Jump to content

Περί Ηλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ηλιακός κύκλος 25 ετων είναι εδώ.Οι επιστήμονες εξηγούν τι σημαίνει. :cheesy:

Ο Δεκέμβριος 2019 σηματοδοτεί την έναρξη του Solar Cycle 25 και η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί και πάλι μέχρι το μέγιστο της ηλιακής ενέργειας, που προβλέπεται για το 2025.

Ο Ηλιακός Κύκλος 25 έχει ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης των μέσων ενημέρωσης την Τρίτη, εμπειρογνώμονες από τη NASA και την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) συζήτησαν την ανάλυσή τους και τις προβλέψεις τους για τον νέο ηλιακό κύκλο - και πώς η επερχόμενη άνοδος του διαστημικού καιρού θα επηρεάσει τη ζωή και την τεχνολογία μας στη Γη, επίσης ως αστροναύτες στο διάστημα.

Το Solar Cycle 25 Prediction Panel, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγχρηματοδοτήθηκε από τη NASA και την NOAA, ανακοίνωσε ότι το ηλιακό ελάχιστο συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου ηλιακού κύκλου. Επειδή ο Ήλιος μας είναι τόσο μεταβλητός, μπορεί να χρειαστούν μήνες μετά το γεγονός για να κηρυχθεί αυτό το συμβάν. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ηλιακές κηλίδες για να παρακολουθούν την πρόοδο του ηλιακού κύκλου. Οι σκοτεινές κηλίδες στον Ήλιο σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα, συχνά ως η προέλευση γιγαντιαίων εκρήξεων - όπως ηλιακές εκλάμψεις ή εκτοξεύσεις μάζας - που μπορούν να εκτοξεύσουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο διάστημα.

«Καθώς βγαίνουμε από το ηλιακό ελάχιστο και πλησιάζουμε το μέγιστο του Κύκλου 25, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ηλιακή δραστηριότητα δεν σταματά ποτέ. αλλάζει μορφή καθώς το εκκρεμές ταλαντεύεται », δήλωσε η Λίκα Γκουαθακακούτα, ηλιακή επιστήμονας στο τμήμα Ηλιοφυσικής στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον.

Η NASA και η NOAA, μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες, συνεργάζονται για την Εθνική Διαστημική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της ετοιμότητας του διαστημικού καιρού και την προστασία του έθνους από διαστημικούς καιρικούς κινδύνους. Το NOAA παρέχει διαστημικές προβλέψεις καιρού και δορυφόρους για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού σε πραγματικό χρόνο. Η NASA είναι ο ερευνητικός βραχίονας του έθνους, βοηθώντας στη βελτίωση της κατανόησής μας για το διάστημα κοντά στη Γη και, τελικά, μοντέλα πρόβλεψης.

Οι διαστημικές προβλέψεις καιρού είναι επίσης κρίσιμες για την υποστήριξη διαστημικών σκαφών και αστροναυτών του προγράμματος Artemis. Η έρευνα σε αυτό το διαστημικό περιβάλλον είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση και τον μετριασμό της έκθεσης των αστροναυτών στη διαστημική ακτινοβολία. Οι δύο πρώτες επιστημονικές έρευνες που θα διεξαχθούν από το Gateway θα μελετήσουν τον διαστημικό καιρό και θα παρακολουθήσουν το περιβάλλον ακτινοβολίας σε σεληνιακή τροχιά. Οι επιστήμονες εργάζονται σε μοντέλα πρόβλεψης, ώστε να μπορούν να προβλέψουν μια μέρα τον διαστημικό καιρό, όπως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καιρό στη Γη.

"Δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακή προετοιμασία", δήλωσε ο Jake Bleacher, επικεφαλής επιστήμονας για τη Διεύθυνση Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων της NASA στην έδρα του οργανισμού. "Ο διαστημικός καιρός είναι αυτό που είναι - δουλειά μας είναι να προετοιμάζουμε."

Η κατανόηση των κύκλων του Ήλιου είναι ένα μέρος αυτής της προετοιμασίας. Για να προσδιοριστεί η έναρξη ενός νέου ηλιακού κύκλου, ο πίνακας προβλέψεων συμβουλεύτηκε μηνιαία δεδομένα για τις ηλιακές κηλίδες από το Παγκόσμιο Κέντρο Δεδομένων για τον Δείκτη Sunspot και τις Μακροχρόνιες Ηλιακές Παρατηρήσεις, που βρίσκεται στο Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου στις Βρυξέλλες, το οποίο παρακολουθεί τις ηλιακές κηλίδες και επισημαίνει ψηλά και χαμηλά του ηλιακού κύκλου.

«Διατηρούμε μια λεπτομερή καταγραφή των λίγων μικροσκοπικών ηλιακών κηλίδων που σηματοδοτούν την έναρξη και την άνοδο του νέου κύκλου», δήλωσε ο Frédéric Clette, διευθυντής του κέντρου και ένας από τους πάνελ προβλέψεων. «Αυτά είναι τα μειονεκτήματα των μελλοντικών γιγαντιαίων ηλιακών πυροτεχνημάτων. Μόνο με την παρακολούθηση της γενικής τάσης για πολλούς μήνες μπορούμε να καθορίσουμε το σημείο ανατροπής μεταξύ δύο κύκλων. "

Με ηλιακό ελάχιστο πίσω από μας, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί προς το επόμενο προβλεπόμενο μέγιστο τον Ιούλιο του 2025. Ο Doug Biesecker, συμπρόεδρος του πάνελ και ηλιακός φυσικός στο Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA στο Boulder του Κολοράντο, δήλωσε ο Solar Cycle. Το 25 αναμένεται να είναι τόσο ισχυρό όσο ο τελευταίος ηλιακός κύκλος, ο οποίος ήταν ένας κύκλος κάτω του μέσου όρου, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο.

"Ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν ηλιακό κύκλο κάτω του μέσου όρου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακραίου διαστημικού καιρού", δήλωσε ο Biesecker. «Ο αντίκτυπος του Ήλιου στην καθημερινή μας ζωή είναι πραγματικός και είναι εκεί. Το SWPC στελεχώνεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, επειδή ο Ήλιος είναι πάντα ικανός να μας προσφέρει κάτι να προβλέψουμε. "

Ο Elsayed Talaat, διευθυντής του Γραφείου Έργων, Σχεδιασμού και Ανάλυσης για την Υπηρεσία Δορυφόρων και Πληροφοριών της NOAA στο Silver Spring, Maryland, περιέγραψε την πρόσφατη πρόοδο του έθνους στο Σχέδιο Δράσης για τον Διαστημικό Καιρό, καθώς και για τις επερχόμενες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του Space Weather Follow-On της NOAA Παρατηρητήριο L-1, το οποίο ξεκίνησε το 2024, πριν από την προβλεπόμενη κορυφή του Solar Cycle 25.

«Ακριβώς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της ΝΟΑΑ μας κάνει ένα έθνος έτοιμο για τις καιρικές συνθήκες, αυτό που οδηγούμε για να είμαστε είναι ένα διαστημικό έθνος έτοιμο για τον καιρό», δήλωσε ο Talaat.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια που περιλαμβάνει 24 οργανισμούς σε ολόκληρη την κυβέρνηση και έχει μετατρέψει τον διαστημικό καιρό από μια ερευνητική προοπτική σε επιχειρησιακές γνώσεις».

Στην φωτογραφία αυτή η διαχωρισμένη εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ ενός ενεργού Ήλιου κατά τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία (στα αριστερά, που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2014) και ενός ήσυχου Ήλιου κατά τη διάρκεια της ελάχιστης ηλιακής ενέργειας (στα δεξιά, που τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 2019). Ο Δεκέμβριος 2019 σηματοδοτεί την έναρξη του Solar Cycle 25 και η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί και πάλι μέχρι το μέγιστο της ηλιακής ενέργειας, που προβλέπεται για το 2025.

https://www.nasa.gov/press-release/solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa-scientists-explain-what-that-means/

ig_maxmin.thumb.jpg.b319c0382d474fbe928bc4914220cc5c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 204
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο Ήλιος έχει εισέλθει σε έναν νέο 11ετή κύκλο, που αναμένεται ήσυχος. :cheesy:

Ο Ήλιος εδώ και εννέα μήνες έχει επίσημα ξεκινήσει το νέο περιοδικό 11ετούς διάρκειας κύκλο δραστηριότητάς του, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι και ο νέος κύκλος θα είναι ήσυχος όπως ο προηγούμενος. Αυτό είναι θετικό, καθώς η Γη μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους, λόγω ισχυρών διαστημικών «καταιγίδων» που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα ηλεκτρικά, δορυφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα.

Η ένταση της ηλιακής δραστηριότητας βασίζεται στην εκτίμηση για τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων. Όσες περισσότερες είναι, τόσο πιο μαγνητικά ενεργός είναι ο Ήλιος και τόσο περισσότερη ακτινοβολία εξαπολύει στο διάστημα με τη μορφή εκλάμψεων και εκρήξεων στεμματικής μάζας.

Ο νέος κύκλος, ο οποίος είναι ο 25ος από τότε που άρχισε η καταμέτρηση από τους επιστήμονες το 1755, αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025, όταν προβλέπεται να έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου 115 ηλιακές κηλίδες (συν/πλην δέκα). Γενικά προβλέπεται ότι θα είναι λιγότερο ενεργός από άλλους στο παρελθόν, όταν οι ηλιακές κηλίδες ξεπερνούσαν ακόμη και τις 200 στο αποκορύφωμα. Σχετικά ήσυχος ήταν και ο 24ος ηλιακός κύκλος που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και είχε κατά μέσο όρο 114 ηλιακές κηλίδες στη φάση κορύφωσης, τις λιγότερες από το 1928.

Η επιβεβαίωση για το νέο κύκλο έγινε σε συνέντευξη ηλιακών φυσικών και άλλων επιστημόνων που διοργάνωσαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)των ΗΠΑ. Όπως πάντως τονίστηκε, το γεγονός ότι ο τρέχων κύκλος αναμένεται γενικά ήσυχος, δεν σημαίνει πλήρη ανυπαρξία κινδύνων. Το 2012, κατά τον προηγούμενο ήσυχο κύκλο, το μητρικό μας άστρο δημιούργησε μια επικών διαστάσεων ηλιακή καταιγίδα (κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια), η οποία ευτυχώς δεν χτύπησε τη Γη, αλλά κινήθηκε προς διαφορετική κατεύθυνση.

Ο διαστημικός «καιρός», που εξαρτάται καθοριστικά από τη συμπεριφορά του Ήλιου, επηρεάζει διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση του διαστήματος, η αεροπορική βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. Ευτυχώς η επιστήμη πρόγνωσης του διαστημικού καιρού κάνει ολοένα μεγαλύτερες προόδους.

Η NASA σχεδιάζει -με βάση το πρόγραμμα «Άρτεμις»- να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024, λίγο πριν την κορύφωση του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Γι' αυτό χρειάζεται αξιόπιστη πρόβλεψη για την ηλιακή δραστηριότητα, ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα στείλει τους ανθρώπους της σε επικίνδυνο περιβάλλον.

https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4120816060/2020/09/16/11

w16-92430hlios.jpg.95ef794ecacb17bd873fd757d7e965e3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Σύμβαση υπηρεσιών εκτόξευσης NASA για την αποστολή IMAP :cheesy:

Η NASA επέλεξε το Space Exploration Technologies (SpaceX) του Hawthorne της Καλιφόρνια, για να παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης για την αποστολή Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) του οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα δευτερεύοντα ωφέλιμα φορτία.

Το IMAP θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα το όριο της ηλιόσφαιρας, ένα μαγνητικό φράγμα που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα. Αυτή η περιοχή είναι όπου η συνεχής ροή σωματιδίων από τον Ήλιο μας, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος, συγκρούεται με ανέμους από άλλα αστέρια. Αυτή η σύγκρουση περιορίζει την ποσότητα επιβλαβούς κοσμικής ακτινοβολίας που εισέρχεται στην ηλιόσφαιρα. Το IMAP θα συλλέξει και θα χαρτογραφήσει ουδέτερα σωματίδια που τα καταφέρνουν, καθώς και θα διερευνήσει τις θεμελιώδεις διαδικασίες για το πώς τα σωματίδια επιταχύνονται στο διάστημα, από το πλεονεκτικό του σημείο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο στο σημείο Lagrange 1 απευθείας μεταξύ του Ήλιου και της Γης.

Το συνολικό κόστος για τη NASA να ξεκινήσει το IMAP και τα δευτερεύοντα ωφέλιμα φορτία είναι περίπου 109,4 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο περιλαμβάνει την υπηρεσία εκτόξευσης και άλλα έξοδα που σχετίζονται με την αποστολή.

Τα δευτερεύοντα ωφέλιμα φορτία που θα συμπεριληφθούν στην έναρξη του IMAP είναι: η αποστολή Lunar Trailblazer της NASA, δύο επιπλέον αποστολές ελικοφυσικής της NASA που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, και η αποστολή Space Weather Follow On-Lagrange 1 (SWFO-L1) της Εθνικής Ωκεανίας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης .

Η αποστολή IMAP στοχεύει να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 σε έναν πύραυλο Falcon 9 Full Thrust από το Launch Complex 40 στο σταθμό αεροπορίας Cape Canaveral της Φλόριντα.

Το Πρόγραμμα Υπηρεσιών Εκτόξευσης της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα του οργανισμού θα διαχειρίζεται την υπηρεσία εκτόξευσης SpaceX. Η αποστολή διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϋ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins στο Laurel, Maryland. Το διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση της αποστολής, τη μηχανική συστημάτων, την ολοκλήρωση και τις δοκιμές και τις αποστολές.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-awards-launch-services-contract-for-imap-mission

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πύρινες Γλώσσες. :cheesy:

Όπως ξέρουμε όλοι οι γήινες καταιγίδες είναι μετεωρολογικά φαινόμενα που περιορίζονται στο κατώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, την τροπόσφαιρα, η οποία εκτείνεται μέχρι ύψους 11 περίπου χιλιομέτρων πάνω από την γήινη επιφάνεια. Καιρικά όμως φαινόμενα έχουμε και στο Διάστημα, και παρ’ όλο που οι καταιγίδες αυτές δεν μοιάζουν με τις γήινες είναι εν τούτοις εξ ίσου ενδιαφέροντα φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την δραστηριότητα του Ήλιου μας.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο Ήλιος εκτινάσσει από την επιφάνειά του μια ασταμάτητη ροή φορτισμένων σωματιδίων που αποτελούν τον ηλιακό άνεμο. Συχνά-πυκνά, όμως, παρατηρούνται μεγάλες εκτοξεύσεις ηλιακών υλικών (ηλεκτρικά φορτισμένου πλάσματος). Η εμφάνιση των υλικών αυτών οφείλεται στις δραστηριότητες που συμβαίνουν βαθιά στο εσωτερικό του Ήλιου και οι οποίες επηρεάζουν το μαγνητικό του πεδίο. Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι πλάσματος εκτοξεύονται από τον Ήλιο με ταχύτητα που κυμαίνεται από 200 έως 2.500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σ’ έναν κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας που επαναλαμβάνεται κάθε 11 περίπου χρόνια. Στη διάρκεια των εξάρσεων αυτών στην ορατή επιφάνεια του Ήλιου, που ονομάζεται φωτόσφαιρα, εμφανίζονται αυξημένες ποσότητες σκοτεινών κηλίδων που έχουν θερμοκρασία 3.000 βαθμών Κελσίου και γι’ αυτό φαίνονται σκοτεινές σε αντιπαράθεση με την γύρω περιοχή της φωτόσφαιρας που έχει διπλάσια σχεδόν θερμοκρασία.

Από τις περιοχές αυτές πηγάζουν και οι ηλιακές εκλάμψεις, δηλαδή η εκρηκτική απελευθέρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Οι ισχυρότερες, μάλιστα, από τις εκλάμψεις αυτές συνοδεύονται κάποιες φορές και από τις στεμματικές εκτινάξεις μάζας, στην διάρκεια των οποίων εκτινάσσονται στο Διάστημα τεράστιες ποσότητες καυτού πλάσματος.

Σ’ αυτά τα φαινόμενα άλλωστε οφείλεται και η εμφάνιση των μαγνητικών καταιγίδων που χτυπάνε την Γη μας κατά καιρούς, ενώ η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος για την εμφάνιση του ωραιότερου από τα παιχνίδια της φύσης όταν σχηματίζονται οι υπέροχες φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.

https://physicsgg.blogspot.com/2020/10/blog-post_27.html

07-flare2.thumb.jpg.6e8797fb9d7ded5ca640b5e025ea2221.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Βρετανικές έρευνες για διαστημικούς σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας. :cheesy:

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας πάνω σε διαστημικά συστήματα ηλιακής ενέργειας (SBSP) τα οποία θα χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλους δορυφόρους ηλιακής ενέργειας για να συλλέγουν ενέργεια, να τη μετατρέπουν σε ραδιοκύματα υψηλών συχνοτήτων και μετά να τη μεταδίδουν με ασφάλεια σε επίγειους δέκτες, οι οποίοι θα συνδέονται με δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ιδέα αυτή είχε πρώτος παρουσιάσει ο Ισαάκ Ασίμοφ το 1941, και σήμερα μελετάται από πολλές χώρες, καθώς οι τεχνολογίες ηλιακών συλλεκτών και ασύρματης μετάδοσης ενέργειας προχωρούν ταχύτατα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερου κόστους εκτοξεύσεις στο διάστημα για εμπορικούς σκοπούς, μπορεί να καταστήσει το concept των δορυφόρων ηλιακής ενέργειας πιο εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Της σχετικής μελέτης θα ηγηθεί η Frazer-Nash Consultancy και θα εξετάσει τη μηχανολογική και την οικονομική διάσταση ενός τέτοιου συστήματος- το αν θα μπορούσε να παρέχει φθηνή ενέργεια για τους καταναλωτές, και τι τεχνολογία απαιτείται για την κατασκευή του. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι η συναρμολόγηση τέτοιων γιγαντιαίων δορυφόρων σε τροχιά, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Όπως είπε ο Γκρέιαμ Τέρνοκ, διευθύνων σύμβουλος της UK Space Agency, «ο ήλιος δεν δύει ποτέ στο διάστημα, οπότε ένας διαστημικός σταθμός ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια οπουδήποτε στον πλανήτη, ημέρα ή νύχτα, με βροχή ή ηλιοφάνεια. Είναι μια ιδέα που υπήρχε για δεκαετίες, αλλά πάντα φάνταζε δεκαετίες μακριά. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει τη θέση του ως διεθνούς εμβέλειας παίκτη στο διάστημα και έχουμε τολμηρά σχέδια για εκτόξευση μικρών δορυφόρων στα προσεχή χρόνια. Η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα μας, και αυτή η μελέτη θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλη για το Ηνωμένο Βασίλειο».

https://www.naftemporiki.gr/story/1659515/bretanikes-ereunes-gia-diastimikous-stathmous-paragogis-iliakis-energeias

bretanikes-ereunes-gia-diastimikous-stathmous-paragogis-iliakis-energeias.jpg.04a7c8785bf37593dc11d5d3e61222bc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To «πορτρέτο» μιας ηλιακής κηλίδας μεγαλύτερης από τη Γη από το νέο τηλεσκόπιο Inouye :cheesy:

Το μεγαλύτερο παρατηρητήριο του Ήλιου, το νέο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) που βρίσκεται στη Χαβάη, τράβηξε το πρώτο του πορτρέτο μιας ηλιακής κηλίδας, αρκετά μεγάλης για να χωρέσει τη Γη.

Οι κηλίδες είναι σκοτεινές ψυχρότερες περιοχές στην επιφάνεια του μητρικού άστρου μας, οι οποίες δημιουργούνται από τη δυναμική του μαγνητικού πεδίου του. Η πλειονότητα των ηλιακών εκλάμψεων και εκρήξεων στεμματικής μάζας, των πιο εκρηκτικών φαινομένων του Ήλιου, πηγάζουν από περιοχές με έντονο μαγνητικό πεδίο γύρω από τις κηλίδες και μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τον διαστημικό καιρό και την ίδια τη Γη.

Η ηλιακή δραστηριότητα, όπως μετριέται με βάση τον αριθμό των παρατηρούμενων κηλίδων, ακολουθεί ένα περιοδικό 11ετή κύκλο. Όταν η ηλιακή δραστηριότητα φθάνει στο αποκορύφωμα της, ο Ήλιος γεμίζει σκούρες κηλίδες. Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι ο Ήλιος, ο οποίος είχε φθάσει στο ναδίρ της δραστηριότητας του το Δεκέμβριο του 2019, όταν οι ηλιακές κηλίδες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, θα φθάσει στο νέο μέγιστο σημείο του τρέχοντος κύκλου του στο μέσον του 2025.

Το τηλεσκόπιο Inouye άρχισε να κατασκευάζεται το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Οι δυνατότητες του φαίνονται από το γεγονός ότι η πρώτη φωτογραφία κηλίδας που τράβηξε, έχει χωρική ανάλυση περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φωτογραφία ηλιακής κηλίδας έως τώρα, δείχνοντας μαγνητικές δομές διαμέτρου έως 20 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του Ήλιου.

Η φωτογραφία αποκαλύπτει ένα μικροσκοπικό κομμάτι της επιφάνειας του Ήλιου, με μήκος περίπου 16.000 χιλιομέτρων (η Γη έχει διάμετρο 12.742 χλμ) και με θερμοκρασία σχεδόν 4.200 βαθμούς Κελσίου.

https://physicsgg.me/2020/12/07/to-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1/

reconstruction3_lin-cc12.thumb.jpg.fbe3b79bffe5e1a4aa33cb467fcc901f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πρόσφατη έκλειψη ηλίου όπως την κατέγραψε δορυφόρος. :cheesy:

Μόνο η Νότιος Αμερική βρισκόταν σε κατάλληλη θέση για να θαυμάσει την Δευτέρα (14 Δεκεμβρίου 2020) την πρώτη και μοναδική ολική έκλειψη Ηλίου του 2020.

Για μας τους υπόλοιπους, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας παρουσίασε μια σειρά βίντεο που καταγράψουν την πορεία ενός κοσμικού φαντάσματος: τη σκιά της Σελήνης να μετακινείται στην επιφάνεια της Γης.

«Η ολική ηλιακή έκλειψη προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα καθώς η Σελήνη πέρασε για λίγο μπροστά από τον Ήλιο και μπλόκαρε το φως του» ανέφερε η Υπηρεσία Δορυφόρων και Πληροφοριών της NOAA.

Οι θεαματικές εικόνες μεταδόθηκαν από τον δορυφόρο GOES, ο οποίος κινείται σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα από τη Γη, και παραμένει έτσι διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Τα βίντεο τραβήχτηκαν στη διάρκεια της ημέρας στο δυτικό ημισφαίριο.

Το πρώτο δείχνει τη σκιά της Σελήνης να διασχίζει τον Ειρηνικό ωκεανό κινούμενη ανατολικά. Περνά πάνω από τη Νότιο Αμερική, όπου έγινε ορατή η έκλειψη, και μετά χάνεται στον Ατλαντικό λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα.

#SATELLITE SPOTLIGHT: Here's a closer look at today's total #SolarEclipse from @NOAA's #GOES16🛰️. The moon's shadow tracked over the southern Pacific Ocean, as well as across #Chile and #Argentina, before moving into the southern Atlantic Ocean just before sunset. pic.twitter.com/YoO9N36s7c

— NOAA Satellites – Public Affairs (@NOAASatellitePA) December 14, 2020

Το δεύτερο βίντεο δείχνει το ίδιο φαινόμενο με ολόκληρη τη Γη στριμωγμένη στο πλάνο.

Τα χρώματα των δύο εικόνων προέκυψαν από τον συνδυασμό πέντε φίλτρων που δείχνουν περίπου αυτό που θα έβλεπε και το ανθρώπινο μάτι.

Στο τρίτο βίντεο, η ξηρά και η ατμόσφαιρα εμφανίζονται με ζωηρά μοβ, κόκκινα και μπλε χρώματα που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ξεχωρίσουν την ομίχλη από την χαμηλή νέφωση. Σε αυτή την περίπτωση, η σκιά της Σελήνης διακρίνεται ως φωτεινή κηλίδα που διατρέχει το κάδρο από τα αριστερά προς τα δεξιά.

https://physicsgg.me/2020/12/17/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%8c%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ad/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Φωτογραφίζοντας τον Ήλιο … τη νύχτα. :cheesy:

Αυτή είναι μια εικόνα του Ήλιου. Λήφθηκε βράδυ. Με νετρίνα. Τα οποία ταξίδεψαν από τον Ήλιο διαμέσου της Γης, η οποία είναι ουσιαστικά διαφανής στα νετρίνα, για να φτάσουν στον ανιχνευτή Super-Kamiokande.

H «φωτογραφική μηχανή»

O Super-Kamiokande είναι ένα γιγάντιος ανιχνευτής χτισμένος 1000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου, 250 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Τόκιο. Αποτελείται από μια δεξαμενή γεμάτη με 50.000 τόνους νερού. Το νερό είναι τόσο καθαρό που οι φωτεινές ακτίνες ταξιδεύουν 70 μέτρα μέχρι η έντασή τους να μειωθεί στο μισό – στο νερό μιας συνηθισμένης πισίνας αυτό συμβαίνει μετά από μερικά μέτρα. Περισσότεροι από 11.000 φωτοανιχνευτές είναι τοποθετημένοι στα πλάγια, στο πάνω και κάτω μέρος της δεξαμενής και σκοπό έχουν μετρήσουν τις ασθενείς εκλάμψεις φωτός στο υπερ – καθαρό νερό. Ένα νετρίνο που διέρχεται μέσα από την δεξαμενή είναι πιθανό να αλληλεπιδράσει στο νερό με έναν ατομικό πυρήνα ή ένα ηλεκτρόνιο. Από τις συγκρούσεις αυτές παράγονται φορτισμένα σωματίδια – μιόνια από νετρίνα του μιονίου και ηλεκτρόνια από τα νετρίνα του ηλεκτρονίου. Γύρω από τα φορτισμένα σωματίδια δημιουργούνται εκλάμψεις μπλε φωτός, την ακτινοβολία Cherenkov. Το σχήμα και η ένταση της ακτινοβολίας Cherenkov αποκαλύπτει τον τύπο του νετρίνου που την προκάλεσε.

Για να προκύψει η παραπάνω εικόνα χρειάστηκαν πάνω από 503 ημέρες συλλογής ηλιακών νετρίνων από τον Super-Kamiokande. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εικόνα δεν φαίνεται ολόκληρος ο Ήλιος – αλλά ο ηλιακός πυρήνας, εκεί όπου γίνεται η σύντηξη και παράγονται τα νετρίνα.

Οι πυρηνικές αντιδράσεις διαμέσου των οποίων παράγονται νετρίνα στο εσωτερικό του Ήλιου. Ο πίνακας δίνει την ενέργεια και την ροή αυτών των νετρίνων που φτάνουν στη Γη

Ενώ για να διαφύγει ένα φωτόνιο από τον πυρήνα του ήλιου να χρειάζεται πάνω από 100.000 χρόνια (!), τα νετρίνα διαφεύγουν μέσα σε τρία δευτερόλεπτα.

και ένα βίντεο σχετικά με τον ανιχνευτή νετρίνων Super-Kamiokande

solar-neutrino_flux2.jpg.0d317d5a69379e8be1d1c9c3f36a1b6d.jpg

solar-neutrino1spectrum.thumb.png.32e06c672292876c844f88ef1aa7344a.png

sun_neutrinos.png.441031341252173f59151b9945b9c65f.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

To Solar Orbiter αποκαλύπτει τα μυστικά του Ήλιου. :cheesy:

Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής.

Πριν από 14 μήνες εκτοξεύτηκε το Solar Orbiter, ένα διαστημικό παρατηρητήριο ειδικά σχεδιασμένο για την μελέτη του Ήλιου. Ο συνδυασμός της κοντινής απόστασης στην οποία βρίσκεται το Solar Orbiter από το άστρο με τα προηγμένα όργανα παρατήρησης και συλλογής δεδομένων έκανε την επιστημονική κοινότητα αισιόδοξη ότι θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά του Ήλιου συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου για την θερμοκρασία του στέμματος.

Πράγματι το Solar Orbiter που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της NASA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στέλνει μοναδικές εικόνες του Ήλιου και πλήθος νέων στοιχείων για αυτόν. Το παρατηρητήριο είχε εντοπίσει λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε φαινομένου που συμβαίνει στην επιφάνεια του. Πρόκειται για μίνι ηλιακές εκλάμψεις τις οποίες οι επιστήμονες ονόμασαν «φωτιές κατασκήνωσης».

Οι ειδικοί δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό που τις παράγει αλλά έπεσε στο τραπέζι η θεωρία ότι μπορεί πιθανώς αυτές οι… φωτιές να είναι εκείνες που προκαλούν την θέρμανση του στέμματος. Το Solar Orbiter έχει στείλει τους τελευταίους μήνες εικόνες που αποκαλύπτουν χιλιάδες φωτιές κατασκήνωσης διάρκειας 10-200 δευτερολέπτων και έκτασης από 400-12,000 χιλιόμετρα.

Διεθνής ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την μελέτη των πιο πρόσφατων δεδομένων που έστειλε το Solar Orbiter. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι σύμφωνα με τους ερευνητές και τον ΕΟΔ τα νέα ευρήματα ενισχύουν σημαντικά την θεωρία ότι οι φωτιές κατασκήνωσης είναι υπεύθυνες για την θέρμανση του στέμματος. Θα χρειαστούν και άλλες παρατηρήσεις και μελέτες για να επιβεβαιωθεί η θεωρία αυτή αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον έναν πιθανό «ύποπτο» για να εξετάσουν.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/to-solar-orbiter.html

ilios-solar-orbiter.jpg.610b355715384119e47a93bb7433c8aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Το Solar Orbiter κατέγραψε την πρώτη του ηλιακή έκρηξη. :cheesy:

Το Solar Orbiter, μια αποστολή που διευθύνεται από κοινού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη NASA, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και έκανε τις δύο πρώτες προσεκτικές προσεγγίσεις, πιο πρόσφατα στις 10 Φεβρουαρίου του 2021.

Το διαστημικό σκάφος ξεκινά το επίσημο επιστημονικό του έργο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, έχει ήδη καταφέρει να εντοπίσει κάτι ιδιαίτερο: δύο στεφανιαίες μαζικές εκτοξεύσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν ο Ήλιος εκτοξεύει μεγάλες άμορφες μάζες της ατμόσφαιράς του στο διάστημα.

Εκείνη την εποχή, το διαστημικό σκάφος ήταν περίπου στη μισή απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης και στην αντίθετη πλευρά του. Αυτή η τοποθεσία σήμαινε ότι το Solar Orbiter μπόρεσε να δει μέρη του ήλιου εντελώς αόρατα για τους επιστήμονες στη Γη.

Σημαίνει ακόμα ότι η αποστολή δεδομένων ήταν μια αργή διαδικασία, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν να ερευνούν αυτό που είδε το διαστημικό σκάφος.

Οι ερευνητές είχαν ήδη βρει μερικές εκτοξευόμενες μάζες αλλά τότε, παρατήρησαν ότι τρία από τα όργανα του Solar Orbiter εντόπισαν δύο εκτοξευόμενες, άμορφες μάζες αμέσως μετά από μία στενή προσέγγιση μεταξύ τους, σύμφωνα με δήλωση της ESA.

Αυτά ήταν τα πρώτα στοιχεία, που παρατηρήθηκαν από το όργανο Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI), το οποίο μαγνητοσκοπούσε τη ροή του υλικού που «εκτοξεύτηκε» από τον Ήλιο. Αυτό το όργανο συλλέγει μόνο τυχαία δεδομένα. Τότε το SoloHI παρατηρούσε με έναν μόνο από τους τέσσερις ανιχνευτές του και αρκετά σποραδικά.

Τα όργανα μπόρεσαν να συλλάβουν ιδιαίτερα εκπληκτική θέα μιας από τις εκτοξεύσεις αυτής της μάζας στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Καθένα από τα τρία όργανα του Solar Orbiter επικεντρώνεται σε μια διαφορετική περιοχή, οπότε οι απόψεις τους εκτείνονται από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου έως και 20 φορές το πλάτος του ίδιου του Ήλιου, σύμφωνα με την ESA.

Ακόμα πιο μακριά, τρία άλλα διαστημικά σκάφη παρατήρησαν το ίδιο γεγονός: το STEREO-A της NASA, το Proba-2 της ESA και η κοινή αποστολή Solar and Heliospheric Observatory (SOHO).

Συνολικά, οι παρατηρήσεις των τεσσάρων αποστολών για την εκτόξευση της "στεφανιαίας" μάζας προσφέρουν το είδος της παγκόσμιας προοπτικής για τον Ήλιο και τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που ήταν μέχρι πρότινος δύσκολο να παρατηρήσουν οι επιστήμονες.

Οι εκτοξευόμενες μάζες ενδιαφέρουν τους επιστήμονες και τους μηχανικούς των αποστολών στο διάστημα, επειδή μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν το διαστημικό σκάφος και να βλάψουν τους μη προστατευμένους αστροναύτες, ειδικά πέρα ​​από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρακολούθησης και πρόβλεψης του διαστημικού καιρού - εξ' ου και το έντονο ενδιαφέρον για αποστολές όπως το Solar Orbiter, που βελτιώνουν την κατανόηση των ερευνητών για το πώς λειτουργεί ο ήλιος.

Η μοναδική συνεισφορά του Solar Orbiter σε αυτήν την αναζήτηση θα είναι η λοξή τροχιά του, η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να απεικονίσουν τους πόλους του Ήλιου για πρώτη φορά.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/solar-orbiter.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Έκλειψη ηλίου στις 10 Ιουνίου. :cheesy:

Η έκλειψη θα είναι ορατή στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, και μερικά ορατή από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μια δακτυλιοειδής μερική έκλειψη ηλίου η οποία θα είναι εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη, αλλά μη ορατή στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) δεν καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, και έτσι σχηματίζεται ένα δαχτυλίδι ηλιακού φωτός γύρω από την παρεμβαλλόμενη Σελήνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου 2023, και στις 8 Απριλίου 2024 θα έχουμε ολική έκλειψη ηλίου.

https://physicsgg.me/2021/06/09/%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-10-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85/

657924243_eclipse_202106_map(1).thumb.png.3591e78f65c66e02bf14ea30efe08e1e.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών. :cheesy:

Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO της NASA που έχει αποστολή την μελέτη του Ήλιου και των φαινομένων του κατέγραψε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μητρικό μας άστρο, την ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών. Η έκρηξη συνέβη γύρω στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) το Σάββατο 3 Ιουλίου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.

Οι εκρήξεις εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη.

Η έκρηξη ή ηλιακή έκλαμψη όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος συνέβη στην ηλιακή κηλίδα called AR2838. Οι ηλιακές κηλίδες είναι σημεία στον Ήλιο με έντονη μαγνητική δραστηριότητα.

Η έκλαμψη του περασμένου Σαββάτου ήταν της κατηγορίας X που είναι η κατηγορία των ισχυρότερων εκλάμψεων που παράγει ο Ήλιος. Όπως έγινε γνωστό η έκλαμψη αυτή προκάλεσε προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες. Συνεχίζεται όπως είναι ευνόητο η παρατήρηση του φαινομένου ώστε να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη κηλίδα από την οποία προήλθε η έκλαμψη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έντονη δραστηριότητα και πιθανώς να δώσει και κάποια άλλη παρόμοιας ισχύος.

https://www.naftemporiki.gr/story/1745720/i-isxuroteri-iliaki-eklampsi-ton-teleutaion-eton

i-isxuroteri-iliaki-eklampsi-ton-teleutaion-eton.jpg.c3abedc7f7bae5619ac85db6e84e86a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος. :cheesy:

Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757292/neo-diastimiko-iliako-paratiritirio-gia-na-lusei-to-mustirio-tou-stemmatos

o-ilios-esteile-pros-tin-kateuthunsi-tou-planiti-mas-me-taxutita-900-.jpg.adca00c159a3a9b21b5ea1d8cf396985.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος. :cheesy:

Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757292/neo-diastimiko-iliako-paratiritirio-gia-na-lusei-to-mustirio-tou-stemmatos

o-ilios-esteile-pros-tin-kateuthunsi-tou-planiti-mas-me-taxutita-900-.jpg.e99b7e3f16cd36a264b792b4a4039481.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος. :cheesy:

Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757292/neo-diastimiko-iliako-paratiritirio-gia-na-lusei-to-mustirio-tou-stemmatos

o-ilios-esteile-pros-tin-kateuthunsi-tou-planiti-mas-me-taxutita-900-.jpg.b3a6c1e65def7487a5151aa95f1c93ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος. :cheesy:

Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.

https://www.naftemporiki.gr/story/1757292/neo-diastimiko-iliako-paratiritirio-gia-na-lusei-to-mustirio-tou-stemmatos

o-ilios-esteile-pros-tin-kateuthunsi-tou-planiti-mas-me-taxutita-900-.jpg.ab569d5864fffc445a301f730a6820f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας θέλει να φτιάξει η Κίνα. :cheesy:

Το όραμα του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ για την δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Διάστημα θέλει να κάνει πραγματικότητα η Κίνα.

Ο ασιατικός γίγαντας σχεδιάζει να στείλει έξω από τη Γη ένα στόλο ηλιακών πάνελ συνολικής έκτασης 1,6 χλμ. Στόχος είναι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε αυτό το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο και η μετάδοση της στη Γη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου οι ηλιακοί συλλέκτες θα σταλούν μέχρι το 2035 έξω από τη Γη σε γεωστατική τροχιά σε ύψος περίπου 35 χιλιάδων χλμ. Θα παράγουν ηλιακή ενέργεια την οποία θα μετατρέπουν σε δέσμες λέιζερ ή σε δέσμες μικροκυμάτων τις οποίες θα εκπέμπουν στην συνέχεια σε μια επίγεια εγκατάσταση που με την σειρά της θα διοχετεύει την ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε πρώτη φάση το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει μόλις ένα megawatt αλλά μέχρι το 2050 θα παράγει ένα gigawatt ποσότητα ενέργειας παρόμοια με αυτή που παράγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας. Το διαστημικό ηλιακό πάρκο θα συμβάλει στο να καταφέρει η Κίνα να πιάσει τον στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2060.

https://www.naftemporiki.gr/story/1762831/diastimiko-ergostasio-iliakis-energeias-thelei-na-ftiaksei-i-kina[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Σύνδρομο του Κρόνου: Ένα στα τρία άστρα σαν τον Ήλιο καταπίνει τα παιδιά του. :cheesy:

Ο κανιβαλισμός παιδιών φαίνεται ότι είναι σύνηθες φαινόμενο εκεί έξω: ένα στα τρία άστρα σαν τον Ήλιο έχει καταβροχθίσει τουλάχιστον έναν από τους πλανήτες του, αποκαλύπτει μελέτη που εντόπισε τα εξαερωμένα ίχνη των θυμάτων.

Η απορρόφηση πλανητών από τα μητρικά τους άστρα ήταν γνωστό φαινόμενο, το οποίο παραπέμπει στον μύθο του Κρόνου που έφαγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν την εξουσία. Η νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι η κοσμική παιδοκτονία είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη στο Nature Astronomy μπόρεσε να ξεχωρίσει τα άστρα-κανίβαλους από τη χημική σύστασή τους. Τα άστρα αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και άλλα ελαφρά στοιχεία, ενώ οι πλανήτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες βαρέων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το πυρίτιο και το τιτάνιο. Αν ο πλανήτης απορροφηθεί από το άστρο, τα στοιχεία αυτά μπορούν να ανιχνευθούν στην ατμόσφαιρα του άστρου από τη φασματική υπογραφή τους.

«Όταν ένα άστρο είναι ασυνήθιστα πλούσιο σε σίδηρο αλλά όχι σε άλλα στοιχεία όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, αυτό ερμηνεύεται ως υπογραφή πλανητικής κατάποσης» εξηγεί στο δικτυακό τόπο του Science ο Λορένζο Σπίνα του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Πάδοβα, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Σπίνα και οι συνεργάτες του εστιάστηκαν στα άστρα της κατηγορίας όπου κατατάσσεται ο Ήλιος και εξέτασαν 107 δυαδικά συστήματα –ζευγάρια άστρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Τα άστρα κάθε ζεύγους σχηματίστηκαν από το ίδιο νέφος αερίου, οπότε η χημική σύστασή τους είναι συνήθως σχεδόν πανομοιότυπη. Για να διευκολύνουν τη σύγκριση, οι ερευνητές επέλεξαν ζευγάρια στα οποία και τα δύο άστρα είχαν την ίδια μάζα και θερμοκρασία.

Σε 33 από τα 107 ζευγάρια, ένα από τα δύο άστρα παρουσίαζε υψηλά επίπεδα σιδήρου, μια ισχυρή ένδειξη ενοχής.

Οι υπολογισμοί της μελέτης δείχνουν ότι το 20 με 35 τοις εκατό των άστρων σαν τον Ήλιο έχουν καταπιεί πλανήτες με μάζα μερικές φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω βαρυτικών επιδράσεων των καταδικασμένων πλανητών με άλλους πλανήτες, καθώς και σε πλανήτες που κινούνται επικίνδυνα κοντά στα μητρικά άστρα τους.

Η αναγνώριση των παιδοκτόνων, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να διευκολύνει την αναζήτηση πλανητών σαν τη Γη. Τέτοιοι πλανήτες θα ήταν πιθανότερο να βρεθούν σε τροχιά γύρω από αθώα άστρα.

Ο Ήλιος, πάντως, φαίνεται πως είναι αθώος, αφού τα επίπεδα σιδήρου έχουν μετρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

https://www.in.gr/2021/08/31/b-science/space/syndromo-tou-kronou-ena-sta-tria-astra-san-ton-ilio-katapinei-ta-paidia-tou/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρονόμοι παρατηρούν άστρο σε νηπιακή ηλικία παρόμοιο με τον Ήλιο. :cheesy:

Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ παρατήρησε ένα άστρο που βρίσκεται σε νηπιακή ακόμη ηλικία αλλά έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου. Η μελέτη του αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του δικού μας μητρικού άστρου αλλά και του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το άστρο GM Aurigae που βρίσκεται σε απόσταση 420 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηνίοχου. Το άστρο έχει ηλικία μόλις δύο εκατ. ετών όταν συγκριτικά ο Ήλιος έχει ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών. Συνήθως γύρω από τα νεογέννητα άστρα σχηματίζεται ένα δίσκος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) από την οποία δημιουργούνται στη συνέχεια πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς και κομήτες. Ένας τέτοιος δίσκος υπάρχει και στο GM Aurigae και οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες που δείχνουν την ύλη του δίσκου να συγκρούεται με την επιφάνεια του άστρου.

«Το μαγνητικό πεδίο του άστρου συνδέει το άστρο με τον πρωτοπλανητικό δίσκο που υπάρχει γύρω από αυτό. Οι μαγνητικές δυνάμεις του άστρου δημιουργούν ένα είδος χοάνης μέσα από την οποία κατευθύνεται ύλη του δίσκου στο άστρο. Το σημείο στο οποίο η ύλη του δίσκου καταλήγει και εναποτίθεται στο άστρο ονομάζεται ‘καυτό σημείο’ αφού όταν η ύλη φτάσει στην επιφάνεια του άστρου και συγκρουστεί μαζί της έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία» αναφέρει η Κάθριν Εσπάιλατ, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο καθαρή εικόνα της δομής, της δυναμικής και όλων των άλλων χαρακτηριστικών αυτών των καυτών σημείων. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν τις εικόνες του φαινομένου χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Swift και TESS, ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια καθώς και δίκτυα επίγειων τηλεσκοπίων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συντονισμένα μιας τέτοιας έκτασης μελέτη ενός νεαρού άστρου» αναφέρει η Εσπάιλατ. Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».

https://www.naftemporiki.gr/story/1771098/astronomoi-paratiroun-astro-se-nipiaki-ilikia-paromoio-me-ton-ilio

astro-diskos.jpg.2dd107d85035972cb87ce8cecb5f69e6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες: Ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να καταστρέψει το ίντερνετ για μήνες! :cheesy:

«Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να φορτίσουν την ατμόσφαιρα και να εμποδίσουν τη μετάδοση σημάτων για μέρες»

Οι επιστήμονες... και πάλι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για ένα τεράστιο φαινόμενο του Ήλιου, το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει για μεγάλο διάστημα το διαδίκτυο!

Συνήθως οι ηλιακοί άνεμοι που έρχονται προς τη Γη οδηγούνται από την ιονόσφαιρα προς του πόλους προστατεύοντας τον υπόλοιπο πλανήτη

Ωστόσο, αυτή τη φορά θα «σκάσει» ένα πολύ δυνατό τέτοιο φαινόμενο, ηλεκτρικά αγώγιμο, που αν δεν αποκρουσθεί από την ιονόσφαιρα και εισέλθει στην Γη μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε σχετίζεται με ηλεκτρισμό και να «ρίξει» το ίντερνετ με τέτοιο τρόπο που θα είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στη διάσκεψη επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος για ένα τέτοιο γεγονός και θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη σύγχρονη ζωή.

Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέφερε: «Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα στο διαδίκτυο. Η υποδομή μας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για μια ηλιακή εκδήλωση τόσο μεγάλης κλίμακας».

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά τον αιώνα. Τον Μάιο του 1921, υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αίθουσες ελέγχου ισχύος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ σε αρκετά μέρη σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Ένας Γεωφυσικός του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι ο κόσμος μας έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ τα τελευταία 100 χρόνια που ένα ηλιακό γεγονός παρόμοιο με εκείνο του 1921 θα έφερνε την καταστροφή. «Οι επιπτώσεις είχαν να κάνουν με παρεμβολές σε ραδιοεπικοινωνίες, τηλεγραφήματα και τηλεφωνικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν το 1921. Οτιδήποτε σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό δεν ήταν τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους το 1921 σε σχέση με σήμερα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα, τόνισε: «Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να φορτίσουν την ατμόσφαιρα και να εμποδίσουν τη μετάδοση σημάτων για μέρες. Οι ισχυρότερες μπορούν να βλάψουν ή και να καταστρέψουν δορυφόρους».

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1020144_kampanaki-apo-toys-epistimones-iliaki-kataigida-tha-katastrepsei-internet

58a0502809da954896919c312db3c603_xl.thumb.jpg.ab8ddf5db3b24334f656db63d652d2e6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ΝΟΑΑ: Έκτακτη προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα – Κίνδυνος για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας & ίντερνετ. :cheesy:

Σύμφωνα με τον επιστημονικό οργανισμό των ΗΠΑ, μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να δημιουργήσει γεωμαγνητική καταιγίδα που θα πλήξει τη Γη σήμερα και ενδεχομένως να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να «απλώσει» το Βόρειο Σέλας μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Η έκλαμψη –επίσημα γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας (CME)– παρατηρήθηκε το Σάββατο στην πλευρά του ήλιου που βλέπει απευθείας στον πλανήτη μας και έρχεται καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) προειδοποίησε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου η Γη είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

Η NOAA πρόσθεσε ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι δορυφόροι και να παρουσιάσουν «ανωμαλίες προσανατολισμού», που σημαίνει ότι ο επίγειος έλεγχος θα πρέπει να τους ανακατευθύνει, καθώς και οτιδήποτε βρίσκεται σε χαμηλή γήινη τροχιά και αντιμετωπίζει αυξημένη αντίσταση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να φτάσει την καταιγίδα μέτριας (G2) ισχύος, σύμφωνα με τον επιστημονικό οργανισμό.

«Η ανάλυση του συμβάντος και τα αποτελέσματα των μοντέλων υποδεικνύουν την άφιξή της γύρω στο μεσημέρι της 11ης Οκτωβρίου, με παρατεταμένες επιδράσεις που παραμένουν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου».

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το Σέλας να φτάσει στο μακρινό βορρά της Αγγλίας και τη Βόρεια Ιρλανδία απόψε, αλλά η διάσπαση των σύννεφων και επομένως οι θεάσεις είναι πιο πιθανές στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν αναμένουν ότι η έκλαμψη θα προκαλέσει μεγάλες διαταραχές, όπως κατά το Γεγονός Carrington, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία έπληξε τη Γη το 1859.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα ένα σέλας ορατό σε όλο τον ουρανό, ακόμη και σε γεωγραφικά πλάτη πολύ πιο κοντά στον ισημερινό. Προκάλεσε επίσης βλάβες στα τηλεγραφικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μια παρόμοια καταιγίδα σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί να αυξάνεται και να μειώνεται με φυσικό τρόπο κάθε 11 χρόνια, αν και όχι ακριβώς σαν ρολόι, και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε τώρα στα πρώτα χρόνια μιας νέας πολυάσχολης περιόδου.

Μια νέα οικογένεια ηλιακών κηλίδων, που ανακαλύφθηκε στην επιφάνεια του άστρου μας πέρυσι, εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη ηλιακή έκρηξη που έχουν δει οι επιστήμονες από το 2017.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ηλιακών εκλάμψεων, με την κατηγορία Χ να θεωρείται η πιο έντονη. Η CME του Σαββάτου ήταν ένα γεγονός κατηγορίας Μ, η δεύτερη ισχυρότερη μετά τη Χ. Είναι γνωστή ως «Halo CME», καθώς οι εκλάμψεις που κατευθύνονται απευθείας προς τη Γη μπορούν να παρατηρηθούν ως φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1024373_noaa-proeidopoiei-gia-geomagnitiki-kataigida-voreio-selas-tha-aplothei-os

voreio-selas-1200x750-c-default_252863_231562.thumb.jpg.b1c745de61acdcccdc156ab71a5da0d9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η Γη ετοιμάζεται να υποδεχτεί μεγάλη ηλιακή έκλαμψη. :cheesy:

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA. Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα ή το Σαββατοκύριακο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά - αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη - είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό «καιρό» και κατ' επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και επικοινωνιών. Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κλπ). Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία "βλέπει" προς τη Γη. Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

https://www.naftemporiki.gr/story/1794415/i-gi-etoimazetai-na-upodextei-megali-iliaki-eklampsi

a-120.jpeg.80c2cb5046a9d86ce2474f97795eace9.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Μίνι δορυφόρος θα μελετήσει το στέμμα του Ήλιου.

Η NASA ανακοίνωσε μια νέα αποστολή για τη μελέτη του ανώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας του Ήλιου, του στέμματος. Πριν από μόλις τρεις μήνες η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε εκτοξεύσει ένα διαστημικό παρατηρητήριο με βασική αποστολή τη μελέτη του στέμματος.Η NASA θα στείλει στο μητρικό μας άστρο το CubIXSS (CubeSat Imaging X-Ray Solar Spectrometer) ένα δορυφόρο μεγέθους παρόμοιου με ένα κουτί παπουτσιών. Ο μίνι δορυφόρος θα συλλέξει δεδομένα για το καυτό πλάσμα και κυρίως την προέλευση του. Πρόκειται για ιονισμένο αέριο το οποίο εντοπίζεται κυρίως στις πιο ενεργές περιοχές του Ήλιου εκεί που δημιουργούνται οι στεμματικές εκπομπές μάζες (CME), οι ηλιακές εκλάμψεις και οι ηλιακές καταιγίδες. Είναι φαινόμενα που όταν το… βεληνεκές τους φτάνει στη Γη προκαλούνται φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας αλλά παράλληλα δημιουργούνται και δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα.Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

ilios-doryforos.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η ανθρωπότητα «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο.

parker-solar-probe-i-nasa-kalei-to-koino-stin-apostoli-pou-tha-aggiksei-ton-ilio.jpg
www.nasa.gov

To Parker Solar Probe είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που πλησιάζει τόσο πολύ τον Ήλιο.

Το σκάφος Parker Solar Probe NASA «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, το στρώμα του μητρικού μας άστρου που είναι γνωστό ως «στέμμα». Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.

ο Parker αποτελεί το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA. Τα τελευταία είναι τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από τον Ήλιο (και τη Γη) από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα, αφήνοντας πίσω τους την ηλιακή «επικράτεια», δηλαδή την περιοχή του διαστήματος μέχρι την οποία φθάνει η «ανάσα» του Ήλιου, ο ηλιακός άνεμος. Αντίθετα, το Parker Solar Probe έχει πλησιάσει την «καρδιά» του ηλιακού συστήματός μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη μηχανή.Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από τη NASA, συνέβη στις 28 Απριλίου 2021 και ανακοινώθηκε τώρα -χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων- από τους επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρησαη «Physical Review Letters». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής τού στέμματος».«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε η δρα Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.Το σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2018 με στόχο να μελετήσει τον Ήλιο από πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν, κάτι που έχει καταφέρει μετά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις (θα κάνει συνολικά 24). Η είσοδός του στο στέμμα, πέρα από το λεγόμενο «όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάνω από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα), επιτεύχθηκε κατά την όγδοη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας. Το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Parker, που εκτός των άλλων είναι το πιο γρήγορο αντικείμενο που έχουν κατασκευάσει οι άνθρωποι, καθώς κινείται με ταχύτητα άνω των 500.000 χιλιομέτρων την ώρα, ήδη έχει κάνει αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις.Το στέμμα κρύβει ένα μυστήριο που ζητά εξήγηση: Ενώ στη χαμηλότερη φωτόσφαιρα, που βρίσκεται πιο κοντά στην «καρδιά» του Ήλιου, η θερμοκρασία φθάνει περίπου τους 6.000 βαθμούς Κελσίου, στην ατμόσφαιρά του (στέμμα), που βρίσκεται πιο ψηλά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μερικά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Επίσης, μέσα στο στέμμα η εκροή των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, πρωτονίων και βαρέων ιόντων) ξαφνικά επιταχύνεται και μετατρέπεται στον υπερηχητικό ηλιακό «άνεμο», μία διαδικασία που επίσης δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι σήμερα.Το επόμενο βήμα για το σκάφος θα είναι να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο. Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1811548/i-anthropotita-aggikse-gia-proti-fora-ton-ilio-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA στη «Ν»: Θα πετάξουμε μέσα στον Ήλιο.

parker-solar-probe-i-nasa-kalei-to-koino-stin-apostoli-pou-tha-aggiksei-ton-ilio.jpg
www.nasa.gov

To σκάφος Parker Solar Probe θα βουτήξει ξανά ακόμη πιο βαθιά μέσα στον Ήλιο.

Οι εξελίξεις στην πανδημία έμειναν σε παγκόσμιο επίπεδο για λίγο σε δεύτερο πλάνο αφού τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η ανακοίνωση της NASA ότι το σκάφος της αποστολής Parker Solar Probe «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, το στρώμα του μητρικού μας άστρου που είναι γνωστό ως «στέμμα». Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.O Νουρ Ραούαφι, επιστήμονας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής Parker Solar Probe μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για αυτό το ιστορικό επίτευγμα αλλά και πώς θα κινηθεί το σκάφος στη συνέχεια στο μητρικό μας άστρο.«Κινούμενο τόσο κοντά στον Ήλιο, το Parker Solar Probe μπορεί τώρα να αισθανθεί και να καταγράψει τις συνθήκες στο ηλιακό στέμμα με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Βλέπουμε δεδομένα μέσα από το στέμμα, δεδομένα του μαγνητικού πεδίου του άστρου, δεδομένα για τον ηλιακό άνεμο καθώς και οπτικό υλικό από εκεί. Μπορούμε να δούμε το σκάφος να πετά μέσα σε δομές του ηλιακού στέμματος τις οποίες μπορούμε να δούμε από τη Γη κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων. Το πιο εκπληκτικό ίσως είναι ότι η αποστολή αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην αρχή της και ήδη έχουμε μάθει τόσο πολλά για το περιβάλλον κοντά στον Ήλιο αλλά και μια σειρά από φαινόμενα όπως τον ηλιακό άνεμο που κινείται σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα αλλά και τους μηχανισμούς που τον παράγουν και τον τροφοδοτούν. Καθώς αυτό το σκάφος θα κινηθεί στο μέλλον ακόμη πιο κοντά στον Ήλιο και θα πετάξει κυριολεκτικά μέσα στην ατμόσφαιρα του πραγματικά αδημονούμε για να δούμε τι άλλες ανακαλύψεις μας περιμένουν».

epistimonas-nasa1.jpg
 
 

Οι επιτελείς της αποστολής έχουν προγραματίσει το σκάφος ώστε να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο. Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1814403/nasa-sti-n-tha-petaksoume-mesa-ston-ilio

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης