Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

SpaceX – Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κρουαζιέρα σε τροχιά. :cheesy:

Για πρώτη φορά στα 60 χρόνια εξερεύνησης του Διαστήματος, σκάφος που μεταφέρει αποκλειστικά πολίτες ετοιμάζεται να εκτοξευτεί για τριήμερη εκδρομή αναψυχής σε τροχιά.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος πλήρωσε το αδιευκρίνιστο τίμημα, θα επιβαίνει μαζί με τρία ακόμα άτομα σε σκάφος της SpaceX που περιμένει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στην ίδια εξέδρα από την οποία αναχωρούσαν κάποτε οι αποστολές Apollo.

To παράθυρο για την εκτόξευση της αποστολής, η οποία βαφτίστηκε Inspiration4, ανοίγει στις 03.00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Πέμπτης. Περίπου τρεις μέρες αργότερα, το μισθωμένο σκάφος Crew Dragon της SpaceX θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό.

Η κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 575 χιλιομέτρων, περίπου 150 χιλιόμετρα πιο ψηλά από ό,τι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) και λίγο πάνω από την τρέχουσα θέση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Πολύ ψηλότερα δηλαδή από τις υποτροχιακές πτήσεις του Τζεφ Μπέζος της Amazon και του Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν το καλοκαίρι στο όριο της ατμόσφαιρας.

Όπως φαίνεται θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον διαστημικό τουρισμό.

Οι επιβάτες εκπαιδεύτηκαν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με ειδική πτήση (SpaceX)

Ποιοι είναι οι επιβάτες

«Όταν η αποστολή μας ολοκληρωθεί, ο κόσμος θα λέει ‘Ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο Διάστημα καθημερινοί άνθρωποι» είπε την προηγουμένη της εκτόξευσης ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ιδρυτής της εταιρείας πληρωμών Shift4 Payments, πιλότος και λάτρης του Διαστήματος.

Ο Άιζακμαν αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που κατέβαλε στη SpaceX για τη μίσθωση του σκάφους, το οποίο πιστεύεται πάντως ότι ήταν διαστημικό. Επισήμως, στόχος της αποστολής είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον παιδικό καρκίνο και να συγκεντρώσει δωρεές για το Ερευνητικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Σεντ Τζουντ» της Πενσιλβάνια.

Συνεπιβάτισσά του θα είναι μια νοσοκόμα του νοσοκομείου, η 29χρονη Χέιλι Άρσενο, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο των οστών σε ηλικία δέκα ετών και μέρος του μηρού της έχει αντικατασταθεί με μια ράβδο από τιτάνιο. Θα είναι το νεαρότερο πρόσωπο από τις ΗΠΑ που ταξιδεύει στο Διάστημα αλλά και η πρώτη ερασιτέχνης αστροναύτης με προσθετικό μέλος. Δήλωσε περήφανη που ανοίγει το δρόμο για «όσους δεν είναι σωματικά τέλειoι», αναφέρει το Associated Press.

To σκάφος της SpaceX περιμένει στην εξέδρα 39Α του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι (SpaceX)

Οι υπόλοιπο δύο επιβάτες κέρδισαν τις θέσεις τους σε λοταρία. Η Σάιαν Πρόκτορ, 51 ετών, καθηγήτρια Γεωλογίας στην Αριζόνα, ήταν φιναλίστ σε πρόγραμμα της NASA για την επιλογή αστροναυτών, κόπηκε όμως την τελευταία στιγμή.

Τέταρτος ταξιδιώτης είναι ο Κρις Σεμπρόφσκι, 42 ετών, αναλυτής δεδομένων. Δεν κέρδισε στη λοταρία, πήρε όμως το εισιτήριο ενός φίλου του νικητή που επέλεξε να μην ταξιδέψει.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε την Τρίτη το Reuters, η Πρόκτορ ανέφερε ότι η ίδια και οι συνταξιδιώτες της δέχτηκαν τηλεφώνημα από την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η οποία τους ευχήθηκε καλή τύχη. Ήταν μια τιμή «που θα μείνει μαζί μου για πάντα» είπε.

Το κουαρτέτο του Διαστήματος εκπαιδεύτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες σε προσομοιωτή της SpaceX. Η NASA δεν συμμετέχει στην αποστολή αλλά νοίκιασε την εξέδρα εκτόξευσης στη SpaceX.

Δωμάτιο με θέα

Οι επιβάτες θα ζήσουν τρεις ημέρες σε μια μονόχωρη κάψουλα χωρίς κρεβάτια. Μια κουρτίνα είναι το μόνο που χωρίζει την τουαλέτα.

Το πρώτο γεύμα τους όταν φτάσουν σε τροχιά θα είναι μάλλον φτωχικό, απλή κρύα πίτσα, ενώ τα επόμενα θα είναι τα στάνταρτ συσκευασμένα γεύματα που χρησιμοποιούν και οι αστροναύτες.

Ένα ημισφαιρικό παρατηρητήριο προστέθηκε στο Crew Dragon για να μπορούν οι επιβάτες να θαυμάσουν τη Γη (SpaceX)

Οι τέσσερις ταξιδιώτες θα περνούν τις ώρες τους πραγματοποιώντας πειράματα, στέλνοντας εκκλήσεις για δωρεές στο παιδιατρικό νοσοκομείο και θαυμάζοντας τη Γη από ένα ημισφαιρικό παράθυρο, το οποίο τοποθετήθηκε στο Crew Dragon ειδικά για τη συγκεκριμένη αποστολή, στη θέση που κανονικά καταλαμβάνει η θυρίδα πρόσδεσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το ταξίδι πάντως δεν θα είναι εντελώς ακίνδυνο, αφού οι επιβάτες θα εκτεθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, όπως συμβαίνει και με τους επαγγελματίες αστροναύτες.

Μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 600 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα και σχεδόν όλοι είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο Άιζακμαν πάντως δεν είναι ο πρώτος που πληρώνει μόνος του για να ταξιδέψει εκτός Γης. Επτά πλούσιου πελάτες της αμερικανικής Space Adventures ταξίδεψαν με ρωσικά σκάφη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 έως το 2009.

Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλο: η αμερικανική εταιρεία Axiom Space έχει μισθώσει τέσσερις πτήσεις της SpaceX για να μεταφέρει τουρίστες στον ISS.

https://www.in.gr/2021/09/15/b-science/space/spacex-antistrofi-metrisi-gia-tin-proti-krouaziera-se-troxia/

 

 

 

Space X – Εκτοξεύτηκε στο Διάστημα η πρώτη τουριστική αποστολή. :cheesy:

Εκτοξεύτηκε στις 03.00 σήμερα Πέμπτη από τη Φλόριντα η κάψουλα Space X με την ομάδα των «αρχάριων αστροναυτών», η οποία θα παραμείνει τρεις ημέρες στο διάστημα.

Από την εξέδρα των Apollo

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι και την εξέδρα που αναχωρούσαν κάποτε οι αποστολές Apollo.

Για πρώτη φορά στα 60 χρόνια εξερεύνησης του Διαστήματος, σκάφος που μεταφέρει αποκλειστικά πολίτες εκτοξεύτηκε για τριήμερη εκδρομή αναψυχής σε τροχιά.

Το παράθυρο για την εκτόξευση της αποστολής, η οποία βαφτίστηκε Inspiration4, άνοιξε στις 03.00 και περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η εταιρεία του Ελον Μασκ ανέφερε ότι η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

Το πλήρωμα δεν θα απολαμβάνει απλά τη θέα στη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την εκτόξευση θα πραγματοποιήσει και μια σειρά από πειράματα προσανατολισμένα όλα στον ιατρικό τομέα. Ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς μια ιδανική συνθήκη για να πραγματοποιηθούν αυτά τα πειράματα αφού το σκάφος θα βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν ταξιδεύουν συνήθως άνθρωποι ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολόκληρο διαστημικό πλήρωμα αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους ο οργανισμός των οποίων δεν λειτουργεί το ίδιο με αυτόν των επαγγελματιών εκπαιδευμένων αστροναυτών.

Ετσι το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει πειράματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στις συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι αστροναύτες θα παρακολουθούν συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και θα κάνουν επίσης συνεχείς λήψης δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος και του οργανισμού τους για διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

Είναι γνωστό ότι τις πρώτες μέρες μετά από την απομάκρυνση από τη Γη ακόμη και οι εκπαιδευμένοι αστροναύτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ένα είδος διαστημικού τζετ λαγκ, μέχρι ο οργανισμός τους να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Εχουν σχεδιαστεί μια σειρά από πειράματα που θα γίνουν για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Θα γίνουν επίσης έρευνες για τα επίπεδα της ηλιακής αλλά και κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την παραμονή του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό. Θα γίνουν επίσης και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις όπως την πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδεύουν στο Διάστημα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε τέτοιο περιβάλλον

https://www.tovima.gr/2021/09/16/science/space-x-ektokseytike-sto-diastima-i-proti-touristiki-apostoli/

https://www.naftemporiki.gr/story/1776488/ti-tha-kanoun-sto-taksidi-tous-oi-erasitexnes-astronautes

space-x-florida.jpg.a197a91cdb4a6fd091d020162dc3ab70.jpg

120561757_whatsubject.jpg.8d3c2d3b0568546ba7436e55d012aafb.jpg

a9987487-df62-4965-8c6b-6665209c6f9e_DSC_4204-Social-Res-07-11-2021.thumb.jpg.20c48fc287167c13bfc89e6efc0512d5.jpg

2021-09-14T212515Z_484887398_RC2MOP91PKM5_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-SPACEX-1024x683.thumb.jpg.b2c13e2435ba2da02a4e31d68e40ba41.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

45 χρόνια από την πειραματική επανδρωμένη αποστολή "Soyuz-22" :cheesy:

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1976, με τη βοήθεια του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-U, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz-22 με πλήρωμα τους Valery Bykovsky και Vladimir Aksenov εκτοξεύθηκε σε τροχιά χαμηλής γης για να πραγματοποιήσει το επιστημονικό και εφαρμοσμένο διαστημικό πείραμα "Raduga »Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος« Intercosmos ».

Το πρόγραμμα πτήσης Soyuz-22 προέβλεπε δοκιμές σχεδιασμού πτήσεων εξειδικευμένου φωτογραφικού εξοπλισμού επί του σκάφους και ανάπτυξη πολυζωνικής φωτογραφίας της επιφάνειας της γης για τη μελέτη φυσικών πόρων και περιβαλλοντικού ελέγχου προς το συμφέρον των χωρών που συμμετέχουν στο πείραμα την ΕΣΣΔ και τη ΛΔΓ. Το πλοίο Soyuz-22 ήταν ένα τροποποιημένο προϊόν 7K-TM που κατασκευάστηκε από την TsKBEM (τώρα RSC Energia που πήρε το όνομά της από τον SP Korolev), το οποίο προηγουμένως χρησίμευε ως εφεδρικό πλοίο του προγράμματος Soyuz-Apollo. Για να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί, εξοπλίστηκε εκ νέου και εξοπλίστηκε με μια μοναδική διαστημική κάμερα έξι φακών MKF-6 κοινού σοβιετικού-γερμανικού σχεδιασμού, εγκατεστημένη στο διαμέρισμα βοηθητικών υπηρεσιών αντί της βάσης σύνδεσης APAS-75. Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλιστεί η φωτογράφιση των βορείων γεωγραφικών πλάτων, το Soyuz-22, για πρώτη φορά στην πρακτική της ρωσικής κοσμοναυτικής, εκτοξεύτηκε σε χαμηλή ελλειπτική τροχιά με κλίση 64,8 μοίρες.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν οκτώ ημερών πτήσης, οι Valery Bykovsky και Vladimir Aksenov, χρησιμοποιώντας το MKF-6, έκαναν περίπου 14 χιλιάδες εικόνες υψηλής ποιότητας από το διαστημόπλοιο, καλύπτοντας συνολική έκταση άνω των 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της επιφάνειας της γης έξι φασματικές περιοχές. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πτήσης στην 127η τροχιά, το όχημα κατάβασης με τους αστροναύτες στο αεροσκάφος πραγματοποίησε μια επιτυχημένη προσγείωση στην υπολογιζόμενη περιοχή βορειοδυτικά του Τσελινόγκραντ.

Το πείραμα Raduga έγινε μέρος ενός ολοκληρωμένου έργου του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και μιας σειράς άλλων επιστημονικών οργανώσεων στον τομέα της ανάπτυξης οπτικών μέσων για τη μελέτη της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας από το διάστημα. Η περαιτέρω ανάπτυξη μεθόδων για πολυζωνική φωτογράφηση της Γης στον μακροπρόθεσμο τροχιακό σταθμό Salyut-6 το 1977-1981 συνεχίστηκε από τον εκσυγχρονισμένο MKF-6M και τα σύγχρονα ανάλογα του έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε δορυφορικά συστήματα της Γης. επόμενες γενιές.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-15.html

 

 

 

 

Έλεγχος των ηλιακών μπαταριών του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 :cheesy:

Στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής της θέσης 254 του κοσμοδρόμου Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK). Σήμερα, οι ειδικοί της RSC Energia και του κέντρου διαστημικών σκαφών Yuzhny πραγματοποίησαν μια προγραμματισμένη λειτουργία φωτισμού ελέγχου των ηλιακών μπαταριών του ενσωματωμένου συστήματος τροφοδοσίας του διαστημικού σκάφους.

Ο έλεγχος της λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών προβλέπει την τακτική ανάπτυξη τμημάτων ηλιακών κυψελών και την τεχνητή ακτινοβολία τους με ισχυρούς λαμπτήρες για τον έλεγχο της αφαίρεσης των παραμέτρων του ηλεκτρικού κυκλώματος των μετατροπέων ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού και ατομικού εξοπλισμού για το πλήρωμα στο όχημα καθόδου και το διαμέρισμα χρησιμότητας του πλοίου.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στο πλαίσιο της παράδοσης των 66ων κύριων μελών της αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-15_1.html[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα. :cheesy:

Περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σήμερα ταυτόχρονα στο διάστημα -συνολικά 14- από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το τετραμελές πλήρωμα των ερασιτεχνών αστροναυτών (δύο ανδρών και δύο γυναικών) της αποστολής Inspiration 4 της εταιρείας Space X ήρθαν να προστεθούν στο επταμελές πλήρωμα της αποστολής 65 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΣΣ) και στο τριμελές πλήρωμα του υπό ανάπτυξη κινεζικού διαστημικού σταθμού Σεντσού-12.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ήταν η παρουσία 13 ανθρώπων στο διάστημα το 2009, οι οποίοι είχαν στριμωχτεί όλοι στον ΔΣΣ. Φέτος, όμως, οι 14 έχουν βρεθεί στο διάστημα με τρεις διαφορετικές αποστολές.

https://www.in.gr/2021/09/17/b-science/neo-rekor-taytoxronis-parousias-14-anthropon-sto-diastima/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάτησαν Γη μετά από τρεις μήνες οι πρώτοι αστροναύτες του κινεζικού διαστημικού σταθμού. :cheesy:

Τρεις κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν σήμερα στη Γη έπειτα από διαμονή ρεκόρ 90 ημερών στον κινεζικό διαστημικό σταθμό, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το πλήρωμα είχε απογειωθεί από την Κίνα στα μέσα Ιουνίου. Η αποστολή Σενζού-12 ήταν η πιο μακροχρόνια που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο διάστημα από Κινέζους.

Η κάψουλα που μετέφερε τους κινέζους αστροναύτες προσγειώθηκε σήμερα γύρω στις 13:35 (τοπική ώρα, 08:35 ώρα Ελλάδας) στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα), σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη CCTV

Η αποστολή Σενζού-12 ήταν η πρώτη από τέσσερις επανδρωμένες αποστολές που έχουν σχεδιαστεί για το διάστημα 2021-2022, καθώς η Κίνα συναρμολογεί τον πρώτο μόνιμο διαστημικό σταθμό της. Η διαδικασία απαιτεί 11 αποστολές.

Η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή σχεδιάζεται για τον Οκτώβριο και η επόμενη ομάδα αστροναυτών θα παραμείνει στο διάστημα για 6 μηνες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1017943_patisan-gi-meta-apo-treis-mines-oi-protoi-astronaytes-toy-kinezikoy

2021-09-17T093630Z_987874470_RC2LRP93LV3W_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-CHINA-1024x544.thumb.jpg.b15ed29fec4a04719d53b53b3bb79294.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SpaceX – Προσθαλασσώθηκε το σκάφος με τους «τουρίστες» του διαστήματος. :cheesy:

Το κουαρτέτο των πρώτων τουριστών του διαστήματος με σκάφος της SpaceX προσθαλασσώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα) στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντας, έπειτα από τρεις ημέρες στο διάστημα, γεγονός που σήμανε ότι στέφθηκε από επιτυχία η πρώτη αποστολή σε τροχιά στην ιστορία χωρίς τη συμμετοχή κανενός επαγγελματία αστροναύτη ή κοσμοναύτη.

Η προσθαλάσσωση έγινε την προβλεπόμενη ώρα, στις 19:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από την εταιρεία του μεγιστάνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Ίλον Μασκ (Tesla). Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας στα 24,14 χιλιόμετρα την ώρα.

Αναμενόταν να ανακτηθεί πολύ γρήγορα από πλοία της SpaceX και η έξοδος των τεσσάρων αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου μια ώρα. Πλάνα από το εσωτερικό της κάψουλας τους εικόνιζαν ήρεμους, προσδεδεμένους ακόμη στα καθίσματά τους

Η κάψουλα ονόματι Resilience εισήλθε στην ατμόσφαιρα με τις θερμοκρασίες λόγω της τριβής να φθάνουν στο εξωτερικό της τους 1.927° Κελσίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιβαίνοντες φόραγαν στολές ικανές να τους κρατήσουν δροσερούς αν η καμπίνα των επιβατών θερμαινόταν υπερβολικά.

Η αποστολή, που βαπτίστηκε Inspiration4, αναχώρησε την Τετάρτη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο δύο σταδίων Falcon 9 της SpaceX. Μέσα σε τρεις ώρες, η κάψουλα είχε φθάσει σε ύψος τροχιάς, στα 585 χιλιόμετρα, πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη διαστημική αποστολή μετά το τέλος αυτών στη Σελήνη, δηλαδή του προγράμματος Apollo της NASA, το 1972.

Η αποστολή ήταν η πρώτη του εγχειρήματος του κ. Μασκ στον τομέα του τουρισμού στο διάστημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτηρίζεται άλμα μπροστά έναντι των ανταγωνιστών του στο πεδίο. Απευθύνεται σε ανθρώπους ικανούς να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για την εμπειρία και για να αποκτήσουν διαπιστευτήρια ερασιτέχνη αστροναύτη.

https://www.tanea.gr/2021/09/19/world/spacex-prosthalassothike-to-skafos-me-tous-touristes-tou-diastimatos/

E_mt2ClWEAE7a_K.jpg.d1da482204abe96e2da3b72d3969b59d.jpg

E_nOtauXEAcE5Cg.jpg.0fca927158d9ab4488f3ddde5e626e16.jpg

diastima.thumb.jpg.14051a0a90958870657b3fdd4c046091.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλήρωμα του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 έφτασαν στο Baikonur :cheesy

Τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK) έφτασαν στο κοσμοδρόμιο του Baikonur για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση πριν από την πτήση στο πλαίσιο της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο αεροδρόμιο Krainy τους συνάντησαν μέλη της τεχνικής διεύθυνσης και της κρατικής επιτροπής.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS -19 TPK περιλαμβάνει: Διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες σε διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτη Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexei Dudin.

Οι διοικητές του πληρώματος ανέφεραν στη διοίκηση την ετοιμότητά τους να εκπληρώσουν το πρόγραμμα πτήσεων και να παραλάβουν το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες πήγαν στο εκπαιδευτικό συγκρότημα Test του TsPK im. Yu.A. Γκαγκάριν, όπου θα πρέπει να περάσουν από το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης με καθημερινές ιατρικές εξετάσεις.

Αύριο τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαίδευση στο διαστημόπλοιο. Κατά τη διάρκεια της "πρώτης τοποθέτησης" θα επεξεργαστούν την τυπική διαδικασία στις θέσεις τους στο όχημα καθόδου, θα εξοικειωθούν με την ενσωματωμένη τεκμηρίωση και θα πραγματοποιήσουν δοκιμές των ενσωματωμένων συστημάτων.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-18.html[/b]

photo_09-18-28.thumb.jpg.d98a18f10c1062b9f73bfffa9c2e795e.jpg

photo_09-18-27.thumb.jpg.488f0ccf52ef3927f24d9c0823aae8ae.jpg

photo_09-18-25.thumb.jpg.6f1f1f41067278529271482d2d6e20b1.jpg

photo_09-18-24.thumb.jpg.b92400a48a13ea8ef9614a80fe2b98b2.jpg

photo_09-18-23.thumb.jpg.32eb30eb928b5055fa9b88a53841306b.jpg

photo_09-18-22.thumb.jpg.6ef9e2c9f570bd9b27fa7eb8883ad7c4.jpg

photo_09-18-20.thumb.jpg.cda3ba0504365fd32ac32d9e24919b57.jpg

photo_09-18-18.thumb.jpg.c1ecc0fba45e1a2b7dcd45f2856a2409.jpg

photo_09-18-17.thumb.jpg.1e1731e11e054ca7f75515a05c783a52.jpg

photo_09-18-16.thumb.jpg.5e33b3cf5114fbea82c4479e7788ef45.jpg

photo_09-18-15.thumb.jpg.2f7666143eb3da63a7d10f543dae7d8f.jpg

photo_09-18-14.thumb.jpg.9f7f15c4be7d89d13fcd54ea97b3f0bc.jpg

photo_09-18-13.thumb.jpg.812948399baa27ddb4b51e7be786970d.jpg

photo_09-18-12.thumb.jpg.6ca7eb404305995735f0d20486817a0a.jpg

photo_09-18-10.thumb.jpg.739b18a1f5fe43690408576325011d60.jpg

photo_09-18-08.thumb.jpg.3741a0b7f271f5d3578ab568b0c52d0b.jpg

photo_09-18-05.thumb.jpg.a65858b91f3a651f31d882411084da70.jpg

photo_09-18-04.thumb.jpg.5ea6db150ab3ee2e87de96bbae0cb024.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλήρωμα του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 ξεκίνησαν το τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσης. :cheesy:

Στο Baikonur, ξεκινά το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας των κύριων και εφεδρικών πληρωμάτων του επανδρωμένου διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι κοσμοναύτες δοκίμασαν τα κοστούμια διάσωσης, τα δοκίμασαν για διαρροές και πήραν τις θέσεις τους στο διαστημόπλοιο τους. Τα πληρώματα έλεγξαν τον εξοπλισμό εξυπηρέτησης, μελέτησαν το πρόγραμμα πτήσεων, εξοικειώθηκαν με την τεκμηρίωση επί του σκάφους και το φορτίο που σχεδιάστηκε για παράδοση στον ISS. Περαιτέρω δραστηριότητες των μελών της αποστολής στο κοσμόδρομο περιλαμβάνουν εκπαίδευση για χειροκίνητη προσάρτηση του διαστημικού σκάφους στον ISS, έλεγχο της συσκευασίας με παραδοτέο εξοπλισμό, εκπαίδευση σε βαλλιστικές επιχειρήσεις και άλλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS -19 TPK περιλαμβάνει: Διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες σε διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτη Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexey Dudin.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021 από το κοσμόδρομιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-19_1.html[/b]

photo_09-19-33.thumb.jpg.cc4eb1cf7e7bce992a5bba2b3083beab.jpg

photo_09-19-32.thumb.jpg.90ddd9d383fa3581d5cc7e22199ba945.jpg

photo_09-19-29.thumb.jpg.995453194a547840956f343374beba98.jpg

photo_09-19-28.thumb.jpg.508eca3c7fd3786cdb862454e86675d7.jpg

photo_09-19-27.thumb.jpg.33cd105eda974ddf9d65542296f30104.jpg

photo_09-19-26.thumb.jpg.3d54c766def64044d80a6b0d39281452.jpg

photo_09-19-25.thumb.jpg.a924d60ad0e0103c480b62f3c7e4672f.jpg

photo_09-19-24.thumb.jpg.c3f3c5af952dc5b749afb40cbc3c2b23.jpg

photo_09-19-23.thumb.jpg.6d76990c356692e34a45e41a7ef6d287.jpg

photo_09-19-22.thumb.jpg.e1465c9500aa5c0a88104f7a1fe1c43d.jpg

photo_09-19-21.thumb.jpg.282e5cbc35eea1fd559e236f5835b54b.jpg

photo_09-19-20.thumb.jpg.7de7db60128ce041a2b2fa5f3fb98c03.jpg

photo_09-19-19.thumb.jpg.ccf2532dcbf8ea46e163badea6d5ecdf.jpg

photo_09-19-18.thumb.jpg.8869e0994732ffcfcd270fe6de1c01db.jpg

photo_09-19-17.thumb.jpg.ff1b1bc1d873f0ba6fc6e3dd5ed67532.jpg

photo_09-19-16.thumb.jpg.c3d27b6538eb72b568abf3e874da19cd.jpg

photo_09-19-15.thumb.jpg.a50764afc46a1b7a0ab9adbf28b24e1e.jpg

photo_09-19-14.thumb.jpg.f0446a83caa97b080dbed9a51c7abae9.jpg

photo_09-19-13.thumb.jpg.df932f492eb6f876407e775a496da1bd.jpg

photo_09-19-12.thumb.jpg.e25186a59200aababf6b4e5d349b82cd.jpg

photo_09-19-11.thumb.jpg.6fb9f518ceb89c36d1120c9f3b9d2b83.jpg

photo_09-19-09.thumb.jpg.d6140ba1936c33085781ed3b6d4b124b.jpg

photo_09-19-07.thumb.jpg.e70dfba2ef5f64b1a31320d43007e052.jpg

photo_09-19-04.thumb.jpg.89b75c73bde9709cceca5cd03b85c94b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ISS ετοιμάζεται για ανακατασκευή ρωσικού διαστημικού σκάφους. :cheesy:

Σύμφωνα με το ρωσικό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, το διαστημόπλοιο Soyuz MS-18 θα μεταφερθεί από το Rassvet Mini-Research Module στο νεοαφιχθέν Εργαστήριο Εργαστηριακής Ενότητας Nauka.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Chief Operating Control Group του ρωσικού τμήματος του ISS (Rocket and Space Corporation Energia, μέρος του Roscosmos), ο εκτιμώμενος χρόνος διαχωρισμού των διαστημικών σκαφών - 12:21 UTC, η αυτόνομη πτήση θα διαρκέσει 40 λεπτά. Ο κυβερνήτης του διαστημικού σκάφους, ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Novitskiy με τους μηχανικούς πτήσης, ο κοσμοναύτης Roscosmos Pyotr Dubrov και ο αστροναύτης της NASA Mark Vande Hei θα ανακαταστήσουν χειροκίνητα το πλοίο.

Αυτό πρόκειται να εκκενώσει τη βάση σύνδεσης Rassvet στην οποία πρέπει να προσδεθεί το πλοίο Soyuz MS-19 στις 5 Οκτωβρίου 2021, καθώς και να δοκιμάσει τη λειτουργία εξοπλισμού σύνδεσης εργαστηριακής μονάδας πολλαπλών χρήσεων, η οποία εντάχθηκε στο ρωσικό τμήμα του σταθμού στα τέλη Ιουλίου. Για το σκοπό αυτό, πρώτα απ 'όλα το διαστημόπλοιο Soyuz MS-18 θα είναι αγκυροβολημένο στο Nauka με το φορτηγό διαστημόπλοιο Progress MS-17 που ακολουθεί. Θα προετοιμάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να λάβει τη νέα μονάδα Prichal Node. Από τις 2 Ιουλίου 2021 έως σήμερα, το ρωσικό φορτηγό πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο Poisk Mini-Research Module. Η πρόοδος πρόκειται να ξεκλειδώσει στις 21 Οκτωβρίου. Μετά από δύο ημέρες αυτόνομης πτήσης, αναμένεται να προσδεθεί αυτόματα στο λιμάνι nadir της μονάδας Nauka.

Τώρα υπάρχει ένας ειδικός προσαρμογέας (επικάλυψη δακτυλίου) στη βάση σύνδεσης Nauka, ο οποίος επιτρέπει στα ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz MS και Progress MS να προσδεθούν σε αυτό, οπότε το φορτηγό πλοίο Progress MS-17 θα το αφαιρέσει κατά την τελική αποσύνδεσή του από το σταθμό. Μετά από αυτόν τον έλεγχο δύο βημάτων, η μονάδα Prichal θα συνδεθεί στη βάση σύνδεσης, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου φέτος.

Στο εγγύς μέλλον, το πλήρωμα Soyuz MS-18 θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση επί της επερχόμενης επιχείρησης. Oleg Novitskiy, Pyotr Dubrov και Mark Vande Hei μαζί με τους ειδικούς του Chief Operating Control Group θα επεξεργαστούν απευθείας τις ενέργειες προετοιμασίας και επαναπροσδιορισμού της σειράς. Στο πλαίσιο της τρίωρης άσκησης, θα εξασκήσουν την εργασία και θα ελέγξουν την κατάσταση του εξοπλισμού, σε διαβούλευση βήμα προς βήμα με Ρώσους ειδικούς στη Γη

Επτά μέλη του πληρώματος βρίσκονται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: οι κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitsky και Peter Dubrov, οι αστροναύτες της NASA Mark Vande Hei, ο Shane Kimbrough και η Megan MacArthur, ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Tomas Pesquet και ο αστροναύτης JAXA Akihiko Hoshide. Ο κοσμοναύτης Roscosmos Anton Shkaplerov έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο Soyuz MS-19, καθώς και η ηθοποιός Yulia Peresild και ο σκηνοθέτης Klim Shipenko.

http://en.roscosmos.ru/22349/[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δοκιμές κενού της κομβικής μονάδας "Prichal" ξεκίνησαν στο Baikonur. :cheesy:

Η προετοιμασία εκ των προτέρων της κομβικής μονάδας Prichal (UM) του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS RS) συνεχίζεται στο κτίριο συναρμολόγησης και δοκιμής της θέσης 254 του κοσμοδρόμου Baikonur. Σήμερα, στο τεχνικό συγκρότημα, η μονάδα μεταφέρθηκε σε θάλαμο κενού για δοκιμές στεγανότητας.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτόνομων ηλεκτρικών δοκιμών, οι ειδικοί της RSC Energia έλεγξαν τη λειτουργία των γραμμών διαμετακόμισης για τον ανεφοδιασμό του UC Prichal και την προετοίμασαν για δοκιμές πνευματικού κενού. Ένας διήμερος κύκλος δοκιμής της μονάδας σε θάλαμο κενού 17Τ523ΜР χρησιμοποιώντας μέσο ηλίου-αέρα στους δοκιμασμένους όγκους προορίζεται για αντικειμενικό έλεγχο των υψηλών απαιτήσεων για τη στεγανότητα του προϊόντος και των ενσωματωμένων συστημάτων του υπό εδαφικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρικές δοκιμές του διαμερίσματος οργάνων του πλοίου ξεκινούν στο χώρο εργασίας της μονάδας μεταφοράς φορτίου Progress M-UM. Παρέχουν έναν κύκλο δοκιμαστικής ενεργοποίησης του ενσωματωμένου εξοπλισμού του συστήματος ελέγχου κίνησης και πλοήγησης, πληροφοριο-τηλεμετρικά και καθολικά συστήματα ραδιοτηλεμετρίας, συστήματα προσανατολισμού και ραδιοπαρακολούθηση της τροχιάς, αυτοματοποίηση του θερμικού καθεστώτος και του συνδυασμένου συστήματος πρόωσης.

Το Universal nodal module "Prichal" που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia im. S.P. Το Korolev προορίζεται να επεκτείνει τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του ISS RS. Η εκτόξευση του UM "Prichal" σε τροχιά κοντά στη γη και η σύνδεσή του με τον κόμβο nadir του εργαστηρίου πολλαπλών χρήσεων "Nauka" προγραμματίζεται τον Νοέμβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-20.html

photo_09-20-20.thumb.jpg.d447fa28607c815f9aeeb126ce93896f.jpg

photo_09-20-19.thumb.jpg.b172c8e91469f3ec32b96b8cbaab6361.jpg

photo_09-20-18.thumb.jpg.dc9125939fff56304d9271363b8e9caa.jpg

1484485044_photo_09-20-17(1).thumb.jpg.3dca5933101d727e6593a99fd4cfb015.jpg

photo_09-20-15.thumb.jpg.ddda530ef3ebb4341b5d32929d5beaf2.jpg

photo_09-20-13.thumb.jpg.0db44d7b75f4f028f2a5b8b6b0af4498.jpg

photo_09-20-11.thumb.jpg.3dd791d6c374f8a8a2f05554deb6367f.jpg

photo_09-20-09.thumb.jpg.80cbd83d2e2b9c550248b49954eee7b4.jpg

1088548561_photo_09-20-08(1).thumb.jpg.ef086a67b9fa317e2bd65c9219cfcdd8.jpg

photo_09-20-06.thumb.jpg.ea0c936f41bec09a2ee0bed08424bd7d.jpg

photo_09-20-04.thumb.jpg.ae314c5810d12852767c027155a46d07.jpg

photo_09-20-02.thumb.jpg.072d7b0ab743f38a6da598bbfb0b7889.jpg

photo_09-20-01.thumb.jpg.7485ddff43c36ba73763f2998a659aaf.jpg

photo_09-20-36.thumb.jpg.a2fc670c10523b610907b456cfb04048.jpg

photo_09-20-35.thumb.jpg.e6c27a8dab9feb36ede3009e4ab07cb1.jpg

photo_09-20-34.thumb.jpg.5ba3b5ce43a23122ace3eb49764a88fb.jpg

photo_09-20-33.thumb.jpg.e6e71c7b840e2688d75eb9122137b8e6.jpg

photo_09-20-32.thumb.jpg.22a279f08f03092f77822fb07df73f1e.jpg

photo_09-20-31.thumb.jpg.a55904f029db2b1849d7f49e13fff187.jpg

photo_09-20-25.thumb.jpg.9144584292edcb6adde083b72c1b9a49.jpg

photo_09-20-23.thumb.jpg.5f34ce081f0dd8666f818f877168c7da.jpg

photo_09-20-22.thumb.jpg.618fabbe187ef084bef333b1b823648f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτόνομο μεταγωγικό σκάφος ανεφοδιασμού έφτασε στον κινεζικό διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Χθες Δευτέρα, εκτοξεύθηκε από τη νότια Κίνα και λίγες ώρες αργότερα έφτασε στον κινεζικό διαστημικό σταθμό, ένα αυτόνομο μεταγωγικό σκάφος.

Είναι η τέταρτη από τις 11 αποστολές που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του μόνιμου τροχιακού εργαστηρίου.

Το σκάφος Tianzhou-3 ή «Ουράνιο Σκάφος» στα κινεζικά εκτοξεύτηκε στις 15.10 ώρα Πεκίνου (10.10 ώρα Ελλάδας) με πύραυλο Long March-7 που αναχώρησε από το διαστημικό κέντρο του Ουεντσάνγκ στο νησί Χαϊνάν.

Προσδέθηκε στην κεντρική υπομονάδα Tianhe του σταθμού στις 17.08 ώρα Ελλάδας προκειμένου να παραδώσει προμήθειες για τρεις αστροναύτες που θα φτάσουν στον σταθμό τον Οκτώβριο.

Το προηγούμενο τριμελές πλήρωμα του εργαστηρίου επέστρεψε στη Γη την περασμένη εβδομάδα.

Το 2022, η Κίνα προγραμματίζει να εκτοξεύσει δύο ακόμα τμήματα του σταθμού με τις ονομασίες Wentian και Mengtian.

Ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, του οποίου η συναρμολόγηση ξεκίνησε τον Απρίλιο, είναι η απάντηση του Πεκίνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στον οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στην Κίνα να πατήσει πόδι στον ISS λόγω ανησυχίας για διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1018890_aytonomo-metagogiko-skafos-anefodiasmoy-eftase-ston-kineziko-diastimiko[/b]

space-exploration-china-tianhe-china-daily-via-reuters-attention-editors-1280x720.thumb.jpg.b7beec823f2fe4d82744c94efca78965.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επενδύοντας στο Διάστημα – Η NASA αναζητεί προτάσεις διαστημικών σταθμών από ιδιώτες.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμοποιείται ήδη για περισσότερα από 20 χρόνια και κοστίζει στη NASA περί τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε χρόνο λειτουργίας.

Η NASA σχεδιάζει την «απόσυρση» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έως το τέλος της δεκαετίας και πλέον έχει στραφεί σε ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή νέων διαστημικών σταθμών που θα τεθούν σε τροχιά. Σαν αποτέλεσμα, αναμένεται ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ήδη η αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έχει ξεκινήσει το Commercial LEO Destinations project, έναν διαγωνισμό που θα καταλήξει σε συμβόλαια 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη των ιδιωτικών διαστημικών σταθμών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNBC ο διευθυντής εμπορικών διαστημικών πτήσεων της NASA, Φιλ Μακάλιστερ, η υπηρεσία «έλαβε σχεδόν μια ντουζίνα προτάσεων» από μια ποικιλία εταιρειών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο ΔΔΣ έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει έως το τέλος του 2024, με μία πιθανή επέκταση του χρόνου λειτουργίας του έως το 2028. Σύμφωνα με τον Μακάλιστερ, η NASA επιθυμεί «να είναι ένας μεταξύ των πολλών χρηστών αντί να είναι ο κύριος χρηματοδότης και συντηρητής της υποδομής» για τους σταθμούς που θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Η NASA βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων με την ελπίδα ότι οι νικητές του προγράμματος «θα ανακοινωθούν πριν το τέλος του έτους», αν και η υπηρεσία «πιέζει για ολοκλήρωση νωρίτερα». Οι προτάσεις προέρχονται από μια ποικιλία υποψηφίων, από start-ups έως και μεγάλες εταιρείας του τομέα της αεροδιαστημικής. Ενδεικτικό ότι μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται οι SpaceX (του Ίλον Μασκ), Blue Origin (του Τζεφ Μπέζος), Airbus, Boeing και Lockheed Martin.

Η πρακτική της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα

Η ιδέα της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι κάτι νέο για τη NASA, καθώς ήδη από την προηγούμενη δεκαετία μίσθωνε σκάφη και υπηρεσίες μεταφοράς από τις SpaceX και Northrop Grumman.

Μόνο για τη χρονιά που πέρασε, από το πρόγραμμα Commercial Crew, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ εξοικονόμησε ποσό μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή, με τη λογική της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη δύο διαστημικών σκαφών, αντί μόνο ενός: η Boeing δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του δικού της σκάφους ενώ το Crew Dragon της SpaceX έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την αποστολή 10 αστροναυτών στο ΔΣΣ για λογαριασμό της NASA και άλλων τεσσάρων ιδιωτών αστροναυτών, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικά το πρόγραμμα Commercial Crew λειτουργεί και σαν οδηγός για το πρόγραμμα Commercial LEO Destinations, καθώς η NASA είχε αρχικά δώσει συμβόλαια σε πέντε εταιρείες πριν τελικά καταλήξει στις δύο που προαναφέρθηκαν.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η NASA έχει ξεκινήσει τη χρηματοδότηση και ενός ενδιάμεσου προγράμματος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει αναλάβει η Axiom Space και προβλέπει την κατασκευή πρόσθετων τμημάτων (modules) που θα μπορούν να συνδεθούν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όταν τελικά ο Σταθμός αποσυρθεί, η Axiom σχεδιάζει την αποκόλληση των λειτουργικών τμημάτων και την μετατροπή του σε έναν σταθμό «ελεύθερης πτήσης».

Η Axiom ήδη κατασκευάζει τα συγκεκριμένα modules, με το πρώτο να προγραμματίζεται να συνδεθεί στο ΔΔΣ έως το 2024, με την προϋπόθεση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση για την επιμήκυνση χρήσης του Σταθμού έως το 2028. «Χρειαζόμαστε την επέκταση του ΔΔΣ, γιατί δεν θα είμαστε έτοιμοι με τα υπόλοιπα προγράμματα έως το 2024», σημειώνει ο Φιλ Μακάλιστερ.

https://www.ot.gr/2021/09/21/texnologia/ependyontas-sto-diastima-i-nasa-anazitei-protaseis-diastimikon-stathmon-apo-idiotes/

ISS-768x509.jpg.c22e095af913e701492b8bc4985f3b09.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή "Soyuz MS-19" σε πρατήριο ανεφοδιασμού. :cheesy:

Στο κοσμόδρομο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία της εκτόξευσης του επανδρωμένου οχήματος Soyuz MS-19 (TPK) για την πτήση στο πλαίσιο της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σήμερα ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos έχουν ξεκινήσει εργασίες ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με την απόφαση της τεχνικής διαχείρισης, το πλοίο παραδόθηκε στον σταθμό ανεφοδιασμού της πλατφόρμας 31 για ανεφοδιασμό του συνδυασμένου συστήματος πρόωσης με συμπιεσμένα αέρια και προωθητικά. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανεφοδιασμού, το πλοίο θα επιστρέψει στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου 254 για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας για εκτόξευση.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021. Στο κοσμόδρομο, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους υποβάλλεται σε εκπαίδευση πριν από την πτήση, αποτελούμενη από τον διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτης Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexei Dudin.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-21.htm

photo_09-21-06.thumb.jpg.63e11745b107a5e81ec9605215c97e50.jpg

photo_09-21-05.thumb.jpg.a36a15d38264f30ddc05b6bbfda02066.jpg

photo_09-21-04.thumb.jpg.8ca41ee0adf85de86f6c9239675f4987.jpg

photo_09-21-03.thumb.jpg.11fe05a919d84afded7ad7fca24c52df.jpg

photo_09-21-02.thumb.jpg.818bfbcb194f57e8b07f0b48cff7ba6c.jpg

photo_09-21-01.thumb.jpg.a1589c2fbea0ffb6cb7bd01e5dd102f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κομβική μονάδα "Prichal" έχει περάσει της δοκιμές κενού. :cheesy:

Στο κοσμόδρομο Baikonur, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στεγανότητας της κομβικής μονάδας «Prichal» (UM) στον θάλαμο κενού του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμής της θέσης 254.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, οι ειδικοί της RSC Energia και του Yuzhny Copper Center πραγματοποίησαν έναν κύκλο πνευματικών δοκιμών κενού του Prichal UM, οι οποίοι συνεχίζονταν από τις 21 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, η μονάδα εγκαταστάθηκε στο χώρο εργασίας της και συνδέθηκε με εξοπλισμό δοκιμών εδάφους για να συνεχίσει την προετοιμασία πριν από την έναρξη.

Η Universal nodal module "Prichal" που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την RSC Energia im. S.P. Το Korolev προορίζεται να επεκτείνει τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του ISS RS. Η εκτόξευση του UM "Prichal" σε τροχιά κοντά στη γη και η σύνδεσή του με τον κόμβο nadir του εργαστηρίου πολλαπλών χρήσεων "Nauka" προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2021.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-22.html[/b]

photo_09-22-19.thumb.jpg.9af9e9187ab1e46ad390dc7ee3defbfa.jpg

photo_09-22-18.thumb.jpg.a944c280d75aacf87576667ae751de74.jpg

photo_09-22-17.thumb.jpg.834b4f618867ea7d61df6ee2b54c44c0.jpg

photo_09-22-16.thumb.jpg.25d75eff1688cb51cd965837130e478e.jpg

photo_09-22-15.thumb.jpg.d0e6a403f4483ff103168c9be671a5d9.jpg

photo_09-22-14.thumb.jpg.17684d6b3e43fec01613e5e1cc598426.jpg

photo_09-22-13.thumb.jpg.99505b3f35d89603d85998b294682ae5.jpg

photo_09-22-12.thumb.jpg.437c0c82b7d7c173e95cb014f0c36a69.jpg

photo_09-22-11.thumb.jpg.e62764b39b07e4f6de109842e3f1da13.jpg

photo_09-22-10.thumb.jpg.21f1293fddf4ce54e2c9763268eb98be.jpg

photo_09-22-09.thumb.jpg.9b9635e1cd79b31c72f8ff83cbdfcd29.jpg

photo_09-22-08.thumb.jpg.b698fcde3385cadc045c278c4254c020.jpg

photo_09-22-07.thumb.jpg.c75874b1931ea92324641f2309c4c0ad.jpg

photo_09-22-06.thumb.jpg.442d48975a453f1de8ef596897708783.jpg

photo_09-22-05.thumb.jpg.fcc3f434d16ada8008724e5d53c710b7.jpg

photo_09-22-04.thumb.jpg.53829eeea152fc1a7ad008f6d9e45cf3.jpg

photo_09-22-03.thumb.jpg.03f06240781cc4367b0cf6e2661d7e46.jpg

photo_09-22-02.thumb.jpg.e22692afb562ef94f4c5d998368c85d5.jpg

photo_09-22-01.thumb.jpg.742daad1f653da605c63a4dad320010e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 τροφοδοτείται με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια. :cheesy:

Στο κοσμόδρομο Baikonur, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos ολοκλήρωσαν τις εργασίες για τον ανεφοδιασμό του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK) με προωθητικά και συμπιεσμένα αέρια.

Μετά τον ανεφοδιασμό, το πλοίο παραδόθηκε στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου 254 και εγκαταστάθηκε σε ένα δυναμικό περίπτερο για περαιτέρω εργασίες πριν την εκτόξευση, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ωφέλιμων φορτίων και εγκατάστασης θερμικής μόνωσης υπό κενό, ελέγχου της ζύγισης του πλοίου και της σύνδεσης του με το διαμέρισμα μετάβασης του οχήματος εκτόξευσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021. Στο κοσμόδρομιο, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους εκπαιδεύεται επίσης για πτήση, αποτελούμενο από τον διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτης Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexey Dudin.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-23.html

photo_09-23-22.thumb.jpg.9fba3204de76af7d2c10a450e3347c4f.jpg

photo_09-23-21.thumb.jpg.a300f3198e62802f0f1dabd19f53859f.jpg

photo_09-23-20.thumb.jpg.f1c607e723a7150fda6cde6229eeb1ec.jpg

photo_09-23-19.thumb.jpg.4f2b4868f81320792dcc45921a8cc6b3.jpg

photo_09-23-18.thumb.jpg.ddfd96e6315720286f3ea051480812e2.jpg

photo_09-23-17.thumb.jpg.38e0dbfe955b62110f156868dd8f6aea.jpg

photo_09-23-16.thumb.jpg.5531e5139b4bf2da2c5470509d40cae6.jpg

photo_09-23-15.thumb.jpg.ec65c1d67893f2a0e66ea4bbdc24ca5e.jpg

photo_09-23-14.thumb.jpg.96d94874190aa49b04d4d9cc84145e6c.jpg

photo_09-23-13.thumb.jpg.671f9a8088dc68663284b63ed29f2f3a.jpg

photo_09-23-12.thumb.jpg.e86bf88e971472ef35f2d2eca217cf32.jpg

photo_09-23-11.thumb.jpg.61c7fb1cb42662b0d97c14d25bf75e70.jpg

photo_09-23-10.thumb.jpg.1b15b1b258d72be86ed26b85c905f25c.jpg

photo_09-23-09.thumb.jpg.84dea9a667d8b7fa3ff258abc4e1e660.jpg

photo_09-23-08.thumb.jpg.a51b6bac155eb738ebcc1276d9b1035f.jpg

photo_09-23-07.thumb.jpg.7d0fc59812e905732f451dcb00bf3b3a.jpg

photo_09-23-06.thumb.jpg.2c1d7b569aac819fdfa1ad8300c7e77d.jpg

photo_09-23-05.thumb.jpg.113d513f5c67511241fb0a526b6185fa.jpg

photo_09-23-04.thumb.jpg.aab88db5a1f8f1d7d03fcfb77d23dd0c.jpg

photo_09-23-03.thumb.jpg.3dac041d39d73a4f455dcf32c7065d2a.jpg

photo_09-23-02.thumb.jpg.50b71f688481e7219085c31c1b67788f.jpg

photo_09-23-01.thumb.jpg.a71359af7d8aa2126d594201c731cef3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA – Οι μηχανικοί ξύνουν το κεφάλι τους για τις ανησυχητικές ρωγμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Οι πολυάριθμες ρωγμές που εντοπίστηκαν σε ρωσική υπομονάδα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) δεν απειλούν αυτή τη στιγμή το πλήρωμα, παραμένουν όμως ανησυχητικές και ανεξήγητες, ενημέρωσε η NASA στο Κογκρέσο.

«Από ό,τι γνωρίζω, οι μηχανικοί της Ρωσίας και της NASA που τις ανέλυσαν δεν καταλαβαίνουν γιατί οι ρωγμές εμφανίζονται τώρα» δήλωσε ο Μπιλ Σέπαρντ, πρώην αστροναύτης της NASA, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χαρακτήρισε το πρόβλημα «αρκετά σοβαρό» και προειδοποίησε πως «πιθανότατα υπάρχουν κι άλλες ρωγμές που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα».

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο Σέπαρντ ενημερώθηκε για το θέμα στην Συμβουλευτική Επιτροπή ISS στην οποία συμμετείχε. Είχε πετάξει τέσσερις φορές με το διαστημικό λεωφορείο και συμμετείχε στις πρώτες αποστολές για τη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Οι «5-6 ρωγμές» στη ρωσική υπομονάδα Zarya, είπε, «είναι αρκετά μικρές, μοιάζουν με γρατζουνιές στην επιφάνεια της αλουμινένιας πλάκας».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν είναι αρκετά μεγάλες για να εγκυμονούν «σοβαρό πρόβλημα» για το πλήρωμα.

Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Σολοφιόφ, διευθυντής πτήσης του ρωσικού τμήματος του ISS, προειδοποίησε στα τέλη Αυγούστου ότι «οι ρωγμές φαίνεται πως θα πλατύνουν με την πάροδο του χρόνου».

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, ο Σολοφιόφ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει για επερχόμενη «χιονοστιβάδα» τεχνικών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια.

«Υπάρχει ήδη ένας αριθμός εξαρτημάτων που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Πολλά από αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Προβλέπουμε ότι μετά το 2025 θα υπάρξει χιονοστιβάδα βλαβών σε πολυάριθμα συστήματα» είχε αναφέρει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Η υπομονάδα Zarya όπου εντοπίστηκαν ρωγμές ήταν το πρώτο τμήμα του ISS που εκτοξεύτηκε το 1998. Χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως ως αποθηκευτικός χώρος καθώς και για τη διόρθωση της πορείας του σταθμού με τους προωστήρες που διαθέτει.

Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά το σοβαρό ατύχημα στην καινούργια ρωσική υπομονάδα Nauka του σταθμού, της οποίας οι προωστήρες πυροδοτήθηκαν εσφαλμένα λίγο μετά τη σύνδεσή της στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα. Ως αποτέλεσμα ο ISS άρχισε να περιστρέφεται και αναποδογύρισε, πριν τελικά σταθεροποιηθεί μια ώρα αργότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η ρωσική υπομονάδα Zvezda, η οποία χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος διαμονής του πληρώματος, εμφάνισε διαρροή αέρα, η οποία σταμάτησε έναν χρόνο αργότερα όταν βρέθηκε η ρωγμή που την προκαλούσε. Η τρύπα σφραγίστηκε τελικά με κολλητική ταινία.

O ISS θα παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2024, αν και οι NASA προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για παράταση της αποστολής μέχρι τουλάχιστον το 2028.

«Δεν πιστεύω ότι ο σταθμός διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Πριν όμως δώσουμε παράταση για τόσο πολλά χρόνια, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει» με τις ρωγμές, επισήμανε ο Σέπερντ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει εταίρος του προγράμματος μέχρι το 2024 και παραμένει ανοιχτή στην παράταση της συμμετοχής τους.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στο μεταξύ τη συναρμολόγηση νέου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι συνεργάζονται για τη δημιουργία ερευνητικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή και στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η Κίνα, η οποία δεν συμμετέχει στον ISS λόγω άρνησης των ΗΠΑ, εκτόξευσε τον Ιούνιο το πρώτο τμήμα του δικού της διαστημικού σταθμού.

Στην φωτογραφια το Zarya (Α), εδώ συνδεδεμένο με το αμερικανικό Unity, ήταν η πρώτη υπομονάδα του ISS (ΝASA)

https://www.in.gr/2021/09/23/b-science/future/nasa-oi-mixanikoi-ksynoun-kefali-tous-gia-tis-anisyxitikes-rogmes-ston-diethni-diastimiko-stathm

 

 

 

 

Οι Κοσμοναύτες άρχισαν να δοκιμάζουν και να ενσωματώνουν τον χειριστή ERA :cheesy:

Το πλήρωμα του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού άρχισε να ενσωματώνει και να δοκιμάζει τον Ευρωπαϊκό Ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της Εργαστηριακής Ενότητας Nauka Πολλαπλών Χρήσεων. Το πλήρωμα εργάζεται τώρα για την ενεργοποίηση των συστημάτων ελέγχου χειριστή και την ενσωμάτωση του λογισμικού του στο σύστημα ελέγχου σταθμού.

Οι κοσμοναύτες θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν μια σειρά δοκιμών συστημάτων χειρισμού και λογισμικού για να ελέγξουν την απόδοση και την ανάπτυξη του στο ρωσικό τμήμα του ISS.

Η Ενότητα Εργαστηρίου Πολλαπλών Χρήσεων Nauka έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Θα διασφαλίσει πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας προς όφελος της θεμελιώδους επιστήμης και της κοινωνικής σφαίρας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της αύξησης των πόρων του ρωσικού τμήματος του ISS.

http://en.roscosmos.ru/22363/

s134e010144-1024x680.thumb.jpg.d3888882113d85680e6a1c4b774c4a22.jpg

ISS-768x509.jpg.5c06a5a92de0746b28e9b12480f6c7f7.jpg

iss-modules-zarya-and-unity.thumb.jpg.8d362278849132a0fd6c6b12f494d09e.jpg

mlm_era.jpg.ae9a8582c0f8fd5b3c215f103cad1b49.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πρόοδος MS-18 πέρασε δοκιμές σε έναν ανεχωϊκό θάλαμο. :cheesy:

Στο κοσμόδρομιο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του φορτηγού οχήματος Progress MS-18 (TGC). Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αυτόνομων δοκιμών του πλοίου στον ανεχωϊκό θάλαμο του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών του χώρου 254.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί της RSC Energia και Yuzhny CS πραγματοποίησαν επεμβάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας του ραδιοεξοπλισμού Kurs-NA, ο οποίος διασφαλίζει το ραντεβού και τη σύνδεση του Progress MS-18 TGC με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο ανεχοϊκός θάλαμος (BEC) είναι ένα εξειδικευμένο δωμάτιο καλυμμένο με ραδιοαπορροφητικό υλικό προκειμένου να προσομοιωθούν οι συνθήκες χώρου για δοκιμές εδάφους της απόδοσης των ενσωματωμένων ραδιοσυστημάτων των οχημάτων μεταφοράς Progress MS και Soyuz MS. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στο BEC, το πλοίο εγκαταστάθηκε στη δυναμική βάση του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών για να προετοιμαστεί για δοκιμές πνευματικού κενού.

Η εκτόξευση του πύραυλου Soyuz-2.1a από το διαστημόπλοιο Progress MS-18 στο πλαίσιο της 79ης αποστολής προμήθειας ISS έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021 από το κοσμόδρομιο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-23_1.html

 

 

 

 

 

Η τροχιά του ISS θα μειωθει κατά 1,2 χιλιόμετρα την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. :cheesy:

Μια κανονική διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα γινει στις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την υπηρεσία βαλλιστικής και υποστήριξης πλοήγησης του TsNIIMash Mission Control Center (μέρος του Roscosmos) προκαταρκτικά δεδομένα, στις 14:04 UTC, θα εκδοθεί εντολή για την ενεργοποίηση των κινητήρων του Zvezda Service Module του ρωσικού τμήματος ISS. Οι κινητήρες θα καούν για 47,5 δευτερόλεπτα μειώνοντας το ύψος της τροχιάς του σταθμού κατά 1,2 χιλιόμετρα.

Οι παράμετροι τροχιάς ISS μετά τον ελιγμό θα πρέπει να είναι οι εξής:

Περίοδος περιστροφής: 92,91 λεπτά.

Κλίση τροχιάς: 51,62 βαθμοί

Ελάχιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 417,49 χλμ.

Μέγιστο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης: 438,83 χιλιόμετρα.

Μέσο υψόμετρο τροχιάς: 419,98 χιλιόμετρα.

Επί του παρόντος, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελείται από τους κοσμοναύτες Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov, καθώς και τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei που έφτασαν στο σταθμό στις 9 Απριλίου 2020 με το όχημα Soyuz MS-18, καθώς και το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon με τους αστροναύτες της NASA Shane Kimbrough και Megan MacArthur, ο αστροναύτης Akihiko Hoshide της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet.

http://en.roscosmos.ru/22367/

ISS-768x509.jpg.c66952415482737f55f34589d324d319.jpg

photo_09-23-44.thumb.jpg.ddd354eb0d49c7903be921807e3d0dc0.jpg

photo_09-23-43.thumb.jpg.fe9190ac951ee7b60bc66fa5e43d5e3a.jpg

photo_09-23-42.thumb.jpg.7e82ad10cb6a6e4c3dcdbc2d2f80d3b3.jpg

photo_09-23-41.thumb.jpg.803463402909f278d0e7aaa803d69c2b.jpg

photo_09-23-40.thumb.jpg.456857a16f5c0880127602388b692e35.jpg

photo_09-23-39.thumb.jpg.b92a783a91e3efabf3ecdb5d8cd2bd02.jpg

photo_09-23-38.thumb.jpg.8d600eef0819acbd88881ea035a8c23b.jpg

photo_09-23-37.thumb.jpg.4ac59725c67d5d5c83d591dd012ae947.jpg

photo_09-23-36.thumb.jpg.dbaea03e63ec3127ad4eb2752a9ba23d.jpg

photo_09-23-35.thumb.jpg.bddcd210fee7afb6aecf539608ee5e3e.jpg

photo_09-23-34.thumb.jpg.21998fba19c48bc95329656647202428.jpg

photo_09-23-33.thumb.jpg.4ea1eeeba714740fba7b1697771eebcd.jpg

photo_09-23-32.thumb.jpg.b4db55b6febd76de1542eb4421c3547d.jpg

photo_09-23-31.thumb.jpg.df5ba4cd11644d0df36dfd65dcc50b19.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πύραυλος για την πρόκληση. :cheesy:

Σύμφωνα με το ρωσικό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο πύραυλος Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 και το πλήρωμα αποστολής ISS-66 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου 2021 από το Launchpad 31 του Κοσμοδρόμου Baikonur. Το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο «Πρόκληση» θα εφαρμοστεί στον ISS κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο πύραυλος Soyuz-2.1a θα διακοσμηθεί με τα σύμβολα του έργου. Τα πλαϊνά και κεντρικά μπλοκ θα φέρουν τα εμβλήματα του Roscosmos, του Glavkosmos (μέρος του Roscosmos) και του Channel One, κόκκινες και μπλε λωρίδες διακοσμούν και τα τρία στάδια και το φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου. Επιπλέον, το τρίτο στάδιο θα διακοσμηθεί με το λογότυπο «Challenge». Το πρώτο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους, ο διοικητής Anton Shkaplerov (Roscosmos) και η Ρωσίδα συμμετέχουσα στις διαστημικές πτήσεις ηθοποιός Yulia Peresild και ο σκηνοθέτης Klim Shipenko, προετοιμάζονται ήδη για την πτήση στο Baikonur Cosmodrome. Τα αντίγραφά τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, Alyona Mordovina και Alexey Dudin.

Η ταινία με τον εργασιακό τίτλο «Challenge» μιλάει για μια κοπέλα γιατρό, η οποία με τη δύναμη των δραματικών συνθηκών έχει ένα μήνα να προετοιμαστεί για την πτήση και να πάει στο ISS για να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο. Αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε τροχιά, αλλά μέρος ενός κοινού επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του στούντιο Roscosmos, Channel One και Yellow, Black, White. Το έργο θα δείξει ότι οι διαστημικές πτήσεις γίνονται σταδιακά διαθέσιμες όχι μόνο για επαγγελματίες, αλλά και για ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. Για παράδειγμα, παρόμοια επιταχυνόμενη εκπαίδευση του καστ ταινιών θα χρειαστεί στο μέλλον για την αποστολή άλλων ειδικών σε τροχιά, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και επιστημόνων.

http://en.roscosmos.ru/22370/

 

 

 

 

Μια παρτίδα 36 δορυφόρων OneWeb φτάνει στο Vostochny :cheesy:

Μια παρτίδα 36 δορυφόρων επικοινωνίας OneWeb παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Ignatievo (Blagoveshchensk) από ένα αεροσκάφος An-124-100 το Σάββατο. Οι ειδικοί του Διαστημικού Κέντρου Vostochny (υποκατάστημα της TsENKI, μέρος του Roscosmos) μετέφεραν τους δορυφόρους στο κοσμόδρομο. Εκεί η κοινή τεχνική ομάδα που συνδυάζει τους ειδικούς των επιχειρήσεων της Roscosmos - Progress Space Rocket Center, Lavochkin Association, TsENKI, Russian Space Systems , Glavkosmos και εκείνοι των ξένων πελατών, άρχισαν να προετοιμάζουν τους δορυφόρους για την εκτόξευση στο όχημα εκτόξευσης Soyuz-2.1 b με το ανώτερο στάδιο Fregat. Η εκτόξευση που εκτελεί ο ευρωπαϊκός πάροχος υπηρεσιών εκτόξευσης Arianespace έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021. Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται βάσει των συμβάσεων της Glavkosmos (θυγατρική της Roscosmos) με την Arianespace και την εταιρεία Starsem. Μέχρι σήμερα, ο στόλος των δορυφόρων OneWeb στο η χαμηλή τροχιά της Γης αποτελείται από 322 διαστημόπλοια και εκατοντάδες άλλα πρόκειται να εκτοξευθούν. Η επερχόμενη εκτόξευση θα φέρει τον αριθμό των διαστημοπλοίων OneWeb σε τροχιά σε 358. Οι δορυφόροι τροχιάς OneWeb χαμηλής τροχιάς έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους καταναλωτές στο withiντερνετ υψηλής ταχύτητας. Η αποστολή Landsat-9 επιδιώκει να διατηρήσει το ζωτικό ρεκόρ της Γης.

http://en.roscosmos.ru/22371/

ow.arrival_25_10..1..jpg.31834e6d86999a70270a2e95d73abf3f.jpg

souz2vizov.jpg.e40fa736c82d1b9dd54028c48cc4e922.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 συνδέθηκε με το διαμέρισμα μεταφοράς. :cheesy:

Στο Baikonur, η προετοιμασία εκτόξευσης του επανδρωμένου οχήματος μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK) συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνολογικών λειτουργιών για τη σύνδεση του Soyuz MS-19 TPK με το διαμέρισμα μετάβασης (PxO) του τρίτου σταδίου του οχήματος εκτόξευσης. Το PxO είναι μέρος της διαστημικής κεφαλής και παρέχει μηχανική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με το φέρινγκ, καθώς και την ενσωμάτωση της διεπαφής εντολών Soyuz MS-19 στο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a από το Soyuz MS-19 TPK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021. Στο κοσμόδρομο, το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους εκπαιδεύεται επίσης για πτήση, αποτελούμενο από τον διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτης Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexei Dudin.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-24.html[/b]

photo_09-24-09.thumb.jpg.6d9bc16e99f00cade56b43cd19e169ce.jpg

photo_09-24-08.thumb.jpg.a57352e1ae0efce5f1c74df6bad1cae4.jpg

photo_09-24-07.thumb.jpg.b3e74d674b2193e60c44b33b9744856d.jpg

photo_09-24-06.thumb.jpg.e54f3826cee116432be812e9291e01cb.jpg

photo_09-24-05.thumb.jpg.4555922193528fc4e703adf5b4ffbfce.jpg

photo_09-24-04.thumb.jpg.d81f4bc2e69c80ab943b22fe76ce21f9.jpg

photo_09-24-03.thumb.jpg.977a25ab39126d5f81147dab4bf1bde6.jpg

photo_09-24-02.thumb.jpg.73066b1f41265d8ed049b0c31f66cbac.jpg

photo_09-24-01.thumb.jpg.ec1c0fa00d0c514dffd7573f16d18ae1.jpg

photo_09-24-19.thumb.jpg.f513c36fec106b32843b3041b66684bf.jpg

photo_09-24-18.thumb.jpg.b197f6a095271809e83970a2e3dad042.jpg

photo_09-24-17.thumb.jpg.4dfe8278f5399a7a30f77a7ea6a69d60.jpg

photo_09-24-16.thumb.jpg.d67acb3725534bb72f7f966c5c4dfa90.jpg

photo_09-24-15.thumb.jpg.e017a4f40229197a5a3ccdad5210b5b7.jpg

photo_09-24-14.thumb.jpg.6797022a6c9e5511493db5b3f0db289d.jpg

photo_09-24-13.thumb.jpg.885fe04cb37676110199cff58d3d1a96.jpg

photo_09-24-12.thumb.jpg.aabf77df09f267d0cac55d5e271fe29c.jpg

photo_09-24-11.thumb.jpg.cc5c00e34ca7228eafd9f0b5bb1bfb9b.jpg

photo_09-24-10.thumb.jpg.c93c74cc8af1a3a8e0cced544ac89dce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ορίστηκε η επόμενη πτήση διαστημικού τουρισμού του Blue Origin του Τ.Μπέζος :cheesy:

Η Blue Origin γνωστοποίησε ότι έχει προγραμματίσει την επόμενη αποστολή της διαστημικού τουρισμού στις 12 Οκτωβρίου.

Στην συγκεκριμένη πτήση ενδέχεται να συμμετάσχει ένα διάσημο πρόσωπο πολύ οικείο με το περιβάλλον, ο Ουίλιαμ Σάτνερ, ο οποίος ενσάρκωσε τον θρυλικό κυβερνήτη Κερκ στο Star Trek.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ψυχαγωγικών ειδήσεων TMZ, στην αποστολή αναμένεται να συμπεριληφθεί ο Καναδός ηθοποιός, ο οποίος στα 90 του χρόνια αναμένεται να γίνει ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Blue Origin δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

Η πτήση θα πραγματοποιηθεί λιγότερο από τρεις μήνες έπειτα από την αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία μετέφερε στο διάστημα τους τέσσερις πρώτους επιβάτες της, μεταξύ αυτών τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος. Τέσσερις άνθρωποι θα επιβιβαστούν εκ νέου στον πύραυλο New Sheppard στις 12 Οκτωβρίου. Δύο ονόματα έχουν ανακοινωθεί και άλλα δύο θα αποκαλυφθούν «τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η Blue Origin σε ένα δελτίο τύπου.

Ο ένας εκ των δύο επιβατών θα είναι ο Κρις Μπόσουιζεν, ένας πρώην μηχανικός της NASA και συνιδρυτής της Planet Labs, μιας αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας που φωτογραφίζει κάθε ημέρα τη Γη σε στιγμιότυπα υψηλής ανάλυσης με τη βοήθεια δορυφόρων. «Πρόκειται για την επίτευξη του μεγαλύτερου παιδικού ονείρου μου», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο άλλος ευτυχής συνεπιβάτης θα είναι ο Γκλεν ντε Βρις, συνιδρυτής της εταιρείας Medidata Solutions, που ειδικεύεται σε λογισμικά παρακολούθησης κλινικών δοκιμών των φαρμακοβιομηχανιών, την οποία εξαγόρασε το 2019 η εταιρεία Dassault Systèmes. H απογείωση έχει προγραμματιστεί να γίνει από το δυτικό Τέξας, στις 16.30 ώρα Ελλάδας (08.30 τοπική ώρα).

Ο νικητής μιας δημοπρασίας επρόκειτο να πετάξει αρχικά με την πρώτη επανδρωμένη πτήση τον Ιούλιο, στο πλευρό του ιδρυτή της Amazon, αφότου κατέβαλε το ποσό των 28 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο δεν συμμετείχε εντέλει στην αποστολή, επισήμως λόγω του χρονοδιαγράμματος. Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Blue Origin δήλωσε σήμερα στο AFP ότι πληροφορίες θα ανακοινωθούν «σύντομα» σχετικά με το θέμα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1020541_oristike-i-epomeni-ptisi-diastimikoy-toyrismoy-toy-blue-origin-toy

blue-origin.thumb.jpg.dabe386d3360208e96627d65b8833a8d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Orion II – Μαθητές κατασκεύασαν εκπαιδευτικό δορυφόρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. :cheesy:

Αύριο, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, το Πρότυπο Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης θα εκπροσωπήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την Ελλάδα στον διαγωνισμό CanSats in Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με την ομάδα Orion II.

Η Orion II κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece 2020 (cansat.gr) κατασκευάζοντας έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού.

«Εμπνευστήκαμε τον δορυφόρο μας από την πρόταση του πανεπιστημίου της Αριζόνα για μία αποστολή διερεύνησης του εδάφους μέσω της χρήσης ενός μικρού φουσκωτού αεροπλάνου (Inflatable Sailplane Aircraft). Το όχημα αυτό θα χρησιμοποιεί τα ρεύματα αέρα και την υψομετρική διαφοροποίηση της ταχύτητας των ανέμων ώστε να μπορεί να παραμένει ιπτάμενο για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Αφού εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη θα αποδεσμευτεί από το όχημα που το μετέφερε, θα φουσκώσει τα φτερά του και θα πλοηγηθεί διερευνώντας το έδαφος από κάτω του με τη χρήση μίας κάμερας», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της ομάδας, Διονύσιος Αγγελόπουλος.

Η βασική αποστολή του δορυφόρου

Ο Ρικάρντο Μπαριαμπά, υπεύθυνος Προγραμματισμού και Τηλεμετρίας της ομάδας, εξηγεί στην ίδια πηγή ότι «για τον δικό μας δορυφόρο επιλέξαμε ως βασική αποστολή του τον εντοπισμό του βέλτιστου σημείου προσγείωσης μίας μελλοντικής αποστολής rover στον Άρη. Το σημείο αυτό θα επιλεγεί ως αυτό με τη λιγότερη τραχύτητα εδάφους βάσει των φωτογραφιών που θα ληφθούν. Επειδή αν η αποστολή μας γινόταν όντως στον Άρη δεν θα υπήρχε πρόσβαση στο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού (GPS) αποφασίσαμε να αναπτύξουμε δύο συστήματα, Αδρανειακού και Τριγωνικού εντοπισμού, για να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο δορυφόρος μας. Παράλληλα με την πτήση του, ο δορυφόρος μας θα καταγράφει αβιοτικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας αλλά και φωτογραφίες του εδάφους, τα οποία θα αποστέλλονται στον σταθμό εδάφους και θα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα μας».

Ο Κωνσταντίνος Κριθαρίδης, υπεύθυνος του Συστήματος Ανάκτησης, σημειώνει πως χρειάστηκε να σχεδιάσουν εκ νέου περίπου πέντε φορές τον εκπαιδευτικό δορυφόρο τους προκειμένου να μπορέσουν όλα τα συστήματα να χωρέσουν αποτελεσματικά στον περιορισμένο χώρο που είχαν, αλλά και για να λύσουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην αναδίπλωση των βραχιόνων με τους έλικες, που χρησιμεύουν στην κατευθυνόμενη προσγείωση.

«Μέσα από τα δύο χρόνια που συμμετείχα στον διαγωνισμό CanSat in Greece, αποκόμισα πολλές τεχνικές γνώσεις για τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς και έμαθα να συνεργάζομαι αποτελεσματικά με τους συμμαθητές μου», τονίζει η Δανάη Βέλη, υπεύθυνη Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας της Orion II. «Αν είχα τη δυνατότητα να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία θα το έκανα σίγουρα! Σε κάποιο μαθητή που θέλει να ξεκινήσει τώρα, θα του έλεγα ότι πρέπει να βρει μία καλή ομάδα με μαθητές που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και πως αν αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο, θα καταφέρει κι αυτός να φτιάξει τον δικό του εκπαιδευτικό δορυφόρο», προσθέτει.

Η ομάδα Orion II

«Είναι μεγάλη μας χαρά να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό», επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης δεδομένων, Γιώργος Καλτσής. «Έχουμε πολύ άγχος για το αν θα καταφέρει να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα που σχεδιάσαμε. Αν πάνε όλα καλά, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε κάποια διάκριση. Φυσικά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την πολύ σημαντική υποστήριξη που είχαμε από την εταιρεία Σκλαβενίτη, που βρέθηκε δίπλα τους σε όλο αυτό το ταξίδι. Τέλος, θέλω πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο μας και ιδιαίτερα στον υπεύθυνο καθηγητή μας, Χρήστο Φανίδη, που ακούραστα μας εμπιστεύεται για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας!», υπογραμμίζει.

Η ομάδα Orion II αποτελείται από τον υπεύθυνο καθηγητή, Χρήστο Φανίδη, τους μαθητές του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Διονύσιο Αγγελόπουλο,Δανάη Βελή, Ρικάρντο Μπαριαμπά, τον μαθητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Pierce, Κωνσταντίνο Κριθαρίδη και τον μαθητή του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, Γιώργο Καλτσή.

Ταξίδι 11 χρόνων

Πίσω, στο 2010, μία ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης με τον καθηγητή τους Γιώργο Κοντέλλη έλαβαν μέρος στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κατασκευάζοντας έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Το 2012, μία νέα ομάδα από το ίδιο σχολείο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον δεύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό και κατέκτησε τη 2η θέση. Από τότε, το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης είναι το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές σε διαγωνισμούς CanSat (2010, 2012, 2014, 2017, 2018) και βραβεία (2012, 2014) στην Ελλάδα.

Το ταξίδι, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Το 2015, τρεις Mυτιληνιοί πρωταγωνιστές στα ταξίδια της περασμένης πενταετίας με το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο Ηλίας Ψυρούκης, ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Στρατής Τσίρτσης, δημιούργησαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece. Το όραμά τους ήταν οι μικροί δορυφόροι που κατασκεύασαν εκείνοι και άλλοι μαθητές στη Μυτιλήνη να μπουν σε κάθε σχολείο και πανεπιστήμιο της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά.

Πρώτο μέλημά τους η SPIN, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Space Innovation που ίδρυσαν το 2017 και κατάφερε εν μέσω πανδημίας να απασχολεί 60 εθελοντές. Η έδρα τους ένας φιλόξενος χώρος στο Μεταξουργείο, αλλά και ένα εργαστήριο του Χημικού στο ΕΜΠ, με το οποίο συνεργάζονται. Η δική τους SPIN, λοιπόν, σχεδιάζει πυραύλους και θα πετά σε λίγο καιρό δορυφόρους.

Και το ταξίδι συνεχίζεται

Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο 5ος διαγωνισμός CanSat in Greece που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC), με την υποστήριξη του National Geographic. Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος θα εκτελέσει μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Αυτός ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο και στη συνέχεια θα αποδεσμευτεί από αυτόν.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό δορυφόρο των μαθητών:

https://orioncansat.eu/

https://www.in.gr/2021/09/28/b-science/technology/orion-ii-mathites-kataskeyasan-ekpaideytiko-doryforo-gia-ton-eyropaiko-organismo-diastimatos/

2-1-600x451.jpg.6b31b8741762ab1cf5d01acd3ebc0bb0.jpg

mekontelli-600x400.jpg.f4b6d9f2cadfae5e9e7cdcdcd9b42099.jpg

w28-916451.jpg.0c883bd4fa3e30c179138efa577406a7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιθεώρηση του διαστημοπλοίου Soyuz MS-19 :cheesy:

Στο Baikonur, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK) για εκτόξευση στις 5 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε η επιθεώρηση και οι τελικοί έλεγχοι του Soyuz MS-19 TPK στο χώρο εργασίας στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής του χώρου 254. Στη συνέχεια, οι ειδικοί του RSC Energia im. S.P. Ο Κορόλεφ και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos πραγματοποίησαν τεχνολογικές εργασίες για την κύλιση του φέρινγκ, προετοίμασαν τη συναρμολογημένη μονάδα κεφαλής για τον επερχόμενο έλεγχο ετοιμότητας εκτόξευσης και ολοκλήρωσαν τη αποθήκευση των παραδοθέντων φορτίων στο διαμέρισμα βοηθητικών υπηρεσιών και το όχημα καθόδου του πλοίου.

Το κύριο πλήρωμα του Soyuz MS -19 TPK περιλαμβάνει: Διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και Ρώσους συμμετέχοντες σε διαστημικές πτήσεις - ηθοποιό Yulia Peresild και σκηνοθέτη Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexei Dudin.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-27.html

photo_09-27-27.thumb.jpg.62e878b8b269fc3964ffb194bc748c92.jpg

photo_09-27-26.thumb.jpg.034adc0cedca0893e2e80622dda73532.jpg

photo_09-27-25.thumb.jpg.adb10fa44f8c6982463ea01d90ba3c7d.jpg

photo_09-27-24.thumb.jpg.71102bc67526e6cf6b3bd9c0d0f3cfdb.jpg

photo_09-27-23.thumb.jpg.b51f27997be6452e0badf11673bc6185.jpg

photo_09-27-22.thumb.jpg.34f6e8dd79fe08bd2ef80cf493eff38b.jpg

photo_09-27-21.thumb.jpg.fc06384a6a752e995d3ecf79ad1acee8.jpg

photo_09-27-20.thumb.jpg.d49951bf62fcd03ae87a36ab7c4d0068.jpg

photo_09-27-19.thumb.jpg.74f83e6c18a4cc17f55f45b2b112a0cd.jpg

photo_09-27-18.thumb.jpg.5dd342dfb569079857e7f4cf92837b8a.jpg

photo_09-27-17.thumb.jpg.496c695cb421c1fbdfabe1e1075a225a.jpg

photo_09-27-16.thumb.jpg.9d388ae8b5644699da2d9e00e8365958.jpg

photo_09-27-15.thumb.jpg.0f797e128ae29303a7c6e0b4c5c6fbe8.jpg

photo_09-27-14.thumb.jpg.bd0dde00fe5dca6042e83b2ee6b0020c.jpg

photo_09-27-13.thumb.jpg.3a4e02bc8431e4c859fc9939f97bed4d.jpg

photo_09-27-12.thumb.jpg.cb575ac5ac02a3931ac667dba6a1d528.jpg

photo_09-27-11.thumb.jpg.342c725d56110f566032ff189c4c06ac.jpg

photo_09-27-10.thumb.jpg.30b3046a9b103a861fde1983766cf8ad.jpg

photo_09-27-09.thumb.jpg.0046fe83c0bc23efdb31920cf7980a2b.jpg

photo_09-27-05.thumb.jpg.0689ab20dcf4787688292a151a7288c4.jpg

photo_09-27-04.thumb.jpg.aaddf172dddcb4d83cf9357bb6792b80.jpg

photo_09-27-03.thumb.jpg.9203f7faad2653bddbfe5e4aa73808ea.jpg

photo_09-27-02.thumb.jpg.394995f30535ea4f7e2acffd56a5e277.jpg

photo_09-27-01.thumb.jpg.a56ebb439d044ced45b112859b242b48.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Roskosmos. Για πρώτη φορά στο "Science" :cheesy:

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του Ρωσικού Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το Yu.A. Gagarin "(Soyuz MS-18) επανατοποθετήθηκε από την ενότητα Small Research" Rassvet "στην εργαστηριακή μονάδα πολλαπλών χρήσεων" Science "για να εξασφαλιστεί η άφιξη της επόμενης αποστολής. Οι λειτουργίες για ξεκλείδωμα, αυτόνομη πτήση και αγκύρωση πραγματοποιήθηκαν σε κανονική λειτουργία χρησιμοποιώντας το σύστημα χειροκίνητου ελέγχου. Λίγες ώρες πριν από την αποβίβαση, στις 12:37 ώρα Μόσχας, το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους που αποτελείται από κοσμοναύτες Roskosmos Oleg Novitsky (διοικητής), Peter Ο Ντουμπρόφ (μηχανικός πτήσης-1) και ο αστροναύτης της NASA Μαρκ Βάντε Χάγια (μηχανικός πτήσης-2) μπήκαν στο διαστημόπλοιο και έκλεισαν τις καταπακτές μεταφοράς μεταξύ της μονάδας Rassvet και του βοηθητικού διαμερίσματος Soyuz. Μετά από τους απαραίτητους ελέγχους της στεγανότητας της άρθρωσης και την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών επιχειρήσεων, το πλήρωμα προετοιμάστηκε για την επερχόμενη αποβάθρα.

Στις 15:21:36 ώρα Μόσχας, το πλοίο Yu.A. Γκαγκάριν »(Soyuz MS-18) διαχωρίστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από αυτό στο πρώτο στάδιο σε απόσταση περίπου 45 μέτρων. Στο δεύτερο στάδιο, όταν το διαστημόπλοιο ήταν περίπου 120 μέτρα από τον ISS, οι κοσμοναύτες έκαναν τις πιο λεπτομερείς και υψηλής ποιότητας εικόνες ολόκληρου του σταθμού και, ειδικότερα, της νέας μονάδας του ρωσικού τμήματος - Nauka. Έχοντας πετάξει γύρω από τον ISS, στις 16:04:15 ώρα Μόσχας, το διαστημόπλοιο έδεσε στο λιμάνι σύνδεσης της μονάδας Nauka. Έτσι, «Yu.A. Gagarin "έγινε το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στο" Science ".

Αυτή η "ανασυγκρότηση" είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση του λιμανιού στη μονάδα Rassvet για το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS -19, το οποίο πρόκειται να φτάσει στον σταθμό στις 5 Οκτωβρίου με τον κοσμοναύτη Roscosmos Anton Shkaplerov, καθώς και συμμετέχοντες σε διαστημικές πτήσεις - σκηνοθέτης Klim Shipenko και ηθοποιός Γιούλια Περέσιλντ στο πλαίσιο του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου "Πρόκληση".

Ο σκοπός του redocking είναι επίσης ο έλεγχος της λειτουργίας του εξοπλισμού σύνδεσης της μονάδας εργαστηρίου πολλαπλών χρήσεων. Προς το παρόν, διαθέτει έναν ειδικό προσαρμογέα (ring-pad), ο οποίος επιτρέπει μόνο το Soyuz MS και το Progress MS να συνδεθούν σε αυτό. Επομένως, το φορτηγό πλοίο Progress MS-17, το οποίο αναμένεται να ξαναδεθεί στις 21 Οκτωβρίου, θα το πάρει μαζί του κατά την τελική αποβάθρα. Μετά από έναν τέτοιο έλεγχο δύο σταδίων, η μονάδα Prichal θα συνδεθεί στον σταθμό σύνδεσης, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου φέτος.

Οι επιχειρήσεις απόσυρσης του διαστημοπλοίου Soyuz MS -18, η πτήση του και η επακόλουθη προσάρτηση πραγματοποιήθηκαν από τον διοικητή του - ηρωα της Ρωσίας, κοσμοναύτη Roskosmos Oleg Novitsky χρησιμοποιώντας χειροκίνητο σύστημα ελέγχου. Ο χρόνος που πέρασε το επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε αυτόνομη πτήση ήταν 42 λεπτά. Αφού ισοσταθμίσει την πίεση, το διεθνές πλήρωμα θα ελέγξει την άρθρωση για διαρροές, θα ανοίξει για πρώτη φορά την καταπακτή του λιμένα σύνδεσης ναδίρ και θα επιστρέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Προς το παρόν, το πλήρωμα του ISS αποτελείται από κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitsky, Peter Dubrov και αστροναύτη της NASA Mark Vande Hai, οι οποίοι έφτασαν στο ISS στις 9 Απριλίου με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-18 και έφτασαν επίσης στο ISS με το διαστημόπλοιο Crew Dragon στις 24 Απριλίου, οι αστροναύτες της NASA Megan MacArthur και Shane Kimbrough, ο αστροναύτης της ESA Thomas Peske και ο αστροναύτης Akihiko Hoshide της Japan Aerospace Exploration Agency

https://vk.com/video-30315369_456242622

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-28_1.html

photo_09-28-000.thumb.jpg.7e5f272675f2b26ff11e7633ecd7fe2c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκπαίδευση στο Baikonur: Τα πληρώματα του ISS-66 προετοιμάζονται για την πτήση. :cheesy:

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε μια παραδοσιακή Ημέρα Τύπου στην τοποθεσία 17 του κοσμοδρόμου Baikonur. Αυτή η μορφή έχει αλλάξει λόγω υγειονομικών περιορισμών. Στις εκπαιδευτικές συνεδρίες συμμετείχαν μόνο συνεργεία του Channel One, το οποίο συμμετέχει στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο «Challenge», καθώς και υπάλληλοι του τμήματος μέσων ενημέρωσης του Gagarin Cosmonaut Training Center (GCTC) και εκείνοι των εταιρειών Roscosmos.

Όλοι όσοι ασχολούνται με την κάλυψη της εκπαίδευσης των πληρωμάτων από τα ΜΜΕ παρατηρούν απομόνωση στο Baikonur. Οι ασκήσεις εσωτερικού χώρου ήταν ακόμη πιο περιορισμένες, με φωτογράφο GCTC και εικονολήπτη. Πήραν θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις με το πλήρωμα ISS-66 (κοσμοναύτης Roscosmos Anton Shkaplerov, συμμετέχοντες στις διαστημικές πτήσεις Klim Shipenko και Yulia Peresild) και τα αντίγραφά τους Oleg Artemyev, Alexey Dudin και Alena Mordovina.

Σήμερα τα πληρώματα εξασκήθηκαν στο χειροκίνητο ραντεβού του διαστημικού σκάφους Soyuz με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιώντας μια λειτουργική βάση πολλαπλών χρήσεων και μελέτησαν την τεκμηρίωση του σκάφους. Οι προετοιμασίες του συντελεστή διαστημικής πτήσης περιλαμβάνουν περιστροφικές συνεδρίες καρέκλας και αιμοδυναμική εκπαίδευση στα τραπέζια κλίσης σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε από την GCTC. Δίνεται επίσης μεγάλη προσοχή στη σωματική άσκηση. Υπό ιατρική επίβλεψη, οι κοσμοναύτες και οι συμμετέχοντες στην πτήση εκπαιδεύονται σε διάδρομο και εργομέτρο, εργάζονται σε μηχανήματα βάρους, κάνουν γενική φυσική προπόνηση. Περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας σκάκι, πούλια, πινγκ -πονγκ, βελάκια και μπιλιάρδο.

Στο τέλος της ημέρας, τα πληρώματα του ISS-66 συμμετείχαν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στο στενό των Κοσμοναυτών. Ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο και η ηθοποιός Γιούλια Περέσιλντ φύτεψαν δέντρα για πρώτη φορά. Οι έμπειροι κοσμοναύτες φροντίζουν τα δέντρα που φύτεψαν πριν από τις πρώτες τους διαστημικές πτήσεις.

Η εκτόξευση ενός πύραυλου Soyuz-2.1a με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 και το πλήρωμα αποστολής ISS-66 έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021 από το Launchpad 31 στο Κοσμοδρόμο Baikonur. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή θα υλοποιήσουν το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο «Challenge».

http://en.roscosmos.ru/22377/

3665609429.jpg.2afa1e68a600d2a48e6ad4941dbb6267.jpg

3665609429.jpg.25c3914a33bccfe9d0496229cdb6a149.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δοκιμές κενού του φορτηγού Progress MS-18 ξεκίνησαν στο Baikonur. :cheesy:

Στο κοσμόδρομο Baikonur, συνεχίζεται η προετοιμασία πριν από την πτήση του φορτηγού οχήματος Progress MS-18 (TGC). Σήμερα, στο τεχνικό συγκρότημα της θέσης 254, το πλοίο μεταφέρθηκε σε θάλαμο κενού για δοκιμές στεγανότητας.

Μετά την ολοκλήρωση των τεχνολογικών εργασιών για την προετοιμασία του Progress MS-18 TGC για πνευματικές δοκιμές κενού, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roskosmos παρέδωσαν το πλοίο στον θάλαμο κενού 17T523MR του κτιρίου συναρμολόγησης και δοκιμών. Ένας εξαήμερος κύκλος δοκιμών με τη χρήση μέσου ηλίου-αέρα στους δοκιμασμένους όγκους παρέχει αντικειμενικό έλεγχο της στεγανότητας του προϊόντος και των ενσωματωμένων συστημάτων του υπό συνθήκες εδάφους.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταφοράς Soyuz-2.1a από το διαστημόπλοιο Progress MS-18 στο πλαίσιο της 79ης αποστολής προμήθειας ISS έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021 από το κοσμόδρομο Baikonur.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-28.html

 

 

 

 

Εντυπωσιακό: Αστροναύτης καταγράφει το σέλας και μας «κόβει την ανάσα» :cheesy:

Αδιαμφισβήτητα, η θέα που έχουν οι αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι άκρως εντυπωσιακή.

Ο αστροναύτης της ESA, Thomas Pesquet, μοιράστηκε στο Twitter μία εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης από ύψος 402 χιλιομέτρων και πρόκειται για μία από τις εντυπωσιακότερες εικόνες που έχουν καταγραφεί από τον ISS.

Η φωτογραφία καταγράφηκε στις 20 Αυγούστου. Σε αυτήν εμφανίζεται η Γη, η οποία είναι περιτυλιγμένη με πράσινες “κορδέλες”. Το πράσινο φως αναμιγνύεται με το λευκό των σύννεφων και το μπλε της θαλασσας, ενώ στον ορίζοντα διακρίνεται και το ύψος που έχει το σέλας πάνω από την ατμόσφαιρα. Ο λόγος που όλα ειναι τόσο καθαρά, είναι επειδή έχει πανσέληνο και η Σελήνη φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της Γης.

Το πλήρωμα της αποστολή Inspiration4 της SpaceX απάντησε στο tweet λέγοντας πως είδαν και αυτοί το σέλας αλλά όχι τόσο έντονο.

Η αστροναύτης της NASA, Megan McArthur είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα στο Business Insider:

«Δε με εξέπληξε το σέλας, αλλά με κατέπληξε το πόσο εντυπωσιακό είναι πραγματικά και πόσο καθηλωτικό ήταν να το βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια.»

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1020770_entyposiako-astronaytis-katagrafei-selas-kai-mas-kovei-tin-anasa-foto[/b]

FAEkeL7VQAULRaU.jpg.c648bf72498679b8893a99d5c5e3c982.jpg

photo_09-28-19.thumb.jpg.ee6c6318f44c91def1ecb60895fd86db.jpg

photo_09-28-17.thumb.jpg.f4dac1c6e8bf5f03e2d5c14ca5803efb.jpg

photo_09-28-16.thumb.jpg.0d9a64e2e59532bd01da95b302eef0b2.jpg

photo_09-28-15.thumb.jpg.6b449d84163fed7ad5e298b4dd6b1a4c.jpg

photo_09-28-14.thumb.jpg.0c170ddf6de87fe39b2a980213e80de2.jpg

photo_09-28-13.thumb.jpg.6dcdbb7f94b6f59080d54afa62cb6bb8.jpg

photo_09-28-12.thumb.jpg.9f6cf9971939d2e7f2dcb3ecb2ceed0b.jpg

photo_09-28-11.thumb.jpg.ad93b28f65f346f5e079d3d6ede001f4.jpg

photo_09-28-10.thumb.jpg.ff817ed2d492d9c4fb2c4f8ee209e50e.jpg

photo_09-28-09.thumb.jpg.688144f7a7fd0778259270409283b233.jpg

photo_09-28-08.thumb.jpg.d3aa26df98fba70150705455038f78e1.jpg

photo_09-28-07.thumb.jpg.e5e306b491df3238282c7d78e3b8ade8.jpg

photo_09-28-06.thumb.jpg.6807631308fbd221f988d5da1a670641.jpg

photo_09-28-05.thumb.jpg.e3dadf0b89395bfc38a5b7045149ca78.jpg

photo_09-28-04.thumb.jpg.735d8c5b4f47d8e660d432dc4e8ad94a.jpg

photo_09-28-03.thumb.jpg.309077a6538a51a00daddb9aacc7032a.jpg

photo_09-28-02.thumb.jpg.f18bc2773c48fc6719a24aa1c642dd79.jpg

photo_09-28-01.thumb.jpg.32fcdb4cee722504563b99dd390a4303.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-19 είναι έτοιμο για γενική συνέλευση με όχημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στο Baikonur, το επανδρωμένο όχημα μεταφοράς Soyuz MS-19 (TPK) ως μέρος της διαστημικής κεφαλής στάλθηκε για γενική συνέλευση με ένα όχημα εκτόξευσης.

Σήμερα υπάρχουν 254 ειδικοί από την RSC Energia im. S.P. Ο Κορόλεφ και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις του Roskosmos πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνολογικών εργασιών για τη μεταφορά του διαστημικού σκάφους στο συγκρότημα συναρμολόγησης και δοκιμής της τοποθεσίας 31, όπου προετοίμασαν την κεντρική μονάδα για τη συναρμολόγηση του διαστημικού πυραύλου Soyuz-2.1a.

Η εκτόξευση του Soyuz MS-19 TPK στο πρόγραμμα της 66ης κύριας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2021. Το κύριο πλήρωμα του διαστημικού σκάφους περιλαμβάνει: τον διοικητή Anton Shkaplerov (Roscosmos) και τους Ρώσους συμμετέχοντες στη διαστημική πτήση - η ηθοποιό Yulia Peresild και τον σκηνοθέτη Klim Shipenko. Οι στάσεις τους είναι ο κοσμοναύτης Roscosmos Oleg Artemyev, η Alena Mordovina και ο Alexei Dudin.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2021/news_09-29_1.html

 

 

 

 

Οι κοσμοναύτες του Roscosmos φιλοξένησαν μια βιντεο-περιοδεία στην ενότητα Nauka. :cheesy:

Οι κοσμοναύτες του Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov που έμειναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φιλοξένησαν μια βιντεο-ξενάγηση στην Εργαστηριακή Ενότητα του Πολυχώρου Nauka.

Η νέα ρωσική ενότητα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.Θα διασφαλίσει πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας προς όφελος της θεμελιώδους επιστήμης και της κοινωνικής σφαίρας.

Επί του παρόντος, το 65ο πλήρωμα αποστολής εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποτελούμενο από τους κοσμοναύτες του Roscosmos Oleg Novitskiy και Pyotr Dubrov, καθώς και τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei που έφτασε στο σταθμό στις 9 Απριλίου 2020 με το όχημα Soyuz MS-18, καθώς καθώς και το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon Shane Kimbrough και Megan MacArthur, ο αστροναύτης Akihiko Hoshide της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Thomas Pesquet

http://en.roscosmos.ru/22383/

 

 

 

 

 

Ο πύραυλος Atlas V με κινητήρα RD-180 εκτοξεύτηκε με επιτυχία στην Καλιφόρνια :cheesy:

Ο πύραυλος Atlas V με τον δορυφόρο τηλεπισκόπησης Landsat 9 Earth εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18:11 UTC από την αεροπορική βάση Vandenberg (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

Η επιτυχής εκτόξευση του πυραύλου Atlas V διασφαλίστηκε από τον πυραυλικό κινητήρα RD-180 υγρού καυσίμου, που αναπτύχθηκε και παρήχθη από την NPO Energomash (μέρος του Roscosmos) ως μέρος του πρώτου σταδίου.

Η οικογένεια πυραύλων Atlas πραγματοποίησε 94 επιτυχημένες εκτοξεύσεις με κινητήρες RD-180.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η συνεχής μελέτη της επιφάνειας της Γης από την τροχιά στο πλαίσιο του κοινού έργου της NASA και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1972 όταν ξεκίνησε το Landsat 1. Ο ένατος δορυφόρος πρόκειται να αντικαταστήσει το Landsat 7 που εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 1999. Θα εγχυθεί στην ίδια τροχιά σε υψόμετρο περίπου 705 χιλιομέτρων καθιστώντας ευκολότερη τη βαθμονόμηση των επί του σκάφους οργάνων. Το Landsat 9 αναμένεται να μεταδίδει πάνω από 700 εικόνες καθημερινά.

http://en.roscosmos.ru/22382/

photo_09-29-50.thumb.jpg.1598e274a5f43990b71283a65f84227a.jpg

photo_09-29-49.thumb.jpg.55438531f8cdcad86cbc561a541768fb.jpg

photo_09-29-48.thumb.jpg.f2447acae288e15c27ceadf80896ca43.jpg

photo_09-29-47.thumb.jpg.ff53eceae43902e5fe29fad75abb1b38.jpg

photo_09-29-46.thumb.jpg.754f3e5834434829c34dea25d7ee9b4b.jpg

photo_09-29-43.thumb.jpg.f9015a2de759d232c6893d9cc4bf2019.jpg

photo_09-29-41.thumb.jpg.ff694fbc65c1e82097244343b7a38ac0.jpg

photo_09-29-40.thumb.jpg.88e7ebf7d44eb734036825424ccf1cd3.jpg

photo_09-29-39.thumb.jpg.7dae74ff3b472ff024952f5f98633104.jpg

photo_09-29-38.thumb.jpg.f7d63078b2afd60a641f4f4428d548e3.jpg

photo_09-29-37.thumb.jpg.c9c2e704d43523924e332c00cb258a40.jpg

photo_09-29-36.thumb.jpg.db197ae8000bf7cff001b734e642b13e.jpg

photo_09-29-35.thumb.jpg.52c4ba0d16b61821e5925695a23f48cc.jpg

photo_09-29-34.thumb.jpg.944bedc76ffd7f6bfbcb14c278fb887a.jpg

photo_09-29-33.thumb.jpg.edd9cf2ded8f4f3fd5654392aef189e1.jpg

photo_09-29-32.thumb.jpg.dde2fa8364fbf8c42ac1092aa6b04d4c.jpg

photo_09-29-31.thumb.jpg.4fd6dfe53735698b5aaa887c1a21378b.jpg

fay1q0yvkai2j21.jpg.0d40f32888535a9339cb3a9483b9965b.jpg

mlm_eks.jpg.de3d14eda5ee848349045758f3fe2cd5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης