Jump to content

Επιλογή πρώτου τηλεσκόπιου


imposer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλη την αστροπαρέα. Είμαι καινούργιος στο φόρουμ και θα ήθελα τα φώτα σας στο πιο χιλιο ειπωμένο πρόβλημα των νέων αστροπαρατηρητών. :oops: :oops: :oops:

 

Εδώ και ένα χρόνο έχω ένα ζευγαρη κυάλια 10x50 για την παρατήρηση του νυχτερινύ ουρανού και σκεφτηκα να προχωρήσω στην αγορά ενός τηλεσκόπιου. Είμαι ανάμεσα σε ένα από τα παρακάτω.

 

https://www.planitario.gr/gr/starsense-explorertm-dx-6.html

 

https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-8-pyrex.html

 

 

Κυριώς παρατηρώ από το μπαλκόνι και την ταράτσα της πολυκατοικίας(περιοχή μεταμόρφωση Αττικής). Ο λόγος που συμπεριέλαβα το 6inch της celestron είναι το πολύ μικρό του βάρος λίγο κάτω από 6,5 κιλά σε σχέση με το dobsonian που φτάνει τα 27 κιλά σύνολο. Ο βασικός μου προβλημτισμός εχτός απο της παρατηρισιακές ικανότητες του εκάστοτε τηλεσκόπιου είναι και το βάρος.

 

Εάν κάποιος/οι από το φόρουμ μπορούν να με βοηθήσουν ίσως με κάποια παράμετρο που δεν έχω εγώ σκεφτεί θα το εκτιμούσα.

 

Φιλικά Βασίλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα !!

 

Προσωπικά ψηφίζω το dobsonian 8αρι για τους εξής λόγους:

 

1. Μεγαλύτερη διάμετρος αλλά παράλληλα και καλός εστιακός λόγος

 

2. Φτηνότερο άρα εξοικονομείς χρήματα για αγορά προσοφθαλμίων και αξεσουάρ.

Λάβε υπόψιν ότι και εκεί πρέπει να δαπανηθούν χρήματα

 

3. Μεταφέρεται σε δύο μέρη οπότε δε θα κουβαλάς όλο το βάρος μονοκόμματο και επίσης νομίζω είναι πιο στιβαρό σε πιθανό αέρα.

 

4. Δέχεται 2ιντσα προσοφθάλμια και μπορείς να πάρεις κάποιο που θα σου δώσει πραγματικό πεδίο που με το άλλο απλά είναι αδύνατο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε vagkaf σε ευχαριστώ για τις συμβουλές!

 

1. Όντως μεγαλύτερη διάμετρος = μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα. Όσον αφορά τον εστιακό λόγο χώρις να είμαι 100% σίγουρος νομίζω δε παίζει και τρομερό ρόλο στη παρατήρηση σε αντίθεση με την αστροφωτογράφιση. Επίσης να σημειώσω ότι για αρχή τουλάχιστον οι περισσότερες παρατηρήσεις θα γίνονται εντός αστικού ιστου(Αθήνα) οπότε δε ξέρω κάτα πόσο θα αξιοποιήσω τις δυνατότητες από το 8αρι.

 

2. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Θα χρειαστούν σίγουρα προσοφθάλμια και barlow. Το 6αρι είναι τσιμπημένο σε σχέση με το dobsonian αν και βέβαια η celestron πουλάει το όνομα της, to starsense και το ότι το τηλεσκόπιο είναι SCT με ότι αυτο συνεπάγεται από θέμα φορητότητας.

 

3. Ισχύει αυτό που λες αλλά και πάλι με προβληματίζει ότι θα πρέπει να κουβαλήσω πχ από το διαμέρισμα μία βάση 15 κιλά και έναν σωλήνα άλλα 11 κιλά σε σχέση με το SCT που μαζί με τη στήριξη δεν ξεπερνάει τα 6.5 κιλά.

 

4. Εδώ δε κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς όταν λες πραγματικό πεδίο. Εννοείς τις μοίρες από τα προσοφθάλμια ? Γιατί αυτές νομίζω αναγράφονται στο εκαστοτε προσοφθάλμιο. Επίσης xωρίς να έχω κάνει εξονυχιστική έρευνα βλέπω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές προσοfθάλμιων στις 1,25"(31,8mm).

 

Μία άλλη διαφορά είναι ο εστιαστης όπου στο dobsonian είναι τύπου crayford που αν έχω καταλάβει σωστά είναι πιο αξιόπιστος από τους άλλους.

 

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι αν αξίζει να θυσιάσω τις 8inch για τις 6 και την φορητότητα ή το αντίστροφο έαν το 8αρι είναι έτη φωτός καλύτερο από το 6αρι και αξίζει να θυσιάσω τη φορητότητα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ο εστιακός λόγος είναι κάτω από 5 σε μικρές μεγεθύνσεις και μεγάλο πεδίο τα άστρα στην άκρη του φακού τείνουν να εμφανίζονται με ουρές ειδικά αν το προσοφθάλμιο έχει μεγάλο φαινόμενο πεδίο (αυτό που αναγράφει το προσοφθάλμιο AFOV)

 

Άλλο το φαινόμενο πεδίο (apparent field of view) που αναγράφει το κάθε προσοφθάλμιο και άλλο το πραγματικό πεδίο του ουρανού που βλέπεις μέσα από αυτό (true field of view) Για να βρεις το πραγματικό πεδίο υπολογίζεις πρώτα τη μεγέθυνση που σου δίνει το προσοφθάλμιο (εστιακό μήκος τηλεσκοπίου/ εστιακό μήκος προσοφθάλμιου ) και μετά εκτελείς τη διαίρεση φαινόμενο πεδίο προσοφθάλμιου δια τη μεγέθυνση που δίνει και βρήκες παραπάνω

 

Το celestron από ότι είδα εστιάζει με μια ροδελιτσα στο πίσω μέρος η οποία μέσω συστήματος μετακινεί το πίσω κάτοπτρο του καταδιοπτρικου. Είναι αξιόπιστο σύστημα εστίασης και αυτό

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρακαλώ !

 

Αν καταλήξεις στο καταδιοπτρικο σκέψου ξανά αυτό με το starsense.

Δε το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής αλλά με λίγα χρήματα παραπάνω παίρνεις το ρομποτικό 6αρι

που θα σου εξασφαλίζει tracking και δε θα χρειάζεται συνεχώς να το κουνάς με το χέρι

κυνηγώντας το στόχο ειδικά σε υψηλές μεγεθύνσεις (πχ πλανητική παρατήρηση)

 

Δε θέλω να σε βάλω στο τρυπακι για πιο ακριβό

αλλά το θεωρώ υπερκοστολογημενο το starsense...

Είναι χειροκίνητο έχοντας απλά μια υποδοχή για κινητό και μια εφαρμογή...

Τα έχεις έτσι και αλλιώς αυτά ο,τι και να πάρεις

και με το κινητό στο χέρι η ακόμη καλύτερα ένα χάρτη

τα βρίσκεις τα αντικείμενα και με τη βοήθεια του ερευνητή...

 

Πάντως το dob έχει καλύτερη σχέση απόδοσης/τιμής αναμφισβήτητα

 

Ζητά και τη γνώμη κανενός άλλου πάντως :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν διαφωνώ μαζί σου όντως και μένα μου φάνηκε κάπως ακριβό γι'αυτα που προσφέρει. Απλά μου φάνηκε δελεαστικό ενα 6inch σε alt-z βάση η οποία είναι πιο έυκολη από την ισημερινή και το συνολικό βάρος παραμένει μικρό.

 

Το ρομποτικό θα ήθελα να το αποφύγω γιατί σκοπός μου εκτός από την παρατήρηση και η εκμάθηση του νυχτερινού ουρανού.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια αλλη οπτικη ειναι να παρεις μια ισημερινη στηριξη eq5 σοβαροτατη στηριξη ποθ δεν ειναι τιποτα να την μαθεις ισα ισα με αυτην καταλαβαινεις πως κινουνται τα ουρανια σωματα και ειναι εξαιρετικη ειτε για οπτικη παρατηρηση ειτε για imaging...ειναι στιβαρη μπορεις να βαλρις για οπτικη μεχρι και 8ιντσο σωληνα να κανεις παρατηρηση και αργοτερα αναλογα την εξελιξη του χομπι να την κανεις goto η να της βαλεις μοτερ για βιντεοαστρονομια η για μια απλη αστροφωτογραφηση...με 800 ευρω plus παιρνεις εξαιρετικο τηλεσκοπιο ισημερινης στηριξης με νευτωνειο σωληνα για να εχεις και μεγαλο πεδιο...ειναι επενδυση μεγαλη στο χομπι μια τετοια αγορα...η ισημερινη στηριξη ειναι η πλεον καταλληλη για αστρονομια και για να μαθεις τον ουρανο...επισης να ξερεις οτι το καταδιοπτρικο εχει μικρο πεδιο ειναι περισσοτερο για πλανητικη παρολα αυτα τα οοπτικα του ειναι εξαιρετικα αλλα δε θα σου δωσει το πεδιο ουρανου ενος νευτωνιου τηλεσκοπιου που για αρχη θα σε βοηθησει πολυ...ξανασκεψου το για το καταδιοπτρικο με μια αλταζιμουθιακη στηριξη ειναι πολλα τα χρηματα ειναι υπερεκτιμημενο λαθος...σκεψου το καλα δες στο φορουμ αρθρα αλλα και σε ξενα φορουμ μη βιαστεις και ευχομαι οτι παρεις να το ευχαριστηθεις
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επισης τετοια μπιχλιμπιδια του τυπου starsence κλπκλπ ειναι εντελως εμπορικα και δε θα σου προσφερουν τιποτα..το μονο που θες ειναι μια στιβαρη στηριξη ενα σωστο τηλεσκοπιο με μεγαλο πεδιο εναν σοβαρο ερευνητη να βρισκεις τους στοχους και την αγαπη σου για υο χομπι...προτεινω eq5 mount με 6ιντσο η και 8ιντσο σωληνα νευτωνειο και καποιο καλο προσοφθαλμιο για μικρη μεγεθυνση 32mm ισως η και 25αρι αλλα καλης ποιοτητας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ρομποτικό θα ήθελα να το αποφύγω γιατί σκοπός μου εκτός από την παρατήρηση και η εκμάθηση του νυχτερινού ουρανού.

 

Για αυτό ανέφερα για tracking και χάρτη.

Πλανάται μια πεποίθηση ότι με το GoTo δε μαθαίνεις τον νυχτερινό ουρανό.

Μια χαρά το καθοδηγείς εσύ με το χειριστήριο και τα ψάχνεις μόνος αν θες. Θέληση να υπάρχει, δεν σημαίνει ότι πάντα θα του "προστάζεις" να πάει μόνο του...

Με το χειριστήριο έχεις και ομαλή κίνηση επιλέγοντας από εύρος ταχυτήτων.

Μόλις βρεις το αντικείμενο το αφήνεις και το ακολουθεί και απλά παρατηρείς και δε το κυνηγάς (δεδομένου ότι έχει γίνει αρχικά η διαδικασία ευθυγράμμισης με αστέρια κάτι που είναι εύκολο)

Στο είπα πιο πολύ σε σχέση με τη μικρή διαφορά τιμής με το starsense που όποιος σωστά ανέφερε ο φίλος είναι τεχνική marketing και ουσιαστικά δε προσφέρει κάτι.

 

Αλλά γνώμη μου και πάλι να πάρεις το 8αρι και καθάρισες. Και σε σκοτεινούς ουρανούς πιο πολύ θα το χαρείς. Βέβαια εσύ ξέρεις τα δεδομένα σου (αυτοκίνητο , χωρητικότητα, συχνότητα εξορμήσεων κτλ) αλλά και για πλανητική από την πόλη είναι τέλειο.

 

Γενικά να πάρεις αυτό που πιστεύεις ότι θα χρησιμοποιείς περισσότερο. Αν θες φορητότητα και ευκολία πάρε το 6αρι και ας έχει μικρότερη διάμετρο από το να πάρεις κάτι που θα το αγκαλιάσει η ντουλάπα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τις απόψεις σας.

 

Αρχίζω να αναθεωρώ τις αρχικές μου επιλογές. Καθώς χειμωνιάζει ελαττώνεται η δυνατότητα παρατήρησης οπότε σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά τηλεσκοπίου προς την άνοιξη.

 

Όσον αφορά το πεδίο του καταδιοπτρικού νομίζω με έναν reduce έρχεται στο f6.3 και το πεδίο μεγαλώνει.

 

Τέλος παραμένει στις επιλογές μου το dobsonian 8inch αφαιρώ το starsense μιας και έχετε δίκιο υπαρχούν πολύ κλαές εφαρμογές πλένο και φυσικά αστροχάρτες και σκέφτομαι να προσθέσω ίσως και το nextstar 6inc. Φυσικά πάει σε άλλο κόστος αλλά έχω περισσότερο χρόνο μπροστά μου και ίσως το καταφέρω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσον αφορά το πεδίο του καταδιοπτρικού νομίζω με έναν reduce έρχεται στο f6.3 και το πεδίο μεγαλώνει.

 

Το focal reducer αν δεν κάνω λάθος το χρησιμοποιούν κυρίως για την αστροφωτογράφιση.

Είναι το ανάποδο του barlow, ουσιαστικά με το ίδιο προσοφθάλμιο θα έχεις μικρότερη μεγέθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα μπορείς να αξιοποιήσεις το μεγαλύτερο field stop των 2'' χαμηλής εστιακής (που δίνουν μικρή μεγέθυνση) προσοφθαλμίων.

 

Αρχίζω να αναθεωρώ τις αρχικές μου επιλογές. Καθώς χειμωνιάζει ελαττώνεται η δυνατότητα παρατήρησης οπότε σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά τηλεσκοπίου προς την άνοιξη.

 

Η δυνατότητα παρατήρησης δε μειώνεται.

Παρόλα αυτά είπες ότι θα παρατηρείς αρχικά από πόλη, οπότε δεδομένου ότι οι δύο highlight στόχοι (Δίας και Κρόνος) θα είναι όλο και λιγότερη ώρα διαθέσιμοι μέρα με τη μέρα το επόμενο τρίμηνο, έχει κάποιο νόημα.

Πάντως υπάρχουν και ''χειμωνιάτικοι'' στόχοι από την πόλη όπως για παράδειγμα το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, ανοικτά σμήνη όπως οι Πλειάδες, άστρα και διπλά άστρα, Σελήνη....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

... και σκέφτομαι να προσθέσω ίσως και το nextstar 6inch.

 

Ρίξε μια ματιά στις αγγελίες.

 

Μια σημερινή ίσως σε ενδιαφέρει...

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=280551#280551

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης