Jump to content

Τιτάνας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Eνδείξεις για γιγάντιες αμμοθύελλες στον Τιτάνα του Κρόνου. :cheesy:

Μια νέα ανάλυση παλαιότερων στοιχείων από τον Τιτάνα, που είχε στείλει στη Γη το σκάφος Cassini της NASA, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι στην επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου υπάρχουν γιγάντιες αμμοθύελλες.

Η ανακάλυψη -εφόσον επιβεβαιωθεί- κάνει τον Τιτάνα το τρίτο σώμα του ηλιακού συστήματός μας, μετά τη Γη και τον Άρη, όπου έχουν παρατηρηθεί αμμοθύελλες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σεμπάστιεν Ροντρίγκεζ του Πανεπιστημίου Ντενί Ντιντερό του Παρισιού, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature Geoscience.

https://www.nature.com/articles/s41561-018-0233-2

Στη μελέτη συμμετείχε και η Ελληνίδα Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, η οποία επί χρόνια έχει μελετήσει τον Τιτάνα.

«Ο Τιτάν είναι ένα πολύ ενεργό φεγγάρι, κάτι που ήδη γνωρίζουμε όσον αφορά τη γεωλογία του και τον εξωτικό κύκλο των υδρογονανθράκων του. Τώρα, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια αναλογία με τη Γη και τον ‘Αρη: τον ενεργό κύκλο σκόνης, καθώς οργανικής προέλευσης άμμος σηκώνεται πάνω από μεγάλες εκτάσεις με δίνες γύρω από τον ισημερινό του Τιτάνα» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ.

Ο Τιτάν είναι ένας γοητευτικός κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον πλανήτη μας. Είναι, μεταξύ άλλων, ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει εκτεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς επίσης το μόνο σώμα πέρα από τη Γη, στην επιφάνεια του οποίου έχουν βρεθεί μεγάλες και σταθερές επιφάνειες με υγρά (λίμνες ή θάλασσες).

Όμως ενώ στη Γη το υγρό είναι νερό, στο δορυφόρο του Κρόνου είναι κυρίως υγρό μεθάνιο και αιθάνιο. Πρόκειται για ένα «εξωτικό» κύκλο, καθώς μόρια υδρογονανθράκων εξατμίζονται συνεχώς, συμπυκνώνονται σε νέφη και μετά πέφτουν ξανά στην επιφάνεια του Τιτάνα με τη μορφή βροχής, ανανεώνοντας τις λίμνες και τις θάλασσές του.

Επίσης, ο καιρός στον Τιτάνα εμφανίζει εποχικές μεταβολές όπως και στη Γη, ιδίως στην περιοχή του ισημερινού του, όπου κατά περιόδους τεράστια νέφη μαζεύονται πάνω από τις τροπικές περιοχές και προκαλούν ισχυρές καταιγίδες μεθανίου, ένα φαινόμενο που το Cassini είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει κατ’ επανάληψη.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ξανά υπέρυθρες εικόνες του 2009 και 2010, τις οποίες είχε τραβήξει το διαστημικό σκάφος κατά τη διέλευσή του, εντόπισαν ασυνήθιστες ενδείξεις. Αρχικά νόμιζαν ότι επρόκειτο για νέφη μεθανίου, όμως μετά συνειδητοποίησαν ότι ήταν κάτι τελείως διαφορετικό: νέφη σκόνης κοντά στην επιφάνεια, που είχαν σηκωθεί από τις δίνες άμμου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Τιτάνα και οι οποίοι μεταφέρουν τη σκόνη σε μεγάλες αποστάσεις.

http://www.in.gr/2018/09/25/tech/endeikseis-gia-giganties-ammothyelles-ston-titana-tou-kronou/

20090794.thumb.jpg.f9aa05714f7bab2afbd964c52b0d0629.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δύο νέες επιστημονικές εργασίες δείχνουν ότι στον Τιτάνα υπάρχουν λίμνες από υγρό μεθάνιο που πέφτει σαν βροχή. :cheesy:

Είναι ένας κόσμος όπου συχνά βρέχει, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λίμνες, μερικές από τις οποίες, παρόλο που βρίσκονται σε μεγάλους λόφους, έχουν βάθος πάνω από 100 μέτρα. Μοιάζει με τη Γη, αλλά είναι ο Τιτάνας, ο μεγάλος δορυφόρος του Κρόνου, και οι λίμνες του δεν περιέχουν νερό, αλλά υγρό μεθάνιο, το οποίο πέφτει σαν βροχή από τον ουρανό.

Δύο νέες επιστημονικές εργασίες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστρονομίας "Nature Astronomy", παρουσιάζουν νέες εκτιμήσεις, οι οποίες προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων, που συνέλεξε το σκάφος Cassini της NASA, προτού ολοκληρώσει την πολυετή αποστολή του το 2017 με μια βουτιά θανάτου στον Κρόνο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μερικές από τις λίμνες υγρών υδρογονανθράκων του εξωτικού δορυφόρου, αν και έχουν διάμετρο μόνο μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, είναι απρόσμενα βαθιές, ενώ άλλες είναι ρηχές (με βάθος μόνο μερικών εκατοστών) και εποχικές, με αποτέλεσμα να εξατμίζονται ή να στραγγίζουν κατά περιόδους.

Ο Τιτάνας και η Γη είναι τα μόνα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπου έχουν βρεθεί μόνιμες υγρές επιφάνειες, όπως λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Η διαφορά με τη Γη είναι ότι ο υδρολογικός κύκλος του Τιτάνα βασίζεται στους υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το μεθάνιο και το αιθάνιο. Στη Γη αυτοί οι υδρογονάνθρακες συνήθως βρίσκονται σε αέρια μορφή, αλλά στον Τιτάνα, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του, συμπεριφέρονται σαν υγρά.

Ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης περασμένης ή και τωρινής ζωής στον Τιτάνα, μέσα στις λίμνες των υδρογονανθράκων του.

Ο Τιτάνας, με διάμετρο περίπου 5.150 χιλιομέτρων, μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος, μετά τον Γανυμήδη του Δία. Έχει τη μεγαλύτερη γεωλογική ομοιότητα με τη Γη από κάθε άλλο σώμα, ακόμη και από τον Άρη, καθώς διαθέτει θάλασσες, λίμνες, νησιά, ποτάμια, φαράγγια, αμμόλοφους, υπόγεια σπήλαια κ.α.

Η NASA εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να στείλει ένα drone στον Τιτάνα με την αποστολή Dragonfly, που -αν υλοποιηθεί- θα εκτοξευθεί το 2025 και θα φθάσει στο μυστηριώδη μακρινό δορυφόρο μετά από εννέα χρόνια.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/765788_dyo-nees-epistimonikes-ergasies-deihnoyn-oti-ston-titana-yparhoyn-limnes

eksereunisi-ton-okeanon.jpg.df745eddf8e3aeb4fa511cbb7ce84b18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA αποφάσισε να στείλει στον Τιτάνα το Dragonfly :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στείλει στον Τιτάνα το Dragonfly, ένα ιπτάμενο ρομποτικό μικρό όχημα (drone), για να εξερευνήσει τον εξωτικό παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου, ο οποίος είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες και άλλα οργανικά στοιχεία, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μακρινό ουράνιο σώμα δε θα μελετηθεί ούτε από ρόβερ ούτε από δορυφόρο.

Η αποστολή θα εκτοξευτεί το 2026 και θα φθάσει στον Τιτάνα το 2036. Η αρχική διάρκεια της αποστολής θα είναι 2,7 χρόνια και ένας από τους στόχους της θα είναι να ανακαλύψει χημικά ίχνη προηγούμενης ή τωρινής ζωής.

Η ιπτάμενη διαστημοσυσκευή, που θα επισκεφθεί δεκάδες τοποθεσίες του Τιτάνα, από κρατήρες ως αμμόλοφους, εκμεταλλευόμενη την πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου (τέσσερις φορές πιο πυκνή από τη γήινη), θα κινείται με οκτώ στροφεία (ρότορες) και θα μπορεί να πετάξει και να προσεδαφιστεί όπως ένα μεγάλο drone στη Γη.

«Με την αποστολή Dragonfly η NASA για μια ακόμη φορά θα κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει. Η επίσκεψη σε αυτόν το μυστηριώδη ωκεάνιο κόσμο μπορεί να φέρει επανάσταση σε όσα ξέρουμε για τη ζωή στο σύμπαν» δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν.

Χάρη στα στοιχεία που επί χρόνια έχει στείλει το σκάφος Cassini από τον Τιτάνα, οι επιστήμονες της NASA έχουν διαλέξει την κατάλληλη εποχή και τοποθεσία για την άφιξη του Dragonfly.

Σε πρώτη φάση, θα προσεδαφιστεί στην περιοχή «Σαγκρι-Λα» κοντά στον ισημερινό του δορυφόρου, η οποία θυμίζει τους αμμόλοφους της Ναμίμπια στην Αφρική.

Το drone θα «πηδάει» από το ένα μέρος στο άλλο, κάνοντας σύντομες πτήσεις έως οκτώ χιλιομέτρων κάθε φορά και κατεβαίνοντας για να συλλέξει δείγματα.

Τελικά, θα επισκεφθεί τον κρατήρα πρόσκρουσης Σελκ, όπου υπάρχουν ενδείξεις για υγρό νερό στο παρελθόν, οργανικά μόρια και παροχή ενέργειας (όλα τα συστατικά της ζωής).

Συνολικά, το Dragonfly θα πετάξει πάνω από 175 χιλιόμετρα, σχεδόν διπλάσια απόσταση από όλα μαζί τα ρόβερ στον Άρη.

Ο Τιτάν έχει μια ατμόσφαιρα με βάση το άζωτο, όπως η Γη, αλλά έχει νέφη και βροχές από μεθάνιο. Άλλες οργανικές ουσίες σχηματίζονται στην ατμόσφαιρά του και πέφτουν στο έδαφος σαν χιόνι.

Ο δορυφόρος, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα, είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή. Απέχει από τον Ήλιο δεκαπλάσια απόσταση απ’ ό,τι η Γη, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του να είναι περίπου μείον 179 βαθμοί Κελσίου, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνειά του είναι περίπου 50% μεγαλύτερη απ’ ό,τι της ατμόσφαιρας στη Γη.

Η αποστολή Dragonfly θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου προγράμματος New Frontiers (Νέα Σύνορα) της NASA, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις ήδη ευρισκόμενες σε εξέλιξη αποστολές New Horizons στον Πλούτωνα και στη Ζώνη Κάιπερ, Juno στο Δία και Osiris-Rex στον αστεροειδή Μπενού.

Την ευθύνη του Dragonfly θα έχει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, αυτό που κάποτε διηύθυνε ο έλληνας διαστημικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

https://www.in.gr/2019/06/28/tech/nasa-apofasise-na-steilei-ston-titana-dragonfly/

methane-ethane-titan-effervescence-diagram-450p.jpg.beea03dcd14d6360b7d7bdde0eb2449a.jpg

cf84ceb9cf84ceb1cebdceb1cf82_drone-1.jpg.68f08e523c81f9ba12a6f5501fd92480.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη του Τιτάνα. :cheesy:

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς, παρουσίασαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε επτά χρόνια, προτού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.

Ο χάρτης, που βασίζεται σε στοιχεία του διαστημικού σκάφους Cassini και αποκαλύπτει ένα πολύμορφο, δυναμικό και «εξωτικό» κόσμο με τεράστιες πεδιάδες, αμμόλοφους από παγωμένα οργανικά υλικά και λίμνες υδρογονανθράκων, θα συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των επιστημόνων για την ιστορία και την εξέλιξη του Τιτάνα, του μόνου σώματος στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τη Γη, όπου υπάρχουν σταθερές επιφάνειες υγρών με τη μορφή λιμνών και θαλασσών, αλλά από υδρογονάνθρακες.

Ο Τιτάνας, ο οποίος έχει διάμετρο 5.150 χιλιομέτρων (το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος μετά το Γανυμήδη του Δία) και πιθανότητες να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής όπως εξωγήινα βακτήρια, είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα μας, ο οποίος διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και ένα πλήρη ‘υδρολογικό’ κύκλο όπως η Γη, ο οποίος όμως βασίζεται στο μεθάνιο και όχι στο νερό. Στον Τιτάνα βρέχει συχνά, αλλά τα νέφη του ρίχνουν στην επιφάνεια μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες. Η βαριά και θολή ατμόσφαιρα του κρύβει την επιφάνεια του δορυφόρου, πράγμα που έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πλανητική γεωλόγο Ρόσαλι Λόπες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», αξιοποίησαν δεδομένα από τα όργανα υπέρυθρης όρασης και τα ραντάρ του Cassini (έκανε πάνω από 120 διελεύσεις πάνω από τον Τιτάνα στη διάρκεια της περιόδου 2004-2017) για να δημιουργήσουν τον πρώτο πλήρη γεωλογικό χάρτη της επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των δύο πόλων του.

«Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα όπως η Γη. Έχει ανέμους, έχει βροχές, έχει βουνά. Είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρων κόσμος και ένα από τα καλύτερα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα να ψάξει κανείς για ζωή», δήλωσε η Λόπες.

Ο νέος χάρτης του Τιτάνα δείχνει ότι η γεωλογία του εξαρτιέται σημαντικά από το γεωγραφικό πλάτος. Οι αμμόλοφοι και οι λίμνες είναι σχετικά πιο νέες από ό,τι οι λοφώδεις και οι ορεινές περιοχές (που καλύπτουν το 14% της επιφάνειας). Τα νεότερα ηλικιακά τμήματα της επιφάνειας του είναι εκτάσεις με αμμόλοφους (καλύπτουν το 17% της επιφάνειας του δορυφόρου) κυρίως πέριξ του ισημερινού, ενώ οι λίμνες (το 1,5% της επιφάνειας του) είναι συγκεντρωμένες κυρίως γύρω από το βόρειο πόλο του. Στο μεγαλύτερο μέρος του (67%) ο Τιτάνας καλύπτεται από άμορφες πεδιάδες, κυρίως στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, ενώ διαθέτει απρόσμενα λίγους κρατήρες πρόσκρουσης.

Ο κύκλος του μεθανίου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δορυφόρου, έχοντας διαμορφώσει μια από τις πιο πλούσιες γεωμορφολογικά επιφάνειες στο ηλιακό σύστημα μας. Οι πόλοι είναι αρκετά υγροί, ώστε να διατηρούν υγρά αποθέματα μεθανίου στις λίμνες της γύρω περιοχής, ενώ το πολύ πιο ξηρό κλίμα στον ισημερινό διατηρεί ανέπαφους τους αμμόλοφους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά τις διαφορές μεταξύ Γης και Τιτάνα όσον αφορά τα υλικά, τις θερμοκρασίες και τη βαρύτητα, τα δύο ουράνια σώματα εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες στην επιφάνεια τους, κάτι που παραπέμπει σε παρόμοιες γεωλογικές διαδικασίες. Πολύ περισσότερο όμως από ό,τι η Γη, ο Τιτάνας είναι ένας κόσμος πλούσιος σε οργανικά υλικά, τα οποία καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σε βάθος τουλάχιστον αρκετών δεκάδων εκατοστών στα περισσότερα μέρη.

Στην χαρτογράφηση του Τιτάνα συμμετείχε η δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προηγουμένως είχε κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Caltech. Η Ελληνίδα ερευνήτρια ειδικεύεται στη μελέτη των μεγάλων δορυφόρων του Κρόνου (Τιτάνας, Εγκέλαδος) και του Δία (Ευρώπη, Γανυμήδης), που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ακόμη και μορφές ζωής. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην προετοιμασία της μελλοντικής αποστολής Juice της ESA, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2022 με στόχο να ερευνήσει τα φεγγάρια του Δία.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/822857_epistimones-dimioyrgisan-ton-proto-pagkosmio-geologiko-harti-toy-titana

feature-image-titan-1440x564_c.thumb.jpg.4be831ac711513f0e1c6b7faf4c503d2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Ανακάλυψη «περίεργου» μορίου στον Τιτάνα. :cheesy:

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, φεγγαριού του Κρόνου, ένα μόριο το οποίο δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά σε άλλη ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μόριο C3H2 (κυκλοπροπενυλιδένιο) – ένα απλό μόριο με βάση τον άνθρακα που είναι προπομπός πιο πολύπλοκων ενώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να σχηματίζουν ή να τρέφουν πιθανές μορφές ζωής στον Τιτάνα.

Οι ερευνητές το βρήκαν μέσω του ραδιοτηλεσκοπίου ALMA. Το μόριο, που αποτελείται από άνθρακα και υδρογόνο, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ερευνών σε ένα φάσμα μοναδικών «υπογραφών» φωτός που κατεγράφησαν από το τηλεσκόπιο, οι οποίες αποκάλυψαν τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του Τιτάνα μέσω της ενέργειας που τα μόριά του εκπέμπουν ή απορροφούν.

«Όταν συνειδητοποίησα πως έβλεπα κυκλοπροπενυλιδένιο, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως “αυτό είναι απρόσμενο”» είπε ο Κόνορ Νίξον, πλανητικός επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Γκόνταρντ στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ, που ηγήθηκε της έρευνας του ALMA. Τα ευρήματα της ομάδας του δημοσιεύτηκαν στις 15 Οκτωβρίου στο Astronomical Journal.

Aν και επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει θύλακές του ανά τον γαλαξία, ο εντοπισμός του σε μια ατμόσφαιρα αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μπορεί να αντιδρά εύκολα με άλλα μόρια με τα οποία έρχεται σε επαφή και να σχηματίζει διαφορετικά είδη. Οι αστρονόμοι το έχουν βρει ως τώρα μόνο σε νέφη αερίου και σκόνης μεταξύ αστρικών συστημάτων- δηλαδή σε περιοχές πολύ ψυχρές και αφιλόξενες για πολλές χημικές αντιδράσεις.

Ωστόσο πυκνές ατμόσφαιρες σαν του Τιτάνα αποτελούν εστίες έντονης χημικής δραστηριότητας- και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για αυτό το φεγγάρι, που θα αποτελέσει τον προορισμό της επερχόμενης αποστολής Dragonfly της NASA.

H ομάδα του Νίξον ήταν σε θέση να εντοπίσει μικροποσότητες κυκλοπροπενυλιδενίου στον Τιτάνα επειδή μελετούσε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του φεγγαριού, όπου υπάρχουν λιγότερα άλλα αέρια για να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Μέχρι τώρα είναι άγνωστο γιατί εμφανίζεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα αλλά σε καμιά άλλη ατμόσφαιρα. «Ο Τιτάνας είναι μοναδικός στο ηλιακό μας σύστημα» είπε ο Νίξον. «Έχει αποδειχτεί θησαυρός για νέα μόρια».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα 62 φεγγάρια του Κρόνου και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον επειδή έχει μια πυκνή ατμόσφαιρα, τέσσερις φορές πιο πυκνή από της Γης, συν σύννεφα, βροχή, λίμνες και ποταμούς- και ακόμα και έναν υπόγειο ωκεανό. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από άζωτο, μαζί με μεθάνιο. Όταν μόρια μεθανίου και αζώτου διασπώνται κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, τα άτομά τους προκαλούν μια πολύπλοκη αλληλουχία οργανικής χημικής δραστηριότητας που ενδιαφέρει πολύ τους επιστήμονες και τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους υποψηφίους ως προς την αναζήτηση ιχνών ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1652057/anakalupsi-periergou-moriou-ston-titana

anakalupsi-periergou-moriou-ston-titana.jpg.537dbfd15ca5a9029245bb9d559cb0fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Αστρονόμοι υπολόγισαν το βάθος της μεγαλύτερης θάλασσας του Τιτάνα. :cheesy:

Η Kraken Mare, μια θάλασσα υγρού μεθανίου, κρύβεται βαθιά κάτω από τα νέφη του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου- και αστρονόμοι του Cornell University έχουν υπολογίσει ότι η θάλασσα αυτή έχει βάθος τουλάχιστον 300 μέτρα κοντά στο κέντρο της. Το βάθος αυτό θεωρείται επαρκές για εξερεύνηση από ένα ρομποτικό υποβρύχιο.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε επιστημονικό άρθρο με τίτλο «The Bathymetry of Moray Sinus at Titan's Kraken Mare», που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research. «Το βάθος και η σύνθεση της καθεμιάς από τις θάλασσες του Τιτάνα και είχαν ήδη μετρηθεί, εκτός από τη μεγαλύτερή του, την Kraken Mare- που δεν έχει απλά υπέροχο όνομα, μα περιέχει επίσης το 80% των υγρών της επιφανείας του φεγγαριού» είπε ο επικεφαλής συντάκτης, Βαλέριο Πογκιάλι. Ο Τιτάνας κρύβεται πίσω από «χρυσά» νέφη αζώτου σε αέρια μορφή, μα κάτω από αυτά το τοπίο θυμίζει αυτό της Γης, με ποτάμια υγρού μεθανίου, λίμνες και θάλασσες, σύμφωνα με τη NASA. Τα δεδομένα για αυτή την ανακάλυψη είχαν συγκεντρωθεί κατά το πέρασμα T104 του διαστημοπλοίου Cassini στις 21 Αυγούστου 2014. Το ραντάρ του σκάφους εξέτασε τη Ligeia Mare- μια μικρότερη θάλασσα στον βόρειο πόλο του φεγγαριού- για να αναζητήσει το μυστηριωδώς εμφανιζόμενο και εξαφανιζόμενο «Μαγικό Νησί», που ήταν μια προηγούμενη ανακάλυψη του Cassini.

Ενώ το σκάφος πετούσε στα 21.000 χλμ/ ώρα, στα 965 χλμ πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, το σκάφος χρησιμοποίησε το ραντάρ υψομέτρου του για να μετρήσει το βάθος του υγρού στο Kraken Mare και στο Moray Sinus, έναν κολπίσκο στο βόρειο άκρο της θάλασσας. Οι επιστήμονες του Cornell, μαζί με μηχανικούς του JPL της NASA, είχαν βρει πώς να υπολογίζουν το βάθος θαλασσών και λιμνών εξετάζοντας τους χρόνους επιστροφής από την επιφάνεια και τον πυθμένα, καθώς και τη σύνθεση της θάλασσας αναγνωρίζοντας την ποσότητα ενέργειας ραντάρ που απορροφάται κατά τη διέλευση μέσα από το υγρό.

Όπως διαπιστώθηκε, το Moray Sinus έχει βάθος περίπου 85 μέτρων, πιο ρηχά από τα βάθη του κέντρου της Kraken Mare, που ήταν πολύ βαθιά για να γίνει μέτρηση με ραντάρ. Στη σύνθεση του υγρού, κυρίως μείγματος αιθανίου και μεθανίου, κυριαρχούσε το μεθάνιο, και ήταν παρόμοια στη σύνθεση της κοντινής Ligeia Mare, δεύτερης μεγαλύτερης θάλασσας του Τιτάνα.

Η αδυναμία εντοπισμού του πυθμένα στο κύριο «σώμα» της θάλασσας, όπως γράφει το New Atlas, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε το υγρό είχε άλλη σύνθεση (οπότε απορροφούσε περισσότερα κύματα ραντάρ) είτε ήταν πολύ βαθύτερη. Εφόσον το υγρό μάλλον δεν διαφέρει και πολύ μεταξύ του κολπίσκου και της υπόλοιπης θάλασσας, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η Kraken Mare έχει βάθος τουλάχιστον 100 μέτρα και μπορεί να φτάνει στα 300 στα βαθύτερα τμήματα.

Επιστήμονες είχαν προηγουμένως υπολογίσει ότι η Kraken μπορεί να είναι πιο πλούσια σε μεθάνιο, κυρίως λόγω του μεγέθους της και του ότι εκτείνεται στα χαμηλότερα υψόμετρα του φεγγαριού. Η παρατήρηση πως το υγρό μεθάνιο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από ό,τι σε άλλες θάλασσες αποτελεί σημαντική ανακάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τιτάνας αποτελεί ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να αποτελεί «μοντέλο» της πιθανής ατμόσφαιρας της πρώιμης Γης.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/01/blog-post_81.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Αποστολή επιστροφής δειγμάτων του Τιτάνα που μπορεί να κρύβουν ζωή. :cheesy:

Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία.

Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.

Οι διαστημικές υπηρεσίες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA έχει πάντως αποφασίσει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα.

Όμως ομάδα επιστημόνων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας σχεδιάζει μια ακόμη αποστολή ακόμη πιο φιλόδοξη. Μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Γκλεν της NASA έλαβαν χρηματοδότηση 125 χιλιάδων δολαρίων από το πρόγραμμα NIAC που προσφέρει οικονομική στήριξη σε ερευνητικές προσπάθειες που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών εξερεύνησης του Διαστήματος.

Η ερευνητική ομάδα θα σχεδιάσει μια αποστολή στην οποία ένα σκάφος θα πάει στον Τιτάνα θα συλλέξει δείγματα από τις λίμνες του και θα επιστρέψει στην Γη για να μελετηθούν τα δείγματα ευελπιστώντας ότι σε αυτά μπορεί να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Μάλιστα το σκάφος θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμα τους υδρογονάνθρακες των λιμνών για να ανεφοδιαστεί στον δορυφόρο για το ταξίδι της επιστροφής.

Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας πραγματοποίησε πετυχημένη αποστολή συλλογής δειγμάτων από αστεροειδή και επιστροφής τους πίσω στην Γη ενώ επιστρέφει στον πλανήτη μας και το σκάφος που έστειλε η NASA σε άλλο αστεροειδή από τον οποίο πήρε δείγματα. Ανάλογες αποστολές σχεδιάζονται να γίνουν και στον Άρη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1727916/apostoli-epistrofis-deigmaton-tou-titana-pou-mporei-na-kruboun-zoi

apostoli-titanas.jpg.5ef55c24070098843cd9767c0058abf0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Οι στόχοι της αποστολής Dragonfly στον Τιτάνα. :cheesy:

O Τιτάνας, δορυφόρος του Κρόνου, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεγγάρια του ηλιακού συστήματος, και η αποστολή Dragonfly της NASA προορίζεται να εξερευνήσει την επιφάνειά του.

Στις 19 Ιουλίου η επιστημονική ομάδα του Dragonfly δημοσίευσε το Science Goals and Objectives for the Dragonfly Titan Rotorcraft Relocatable Lander στο The Planetary Science Journal. Lead author του επιστημονικού άρθρου είναι ο Τζέισον Μπαρνς, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνητής του Dragonfly και καθηγητής Φυσικής στο University of Idaho.

Μεταξύ των στόχων του είναι η αναζήτηση χημικών βιοϊχνών: Η διερεύνηση του ενεργού κύκλου μεθανίου του φεγγαριού και η εξερεύνηση της προβιοτικής χημείας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του Τιτάνα.

«Ο Τιτάνας αντιπροσωπεύει την ουτοπία ενός εξερευνητή» είπε ο Άλεξ Χέιζ, αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας στο Cornell University και ένας εκ των επιστημόνων του Dragonfly. «Τα επιστημονικά ερωτήματα που έχουμε για τον Τιτάνα είναι πολύ ευρεία επειδή δεν ξέρουμε πολλά για το τι συμβαίνει στα αλήθεια στην επιφάνεια ακόμα. Για κάθε ερώτημα που απαντήθηκε κατά την αποστολή Cassini, αποκτήσαμε 10 νέα».

Το Cassini ήταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο επί 13 χρόνια, ωστόσο η παχιά ατμόσφαιρα μεθανίου του Τιτάνα έκανε αδύνατη την αξιόπιστη ταυτοποίηση των υλικών στην επιφάνειά του.

Το Dragonfly θα περνάει μια ολόκληρη ημέρα του Τιτάνα (16 γήινες ημέρες) σε μια τοποθεσία του φεγγαριού, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις και πειράματα, και μετά θα πετά σε μια νέα. Η επιστημονική ομάδα θα χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις για το τι θα κάνει μετά το διαστημόπλοιο, με βάση «μαθήματα» από την προηγούμενη τοποθεσία- «που είναι ακριβώς αυτό που κάνουν τα οχήματα στον Άρη εδώ και δεκαετίες» όπως σημείωσε ο Χέιζ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1760975/oi-stoxoi-tis-apostolisdragonflyston-titana

oi-stoxoi-tis-apostolis-dragonfly-ston-titana.jpg.18789d9d7f40beeecc6a96c6cff1708b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει... αδελφό στο Διάστημα. :cheesy:

Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρισκόταν η Γη στα πρώτα στάδια της ύπαρξης της. Αυτό κατέστησε τον Τιτάνα σταθερό στόχο παρατήρησης και μελέτης για να εντοπιστούν στοιχεία που να αποκαλύπτουν στοιχεία για την πορεία της εξέλιξης του πλανήτη μας.

Οι παρατηρήσεις και οι έρευνες αυτές παράλληλα ανέδειξαν διαφόρων ειδών δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ο Τιτάνας μπορεί να υποστηρίζει κάποιες μορφές ζωής. Η NASA έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα drone εξερεύνησης του Τιτάνα ενώ επίσης έχουν γίνει σχέδια αποίκησης του δορυφόρου.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής πλανητικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Icarus» αναφέρουν ότι στον Τιτάνα υπάρχει ένα τεκτονικό ρήγμα παρόμοιο με το διάσημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για ένα ηπειρωτικό ρήγμα μετατόπισης που εκτείνεται για περίπου 1.200 χιλιόμετρα κατά μήκος της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ρήγμα στο Τιτάνα φαίνεται ότι είναι ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η δραστηριότητα του ρήγματος να δημιουργήσει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα υλικά και ειδικά τα υγρά που υπάρχουν στο υπέδαφος του Τιτάνα μπορεί με τις ενεργοποιήσεις του ρήγματος να διαχυθούν στην επιφάνεια του δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την ζωή. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη. Τα ευρήματα της έρευνας μας δείχνουν ότι υπάρχουν ενεργοί γεωλογικοί μηχανισμοί στον Τιτάνα οι οποίοι να δημιουργήσουν διαδρόμους για να ανέβουν στην επιφάνεια υγρά από το εσωτερικό που θα επηρεάσουν την κατοικησιμότητα του» δηλώνει η Λίλιαν Μπούρκχαρντ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1789903/to-rigma-tou-agiou-andrea-exei-adelfo-sto-diastima[/b]

anakalupsi-periergou-moriou-ston-titana.jpg.b7afaee0fa48ce7b75bb2f85fa163208.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ποταμοί του Τιτάνα έχουν μεγάλο βάθος. :cheesy:

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ υποστηρίζουν οι ποταμοί του Τιτάνα έχουν μεγαλύτερο βάθος από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στοιχεία για τους μηχανισμούς των ποταμών (διαδικασίες αποστράγγισης κ.α.) τα οποία όπως εκτιμούν μπορούν να αποκαλύψουν ένα ευρύ πεδίο γεωλογικών στοιχείων για τον δορυφόρο τα οποία εκτός των άλλων θα βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα αν διαθέτει συνθήκες που να μπορούν να υποστηρίζουν την παρουσία της ζωής. Επίσης τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση διαφόρων περιοχών του δορυφόρου ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης του.

«Οι ποταμοί του Τιτάνα είναι οι κεντρικές αρτηρίες μεταφοράς ιζημάτων. Μπορούμε μελετώντας τους ποταμούς μπορούμε να δούμε πώς κατευθύνεται η οργανική ύλη στην επιφάνεια του Τιτάνα και να εντοπίσουμε περιοχές όπου η ύλη αυτή συγκεντρώνεται κοντά σε σημεία τεκτονικού ενδιαφέροντος ή πιθανώς κοντά σε κρυοηφαίστεια. Επιπλέον αυτή η ύλη η μπορεί να εισρεύσει σε κάποιο υπόγειο ωκεανό ή να αναμιχθεί με νερό σε υγρή μορφή που υπάρχει στο υπέδαφος και ανεβαίνει στην επιφάνεια του δορυφόρου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Άλεξ Χέις, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.

Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα. Ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες ανθρώπων στον Τιτάνα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1791166/oi-potamoi-tou-titana-exoun-megalo-bathos

dragonfly-ena-drone-gia-tin-eksereunisi-tou-titana-doruforou-tou-kronou.jpg.a33374d820a8bc17a1d233158eb9bab4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Ναι, ο Τιτάνας «μιμείται» τη Γη.

cassini-ammothuelles-ston-titana.jpg
IPGP/Labex UnivEarthS/University Paris Diderot - C
Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» επιβεβαιώνει ότι ο Τιτάνας έχει στην γεωλογική του βάση κοινά χαρακτηριστικά με αυτά του πλανήτη μας. Τη μελέτη πραγματοποίησαν πλανητικοί επιστήμονες του φημισμένου Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και σε αυτή αναφέρεται ότι ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί του Τιτάνα διαθέτουν απρόσμενα μεγάλη ομοιότητα στον τρόπο σχηματισμού και τους «μηχανισμούς» τους με αυτούς της Γης.Οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις στις οποίες εποχικοί κύκλοι παρόμοιοι αυτούς της Γης παράγουν ατμοσφαιρικά φαινόμενα που προκαλούν τη δημιουργία λόφων από κόκκους υδρογονανθράκων παρόμοιων με τους αμμολόφους που σχηματίζονται στη Γη. Οι λόφοι αυτοί έχουν εντοπιστεί κοντά σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην επιφάνεια του Τιτάνα και η ύπαρξη τους αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι κόκκοι υδρογονάνθρακα κινούνται και σχηματίζουν τους λόφους με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στη Γη με τους κόκκους άμμου και σκόνης. Τόσο τα υλικά που υπάρχουν στον Τιτάνα όσο και τα γεωατμοσφαιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί κρίνονται από τους ερευνητές ως «μοναδικά στο ηλιακό μας σύστημα» γεγονός που ενισχύει την ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητα που έχει ο δορυφόρος του Κρόνου.Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα. Ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες ανθρώπων στον Τιτάνα και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα τους είναι υποστηρικτικά σε αυτή την άποψη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Σύννεφα στον Τιτάνα.

Ήταν πρωί Σαββάτου, στις 5 Νοεμβρίου, όταν οι αστρονόμοι έλαβαν τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Η εικόνα έδειχνε δύο περαστικά σύννεφα πάνω από τη θάλασσα. Όχι όμως στη Γη, αλλά σε έναν από τους 80 δορυφόρους του Κρόνου, στον μεγαλύτερο από αυτούς, τον Τιτάνα.

titan_fig1_11_29_22second-image.png?w=10 Εικόνες του δορυφόρου του Κρόνου Τιτάνα, που καταγράφηκαν από το όργανο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, στις 4 Νοεμβρίου 2022

Οι διάφορες παρατηρήσεις και οι αποστολές εξερεύνησης του Τιτάνα με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής αστρονόμους του Universite Paris Cité στη Γαλλία ανακοίνωσε τα ευρήματα της επεξεργασίας των δεδομένων που κατέγραψαν τα προηγμένα και πολύ ισχυρά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στον Τιτάνα αλλά και το επίσης πολύ ισχυρό επίγειο τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη. Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα κυριαρχείται από αιθαλομίχλη γεγονός που καθιστά τον δορυφόρο ιδιαίτερα θολό στον εξωτερικό παρατηρητή δυσκολεύοντας έτσι πολύ την μελέτη του. Το James Webb κατάφερε να διεισδύσει στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του Τιτάνα και να καταγράψει την παρουσία νεφών στο βόρειο ημισφαίριο του κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

titan_fig2_11_29_22first-image.png?w=102 Εξέλιξη των νεφών στον Τιτάνα για 30 ώρες μεταξύ 4 Νοεμβρίου και 6 Νοεμβρίου 2022, από Webb NIRCam (αριστερά) και Keck NIRC-2 (δεξιά).

Η παρουσία των νεφών σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Keck αποδεικνύουν ότι ο Τιτάνας διαθέτει ατμοσφαιρικά μοτίβα που παραπέμπουν στην παρουσία εποχιακού κύκλου, εναλλαγή εποχών δηλαδή, με τα νέφη που εντοπίστηκαν να κάνουν την εμφάνιση τους σύμφωνα με τους ερευνητές στα τέλη της καλοκαιρινής περιόδου στον Τιτάνα. Η δημιουργία των νεφών οφείλεται όπως εκτιμούν οι ερευνητές στην αύξηση θερμοκρασίας που βιώνει η επιφάνεια του Τιτάνα ενεργοποιώντας τις διεργασίες εμφάνισης νεφών.Στη Γη τα σύννεφα δημιουργούνται από την θερμότητα που δέχεται η επιφάνεια των ωκεανών από τον Ήλιο η οποία εξατμίζει κάποιες ποσότητες νερού και οι υδρατμοί που δημιουργούνται προκαλούν στην συνέχεια μια αλυσιδωτή αντίδραση στην ατμόσφαιρα που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νεφών. Στον Τιτάνα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη λιμνών και θαλασσών υδρογονανθράκων και η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο προκαλεί πιθανότατα παρόμοια διεργασία γέννησης νεφών παρόμοια με αυτή της Γης. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή φωτίζει ακόμη περισσότερο τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες και μηχανισμούς του Τιτάνα ενισχύοντας τη θεωρία της ομοιότητας τους με την νεαρή Γη.

https://physicsgg.me/2022/12/04/σύννεφα-στον-τιτάνα/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

H NASA θα στείλει υδροπλάνο στο Τιτάνα (βίντεο)

skafostitanas.jpg
Το υδροπλάνο του Τιτάνα θα αποκαλύψει τα μυστικά του. (πηγή φωτό NASA/Quinn Morley)

Το σκάφος θα μπορεί να κινείται τόσο στον αέρα όσο και πάνω στις λίμνες μεθανίου του δορυφόρου του Κρόνου.Η NASA ανακοίνωσε ότι προχωρά τον σχεδιασμό μιας αποστολής στο πλαίσιο της οποίας ένα επαναστατικό σκάφος θα εξερευνήσει τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που αποτελεί εδώ και μια δεκαετία μόνιμο στόχο μελέτης αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης και μπορεί έτσι να φωτιστεί η εξέλιξη του πλανήτη μας. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αποφασίσει να στείλει σε λίγα χρόνια στον Τιτάνα ένα drone εξερεύνησης.Η NASA σκέφτεται τώρα να στείλει εκεί και ένα τύπο υδροπλάνου που θα μπορεί να πετά στην πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα αλλά και να κινείται πάνω στις λίμνες μεθανίου του δορυφόρου συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα από τις λίμνες και τον αέρα του. Το Titan-Air όπως ονομάστηκε αυτό το σκάφος θα πραγματοποιεί επίσης διαφόρων καταγραφές και συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν την καλύτερη μελέτη του Τιτάνα τον οποίο κάποιες μελέτες έχουν κρίνει ικανό να φιλοξενήσει μεγάλες αποικίες ανθρώπων.Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος NIAC της NASA που αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών διαστημικής εξερεύνησης. Το MIT έχει προτείνει στο πλαίσιο του NIAC την κατασκευή ενός διαστημικού παρατηρητηρίου που θα αποτελείται από χιλιάδες πανομοιότυπους μικρούς δορυφόρους. Τοποθετημένοι σε απομακρυσμένες από τη Γη περιοχές του Διαστήματος οι δορυφόροι θα συνεργάζονται για να ανιχνεύουν ραδιοεκπομπές σε χαμηλές συχνότητες προερχόμενες από τις απαρχές του Σύμπαντος και να βοηθήσουν στον εντοπισμό πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος που είναι βραχώδεις όπως η Γη και ο Άρης κάνοντας μετρήσεις στα μαγνητικά τους πεδία.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Πετυχημένη δοκιμή του προηγμένου drone που θα εξερευνήσει τον Τιτάνα (βίντεο)

1492400-696x435.jpeg

Το Dragonfly θα πραγματοποιήσει σύνθετες αποστολές στο δορυφόρο του Κρόνου.Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι ο Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.Η NASA οργανώνει μια αποστολή εξερεύνησης του Τιτάνας στην οποία θα πάρει μέρος και ένα drone πολύ πιο προηγμένο από το drone που έχει στείλει στον Άρη. To drone έχει λάβει την ονομασία Dragonfly, διαθέτει οκτώ έλικες και κινείται χάρη σε ενέργεια από ραδιοϊσότοπα. Το Dragonfly θα εκμεταλλεύεται την πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα για να επισκέπτεται πολλαπλούς προορισμούς, προσεδαφιζόμενο σε ασφαλείς ζώνες και μετά πλοηγούμενο προσεκτικά σε πιο δύσκολες για εξερεύνηση περιοχές.Το drone θα κινείται πετώντας από το ένα σημείο στο άλλο, σε μια σειρά «αλμάτων», με τους σχεδιαστές του να εμπνέονται για την ονομασία του από τη λιβελούλα, με τα διπλά της φτερά, που πετά επίσης με παρόμοιο τρόπο. Η NASA ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πετυχημένη αποστολή του Dragonfly.

Η πυκνή ατμόσφαιρα και η χαμηλή βαρύτητα του Τιτάνα κάνουν τις πτήσεις σημαντικά πιο εύκολες από ό,τι στη Γη, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες δυνατότητες για το Dragonfly που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσότοπων καθώς αν και στην επιφάνεια του Τιτάνα φτάνει αρκετό ηλιακό φως για να υπάρχει ορατότητα δεν επαρκεί για να μπορεί ένα σκάφος να κινείται με ηλιακή ενέργεια.Στην κάθε στάση του το Dragonfly θα λαμβάνει δείγματα εδάφους και ατμόσφαιρας με μια σειρά επιστημονικών οργάνων, που θα μελετούν το περιβάλλον του φεγγαριού και θα διερευνούν τη χημεία του, αναζητώντας παράλληλα ίχνη που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μορφές ζωής που βασίζονται στο νερό ή τους υδρογονάνθρακες.

Τα ευρήματα αυτής της αποστολής αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού κάποιες μελέτες υποδεικνύουν τον Τιτάνα ως πιθανό προορισμό δημιουργίας αποικιών εκεί και μάλιστα σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της ιδέας οι αποικίες αυτές θα μπορούν να φιλοξενήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. ανθρώπους.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1528610/petychimeni-dokimi-toy-proigmenoy-drone-poy-tha-exereynisei-ton-titana-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης