Jump to content

Ψυχή.(«Psyche 16»)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τηλεσκόπιο βλέπει ίχνη δακρύων στη σιδερένια Ψυχή. :cheesy:

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς και σίγουρα ο πιο περίεργος, μια γιγάντια μπάλα από νικέλιο και σίδερο με άκρως βίαιη προέλευση. Κι όμως, η επιφάνεια του αστεροειδή Ψυχή φαίνεται πως είναι υγρή, κάτι μη αναμενόμενο σε έναν τόσο στεγνό κόσμο.

«Δεν περιμέναμε ότι ένας μεταλλικός αστεροειδής όπως η Ψυχή μπορεί να είναι καλυμμένος με νερό» λέει ο Βίσνου Ρέντι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε την ανακάλυψη σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. Η μελέτη έχει επίσης γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.

Η Ψυχή πιστεύεται ότι είναι ό,τι απέμεινε από ένα πολύ μεγαλύτερο σώμα, έναν «πρωτοπλανήτη», το οποίο χτυπήθηκε βίαια από ένα άλλο αντικείμενο στο μακρινό παρελθόν. Η πρόσκρουση εξαφάνισε το εξωτερικό στρώμα πέτρας, και άφησε ανέπαφο μόνο τον μεταλλικό πυρήνα του πρωτοπλανήτη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η Ψυχή αποτελείται μόνο από βαριά, μεταλλικά στοιχεία, χωρίς καθόλου ελαφρύτερες ουσίες όπως το νερό.

Κι όμως, οι ερευνητές ανίχνευσαν ίχνη H2O με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο IRTF της NASA. Ανίχνευσαν επίσης ίχνη υδροξυλομάδων (-OH), οι οποίες αποτελούνται από υδρογόνο και οξυγόνο.

Πώς βρέθηκαν εκεί αυτές οι ουσίες; Η πιο ευλογοφανής εξήγηση είναι ότι προστέθηκαν πολύ αργότερα, λέει η ερευνητική ομάδα.

«Πιστεύουμε ότι το νερό που βλέπουμε στην Ψυχή ενδέχεται να έφτασε στην επιφάνειά της από ανθρακούχους αστεροειδείς που τη χτύπησαν στο μακρινό παρελθόν» δηλώνει ο Ρέντι.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι η ανακάλυψη στηρίζει τη θεωρία ότι οι ωκεανοί της Γης δημιουργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο: «Η ανακάλυψη άνθρακα και νερού σε έναν αστεροειδή που υποτίθεται ότι δεν διαθέτει αυτές τις ενώσεις συνηγορεί στην ιδέα ότι αυτά τα δομικά συστατικά της ζωής μπορεί να μεταφέρθηκαν στη Γη [από αστεροειδείς και κομήτες]» λέει.

Περισσότερα στοιχεία για τον μυστηριώδη αστεροειδή θα μπορούσαν να έλθουν τα επόμενα χρόνια αν η NASA εγκρίνει τελικά την πρόταση για μια ρομποτική αποστολή στην Ψυχή, κόστους 500 εκατ. δολαρίων.

Νέα δεδομένα για τη θεωρία ότι οι αστεροειδείς έφεραν το νερό της ζωής αναμένονται και από την αποστολή OSIRIS-REx της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε φέτος για να φέρει δείγματα από τον ανθρακούχο αστεροειδή Bennu το 2023.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500109705

2C5CC51E15F9BA398C4A97335C0C60A5.jpg.766ec7ce117ffab71d0446cf6bff81c7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Διαστημικό σκάφος προσεγγίζει την Ψυχή. :cheesy:

H Ψυχή βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του ‘Αρη και του Δία, είναι ο μεγαλύτερος μεταλλικός αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα με διάμετρο περίπου 300 χιλιομέτρων. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από καθαρό νικέλιο και σίδηρο.

Ο αστεροειδής Ψυχή είναι πιθανόν να διαθέτει νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Η Ψυχή εκτιμάται ότι είναι ο μεταλλικός πυρήνας ενός κατεστραμμένου πρωτοπλανήτη. Φαίνεται να υπάρχουν πτητικές ουσίες στην επιφάνειά της, που παραπέμπουν στην παρουσία νερού ή υδροξυλίου

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ήδη εξετάζει την πιθανότητα να στείλει μια αποστολή στην Ψυχή.

https://physicsgg.me/2016/11/11/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%af%ce%b6%ce%b5/

psyche-metal-asteroid-140114c-02.thumb.jpg.1ec4852546a4a146547b5c73d3243683.jpg

cf88cf85cf87ceae.png.b73d0a79d937d09b104b0c96c68c325a.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η NASA θα εξερευνήσει έναν αστεροειδή αξίας τρισ. δολαρίων. :cheesy:

Έναν αστεροειδή διαμέτρου 240 χιλιομέτρων, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πολύτιμο κράμα νικελίου-σιδήρου, σχεδιάζει να εξερευνήσει η NASA με ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο. Ο λόγος για τον 16 Psyche (Ψυχή), η μάζα του οποίου θα άξιζε τρισεκατομμύρια δολάρια, αν μπορούσε με κάποιον τρόπο να φτάσει στη Γη.

Η αποστολή προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2023, με χρηματοδότηση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και επικεφαλής επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030 και τότε θα γίνει το πρώτο σκάφος που θα «επισκεφθεί» έναν μεταλλικό αστεροειδή, οι οποίοι σπανίζουν στο ηλιακό σύστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο αστεροειδής είναι πρωτοπλανήτης ή ο πυρήνας ενός «αρχαίου» πλανήτη, ο οποίος έχασε τα εξωτερικά του στρώματα από τις συγκρούσεις με άλλους διαστημικούς βράχους. Μάλιστα, εκτιμούν πως, στη δεύτερη περίπτωση, το μέγεθός του θα πρέπει να ήταν παρόμοιο με τον Άρη.

Καθώς είναι το μόνο γνωστό ουράνιο σώμα στο ηλιακό σύστημα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μετάλλευμα, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα τους προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για πώς σχηματίσθηκαν οι πυρήνες της Γης και των υπόλοιπων πλανητών.

«Έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο τύπο “κόσμου” – ο οποίος δεν αποτελείται από πετρώματα ή πάγο, αλλά από μέταλλο», αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η NASA η Λίντι Έλκινς-Τάντον από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής της αποστολής.

«Ο 16 Psyche είναι το μόνο γνωστό αντικείμενο του είδους του στο ηλιακό σύστημα, με συνέπεια να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που ο άνθρωπος θα “επισκεφθεί” ποτέ έναν πυρήνα. Θα μάθουμε για το εσωτερικό της Γης “ταξιδεύοντας” στο διάστημα», προσθέτει.

Τα πολύτιμα ορυκτά των αστεροειδών έχουν προξενήσει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Μιλώντας στους Financial Times, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Ζαν-Ζακ Ντορντέν, αναφέρει πως οι διαστημικές εξορύξεις θα μπορούσαν να γίνουν ένας νέος κλάδος με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη το Λουξεμβούργο παρέχει στήριξη σε εταιρείες που στοχεύουν να εξορύξουν πολύτιμες πρώτες ύλες από αστεροειδείς. Στόχος της χώρας είναι να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά πρότζεκτ για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα κάνουν πραγματικότητα τα πρώτα «διαστημικά ορυχεία», ενώ ενδεχομένως θα γίνουν και απευθείας επενδύσεις σε ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν στα σκαριά ανάλογα σχέδια.

http://www.naftemporiki.gr/story/1195620/i-nasa-tha-eksereunisei-enan-asteroeidi-aksias-tris-dolarion

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

NASA: Αποστολή στον «16 Psyche» :cheesy:

Η NASA προωθεί μια αποστολή σε έναν αστεροειδή που θα χαρακτήριζε κανείς σωστό θησαυρό.

Το μετάλλευμά του, μεταλλικός σίδηρος και νικέλιο, εκτιμάται στα 9.000 τετράκις εκατ. ευρώ, ένα ποσό που θα μπορούσε άνετα να συντρίψει την παγκόσμια οικονομία!

Τον λένε 16 Psyche (16 Ψυχή) και ήταν γνωστός στους επιστήμονες ήδη από το 1852 ως ο μεγαλύτερος ίσως μεταλλικός αστεροειδής που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο.

Η NASA έχει βάλει πλέον για τα καλά πλώρη για τον αστεροειδή. Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και να φτάσει το 2026, την ίδια ώρα που εταιρίες μεταλλεύματος προγραμματίζουν να στείλουν και μερικά διαστημικά οχήματα ώστε να εξορύξουν το πολύτιμο μετάλλευμα και να το φέρουν πίσω στη Γη.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε έναν νέο τύπο κόσμου, όχι έναν με πέτρα ή πάγο, αλλά με μέταλλο», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής και διευθύντρια της Διαστημικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Lindy Elkins-Tanton, για να συνεχίσει: «Ο 16 Ψυχή είναι το μόνο γνωστό αντικείμενο αυτού του είδους στο ηλιακό μας σύστημα και ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί ο άνθρωπος έναν πυρήνα».

Με μέση διάμετρο στα 240 χιλιόμετρα, ο αστεροειδής αποτελείται κατά 90% από μέταλλα όπως ο σίδηρος και το νικέλιο, παρόμοια δηλαδή με αυτά που συναντά κανείς στον πυρήνα της Γης. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται πράγματι για εκτεθειμένο πυρήνα κάποιου νεαρού πλανήτη, έπειτα από χρόνια συγκρούσεων με άλλα διαστημικά σώματα.

Η αποστολή του 2022 θα κομίσει νέες γνώσεις αναφορικά με τον σχηματισμό των πλανητών αλλά και τους αστεροειδείς, αν και το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι αποκλειστικά επιστημονικό. Η αμερικανική εταιρία Planetary Resources χαρακτήρισε τέτοιου είδους αστεροειδείς ως «το ώριμο φρούτο του ηλιακού μας συστήματος», μιας και «500 μέτρα αστεροειδούς πλούσιου σε πλουτώνιο περιέχουν περισσότερο πλουτώνιο από όσο έχει μαζευτεί στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Αν και εφόσον κατορθώσουν να μεταφέρουν στη Γη το μετάλλευμα αξίας 9.000 τετράκις εκατ. ευρώ, τότε κινδυνεύουμε ως ανθρωπότητα να δούμε την παγκόσμια οικονομία να καταστρέφεται, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς!

«Αν καταφέρουμε να αρπάξουμε ένα μεγάλο κομμάτι μετάλλου και το σύρουμε πίσω … τι θα το κάνουμε;», αναρωτιέται η ίδια η Lindy Elkins-Tanton, «θα το έκρυβες και θα έλεγχες τα παγκόσμια αποθέματα, όπως κάνουν οι εταιρίες που ελέγχουν τα διαμάντια, προστατεύοντας την αγορά; Και τι θα γινόταν αν αποφάσιζες να το φέρεις πίσω για να λύσεις ισοβίως το πρόβλημα των αποθεμάτων μετάλλων της ανθρωπότητας;».

Άβολα ερωτήματα, πράγματι. Ίσως εικόνες του μέλλοντος και της εκμετάλλευσης του διαστήματος για βιομηχανικούς και οικονομικούς λόγους

http://www.pronews.gr/portal/20170531/genika/diastima/49/nasa-apostoli-ston-16-psyche-o-asteroeidis-me-amythites-posotites

AP_16245630458515.jpg.0dc69499cb529747ee05a5b9551a266b.jpg

gwrteerterururuuutyer1.jpg.653cd06aa6d34f726b5d4707cea3d5a6.jpg

MPL_16_Psyche.20060131.orbit_.gif.2f35e2d858ba97acfa6abfd3ae503e49.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ακρόπολη και Πνύκα σε ιαπωνικό ντοκιμαντέρ για τον αστεροειδή «Ψυχή 16» :cheesy:

Είναι μεταλλικός, αλλά με… Ψυχή. Πρόκειται για τον αστεροειδή «Ψυχή 16» («Psyche 16»), αποτελούμενος εξ ολοκλήρου από νικέλιο και σίδηρο, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός πριν λίγους μήνες όταν η NASA ανακοίνωσε την αποστολή διαστημικού σκάφους για την εξερεύνησή του.

Γιατί, όμως, ένας μοναδικός στο είδος του αστεροειδής απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου; Για τις ανάγκες παραγωγής ενός ιαπωνικού ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός σταθμός NHK της Ιαπωνίας ζήτησε άδεια κινηματογράφησης στην Ακρόπολη και στην Πνύκα για τις ανάγκες επεισοδίου που θα προβληθεί στην εκπομπή «COSMIC FRONT».

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, το ντοκιμαντέρ στοχεύει στην παρουσίαση των επιτευγμάτων της παγκόσμιας σύγχρονης αστρονομίας, μέσω επισκέψεων σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην αποστολή της NASA, που θα ξεκινήσει το 2022 με σκοπό να εξερευνήσει τον τεράστιο μεταλλικό αστεροειδή, γνωστό ως Psyche 16, ο οποίος πιστεύεται ότι αποτελείται από υλικό παρόμοιο με τον πυρήνα της Γης.

Στις λήψεις, που θα γίνουν και στην Κεφαλλονιά, θα συμμετάσχει ο Δρ Ίαν Σάντερς από το Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των αστεροειδών. Μετά τις θετικές εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και της αρμόδιας Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη του ΚΑΣ συναίνεσαν ομόφωνα στην παραχώρηση άδειας κινηματογράφησης στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους, με τους συνήθεις όρους και με την καταβολή των νόμιμων τελών.

Οι λήψεις θα γίνουν τον Ιούνιο, ενώ το επεισόδιο θα προβληθεί από τον ιαπωνικό σταθμό τον Οκτώβριο.

Αρχικά, η αποστολή της NASA είχε προγραμματιστεί για το 2023, με το ομώνυμο με τον αστεροειδή διαστημόπλοιο να καταφθάνει στον προορισμό του, όπως είχε υπολογιστεί, το 2030.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν και οι δύο… ψυχές αναμένεται να συναντηθούν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2026.

Κύριοι στόχοι της αποστολής είναι να γίνουν κατανοητά τα δομικά στοιχεία των πλανητικών σχηματισμών και να ερευνηθεί από κοντά ένας εντελώς νέος και άγνωστος τύπος κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή θα επιδιώξει να μάθει την ηλικία του αστεροειδούς, με τι μοιάζει η επιφάνεια του, αν πρόκειται για τον πυρήνα ενός πρώιμου πλανήτη κι αν σχηματίστηκε με παρόμοιο τρόπο με τον πυρήνα της Γης.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500149409

7A211DE1B1FAB58963B6AFDB7AEAF540.jpg.998bcd2e8d04b923ebb3aa9bd53c0a6a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

H NASA πατάει γκάζι για να φτάσει στον αστεροειδή-θησαυρό. :cheesy:

Πολλά εκατομμύρια αστεροειδείς κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια εξακριβώθηκε ότι αρκετοί εξ αυτών διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο. Όπως ήταν επόμενο, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους υποψήφιοι διαστημικοί... χρυσοθήρες. Έχουν ήδη δημιουργηθεί μεγάλες εταιρείες (Deep Space Industries, Planetary Resources, KESE, Moon Express κ.ά) στις οποίες συμμετέχουν και ονόματα όπως αυτό του διάσημου σκηνοθέτη Τζέημς Κάμερον ή του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ. Οι εταιρείες αυτές οργανώνονται για να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις προσπάθειες εξόρυξης διαστημικών ορυκτών.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα απλό και εύκολο εγχείρημα, όμως τα ποσά που αναφέρουν οι ειδικοί κυριολεκτικά ζαλίζουν όποιον τα ακούει, αφού σε ορισμένους από αυτούς ο ορυκτός πλούτος εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πολλά τρισ. δολάρια. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το νομικό πλαίσιο, με κυρίαρχο ζήτημα την ιδιοκτησία των αστεροειδών, δηλαδή το αν και σε ποιον ανήκουν. Η Παγκόσμια Συνθήκη Διαστήματος που είχε υπογραφεί το 1967 αναφέρει ότι οι αστεροειδείς αποτελούν «παγκόσμια περιουσία» και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι τελικά θα ισχύσει. Όποιος καταφέρνει να φτάσει πρώτος σε έναν αστεροειδή θα αποκτά αυτοδικαίως κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτόν ή θα πρέπει να πάρει πρώτα άδεια από κάποια επίσημη Αρχή;

Η NASA πάντως στόχευσε κατευθείαν τον αστεροειδή με το μεγαλύτερο ορυκτό πλούτο και εδώ και καιρό οργανώνει μια αποστολή εξερεύνησής του. Πρόκειται για τον αστεροειδή Ψυχή (16 Psyche), ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 250 χλμ και αποτελείται εξ ολοκλήρου από νικέλιο και σίδηρο. Η Ψυχή εκτιμάται ότι είναι ο μεταλλικός πυρήνας ενός κατεστραμμένου πλέον πρωτοπλανήτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής είναι (κρατηθείτε!) δέκα χιλιάδες τετράκις εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια κάποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί αν ξεκινήσει η εκμετάλλευση των αστεροειδών, αφού οι κολοσσιαίες ποσότητες των μεταλλευμάτων που διαθέτουν μπορεί να εξαϋλώσουν την αξία τους στη Γη, πάνω στην οποία βασίζεται εν πολλοίς η παγκόσμια οικονομία.

Πριν από λίγα 24ωρα η NASA ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την αποστολή στην Ψυχή. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το σκάφος της αποστολής θα ξεκινήσει το 2022, αλλά σχεδιάστηκε μια νέα ταχύτερη διαδρομή που θα το φέρει στον αστεροειδή το 2026, τέσσερα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι ο προηγούμενος σχεδιασμός.

Η NASA αναφέρει ότι ο δικός της στόχος είναι καθαρά επιστημονικός, αφού τα στελέχη της ισχυρίζονται ότι θέλουν να μελετήσουν την Ψυχή, για να αντλήσουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Πέρσι μάλιστα παρουσιάστηκε και μια μελέτη σύμφωνα με την οποία στην Ψυχή υπάρχει πιθανώς εκτός από νικέλιο και σίδηρος και νερό.

Η Ψυχή βρίσκεται στην κορυφή μιας λίστας από αστεροειδείς που διαθέτουν μεγάλο ορυκτό πλούτο (πλατίνα, χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο κ.ά). Ιδού οι επόμενοι καλύτεροι «στόχοι» που έχουν εντοπιστεί:

241 Germania: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 95,8 τρισ. δολάρια.

162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6,4 τρισ. δολάρια.

4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5,28 τρισ. δολάρια.

5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2,33 τρισ. δολάρια.

65679 (1989 UQ): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,74 τρισ. δολάρια.

7753 (1988 XB): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,31 τρισ. δολάρια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500180748

B3F12A9A8AD94DA8C5804EF4281AD14C.jpg.cb1a127b50478500b4eb221f3d61ce27.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

Μια Ψυχή γεμάτη χρυσάφι. :cheesy:

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία Psyche 16 από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.

Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια.

Εκτός από τον Phsyche 16 τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί και άλλοι αστεροειδείς με πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα «κίνημα» διαστημικών χρυσοθήρων που θα αναζητήσουν τα Ελντοράντο τους μακριά από την Γη. Έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικοί φορείς με στόχο την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για να μπορέσει ο άνθρωπος να φτάσει σε ένα αστεροειδή με ορυκτό πλούτο και να τον αποσπάσει από αυτόν.

Βέβαια υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι αν ξαφνικά είναι διαθέσιμες αμέτρητες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων αυτόματα η τιμή τους θα καταρρεύσει οπότε ο θησαυρός δεν θα έχει πια καμία αξία ενώ παράλληλα θα προκληθούν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που είναι συνδεδεμένες με τον χρυσό αν η τιμή του καταρρεύσει; Οι ανησυχίες αυτές βέβαια δεν πρόκειται να εμποδίσουν τον άνθρωπο από το να προσπαθήσει να βρει τρόπο να βάλει το… χέρι του στον ορυκτό πλούτο των αστεροειδών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708748/mia-psuxi-gemati-xrusafi

asteroeidis-psyche-psyxi.jpg.87ef6177fb87600056287d01a64baf06.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA θα κυνηγήσει την πολύτιμη Ψυχή. :cheesy:

Πριν από λίγες μέρες η NASA έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από τον αστεροειδή 16 Psyche. Όπως αποδεικνύεται δεν επρόκειτο για τυχαία κίνηση αφού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες η κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους που θα «κυνηγήσει» τον αστεροειδή με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να τον εξερευνήσει.

Ο αστεροειδής που έχει διάμετρο 240 χλμ. ανακαλύφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις και πήρε το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της NASA η εκτόξευση του σκάφους θα γίνει τον Αύγουστο του 2022. Το σκάφος θα περάσει κοντά από τον Άρη με στόχο οι βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη να του δώσουν μια δυνατή «σπρωξιά», την απαραίτητη φόρα, για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αν όλα πάνε καλά και αφού θα έχει ταξιδέψει για περίπου 180 εκατ. χλμ. το σκάφος θα συναντηθεί με τον αστεροειδή. Το σχέδιο είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει το σκάφος θα είναι για το μαγνητικό πεδίο του τεράστιου διαστημικού βράχου αλλά καθώς και την ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1710085/h-nasa-tha-kunigisei-tin-polutimi-psuxi

apostoli-nasa-asteroeidis-psyxi-phsyce.jpg.374e613d5e6d72a5aa70e5176267cd44.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Psyche: Ο αστεροειδής των 10 πεντάκις εκατομμυρίων δολαρίων. :cheesy:

Η NASA ξεκίνησε τη συναρμολόγηση του σκάφους Psyche («Ψυχή») που θα εξερευνήσει έναν άκρως ασυνήθιστο αστεροειδή με το ίδιο όνομα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι λείψανο ενός χαμένου πια πλανήτη και εκτιμάται ότι περιέχει μέταλλα αξίας 10 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δημοσιοποίησε εικόνες και βίντεο από την άφιξη του κεντρικού σασί του σκάφους στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια, το οποίο σχεδιάζει και διαχειρίζεται πολλές σημαντικές αποστολές της NASA.

Το σασί, ένα μεταλλικό κουτί σε μέγεθος αυτοκινήτου, φέρει ενσωματωμένο τον κινητήρα ιόντων του σκάφους, την κεραία υψηλής απολαβής και τα συστήματα πλοήγησης για το ταξίδι των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία Maxar που κατασκεύασε το σασί για λογαριασμό της NASA ανέπτυξε επίσης τους ηλιακούς συλλέκτες που θα παρέχουν ενέργεια στο σκάφος.

Το Psyche προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2022. Για να κερδίσει ταχύτητα θα πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τον Άρη το 2023 και θα φτάσει στον προορισμό του στις αρχές του 2026.

Ο αστεροειδής 16 Psyche, με διάμετρο γύρω στα 226 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της ζώνης των αστεροειδών, η οποία εκτείνεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Παρατηρήσεις με επίγεια τηλεσκόπια και διαπλανητικά ραντάρ έχουν αποκαλύψει ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αστεροειδείς που αποτελούνται από πετρώματα και πάγους, ο αστεροειδής Ψυχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα –σίδηρο, νικέλιο και πιθανώς μικρότερες ποσότητες χρυσού και κοβαλτίου.

Ο σίδηρος που περιέχει εκτιμάται ότι θα αρκούσε για να καλύψει κάθε ανάγκη στη Γη για αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνήθιστη σύσταση του αστεροειδή είναι πως πρόκειται για τον πυρήνα ενός πλανήτη μεσαίου μεγέθους ο οποίος καταστράφηκε σε βίαιες προσκρούσεις στα αρχικά στάδια εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.

Στα σώματα μεγάλου μεγέθους όπως οι πλανήτες, τα βαριά μέταλλα βυθίζονται σταδιακά στο κέντρο, αφήνοντας τα ελαφρύτερα πετρώματα στην επιφάνεια. Στο κέντρο της Γης, για παράδειγμα, κρύβεται ένας πυρήνας από σίδηρο και νικέλιο που έχει περίπου το μέγεθος του Άρη.

Ο αστεροειδής Ψυχή περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψήφιων κόσμων για μελλοντικές επιχειρήσεις διαστημικών ορυχείων.

Η NASA βέβαια δεν σχεδίασε την αποστολή για το οικονομικό όφελος: η μελέτη του σιδερένιου αστεροειδή αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος και τον σχηματισμό των βραχωδών πλανητών όπως η Γη.

https://www.in.gr/2021/04/08/b-science/space/psyche-o-asteroeidis-ton-10-pentakis-ekatommyrion-dolarion/

GN41211C_GRai-Artboard_1.thumb.jpg.146a71bf09453364248fbf682a49e5b1.jpg

pia24472-psyche-asteroid-illustration-16_0-1024x576.thumb.jpg.6f7183ff17477c85ade3a0e208612632.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

O μεγαλύτερος διαστημικός θησαυρός ίσως είναι σκέτα... μπάζα. :cheesy:

Ο αστεροειδής 16 Psyche που έχει διάμετρο 240 χλμ. ανακαλύφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις και πήρε το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής αρχικά εκτιμήθηκε στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια αλλά νεότερες εκτιμήσεις μείωσαν λίγο την αξία του κάνοντας λόγο για δέκα τετράκις εκατ. δολάρια.

Μάλιστα η NASA αποφάσισε να στείλει ένα σκάφος να εξερευνήσει τον αστεροειδή. Η εκτόξευση του σκάφους είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2022. Το σχέδιο είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών.

Όμως μία νέα μελέτη ανατρέπει τα πάντα για τον 16 Psyche και αναφέρει ότι… άνθρακες ο θησαυρός ή για να είμαστε πιο ακριβείς όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση «μπάζα ο θησαυρός». Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο αστεροειδής διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και σημαντικές ποσότητες ανθρακούχου χονδρίτη και πυροξένιο με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

«Είναι λιγότερο μεταλλικός και περισσότερο μπαζωμένος στο εσωτερικό του και μοιάζει όπως πολλοί άλλοι αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Καντίλο, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ακόμη και αν πράγματι ο 16 Psyche δεν περιέχει τον θησαυρό που πιστεύαμε εξακολουθεί να έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να μελετηθεί αφού πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελεί μέρος ενός πλανήτη που υπήρχε στο ηλιακό μας σύστημα αλλά καταστράφηκε.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739942/o-megaluteros-diastimikos-thisauros-isos-einai-sketa-mpaza

asteroeidis-psyche-psyxi.jpg.05b16af63514d558bb9a2bed6c6e319e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

O κυνηγός της Ψυχής αποκαλύπτεται. :cheesy:

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.

Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα 7-10 πεντάκις εκατ. δολάρια.

Η NASA οργανώνει μια αποστολή εξερεύνηση της Ψυχής και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις δοκιμές που γίνονται στο σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί. Δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από τις δοκιμές των κινητήρων του που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια αλλά και το φυσικό αέριο ξένο.

Το σκάφος είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2022 και αν όλα πάνε καλά μετά από περίπου 3,5 χρόνια αφού διανύσει περίπου δύο δισ. χλμ. θα συναντήσει την Ψυχή η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος του πυρήνα ενός πρωτοπλανήτη στις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος ο οποίος καταστράφηκε.

Εκτός από την Ψυχή έχουν εντοπιστεί και αρκετοί ακόμη αστεροειδείς που διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο και υπάρχει κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα για να βρεθούν τρόποι απόκτησης αυτού του πλούτου. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κολοσσιαίες ποσότητες των μεταλλευμάτων που διαθέτουν μπορεί να εξαφανίσουν την αξία τους στη Γη και στην αξία αυτή είναι βασισμένη σε μεγάλο ποσοστό η παγκόσμια οικονομία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779625/o-kunigos-tis-psuxis-apokaluptetai

[/b]

skafos-psyxi.jpg.c5f954034d2b577e587f5561e8ac8e78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ο αστεροειδής με το ελληνικό όνομα που μπορεί να μας γεμίσει χρυσάφι. :cheesy:

Όσοι κοιτούν τα άστρα, στρέφουν το βλέμμα τους αυτή την περίοδο σε έναν μυστηριώδη αστεροειδή, που πήρε το όνομά του από μία πανέμορφη πριγκίπισσα της ελληνικής μυθολογίας, την Ψυχή. H ΝASA ανακοίνωσε προ ημερών ότι το 2022 θα πραγματοποιήσει την πρώτη της διαστημική αποστολή εξερεύνησης στον αστεροειδή 16 Psyche, όπως ονομάστηκε, που εκτιμάται ότι είναι πλούσιος σε μετάλλα, όπως χρυσός, πλατίνα, σίδηρος και νικέλιο.

Ο αστεροειδής είναι τρεις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη και η μέση διάμετρός του είναι 226 χιλιόμετρα. Χρειάζεται περίπου 5 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αλλά μόλις 4 ώρες για μία περιστροφή στον άξονά της (τόσο δηλαδή διαρκεί μία ημέρα στην Ψυχή), όπως διαβάζουμε στο Phys.org. Η αποστολή της NASA φιλοδοξεί να λύσει το μυστήριο γύρω από τη δημιουργία του. Θα αρχίσει, όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022. Το διαστημικό αεροσκάφος θα χρειαστεί δύο χρόνια για μία πλήρη τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, θα τραβήξει φωτογραφίες, θα χαρτογραφήσει την επιφάνειά του και θα αναζητήσει ενδείξεις μαγνητικού πεδίου. Παράλληλα θα μελετήσει νετρόνια και ακτίνες γάμμα, που προέρχονται από την επιφάνεια του αστεροειδή προκειμένου να επιχειρήσει να προσδιορίσει τη σύστασή του.

Σύμφωνα με τον Greek Reporter, που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, η αξία των μετάλλων του αστεροειδή θα μπορούσε να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 10.000 τετράκις εκατ. δολαρίων.«Εάν όλα τα πλούτη της Ψυχής μεταφέρονταν με κάποιον τρόπο στη Γη, θα κατέρρεαν οι τιμές των εμπορευμάτων και μαζί τους και η παγκόσμια οικονομία των 75,5 τρισ. δολαρίων» γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

H εξόρυξη στο διάστημα

Η ύπαρξη του Psyhe 16 είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αλλά πρόσφατη πρόοδος στη διαπλανητική έρευνα, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον αστεροειδή και για τις εξορύξεις στο διάστημα. «Οι Τιτάνες του Χρυσού τώρα φέρνουν στην αγορά 4-5 εκατ. ουγγιές του πολύτιμου μετάλλου ετησίως. Η ποσότητα αυτή ωχριά μπροστά σε εκείνη που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στο διάστημα» σχολίασε ο Σκοτ Μουρ, επικεφαλής της EuroSun Mining. Η εξόρυξη στο διάσημα δεν είναι νέα ιδέα. Πρωτοπόρος στον τομέα είναι μάλιστα μία ευρωπαϊκή χώρα, το Λουξεμβούργο. Από το 2015 το δουκάτο ψήφισε νόμο για την εκμετάλλευση δικαιωμάτων εξόρυξης σε αστεροειδείς.

Η NASA παραμένει πάντως συγκρατημένη ως προς το τι μπορεί να βρει. «Υπάρχουν πολλά βασικά ερωτήματα για τον αστεροειδή Psyche, που μένουν αναπάντητα» σημειώνει η Λίντι Έλκινς Τάντον, που συμμετέχει στις έρευνες. «Και κάθε λεπτομέρειες που προστίθεται από τα δεδομένα που συλλέγουμε από τη Γη, απλά περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ιστορία. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα δούμε έως ότου τον επισκεφτούμε. Πιθανότατα θα μας εκπλήξει» καταλήγει.

Η ιστορία της Ψυχής

Το όνομα του αστεροειδή προέρχεται από μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης στην ελληνική μυθολογία. Η Ψυχή, η προσωποποίηση της ψυχής, ήταν η νεότερη από τις τρεις κόρες του βασιλιά της Σικελίας. Το κάλλος ήταν τέτοιο που επισκίαζε ακόμη και την ομορφιά της θεάς Αφροδίτης, με αποτέλεσμα κάποιοι να την τιμούν σαν θεά.

Στην ομορφιά της υπέκυψε ακόμη και ο θεός Έρωτας, ο οποίος για να την πάρει μαζί του κατέστρωσε ένα πονηρό σχέδιο. Έδωσε χρησμό στον πάτερα της να την ετοιμάσει για γάμο και να την οδηγήσει στην κορυφή ενός ψηλού βουνού, όπου επρόκειτο να την κατασπαράξει ένα τέρας. Εκείνος υπάκουσε και την οδήγησε στο βουνό για να θυσιαστεί. Εκεί όμως την πήρε ο Ζέφυρος και τη μετέφερε σε ένα λαμπρό παλάτι, όπου αόρατοι υπηρέτες της πρόσφεραν τα πάντα. Αόρατος έμενε και ο Έρωτας, που της είχε δώσει εντολή να μην επιχειρήσει ποτέ να δει ποιος είναι. Όταν εκείνη παράκουσε την εντολή του, άρχισε το μαρτύριό της.

Η Αφροδίτη ζήλεψε αφόρητα και την υπέβαλε σε μία σειρά από δοκιμασίες, όπως να της φέρει νερό από τη λίμνη της Στύγας. Όταν είδε ότι ανταποκρινόταν στις δοκιμασίες την έριξε σε ύπνο. Ο Έρωτας πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες της μητέρας του την ξύπνησε με ένα βέλος και ζήτησε από τον Δία να του δώσει την άδεια να την παντρευτεί.

https://www.moneyreview.gr/life-and-arts/51261/o-asteroeidis-me-to-elliniko-onoma-poy-mporei-na-mas-gemisei-chrysafi/[/b]

psyche_16-760x480.jpg.cbc20ba86943a5bf196f0ae2fe713802.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Το καλοκαίρι ξεκινά το ταξίδι του ο κυνηγός του διαστημικού Ελντοράντο.

asteroeidis-psyxi.jpg
NASA/JPL-Caltech

Σε τέσσερα χρόνια αναμένεται να φτάσει στον αστεροειδή 16 Psyche το σκάφος της NASA.

Ο αστεροειδής 16 Psyche που έχει διάμετρο 240 χλμ. ανακαλύφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις και πήρε το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται ανάμεσα στον Δία και τον Άρη.Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου του 16 Psyche αρχικά εκτιμήθηκε στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια αλλά νεότερες εκτιμήσεις μείωσαν λίγο την αξία του κάνοντας λόγο για δέκα τετράκις εκατ. δολάρια.Η NASA αποφάσισε να στείλει ένα σκάφος να εξερευνήσει τον αστεροειδή. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι η κατασκευή του σκάφους εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και την 1η Αυγούστου θα εκτοξευτεί. Το Μάϊο του 2023 το σκάφος αναμένεται φτάσει στον Άρη και να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη για να πάρει την απαραίτητη ώθηση και να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2026. Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.

skafos-psyxi.jpg
NASA/JPL CALTECH

To σκάφος της αποστολής βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής του.

Πρόσφατα ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανέφερε σε μελέτη της ότι ο 16 Psyche διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και σημαντικές ποσότητες ανθρακούχου χονδρίτη και πυροξένιο με χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές διαθέτει περισσότερα… μπάζα παρά πολύτιμα μέταλλα.

Η αποστολή της NASA θα αποδείξει τελικά την αλήθεια για αυτόν τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα διαστημικό βράχο του ηλιακού μας συστήματος.

https://naftemporiki.gr/story/1854271/to-kalokairi-ksekina-to-taksidi-tou-o-kunigos-tou-diastimikou-elntoranto-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η NASA ανέβαλε την αποστολή στον αστεροειδή «Ελντοράντο» του ηλιακού συστήματος

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 09:27
asteroeidis-psyxi.jpg
NASA/JPL-Caltech

Θα καθυστερήσει να φτάσει στον αστεροειδή 16 Psyche το σκάφος της NASA αν τελικά ξεκινήσει κάποια στιγμή να πάει σε αυτόν.

Η «Ψυχή» έχει βάσανα και τελικά μπορεί να...πεθάνει. Η NASA ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο εκτόξευση της ομώνυμης αποστολής της στον πλούσιο σε μέταλλα μεγάλο αστεροειδή Psyche (Ψυχή) δεν πρόκειται να γίνει. Μάλιστα δεν αποκλείεται ότι η αποστολή -η πρώτη σε έναν "μεταλλικό" αστεροειδή- μπορεί τελικά να ματαιωθεί.Η αναβολή οφείλεται σε καθυστέρηση στην παράδοση του λογισμικού πτήσης του σκάφους, καθώς και του εξοπλισμού για τις δοκιμές του, με συνέπεια η NASA να μην διαθέτει πια επαρκή χρόνο ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμη για την εκτόξευση εντός του 2022. Το "παράθυρο" για την εκτόξευση διαρκεί από την 1η Αυγούστου έως τις 11 Οκτωβρίου, προκειμένου το σκάφος να φτάσει στον αστεροειδή το 2026. Όμως οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια δεν θα έχουν προλάβει να βεβαιωθούν ότι το λογισμικό του σκάφους λειτουργεί σωστά.Η NASA επέλεξε την αποστολή Psyche το 2017 και έχει έως τώρα δαπανήσει γι' αυτήν 717 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 985 εκατ. δολ., μαζί με τον πύραυλο. Αν το σκάφος εκτοξευθεί το 2023 ή το 2024, λόγω της απομάκρυνσης στο μεταξύ της Γης από τον διαμέτρου 225 χιλιομέτρων αστεροειδή, δεν θα φτάσει σε αυτόν πριν από το 2029 ή το 2030 αντίστοιχα.Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου του 16 Psyche αρχικά εκτιμήθηκε στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια αλλά νεότερες εκτιμήσεις μείωσαν λίγο την αξία του κάνοντας λόγο για δέκα τετράκις εκατ. δολάρια.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Τον Οκτώβριο ξεκινά η αποστολή της NASA για το διαστημικό Ελ Ντοράντο.

psihi-696x392.jpg
Καλλιτεχνική απεικόνιση της στιγμής που το σκάφος της NASA πλησιάζει τον αστεροειδή Psyche (πηγή φωτό NASA)

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία εκτόξευσης της αποστολής στον αστεροειδή 16 Psyche που πιστεύεται ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα ορυκτού πλούτου.Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την  αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια! Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ο 16 Psyche διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και πιθανώς διαθέτει περισσότερα… μπάζα παρά πολύτιμα μέταλλα.H NASA αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή εξερεύνησης του Phyche η οποία είχε ημερομηνία εκτόξευσης το καλοκαίρι του 2022 αλλά υπήρξαν κάποια καθυστέρηση και τελικά με ανακοίνωση της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο.

skafospsyche.jpg Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από την κατασκευή του σκάφους της αποστολής (πηγή φωτό NASA/Ben Smegelsky)

Το σκάφος θα κινηθεί αρχικά προς τον Άρη για να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη και να πάρει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2027. Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.

Υπάρχουν και άλλοι αστεροειδείς που έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο και μάλιστα έχει αρχίσει να υπάρχει έντονη κινητικότητα από τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια οργάνωσης αποστολών που θα φτάσουν σε αυτούς τους αστεροειδείς και θα δημιουργήσουν εξορυκτικές εγκαταστάσεις. Όμως οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο αν αυτές οι γιγάντιες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων στους διαστημικούς βράχους αποκτηθούν τελικά από εμάς την ίδια στιγμή να μηδενιστεί και η αξία τους στη παγκόσμια οικονομία με όποιες απρόβλεπτες συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1432563/ton-oktovrio-xekina-i-apostoli-tis-nasa-gia-to-diastimiko-el-ntoranto/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Πράσινο φως για αποστολή στον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών

Ο αστεροειδής «Ψυχή» αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας σε σίδηρο για εκατομμύρια χρόνια.

Πράσινο φως για αποστολή στον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών | tanea.gr
Μετά την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που οδήγησαν σε αναβολή ενός έτους, η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το φθινόπωρο την αποστολή Psyche («Ψυχή») που θα εξερευνήσει έναν άκρως ασυνήθιστο αστεροειδή με το ίδιο όνομα, o οποίος εκτιμάται ότι περιέχει μέταλλα αξίας δέκα εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.Η αποστολή Psyche, κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η πρώτη που θα εξετάσει έναν μεταλλικό αντικείμενο στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.Προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι, η εκτόξευση όμως αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στο λογισμικό πτήσης, το οποίο θα διατηρεί το σκάφος στο σωστό προσανατολισμό και θα κρατά τη κεραία του στραμμένη προς τη Γη.Η ανεξάρτητη επιτροπή που εξέτασε το σχέδιο εκτίμησε ότι η αποστολή θα είναι έτοιμη για εκτόξευση τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η NASA.
Capture-59-600x356.jpg

Ο αστεροειδής Ψυχή σε καλλιτεχνική απεικόνιση. Η αποστολή της NASA θα αποκαλύψει πώς μοιάζει από κοντά (MaxarASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech(

Ο αστεροειδής 16 Psyche, με διάμετρο γύρω στα 226 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της Ζώνης των Αστεροειδών.Παρατηρήσεις με επίγεια τηλεσκόπια και διαπλανητικά ραντάρ έχουν αποκαλύψει ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αστεροειδείς που αποτελούνται από πετρώματα και πάγους, ο αστεροειδής Ψυχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα –σίδηρο, νικέλιο και πιθανώς μικρότερες ποσότητες χρυσού και κοβαλτίου.

jpegPIA25664.width-1320-600x400.jpg

Το σκάφος Psyche υποβάλλεται σε ελέγχους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα (NASA/Ben Smegelsky)

Ο σίδηρος που περιέχει εκτιμάται ότι θα αρκούσε για να καλύψει κάθε ανάγκη στη Γη για αρκετά εκατομμύρια χρόνια.Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνήθιστη σύσταση του αστεροειδή είναι πως πρόκειται για τον πυρήνα ενός πλανήτη μεσαίου μεγέθους ο οποίος καταστράφηκε σε βίαιες προσκρούσεις στα αρχικά στάδια εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.Στα σώματα μεγάλου μεγέθους όπως οι πλανήτες, τα βαριά μέταλλα βυθίζονται σταδιακά στο κέντρο, αφήνοντας τα ελαφρύτερα πετρώματα στην επιφάνεια. Στο κέντρο της Γης, για παράδειγμα, κρύβεται ένας πυρήνας από σίδηρο και νικέλιο που έχει περίπου το μέγεθος του Άρη.Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, ο αστεροειδής Ψυχή περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψήφιων κόσμων τα μελλοντικά διαστημικά ορυχεία.Η NASA βέβαια δεν σχεδίασε την αποστολή για το οικονομικό όφελος: η μελέτη του σιδερένιου αστεροειδή αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος και τον σχηματισμό των βραχωδών πλανητών όπως η Γη.

https://www.tanea.gr/2023/06/09/science-technology/nasa-prasino-fos-gia-apostoli-ston-asteroeidi-ton-amythiton-thisayron/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Προς τον αστεροειδή Ψυχή.

f8vapxyx0aaco6x.jpg?w=700

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.Ο αστεροειδής έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την  αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια! Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ο 16 Psyche διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και πιθανώς διαθέτει περισσότερα… μπάζα παρά πολύτιμα μέταλλα.

Στις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο που μεταφέρει στο Διάστημα ένα σκάφος που θα ταξιδέψει στον 16 Psyche. Το σκάφος θα κινηθεί αρχικά προς τον Άρη για να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη και να πάρει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2027. Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.

Η ελληνική συμμετοχή στην αποστολή Psyche

Μεγάλη ημέρα και για την Ελλάδα η Παρασκευή 13-10-2023, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής & Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) !!
Το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Europan Space Agengy/ESA), συμμετέχει στην αποστολή αποστολή Psyche της NASA με το πρωτοποριακό πείραμα για τον έλεγχο των νέων διαστημικών επικοινωνιών μέσω οπτικών-laser. Η επιτυχία αυτή οφείλεται και στην αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ ΕΑΑ, ESA, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον (πρώην) Γενικό Γραμματέα Δρ. Αθανάσιο Στάβερη-Πολυκαλά και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον Γενικό Γραμματέα Καθ. Αθανάσιο Κυριαζή.
Μέσω του τεχνικά δύσκολου αυτού πειράματος θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αυτού του πρωτοποριακού τρόπου ζεύξης με τη διαστημική συσκευή “Psyche” η οποία θα «ταξιδέψει» στον αστεροειδή 16 Psyche σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 εκατομμύριων χιλιομέτρων (περίπου όσο δύο φορές η απόσταση Γης-Ηλίου). Σε αυτό το πείραμα το ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ θα συμμετάσχει και με τα δύο αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο, το Αστεροσκοπείο Χελμού (https://helmos.astro.noa.gr) και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου (https://kryoneri.astro.noa.gr), τα οποία είναι τα μοναδικά Ευρωπαϊκά τηλεσκόπια που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πείραμα.
Για την επίτευξη των στόχων του πειράματος στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» θα εγκατασταθεί ειδικός δέκτης που θα συλλέγει τη δέσμη laser που θα στέλνει η διαστημική συσκευή “Psyche”, ενώ στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα εγκατασταθεί ειδικό laser το οποίο θα στέλνει τη δέσμη του στη διαστημική συσκευή “Psyche”. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι οπτικές ζεύξεις με την απομακρυσμένη διαστημική συσκευή θα πραγματοποιηθούν εντός του 2025. Η επιτυχία αυτού του δύσκολου από κάθε άποψη εγχειρήματος θα βάλει το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τη χώρα μας στην παγκόσμια πρωτοπορία στις διαστημικές επικοινωνίες διότι θα πραγματοποιηθεί η βαθύτερη – Deep Space – ζεύξη χρησιμοποιώντας την νέα αυτή τεχνολογία οπτικής ακτινοβολίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος «θα ενδυναμώσουν τις ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στην κυβερνοασφάλεια και τις οπτικές/κβαντικές τεχνολογίες, ενώ ανοίγουν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές για το ΙΑΑΔΕΤ μέσω των συνεργασιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί με σημαντικούς διαστημικούς οργανισμούς και εταιρείες αεροδιαστημικής», όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ, Σπύρος Βασιλάκος. Η συνεργασία αυτή ανοίγει προοπτικές και για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. «Η ένταξη των τηλεσκοπίων Αρίσταρχου και Κρυονερίου στην αποστολή Psyche αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΙΑΑΔΕΤ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναδεικνύοντας τις εθνικές μας υποδομές σε βασικούς ευρωπαϊκούς πυλώνες στη συγκεκριμένη θεματολογία. Η μεγάλη αυτή επιτυχία, σε συνδυασμό με την στρατηγική συνεργασία που έχουμε με την ESA, προσελκύει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα», συμπληρώνει ο κ. Βασιλάκος.Πριν την ένταξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πρόγραμμα Psyche, είχε προηγηθεί η επιτυχής αξιολόγηση του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» τον Αύγουστο 2020 από κλιμάκιο της ESA για τη χρήση του ως τον πρώτο επίγειο σταθμό επικοινωνίας μέσω λέιζερ με τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους στο πλαίσιο του προγράμματος Scylight (Secure and Laser Communication Technology) της ESA. Αυτό είναι το βασικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της καινοτόμας αυτής τεχνολογίας, με την οποία η επικοινωνία μεταξύ δορυφόρων και Γης θα γίνεται μέσω οπτικών λέιζερ, αυξάνοντας από δέκα μέχρι και 100 φορές την ταχύτητα μεταφοράς πληροφορίας σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία.Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ήδη από το 2021 το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες συζεύξεις με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο των νέων ευρωπαϊκών τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας. Στην ουσία μέσω του «Αρίσταρχου» δημιουργήθηκε μια άυλη οπτική ίνα με τον δορυφόρο σε απόσταση περίπου 37.000 χιλιομέτρων από τη Γη, που μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με απίστευτες ταχύτητες και με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ, Μανώλης Ξυλούρης, εξηγεί ότι με την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής του δικτύου Scylight «θα ανοίξει ένας νέος ορίζοντας στον τομέα των επικοινωνιών», με υπηρεσίες όπως η ανάπτυξη τεχνολογιών για απόλυτα ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, η κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων, η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως φυσικές καταστροφές, και η διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων στο πρότυπο της διασύνδεσης που επιτυγχάνεται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1524791/ektoxeytike-i-apostoli-exereynisis-tis-psychis-toy-galaxia-me-ton-amythito-orykto-ployto/ – https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/642212271433786?ref=embed_post – https://www.amna.gr/home/article/768012/Duo-tileskopia-tou-Ethnikou-Asteroskopeiou-Athinon-ta-monadika-europaika-pou-summetechoun-sti-diastimiki-apostoli-Psyche-tis-NASA-kai-tis-ESA

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Επικοινωνία με λέιζερ από απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το διαστημόπλοιο Psyche της NASA επικοινώνησε από απόσταση16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γημε το τηλεσκόπιο της NASA στο Ράιτγουντ της Καλιφόρνια, μέσω οπτικού λέιζερ.

cf88cf85cf87ceae.webp?w=970 Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού σκάφους «Ψυχή»

Το επιτυχές πείραμα ανοίγει τον δρόμο για την αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας με συστήματα λέιζερ που προσφέρουν 10 με 100 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.Η νέα τεχνολογία επικοινωνίας «θα μπορεί να μεταδίδει επιστημονικά δεδομένα, εικόνες υψηλής ανάλυσης και ζωντανό βίντεο για την υποστήριξη του επόμενου γιγάντιου άλματος της ανθρωπότητας: την αποστολή ανθρώπων στον Άρη» δήλωσε η Τρούντι Κόρτες της Διεύθυνσης Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA.Το πείραμα περιλάμβανε τη μετάδοση δεδομένων από και προς το σκάφος Psyche, το οποίο αναχώρησε στα μέσα Οκτωβρίου σε ένα ταξίδι έξι ετών μέχρι τον αστεροειδή Ψυχή, ο οποίος βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέταλλα.Το σκάφος μεταφέρει το πείραμα DSOC (Deep Space Optical Communications technology demonstration), έναν πομποδέκτη που στέλνει και λαμβάνει μια αόρατη δέσμη λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο.Η τεχνολογία αυτή επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων αλλά απαιτεί τη στόχευση της δέσμης με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.Η ιδέα της επικοινωνίας με λέιζερ έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Η πρώτη ανταλλαγή μηνυμάτων πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο πειραματικός δορυφόρος LCRD της NASA μετέδωσε δεδομένα από απόσταση 35.406 χιλιομέτρων.Έκτοτε, πομποδέκτες λέιζερ έχουν δοκιμαστεί σε γήινη τροχιά αλλά και στη Σελήνη. Και το πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη θα χρησιμοποιεί επικοινωνίες λέιζερ για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης.Όμως το πείραμα του DSOC ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία δοκιμάζεται σε τόσο μεγάλη απόσταση, κάτι που απαιτεί εξαιρετικά ακριβή στόχευση της δέσμης.Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, οπτικό τηλεσκόπιο της NASA στο Ράιτγουντ της Καλιφόρνια έστειλε μια δέσμη λέιζερ στο Psyche, το οποίο χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να στοχεύσει με ακρίβεια και να στείλει με τη σειρά του μια δέσμη σε διαφορετικό τηλεσκόπιο της NASA, το οποίο βρίσκεται στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, περίπου 160 χιλιόμετρα από το πρώτο τηλεσκόπιο.Ο πειραματικός πομποδέκτης DSOC δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση των επιστημονικών δεδομένων της αποστολής Psyche, θα συνεχίσει όμως να υποβάλλεται σε δοκιμές τα επόμενα δύο χρόνια.Στο πείραμα του Νοεμβρίου, το σήμα χρειάστηκε 50 δευτερόλεπτα για να διανύσει την απόσταση των 16 εκατ. χιλιομέτρων μέχρι τη Γη. Στη μεγαλύτερη απόσταση που θα βρεθεί το Psyche στη διάρκεια της αποστολής του, ο χρόνος θα αυξηθεί σε πάνω από 20 λεπτά.Yπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πείραμα συμμετέχει και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής & Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), με τα δύο αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο, το Αστεροσκοπείο Χελμού (https://helmos.astro.noa.gr) και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου (https://kryoneri.astro.noa.gr). Για την επίτευξη των στόχων του πειράματος στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Χελμού θα εγκατασταθεί ειδικός δέκτης που θα συλλέγει τη δέσμη laser που θα στέλνει η διαστημική συσκευή “Psyche”, ενώ στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα εγκατασταθεί ειδικό laser το οποίο θα στέλνει τη δέσμη του στη διαστημική συσκευή “Psyche”. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι οπτικές ζεύξεις με την απομακρυσμένη διαστημική συσκευή θα πραγματοποιηθούν εντός του 2025.

πηγή: https://www.in.gr/2023/11/27/in-science/space/nasa-systima-diaplanitikis-epikoinonias-leizer-dokimastike-apo-apostasi-16-ekat-xiliometron/ – https://www.space.com/nasa-psyche-asteroid-mission-laser-test-deep-space

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης