Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αστεροειδείς και κομήτες επόμενοι στόχοι της Κίνας. :cheesy:

Ασταμάτητη μοιάζει η Κίνα όσον αφορά την προσπάθεια της να καταστεί μια ισχυρή διαστημική δύναμη. Το Πεκίνο έχει αποφασίσει να μην αφήνει κυριολεκτικά καμία μέρα να πάει χαμένη και οι ανακοινώσεις για νέα και φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα διαδέχονται η μια την άλλη.

Πριν από λίγα 24ωρα η διαστημική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει στο Διάστημα τα πρώτα τμήματα του διαστημικού σταθμού που θα κατασκευάσει. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασκευάσει άμεσα ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που θα έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον διαστημικό της σταθμό αλλά και ένα μεγάλο κέντρο ανάλυσης διαστημικών δεδομένων.

Ο Ζάνγκ Κιτζιάνγκ επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας CNSA ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η κατασκευή ενός αμυντικού συστήματος εξουδετέρωσης των κινδύνων από απειλητικούς αστεροειδείς χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το εγχείρημα. Ταυτόχρονα επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψαν σε μεγάλο διαστημικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κίνα πληροφορίες για μια σύνθετη αποστολής εξερεύνησης διαστημικών βράχων στο ηλιακό μας σύστημα.

Ένα κινεζικό σκάφος αρχικά θα κυνηγήσει τον αστεροειδή 2016HO3. Αφού τον εντοπίσει, θα τον πλησιάσει και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί σε αυτόν. Αν τα καταφέρει θα συλλέξει δείγματα από αυτόν. Το σκάφος θα εγκαταλείψει στην συνέχεια τον αστεροειδή και τα δείγματα θα τοποθετηθούν σε μια κάψουλα την οποία θα απελευθερώσει με προορισμό την Γη. Το σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό την κύρια στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία.

Εκεί θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον κομήτη 311P και να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν για να πραγματοποιήσει μελέτες. Οι αστεροειδείς και οι κομήτες είναι κατά βάση σώματα που δημιουργήθηκαν κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και κάθε στοιχείο που αποκαλύπτεται για αυτά τα σώματα φωτίζουν παράλληλα και την δημιουργία και εξέλιξη της περιοχής που γεννήθηκε η Γη και η ζωή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1718699/asteroeideis-kai-komites-epomenoi-stoxoi-tis-kinas

kina-diastima.jpg.2ee85609436bf0102e5067ba99f38a40.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Άσκηση NASA: Δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια σύγκρουση αστεροειδούς με τη Γη. :cheesy:

Σε μια προσομοίωση σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη που πραγματοποίησε η NASA, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τον αστεροειδή από το να χτυπήσει τη Γη.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες παρακολούθησαν μια εβδομαδιαία άσκηση υπό την ηγεσία της NASA στην οποία αντιμετώπισαν ένα υποθετικό σενάριο: Ένας αστεροειδής 35 εκατομμύρια μίλια μακριά πλησιάζει τον πλανήτη Γη και μπορεί να τον χτυπήσει μέσα σε έξι μήνες.

Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες μάθαιναν περισσότερα για το μέγεθος, την πορεία και την πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς. Τότε έπρεπε να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές γνώσεις τους για να δουν αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να σταματήσει τον αστεροειδή.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες της Γης δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τον αστεροειδή από την πρόσκρουση, δεδομένου του χρονικού πλαισίου της εξάμηνης προσομοίωσης. Σε αυτήν την εναλλακτική πραγματικότητα, ο αστεροειδής έπεσε στην Ανατολική Ευρώπη.

Από όσο γνωρίζουμε, κανένας αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των αστεροειδών με μέγεθος 460 πόδια ή μεγαλύτερο (αρκετά μεγάλο για να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή) παραμένουν ανεξερεύνητα.

Γι' αυτό η NASA και άλλες υπηρεσίες προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια τέτοια κατάσταση.

"Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν την πλανητική αμυντική κοινότητα να επικοινωνεί με τα μέλη της και με τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι συντονισμένοι σε περίπτωση που εντοπιστεί μια τέτοια πιθανή απειλή στο μέλλον", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Lindley Johnson, αξιωματικός της πλανητικής άμυνας της NASA.

Ο εικονικός αστεροειδής στην προσομοίωση ονομάστηκε 2021PDC. Στο σενάριο της NASA, πρωτοεμφανίστηκε στις 19 Απριλίου και μετά από μια εβδομάδα οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι είχε πιθανότητα 5% να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 20 Οκτωβρίου.

Στη 2η ημέρα της άσκησης, οι νέοι υπολογισμοί τροχιάς έδειξαν ότι το 2021PDC σχεδόν σίγουρα θα χτυπήσει είτε την Ευρώπη είτε τη βόρεια Αφρική. Οι συμμετέχοντες στην προσομοίωση εξέτασαν διάφορες αποστολές στις οποίες το διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταστρέψει τον αστεροειδή ή να τον βγάλει από το δρόμο του.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες αποστολές δεν θα μπορούσαν να απογειωθούν σύντομα ώστε να αποτρέψουν την πρόσκρουση του αστεροειδούς.

"Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το υποθετικό σενάριο του 2021PDC στην πραγματική ζωή, δεν θα είμαστε σε θέση να στείλουμε κανένα διαστημικό σκάφος τόσο σύντομα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δυνατότητες", ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Στην 3η ημέρα της άσκησης το μέλλον της Γης έμοιαζε ζοφερό. Η πορεία των επιπτώσεων του αστεροειδούς έδειξε ότι κατευθύνεται προς την Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι την 4η ημέρα, μια εβδομάδα πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς, υπήρχε πιθανότητα 99% να πέσει ο αστεροειδής κοντά στα σύνορα της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας. Η έκρηξη θα εξέπεμπε τόση ενέργεια όσο μια μεγάλη πυρηνική βόμβα.

Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να εκκενωθούν οι περιοχές που επρόκειτο να πληγούν.

Η NASA δοκιμάζει τρόπους να σταματήσει έναν αστεροειδή

Η NASA έχει διερευνήσει τις επιλογές που θα είχαν οι επιστήμονες εάν βρουν έναν επικίνδυνο αστεροειδή σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκρηξη μιας συσκευής κοντά στον αστεροειδή, όπως πρότειναν οι συμμετέχοντες στην άσκηση, ή πυροδότηση με λέιζερ για να ζεσταθεί και να εξατμιστεί ο αστεροειδής, ώστε να αλλάξει τη διαδρομή του.

Μια άλλη επιλογή είναι η αποστολή ενός διαστημικού σκάφους για να χτυπήσει τον επερχόμενο αστεροειδή και να τον εκτοπίσει από την τροχιά του. Την επιλογή αυτή θα δοκιμάσει η NASA στον αστεροειδή Dimorphos που φαίνεται ότι θα πέσει το φθινόπωρο του 2022.

Η NASA ελπίζει ότι η σύγκρουση του σκάφους με τον αστεροειδή θα αλλάξει την τροχιά του. Παρόλο που αυτός ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, η αποστολή θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ανακατεύθυνση ενός αστεροειδούς είναι δυνατή αν υπάρχει αρκετός χρόνος αντίδρασης.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/05/nasa.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ταξίδι 22 εκατ. ετών ενός αστεροειδούς ως την Μποτσουάνα. :cheesy:

Το πρωί της 2ας Ιουνίου 2018 ένας αστεροειδής εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 61.000 χιλιομέτρων την ώρα. Επρόκειτο να πλήξει τον πλανήτη μας και δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει, ενώ συνεπήρε και τους αστρονόμους.

Με μήκος ενάμισι μέτρο και βάρος όσο ένας αφρικανικός ελέφαντας, ο μετεωρίτη αυτό δεν αποτελούσε απειλή. Η σημασία του βρισκόταν στον έγκαιρο εντοπισμό του, καθώς ήταν μόλις ο δεύτερος που παρατηρήθηκε στο διάστημα πριν την πρόσκρουση στο έδαφος της Γης και ήταν μια καλή δοκιμή για τον εντοπισμό άλλων, μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων αστεροειδών.

Επιπλέον, προσέφερε στους αστρονόμους την ευκαιρία να μελετήσουν τον αστεροειδή πριν τη συντριβή του, να προσδιορίσουν γρήγορα το σημείο πρόσκρουσης και να αποκομίσουν άμεσα υπολείμματά του σε μια σπάνια συλλογή δειγμάτων από μετεωρίτη.

Το ίδιο βράδυ μια πύρινη μπάλα, τόσο λαμπερή όσο και ο ήλιος, φώτισε τον σκοτεινό ουρανο της Μποτσουάνα, στον αφρικανικό Νότο, πριν εκραγεί 27 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Η έκρηξη είχε ισχύ όσοι 200 τόνοι ΤΝΤ.

Τους επόμενους πέντε μήνες οι επιστήμονες συνέλεξαν 24 κομμάτια του μετεωρίτη. Χάρη σε αυτά, καθώς και στην παρατήρηση της πορείας του αστεροειδούς καθ’ οδόν προς τη Γη και τις πληροφορίες από παλαιότερο σκάφος της ΝΑΣΑ, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ιστορίας αυτού του αστεροειδούς, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες.

Όπως δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Meteoritics & Planetary Science τον Απρίλιο, ο κοσμικός επισκέπτης στην Μποτσουάνα αποτελούσε τμήμα του Βέστα, ενός γιγάντιου αστεροειδούς που δημιουργήθηκε κατά την αυγή του ηλικιακού μας συστήματος. Ήταν περίπου 22 εκατομμύρια έτη πριν όταν άλλος αστεροειδής προσέκρουσε πάνω του, αφήνοντας εκεί έναν μέτρο κρατήρα και στέλνοντας αμέτρητα θραύσματα του Βέστα σε μια διαστημική οδύσσεια.

Ήταν τα στοιχεία του σκάφους Dawn της ΝΑΣΑ που επιβεβαίωσαν τη γέννηση του αστεροειδούς αυτού πριν 220.000 αιώνες, αν και ακόμη δεν είναι σαφές πού βρίσκεται ο αρχικός κρατήρας στη Βέστα.

Ένα από αυτά τα θραύσματα ήταν που επισκέφθηκε την Μποτσουάνα, βρίσκοντας εκρηκτικό τέλος στο μοναχικό του ταξίδι, ενώ η πρώτη πέτρα που εντοπίστηκε στις 23 Ιουνίου του 2018 φυλάσσεται πλέον στην αφρικανική χώρα ως εθνικός θησαυρός.

https://www.kathimerini.gr/life/science/561350251/to-taxidi-22-ekat-eton-enos-asteroeidoys-os-tin-mpotsoyana/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκάφος OSIRIS-Rex επιστρέφει με δείγματα από αστεροειδή σε ζωντανή μετάδοση. :cheesy:

To 2016 η NASA εκτόξευσε το OSIRIS-Rex, ένα σκάφος μεγέθους μικρού λεωφορείου, με προορισμό τον αστεροειδή Μπενού σε απόσταση περίπου 390 εκατομμυρίων χλμ. από την Γη. Στόχος ήταν να τεθεί το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον διαμέτρου περίπου 500 μέτρων αστεροειδή για να πραγματοποιήσει σειρά μελετών αλλά και να προσπαθήσει να συλλέξει κάποια δείγματα του διαστημικού βράχου τα οποία να φέρει πίσω στην Γη για να αναλυθούν.

Τον Δεκέμβριο του 2018 το σκάφος έφτασε στον Μπενού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Πριν από επτά μήνες το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε δείγματα από σκόνη και πέτρες. Τα στελέχη της είχαν κάνει λόγο τότε για «απίστευτο κατόρθωμα».

Πριν από λίγες μέρες το σκάφος έκανε τις τελευταίες παρατηρήσεις και καταγραφές δεδομένων από τον Μπενού και στην συνέχεια ξεκίνησε τις διαδικασίες για να επιστρέψει στην Γη. Σήμερα το βράδυ το OSIRIS-Rex θα κάνει τις μανούβρες που είναι απαραίτητες και θα ξεκινήσει την πορεία της επιστροφής του στην Γη.

Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά εδώ στις 11 το βράδυ της Δευτέρας την εκκίνηση της επιστροφής του σκάφους στον πλανήτη μας. Αν όλα πάνε καλά το OSIRIS-Rex θα επιστρέψει το 2023 και θα ρίξει μια κάψουλα στην έρημο της πολιτείας Γιούτα. Στην κάψουλα που θα πέσει στην Γη με αλεξίπτωτο θα βρίσκονται τα δείγματα του αστεροειδούς.

https://www.naftemporiki.gr/story/1724091/to-skafos-osiris-rex-epistrefei-me-deigmata-apo-asteroeidi-se-zontani-metadosi

osiris-rex-epituxis-i-epafi-kai-lipsi-deigmaton-apo-ton-asteroeidi-bennu.jpg.3439e792ed713a8428c17812d8369879.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μεγάλος αστεροειδής θα πλησιάσει σήμερα τη Γη. :cheesy:

Ένας τεράστιος αστεροειδής αναμένεται να περάσει αρκετά κοντά από τη Γη περίπου στα 4,5 εκατ. μίλια (7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα) σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Ο εν λόγω αστεροειδής, γνωστός και ως 2021 KT1, είναι περίπου 183 μέτρα, όσο και ο Ολυμπιακός Πύργος της Νέας Υόρκης και η Διαστημική Βελόνα του Σιάτλ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του USA TODAY, η NASA έχει κατηγοριοποιήσει αυτό τον αστεροειδή ως ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο αντικείμενο» καθώς έχει μέγεθος που υπερβαίνει τα 150 μέτρα και βρίσκεται εντός 7,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Θα περάσει κοντά από τη Γη με περίπου 64.300 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το εργαστήριο της NASA, το οποίο εντοπίζει αντικείμενα που πλησιάζουν την τροχιακή περιοχή της Γης.

Παρόλο που ο αστεροειδής δεν αναμένεται να χτυπήσει άμεσα τη Γη, η NASA τον παρακολουθεί στενά.

Δεν είναι ωστόσο ο μόνος που έχει πλησιάσει τη Γη. Ένας αστεροειδής γνωστός ως 2021 GW4 βρέθηκε τον Απρίλιο 19.312 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης, ταξιδεύοντας με 30.094 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο αστρονόμος Τζανλούκα Μάσι, ιδρυτής του πρότζεκτ «Εικονικό Τηλεσκόπιο», ανέφερε πως επρόκειτο για μια «εξαιρετικά κοντινή συνάντηση».

Τέσσερις μικρότεροι αστεροειδείς σε μέγεθος ενός αεροπλάνου ή ενός σπιτιού, αναμένονται να περάσουν κοντά από τη Γη από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, αλλά κανένας από αυτούς δεν θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος».

Σύμφωνα με τη NASA, ένας αστεροειδής ορίζεται ως «βραχώδη θραύσματα που έχουν παραμείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια». Κανονικά, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά μερικές φορές παρεκκλίνουν από την τροχιακή τους πορεία εξαιτίας της βαρυτικής έλξης των πλανητών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η εξέλιξη του πλανήτη είναι πιθανό να προέρχεται από συγκρούσεις αντικειμένων σε κοντινή απόσταση από τη Γη, όπως κομήτες και αστεροειδείς. Μια τέτοια θεωρία υποστηρίζει και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αντικείμενα που χτυπούν τη Γη μπορούν ενδεχομένως να συγκρατήσουν παγωμένο νερό ή μόρια με βάση τον άνθρακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ζώων και των φυτών και την πρόκληση γεωλογικών αλλαγών.

Παρόλο που η Γη δεν έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες κάποιο ισχυρό πλήγμα από αστεροειδή, υπάρχουν μικροί αστεροειδείς οι οποίοι περνούν ανάμεσα στη Γη και την τροχιά της Σελήνης αρκετές φορές κάθε μήνα, σύμφωνα με το τμήμα «Πλανητικής Άμυνας» της NASA.

Σημειώνεται πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μελετά τρόπους αποτροπής χτυπημάτων από αστεροειδείς σε περίπτωση που κάποιος αποτελέσει όντως μια μεγάλη απειλή για τη Γη.

Μια από αυτές τις τεχνικές ονομάζεται «βαρυτικό ρυμουλκό», το οποίο περιλαμβάνει ένα διαστημικό σκάφος που χρησιμοποιεί αμοιβαία έλξη βαρύτητας από έναν δορυφόρο για να αλλάξει τη διαδρομή του αστεροειδούς. Αυτή η μέθοδος ωστόσο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/991373_nasa-enas-terastios-asteroeidis-tha-plisiasei-ti-gi-einai-epikindynos

asteroidis-nasa.thumb.jpg.0b1a90ebc1c502e3545dba2ed153a67e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μυστηριώδης βράχος στο ηλιακό μας σύστημα είναι ίσως ένα παγόβουνο υδρογόνου. :cheesy:

Πριν από τέσσερα χρόνια εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα ένας διαστημικός βράχος που προκάλεσε πονοκεφάλους στους επιστήμονες. Αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν και τώρα πέφτει στο τραπέζι μια ακόμη. Τα χαρακτηριστικά του διαστημικού αντικειμένου (σχήμα, ταχύτητα, τροχιά, σύνθεση κ.α.) ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά των άλλων διαστημικών βράχων που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα.

Όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας αστεροειδής που ταξίδεψε από κάποιο αστρικό σύστημα και εισήλθε στο δικό μας. Το πεπλατυσμένο σχήμα του έκανε πολλούς ακόμη και διάσημους επιστήμονες να θέσουν θέμα εξωγήινων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνητό και όχι φυσικό αντικείμενο πιθανώς κάποιου είδους διαστημόπλοιο που εγκαταλείφθηκε και κυκλοφορεί ελεύθερο πλέον στο Διάστημα.

Το αντικείμενο αυτό ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης) και αφού η επιστημονική κοινότητα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διαστημικό βράχο και όχι για… UFO επόμενες παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομήτη, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ήλιο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ότι Οουμουαμούα δεν είναι ούτε διαστημόπλοιο, ούτε αστεροειδής, ούτε κομήτης αλλά ένα παγόβουνο υδρογόνου όπως το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την θεωρία το αντικείμενο αυτό σχηματίστηκε σε συνθήκες υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης σε ένα τεράστιο μοριακό σύννεφο από συσσωρεύσεις σκόνης και αερίων. Τα μοριακά νέφη αποτελούν εκκολαπτήρια των άστρων. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό το κοσμικό παγόβουνο έχει ηλικία 35 εκατ. ετών και υποδεικνύουν ως τόπο δημιουργίας του ένα μοριακό νέφος που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1734590/o-mustiriodis-braxos-sto-iliako-mas-sustima-einai-isos-ena-pagobouno-udrogonou

mustiriodis-braxos-sto-iliako-mas-sustima.jpg.0e238b3c155d4b2c2a9b778066346e8b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πλησιάζει προς την Γη ένας βράχος «UFO» :cheesy:

Μελετώντας δεδομένα του ερευνητικού προγράμματος Dark Energy Survey εντοπίστηκε από αστρονόμους ένα τεράστιο διαστημικό σώμα που κινείται στο νέφος Oort που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος αλλά κινείται κατά περιόδους και προς το εσωτερικό του. Με άρθρο τους στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arXiv οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα διαστημικό βράχο με διάμετρο 100-400 χλμ. μέγεθος που τοποθετείται ανάμεσα σε ένα νάνο πλανήτη και ένα «μέγκα-κομήτη» όπως τον χαρακτηρίζουν.

Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε σύντομα τι ακριβώς είναι αυτό το διαστημικό σώμα που έλαβε την κωδική ονομασία 2014 UN271 αφού αυτή την περίοδο κινείται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και θα φτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία σε απόσταση από τον Ήλιο παρόμοια με αυτή που βρίσκεται ο Κρόνος.

Έτσι οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν τα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια σε εκείνη την περιοχή για να παρατηρήσουν αυτόν τον διαστημικό βράχο. Είναι μάλιστα μια μοναδική ευκαιρία αφού είναι η πρώτη φορά μετά από 600 χιλιάδες έτη που αυτό το διαστημικό σώμα εισέρχεται τόσο βαθιά στο ηλιακό μας σύστημα και πλησιάζει σε σχετικά κοντινή απόσταση τον πλανήτη μας. Η τροχιακή του κίνηση έχει εκπλήξει τους επιστήμονες αφού ολοκληρώνεται σε 612,190 έτη και μάλιστα κινείται με ένα τρόπο και μια δυναμική που δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν οι ειδικοί που ευελπιστούν να πάρουν απαντήσεις όταν μας πλησιάσει.

https://www.naftemporiki.gr/story/1741038/plisiazei-pros-tin-gi-enas-braxos-ufo

ufo.jpg.6f7e7e89e0bdd8f97768c60a6a0cd9e3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Διαστημικά ιστιοφόρα «τσέπης» θα ελέγχουν κοσμικά UFO :cheesy:

Το 2017 εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στο ηλιακό μας σύστημα ο πιο παράξενος αστεροειδής που γνωρίζουμε. Το σχήμα και η τροχιά του Oumuamua (αγγελιοφόρος στα χαβανέζικα) προκάλεσε πονοκεφάλους στους επιστήμονες αφήνοντας κενό για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών θεωρίες με κυριότερη ότι πρόκειται για ένα... καμουφλαρισμένο σκάφος εξωγήινων. Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους στην διαστημική μας γειτονιά αστεροειδείς και κομήτες οι οποίοι δεν διαθέτουν τα συμβατικά χαρακτηριστικά αυτών των σωμάτων και με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε είναι δύσκολο να τους μελετήσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτηματικά που εγείρονται για αυτούς.

Ομάδα ερευνητών στην Βραζιλία υποστηρίζει ότι μια λύση είναι να συνδυάσουμε τις δυνατότητες των νέας γενιάς μικροσκοπικών δορυφόρων cubesats με την υποανάπτυξη τεχνολογία των διαστημικών ιστίων. Πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας πανιά που θα τοποθετούνται σε διαστημικά σκάφη και θα τους δίνουν πολύ μεγάλη ώθηση και ταχύτητα είτε με την βοήθεια του ηλιακού ανέμου είτε με ειδικές για την περίσταση δέσμες λέιζερ από την Γη.

Οι ερευνητές με άρθρο τους στην ηλεκτρονική υπηρεσία προδημοσιεύσεων ArXiv υποστηρίζουν ότι ένας δορυφόρος cubesat, που έχει μέγεθος 10x10x10 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλό, που θα διαθέτει διαστημικά ιστία θα μπορεί να πάει γρήγορα σε ένα διαστημικό βράχο που κινείται σε κοντινή απόσταση από την Γη και ενδιαφέρει τους επιστήμονες να συλλέξει δείγματα από αυτόν και να πραγματοποιήσει σειρά ερευνών για το μέγεθος, την μάζα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. Με αυτόν τρόπο θα μπορούν οι επιστήμονες να διαπιστώσουν από τι αποτελείται και από που προέρχεται. Αυτό με την σειρά του θα αποκαλύπτει νέα άγνωστα στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν του ηλιακού μας συστήματος ενώ παράλληλα θα εμποδίζει την ανάπτυξη διαφόρων συνομωσιολογικών θεωριών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1746135/diastimika-istiofora-tsepis-tha-elegxoun-kosmikaufo

diastimika-istiofora-tsepis-tha-elegxoun-kosmikaufo.jpg.664f1aedfab429eed172d446115ef7e3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδιο αναχαίτισης αστεροειδών με κινεζικούς πυραύλους Long March-5 :cheesy:

Σε περίπτωση που κάποιος αδέσποτος διαστημικός βράχος απειλήσει τη Γη, η Κίνα θα μπορούσε να τον εκτρέψει σε ασφαλή απόσταση βομβαρδίζοντάς τον με πυραύλους.

Αυτό τουλάχιστον προτείνουν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης στην Κίνα, οι οποίοι πιστεύουν ότι 23 πύραυλοι Long March-5, οι ισχυρότεροι που διαθέτει σήμερα η χώρα, θα διέθεταν αρκετή κινητική ενέργεια για να αναχαιτίσουν αστεροειδείς διαμέτρου μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Η ιδέα δεν είναι τόσο τραβηγμένη όσο ακούγεται: στα τέλη του 2021, ή τις αρχές του 2022, η NASA θα εκτοξεύσει την αποστολή Aida, η οποία ένα χρόνο αργότερα θα εκτοξεύσει ένα βλήμα 500 κιλών στον αστεροειδή 65803 Didymos.

Η κινεζική ομάδα βασίστηκε σε προσομοιώσεις της συμπεριφοράς του αστεροειδή Bennu, ενός βράχου σε μέγεθος ουρανοξύστη που δέχτηκε πέρυσι επίσκεψη από την αποστολή Osiris-Rex της NASA. Τα δείγματα αναμένονται στη Γη το 2023.

Σε περίπτωση πρόσκρουσης στη Γη, ένα τέτοιο σώμα θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες χώρες. Αστεροειδείς με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου θα ήταν αδύνατο να εκτραπούν από την πορεία τους και σε περίπτωση σύγκρουσης θα προκαλούσαν καταστροφή πλανητικής κλίμακας.

Οι πύραυλοι Long March 5 παίζουν κεντρικό ρόλο στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, καθώς είναι αρκετά ισχυροί για να εκτοξεύσουν αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Από το ντεμπούτο του πυραύλου μέχρι σήμερα η Κίνα έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία έξι εκτοξεύσεις.

Σχολιάζοντας την είδηση στο Reuters, ο Άλαν Φίτζσιμονς, καθηγητής του Queen’s University στο Μπέλφαστ, χαρακτήρισε καλή ιδέα την το κινεζικό σχέδιο. Όπως εξήγησε, το δεύτερο στάδιο των πυραύλων δεν θα απορριπτόταν λίγο μετά την εκτόξευση, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά θα παρέμενε συνδεδεμένο στο ανώτερο στάδιο μέχρι τη στιγμή της πρόσκρουσης.

«Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι η αύξηση της μάζας που πλήττει τον αστεροειδή μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος πάντως δεν δήλωσε σίγουρος για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η πιθανότητα πρόσκρουσης αστεροειδή διαμέτρου 100 μέτρων τα επόμενα 100 χρόνια είναι περίπου 1%, επισήμανε ο Γκάρεθ Κόλινς, καθηγητής του Imperial College στο Λονδίνο.

Η πρόσκρουση αστεροειδή στο μέγεθος του Bennu, ο οποίος έχει διάμετρο 500 μέτρα, «είναι περίπου δέκα φορές πιο απίθανο» είπε.

Η αλλαγή πορείας του αστεροειδή θεωρείται καλύτερη ιδέα από ό,τι ο βομβαρδισμός με πυρηνικά, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σπάσει τον βράχο σε μικρότερα θραύσματα χωρίς να αλλάξει την πορεία τους.

https://physicsgg.me/2021/07/07/%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b9/

bennu.gif.beee43dccb3a5cd4d96ce54d14459570.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη βομβαρδιζόταν συνεχώς με αστεροειδείς σε μέγεθος μεγάλης πόλης. :cheesy:

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δις έτη. Εχει διαπιστωθεί ότι πέρασε πολύ άσχημη βρεφική και παιδική ηλικία αφού όπως και όλοι οι πλανήτες που βρίσκονταν πιο κοντά στον Ήλιο βομβαρδίζονταν εκείνη την περίοδο από κάθε είδους και μεγέθους διαστημικά αντικείμενα και σώματα στο υπό διαμόρφωση ηλιακό μας σύστημα.

Μια νέα μελέτη αναβαθμίζει τα μεγέθη αλλά και την συχνότητα των μεγαλύτερων διαστημικών σωμάτων που έπεφταν στον πλανήτη μας.

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ παρουσίασε στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt την μελέτη που πραγματοποίησε σύμφωνα με την οποία πριν από 3,5 δισ. έτη άρχισαν να «επισκέπτονται» την Γη αστεροειδείς με μέγεθος όσο μια μεγάλη πόλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτού του μεγέθους αυτοί οι γιγαντιοι αστεροειδείς έπεφταν κατά μέσο όρο κάθε 15 εκατ. έτη για χρονικό διάστημα περίπου ενός δισ. ετών. Δυστυχώς οι κρατήρες αυτών των συγκρούσεων έχουν εξαφανισθεί προ πολλού από τις μετέπειτα γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη όμως μάρτυρες αυτών των συγκρούσεων είναι μια κατηγορία γυάλινων σωματιδίων που ονομάζονται «σφαιρίδια».

Πρόκειται για λιωμένα σωματίδια αποτέλεσμα τέτοιου είδους συγκρούσεων τα οποία ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα, εξατμίζονται και όταν η θερμοκρασία τους μειωθεί πέφτουν ξανά στην επιφάνεια του πλανήτη. Η παρουσία αλλά και διασπορά τους μπορεί να αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για μια σύγκρουση όπως το μέγεθος του σώματος που την προκάλεσε.

«Η σύγκριση των στοιχείων της δικής μας έρευνας με παλαιότερα σχετικά δεδομένα και στατιστικές αναλύσεις για τα σφαιρίδια δείχνουν ότι είχε υποτιμηθεί τόσο ο αριθμός των μεγάλων συγκρούσεων στην Γη όσο και το μέγεθος των σωμάτων που συμμετείχαν σε αυτούς. Πιθανώς οι συγκρούσεις αυτές ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Πιθανότατα κάθε 15 εκατ. έτη έπεφτε στην Γη ένας αστεροειδής με μέγεθος παρόμοιο ή μεγαλύτερο από αυτό του αστεροειδή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι συγκρούσεις να μετέβαλαν θεμελιωδώς την εξέλιξη της επιφάνειας της Γης αλλά και την ατμόσφαιρας της. Προσπαθούμε για παράδειγμα, να διαπιστώσουμε αν και πώς αυτές οι συγκρούσεις μετέβαλαν την παρουσία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης. Διαπιστώσαμε ήδη ότι σημειώνονταν δραστικές διακυμάνσεις του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα κάθε φορά που γίνονταν αυτές οι συγκρούσεις. Δεδομένης της σημασίας του οξυγόνου στην εξέλιξη του πλανήτη και ειδικά στην παρουσία της ζωής η σχέση του οξυγόνου με αυτές τις συγκρούσεις είναι ένας τομέας που πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί και αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο της έρευνας μας» ανέφερε στο συνέδριο ο δρ. Σιμόνε Μάρτσι, φυσικός στο Southwest Research Institute στο Κολοράντο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει υποστεί η Γη είναι αυτή με ένα διαστημικό σώμα στο μέγεθος περίπου του Άρη πριν από περίπου 4-4,5 δισ. έτη αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δημιουργία της Σελήνης η οποία σχηματίστηκε από τα θραύσματα αυτής της κολοσσιαίας σύγκρουσης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1747892/i-gi-bombardizotan-sunexos-me-asteroeideis-se-megethos-megalis-polis

i-gi-bombardizotan-sunexos-me-asteroeideis-se-megethos-megalis-polis.jpg.758ce138509877078a91f11be739c4ba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάσημοι καλλιτέχνες και επιστήμονες θα «ταξιδέψουν» με αποστολή της NASA :cheesy:

Toν προσεχή Οκτώβριο είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση της αποστολής Lucy της NASA. To σκάφος της αποστολής θα μελετήσει τους τρωικούς, μια σημαντική ομάδα διαστημικών σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Όπως έγινε γνωστό μαζί με τα διάφορα όργανα του το σκάφος θα μεταφέρει και μια πλακέτα στην οποία θα υπάρχουν δηλώσεις, σχόλια, αποφθέγματα και διάφορες ατάκες που έχουν πει διάσημοι καλλιτέχνες πολιτικοί, και επιστήμονες.

Η αποστολή πήρε το όνομα της Lucy όπως ονομάστηκε ένας σκελετός που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο αρχαιότερος σκελετός ενός ανθρωποειδούς. Την τιμητική τους στην πλακέτα έχουν οι Beatles οι οποίοι είχαν επιλέξει το όνομα της Lucy σε μια από τις πιο μεγάλες τους επιτυχίες, το Lucy In The Sky With Diamonds. Στην πλακέτα υπάρχουν σχόλια όλων των Σκαθαριών.

«Στο τέλος η αγάπη που παίρνεις είναι ίση με αυτή που έδωσες» Πολ Μακάρτνει

«Ειρήνη και αγάπη» Ρίνγκο Σταρ

«Όλοι λάμπουμε όπως η Σελήνη, τα αστέρια και ο Ήλιος» Τζον Λένον.

«Όταν κοιτάζεις πέρα από τον εαυτό σου τότε μπορεί να ανακαλύψεις την πνευματική ισορροπία να περιμένει εκεί» Τζορτζ Χάρισον

Εκτός από τους Beatles στην πλακέτα θα υπάρχουν σχόλια κορυφαίων επιστημόνων όπως ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Καρλ Σαγκάν. Θα υπάρχουν σχόλια πολιτικών όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ αλλά και καλλιτεχνών όπως ο κιθαρίστας των Queen Μπράιαν Μέι που είναι παράλληλα και αστροφυσικός. Τα λόγια του συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο και του ποιητή Τζόι Χάρτζο θα υπάρχουν επίσης στην πλακέτα αυτή. Μάλιστα ο Ρίνγκο Σταρ σχολίασε «Η Lucy επιστρέφει στον ουρανό με διαμάντια» εννοώντας φυσικά την πλακέτα.

Οι τρωικοί είναι αστεροειδείς ή φυσικοί δορυφόροι που κινούνται στην ίδια τροχιά με έναν, μεγαλύτερου μεγέθους, πλανήτη ή δορυφόρο αντίστοιχα, αλλά δεν συγκρούεται με αυτό(ν) διότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένο το μικρότερο αυτό σώμα τοποθετείται 60° μπροστά ή πίσω του σώματος με το οποίο μοιράζεται την τροχιά. Ο όρος «τρωικός» αφορούσε αρχικά αποκλειστικά σε δύο ομάδες αστεροειδών οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία. Στη συνέχεια τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν παγιδευμένα στην τροχιά του Ποσειδώνα, του Άρη, της Γης, του Ουρανού της Αφροδίτης και του Κρόνου.

Το διαστημικό σκάφος Lucy διαθέτει ένα σύνολο οργάνων με τα οποία θα μελετήσει τη γεωλογία, την σύνθεση της επιφάνειας και τις ιδιότητες αυτών των σωμάτων από κοντινή απόσταση. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε να στοιχεία για αυτά τα σώματα αλλά και να διαπιστώσουμε τις πιθανές διαφορές που έχουν μεταξύ τους και τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1748940/diasimoi-kallitexnes-kai-epistimones-tha-taksidepsoun-me-apostoli-tis-nasa

plaketa-nasa.jpg.2a3c6f1447527c4ba6605affd30ef5dd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Μεγάλος αστεροειδής με διάμετρο μεγαλύτερη των 220 μέτρων μπαίνει στην τροχιά της Γης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη NASA ένας τεράστιος αστεροειδής με μέγεθος διπλάσιο από τον πύργο του Big Ben στο Λονδίνο και με διάμετρο μεγαλύτερη από 220 μέτρα θα μπει στην τροχιά της Γης αυτή την εβδομάδα.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA παρακολουθεί έναν τεράστιο αστεροειδή με διάμετρο μεγαλύτερη των 220 μέτρων, καθώς αυτός κατευθύνεται προς την τροχιά του πλανήτη Γη.

Ο αστεροειδής έχει την κωδική ονομασία 2008 GO20 και φέρεται να και φέρεται να έχει διπλάσιο μέγεθος από τον εμβληματικό πύργο του Big Ben στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής ανήκει στην τάξη αστεροειδών Apollo, στην οποία κατατάσσονται οι αστεροειδείς που τέμνουν την τροχιά της Γης.

Όμως παρά την κοντινή απόσταση με τον πλανήτη μας, η πιθανότητα να συγκρουστεί με την επιφάνεια της Γης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά χαμηλή.

Το ουράνιο σώμα τελικά θα περάσει από τον πλανήτη με ταχύτητα 8 χλμ/δευτ. ή διαφορετικά 28.800 χλμ/ώρα.

Για να γίνει αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος του αστεροειδή, το ουράνιο σώμα έχει διπλάσιο μέγεθος από τον Big Ben και είναι τρεις φορές ψηλότερος από την γέφυρα Tower Bridge.

Όπως ανέφερε η βρετανική ταμπλόιντ Daily Star, κι ένας άλλος αστεροειδής πέρασε από την τροχιά της Γης τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για τον αστεροειδή 2020 PMZ, που υπολογίστηκε να έχει περίπου το μέγεθος της γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όσο για τον αστεροειδή 2008 GO20, αυτός αναμένεται να περάσει με ασφάλεια σε απόσταση 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τη Γη με τον φυσικό δορυφόρο της τη Σελήνη.

Ο 2008 GO20 έχει καταχωρηθεί στη λίστα της NASA με τα κοντινά στον πλανήτη μας ουράνια σώματα NEO ( Near Earth Objects), που περιλαμβάνει περίπου 2 χιλ. διαστημικούς βράχους, κομήτες και άλλα αντικείμενα που παρακολουθούνται από τις διαστημικές υπηρεσίες, καθώς θα μπορούσαν να κινηθούν κοντά στη Γη.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα κάποιο από αυτά τα ουράνια σώματα να πέσουν στη Γη, αλλά για καλό και για κακό οι αστρονόμοι παρακολουθούν τις τροχιές τους.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1002922_nasa-megalos-asteroeidis-me-diametro-megalyteri-ton-220-metron-mpainei

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ποιά είναι η πιθανότητα ο αστεροειδής Μπενού να πέσει στη Γη; :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε νέες εκτιμήσεις της σχετικά με την πιθανότητα ο αστεροειδής Μπενού να πέσει στη Γη. Οι επιστήμονές της υπολόγισαν ότι γενικά η πιθανότητα πρόσκρουσης έως το 2300 είναι περίπου μία στις 1.750 (0,057%), ενώ η πιθανότερη ημερομηνία να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περισσότερο τον πλανήτη μας, είναι στις 24 Σεπτεμβρίου 2182, αλλά και πάλι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μόνο μία στις 2.700 (0,037%).

Η επόμενη κοντινή προσέγγισή του στη Γη -σε απόσταση πιο κοντινή από ό,τι η Σελήνη- θα γίνει το 2135, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τον Μπενού», δήλωσε καθησυχαστικά ο πλανητικός επιστήμονας Λίντλεϊ Τζόνσον του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Μολονότι, πάντως, οι πιθανότητες ο Μπενού, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας είναι πολύ μικρές, ο εν λόγω διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδής (τον οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-Rex), παραμένει ένας από τους δύο πιο επικίνδυνους γνωστούς αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας, μαζί με τον «1950 DA», γι’ αυτό θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.

Οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διαστημικό περιοδικό «Icarus» (Ίκαρος), ανέφεραν ότι η αποστολή OSIRIS-Rex αποτέλεσε μία θαυμάσια ευκαιρία για να μελετηθεί καλύτερα ο αστεροειδής και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μελλοντική τροχιά του σε βάθος χρόνου, με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλο αστεροειδή έως τώρα.

Το σκάφος της NASA, που πέρασε σχεδόν δυόμισι χρόνια ακολουθώντας στενά τον Μπενού, τον εγκατέλειψε φέτος τον Μάιο, αφού προηγουμένως συνέλλεξε μέσω του ρομποτικού βραχίονά του ένα δείγμα βάρους ενός κιλού από την επιφάνειά του, το οποίο αναμένεται να επιστρέψει στη Γη -στην έρημο της Γιούτα των ΗΠΑ- τον Σεπτέμβριο του 2023 για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση.

Η NASA έχει βρει, μέχρι σήμερα, περισσότερους από 26.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη. Όμως, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιος αστεροειδής μπορεί πράγματι να απειλήσει τον πλανήτη μας και πότε. Γι’ αυτό, άλλωστε, άρχισαν να αναπτύσσονται τεχνολογίες αποτροπής σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός κάποια -απευκταία- στιγμή.

Η «Περιήγηση στον αστεροειδή Bennu» της NASA που επιλέχθηκε για το Computer Graphics Film Festival

Στην φωτογραφία μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του διαστημικού σκάφους OSIRIS-Rex πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu

https://physicsgg.me/2021/08/12/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82/

osirisrex-drupal.thumb.png.9b6cc4ee75527005550299d042c5e518.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από πού προήλθε ο αστεροειδής που έφερε το τέλος των δεινοσαύρων. :cheesy:

O μετεωρίτης που θεωρείται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια πιθανότατα προήλθε από το εξώτερο ήμισυ της κύριας ζώνης αστεροειδών, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Southwest Research Institute.

H έρευνα έδειξε πως οι διαδικασίες με τις οποίες με τις οποίες μεγάλοι αστεροειδείς φτάνουν στη Γη από την περιοχή λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 10 φορές συχνότερα από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν, και πως η σύνθεση αυτών των σωμάτων αντιστοιχεί σε αυτά που ξέρουμε για τον αστεροειδή που έφερε το τέλος των δεινοσαύρων.

Η ομάδα του SwRI συνδύασε μοντέλα υπολογιστή πάνω στην εξέλιξη των αστεροειδών, με παρατηρήσεις γνωστών αστεροειδών για τη διερεύνηση της συχνότητας περιστατικών σαν το συγκεκριμένο (Chicxulub). Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ένα σώμα πλάτους που υπολογίζεται στα 6 μίλια (9,6 χλμ) έπεσε στη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, σχηματίζοντας τον εν λόγω κρατήρα (Chicxulub), πλάτους 144 χλμ. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε ένα συμβάν μαζικής εξάλειψης ειδών, που έδωσε τέλος στην εποχή των δεινοσαύρων. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλά γνωστά για το συμβάν του Chicxulub, μα έχουν δημιουργηθεί και πολλά νέα ερωτήματα.

«Δύο κρίσιμα που παραμένουν αναπάντητα είναι: Ποια ήταν η πηγή του αντικειμένου; Και πόσο συχνά γίνονταν τέτοια συμβάντα στη Γη στο παρελθόν;» είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Γουίλιαμ Μπότκε.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ηλικίας 66 εκατ. ετών που βρέθηκαν στο έδαφος και μέσα σε πυρήνες γεωτρήσεων. Όπως προκύπτει, το αντικείμενο ήταν παρόμοιο με μια συγκεκριμένη κατηγορία μετεωριτών (carbonaceous chondrite) που περιλαμβάνει κάποια από τα πιο ανέγγιχτα υλικά στο ηλιακό σύστημα. Σημειώνεται πως, αν και είναι συχνοί μεταξύ των αντικειμένων που προσεγγίζουν τη Γη, δεν υπάρχει σήμερα κάποιο μεγέθους που να μπορεί να προκαλέσει τέτοιο συμβάν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές αναζήτησαν μέσω προσομοιώσεων περιστατικά με διασπάσεις μεγάλων αστεροειδών και κομητών στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, αλλά και πάλι χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συνεχίζοντας, χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστή για να δουν πώς διαφεύγουν αντικείμενα από την κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία. Με το πέρασμα των χρόνων, θερμικές δυνάμεις επιτρέπουν σε αυτά τα αντικείμενα να μπαίνουν σε τροχές διαφυγής, όπου οι βαρυτικές επιδράσεις των πλανητών μπορούν να τα φέρουν σε τροχιές κοντά στη Γη.

Χρησιμοποιώντας τον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA, η ομάδα διερεύνησε 13.000 μοντέλα αστεροειδών που ακολουθούσαν αυτή την πορεία για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, με έμφαση σε αντικείμενα στο εξώτερη ήμισυ της ζώνης αστεροειδών- αυτά που είναι μακρύτερα από τον ήλιο. Όπως διαπιστώθηκε, αστεροειδείς πλάτους 6 μιλίων από αυτή την περιοχή πλήττουν τη Γη τουλάχιστον 10 φορές συχνότερα από ό,τι υπολογιζόταν ως τώρα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως τέτοιοι αστεροειδείς πέφτουν στη Γη μία φορά κάθε 250 εκατ. χρόνια κατά μέσο όρο- ένα χρονικό πλαίσιο που συνάδει με τη δημιουργία του κρατήρα πριν 66 εκατ. χρόνια. Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισές από αυτές τις πτώσεις ήταν από αστεροειδείς που φαίνονται να ταιριάζουν στα δεδομένα του αντικειμένου του κρατήρα του Chicxulub.

https://www.naftemporiki.gr/story/1755768/apo-pou-proilthe-o-asteroeidis-pou-efere-to-telos-ton-deinosauron

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O αστεροειδής που «λατρεύει» τον Ήλιο. :cheesy:

Στις 13 Αυγούστου αστρονόμοι στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα αστεροειδή. Όπως όμως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν πρόκειται για ένα ακόμη διαστημικό βράχο από τους αμέτρητους που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα αλλά για έναν αστεροειδή με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ο 2021 PH27 όπως ονομάστηκε αυτός ο αστεροειδής ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 113 μέρες. Είναι η μικρότερη χρονικά περιστροφή οποιουδήποτε αντικειμένου (αστεροειδή, κομήτη, πλανήτη, δορυφόρου) γύρω από τον Ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα με εξαίρεση τον Ερμή που ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από το μητρικό μας άστρο σε 88 μέρες.

Όμως ο 2021 PH27 ακολουθεί μια περισσότερο ελλειπτική τροχιά σε σχέση με αυτή του Ερμή με αποτέλεσμα να πλησιάζει τον Ήλιο πιο κοντά από ότι ο Ερμής. Στο κοντινότερο πέρασμα του ο αστεροειδής πλησιάζει τον Ήλιο σε απόσταση 20 εκατ. χλμ. Στο πέρασμα του αυτό ο 2021 PH27 αναπτύσσει στην επιφάνεια του θερμοκρασίες 500 βαθμών Κελσίου.

Κατά το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο ο αστεροειδής βιώνει σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο ισχυρά φαινόμενα της θεωρίας της γενικής σχετικότητας από οποιοδήποτε αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως είναι ευνότητο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα καταστήσουν τον 2021 PH27 σταθερό στόχο μελέτης και παρατηρήσεων από εδώ και πέρα για την επιστημονική κοινότητα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1764410/o-asteroeidis-pou-latreuei-ton-ilio

asteroeidis-ilios.jpg.9fa8dd50986fb2585d0a26fadb9ff4c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Ευγενική απομάκρυνση» των απειλητικών αστεροειδών προτείνουν ειδικοί της NASA :cheesy:

Αλλαγή πορείας και όχι καταστροφή επικίνδυνων αστεροειδών προτείνουν επιστήμονες της NASA. Η Γη έχει υποφέρει σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της από την πτώση διαστημικών βράχων. Στα αρχικά στάδια της ζωής της η Γη βομβαρδιζόταν κυριολεκτικά από κάθε είδους αστεροειδείς και κομήτες γεγονός που επηρέασε σε πολλά επίπεδα τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες του πλανήτη.

Μάλιστα η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη είναι προϊόν μια κολοσσιαίας σύγκρουσης της Γης με ένα διαστημικό σώμα στο μέγεθος ενός πλανήτη σαν τον Άρη. Κατά καιρούς η πτώση μεγάλων αστεροειδών έχουν συνδεθεί με μαζικές εξαφανίσεις της ζωής στη Γη με πιο γνωστή την πτώση του αστεροειδή που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Η NASA έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα, περισσότερους από 26.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη. Όμως, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιος αστεροειδής μπορεί πράγματι να απειλήσει τον πλανήτη μας και πότε.

Στο τραπέζι πέφτουν συνεχώς σχέδια και ιδέες για την αντιμετώπιση ενός διαστημικού βράχου που θα θεωρηθεί ή θα διαπιστωθεί ότι πράγματι κινείται απειλητικά προς την Γη. Η χρήση οπλικών συστημάτων (λέιζερ, πυρηνικών βομβών) είναι μια τέτοια ιδέα. Άλλη ιδέα είναι η πτώση διαστημικών σκαφών πάνω σε ένα αστεροειδή με τρόπο τέτοιο ώστε να τον εκτρέψουν από την πορεία του προς τον πλανήτη μας. Η NASA έχει προγραμματίσει μια αποστολή στην οποία ένα σκάφος θα πέσει πάνω σε ένα διαστημικό βράχο που γνωρίζουμε ότι θα πλησιάσει σε κοντινή απόσταση την Γη για να διαπιστωθεί αν η σύγκρουση θα του αλλάξει την πορεία.

Η κινεζική διαστημική υπηρεσία πραγματοποίησε πρόσφατα προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκτροπή της πορείας ενός μεγάλου αστεροειδή μπορεί να επιτευχθεί αν ρίξουμε πάνω του 23 πυραύλους Long March 5. Πρόκειται για τους πυραύλους που κατασκεύασε η Κίνα στο πλαίσιο του νέου διαστημικού της προγράμματος για να μεταφέρουν διαστημόπλοια και μεγάλα φορτία έξω από την Γη. Οι πύραυλοι Long March 5 έχουν ύψος 57 μέτρων, διάμετρο πέντε μέτρα και βάρος 854 τόνους.

Φιλικό σπρώξιμο

Ομάδα επιστημόνων της NASA πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας θέτουν στο περιθώριο τη λύση της προσπάθειας καταστροφής ενός μεγάλου διαστημικού βράχου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προσπάθεια καταστροφή ενός απειλητικού αστεροειδούς ίσως να περιορίσει αλλά δεν θα εξαφανίσει τον κίνδυνο αφού κάποιο/α από τα θραύσματα του μπορεί να συνεχίσουν την πορεία τους και να πέσουν τελικά στον πλανήτη μας.

Η καλύτερη λύση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να προσπαθήσουμε να εκτρέψουμε την πορεία του αστεροειδή. Πάνω σε αυτή την ιδέα οι ερευνητές μελέτησαν τον αστεροειδή Bennu που πρόσφατα υπολογίστηκε ότι έως το 2300 υπάρχει περίπου μία στις 1.750 πιθανότητες να πέσει στη Γη. Η πιθανότερη ημερομηνία να συμβεί κάτι τέτοιο είναι όταν ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περισσότερο τον πλανήτη μας. Αυτό θα συμβεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2182, αλλά και πάλι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μόνο μία στις 2.700 (0,037%).

Ο διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδής (τον οποίο επισκέφθηκε το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-Rex), παραμένει ένας από τους δύο πιο επικίνδυνους γνωστούς αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας, μαζί με τον «1950 DA». Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τον Bennu όχι μόνο λόγω της δυνητικής απειλής που προβάλει εναντίον μας αλλά κυρίως επειδή τα χαρακτηριστικά και κυρίως η σύσταση είναι παρόμοια με αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Άρα όποιο μέτρο εναντίον του Bennu αποδειχθεί αποτελεσματικό αυτό θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε κάθε άλλη απειλητική εμφάνιση αστεροειδούς. Τα διαφόρων ειδών πειράματα και προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν ότι πιο αποτελεσματική είναι πτώση κάποιου αντικειμένου πάνω στον αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σύμφωνα με τους ερευνητές θα χρειαστούν περισσότερα του ενός-δύο… σπρωξίματα για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την πορεία του Bennu. Θα πρέπει οι προσπάθειες αυτές, τα σπρωξίματα, να είναι λελογισμένης ισχύος ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της πορείας του διαστημικού βράχου χωρίς να υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια όπως το να σπάσει κάποιο κομμάτι του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1765565/eugeniki-apomakrunsi-ton-apeilitikon-asteroeidon-proteinoun-eidikoi-tis-nasa

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Χίλιους δυνητικά απειλητικούς αστεροειδείς έχει εντοπίσει το πλανητικό ραντάρ της NASA :cheesy:

Με τον όρο γεωπλήσια αντικείμενα (near-earth objects - NEOs) οι επιστήμονες αναφέρουν τους αστεροειδείς και τους κομήτες οι τροχιές των οποίων τους φέρνουν κάποιες στιγμές στη διαστημική μας γειτονιά πλησιάζοντας σε κοντινή απόσταση τη Γη. Κάποιοι από αυτούς τους διαστημικούς βράχους αποτελούν δυνητικές απειλές για τον πλανήτη μας.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο πληθυσμός των γνωστών σε εμάς γεωπλήσιων αντικειμένων ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες. Χίλια από αυτά τα αντικείμενα έχει εντοπίσει το αποκαλούμενο «πλανητικό ραντάρ» της NASA. Πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού γεωπλήσιων αντικειμένων που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1960.

Το πρώτο γεωπλήσιο αντικείμενο που εντόπισε το πλανητικό ραντάρ της NASA ήταν ο αστεροειδής 1566 Icarus το 1968. Πριν από τρεις εβδομάδες ένας μικρός αστεροειδής με διάμετρο 20-30 μέτρα, ο 2021 PJ1, πλησίασε τη Γη σε απόσταση περίπου 1,7 εκατ. χλμ. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο 2021 PJ1 ήταν το χιλιοστό γεωπλήσιο αντικείμενο που εντόπισε το πλανητικό της ραντάρ.

Όμως το μικρό μέγεθος του 2021 PJ1 και το γεγονός ότι εντοπίστηκε λίγο πριν κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από τον πλανήτη μας δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν μια οργανωμένη και λεπτομερή παρατηρηση

του χρησιμοποιώντας ισχυρά και διαστημικά τηλεσκόπια και έτσι δεν έχουμε στη διάθεση μας ακόμη πολλά στοιχεία για αυτόν τον αστεροειδή…

«Αυτές οι παρατηρήσεις και εντοπισμοί βελτιώνουν τις γνώσεις μας για τα γεωπλήσια αντικείμενα και ειδικά την τροχιά τους ώστε να γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη Γη και ποιοι όχι. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του αστεροειδή Apophis μας βοήθησαν να διαπιστώσουμε ότι για τα επόμενα 100 έτη δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι από αυτόν. Οι παρατηρήσεις βοηθούν επίσης στο να ανακαλύπτουμε μια σειρά από στοιχεία για τα χαρακτηριστικά αυτών των σωμάτων που μόνο αν πλησίαζε ένα εξερευνητικό σκάφος σε αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεση μας» αναφέρει ο δρ. Λανς Μπένερ του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) που μαζί με την ομάδα του παρακολουθούν τα γεωπλήσια αντικείμενα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1770980/xilious-dunitika-apeilitikous-asteroeideis-exei-entopisei-to-planitiko-rantar-tis-nasa[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι καλύτερες φωτογραφίες της «Κλεοπάτρας» – Ο αστεροειδής που απέχει 200 εκατ. χλμ από τη Γη μοιαζει με κόκκαλο σκύλου. :cheesy:

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή κατάφερε να τραβήξει τις καλύτερες έως τώρα φωτογραφίες του μεγάλου αστεροειδούς «Κλεοπάτρα» και των δύο μικρών συνοδών «φεγγαριών» του, σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, επιτρέποντας έτσι στους αστρονόμους να υπολογίσουν το σχήμα και τη μάζα τους.

Η «Κλεοπάτρα» που έχει μήκος 270 χιλιομέτρων και μοιάζει με τεράστιο κόκαλο σκύλου, καθώς αποτελείται από δύο λοβούς συνδεδεμένους με ένα χοντρό λαιμό, είχε για πρώτη φορά ανακαλυφθεί το 1880 ως μια κουκίδα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ ‘Αρη-Δία. Το περίεργο σχήμα της ανακαλύφθηκε μέσω ραντάρ πριν 20 χρόνια, ενώ το 2008 έγιναν επίσης αντιληπτοί οι δύο μικροί δορυφόροι της, που ονομάστηκαν ΑλεξΉλιος και ΚλεοΣελήνη, από τα ονόματα των παιδιών της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Αλέξανδρου Ήλιου και της Κλεοπάτρας Σελήνης.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο Franck Marchis του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», δήλωσαν ότι «η Κλεοπάτρα είναι πραγματικά ένα μοναδικό σώμα στο ηλιακό σύστημα μας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πολλαπλό σύστημα αστεροειδών που θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το ηλιακό μας σύστημα».

Εκτιμάται ότι η Κλεοπάτρα, η οποία περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα, αποτελείται από διάφορα μέταλλα, αλλά η χαμηλή πυκνότητα της δείχνει ότι είναι πολύ πορώδης. Ίσως εξαιτίας κάποιας πρόσκρουσης στο παρελθόν απέκτησε δορυφόρους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι από τους δύο ήδη γνωστούς.

https://www.in.gr/2021/09/10/b-science/space/oi-kalyteres-fotografies-tis-kleopatras-o-asteroeidis-pou-apexei-200-ekat-xlm-apo-ti-gi-moiazei-kokkalo-skylou/[/b]

ESO-VernazzaMarchisetal.-MISTRALalgorithmONERA-CNRS-1024x839.thumb.jpg.bb26b323c77e0f47bf1ce99d988b9072.jpg

kleopatra-asteroeidis.jpg.fdfc6f4744fca1fad6d46ea30d91fed8.jpg

kleopatra-asteroeidis.jpg.f1a3c981b6de62b9defad76bb58a6fbb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Απρόσμενη αλλά φιλική επίσκεψη αστεροειδή την Τετάρτη στη Γη :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι ένας αστεροειδής με μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας θα πλησιάσει σήμερα Τετάρτη τον πλανήτη μας. Συνήθως τα μεγάλου μεγέθους διαστημικά αντικείμενα που εισέρχονται στη διαστημική μας γειτονιά και κινούνται προς τη Γη εντοπίζονται μερικές ημέρες πριν κάνουν το πέρασμα τους από το πλανήτη μας. Ορισμένες φορές όμως κάποιοι διαστημικοί βράχοι καταφέρνουν να περνούν απαρατήρητα από τα όργανα παρατήρησης που ασχολούνται με τον εντοπισμό τους και διαπιστώνουμε την παρουσία τους λίγες ώρες πριν μας επισκεφτούν.

Αυτό συνέβη και με τον αστεροειδή 2021 NY1 o οποίος ανήμερα της φθινοπωρινής ισημερίας θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 1,560,000 χλμ κινούμενος με ταχύτητα περίπου 34 χιλιάδων χλμ./ώρα. Αν και ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν φαίνεται να αποτελεί μια απειλή για τη Γη εντούτοις θα παρακολουθείται στενότερα από εδώ και στο εξής ώστε να καταγραφεί οποιαδήποτε μεταβολή της τροχιάς του η οποία μπορεί να τον καταστήσει απειλητικό για τον πλανήτη μας.

Η NASA έχει δημιουργήσει ένα τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο δηλαδή τον εντοπισμό και παρακολούθηση διαστημικών αντικειμένων δυνητικά απειλητικών για τη Γη. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 18 χιλιάδες τέτοια αντικείμενο τα οποία ονομάζονται NEO (Near Earth Objects) και εντοπίζονται περίπου 40 κάθε εβδομάδα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779497/aprosmeni-alla-filiki-episkepsi-asteroeidi-tin-tetarti-sti-gi

asteroeidis-pire-to-onoma-tou-brian-eno.jpg.54adad2bc3d8cf086ae7cba46217d7f2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχαία πόλη που κατέστρεψε αστεροειδής ίσως είναι τα Σόδομα. :cheesy:

Βορειανατολικά της Ιορδανίας κοντά στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού βρίσκεται η περιοχή Tall el-Hammam που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκεί υπήρχε μια αρχαία πόλη η οποία καταστράφηκε από άγνωστη αιτία. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν έχουν αναδείξει ίχνη ηφαιστειακής ή σεισμικής δραστηριότητας που να συνδέεται με την καταστροφή. Επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα που να συνδέουν την καταστροφή της πόλης με κάποια πολεμική αναμέτρηση.

Ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από αρχαιολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και επιστήμονες στη διαστημική φυσική υποστηρίζει ότι πριν από περίπου 3,600 έτη οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν αμέριμνοι και ξεκίνησαν να κάνουν τις δουλειές τους αγνοώντας ότι το Σύμπαν είχε αποφασίσει για την τύχη τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας διαστημικός βράχος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω ακριβώς από την πόλη με ταχύτητα 61 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Η αλληλεπίδραση του βράχου με την γήινη ατμόσφαιρα προκάλεσε την καταστροφή του με μια έκρηξη που υπολογίζεται ότι είχε ισχύ χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Ένα καυτό κύμα θερμοκρασίας δύο χιλιάδων βαθμών Κελσίου χτύπησε την πόλη η οποία τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες και τα περισσότερα αντικείμενα που υπήρχαν σε αυτή έλιωσαν αμέσως.

Το καυτό κύμα ακολούθησε λίγα δευτερόλεπτα μετά ένας ανεμοστρόβιλος που κινούνταν με ταχύτητα 1,200 χλμ./ώρα. Ήταν πιθανώς ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος που γνωρίζουμε να έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη. Ο ανεμοστρόβιλος κυριολεκτικά ξερίζωνε τα κτίρια της πόλης. Έτσι εξηγείται σύμφωνα με τους ερευνητές το γεγονός ότι δομικά υλικά των κτιρίων της πόλης έχουν διασκορπιστεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ τα οστά των κατοίκων της διαλύθηκαν σε μικρά κομμάτια.

Η πόλη πιστεύεται ότι είχε οκτώ χιλιάδες κατοίκους κανείς εκ των οποίων δεν επέζησε φυσικά από αυτόν τον Αρμαγεδδώνα. Οι επιπτώσεις της έκρηξης του διαστημικού βράχου χτύπησαν και την Ιεριχώ που βρισκόταν σε απόσταση 22 χλμ. από το Tall el-Hammam. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βάση των γεωγραφικών στοιχείων για τα Σόδομα και των περιγραφών για την καταστροφή τους είναι πολύ πιθανό η βιβλική πόλη να είναι το Tall el-Hammam. Όπως αναφέρουν το περιστατικό και ειδικά ο τρόπος της καταστροφής της πόλης από το… φλεγόμενο ουρανό πέρασε από γενιά σε γενιά και καταγράφηκε τελικά ως μια θρησκευτική ιστορία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1779907/arxaia-poli-pou-katestrepse-asteroeidis-isos-einai-ta-sodoma

sodoma.jpg.91e7f4463bfc3cb2fd00a2c8eeb8eed3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντίστροφη μέτρηση για τον κυνηγό των Τρωικών :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε την ημερομηνία της εκτόξευσης του σκάφους της αποστολής Lucy το οποίο θα εξερευνήσει Τρωικούς. Πρόκειται για μια κατηγορία αστεροειδών και φυσικών δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος. Η εκτόξευση θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου από το Κέηπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

«Η αποστολή θα επισκεφτεί τους περισσότερους αστεροειδείς που έχει επισκεφτεί ποτέ μια αποστολή. Επίσης η αποστολή θα σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ αφού το σκάφος κινείται με ηλιακή ενέργεια και όταν φτάσει στον προορισμό του θα είναι το σκάφος ηλιακής ενέργειας που θα έχει ταξιδέψει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιας τεχνολογίας στο ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο Χάλ Λέβινσον του Southwest Research Institute που είναι επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής η οποία πήρε το όνομα της Lucy όπως ονομάστηκε ένας σκελετός που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο αρχαιότερος σκελετός ενός ανθρωποειδούς.

Το σκάφος θα μελετήσει τους Τρωικούς, μια σημαντική ομάδα διαστημικών σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Οι τρωικοί είναι αστεροειδείς ή φυσικοί δορυφόροι που κινούνται στην ίδια τροχιά με έναν, μεγαλύτερου μεγέθους, πλανήτη ή δορυφόρο αντίστοιχα, αλλά δεν συγκρούεται με αυτό(ν) διότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένο το μικρότερο αυτό σώμα τοποθετείται 60° μπροστά ή πίσω του σώματος με το οποίο μοιράζεται την τροχιά. Ο όρος «τρωικός» αφορούσε αρχικά αποκλειστικά σε δύο ομάδες αστεροειδών οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία. Στη συνέχεια τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν παγιδευμένα στην τροχιά του Ποσειδώνα, του Άρη, της Γης, του Ουρανού της Αφροδίτης και του Κρόνου.

Το σκάφος διαθέτει ένα σύνολο οργάνων με τα οποία θα μελετήσει τη γεωλογία, την σύνθεση της επιφάνειας και τις ιδιότητες αυτών των σωμάτων από κοντινή απόσταση. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία για αυτά τα σώματα αλλά και να διαπιστώσουμε τις πιθανές διαφορές που έχουν μεταξύ τους και τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές. Το σκάφος θα μεταφέρει επίσης και μια πλακέτα στην οποία θα υπάρχουν δηλώσεις, σχόλια, αποφθέγματα και διάφορες ατάκες που έχουν πει διάσημοι καλλιτέχνες πολιτικοί, και επιστήμονες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1781923/antistrofi-metrisi-gia-ton-kunigo-ton-troikon

apostoli-asteroeidis-troikos.jpg.b0731fa69d8b704b54429481164799ab.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξερευνητή στην κύρια ζώνη αστεροειδών στέλνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. :cheesy:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν θέσει στόχο να γίνουν η σημαντικότερη διαστημική δύναμη στον αραβικό κόσμο και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής θα τα καταφέρουν. Μετά την πετυχημένη αποστολή εξερεύνησης του Άρη και την ανακοίνωση μιας αποστολής εξερεύνησης της Σελήνης το 2022 με ένα ρόβερ τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι θα εκτοξεύσουν ένα σκάφος με προορισμό την κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Η κύρια ζώνη των αστεροειδών είναι περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία στην οποία εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Η ζώνη περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς διαφόρων τύπων, το μέγεθος των οποίων ποικίλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν και σε αυτή την αποστολή με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, το οποίο συμμετείχε και στην αποστολή της αραβικής χώρας στον Άρη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευτεί το 2028 θα πραγματοποιήσει ένα πέρασμα από την Αφροδίτη και στην συνέχεια θα περάσει ξανά από τη Γη ώστε οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τους δύο πλανήτες να του δώσουν την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να φτάσει στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος το 2030. Εκεί το σκάφος θα πλησιάσει και θα μελετήσει επτά αστεροειδείς και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί σε έναν από αυτούς για να συλλέξει δείγματα του εδάφους τους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1785972/eksereuniti-stin-kuria-zoni-asteroeidon-stelnoun-ta-inomena-arabika-emirata[/b]

zoni-asteroeidon.jpg.a54f067d8a05c168d844c6867a378075.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πυρηνικά είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της Γης από αστεροειδείς. :cheesy:

Ανάμεσα στους τρόπους που μπορούμε να προστατέψουμε τη Γη από έναν εισερχόμενο αστεροειδή, έχει αναφερθεί κατά καιρούς και η χρήση πυρηνικών.

Ανάλογα το μέγεθος και την ταχύτητα του αστεροειδή, η πλήρης αναχαίτισή του ίσως να είναι αδύνατη, αλλά μία νέα έρευνα αποδεικνύει πως τα πυρηνικά ίσως να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της Γης όταν δεν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση και ο αστεροειδής είναι σχετικά μικρός.

Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν πως μία τέτοια άμυνα είναι πολύ αποτελεσματική στην προστασία από αστεροειδή, όταν ο χρόνος πρόσκρουσης είναι μικρότερος από ένα έτος. Μία από τις προκλήσεις στον υπολογισμό των επιπτώσεων είναι πως πρέπει να μοντελοποιήσουμε όλες τις τροχιές των κομματιών του, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιο περίπλοκο από το να μοντελοποιήσουμε μία απλή εκτροπή. Ωστόσο πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αν θέλουμε να υπολογίσουμε την εκτροπή ως πιθανή στρατηγική.

Ως μοντέλο χρησιμοποιήθηκε ένας υποτιθέμενος αστεροειδής στο 1/5 του μεγέθους του Bennu. Στην προσομοίωση, τον αστεροειδή των 100 μέτρων χτύπησε πυρηνική βόμβα 1 μεγατόνου. Αναλύθηκαν πέντε διαφορετικές τροχιές του αστεροειδή, με τις πυροδοτήσεις να λαμβάνουν χώρα από μία εβδομάδα έως έξι μήνες πριν την πρόσκρουσή του με τη Γη. Στα σενάρια όπου χτυπήθηκε ο αστεροειδής δυο μήνες πριν την πρόσκρουση, είναι πιθανό να μειώσουμε τη βροχή μετεωριτών μόλις στο 0.1% της αρχικής του μάζας. Αν ο αστεροειδής είναι μεγαλύτερος, υπάρχει πάλι περίπτωση να μειώσουμε τη μάζα πρόσκρουσης στο 1% αν μπορέσουμε να το χτυπήσουμε έξι μήνες πριν.

Ωστόσο η προτεινόμενη μέθοδος παραμένει η εκτροπή και η χρήση πυρηνικών συνιστάται μόνο ως τελευταία λύση.

Επικεντρωθήκαμε στη μελέτη των “καθυστερημένων” παρεμβάσεων, δηλαδή τη διάσπαση του εισερχομένου αντικειμένου λίγο πριν την πρόσκρουση. Όταν έχεις αρκετό χρόνο – για παράδειγμα χρονοδιάγραμμα δεκαετιών – προτιμάται η λύση της πρόσκρουσης με διαστημικά σκάφη υψηλών ταχυτήτων για την εκτροπή του σώματος.

Ο υπολογισμός της τροχιάς των μικρότερων αντικειμένων από μία πυρηνική έκρηξη στο διάστημα είναι δύσκολη και ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει μία κύρια πρόσκρουση αστεροειδή να μετατραπεί σε πολλαπλές συγκρούσεις σε διαφορετικά μέρη της Γης. Διαστημικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ερευνούν και να επενδύουν σε πλανητικά συστήματα άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό των εισερχόμενων αντικειμένων, καθώς μεγαλύτερος χρόνος αντίδρασης σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων μας να θέσουμε έναν αστεροειδή εκτός τροχιάς.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1023274_ta-pyrinika-einai-i-teleytaia-grammi-amynas-tis-gis-apo-asteroeideis

planitis.thumb.jpg.eef1e3dfa8caec5c7de6ce54a7c966ec.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρίσιμη δοκιμή για τη NASA: Θα προσπαθήσει να αλλάξει τροχιά σε αστεροειδή που ενδέχεται να κτυπήσει τη Γη. :cheesy:

Σε μια κρίσιμη δοκιμή θα προχωρήσει το Νοέμβριο η NASA καθώς θα κτυπήσει με πύραυλο ένα αστεροειδή, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο είναι δυνατή η εκτροπή από την πορεία του.

Η δοκιμή αυτή αποσκοπεί στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων σε περίπτωση που ένα αστεροειδής εντοπιστεί σε τριχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Η αποστολή αποκαλείται «Βέλος» (DART) και προσέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Double Asteroid Redirection Test καθώς ο στόχος αφορά ένα δίδυμο αστεροειδή.

Πρόκειται για τον δίδυμο αστεροειδή (Δίδυμος-Δίμορφος) Didymos- Dimorphos ο οποίος απαρτίζεται από ένα σώμα μήκους 780 μέτρων και ένα μικρότερο των 160 μέτρων και το οποίο όπως αναφέρεται αποτελεί ένα πιθανό κίνδυνο.

Η αποστολή της NASA έχει ω στόχο την προσβολή με ένα πύραυλο-βολιστήρα του μικρότερου αστεροειδή προκειμένου να καταγραφούν τα αποτελέσματά της από τη Γη και κατά πόσο θα μεταβληθεί η τροχιά του.

Όπως αναφέρεται ο πύραυλος θα εκτοξευθεί στις 24 Νοεμβρίου ή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 το αργότερο και αναμένεται να φτάσει στο στόχο του τον Δίμορφο μετά από ένα χρόνο.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1023553_krisimi-dokimi-gia-ti-nasa-tha-prospathisei-na-allaxei-trohia-se

nasa2.thumb.jpg.d75938be0f3c0ada50c7c76c3e9b8b95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαζική φωτογράφιση αστεροειδών αποκαλύπτει τα μυστικά τους.:cheesy:

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή ομάδα αστρονόμων κατάφερε να καταγράψει οπτικά 42 από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της Κύριας Ζώνης αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Η Κύρια Ζώνη των αστεροειδών είναι περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία στην οποία εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε τόσο μαζικό επίπεδο λεπτομερής καταγραφή εικόνων αστεροειδών.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν τεραστίων διαστάσεων διαστημικούς βράχους με διάμετρο από 90 χλμ. και πάνω οι οποίοι έχουν διαφόρων ειδών σχήματα. Η μελέτη τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταγράψουν την ιστορία και καταγωγή των αστεροειδών του ηλιακού συστήματος. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι αστεροειδείς είναι υλικά που σχηματίστηκαν στον δίσκο ύλης που δημιουργήθηκε γύρω από τον νεογέννητο Ήλιο και αποτελούν απομεινάρια της διαδικασίας σχηματισμού των πλανητών και των δορυφόρων τους αφού για διαφόρους λόγους δεν κατάφεραν να αποτελέσουν μέρος τους και έτσι παρέμειναν να κυκλοφορούν αιώνια μέσα στο ηλιακό σύστημα. Στη διάρκεια του χρόνου έχουν γίνει φυσικά και πολλές συγκρούσεις διαστημικών σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα που με τη σειρά τους έχουν δημιουργήσει διαστημικούς βράχους που προστέθηκαν στους υπάρχοντες αστεροειδείς.

«Μόνο τρεις μεγάλοι αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης είχαν καταγραφεί οπτικά με λεπτομέρεια μέχρι σήμερα και αυτά από διαστημικά σκάφη που τους είχαν προσεγγίσει. Οι παρατηρήσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα λεπτομερείς παρατηρήσεις για 42 μεγάλους αστεροειδείς» αναφέρει ο Πιέρ Βερνάτζα, του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Μασσαλίας που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές κατέγραψαν εικόνες από τον μεγαλύτερο αντικείμενο της Κύριας Ζώνης. τη Δήμητρα που έχει διάμετρο 940 χλμ. και θεωρείται πλανήτης-νάνος μέχρι την Ουρανία που έχει διάμετρο 90 χλμ.

Οι πρώτες αναλύσεις των εικόνων δείχνουν ότι οι αστεροειδείς χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η μια αποτελείται από σφαιρικού σχήματος αντικείμενα και η άλλη από πιο επιμήκη ενώ υπάρχουν και κάποια με λοβούς που μοιάζουν με κόκαλο σκύλου όπως ο αστεροειδής Κλεοπάτρα. Οι ερευνητές πραγματοποιούν μελέτες για την μάζα και την πυκνότητα των αστεροειδών που κατέγραψαν εικόνες γεγονός που θα αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την σύσταση αλλά και την προέλευση τους. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του μεγαλύτερου και ισχυρότερου «αδελφού» του τηλεσκοπίου VLT, του τηλεσκοπίου ELT, θα επιτρέψει ανάμεσα στα άλλα την ακόμη πιο λεπτομερή στόχευση και μελέτη αστεροειδών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1789257/maziki-fotografisi-asteroeidon-apokaluptei-ta-mustika-tous

asteroeideis.jpg.bb477bc6f32d589962ec55746e31f316.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης