Jump to content

Taurus 350 τηλεσκόπιο review


geo1970

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το τηλεσκόπιο https://www.astroshop.eu/telescopes/taurus-dobson-telescope-n-353-1700-t350-standard-dob/p,68922

Το push to go https://www.astroshop.eu/wifi-bluetooth/taurus-bluetooth-wifi-pushto-dsc-system/p,60890

Τιμή αγοράς 3.250 - 80 ευρώ έκπτωση = 3.170 . Οι τιμές έχουν αλλάξει από τότε που το αγόρασα 300 ευρώ παραπάνω .

Η φιλοσοφία

Αγόρασα 14 γιατί είχα 10 . Το 12 δεν έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 10 , άρα πήγαινα για 14-16 . Οι επιλογές μου ήταν το συγκεκριμένο μοντέλο , το skywatcher 14 goto , το orion 14 goto , το ΕS 16 push to go και το geoptic 16 push to go . Το skywatcher 14 παρόλο που ήταν πιο φτηνό , goto και αρκετά δοκιμασμένο τηλεσκόπιο απορρίφθηκε λόγο βάρους και όγκου . Παρόλο που λύνεται η βάση τα κομμάτια εξακολουθούν να είναι βαριά και ογκώδη . Το orion 14 ήταν στα ίδια χρήματα με το taurus αλλά απορρίφθηκε για τους ίδιους λόγους . Το ES θα ήταν διαθέσιμο μετά από ένα χρόνο και από ότι βλέπω ούτε τότε (βγάλαν καινούρια ανακοίνωση ότι θα καθυστερήσει και άλλο η παραγωγή) . To geoptic πήγαινε 1.000 ευρώ παραπάνω .

Η αγορά

Το αγόρασα από astroshop παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να το πάρω κατευθείαν από τον κατασκευαστή στη Πολωνία . Μου ερχόταν πιο φτηνά από το astroshop γιατί σου κάνει έκπτωση 80 ευρώ αν πλήρωνες όλο το ποσό προκαταβολικά . Επίσης έχω ψωνίσει αρκετές φορές από κει και δεν είχα κανένα πρόβλημα .

Η εξυπηρέτηση

Το παράγγειλα Φλεβάρη λέγοντάς μου ότι θα είναι έτοιμο τέλος Ιούνη . Όμως τελικά ήρθε αρχές Σεπτέμβρη . Από τον Ιούνη ως τον Αύγουστο τους έστελνα email 1-2 φορές την εβδομάδα για να πιέσω την κατάσταση να έρθει πιο γρήγορα . Μου απαντούσαν συνήθως μετά από 1-3 μέρες καμιά φορά και την ίδια μέρα . Εντύπωση μου έκανε μια φορά που έστειλα email Κυριακή απόγευμα και μου απάντησαν Κυριακή βράδυ 12 ώρα Ελλάδος . Έστελνα email και στον κατασκευαστή . Αυτός στην αρχή μου απαντούσε αλλά μετά με αγνόησε παντελώς .

Η άφιξη

Ήρθε σε δυο κουτιά . Οι μπάρες σε ένα χαρτονένιο κουτί και τα υπόλοιπα σε ένα ξύλινο κουτί σε σχήμα κύβου και ακμή 60 εκ περίπου . Το ξύλινο κουτί είναι πολύ χρήσιμο γιατί εκεί φυλάω το τηλεσκόπιο στην αποθήκη προστατευμένο από τα ποδήλατα των μικρών . Το τηλεσκόπιο έρχεται με το push to go τοποθετημένο από τον κατασκευαστή , με φωτοχιτώνιο αλλά χωρίς ερευνητή (που δε χρειάζεται κιόλας , με έναν κόκκινης κουκίδας καθάρισες) .

Η πρώτη εικόνα

Το τηλεσκόπιο αν και δεν είμαι ειδικός στα υλικά κατασκευής φαίνεται πολύ ποιοτική κατασκευή . Όσο εντυπωσιακό είναι στη φώτο τόσο εντυπωσιακό είναι από κοντά . Πανάλφρο , τεράστιο όταν το αναπτύσσεις αλλά συμαζεμένο όταν το μαζεύεις .

Το στήσιμο

Το στήσιμο είναι εύκολο και σε 5-10 λεπτά είναι έτοιμο . Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βιδώσεις 12 μεγάλες βίδες με το χέρι και άλλες δυο για το push to go . Η ευθυγράμμιση των κατόπτρων είναι εύκολη και εδώ χωρίς allen . Το φωτοχιτώνιο είναι λίγο μπελάς . Από πάνω πιάνει εύκολα , από κάτω όμως θέλει λίγο λεπτούς χειρισμούς γιατί δεν υπάρχει πού χώρος για να πιάσει . Όταν πιάσει σφίγγεις ένα κορδόνι και δε φεύγει κατά την παρατήρηση . Στο βίντεο είναι ένα 12 το οποίο στήνεται όπως το 14 .

To push to go

Το push to go δουλεύει με ένα power bank των 12 ευρώ που αγόρασα . Είναι πολύ ακριβές (περισσότερο από το skywatcher) . Στη χτεσινή δοκιμή μου έκανε μια αποσύνδεση μετά από 2,5 ώρες . Δεν ξέρω άμα φταίει το τηλεσκόπιο , το κινητό ή αν έχει bag το skysafari 6 plus (η αποσύνδεση έγινε μόλις επέλεξα στόχο κάτω από τον ορίζοντα) . Μετά για να ξανασυνδεθώ δυσκολεύτηκα . Ενώ κινητό έβλεπε το τηλεσκόπιο στο wifi το πρόγραμμα δεν συνδεόταν . Το έλυσα με το να διαγράψω τη σύνδεση στο κινητό και να ξανακάνω έρευνα σε αυτό . Βίντεο με το πως δουλεύει :

Η κίνηση του τηλεσκοπίου .

Στο πρώτο στήσιμο ο αέρας που ήταν και έντονος το πήγαινε δεξιά και αριστερά . Το πρόβλημα λύθηκε με δυο βίδες που υπάρχουν κάτω από τη βάση οι οποίες γυρνάνε με το χέρι και ρυθμίζουν την οριζόντια κίνηση . Στην κατακόρυφη κίνηση στις δυο πρώτες δοκιμές στην ταράτσα δεν είχα πρόβλημα . Στη τρίτη δοκιμή στην εξοχή υπήρχε μια μικρή ολίσθηση από το ύψος του Polaris και κάτω προς τα κάτω όταν έβαζα τον ES 30 82 μοιρών που ζυγίζει νομίζω 1,5 κιλά . Στα άλλα προσοφθάλμια δεν είχα πρόβλημα . Μπορεί να φταίει η κλίση του εδάφους . Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να μετακινήσεις το κέντρο βάρους προς το δευτερεύον ή το προτεύον αλλά δεν μπορούσα να το κάνω στο πεδίο γιατί θέλει ένα allen που δεν το είχα πάρει μαζί μου . Αν δεν πιάσει αυτό προσαρμόζονται βαρίδια στο πίσω μέρος αλλά νομίζω δε θα χρειαστεί . Γενικά η κίνηση ήταν ομαλή και εύκολη με το ένα χέρι .

Η μετακίνηση στην εξοχή

Το τηλεσκόπιο πιάνει λιγότερο χώρο από το 10αρι . Χώραγε όλο στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα . Στο πορτ μπαγκάζ δεν χωράει λόγο στενού ανοίγματος αλλά θα μπορούσα να το βάλω και εκεί κομμάτι κομμάτι . Αγόρασα και τη αυθεντική θήκη για προστασία κατά τη μεταφορά αλλά σίγουρα υπάρχουν φτηνότερες λύσεις . https://www.astroshop.eu/carrying-bags/taurus-carrying-bag-for-t350-dobsonian/p,62240

Η παρατήρηση .

Στην Αθήνα είδα Δία και Κρόνο . Ο Δίας ήταν πανέμορφος . Χρώμα σχεδόν σε όλο τον δίσκο . Έντονο στον ισημερινό και ξέφτιζε προς τους πόλους . Πολλές περισσότερες ζώνες ορατές με την κεντρική να έχει έντονο κόκκινο χρώμα . Επίσης ορατές και πολλές λεπτές γραμμές που δεν φαίνονταν με το 10αρι . Ο Κρόνος δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο μου φάνηκε ίδιος .

Στην εξοχή . Ο ουρανός ήταν σκοτεινός με φωτορύπανση μόνο στα ανατολικά . .Είδα αντικείμενα από τον Vulpecula που ήταν σε καλή θέση καθώς και το Μ57 και τον Μ31 . Είδα και μερικά αντικείμενα από τον Κύκνο αλλά με πρόλαβε το φεγγάρι (χτες ανέτειλε κοντά στις 10) . Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι στο 10αρι το αντικείμενο σκοτείνιαζε κοντά στα Χ200 και πάνω . Όταν έβαζα φίλτρο σκοτείνιαζε και πιο κάτω . Εδώ τα πράγματα αλλάζουν . Στο 14 πήγα για το Μ27 στα Χ260 και έβαλα και ΟΙΙΙ και το αντικείμενο ήταν ολοφώτεινο . Ένα τεράστιο νεφέλωμα που έπιανε όλο το πεδίο με λεπτομέρειες και πολλά άστρα να φαίνονται στον δίσκο . Είδα και το κεντρικό . Το Μ57 εντυπωσιακό και αυτό σε σχήμα ματιού με πολλές προεξοχές (εδώ δεν είδα το κεντρικό) . Ακόμα και το 6802 ένα αχνό σμήνος στο 10άρι στο 14άρι ήταν πολύ εντυπωσιακό . Το 6990 , το 6979 και το 6992 στον κύκνο πιο φωτεινά ακόμα και χωρίς φίλτρο από το 10άρι με φίλτρο . Πολλές νηματοειδής λεπτομέρειες και πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος . Αναγκάστηκα να κινώ το τηλεσκόπιο για να τα δω σε όλο τους το μέγεθος ακόμα και στη χαμηλή μεγέθυνση . Αυτό που με απογοήτευσε ήταν η Ανδρομέδα . Οι συνοδοί γαλαξίες ήταν πιο φωτεινοί αλλά η Ανδρομέδα όχι .Ήταν και ανατολικά προς τη φωτορύπανση .

Μερικές ακόμα φώτο .

1750724356_IMG_20210919_1912311.thumb.jpg.61a2cbe0c4544cead0a07faa28b890f0.jpg

1887572286_IMG_20210925_2000141.thumb.jpg.3f36cbf82f312a7289df1e996c4420e5.jpg

658398329_IMG_20210925_1959181.thumb.jpg.89419b0e5d0df16f337b099254ece79f.jpg

1420100435_IMG_20210925_1927391.thumb.jpg.521c62e5050d860d1c1c55aa36bf70be.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φαίνεται πολύ καλό και ποιοτικό. Καλορίζικο!!

Έχει και πολύ καλό εστιακό λόγο για τη διάμετρο του.

Με το ES 30 82 μοιρών πώς ήταν τα άστρα στα άκρα του πεδίου ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοταξιδο και καλες παρατηρησεις!!

Να ρωτησω για την ευθυγραμμηση των οπτικων τι εργαλεια χρησιμοποιεις?

Επισης, ειδες σφαιρωτα σμηνη? Εκει φανταζομαι σε συγκριση με το 10ιντσο θα εχει σημαντικη διαφορα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είδα σφαιρωτά δεν πρόλαβα λόγο φεγγαριού . Ο es 82 είναι βαρύς και ογκώδης αλλά έχει πολύ μικρότερη παραμόρφωση στα άκρα από ότι άλλοι προσοφθάλμιοι όπως o baader 31 76 . Όσο αφορά την ευθυγράμμιση δεν χρησιμοποιείς εργαλεία . έχει από τη μάνα του Bob's Knobs . Χρησιμοποίησα απλά ένα λέιζερ . Μπορώ και χωρίς laizer με ένα καπάκι που έχω με τρύπα στη μέση αλλά αυτό θέλει φως ημέρας . Όσο αφορά τις οδηγίες αυτές λένε ότι το δευτερεύον έχει μια μαύρη κουκίδα την οποία τοποθετείς μέσα στο κυκλάκι του πρωτεύοντος και τοποθετείς τη σκιά του δευτερεύοντος στο κέντρο . Την κουκίδα όμως δεν την πρόσεξα (δεν είχε και πολύ φως) .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοτάξιδο και καλές παρατηρήσεις!

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να’ σαι καλά φίλε μου. Να το χαρείς!

 

Θα μας πεις 2 λόγια για την ευθυγράμμιση;

 

Την κρατάει; Όταν τον κινείς από το ζενίθ στο ορίζοντα παρατηρείς αποκλίσεις ή είναι απολύτως σταθερό;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να’ σαι καλά φίλε μου. Να το χαρείς!

 

Θα μας πεις 2 λόγια για την ευθυγράμμιση;

 

Την κρατάει; Όταν τον κινείς από το ζενίθ στο ορίζοντα παρατηρείς αποκλίσεις ή είναι απολύτως σταθερό;

 

δες εδώ το 20"

 

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το συναρμολόγησα , έκανα ευθυγράμμιση , παρατήρηση καμιά ώρα , το έλυσα , το έβαλα αποθήκη μέσα στο ξύλινο κουτί , πέρασε 1 εβδομάδα , το μετέφερα στο αυτοκίνητο και ταξίδεψα 1.30 ώρα , το ξανασυναρμολόγησα , έβαλα το ίδιο leizer για ευθυγράμμιση και :

Η κουκίδα του λέιζερ στο πρωτεύον χτυπούσε στην εσωτερική πλευρά του ορίου του λουκουμά (μισό πόντο απόκλιση) και η επιστροφή ήταν μισό πόντο από το κέντρο .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης