερισμό παγκόσμιων επιστημόνων που μοιράστηκαν τις τελευταίες γνώσεις τους με το κοινό.

Η νεότερη ανακάλυψη του ISS είναι ένα ανεκτίμητο επίτευγμα που συμβάλλει σε μία από τις 3 βασικές αποστολές που επιδιώκει το Διαστημικό Έθνος: εξασφάλιση ακτινοπροστασίας, δημιουργία τεχνητής βαρύτητας και γέννηση του πρώτου μωρού στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Δρ Sarah Castro-Wallace, μικροβιολόγο της JSC, η μελέτη της διαδικασίας επιδιόρθωσης DNA στο μηδέν G θα μας δώσει μια ιδέα «εάν ένας τύπος επισκευής είναι λιγότερο επιρρεπής σε σφάλματα», θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε πόση προστασία από την ακτινοβολία απαιτείται σε κάθε ένα συγκεκριμένη περίπτωση και προβλέπουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ευημερίας του πληρώματος.

Στην φωτογραφία ο αστροναύτης Nick Hague ερευνά τις βλάβες του DNA σε συνθήκες διαστήματος χρησιμοποιώντας ένα εργαστήριο ανάλυσης miniPCR .Δεξιά προς τα αριστερά: Η καθηγήτρια Sarah Baatout (SCK-CEN) προήδρευσε μιας συζήτησης σχετικά με την ακτινοβολία στο ASIC. Ο Δρ Bjorn Baseέμlet (SCK-CEN) μίλησε για τον αντίκτυπο της διαστημικής ακτινοβολίας στα ποντίκια. Ο Δρ Walter Tinganelli (GSI) παρουσίασε τη μελέτη του σχετικά με τη συνθετική αδρανοποίηση ως έναν τρόπο καταπολησης του κινδύνου ακτινοβολίας

https://asgardia.space/en/news/Can-DNA-Repair-in-Space[/b]

7bf1303b3612c9851132219b84bf7589dbabcb7ec9864caf9423c64cd2f90783.thumb.png.97f7aee425e2f4329b6e7dca1f6334d8.png

360de791048a328f7717be85acc010c80ef84fdb3e811b6331d2485019d599a9.png.8386a7c5b7dbc0f0f5b6fc1769d51ac9.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι πρώτοι ιδιώτες αστροναύτες θα βλέπουν το Διάστημα μέσα από… φεγγίτη. :cheesy:

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη διαστημική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουν αποκλειστικά πολίτες. Η Space X η οποία έχει αναλάβει την αποστολή έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του θόλου που θα διαθέτει το σκάφος της αποστολής μέσα από τον οποίο θα μπορεί το πλήρωμα να απολαμβάνει την διαστημική θέα. Δόθηκαν εικόνες και των τεσσάρων συμμετεχόντων στην αποστολή να κοιτάζουν τον φωτογραφικό φακό μέσα από αυτόν τον θόλο.

Την αποστολή εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν που ανέλαβε ο ίδιος το κόστος της. Θέλησε να κάνει ένα ταξίδι στο Διάστημα με απλούς πολίτες και όχι αστροναύτες. Παράλληλα θέλησε να περάσει και ένα κοινωνικό μήνυμα ανακοινώνοντας ότι οι συνεπιβάτες του θα επιλέγονταν με διάφορες διαδικασίες κληρώσεων οι οποίες θα αποτελούσαν μέρος μιας καμπάνιας για να συγκεντρωθούν 200 εκατ. δολάρια για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Jude Children.

Η καμπάνια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και επιλέχθηκαν τα τρία άτομα που θα συντροφεύσουν τον επιχειρηματία στο ταξίδι. Το ένα μέλος του πληρώματος είναι η Σίαν Πρόκτορ, καθηγήτρια Γεωπιστήμης στο South Mountain Community College στο Φίνιξ της Αριζόνα. Το δεύτερο μέλος είναι ο Κρις Σεμπρόσκι, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και εργαζόμενος στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Την ομάδα συμπληρώνει η Χάλεϊ Αρσενό, που εργάζεται ως βοηθός σε ιατρείο και η οποία είχε νοσηλευτεί ως παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Jude Children.

Το ταξίδι θα διαρκέσει 3-4 ημέρες, με μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, σε προκαθορισμένη πορεία και υπό τη στενή παρακολούθηση του κέντρου ελέγχου της SpaceX. Μετά την ολοκλήρωσή της θα εισέλθει εκ νέου στην ατμόσφαιρα και το Dragon θα προσθαλασσωθεί στα ανοιχτά της Φλόριντα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1767298/oi-protoi-idiotes-astronautes-tha-blepoun-to-diastima-mesa-apo-feggiti

diastimoploio-tholos.jpg.3debb05aba219aabbe51a5470df6499c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-20 πήγε στο Baikonur. :cheesy:

Στο σταθμό ελέγχου και δοκιμής του RSC Energia im. S.P. Korolev, ολοκληρώθηκε το αρχικό στάδιο σύνθετων εργοστασιακών δοκιμών του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-20 (TPK). Χθες το πλοίο πήγε στο κοσμοδρόμιο Baikonur για να συνεχίσει την τακτική εκπαίδευση στο τεχνικό συγκρότημα.

Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι ειδικοί της RSC Energia ολοκλήρωσαν πλήρως το πρόγραμμα αυτόνομων δοκιμών συστημάτων και μονάδων του Soyuz MS-20 TPK. Μετά την ολοκλήρωση των πολύπλοκων, πνευματικών δοκιμών κενού και αποδοχής, το διαστημόπλοιο πέρασε την τελική διαδικασία ελέγχου και προετοιμάστηκε για αποστολή στο κοσμόδρομο σιδηροδρομικά.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-20 TPK στο πρόγραμμα παράδοσης μελών της 66ης κύριας αποστολής και του 20ου επισκέπτη πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-01.html

photo_09-01-10.thumb.jpg.2e10ef19c6166eb307e50cb7385a2af9.jpg

photo_09-01-08.thumb.jpg.4f81a36a02368fb038dd0dfd6b8b760d.jpg

photo_09-01-07.thumb.jpg.f2b9ec170652acd9b191f92b3dc51e26.jpg

photo_09-01-06.thumb.jpg.cbc1927feb693c3480a6dc5d25fe8a62.jpg

photo_09-01-05.thumb.jpg.bd247fe7fafe96efe271af2d7a871d98.jpg

photo_09-01-04.thumb.jpg.2af04d3ad3c76e671499ff17ff1d2965.jpg

photo_09-01-03.thumb.jpg.bf5c3e10cf21bc5a3501baa12573b8f4.jpg

photo_09-01-02.thumb.jpg.63aef8ea35322f7fcc1d360167d9ffd0.jpg

photo_09-01-01.thumb.jpg.29d19448c236ab61bfb2b9e36f926727.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλήγμα για τον Ρ.Μπράνσον: Η FAA καθηλώνει το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic. :cheesy:

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε απόψε ότι το διαστημικό αεροσκάφος τουρισμού της Virgin Galactic απαγορεύεται να ξαναπετάξει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται για το συμβάν που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Στις 11 Ιουλίου, στην ιστορική πτήση στο διάστημα, στην οποία μετείχε και ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo παρεξέκλινε της πορείας του και πέταξε εκτός του εναέριου χώρου που του είχε διατεθεί, κατά την πορεία καθόδου.

Σύμφωνα με το περιοδικό The New Yorker, κατά τη διάρκεια της πτήσης άναψε το προειδοποιητικό κόκκινο φως στον πίνακα των οργάνων, όμως η αποστολή συνεχίστηκε.

Η Ρωσία προσκαλεί τους δισεκατομμυριούχους Ελον Μασκ, Ρίτσαντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος στην εκτόξευση του Soyuz-MC-19

«Η Virgin Galactic δεν θα μπορεί να ξαναπετάξει το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo προτού να εγκρίνει η FAA την τελική έκθεση της έρευνας ή να καθορίσει ότι τα προβλήματα που συνδέονται με το συμβάν δεν επηρεάζουν την ασφάλεια του κοινού», ανέφερε η υπηρεσία.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1014362_pligma-gia-ton-rmpranson-i-faa-kathilonei-diastimoploio-tis-virgin

virgin-galactic.jpg.thumb.jpg.dca2f2f8b9b15604d67e52f9e92253d2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Perovskite έναντι διαστημικής ακτινοβολίας. :cheesy:

Η έρευνα για τη διαστημική ακτινοβολία έχει πάρει δυναμική τον τελευταίο καιρό, με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) να παρακολουθεί τα ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη που συνδέονται με τον ISS για τη συνεχή μελέτη του για λύσεις πράσινης ενέργειας επόμενης γενιάς.

Αρχικά ανακαλύφθηκε στα Ουράλια και πήρε το όνομά του από τον Λεβ Περόφσκι, έναν Ρώσο ευγενή και υπουργό Εσωτερικών, επίσης ορυκτολόγο και έναν από τους δημιουργούς της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (1845), ο περοβσκίτης είναι ένα από τα πιο άφθονα ορυκτά στη Γη. Στη σύγχρονη επιστήμη, ο όρος εφαρμόζεται ευρέως σε ενώσεις με κρυσταλλική δομή ABX β. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από επίγειους καταναλωτές ηλιακής ενέργειας, αυτή τη στιγμή κάνει το πρώτο του εξάμηνο στο διάστημα.

Υπάρχει ένας πλούτος παραγόντων που πυροδοτούν το ενδιαφέρον για τη δοκιμή των ηλιακών κυττάρων σε τροχιά. Σύμφωνα με τον Δρ Emily Warren (NREL) που ερευνά κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά υψηλής απόδοσης (ΦΒ) εκτός πλανήτη, η ακτινοβολία προκαλεί σοβαρές ζημιές στον διαστημικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, πειράματα που αφορούν υλικά ανθεκτικά στην ακτινοβολία όπως το φωσφίδιο του ινδίου γαλλίου (GaInP, ή ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη) είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της διαστημικής τεχνολογίας. Όπως σημειώνει ο Δρ Τζόζεφ Λούθερ (NREL), οι περοβσκίτες είναι «πολύ λεπτές και αυτό βοηθά πολύ! Το πυρίτιο είναι εκατοντάδες φορές παχύτερο. Στο διάστημα, είναι τόσο παχύ που όταν η ακτινοβολία προσπίπτει στην επιφάνεια, απορροφάται και βλάπτει το κύτταρο, προκαλώντας προβλήματα ».

Τα ηλιακά κύτταρα Περοβσκίτη είναι ελαφριά και έχουν μεγάλη αντοχή στις κοσμικές ακτίνες.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που κάνει τον περοβσκίτη τόσο ελκυστικό είναι το οικονομικά αποδοτικό δυναμικό εκτόξευσής του: το μικρό βάρος των ηλιακών κυττάρων προβλέπεται να μειώσει την τιμή ωφέλιμου φορτίου, επί του παρόντος, στα $ 10.000 ανά λίβρα, τουλάχιστον δεκαπλάσια μειωση.

Η δοκιμή αυτού του ημιαγωγού σε σκληρές θερμοκρασίες του Άρη για να ενεργοποιήσει ανιχνευτές και ροβέρ είναι ένας ακόμη πολλά υποσχόμενος στόχος για φωτοβολταϊκούς μηχανικούς. Μέχρι στιγμής, η κατασκευή εξειδικευμένων φωτοβολταϊκών ηλεκτρικών πάνελ ήταν μια δαπανηρή προσπάθεια και μια προσιτή λύση όπως ο περοβσκίτης φαίνεται αρκετά ανακουφιστική για τις τσέπες των εξερευνητών του Κόκκινου Πλανήτη.

Εκτός από τις ελπίδες να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου του κλίματος στη Γη, το GaInP μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο ανθεκτικό πέρα ​​από τον πλανήτη. «Αυτά τα κύτταρα είναι φημισμένα για προβλήματα αποδόμησης. Αλλά ο λόγος που υποβαθμίζονται είναι η υγρασία και το οξυγόνο. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτό στο διάστημα », παρατηρεί ο Δρ Timothy Peshek, μηχανικός της NASA Glenn Research Center.

https://asgardia.space/en/news/Perovskite-Versus-Space-Radiation

9a8b03bf296fd7f85b5eb85a78e64bad751e1a83fdfaa8c58dcd8007c288391e.thumb.png.f2406b11874accb4c9f267acda3b0548.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοσμοναύτες ολοκληρώνουν διαστημική βόλτα. :cheesy:

Οι κοσμοναύτες του Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov ολοκλήρωσαν τον 49ο προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο (EVA-49) για να ενσωματώσουν την Εργαστηριακή Ενότητα Εργαστηρίου Nauka για πρώτη φορά από τη σύνδεσή της με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η καταπακτή εξόδου του δομοστοιχείου σύνδεσης Poisk έκλεισε στις 22:35 UTC στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Η εξωαυλική δραστηριότητα διήρκεσε 7 ώρες 54 λεπτά.

Οι κοσμοναύτες συνέδεσαν τα καλώδια του συστήματος τροφοδοσίας στη νέα ρωσική μονάδα Nauka, τοποθέτησαν μια κουπαστή στο δεύτερο διαμέρισμα οργάνων-φορτίου κατά μήκος του τρίτου επιπέδου της μονάδας Nauka και συνέδεσαν ένα καλώδιο Ethernet στη μονάδα.

Το πρόγραμμα διαστημικών περιπάτων συνήθως προσαρμόζεται με βάση τον χρόνο που δαπανάται για την εκτέλεση των καθηκόντων, οπότε μερικές από τις σημερινές επιχειρήσεις αναβάλλονται στην επόμενη προγραμματισμένη εξωσχολική δραστηριότητα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Σήμερα ο διαστημικός περίπατος πραγματοποιήθηκε στο Orlan-MKS στολές, η μία με κόκκινες ρίγες (Oleg Novitskiy), η άλλη με μπλε (Pyotr Dubrov). Από το έδαφος, οι επικεφαλής ειδικοί της Ομάδας Λειτουργικού Ελέγχου του ρωσικού τμήματος του ISS (RSC Energia, μέρος του Roscosmos) έλεγξαν το διαστημικό περπάτημα από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής TsNIIMash (μέρος του Roscosmos). Για τρίτη φορά στην ιστορία της Διεθνούς Ο Διαστημικός Σταθμός, ο ρωσικός διαστημικός περίπατος πραγματοποιήθηκε από το διαχωριστικό του Poisk module. Εκτοξεύτηκε το 2009, αλλά μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020, οι κοσμοναύτες χρησιμοποίησαν τη μονάδα Pirs για έξοδο. Η μονάδα απορροφήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021. Ο σημερινός EVA ήταν ο 57ος ρωσικός διαστημικός περίπατος στον ISS, ο δεύτερος το 2021 και ο δεύτερος στην καριέρα και των δύο κοσμοναυτών Roscosmos. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διαμόρφωση της μονάδας Nauka. Συνολικά δέκα διαστημικές διαδρομές προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του 2022 για να ενσωματώσουν και να διαμορφώσουν τη μονάδα Nauka και τη μονάδα Prichal Node, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτόξευση στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Οι κοσμοναύτες θα τοποθετήσουν καλώδια και αγωγούς, θα εγκαταστήσουν τις βάσεις για αντικείμενα μεγάλου μεγέθους, καθώς και ένα κλείδωμα αέρα και έναν εναλλάκτη θερμότητας ακτινοβολίας, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στο Rassvet Mini-Research Module της Ρωσίας τμήμα του ISS. Η μονάδα πολλαπλών χρήσεων Nauka εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Baikonur στις 21 Ιουλίου 2021 και προσδέθηκε στον ISS στις 29 Ιουλίου. Η ενότητα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστήματος Σταθμός. Θα διασφαλίσει θεμελιώδες επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα και την κοινωνική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της αύξησης των πόρων του ρωσικού τμήματος του ISS. Επί του παρόντος, το 65ο πλήρωμα αποστολής εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποτελούμενο από κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov , καθώς και ο αστροναύτης της NASA Mark Vande Hei που έφτασε στο σταθμό στις 9 Απριλίου 2020 με το όχημα Soyuz MS-18, καθώς και το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon Shane Kimbrough και Megan MacArthur, αστροναύτης Akihiko Hoshide της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας (διοικητής σταθμού ) και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet.

http://en.roscosmos.ru/22331/

67bf41610911fb7dad1f063de23f4f9f3f3dbb9fabb8288bf94d771e49e0a597.png.5aadbe62eacfd376ebb039fee4d5fb0f.png

paavl.png.9592d41e9fe41d63c5dd12686f7a7b76.png

99fe26c69c41d16d9c5b9ced95dec468f213dab3ac79582cb30c0a7b5f6272d2.thumb.png.863cb36b2e697cc0a18a959d8688e4fd.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 15 Σεπτεμβρίου αναχωρεί η πρώτη επανδρωμένη διαστημική ιδιωτική αποστολή. :cheesy:

Η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, η Space X του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη επανδρωμένη διαστημική αποστολή στην οποία θα πάρουν μέρος μόνο ιδιώτες και κανένας αστροναύτης θα αναχωρήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, Το σκάφος της αποστολής που ονομάζεται Insipration 4 θα εκτοξευτεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Στο σκάφος Crew Dragon που κατασκεύασε η Space X θα βρίσκονται τέσσερα άτομα που πέρασαν με επιτυχία την εκπαίδευση που απαιτείται για ένα τέτοιο ταξίδι.

Την αποστολή εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν που ανέλαβε ο ίδιος το κόστος της. Θέλησε να κάνει ένα ταξίδι στο Διάστημα με απλούς πολίτες και όχι αστροναύτες. Παράλληλα θέλησε να περάσει και ένα κοινωνικό μήνυμα ανακοινώνοντας ότι οι συνεπιβάτες του θα επιλέγονταν με διάφορες διαδικασίες κληρώσεων οι οποίες θα αποτελούσαν μέρος μιας καμπάνιας για να συγκεντρωθούν 200 εκατ. δολάρια για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Jude Children.

Από αυτή την καμπάνια προέκυψαν τα τρία άτομα που θα συντροφεύσουν τον επιχειρηματία στο ταξίδι. Το ένα μέλος του πληρώματος είναι η Σίαν Πρόκτορ, καθηγήτρια Γεωπιστήμης στο South Mountain Community College στο Φίνιξ της Αριζόνα. Το δεύτερο μέλος είναι ο Κρις Σεμπρόσκι, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και εργαζόμενος στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Την ομάδα συμπληρώνει η Χάλεϊ Αρσενό, που εργάζεται ως βοηθός σε ιατρείο και η οποία είχε νοσηλευτεί ως παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Jude Children.

Το ταξίδι θα διαρκέσει 3-4 ημέρες, με μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, σε προκαθορισμένη πορεία και υπό τη στενή παρακολούθηση του κέντρου ελέγχου της SpaceX. Μετά την ολοκλήρωσή της θα εισέλθει εκ νέου στην ατμόσφαιρα και το Dragon θα προσθαλασσωθεί στα ανοιχτά της Φλόριντα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1768671/stis-15-septembriou-anaxorei-i-proti-epandromeni-diastimiki-idiotiki-apostoli

pliroma-spacex.jpg.ebc1febeddef89025b63c4e6480c1ac0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κέρκυρα από το διάστημα. :cheesy:

Μία φωτογραφία της Κέρκυρας από το διάστημα δημοσίευσε στο Twitter ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ.

«Ωραίος στροβιλισμός σύννεφων στη Μεσόγειο, κοντά στο σπίτι του Οδυσσέα. Σύννεφα πάνω από νησιά, πάνω από βουνά, πάνω από τη θάλασσα. Σας είπα ότι μου αρέσουν τα σύννεφα;».

«Αυτή είναι η Κέρκυρα όπως φαίνεται από το διεθνή διαστημικό σταθμό. Λίγοι άνδρες και γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να δουν την εύθραυστη Γη μας», έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο αστροναύτης Τομά Πεσκέ συνομίλησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν και τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Τζόζεφ Ασμπάχερ, κατά τη διάρκεια κλήσης εν πτήση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1771240/i-kerkura-apo-to-diastima

i-kerkura-apo-to-diastima.jpg.2ccc6c738b919b098b69f662d054505a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Αρχύτας»: Το ελληνικό στρατιωτικό drone. :cheesy:

Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (drone) σταθερής πτέρυγας θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα για να δώσει απάντηση σε κάθε πρόκληση. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV/drone) το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drones)», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Εξήγησε δε, πως κεντρικός στόχος του προγράμματος «Αρχύτας», πέρα από τη σχεδίαση αιχμής, είναι το συγκεκριμένο drone να παραχθεί στη Ελλάδα από την ΕΑΒ και μάλιστα με περιορισμένο κόστος.

«Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά θέλουμε να πάμε «διαφορετικά» στην κατασκευή αυτού του drone, με σχέδια που ο κόσμος δεν βλέπει συχνά. Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα παρέχοντας τον αεροδυναμικό σχεδιασμό για το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα», ανέφερε ο κ. Υάκινθος, εξηγώντας πως για τη δημιουργία του νέου ελληνικού drone, η ομάδα των συνεργατών του θα δουλέψει από κοινού με μια περιορισμένη αλλά αποδοτική ομάδα συνεργατών απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

«Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να είμαστε αποδοτικοί σε κόστος, για το «Αρχύτας» θα συνεργαστεί μια «σφιχτή» ομάδα 30-35 ατόμων πάνω σε ένα σχέδιο- πρόταση υψηλής απόδοσης. Η ομάδα θα περιλαμβάνει πέρα από τους μηχανολόγους, τους σχεδιαστές, τους τεχνίτες των ηλεκτρονικών, τους τεχνίτες που θα φτιάξουν το Αερόχημα στην ΕΑΒ, τους τεχνικούς δοκιμών κ.ο.κ», προσθέτει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μέσα από την ομάδα αυτή, το νέο ελληνικό αερόχημα θα προκύψει ως καρπός καινοτόμου συνεργασίας. «Τίποτα πλέον δεν το κάνεις μόνος σου. Εμείς, ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα σχεδιάσουμε το συγκεκριμένο Αερόχημα, ενώ η ΕΑΒ θα αναλάβει να το κατασκευάσει, να κάνει τις μελέτες για τα εσωτερικά δομικά του στοιχεία. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξουν τα συστήματα κατανομής ισχύος -power management- για τον κινητήρα και τις μπαταρίες, όπως και θα επιλέξουν συσκευές για τις ασύρματες επικοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την αρχιτεκτονική του Σταθμού Εδάφους. Θα είναι τεχνολογικά συστήματα που, είτε θα αναπτυχθούν από τα Πανεπιστήμια, είτε θα αποκτηθούν για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος που θα προκύψει από το «Αρχύτας»», εξήγησε ο κ. Υάκινθος.

Στόχος το μικρότερο δυνατό κόστος

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε πως πέρα από την τεχνολογική υπεροχή αλλά και την συνεργασία, κύριος στόχος είναι αυτό, που θα παραχθεί, να μπει σε παραγωγή.

«Η εντολή του Υπουργείου Οικονομικών όπως και της ΕΑΒ είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο οικονομικά γίνεται. Ο στόχος που μας έχει τεθεί -και είναι κάτι που κάνουμε για την πατρίδα- είναι το drone αυτό να είναι έτοιμο και να το δοκιμάζουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, σ’ αυτό το διάστημα, να έχει πετάξει, να έχει περάσει όλες τις διαδικασίες on flight testing (σ.σ εναέριες δοκιμές), ώστε μετά να σχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής του και να πάρει το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας», τονίζει ο κ. Υάκινθος.

«Μάτια στον Ουρανό»

Από το πρόγραμμα «Αρχύτας» θα προκύψει ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που περιγράφεται ως Πολλαπλών Ρόλων. Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται «να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται» είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα. «Όπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον CEO της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα, το συγκεκριμένο drone θα είναι πολλαπλών ρόλων. Θα το σχεδιάσουμε έτσι για επιτήρηση, φύλαξη αλλά και πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα «Μάτι στον Ουρανό», το οποίο θα έχει πολύ υψηλή τεχνολογία ώστε να παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται πάνω από κρίσιμες υποδομές όπως και σε κρίσιμες καταστάσεις. Στη συνέχεια, η πληροφορία θα φτάνει στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν στελέχη για οτιδήποτε είναι αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στο έδαφος», εξηγεί ο κ. Υάκινθος.

Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ που εξηγεί πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα Αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να «αλλάζουμε» π.χ κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες», εξηγεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που θα έχει κομβικό ρόλο στην δημιουργία του ελληνικού drone που θα προκύψει από το πρόγραμμα «Αρχύτας» έχει σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης όμως και πολλά άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την τεχνολογία των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs/drones).

«Δεν είναι μόνο το «Αρχύτας». Υπάρχει σε εξέλιξη σήμερα το «Project LOTUS», πέρα απ’ αυτό όμως η ομάδα έχει να «τρέξει» το μεγάλο Αεροσκάφος RX-1 των 200 κιλών το 2016, ενώ υπάρχει και το Τακτικό Αεροσκάφος DELAER RX-3 (tactical unmanned aerial vehicle (UAV)) των 250 κιλών, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών στο έδαφος στη Θεσσαλία. Το RX-3 μάλιστα αυτό το διάστημα δοκιμάζεται και σε ταχύτητες απογείωσης ώστε να προχωρήσει, όταν αυτό είναι εφικτό και σε πτήσεις», εξήγησε ο κ. Υάκινθος.

Ο Έλληνας καθηγητής τόνισε πως προχωρά και η εξέλιξη ενός ακόμη drone, του RX-4, που είχε κάνει αίσθηση όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην 84η ΔΕΘ του 2019. «Συνεχίζεται και η εξέλιξη αυτού του «φορητού» drone μας, του σταθερής πτέρυγας RX-4, του… μικρού μας διαμαντιού! Ενός Αεροσκάφους που είναι μικρό και θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Όλα τα συγκεκριμένα drones βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης που προχωρούμε σε συνεργασία με εταιρίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που πίστεψαν στις δυνατότητες των επιστημόνων μας πριν από 20 χρόνια», σημείωσε με έμφαση ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στην φωτογραφία ο Αρχύτας ο Ταραντίνος (428 π.Χ. – 347 π.Χ.) υπήρξε ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

https://physicsgg.me/2021/09/03/%ce%b1%cf%81%cf%87%cf%8d%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-drone/

archytas_of_tarentum_man_napoli_inv5607.jpg.b0cba9045ef76f98218e51bfd252e137.jpg

rx4_dimensions_ampe_.thumb.png.60cbe0742b3e3ea09d4e8586467e4a4b.png

rx3_1_military_drone_ampe.thumb.jpg.dd1f0c8b83e3107143556fcc9e43b836.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε «τροχιά εκτόξευσης» ο δορυφόρος που κατασκευάζουν φοιτητές του ΑΠΘ. :cheesy:

Η κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT, του πρώτου φοιτητικού δορυφόρου της Θεσσαλονίκης, ξεκινά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency- ESA) και με στόχο να τεθεί σε τροχιά σε δύο χρόνια.

Ο δορυφόρος αυτός αποτελεί το κύριο project της φοιτητικής ομάδας SpaceDot και ξεκίνησε το 2018, με αφορμή το ενδιαφέρον των φοιτητών να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς επιδρούν οι συνθήκες του Διαστήματος σε ζώντες οργανισμούς και ειδικά στον άνθρωπο;».

Οι φοιτητές στοχεύουν να μελετήσουν με τον νανοδορυφόρο AcubeSAT την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος στη γονιδιακή έκφραση.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε συνεργασία με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του ΑΠΘ, ο σχεδιασμός βελτιστοποιήθηκε, με αποτέλεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής κρίσιμης διαδικασίας έγκρισής του (Critical Design Review- CDR), στις 24 Αυγούστου 2021.

Η διαδικασία διήρκεσε 8 μήνες, κατά τους οποίους η ομάδα συνέταξε 1.559 σελίδες τεκμηρίωσης του λεπτομερούς σχεδιασμού του νανοδορυφόρου, τον οποίο και κλήθηκε να υπερασπιστεί ενώπιον των ειδικών του ESA.

«Τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας εργάζονται στην αιχμή της έρευνας και της τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας υψηλούς στόχους που φθάνουν μέχρι το… Διάστημα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, συγχαίροντας την ομάδα «για τις εργώδεις προσπάθειές της και την πρωτοπόρα δράση της».

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά περί τα τέλη του 2023, μετά την ολοκλήρωση των επόμενων φάσεων κατασκευής και δοκιμών. Η επιτυχία του σε αυτές θα εξασφαλίσει στην ομάδα ένα «εισιτήριο για εκτόξευση» που καλύπτεται πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ο οποίος παρέχει τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ομάδα ήδη από το 2019, μέσω του προγράμματος «Fly Your Satellite! 3».

Το πρόγραμμα αποτελεί το πλέον διακεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, φοιτητικές ομάδες από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια καθοδηγούνται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης δορυφόρου -σχεδιασμός, κατασκευή, δοκιμές, εκτόξευση- από ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς Αεροδιαστημικής.

Ο νανοδορυφόρος βασίζεται στο πρότυπο CubeSat: ως CubeSats -συντομογραφία του «κυβικός δορυφόρος», σε ελεύθερη μετάφραση- ορίζονται οι δορυφόροι που αποτελούνται από επιμέρους μονάδες κυβικού σχήματος και διαστάσεων 10×10×10 cm.

Τα CubeSats χρησιμοποιούνται ευρέως από ακαδημαϊκές ομάδες αλλά και τη βιομηχανία για επιστημονικά πειράματα, καθώς και για δοκιμές νέων τεχνολογιών, λόγω των χαμηλών οικονομικών απαιτήσεων.

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT συνιστά ορόσημο για τα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημικής. Θα αποτελέσει τον πρώτο δορυφόρο του ΑΠΘ, καθώς και τον πρώτο νανοδορυφόρο στην Ευρώπη σχεδιασμένο για την υλοποίηση βιολογικού πειράματος τέτοιας κλίμακας.

Η ολοκλήρωση του Critical Design Review σηματοδοτεί τον πρώτο επιτυχημένο έλεγχο του νανοδορυφόρου από τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως» στην ομάδα για να προχωρήσει με την κατασκευή και τη λειτουργία του δορυφόρου κατά τους επόμενους μήνες.

Οσοι επιθυμούν, μπορούν να γνωρίσουν την ομάδα SpaceDot και τον νανοδορυφόρο AcubeSAT από κοντά, στην 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

https://www.iefimerida.gr/ellada/etoimazetai-o-doryforos-apo-foitites-toy-apth

 

 

 

 

 

Σχετικά με την κατάσταση επί του ISS :cheesy:

Σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2021, στις 04:55 ώρα Μόσχας, ένας ανιχνευτής καπνού ενεργοποιήθηκε στη μονάδα υπηρεσίας Zvezda του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατά την αυτόματη φόρτιση της μπαταρίας και ενεργοποιήθηκε συναγερμός.

Για να εξαλειφθεί η πιθανή ρύπανση από τον καπνό από το πλήρωμα, ενεργοποιήθηκε ένα συνολικό φίλτρο για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας - ένα μέσο καθαρισμού του αέρα επί του σκάφους. Μετά τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, το πλήρωμα της αποστολής ISS-65 συνέχισε τη λειτουργία νυχτερινής ανάπαυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύριας Ομάδας Επιχειρησιακού Ελέγχου του ρωσικού τμήματος του σταθμού (Rocket and Space Corporation Energia που πήρε το όνομά του από τον SP Korolev, μέρος της κρατικής εταιρείας Roscosmos), όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά, η σύνθεση αέρα στον σταθμό αντιστοιχεί στους τυπικούς δείκτες.

Το πλήρωμα συνεχίζει την τακτική εκπαίδευση για τον σημερινό διαστημικό περίπατο.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1015894_kapnos-kai-myrodia-kamenoy-plastikoy-sto-rosiko-tmima-toy-diethnoys

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-09.htm

photo_09-09-00.thumb.jpg.01fac0c3a516b79a16b9949d7cb9b889.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του αστροναύτη Thomas Pesquet - Η Γη τη νύχτα όπως φαίνεται από τον ISS. :cheesy:

Εικόνες μοναδικής ομορφιάς και έμπνευσης από τον Γάλλο αστροναύτη - Λήψεις με ταχύτητα 28.000 χλμ την ώρα και από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Αν υπήρχε διαγωνισμός φωτογραφίας για το Διάστημα, ο αστροναύτης Thomas Pesquet θα διεκδικούσε - με άνεση!!! - το πρώτο βραβείο.

Ο Γάλλος, που είναι μέλος της αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), διέθεσε όλον τον ελεύθερο χρόνο που είχε στο περιθώριο των υποχρεώσεών του και κατέγραψε μοναδικές εικόνες του πλανήτη μας, όπως φαίνεται από το Διάστημα.

Η προσπάθειά του δεν ήταν όσο απλή φαντάζεται ο καθένας από εμάς, το αποτέλεσμα, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ το εκπληκτικό.

Ο Pesquet «έπιασε» τη στιγμή που τα φώτα των πόλεων «διοχετεύονται» στο Διάστημα και, όπως αναφέρει, «δίνουν μάχη με τα φώτα των άστρων».

Για να δώσουμε ένα δείγμα του επιπέδου δυσκολίας που έχει η λήψη μίας φωτογραφίας από το Διάστημα, θα αναφέρουμε τα εξής στοιχεία:

- Ο ISS κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κεντράρισμα σε ένα σημείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

- Ο φωτογράφος θα πρέπει να εστιάσει και να παραμείνει ακίνητος για αρκετή ώρα, ώστε ο φακός να συγκεντρώσει το απαιτούμενο φως και το αποτέλεσμα να είναι καθαρό

- Στα παραπάνω, συνυπολογίστε τις τεράστιες αποστάσεις, για να εξάγετε ένα ασφαλές συμπέρασμα περί της πρόκλησης που είχε να αντιμετωπίσει ο Γάλλος αστροναύτης

Ο ιδιος ανεφερρε πως εμπνεύστηκε από τη «μάχη που δίνουν τα φώτα της Γης με τα αστέρια, για το ποιος είναι λαμπρότερος και ομορφότερος». Δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν η ομορφιά της φωτισμένης Γης, υπερτερεί εκείνης των άστρων. Το αφήνουμε στην κρίση του καθενός και απλώς απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς του Pesquet, ο οποίος δεν αρκείται στο τεράστιο έργο του για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά με το μεράκι του, μάς χαρίζει υπέροχες εικόνες, που σε οποιαδήποτε άλλη εποχή ο άνθρωπος δεν θα είχε την ευκαιρία να αντικρίσει...

Δείτε τις εικόνες που κατάφερε να «πιάσει» ο Γάλλος αστροναύτης από την πανέμορφη νυχτερινή μας Γη και θαυμάστε το αποτέλεσμα μίας πραγματικά επίμονης προσπάθειας:

https://www.pentapostagma.gr/epistimi/periballon/7035444_oi-ekpliktikes-fotografies-toy-astronayti-thomas-pesquet-i-gi-ti-nyhta

Screenshot_34.jpg.de3dd7682c960639ff3910efea23ec92.jpg

Screenshot_35.thumb.jpg.efdac1585cb3f33590c4d06487d5db37.jpg

Screenshot_36.thumb.jpg.9416afac58483616db4002b355769bb8.jpg

Screenshot_37.jpg.c54acd4a989410312dacc55f584fcaf9.jpg

Screenshot_38.jpg.3fefdb0007a65bb3c4fbff4ef92593cd.jpg

Screenshot_39.thumb.jpg.a46260f7650581426ab98d128c46ff9c.jpg

Screenshot_40.jpg.7d00ae3964b4af429c561552b017c494.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov βγαίνουν για εναν ακομη διαστημικό περίπατο. :cheesy:

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, ο 65ος μακροπρόθεσμος μηχανικός πτήσης αποστολής του ISS Roscosmos κοσμοναύτες Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov βγηκαν απο τον σταθμό για τον 50ο προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος (EVA-50). Η καταπακτή εξόδου Poisk Mini-Research Module άνοιξε στις 14:55 UTC.

Η σημερινή εξωσυστηματική δραστηριότητα είναι η δεύτερη σε μια σειρά μέχρι το τέλος του 2022, αφιερωμένη στη διαμόρφωση του Nauka Multipurpose Laboratory Module, η οποία έφτασε στο σταθμό στα τέλη Ιουλίου 2021. Οι κοσμοναύτες προετοιμάζουν επίσης τον σταθμό για την άφιξη του Prichal Node Το Module, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους

Στην αρχή του σημερινού διαστημικού περιπάτου, ο Oleg Novitskiy και ο Petr Dubrov θα συνδέσουν το καλώδιο Ethernet στη μονάδα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και θα εγκαταστήσουν την κουπαστή στη νέα ρωσική μονάδα. Επιπλέον, τα ρωσικά μέλη του πληρώματος του ISS θα τοποθετήσουν ένα καλώδιο Ethernet, δύο καλώδια τηλεόρασης υψηλής συχνότητας και ένα καλώδιο ραντεβού Kurs μεταξύ των μονάδων Zvezda και Nauka. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση μιας πλατφόρμας τοποθέτησης με τρία δοχεία Biorisk-MSN στο Poisk Mini-Research Module.

Οι κύριες εργασίες πρέπει να διαρκέσουν περίπου 6,5 ώρες. Εάν το πλήρωμα προχωρήσει από το χρονοδιάγραμμα, θα έχει μια επιπλέον παρτίδα τριών ομάδων επιχειρήσεων, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Οι Oleg Novitskiy και Petr Dubrov θα αλλάξουν τον προσανατολισμό της μονάδας ελέγχου πίεσης και εναπόθεσης στο δομοστοιχείο Poisk, θα τοποθετήσουν τρεις επιπλέον χειρολισθήρες στο Nauka, θα φωτογραφίσουν τις κεραίες 2ASF-1 και 2ASF-2 στο φορτηγό πλοίο Progress MS-17 και κάθετους αισθητήρες υπερύθρων 336K-1 και 336K-2 στη μονάδα Nauka.

Τελευταία φορά που οι Novitskiy και Dubrov έκαναν βόλτα στο διάστημα στις 3 Σεπτεμβρίου, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της ρωσικής κοσμοναυτικής μετά από ρεκόρ 8 ωρών 13 λεπτών το 2018 και 8 ωρών 7 λεπτών το 2013. Και για τους δύο κοσμοναύτες, αυτή είναι η τρίτη εξωπρόσωπη δραστηριότητα στην καριέρα τους. Το Ο ρωσικός διαστημικός περίπατος εκτελείται με κοστούμια Orlan-MKS Νο 4 και 5 με τον Oleg Novitskiy να φοράει κοστούμι διοικητή με κόκκινες ρίγες (κοστούμι Orlan-MKS Νο 5) και τον Pyotr Dubrov με κοστούμι με μπλε ρίγες (Orlan-MKS No. 4 ).

https://vk.com/video-30315369_456242573

http://en.roscosmos.ru/22335/

lorp.png.862c1f47291417782346630b57bfd737.png

lorp.png.7d7fcff3c5d8c93d38f36d067341bb08.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "Progress MS-18" επανενεργοποιήθηκε στο Baikonur. :cheesy:

Το τελικό στάδιο των δοκιμών του φορτηγού οχήματος Progress MS-18 (TGK), το οποίο έχει παραμείνει σε αποθήκευση στο τεχνικό συγκρότημα από τον Αύγουστο του 2020, ξεκίνησε στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών (MIC) της θέσης 254 του κοσμοδρόμου Baikonur. Έγινε το τρίτο διαστημόπλοιο που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia και εκπαιδεύτηκε πριν από την εκτόξευση στο MIC μαζί με το επανδρωμένο όχημα Soyuz MS-19 Soyuz (TPK) και την κομβική μονάδα Prichal (UM) ως μέρος της μονάδας μεταφοράς φορτίου Progress M-UM ".

Μετά την εγκατάσταση στο χώρο εργασίας και την απομάκρυνση του πλοίου, οι ειδικοί της εταιρείας πραγματοποίησαν εξωτερική εξέταση και έλεγχο της αρχικής κατάστασης των ενσωματωμένων συστημάτων, πραγματοποίησαν εργασίες για την προετοιμασία του προϊόντος και του εξοπλισμού εδάφους για τις επερχόμενες δοκιμές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα συστήματα ανεφοδιασμού και θερμορύθμισης ελέγχθηκαν για στεγανότητα. Το πρόγραμμα εργασίας για την επόμενη εβδομάδα προβλέπει έναν κύκλο ηλεκτρικών δοκιμών του Progress MS-18 TGC, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της λειτουργίας του εξοπλισμού των ενσωματωμένων υπολογιστικών και πληροφοριακών-τηλεμετρικών συστημάτων, των ενοποιημένων συστημάτων τηλεμετρίας και τηλεόρασης, όπως καθώς και τον έλεγχο της αυτοματοποίησης του συστήματος τροφοδοσίας, τη μεταγωγή μονάδων του ενσωματωμένου υπολογιστή και τα δυναμικά συστήματα ελέγχου κίνησης και συστημάτων πλοήγησης.

Η εκτόξευση του πύραυλου Soyuz-2.1a από το διαστημόπλοιο Progress MS-18 στο πλαίσιο της αποστολής προμήθειας του 79ου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021 από το κοσμόδρομο Baikonur.

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία του Progress MS-18 TGC στο MIC της τοποθεσίας 254, συνεχίζονται οι αυτόνομες ηλεκτρικές δοκιμές του Prichal UM του ρωσικού τμήματος ISS και στον θάλαμο κενού του Hall 103, πνευματικές και κενές δοκιμές του Soyuz MS -19 TPK, που προορίζεται για την παράδοση των συμμετεχόντων 66- Η πρώτη μεγάλη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Οκτώβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-08.html[/b]

photo_09-08-07.thumb.jpg.a678ead4b53a25ce83f8a6b98de74d29.jpg

photo_09-08-06.thumb.jpg.2bf996f5b45fa815663ef5e90f6380aa.jpg

photo_09-08-05.thumb.jpg.811258a76ee5cc00c28fbff9a01bdb8e.jpg

photo_09-08-04.thumb.jpg.981aa11c6d6c28610e7cd52b5a09d00a.jpg

photo_09-08-03.thumb.jpg.442530e442ab55d4b2d94764d9a835d7.jpg

photo_09-08-02.thumb.jpg.b2d7b930d23c095c42cb1779010189f9.jpg

photo_09-08-01.thumb.jpg.2d1deaba1a81d108d6574f7b45e18cd8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα έτοιμα για την πρώτη διαστημική αποστολή που θα αποτελείται στο σύνολό της από πολίτες. :cheesy:

Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πρόκειται να ταξιδέψει στο διάστημα αυτή την εβδομάδα, εντός της διαστημικής κάψουλας SpaceX, συμμετέχοντας σε μία ομάδα αστρο-τουριστών.

Το εγχείρημα αυτό, αναμένεται ότι θα καταγραφεί στην ιστορία του διαστήματος ως η πρώτη διαστημική πτήση, με πλήρωμα πλήρως αποτελούμενο από πολίτες, που θα εκτοξευτεί σε γήινη τροχιά.

Ο Τζάρεντ Αϊζάκμαν ο Αμερικανός ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments θα ηγηθεί μιας ομάδας τριών ανθρώπων που θα εκτοξευτούν για πρώτη φορά στο διάστημα, σε ένα τριήμερο ταξίδι από το σημείο εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της πολιτείας Φλόριντα, σε ένα προκαθορισμένο σημείο προσυδάτωσης στον Ατλαντικό ωκεανό.

Το πλήρωμα της διαστημικής κάψουλας έχει την κωδική ονομασία «Αντοχή» και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA με έναν επαναχρησιμοποιημένο πύραυλο Falcon 9.

Το χρονικό παράθυρο της εκτόξευσης είναι διάρκειας πέντε ωρών, ενώ ανοίγει στις 20:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής), την Τετάρτη.

Η χθεσινή πρόγνωση του καιρού προέβλεπε μία πιθανότητα 70% για καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκτόξευση, σύμφωνα με τους αρμόδιους, για μία διαστημική πτήση, η οποία στο σύνολό της θα διευθύνεται από το έδαφος.

https://www.tovima.gr/2021/09/13/science/ola-etoima-gia-tin-proti-diastimiki-apostoli-pou-tha-apoteleitai-sto-synolo-tis-apo-polites/[/b]

spacex.thumb.jpg.4a1222e061a70803d4fcba59e16699eb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 σε θάλαμο κενού. :cheesy:

Στο κοσμόδρομο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK). Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, οι ειδικοί της RSC Energia και του συμπιεστικού κέντρου Yuzhny ολοκλήρωσαν τις δοκιμές του διαστημικού σκάφους για στεγανότητα στο θάλαμο κενού του συγκροτήματος συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου 254.

Ο κύκλος των πνευματικών δοκιμών κενού της μεγάλης διαστημικής τεχνολογίας με τη χρήση μέσου ηλίου-αέρα στους δοκιμασμένους όγκους πραγματοποιείται για τον αντικειμενικό έλεγχο των αυστηρών απαιτήσεων για τη στεγανότητα των διαμερισμάτων και των συστημάτων του διαστημικού σκάφους υπό συνθήκες εδάφους.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στο πρόγραμμα παράδοσης της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-10.html[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημική εταιρεία ιδρύει ο συνιδρυτής της Apple. :cheesy:

Μπορεί ο Στήβεν Τζόμπς να κέρδισε όλη τη διασημότητα και αναγνώριση για τα επιτεύγματα της Apple αλλά αν δεν υπήρχε ο Στήβεν Βόζνιακ να κατασκευάσει τον Apple 1, τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο, η εταιρεία που άλλαξε τον κόσμο των υπολογιστών και αργότερα της κινητής τηλεφωνίας δεν θα υπήρχε. Ο Βόζνιακ δεν έγινε το ίδιο διάσημος με τον Τζομπς αλλά έχει κερδίσει τον σεβασμό στην βιομηχανία της τεχνολογίας και θεωρείται ένας από τους μεγάλους γκουρού του χώρου.

Ακολουθώντας τη μόδα των τελευταίων ετών όπου κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας της τεχνολογίας εισέρχονται στον διαστημικό τομέα ο Βόζνιακ ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει και αυτός τη δική του διαστημική εταιρεία.Ο 71χρονος Βόζνιακ με μια ανάρτηση του στα social media αλλά και ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα έκανε μεν γνωστή την πρόθεση του να ιδρύσει μια νέα διαστημική εταιρεία αλλά πιθανότατα για λόγους μάρκετινγκ άφησε να αιωρείται το αντικείμενο που θα δραστηριοποιηθεί η εταιρεία του δίνοντας τροφή για διάφορες εικασίες.

«Μια νέα ιδιωτική διαστημική εταιρεία ξεκινά και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτές που υπάρχουν μέχρι σήμερα» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Βόζνιακ. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκφωνητής αναφέρει «Μαζί θα πάμε μακριά. Θα φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και θα λύσουμε μαζί διάφορα προβλήματα. Αυτό δεν είναι μια ακόμη κούρσα, δεν είναι ένας διαγωνισμός ή ένα παιχνίδι. Δεν είμαστε ένας άνθρωπος, μια εταιρεία, ένα έθνος. Είμαστε ένας πλανήτης. Είμαστε εξερευνητές. Είμαστε οραματιστές, είμαστε μηχανικοί, είμαστε όντα που παίρνουμε ρίσκα. Είμαστε άνθρωποι και είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε για κάνουμε ότι είναι καλό και σωστό. Έτσι ήρθαμε για να φροντίσουμε ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα ώστε η επόμενη γενιά να ζήσει καλύτερα μαζί μας. Ο ουρανός δεν είναι πια το τελικό όριο».

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Privateer Space και στο πλευρό του Βόζνιακ βρίσκεται ο επί δεκαετίες φίλος και συνεργάτης του Άλεξ Φίλντινγκ ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων ψηφιακών συστημάτων Ripcord. Ο Φίλντινγκ ήταν κάποτε μηχανικός στην Apple. Το μότο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει ότι η νέα εταιρεία «θα εργαστεί για να διατηρήσει το Διάστημα ασφαλές και προσβάσιμο σε όλη την ανθρωπότητα».

Αυτή η αναφορά κάνει κάποιους να εικάζουν ότι ίσως σε πρώτη τουλάχιστον φάση η νέα εταιρεία θα ασχοληθεί με τεχνολογίες και συστήματα καθαρισμού των αμέτρητων διαστημικών σκουπιδιών που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν μόνιμο και σοβαρό κίνδυνο για δορυφόρους, διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς και γενικότερα για την διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου.

Στην φωτογραφία το 1976 ο Στήβεν Βόζνιακ (αριστερά στην φωτογραφία) κατασκεύασε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή πάνω στον οποίο η εμπνευσμένη στρατηγική προώθησης του Στήβεν Τζομπς (δεξιά) βάσισε τη δημιουργία του βιομηχανικού κολοσσού της Apple. Ο Βόζνιακ κάνει τώρα ένα νέο βήμα ιδρύοντας μια διαστημική εταιρεία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1775694/diastimiki-etaireia-idruei-o-sunidrutis-tis-apple

 

stib-tzomps-1955-2011-1.jpg.ebb4dae72bffab89f9825a3c58125b1b.jpg

Woz-1024x677.thumb.jpg.165f6e4d5a50d44e7c31f148f3c6649f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η προετοιμασία πριν από την πτήση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-20 ξεκίνησε στο Baikonur. :cheesy:

Η προετοιμασία του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-20 (TPK) για το τελικό στάδιο δοκιμών στο τεχνικό συγκρότημα έχει ξεκινήσει στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμών (MIC) της θέσης 254 του κοσμοδρόμου Baikonur.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πραγματοποιήθηκε η επανεισδοχή του διαστημοπλοίου Soyuz MS-20, το οποίο έφτασε στο κοσμόδρομο στις αρχές αυτού του μήνα. Μετά την εγκατάσταση του διαστημοπλοίου στο χώρο εργασίας, οι ειδικοί της Rocket and Space Corporation Energia που πήραν το όνομά τους από τον V.I. S.P. Ο Κορόλεφ διενήργησε εξωτερική επιθεώρηση του προϊόντος και έλεγχο της αρχικής κατάστασης των ενσωματωμένων συστημάτων, συνέδεσε τον εξοπλισμό δοκιμής εδάφους, ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση του κυκλώματος δοκιμών και τον έλεγχο αλλαγής του εξοπλισμού σέρβις, καθώς επίσης ολοκλήρωσε αυτόνομες δοκιμές και εγκατάσταση τα καθίσματα του πληρώματος Kazbek.

Το σχέδιο εργασίας για το εγγύς μέλλον προβλέπει την προετοιμασία του πλοίου για πολύπλοκες ηλεκτρικές δοκιμές, δοκιμές αυτοματισμού επί του σκάφους και έλεγχο της στεγανότητας των κυκλωμάτων του συστήματος θερμικού ελέγχου.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-20 έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021. Η πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διαρκέσει 12 ημέρες βάσει συμβολαίου με την Space Adventures. Ο διοικητής του πρώτου πληρώματος είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Alexander Misurkin, ενώ ο Yusaku Maezawa, Πρόεδρος της Start Today Corporation και ο Yozo Hirano, ο προσωπικός βοηθός του Maezawa Yusaku, διορίστηκαν στο πρώτο πλήρωμα.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-13.html[/b]

photo_09-13-00.thumb.jpg.61618169d06671b1e02a61eae25b3426.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόγραμμα «Αρχύτας» – Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone. :cheesy:

Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της διοίκηση της ΕΑΒ, αλλά και εκπροσώπων των τριών Πανεπιστημίων, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ως εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΒ, Μιχαήλ Κορωναίος, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Παρέστησαν επίσης οι Κύρος Υάκινθος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Γαστεράτος, επιστημονικός υπεύθυνος Έργου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιος Σταμούλης, επιστημονικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο υποπτέραρχος Αναστάσιος Χαλβατζής, διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) και ο Γεώργιος Κοκκάλας, σμήναρχος διευθυντής Airworthiness ΕΣΑΑ.

Πρόγραμμα «Αρχύτας»

Το έργο αφορά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», για την σχεδίαση και κατασκευή VTOL UAV, μη επανδρωμένου αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων και με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά στην ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων εθνικής άμυναs και ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κ.λπ.

Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών), καθώς και για πολλές εμπορικές χρήσεις.

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (της τάξης των 20 λίτρων και 15 έως 20 κιλών, αντίστοιχα).

Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

Κατακόρυφη απο/προσγείωση

Η απο/προσγείωση του ΜΕΑ θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL). Κατά αυτό τον τρόπο, θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κ.λπ.).

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά, τα οποία θα εξασφαλίζουν ένα συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής.

Την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου drone και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του, εγγυώνται οι σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Το drone θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες – σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 μποφόρ – οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του.

Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία.

Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν, ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών

Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη και την παραγωγή δύο πρωτοτύπων VTOL UAVs.

Το ποσό χρηματοδότησης αφορά στη συμμετοχή των τριών Πανεπιστημίων, καθώς και στην προμήθεια υλικών και συσκευών για την κατασκευή και τον έλεγχο των VTOL UAVs.

Από την πλευρά της, η ΕΑΒ θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της, ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί.

https://www.tovima.gr/2021/09/14/science/programma-arxytas-proxoroun-oi-diadikasies-gia-tin-paragogi-tou-protou-ellinikou-drone/

talarion1b.thumb.jpg.3a735b30277a1d88dd12610bec654ad9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

34 δορυφόροι OneWeb εκτοξεύθηκαν με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο του Baikonur. :cheesy:

Μια επιτυχημένη εκτόξευση 34 δορυφόρων OneWeb στο όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1b με το ανώτερο στάδιο Fregat εκτελέστηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 18:07 UTC (21:07 ώρα Μόσχας) από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου πραγματοποιήθηκε βάσει των συμβάσεων της Glavkosmos (θυγατρικής της Roscosmos) με τον ευρωπαϊκό πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace (λειτουργεί την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους OneWeb με τη χρήση του εκτοξευτή Soyuz) και της εταιρείας Starsem.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την κοινή ομάδα, η οποία συνδύασε τους ειδικούς των επιχειρήσεων της Roscosmos - Progress Space Rocket Center, Lavochkin Association, TsENKI, Russian Space Systems, Glavkosmos και αυτών των ξένων πελατών.

Ο διαχωρισμός του ανώτερου σταδίου Fregat από το τρίτο στάδιο ήταν ονομαστικός. Κατά τη διάρκεια σχεδόν τριών ωρών σύμφωνα με την ακολουθία πτήσης, το διαστημόπλοιο διαχωρίστηκε διαδοχικά από το ανώτερο στάδιο και εγχύθηκε σε τροχιές στόχους. Αυτή η αποστολή ήταν η εκατοστή για το ανώτερο στάδιο του Fregat.

Αυτό το λανσάρισμα έγινε το δέκατο στο πλαίσιο του προγράμματος OneWeb και το τέταρτο που εκτελέστηκε από το Κοσμοδρόμο Baikonur. Οι ξένοι πελάτες της Glavkosmos επιβεβαίωσαν ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Οι δορυφόροι OneWeb χαμηλής τροχιάς έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους καταναλωτές στο έδαφος υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο. Η σημερινή εκτόξευση έφερε τον αριθμό των δορυφόρων OneWeb σε τροχιά σε 322 και η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει εκατοντάδες άλλους.

http://en.roscosmos.ru/22339/

20210914230228_img_2134.thumb.jpg.2166abf251aba6435f88c61f7940b196.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης