Jump to content

Πλανήτης Αφροδίτη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Αφροδίτη έγινε… σάκος του μποξ για να σωθεί η Γη. :cheesy:

Αν και η Αφροδίτη είναι πιθανότατα ο πιο αφιλόξενος για την παρουσία της ζωής βραχώδης πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα εντούτοις αναφέρεται πάντα ως«η διδυμη αδελφή» της Γης. Το κοντινό της με τον πλανήτη μας μέγεθος αλλά και μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά της έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η Αφροδίτη θα έπρεπε να έχει συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης και πιθανώς για κάποια στιγμή στην ιστορία της να ήταν κατοικήσιμη και φιλόξενη στη ζωή. Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο οι συνθήκες αυτές μεταβλήθηκαν δραστικά και ο πλανήτης έγινε ένας απόλυτα τοξικός κόσμος.

Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το τι συνέβη και στην λίστα αυτή προστίθεται άλλη μια. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογία του Τόκιο παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για το τι συνέβη. Πραγματοποίησαν τέσσερις χιλιάδες προσομοιώσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τεραστίων διαστάσεων διαστημικά σώματα που ανήκαν στην κατηγορία των πλανητοειδών κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στην διαστημική μας γειτονιά.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη τα περισσότερα πλανητοειδή περνούσαν ξυστά από την νεογέννητη Γη και… έστριβαν με κατεύθυνση την Αφροδίτη και τελικά έπεφταν πάνω της. Αυτός ο ανελέητος βομβαρδισμός της Αφροδίτης με τόσο μεγάλα κοσμικά σώματα δεν επέτρεψε την ανάπτυξη και εξέλιξη της με τρόπο παρόμοιο με την ανάπτυξη και εξέλιξη της Γης. Όταν ολοκληρώθηκε ο βομβαρδισμός η Αφροδίτη είχε μετατραπεί σε ένα πλανητικό ερείπιο που δεν μπορούσε να υποστηρίξει την παρουσία της ζωής και σιγά σιγά μετατράπηκε στον πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1786295/i-afroditi-egine-sakos-tou-mpoks-gia-na-sothei-i-gi

venus-afroditi.jpg.a0c04d76b663aae876535a3142026b41.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η Αφροδίτη ίσως ήταν πάντα μια κόλαση. :cheesy:

Αν και η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά.

Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της. Τα τελευταία χρόνια σειρά προσομοιώσεων και πλανητικών μοντέλων ενίσχυσαν αυτές τις εκτιμήσεις αφού δείχνουν ότι η Αφροδίτη ήταν ένας κατοικήσιμος κόσμος με συνθήκες φιλικές στην ζωή διαθέτοντας μεγάλους ωκεανούς και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι κάποιες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης σε απόσταση 50 χλμ. από την επιφάνεια της.

Όμως με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Γενεύης ανατρέπει πλήρως αυτή την εικόνα. Οι ερευνητές έκαναν χρήση ενός νέου μοντέλου το οποίο δείχνει ότι σε καμία φάση της ύπαρξης της η Αφροδίτη δεν κατάφερε να αναπτύξει συνθήκες που να ευνοούν την παρουσία της ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την παιδική της ηλικία η Αφροδίτη διέθετε ένα συγκεκριμένο τύπο νεφών που προκάλεσαν πολύ γρήγορα το φαινόμενο του θερμοκηπίου διατηρώντας την θερμοκρασία σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να μην μπορέσει σε καμία φάση ο πλανήτης να αποκτήσει θερμοκρασίες τέτοιες που να επιτρέψουν την πρόκληση βροχοπτώσεων και να εμποδιστεί η δημιουργία των προϋποθέσεων για τον σχηματισμό ποταμών, λιμνών και ωκεανών.

«Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο η Αφροδίτη ήταν πάντα μια κόλαση» αναφέρουν οι αστρονόμοι Τζέημς Κάστιγκ και Τσέστερ Χάρμαν του Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη νέα μελέτη. H ερευνητική αποστολή VERITAS που σχεδιάζει να στείλει η NASA στην Αφροδίτη το 2028 ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις για το γεωατμοσφαιρικό παρελθόν του πλανήτ. Πάντως την οριστική απάντηση για το αν η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας κόσμος φιλικός στην ζωή θα την πάρουμε μόνο αν καταφέρουμε να στείλουμε κάποιες διαστημοσυσκευές ή ρομπότ στην επιφάνεια του πλανήτη που θα αντέξουν στις ακραίες συνθήκες του, θα καταγράψουν εικόνες και θα συλλέξουν δεδομένα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1790154/i-afroditi-isos-itan-panta-mia-kolasi

venus-afroditi.jpg.14919d5fdb324dffa6a105064bb8cadb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Δείτε την εντυπωσιακή «βουτιά» που θα κάνει η αποστολή της NASA στο εσωτερικό της Αφροδίτης.

Πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δύο νέες αποστολές στην Αφροδίτη κάτι που είχε να συμβεί τρεις δεκαετίες. Αν και ο κοντινότερος στη Γη πλανήτης εξαιτίας των αφιλόξενων και άκρως τοξικών σε πολλά επίπεδα συνθηκών του οι διαστημικές υπηρεσίες απέφευγαν να οργανώσουν αποστολές εξερεύνησης στην Αφροδίτη επειδή οι πιθανότητες αποτυχίας ήταν υψηλές.Αυτό όμως άλλαξε και τα τελευταία δύο χρόνια ανακοινώνονται νέες αποστολές και σχέδια ακόμη και δημιουργία μόνιμων επανδρωμένων και μη ερευνητικών σταθμών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη που πιστεύεται ότι κάποτε διέθετε συνθήκες φιλικές στη ζωή αλλά κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής γεγονός τον κατέστησε ένα από τους πιο κολασμένους κόσμους στο  ηλιακο σύστημα.

Η μια εκ των δύο αποστολών της NASA που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 2028-2030 ονομάζεται DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging) και την ευθύνη της θα έχει το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Μέριλαντ. Θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό. Θα πρόκειται για μια σφαιρική διαστημοσυσκευή που θα «βουτήξει» μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα κυρίως από νέφη θειικού οξέος και διοξείδιο του άνθρακα και θα κάνει ακριβείς μετρήσεις. Επίσης θα τραβήξει τις πρώτες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της Αφροδίτης.Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο για την αποστολή και την βουτιά της διαστημοσυσκευής στο εσωτερικό της Αφροδίτης. Εμπνεόμενοι φυσικά από το όνομα της αποστολής οι δημιουργοί του βίντεο φρόντισαν τα στοιχεία που παρατίθενται σε αυτό να έχουν την μορφή των σκίτσων και των έργων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον.

https://www.naftemporiki.gr/story/1800927/deite-tin-entuposiaki-boutia-pou-tha-kanei-i-apostoli-tis-nasa-sto-esoteriko-tis-afroditis

ntabintsi-nasa-afroditi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεράστιο ηφαίστειο στην Αφροδίτη μπορεί να είναι ενεργό.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της. Η Αφροδίτη διαθέτει τα περισσότερα ηφαίστεια από οποιοδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περισσότερων από 1,600 μεγάλα ηφαίστεια ενώ είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των μικρότερων ηφαιστείων. Κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για περίπου 100 χιλιάδες μικρά ηφαίστεια ενώ κάποιες άλλες κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα εκατομμύριο.Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα η αν όλα τα ηφαίστεια της είναι πλέον ανενεργά. Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την παρατήρηση της ηφαιστειακής και γενικότερα της γεωλογικής δραστηριότητας του πλανήτη.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα στην Ιταλία αναφέρει ότι είναι πιθανό ένα μεγάλο ηφαίστειο στην Αφροδίτη να εξακολουθεί να είναι ενεργό. «Η παρουσία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μπορεί να συνδέεται με πρόσφατη ή με υπό εξέλιξη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν τα σημεία που υπάρχει αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα» αναφέρει ο Πιέρο Ντι Ιντσέκο πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο D'Annunzio της Πεσκάρα.Οι ερευνητές υποδεικνύουν ως πιθανότερο σημείο γεωλογικής δραστηριότητας το Idunn Mons, ένα ηφαίστειο ύψους 2,5 χλμ. και διαμέτρου 200 χλμ. που βρίσκεται στην περιοχή Imdr Regio, μια ορεινή περιοχή στη νότια πλευρά της Αφροδίτης όπου υπάρχουν πολλά ακόμη ηφαίστεια. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει και στο παρελθόν υποδειχθεί ως ενεργή γεωλογικά αφού οι εικόνες που έχουν στείλει δύο σκάφη που βρέθηκαν στην Αφροδίτη εμφανίζουν ίχνη φρέσκιας λάβας. Οι επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης της Αφροδίτης που οργανώνουν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναμένεται να δώσουν τέλος στο μυστήριο και να μάθουμε αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1810070/terastio-ifaisteio-stin-afroditi-mporei-na-einai-energo

ifaisteio-afroditi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερευνητές του ΜΙΤ θα αναζητήσουν ζωή στην Αφροδίτη.

Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι είναι πιθανό η Αφροδίτη να εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή και κάποια ηφαίστεια  συνεχίζουν να εκρήγνυνται. Τώρα ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου MIT, υποστηρίζουν ότι η Αφροδίτη ίσως τελικά να μην είναι ο απόλυτα τοξικός για τη ζωή κόσμος που γνωρίζουμε αλλά στην ατμόσφαιρα της να υπάρχουν συνθήκες κατάλληλες για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.«Η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ίχνη της ζωής επειδή η θερμοκρασία και ορισμένες χημικές ανωμαλίες στα ατμοσφαιρικής της στρώματα δημιουργούν συνθήκες άγνωστης σε εμάς χημείας όπου πιθανώς να δημιουργεί περιβάλλον φιλικό στην παρουσία της ζωής» αναφέρουν οι επιστήμονες του MIT οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία VLF (Venus Life Finder). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποστολών εξερεύνησης της Αφροδίτης οι οποίες όπως λέει και το όνομα του προγράμματος είναι σχεδιασμένες για την αναζήτηση ζωής εκεί.Οι εμπνευστές της αναφέρουν ότι είναι ιδίαιτερα χαμηλού κόστους αποστολές που θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις δύο μεγάλες αποστολές εξερεύνησης που έχουν ανακοινώσει ότι θα οργανώσουν στην Αφροδίτη τα επόμενα χρόνια η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η πρώτη αποστολή VLF θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, ίσως και εντός του 2023, αν φυσικά υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια διαστημική υπηρεσία και αποφασίσει την υλοποίηση της.

https://www.naftemporiki.gr/story/1810556/ereunites-tou-mit-tha-anazitisoun-zoi-stin-afroditi

planitis-afroditi.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η πρώτη εικόνα της επιφάνειας της Αφροδίτης από τo Parker Solar Probe της NASA.

Το Parker Solar Probe της NASA όμως κατάφερε με το όργανο WISPR να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να μας χαρίσει για πρώτη φορά μία εικόνα των γεωλογικών χαρακτηριστικών του πλανήτη.Ο “δίδυμος” πλανήτης της Γης, η Αφροδίτη, περιβάλλεται από ένα πυκνό νέφος τοξικών αερίων που δε μας επιτρέπει να δούμε την επιφάνειά της στο φάσμα του ορατού φωτός που βλέπει ο άνθρωπος. Το Parker Solar Probe της NASA όμως κατάφερε με το όργανο WISPR να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να μας χαρίσει για πρώτη φορά μία εικόνα των γεωλογικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας όπως βουνά και πεδιάδες.

venus_surface.gif?w=985

«Η Αφροδίτη είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για την επιφάνειά της επειδή μας μπλόκαρε η πυκνή ατμόσφαιρα. Τώρα βλέπουμε επιτέλους την επιφάνεια σε μήκη κύματος ορατού φωτός για πρώτη φορά από το διάστημα», ανέφερε ο αστροφυσικός Brian Wood.Το WISPR κατάφερε να πιάσει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης. Οι θερμοκρασίες στη βραχώδη επιφάνειά της είναι τόσο μεγάλες που η Αφροδίτη ουσιαστικά λάμπει, σαν ένα κομμάτι σίδερο που βγαίνει από κλίβανο. Οι εικόνες συμπίπτουν με τις εικόνες radar που έχουμε από το σκάφος Magellan του 1990. Φαίνεται η περιοχή Aphrodite Terra, το μεγαλύτερο υψίπεδο της επιφάνειας του πλανήτη και εμφανίζεται ως η σκοτεινή περιοχή που περιβάλλεται από φωτεινά σύννεφα. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, η Aphrodite Terra είναι ψυχρότερη από την υπόλοιπη επιφάνεια και είναι ορατή κοντά στο φάσμα των υπερύθρων.Αν και οι εικόνες δεν αποκάλυψαν κάτι νέο για την τοπογραφία του πλανήτη, οι εκπομπές της θερμότητας από διαφορετικά ορυκτά θα μας αποκαλύψουν την ορυκτολογία του πλανήτη, βοηθώντας με τη σειρά τους να καταλάβουμε την ιστορία της Αφροδίτης η οποία θεωρείται πλούσια σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.

https://physicsgg.me/2022/02/11/η-πρώτη-εικόνα-της-επιφάνειας-της-αφρο/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Άγονη η πρώτη προσπάθεια εντοπισμού ζωής στην Αφροδίτη.

planitis-afroditi.jpg
via REUTERS/NASA

Η ασυνήθιστη συμπεριφορά του θείου (S) στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια μορφή ‘ατμοσφαιρικής’ εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

venus_clouds_br.jpg Νέφη στην Αφροδίτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνδύασαν βιοχημεία και ατμοσφαιρική χημεία ώστε να ελέγξουν την υπόθεση της «ζωής στα σύννεφα», για την οποία οι αστρονόμοι εικάζουν εδώ και δεκαετίες, και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξης ζωή δεν μπορεί να εξηγήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.Οποιαδήποτε μορφή ζωής σε επαρκή αφθονία αφήνει χημικά αποτυπώματα στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη καθώς καταναλώνει τροφή και δημιουργεί απόβλητα. Ωστόσο, οι ερευνητές του Κέιμπριτζ δεν βρήκαν αποδείξεις για τέτοιου είδους ‘αποτυπώματα’ στην Αφροδίτη.Ακόμα κι αν στην Αφροδίτη δεν υπάρχει ζωή, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications [Sean Jordan, Oliver Shorttle and Paul B. Rimmer, ‘Proposed energy-metabolisms cannot explain the atmospheric chemistry of Venus ], θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την μελέτη της ατμόσφαιρας παρόμοιων πλανητών σε άλλα συστήματα του γαλαξία μας και την αναζήτηση ζωής πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τον Paul Rimmer, «ξοδέψαμε τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να εξηγήσουμε την περίεργη χημεία του θείου που βλέπουμε στα νέφη της Αφροδίτης».Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό ατμοσφαιρικών και βιοχημικών μοντέλων για να μελετήσουν τις χημικές αντιδράσεις που αναμένεται να συμβούν, δεδομένων των γνωστών πηγών χημικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.«Εξετάσαμε την «τροφή» με βάση το θείο που είναι διαθέσιμη στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης – δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να φάμε εσείς ή εγώ, αλλά είναι η κύρια διαθέσιμη πηγή ενέργειας», δήλωσε ο Sean Jordan. «Αν αυτή η τροφή καταναλώνεται από τους ζωντανούς οργανισμούς, θα πρέπει να δούμε αποδείξεις για αυτό διαμέσου των μεταβολών των συγκεντρώσεων συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα».Τα μοντέλα που εφαρμόστηκαν εξέτασαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης – την αφθονία του διοξειδίου του θείου (SO2). Στη Γη, το μεγαλύτερο μέρος του SO2 στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις εκπομπές των ηφαιστείων. Στην Αφροδίτη, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση SO2 χαμηλότερα στα σύννεφα, αλλά με κάποιο τρόπο «αναρροφάται» από την ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα.Εάν υπάρχει ζωή, πρέπει να επηρεάζει τη χημεία της ατμόσφαιρας», λέει ο Oliver Shorttle. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: «Θα μπορούσε η ζωή να είναι ο λόγος που τα επίπεδα SO2 στην Αφροδίτη μειώνονται τόσο πολύ;»Τα μοντέλα, που εφαρμόστηκαν περιλαμβάνουν μια σειρά μεταβολικών αντιδράσεων που θα πραγματοποιούσαν οι μορφές ζωής προσλαμβάνοντας την «τροφή» τους και αποβάλλοντας συγκεκριμένα υποπροϊόντα. Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν αν η μείωση των επιπέδων SO2 θα μπορούσε να εξηγηθεί από αυτές τις μεταβολικές αντιδράσεις.Διαπίστωσαν ότι οι αντιδράσεις μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της περιεκτικότητας του SO2, αλλά μόνο με την ταυτόχρονη παραγωγή και άλλων μορίων σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τα οποία όμως δεν ανιχνεύονται. Τα αποτελέσματα θέτουν ένα κρίσιμο όριο στο «πόση ζωή» θα μπορούσε να υπάρχει στην Αφροδίτη χωρίς να ανατρέπονται οι γνώσεις μας για το πώς λειτουργούν οι χημικές αντιδράσεις στις πλανητικές ατμόσφαιρες.Σύμφωνα με τον Jordan, αν η ζωή ήταν υπεύθυνη για τα επίπεδα του SO2 που βλέπουμε στην Αφροδίτη, τότε θα έπρεπε να ανατραπούν όλα όσα γνωρίζουμε για την ατμοσφαιρική χημεία της Αφροδίτης. Θέλαμε η ζωή να είναι μια πιθανή εξήγηση, αλλά όταν διαχειριστήκαμε τα μοντέλα, δεν αποτελεί μια λογική λύση».Παρότι λοιπόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για ζωή που κρύβεται στα νέφη της Αφροδίτης και τρέφεται με θείο, οι ερευνητές λένε ότι η μέθοδος που εφάρμοσαν για την ανάλυση των ατμοσφαιρικών υπογραφών θα είναι πολύτιμη όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST, ο διάδοχος του Hubble, θα αρχίσει να στέλνει εικόνες από άλλα πλανητικά συστήματα σε λίγους μήνες. Κάποια από τα μόρια θείου που μελετά η παραπάνω έρευνα θα ανιχνεύονται εύκολα από το JWST, συνεπώς η γνώση μας για την χημική συμπεριφορά του γειτονικού μας πλανήτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν παρόμοιους πλανήτες σε ολόκληρο τον γαλαξία.Για να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι πλανήτες είναι ‘ζωντανοί’, πρέπει να καταλάβουμε γιατί άλλοι πλανήτες είναι ‘νεκροί’. Αν η ζωή κατάφερνε με κάποιο τρόπο να διεισδύσει στα σύννεφα της Αφροδίτης, θα άλλαζε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε χημικά σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες.Ακόμη κι αν η «δική μας» Αφροδίτη είναι νεκρή, είναι πιθανό πλανήτες που μοιάζουν με την Αφροδίτη σε άλλα συστήματα να φιλοξενούν ζωή. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε από την Αφροδίτη και να τα εφαρμόσουμε σε εξωπλανητικά συστήματα. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

https://physicsgg.me/2022/06/16/κανένα-σημείο-ζωής-ακόμα-στην-αφροδίτ/

 
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Η NASA στέλνει στην Αφροδίτη αερόστατο εξερεύνησης (βίντεο)

aerostato-afroditi.jpg
NASA/JPL

Στιγμιότυπο από τις δοκιμές του αερόστατου της Αφροδίτης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη και απόλυτα τοξική κατάσταση της. Για δεκαετίες η Αφροδίτη βρισκόταν μακριά από το ενδιαφέρον των διαστημικών υπηρεσιών και της επιστημονικής κοινότητας αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του πλανήτη με τα νέα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχουν αναπτυχθεί.Προετοιμάζονται και σχεδιάζονται διαφόρων ειδών αποστολές εξερεύνησης της Αφροδίτης και μια από αυτές αφορά την αποστολή ενός αερόστατου που θα μπορέσει να διεισδύσει στις πυκνές νεφώσεις του πλανήτη και θα κάνει συλλογή διαφόρων ειδών δεδομένων. Πρόκειται για ένα «αερομπότ» όπως το ονομάζει το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (το JPL) που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του αερόστατου.Οι μηχανικοί του JPL πραγματοποίησαν δύο δοκιμές ενός μοντέλου του αερομπότ σε μικρότερη κλίμακα από αυτό που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη.

Το αερόστατο με διάμετρο τεσσάρων μέτρων δοκιμάστηκε στην έρημο της Νεβάδα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά όχι μόνο όσον αφορά την πτητική του ικανότητα αλλά και τη λειτουργία των οργάνων καταγραφής δεδομένων.Το αερόστατο που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη θα έχει διάμετρο δώδεκα μέτρων. Το αερομπότ θα ταξιδέψει με ένα σκάφος το οποίο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Το σκάφος θα απελευθερώσει το αερόστατο που θα εισέλθει στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του πλανήτη και θα μεταδίδει τα δεδομένα που θα συλλέγει στο σκάφος που θα λειτουργεί ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Η χρήση αερόστατων για την εξερεύνηση της Αφροδίτης αποτελεί πρόταση των ειδικών εδώ και αρκετά χρόνια ενώ έχει επίσης πέσει στο τραπέζι η αποστολή στην Αφροδίτη τεράστιων αερόστατων σχεδιασμένων να λειτουργούν ως μόνιμες επανδρωμένες μάλιστα ερευνητικές βάσεις.

https://www.naftemporiki.gr/story/1913884/i-nasa-stelnei-stin-afroditi-aerostato-eksereunisis-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αφροδίτη: Τερατώδεις ηφαιστειακές εκρήξεις ίσως μετέτρεψαν τον πλανήτη σε κόλαση.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις που έπνιξαν το 80% της επιφάνειας της Αφροδίτης στη λάβα ίσως ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που μετέτρεψε τον κάποτε εύκρατο πλανήτη στον εφιαλτικό κόσμο που βλέπουμε σήμερα, υποδεικνύει μελέτη της NASA.Η Αφροδίτη έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη, οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Η επιφάνειά της βράζει στους 460 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να λιώσει μαλακά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της Γης. Ψηλά στον ουρανό, τοξικά σύννεφα θειικού οξέος ρίχνουν διαβρωτική, όξινη βροχή.Η Αφροδίτη είναι αναμενόμενο να είναι θερμότερη από τη Γη, δεδομένου ότι βρίσκεται 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ήλιο. Αυτό όμως δεν αρκεί για να εξηγηθούν οι ακραίες θερμοκρασίες, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/venus-volcanic-climate-change

Οι πλανητολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός ακραίου φαινομένου του θερμοκηπίου όταν η ατμόσφαιρά της γέμισε διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα.Ως αποτέλεσμα, οι ωκεανοί που μπορεί να υπήρχαν μέχρι τότε έβρασαν και εξατμίστηκαν, και οι υδρατμοί που προέκυψαν λειτούργησαν κι αυτοί ως αέριο του θερμοκηπίου, πριν χαθούν τελικά στο Διάστημα.

venus-maat-mons-volcano-large-jpg.jpg

To δορυφορικό ραντάρ της αποστολής Magellan της NASA αποκάλυψε το 1990 ότι η Αφροδίτη είναι καλυμμένη από ηφαιστειακά πετρώματα (NASA/JPL)

Εάν οι ηφαιστειακές εκρήξεις που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της Αφροδίτης συνέβησαν όλες σχεδόν ταυτόχρονα, σε διάστημα μερικών εκατομμυρίων ετών, το CO2 που απελευθερώθηκε από τα ηφαίστεια μπορεί να ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει την παγκόσμια θέρμανση, εκτιμά η μελέτη που δημοσιεύεται στο Planetary Science Journal.

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac6033

Το ίδιο φαινόμενο έχει εξάλλου συμβεί επανειλημμένα και στη Γη, αν και όχι σε τέτοιο βαθμό. Η ζωή στον πλανήτη μας έχει περάσει από τουλάχιστον πέντε συμβάντα μαζικής εξαφάνισης ειδών, τα περισσότερα από τα οποία αποδίδονται σε ηφαιστειακής εκρήξεις που διατάραξαν το κλίμα.Παραμένει ωστόσο ασαφές γιατί το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν συνεχίστηκε ανεξέλεγκτο στη Γη όπως στην αδελφή της.Περισσότερα στοιχεία ίσως προκύψουν από τις νέες αποστολές που προγραμματίζονται: στα τέλη της δεκαετίας η NASA θα εκτοξεύσει τo σκάφος Davinci που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2030 θα ακολουθήσει ο δορυφόρος Veritas.Για τα τέλη της επόμενης δεκαετίας προγραμματίζεται η ευρωπαϊκή αποστολή EnVision, ενώ νωρίτερα η Κίνα δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τη δική της αποστολή με την ονομασία Voice.Όπως σχολίασε ο Μάικλ Ουέι της NASA, επικεφαλής της νέας μελέτης, «ένας από τους κύριους στόχους του Davinci είναι να μελετήσει την ιστορία του νερού στην Αφροδίτη και το πότε μπορεί να εξαφανίστηκε, προφέροντας νέα στοιχεία για το πώς άλλαξε με τον χρόνο το κλίμα του πλανήτη».

https://www.in.gr/2022/11/22/b-science/space/afroditi-teratodeis-ifaisteiakes-ekrikseis-isos-metetrepsan-ton-planiti-se-kolasi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Εντοπίστηκαν ενεργά ηφαιστεία στην Αφροδίτη.

afoditiifaisteio-696x522.jpg
Στη φωτογραφία εικονίζεται το ηφαίστειο Maat Mons της Αφροδίτης που έχει ύψος 8 χλμ. (πηγή φωτό NASA/JPL)

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα στην μελέτη του πλανήτη.Με δημοσίευση

https://www.nature.com/articles/d41586-023-00783-x

 της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mount Holyoke στη Μασαχουσέτη δίνει απάντηση σε ένα από τα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από την Αφροδίτη. Οι δυσκολίες στην παρατήρηση της Αφροδίτης τόσο λόγω του πυκνού τοξικού νέφους που την περιβάλλει όσο και από το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιηθεί λίγες σε σχέση με την κοντινή απόσταση της από τη Γη αποστολές εξερεύνησης της δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αν ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός.Οι ερευνητές μελετώντας εικόνες και δεδομένα που είχε καταγράψει και συλλέξει η αποστολή «Μαγγελάνος» της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υποστηρίζουν ότι εντόπισαν γεωλογικές μεταβολές προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας που υπήρξε εκείνο το χρονικό διάστημα στον πλανήτη. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η Αφροδίτη καλύπτεται από ηφαίστεια, αλλά το αν κάποιο από αυτά είναι ακόμα ενεργό ή όχι δεν είχε αποσαφηνιστεί. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον ένα από αυτά είναι ενεργό.Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γεωλογικό σχηματισμό, ένα είδος αεραγωγού, που βρίσκεται στην περιοχή Atla Regio της Αφροδίτης όπου βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη. Ο αεραγωγός άλλαξε σχήμα μεταξύ δύο εικόνων που τραβήχτηκαν με διαφορά οκτώ μηνών, υποδηλώνοντας έκρηξη ή ροή μάγματος κάτω από αυτόν.Η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά. Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της.Τα τελευταία χρόνια σειρά προσομοιώσεων και πλανητικών μοντέλων ενίσχυσαν αυτές τις εκτιμήσεις αφού δείχνουν ότι η Αφροδίτη ήταν ένας κατοικήσιμος κόσμος με συνθήκες φιλικές στην ζωή διαθέτοντας μεγάλους ωκεανούς και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι κάποιες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης σε απόσταση 50 χλμ. από την επιφάνεια της.Το ενδιαφέρον για την Αφροδίτη έχει ανανεωθεί και πολλές διαστημικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει νέες αποστολές εξερεύνησης ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σχέδια δημιουργίας μόνιμων σταθμών παρατήρησης στον πλανήτη με διαφόρων ειδών μέσα και τεχνολογίες.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1450679/entopistikan-energa-ifaisteia-stin-afroditi/

 

venus-volcano.jpeg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εντοπίστηκαν 85 χιλιάδες ηφαίστεια στην Αφροδίτη.

1636771-696x435.jpeg

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον αριθμό αλλά και το μέγεθος των ηφαιστείων του γειτονικού μας πλανήτη.Οι δυσκολίες στην παρατήρηση της Αφροδίτης τόσο λόγω του πυκνού τοξικού νέφους που την περιβάλλει όσο και από το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιηθεί λίγες σε σχέση με την κοντινή απόσταση της από τη Γη αποστολές εξερεύνησης της δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον πλανήτη, για τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά καθώς και το αν εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός.Πρόσφατα ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα ηφαίστειο στην Αφροδίτη που εξακολουθεί να είναι ενεργό. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research: Planets» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι στην Αφροδίτη υπάρχουν τουλάχιστον 85 χιλιάδες ηφαίστεια διαπίστωση που αν επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέα δεδομένα για τη μελέτη του πλανήτη και την κατανόηση  του γεωατμοσφαιρικού παρελθόντος της που αποτελεί διαχρονικό μυστήριο για τους επιστήμονες.Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους αναλύοντας δεδομένα της αποστολής Magellan της NASA που έφτασε το 1990 την Αφροδίτη και έκανε εκτεταμένες χαρτογραφήσεις της επιφάνεια της. Σύμφωνα με τους ερευνητές το 99% των δεκάδων χιλιάδων ηφαιστείων της Αφροδίτης είναι μικρομεσαία με διάμετρο μικρότερο των τριών χλμ.«Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε παρέχει τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για τις ηφαιστειακές δομές στην Αφροδίτη. Η μελέτη παρέχει στους ερευνητές μια εξαιρετικά πολύτιμη βάση δεδομένων για την κατανόηση της ηφαιστειακής παρουσίας στον πλανήτη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτελεί μια βασική πλανητική διαδικασία αλλά για αυτήν στην Αφροδίτη γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα παρόλο που είναι ένας κόσμος στο ίδιο μέγεθος με τον δικό μας. Με την πρόσφατη ανακάλυψη του ενεργού ηφαιστείου στην Αφροδίτη, η κατανόηση του πού ακριβώς συγκεντρώνονται τα ηφαίστεια στον πλανήτη, πόσα υπάρχουν, πόσο μεγάλα είναι κ.λπ., γίνεται ακόμη πιο σημαντική ειδικά αφού θα έχουμε νέα δεδομένα για την Αφροδίτη τα επόμενα χρόνια από επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης» αναφέρει ο Δρ. Πολ Μπάιρν, πλανητολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.Η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά. Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1457076/entopistikan-85-chiliades-ifaisteia-stin-afroditi/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σχετικά με την εργασία για τη δημιουργία αυτόματων σταθμών για τη μελέτη της Αφροδίτης
Η NPO Lavochkin ολοκλήρωσε την ανάπτυξη μιας τεχνικής πρότασης για τη δημιουργία του διαστημικού συγκροτήματος Venera-D για τη μελέτη της Αφροδίτης.
Με βάση τα αποτελέσματά του, καταρτίζονται χρονοδιαγράμματα εργασιών για την υλοποίηση της προμελέτης, τον συντονισμό των τεχνικών προδιαγραφών και τη σύναψη συμβάσεων των συνεκτελεστών οργανισμών και συγκροτείται το Συμβούλιο Επικεφαλής Μελετών.
Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση τα καθήκοντα της αποστολής Venera-D για μελέτες εξ αποστάσεως και επαφής της ατμόσφαιρας, της επιφάνειας, της εσωτερικής δομής και του περιβάλλοντος πλάσματος της Αφροδίτης στο σύγχρονο επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο.
Η ανάπτυξη ενός σχεδίου σχεδίου για το Venera-D έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024.
Η Roscosmos και η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εργάζονται για τη δυνατότητα επιστροφής στη Γη δειγμάτων του εδάφους, της ατμόσφαιρας και των αερολυμάτων της Αφροδίτης - της αποστολής Venera-V. Η ιδέα του περιλαμβάνει τη συνεπή εκτόξευση εντελώς νέων διαστημοπλοίων αναζήτησης και επιστροφής και προσγείωσης.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_567253

vSXpiEfuDbg.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η Αφροδίτη ως UFO.

Αν χτες βγήκατε για βόλτα μετά τη δύση του ήλιου και έτυχε να στρέψετε το βλέμμα σας χαμηλά προς τον δυτικό ουρανό, θα είδατε να αιωρείται ένα εκπληκτικά λαμπερό «αντικείμενο». Ήταν ελικόπτερο, σουπερνόβα ή UFO;
Τίποτε από αυτά. Ήταν ο πλανήτης Αφροδίτη, γνωστός ως Αποσπερίτης, ο δεύτερος βράχος μετά τον ήλιο.

venus-mars.png?w=705 4 Ιουνίου 2023, ώρα 21:57. Η Αφροδίτη στον δυτικό ορανό (και πιο πάνω αριστερά ο Άρης κοντά στο το ανοικτό σμήνος M44)

Αν δεν έχετε ξαναδεί την Αφροδίτη, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να τη θαυμάσετε. Δεν είναι δύσκολο να την εντοπίσετε: βγείτε έξω όταν σκοτεινιάζει ο ουρανός και κοιτάξτε προς τα δυτικά και μετά προς τα πάνω. Φαίνεται τόσο εντυπωσιακά λαμπερή, που κάποιοι νομίζουν ότι πρόκειται για UFO! Κι όμως είναι ο πλανήτης Αφροδίτη που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο με ακτίνα 110 εκατομμύρια χιλιόμετρα (η αντίστοιχη ακτίνα περιφοράς της Γης είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και μια πλήρης περιφορά της γύρω από τον ήλιο διαρκεί περίπου 225 γήινες ημέρες.Αυτή την εποχή η Αφροδίτη εμφανίζεται μετά την δύση του ήλιου, και η λαϊκή ονομασία της είναι Αποσπερίτης. Όταν εμφανίζεται πριν την ανατολή του ήλιου ονομάζεται Αυγερινός. Τόσο ο Αυγερινός, όσο και ο Αποσπερίτης, ποτέ δεν ανεβαίνουν ψηλά στον νυχτερινό ουρανό. Το ψηλότερο σημείο τους είναι στις 45ο από τον ορίζοντα.
Από εκεί θα την δούμε πάλι απόψε (4 Ιουνίου), ως Αποσπερίτη, να βυθίζεται αργά κάτω από τον ορίζοντα σκοτεινιάζοντας τον ουρανό.

Γιατί η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπρός πλανήτης που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό;
Πρώτον, διότι η Αφροδίτη έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος για βραχώδης πλανήτης (περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη), καθώς επίσης βρίσκεται σχετικά κοντά στον Ήλιο. Έτσι η συνολική ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνειά της, είναι περισσότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες, με μόνη εξαίρεση τον Δία.

Δεύτερον, διότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Γη. Στο πλησιέστερο σημείο, η Αφροδίτη φτάνει σε απόσταση 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της, η Αφροδίτη απέχει μόλις 260 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη – πολύ πιο κοντά από ό,τι ο Δίας φτάνει ποτέ στη Γη. Οι φάσεις της Αφροδίτης δεν επηρεάζουν τον αγώνα λαμπρότητας με τους άλλους πλανήτες. Κι αυτό γιατί όταν η Αφροδίτη βρίσκεται στην ‘ημισεληνοειδή’ φάση της, βρίσκεται πλησιέστερα στην Γη προβάλλοντας την μέγιστη λαμπρότητά της. Ενώ όταν βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από την Γη μπαίνει στην πλήρη φάση της. Ακόμα κι όταν οι πλανήτες Δίας και Άρης φαίνονται με την μέγιστη λαμπρότητά τους, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με την Αφροδίτη με την ελάχιστη λαμπρότητά της!

Τρίτον, η Αφροδίτη είναι μακράν ο πιο ανακλαστικός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Για παράδειγμα, ενώ ο Ερμής και η Σελήνη ανακλούν μόνο περίπου το 12% του συνολικού προσπίπτοντος φωτός, η Αφροδίτη ανακλά αντίστοιχα το 80%. Κι αυτή η μεγάλη ανακλαστικότητα την κάνει να φαίνεται εγγενώς φωτεινότερη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Μόνο μερικοί δορυφόροι, όπως ο Εγκέλαδος του Κρόνου, εμφανίζουν μεγαλύτερη albedo (λευκαύγεια) από την Αφροδίτη. Το μέτρο της ανακλαστικότητας της επιφάνειας κάθε αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα είναι γνωστό ως albedo ή λευκαύγεια. H albedo της Γης είναι περίπου 30%].

Απόψε λοιπόν μετά τη δύση του ήλιου (αλλά και στις επόμενες ημέρες του Ιουνίου) στρέψτε το βλέμα σας προς το δυτικό ουρανό και δείτε την εκτυφλωτική Αφροδίτη να δύει. Και μόνο για σήμερα (4 Ιουνίου), καθώς η Αφροδίτη θα χάνεται στον ορίζοντα, στον νοτιανατολικό ουρανό θα ανατέλλει η Πανσέληνος!

ce91cea6cea1ce9fce94ce99cea4ce97.png?w=6

ΑΣΚΗΣΗ: Σας δίνεται ότι η Αφροδίτη, στη φάση του Αποσπερίτη, μπορεί να ανέβει το πολύ σε γωνία 45ο ως προς τον ορίζοντα στον δυτικό ουρανό. Με βάση αυτό το δεδομένο και μόνο (και ότι rΓ=15010km=1 ΑU), υπολογίστε τα εξής:
α) Την ακτίνα της τροχιάς της Αφροδίτης, που υποτίθεται κυκλική, όπως και εκείνη της Γης
β) Το αφροδίσιο έτος: Δηλαδή την περίοδο περιφοράς ΤΑ της Αφροδίτης γύρω από τον ήλιο.
γ) Αν η Αφροδίτη ως Αποσπερίτης βρίσκεται τώρα στο ζενίθ του στον δυτικό ουρανό – με την συμβατική έννοια της ουράνιας γεωγραφίας ως η θέση της μέγιστης ανύψωσης της Αφροδίτης στον ουρανό, δηλαδη 45ο ως προς τον ορίζοντα, – μετά από πόσο χρόνο θα γίνει Αυγερινός πάλι στο ζενίθ του (45ο);
[Απάντηση: α) ~105∙10km β) ~7 μήνες γ) ~4,3 μήνες.
Το πρόβλημα (και η λύση του) βρίσκεται στο βιβλίο του Στέφανου Τραχανά: «Το αμάρτημα της Εύας – Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δημιουργική μάθηση»]

διαβάστε σχετικά:
Phil Plait, «Why Venus Is So Bright Right Now«, Scientific American

https://physicsgg.me/2023/06/04/η-αφροδίτη-ως-ufo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη υποστηρίζει επιστήμονας της NASA.

898338-696x435.jpeg

Μια ερευνήτρια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δηλώνει βέβαιη για την παρουσία βακτηρίων στον γειτονικό πλανήτη.Ένας πλανήτης που υποφέρει από θερμοκρασίες 475 βαθμών Κελσίου κάτω από μια πυκνή όξινη ατμόσφαιρα είναι το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να υπάρχει κάποιου είδους ζωή.  Η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά κατοικησιμότητας και φιλικότητας στη ζωή παρόμοια αν όχι πανομοιότυπα με αυτά της Γης αλλά κάποια στιγμή μετατράπηκε στον κολασμένο κόσμο που περιγράφεται στην αρχή του κειμένου.Αν και η Αφροδίτη βρισκόταν για δεκαετίες στο περιθώριο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια υπήρξε στροφή και ξεκίνησε η οργάνωση πολλών αποστολών εξερεύνησης αλλά και πλήθος νέων μελετών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και την αποκάλυψη των μυστικών της. Έχουν πέσει μάλιστα στο τραπέζι και διάφορες ιδέες δημιουργίας μόνιμων επανδρωμένων ερευνητικών σταθμών που θα είναι εγκατεστημένοι πάνω από τα πυκνά νέφη της Αφροδίτης.Νερό στο μύλο του ενδιαφέροντος για την Αφροδίτη ρίχνει η Δρ. Μισέλ Θάλερ, επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, η οποία δηλώνει βέβαιη ότι υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη. «Βλέπουμε πιθανά σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ποτέ δεν περίμενα την Αφροδίτη αλλά είναι  τώρα ένα μέρος όπου βλέπουμε κάτι στην ατμόσφαιρα που μοιάζει πολύ ότι θα μπορούσαν να παραχθούν από βακτήρια» λέει η Θάλερ σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα The Sun.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το εάν τα σύννεφα της Αφροδίτης μπορεί να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής που μπορούν να επιβιώσουν στο τοξικό περιβάλλον που υπάρχει εκεί αποτελούμενο από θείο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κ.α.
Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η φωτοσύνθεση είναι δυνατή στην επιφάνεια της Αφροδίτης λαμβάνει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να διεισδύσει μέσα από τα πυκνά σύννεφα της.Όμως ο Ντομινίκ Παπινό,  αστροβιολόγος στο University College London, πιστεύει ότι οι απόψεις του Dr Thaller δεν μοιάζουν ρεαλιστικές. «Για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη ζωή, είναι απαραίτητο το υγρό νερό. Ως εκ τούτου, για να βρούμε εξωγήινη ζωή, πρέπει να βρούμε νερό σε υγρή μορφή και για να βρούμε απολιθωμένη εξωγήινη ζωή απαιτείται η αναζήτηση ιζηματογενών πετρωμάτων που συνδέονταν με το υγρό νερό στο παρελθόν.Αυτό καθιστά μη ρεαλιστική τη συζήτηση για παρουσία της ζωής στην Αφροδίτη επειδή η επιφάνειά της είναι πολύ ζεστή αν και μπορεί να είχε υγρό νερό στο παρελθόν της. Ένα πρόβλημα με ένα πιθανό αρχείο απολιθωμάτων στην Αφροδίτη, ωστόσο, είναι η εκτεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία  φαίνεται να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια» λέει ο Παπινό. Πάντως η Θάλερ και ο Παπινό συμφωνούν ότι οι πιθανότεροι κόσμοι να φιλοξενούν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα είναι τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου που διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1506812/yparchei-zoi-stin-afroditi-ypostirizei-epistimonas-tis-nasa/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η Αφροδίτη είχε «γήινες» τεκτονικές πλάκες.

afroditiplanitis.jpg
Η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας κόσμος φιλικός στη ζωή. πηγή φωτό ( ESA/AOES Medialab)

Νέα γεωλογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν το φιλικό στη ζωή παρελθόν του πλανήτη.Η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά κατοικησιμότητας και φιλικότητας στη ζωή παρόμοια αν όχι πανομοιότυπα με αυτά της Γης αλλά κάποια στιγμή μετατράπηκε στον κολασμένο κόσμο. Αν και η Αφροδίτη βρισκόταν για δεκαετίες στο περιθώριο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια υπήρξε στροφή και ξεκίνησε η οργάνωση πολλών αποστολών εξερεύνησης αλλά και πλήθος νέων μελετών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και την αποκάλυψη των μυστικών της. Έχουν πέσει μάλιστα στο τραπέζι και διάφορες ιδέες δημιουργίας μόνιμων ερευνητικών σταθμών (επανδρωμένων και μη) που θα είναι εγκατεστημένοι πάνω από τα πυκνά νέφη της Αφροδίτης.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η Αφροδίτη διέθετε κάποτε τεκτονικές πλάκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η τεκτονική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη συνθηκών φιλικών στη ζωή και επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο τον χαρακτηρισμό «δίδυμη αδελφή της Γης» που της έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι τεκτονικές πλάκες δημιουργήθηκαν στην Αφροδίτη αμέσως μετά τον σχηματισμό του πλανήτη και υπήρχε στον πλανήτη τεκτονική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή της Γης την ίδια χρονική κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πλανήτες βρίσκονταν ταυτόχρονα και παράλληλα σε παρόμοια γεωλογική κατάσταση κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσονται παρόμοιες συνθήκες και γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Γη αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν φιλικές βάσεις για τη ζωή άρα μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι το ίδιο μπορεί να συνέβη και στην Αφροδίτη.«Ένα από τα βασικά σημεία είναι ότι πιθανότατα είχαμε δύο πλανήτες ταυτόχρονα στο ίδιο ηλιακό σύστημα που λειτουργούσαν σε τεκτονικό καθεστώς πλακών, τον ίδιο τρόπο τεκτονικής που επέτρεψε τη ζωή που βλέπουμε στη Γη σήμερα. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα μικροβιακής ζωής στην αρχαία Αφροδίτη και δείχνει ότι σε ένα σημείο οι δύο πλανήτες που βρίσκονται στην ίδια ηλιακή γειτονιά, έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και έχουν την ίδια μάζα, πυκνότητα και όγκο ήταν πιο όμοιοι από ό,τι στο παρελθόν πιστεύαμε πριν ξεκίνησει η απόκλιση τους» λέει ο Δρ. ο Ματ Βέλερ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ενώ ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο στο Χιούστον.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ολική έκλειψη της Αφροδίτης το μεσημέρι.

Αν αύριο, 9 Νοεμβρίου, ξυπνήσετε νωρίς το πρωί λίγο πριν ξημερώσει, τότε αν κοιτάξετε στον ανατολικό (νότιο-ανατολικό) ουρανό θα δείτε την Σελήνη σε απόσταση 2ο από την Αφροδίτη. Η προσέγγιση Σελήνης – Αφροδίτης θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με ένα εντυπωσιακότερο αστρονομικό φαινόμενο: την «ολική έκλειψη» του πλανήτη Αφροδίτη από τη Σελήνη.
Στον ουρανό της Αθήνας, το φαινόμενο θα εξελιχθεί από τις 12:34 έως 13:45, με την Σελήνη να αποκρύπτει για πάνω από μία ώρα την Αφροδίτη:

venus-lunar-occultation-9-november-2023-  Απόκρυψη (επιπρόσθηση) Αφροδίτης από τη Σελήνη στις 12:27-13:39 (στον ουρανό της Θεσσαλονίκης) και στον ουρανό της Αθήνας από 12:34 έως 13:45 περίπου. Οι χρόνοι που αναγραφονται στην εικόνα ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παρατήρηση του φαινομένου απαιτεί κυάλια ή τηλεσκόπιο. Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε την Αφροδίτη και τη Σελήνη νωρίτερα από την ώρα που αρχίζει η απόκρυψη. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον Ήλιο.

Η παρατήρηση του Ήλιου με γυμνό μάτι ή με κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορεί να βλάψει σοβαρά την όρασή σας.

Μπορείτε να κάνετε ασφαλέστερα την παρατήρηση του φαινομένου αν βρείτε κάποιο κτίριο ή άλλο εμπόδιο που θα αποκόπτει τον Ήλιο από το οπτικό σας πεδίο, ενώ το τμήμα του ουρανού όπου θα εξελίσσεται το φαινόμενο θα είναι ορατό.

venus-moon.png

πηγές: https://stellarium-web.org/ – https://www.skyatnightmagazine.com/advice/venus-lunar-occultation-9-november-2023

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε η κρυψώνα του οξυγόνου στην Αφροδίτη.

afroditiplanitis.jpg
Η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας κόσμος φιλικός στη ζωή. πηγή φωτό ( ESA/AOES Medialab)

Βρέθηκε ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του τοξικού πλανήτη.Το οξυγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 21% του αέρα της Γης, με την υπόλοιπη ατμόσφαιρά μας να είναι κυρίως άζωτο. Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όπως γνωρίζουμε καλά χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.Η Αφροδίτη αν και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ήταν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ένας πλανήτης https://www.naftemporiki.gr/tag/planites/με συνθήκες φιλικές στη ζωή παρόμοιες με αυτές της Γης με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα «δίδυμη αδελφή» της στη συνέχεια για άγνωστο λόγο μετατράπηκε σε ένα απόλυτα τοξικό κόσμο.Στην παχιά και επιβλαβή ατμόσφαιρά της κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 96,5%  με μικρότερες ποσότητες αζώτου και άλλων στοιχείων.Το οξυγόνο φαινόταν να είναι εξαφανισμένο στην Αφροδίτη. Χρησιμοποιώντας ένα όργανο στο αερομεταφερόμενο παρατηρητήριο SOFIA, ένα αεροσκάφος Boeing 747SP τροποποιημένο για να μεταφέρει τηλεσκόπιο υπερύθρων σε ένα κοινό πρότζεκτ μεταξύ της NASA και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, οι επιστήμονες εντόπισαν τώρα ατομικό οξυγόνο σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.Το ατομικό οξυγόνο (O1 ή O) είναι μια αλλομορφή του οξυγόνου, αποτελείται από ένα μόνο άτομο οξυγόνου και αν και είναι αναπνεύσιμο δεν επιβιώνει για πολύ στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης και στην επιφάνεια της. Οι ερευνητές εντόπισαν απευθείας οξυγόνο για πρώτη φορά στην πλευρά της Αφροδίτης που βλέπει προς τον Ήλιο«Αυτή η ανίχνευση ατομικού οξυγόνου στην Αφροδίτη είναι άμεση απόδειξη για τη δράση της φωτοχημείας  που προκαλείται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και για τη μεταφορά των υλικών της από τους ανέμους της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Στη Γη, το στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος που προστατεύει τη ζωή μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ γνωστό παράδειγμα τέτοιας φωτοχημείας» δήλωσε ο αστροφυσικός Ινστιτούτο Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία και συν-συγγραφέας της μελέτης Χέλμουτ Βίζεμεϊερ.

Που κρύβεται

Στην Αφροδίτη, υπάρχει ένα στρώμα νεφών που περιέχει θειικό οξύ σε ύψος περίπου 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη με ανέμους επιπέδου τυφώνα να πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του πλανήτη. Περίπου 120 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη ισχυροί άνεμοι πνέουν στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.Το οξυγόνο βρέθηκε να συγκεντρώνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρώματα, σε υψόμετρο περίπου 100 χλμ. Η θερμοκρασία του οξυγόνου βρέθηκε να κυμαίνεται από μείον 120 βαθμούς Κελσίου στην πλευρά της ημέρας του πλανήτη έως μείον 160 βαθμούς Κελσίου στη νυχτερινή του πλευρά.Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για την ανίχνευση οξυγόνου στην Αφροδίτης στην πλευρά της ημέρας ήταν έμμεσες, βασισμένες σε μετρήσεις άλλων μορίων σε συνδυασμό με φωτοχημικά μοντέλα. «Είμαστε ακόμη στην αρχή της κατανόησης της εξέλιξης της Αφροδίτης και γιατί είναι τόσο διαφορετική από τη Γη» λέει ο Χάινς Βίλχεμ Χιούμπερς επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος (η διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Roscosmos δημοσιεύει αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τη δημιουργία αυτόματων σταθμών "Venera-11" και "Venera-12"
Πριν από 45 χρόνια, από το Μπαϊκονούρ, οι πύραυλοι Proton-K εκτόξευσαν τους αυτόματους σταθμούς Venera-11 και Venera-12, των οποίων τα οχήματα καθόδου τρεις μήνες αργότερα έκαναν ήπια προσγείωση στην Αφροδίτη και πραγματοποίησαν την έρευνά τους.
Τα επιστημονικά όργανα του αεροσκάφους Venera 11 εξέτασαν λεπτή χημική ανάλυση της σύστασης της ατμόσφαιρας και των νεφών, φασματική ανάλυση της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι διάσπαρτη στην ατμόσφαιρα, ηλεκτρικές εκκενώσεις στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς και μέτρηση θερμοκρασίας, πίεσης και αεροδυναμικής υπερφόρτωσης.
Τα επιστημονικά όργανα Venera-12 μελέτησαν λεπτή χημική ανάλυση της σύστασης της ατμόσφαιρας και των νεφών, φασματική ανάλυση της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι διάσπαρτη στην ατμόσφαιρα, ηλεκτρικές εκκενώσεις στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και επίσης μέτρησαν τη θερμοκρασία, την πίεση και τις αεροδυναμικές υπερφορτώσεις.
Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: https://www.roscosmos.ru/40074/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569026

Rb1Fil9IHc8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Η πράσινη αναλαμπή της Αφροδίτης.

Μια πράσινη λάμψη, μαζί με το τρεμοπαίξιμο κι άλλων χρωμάτων, εντοπίστηκε να προέρχεται από την Αφροδίτη στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Στοκχόλμη στις 8 Ιανουαρίου 

venus-green-light.gif?w=1024 «Και, καθώς καθόμουν εκεί να σκέφτομαι τον παλιό άγνωστο κόσμο, αναλογίστηκα το θάμπος του Γκάτσμπυ όταν για πρώτη φορά εντόπισε το πράσινο φως στο τέρμα της αποβάθρας της Νταίζης. Είχε κάνει πολύ δρόμο ως αυτόν τον γαλάζιο κήπο, και τ’ όνειρό του θα πρέπει να του φαινόταν τόσο κοντινό, ώστε ήταν αδύνατον να μην το πιάσει. Δεν ήξερε ότι ήταν κιόλας πίσω του, κάπου πίσω από κείνη την απέραντη σκοτεινιά πέρα απ΄ την πόλη, όπου ξετυλίγονταν κάτω απ’ τη νύχτα τα σκοτεινά λιβάδια της ηπείρου. Ο Γκατσμπυ πίστευε στο πράσινο φως, στο οργιαστικό μέλλον που χρόνο με τον χρόνο χάνεται από μπροστά μας. Μα ξέφυγε τότε, αλλά δεν έχει σημασία – αύριο θα τρέξουμε γρηγορότερα, θ’ απλώσουμε πιο πέρα τα χέρια μας … Και μια ωραία μέρα … Έτσι χτυπιόμαστε πάντα, βάρκες κόντρα στο ρεύμα, που αδιάκοπα μας ρίχνει πίσω στο παρελθόν» (*)

Το σπάνιο φαινόμενο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με την θρυλική πράσινη ακτίνα (ή πράσινη αναλαμπή) που εμφανίζεται περιστασιακά γύρω από τον ήλιο κατά την ανατολή και τη δύση του. Προφανώς το πράσινο φως δεν «εκπορεύεται» από την Αφροδίτη, αλλά είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται στην γήινη ατμόσφαιρα εξαιτίας της διάθλασης και του διασκεδασμού του φωτός της Αφροδίτης [διαβάστε σχετικά: Η πράσινη ακτίνα του Ιουλίου Βερν και του Ερίκ Ρομέρ].Η φωτογραφία λήφθηκε από τον Peter Rosén ενώ παρακολουθούσε την Αφροδίτη πάνω από την Στοκχόλμη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου. Η φωτεινή λάμψη διήρκεσε για περίπου ένα δευτερόλεπτο.

venus-st.jpg?w=1024 Η Αφροδίτη (σε κύκλο) στον νυχτερινό ουρανό της Στοκχόλμης όταν προκλήθηκε η πράσινη αναλαμπή της

Παρόμοιες πράσινες αναλαμπές έχουν εντοπιστεί κατά την παρατήρηση της Αφροδίτης κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως επίσης και σε παρατηρήσεις του Ερμή και της Σελήνης.

πηγή: https://www.space.com/photographer-green-flash-from-venus

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης