Jump to content

Πλανήτης Γη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύνδεση του ρυθμού περιστροφής της Γης με την εμφάνιση της ζωής. :cheesy:

Από τότε που δημιουργήθηκε η Γη, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η περίοδος της ιδιο-περιστροφής της αυξάνεται σταδιακά – με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας να αυξάνεται επίσης. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στην αντίστοιχη σταδιακή απομάκρυνση της Σελήνης από την Γη. Γνωρίζουμε, με βάση τα απολιθώματα, ότι οι πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια η ημέρα είχε διάρκεια μόλις 18 ώρες, ενώ πριν πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια είχε διάρκεια 23,5 ώρες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι κερδίζουμε 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως στοιχεία για την παρουσία της ζωής στην Γη τόσο όσον αφορά το πότε έκανε την εμφάνιση της αλλά και τις συνθήκες που έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές θεωρίες τόσο για την προέλευση όσο και για τις συνθήκες που της επέτρεψαν να ακμάσει.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρουσιάζουν μια νέα θεωρία η οποία εξηγεί το πώς αυξήθηκαν τα επίπεδα του οξυγόνου στην Γη γεγονός καταλυτικό για την εξέλιξη της ζωής [Possible link between Earth’s rotation rate and oxygenation]. Η παρουσία του οξυγόνου στον πλανήτη μας αποτελεί επίσης αντικείμενο διαχρονικών ερευνών αφού η παρουσία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ζωή.

Οι ερευνητές στην νέα μελέτη υποστηρίζουν ότι πριν από περίπου 2,4 δισ. έτη η Γη μείωσε την ταχύτητα της περιστροφής γύρω από τον άξονα της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η διάρκεια της μέρας και οι περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας επέτρεψαν σε κάποια βακτήρια να αρχίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα στα οποία εξέθεσαν σε συνεχές φως βακτήρια που υπήρχαν την επίμαχη χρονική περίοδο στην Γη και διαπίστωσαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής οξυγόνου.

«Ένα διαρκές ερώτημα στις επιστήμες της Γης είναι το πώς η ατμόσφαιρα του πλανήτη απέκτησε το οξυγόνο του και πότε τα επίπεδα του αυξήθηκαν. Η μελέτη μας δείχνει ότι η περιστροφή της Γης, με άλλα λόγια η διάρκεια της μέρας, μπορεί να είχε σημαντική επίπτωση στο πότε και το πώς αυξήθηκε το οξυγόνο στην Γη» αναφέρει ο Γκρέγκορι Ντικ, γεωμικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εκ ων επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ταχύτητα περιστροφής της Γης πριν από 2,4 δισ. έτη ήταν τέτοια που η μέρα διαρκούσε μόλις έξι ώρες. Τα επίπεδα του οξυγόνου τότε ήταν μηδαμινά κάνοντας απαγορευτική την ύπαρξη χλωρίδας και πανίδας. Η μείωση της ταχύτητας της περιστροφής του πλανήτη οδήγησε στην επέκταση της μέρας στις 24 ώρες που διατηρήθηκε στην συνέχεια μέχρι και σήμερα.

https://physicsgg.me/2021/08/03/%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b7/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 632
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Διαστημικό λέιζερ εντοπίζει υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική. :cheesy:

Ένας δορυφόρος της NASA ανακαλύπτει και μελετά λίμνες που βρίσκονται στο υπέδαφος της Ανταρκτικής. Ως γνωστόν η Ανταρκτική είναι μια στεριά πάνω στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα πάγου. Ανάμεσα στον πάγο και την στεριά διάφοροι γεωατμοσφαιρικοί παράγοντες προκαλούν τον σχηματισμό μικρότερων και μεγαλύτερων σε έκταση λιμνών. Πρόκειται μάλιστα για γεωλογικούς σχηματισμούς με δυναμική και συνεχή δραστηριότητα αφού έχουν δημιουργηθεί κάτω από τους πάγους δίκτυα κίνησης του νερού τα οποία άλλοτε γεμίζουν με νερό αυτές τις υπόγειες λίμνες και άλλοτε τις αδειάζουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές από αυτές τις λίμνες διασυνδέονται μέσω αυτώ των δικτύων και ο δορυφόρος ICESat-2 βοηθά στον εντοπισμό των λιμνών και στην μελέτη τους. Το όργανο ATLAS (Advanced Topographic Laser Altimeter System) με τις δέσμες λέιζερ που χρησιμοποιεί μπορεί να εντοπίζει και μάλιστα με ακρίβεια ως προς τα σημεία που βρίσκονται αλλά και τις διαστάσεις τους τις υπόγειες λίμνες της παγωμένης ηπείρου.

Η ανακάλυψη και μελέτη των υπόγειων λιμνών της Ανταρκτικής είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχάς σε αυτές αναπτύσσονται μορφές ζωής αλλά και οικοσυστήματα η μελέτη των οποίων μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σε αντίστοιχους κόσμους σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον οι λίμνες αυτές διαρρέουν το νερό τους στην θάλασσα και οι ειδικοί θέλουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτό τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πλανητικό.

«Δεν είναι μόνο το στρώμα πάγου για το οποίο γίνεται η όλη συζήτηση. Μιλάμε για ένα σύστημα ύδρευσης που συνδέεται με ολόκληρο το σύστημα της Γης» αναφέρει ο γεωφυσικός Μάθιου Σίγκριφντ, επικεφαλής της ομάδας που κάνει αυτό το χρονικό διάστημα αυτές τις μελέτες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1756937/diastimiko-leizer-entopizei-upogeies-limnes-stin-antarktiki

[/b]

diastimiko-leizer-entopizei-upogeies-limnes-stin-antarktiki.jpg.9cd87c3918bf07873779eede45aa187e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εξωτερικός πυρήνας της Γης διαθέτει τεράστιες ποσότητες άνθρακα. :cheesy:

Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από τον εσωτερικό που είναι στερεός και τον εξωτερικό που είναι υγρός και αποτελείται κυρίως από σίδηρο. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Earth and Environment» αναφέρουν ότι ο εξωτερικός πυρήνας διαθέτει ποσότητες άνθρακα που κυμαίνονται από 0,3-3%.

Δεδομένου ότι ο εξωτερικός πυρήνας έχει ακτίνα 3,400 χλμ. αυτό σημαίνει ότι στον εξωτερικό πυρήνα μπορεί να υπάρχουν ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. γιγατόνους. Σύμφωνα με τους τους ερευνητές στο εσωτερικό της Γης συμπεριλαμβανομένων των δύο πυρήνων της είναι εγκλωβισμένο περίπου το 95% της συνολικής ποσότητας άνθρακα που υπάρχει στον πλανήτη η οποία εκτιμάται περίπου στους δύο δισ. γιγατόνους.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ρίξει φως στο μυστήριο που υπάρχει για την πυκνότητα του πυρήνα της Γης. «Η σύνθεσης του πυρήνα της Γης αποτελεί ένα από τα άλυτα ακόμη προβλήματα στις επιστήμες της στερεάς Γης. Γνωρίζουμε ότι ο πυρήνας αποτελείται κυρίως από σίδηρο αλλά η πυκνότητα του σιδήρου είναι μεγαλύτερη από αυτή του πυρήνα» αναφέρει ο Μάινακ Μουκχέρτζι, καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Γης, Ωκεανού και Ατμόσφαιρας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν ελαφρύτερα στοιχεία από τον σίδηρο, όπως ο άνθρακας, στον πυρήνα τα οποία περιορίζουν την πυκνότητα του. Η νέα μελέτη προσφέρει για πρώτη φορά συγκεκριμένα και μετρήσιμα δεδομένα για την παρουσία τέτοιων στοιχείων και ειδικά για τον άνθρακα ρίχνοντας νέο φως στο τι συμβαίνει στην καρδιά του πλανήτη μας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1764127/o-eksoterikos-purinas-tis-gis-diathetei-terasties-posotites-anthraka

purinas-gis.jpg.6afd50d137e19de1567b85a5c9a7e5fa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τις φετινές πυρκαγιές στη Γη. :cheesy:

Σοκ προκαλεί ο υπολογισμός του διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαγαν οι πυρκαγιές στη Γη το 2021. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έκαναν μαζικά την εμφάνιση τους στην Γη το 2021. Πρωτοφανής κακοκαιρία αλλά και εμφάνιση καύσωνα και ξηρασίας ακόμη και σε περιοχές που δεν γνώριζαν τέτοια φαινόμενα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Τη φετινή χρονιά ανάμεσα στα άλλα προκλήθηκαν εξαιτίας αυτών των φαινομένων επίσης πρωτοφανείς σε αριθμό, ένταση και έκταση πυρκαγιές ακόμη και σε περιοχές που κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο όπως τη Σιβηρία. Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει τον εφιάλτη των πυρκαγιών αν και όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται δεν ευθύνεται σε όλες τις περιπτώσεις η κλιματική αλλαγή αλλά οι εμπρησμοί.

Τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης της ατμόσφαιρας CAMS της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Γη από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Αυγούστου απελευθέρωσαν 4.7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρήγαγαν 2.7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Όμως όπως είναι ευνόητο καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη ο τελικός απολογισμός της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από αυτές θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το σημερινό απολογισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς την μεγαλύτερη συμβολή στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είχαν οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ όμως σημαντική συμβολή είχαν και οι πυρκαγιές στον ευρωπαϊκό Νότο (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Μαυροβούνιο) αλλά και στην Μέση Ανατολή (Αλγερία, Λίβανος, Τυνησία). Στον Αμαζόνιο καταγράφηκαν φέτος 267 μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κάψει μέχρι στιγμής μια περιοχή έκτασης ίσης με αυτή του Λος Άντζελες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1764366/terasties-posotites-diokseidiou-tou-anthraka-stin-atmosfaira-apo-tis-fetines-purkagies-sti-gi

purkagia-arxaia-olumpia.jpg.909fad10e8ccccaa57550c34147b05ab.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σπάει τα ρεκόρ φέτος η έκταση της τρύπας του όζοντος. :cheesy:

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, που σχηματίζεται κάθε χρόνο πάνω από τον Νότιο Πόλο, έχει φέτος τον Σεπτέμβριο μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή από το 1979 και είναι πια μεγαλύτερη ακόμη και από την Ανταρκτική.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο Νότιο ημισφαίριο της Γης, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την τρύπα να φθάνει στο μέγιστο μέγεθος της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως φέτος οι διαστάσεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Το 2020 η τρύπα είχε φθάσει σε έκταση έως περίπου 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ φέτος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το μέγεθος. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS), οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει μεγαλώσει κι άλλο.

Το στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Χημικές ουσίες όπως οι συνθετικοί χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα συστήματα ψύξης, είχαν στο παρελθόν συμβάλει σημαντικά στην καταστροφή του όζοντος. Η απαγόρευση αυτών των ουσιών εδώ και αρκετά χρόνια έχει οδηγήσει σε σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη του όζοντος. Πάντως ακόμη και η δημιουργία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας σε μια χρονιά όπως το 2021 δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι έχει σταματήσει η διαχρονική ανάκαμψη του όζοντος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1776877/spaei-ta-rekor-fetos-i-ektasi-tis-trupas-tou-ozontos[/b]

trupa-tou-ozontos.jpg.639228844a3789fc4591bbda43259965.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η θάλασσα «ψηλώνει» με ανησυχητικό ρυθμό. :cheesy:

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της πέμπτης κατά σειρά έκθεσης για την κατάσταση των ωκεανών Ocean State Report που πραγματοποιεί η υπηρεσία Copernicus Marine Service για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη νέα έκθεση καταγράφεται αύξηση της στάθμης της θάλασσας 3.1 χιλιοστών ετησίως ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση αυτή θεωρείται η πληρέστερη για την κατάσταση που διαμορφώνεται με το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Στην έκθεση συμμετέχουν 150 επιστήμονες από 30 γνωστά ερευνητικά ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οργανισμούς. Αξιοποιούνται δορυφορικές παρατηρήσεις, μετρήσεις σε διάφορες περιοχές των ωκεανών της Γης και τα αποτελέσματα πολλών προσομοιώσεων.

Εκτός από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας η έκθεση καταγράφει στοιχεία για την αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς, την απώλεια των θαλάσσιων πάγων κ.α. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα τελευταία 30 έτη η Αρκτική έχει απώλεια θαλάσσιων πάγων η συνολική έκταση των οποίων ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας.

Τα ευρήματα της νέας έκθεσης κάνει τους ειδικούς να λένε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας δεν πλέον ένα μελλοντικό πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του. Ανάμεσα στα άλλα η έκθεση αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί η θερμοκρασία αλλά και αλμυρότητα του νερού στη Μεσόγειο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779951/i-thalassa-psilonei-me-anisuxitiko-ruthmo

10-pragmata-pou-isos-den-kserete-gia-tous-okeanous.jpg.27fa16ba77ffb849a4bded8d43b38486.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπων ηλικίας 23.000 ετών. :cheesy:

Πατημασιές που χρονολογούνται πριν από 21.000 έως 23.000 χρόνια και βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Γουάιτ Σαντς στο νότιο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ παρέχουν τις αρχαιότερες σαφείς ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην ήπειρο της Αμερικής. Κρίνοντας από το μέγεθός τους, εκτιμάται ότι πρόκειται κυρίως για πατημασιές εφήβων και παιδιών, ενώ υπάρχουν, επίσης, αποτυπώματα από ζώα όπως μαμούθ, λύκους, πουλιά κ.ά.

Τα αποτυπώματα, τα οποία σχηματίστηκαν σε μαλακή λάσπη στην άκρη μίας ρηχής λίμνης που υπήρχε τότε και στη συνέχεια απολιθώθηκαν, δείχνουν ότι υπήρχαν άνθρωποι στην Αμερική νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα και μάλιστα στην κορύφωση του τελευταίου κύκλου παγετώνων, δηλαδή πριν λιώσουν οι πάγοι. Έως τώρα θεωρείτο ότι οι πρώτοι άνθρωποι εισήλθαν στην Αμερική από τον βορρά πριν περίπου 16.000 χρόνια, αφότου είχαν λιώσει οι πάγοι, κάτι που είχε διευκολύνει τη μετανάστευσή τους από την Ασία.

Συνεπώς, η νέα ανακάλυψη μεταθέτει την πρώτη ανθρώπινη παρουσία τουλάχιστον 7.000 χρόνια νωρίτερα και καθιστά πιθανό ότι υπήρξαν μεταναστευτικά κύματα προς την Αμερική, για τα οποία τίποτα δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι πρώιμοι πληθυσμοί εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν άλλα ίχνη.

Οι ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και αμερικανικών πανεπιστημίων (Κορνέλ, Αριζόνα και Μπούρνεμουθ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι «η νέα μελέτη παρέχει την πρώτη -πέρα από κάθε αμφισβήτηση- ένδειξη μίας διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερική χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι αρχαιολόγοι θεωρούσαν πιθανό έως τώρα».

Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι διαμόρφωσαν την κυρίαρχη άποψη ότι ο λεγόμενος πολιτισμός Κλόβις (ονομασία τοποθεσίας, επίσης, στο Νέο Μεξικό) ήταν ο πρώτος στην Αμερική πριν περίπου 11.000 έως 13.000 χρόνια. Επρόκειτο για κυνηγούς μεγάλων θηραμάτων που πιστεύεται ότι είχαν διασχίσει τον παγωμένο τότε πορθμό του Βερίγγειου, που αποτελούσε μία γέφυρα ανάμεσα στη Σιβηρία και την Αλάσκα, σε μία εποχή που η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη.

Από τη δεκαετία του 1970 αυτή η «ορθόδοξη» άποψη άρχισε να αμφισβητείται, σταδιακά όλο και πιο έντονα, καθώς άρχισαν να έρχονται στο φως ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία πριν 14.500 χρόνια χρόνια στο Μόντε Βέρντε της Χιλής, πριν 15.000 χρόνια στο Μπάτερμιλκ Κρικ του κεντρικού Τέξας και πριν 16.000 χρόνια στο Κούπερ’ ς Φέρι του Αϊντάχο των ΗΠΑ. Ενώ υπήρξε και μία επίμαχη και πανταχόθεν αμφισβητούμενη μελέτη στο «Nature» που ισχυριζόταν ότι ίχνη ανθρώπων στην Καλιφόρνια είχαν ηλικία 130.000 ετών!

https://www.tanea.gr/2021/09/24/science-technology/vrethikan-oi-arxaioteres-patimasies-anthropon-ilikias-23-000-eton/[/b]

patimasies-hpa.thumb.jpg.5db9a8b34a01c2f7f446aa549dde46e8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σπάνιοι λύγκες φιλοξενούνται στον Αρκτούρο – Είδος που εξαφανίστηκε στην Ελλάδα. :cheesy:

Ένα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για τον ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν θεωρούνται αξιόπιστες.

Τρία ζώα του είδους μετακόμισαν πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών), μαζί με τέσσερις λύκους. Μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος.

Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον» αναφέρεται σχετικά.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, η οποία επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας;

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά την καταστροφή δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και την αύξηση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του.

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

https://www.in.gr/2021/09/23/b-science/perivallon-b-science/spanioi-lygkes-filoksenountai-ston-arktouro-eidos-pou-eksafanistike-stin-ellada/

 

Σχολιο:Ο Αρκτουρος αποτελει μια απο τις πιο επιτυχημενες οργανωσεις προστασιας της βιοποικοιλοτητας και εκτος απο τις αρκουδες προστατευει τους λυκους και τωρα τους λυγκες αλλα και το ελληνικο ποιμενικο τσοπανοσκυλο εχοντας δημιουργησει κεντρο αναπαραγωγης και δινοντας το περιφημο ελληνικο ποιμενικο σκυλο με δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου κι άγριας ζωής.

https://www.arcturos.gr/

.thumb.jpg.63ea455a92bb561c129139f7e6d09d38.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA θέλει να σώσει τις ενυδρίδες από την εξαφάνιση. :cheesy:

Όποιος ακούει το όνομα της NASA το μυαλό του σκέφτεται αυτόματα πράγματα που δεν σχετίζονται με τη Γη. Όπως φαίνεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα από τα πολλά είδη που εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames που έχει δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλει αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των ενυδρίδων. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν αφού ανάμεσα στα άλλα διατηρούν ισορροπία στα δάση των υποθαλάσσιων φυτών Kelp.

H τεχνολογία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί σε ένα πομπό που θα τοποθετηθεί στα πίσω πτερύγια ενυδρίδων. Με τον πομπό αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς των ενυδρίδων αφού με τα σημερινά τεχνικά μέσα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Φέρνουμε τεχνολογία αιχμής στην παρακολούθηση της άγριας ζωής. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και χαμηλού κόστους προηγμένες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πομπών που θα φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων της άγριας ζωής και ειδών όπως οι ενυδρίδες» αναφέρει ο Τσαντ Φροστ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τους πομπούς.

Οι πομποί που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των ενυδρίδων ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, υψηλού κόστους, βασίζονταν σε ειδικές μπαταρίες και κατέγραφαν περιορισμένου εύρους δεδομένα. Οι πομποί της NASA θα δημιουργούν ένα δίκτυο για τις ενυδρίδες στις οποίες θα τοποθετούνται παρέχοντας μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται ενώ επίσης τα σήματα που θα στέλνουν θα είναι συχνότερα από τους σημερινούς πομπούς. Φυσικά σε επόμενη φάση ο πομπός της NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και άλλων ζώων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1780469/i-nasa-thelei-na-sosei-tis-enudrides-apo-tin-eksafanisi[/b]

enydrides.jpg.3d80335882d08b6ba697df29581e518c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA εγκαινιάζει νέα αποστολή για την παρακολούθησης της Γης. :cheesy:

Το Landsat 9, ένας δορυφόρος της NASA που κατασκευάστηκε για να παρακολουθεί την επιφάνεια της γης, εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 2:12 μ.μ. EDT Δευτέρα από τη Διαστημική Βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια.

Σε κοινή αποστολή με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το Landsat 9 απογειώθηκε με πύραυλο United Launch Alliance Atlas V από το Space Launch Complex 3E του Vandenberg. Ο δορυφορικός σταθμός παρακολούθησης Svalbard της Νορβηγίας έλαβε σήματα από το διαστημόπλοιο περίπου 83 λεπτά μετά την εκτόξευσή του. Το Landsat 9 αποδίδει όπως αναμενόταν καθώς ταξιδεύει στο τελικό τροχιακό του ύψος 438 μίλια (705 χιλιόμετρα).

"Η NASA χρησιμοποιεί τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία του στόλου μας χωρίς προηγούμενο, καθώς και τα όργανα άλλων εθνών, για να μελετήσει τον δικό μας πλανήτη και τα κλιματικά συστήματά του", δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Με μια τράπεζα δεδομένων 50 ετών για να στηριχθεί, το Landsat 9 θα ανεβάσει αυτό το ιστορικό και ανεκτίμητο παγκόσμιο πρόγραμμα στο επόμενο επίπεδο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε ξανά με τους εταίρους μας στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών στο Landsat Next, γιατί δεν σταματάμε ποτέ να προχωρούμε στο έργο μας για να κατανοήσουμε τον πλανήτη μας ».

"Η σημερινή επιτυχημένη εκτόξευση είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην σχεδόν 50ετή κοινή συνεργασία μεταξύ USGS και NASA, οι οποίοι, επί δεκαετίες, συνεργάζονται για τη συλλογή πολύτιμων επιστημονικών πληροφοριών και τη χρήση αυτών των δεδομένων για τη διαμόρφωση πολιτικής με τη μέγιστη επιστημονική ακεραιότητα", δήλωσε ο Γραμματέας Interior Deb Haaland. «Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εντείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο, το Landsat 9 θα παρέχει δεδομένα και εικόνες που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων βασισμένων στην επιστήμη για βασικά ζητήματα, όπως η χρήση νερού, οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές, η υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων, ο παγετώνας και ο πάγος. υποχώρηση στα ράφια και τροπική αποψίλωση των δασών ».

Ο πρώτος δορυφόρος Landsat εκτοξεύτηκε το 1972. Από τότε, η NASA διατηρούσε πάντα ένα Landsat σε τροχιά για να συλλέγει εικόνες από το φυσικό υλικό που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη μας και τις αλλαγές στη χρήση της γης. Αυτές οι εικόνες επιτρέπουν στους ερευνητές να παρακολουθούν φαινόμενα που περιλαμβάνουν τη γεωργική παραγωγικότητα, την έκταση και την υγεία των δασών, την ποιότητα του νερού, την υγεία των οικοτόπων των κοραλλιογενών υφάλων και τη δυναμική των παγετώνων.

"Η αποστολή Landsat δεν μοιάζει με καμία άλλη", δήλωσε η Karen St. Germain, διευθύντρια του τμήματος επιστήμης της Γης στο κεντρικό γραφείο της NASA στην Ουάσιγκτον. «Για σχεδόν 50 χρόνια, οι δορυφόροι Landsat παρατήρησαν τον πλανήτη μας, παρέχοντας μια απαράμιλλη καταγραφή του τρόπου με τον οποίο η επιφάνειά του άλλαξε σε χρονικά διαστήματα από ημέρες σε δεκαετίες. Μέσω αυτής της συνεργασίας με το USGS, καταφέραμε να παρέχουμε συνεχή και έγκαιρα δεδομένα για χρήστες, από αγρότες έως διαχειριστές πόρων και επιστήμονες. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε, να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα ».

Το Landsat 9 ενώνεται με τον αδελφό του δορυφόρο, Landsat 8, σε τροχιά. Δουλεύοντας παράλληλα, οι δύο δορυφόροι θα συλλέγουν εικόνες που εκτείνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη κάθε οκτώ ημέρες.

«Το Landsat 9 θα είναι τα νέα μας μάτια στον ουρανό όταν πρόκειται να παρατηρήσουμε τον μεταβαλλόμενο πλανήτη μας», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής επιστήμης στη NASA. «Δουλεύοντας παράλληλα με τους άλλους δορυφόρους Landsat, καθώς και με τους συνεργάτες μας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που διαχειρίζονται τους δορυφόρους Sentintel-2, έχουμε μια πιο περιεκτική ματιά στη Γη από ποτέ. Με αυτούς τους δορυφόρους να λειτουργούν μαζί σε τροχιά, θα έχουμε παρατηρήσεις οποιουδήποτε τόπου στον πλανήτη μας κάθε δύο ημέρες. Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό για την παρακολούθηση πραγμάτων όπως η ανάπτυξη των καλλιεργειών και για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να παρακολουθούν τη γενική υγεία της Γης και τους φυσικούς της πόρους ».

Τα όργανα στο Landsat 9-το Operational Land Imager 2 (OLI-2) και Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2)-μετρούν 11 μήκη κύματος φωτός που αντανακλάται ή εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης, στο ορατό φάσμα καθώς και άλλα μήκη κύματος πέρα ​​από τι μπορούν να εντοπίσουν τα μάτια μας. Καθώς ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά, αυτά τα όργανα θα καταγράφουν σκηνές σε μήκος 185 χιλιομέτρων. Κάθε εικονοστοιχείο σε αυτές τις εικόνες αντιπροσωπεύει μια περιοχή περίπου 30 πόδια (30 μέτρα), περίπου το μέγεθος ενός πεδίου μπέιζμπολ. Σε αυτό το υψηλό ψήφισμα, οι διαχειριστές πόρων θα μπορούν να εντοπίζουν τα περισσότερα πεδία καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι εκτοξεύσεις είναι πάντα συναρπαστικές και σήμερα δεν αποτελούν εξαίρεση», δήλωσε ο Jeff Masek, επιστήμονας του έργου της NASA Landsat 9. "Αλλά το καλύτερο μέρος για μένα, ως επιστήμονας, θα είναι όταν ο δορυφόρος αρχίσει να παρέχει τα δεδομένα που περιμένουν οι άνθρωποι, προσθέτοντας τη θρυλική φήμη του Landsat στην κοινότητα των χρηστών δεδομένων." Κέντρο USGS Earth Resources Observation and Science (EROS) στο Sioux Falls, στη Νότια Ντακότα, επεξεργάζεται και αποθηκεύει δεδομένα από τα όργανα, προσθέτοντας συνεχώς αυτές τις πληροφορίες στα δεδομένα των πέντε δεκαετιών από όλους τους δορυφόρους Landsat. Όλες οι εικόνες Landsat και τα ενσωματωμένα δεδομένα είναι δωρεάν και διαθέσιμα στο κοινό, μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια λήψεις από την έναρξή του το 2008.

Η NASA διαχειρίζεται την αποστολή Landsat 9. Ομάδες από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, επίσης έφτιαξαν και δοκίμασαν το όργανο TIRS-2.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-launches-new-mission-to-monitor-earth-s-landscapes[/b]

51525624219_e5c081ace7_k.jpeg.d8831b1abc7843bf70f0349fc024fbfc.jpeg

_120703128_englishchannel_tmo_2020176_lrg.thumb.jpg.804d002b704854de3a6fbb0c1d0d116d.jpg

_120703124_amazon_deforestation_20000730_lrg.jpg.47cc18998920a97ef60dd501a24e07b7.jpg

_120703122_oceanflower_oli_2020127_lrg.jpg.05a339a7c2203fa4904c082754944586.jpg

_120703119_greecefires_oli_2021222_lrg.jpg.1e061703a0e77252f5d6082997c41ec5.jpg

_120703125_brunt_oli_2021059_lrg.thumb.jpg.8e12ff177c202c9fcd46773683540f9c.jpg

_120703120_ksc-20210720-ph-rnb01_0029_large.thumb.jpg.a0d282530a970d2f995b5f9fc01d2798.jpg

_120718015_51524883798_7acaa77ca2_k.jpg.fbcc4ab2aaa9c9108a47899f251b96b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το υπερλευκό που θα σώσει τον πλανήτη. :cheesy:

Την ώρα που οι διαφημίσεις απορρυπαντικών δίνουν σκληρή μάχη για να πείσουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να εξασφαλίσουν το λευκότερο λευκό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το λευκό χρώμα που παράγεται στα εργαστήρια απέχει αρκετά από το απόλυτο: από εκείνο δηλαδή που μπορεί να δει κάποιος μέσα από μη φιλτραρισμένο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, όσο λευκό κι αν μας φαίνεται το λευκό, στην πραγματικότητα είναι υπόλευκο, όπως και το μαύρο που έχουμε στο οπτικό μας πεδίο είναι off black, καθώς το απόλυτο μαύρο μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο βάθος μιας μαύρης τρύπας.

Ολα αυτά μέχρι τώρα. Διότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Περντιού της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πιο λευκό ακρυλικό χρώμα που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα, το οποίο μάλιστα κέρδισε και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το κίνητρο των ερευνητών όμως δεν ήταν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, αλλά ένας τρόπος να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από επτά χρόνια, είχαμε στο μυαλό μας την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Ξιουλίν Ρουάν, καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Περντιού.

Στόχος του Ρουάν, ο οποίος εφηύρε το χρώμα μαζί με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του, ήταν η δημιουργία ενός χρώματος που θα αντανακλούσε αποτελεσματικά το φως του ήλιου από την εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόταν να παραχθεί μια εξαιρετικά λευκή χρωστική ουσία. Το σκεύασμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα. Επειδή το χρώμα απορροφά λιγότερη θερμότητα από τον ήλιο συγκριτικά με εκείνη που εκπέμπει, μια επιφάνεια επικαλυμμένη με αυτή τη χρωστική ουσία ψύχεται κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να καταναλώνει ενέργεια.

Η διαφορά

Το στοιχείο που κάνει αυτή την εφεύρεση μοναδική είναι ότι το λευκό χρώμα που διατίθεται στο εμπόριο τείνει να θερμαίνεται όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα χρώματα που πωλούνται για τη βαφή των οικοδομών έχουν σχεδιαστεί για να αντανακλούν το ηλιακό φως και τη θερμότητά του σε ποσοστό από 80% έως 90% και συνήθως αποτυγχάνουν να διατηρούν τη θερμοκρασία των επιφανειών χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νέα σύνθεση του λευκού χρώματος που δημιούργησαν είναι σε θέση να διατηρήσει μια επιφάνεια περίπου επτά βαθμούς Κελσίου πιο δροσερή από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τις απογευματινές ώρες και έως 13 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερή τη νύχτα. Σε δοκιμές που έγιναν σε περιοχές με θερμό και ξηρό κλίμα, όπως η Νεβάδα και η Αριζόνα, καταγράφηκε μείωση του κόστους κλιματισμού κατά 70% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενδιαφέρον όμως για τη νέα ανακάλυψη δεν έχουν δείξει μόνο όσοι ασχολούνται με τις οικοδομές, αλλά και πολλοί εικαστικοί και μουσεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας. «Καλλιτέχνες μού έστειλαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ρωτώντας με πού μπορούν να προμηθευτούν το χρώμα», δηλώνει και προσθέτει ότι η ομάδα του έστειλε δείγματα της σπάνιας χρωστικής σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Δεν περίμενα ότι οι άνθρωποι θα ενδιαφέρονταν τόσο για το λευκό. Πριν ξεκινήσω την έρευνα, το θεωρούσα ως ένα βαρετό χρώμα. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τον κόσμο της τέχνης, πέραν όσων ασχολούνται με τον χώρο της ενέργειας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Σέ ένα ή δύο χρόνια

Οσο κι αν ανυπομονείτε για να αντικρίσετε το απόλυτο λευκό, μη σπεύσετε στο πλησιέστερο χρωματοπωλείο για να το προμηθευτείτε. Θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ένα ή δύο χρόνια. Η πανεπιστημιακή ομάδα έχει καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και έχει συνεργαστεί με μια εμπορική εταιρεία για να μπορέσει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, ώστε να διατεθεί το απόλυτο λευκό στην αγορά. Το κόστος του θα είναι ανάλογο με τα υπάρχοντα προϊόντα που κυκλοφορούν στα καταστήματα, χωρίς να αποκλείεται να είναι και ελαφρώς φθηνότερο, ώστε να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό και η εφαρμογή του στις εξωτερικές επιφάνειες να μπορέσει σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσει δραστικά τη χρήση των ακριβών και επιβαρυντικών για το περιβάλλον κλιματιστικών.

https://www.in.gr/2021/09/25/b-science/technology/yperleyko-pou-tha-sosei-ton-planiti/[/b]

ruan-xiulin-portraitLO.jpg.ded5f856619b234d986228c2a13205d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέα ανατρεπτική έρευνα για τον πυρήνα της Γης αποκαλύπτει από τι αποτελείται. :cheesy:

Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από δύο μέρη: ένα στερεό εσωτερικό πυρήνα σιδήρου ακτίνας 1.220 χιλιομέτρων (λίγο μικρότερος από τη Σελήνη), και τον εξωτερικό πυρήνα, ένα κέλυφος από λιωμένο σίδηρο, πάχους 2.500 χιλιομέτρων.

To βάθος, η πίεση και οι θερμοκρασίες που βρίσκεται ο πυρήνας δεν καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε αυτόν με κάποιο τεχνικό μέσο. Για αυτό και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά τόσο για την σύσταση όσο και τους μηχανισμούς του.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ρετ Μπάτλερ, γεωφυσικό του Πανεπιστημίου της Χαβάης υποστηρίζουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας του πλανήτη μας δεν είναι στέρεος. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Direct» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης αποτελείται από διάφορες δομές άλλες στερεές, άλλες μαλακές και άλλες υγρές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας σεισμολογικά δεδομένα. Δημιούργησαν ζευγάρια αντίθετων μεταξύ τους περιοχών του πλανήτη και προχώρησαν σε αναλύσεις σεισμολογικών δεδομένων των δύο περιοχών. Τα ζευγάρια ήταν Τόνγκα-Αλγερία, Ινδονησία-Βραζιλία και τρεις περιοχές Χιλής-Κίνας.

Πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις με βάση αυτά τα δεδομένα με τον υπερυπολογιστή Japan Earth Simulator τα αποτελέσματα των οποίων υπέδειξαν την ύπαρξη των τριών δομών του εσωτερικού πυρήνα του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν νέες προσομοιώσεις με τον ίδιο υπερυπολογιστή ώστε να διαπιστώσουν αν η παρουσία των τριών δομών στον εσωτερικό πυρήνα είναι συμβατή με τη λειτουργία του μαγνητικού πεδίου της Γης το οποίο παράγεται από την λειτουργία του πυρήνα του πλανήτη μας. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά αυτό θα ενισχύσει σημαντικά αυτή τη νέα θεωρία.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1023643_nea-anatreptiki-ereyna-gia-ton-pyrina-tis-gis-apokalyptei-apo-ti

structure-core-earth.thumb.jpg.fe70ddea813ce54937aa5e3992e418a3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εποχή παγετώνων πριν από 30 εκατ. έτη μετάλλαξε τα θηλαστικά. :cheesy:

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση της η ζωή στη Γη έδινε συνεχώς μεγάλες μάχες για να μπορέσει να υπάρξει και να εξελιχθεί. Στον αγώνα της επιβίωσης η ζωή είχε πολύ ισχυρούς αντιπάλους άλλες φορές επίγειους και άλλες εξωγήινους οι οποίοι προκαλούσαν συνθήκες μαζικής εξόντωσης κάθε μορφής ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη αλλά και μέσα στο νερό. Άλλωστε μια τέτοια μαζική καταστροφή πριν από 66 εκατ. έτη άνοιξε σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο δρόμος για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Έχει διαπιστωθεί ότι μια απότομη και δραματική κλιματική αλλαγή πριν από περίπου 30 εκατ. έτη είχε ως αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνιση της μια από τις πολλές εποχές παγετώνων που κατά καιρούς έπληξαν τον πλανήτη μας. Οι ειδικοί εκτιμούσαν μέχρι σήμερα ότι το συμβάν αυτό προκάλεσε μεγάλα προβλήματα κυρίως στην ευρωπαϊκή και την ασιατική ήπειρο αλλά στην Αφρική και γενικότερα στις περιοχές κοντά στον ισημερινό η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και δεν υπήρξε τέτοια καταστροφή.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Biology» αναφέρει ότι η έρευνα που πραγματοποίησε ανατρέπει αυτή την εικόνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τόσο η Αφρική όσο και η Αραβική Χερσόνησος επλήγησαν σφοδρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως εκτιμούν το 63% των ειδών του πλανήτη εξαφανίστηκε στη διάρκεια αυτής της εποχής παγετώνων.

Διαπίστωσαν ότι πολλά από τα είδη που είχαν εξαφανιστεί και ειδικότερα τα θηλαστικά ζώα επανεμφανίστηκαν όταν οι κλιματικές συνθήκες βελτιώθηκαν μερικά εκατ. έτη αργότερα αλλά με διαφορές στην εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τους απόρροια του χρόνου που μεσολάβησε από την εξαφάνιση μέχρι της επανεμφάνιση τους και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Οι ερευνητές κατάφεραν από τα διαθέσιμα απολιθώματα που υπάρχουν να δημιουργήσουν ένα εξελικτικό δέντρο για πέντε οικογένειες θηλαστικών ανάμεσα στα οποία και πρωτεύοντα θηλαστικά από τα οποία κατάγεται ο άνθρωπος σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία. Το εξελικτικό δέντρο που δημιούργησαν προσέφερε στους ερευνητές σημαντικά στοιχεία για τη θεωρία που ανέπτυξαν.

«Οι εξαφανίσεις της ζωής είναι πολύ ενδιαφέρουσες από μια σκοπιά. Εξοντώνουν τα είδη αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν νέες οικολογικές ευκαιρίες για τις γενιές που επιβιώνουν στον νέο κόσμο που δημιουργείται στη συνέχεια» αναφέρει ο Ματ Μπόρθς, έφορος στο κέντρο ερευνών πρωτευόντων θηλαστικών DLCDFP του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ που ήταν ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1786789/epoxi-pagetonon-prin-apo-30-ekat-eti-metallakse-ta-thilastika

pagetonas-pagos.jpg.c6c4f6dfb81d1fd9d5d1255290a18704.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Κρητη βρέθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπου. :cheesy:

Οι αρχαιότερες γνωστές πατημασιές προγόνων του ανθρώπου, οι οποίες είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, έχουν ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών, είναι δηλαδή περίπου 0,35 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή. Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

Οι ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, χρησιμοποίησαν γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

«Τα ίχνη είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από τα ίχνη που αποδίδονται στον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις (Λούσι) από το Λαέτολι της Τανζανίας», δήλωσε ο δρ Κίρσερ. Οι πατημασιές της Κρήτης έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα απολιθώματα (όχι πατημασιές) του είδους Orrorin tugenensis από την Κένυα, που βάδιζε όρθιος.

Ανήκουν στον Γκρεκοπίθηκο;

Πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη συνδεόταν με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε η δρ Μπέμε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια σύνδεση ανάμεσα στον δημιουργό των ιχνών βάδισης και στον πιθανώς προ-άνθρωπο Γκρεκοπίθηκο». Πριν μερικά χρόνια είχαν βρεθεί στην Αττική τα απολιθώματα ενός άγνωστου προ-ανθρώπινου είδους (Graecopithecus freybergi), τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Τι δείχνουν μελέτες

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης πρόσφατη έρευνα των ίδιων Γερμανών επιστημόνων του Τίμπινγκεν, σύμφωνα με την οποία πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή χωρίζονταν από την υγρή Ανατολική Αφρική από μια σχετικά στενή έκταση της Σαχάρας. Η γεωχημική ανάλυση του εδάφους της ακτής της Κρήτης, ηλικίας έξι εκατ. ετών, δείχνει ότι σκόνη της ερήμου από τη Βόρεια Αφρική είχε μεταφερθεί εκεί από τους ανέμους.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι πρόσφατες παλαιοανθρωπολογικές έρευνες δείχνουν πως ο αφρικανικός πίθηκος Σαχελάνθρωπος δεν βάδιζε όρθιος σε δύο πόδια, ενώ ο Orrorin tugenensis της Κένυας, ο οποίος έζησε πριν από 6,1 έως 5,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ο αρχαιότερος προ-άνθρωπος στην Αφρική, ο οποίος πιθανώς εξελίχτηκε ανεξάρτητα από έναν Ευρωπαίο προ-άνθρωπο, όπως εκείνον της Κρήτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς.

https://www.tanea.gr/2021/10/11/lifearts/se-poio-elliniko-nisi-vrethikan-oi-arxaioteres-patimasies-anthropou/

patimasies.jpg.5920e000248bb6879bd1af25428e6f5c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η γη «σκοτεινιάζει» :cheesy:

Η Γη, το «χλωμό μπλε σημείο» μας στο σύμπαν όπως το αποκάλεσε ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν, είναι όλο και λιγότερο χλωμή. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "AGU - Geophysical Research Letters" δείχνει ότι η θέρμανση των ωκεάνιων υδάτων έχει προκαλέσει μείωση της φωτεινότητας του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεκαετίες μετρήσεων της φωτεινότητας της Γης - υπολογίστηκαν με βάση την αντανακλασμένη λάμψη από τη Γη που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης - καθώς και δορυφορικές μετρήσεις για να βρουν μια σημαντική πτώση στην ανάκλαση της Γης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Γη τώρα αντανακλά περίπου μισό Watt λιγότερο φως ανά τετραγωνικό μέτρο από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 0,5% στην ανακλαστικότητα της Γης, λένε οι επιστήμονες. Μια σημαντική πτώση, καθώς η Γη αντανακλά περίπου το 30% του φωτός που προέρχεται από τον Ήλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής έρχεται τα τελευταία τρία χρόνια του συνόλου δεδομένων γήινης λάμψης, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν έως το 2017. Τα δεδομένα του CERES συνεχίζονται μέχρι το 2019 και δείχνουν ακόμη πιο έντονη πτώση στο τέλος του.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φωτεινότητα του ήλιου - η οποία πέρασε από δύο περιόδους μέγιστης δραστηριότητας και μία ήσυχη περίοδο κατά τη διάρκεια της μελέτης - δεν συνδέθηκε ουσιαστικά με τη βουτιά στην αντανάκλαση.

Έτσι, μια αλλαγή στην ποσότητα φωτός που ανακλά η Γη πρέπει να προέρχεται από μια αλλαγή στην ίδια τη Γη, σκέφτηκαν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του CERES σημείωσαν απώλεια φωτεινών σύννεφων χαμηλού υψομέτρου πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα δυτικά παράλια της Αμερικής, όπου οι επιστήμονες καταγράφουν επίσης έντονες αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού.

Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

https://www.naftemporiki.gr/story/1788561/i-gi-skoteiniazei

planitis-gi.jpg.bafc4b50bd9bfeffadd3b205175bcfcf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κύματα που μένουν ακίνητα ανακαλύφθηκαν στην άκρη της μαγνητόσφαιρας της Γης. :cheesy:

Η Γη βομβαρδίζεται από μία διαρκή ροή φορτισμένων σωματιδίων που φέρνει ο ηλιακός άνεμος, δεν είναι όμως απροστάτευτη.

Μία σφαίρα μαγνητισμού την περιβάλλει που προέρχεται από το εσωτερικού του πλανήτη και ονομάζεται μαγνητόσφαιρα. Έως τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν πως καθώς αλλάζει η ταχύτητα του ηλιακού ανέμου, τα όρια της σφαίρας αυτής θα κινούνται και θα προσαρμόζονται, σε μία σειρά ενεργειακών κυμάτων πλάσματος που παράγεται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και της μαγνητόσφαιρας.

Ωστόσο μία νέα ανακάλυψη τους άφησε έκπληκτους, καθώς διαπίστωσαν πως μερικά από αυτά τα κύματα παραμένουν ακίνητα.

Ανακάλυψαν λοιπόν πως τα όρια της μαγνητόσφαιρας, η μαγνητόπαυση, συμπεριφέρεται όπως η μεμβράνη ενός τύμπανου. Όταν χτυπιέται από τον ηλιακό άνεμο, τα κύματα διαχέονται προς τους πόλους της μαγνητόπαυσης και αντανακλώνται πίσω στην πηγή. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την αποστολή THEMIS της NASA, ανακάλυψαν πως τα κύματα αυτά όχι μόνο αντανακλώνται, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν και στην αντίθετη κατεύθυνση, κόντρα στον ηλιακό άνεμο. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν τα κύματα αυτά συναντούν τον αντίθετο άνεμο;

Με μοντελοποίηση κατάφεραν να απεικονίσουν πώς οι δύο δυνάμεις φτάνουν σε ένα αδιέξοδο, με την ορμή του ηλιακού ανέμου να ακυρώνει την ορμή των αντανακλούμενων κυμάτων. Υπάρχει πολύ ενέργεια αλλά χωρίς να κινείται.

Είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν προσπαθείς να ανέβεις κυλιόμενες σκάλες που κινούνται προς τα κάτω. Φαίνεται πως δεν κινείσαι καθόλου, παρόλο που προσπαθείς πολύ.

Οι ερευνητές “μετέφρασαν” επίσης τα ακίνητα κύματα σε ήχο, για να αποκαλύψουν πληροφορίες οι οποίες μπορεί οπτικά να μας ξέφευγαν.

Ενώ σε μία προσομοίωση μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει παντού, οι δορυφόροι μπορούν να μετρήσουν αυτά τα κύματα μόνο όπου μας δίνουν παραμορφωμένες γραμμές στο χρόνο. Αυτά τα δεδομένα είναι καλύτερα για την αίσθηση της ακοής μας παρά της όρασής μας, οπότε το να ακούμε τα δεδομένα μας δίνει πολλές φορές μία καλύτερη ιδέα του τι συμβαίνει.

Μπορείτε να ακούσετε το βαθύ ήχο των ακίνητων κυμάτων που αντέχουν και αυξάνονται σε ένταση με κάθε παλμό που τα χτυπάει. Υψηλότερης έντασης ήχοι που σχετίζονται με άλλα είδη κυμάτων δεν κρατούν τόσο πολύ σε διάρκεια.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1028004_kymata-poy-menoyn-akinita-anakalyfthikan-stin-akri-tis-magnitosfairas-tis

magnitosfaira.thumb.jpg.64b5252ab079a10cd696c5b2c6c38dc6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο βαθύτερος σεισμός στη Γη προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό. :cheesy:

Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο, η Ιαπωνία, με περίπου 1500 σεισμούς ετησίως είναι φυσικά και η περιοχή που αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης και μελέτης των σεισμολόγων παγκοσμίως. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα μελετώντας δεδομένα από ένα δίκτυο σεισμογράφων της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι ένας σεισμός που συνέβη εκεί το 2015 εκδηλώθηκε στο μεγαλύτερο βάθος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός είχε εκδηλωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του ιαπωνικού νησιωτικού αρχιπελάγους Ogasawara που αποτελείται από περίπου 30 υποτροπικά και τροπικά νησιά. Ήταν ένας σεισμός της τάξης των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι σεισμολόγοι είχαν από τότε κάνει την εκτίμηση ότι ο σεισμός αυτός είχε εκδηλωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που συνήθως εκδηλώνονται οι σεισμοί. Κάποιες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σεισμό που είχε εκδηλωθεί εκατοντάδες χλμ. κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Journal Letters» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην ακολουθία των μετασεισμών του κυρίως σεισμού υπήρξε και ένας σεισμός που συνέβη σε βάθος 751 χλμ. που είναι το βαθύτερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ σεισμός μέχρι σήμερα. Το εύρημα είναι εντυπωσιακό αφού οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι σε αυτό το βάθος η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σεισμού είναι «απίθανη ως αδύνατη».

Οι περισσότεροι σεισμοί εκδηλώνονται στον φλοιό της Γης και στα ανώτερα στρώματα του μανδύα αλλά σε κάθε περίπτωση σε βάθη μερικών δεκάδων χλμ. κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και ζητούν περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων για να επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρονται στην νέα μελέτη. Αν πάντως αυτό συμβεί αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια νέα κατάσταση στον τομέα της σεισμολογίας αφού φαίνεται ότι οι μηχανισμοί πρόκλησης σεισμών είναι «εγκατεστημένοι» σε μη αναμενόμενες περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη και χρειάζονται νέες έρευνες για διαπιστωθεί τι συμβαίνει εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1793788/o-bathuteros-seismos-sti-gi-prokalei-ekpliksi-kai-problimatismo

iaponia-seismos.jpg.6cbc6d9ae6e8b02ba14caa3e0bc52c70.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Οι μαγνήτες ίσως καθαρίσουν τη «χωματερή» που πολιορκεί τη Γη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα μέθοδο η οποία όπως υποστηρίζουν ότι δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών. Όπως συμβαίνει διαχρονικά με τον άνθρωπο η δραστηριότητα του αφήνει πίσω του και πολλά σκουπίδια. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση η παρουσία μας και μακριά από τον πλανήτη μας. Η διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας από την δεκαετία του 1950 έχει δημιουργήσει μια πραγματική διαστημική χωματερή.Υπολογίζεται ότι περίπου 130 εκατ. αντικείμενα κάτω του ενός εκατοστού βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα με μέγεθος 1-10 εκατοστά και περίπου 40 χιλιάδες αντικείμενα με μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών τα οποία κινούνται με ταχύτητες περίπου 30 χιλιάδων χλμ./ώρα. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα αποτελούν και τον μεγάλο πονοκέφαλο των διαστημικών υπηρεσιών αφού αν πέσουν πάνω σε κάποιο εν λειτουργία δορυφόρο, διαστημικό σκάφος ή διαστημικό σταθμό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ακόμη και μη διορθώσιμες ζημιές.Πρόσφατα το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώθηκε να τον μετακινήσει από το σημείο που βρίσκεται όταν εντοπίστηκε ένα διαστημικό σκουπίδι να κινείται απειλητικά προς τον σταθμό. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα τρόπος να εξαφανίσουμε με κάποιο τρόπο τα διαστημικά σκουπίδια τότε η χωματερή αυτή θα πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα εμποδίσει πλέον οποιαδήποτε διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου καθηλώνοντας μας στην Γη.Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί πολλές ιδέες και προτάσεις για την καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών. Κάποιες είναι προς το παρόν τουλάχιστον ανεφάρμοστες ενώ κάποιες άλλες ναι μεν είναι λειτουργικές αλλά αφορούν την μεμονωμένη και όχι μαζική καταστροφή διαστημικών σκουπιδιών. Είναι μέθοδοι για την εξουδετέρωση συγκεκριμένων σκουπιδιών που θεωρούνται ή είναι απειλητικά. Ακόμη όμως και για αυτές τους μεμονωμένους στόχους η προσπάθεια σύλληψης και εξουδετέρωσης τους είναι δύσκολη επειδή κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και επιπλέον είτε έχουν πάρει ακαθόριστα σχήματα είτε περιστρέφονται και έτσι είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τα πιάσουν οι ρομποτικοί βραχίονες ή όποιο άλλο σύστημα εξουδετέρωσης τους.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» κάνουν λόγο για ρομποτικά συστήματα που θα χρησιμοποιούν περιστρεφόμενους μαγνήτες οι οποίοι θα θέτουν εκτός της τροχιά τους τα διαστημικά σκουπίδια όποιο σχήμα, ταχύτητα ή κίνηση έχουν αυτά. Οι μαγνήτες θα «σπρώχνουν» αυτά τα σκουπίδια είτε προς την γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν από την τριβή είτε προς διαστημικές περιοχές μακριά από την Γη.Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο ώστε οι μαγνήτες που προτείνουν να μπορούν να «συλλαμβάνουν» όχι μόνο μεταλλικά αντικείμενα αλλά και μη μεταλλικά που θεωρητικά ένας μαγνήτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Θα πρέπει τώρα βέβαια να βρεθεί εκείνος που θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτής της ιδέας και τη δημιουργία αυτών των μαγνητών για να διαπιστωθεί αν είναι τελικά η λύση που αναζητούμε στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1795317/oi-magnites-isos-katharisoun-ti-xomateri-pou-poliorkei-ti-gi

diastimika-skoupidia-guro-apo-ti-gi-gia-eksada.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρωπαϊκό «μάτι» στις εκπομπές βλαβερών αερίων που παράγει ο άνθρωπος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη ότι θα δημιουργήσει ένα δορυφορικό δίκτυο που θα παρακολουθεί τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα οι οποίες θα είναι προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στόχος είναι να γίνεται παρακολούθηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ατμόσφαιρα και να διαπιστώνεται αν η ανθρωπότητα πετυχαίνει τους στόχους που έχουν αποφασισθεί για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.  Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται CO2MVS και αναπτύσσεται από την ESA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αξιοποίηση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT). Ένα σμήνος δορυφόρων θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα καταγράφει τις συγκεντρώσεις των δύο αερίων που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάται ότι το 80% των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα αφορά εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το 16% εκπομπές μεθανίου.Οι δορυφόροι θα καταγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις συγκέντρωση των δύο αερίων στην ατμόσφαιρα. Στόχος των υπευθύνων για το πρόγραμμα CO2MVS είναι το δορυφορικό σμήνος να βρίσκεται σε λειτουργία μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα επίπεδα της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο τέλος της δεκαετίας.  

https://www.naftemporiki.gr/story/1795797/europaiko-mati-stis-ekpompes-blaberon-aerion-pou-paragei-o-anthropos

 
 
 
 
facebook sharing button Share

doryforoi-klima.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γροιλανδία λιώνει με επιτάχυνση.

Την στιγμή που οι ηγέτες των χωρών φαίνεται ότι σπαταλούν μια ακόμη ευκαιρία για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κάνει την εμφάνιση της μια ακόμη έρευνα που επιβεβαιώνει και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας.Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα αφού υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη αλλά κυριολεκτικά να βυθιστούν.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία αναφέρουν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,5 τρισεκατομμύρια τόνους πάγων την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το 30% αυτής της κολοσσιαίας απώλειας πάγων συνέβη μέσα σε δύο μόλις καλοκαίρια, το καλοκαίρι του 2012 και του 2019. Όπως διαπιστώθηκε εκείνα τα δύο καλοκαίρια υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη Γροιλανδία και οι θερμές αέριες μάζες εισχώρησαν σε κενά σημεία στο εσωτερικό των παγετώνων επιταχύνοντας το λιώσιμο στην επιφάνεια τους.Υπολογίζεται ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας έχει προκαλέσει το 25% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν λιώσει το σύνολο των πάγων στη Γροιλανδία η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη θα αυξηθεί περίπου επτά μέτρα κάτι που όπως είναι ευνόητο σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι νησιωτικές περιοχές και μεγάλο μέρος της στεριάς. Όπως είναι ευνόητο αυτό σημαίνει μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε πλανητικό επίπεδο καθώς επίσης και μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση αφού μεγάλοι πληθυσμοί θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν σε ασφαλείς περιοχές.«Όπως συμβαίνει και σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η Γροιλανδία τίθεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται είναι λογικό να περιμένουμε ότι η Γροιλανδία θα βιώνει συχνά φαινόμενα που θα οδηγούν σε επιτάχυνση του ρυθμού του λιώσιμο των πάγων» αναφέρει ο Τόμας Σλέιτερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές ανάμεσα στα άλλα μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος Cryosat-2 από τον Ιανουάριο του 2011 ως τον Οκτώβριο του 2020.Πρόσφατη μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του του Ινστιτούτο του Πότσνταμ στη Γερμανία αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες να μην είναι σύντομα η κατάσταση στην Γροιλανδία αναστρέψιμη όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων.

https://www.naftemporiki.gr/story/1796195/i-groilandia-lionei-me-epitaxunsi

groilandia-exase-2-gigatonous-pagon-se-mia-imera.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο κλιματικός «Εωσφόρος» απειλεί την Ευρώπη.

Τα τρομερά κύματα καύσωνα που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια την ιταλική χερσόνησο οδηγώντας τον υδράργυρο των θερμόμετρων το περασμένο καλοκαίρι στους 48,8 βαθμούς Κελσίου οφείλονται σε ένα αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Εωσφόρος». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχηματίζεται από μια ζώνη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης όπου ο αέρας βυθίζεται εκτοξεύοντας τις θερμοκρασίες.Στην διάρκεια των εργασιών τις διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη το Met Office, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, προχώρησε σε μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη. Οι επιστήμονες του Met Office υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων ο Εωσφόρος θα κάνει την εμφάνιση του στην Ευρώπη κάθε τρία χρόνια προκαλώντας κύματα καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου.«Οι πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων αυξάνονται συνεχώς. Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο σίγουροι από όσο ποτέ πριν για το ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα για το ότι όσο ταχύτερα μειώσουμε τις εκπομπές βλαβερών αερίων τόσο περισσότερο θα αποφεύγουμε τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο καθηγητής Πίτερ Σκοτ, στέλεχος του Met Office.Την στιγμή που όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει πλέον να μηδενιστούν οι εκπομπές βλαβερών αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050.Όμως χώρες που αποτελούν μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν δείχνουν προς παρόν διάθεση να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κίνα έχει οριοθετήσει την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα ενώ η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανακοίνωση κάποιου σχετικού στόχου. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να αποκτήσουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

https://www.naftemporiki.gr/story/1796813/o-klimatikos-eosforos-apeilei-tin-europi

ypsili-thermokrasia.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η τροπόσφαιρα... παχαίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μαζί με τις θερμοκρασίες που αυξάνονται, ανεβαίνει και η τροπόσφαιρα, το πιο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας, που γίνεται ολοένα πιο θερμή και ψηλή - άρα πιο παχιά - εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το ανώτερο όριο συνεπώς και το πάχος της τροπόσφαιρας αυξάνεται συνεχώς μετά το 1980, με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό 53 μέτρων ανά δεκαετία μετά το 2000, σύμφωνα με τους επιστήμονες.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την περιβαλλοντική επιστήμονα Τζέιν Λίου του καναδικού Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Advances» ανακάλυψαν ότι η τροπόπαυση - το σύνορο μέσα στην ατμόσφαιρα το οποίο διαχωρίζει την τροπόσφαιρα από τη στρατόσφαιρα - αυξάνει το υψόμετρο της σταθερά εδώ και χρόνια και υπαίτια είναι η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συνολικά μεταξύ 1980-2020 εκτιμάται ότι η τροπόπαυση έχει ψηλώσει κατά μέσο όρο κατά 200 μέτρα περίπου.Οι άνθρωποι ζουν και αναπνέουν μέσα στην τροπόσφαιρα, ενώ πιο ψηλά, στη στρατόσφαιρα, βρίσκεται το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Υπάρχει μια φυσική διακύμανση στο ύψος της τροπόσφαιρας, που κυμαίνεται από περίπου 18 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή του ισημερινού έως 10 χιλιόμετρα πάνω από τους πόλους της Γης. Η τροπόπαυση εμφανίζει επίσης φυσικές εποχικές διακυμάνσεις κάθε χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα χειμώνα-καλοκαίρι.Οι ερευνητές ανέλυσαν διαχρονικά ατμοσφαιρικά δεδομένα όπως η πίεση, η θερμοκρασία και η υγρασία, τα οποία συλλέχθηκαν από μετεωρολογικά μπαλόνια και δορυφόρους, διαπιστώνοντας ότι οι αλλαγές στην τροπόσφαιρα είναι στο βόρειο ημισφαίριο πιο αισθητές από ό,τι στο νότιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο η τροπόσφαιρα από τη δεκαετία του 1980 και μετά γίνεται όλο και πιο «φουσκωμένη».Μεταξύ 2001-2020 το ύψος της τροπόπαυσης αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 53,3 μέτρων ανά δεκαετία, ελαφρώς μεγαλύτερο από τον ρυθμό αύξησης ανά δεκαετία μεταξύ 1980-2020, κάτι που δείχνει ότι η επιταχύνεται η διεύρυνση της τροπόσφαιρας. Η αυξανόμενη συσσώρευση «αερίων του θερμοκηπίου» ωθεί την τροπόσφαιρα σε ολοένα μεγαλύτερο ύψος, ενώ από την άλλη η στρατόσφαιρα εμφανίζει μια τάση συρρίκνωσης του όγκου της λόγω μείωσης της θερμοκρασίας της, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η αραίωση του στρώματος όζοντος.«Η αύξηση στο ύψος της τροπόσφαιρας αποτελεί ευαίσθητο δείκτη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε να συμβαίνει, λόγω των αλλαγών στο ύψος της τροπόσφαιρας», δήλωσε η Λίου. Η αύξηση του πάχους της τροπόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και το κλίμα, αν και το ζήτημα δεν έχει έως τώρα μελετηθεί επαρκώς. Πάντως η επίπτωση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

https://www.naftemporiki.gr/story/1797541/i-troposfaira-paxainei-eksaitias-tis-klimatikis-allagis

i-gi-apo-psila-6.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τη «συμπεριφορά» τυφώνων και καταιγίδων θα μελετήσει η NASA.

Η εκδήλωση ολοένα και πιο συχνών και ολοένα και πιο ισχυρών καταιγίδων τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη είναι μια ακόμη αρνητική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη. Η NASA αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή στην οποία θα μελετηθούν οι μηχανισμοί δημιουργίας αλλά και η μετέπειτα «συμπεριφορά» των τροπικών τυφώνων και των σφοδρών καταιγίδων. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση που έχουν οι τυφώνες και οι καταιγίδες στις καιρικές συνθήκες αλλά και το κλίμα.Η αποστολή που ονομάζεται INCUS και εντάσσεται στο πρόγραμμα αποστολών επιστήμης Γης της NASA. Η αποστολή θα αποτελείται από τρεις δορυφόρους SmallSats, μικρού μεγέθους δορυφόρους που ζυγίζουν συνήθως περίπου 500 κιλά. Αυτοί οι δορυφόροι θεωρείται ότι μπορούν λειτουργώντας συλλογικά να είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταγραφή δεδομένων σε επιστημονικού χαρακτήρα αποστολές.«Κάθε αποστολή του προγράμματος επιστήμης Γης είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να προστίθεται στον κατάλογο των ερευνών για τον πλανήτη που ζούμε. Η αποστολή INCUS θα αποτελέσει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και την επίδραση που έχουν αυτά στα κλιματικά μοντέλα με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε νέες πληροφορίες για τις κλιματικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν από εδώ και πέρα στη ζωή μας γενικότερα» αναφέρει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA. Το πρόγραμμα INCUS έχει κόστος 177 εκατ. δολάρια εκτός του κόστους τη εκτόξευσης και σε αυτό θα συμμετέχουν πολλά τμήματα και ερευνητικά κέντρα της NASA με επικεφαλής ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1797746/ti-sumperifora-tufonon-kai-kataigidon-tha-meletisei-i-nasa

tufonas-kuklonas-florens.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ήπειρος αριθμός 1 της Γης εμφανίστηκε ένα δισ. έτη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε.

H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι χρειάστηκαν γεωλογικές διεργασίες περίπου δύο δισ. ετών από την στιγμή που σχηματίστηκε η Γη για να κάνει την εμφάνιση της η πρώτη ήπειρος. Μια νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή την εικόνα αφού αναφέρει ότι η πρώτη ήπειρος έκανε την εμφάνιση της πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα περίπου ένα δισ. έτη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Γης, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ο πρώτος «ηπειρωτικός κορμός», όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις πρώτες μεγάλες δομές ξηράς, αναδύθηκε μέσα από τους ωκεανούς πριν από περίπου 3,4 δισ. έτη, ένα δισ. έτος μετά τη δημιουργία της Γης.Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που αναφέρουν οι ερευνητές είναι ότι αυτή η πρώτη ήπειρος εμφανίστηκε όταν δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη έτσι όπως εμείς τις γνωρίζουμε οι οποίες και αποτελούν δομικό υλικό των σημερινών ηπείρων.Η ορθή χρονολόγηση της εμφάνισης της πρώτης ηπείρου είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού όπως αναφέρουν οι ερευνητές με την εμφάνιση της πρώτης ηπείρου ξεκινήσαν και οι γεωατμοσφαιρικές διεργασίες για την εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής στους ωκεανούς (κυανοβακτήρια) οι οποίες μέσω της φωτοσύνθεσης παρήγαγαν το υπερπολύτιμο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια για τον πλανήτη και την εξέλιξη της ζωής οξυγόνο.

https://www.naftemporiki.gr/story/1798959/i-ipeiros-arithmos-1-tis-gis-emfanistike-ena-dis-eti-noritera-apo-oso-pisteuame

gi-diastima.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη θα αποκτήσει δακτύλιο σαν του Κρόνου αλλά θα είναι από… σκουπίδια.

Λίγες μέρες μετά την ρωσική πυραυλική δοκιμή που κατέστρεψε ένα παροπλισμένο δορυφόρο και δημιούργησε περίπου δύο χιλιάδες νέα διαστημικά σκουπίδια ειδικοί από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η «χωματερή» που έχει δημιουργηθεί λίγο έξω από τη Γη και αυξάνει συνεχώς τον όγκο της είναι πιθανό να μορφοποιηθεί σε ένα δακτύλιο που θα περιβάλλει τον πλανήτη μας όπως συμβαίνει με τον Κρόνο και άλλους πλανήτες που διαθέτουν δακτυλίους.Την πρόβλεψη έκανε ο Τζέηκ Άμποτ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ που μαζί με συναδέλφους του από το πανεπιστήμιο έχουν συστήσει μια ομάδα έρευνας για την ανάπτυξη κάποιας μεθόδου καθαρισμού της περιοχής γύρω από τη Γη από τα σκουπίδια που κυκλοφορούν σε αυτή δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και συνεχείς απειλές για τη διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 170 εκατ. αντικείμενα με μέγεθος κάτω από ένα εκατοστά. Η NASA υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 500 χιλιάδες σκουπίδια από 1-10 εκατοστά και 23 χιλιάδες αντικείμενα με μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ τα οποία είναι και τα πλέον επικίνδυνα αφού μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ή ακόμη και ανεπανόρθωτες ζημιές αν πέσουν πάνω σε ένα πύραυλο, διαστημικό σκάφος, δορυφόρο ή όποια άλλη διαστημική κατασκευή.Πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» παρουσίασε ρομποτικά συστήματα καθαρισμού της διαστημικής χωματερής. Πρόκειται για συστήματα που θα χρησιμοποιούν περιστρεφόμενους μαγνήτες οι οποίοι θα θέτουν εκτός της τροχιά τους τα διαστημικά σκουπίδια όποιο σχήμα, ταχύτητα ή κίνηση έχουν αυτά. Οι μαγνήτες θα σπρώχνουν αυτά τα σκουπίδια είτε προς την γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν από την τριβή είτε προς διαστημικές περιοχές μακριά από την Γη. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο ώστε οι μαγνήτες που προτείνουν να μπορούν να «συλλαμβάνουν» όχι μόνο μεταλλικά αντικείμενα αλλά και μη μεταλλικά που θεωρητικά ένας μαγνήτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1804161/i-gi-tha-apoktisei-daktulio-san-tou-kronou-alla-tha-einai-apo-skoupidia

 

diastimika-skoypidia.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης