Jump to content

Webinars αστρονομικών συλλόγων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η επόμενη ηλεκτρονική συνάντηση του συλλόγου μας, Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Jitsi και Youtube την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 από τις 18:30.

Στη συνάντηση αυτή ο Παναγιώτης Καζασίδης θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που έχουμε να ασκήσουμε το χόμπι μας ακόμα και μέσα από την πόλη.

Λόγω περιορισμού της πλατφόρμας σε άτομα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη μετάδοση της ομιλίας στο Youtube, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μη εγγεγραμμένοι φίλοι της Ένωσης.

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι, σας ενημερώνουμε πως η επόμενη ομιλία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 και θα έχει θέμα:

 

"Αναζητώντας τις ιδανικές συνθήκες για ύπαρξη ζωής στο Σύμπαν"

 

Περιγραφή:

Σε ένα ταξίδι από την πλανητική μας γειτονιά μέχρι τα μακρινά γαλαξιακά σμήνη, θα μελετήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής στο Σύμπαν.

 

Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Πασπαλιάρης, Υπ. Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Α.Π.Θ. / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Με απώτερο στόχο να σπουδάσει Αστροφυσική ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκεί στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας μελέτησε, μέσω προσομοιώσεων, τους πίδακες του microquasar SS433. Στην συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Niels Bohr του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, με εξειδίκευση στην Αστροφυσική. Η μεταπτυχιακή του εργασία έγινε σε συνεργασία με το Cosmic Dawn Center στην Κοπεγχάγη και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και σχετιζόταν με φασματοσκοπία γαλαξιών στο υπέρυθρο, με δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer.

Αυτή την περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτωρ Αστροφυσικής στο Α.Π.Θ. και κάνει την έρευνα του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μελετά τα χαρακτηριστικά κοντινών και μακρινών γαλαξιών, προσπαθώντας να βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξής τους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα διάφορα δομικά τους στοιχεία. Αγαπά να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του για την Αστροφυσική με τον κόσμο και πέρα από αρκετές εκλαϊκευτικές ομιλίες που έχει κάνει, έχει δημιουργήσει και την σελίδα need more space.

Μπορείτε να βρείτε την σελίδα του στον παρακάτω σύνδεσμο: linktr.ee/needmorespacegr

 

Η ομιλία μας θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ με χρήση του παρακάτω συνδέσμου:

https://us02web.zoom.us/j/89359840484

 

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: info@viotia-astronomy.gr

3.thumb.jpg.54bd33ff1dca55fe19aef3bcbe85e02f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα από τον Όμιλο φίλων αστρονομίας Θεσσαλονίκης η ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Διαλυνά ζωντανά στης 20:00 το βράδυ στο youtube.

 

 

Σας περιμένουμε

dialinas_ofa_17_3_21.thumb.jpg.bd2015cc30a734860f5f972c156985b4.jpg

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι της Aστρονομίας,

Τα βαρυτικά κύματα άνοιξαν ένα καινούριο παράθυρο στην παρατήρηση και κατανόηση ολοκλήρου του σύμπαντος... Τα τελευταία 5 χρόνια, παρατηρούμε συνεχώς συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών και αστέρων νετρονίων από το υπερπέραν. Στη ρηξικέλευθη αυτή μέθοδο να βλέπουμε το σύμπαν, συμβάλλει έντονα το ευρωπαϊκό γιγάντιο ιντερφερόμετρο Virgo στη βόρεια Ιταλία. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παρατηρητήριου βαρύτητας (EGO), όπου βρίσκεται το Virgo, είναι Έλληνας, ο εξαιρετικός καθηγητής κ. Κατσανέβας Σταύρος, την ερχόμενη Κυριακή θα μας ξεναγήσει στα μυστικά μονοπάτια του Virgo, και θα μας εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας του.

 

Ο κ.Σταύρος Κατσανέβας ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής – Astroparticle Physics European Consortium-APPEC. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Université de Paris, στο οποίο και παλαιότερα ήταν Διευθυντής του εργαστήριου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας (APC).

 

Θα προλογίσει το μέλος μας ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος, που ήταν άλλωστε και ο πρώτος που μύησε τα μέλη του συλλόγου μας στον κόσμο των βαρυτικών κυμάτων τότε που πρώτο-ανιχνεύθηκαν, και θα μας ερμηνεύσει την φύση τους.

 

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι μας στο Youtube την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 8:00 μ.μ. Μετά το πέρας της ομιλίας θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας που μπορείτε να θέσετε στο chat του Youtube.

 

 

Σας περιμένουμε

virgo.thumb.jpg.287f68748db87425a5c82f9935fc04fa.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πέμπτη 8 Απριλίου, 6-8 μ.μ.

 

"Από τα αστέρια στον Αίνο", παρουσίαση για τα έως τώρα αποτελέσματα στην προσπάθεια ίδρυσης πάρκου σκοτεινών ουρανών στον Εθνικό Δρυμό Αίνου.

 

Διοργάνωση: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και Ελληνικό Παράρτημα International Dark-Sky Association.

webinar-aenos.png.6e08ceef005740f4945f3e90d037bf4e.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργανώνει Webinar με τίτλο Από τα αστέρια στον Αίνο την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00. Το webinar θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας zoom και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φορέα.

 

https://us02web.zoom.us/j/83107337071?pwd=RkFZOHREdUFOZ3Rjdmlud3QxRlF5dz09

https://www.facebook.com/aenosnationalpark/

Webinar-Ainos.thumb.jpg.452a2a7e39bd5f99d3eb140d2a708f9d.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σάββατο 3 Απριλίου 2021 7:00μμ

Η εταιρία Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος - "Ηρακλής" σας καλεί στην διαδικτυακή ομιλία μέσω youtube με θέμα "Το Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο ΤΗΕRMOpYlae"

aaede_radiotileskopio.thumb.jpg.49cbfff6dc82bcec9e7340cf6197d89d.jpg

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Σάββατο 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ακόμα μια διαδικτυακή ομιλία από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας με θέμα "Η δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος". Ομιλητής ήταν ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ.

 

Μπορείτε να τη δείτε βιντεοσκοπημένη εδώ:

 

Σημείωση: δημοσιεύω επίτηδες την ομιλία μετά την ολοκλήρωσή της! Από λάθος μου, την πραγματοποιήσαμε σχεδόν ταυτόχρονα με τη χθεσινή ομιλία της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος - "Ηρακλής". Δεν είχα δει καθόλου το πρόγραμμα του "Ηρακλή", το οποίο είχε ανακοινωθεί πολύ καιρό πριν και απολογούμαι για αυτό.

516222417_-.thumb.jpg.428b5ff7bb2e89076f804329f0772846.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκτακτή εκδήλωση 14/4/21 8μ.μ.

 

60 ΧΡΟΝΙΑ Yuri Gagarin - YURI'S NIGHT

 

Επετειακή εκδήλωση 60 χρόνων για τον εορτασμό του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα

12 Απριλίου 1961 – 2021.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν 9 Μαρτίου 1934 – 27 Μαρτίου 1968, ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το Yuri’s Night - Η νύχτα του Γιούρι, είναι μια παγκόσμια γιορτή, όπου η ΑΕΕΔΕ – Ηρακλής, συμμετέχει, με σκοπό τον εορτασμό αυτής της ιστορική πτήσης όπου φέτος ολοκληρώνονται 60 χρόνια.

Θα παρουσιαστεί υλικό από το γεγονός καθώς και φωτογραφίες του Γιούρι Γκαγκάριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου έχει δοθεί από τη Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, όπου υποστηρίζει και την εκδήλωση.

Θα έχουμε την τιμή και χαρά να χαιρετήσει την εκδήλωση ο πολιτιστικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Θεόδωρος Καλάϊντοφ.

Κατόπιν θα ακολουθήσει σύντομη διάλεξη που θα παρουσιαστεί όλο το χρονικό της ιστορικής αυτής διαστημικής επιτυχίας και πρωτιάς με τίτλο «60 χρόνια Γιούρι Γκαγκάριν» με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Γυπράκη - Αεροναυπηγός NORTHROP UNIVERSITY, Los Angeles, California.

185643761_Yurisposter.thumb.jpg.39cd50a8c7f68d3cee626eba92d3632c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά το Σαββάτο 17 Απριλίου 2021 και ώρα 19:00 σε απευθείας σύνδεση από τη Βοστώνη των ΗΠΑ από το κανάλι της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος - Ηρακλής:

 

Η εκδήλωση στο Facebook: https://fb.me/e/2hHDpcXUm

 

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η AAVSO (American Association of Variable Star Observers - Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών Άστρων), είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εστιάζει στη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων στην επιστήμη.

Η αποστολή της AAVSO είναι να επιτρέπει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να συμμετέχει στην επιστημονική ανακάλυψη μέσω της αστρονομίας μεταβλητών αστέρων. Στη διάλεξη θα αναπτυχθούν πως μπορεί κάποιος ερασιτέχνης αστρονόμος και όχι μόνο, να συμβάλει στην επιστήμη και στην έρευνα, εκτελώντας τις ακόλουθες δραστηριότητες:

- Παρατήρηση και ανάλυση μεταβλητών αστεριών.

-Συλλογή και αρχειοθέτηση παρατηρήσεων για παγκόσμια πρόσβαση.

-Σφυρηλατώντας ισχυρές συνεργασίες μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων.

-Προωθώντας την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση και την εκλαΐκευση χρησιμοποιώντας δεδομένα μεταβλητών αστέρων.

 

Τη διάλεξη θα παρουσιάσει η Δρ. Στέλλα Καυκά Διευθύντρια και Διευθύνων Σύμβουλος της AAVSO. Θα συμμετέχει και έμπειρος ερασιτέχνης αστρονόμος σχετικά με τη παρατήρηση και καταγραφή μεταβλητών αστέρων κ. Στέλιος Κλειδής μαθηματικός και μέλος της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.

 

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Δρ. Στέλλα Καυκά, είναι η Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύνων Σύμβουλος της AAVSO (American Association of Variable Star Observers).Υπό την αιγίδα της AAVSO, η Δρ. Καυκά εργάζεται για να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα από όλα τα υπόβαθρα να συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα, δημιουργώντας μια κοινότητα πολιτών με γνώση της επιστήμης που εργάζονται συλλογικά για να κατανοήσουν μερικά από τα πιο δυναμικά φαινόμενα του σύμπαντος.

Η Δρ. Καυκά απέκτησε το πτυχίο της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα) και το μεταπτυχιακό της στην Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (ΗΠΑ). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Δρ. Καυκά είναι τα στενής επαφής συστήματα δυαδικών αστέρων (κατακλυσμικοί μεταβλητοί) που μπορούν να γίνουν υπερκαινοφανείς τύπου Ia. Περισσότερες πληροφορίες για την Δρ. Καυκά μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://www.linkedin.com/in/stellakafka/

 

#AAVSO #variablestars #StellaKafla #SupernobaeIa @amatuerastronomy #μεταβλητοίαστέρες

1525954532_aavsoKafka.thumb.jpg.2a5abff4fbe59182f8352c8eada968d9.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την Κυριακή 25 Απριλίου στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση της ΕΕΑΕ που θα μεταδοθεί και στο youtube με ομιλητή τον Δημήτρη Μπαλάση και θέμα :

"Τι πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε για παρατήρηση"

 

https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-25-04-2021/

 

Σας περιμένουμε !

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση της ΕΕΑΕ

 

Στη συνάντηση αυτή η Δρ. Στέλλα Καυκά, Exec. Director και CEO της Αμερικανικής Ένωσης Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων AAVSO, θα μας μιλήσει για το "Τι μπορούμε να μάθουμε μέσω της παρατήρησης των μεταβλητών αστέρων".

 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom για τα μέλη και θα μεταδοθεί απευθείας και στο Youtube.

 

https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7-23-05-2021/

 

Σας περιμένουμε !

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Καλή σεζόν σε όλους τις φίλες και τους φίλους.

 

Ενημερώνουμε το νέο κύκλο διαδυκτακών διαλέξεων για το τελευταίο 3μηνο του 2020 από την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - Ηρακλής.

 

 

Κυριακή 10/10 7μ.μ.

Δρ. Δήμος Καζανάς.

Κοσμολόγος επιστήμονας στη NASA Goddard & αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τίτλος: Κοσμολογικός πληθωρισμός και Πολυ - Σύμπαν: Μια προσωπική Θεώρηση.

 

Κυριακή 7/11 7μ.μ.

Δρ. Ανεζινα Σολωμονίδου.

Γεωλόγος - πλανητολόγος στο JPL - NASA. Θα μας παρουσιάσει τα τρέχοντα θέματα πλανητολογίας και αστροβιολογίας.

 

Κυριακή 5/12 6μ.μ.

Δρ. Όλγα Συκιώτη

"Σελήνη: Ένας μικρός “βράχος” με μυστικά"

Κύρια ερευνήτρια ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ

 

Οι τίτλοι των διαλέξεων καθώς και οι αφίσες τους θα αναρτηθούν προσεχώς.

768148065_--.thumb.jpg.9ed53582038ba835a8e0acf462b84689.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κυριακή 10/10 7μ.μ.

Δρ. Δήμος Καζανάς.

Κοσμολόγος επιστήμονας στη NASA Goddard & αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τίτλος: Κοσμολογικός πληθωρισμός και Πολυ - Σύμπαν: Μια προσωπική Θεώρηση.

 

H διαδικτυακή διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι στο YouTube του "Ηρακλή":

 

Ο Δημοσθένης Καζάνας είναι αστροφυσικός και εργάζεται στο Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA. Ήταν από τους πρώτους που την δεκαετία του 1980 ερεύνησε τη θεωρία του πληθωρισμού, μια θεωρία που εξηγεί την επέκταση του σύμπαντος.

 

Μίλησε για πληθωριστική διαστολή του σύμπαντος, πριν από τον Alan Guth, στην εργασία του με τίτλο “Dynamics of the universe and spontaneous symmetry breaking”. Πρόσφατα, υπήρξε μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε πως οι ισχυροί άνεμοι από τις μαύρες τρύπες έχουν μαγνητική προέλευση.

 

Γεννήθηκε το 1950 στη Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1975 και 1978 αντίστοιχα.

 

Το 1973, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός καθηγητή, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διατήρησε αυτή τη θέση έως και τον Δεκέμβριο του 1975. Υπήρξε επίσης ακαδημαϊκός επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, για ένα μήνα από τον Μάρτιο του 1987 έως και τον Απρίλιο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 1995 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Ιούλιο του 1996 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

 

Το 1980, παρουσίασε την εργασία “Dynamics of the Universe and Spontaneous Symmetry Breaking” (Δυναμική του Σύμπαντος και Αυθόρμητη διακοπή συμμετρίας). Πρόκειται για μια αρχική εκτίμηση του πώς επεκτάθηκε το σύμπαν. Μαζί με τον Alan Guth, παρουσίασαν τη λέξη πληθωρισμός που εξηγούσε την ανυπαρξία μαγνητικών μονοπωλίων.

 

Τη περίοδο 1980-1982, εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών / Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας NAS/NRC και από το 1982 έως και το 1988 εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

 

Από τότε έως και σήμερα, ο Δημοσθένης Καζάνας εργάζεται στο Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA και θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ερευνητές της NASA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Αστροφυσική Υψηλής Ενέργειας, τη Βαρυτική Κατάρρευση και τις Εναλλακτικές Θεωρίες Βαρύτητας.

 

Πρόσφατα, ο Έλληνας αστροφυσικός και ο αστρονόμος Ιωάννης Κοντόπουλος ήταν μέλη μίας μεγάλης ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν πως οι ισχυροί άνεμοι του διαστήματος προέρχονται από τη τεράστια ενέργεια που προκαλούν τα μαγνητικά πεδία των μαύρων τρυπών. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Nature Astronomy”. Η μελέτη δείχνει ότι η ίδια η δημιουργία του δίσκου προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι μια μαγνητική διαδικασία, η οποία στη συνέχεια γεννά τους ανέμους μέσα από διάφορες μαγνητο-υδροδυναμικές διαδικασίες.

 

Ο Δημοσθένης Καζάνας έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, έχει κερδίσει πολλές υποτροφίες και βραβεία για τις έρευνές του και έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια ως επίτιμος καλεσμένος ή κεντρικός ομιλητής.

 

Πηγή: https://www.ellines.com/erga-ellinon/35085-astrofusikos-sto-kentro-diastimikon-ptiseon-gkontarnt-tis-nasa/

 

#Kazanas #Inflation #WMAP #Planck #Cosmology #NASAGoodard #Πληθωρισμός #Καζανάς #Κοσμολογία

 

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος - ¨Ηρακλής¨ με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εξορμήσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/AAEDE.HRAKLIS​​

2116517479_DrKazanaslecturecosmology.thumb.jpg.4388f079569fdc0a2be4fb55caada556.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στην επόμενη συνάντηση της ΕΕΑΕ θα μας μιλήσει ο Δημήτρης Μπαλάσης για το αστέρι του Barnard και τις παρατηρήσεις του από το 2000.

Θα μεταδοθεί από το Youtube στο σύνδεσμο που θα βρείτε παρακάτω.

https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7-24-10-2021/?fbclid=IwAR3ywCfkzsPj1ckR3CLQn3AuO18-R1R0lg4TeG2MapL26vrqkiT1kGpacSg

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαδικτυακή διάλεξη την Κυριακή 7/11/2021 7μ.μ., για την έρευνα για ζωής στους δορυφόρους των αέριων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματός.

 

Τίτλος ομιλίας: Ωκεάνιοι κόσμοι του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος.

 

Ομιλήτρια: Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Πλανητική Γεωλόγος, Caltech NASA/JPL.

 

Η εκδήλωση στο facebook: https://fb.me/e/46HtAwjI9

 

Η διάλεξη διοργανώνεται ενόψει της εκτόξευσης το 2022 της διαστημικής αποστολής της ESA, JUICΕ (Jupiter Icy Moons Explorer) όπου θα επισκεφθεί τους δορυφόρους του Δία, Γανυμήδη, Καλλιστώ, και Ευρώπη.

 

H διαδικτυακή διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά σε απευθείας σύνδεση την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από το κανάλι στο YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος"Ηρακλής":

 

Λίγα λόγια για την διάλεξη:

Η πλανητική γεωλόγος Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου θα μας ξεναγήσει στα φεγγάρια των μεγάλων αέριων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος όπου θα αναπτύξει γιατί μπορεί να φιλοξενείτε ζωή στους ωκεανούς τους.

 

Οι ‘Ωκεάνιοι Κόσμοι’ (Ocean Worlds) όπως επίσημα ονομάζονται πλέον οι κύριοι δορυφόροι του Κρόνου και του Δία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην αναφορά τους ως προς το κοινό, είναι ένα από τα βασικά πεδία έρευνας των μεγαλύτερων διαστημικών οργανισμών, της NASA και της ESA. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκεί τα τελευταία χρόνια λόγω των σπουδαίων ανακαλύψεων των αποστολών Galileo, Cassini και New Horizons, καθώς φαίνεται να κρύβουν την απάντηση στο ερώτημα ‘Υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη;’.

 

Σίγουρα, οι ‘Ωκεάνιοι Κόσμοι’ του δικού μας Ηλιακού συστήματος δεν είναι τα μόνα σώματα που μπορούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι όμως εκείνα τα οποία μας επιτρέπεται τεχνολογικά να επισκεφθούμε και να αναλύσουμε σε βάθος.

 

Ήδη αυτή η προσέγγιση τείνει να γίνει πραγματικότητα μέσα από τον σχεδιασμό των μελλοντικών αποστολών προς αυτά τα σώματα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λοιπόν, του οποίου κράτος-μέλος είναι και η Ελλάδα, έχει σχεδιάσει και οργανώσει την επόμενη μεγάλη αποστολή στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα, με ένα βασικό ερώτημα να είναι αυτό της ύπαρξης ζωής.

Η αποστολή ονομάζεται JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) και θα επισκεφθεί τους δορυφόρους του Δία, Γανυμήδη, Καλλιστώ, και Ευρώπη. Αυτή η πολλά υποσχόμενη αποστολή θα εκτοξευθεί το 2022 και θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2030, όπου θα έχει πολλή δουλειά για πολλά χρόνια ανακαλύπτοντας και εμπλουτίζοντας τη γνώση μας σε σχέση με αυτούς τους υγρούς κόσμους.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://sci.esa.int/web/juice

https://astrobiology.nasa.gov/missions/juice/

 

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου απέκτησε το πτυχίο της στην Ελλάδα από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στην επιστήμη της Ηφαιστειολογίας. Στη συνέχεια επέκτεινε το γνωστικό της πεδίο στις πλανητικές επιστήμες στο Λονδίνο, μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος Πλανητικής Γεωλογίας του University College London (UCL), όπου επικεντρώθηκε στην μοντελοποίηση των πιθανών ηφαιστειακών εκρήξεων των παγωμένων δορυφόρων του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

 

Έπειτα, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αστροβιολογία και γεωλογία των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου στο πλαίσιο ειδικής διακρατικής συμφωνίας συνεπίβλεψης μεταξύ του Τμήματος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Αστεροσκοπείο Παρισίου στη Γαλλία όπου και εργαζόταν. Από το 2014 έως και σήμερα εργάζεται στο κέντρο της NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) και στο Πανεπιστήμιο του Caltech στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια ως ερευνήτρια της διαστημικής αποστολής Cassini, ενώ από τις αρχές του 2018 έως το 2020 εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη της Ισπανίας πάνω στην προετοιμασία της καινούρια διαστημικής αποστολής στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα με την ονομασία JUpiter ICy moons Explorer (JUICE).

 

H Δρ. Σολωμονίδου και η ερευνητική της ομάδας έχει προτείνει μια σειρά από πλανητικά πειράματα προσαρμοσμένα στο εξωτικό περιβάλλον των παγωμένων δορυφόρων των γιγάντιων πλανητών, για το σχεδιασμό περαιτέρω μελλοντικών αποστολών, ενώ είναι μέλος της ομάδας μελέτης και σχεδιασμού 2 προτεινόμενων αποστολών για το σύστημα του Κρόνου.

Τέλος, είναι διοργανώτρια εκδηλώσεων εκλαΐκευσης της επιστήμης και κατέχει θέση κριτή αξιολόγησης των επιστημονικών προτάσεων της NASA για τις πλανητικές έρευνες στην Αμερική.

 

Περισσότερα:https://science.jpl.nasa.gov/people/anezina-solomonidou/

#ESA #NASA #JPL #JIUCE #anezinasolomonidou #oceanworlds #astrobiology #planetaryscience #αστροβιολογία

 

Λίγα λόγια για την ΑΑΕΔΕ - Ηρακλής:

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος - ¨Ηρακλής¨ με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εξορμήσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/AAEDE.HRAKLIS​​

https://www.facebook.com/groups/aaedehraklis

Επίσης μπορείτε να δείτε βίντεο προηγούμενων ομιλιών στο κανάλι μας στο YouTube:

Αστρονομική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - Ηρακλής

457399539_Solomonidoue-lecturewww.thumb.jpg.0478b4509bc0fcd4fe79e2c81ace40ed.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αύριο Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, στις 7 μ.μ., νέα διαδικτυακή διάλεξη από την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος – «Ηρακλής» με τίτλο ομιλίας: ΣΕΛΗΝΗ: Ένας βράχος με μυστικά.

 
Ομιλήτρια: Δρ. Όλγα Συκιώτη - Κύρια Ερευνήτρια του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
H διαδικτυακή διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά σε απευθείας σύνδεση από το κανάλι στο YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος "Ηρακλής": https://youtu.be/NyWgdvSLInY
 
Η εκδήλωση στο facebook: https://fb.me/e/12OpjAEOu
 
Λίγα λόγια για την διάλεξη:
Η Σελήνη, ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης, αποτελεί ένα ξεχωριστό δύδιμο πλανήτη - δορυφόρου, μυστήριο για χρόνια ήταν η προέλευσή της, καθώς και οι βαρυτικές επιδράσεις της στη Γη που ενδεχωμένως να έχει πέξει ρόλο και στην ανάπτυξη της αρχέγονης ζωής στη Γη,
 
Επίσης τις τελευταίες δεκαετίες η Σελήνη ήταν το προπύργιο στην κούρσα του διαστήματος με αποκορύφωμα την αποστολή ανθρώπων στον δορυφόρο μας. Εκεί δοκιμάστηκαν πολλές τεχνολογίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα τέτοιο εγχείρημα. Εδώ και δεκαετίες ακούμε για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη, αλλά και ο δρόμος φαίνεται ότι περνάει ξανά από τη Σελήνη ώστε ένα δοκιμαστούν τεχνολογίες και τεχνικές που θα εφαρμοστούν στην προσπάθεια κατάκτησης και του κόκκινου πλανήτη.
 
Θα αναπτυχθούν και θα παρασουσιαστούν οι μέχρι τώρα γνώσεις και επιτεύματα για το φεγγάρι μας στην παρουσίαση που με τιμή θα μας δώσει η Δρ.Όλγα Συκιώτη.
 
 
Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:
Η Δρ. Όλγα Συκιώτη, Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα είναι η Γεωλογική Τηλεπισκόπηση με έμφαση στην ανάπτυξη/εφαρμογή αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης και απεικονιστικής φασματοσκοπίας σε δορυφορικά δεδομένα για την ανίχνευση και αποτύπωση της λιθολογικής/ορυκτολογικής σύστασης χερσαίων επιφανειών.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/AAEDE.HRAKLIS
https://www.facebook.com/groups/aaedehraklis

Επίσης μπορείτε να δείτε βίντεο προηγούμενων ομιλιών στο κανάλι μας στο YouTube:
Αστρονομική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - Ηρακλής

Σελήνη ένας μικρός βράχος με μυστικά reduced.jpg

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Εμμανουήλ Πλειώνης, θα μας παρουσιάσει διάλεξη με θέμα τη κοσμολογία.
Τίτλος: Βάσεις του Σύγχονου Κοσμολογικού Μοντέλου.
Παρασκευή 25/2/2022 8:00μ.μ.
Η εκδήλωση στο φβ: https://fb.me/e/2oHijDyQv
H διαδικτυακή διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά σε απευθείας σύνδεση από το κανάλι στο YouTube της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος "Ηρακλής": https://youtu.be/ZNGcABf1Ipw

274587939_390070039788994_6599359105274490686_n.jpg

Το επεξεργάστηκε ο kimon
  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης