Jump to content

Πληροφορική-Τεχν.Νοημοσύνη-Kβαντικοi υπολ.-Νανοτεχνολογία.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μεγάλο βραβείο για το ρολόι που θα μελετήσει το Σύμπαν. :cheesy:

Πριν από δέκα χρόνια ο Ρώσοισραηλινός μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ ίδρυσε τα επιστημονικά βραβεία Breakthrough θέλοντας να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος στα βραβεία Νόμπελ παρέχοντας χρηματικό βραβείο στους νικητές ύψους τριών εκατ. δολαρίων ποσό τριπλάσιο από αυτό που συνοδεύει ένα βραβείο Νόμπελ.

Το φετινό βραβείο Φυσικής Breakthrough απονεμήθηκε σε δύο Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι αν και εργάστηκαν ανεξάρτητα συνέβαλαν στη δημιουργία του μεγαλύτερης ακρίβειας ρολογιού που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα «ρολόι οπτικού πλέγματος» όπως είναι η ονομασία αυτής της τεχνολογίας η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ρολόι αυτό είναι χίλιες φορές ακριβέστερο από τα καλύτερα ατομικά ρολόγια. Το νέο ρολόι βασίζεται σε ένα "εκκρεμές" των ατόμων του στροντίου, με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Μπορεί να λειτουργεί για 30 δισ. έτη έχοντας χάσει σε αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα (σχεδόν τριπλάσιο από την ηλικία του Σύμπαντος) μόλις ένα δευτερόλεπτο. Το ρολόι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν με ακρίβεια τις θεωρίες της σχετικότητας, της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και άλλες θεωρίες και φαινόμενα του Σύμπαντος.

Το βραβείο και τα τρία εκατ. δολάρια θα μοιραστούν ο Χιντετόσι Γιατόρι φυσικός του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του περίφημου ερευνητικού κέντρου Riken στην Ιαπωνία και ο Τζουν Γε φυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Boulder) και του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST).

https://www.naftemporiki.gr/story/1773534/megalo-brabeio-gia-to-roloi-pou-tha-meletisei-to-sumpan

roloi-atomikoy-plegmatos.jpg.2a610cc3c5c781f610fd168bce5d17cd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δέσμες φωτός προσφέρουν υψηλής ταχύτητας Internet :cheesy:

Μια επαναστατική τεχνολογία που δίνει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος δοκιμάζεται με επιτυχία σε δύο αφρικανικές χώρες. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της X Development η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.

Στόχος είναι να αποκτήσουν χαμηλού κόστους ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η τεχνολογία ονομάστηκε WOC (wireless optical communications) και όπως λέει το όνομα της προσφέρει ασύρματες οπτικές επικοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία προσφέρει πρόσβαση στο Internet και μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες μέσω δεσμών φωτός.

Έχουν ξεκινήσει δοκιμές της νέας τεχνολογίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Το νέο σύστημα έχει τοποθετηθεί στις πρωτεύουσες των δύο χωρών την Κινσάσα και τη Μπράζαβιλ. Σε διάστημα 20 ημερών η τεχνολογία αυτή μετέδωσε 700 terabytes δεδομένων.

«Αν και δεν αναμένουμε να έχουμε την τέλεια απόδοση σε όλες τις καιρικές συνθήκες είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα αυτό θα προσφέρει υψηλού επίπεδου σύνδεση στο Διαδίκτυο στους 17 εκατομμύρια κατοίκους των δύο πόλεων» αναφέρει η ομάδα των τεχνικών της Alphabet που έχει αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος στις δύο αφρικανικές χώρες. Ο γίγαντας του Διαδικτύου συνεργάζεται με δύο ακόμη εταιρείες, την Econet Group και την Liquid Telecom για να προσφέρουν υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Internet στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και επόμενη χώρα που θα υποδεχθεί τη νέα τεχνολογία είναι η Κένυα.

Το σύστημα βασίζεται στην εγκατάσταση σε διάφορα σημεία κάθε περιοχής συσκευών τις οποίες οι δημιουργοί του συστήματος ονομάζουν «φάρους» που επικοινωνούν μεταξύ τους με δέσμες φωτός. Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και καλούνται οι τεχνικοί να επιλύσουν είναι η ομίχλη και τα πτηνά που πετώντας διασχίζουν τα σημεία που μεταδίδονται τα οπτικά σήματα διακόπτοντας τα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1777244/desmes-fotos-prosferoun-upsilis-taxutitas-internet

stathmos-internet.jpg.e74feae20f18fa205d899bfbd98f578c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τσιπάκι με… φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα. :cheesy:

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Κίνα, Ν. Κορέα, Βρετανία) σμίκρυναν έναν ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή (τσιπάκι) στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και επιπλέον του πρόσθεσαν φτερά, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα πτήσης και δημιουργώντας το μικρότερο ιπτάμενο ανθρώπινο κατασκεύασμα μέχρι σήμερα.

Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Τζον Ρότζερς του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πιστεύουν ότι μελλοντικά τέτοιες συσκευές (microfliers) θα χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η μέτρηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος, η ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα, οι παρατηρήσεις κινήσεων ανθρώπων στο έδαφος κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ που δεν διαθέτει μηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι.

Άλλωστε, οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τον αεροδυναμικό τρόπο που οι σπόροι ορισμένων ειδικά φυτών διαχέονται από τον άνεμο σε μακρινές αποστάσεις.

Το ιπτάμενο τσιπάκι -που προορίζεται να πετάει μαζί με άλλα σε σμήνος ώστε να σχηματίζει ένα μεγάλο δίκτυο- έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνεται από ψηλά (π.χ. από αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ψηλό κτίριο) και μετά να πετάει περιστροφικά αργά προς τα κάτω, αλληλεπιδρώντας με τα ρεύματα του αέρα.

Μπορεί να εφοδιαστεί με αισθητήρες, πηγές ενέργειας, ενσωματωμένη μνήμη και κεραίες ασύρματης επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνει μετρήσεις, να αποθηκεύει και να στέλνει δεδομένα. Ακόμη, είναι φτιαγμένο από βιοδασπώμενα στη φύση υλικά, προκειμένου να μη δημιουργεί ηλεκτρονικά απόβλητα, όταν πια βγει εκτός λειτουργίας.

https://www.in.gr/2021/09/23/b-science/technology/tsipaki-ftera-einai-mikrotero-anthropino-iptameno-kataskeyasma/

1824187796_3DmicroflierNorthwesternUniversity-1024x576.thumb.jpg.e3f65427f6c775daa83bc8a035c34946.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Απογοητευτικές οι επιδόσεις της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας. :cheesy:

Την 47η θέση μεταξύ 132 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας που δημοσιεύει κάθε χρόνοι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της κατάταξης, οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται «κάτω από το αναμενόμενο» για χώρα υψηλού εισοδήματος.

Η έκθεση, η οποία συνεκτιμά παράγοντες όπως ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων, η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, οι εξαγωγές και η παραγωγικότητα, εμφανίζει πρώτη την Ελβετία για δέκατη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και, για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα, η Νότια Κορέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (28η), η Βουλγαρία (35η) και η Τουρκία (41η) και μόλις μια θέση πάνω από τη Ρουμανία.

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Υεμένη και η Ανγκόλα.

Οι μισές και πλέον χώρες στο Top20 είναι χώρες της Ευρώπης, ωστόσο πέντε ασιατικές οικονομίες συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία: Νέα Κορέα (5η), Σιγκαπούρη (8η), Κίνα (12η), Ιαπωνία (13η) και Χονγκ Κονγκ (14ο). Η Κίνα είναι η μόνη οικονομία μέσου εισοδήματος στις πρώτες 30 θέσεις, επισημαίνει ο WIPO.

Αναλυτικά, η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:

Ελβετία

Σουηδία

ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο

Νότια Κορέα

Ολλανδία

Φινλανδία

Σιγκαπούρη

Δανία

Γερμανία

https://www.in.gr/2021/10/11/b-science/episthmes/xamiles-oi-epidoseis-tis-elladas-ston-pagkosmio-deikti-kainotomias/[/b]

innovation-1024x607.thumb.jpg.c4f9f9d83f9270dff5ea95490bdcee33.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H τεχνητή νοημοσύνη θα αποκαλύψει την επόμενη πανδημία. :cheesy:

Μπορεί ακόμη για τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία να μην έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ζωική πηγή προέλευσης του αλλά έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες ασθένειες η μεταπήδηση ιών από τα ζώα στους ανθρώπους. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι τα ζώα κουβαλούν περίπου δύο εκατ. ιούς οι οποίοι αποτελούν δυνητικές απειλές για τον άνθρωπο. Όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός των ιών που είναι και οι πιο επικίνδυνοι για εμάς ανάμεσα σε αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό ιών των ζώων είναι ένα εγχείρημα με απίστευτα μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης (κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης) με την οποία γίνεται ανάλυση των γονιδιακών χαρακτηριστικών των ιών που βρίσκονται στα ζώα και στη συνέχεια ακολουθεί μια πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει κάποιος ιός να προσβάλει τους ανθρώπους. Αν η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν εμβόλια για τους ιούς που έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο από τα ζώα και άρα να προλάβουμε την εμφάνιση μιας νέα πανδημίας.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μέσω της μηχανικής μάθησης μοντέλα τα οποία μελέτησαν το γονιδίωμα 861 ιών που βρίσκονται σε ζώα και προχώρησαν σε κατηγοριοποιήσεις των ιών αυτών βάση των γονιδιακών ομοιοτήτων τους με ιούς που έχουν προσβάλει ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζονταν οι ιοί που έχουν (θεωρητικά) τη δυνατότητα να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές για στο εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν πράγματι αυτοί οι ιοί μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι φιλικές για αυτούς τους ιούς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1788512/h-texniti-noimosuni-tha-apokalupsei-tin-epomeni-pandimia

ios-upologisti.jpg.896b060adb408c1b1e3e68beda2d8637.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην εκκίνηση οι πρώτες συνδέσεις της Starlink του Έλον Μάσκ στην Ελλάδα. :cheesy:

Θέμα ημερών είναι το «πράσινο φως» για τη δοκιμαστική λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ της Starlink του Elon Musk και στην Ελλάδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αδειοδότηση των συστημάτων δορυφορικού ίντερνετ βρίσκεται στον δρόμο προς τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος των υπογραφών.

Ουσιαστικά, η δημοσίευση της ΚΥΑ θα «ξεκλειδώσει» τη δοκιμαστική λειτουργία, η οποία και θα ξεκινήσει, όπως είχε εξάλλου προγραμματιστεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες από μια μικρή ομάδα χρηστών. Εν συνεχεία, στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία. Υπενθυμίζεται ότι οι προπαραγγελίες είναι διαθέσιμες από τη Startlink σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από την Άνοιξη.

Οι προβλέψεις της ΚΥΑ θα ρυθμίζουν την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών που θα χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως αυτή του Elon Musk, προκειμένου να τοποθετηθούν στα σπίτια των καταναλωτών. Αυτή θα αφορά σε μία άπαξ αδειοδότηση, προκειμένου να μην χρειάζεται ο κάθε πολίτης να «τρέχει» τη διαδικασία ξεχωριστά, όπως είχε πρόσφατα ενημερώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Η διαφορά των «δορυφορικών πιάτων» του ίντερνετ από τα συνήθη της δορυφορικής τηλεόρασης είναι ότι είναι συγχρόνως δέκτες είναι και πομποί. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα ρυθμιστικής φύσεων που έπρεπε να λυθεί προτού η Starlink αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια του εξοπλισμού στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός που απαιτούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink δεν είναι καθόλου φθηνός, αφού στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Υπάρχει δε μια ακόμη εκκρεμότητα που μένει να λυθεί και αφορά στο καθεστώς με το οποίο αυτός θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Η έναρξη των περιορισμένων αρχικά δοκιμαστικών συνδέσεων αναμένεται μες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η αποστολή αυτού του εξοπλισμού σε όσους έχουν κάνει προπαραγγελία. Βεβαίως δεν θα πρέπει να μένει εκτός εξίσωσης το γεγονός ότι η έλλειψη επεξεργαστών διεθνώς προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη. Άρα μία ανατροπή στον σχεδιασμό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επίγειος σταθμός στην Ελλάδα εντός 2022

Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink στη χώρα μας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού, ο οποίος και θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας. Αυτή είναι και η διαφορά της νέας υπηρεσίας, σε σχέση με ό,τι ισχύει στο δορυφορικό ίντερνετ μέχρι σήμερα. Η Starlink αξιοποιώντας μια συστοιχία δορυφόρων χαμηλής τροχιάς υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).

Κατά το πρώτο διάστημα, η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει επίγειους σταθμούς που ήδη έχει αναπτύξει σε γειτονικές χώρες, όμως σε δεύτερη φάση, πιθανώς εντός του 2022, θα δημιουργήσει επίγειο σταθμό και στην Ελλάδα.

Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει ουσιαστικά στις «λευκές» περιοχές, εκείνες δηλαδή που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Αυτό, όπως έχει πει, αφορά ένα ποσοστό 3-5% του πλανήτη συνολικά.

https://www.in.gr/2021/10/18/b-science/stin-ekkinisi-oi-protes-syndeseis-tis-starlink-tou-elon-mask-stin-ellada/

musk-scaled-1024x682.thumb.jpg.02ba848d8580367983bc085bf72f85d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Agro-U: Ανοίγει φτερά για Γερμανία και Ολλανδία και μαζεύει διακρίσεις η start-up από τη Θεσσαλονίκη. :cheesy:

Ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό από τις αρχές του 2022 η Agro-U, η start up εταιρεία με την ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα, που ίδρυσαν την Άνοιξη του 2020 ο γεωπόνος Κυριάκος Νικολαΐδης και η προγραμματίστρια Κυριακή Χατζηγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να "παντρέψουν" την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Στο μεταξύ, το "βιογραφικό" της γεμίζει με αλλεπάλληλες διακρίσεις σε διαγωνισμούς και πρόσφατα πέτυχε - μεταξύ άλλων - αρωγή από τον οργανισμό "The People's Trust" που παρέχει μικροχρηματοδότηση σε νέες ή και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις (Αστική Μη Κερδοσκοπικής Εταιρία), ενώ η δράση της της έχει δώσει και μία θέση "case study" της Google.

Η πλατφόρμα προσφέρει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και online τεχνική υποστήριξη όλο το 24ωρο. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια ο Κυριάκος Νικολαΐδης έβλεπε συχνά τον πατέρα του να μην μπορεί να βρει τα κατάλληλα εργατικά χέρια για τις αγροτικές εργασίες. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει κάτι για αυτό - πρόκειται εξάλλου για χρόνιο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, που εντάθηκε ακόμη περισσότερο με την πανδημία του Covid-19 - και να ενώσει τις δυνάμεις του με την προγραμματίστρια Κυριακή Χατζηγεωργίου που έσω υποτροφίας της Google αναπτύσσει εφαρμογές για κινητές συσκευές και πριν ενάμισι χρόνο 91η Απριλίου 2020) "γεννιέται" η AGro-U, κατόπιν κύκλου καθοδήγησης-mentoring από το ΟΚ!Τhess- φορέα της Θεσσαλονίκης που βοηθάει τις νέες επιχειρήσεις.

Ακολουθούν και άλλοι κύκλοι mentoring σε προγράμματα του οργανισμού "Νέα Γεωργία Νέα Γενιά" και του "Orange Grove", η εταιρεία γίνεται case study της Google και γίνεται αναφορά σε αυτήν από τον εκπρόσωπο της Google Matt Brittin στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών του 2020, ενώ τον Ιούλιο του 2021 αποσπά το τρίτο βραβείο (2ος επιλαχών) στο Διαγωνισμό Καινοτομίας "Startup Competition 2021" του MIT Enterprise Forum Greece, όπως επίσης και πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2021) Ειδικό Βραβείο Σπόνσορα από την Lancom στον νέο διαγωνισμό "Next Stage Challenge 2021".

Σήμερα πλέον η Agro-U, όπως επισημαίνει στο "naftemporiki.gr" ο κ.Νικολαΐδης, ετοιμάζεται να προσφέρει από τις αρχές του 2022 τις υπηρεσίες της σε δυο πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αμφότερες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, ενώ στόχος είναι και η συνδυαστική προσφορά υπηρεσιών στην Ελλάδα και στις νέες αγορές στις οποίες μπαίνει.

Στο μεταξύ, η εταιρεία βρίσκεται σε κύκλο διαβουλεύσεων με πιθανούς επενδυτές, έχοντας σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις, σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Νικολαΐδη, με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις ΗΠΑ.

Το διαδικτυακό "προξενιό"

Προσβάσιμη και από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο, η Agro-U προσφέρει τη δυνατότητα σε αγρότες και άτομα που ψάχνουν εργασία στον αγροτικό τομέα να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην αντίστοιχη φόρμα. Κατόπιν, οι διαχειριστές επεξεργάζονται το αίτημά τους και στέλνουν σε κάθε χρήστη οδηγίες για το πώς θα έρθει σε επαφή με τον πιθανό εργοδότη ή εργαζόμενο.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι υπηρεσίες της καλύπτουν τις ανάγκες ενός πολύ ευρέος φάσματος, από μεμονωμένους αγρότες μέχρι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ή/και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1790408/agro-u-anoigei-ftera-gia-germaniakai-ollandia-kai-mazeuei-diakriseis-i-start-up-apoti-thessaloniki

158930037_kuriakos-nikolaidis-kuriaki-xatzigeorgiou-agro-u(1).jpg.657898cc798361370e337bd0a9afb8bb.jpg

kuriakos-nikolaidis-kuriaki-xatzigeorgiou-agro-u.jpg.c4a16cfe9afb3a906372a142596b3d22.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Νέο κβαντικό τσιπ παρουσίασε η IBM.

Ένα τσιπ που διαφημίζει ως το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα παρουσίασε η IBM. Μεγάλο στοίχημα του τομέα της πληροφορικής είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τους κβαντικούς υπολογιστές οι οποίοι αναμένεται φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση των κβαντικών υπολογιστών πιστεύεται ότι θα φέρει αδιανόητη ώθηση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.Την τελευταία δεκαετία πολλές εταιρείες έχουν παρουσιάσει διαφόρων ειδών τσιπ τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν κβαντικές ιδιότητες και μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες κβαντικών υπολογιστών. Όμως η κρατούσα θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι κανένα από αυτά τα τσιπ δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις (ή τουλάχιστον όλες εξ αυτών) που απαιτούνται για να λογίζονται ως κβαντικά και απλά είναι πιο εξελιγμένα τσιπ της υπάρχουσας συμβατικής τεχνολογίας υπολογιστών. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τσιπ μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή νέων ταχύτερων υπολογιστών ή υπερυπολογιστών αλλά όχι κβαντικών συστημάτων.Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας για να δούμε ένα πραγματικό κβαντικό υπολογιστή. Παρόλα αυτά διάφορες εταιρείες συνεχίζουν να παρουσιάζουν τσιπάκια τα οποία χαρακτηρίζουν κβαντικά και όταν αυτό το κάνει το διαχρονικά κορυφαίο όνομα του τομέα των υπολογιστών, η IBM, είναι επόμενο να προκαλείται έντονο ενδιαφέρον.

Τα qubitsΣτους υπολογιστές, η μονάδα πληροφορίας είναι το bit, το οποίο λαμβάνει τιμές είτε «0» είτε «1» και οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως συνδυασμοί των δύο αυτών ψηφίων. Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit. Χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται υπέρθεση, το qubit μπορεί να λαμβάνει τιμές «0» ή «1» ή και τα δύο μαζί. Αυτή η ιδιότητα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η μνήμη και η ταχύτητα των κβαντικών υπολογιστών. Όγκος δεδομένων που με τους σημερινούς υπολογιστές, ακόμη και τους πιο ισχυρούς, απαιτείται χρονικό διάστημα πολλών ετών για να γίνει η επεξεργασία τους με τους κβαντικούς υπολογιστές η επεξεργασία θα γίνεται πριν προλάβει ο ερευνητής που πάτησε το… enter να πιεί τον καφέ του.H IBM παρουσίασε το νέο της τσιπ που ονομάζει «Eagle» και όπως υποστηρίζει η εταιρεία διαθέτει 127 qubits αριθμό διπλάσιο από το προηγούμενο κβαντικό τσιπ που είχε κατασκευάσει. Ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας των υπολογιστών κάνει λόγο για «ορόσημο στην προσπάθεια κατασκευής κβαντικών υπολογιστών». Παρόλα αυτά ειδικοί του τομέα της κβαντομηχανικής αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για να αξιολογηθεί το τσιπ και να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να αποτελέσει δομικό υλικό ενός κβαντικού υπολογιστή.  

https://www.naftemporiki.gr/story/1802000/neo-kbantiko-tsip-parousiase-i-ibm

tsip-kbantiko-ibm.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέσσερεις διακρίσεις για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Ελληνικό χρώμα είχε ο φετινός τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής - World Robot Olympiad WROTM 2021 καθώς τέσσερεις ομάδες από τη χώρα μας κατάφεραν να διακριθούν σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτική παγκοσμίως. Στον διαγωνισμό με θέμα Powerbots - το μέλλον της ενέργειας, οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν 4 θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών στις οποίες διαγωνίστηκαν, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες. Οι ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.«Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά. Δείχνουν το πάθος και το ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Όμως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες μεγαθήρια στη ρομποτική. Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση.», είπε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, Ιωάννης Σομαλακίδης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1805655/tessereis-diakriseis-gia-tin-ellada-stin-pagkosmia-olumpiada-rompotikis-2021

rompotiki-olympiada.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ευρωπαϊκό GPS μεγαλώνει.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2021, δύο νέοι δορυφόροι Galileo εκτοξεύτηκαν επιτυχώς από την  ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, αυξάνοντας τον συνολικό  αριθμό των δορυφόρων του συστήματος στους 28, καθιστώντας έτσι δυνατή την παροχή ισχυρότερων και ακριβέστερων σημάτων και υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.Νωρίτερα εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πύραυλος Soyuz VS-26 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, για ένα σχεδόν τετράωρο ταξίδι μέχρι τον διαχωρισμό των δορυφόρων Galileo 27-28 από τον πύραυλο. Η εκτόξευση Galileo 11 είναι η πρώτη από μία σειρά 6 εκτοξεύσεων (με δύο δορυφόρους ανά εκτόξευση), η οποία θα επιτρέψει στο Galileo να προσφέρει ακριβέστερα δεδομένα στους υφιστάμενους χρήστες και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στο διαστημικό τομέα της Ευρώπης.Οι δορυφόροι του Galileo διαχωριστήκαν από την άτρακτο του πυραύλου στις 05:09 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δορυφόρου μετά τον διαχωρισμό του από το όχημα εκτόξευσης, κατά τη φάση Εκτόξευσης και Αρχικής Θέσης σε Τροχιά (LEOP).Η φάση LEOP είναι ένα από τα κρισιμότερα στάδια μιας διαστημικής αποστολής κατά την οποία ο δορυφόρος διαχωρίζεται από την άτρακτο, τίθεται στη σωστή τροχιά και ελέγχονται συστήματα και όργανά του. Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα του EUSPA θα κατευθύνει τους δορυφόρους - για πρώτη φορά- από το ειδικό κέντρο ελέγχου του Galileo στο Oberpfaffenhofen της Γερμανίας έως την ακριβή τροχιά τους στα 23.222 χλμ. πάνω από τη Γη. Έπειτα από εκτενείς δοκιμές στην τροχιά, οι δορυφόροι θα συμπεριληφθούν θα αρχίσουν να εκπέμπουν κανονικά σήματα. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) διαχειρίζεται το Galileo σε συνεργασία με τον EUSPA μέσω μιας ευρωπαϊκής σύμπραξης, και επιβλέπει τις υπηρεσίες του Galileo. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), εποπτεύει την ανάπτυξη, την προμήθεια δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές.«Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για ένα ακόμη ορόσημο που έχει επιτευχθεί με την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου και μεγαλύτερο έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Galileo», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του EUSPA, Rodrigo da Costa. Τοποθετήσαμε με επιτυχία τους δορυφόρους Galileo 27-28 στο ακριβέστερο σύστημα εντοπισμού θέσης παγκοσμίως, πραγματοποιώντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες μας σε ολόκληρο τον
κόσμο. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μας με την ΕΚ, την ESA και τους βιομηχανικούς εταίρους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της αποστολής.»

To EUSPA

To πρόγραμμα παρέχει ασφαλείς ευρωπαϊκές υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση των δεδομένων και υπηρεσιών των προγραμμάτων Galileo, EGNOS και Copernicus και συντονίζει το προσεχές πρόγραμμα της ΕΕ για τις κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες GOVSATCOM. Ο EUSPA είναι αρμόδιος για τη διαπίστευση ασφαλείας του συνόλου των συνιστωσών  του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ευνοώντας την ανάπτυξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού διαστημικού τομέα και συμπράττοντας με το σύνολο της διαστημικής κοινότητας της ΕΕ, ο EUSPA συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην ψηφιακή μετάβαση και στην ασφάλεια και την προστασία της Ένωσης και των πολιτών της, ενώ ενισχύει ταυτόχρονα την αυτονομία και την προσαρμοστικότητά της.

https://www.naftemporiki.gr/story/1807977/to-europaiko-gps-megalonei

gallileo-doryforoi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοπρασία: Πόσα «έπιασε» το πρώτο sms στην ιστορία.

proto-sms-dimoprasia-parisi.jpg
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
Το πρώτο SMS στην ιστορία, που στάλθηκε από τη βρετανική Vodafone στις 3 Δεκεμβρίου 1992, πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία, με τη μορφή NFT, αυτής της «μη ανταλλάξιμης ψηφιακής μάρκας», έναντι 107.000 ευρώ (132.680 ευρώ μαζί με την προμήθεια), σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Aguttes στη Γαλλία.Ο αγοραστής, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είναι Καναδός και εργάζεται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Στο εξής θα είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης ενός ψηφιακού αντιγράφου του αυθεντικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας με το οποίο μεταδόθηκε αυτό το SMS.Το SMS είχε σταλεί στον Ρίτσαρντ Τζέρβις, έναν συνεργάτης της Vodafone. Αποτελείται από 15 χαρακτήρες που συνθέτουν την ευχή «Καλά Χριστούγεννα».Η Vodafone ανακοίνωσε ότι τα έσοδα θα πάνε στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο κατασκευάζει η Metα με στόχο το metaverse.

yperypologistis-meta.jpg
Metα

Η Metα έδωσε στη δημοσιότητα με εικόνα του υπερυπολογιστή που κατασκευάζει.

Η Metα, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα υπερυπολογιστή ο οποίος θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του γίγαντα των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ο υπερυπολογιστής που ονομάζεται Research SuperCluster (RSC) προορίζεται σε πρώτη τουλάχιστον φάση για την ανάπτυξη τεχνολογιών για τον εικονικό κόσμο του metaverse στον οποίο η Metα θέλει να αποκτήσει κυριαρχικό ρόλο όπως έχει και στα social media και για αυτό τον λόγο έχει στρέψει τη στρατηγική και τη δράση της σε αυτή τη κατεύθυνση. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει άμεσα δέκα χιλιάδες άτομα υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρώπη που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το metaverse.Ευελπιστούμε ότι ο RSC θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε εξ αρχής νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως για παράδειγμα, την μετάφραση σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και συζητούν ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας μεγάλες ομάδες ατόμων που μιλούν διαφορετική γλώσσα» αναφέρουν σε ανάρτηση τους οι επικεφαλής δημιουργίας του νέου υπερυπολογιστή.  O ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ο κινεζικός Fugaku με ισχύ 442 petaflops. Ένα petaflop αντιστοιχεί με ένα τετράκις εκατομμύριο υπολογισμούς/δευτ. Ο Research SuperCluster της Metα έχει ισχύ 5 exaflops. Ένα exaflop αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο petaflop οπότε είναι εύκολο αντιληπτό ότι αν οι δυνατότητες του RSC είναι αυτές που αναφέρει η εταιρεία έχουμε να κάνουμε με μια νέα τεχνολογική επανάσταση. Τέτοιας ισχύος μηχανήματα θα μπορέσουν να φέρουν αφάνταστες εξελίξεις σε πολλούς τομείς από την πληροφορική μέχρι την Φυσική, την χημεία, την ιατρική, τη βιομηχανία των φαρμάκων κ.α.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το ελικόπτερο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μπορούσε να πετάξει.

drone-nta-bintsi.jpg
Austin Prete/University of Maryland

Αυτό είναι το drone που κατασκευάστηκε με βάση το σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Στα τέλη του 1480 το ιδιοφυές μυαλό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι συνέλαβε άλλη μια προχωρημένη για την εποχή του ιδέα και το ταλαντούχο χέρι του την αποτύπωσε στο χαρτί. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης άφησε πίσω του εκτός από τους πίνακες ένα πλήθος σχεδίων και σημειώσεων του επιστημονικού και τεχνολογικού τομέα. Ανάμεσα στα πιο διάσημα επιστημονικά και τεχνολογικά του σχέδια είναι μιας ιπτάμενης μονοθέσιας μηχανής. Η μηχανή αυτή είχε χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου για αυτό και ο Ντα Βίντσι καταγράφεται ως ο εφευρέτης του άσχετα αν πέρασαν πέντε αιώνες για να κάνει την εμφάνιση του το πρώτο ελικόπτερο.

elikoptero-nta-bintsi.jpg
WIKIMEDIA COMMONS

To περίφημο σκίτσο με το ελικόπτερο που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν ο Ντα Βίντσι είχε σκεφτεί και σχεδιάσει ένα λειτουργικό ιπτάμενο όχημα. Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα drone με βάση το σχέδιο και τον τρόπο λειτουργίας της ιπτάμενης μηχανής του Ντα Βίντσι. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το drone πετάει κάτι που πιστοποιεί για μια ακόμη φορά την διάνοια του Ντα Βίντσι.«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι το drone πέταξε» δήλωσε ο Όστιν Πριτ, τελειόφοιτος φοιτητής στο τμήμα αεροδιαστημικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πήρε μέρος στην κατασκευή του drone. Οι προσομοιώσεις που έκανε στον υπολογιστή η ερευνητική έδειχναν ότι μπορεί η μηχανή που είχε σχεδιάσει ο Ντα Βίντσι να πετάξει αλλά τα μέλη της ομάδας παρέμεναν δύσπιστα. Έφτιαξαν ορισμένα από τα βασικά εξαρτήματα του drone σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και κατασκεύασαν το ιπτάμενο όχημα το οποίο έχει πραγματοποιήσει αρκετές πετυχημένες πτήσεις.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το ελικόπτερο του Ντα Βίντσι δεν επρόκειτο να πετάξει αν κάποιος προσπαθούσε να το κατασκευάσει όχι μόνο τον 15ο αιώνα αλλά και τους επόμενους λόγω έλλειψης των απαραίτητων υλικών και τεχνολογιών όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα. Παρόλα αυτά όπως λένε οι ερευνητές η βασική ιδέα της προώθησης του σκάφους με μια έλικα στην κορυφή η οποία στροβιλιζόμενη προκαλεί ανύψωση αποδεικνύεται σωστή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1828903/to-elikoptero-tou-leonarnto-nta-bintsi-mporouse-na-petaksei

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Κβαντικό ραντάρ εντοπίζει αντικείμενα κάτω από το έδαφος.

kbantikos-aisthitiras.jpg
University of Birbingham
Ένα αντικείμενο κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκε για πρώτη φορά με τη χρήση κβαντικής τεχνολογίας. Το επίτευγμα χαρακτηρίζεται ορόσημο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση αισθητήρων κβαντικής βαρύτητας που θα "βλέπουν" κάτω από το έδαφος, μια εξέλιξη με ποικίλες εφαρμογές στην επιστήμη, στη βιομηχανία, στην εθνική άμυνα και ασφάλεια κ.α.Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάι Μπονγκς και τον δρα Μάικλ Χολίνσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature» και ανέπτυξαν το νέο αισθητήρα (κβαντικό βαρυτόμετρο) μετά από χρηματοδότηση από το υπουργείο 'Αμυνας της Βρετανίας, έδειξαν ότι η νέα τεχνολογία "δουλεύει", καταφέρνοντας να εντοπίσουν ένα τούνελ σε βάθος ενός μέτρου κάτω από το έδαφος. Ο αισθητήρας ανιχνεύει αδιόρατες διακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο, χρησιμοποιώντας τις αρχές της κβαντικής φυσικής. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν το κόστος και οι καθυστερήσεις σε διάφορα κατασκευαστικά έργα (κτίρια, δρόμοι, γραμμές τρένων, ορυχεία κ.α.), να γίνεται καλύτερη πρόβλεψη φυσικών φαινομένων (π.χ. εκρήξεις ηφαιστείων), να ανακαλύπτονται κρυμμένοι φυσικοί πόροι (π.χ. νερό) και θαμμένα κτίρια (π.χ. τάφοι ή άλλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατασκευάσματα).Για μια "στιγμή Έντισον" που "θα μεταμορφώσει την κοινωνία, την ανθρώπινη κατανόηση και τις οικονομίες" έκανε λόγο (ίσως κάπως υπερβολικά...) ο Μπονγκς. Όπως είπε, "ένας υπόγειος χάρτης αυτού που σήμερα είναι αόρατο, έχει έρθει πλέον πολύ πιο κοντά, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση όπου ξέρουμε περισσότερα για την Ανταρκτική παρά γι' αυτό που βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τους δρόμους μας".
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήθηκαν νανορομπότ που καθαρίζουν την μόλυνση από το νερό.

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μαγνητικά και ευαίσθητα στη θερμοκρασία νανορομπότ, τα οποία είναι ικανά να αφαιρέσουν τους ρύπους από το νερό. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για νέες τεχνολογίες απορρύπανσης από χημικές ουσίες. Οι ερευνητές από την Τσεχία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Μάρτιν Πούμερα του Κέντρου Εξελιγμένων Λειτουργικών Νανορομπότ του Πανεπιστημίου Χημείας και Τεχνολογίας στην Πράγα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications», δημιούργησαν νανορομπότ, αφενός από πολυμερές υλικό (PTBC) ευαίσθητο στη θερμοκρασία αφετέρου από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που καθιστούν τα ρομπότ μαγνητικά. Έτσι, είναι σε θέση να λειτουργήσουν σαν μικροσκοπικά «χέρια» και να «μαζέψουν» τη χημική ρύπανση.Τα βαρέα μέταλλα και τα διάφορα παρασιτοκτόνα φάρμακα στη γεωργία που καταλήγουν στο νερό αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα εν λόγω νανορομπότ είναι σε θέση να αφαιρέσουν από το νερό τόσο το μέταλλο αρσενικό όσο και το κοινό ζιζανιοκτόνο ατραζίνη. Η ικανότητα απορρύπανσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού: Στους 5 βαθμούς Κελσίου τα νανορομπότ διασκορπίζονται, αλλά στους 25 βαθμούς συναθροίζονται όλα μαζί και μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, μετά τα νανορομπότ μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με τη χρήση μαγνητών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν.

https://naftemporiki.gr/story/1838072/dimiourgithikan-nanorompot-pou-katharizoun-tin-molunsi-apo-to-nero

mikroskopika-rompot-katharismou-nerou.jpg
puπαγιδεύσουν τους ρύπους. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, μετά τα νανορομπότ μπορούν να απομακρυνθούν από το νhttps://naftemporiki.gr/story/1838072/dimiourgithikan-nanorompot-pou-katharizoun-tin-molunsi-apo-to-nero
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τεχνητή νοημοσύνη αποκρυπτογραφεί αρχαία ελληνικά κείμενα.

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Ιθάκη» εκπαιδεύτηκε να διαβάζει μισοκατεστραμμένα αρχαιοελληνικά κείμενα με σχετικά υψηλή ακρίβεια, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει τις προσπάθειες γλωσσολόγων και αρχαιολόγων.

marsyas.jpg?w=1024 To σύστημα αποκατέστησε τα τμήματα που λείπουν σε αυτή την επιγραφή που αφορά διάταγμα για την Ακρόπολη των Αθηνών (Marsyas, Epigraphic Museum, WikiMedia CC BY 2.5.)

Πρόκειται για ένα επίτευγμα της DeepMind, εταιρεία της Google που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και των  πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βενετίας.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ασσαέλ της Deep Mind, παρουσιάζουν την πρωτοποριακή τεχνική στο περιοδικό Nature [Restoring and attributing ancient texts using deep neural networks].Το σύστημα βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε στα αρχαία ελληνικά αναλύοντας κείμενα από επιγραφές που χρονολογούνται μεταξύ του 7ου αιώνα π.Χ. και του 5ου αιώνα μ.Χ.Η «Ιθάκη» προσφέρει ακρίβεια 62% όταν μαντεύει μόνη της ποια γράμματα λείπουν και 72% όταν οι προτάσεις της αξιολογούνται πρώτα από ειδικούς.Το σύστημα μπορεί όχι μόνο να διαβάζει κείμενα και να συμπληρώνει τους χαρακτήρες που λείπουν αλλά και να εκτιμά κατά προσέγγιση την ηλικία τους και τη γεωγραφική προέλευσή τους.Προσφέρει ακρίβεια 71% για την χρονολόγηση με εύρος 30 ετών, στην περίοδο ανάμεσα στο 800 π.Χ. και στο 800 μ.Χ., καθώς και για την εκτίμηση της τοποθεσίας προέλευσης μεταξύ 84 περιοχών.’Οι ερευνητές τόνισαν ότι με τη βοήθεια της «Ιθάκης» δημιουργούνται νέες συνέργειες και δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε ειδικούς της πληροφορικής, ιστορικούς, επιγραφολόγους, παπυρολόγους, ειδικούς στα αρχαία νομίσματα και άλλες ειδικότητες.Οι ερευνητές ήδη εργάζονται πάνω σε νέες εκδόσεις της Ithaca για άλλες αρχαίες γλώσσες όπως τα ακκαδικά, τα εβραϊκά, η γλώσσα των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής.Ο Γιάννης Ασσαέλ αποφοίτησε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2013. Με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής (Senior Research Scientist) στην DeepMind. Στην ανάπτυξη της «Ιθάκης» συνέβαλαν ακόμα οι Γιάννης Παυλόπουλος, Μαρίτα Χατζηπαναγιώτιου και Ίων Ανδρουτσόπουλος του ΟΠΑ.Σε συνεργασία με το Google Cloud και το εργαλείο Google Arts & Culture, οι ερευνητές διέθεσαν δωρεάν το διαδραστικό σύστημα τους στο Διαδίκτυο, ενώ το σύστημα είναι διαθέσιμο ως ανοιχτός κώδικας.

https://physicsgg.me/2022/03/11/τεχνητή-νοημοσύνη-αποκρυπτογραφεί-α/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Οι μελλοντικές εφαρμογές των Κβαντικών Υπολογιστών είναι απρόβλεπτες.

Ο John Preskill για τους Κβαντικούς Υπολογιστές

quantumcomputing-natuare-.jpg?w=650

Ο θεωρητικός φυσικός John Preskill, σε συνένευξη που έδωσε στην Whitney Clavin, μιλάει για τους κβαντικούς υπολογιστές, την έρευνα για την κατασκευή τους, τα όρια των σημερινών κλασικών υπολογιστών, το απρόβλεπτο των μελλοντικών εφαρμογών των κβαντικών υπολογιστών και την ιστορία τους που ξεκινάει από τον Richard Feynman στην δεκαετία του 1980. Ο Preskill αναφέρεται στην δυνατότητα των κβαντικών υπολογιστών να δώσουν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην φυσική, όπως σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, αλλά και στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων.

Μερικές από τις ερωτήσεις που απάντησε ο Preskill είναι οι εξής:

Τι είναι ένας κβαντικός υπολογιστής και σε τι διαφέρει από έναν κανονικό υπολογιστή;
Σκέφτηκα ότι θα ξεκινούσες με μια εύκολη ερώτηση! Αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αλλά θα προσπαθήσω. Θα πρέπει να ξεκινήσω λέγοντας τι δεν είναι ένας κβαντικός υπολογιστής: Δεν είναι απλά μια καλύτερη, πιο ισχυρή και ταχύτερη έκδοση των συμβατικών υπολογιστών που χρησιμοποιούμε τώρα. Επεξεργάζεται τις πληροφορίες με έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας τις αρχές της κβαντικής φυσικής. Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν έναν αιώνα, ότι η ύλη περιεγράφεται από την κβαντική θεωρία, κι αυτό οδήγησε σε πολλές νέες τεχνολογίες όπως τα λέιζερ, την μαγνητική τομογραφία και την τοποθέτηση δισεκατομμυρίων τρανζίστορ σε ένα τσιπ. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες έχουν απλώς ξύσει την επιφάνεια του πώς η κβαντική θεωρία μπορεί τροποποιήσει την άποψή μας για το τι είναι δυνατό στο σύμπαν. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνουν υπόψη ότι όταν έχουμε πολλά υποατομικά σωματίδια που αλληλεπιδρούν ισχυρά μεταξύ τους, κβαντομηχανικά, αυτά τα σωματίδια μιλούν μια εξωτική γλώσσα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τη γλώσσα που καταλαβαίνουμε και που οι υπολογιστές μας καταλαβαίνουν. Δεν υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί συνοπτικά αυτή η κβαντική γλώσσα στα bits που αντιλαμβάνονται οι υπολογιστές μας. Αν θέλετε να περιγράψετε τι κάνουν μερικές εκατοντάδες σωματίδια χρησιμοποιώντας δυαδικά ψηφία, θα χρειαστείτε περισσότερα bits από τον αριθμό των ατόμων στο ορατό σύμπαν. Υπάρχει αυτή η ακραία πολυπλοκότητα και θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε για να επιταχύνουμε τις λύσεις σε ορισμένα πραγματικά δύσκολα υπολογιστικά προβλήματα.

Ακούγονται πολλά και υπερβολικά σχετικά με τους κβαντικούς υπολογιστές. Τι αληθεύει τελικά;
Οι υπερβολές είναι λογικές κατά κάποιο τρόπο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι υπολογιστές είναι σημαντικοί, ότι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και ότι έχουν οικονομική αξία. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία και από επενδυτές στους κβαντικούς υπολογιστές. Αυτό είναι καλό από κάποια άποψη. Επιταχύνει την πρόοδο και παρέχει ευκαιρίες στους ανθρώπους να εργαστούν στον τομέα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που οι κβαντικοί υπολογιστές θα φτάσουν στο σημείο να έχουν μεγάλο πρακτικό αντίκτυπο. Και θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επιταχύνουν όλα όσα θέλουμε να κάνουμε με τους υπολογιστές, αλλά θα εφαρμόζονται σε μια ειδική κατηγορία προβλημάτων—και εξακολουθούμε να έχουμε μόνο μερική γνώση του ποια είναι αυτά τα προβλήματα. Θα το καταλάβουμε καλύτερα όταν θα έχουμε κβαντικούς υπολογιστές και θα μπορούμε να πειραματιστούμε με αυτούς.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε; Έναν χρόνο; 10 χρόνια; 100 χρόνια;
Λοιπόν, εξαρτάται από το τι θέλετε. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης των κβαντικών υπολογιστών, αλλά ακόμα και τώρα, από επιστημονική άποψη, οι κβαντικοί υπολογιστές που ήδη διαθέτουμε έχουν κάποιες δυνατότητες. Μπορούμε να εξερευνήσουμε την συμπεριφορά πολύπλοκων κβαντικών συστημάτων με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ πριν, κάτι που θα οδηγήσει σε επιστημονικές ανακαλύψεις τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Αλλά για έναν γενικότερο πρακτικό αντίκτυπο, νομίζω ότι μια λογική εκτίμηση είναι δεκαετίες, ή περισσότερα από 10 χρόνια.

Ποιες πιθανές εφαρμογές σας ενθουσιάζουν περισσότερο;
Λοιπόν, να θυμάστε ότι είμαι επιστήμονας, επομένως μου αρέσει να σκέφτομαι τους υπολογιστές ως εργαλεία για την πρόοδο της επιστήμης, για την επιστημονική ανακάλυψη. Χρησιμοποιούμε υπολογιστές για να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φύση. Αυτό ισχύει για μεγάλο μέρος της χημείας και της επιστήμης των υλικών. Γνωρίζουμε τις εξισώσεις. Περιγράφουν πως τα ηλεκτρόνια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ηλεκτρομαγνητικά και αλληλεπιδρούν με τους ατομικούς πυρήνες. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να λυθούν για μεγάλα μόρια ή πολύπλοκα υλικά. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι καλοί για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Τελικά, αυτό θα έχει και πρακτικό αντίκτυπο. Η υπολογιστική χημεία, για παράδειγμα, μπορεί να διευκολύνει την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών προϊόντων και καταλυτών, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ανθρωπότητα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε αυτόν τον αντίκτυπο. Χρησιμοποιούμε επίσης τους υπολογιστές για να ανακαλύψουμε νέους νόμους της φυσικής, και νομίζω ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι χρήσιμοι και για αυτό. Ένα πράγμα που με ενδιαφέρει εδώ και πολύ καιρό είναι, η κβαντομηχανική του ίδιου του χωροχρόνου. Αυτό είναι σημαντικό αν θέλω να καταλάβω τι συμβαίνει όταν κάτι πέφτει σε μια μαύρη τρύπα ή τι συνέβη στις πρώτες στιγμές που δημιουργήθηκε το σύμπαν. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα πράγματα, επιτρέποντάς μας να προσομοιώσουμε κβαντικά φαινόμενα που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να μελετηθούν.

preskillhawking-web.jpg O John Preskill (δεξιά) «πανηγυρίζει» την νίκη του (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) μπροστά στον Stephen Hawking

Πώς φανταζόταν την χρήση των κβαντικών υπολογιστών Richard Feynman όταν τους πρότεινε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980;
Ήξερα τον Feynman. Συνυπάρξαμε στο Caltech για περίπου πέντε χρόνια έως τον θάνατό του, και μιλήσαμε αρκετά για την επιστήμη. Δεν μιλήσαμε για κβαντικούς υπολογιστές, αλλά μιλήσαμε πολύ για τα υποπυρηνικά σωματίδια και για το πώς συμπεριφέρονται. Αυτή είναι μια περίπτωση όπου πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τις εξισώσεις. Έχουμε μια θεωρία που ονομάζεται κβαντική χρωμοδυναμική που περιγράφει πως συμπεριφέρονται τα πρωτόνια και τα νετρόνια, αλλά και τα συστατικά τους. Όμως, όπως και στη χημεία, οι εξισώσεις είναι πολύ δύσκολο να λυθούν. Αν και γνωρίζουμε τις σωστές εξισώσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς υπολογισμούς, κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένας κβαντικός υπολογιστής. Νομίζω ότι μέρος αυτού που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Feynman για τους κβαντικούς υπολογιστές είναι ότι συνειδητοποίησε πως τέτοια προβλήματα θα ήταν πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Και φυσικά, συνειδητοποίησε επίσης ότι αν μπορούσαμε να προσομοιώσουμε πως συμπεριφέρονται τα κβαντικά συστήματα, αυτό θα είχε άλλες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς μας να κάνουμε υπολογισμούς στην χημεία και στην επιστήμη υλικών, κάτι που διαφορετικά θα ήταν αδύνατον.

Διαθέτει το πανεπιστήμιο του Caltech κβαντικό υπολογιστή;
Το Caltech συνεργάζεται με την Amazon Web Services, η οποία διαθέτει ένα κέντρο για κβαντικούς υπολογιστές στην πανεπιστημιούπολη μας, και ακολουθεί την προσέγγιση που βασίζεται σε πολύ ψυχρά ηλεκτρικά κυκλώματα. Αυτή είναι μια καλή συνεργασία νομίζω, γιατί και οι δύο πλευρές βλέπουν την ανάγκη να επικεντρωθούν στα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μου φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι εφαρμογές για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια θα είναι εργαλεία για επιστημονικές ανακαλύψεις παρά για την επίλυση προβλημάτων που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα. Για να φτάσουμε στο στάδιο όπου μπορούμε να έχουμε μεγάλη πρακτική συνεισφορά από τους κβαντικούς υπολογιστές, θα πρέπει να έχουμε καλύτερα και περισσότερα qubits. Όμως, θα πρέπει να πρώτα να επιλύσουμε μερικά μεγάλα μηχανικά προβλήματα συστήματος (….)

https://physicsgg.me/2022/03/26/οι-μελλοντικές-εφαρμογές-των-κβαντικ/

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του John Preskill στο βίντεο που ακολουθε

  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε για πρώτη φορά ανθρώπους στο μπριτζ.

mpritz-texniti-noimosyni.jpg
Twitter/@obrien

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με τους παγκόσμιους πρωταθλητές του μπριτζ.

Το 1996 τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η πρώτη αναμέτρηση ενός υπολογιστή και ενός ανθρώπου σε ένα παιχνίδι που απαιτούσε σκέψη και στρατηγική. Ο τότε παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ αντιμετώπισε τον Deep Blue, ένα υπολογιστή της IBM με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κασπάροβ βγήκε νικητής δείχνοντας ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη εξακολουθούσε να προηγείται της τεχνητής.Όμως μετά τις βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στο λογισμικό του Deep Blue ο υπολογιστής «ζήτησε» ρεβάνς από τον Γκασπάροφ κερδίζοντας τον Ρώσο σκακιστή ο οποίος όμως κατηγόρησε την εταιρεία ότι το σύστημα δεν έπαιζε σύμφωνα με τους κανόνες και είχε βρει τρόπο να… κλέβει ζητώντας επανάληψη αλλά ο αμερικανικός κολοσσός αρνήθηκε και απέσυρε τον Deep Blue.Τα επόμενα χρόνια τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αποδείχτηκαν πιο ικανά από τον άνθρωπο σε διαφόρων ειδών τέτοιου είδους παιχνίδια. Το τελευταίο απάτητο κάστρο ήταν το μπριτζ στο οποίο μέχρι σήμερα φαινόταν ότι ο άνθρωπος εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα απέναντι στις μηχανές.  Όμως ένα πρόγραμμα τεχνητής που ανέπτυσσε τα τελευταία τέσσερα έτη η γαλλική εταιρεία NukkAI κατάφερε να ρίξει και αυτό το κάστρο. Η εταιρεία οργάνωσε ένα διήμερο τουρνουά μπριτζ στο Παρίσι στο οποίο κάλεσε οκτώ παγκόσμιους πρωταθλητές του μπριτζ για να αναμετρηθούν με το Nook όπως ονομάζεται το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το NooK κατάφερε να τους κερδίσει και να γίνει το πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που κερδίζει ανθρώπους στο μπριτζ.«Αυτό που συνέβη αποδεικνύει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει ο Στίβεν Μάγκλετον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και ειδικός στον τομέα της μηχανικής εκμάθησης, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.Ενώ τα περισσότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν ένα παιχνίδι παίζοντας δισεκατομμύρια παρτίδες του το NooK διαθέτει άλλη προσέγγιση. Πρώτα έμαθε τους κανόνες του μπριτζ και μετά άρχισε να βελτιώνει τις επιδόσεις του παίζοντας το. «Το NooK βελτιώνεται με ένα τρόπο που είναι πιο κοντά στους τρόπους που ακολουθούν για να μάθουν και οι άνθρωποι» επισημαίνει ο Μάγκλετον. Το NooK κέρδισε το 83% των παρτίδων στο τουρνουά.«Το NooK έκανε εξαιρετική δουλειά. Κατάφερνε να διαβάσει τους αντιπάλους του καλύτερα από ότι το κάνουν οι άνθρωποι για αυτό και μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα λάθη τους. Πρόκειται για μια ικανότητα που αποκτά ο άνθρωπος μετά από πολύ εξάσκηση και απόκτηση εμπειρίας και έχω εκπλαγεί ευχάριστα που ένα ρομποτικό σύστημα μιμείται τόσο καλά μια ανθρώπινη ικανότητα» αναφέρει η Νεβένα Μιχαήλοβα Σένιορ, που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπριτζ και πήρε μέρος στο τουρνουά. Η τεχνολογία και κυρίως η τακτική προσέγγιση του NooK μπορεί να έχει πλήθος εφαρμογών όπως για παράδειγμα, στα συστήματα των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε τελικό στάδιο η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου ελληνικού drone

Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνιΗσχεδίαση του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone), που υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισέρχεται σε τελικό στάδιο.Την 1η Απριλίου διοργανώθηκε ημερίδα από το γραφείο συνεργατών του υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες πτυχές του καινοτόμου προγράμματος «Αρχύτας», το οποίο θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.Το θέμα της ημερίδας ήταν «Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για ισχυρή Ελλάδα» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία.Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση.Τονίζεται, δε, ότι το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών.a-28-600x358.jpeg

Πολλαπλά οφέλη

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».«Είναι σαφές», συνέχισε, «ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα».Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «H ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών».Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας ανέφερε ότι «η ΕΑΒ εφαρμόζει μια εξωστρεφή εμπορική πολιτική ανταγωνιζόμενη επάξια στο διεθνές περιβάλλον και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, συμβάλλοντας στην εισροή συναλλάγματος και στην ενίσχυση του ΑΕΠ».Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ι. Κούτρας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μ. Κορωναίος και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί.

https://www.tanea.gr/2022/04/05/science-technology/se-teliko-stadio-i-sxediasi-tou-protou-aytonomou-ellinikou-drone/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματοποιείται ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

diagonismos-rompotikis.jpg
 
Για όγδοη χρονιά πραγματοποιείται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αναπτύσσοντας STEM δεξιότητες. Στον φετινό διαγωνισμό οι μαθητές προετοιμάζουν έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Oι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται online.Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι μαθητές χρειάζεται να αξιοποιήσουν βασικές αρχές των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (Science, Technology, Engineering and Mathematics), να εργαστούν ομαδικά και να κάνουν έρευνα, έτσι ώστε να καταγράψουν προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις. Αναπτύσσοντας δεξιότητες στην επικοινωνία, στην επίλυση προβλημάτων και τον προγραμματισμό, οι μαθητές της χώρας μας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας.«Η ζήτηση για άτομα με τεχνολογικές σπουδές και δεξιότητες αυξάνεται διαρκώς. Ως Όμιλος ΟΤΕ ζητάμε συνεχώς νέους με τεχνολογικό υπόβαθρο για τα έργα ICT που υλοποιούμε. Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα για τους νέους, ώστε να ασχοληθούν με την τεχνολογία και να ακολουθήσουν τεχνολογικές σπουδές. Η στήριξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής από την COSMOTE είναι μια πραγματική επένδυση στους νέους για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.» δήλωσε ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, ενώ συμπλήρωσε: «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις ιδέες των μαθητών για μια αυτοματοποιημένη αγροτική παραγωγή.»«Οχτώ χρόνια οι μαθητές και οι μαθήτριες της πατρίδας μας εξοικειώνονται με την εκπαίδευση STEM και την τεχνητή νοημοσύνη, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλες προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες. Φέτος, η συμπλήρωση του υπάρχοντος τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία με το microbit, θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να μετρήσουν, να συλλέγουν και να επικοινωνήσουν (τεχνολογίες cloud) τα φυσικά μεγέθη, δηλαδή τις πληροφορίες που αφορούν στην αξιοποίηση του project τους. Ιδιαίτερη αναφορά στα νηπιαγωγεία της χώρας μας, τα οποία με μοναδικό τρόπο θα μας παρουσιάσουν τα προϊόντα του τόπου τους, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, περιμένουμε για άλλη μια χρονιά να δούμε πρωτότυπα ρομποτικά έργα, τα οποία θα προτείνουν λύσεις για μια σύγχρονη και «έξυπνη» αγροτική παραγωγή.»ανέφερε ο Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος του WRO Hellas.Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα αναδειχθεί και η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 με θέμα: «Το ρομπότ μου, ο φίλος μου». Μέχρι σήμερα οι ελληνικές αποστολές στις Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Ρομποτικής, έχουν κατακτήσει 8 μετάλλια και 16 διακρίσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην ιστοσελίδα του WRO Hellas.Οι πρωτοβουλίες της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 170.000 μαθητές και καθηγητές. Εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την ισότιμη συμμετοχή όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hellas Sat: Η νέα γενιά δορυφόρων θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες laser για τη μετάδοση πληροφοριών.

Ο σχεδιασμός της νέας γενιάς των δορυφόρων Hellas Sat έχει ξεκινήσει και θα αφορά «έναν μεγάλο ή δύο μεσαίου μεγέθους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που θα ενσωματώνουν επαναστατικές τεχνολογίες, ικανοποιώντας την πολύ αυξημένη απαίτηση για ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και ασφάλειας στις επικοινωνίες».Την έναρξη των σχεδίων για να κατασκευαστεί μια νέα γενιά δορυφόρων που θα χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία μετάδοσης πληροφοριών με οπτική τεχνολογία laser, «κάτι πρωτοποριακό στο χώρο», παρουσίασε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.Ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως η απόφαση να εκτοξευτεί ένας νέος δορυφόρος ή δίδυμο νέων δορυφόρων έχει πλέον ληφθεί για την αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά.

Τεχνολογικό άλμα με επικοινωνίες laser και νέες ταχύτητες

Όπως εξήγησε, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης γενιάς των Hellas Sat και αναμένεται να προχωρήσει είτε η εκτόξευση ενός μεγάλου δορυφόρου είτε δύο μεσαίου μεγέθους, οι Hellas Sat 5 και 6.«Θα είναι δορυφόροι με ένα καινοτόμο payload («διαστημικό φορτίο, ήτοι τα τεχνολογικά συστήματα που θα βρεθούν σε τροχιά) με οπτικές τηλεπικοινωνίες» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και περιέγραψε πως ήδη έχει υπογραφεί και η πρώτη συμφωνία-πρωτόκολλο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία OHB System AG.Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν τα θεμέλια για ένα «πάρα πολύ καινοτόμο, πρωτοφανές για τη διαστημική τεχνολογία διαστημικό φορτίο», το οποίο θα επιτρέπει «τη χρήση ακτίνων laser από το διάστημα στη γεωστατική θέση των 39° για την παροχή υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιών».Στόχος της προσπάθειας είναι μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των νέων δορυφορικών τεχνολογικών λύσεων και το αστεροσκοπείο του Χελμού στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι εγκαταστάσεις της Hellas Sat στην Κοφίνου στην Κύπρο, όπου έχουν ήδη παραληφθεί και ειδικές άδειες για «την εγκατάσταση νέων οπτικών τηλεπικοινωνιακών κόμβων για δορυφορικές τηλεπικοινωνίες που θα χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία».Το άλμα στην εποχή laser σε τέτοιους δορυφόρους μεταφράζεται κυρίως σε ταχύτητα αλλά και σε ασφάλεια επικοινωνίας για τον/τους επόμενους Hellas Sat.«Αντί π.χ για ταχύτητες ενός σημερινού συμβατικού δορυφόρου της τάξης ακόμη και των 100Gbs, ένας τέτοιας τεχνολογίας δορυφόρος θα έχει πια να διαχειριστεί κάποιες χιλιάδες Gbs. Με δύο ακτίνες laser θα μπορεί κάλλιστα να συνδέσει με υψηλή ταχύτητα δύο χώρες, κάτι που δεν θα γίνεται με τα γνωστά μας πιάτα-κεραίες, αλλά με οπτικά μέσα-τηλεσκόπια. Μπαίνουμε πια σε μια καινούρια γενιά τηλεπικοινωνιών, ενώ κάτι σημαντικό και για την εθνική ασφάλεια είναι πως η επικοινωνία με laser μέσα από έναν δορυφόρο στα 36.000 χιλιόμετρα δεν μπορεί σε εκείνο το σημείο να προσβληθεί με μια εχθρική ενέργεια, ούτε να χτυπηθεί με παρεμβολές» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Το EuroQCI, οι ασφαλείς επικοινωνίες στην ΕΕ με «κβαντική τεχνολογία» και η κυβερνοασφάλεια

Πέρα από το τμήμα των τεχνολογιών δορυφόρων μια νέα εξέλιξη για τον τομέα των επικοινωνιών είναι, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, και η πρόταση που έχει κατατεθεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταστήσει πιο ασφαλείς αυτές τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ γενικά.«Την ίδια ώρα, καταθέτουμε από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση πρόταση για ευρωπαϊκό πρόγραμμα European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI), ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα διανέμονται τα λεγόμενα «κλειδιά quantum», τεχνολογίες δηλαδή για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ και είμαστε σε επικοινωνία και με την ελληνική κυβέρνηση για το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα».Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εξέλιξη ο κ. Πρωτοπαπάς υπογράμμισε και την άψογη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους της Hellas Sat και την ελληνική κυβέρνηση σε προγράμματα τεχνολογίας αιχμής της ESA (European Space Agency, ήτοι Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) «μέσα από τα οποία δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».Στο ίδιο επιστημονικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας -«αντικείμενο-κλειδί για εξελίξεις και στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον»-, ο κ. Πρωτοπαπάς προσέθεσε πως η Hellas Sat έχει υπογράψει και άλλη υψηλής τεχνολογίας συμφωνία, με βελγική εταιρεία, η οποία φιλοξενεί το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της ESA που αναβαθμίζει «σε στρατηγική σημασία στην κυβερνοασφάλεια» την Ελλάδα.Όπως εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προταθεί «να εγκατασταθεί ένα Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα πια, με τη μέριμνα της Hellas Sat». Είναι μια υλοποίηση που επίσης μπορεί να αποδώσει και «έναν ακόμη αριθμό σημαντικών θέσεων εργασίας για επιστήμονες του τομέα αυτού» στη χώρα και πρόκειται για ένα κέντρο κυβερνοασφάλειας που θα μπορεί να παρέχει τις συγκεκριμένες, σε υψηλή ζήτηση, υπηρεσίες «όχι μόνο στις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και στις επίγειες και κάθε άλλου τύπου ασφαλείς τηλεπικοινωνίες», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.

Και η… Σελήνη ως νέο σύνορο επικοινωνίας

Η νέα εποχή με τις παραπάνω τεχνολογίες επικοινωνίας στόχο έχει όμως να «ακουμπήσει» με ένα νέο τρόπο η Ελλάδα και τις νέες διαστημικές πια περιπέτειες του ανθρώπου στη Σελήνη.«Με αυτή την τεχνολογία οπτικής-laser επικοινωνίας επιδιώκουμε και κάτι νέο: την παροχή με τους Hellas Sat δορυφόρους και μιας δυνατότητας σύνδεσης γρήγορων επικοινωνιών σύνδεσης του επερχόμενου νέου διεθνούς διαστημικού σταθμού που θα βρεθεί σε τροχιά στη Σελήνη, του Gateway!» προσθέτει ο κ.Πρωτοπαπάς αναφερόμενος στις μη επίγειες πια εφαρμογές τηλεπικοινωνιών που είναι στόχος να καλυφθούν με τους νέους laser- δορυφόρους.«Αυτό μας συναρπάζει επίσης. Είναι ένα πρότζεκτ που συζητούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος μέσα από έναν κύκλο συνεργασιών που έχουμε ξεκινήσει, για να χρησιμοποιεί αυτός ο διαστημικός σταθμός, από τον οποίο κάθε 26 μήνες θα είναι εφικτό στο μέλλον ένα πιο εύκολο ταξίδι για τον πλανήτη Άρη, και τον/τους Hellas Sat για τις επικοινωνίες του με τη Γη» καταλήγει ο κ. Πρωτοπαπάς.

https://www.in.gr/2022/04/09/b-science/space/hellas-sat-nea-genia-doryforon-tha-xrisimopoiei-texnologies-laser-gia-ti-metadosi-pliroforion/

epistimi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δύο μαθητές, κατασκεύασαν έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή.

Οι δύο μαθητές, κατασκεύασαν έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή ο οποίος χρησιμοποιεί φωτόνια, δουλεύει στον μικρόκοσμο και όχι στον μακρόκοσμοΣτο διάστημα από 7 έως 13 Μαΐου πραγματοποιείται στην Ατλάντα των ΗΠΑ ο παγκόσμιος μαθητικός διαγωνισμός "International Science and Engineering Fair". Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών, στον οποίο συμμετέχουν περίπου δύο χιλιάδες και πλέον μαθητές, από τα καλύτερα σχολεία του κόσμου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πρωτότυπες εργασίες τους στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών. Στον διαγωνισμό αυτόν θα είναι παρούσα και η Ελλάδα η οποία θα εκπροσωπηθεί από δύο μαθητές της Β' Λυκείου, σχολείων του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Παυλάκη και τον Δημήτρη Τζουνάκη, μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Θέρμης αντίστοιχα.0Οι δύο μαθητές επελέγησαν ως πρεσβευτές της Ελλάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Ατλάντα καθώς πρώτευσαν, προηγουμένως, στον πανελλήνιο διαγωνισμό STEM STARS GREECE. Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθήτριες και μαθητές 14-18 χρονών (Γ΄ Γυμνασίου έως Γ΄Λυκείου), με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στους ανωτέρω επιστημονικούς τομείς. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους/τις συμμετέχοντες/ουσες να εμβαθύνουν σε έναν επιστημονικό τομέα STEM του ενδιαφέροντός τους, να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας, παρουσίασης και επικοινωνίας, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό, να δικτυωθούν με ανθρώπους με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και επαγγελματίες STEM και να κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως η εκπροσώπηση της χώρας μας στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό της Ατλάντα.Η προκριματική διαδικασία για το διαγωνισμό στην Ελλάδα, την ευθύνη του οποίου έχει o Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «SciCo» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Τον Μάρτιο ανακοινώθηκαν οι 23 ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό ο οποίος έγινε στις 2 Απριλίου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Εκεί οι Κωνσταντίνος Παυλάκης και Δημήτρης Τζουνάκης παρουσίασαν το δικό τους πρότζεκτ, το οποίο αφορά το πεδίο της κβαντομηχανικής.Συγκεκριμένα, οι δύο μαθητές, κατασκεύασαν έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή ο οποίος χρησιμοποιεί φωτόνια, δουλεύει στον μικρόκοσμο και όχι στον μακρόκοσμο όπως οι κλασικοί υπολογιστές και είναι πάμφθηνος. Όπως εξηγούν στην Voria.gr οι δύο μαθητές "είναι ακριβό για να φτιάξεις έναν απαιτητικό κβαντικό υπολογιστή. Το κόστος του μπορεί να υπερβαίνει και τις 100.000 ευρώ. Το πρότζεκτ που σχεδιάσαμε εμείς δεν είναι τελείως πρωτότυπο, αλλά είναι πάρα πολύ φτηνό. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του καθώς δίνει τη δυνατότητα να είναι προσιτός στον καθένα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μέσα στις τάξεις του σχολείου ή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Στο σχολείο ή και στο πανεπιστήμιο γίνονται θεωρητικά μαθήματα στη κβαντομηχανική. Το δικό μας πρότζεκτ βοηθά στην καλύτερη κατανόησή τους".
Το κόστος του κβαντικού υπολογιστή τον οποίο σχεδίασαν οι δύο μαθητές ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ. Ωστόσο, κατασκεύασαν πειραματικά ένα μοντέλο με κόστος 30 ευρώ. Χρειάστηκε γι' αυτό να αγοράσουν κάποια εξαρτήματα, ένα μικρό πρίσμα, έναν πολωτικό διαχωριστή (κρύσταλλο) τον οποίο πήραν από την Κίνα, καθώς εκεί είχε 15 ευρώ, ενώ εδώ τον πωλούσαν 60. Επίσης μία πλακέτα και ένα πολωτικό φίλτρο το οποίο το αφαίρεσαν από τρισδιάστατα γυαλιά που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο. "Τα υπόλοιπα τα εκτυπώσαμε σε τρισδιάστατο υπολογιστή".
Όπως περιέγραψαν στην Voria.gr οι δύο μαθητές, "με το πρότζεκτ μας, επονομαζόμενο Pauli-θ, προσπαθούμε να διευρύνουμε την προσβασιμότητα του κβαντικού υπολογιστικού υλικού. Για να το πετύχουμε αυτό, σχεδιάσαμε έναν κβαντικό υπολογιστή που είναι σχετικά προσιτός σε τιμή σκεπτόμενοι τις εμπορικές τιμές. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια πρακτική προσέγγιση για το πώς λειτουργεί η κβαντική υπολογιστική μιας και ίσως να μας είναι απαραίτητη στο μέλλον".

Όλα ελεύθερα στο διαδίκτυο

Όλη η δουλειά των δύο μαθητών, παρουσιάζεται δημόσια στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο τον οποίο δημιούργησαν. "Δημιουργήσαμε έναν ιστότοπο στον οποίο εξηγούμε το σχέδιο αλλά και όλες τις βασικές αρχές και γνώσεις που χρειάζεται κανείς για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας, χρησιμοποιώντας animations. Το έργο μας ξεκίνησε ως ένας τρόπος για την εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων στην κβαντομηχανική και στην κβαντική επεξεργασία πληροφορίας. Με αυτόν τον στόχο στο μυαλό μας το ορίσαμε εξ αρχής ως ανοιχτού κώδικα. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να διαβάσει, να μελετήσει και να χρησιμοποιήσει όσα έχουμε δημόσια διαθέσιμα εντελώς δωρεάν."
Όπως αναφέρουν ο κβαντικός υπολογιστής τον οποίο κατασκεύασαν "δεν είναι αρκετά ακριβής για να πεις, για παράδειγμα, ότι θα κάνω παραγοντοποίηση πρώτων αριθμών. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση ώστε η κβαντομηχανική να γίνει κατανοητή απ' όλους. Να χρησιμοποιηθεί περισσότερο στη διαδικασία της διδασκαλίας και της κατανόησης και λιγότερο στην εμβάθυνση της επιστημονικής έρευνας. Επίσης, τα σχέδια που έχουμε κάνει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπόβαθρο για κάποιο άλλο σχέδιο. Θα μπορούσε για παράδειγμα, κάποιο πανεπιστήμιο, να κάνει επέκταση πάνω σ' αυτό που έχουμε κάνει εμείς, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμού που θα έχουν και να δουν πως μπορούν να προάγουν αυτό που εμείς έχουμε σχεδιάσει"

Ο τελικός της Ατλάντα

Οι δύο μαθητές θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό στην Ατλάντα. Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά καθώς τα χρήματα για τη μετάβαση και την διαμονή τους εκεί είναι πάρα πολλά. Όσον αφορά τους στόχους τους, ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος εξηγούν ότι "ο ανταγωνισμός εκεί είναι πάρα πολύ υψηλός. Δύο λύκεια της Ελλάδας διαγωνίζονται με τα κορυφαία σχολεία του κόσμου τα οποία διαθέτουν πολύ υψηλά μπάτζετ. Θέλουμε να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία. Να αποκτήσουμε πρόσβαση σε καινούργιες πύλες που θα μας βοηθήσουν να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Να δούμε δουλειές άλλων μαθητών και να κάνουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση για να προβάλουμε τη χώρα μας".
Σε όλη αυτή την προσπάθειά τους τα παιδιά στηρίχθηκαν κυρίως στις δικές τους δυνάμεις. "Ευχαριστώ τον πατέρα μου που μας βοήθησε αρκετά. Κυρίως για να έχουμε πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα, καθώς ήταν πολύ δύσκολο. Μέσω του ΑΠΘ (σ.σ. όπου εργάζεται ο Παναγιώτης Τζουνάκης) μπόρεσε να μας τροφοδοτήσει με υλικό, αλλά μας έδωσε και την ώθηση και μας βοήθησε να καταλάβουμε το τι κάνουμε", αναφέρει ο Δημήτρης Τζουνάκης. Ο Κωνσταντίνος Παυλάκης από την πλευρά του ευχαριστεί τον χημικό του σχολείου του, Ευάγγελο Χατζησταύρο ο οποίος είναι ο υπεύθυνος καθηγητής του πρότζεκτ. "Ήταν δίπλα μας, στήριξε την προσπάθειά μας αυτά τα δύο χρόνια, μας ενθάρρυνε διαρκώς".

 

Τα μελλοντικά σχέδια

Τα παιδιά έχουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Το επιστημονικό πεδίο το έχουν ουσιαστικά επιλέξει. Εκείνο που θα ξεκαθαρίσει με τις πανελλαδικές είναι η σχολή μέσω της οποίας θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους. "Μπορεί να είναι κάποια σχολή Πληροφορικής, το Μαθηματικό, το Φυσικό ή και το Πολυτεχνείο", αναφέρει ο Δημήτρης. "Οι πύλες είναι πολλές, εκείνο που έχει σημασία είναι να αγαπάς αυτό που έχεις επιλέξει. Αν το αγαπάς, ό,τι σχολή και να διαλέξεις, θα προχωρήσεις", επισημαίνει ο Κωνσταντίνος.
Στόχος τους είναι να σπουδάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πάνε στο εξωτερικό. "Δεν είναι εύκολο να σπουδάσεις στο εξωτερικό, παρά μόνο με υποτροφία γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό", σημειώνει ο Δημήτρης ο οποίος δηλώνει ότι στόχος του είναι να κάνει ερευνητικό έργο. Πάντως, "έχουμε σκοπό να εμβαθύνουμε την έρευνά μας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και ό,τι καινούργιο βρίσκουμε να το προσθέτουμε στην ιστοσελίδα μας την οποία διαρκώς θα εμπλουτίζουμε", αναφέρουν οι δύο μαθητές.
Η παρουσίαση του πρότζεκτ των δύο μαθητών στην Ελλάδα θα γίνει σε συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στις 13 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός" της ΔΕΘ.

https://www.pentapostagma.gr/epistimi/tehnologia/7084320_thessaloniki-mathites-eftiaxan-kbantiko-ypologisti-me-30-eyro-kai-

 

Screenshot_10_1.jpg

Screenshot_12_0.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πρώτος ρομποτικός αρουραίος θα σώζει ανθρώπινες ζωές.

rompot-aroyraios.jpg
Beijing Institute of Technology

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο ρομποτικός αρουραίος που θα σπεύδει σε σημεία καταστροφών για να εντοπίζει ανθρώπους που κινδυνεύουν.

Η ραγδαία πρόοδος στον τομέα της ρομποτικής έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία ανάμεσα στα άλλα και διαφόρων ειδών ρομπότ με δυνατότητες έρευνας και διάσωσης ανθρώπων σε σημεία που έχει συμβεί κάποια φυσική ή άλλου είδους καταστροφή. Κάποια από αυτά τα ρομπότ έχουν μορφή ζώων (σκύλων, ερπετών κ.α.).Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πεκίνου δημιούργησαν το πρώτο ρομποτικό αρουραίο σχεδιασμένο για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το ρομπότ που ονομάζεται SQuRo μιμείται όλες τις  κινήσεις και δυνατότητες που διαθέτουν οι αρουραίοι για να κινούνται αποτελεσματικά σε μικρούς χώρους και δύσβατα σημεία. Επιπλέον το ρομπότ μπορεί να μεταφέρει φορτία ισοδύναμα με 91% το βάρος του.«Οι αρουραίοι που ζουν σε σπηλιές έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας εξαιτίας της ασυναγώνιστης ευελιξίας, επιδεξιότητας και προσαρμοστικότητας τους. Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί η αντιγραφή των μορφολογικών χαρακτηριστικών καθώς και αυτών της κίνησης των αρουραίων» αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση « IEEE Transactions on Robotics».Οι ερευνητές μελέτησαν λεπτομερώς την ανατομία αλλά και τις κινήσεις των αρουραίων καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια εύκαμπτη σπονδυλική στήλη παρόμοια με αυτή των αρουραίων. Αποτέλεσμα είναι το ρομπότ να μπορεί να εκτελεί το σύνολο των κινήσεων των αρουραίων και να είναι το ίδιο αποτελεσματικό στο να περνά μέσα από μικροσκοπικά περάσματα, να ισορροπεί πάνω σε επίσης μικροσκοπικές επιφάνειες, να σκαρφαλώνει και γενικά να μπορεί να φτάνει στον προορισμό του ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να φτάσει σε εγκλωβισμένα άτομα και να τους προσφέρει κάποιου είδους πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία που θα γνωρίζουν που βρίσκεται το ρομπότ.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κβαντοδυφία (qubits) από άτομα υττερβίου.

quantum-computing.png?w=500

Ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία της εποχής μας είναι η έρευνα σχετικά με τους κβαντικούς υπολογιστές. Έχουν κατασκευαστεί ήδη κβαντικοί υπολογιστές που εκτελούν λειτουργίες υψηλής πιστότητας, χρησιμοποιώντας ως θεμελιώδη μονάδα εγγραφής κβαντικά συστήματα υπεραγώγιμων κυκλωμάτων, οπτικά συμβολόμετρα, παγιδευμένα ιόντα και ουδέτερα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στους γνωστούς κλασικούς υπολογιστές η βασική μονάδα πληροφορίας εγγραφής και επεξεργασίας της πληροφορίας στο δυαδικό σύστημα, με τα γνωστά ψηφία 0 και 1, χρησιμοποιείται ο όρος bit (binary digit). Το bit,  στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας, αποθηκεύεται σε κάποιο κλασικό φυσικό σύστημα που μπορεί να βρίσκεται σε δυο καταστάσεις όπως: οι δυο κατευθύνσεις μαγνήτισης, οι δυο θέσεις ενός διακόπτη, δυο τάσεις ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Στους κβαντικούς υπολογιστές η βασική μονάδα εγγραφής δεν είναι ένα κλασικό σύστημα αλλά κβαντικό. Για παράδειγμα ένα άτομο υδρογόνου στη θεμελιώδη κατάσταση, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύεται από την ηλεκτρονιακή κατάσταση με σπιν πάνω και το ένα από την κατάσταση με σπιν κάτω. Συμβολίζουμε την κατάσταση με σπιν πάνω με |0> και την κατάσταση με σπιν κάτω με |1˃. Εφόσον το άτομο είναι ένα κβαντικό σύστημα, εκτός από τις δυο καταστάσεις |0> και |1>, θα είναι επίσης μια πραγματοποιήσιμη κατάσταση και κάθε γραμμικός συνδυασμός της μορφής |ψ> = α |0> + β |1>. όπου α2+ β2=1. Και εδώ βρίσκεται η πηγή της θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ ενός κλασικού και ενός κβαντικού υπολογιστή. Ότι στους κβαντικούς υπολογιστές η βασική μονάδα μνήμης μπορεί να βρίσκεται όχι μόνο στις καταστάσεις 0 και 1 αλλά και σε κάθε δυνατή επαλληλία τους. Έτσι στην περίπτωση των κβαντικών υπολογιστών μιλάμε για qubit (quantum bit) ή κβαντοδυφία.

Δύο ανεξάρτητες ομάδες των ερευνητών (Jeff Thompson et al και Kaufman et al), παρουσίασαν πρόσφατα ένα νέο είδος κβαντοδυφίων (qubits) από ουδέτερα άτομα για κβαντικούς υπολογιστές. Τα χαρακτηριστικά αυτών των qubits επιτρέπουν την αποθήκευση και τον εύκολο χειρισμό των κβαντικών πληροφοριών.Τα qubits από ουδέτερα ατόμα αποθηκεύουν πληροφορίες στις καταστάσεις των σπιν τους. Στα περισσότερα πειράματα με ουδέτερα άτομα χρησιμοποιούνται συνήθως αλκαλικά μέταλλα, για τα οποία οι απαραίτητες τεχνικές παγίδευσης και ψύξης είναι πολύ προηγμένες. Ωστόσο, τα άτομα αυτά έχουν ένα μειονέκτημα: οι καταστάσεις σπιν που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση κβαντικών πληροφοριών μπορεί να αλλοιωθούν από το πεδίο φωτός που χρησιμοποιείται για την παγίδευση των ατόμων. Ως εναλλακτική λύση, οι φυσικοί έχουν πειραματιστεί με άτομα αλκαλικών γαιών, τα οποία μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες ασφαλέστερα στις καταστάσεις πυρηνικού σπιν τους. Αυτή η δυνατότητα έχει εφαρμοστεί στο στρόντιο-87 (87Sr), αλλά οι πολλαπλές καταστάσεις του μεγάλου πυρηνικού σπιν αυτού του ισοτόπου, κάνουν δύσκολη την χρήση του για την υλοποίηση ενός απλού qubit δύο καταστάσεων.Στα πειράματά τους οι Thompson, Kaufman και οι συνεργάτες τους, χρησιμοποίησαν άτομα υττερβίου-171 (171Yb). Όπως στα άτομα 87Sr, οι καταστάσεις σπιν των ατόμων 171Yb ‘αντέχουν’ στις διαταραχές από την οπτική παγίδα. Αλλά σε αντίθεση με τα άτομα 87Sr, τα άτομα 171Yb έχουν πυρηνικό σπιν 1/2, καθιστώντας ευκολότερο τον χειρισμό των qubits που προκύπτουν από το σπιν αυτού του ισοτόπου.Tα άτομα 171Yb μπορούν να ψυχθούν και να παγιδευτούν χρησιμοποιώντας οπτικές λαβίδες και τα σπιν των πυρήνων τους μπορούν να ελεγχθούν και να μετρηθούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επιπλέον, απεδείχθη πως μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα ένα πλέγμα ατόμων 171Yb δέκα επί δέκα, με λίγες ατέλειες και στη συνέχεια να ψυχθεί σχεδόν απόλυτο μηδέν, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κβαντοδυφία υψηλής πιστότητας.Αν και οι κβαντικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούν ουδέτερα άτομα ως qubits, δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί τόσο διεξοδικά όσο άλλα συστήματα, οι πρόσφατες πρόοδοι στις τεχνικές χειρισμού ατόμων δείχνουν ότι έρχεται η σειρά τους. Ο Kaufman πιστεύει ότι οι φυσικοί θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ποικίλες ενεργειακές δομές διαφορετικών ατόμων και να τις χρησιμοποιήσουν στους κβαντικούς υπολογιστές που μπορούν να διευρυνθούν και να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές όπως η μετρολογία. Και σύμφωνα με τον Thompson, έχει δειχθεί ότι οι καταστάσεις του πυρηνικού σπιν των ατόμων 171Yb προσφέρουν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο διόρθωσης κβαντικών σφαλμάτων.

https://physicsgg.me/2022/05/06/κβαντοδυφία-qubits-από-άτομα-υττερβίου/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι είναι η Τεχνολογική Ιδιομορφία και γιατί μάλλον δεν θα την προσέξουμε καν όταν συμβεί.

Εξηγεί ο 78χρονος Ελληνοαμερικανός Νικόλας Νεγκροπόντε, συνιδρυτής του περίφημου «ΜΙΤ Media Lab» στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

depp.jpg H κινηματογραφική ταινία «Transcendence» με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp προβληματίζει τον θεατή σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όταν αυτή φτάσει σε ένα σημείο πέρα από το οποίο τα αποτελέσματά της δεν θα είναι ούτε προβλέψιμα ούτε κατανοητά από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο John von Neumann είχε αναφερθεί πρώτος, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, σ’ αυτή την επονομαζόμενη τεχνολογική ιδιομορφία ή μοναδικότητα (singularity), η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Vernor Vinge. Σύμφωνα με αναλυτές η εκδήλωσή της αναμένεται στα μέσα του του 21ου αιώνα.

Ο Νίκολας Νεγκροπόντε έχει «επισκεφτεί» το μέλλον πολλές φορές και δεν το έκανε με …χρονομηχανή. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 πειραματιζόταν πάνω στις οθόνες αφής και μιλούσε για αυτές, πολλοί χαρακτήρισαν την ιδέα ως ανόητη, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι ουδείς θα ήθελε να χρησιμοποιεί μια γυάλινη επιφάνεια γεμάτη δαχτυλιές. Για τον 78χρονο Ελληνοαμερικανό όμως, το μέλλον φαίνεται ότι λειτουργούσε ανέκαθεν ως πρόσφορος «χώρος» για την ανάπτυξη νέων ιδεών -κατά ορισμένους εξωφρενικών νέων ιδεών. Συνιδρυτής του περίφημου «ΜΙΤ Media Lab» στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ιδρυτής της πρωτοβουλίας «One Laptop per Child» και ένας από τους πρώτους επενδυτές στο αμερικανικό περιοδικό «WiReD», ο Νίκολας Νεγκροπόντε (Nicholas Negroponte) είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Being Digital», όπου εν έτει 1995 (όταν μόλις 90 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κινητό τηλέφωνο σε ολόκληρο τον πλανήτη, έναντι 5,32 δισεκατομμυρίων σήμερα) περιγραφόταν εύστοχα η πιθανή εξέλιξη τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες αποτελούν αδιάσπαστο μέρος της καθημερινότητας όλων.Τι είναι αυτό που του επέτρεψε να πετύχει όλα όσα κατόρθωσε; Όπως λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το θράσος. «Από πού προέρχεται το θράσος; Η απάντηση είναι μια αίσθηση ασφάλειας. Στην περίπτωσή μου, μια προνομιούχα ζωή, τόσο ως παιδί όσο και στο πανεπιστήμιο, όπου οι άνθρωποι με ενθάρρυναν απλά να είμαι ο Νικόλας. Μεγάλωσα σκεπτόμενος ότι ήμασταν πλούσιοι, οπότε δεν χρειαζόταν να κάνω το τάδε πράγμα. Νόμιζα ότι ήμασταν κάποιο είδος αριστοκρατίας, οπότε δεν χρειαζόταν να κάνω το δείνα. Έτσι, το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να φτιάχνω ιδέες. Στη συνέχεια, αφού το έκανα αυτό για 15-20 χρόνια, ήρθε η σειρά μου να φτιάξω ένα μέρος για να δημιουργούν άλλοι ιδέες, εξού και το MIT Media Lab. Ό,τι πιο κοντινό σε εμπόδιο αντιμετώπισα ποτέ, ήταν η δυσλεξία», εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεννημένος στο Μανχάταν επιστήμονας πληροφορικής, αρχιτέκτων και επενδυτής, με την ευκαιρία του πρόσφατου 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (σ.σ. ο Νίκολας είναι ο ένας από τους τέσσερις γιους του εφοπλιστή και αθλητή Δημήτρη Νεγρεπόντη και της Αικατερίνης Κουμαντάρου).Ο Νίκολας Νεγκροπόντε, που συνέβαλε στη γέννηση πολλών από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως το Διαδίκτυο, μιλάει ακόμα για τα εμπόδια στην επίτευξη της λεγόμενης «Τεχνολογικής Μοναδικότητας* (Singularity)» και για τον ρόλο που παίζει στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης το γεγονός ότι οι μηχανές δεν έχουν σώμα και άρα ούτε αισθήσεις και επιθυμίες, εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του πρέπει να διπλασιαστεί η παγκόσμια επένδυση στην επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, συζητά για τον πιθανό ρόλο των θρησκειών και της φιλοσοφίας στην «Ανθρωπόκαινο» και την πνευματικότητα «νέας γενιάς», για μια μη επιθυμητή αθανασία, την ελληνική κουλτούρα και τη σχέση των Ελλήνων με την έρευνα, αλλά και για τις συζητήσεις του με τον συνιδρυτή της «Apple» -και επί σειρά ετών φίλο του- Στιβ Τζομπς (Steve Jobs).

«Όταν τελικά συμβεί το Singularity, δεν θα το προσέξουμε καν»

Ποιο είναι σήμερα το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη της Singularity και πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή; «Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι υπολογιστές δεν έχουν σώμα και επομένως δεν μπορούν να βιώσουν τα πράγματα με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς. Η ικανότητα των μηχανών να σκέφτονται είναι πιο ευλογοφανής από την ικανότητά τους να αισθάνονται και να επιθυμούν. Η θέληση, η συνείδηση και η ενσυναίσθηση είναι όμως χαρακτηριστικά (οντοτήτων) ανώτερης τάξης και αποτελούν τόσο αιτίες, όσο και αποτελέσματα της νοημοσύνης. Άρα εδώ βρίσκεται το ζήτημα (…) Πότε θα συμβεί το Singularity; Αργότερα από ό,τι προβλέπεται, εξ ορισμού, επειδή ο ορισμός της θα αλλάξει, ο πήχης θα συνεχίσει να ανεβαίνει και όταν τελικά συμβεί, δεν θα το προσέξουμε καν, γιατί μέχρι τότε θα είμαστε ένας από αυτούς και αυτοί θα είναι ένας από εμάς» απαντά ο κ. Νεγκροπόντε.Σύμφωνα με τον κορυφαίο φυσικό Max Tegmark, καθηγητή του ΜΙΤ, αν τελικά υπάρξει υπερ-ευφυής Τεχνητή Νοημοσύνη, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι της θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τους δικούς μας. Κι αυτό διότι η ΤΝ είναι εξ ορισμού πολύ καλή στην επίτευξη στόχων και άρα αν αυτοί αποκλίνουν από εκείνους της ανθρωπότητας, τότε ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Συμμερίζεται; «Τείνω να μην σκέφτομαι την τεχνητή νοημοσύνη με όρους σκοπών και στόχων, αλλά ως ένα «αισθητηριακό» (sentient) περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν άνθρωπος και μηχανή. Ένα περιβάλλον με διαφορετικές έννοια(-ες), για διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους και τους υπολογιστές να συνεργάζονται και να έχουν τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι βελτιστοποιημένοι με τρόπο ώστε να πετύχουν έναν και μοναδικό στόχο» λέει.Οι άνθρωποι λειτουργούμε σε υψηλό εννοιολογικό επίπεδο, όταν σκεφτόμαστε αφηρημένα πράγματα και αυτό φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας. Θα μπορούσε η νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της διεπαφής ανθρώπου-μηχανής να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Homo Sapiens επεξεργάζεται την πληροφορία; Θα μπορούσε η συνείδησή μας να βγει κάποτε από το σώμα μας, και να εγκατασταθεί σε μια μηχανή; «Οι άνθρωποι έχουμε, μέχρι στιγμής, τη δυνατότητα να δημιουργούμε και να κατανοούμε μεταφορές στον λόγο, γιατί μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας (από παρελθοντικές εμπειρίες) σε αυτό που βιώνουμε κάθε φορά. Ενώ αυτό είναι αναμφισβήτητα γνώση, δεν είναι αυτονόητο ότι οι μηχανές θα μπορούν σύντομα να κάνουν κάτι τέτοιο. Επίσης, αν η συνείδησή μας θα μπορούσε πραγματικά να βγει από το σώμα μας, θα μπορούσαμε να γίνουμε αθάνατοι. Αυτή η αθανασία όμως, δεν είναι κάτι που θα θέλαμε πραγματικά» σημειώνει ο κ. Νεγκροπόντε.Σε ό,τι αφορά τον πιθανό ρόλο, που θα έχουν οι θρησκείες και η φιλοσοφία στην εποχή της Ανθρωπόκαινου, επισημαίνει: «οι θρησκείες και η φιλοσοφία παρέχουν αντίστοιχα ανορθολογικό και ορθολογικό νόημα στις ζωές μας, ακόμη και όταν δεν έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτές. Η θρησκεία χάνει τη δυναμική της, προς όφελος μιας πνευματικότητας που είναι λιγότερο «θεσμική». Η δε φιλοσοφία έχει αλλάξει λόγω των τηλεπικοινωνιών, επιτρέποντας σε αντιφατικές ιδέες να υπάρχουν και να εκτιμηθούν σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας από ποτέ άλλοτε».

Βιοτεχνολογία, η τεχνολογία του μέλλοντος

Ποιες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις θα κυριαρχήσουν, κατά τη γνώμη του, στις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες; Και είναι σήμερα το ίδιο εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για το μέλλον, όσο ήταν πριν 30 χρόνια; «Οι προβλέψεις μοιάζουν λίγο με τα ανέκδοτα, υπό την έννοια ότι η τελική ατάκα είναι σημαντική (ή αστεία), μόνο στον βαθμό που αλλάζει όλες τις πιθανές προβλέψεις που προηγήθηκαν κατά τη διήγηση του ανεκδότου. Αν ήταν πιο εύκολο να κάνεις προβλέψεις για το μέλλον πριν από 30 χρόνια; Ναι, κατά κάποιο τρόπο ήταν ευκολότερο, επειδή λιγότεροι άνθρωποι είχαν το θράσος να το κάνουν ή βρίσκονταν στο σωστό περιβάλλον για να διατυπώσουν προβλέψεις. Σκεφτείτε το ως εξής: μια πρόβλεψη είναι μια προεκβολή/συναγωγή (extrapolation), δηλαδή παίρνετε μερικά στοιχεία που γνωρίζετε ή μέρη που έχετε επισκεφτεί, τα συνδέετε με τον απλούστερο τρόπο και προβάλλετε στο μέλλον ένα νέο γεγονός. Συχνά (όχι πάντα) οι ίδιοι οι αριθμοί δεν έχουν τόση σημασία σε μια πρόβλεψη. Το αν πείτε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια για κάτι, θα έπρεπε να έχει σημασία, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει. Το κομμάτι που οι άνθρωποι θα θυμούνται είναι ότι ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος και πιο περιεκτικός από ό,τι αυτοί θα περίμεναν. Ένα άλλο πράγμα σχετικά με τις προβλέψεις είναι ότι οι καλές γίνονται αυταπόδεικτες. Θυμάμαι να «προβλέπω» πριν από δεκαετίες ότι όλοι θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον έγχρωμες οθόνες (κινητών). Ο τότε συντάκτης του «WiReD» μου είπε με απορία: «αλήθεια;». Ποιες θα είναι οι προβλέψεις για το μέλλον; Επιτρέψτε μου να προβλέψω: βιοτεχνολογία, η συγχώνευση του ψηφιακού κόσμου και του βιολογικού κόσμου. Ο καθένας από αυτούς τους κόσμους είναι εκπληκτικός από μόνος του. Συνδυασμένοι, οι δύο κόσμοι θα είναι φοβεροί!» επισημαίνει.

Να διπλασιάσουμε την επένδυση στην πυρηνική σύντηξη

Σε έναν πλανήτη που πιέζεται τόσο από την κλιματική κρίση και δεδομένου ότι η πυρηνική σύντηξη δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και μάλλον θα αργήσει, πώς μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας αν δεν επενδύσουμε «βαριά» στις Ανανεώσιμες Πηγές εδώ και τώρα; «Το πρώτο βήμα είναι να διπλασιάσουμε την επένδυση στην πυρηνική σύντηξη. Για την ακρίβεια, η έκφραση «διπλασιάσουμε» είναι πολύ αδύναμη. Χρειάζεται να επενδύσουμε χιλιάδες φορές περισσότερο και να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ενδιάμεσο, να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική σχάση 4ης γενιάς, όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι λύσεις, επειδή οι ενεργειακές πυκνότητές τους είναι πολύ χαμηλές. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος χρειάζεται περίπου 10 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγει σήμερα. Περίπου πέντε φορές περισσότερη για να επιτευχθεί οικονομική ισοτιμία μεταξύ των εθνών παγκοσμίως και άλλη τόση για να γίνουν πράγματα όπως η αφαλάτωση της θάλασσας και το air-conditioning του παγκόσμιου Νότου» υπογραμμίζει ο κ.Νεγκροπόντε.Σκεπτόμενοι τα πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια φτώχεια, ποιες είναι κατά τη γνώμη του οι πιο κρίσιμες, αλλά ανεξερεύνητες προκλήσεις καινοτομίας και ανάπτυξης για τις κυβερνήσεις και ποια θα ήταν η πρότασή του προς την ελληνική κυβέρνηση; «Η πιο ανεξερεύνητη καινοτομία σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να είναι ο ίδιος ο δημόσιος τομέας. Αν σκεφτείτε τον δημόσιο τομέα ως έναν αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς. Αλλά αν σκεφτείτε τον δημόσιο τομέα ως ένα χώρο (παραγωγής) κοινού καλού, το οποίο επιτυγχάνεται με προγράμματα μεγάλης κλίμακας και υψηλού ρίσκου, τότε αυτά είναι πράγματα που τα πετυχαίνουν άνθρωποι, πράγματα που τα κάνουν επειδή μπορούν, επειδή τους επιτρέπεται να τα κάνουν και/ή επειδή μπορεί να χρειαστεί να τα κάνουν. Τίποτα δεν είναι αδύνατο» λέει.

Η ελληνική κουλτούρα, το οικοσύστημα καινοτομίας και η έρευνα στην Ελλάδα

Λέγεται ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά ονόματα στις πόρτες του ΜΙΤ, ενός από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία ενδεχομένως δίνουν στους Έλληνες ερευνητικό πνεύμα, που τους καθιστά ιδιαίτερα ικανούς ως ερευνητές ή μήπως αυτό είναι απλώς ένας …ελληνικός ευσεβής πόθος;«Ναι, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αλλά ίσως είναι και λίγο ζήτημα γενεών, από την άποψη ότι η πραγματική «διαρροή εγκεφάλων» συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μικρότερης ευημερίας στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι το ελληνικό στυλ επιχειρηματολογίας προσφέρεται για ακαδημαϊκή έρευνα, όπως και ο πολιτισμικός σεβασμός για τη μάθηση. Αυτό μπορεί να αλλάζει σήμερα, προς την κατεύθυνση ότι στην Ελλάδα γιορτάζουμε περισσότερο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρά για τις ιδέες. Αυτά τα δύο όμως, είναι πολύ διαφορετικά».Όσον αφορά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ. Νεγκροπόντε επισημαίνει πως δεν έχει εμπλακεί σε αυτό για σχεδόν 15 χρόνια τώρα. «Είμαι σίγουρος ότι έχει προχωρήσει σημαντικά, ό,τι κι αν σημαίνει το «προχωρήσει». Η ελληνική κουλτούρα έχει φυσική ροπή προς τη συζήτηση, ακόμα και στη διαφωνία για το τίποτα, γεγονός που δημιουργεί μια ζωντανή πνευματική ζωή. Επιπλέον, τόσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο μιλούν -πόσο μάλλον διαβάζουν και γράφουν- ελληνικά… Έτσι, οι περισσότεροι Έλληνες πρέπει να μάθουν δεύτερη γλώσσα, συνήθως τα αγγλικά, στις μέρες μας. Και μόνο η γνώση μιας δεύτερης γλώσσας επηρεάζει τη μάθηση ή -όπως θα λέγαμε στο ΜΙΤ- επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο «μαθαίνουμε να μαθαίνουμε»».Αν κάποιος ήταν μια …μύγα στον τοίχο σε μια από τις συναντήσεις του Νίκολας Νεγκροπόντε με τον Στιβ Τζομπς πριν από 15 χρόνια, τι θα τους άκουγε να συζητούν για την καινοτομία και το μέλλον; «Θα μας άκουγε να διαφωνούμε για τη διαφορά μεταξύ του «φθηνού» και του «μη ακριβού». Όταν πήγα στο σπίτι του Στιβ τον πρώτο φορητό υπολογιστή των 100 δολαρίων (σ.σ. ώστε να φτάνει σε όσα παιδιά τον έχουν ανάγκη), τον αποκάλεσε «εργαστηριακό πείραμα». Είχε δίκιο. Αλλά το επόμενο μοντέλο δεν ήταν (εργαστηριακό πείραμα). Είπε απλώς ότι θα ήταν πολύ ακριβό. Και πάλι είχε δίκιο. Την τρίτη φορά, λειτούργησε. Θαύμασε το γεγονός ότι δώσαμε 3 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο» καταλήγει ο Νίκολας Νεγκροπόντε.

https://physicsgg.me/2022/05/08/τι-είναι-η-τεχνολογική-ιδιομορφία-και/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης