Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γιώργος Τσακυρίδης: Τι είναι αυτό που κάνει τον πλανήτη Άρη να ξεχωρίζει. :cheesy:

Στα τέλη του Ιουλίου, σε τρία ξεχωριστά επιστημονικά άρθρα, ανακοινώθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της αποστολής του InSight της NASA στον Άρη. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα καταφέρνει να κοιτάξει στο εσωτερικό ενός άλλου πλανήτη, να τον χαρτογραφήσει και να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να κατανοήσει καλύτερα και την ιστορία της Γης.

Ο Γιώργος Τσακυρίδης είναι ο Έλληνας μηχανικός διαστήματος που εργάστηκε στην κατασκευή του τρυπανιού που προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη και μας προσέφερε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες.

«Ο ρομποτικός προσεδαφιστής InSight, ο οποίος πάτησε τον κόκκινο πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018, αποσκοπεί σε μια διεξοδική μελέτη του εσωτερικού του Άρη, μέσω μιας πλειάδας επιστημονικών φορτίων. Σε περίπου δυο χρόνια λειτουργίας ο γεωλογικός σταθμός έχει συλλέξει δεδομένα που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα και την αξονική ταλάντωση του Άρη. Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι η αποκρυπτογράφηση της εσωτερικής δομής του πλανήτη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακυρίδης.

«Σε αντίθεση με τους δορυφόρους, ένας προσεδαφιστής ή ένα rover πραγματοποιούν μετρήσεις επί τόπου. Το InSight όμως, δεν έχει την δυνατότητα κίνησης, όπως ο Curiosity και η Persy (άλλες αποστολές της NASA). Οι διαστημικές αποστολές διαμορφώνονται κ σχεδιάζονται με βάση τα επιστημονικά ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν. Συνήθως χρησιμοποιούμε rovers όταν επιθυμούμε να ψάξουμε για ζωή και να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται στο έδαφος. Σίγουρα τα κινούμενα ρομποτάκια είναι περισσότερο εντυπωσιακά από ένα ακίνητο σκάφος, τόσο λειτουργικά, όσο και σχετικά με την διαδικασία της προσεδάφισης -αφού, προφανώς, δεν "προσγειώνουμε" στον Άρη» εξηγεί ο μόλις 36 ετών μηχανικός διαστήματος.

Από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ έχει ορίσει την παγκόσμια εβδομάδα Διαστήματος ως μια διεθνή γιορτή της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνεισφοράς τους στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και ο κ. Τσακυρίδης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος. «Για εμένα, ως μέλος της ομάδας που δούλεψε για την κατασκευή του, το InSight αποτελεί και την πραγματοποίηση ενός ονείρου, ότι πιο κοντινό στο παιδικό μου όνειρο να γίνω αστροναύτης. Σαν εκείνα τα όνειρα που κάνεις παιδί́, όταν πιστεύεις πως θα αλλάξεις τον κόσμο».

Ο κ. Τσακυρίδης συνεργάστηκε συγκεκριμένα με την ομάδα της Γερμανικής Εταιρείας Διαστήματος (DLR) στην κατασκευή του τρυπανιού-θερμομέτρου με το ψευδώνυμο "τυφλοπόντικας" και ενώ η διαδρομή μέχρι τα αστέρια είναι μοναχική, η δουλειά που απαιτείται για να φτάσουμε εκεί, όπως ο ίδιος λέει, είναι αυστηρά ομαδική. «Η συμμετοχή μου σε αυτή την αποστολή με έφερε σε άμεση επαφή με το αίσθημα της ικανοποίησης, αλλά και της ευθύνης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Προκλήσεις υπήρξαν πολλές, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό» λέει ο κ. Τσακυρίδης.

Ο "τυφλοπόντικας" δεν κατάφερε να φτάσει στον αρχικό στόχο των 3 μέτρων βάθος και σταμάτησε στα 40 εκατοστά. «Καθώς τεστάραμε το τρυπάνι, το 2015, ανακαλύψαμε πως για συγκεκριμένη σύσταση εδάφους (την οποία τότε θεωρήσαμε το χειρότερο δυνατό σενάριο) και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης ο "τυφλοπόντικας" αδυνατεί να εισχωρήσει στο έδαφος στο επιθυμητό βάθος.

Δυστυχώς, το ατυχέστερο αυτό σενάριο αποτέλεσε τελικά μέρος της πραγματικότητας που συναντήσαμε τρία χρόνια αργότερα, το 2018, με τον InSight πλέον προσεδαφισμένο στην επιφάνεια του Άρη. Συνολικά μιλάμε για μια προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων, όλων των εθνικοτήτων και με διαφορετικά background, η οποία διήρκησε πάνω από 6 χρόνια. Σε μια εποχή που προάγει όλο και περισσότερο την ταχύτητα και το εφήμερο, είναι δύσκολο να μένεις πιστός στον στόχο σου. Η ανταμοιβή (οποία και αν είναι αυτή) στον επιστημονικό κλάδο έρχεται μετά από πολύ κόπο και χρόνο και σίγουρα δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση. Αυτές οι αποστολές βασίζονται στην ομαδική δουλειά, τη συνεργατικότητα και τη συλλογική προσπάθεια.

Το one man show στην επιστήμη, δεν υπάρχει πια (αν υπήρξε ποτέ)» υπογραμμίζει ο Έλληνας μηχανικός διαστήματος.

Οι λόγοι που οδήγησαν την επιστημονική κοινότητα να στρέψει το βλέμμα στον κόκκινο πλανήτη είναι αρκετοί. «Αυτό που κάνει τον Άρη ξεχωριστό είναι η αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης σε αυτόν εξωγήινης ζωής, αλλά και η δυνατότητα που μας δίνει για εξερεύνηση επί τόπου: βρίσκεται σε "απόσταση" 6 μηνών από την Γη, η σύσταση και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του μπορούν να είναι συμβατές με την υπάρχουσα τεχνολογία και επιπλέον και το κόστος των αποστολών είναι βιώσιμο» τονίζει ο κ. Τσακυρίδης.

Από την συγκεκριμένη αποστολή, η ανθρωπότητα μπορεί να περιμένει ότι θα αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά της Γης. «Η χαρτογράφηση του εσωτερικού του Άρη, ο οποίος ανήκει στους βραχώδεις πλανήτες (όπως και η δίκη μας Γη) μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την διαδικασία σχηματισμού αυτής της οικογένειας ουρανίων σωμάτων.

Η Γη, λόγω των τεκτονικών πλακών, έχει σβήσει μεγάλο μέρος της ιστορίας της. Από την άλλη, το φεγγάρι, είναι αρκετά μικρό και οποιαδήποτε πληροφορία από εσωτερική του δραστηριότητα έχει πλέον "χαθεί". Θα λέγαμε πως ο Άρης αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ του μεγέθους ενός πλανήτη και της εσωτερικής του δραστηριότητας. Ουσιαστικά μελετώντας τον κόκκινο πλανήτη ξεκλειδώνουμε αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν και τον σχηματισμό της δίκης μας Γης» σημειώνει ο κ. Τσακυρίδης, προσθέτοντας μια φιλοσοφική διάσταση «Σε μια Γη που παλεύει να επιβιώσει, η εξερεύνηση του διαστήματος αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια -ad astra per espera. Όμως οφείλουμε, τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στις γενιές που θα ακολουθήσουν, να δώσουμε την ευκαιρία αυτής της εξερεύνησης (εν μέρη και επειδή είναι μια πολύ όμορφη και διασκεδαστική διαδικασία). Θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε το λεγόμενο cosmic perspective, διαφορετικά κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε σε εποχές σκοταδισμού και παιδιάστικου εγωκεντρισμού».

Ο κ. Τσακυρίδης δεν εκτιμά ότι είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον η ανθρωπότητα να καταφέρει να μετοικήσει σε άλλο πλανήτη, ούτε ότι αυτή μπορεί να είναι μια προτεινόμενη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη, όπως η κλιματική κρίση. Σχετικά με τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, ο μηχανικός διαστήματος αναφέρει ότι «τα ρομποτικά μέσα αποτελούν για την ώρα μια περισσότερο αποτελεσματική και ασφαλή λύση. Μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι είναι αρκετά ευάλωτοι σε βιολογικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο. Πάντως, για την ώρα δεν έχουμε τα μέσα για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη που θα επέστρεφε με ασφάλεια πίσω στη γη, γεγονός που φανερώνει και μια διαφορετική οπτική του θέματος, περισσότερο ηθική. Ποιος θα αναλάβει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης; Νομίζω πως η ματαιοδοξία μερικών δισεκατομμυριούχων δεν είναι το κατάλληλο κίνητρο για ένα τόσο σημαντικό βήμα».

Για την κούρσα των δισεκατομμυριούχων και τις εμπορικές-τουριστικές αποστολές στο διάστημα, ο Γιώργος Τσακυρίδης λέει ότι πρόκειται για έναν ανταγωνισμό υπό την αμερικανική παροιμία «the one with the most toys wins, δηλαδή αυτός με τα περισσότερα παιχνίδια κερδίζει. Μακροπρόθεσμα είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το διάστημα, αλλά αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια υπερβολή που αφορά λίγους. Σε κάποιο βαθμό χρειάζεται και αυτό, γιατί όντως προχωράει η τεχνολογία, όπως την δεκαετία του ’60, ο ψυχρός πόλεμος έδωσε ώθηση στον διαστημικό κλάδο».

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, «προφανώς και πρέπει να συνεχίσει η εξερεύνηση του διαστήματος, προφανώς πρέπει να γίνονται οι μελέτες, πότε, πώς και αν θα μπορέσουμε ποτέ να μετοικίσουμε κάποιον άλλο πλανήτη αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται χρήματα στο να προστατεύσουμε τον δικό μας. Η Γη είναι πολύ καλύτερη για τον άνθρωπο, οπότε νομίζω ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι να σώσουμε τη Γη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε στην εξερεύνηση».

Πρόσφατα, ο κ. Τσακυρίδης πέρασε στη δεύτερη φάση του καλέσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες, αν και, βεβαίως, η διαδικασία έχει ακόμα αρκετές δοκιμασίες. Η αγάπη του για το διάστημα ξεκίνησε μάλλον με ανορθόδοξο τρόπο, από τα τραγούδια του David Bowie που άκουγε η μητέρα του, τον Ziggy Stardust και, αργότερα, από την τηλεοπτική σειρά X-Files. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης όπου προετοιμαζόταν για το άλμα στο διάστημα.

Όπως λέει ο ίδιος, «η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολύ καλή μόρφωση, κυρίως όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα αν θες να εξασκήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα ή θα μείνεις στον κλάδο της φυσικής και της αστρονομίας, άρα θα το επιδιώξεις μέσω μιας ακαδημαϊκής διαδρομής, ή εάν θέλεις να γίνεις μηχανικός διαστήματος, θα πρέπει να το επιδιώξεις στο εξωτερικό».

Μια από τις "δυσκολότερες συζητήσεις" που έχει κάνει ήταν με ένα 11χρονο αγόρι που τον κάλεσε για να του ζητήσει συμβουλές πώς μπορεί να γίνει κι εκείνο μηχανικός διαστήματος. «Είχε την αθωότητα του παιδιού και πολλές ερωτήσεις ήταν αφοπλιστικές. Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε παιδί, σημαίνει πως δεν το ξέρεις επαρκώς και με έβαλε σε μια διαδικασία πολλά πράγματα να τα ψάξω περισσότερο, πώς μπορώ να τα απλοποιήσω για να τα μεταφέρω σε άλλους». Θυμάται ότι και εκείνος ήθελε να εξερευνήσει το διάστημα από μικρός αλλά, λέει, «ήταν αρκετά συνηθισμένο όταν ήμουν παιδί, δεν ήμουν κάτι διαφορετικό σε αυτό». Μόνο που εκείνος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1023955_giorgos-tsakyridis-ti-einai-ayto-poy-kanei-ton-planiti-ari-na-xehorizei

tsakiridis.thumb.jpg.2bf538726c8e32a53fc81119e5a0c84f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μια βάση του Άρη στο… Ισραήλ. :cheesy:

Στον κρατήρα Ramon στην έρημο του νότιου Ισραήλ δημιουργήθηκαν συνθήκες προσομοίωσης του περιβάλλοντος που θα συναντήσει και θα ζήσει μια επιστημονική αποστολή στον Άρη. Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί μια εγκατάσταση που ονομάζεται AMADEE-20 η οποία αποτελεί την αρειανή βάση στην οποία καλούνται να ζήσουν έξι επιστήμονες, πέντε άνδρες και μια γυναίκα. Μέσα στην βάση τα μέλη της αποστολής ζουν και πραγματοποιούν πειράματα.

Όταν βγαίνουν από αυτή φορούν ειδικά για την περίσταση προσαρμοσμένες στολές παρόμοιες με αυτές θα φορούσαν και στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι στολές διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και συστήματα παροχής οξυγόνου σε αυτούς που τις φορούν. Την προσομοίωση οργανώνουν το Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος και η Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ και η ομάδα του ισραηλινού ερευνητικού προγράμματος D-MARS που αφορά και αυτό προσομοιώσεις του αρειανού περιβάλλοντος.

Στόχος της νέας προσομοίωσης είναι να αναδειχθούν διαφόρων ειδών προβλήματα και λάθη που μπορούν να γίνουν είτε μέσα στην βάση είτε στις εξόδους που θα κάνουν οι επιστήμονες με τις στολές ώστε να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό των πραγματικών επανδρωμένων αποστολών στον Άρη. Η προσομοίωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2020 αλλά η πανδημία άλλαξε όπως ήταν αναμενόμενο τον σχεδιασμό. Η βάση έχει συνολικό εμβαδόν 120 τετρ. μέτρων και είναι από τις μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες του είδους.

Μέσα στην βάση τα μέλη της αποστολής παρακολουθούνται συνεχώς από κάμερες και αναλύονται όλων των ειδών οι κινήσεις που κάνουν για να διαπιστωθούν μοτίβα συμπεριφορών που θα πρέπει να αναλυθούν για τις πραγματικές αποστολές όταν αυτές γίνουν. Παρακολουθείται συνεχώς και η υγεία των μελών της αποστολής, καταγράφονται οι ζωτικές τους λειτουργίες κ.α. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η προσομοίωση θα διαρκέσει ένα μήνα και τα μέλη της αποστολής θα πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 20 πειράματα σε τομείς όπως η γεωλογία, η βιολογία, και η ιατρική.

https://www.naftemporiki.gr/story/1788527/mia-basi-tou-ari-sto-israil

aris-prosomoiosi.jpg.1f8b78f29920a028962ecdad0338ae96.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Θα φτιάξω εργοστάσιο της Tesla στον Άρη» λέει ο Ελον Μασκ :cheesy:

Ο πολυπράγμων νοτιοαφρικανικής καταγωγής Αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ βρίσκει πάντα τρόπο να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας τόσο με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, με την προσωπική του ζωή αλλά κυρίως με τις δηλώσεις και τις συνεχείς του αναρτήσεις στα social media.

To τελευταίο του «χτύπημα» έγινε σε συνάντηση που είχε με μετόχους της Tesla. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάποιος μέτοχος προσπάθησε να προβοκάρει τον Μασκ λέγοντας του πότε η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων θα φτιάξει αυτοκίνητα έξω από τη Γη. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Μασκ σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο της Tesla στον Άρη και αυτός να ζει για το δει να λειτουργεί.

Όπως είπε θα μπορούσε (θεωρητικώς) να γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο στον Κόκκινο Πλανήτη εντός των επόμενων 40 ετών. Όπως είπε η διαστημική του εταιρεία, η Space X, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2026 και υποστηρίζει ότι αν όλα πάνε καλά μέχρι το 2050 μπορεί να δημιουργηθεί μια αποικία ενός εκατ. ανθρώπων στον Άρη.

Βέβαια ο Μασκ είναι πλέον 50 ετών και για να δει το όραμα του να υλοποιείται θα πρέπει να φτάσει σε ηλικία τουλάχιστον 90 ετών. Προς το παρόν πάντως έχει στείλει στο Άρη ένα Tesla Roadster το οποίο εκτοξεύτηκε το 2018 και τελευταία φορά που έγινε εκτίμηση της πορείας του βρισκόταν σε απόσταση 7 εκατ. χλμ. από τον Άρη. Αν το όχημα δεν έχει καταστραφεί από τις διαστημικές συνθήκες θεωρητικώς θα έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη ως προπομπός του εργοστασίου που θέλει να φτιάξει ο Μασκ εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1788777/tha-ftiakso-ergostasio-tis-tesla-ston-ari-leei-o-elon-mas

tesla-aris.jpg.ac3c3548ff8538755d3189ef84f73420.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: «Ο πλανήτης Άρης ήταν κάποτε σαν τη Γη - Είχε ωκεανούς και λίμνες» :cheesy:

Μέσω ενός βίντεο, η NASA αποκαλύπτει και εξηγεί πως ο πλανήτης Άρης, τα «αρχαία χρόνια», ήταν ένας πλανήτης παρόμοιος με τη Γη!

Η δρ. Becky McCauley Rench της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας εξηγεί πως: «Όταν το Ηλιακό Σύστημα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης και η Γη σχηματίστηκαν από τα ίδια υλικά και έτσι έμοιαζαν πολύ» ενώ στη συνέχεια συμπληρώνει: «Σήμερα, όποτε κοιτάμε τον Άρη, βλέπουμε έναν πολύ ξηρό πλανήτη σε σύγκριση με τη Γη. Σήμερα έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς πλανήτες σήμερα».

Στο βίντεο της η NASA δείχνει πρωτότυπες εικόνες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το νερό στον Άρη και τις συγκρίνει με τον ξηρό πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο πλανητών είναι σημαντικές για τους επιστήμονες επειδή θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναζητήσουν σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη.

Η δρ. McCauley Rench συνέχισε: «Καθώς η Γη προχωρούσε με την τεκτονική των πλακών και την ανάπτυξη της ζωής, η γεωλογική δραστηριότητα του Άρη υποχώρησε, έχασε αυτό το νερό και έγινε ένας πολύ πιο ξηρός πλανήτης.

Είναι τόσο συναρπαστικό να μελετάμε τον Άρη γιατί αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερα για το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη, καθώς και την κατανόηση της Γης και της πλανητικής εξέλιξης, τόσο στο Ηλιακό μας Σύστημα όσο και γενικότερα».

Έτσι, η NASA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης κάποτε έμοιαζε με τη Γη, αλλά αυτό ήταν πιθανό να συνέβη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Λίγο νερό βέβαια υπάρχει ακόμα στην επιφάνεια του Άρη αλλά με τη μορφή πάγου. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει περισσότερο νερό κάτω από την επιφάνεια και γι' αυτό συνεχίζουν τις έρευνες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1025885_nasa-o-planitis-aris-itan-kapote-san-ti-gi-eihe-okeanoys-kai-limnes

1440x810_cmsv2_146bce4e-8ff7-5c36-b3f8-f046bcb547e4-4850752.thumb.jpg.0e0bace47ee0afc8cd5d883a3cfd8def.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακούστε τους ήχους του Άρη. :cheesy:

Tο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη 18 Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. To Perseverance μετέφερε μαζί του και ένα drone που πραγματοποιεί πτήσεις στον Άρη. Το ρόβερ ανάμεσα στα άλλα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πέντε ώρες ηχητικού υλικού από τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ήχοι αυτοί είναι οι ήχοι που κάνει το ρόβερ καθώς κινείται στην επιφάνεια του Άρη, οι ήχοι των ανέμων κ.α. H NASA αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία έχει καταχωρήσει ορισμένα από αυτά τα ηχητικά αρχεία για όσους θέλουν να βιώσουν λίγο το απόκοσμο περιβάλλον του Άρη.

Είναι σαν να βρίσκεσαι και εσύ εκεί πέρα» αναφέρει ο Μπάπτιστ Τσάιντ, πλανητικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Γαλλίας o οποίος μελετά τα δεδομένα που καταγράφει με τα μικρόφωνα του το Perseverance. «Οι αρειανοί ήχοι έχουν έντονες μπάσες δονήσεις έτσι αν τους ακούσει κάποιος με ακουστικά θα τους αισθανθεί. Θεωρώ ότι στις επόμενες έρευνες όχι μόνο στον Άρη αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα τα μικρόφωνα θα παίξουν σημαντικό ρόλο» σημειώνει Τσάιντ. Τα αρχεία με τους ήχους του Άρη βρίσκονται εδώ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1792513/akouste-tous-ixous-tou-ari

[/b]

aris-planitis.jpg.40ff12def0c1bfc7900b9d607b295d36.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βγήκαν από την «φθινοπωρινή νάρκη» το drone και το ρόβερ στον Άρη. :cheesy:

Την 14η πτήση του πραγματοποίησε με επιτυχία το Ingenuity, το drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη. Το drone ξεκίνησε τις πτήσεις του τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πραγματοποιούσε μάξιμουμ πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Επτά μήνες μετά το drone συνεχίζει ακάθεκτο την δράση του προκαλώντας ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα για πολλούς λόγους. Το drone είχε καθηλωθεί στο έδαφος για περίπου δύο μήνες εξαιτίας ατμοσφαιρικών εποχιακών μεταβολών που συμβαίνουν αυτή την χρονική περίοδο στον Άρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι ατμοσφαιρικές μεταβολές αλλάζουν την πυκνότητα του αέρα με τρόπο τέτοιο που καθιστούν δύσκολη ως και απαγορευτική την λειτουργία των ελίκων με τους οποίους κινείται το Ingenuity. Επειδή το drone ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για περίπου ένα μήνα ο σχεδιασμός του δεν έλαβε υπόψη του τις εποχιακές αλλαγές και τις ατμοσφαιρικές μεταβολές στον Άρη.

Ταυτόχρονα το Perseverance, το ρόβερ που μετέφερε το drone στον Άρη και αποτελεί το πιο εξελιγμένο ρομποτικό εξερευνητή που έχουμε στείλει στον Άρη, βρισκόταν σε συνθήκες μπλακ άουτ για δύο εβδομάδες εξαιτίας της θέσης που βρισκόταν κατά την τροχιά του κίνηση ο Άρης η οποία εμπόδιζε την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη. Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και το ρόβερ άρχισε και πάλι να δραστηριοποιείται και έστειλε τις πρώτες νέες εικόνες από την περιοχή που εξερευνά οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Κάποιες από αυτές τις εικόνες δείχνουν με λεπτομέρεια πολλά πετρώματα τα οποία θα μελετήσουν οι επιστήμονες της NASA για να βρουν κάποιο υποψήφιο για να συλλέξει από αυτό δείγματα το Perseverance. Τα δείγματα που συλλέγει το ρόβερ αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία και θα επιστρέψουν για μελέτη στη Γη με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1794163/bgikan-apo-tin-fthinoporini-narki-to-drone-kai-to-rober-ston-ari

aris-kratiras-rober.jpg.d47fa8b0cac5872fb42b4cc501129083.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλλιέργειες βακτηρίων στον Άρη θα παράγουν καύσιμα για πυραύλους. :cheesy:

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς να ταξιδέψει στον Άρη. Ο Ελον Μασκ έχει δηλώσει ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, θα πραγματοποιήσει την πρώτη το αργότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας και στόχος είναι αυτή να γίνει γύρω στο 2025.

Ο αμερικανός μεγιστάνας έχει επίσης πει ότι αν η αποστολή αποδειχθεί επιτυχής η εταιρεία του θα πραγματοποιεί ασταμάτητα πτήσεις στον Άρη ώστε μέχρι το 2050 να έχει δημιουργηθεί εκεί μια αποικία άνω του ενός εκατ. ανθρώπων. Η NASA από την πλευρά της σχεδιάζει την δική της επανδρωμένη αποστολή με πιο προσεκτικά βήματα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτή η αποστολή δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το 2035.

Τα ζητήματα που έχουν να λύσουν οι διαστημικές εταιρείες και οι επιστήμονες για ένα τέτοιο ταξίδι είναι πολλά και πολυσύνθετα. Η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των επιβατών, η διατροφή τους στο ταξίδι, οι συνθήκες παραμονής στον Άρη είναι ορισμένα από τα ζητήματα που πρέπει να βρουν λύσεις οι επιστήμονες. Αν τελικά καταφέρουμε να φτάσουμε στον Κόκκινο Πλανήτη και αρχίσουν να δημιουργούνται οι πρώτες βάσεις και αργότερα ίσως κάποιες αποικίες ένα κρίσιμο για πολλούς λόγους ζήτημα είναι αυτό των προμηθειών και ειδικά των καυσίμων που θα χρειάζονται οι πύραυλοι και τα διαστημικά σκάφη για να εκτοξευθούν από την επιφάνεια του.

Όπως είναι ευνόητο η μεταφορά καυσίμων από την Γη θα είναι μια δύσκολη, χρονοβόρος και υψηλού κόστους διαδικασία. Η NASA υπολογίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα η μεταφορά στον Άρη 30 τόνων μεθανίου και υγρού οξυγόνου για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα θα κοστίζει οκτώ δισ. δολάρια. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ προτείνουν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή καυσίμων στον Άρη ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά τους από τη Γη.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για τεράστιους φωτοβιοαντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στον Άρη. Η συνολική εγκατάσταση στην οποία θα λειτουργεί ένας τέτοιος αντιδραστήρας θα έχει έκταση παρόμοια με αυτή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως και το διοξείδιο του άνθρακα (που αφθονεί στην ατμόσφαιρα αλλά και το έδαφος του Άρη) θα καταστεί μέσω των αντιδραστήρων εφικτή η ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να «μεταμορφωθούν» σε καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές κάνουν λόγο για παραγωγή κυανοβακτηρίων που θα παράγουν σάκχαρα.

Ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο E.coli (ένα βακτήριο που ζει στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου) θα μετατρέπει τα σάκχαρα σε καύσιμα για πυραύλους και άλλα οχήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος αυτή θα μπορεί να παράγει δεκάδες τόνους καθαρού οξυγόνου και η επεξεργασία του θα δημιουργεί την χημική ουσία 2,3-βουτανεδιόλη. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολυμερών υλικών τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συνθετικών ελαστικών προϊόντων.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί την αξιοποίηση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας ως καυσίμου αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να παραχθεί μαζικά στον Άρη και να λειτουργήσει ως καύσιμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του Άρη είναι τέτοιες που απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τους πυραύλους για να εκτοξευτούν σε σχέση με τη Γη. Αυτό όπως λένε επιτρέπει στους επιστήμονες να σκεφτούν διάφορες επιλογές για τη δημιουργία και χρήση καυσίμων στον Κόκκινο Πλανήτη που στη Γη δεν θα λειτουργούσαν αλλά εκεί μπορούν να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1793984/kalliergeies-baktirion-ston-ari-tha-paragoun-kausima-gia-puraulous

taksidi-aris.jpg.1abea3e4c12c9db55c614533097311f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

H πρώτη εξωγήινη... κέτσαπ.

Στην ταινία «Η Διάσωση» ο Ματ Ντέιμον εγκαταλείπεται από το πλήρωμα της αποστολής στην οποία συμμετείχε στον Άρη. Για να επιβιώσει καλλιεργεί με επιτυχία πατάτες στις οποίες έβαζε κέτσαπ που οι αστροναύτες είχαν φέρει από τη Γη. Οι επανδρωμένες αποστολές που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στον Άρη θα μπορούν αν θελήσουν να έχουν κέτσαπ… τοπικής παραγωγής.Ερευνητές στις ΗΠΑ θέλησαν να διαπιστώσουν αν μπορεί να παραχθεί κέτσαπ στον Κόκκινο Πλανήτη. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριδας ίδρυσε πριν από έξι χρόνια το Ινστιτούτο Διαστήματος Όλντριν που πήρε το όνομα του από τον θρυλικό αστροναύτη Μπαζ Όλντριν που συνόδευε τον Νιλ Αρμστρονγκ στο πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε για να πραγματοποιούνται έρευνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων που θα βοηθήσουν στην διαμονή του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες και κυρίως στον Άρη.Ομάδα 14 επιστημόνων του ινστιτούτου με επικεφαλής αστροβιολόγους ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια την προσπάθεια καλλιέργειας ντομάτας σε περιβάλλον προσομοιωμένο στις αρειανές συνθήκες. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ειδικούς του εμπορικού γίγαντα τροφίμων Heinz που ως γνωστόν ειδικεύεται για περισσότερο από ένα αιώνα στη δημιουργία κέτσαπ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η καλλιέργεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από τις ντομάτες που παρήχθησαν σε αρειανό περιβάλλον παρασκευάστηκε κέτσαπ.Μάλιστα η εταιρεία δημιούργησε μια ειδική για την περίσταση συσκευασία, ένα μπουκάλι που περιέχει την… αρειανή κέτσαπ. Αν και η παρτίδα κέτσαπ που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές πέρασε τα τεστ ποιότητας της Heinz δεν θα βγει προς πώληση αλλά θα παραμείνει στα γραφεία της εταιρείας ως συλλεκτική για να διαφημίζει το επίτευγμα της δημιουργία της.«Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες ανάπτυξης φυτών στον Άρη αφορούσαν φυτά ταχείας ανάπτυξη. Η δική μας προσπάθεια προσπάθησε να δει τι μπορεί να γίνει με μακροχρόνιας καλλιέργειας τροφές. Με τη συνεργασία των ειδικών της Heinz καταφέραμε να πετύχουμε ένα πραγματικά ονειρώδες αποτέλεσμα καλλιεργώντας μια ποικιλία ντομάτας που πέρασε τα τεστ ποιότητας μιας τέτοιας εταιρείας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τροφίμων μακροχρόνιας παραγωγής μακριά από τη Γη» δηλώνει ο δρ. Άντριου Πάλμερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1798890/h-proti-eksogiini-ketsap

 

ntomates-ketsap-aris.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλλάζει τροχιά ο κινεζικός δορυφόρος στον Άρη και ξεκινά την εξερεύνηση του πλανήτη.

Εννέα μήνες μετά την άφιξη του στον Άρη ο δορυφόρος Tianwen 1 αλλάζει τροχιά και καθήκοντα. Ο Tianwen 1 που σημαίνει «Ουράνια Ερωτήματα» μετέφερε μαζί του ένα ρομποτικό εξερευνητή (τον πρώτο που στέλνει η Κίνα στον Άρη) που προσεδαφίστηκε τον περασμένο Μάιο με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη. Μέχρι σήμερα ο Tianwen 1 περνούσε μια φορά την ημέρα πάνω από το ρόβερ για να συνδεθεί με αυτό, να συλλέξει τα δεδομένα που είχε καταγράψει και να τα μεταδώσει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.Σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής στο πεδίο της εξερεύνησης θα μπει πλέον και ο Tianwen 1 που θα αλλάξει την τροχιά του και θα κινείται πλέον με τρόπο τέτοιο ώστε να συνεχίσει να περνά μια φορά την μέρα πάνω από το ρόβερ για την συλλογή και μετάδοση των δεδομένων αλλά να κινείται στον υπόλοιπο χρόνο σε διάφορα σημεία του Άρη και να πραγματοποιεί πλέον τις δικές του έρευνες.Ο δορυφόρος διαθέτει μια σειρά από όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στις έρευνες που θα κάνει. Υπάρχουν διάφορες κάμερες υψηλής και μέσης ανάλυσης οι οποίες θα καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες του Άρη ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούν χαρτογραφήσεις. Ένα ραντάρ (MOSIR) θα αναζητά παγωμένο νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. Ο εντοπισμός παγωμένου νερού σε πλανήτες και δορυφόρους που δεν το διαθέτουν σε υγρή μορφή είναι σημαντικός αφού θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευκολυνθεί η σταθερή παρουσία των ανθρώπων εκεί. Το παγωμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παροχή πόσιμου νερού αρχικά στις βάσεις και στη συνέχεια στους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη, τον Άρη ή άλλους εξωγήινους κόσμους αλλά και για την παροχή οξυγόνου και καυσίμων.Ο δορυφόρος διαθέτει ένα φασματόμετρο ανάλυση ορυκτών που θα πραγματοποιεί αναλύσεις της σύνθεσης της επιφάνειας του Άρη. Διαθέτει επίσης όργανα ανάλυσης και μελέτης της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Κρατήρες, ηφαίστεια και φαράγγια θα είναι οι βασικοί στόχοι έρευνας του Tianwen 1 που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει για 24 μήνες αλλά αν κριθεί απαραίτητο ο χρόνος ζωής του μπορεί να παραταθεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1800645/allazei-troxia-o-kinezikos-doruforos-ston-ari-kai-ksekina-tin-eksereunisi-tou-planiti

doryforos-kina-aris.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πρώτα βίντεο του drone της NASA στον Άρη που το δείχνουν να πετάει.

Το Ingenuity έφθασε στον Άρη τον περασμένο Απρίλιο μαζί με τον προηγμένο ρομποτικό εξερευνητή της NASA. Ήταν η πρώτη φορά που ένα drone ταξίδευε έξω από τη Γη για αυτό και οι επιτελείς της αποστολής ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Έλεγαν ότι ακόμη και αν απλά σηκωθεί από το έδαφος για λίγα δευτερόλεπτα και μετά σταματήσει να λειτουργεί η αποστολή θα ήταν πετυχημένη. Αν όλα πήγαιναν καλά σύμφωνα με τον προγραμματισμό το drone θα πραγματοποιούσε μάξιμουμ πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Επτά μήνες μετά το drone συνεχίζει ακάθεκτο την δράση του προκαλώντας ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα για πολλούς λόγους.Έχει πραγματοποιήσει 15 πτήσεις ενώ παρέμεινε καθηλωμένο για περίπου οκτώ εβδομάδες εξαιτίας ατμοσφαιρικών εποχιακών μεταβολών στον Άρη για τις οποίες το Ingenuity δεν ήταν σχεδιασμένο αφού πιστευόταν ότι θα λειτουργήσει για λίγες μόλις εβδομάδες. Το drone έχει πραγματοποιήσει 15 πτήσεις και ετοιμάζεται τα επόμενα 24ωρα να πραγματοποιήσει μια ακόμη.Είχαμε δει φωτογραφίες του drone που είχε καταγράψει το ρόβερ της NASA αλλά δεν είχαμε το είχαμε δει να πετάει. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο στα οποία βλέπουμε το Ingenuity

JPLRAW
να πραγματοποιεί την 13η κατά σειρά πτήση του η οποία έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή αφού αποδεικνύει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού που κατάφερε να εξερευνά άλλους πλανήτες στέλνοντας εκεί κάποια μηχανήματα και να παρακολουθεί από τη Γη αυτή την εξερεύνηση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1802591/ta-prota-binteo-tou-drone-tis-nasa-ston-ari-pou-to-deixnoun-na-petaei

drone1-aris-nasa.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαρτογραφήθηκε ο... κάτω κόσμος του Άρη.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να χαρτογραφήσει το υπέδαφος του Άρη. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA, το InSight, οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη σε βάθος 200 μέτρων.Τα στοιχεία που καταγράφει το InSight έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να βρουν στοιχεία για την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη, για τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα του πλανήτη. Η επεξεργασία των δεδομένων του InSight για να γίνει η χαρτογράφηση έγινε με μια νέα μέθοδο η οποία δοκιμάστηκε προηγουμένως στον δικό μας πλανήτη.«Χρησιμοποιήσαμε μια τεχνική που αναπτύχθηκε στη Γη για να χαρακτηρίζουμε περιοχές υψηλού σεισμικού ρίσκου αλλά και να μελετάμε γεωλογικές δομές κάτω από το έδαφος. Η μέθοδος βασίζεται σε δονήσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Στη Γη τέτοιες δονήσεις που  υποχρεώνουν το έδαφος να κινείται προκαλούν οι ωκεανοί και οι άνεμοι και κάθε τέτοια δόνηση δημιουργεί το αποτύπωμα της στο υπέδαφος. Οι δονήσεις αυτές διαδίδονται στο εσωτερικό του πλανήτη και μεγάλης ευαισθησίας όργανα μπορούν να τις εντοπίσουν» αναφέρει ο Σέντρικ Σκμέλτζμπακ, γεωφυσικός του ETH εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.Η απουσία ωκεανών και ισχυρών ανέμων στον Άρη σε συνδυασμό με την απουσία άλλων μέσων γεωλογικής έρευνας πλην του InSight έκανε το εγχείρημα της χαρτογράφησης του υπεδάφους του πλανήτη ιδιαίτερα δύσκολο. Όμως οι ερευνητές κατάφεραν να ακούσουν την αλληλεπίδραση των  λιγότερο ισχυρών ανέμων στον Άρη με το υπέδαφος κάτω από τους κρατήρες και τις πεδιάδες του καταφέρνοντας να δουν τι συμβαίνει και τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του με αρκετή λεπτομέρεια.«Κοντά στην επιφάνεια υπάρχουν διάφορα στρώματα με πάχος ενός μέτρου το καθένα εξ αυτών αλλά όσο προχωρούμε το πάχος των στρωμάτων μεγαλώνει και γίνεται μερικές δεκάδες μέτρα» λέει ο Σκμέλτζμπακ. Εντοπίστηκαν σε μεγάλο βάθος ιζήματα που δεν ανέμεναν να βρουν εκεί οι ερευνητές. Εντοπίστηκαν επίσης αποθέματα νεότερης αλλά και παλαιότερης χρονολογικά στερεοποιημένης λάβας που περικλείονται σε ένα κάλυμμα πάχους τριών μέτρων από αμμώδη ρεγκόλιθο. Η χαρτογράφηση προσφέρει νέα στοιχεία για την γεωλογική εξέλιξη του Άρη σε βάθος μερικών δισ. ετών. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ένα ιζηματογενές στρώμα σε βάθος 30-70 μέτρων από την επιφάνεια το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο στρώματα στερεοποιημένης αρχαίας λάβας.«Προσπαθούμε τώρα να χρονολογήσουμε αυτό το στρώμα η ύπαρξη του οποίου μας δείχνει ότι η γεωλογική ιστορία της περιοχής που το εντοπίσαμε είναι πιο σύνθετη από όσο πιστεύαμε» αναφέρει ο Σκμέλτζμπακ. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αναμένεται να τύχει περαιτέρω βελτίωσης ώστε να προσπαθήσουν οι επιστήμονες να μελετήσουν το υπέδαφος του Άρη σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1804475/xartografithike-o-kato-kosmos-tou-ari

ypedafos-aris.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε νερό στο Γκραν Κάνυον του Άρη.

aris-faraggi.jpg
NASA/JPL

Μια εικόνα από το γιγάντιο σύστημα φαραγγιών του Άρη στο οποίο εντοπίστηκε νερό.

Το σκάφος Exo Mars Trace Gas Orbiter (ΤGO), μια κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos), το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη, εντόπισε σημαντικές ποσότητες κρυμμένου νερού στην καρδιά του μεγάλου συστήματος φαραγγιών Valles Marineris. Σύμφωνα με την ESA, η πλούσια σε νερό περιοχή έχει περίπου το μέγεθος της Ολλανδίας.Το νερό, που είναι κρυμμένο λίγο κάτω από την επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη, ανακαλύφθηκε από το όργανο FREND της διαστημοσυσκευής, το οποίο χαρτογραφεί το υδρογόνο στο ανώτερο στρώμα του εδάφους του 'Αρη. Ενώ ήταν γνωστό ότι υπάρχει νερό στον «κόκκινο» πλανήτη, το περισσότερο είχε βρεθεί στις παγωμένες πολικές περιοχές του με τη μορφή πάγου. Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μικρές μόνο ποσότητες.Ο Ιγκόρ Μιτροφάνοφ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, επικεφαλής της νέας έρευνας, δήλωσε ότι «το όργανο FREND αποκάλυψε μια περιοχή με ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υδρογόνου στο κολοσσιαίο σύστημα φαραγγιών Valles Marineris. Υποθέτοντας ότι το υδρογόνο αυτό είναι δεσμευμένο σε μόρια νερού, εκτιμάμε ότι έως το 40% της έκτασης λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε αυτή την περιοχή φαίνεται να είναι νερό». «Βρήκαμε ότι ένα κεντρικό τμήμα της Valles Marineris είναι γεμάτο νερό, πολύ περισσότερο νερό από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο ερευνητής Αλεξέι Μαλάκοφ, επίσης του ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών. Το νερό μπορεί να βρίσκεται σε μορφή πάγου ή να είναι χημικά δεσμευμένο με ορυκτά στο υπέδαφος, αν και σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πιθανότερο ότι το νερό αυτό υπάρχει σε μορφή πάγου». Παραμένει άγνωστο ποιες είναι οι συνθήκες στο Μεγάλο Φαράγγι του 'Αρη που επιτρέπουν να διατηρείται τόσο νερό και να ανανεώνεται, με δεδομένο ότι συνήθως το αρειανό νερό εξατμίζεται.«Το εν λόγω εύρημα είναι ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες παρατηρήσεις για να ξέρουμε με σιγουριά με τι ακριβώς μορφή νερού έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Χάκαν Σβέντχεμ της ESA.Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι περισσότερες μελλοντικές αποστολές στον 'Αρη σχεδιάζουν να προσεδαφιστούν σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ο εντοπισμός ενός τέτοιου «ρεζερβουάρ» νερού ανοίγει μια σημαντική προοπτική για την εξερεύνηση του πλανήτη. Το νερό που είχε ανιχνεύσει παλαιότερα το σκάφος Mars Express στον 'Αρη, βρίσκεται είτε κάτω από το νότιο πόλο του πλανήτη είτε σε μεσαίο γεωγραφικό πλάτος αλλά σε βάθος μερικών χιλιομέτρων, συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις είναι πιο δύσκολα αξιοποιήσιμο σε σχέση με το πολύ πιο επιφανειακό νερό στη Valles Marineris. Αυτό καθιστά το σύστημα φαραγγιών του 'Αρη -το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα (δεκαπλάσιο σε μήκος και πενταπλάσιο σε βάθος σε σχέση με το Μεγάλο Φαράγγι στις ΗΠΑ)- ακόμη πιο πολλά υποσχόμενο στόχο για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης.Το σκάφος Exo Mars Trace Gas Orbiter εκτοξεύθηκε το 2016 και το 2022 θα ακολουθήσουν, επίσης στο πλαίσιο της αποστολής Exo Mars, το ευρωπαϊκό ρόβερ Rosalind Franklin και η ρωσική συσκευή προσεδάφισης Kazachok, που θα συνεργαστούν για να βρουν πιθανά ίχνη ζωής στον 'Αρη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πανέτοιμο για την 18η πτήση του το drone στον Άρη.

Η NASA αποκατέστησε τη ραδιο-επικοινωνία στον 'Αρη ανάμεσα στο μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity - το πρώτο που έχει πετάξει σε έναν άλλο κόσμο - και το ρόβερ Perseverance. Έτσι το drone ετοιμάζεται να κάνει την 18η πτήση του μετά την αναγκαστική προσωρινή ακινησία του εωσότου επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.Η επαφή μεταξύ ελικοπτέρου και ρόβερ (και κατ' επέκταση με τη NASA στη Γη) είχε χαθεί στις 5 Δεκεμβρίου μετά την 17η πτήση, καθώς λόφοι ανάμεσα στο σημείο όπου είχε προσεδαφιστεί το Ingenuity και στο σημείο όπου βρισκόταν το Perseverance, μπλόκαραν το ραδιοσήμα.Ο συνολικός χρόνος πτήσης του ελικοπτέρου στον γειτονικό πλανήτη έχει ξεπεράσει τα 30 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Το Ingenuity είχε σχεδιαστεί να πετάξει μόνο για λίγα λεπτά σε διάστημα 30 ημερών, απλώς ως μια επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία του "δουλεύει", αλλά μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλύτερα του αναμενομένου, κάνοντας πολλές σύντομες πτήσεις στη διάρκεια των περίπου οκτώ μηνών που βρίσκεται στον 'Αρη.ΌΚεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη, διαχείριση και πλοήγηση του ελικοπτέρου έχει ο Ελληνο-αμερικανός μηχανικός Τέντι (Θεόδωρος) Τζανέτος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και στέλεχος σήμερα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. πως είπε, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο UPI, "λίγοι πίστευαν ότι θα πετάξει μια φορά, ακόμη λιγότεροι ότι θα φτάσει τις πέντε πτήσεις. Και κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι θα έφθανε έως αυτό το σημείο". Η πτήση 18 αναμένεται να γίνει σε μια απόσταση περίπου 250 μέτρων και να διαρκέσει λίγο πάνω από δύο λεπτά. Το Ingenuity και το Perseverance ετοιμάζονται να μετακινηθούν προς άλλη κατεύθυνση στον 'Αρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1812005/panetoimo-gia-tin-18i-ptisi-tou-to-drone-ston-ari

drone1-aris-nasa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δείτε όσα… είδε ο ρομποτικός εξερευνητής Perseverance στον Άρη το 2021.

perseverance.jpg
via REUTERS/NASA

To Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη τον περασμένο Φεβρουάριο κουβαλώντας μαζί του και ένα drone.

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη. Το ρομπότ αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς και φωτογραφίες και βίντεο.Το ρόβερ μετέφερε στον Άρη και ένα drone το οποίο όχι μόνο κατάφερε να πετάξει αλλά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συνεχίζει δέκα μήνες μετά να πραγματοποιεί αποστολές ενώ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Όπως είναι ευνόητο πρόκειται για από τις σημαντικές διαστημικές αποστολές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και σίγουρα η πιο πετυχημένη στον Άρη. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς η NASA κάνει έναν απολογισμό της αποστολής δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο από όσα είδε και έκανε το Perseveranc

Σε αυτούς τους δέκα μήνες το ρόβερ έχει καλύψει και εξερευνήσει μια απόσταση περίπου τριών χλμ. Έχει συλλέξει δείγματα πετρωμάτων, έχει καταγράψει περίπου 100 χιλιάδες φωτογραφίες ενώ το drone έχει πραγματοποιήσει 18 πτήσεις.

https://www.naftemporiki.gr/story/1817515/deite-osa-eide-o-rompotikos-eksereunitis-perseverance-ston-ari-to-2021-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκπληκτικές σέλφι φωτογραφίες τράβηξε ο κινεζικός δορυφόρος που βρίσκεται στον Άρη.

doryforos-selfi.jpg
CNSA/PEC

Η κάμερα που εγκατέλειψε τον κινεζικό δορυφόρο καταγράφει μια εικόνα του την στιγμή που αυτός βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη κινούμενος πάνω από τα καλλύματα πάγου του πλανήτη.

Φωτογραφίες σέλφι έχουν τραβηχτεί πολλές φορές στο Διάστημα τα τελευταία χρόνια από κάθε είδους οχήματα που έχουμε στείλει σε αποστολές μακριά από τη Γη. Τα οχήματα που διαθέτουν κάμερες τις στρέφουν συχνά με τον φακό προς το μέρος τους για να τραβήξουν φωτογραφίες οι οποίες συνήθως αποκαλύπτουν ένα τμήμα των οχημάτων, αυτό που μπορεί να δει η κάμερα από την γωνία που καταγράφει τις εικόνες.Στις αρχές του 2021 ο κινεζικός δορυφόρος Tianwen 1 έφθασε στον Άρη. Ο Tianwen 1 που σημαίνει «Ουράνια Ερωτήματα» μετέφερε μαζί του ένα ρομποτικό εξερευνητή (τον πρώτο που στέλνει η Κίνα στον Άρη) που προσεδαφίστηκε τον περασμένο Μάιο με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Tianwen 1 περνούσε μια φορά την ημέρα πάνω από το ρόβερ για να συνδεθεί με αυτό, να συλλέξει τα δεδομένα που είχε καταγράψει και να τα μεταδώσει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής. Πριν από δυο μήνες ο δορυφόρος μετέβαλε την τροχιά του ώστε να συνεχίσει να περνά μια φορά την μέρα πάνω από το ρόβερ για την συλλογή και μετάδοση των δεδομένων αλλά να κινείται στον υπόλοιπο χρόνο σε διάφορα σημεία του Άρη και να πραγματοποιεί πλέον τις δικές του έρευνες.Όμως ο δορυφόρος εκτός από το ρόβερ μετέφερε μαζί του και κάποιες μικρές κάμερες οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να απελευθερώνονται στο διαστημικό κενό και να μπορούν να λειτουργούν καταγράφοντας εικόνες ενώ στη συνέχεια να μεταδίδουν τις εικόνες αυτές μέσω ασύρματου δικτύου (Wi-Fi). Ο δορυφόρος απελευθέρωσε μια τέτοια κάμερα η οποία κατέγραψε πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες από τον δορυφόρο με φόντο τον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιου είδους φωτογραφίες και η επιτυχία του εγχειρήματος ανοίγει τον δρόμο για να συμβεί κάτι ανάλογο σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

doryforos-selfi1.jpg
CNSA/PEC

Μια πιο κοντινή από τις φωτογραφίες σέλφι του δορυφόρου που κατέγραψε η κάμερα την οποία απελευθέρωσε στο διαστημικό κενό

Ο δορυφόρος διαθέτει μια σειρά από όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στις έρευνες που θα κάνει. Υπάρχουν διάφορες κάμερες υψηλής και μέσης ανάλυσης οι οποίες θα καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες του Άρη ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούν χαρτογραφήσεις. Ένα ραντάρ (MOSIR) θα αναζητά παγωμένο νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. Ο εντοπισμός παγωμένου νερού σε πλανήτες και δορυφόρους που δεν το διαθέτουν σε υγρή μορφή είναι σημαντικός αφού θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευκολυνθεί η σταθερή παρουσία των ανθρώπων εκεί. Το παγωμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παροχή πόσιμου νερού αρχικά στις βάσεις και στη συνέχεια στους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη, τον Άρη ή άλλους εξωγήινους κόσμους αλλά και για την παροχή οξυγόνου και καυσίμων.Ο δορυφόρος διαθέτει ένα φασματόμετρο ανάλυση ορυκτών που θα πραγματοποιεί αναλύσεις της σύνθεσης της επιφάνειας του Άρη. Διαθέτει επίσης όργανα ανάλυσης και μελέτης της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Κρατήρες, ηφαίστεια και φαράγγια θα είναι οι βασικοί στόχοι έρευνας του Tianwen 1 που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει για 24 μήνες αλλά αν κριθεί απαραίτητο ο χρόνος ζωής του μπορεί να παραταθεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1818164/ekpliktikes-selfi-fotografies-trabikse-o-kinezikos-doruforos-pou-brisketai-ston-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγνητική ασπίδα για τους ανθρώπους στον Άρη προτείνει κορυφαίος επιστήμονας της NASA.

aris-magnitiko-pedio.jpg
NASA

Ένα τεχνητό μαγνητικό πεδίο στον Άρη ίσως είναι η λύση για να γίνει φιλόξενος στον άνθρωπο και τη ζωή.

Μια νέα ιδέα για να γίνει ο Άρης φιλικός στους ανθρώπους έρχεται από τα πιο αρμόδια χείλη, ενός από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της NASA. Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη κάνουν απαγορευτική την παρουσία του ανθρώπου εκεί χωρίς την χρήση στολών που θα παρέχουν ισχυρή προστασία σε αυτούς που θα την φορούν. Φυσικά οι κινήσεις των ανθρώπων στον Άρη φορώντας τις στολές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθιστώντας δύσκολη υπόθεση την όποια εξωτερική δραστηριότητα ασκούν.Ο τομέας της γεωμηχανικής που προτείνει μικρότερης, ευρύτερης ή ακόμη και πλανητικής κλίμακας παρεμβάσεις για να μεταβληθούν δραστικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες δίνει σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο λύσεις ακόμη και για την περίπτωση να γίνει ο Άρης πιο φιλικός στην παρουσία του ανθρώπου.Βέβαια οι εφαρμογές της γεωμηχανικής θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και σε ορισμένες από αυτές έχουν αναφερθεί διάφορες σοβαρές παρενέργειες που θα προκληθούν εκεί που θα εφαρμοστούν δημιουργώντας έτσι αρνητικό ισοζύγιο σε σχέση με τα οφέλη που θα παράγουν. Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Έλον Μασκ που δηλώνει ότι με τη διαστημική του εταιρεία, την Space X, θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη αποικία ανθρώπων στον Άρη έχει προτείνει τον βομβαρδισμό του Άρη με πυρηνικές βόμβες με στόχο την αλλαγή του κλίματος ώστε αυτό να μοιάζει με αυτό της Γης. Η πρόταση αυτή έχει δεχθεί όχι μόνο έντονη κριτική αλλά ακόμη και την αποδοκιμασία πολλών ειδικών.O Τζιμ Γκριν εργάστηκε για σαράντα χρόνια στην NASA έχοντας αναδειχθεί σε κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ως Επικεφαλής Επιστήμονας. Ο Γκριν αποχαιρέτησε την NASA το περασμένο Σάββατο αφού συνταξιοδοτήθηκε και σε συνέντευξη του στους New York Times μίλησε για την τελευταία του ιδέα την οποία αφήνει προς επεξεργασία στους διαδόχους του.Ο Γκριν προτείνει να δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο μια γιγάντια μαγνητική ασπίδα γύρω από τον Άρη. Σύμφωνα με τον Γκριν η ασπίδα αυτή θα εμποδίζει τα υψηλής ενέργειας σωματίδια του Ήλιου να εισέρχονται στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη και αυτό σταδιακά θα αρχίσει να προκαλεί ατμοσφαιρικές μεταβολές στον πλανήτη οι οποίες θα τον κάνουν πιο φιλικό στον άνθρωπο.Ο Γκριν είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε αυτή την ιδέα του το 2017 και υποστηρίζει ότι έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και προσομοιώσεις που δείχνουν ότι είναι εφαρμόσιμη και χωρίς δυσάρεστες ή απρόβλεπτες παρενέργειες. Ο Αμερικανός επιστήμονας αναφέρει επίσης ότι οι συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη θα είναι τέτοιες που όχι μόνο θα μπορεί ο άνθρωπος να κινείται ελεύθερα χωρίς στολή αλλά θα μπορούν να καλλιεργούνται στο έδαφος του φυτά. Ο Γκριν λέει ότι η πρόταση του δεν είναι βίαιη όπως η χρήση πυρηνικών όπλων και στην ουσία απλά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οι οποίες θα υποβοηθήσουν τον πλανήτη να αρχίζει να μεταβάλει μόνος του τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σβήνουν οι ελπίδες ύπαρξης υπόγειας λίμνης στον Άρη.

aris-limni.jpg
NASA/Mars Reconnaissance Orbiter Rendering by Jame

Η ύπαρξη υπόγειων λιμνών στον Άρη αναβάλλεται προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη καταγράφει συνεχώς εικόνες και δεδομένα του πλανήτη. Το ραντάρ του δορυφόρου Mars Express υπέδειξε το 2018 την ύπαρξη μιας υπόγειας λίμνης σε βάθος 1,5 χλμ. κάτω από το έδαφος μίας περιοχής του Νότιου Πόλου του Άρη. Επόμενες μελέτες ενίσχυσαν τα αρχικά ευρήματα πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες ύπαρξης αυτής της λίμνης.Έχει διαπιστωθεί ή ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να διευκολύνει την παρουσία του ανθρώπου εκεί. Όμως η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και μάλιστα σε περιβάλλον προστατευμένο από τις αφιλόξενες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη προκάλεσε ελπίδες για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο στον πλανήτη.Το περασμένο καλοκαίρι ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ανέφεραν ότι η λίμνη αυτή δεν υπάρχει και είναι απλά μια… οφθαλμάτη.Οι ερευνητές στην μελέτη τους υποστήριξαν ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου ραντάρ επέτρεψαν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση ολόκληρου του Νότιου Πόλου και στους χάρτες αυτούς κάνουν την εμφάνιση τους εκατοντάδες ίσως και μερικές χιλιάδες γεωλογικές δομές παρόμοιες με αυτή που εκτιμήθηκε ότι είναι η υπόγεια λίμνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορεί το υπέδαφος του Άρη να είναι γεμάτο από υπόγειες λίμνες. Πιθανολογούν ότι οι δομές αυτές αποτελούνται είτε από κάποιες μάζες αργιλώδους υλικού είτε από θαλασσινό νερό σε παγωμένη μορφή. Στο υπέδαφος του Άρη υπάρχει διαπιστωμένα νερό σε παγωμένη μορφή.Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας με δημοσίευση της επίσης στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» έρχεται να στηρίξει τη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη αυτό που φαίνεται στις εικόνες του ραντάρ είναι κάποια ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία εξαιτίας αντικατοπτρισμού πήραν την όψη νερού. Οι ερευνητές συνέκριναν τις εικόνες του ραντάρ με εικόνες από σημεία που επιβεβαιωμένα αποτελούνται από ηφαιστειακά υλικά. Διαπίστωσαν ότι οι εικόνες ταιριάζουν απόλυτα κάτι που τους οδήγησε στο τελικό τους συμπέρασμα.Πάντως οι ερευνητές που απορρίπτουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης λίμνης στον Νότιο Πόλο του Άρη αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχουν υπόγειες λίμνες στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά σε άλλες περιοχές κυρίως τις πιο κεντρικές όπου οι συνθήκες εκεί επιτρέπουν θεωρητικώς τουλάχιστον κάτι τέτοιο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άρης: Βροχή αστεροειδών στιγμάτισε τον πλανήτη με κρατήρες

Επί 600 εκατομμύρια χρόνια ο Άρης δεχόταν σταθερά «επιθέσεις» από αστεροειδείς, κάτι που οδήγησε στον σχηματισμό πολλών κρατήρων στην επιφάνειά του.Το εύρημα αυτό, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες οι οποίες στήριζαν την υπόθεση πως κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρχαν κάποιες «εξάρσεις» πρόσκρουσης αστεροειδών στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αναλύοντας τους κρατήρες

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος ανέλυσε πάνω από 500 κρατήρες πρόσκρουσης, δηλαδή κρατήρες που δημιουργήθηκαν έπειτα από πρόσκρουση στερεών σωμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο αλγόριθμος αυτός χρησιμοποίησε εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια του Άρη, υπολογίζοντας και συσχετίζοντας το μέγεθος των διαφορετικών κρατήρων. Το μέγεθος των κρατήρων είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό το οποίο χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να υπολογίσουν την συχνότητα πρόσκρουσης σωμάτων στην επιφάνεια του Άρη.Σε προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες λάμβαναν υπόψη και τους κρατήρες μικρού μεγέθους, υποστηρίζοντας ότι αυτοί προέκυψαν από θραύσματα μεγάλων αστεροειδών οι οποίοι διαλύονταν καθώς πλησίαζαν την επιφάνεια του Άρη. Αντίθετα, στην πρόσφατη έρευνα οι επιστήμονες βασίστηκαν μόνο στους κρατήρες οι οποίοι είχαν διάμετρο μεγαλύτερη από είκοσι χιλιόμετρα. «Όταν μεγάλα σώματα συγκρούονται μεταξύ τους, διαλύονται σε κομμάτια, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν σημαντικό για τη δημιουργία κρατήρων», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο δρ. Άντονι Λαγκαίν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης και ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η έρευνά μας δείχνει ότι δεν είναι πιθανό τα θραύσματα να οδήγησαν στον σχηματισμό κρατήρων της επιφάνειας του πλανήτη». Βασιζόμενος στους μεγάλους κρατήρες, ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι αυτοί σχηματίστηκαν με σταθερό ρυθμό τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια και όχι ανά διαστήματα συχνής πρόσκρουσης αστεροειδών, όπως υποδείκνυαν οι προηγούμενες έρευνες.

Αλγόριθμος χρήσιμος για περαιτέρω μελέτες

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της επιστημονικής δημοσίευσης, ο αλγόριθμος τον οποίο χρησιμοποίησαν θα μπορούσε να προσαρμοστεί κατάλληλα και να αξιοποιηθεί για τη μελέτη κρατήρων της Γης και της Σελήνης. Με τη χρήση του αλγορίθμου, η ηλικία των κρατήρων μπορεί να υπολογιστεί με αυτόματο τρόπο, ενώ παράλληλα η ανάλυση του σχηματισμού και της εξέλιξης των κρατήρων καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Perspective_view_of_triple_martian_crater-1024x689.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δακτύλιοι δέντρων κρατήρα.
Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε εύκολα να εκληφθεί εσφαλμένα με ένα κούτσουρο δέντρου με χαρακτηριστικούς ομόκεντρους δακτυλίους. Είναι στην πραγματικότητα μια εντυπωσιακή θέα  σε έναν κρατήρα πρόσκρουσης πλούσιο σε πάγο στον Άρη. Οι δακτύλιοι δέντρων παρέχουν στιγμιότυπα του παρελθόντος κλίματος της Γης και, αν και σχηματίζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο, τα σχέδια μέσα σε αυτόν τον κρατήρα αποκαλύπτουν επίσης λεπτομέρειες της ιστορίας του Κόκκινου Πλανήτη.
Η εικόνα τραβήχτηκε από την κάμερα CaSSIS στο ESA/Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) στις 13 Ιουνίου 2021 στις απέραντες βόρειες πεδιάδες της Acidalia Planitia, με κέντρο τους 51,9°Β/326,7°Α. Το εσωτερικό του κρατήρα είναι γεμάτο με κοιτάσματα που είναι πιθανώς πλούσια σε νερό. Θεωρείται ότι αυτά τα κοιτάσματα σχηματίστηκαν σε παλαιότερη περίοδο της ιστορίας του Άρη, όταν η κλίση του άξονα περιστροφής του πλανήτη επέτρεψε να σχηματιστούν αποθέσεις νερού-πάγου σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από ό,τι σήμερα. Ακριβώς όπως στη Γη, η κλίση του Άρη προκαλεί εποχές, αλλά σε αντίθεση με τη Γη η κλίση του έχει αλλάξει δραματικά σε μεγάλες χρονικές περιόδους.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στις αποθέσεις του κρατήρα είναι η παρουσία οιονεί κυκλικών και πολυγωνικών σχημάτων καταγμάτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιθανόν αποτέλεσμα εποχιακών αλλαγών στη θερμοκρασία που προκαλούν κύκλους διαστολής και συστολής του πλούσιου σε πάγο υλικού, οδηγώντας τελικά στην ανάπτυξη θραυσμάτων. Η κατανόηση της ιστορίας του νερού στον Άρη και αν αυτό κάποτε επέτρεψε την άνθηση της ζωής είναι σε την καρδιά των αποστολών ExoMars της ESA. Το TGO έφτασε στον Άρη το 2016 και ξεκίνησε την πλήρη επιστημονική του αποστολή το 2018. Το διαστημόπλοιο όχι μόνο επιστρέφει θεαματικές εικόνες, αλλά παρέχει επίσης τον καλύτερο κατάλογο των ατμοσφαιρικών αερίων του πλανήτη με ιδιαίτερη έμφαση στα γεωλογικά και βιολογικά σημαντικά αέρια και χαρτογραφεί τα επιφάνεια του πλανήτη για τοποθεσίες πλούσιες σε νερό. Θα παρέχει επίσης υπηρεσίες αναμετάδοσης δεδομένων για τη δεύτερη αποστολή ExoMars που περιλαμβάνει το ρόβερ Rosalind Franklin και την πλατφόρμα Kazachok, όταν φτάσει στον Άρη το 2023. Το rover θα εξερευνήσει μια περιοχή του Άρη που πιστευόταν κάποτε ότι φιλοξενούσε έναν αρχαίο ωκεανό και θα ψάξει υπόγεια για σημεία ζωής.

http://en.roscosmos.ru/22708/

crater_tree_rings_pillars.png

crater_tree_rings_pillars.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυλιόμενες πέτρες στον Άρη
Αυτή η εικόνα του Άρη έχει περισσότερα απ' όσα φαίνονται αρχικά: φωλιασμένα στη λεπτομέρεια του γκρεμού που διασχίζει αυτή τη σκηνή υπάρχουν σημάδια γεωλογίας σε κίνηση. Η μεγέθυνση αποκαλύπτει αρκετούς ογκόλιθους που έχουν πέσει από την άκρη του γκρεμού, αφήνοντας μικρά λακκάκια στο μαλακό υλικό καθώς κατέβαιναν στην πλαγιά.
Η εικόνα τραβήχτηκε από την κάμερα CaSSIS στο ESA/Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter στις 3 Αυγούστου 2020 και καταγράφει ένα κομμάτι μέσα από το σύστημα που μοιάζει με λαβύρινθο του εύστοχα ονομαζόμενου Noctis Labyrinthus. Το χαρακτηριστικό που μοιάζει με γκρεμό που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της εικόνας είναι μέρος ενός συστήματος horst-graben, το οποίο περιλαμβάνει υπερυψωμένες κορυφογραμμές και οροπέδια (horst) εκατέρωθεν βυθισμένων κοιλάδων (graben) που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα τεκτονικών διεργασιών που τράβηξαν τον πλανήτη επιφάνεια χωριστά. Ολόκληρο το δίκτυο οροπέδων και τάφρων που αποτελούν το Noctis Labyrinthus εκτείνεται σε περίπου 1200 km, με μεμονωμένους βράχους που φτάνουν τα 5 km πάνω από την επιφάνεια κάτω. Αλλού σε αυτήν την εικόνα και συγκεκριμένα προς τη δεξιά πλευρά υπάρχουν κομμάτια γραμμικών κυματισμών που έχουν διαμορφωθεί από ο άνεμος. Μερικοί μικροί κρατήρες πρόσκρουσης σημαδεύουν επίσης τη σκηνή.
Η εικόνα τραβήχτηκε πάνω από το ανατολικότερο τμήμα του Noctis Labyrinthus στις 265,8° Α/8,70° Ν στο Τετράγωνο του Phoenicis Lacus, κοντά στη διασταύρωση με το Lus Chasma του Valles Marineris – το «μεγάλο φαράγγι» του Άρη. Το TGO έφτασε στον Άρη το 2016 και ξεκίνησε την πλήρη επιστημονική του αποστολή το 2018. Το διαστημόπλοιο όχι μόνο επιστρέφει θεαματικές εικόνες, αλλά παρέχει επίσης τον καλύτερο κατάλογο των ατμοσφαιρικών αερίων του πλανήτη και χαρτογραφεί την επιφάνεια του πλανήτη για τοποθεσίες πλούσιες σε νερό. Θα παρέχει επίσης υπηρεσίες αναμετάδοσης δεδομένων για τη δεύτερη αποστολή ExoMars που περιλαμβάνει το rover Rosalind Franklin και την πλατφόρμα Kazachok, όταν φτάσει στον Άρη το 2023.

http://en.roscosmos.ru/22731/

rolling_stones_on_mars_pillars.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα τεχνολογία υπόσχεται ταξίδια εξπρές στον Άρη.

aris-taksidi-gia-tin-apoikisi-tou-kokkinou-planiti.jpg
 
Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ένα ταξίδι στον Άρη διαρκεί έξι μήνες. Μια επανδρωμένη αποστολή δηλαδή θα χρειαστεί 12 μήνες για το ταξίδι μετ’ επιστροφής συν τον χρόνο που θα παραμείνει στον πλανήτη. Πρόκειται για μεγάλο χρονικά διάστημα παραμονής μέσα σε ένα  σκάφος στο Διάστημα με πολλών ειδών δυσκολίες για τους συμμετέχοντες.Έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις και ιδέες για συστήματα και τεχνολογίες που θα επέτρεπαν σε ένα διαστημόπλοιο να ταξιδέψει πιο γρήγορα στον Κόκκινο Πλανήτη. Πρόκειται για προτάσεις που είτε είναι εφαρμόσιμες μεν αλλά βρίσκονται ακόμη σε στάδιο θεωρητικής επεξεργασίας είτε μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια τεχνολογία η οποία μπορεί να επιτρέψει σε ένα διαστημόπλοιο να ταξιδέψει από την Γη στο Άρη μέσα σε μόλις 45 μέρες. Οι ερευνητές ονομάζουν το σύστημα τους «λέιζερ-θερμικό σύστημα προώθησης» όπου δέσμες λέιζερ θερμαίνουν καύσιμα υδρογόνου. Η ιδέα της χρήσης δεσμών λέιζερ ως προωθητικού μηχανισμού σε διαστημικά σκάφη έκανε την εμφάνιση της πριν από λίγα χρόνια. Θεωρητικά αυτές οι δέσμες λέιζερ που θα ξεκινούν από τη Γη θα στοχεύουν σκάφη και δορυφόρους με ηλιακά ιστία (εξωτερικά φωτοβολταϊκά συστήματα) και θα τους παρέχουν την απαραίτητη ώθηση για να κινηθούν με τρομερές ταχύτητες στο διαστημικό κενό. Οσο πιο μικρό είναι μάλιστα το σκάφος ή ο δορυφόρος τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ώθηση που θα λαμβάνουν από τα λέιζερ.Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δώσει τόσο μεγάλη ώθηση στο σκάφος ώστε να φτάσει από την Γη στον Άρη σε περίπου μια εβδομάδα. Όσο όμως αυξάνεται ο όγκος του σκάφους τόσο μειώνεται και το επίπεδο της ώθησης. Η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι ερευνητές του McGill δεν στοχεύει στο φωτοβολταϊκό σύστημα αλλά στη δεξαμενή υδρογόνου που θα διαθέτει το σκάφος προκαλώντας τις διεργασίες που θα του προσφέρουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να κινηθεί πολύ γρήγορα στον προορισμό του.Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση των λέιζερ θα γίνεται όταν το σκάφος βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη και όχι όταν έχει απομακρυνθεί από αυτή ώστε να μην είναι απαραίτητο να γίνει στόχευση σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. Όπως λένε οι δημιουργοί της η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να στείλει ένα επανδρωμένο σκάφος στον Κόκκινο Πλανήτη σε 4-6 εβδομάδες.
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πύραυλος Proton-M για την αποστολή ExoMars 2022 ετοιμάζεται για αποστολή στο Μπαϊκονούρ
Το Κέντρο Khrunichev (μέρος του Roscosmos) προετοίμασε το όχημα εκτόξευσης Proton-M για αποστολή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Ο πύραυλος πρόκειται να εκτοξεύσει τον ρωσοευρωπαϊκό αυτόματο διαπλανητικό σταθμό ExoMars 2022 στον Άρη.
"Ο πύραυλος Proton-M έχει κατασκευαστεί και έχει περάσει τον πλήρη κύκλο προετοιμασίας στη Μόσχα στο κέντρο Khrunichev Center. Αποστέλλεται στον χώρο εκτόξευσης"
, δήλωσε ο Alexey Varochko, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Krunichev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανώτερο στάδιο Briz-M και το φέρινγκ για την αποστολή ExoMars 2022 θα σταλούν στο Baikonur μαζί με τον πύραυλο στις αρχές Μαρτίου. Η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαπλανητικού σταθμού ExoMars 2022 στον Άρη έχει προγραμματιστεί για το παράθυρο εκτόξευσης στις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2022. Ο σταθμός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός κοινού έργου μεταξύ της Roscosmos και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο σταθμός αποτελείται από την ευρωπαϊκή μονάδα πτήσης, τη ρωσική μονάδα προσγείωσης με την πλατφόρμα προσγείωσης Kazachok και το ευρωπαϊκό rover Rosalind Franklin. Ο Kazachok και η Rosalind Franklin αναμένεται να προσγειωθούν στον Κόκκινο Πλανήτη τον Ιούνιο του 2023.

http://en.roscosmos.ru/22746/

2610732732.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα πέτρινο ‘φυτό’ στην επιφάνεια του Άρη.

Το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA φωτογράφισε έναν περίεργο σχηματισμό ορυκτών στο έδαφος του Άρη που μοιάζει με απολιθωμένο φυτό. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, χρησιμοποιώντας την κάμερα MAHLI (Mars Hand Lens Imager), η οποία βρίσκεται στο άκρο του κινούμενου βραχίονα του Curiosity. Υπενθυμίζεται ότι η ‘Περιέργεια’ εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη Άρη από τον Αύγουστο του 2012!

curiosity_mars.jpg?w=1024

https://physicsgg.me/2022/02/26/ένα-πέτρινο-φυτό-στην-επιφάνεια-του-ά/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Θύμα» της εισβολής στην Ουκρανία και ο Άρης.

trypani-aris.jpg
Thales Alenia Space

Στιγμιότυπο από τις δοκιμές του τρυπανιού με το οποίο το ρόβερ της αποστολής ExoMars θα τρυπήσει το έδαφος του Άρη για να εντοπίσει ίχνη ζωής.

Είναι πλέον «πολύ απίθανο», σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022, όπως προγραμματιζόταν, η εκτόξευση του ρόβερ «Ρόσαλιντ Φράνκλιν» για τον Άρη, στο πλαίσιο της κοινής διαστημικής αποστολής ExoMars από την Ευρώπη και τη Ρωσία. Αιτία είναι η εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία και οι συνεχώς επιδεινούμενες ευρω-ρωσικές σχέσεις, μετά και τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας.Σε ανακοίνωσή της η ESA - ένας διακυβερνητικός οργανισμός 22 μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - εκφράζει τη θλίψη της για «τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία». Τονίζει ότι «εφαρμόζουμε πλήρως τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη μέλη μας». Επισημαίνει ότι, μετά την απόφαση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων «Σογιούζ» από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουινέα της Νότιας Αμερικής, θα ληφθεί προσπάθεια το κενό να καλυφθεί από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πυραύλους, καθώς και από τους μελλοντικούς Vega-C και Ariane-6.Σχετικά με το ευρω-ρωσικό πρόγραμμα ExoMars, τονίζεται ότι «οι κυρώσεις και το ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών καθιστούν μια εκτόξευση το 2022 πολύ απίθανη». Το βρετανικής κατασκευής εξάτροχο ρόβερ «Rosalind Franklin» (φέρει το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα που συνέβαλε στην ανακάλυψη του DNA), το οποίο διαθέτει και τρυπάνι για να σκάψει στο αρειανό υπέδαφος, προγραμματιζόταν να εκτοξευθεί φέτος τον Σεπτέμβριο με ρωσικό πύραυλο από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και να προσεδαφιστεί στον Άρη μετά από οκτώ μήνες με τη βοήθεια του επίσης ρωσικού συστήματος προσεδάφισης «Καζατσόκ». Αν το σύντομο χρονικό «παράθυρο» για εκτόξευση στον Άρη (μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου και αρχών Οκτωβρίου) δεν αξιοποιηθεί, τότε η εκτόξευση θα πρέπει να γίνει μετά από 26 μήνες, όταν οι τροχιές τους θα έχουν φέρει ξανά κοντά τη Γη με τον «κόκκινο» πλανήτη.Εδώ και δεκαετίες η Δύση και η Ρωσία κατάφερναν να συνεργάζονται στο διάστημα ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο ή εν μέσω γεωπολιτικών κρίσεων όπως της Κριμαίας το 2014. Όμως η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο, καθώς φαίνεται τώρα πιο δύσκολη η συνέχιση μιας τέτοιας συνεργασίας. Ερωτηματικά παραμένουν αν η αποστολή ExoMars τελικά θα ακυρωθεί, αν θα αναβληθεί εωσότου οι ευρω-ρωσικές σχέσεις βελτιωθούν ή αν οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να προχωρήσουν μόνοι τους. Όμως ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η δοκιμή ενός νέου συστήματος προσεδάφισης, που θα αντικαταστήσει το ρωσικό Kazachok, θα απαιτήσει περισσότερα από δύο χρόνια.Από την άλλη, ειδικά όσον αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αναγκαστικά αναμένεται να συνεχιστεί η διεθνής διαστημική συνεργασία, αλλιώς απειλείται η ίδια η ύπαρξη του σταθμού. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εξετάζει ήδη πάντως τρόπους για να διατηρήσει τον σταθμό σε τροχιά ακόμη και χωρίς τη ρωσική βοήθεια. Οι αμερικανικές εταιρείες Northrop Grumman και Space X, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν εν προκειμένω.Προς το παρόν πάντως η Μόσχα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον ISS. Το ρωσικό τμήμα του ΔΣΣ και ο «παρκαρισμένος» σε αυτό ρωσικός πύραυλος Progress είναι υπεύθυνοι για την προώθηση και πλοήγηση όλου του σταθμού, καθώς και για τις περιοδικές αλλαγές στην τροχιά του, έτσι ώστε σταδιακά να μην χαμηλώσει και εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά να παραμείνει στο σημερινό ύψος των περίπου 400 χιλιομέτρων. Ο Σταθμός φιλοξενεί αστροναύτες πολλών χωρών αδιαλείπτως εδώ και πάνω από 21 χρόνια.Τέλος, η NASA έκανε γνωστό ότι το βάρους 1,8 κιλών και κινούμενο με ηλιακή ενέργεια ελικοπτεράκι Ingenuity του ρόβερ Perseverance πραγματοποίησε την 20ή πτήση του στον Άρη. Σε μια πτήση διάρκειας 130 δευτερολέπτων κάλυψε μια απόσταση 391 μέτρων με ταχύτητα 4,4 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ματαιώθηκε η ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη.

Το ευρωπαϊκό τροχοφόρο ρομπότ «Rosalind Franklin» επρόκειτο να εκτοξευτεί φέτος με ρωσικό πύραυλο.

exomars2010_small.jpg?w=700

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ανέστειλε και επίσημα την Πέμπτη την ευρω-ρωσική αποστολή Exomars που προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί φέτος για τον Άρη.Το Συμβούλιο της ESA συνεδρίασε στο Παρίσι στις 16-17 Μαρτίου για να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.«Ως διακυβερνητικός οργανισμός με εντολή να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε διαστημικά προγράμματα με πλήρη σεβασμό τις ευρωπαϊκές αξίες, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας προς την Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντιμίτρι Ρογκόζιν, σχολίασε την ανακοίνωση στο telegram, λέγοντας ότι η δουλειά χιλιάδων επιστημόνων διαγράφηκε από μια κόλλα χαρτί με την υπογραφή ενός ευρωπαίου γραφειοκράτη και δήλωσε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει μόνη της την ερευνητική αποστολή στον Άρη.

telegram.png?w=534

Η ESA, η οποία ιδρύθηκε το 1975 και έχει 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αναφέρει ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη-μέλη της».Αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για αποστολή ExoMars, η οποία προέβλεπε την εκτόξευση του ευρωπαϊκού τροχοφόρου ρομπότ «Rosalind Franklin» με ρωσικό πύραυλο και πλατφόρμα προσεδάφισης.Παράλληλα δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μια γρήγορη έρευνα για να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να προχωρήσει η αποστολή του ρομπότ.Μετά την απόφαση της Roscosmos να διακόψει τις εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, η ESA θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις εκτόξευσης για τις προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές Galileo M10, Galileo M1, Euclid και EarthCare.Η ESA διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνεργασία με τη Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχίζεται για λόγους ασφάλειας της λειτουργίας του και του πολυεθνικού πληρώματος.

Sade – Why can’t we live Together?

https://physicsgg.me/2022/03/17/ματαιώθηκε-η-ευρω-ρωσική-αποστολή-στο/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης