Jump to content

Φυσικός με πτυχιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Σκέφτομαι σε μερικά χρόνια να μπω στο φυσικό και το σκέφτομαι μόνο από την άποψη της επαγγελματικής αποκατάστασης. Ένας φυσικός με πτυχιο που μπορεί να δουλέψει. Επίσης ένα μεταπτυχιακό η διδακτορικό αργότερα αρκούν για δουλειά στο εξωτερικό?
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλύτερα βρες μια άλλη σχολή να σπουδάσεις...με το πτυχίο Φυσικής δεν υπάρχουν προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα εκτός και αν σου αρέσει να διδάσκεις σε φροντιστήρια...το δημόσιο απλά το ξεχνάς δεν προκηρύσσονται θέσεις για Φυσικούς παρά μόνο για καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αλλά και αυτές μετρημένες στα ψίχουλα.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου. Σαν τελειόφοιτος φυσικού θα σου μιλήσω από την δικιά μου οπτική γωνία. Το φυσικό μπορεί να σου δώσει τα εφόδια για μια πολύ μεγαλή γκάμα επιλογών. Ωστόσο, για να απαντήσω στην ερώτηση σου, αν σκέφτεσαι το φυσικό μόνο σαν επαγγελματική αποκατάσταση,στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν νομίζω πως αξίζει κατά την άποψη μου να επιλέξεις αυτό το δρόμο (δύσκολος και απαιτητικός δρόμος για να πάρεις το αποτέλεσμα που θες.

Με το πτυχίο του φυσικού δυστυχώς αυτό που μπορείς να κάνεις, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι να στραφείς στην διδακτική της φυσικής (φροντιστήρια και ιδιαίτερα) για να εσκασκήσεις άμεσα αυτό που σπούδασες ή να μια δουλειά σε κάποια εταιρία/βιομηχανία που να σχετίζεται με το πτυχίο.

 

Με την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού όμως, σίγουρα οι ευκαιρίες μεγαλώνουν και ανοίγονται πολλά παράθυρα. Αυτό όμως προυποθέτει να κατασταλάξεις σε ένα κλάδο που θες να κάνεις εξειδίκευση και μετά να δεις τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτάσεις εκεί (πιο τμήμα στην Ελλάδα είναι καλύτερο να πας,που εξειδικεύεται το κάθε τμήμα δηλαδή, τι μεταπτυχιακό πρέπει να κάνεις και που κλπ). Σε αυτή την ηλικία (15-18 αν υποθέτω σωστά) είναι δύσκολο να βρεις τι σου αρέσει και τι θα σε έκανε ευχαριστημένο στο μέλλον, αλλά καλό θα ήταν σιγά σιγά να το σκέφτεσαι.

 

Τώρα, αν σκέφτεσαι να στραφείς στην έρευνα, στο κομμάτι της αστρονομίας/αστροφυσικής πχ, μιας και είμαστε ερασιτέχνες αστρονόμοι εδώ που γράφουμε (ή σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο, μικρόκοσμος,ηλεκτρονικά, επιστήμη υλικών κ.ά.), θα πρέπει να στραφείς στην απόκτηση ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού και να έχεις στο νου σου ότι θα χρειαστεί να βγεις στο εξωτερικό για να κυνηγήσεις μια καλή επαγγελαμική αποκατάσταση και προσωπική ανάπτυξη. Ότι και αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις, δώσε βάση στις γνώσεις του λυκείου στην κατέθυνση που διάλεξες ή θα διαλέξεις. Θα σε βοηθήσουν πολύ και θα σου δώσουν μια γερή βάση για να προχωρήσεις παρακάτω σε οποιαδήποτε σχολή και αν διαλέξεις.

 

Και για να σου δώσω και μια προσωπική άποψη, μην σκεφτείς τις δυσκολίες που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε δρόμος θες να ακολουθήσεις και μην σε κρατήσουν πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια θες να κάνεις. Αν σου αρέσει κάτι πολύ, πάρε το ρίσκο και θα βρεθεί ο δρόμος.

 

Φιλικά,

Γιώργος.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με το φίλο Γιώργο για να βρεις δουλειά μετά με πτυχίο Φυσικής και εξειδίκευση (μεταπτυχιακό/διδακτορικό) στην καλύτερη θα βρεθείς σε κάποια εταιρεία αλλά εκεί θα κάνεις πράγματα άσχετα με αυτά που σπούδασες...Η συμβουλή μου είναι στρέψου σε σχολή πληροφορικής ή πολυτεχνείου αν θες να δεις πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά. Αν έχεις πάθος με τη Φυσική το εξωτερικό είναι μονόδρομος , πας εκεί σε κάποιο πανεπιστήμιο αποκτάς εμπειρία και μετά γυρνάς περιζήτητος στην Ελλάδα αν είσαι τυχερός και έχεις τις γνωριμίες και τα προσόντα να βρεις δουλειά σε πανεπιστήμιο εδώ..

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας. Την φυσική την επιλέγω γιατί θέλω από μικρός να ασχοληθώ με την αστροφυσική. Ξέρω ότι θα χρειαστεί μεταπτυχιακό και διδακτορικό αλλά είναι αυτό που θέλω. Ρώτησα από την άποψη ότι μέχρι να βρω μια δουλειά στο εξωτερικό θα πρέπει να βγάζω λεφτά εδώ. Άρα ο καθηγητής ιδιαίτερων μάλλον είναι μονόδρομος.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εάν είσαι καλός στα μαθηματικά μπορείς να απασχοληθείς στο επενδυτικό τμήμα μίας τραπέζης ή επενδυτικής εταιρείας.

 

Ένας νέος τομέας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όμως θα χρειασθεί σχετικό μεταπτυχιακό.

 

Φυσική και Αστρονομία θα παραμείνουν το χόμπυ σου. :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρίμα όμως πάντως να έχεις ρίξει τόσο κόπο στο πανεπιστήμιο να έχεις τελείωσει το τμήμα Φυσικής και να μη μπορείς να βρεις δουλειά μετά στο αντικείμενο. Ακόμα και ιδιαίτερα/φροντιστήριο να κάνεις οι τόσες γνώσεις που απέκτησες πάνε πάλι χαμένες αφού καλείσαι να διδάξεις Φυσική γυμνασίου/λυκείου που το επίπεδο εκεί είναι πιο χαμηλό από αυτά που έμαθες στη σχολή..

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα κι από εμένα (και καλησπέρα σε όλη την παρέα του astrovox). Παρότι γνωρίζω το φόρουμ και το συμβουλεύομαι εδώ και καιρό, δεν είχα γραφτεί και δεν έκανα ποτέ κάποια δημοσίευση. Ήθελα όμως να δώσω και την δική μου (ενθαρυντική) οπτική στο ερώτημα που έθεσες.

 

Κατ'αρχάς να πω πως είμαι Φυσικός και, όπως κι εσύ αλλά και όποιος έχω δει να επιλέγει συνειδητά αυτή την σχολή (σε αντίθεση με αυτούς που τους έβγαλε εκεί η διαδικασία των Πανελληνίων), η επιλογή μου έγινε για να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αστρονομία ή αστροφυσική. Κάνοντας μια τέτοια επιλογή, το κάνει κάποιος γιατί του αρέσει και όχι με γνώμονα τις επαγγελματικές διεξόδους. Για να χρησιμοποιήσω μια φράση του J. H. Poincare, "Ο επιστήμονας μελετά την Φύση διότι τον ενθουσιάζει. Και τον ενθουσιάζει, διότι είναι όμορφη. Αν δεν ήταν όμορφη, δεν θ'άξιζε να την μελετήσουμε. Κι αν δεν άξιζε να την μελετήσουμε, δεν θ'άξιζε να ζούμε". Όμως, είναι εύλογο και καλό να σκέφτεσαι και την άποψη της επαγγελματικής διεξόδου.

 

Ποιά όμως θα μπορούσε να είναι αυτή; Όπως είναι φυσικό (pun not intended :-) ) έχω πολλούς φίλους από την σχολή, οπότε θα αντλήσω από εκεί τα παραδείγματά μου. Μία φίλη αφού τελείωσε, έκανε διδακτορικό στην αστροφυσική και συνέχισε πλέον ως (αστρο)Φυσικός καριέρας σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Μία άλλη, μετά το διδακτορικό στην αστροφυσική έκανε στροφή καριέρας και δουλεύει σε εταιρεία στην Αγγλία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ένας φίλος, έκανε μεταπτυχιακό στην ακτινοφυσική και εργάζεται σε νοσοκομείο στην Αγγλία ως ακτινοφυσικός. Δύο άλλοι, μετά το μεταπτυχιακό τους στην υπολογιστική Φυσική (στην Ελλάδα), εργάζονται σε μεγάλη εταιρεία ημιαγωγών στην Ολλανδία. Κάποιοι, μετά από μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, είναι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μία, στο CERN. Αρκετοί εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης. Τέλος, κάποιοι κάνουν διάφορες δουλειές οι οποίες δεν σχετίζονται καθόλου με το πτυχίο. Όσο για εμένα, μετά από ένα μεταπτυχιακό στην υπολογιστική Φυσική, έκανα διδακτορικό στα οικονομικά (όλα στην Ελλάδα) και έχω εργαστεί (και εργάζομαι) σε ερευνητικά τμήματα οργανισμών στην Ευρώπη.

 

Τί αξίζει να σημειώσει κανείς από αυτά;

 

Αρχικά, θα έλεγα πως η μεγάλη αξία των σπουδών στο Φυσικό πηγαίνει πέρα από την γνώση του αντικειμένου αυτού καθ'εαυτού. Είναι οι δεξιότητες που αποκτάς και τις οποίες μπορείς να τις εφαρμόσεις σε ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων. Αναλυτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων και σύνθεση λύσεων, μαθηματική παιδεία, κατασκευή μοντέλων για την εξήγηση/πρόβλεψη του "κόσμου". Μάλιστα θα έλεγα πως έχει ιδανική ισορροπία μεταξύ των Μαθηματικών με την πιο "αφηρημένη" φύση τους και άλλων γνωστικών πεδίων που είναι πιο εφαρμοσμένα.

 

Επίσης, όπως θα παρατήρησες, τα παραδείγματά μου έχουν ένα μοτίβο. Οι περισσότεροι φίλοι α) συνέχισαν τς σπουδές με μεταπτυχιακά ή/και διδακτορικά και β) όσοι έμειναν Ελλάδα απασχολούνται στην εκπαίδευση. Για διάφορους λόγους, η αγορά εργασίας για έναν Φυσικό στην Ελλάδα είναι πιο περιορισμένη απ'ό,τι στο εξωτερικό. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αλλάξεις τις επιλογές σου βάσει αυτού.

 

Και κλείνω την -μακροσκελέστατη- απάντηση με κάποιες σκέψεις σχετικά με τον ίδιο τον τρόπο επιλογής. Η ταπεινή μου συμβουλή είναι να διαλέξεις με βάση αυτό που σου αρέσει. Αν το κάνεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι καλός και θα το ευχαριστηθείς όπως και να 'χει (και τούμπαλιν). Εγώ φαινομενικά άλλαξα πορεία, από Φυσική σε οικονομικά. Όμως, εν τέλει αυτό που με ενθουσιάζει είναι η έρευνα και η κατανόηση του κόσμου. Και αυτό κάνω, εφαρμόζοντας δεξιότητες που πήρα από την σχολή, όχι για την μελέτη ηλεκτρονίων ή πλανητών, αλλά για την μελέτη οικονομιών και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μερών τους. Αντίθετα, υπάρχουν παραδείγματα από παιδιά που διάλεξαν με βάση την (πεποίθηση για) καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση κατόπιν παρότρυνσης τρίτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φίλων μου μηχανικών, των οποίων οι γονείς (με 100% καλές προθέσεις, είμαι βέβαιος) τους κατεύθυναν προς τα εκεί. Δυστυχώς όμως, αποφοίτησαν εν μέσω της κρίσης του 2010 με τις επαγγελματικές προοπτικές να απέχουν παρασάγγας από αυτό που είχαν φανταστεί (ή τους είχαν υποασχεθεί). Το ίδιο και φίλοι που έκαναν μεταπυχιακά στην διδακτική της Φυσικής με το σκεπτικό ότι δίνει πιο πολλά μόρια στον ΑΣΕΠ. Ποιός όμως θα προέβλεπε ότι δεν θα γινόταν διαγωνισμός για πάνω από 12 χρόνια (and counting); Και οι δύο αυτές κατηγορίες βάσισαν τις επιλογές τους σε μια πρόβλεψη ότι σε βάθος 2 (για το μεταπτυχιακό) ή 5 ετών (για το πολυτεχνείο) η οικονομία θα είναι η ίδια, αλλά δυστυχώς διαψεύσθηκαν και έμειναν με κάτι που δεν αγαπούσαν (και στην χειρότερη, ψέγοντας αυτούς που τους ώθησαν σε αυτές τις επιλογές). Αντ'αυτού όσοι ακολούθησαν κάτι επειδή τους άρεσε, βρήκαν διέξοδο ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες των προηγούμενων ετών.

 

Εύχομαι ό,τι και να διαλέξεις εν τέλει, να το απολαύσεις και να το κάνεις "δικό σου".

 

Την καλημέρα μου (πλέον) σε όλους και συγνώμη αν σας κούρασα με την εκτενέστατη απάντησή μου.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο

 

Διάβασα με ενδιαφέρον όλα αυτά που έγραψες αλλά βλέπω και εσύ ότι παρόλο σου άρεσε η Φυσική και σπούδασες συνειδητά την επιστήμη αυτή στο τέλος επαγγελματικά κάνεις κάτι άλλο που σχετίζεται με τα οικονομικά. Τα οικονομικά όμως δεν είναι Φυσική. Δε θα μπορούσες εξαρχής να σπουδάσεις οικονομικά και να συνεχίσεις τις σπουδές σου στον τομέα αυτό;

 

Όταν είσαι νέος και πρέπει να αποφασίσεις για το μέλλον σου σκέφτεσαι ρομαντικά να κάνεις αυτό που σου αρέσει αλλά μετά μεγαλώνοντας βλέπεις ότι σου αρέσει κάτι άλλο. Μετά η πραγματικότητα σε προσγειώνει και γίνεσαι ρεαλιστής αφού βλέπεις με το πτυχίο Φυσικής και εξειδίκευση στη Φυσική δεν έχεις πολλές επαγγελματικές διεξόδους και κάνεις στροφή καριέρας όπως και εσύ πχ στα οικονομικά για να βρεις δουλειά.

 

Επίσης δε μπορούν όλοι ή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καριέρα και σπουδές στο εξωτερικό στη Φυσική. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορούνε να το κάνουν αλλά συνειδητά μένουν Ελλάδα παρόλες τις δυσκολίες γιατί τους αρέσει να βλέπουν τον ήλιο, τη θάλασσα, την οικογένεια τους. Αν μείνεις στην Ελλάδα επαγγελματική απασχόληση με τη Φυσική έχεις μόνο σαν καθηγητής σε δημόσιο/ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήρια/ιδιαίτερα ή καθηγητής σε πανεπιστήμιο. Δηλαδή το επάγγελμα του καθηγητή.

 

Το πτυχίο Φυσικής για εμένα είναι ένα πτυχίο που σου δίνει γενικές γνώσεις σε πολλές θεματικές περιοχές της Φυσικής. Από εκεί και πέρα μετά σου ανοίγονται διάφορες επιλογές για master, διδακτορικό σε άλλους τομείς για να μπορέσεις να βρεις δουλειά. Προσωπικά έχω πτυχίο Φυσικής και master σε πληροφορική (όλα από ελληνικά πανεπιστήμια) και εργάζομαι αδιαλείπτως από το 2001 στην Ελλάδα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα (KC),

 

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και που διάβασες την, ομολογουμένως, μακροσκελή μου ανάρτηση. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο σύντομος αυτή τη φορά. Να σου πω ότι γενικά συμφωνώ με αυτά που γράφεις, όμως θα τα διατύπωνα κάπως διαφορετικά.

 

Κατ'αρχάς, για να απαντήσω στο ερώτημά σου: δεν ξέρω αν θα μπορούσα να σπουδάσω εξ αρχής οικονομικά. Ξέρω όμως με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν ήθελα. Σε βαθμό που οι μόνες μου επιλογές στο μηχανογραφικό ήταν τμήματα Φυσικής. Επίσης, ξέρω (με την εκ των υστέρων γνώση) ότι οι σπουδές στην Φυσική μου έδωσαν σημαντικότατο πλεονέκτημα -σε σχέση με αποφοίτους Οικονομικών σχολών- σε τρεις περιοχές: μαθηματική παιδεία, επιστημονικός προγραμματισμός και κατασκευή μοντέλων. Μάλιστα, οι ελλείπείς γνώσεις οικονομικών καλύπτονται ευκολότερα και συντομότερα από τις αντίστοιχες στα πεδία που ανέφερα (να σημειώσω πως πολλοί Νομπελίστες στα Οικονομικά έχουν ως πρώτες σπουδές την Φυσική. Το αντίστροφο όμως δεν έχει συμβεί ποτέ).

 

Όσον αφορά στις διάφορες επιλογές (εξειδίκευση, Φυσική/άλλο), μου άρεσε η περιγραφή σου. Ότι, δηλαδή, στην πορεία της ζωής του κάποιος μπορεί να αλλάξει προτιμήσεις για διάφορους λόγους. Και εδώ είναι που θεωρώ πως το πτυχίο της Φυσικής υπερτερεί έναντι πολλών άλλων. Από τα παραδείγματά μου, μπορεί να δει κανείς το εύρος των επαγγελματικών επιλογών (με την κατάλληλη εξειδίκευση, όπως είπες κι εσύ, αλλά και την κατάλληλη αγορά εργασίας). Συνεχίζει να σου αρέσει η Φυσική και η βασική έρευνα; Αστρονομία, αστροφυσική, στοιχειώδη σωματίδια (και όλα τα ενδιάμεσα) είναι στις επιλογές. Αν όχι, οι εναλλακτικές είναι ακόμα περισσότερες. Εδώ, οι επιλογές εκτείνονται από τον ιατρικό κλάδο (π.χ. ακτινοφυσική), τις τηλεπικοινωνίες (όπως έκανες εσύ), μέχρι τον -φαινομενικά ασύνδετο- κλάδο των οικονομικών και πολλούς άλλους. Θεωρώ πως τέτοια ευρύτητα δεν την παρέχουν πολλά πτυχία (αλλά αν μεροληπτώ, παρακαλώ διορθώστε με).

 

Όσον αφορά το ζήτημα Ελλάδα-εξωτερικό θα παραφράσω αυτό που είπες: πολλοί έφυγαν συνειδητά από την Ελλάδα παρ'όλες τις δυσκολίες, γιατί τους αρέσει να χαίρονται τον ήλιο, την θάλασσα και τις οικογένειές τους έχοντας την ικανοποίηση ότι τις υπόλοιπες 335 μέρες του χρόνου κάνουν κάτι που τους γεμίζει πραγματικά. Αυτό όμως είναι πολύ μεγάλη συζήτηση που ξεφεύγει από τον σκοπό της αρχικής δημοσίευσης και δεν θα ήθελα να επεκταθώ εδώ. Συμφωνώ πάντως πως στην Ελλάδα, οι προοπτικές να ασκήσει κανείς την Φυσική κινούνται κυρίως γύρω από την εκπαίδευση, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

 

Βρίσκω αυτή την ανταλλαγή απόψεων πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω να μην ξέφυγε πολύ από τον αρχικό σκοπό του νήματος, αλλά να βοήθησε τον φίλο που έκανε την αρχική δημοσίευση.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το συμπέρασμα πιστεύω για το φίλο στο αρχικό του ερώτημα μετά από όλα τα μηνύματα που ανταλλαχθήκαν είναι βρες κάτι να κάνεις που να το αγαπάς και να το κάνεις πολύ καλά. Από εκεί και πέρα όλο και κάποια πόρτα του σύμπαντος θα ανοίξει και για εσένα αρκεί να σκέφτεσαι θετικά και να έχεις καλή ψυχολογία. Και μη ξεχνάς μπορεί η ζωή να σε κάνει να πέσεις πολλές φορές αλλά σε κάνει να ξανασηκώνεσαι με περισσότερη ενέργεια μετά. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Φίλε Γιώργο χάρηκα για την επικοινωνία που είχαμε σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα αυτά που κάνεις και να είσαι πάντα καλά.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

 

τα είπες τόσο όμορφα και περιεκτικά, οπότε ό,τι και να έλεγα θα ήταν περιττό.

 

Χάρηκα κι εγώ για την επικοινωνία μας η οποία ελπίζω να βοήθησε και τον φίλο που έκανε την αρχική ερώτηση.

 

Ανταποδίδω τις ευχές και να είσαι/είστε όλοι καλά!

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ και τους δύο για τις μακροσκελείς και αναλυτικές απαντήσεις σας. Μετά και από συζήτηση με καθηγητές και γονείς σκέφτηκα ότι μιας μου αρέσει πρώτα η φυσική και μετά η πληροφορική θα μπορούσα να πάω στην σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών που συνδυάζει αρκετά και τα δύο. Επίσης από εκεί μπορώ να κάνω μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε όποιον από τους δύο τομείς θέλω να πορευτώ. Η ερώτηση που έχω είναι από το τμήμα φυσικής τι μεταπτυχιακά μπορώ να κάνω?
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε panr05,

 

Καλή και εύλογη σκέψη να συζητήσεις με γονείς και καθηγητές για την επιλογή των σπουδών σου. Έτσι θα συνδυάσεις την εμπειρία τους με αυτό που ξέρεις εσύ για τον εαυτό σου (π.χ. τί σου αρέσει) και θα κάνεις μια καλή επιλογή.

 

Η απάντηση στην ερώτησή σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ένας είναι το "πού". Αν, για παράδειγμα, ξέρεις ότι θέλεις αυτές οι μεταπτυχιακές σπουδές να είναι σε ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο (ή/και πόλη), τότε η καλύτερη λύση θα ήταν να δεις τις ιστοσελίδες του σχετικού Τμήματος Φυσικής οι οποίες θα σου δώσουν ό,τι πληροφορίες θέλεις. Αν δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο "πού", τότε.. sky's the limit. Σε αυτή την περίπτωση διαλέγεις τον τομέα της Φυσικής που σου αρέσει και συνεχίζεις.

 

Μία πρώτη εικόνα για το εύρος των μεταπτυχιακών θα μπορούσες να την πάρεις από τις αντίστοιχες σελίδες των Τμημάτων Φυσικής των ελληνικών Πανεπιστημίων. Αντίστοιχα, θα μπορούσες να κοιτάξεις σχετικά στις σελίδες Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

 

Είναι, βέβαια, κατανοητό ότι κάθε επιλογή συνεπάγεται και κάποιο οικονομικό κόστος αλλά και "επένδυσης" για την μετέπειτα πορεία σου. Όσον αφορά στο πρώτο, θα πρότεινα να εξετάσεις -όταν έρθει η ώρα- τις δυνατότητες απόκτησης υποτροφίας ή/και φοιτητικής στέγης (και όποιοι άλλο μέτρο διευκόλυνσης έχει το Πανεπιστήμιο υποδοχής) για να εκτιμήσεις σε σωστή και συγκρίσιμη βάση όλες τις επιλογές. Όσον αφορά στο δεύτερο, η αίσθησή μου από συνομιλίες με αποφοίτους διαφόρων Πανεπιστημίων είναι πως κάποια ασχολούνται πολύ ενεργά με την αποκατάσταση των αποφοίτων τους ενώ κάποια άλλα, όχι. Ουσιαστικά, στα δεύτερα επαφίεσαι στις δυνάμεις σου για την συνέχιση της σταδιοδρομίας σου ενώ στα πρώτα έχεις και (ποικίλη) βοήθεια. Μια έμμεση, συναφής βοήθεια είναι και το "brand name" ενός Πανεπιστημίου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε πλείστες περιπτώσεις (και ιδιαίτερα σε θέσεις υψηλού ανταγωνισμού), αυτό παίζει ρόλο. Μεταξύ δύο κατά τ'άλλα ισάξιων αποφοίτων, μάλλον αυτός από το ΜΙΤ θα έχει προβάδισμα έναντι αυτού από το Πανεπιστήμιο ΧΥΖ (για να μην προκαταβάλλω κανέναν). Το ίδιο (δυστυχώς) ισχύει και σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις οι οποίες, με την σειρά τους, καθορίζουν πολλά πράγματα για την σταδιοδρομία ενός επιστήμονα (σημείωση: υπάρχει σχετική μελέτη όπου δημοσιευμένες εργασίες επανυποβλήθηκαν με άγνωστα affiliations και πολλές απορρίφθηκαν).

 

Χωρίς να θέλω να επηρεάσω την όποια επιλογή κάνεις, θα έλεγα πως θα μπορούσες να κοιτάξεις και τις σελίδες των Τμημάτων των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ώστε να πάρεις μια εικόνα από τα προγράμματα σπουδών τους, την Φυσική και την Πληροφορική που θα κάνεις εκεί αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα.

 

Θα κλείσω λέγοντας ελάχιστα για εμένα. Το μεταπτυχιακό μου ήταν στο Α.Π.Θ., στην Υπολογιστική Φυσική. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι συνδύασε την μελέτη διαφόρων κλάδων της Φυσικής (από Αστρονομία μέχρι Πυρηνική Φυσική και από Δυναμικά Συστήματα μέχρι Οικονοφυσική) μέσω προσομοιώσεων και συγγραφής κώδικα υπολογιστή. Θεωρώ πως παρέχει αρκετή ευελιξία, σε εκθέτει σε ποικίλες γνώσεις, χρήσιμες σε πολλά πεδία ταυτόχρονα και σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να επιλέξεις τα επόμενα βήματα (π.χ. διδακτορικό).

 

Ελπίζω η απάντησή μου να σε βοήθησε και να ξεκαθάρισε κάποιες απορίες σου.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης