Jump to content

Αγορά νέου τηλεσκόπιου


Kingdom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα! Παρακολουθώ καιρό το forum, έχω ξανά γράψει στο παρελθόν. Εχω κάποια γνώση σε θεωρητικό επίπεδο (Nightwatch, Backyard Astronomers Guide), παρακολουθώ πολλα video στο youtube, εχω και κιαλια και πολλες φορες παρακολουθω τον νυχτερινο ουρανο και εχω μαθει να τον "διαβαζω".Τώρα πλέον είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα και την αγορά ενός τηλεσκοπίου. Με ενδιαφέρει κατα κυριο λογο παρακολούθηση πλανητών, αστρικά σμηνη, γαλαξίες, νεφελώματα. Εχω καταλήξει στο mak 127 πανω σε EQ 3.Δίνω βάση και στην φορητότητα όπου η συγκεκριμένη επιλογή θα μου λύση τα χέρια θεωρώ. Δυστυχώς είμαι μέσα στο κλεινόν άστι της Αθήνας οποτε με την φωτορυπανση γύρω μου ξέρω ότι δεν θά εκμεταλευτώ όλες τις δυνατότητες του αλλά κάποιες φορές θα είμαι και σε επαρχία με σκοτεινό ουρανό οποτε εκει πιστεύω θα ειναι καλύτερα τα πραγματα. Σκεφτομουν και το dob 8" ξερω οτι θα βλεπω περισσοτερα πραγματα εκει αλλα τα θυσιαζω για χαρη της φορητοτητας. Το σετ που σκεφτομαι για αρχη ειναι το παρακατω:

 

Skymax 127 με EQ3

Skywatcher Barlow x2

Φιλτρο σεληνης ή φιλτρα πλανητών

 

Σκεφτομουν να επαιρνα και τον Baader Hyperion Zoom Mark VI για εξτρα επιλογες στις μεγενθυσεις γιατι δεν ξερω αν θα με καλυψουν τα προσοφθαλμια του ΜΑΚ ή μηπως είναι υπερβολή; Επισης να αναφερω οτι κοιταζω στο βαθος χρονου και την δυνατοτητα για φωτογραφιση. Εκει θα χρειαστώ ευθυγράμμιση της EQ3;Εχω μια DSLR CANON 500d και εχω δει οτι χρειαζομαι καποιους ανταπτορες για αυτο. Γενικα θελω να παρω ενα τηλεσκοπιο που να μην με απογοητευσει για αυτο και δεν παω σε φθηνες επιλογες και το να δωσω και κατι παραπανω για αρχη δεν θα με ενοχλησει αρκει να βλεπω αυτα που θελω. Ξερω οτι 5 ιντσες του ΜΑΚ δεν θα μου δείξουν και παρα πολλα ειδικα εντος πολης αλλα επειδη η φορητοτητα του με εξυπηρετει για αυτο και το εχω σαν Νο 1 επιλογη. Ποια ειναι η γνωμη σας για ολα αυτα;

Το επεξεργάστηκε ο Kingdom
Διορθωση
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλτατε, δεν έχω τεράστια πείρα, αλλά όσα ξέρω με κάνουν να σου πω να μην πάρεις ένα maksutov για πρώτο τηλεσκόπιο. Έχουν πολύ στενό οπτικό πεδίο και ως εκ τούτου θα ταλαιπωρηθείς πολύ στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αντικειμένων του βαθέος ουρανού. Για πλανήτες είναι τέλειο. Θα σου πρότεινα ένα 6αρι κατοπτρικο. Είναι ελαφρύ και με 750 εστιακή απόσταση θα έχεις καλό οπτικό πεδίο. Έχει και μεγαλύτερο διάφραγμα από το maksutov. Ένα διοπτρικο αρωματικό 120mm 600αρι θα είναι επίσης πολύ καλό για ευρεία θέαση βαθέος ουρανού.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω κατασταλλαξει σε mak και ειμαι αναμεσα στο mak 127 με eq3 ή στο mak 150 με EQ5?Ποια ειναι η γνωμη σας; Ενδιαφερομαι για παρακολουθηση πλανητων, νεφελωματα, γαλαξιες και δινω βαση στην φορητοτητα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφορά στα κιλά είναι γύρω στα 5-6. Ο όγκος δεν έχει μεγάλη διαφορά. Μ αυτή τη λογική θα σου πρότεινα το 150αρι με την Eq5. Είναι σημαντική η 1 ίντσα παραπάνω διάφραγμα και τα πόδια της Eq5 είναι ατσάλινα πολύ σταθεροτερα της eq3.Γενικα το 150αρι το έχω απολαύσει και το απολαμβάνω τα μέγιστα αλλά τονίζω ότι η στήριξη μου έχει goto και φυσικά κάνει tracking. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν έπρεπε να λοκαρω και να παρακολουθώ στόχους χειροκίνητα με το πεδίο ενός mak.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγω στο 150ρι προσανατολιζομαι… Λιγο με προβληματιζουν αυτα τα κιλα παραπανω κατα ποσο θα δυσκολευουν την μεταφορα του και το στησιμο του… Ηταν και ο λογος που δεν παω σε dobsonian 8-10ρι γιατι τα θεωρω ποιο ογκωδη και μπελαλιδικα στην μεταφορα… Να σημειωσω οτι οι αναζητησεις που θα κανω ειναι χειροκινητα… εχω μια θεωρητικη γνωση και νομιζω ειναι ποιο ωραιο να βρισκεις αντικειμενα μονος σου χωρις καποια βοηθεια… αργοτερα ισως παω σε κατι ποιο εξελιγμενο… Επισης μαζι με μακ 150 και eq 5 θα εχω και

 

barlow x2 skywatcher

 

Baader Hyperium Zoom Mark IV 8-24

 

Φιλτρα πλανητων

 

Ανταπτορες για συνδεση με DSLR CANON

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον barlow αυτόν τον έχω κι εγώ. Εισάγει πολύ ψευδοχρωμα γι αυτό πήρα telescop service που έχουν αποχρωματικό στοιχείο. Το hyperion mark 4 το έχω επίσης αλλά δεν το χρησιμοποιώ με το mak γιατί είναι λίγο σκοτεινό το ζουμ προσοφθαλμιο. Για φίλτρα πλανητών δεν έχω γνώμη. Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά των δύο σετ στο θέμα της φορητοτητας. Εγώ χρησιμοποιώ τη στήριξη μου και με το mak και με μικρά αποχρωματικα. Δεν κερδίζω σε χρόνο η κόπο κάτι σημαντικό. Και πάλι σου λέω, εκ πείρας, μην υποτιμάς τη δυσκολία χειροκίνητου εντοπισμού και παρ κολουθησης με ένα maksutov. Ο στόχος φεύγει από το πεδίο σαν πύραυλος και τα νεύρα σπάνε ταχύτατα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω ακούσει κανέναν να κάνει πλανητική με dslr. Επίσης εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν να κάνει deep sky με maksutov αν και έχω δει κάποιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο με τέτοιες προσπάθειες ( altazastro πχ) αλλά όχι με dslr. Εγώ κάνω μόνο σελήνη και πλανητική με mak και cmos astrocamera.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυριως για παρατηρηση και παρακολουθηση αντικειμενων θα ειναι η χρηση του… Θα ειναι το 1ο μου τηλεσκοπιο και η φορητοτητα ειναι ενα απο τα κυριοτερα κριτήρια επιλογης… Για φωτογραφια εντελως ερασιτεχνικα θα δοκιμασω καποιες ληψεις χωρις αυτο να ειναι και αυτοσκοπος. Εχω δει καποια video στο ιντερνετ με συνδεση dslr καμερας σε Maksutov με ικανοποιητικα αποτελεσματα. Η φωτογραφία ειναι δευτερουσας σημασιας, τωρα αν καταφερω και αποτυπωσω κατι με τον εξοπλισμο που θα εχω οκ… Στην eq3 δυστυχως δεν μπορει να εφαρμοστει καλα το 150ρι.. Αυτο που με βαζει σε δίλλημα ειναι ποσο κερδος θα εχω απο το 127 στο 150 στην παρατηρηση ειδικα μεσα στο κεντρο της πολης… Η EQ 5 ειναι 10 κιλα παραπανω απο την EQ3… Μηπως ειναι ποιο μπελαλιδικο το στήσιμο με το 150ρι και την EQ5?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H Eq5 αξίζει τον κόπο. Η eq3 είναι ασταθής λογω των ποδιών αλουμινίου. Τα τηλεσκόπια δεν απέχουν πολύ σε βάρος κι η 1 ίντσα αξίζει τον κόπο. Αν έπρεπε να επιλέξω κάτι από τα 2 θα επέλεγα σίγουρα Eq5 και 150. Μικρη απώλεια σε φορητοτητα, μεγάλο κέρδος σε σταθερότητα και ποιότητα παρατήρησης. Θα σε συμβούλευα όμως να ρωτήσεις κι άλλους για την επιλογή ενός mak για all around παρατήρηση. Φυσικά θα αποφασίσεις εσύ ο, τι επιθυμείς.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

κατά την γνώμη μου τα φίλτρα πλανητών δεν αξίζουν και πολύ. Καλύτερα να αναβαθμίσεις τα προσοφθάλμιά σου.

"Κάποιοι βλέπουν πράγματα στον ουρανό, άλλοι βλέπουν ουρανό στα πράγματα …" Michel Cassé
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας και τις συμβουλες σας. Θα παω για το ΜΑΚ 150 pro με EQ 5 αλλα επειδη ανεβαινω πολυ στα χρηματα λεω να κοψω κατι απο τα αξεσουαρ σε πρωτη φαση… Θα παρω σιγουρα τον barlow 2x skywatcher τωρα τα φιλτρα πλανητων λεω να μην τα παρω για αρχη ή θα με δυσκολέψουν χωρις αυτα στην παρατηρηση λετε; Για τον Baader Hyperium Zoon ελεγα να τον παρω επειδη ο αδερφος μου φοραει γυαλια μυωπίας μηπως τον εξυπηρετουσε καλυτερα στην παρατηρηση… Με τα προσοφθαλμια του ΜΑΚ φοβαμαι οτι δεν θα μπορει να παρατηρησει ευκολα. Θα υπαρχει προβλημα στην παρατηρηση του; Αργοτερα αν δω οτι μου αρεσει το χομπυ αυτο και αν δω οτι με ζοριζει η χειροκινητη αναζητηση αντικειμενων αναβαθμιζω τον εξοπλισμο σε ρομποτικο για αυτοματη αμαζητηση αντικειμενων. Τα ανταπτορακια για φωτογραφια λεω να τα παρω και αυτα να δοκιμασω να συνδέσω την DSLR Canon που εχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το καλό να έρθουν στα χέρια σου! Θα έλεγα να αφήσεις το προσοφθαλμιο και να επενδύσεις σε πολύ καλό ερευνητή. Τεράστιας σημασίας για το mak. Αν προσέξεις στη φωτογραφία έχω τον ανορθωτικο τον πενηντάρη και μπροστά διακρίνεται η βάση του telrad. Θα διευκολύνει αρκετά τον εντοπισμό των αντικειμένων. Ο telrad σου επιτρέπει εποπτεία της περιοχής του ουρανού που ψάχνεις, φέρνεις το στόχο στον ανορθωτικο και μετά κεντράρεις στο mak.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχως το 150ρι εχει ελλειψη εδω στην Ελλαδα και το βρισκω μονο με παραγγελια… μαλιστα η ολοκληρωση της παραγγελιας μπορει να κανει απο 20 μερες οπως ενημερωθηκα αλλα και στην χειροτερη πανω απο 1 μηνα… Μονο το ΜΑΚ 127 με την EQ3 βρισκω ετοιμοπαραδοτο… Με αυτα τα δεδομενα σκεφτομαι τωρα αν θα αξιζε η αγορα απο το εξωτερικο απο καποιο αξιοπιστο site του παρακατω εξοπλισμου:

 

Σωληνας Mak 150 pro

 

Βαση EQ5

 

Θηκη μεταφορας του σωληνα

 

Ανταπτορες για συνδεση με DSLR Canon (Δαχτυλιδι συνδεσης με προσοφθαλμιο και δαχτυλίδι t-ring για canon eos)

 

Φακος Barlow Skywatcer x2

 

Στην Ελλαδα τα βρισκω ολα αυτα κατι λιγοτερο απο 1500€.Αγοραζοντας απο το εξωτερικο μηπως μου ερχοταν ποιο φθηνα αλλα και ποιο γρηγορα; Αυτο που με προβληματιζει ειναι τα εξοδα απο το τελωνιο μηπως χρεωθω πολυ παραπανω… Ειναι σιγουρα πανω απο 30 κιλα ολος αυτος ο εξοπλισμος και δεν ξερω αν και αυτο παιζει ρολο στις αγορες απο το εξωτερικο… Δεν εχω ξανα κανει τοσο μεγαλη αγορα απο ιντερνετικο καταστημα στο εξωτερικό… Αν αξιζει εχετε να προτεινετε καποιο καλο site?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω αγοράσει από astroshop. eu, από Γερμανία αλλά μου ήρθε πιο ακριβά από το πλανηταριο. Απλώς δεν ήξερα ότι το πλανηταριο είχε φέρει το polemaster, δεν το είχαν βγάλει ακόμα στο site. Όχι, εγώ προσωπικά δεν θα αγόραζα από το εξωτερικό. Θα περίμενα έστω και ένα μήνα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

εισαι στην Αθηνα, απο οτι βλεπω. Αν το παρεις απο το πλανηταριο παλι θα εχεις μεταφορικα.

απο οτι εχω δει, δε νομιζω οτι θα εχεις μεγαλη διαφορα αν το παρεις απο χωρα της Ευρωπαικης Ενωσης και δε θα εχεις δασμους

Υπολογισε ομως οτι απο τον Ιουλιο νομιζω, πληρωνεις τη διαφορα στο φπα μεταξυ της Ελλαδας και της χωρας που αγοραζεις. Σ αυτα τα χρηματα ισως ειναι σεβαστο ποσο.

Επισης αν κατι παει στραβα στη μεταφορα, σ ενα τοσο ευαισθητο και βαρυ εξοπλισμο, νομιζω θα βγαλεις πιο δυσκολα ακρη και αν χρειαστει να κανεις επιστροφη βραστα.

Δημητρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισχύει οντως οτι θα ειναι μεγαλο το ταξιδι που θα κανει η παραγγελια αν κανω κινηση απο το εξωτερικο και ειναι και αυτο με επιπλεον εξοδα που φοβαμαι απο τελωνειο με δασμους, βαρος του δεματος σιγουρα πανω απο 30 κιλα οποτε με βλεπω να πληρωνω χρυσαφι και τα εξοδα αποατολης… Απο Πλανηταριο είναι 60€ τα εξοδα αποατολης αλλα και αυτοι λογικα τον σωλήνα απο καπου εξω θα τον παραγγειλουν να μου το φερουν… Ειναι λιγο δικοπο μαχαιρι… Λογικα θα προτιμησω την εγχωρια αγορα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τελωνιο και δασμους δε θα εχεις αν αγορασεις απο Ευρωπαικη Ενωση (η Βρετανια πλεον δεν ειναι)

θα εχεις καποια διαφορα στα μεταφορικα, που αν κρινω απο αυτα που χρεωνει το teleskopy.pl (πολωνια) δεν ειναι μεγαλη.

Αλλα θα πρεπει να προσθεσεις και τη διαφορα στο φπα, που θα χρεωθεις

Το πλανηταριο οχι μονο το σωληνα, ολα θα τα φερει απο το εξωτερικο, αλλα πιστευω θα τα ελεγξει πριν σου τα στειλει. Θα ειναι καπως σαν ενα φιλτρο.

Επισης πιστευω οτι η αγορα της Θεσσαλονικης, δεν αρκει στο πλανηταριο, οποτε θα ειναι πιο προσεκτικο στο πως στελνει.

Νομιζω οτι εισαι πιο ασφαλης αν αγορασεις απο εκει.

Εγω θα αγοραζα απο εξω, μονο αν η διαφορα στην τιμη αξιζε το ρισκο (εχω δει τετοιες ευκαιριες)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γκαντεμια δυστυχώς...Με ενημερωσαν απο το Πλανηταριο πως δεν υπαρχει διαθεσιμο το 150ρι ακομα και για παραγγελια τουλαχιστον μεχρι τελους του έτους!Απο το νεο ετος Ιανουαριο-Φεβρουαριο και βλεπουμε μου ειπαν...Ρωτησα επισης και στο astroshop.eu και αυτοι μου ειπαν οτι εχει εξαντληθει, απο Δεκεμβριο και αν...Που μπορω να ψαξω αλλου;Ολοκληρη Αθηνα και δεν υπαρχει ενα καταστημα με αστρονομικο εξοπλισμο;Το 150ρι ειναι ειδος προς εξαφανιση απο οτι καταλαβα αυτη την περιοδο...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δε γίνεται τίποτα. Έψαχνα έναν εστιαστή για το ηλιακό μου τηλεσκόπιο και από το astroshop μου είπαν από Ιούνιο του 2022 κι αν. Μήπως να έψαχνες μεταχειρισμένο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γκαντεμια δυστυχώς...Με ενημερωσαν απο το Πλανηταριο πως δεν υπαρχει διαθεσιμο το 150ρι ακομα και για παραγγελια τουλαχιστον μεχρι τελους του έτους!Απο το νεο ετος Ιανουαριο-Φεβρουαριο και βλεπουμε μου ειπαν...Ρωτησα επισης και στο astroshop.eu και αυτοι μου ειπαν οτι εχει εξαντληθει, απο Δεκεμβριο και αν...Που μπορω να ψαξω αλλου;Ολοκληρη Αθηνα και δεν υπαρχει ενα καταστημα με αστρονομικο εξοπλισμο;Το 150ρι ειναι ειδος προς εξαφανιση απο οτι καταλαβα αυτη την περιοδο...

 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4071_Skywatcher-Skymax-150-Pro---150-1800-Maksutov---optical-tube.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4071_Skywatcher-Skymax-150-Pro---150-1800-Maksutov---optical-tube.html

 

Τους εστειλα ενα e-mail για να ρωτησω για διαθεσιμοτητα,χρεωσεις με εξοδα αποστολης.Ειναι αξιοπιστο site το συγκεκριμενο www.teleskop-express.de για αγορες?Εχει δοκιμασει κανεις παραγγελιες;Απο οτι ειδα 800€ το κοστος του σωληνα οσο το ειχε και το πλανηταριο, εχετε καμια ιδεα ποσο θα μου πηγαινε με εξοδα αποστολης και αν θα επιβαρυνθω κατι παραπανω αν το παραγγειλω απο το εξωτερικο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4071_Skywatcher-Skymax-150-Pro---150-1800-Maksutov---optical-tube.html

 

Τους εστειλα ενα e-mail για να ρωτησω για διαθεσιμοτητα,χρεωσεις με εξοδα αποστολης.Ειναι αξιοπιστο site το συγκεκριμενο www.teleskop-express.de για αγορες?Εχει δοκιμασει κανεις παραγγελιες;Απο οτι ειδα 800€ το κοστος του σωληνα οσο το ειχε και το πλανηταριο, εχετε καμια ιδεα ποσο θα μου πηγαινε με εξοδα αποστολης και αν θα επιβαρυνθω κατι παραπανω αν το παραγγειλω απο το εξωτερικο;

 

Καλησπέρα φίλε μου,έχω αγοράσει εγώ διάφορα προσοφθάλμια,τηλεσκόπιο όχι,είναι καλό site και τα στέλνουν γρήγορα.Καλό είναι πριν παραγγείλεις να ρωτήσεις για στοκ για σιγουριά.Όσο αφορά τα μεταφορικά αν πατήσεις εκεί που λέει shipping cost σου λέει αναλυτικά.Παραπάνω χρέωση δεν υπάρχει από ευρωπαική ένωση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πολύ αξιόπιστο.

Έχω παραγγείλει 1-2 φορές και είχα τις καλύτερες εντυπώσεις και δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό. Είναι από τα μεγαλύτερα sites στην Ευρώπη και το brand τους επίσης είναι και πολύ πετυχημένο.

 

Όσον αφορά το έξτρα κόστος, σου προτείνω να το βάλεις στο καλάθι και να πας μέχρι το τελευταίο βήμα. Ναι, μεν είναι από Ευρώπη αλλά ίσως υπάρχει διαφορά στο VAT που θα το διαπιστώσεις σε εκείνο το σημείο μαζί με το κόστος των μεταφορικών.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης