Jump to content

Ελληνικές Πρωτοπόρες Εταιρείες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξένοι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν σε Ελληνες επιστήμονες. :cheesy:

Ολο και περισσότεροι Ελληνες επιστήμονες και προγραμματιστές προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων τεχνολογικών εταιρειών, με τους τελευταίους να επενδύουν, ακόμη και εν μέσω της πανδημικής κρίσης, στην ποιότητα και στην τεχνογνωσία που αυτοί μπορούν να τους προσφέρουν. Και ενώ παλαιότερα το βλέμμα εταιρειών, όπως η Microsoft, σπάνια θα στρεφόταν προς νέους επίδοξους developers, τώρα, η προτίμησή τους για το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και μικρών ελληνικών startups, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται λίγο πιο έντονα. Εκτός από τα ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας, σταδιακά αναδύονται στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική επιτυχημένα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων, που –σε αντίθεση με την ισχύουσα τάση– ίδρυσαν πρώτα την εταιρεία τους στο εξωτερικό και στη συνέχεια αποφάσισαν να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Orfium, η οποία αν και ξεκίνησε από το Λος Αντζελες, έχει φτάσει να αριθμεί στην Ελλάδα πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού της, με την ομάδα να μεταφέρεται πρόσφατα στα παλιά γραφεία της ελληνικής Softomotive, την εταιρεία που εξαγόρασε, πριν από ένα μήνα, η Microsoft. Με την επιθυμία να ενισχύσει την ταυτότητά της στη χώρα μας, η Orfium άντλησε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. δολ. από το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures, στοχεύοντας μέχρι το τέλος του έτους να αυξήσει το δυναμικό της, από 80 άτομα που είναι σήμερα σε πάνω από 100. «Η υψηλή ποιότητα, το χαμηλό κόστος και η παραμονή των υπαλλήλων στις εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι οι λόγοι που οι επιχειρήσεις επιλέγουν την Ελλάδα και τους Ελληνες επιστήμονες», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Upstream και partner της Big Pi Ventures, Μάρκος Βερέμης.

Ηχηρά ονόματα τους τεχνολογικού κλάδου, όπως η Samsung και η Microsoft, αλλά και λίγο μικρότερες εταιρείες, όπως η αμερικανική Applied Materials και η ιαπωνική Nidec, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 55 δισ. και 38 δισ. δολ., αντίστοιχα, εντόπισαν το τρίπτυχο ποιότητα-πιστότητα-χαμηλό κόστος, επενδύοντας –μέσω εξαγορών– σε Ελληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται από τον κλάδο της ρομποτικής μέχρι αυτόν του RPA (ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών).

Ηταν το 2017 όταν η μικρή νεοφυής εταιρεία Innoetics των επτά εργαζομένων, τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, περιήλθε στην «αγκαλιά» της Samsung, αξιοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία στον κλάδο της μετατροπής κειμένου σε ομιλία (Text-To-Speech). Επειτα, τον Δεκέμβριο του 2019, ο ιαπωνικός κολοσσός Nidec, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών μηχανών παγκοσμίως, απέκτησε την ελληνική Roboteq του Κοσμά Παμπουκτσίδη μαζί με τους 8 μηχανικούς που τότε στεγάζονταν στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας στο Κορωπί, ενώ πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της και η εισηγμένη στο Nasdaq, Applied Materials, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της παραγωγής υλικών.

Η αμερικανική εταιρεία «πόνταρε» στην deep tech τεχνολογία της πατρινής εταιρείας Think Silicon που αριθμεί περίπου 20 άτομα, με την προοπτική να ενισχύσει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα και στην Πάτρα (επιστημονικό Πάρκο Πατρών) και να επεκτείνει –κατά πληροφορίες– το δίκτυό της ίσως και στη Θεσσαλονίκη, τριπλασιάζοντας το εργατικό δυναμικό της. Τη λίστα έρχεται να ολοκληρώσει η πρόσφατη εξαγορά από τη Microsoft της ελληνικής Softomotive, μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί (άνω των 100 εκατ.). Επενδύοντας στον «αλγόριθμο» αλλά και στην τεχνογνωσία της Softomotive που αριθμεί 150 άτομα, ο αμερικανικός κολοσσός, μέσω του εκπροσώπου της, Charles Lamanna, επιβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να δημιουργήσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης RPA στην Αθήνα.

Εταιρείες που ξεκίνησαν από το εξωτερικό επιστρέφουν στην Ελλάδα

Εκτός από τις ξένες εταιρείες, υπάρχουν και άλλες μικρότερες, ακόμη και Ελλήνων ιδρυτών, που ενώ ξεκίνησαν από το εξωτερικό, στην πορεία στράφηκαν και προς την Ελλάδα.

Οπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα κύμα νεοφυών επιχειρήσεων, όπως η Blueground, η Beat, η Workable, που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και εν συνεχεία επεκτάθηκαν στο εξωτερικό. Πλέον αυτή η τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται.

Αρκετοί επιστήμονες δημιουργούν εταιρείες στο εξωτερικό και ύστερα στρέφονται στην Ελλάδα, μεταφέροντας εδώ μεγάλο τμήμα Ε&Α. Η Orfium, των Ντρου Ντέλις, Κρις Μαχόνεϊ, Ρομπ Γουέλ και Μιχάλη Πετυχάκη, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα που εντοπίζει τις περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο, αποτελεί τέτοιο παράδειγμα.

Η εταιρεία ξεκίνησε από το Λος Αντζελες και, λίγο αργότερα, άρχισε να επενδύει και στην Ελλάδα, όπου πλέον διατηρεί και το μεγαλύτερο τμήμα Ε&Α. «Η πρόβλεψή μας είναι να ξεπεράσουμε τα 100 άτομα μέσα στη χρονιά στην Ελλάδα, όταν τον Ιανουάριο του 2020 απασχολούνταν μόλις 40», αναφέρει ο κ. Πετυχάκης, συνιδρυτής και επικεφαλής των τεχνολογικών υπηρεσιών της Orfium (CTO). Ανάλογη πορεία είχε και η Vivante Health. Δημιούργημα του Κίμωνα Αγγελίδη, η εταιρεία έχει εφεύρει τεχνολογία που βοηθάει τους χρήστες να βελτιώσουν την πεπτική τους υγεία, μειώνοντας το κόστος της θεραπείας τους. Επιθυμώντας να δημιουργήσει μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία στην Ελλάδα, ο κ. Αγγελίδης ίδρυσε την εταιρεία το 2016 στο Χιούστον, ανοίγοντας γραφεία και στην Αθήνα, στη λεωφόρο Αμαλίας. Τώρα μετράει περίπου 80 άτομα, εκ των οποίων 26 στην πρωτεύουσα.

Ενδιαφέρον για τις δεξιότητες του εγχώριου δυναμικού έχει εκφράσει και μια μικρή εταιρεία, η SERG Technologies, τεχνοβλαστός του Imperial College στο Λονδίνο, και μία από τις πρόσφατες pre-seed επενδύσεις ύψους 450.000 λιρών του Velocity.Partners και δύο angel investors.

Η εταιρεία, δημιούργημα των Ράβι Βαϊντιανάθαν, Σαμ Ουίλσον, Αλεξ Λούις και Χρήστου Καπάτου, έχει αναπτύξει μια συσκευή (wearable device) η οποία μπορεί να «ακούει» τους ήχους των μυών και να μεταφράσει αυτό το ηχητικό σήμα σε ψηφιακό, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη υγεία τους. «Μπορούμε να εντοπίσουμε την υγεία του μυός σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον ή σε άτομα των οποίων τα χέρια τρέμουν», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Καπάτος, CEO της εταιρείας.

https://www.kathimerini.gr/1083880/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/3enoi-texnologikoi-kolossoi-ependyoyn-se-ellhnes-episthmones

programmatistes-thumb-large.jpg.97bbcf464984c428fb13ca54233696cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αεροταξί, ηλεκτροκίνητα οχήματα κι ένας Ελληνας πίσω από μοναδικές πατέντες. :cheesy:

Η πληροφορία μού ήρθε με δελτίο τύπου μέσω email. Η γερμανική νεοφυής εταιρεία αεροπλοΐας “Lilium”, συγκεντρώνοντας άλλα 35 εκατομμύρια δολάρια από τον Baillie Gifford & Co., τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Tesla Inc., ανέβασε μέχρι σήμερα τις συνολικές επενδύσεις της σε περισσότερα από 375 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό την τοποθετεί αυτομάτως στη λίστα με τους «μονόκερους» (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις πετυχημένες νεοφυείς, κυρίως τεχνολογικές εταιρείες (start-ups) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.

Μετά την Celonis, η οποία συμπεριλήφθηκε στην παραπάνω λίστα το 2018 (η αξία της αποτιμήθηκε σε 2,5 δισεκατομμύρια $ στο τέλος του 2019), η “Lilium” είναι η δεύτερη start up (και μια από τις εκατοντάδες) που αναδύθηκε από το Πολυτεχνείο του Μονάχου (Technische Universität München, TUM) και εντάχθηκε στο συγκεκριμένο κλαμπ των ελίτ εταιρειών. Το ηλεκτροκίνητο αεροταξί που αποτελεί το προϊόν της και το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά μέχρι το 2025, την τοποθέτησε επίσης, στη λίστα με τις πιο καινοτόμες start ups της Ευρώπης για το 2020.

Η “Lilium” ιδρύθηκε το 2015 από αποφοίτους του TUM και τράβηξε εξαρχής την προσοχή μεγάλων επενδυτών, όπως του Niklas Zennström, συνιδρυτή της Skype και του κινεζικού ιντερνετικού «γίγαντα» Tencent, ο οποίος το 2017 προχώρησε σε μια επένδυση 90 εκατομμυρίων $, ενώ τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της απέφερε 40 εκατομμύρια $ επιπλέον.

Και αν σας φαίνεται να είναι τυχαίο όλο αυτό σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι καθόλου, αφού «η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και τον κλάδο των επιχειρήσεων (business sector) υπήρξε η βασική έμπνευση και ο στόχος των ιδρυτών του Πολυτεχνείου το 1868 και εξακολουθεί να είναι», όπως μού εξηγεί από το Μόναχο μέσω Skype ο Δρ. Αλέξανδρος Ε. Παπαδερός, ο οποίος αποτελεί ακόμη μια περίπτωση Έλληνα, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον “science manager” που κινεί τον παραπάνω επιτυχημένο μηχανισμό από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου (TUM Office for Research and Innovation, TUM ForTe) και του Υπεύθυνου Καινοτομίας.

«Το Πανεπιστήμιο της Επιχειρηματικότητας»

«Η Lilium είναι μια από τις 75 περίπου εταιρείες «τεχνοβλαστούς» που κατά μέσο όρο από το 2012 αναδύονται σε ετήσια βάση από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, το οποίο δικαίως αποκαλείται και ως «Το Πανεπιστήμιο της επιχειρηματικότητας» στη Γερμανία. Από το 1990 περίπου 1000 start–ups έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτό, ενώ κάθε χρόνο συνάπτονται κατά μέσο όρο 1200 συμβάσεις συνεργασίας με επιχειρήσεις και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κατατίθενται περίπου 60 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας», συμπληρώνει ο Δρ. Αλέξανδρος Ε. Παπαδερός, δείχνοντάς μου παράλληλα κάτι ακόμη πιο «φρέσκο», τη φωτογραφία του aCAR, ενός ηλεκτροκίνητου “all arounder”, το οποίο αποτελεί δημιούργημα μιας ακόμη “spin-off” του TUM, δίνοντάς μου και την είδηση: «Το όχημα διατίθεται ήδη στην αγορά. Το “a” σημαίνει πως σχεδιάστηκε αρχικά για την Αφρική.

Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα εκτός δρόμου που θα εξυπηρετήσει της ανάγκες του πληθυσμού πολλών αφρικανικών υποσαχάριων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έχει χωρητικότητα φορτίου ενός τόνου και εμβέλεια 80 χλμ. Η μπαταρία ισχύος 20 KWh εκτός από πηγή ενέργειας έχει πολλές χρήσεις, ενώ στην οροφή του οχήματος υπάρχουν ηλιακές μονάδες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια όλη τη μέρα», εξηγεί ο κ. Παπαδερός, συμπληρώνοντας πως για το aCAR εκδήλωσε ενδιαφέρον ακόμη και το Ίδρυμα Bill Gates.

Ένα επιτυχημένο λειτουργικό μοντέλο

Προσπαθώ να μάθω όσα μπορώ για το λειτουργικό μοντέλο του τμήματος στο οποίο ηγείται ο Δρ. Αλέξανδρος Ε. Παπαδερός, ο οποίος μού εξηγεί απλά πως το Πολυτεχνείο του Μονάχου χρηματοδοτεί βασική έρευνα προσανατολισμένη στη γνώση, καθώς και εφαρμοσμένη έρευνα που εστιάζει σε συγκεκριμένα προβλήματα. Και οι δύο αυτές ερευνητικές κατευθύνσεις αλληλοσυμπληρώνονται και διαμορφώνουν τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας στην κοινωνία σε συνεργασία με τη οικονομία. «Σε πολλούς τομείς, η βασική έρευνα που διεξάγεται στο TUM οδηγεί στο επόμενο βήμα, την εφαρμοσμένη έρευνα και συχνά σε συνεργασία με επιχειρήσεις. Σε αυτή την διαδικασία, τα συμφέροντα των εφευρετών και των ερευνητών προστατεύονται με βάση την Πολιτική Διανοητικής Ιδιοκτησίας του TUM».

Η λειτουργική μονάδα – TUM ForTe, δηλαδή το Γραφείο Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο διευθύνει, είναι το πρώτο σημείο επαφής και ο κεντρικός φορέας συντονισμού για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και του ερευνητικού τομέα, η οποία παρέχει στους επιστήμονες και τους ερευνητές επαγγελματικές και ολοκληρωμένες συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση της έρευνας και τη μεταφορά τεχνολογίας.

«Από τη δεκαετία του ΄90 θέσαμε ως στόχο και την τρίτη αποστολή, πέρα από την έρευνα και την εκπαίδευση, δηλαδή τη διασύνδεσή της γνώσης με την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα και αρχίσαμε να «χτίζουμε» σιγά-σιγά πάνω σε αυτό. Από το 2000 αναπτύχθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο η επιχειρηματική κουλτούρα, η οποία διαχρονικά υποστηρίχθηκε από κατάλληλες στρατηγικές και από υποδομές», σχολιάζει ο κ. Παπαδερός, ο οποίος συμπληρώνει, πως χωρίς ομοσπονδιακή και κρατική χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τον επιχειρηματικό τομέα, πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα του Πολυτεχνείου δεν θα ήταν δυνατά, καθώς το TUM απορροφά ένα σημαντικό ποσό κονδυλίων.

Από την έρευνα στην πατέντα μια… κουλτούρα δρόμος

Ένας τεράστιος όγκος του ερευνητικού έργου που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται σκονισμένος στα συρτάρια των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων αντί να μετατρέπεται σε νέα προϊόντα και θέσεις εργασίας. Παρότι το ταλέντο και οι ιδέες ήταν πάντα πλούσια στα πανεπιστήμιά μας, προσφέροντάς μας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τελικά δεν έχουμε καταφέρει να τα εκμεταλλευτούμε όσο θα μπορούσαμε.

Κατά καιρούς έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορα φιλόδοξα προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με αφετηρία τα ερευνητικά ιδρύματα, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί. Αλήθεια τόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από την έρευνα στην πατέντα και στην εφαρμογή της; «Είναι ζήτημα κουλτούρας και mindset (στάση του νου), η οποία δεν υπάρχει αυτονόητα στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία ευρύτερα.

Όπως κάθε πανεπιστήμιο, έτσι και τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να αποφασίσουν, αν θα εστιάζουν περισσότερο στην εκπαίδευση, στην παραγωγή και μετάδοση καινούργιας γνώσης, ή και στη διασύνδεση της παραγόμενης γνώσης με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Εδώ θα είναι χρήσιμο να δούμε τον ρόλο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες). Θα σας πω κάτι που ίσως να μη γνωρίζετε. Το 80% της τεχνικής πληροφορίας ανά τον κόσμο βρίσκεται μέσα στις πατέντες. Οι περισσότεροι ερευνητές ψάχνουν να βρουν το state of the art (Επιστημονική/Τεχνολογική αιχμή) μέσα στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι στις βάσεις δεδομένων των διπλωματών ευρεσιτεχνίας και αυτό είναι λάθος. Οι δημιουργοί της “Lilium” δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο ηλεκτροκίνητο αεροταξί αν δεν είχαν ψάξει να βρουν τι υπάρχει ήδη ως τεχνολογική εξέλιξη μέσα στις πατέντες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της προσέλκυσης τόσων επενδυτών. Η εταιρεία προσφέρει μαζί με το ταλέντο των δημιουργών της, το μοναδικό, το καινοτόμο, αυτό που δεν θα το βρεις πουθενά ως state of the art», λέει ο Δρ. Παπαδερός, ο οποίος θεωρεί πως η υποστήριξη της καινοτομίας στα πανεπιστήμια και η διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα αποτελούν και έναν ελκυστικό τρόπο για να αναστραφεί το brain drain: «Θα πρέπει κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να δίνει την ευκαιρία στους έμπειρους ερευνητές και στα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα να το κάνουν με τα κατάλληλα εφόδια και τις προοπτικές στην Ελλάδα, προς όφελος όλων μας. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δημιουργηθεί στις εταιρείες-τεχνοβλαστούς του Πολυτεχνείου μας περίπου 15.000 θέσεις εργασίες, πολλές από αυτές για high level (υψηλού επιπέδου) ερευνητές!», καταλήγει ο Έλληνας ερευνητής, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη των μηχανισμών που προωθούν την καινοτομία και την εκμετάλλευσή της, είναι η λύση σε πολλές ελληνικές παθογένειες, όπως είναι η αναχρονιστική νοοτροπία, η κακή ψυχολογία, η συχνή εναλλαγή προσώπων σε θεσμικούς ρόλους και η απομάκρυνση των experts.

Οι ιδέες, οι επιστημονικές δεξιότητες και τα “λαμπρά” μυαλά περισσεύουν μέσα στα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για να αντιληφθεί (εάν το αντιληφθεί ποτέ) πως η ιδέα που γεννιέται μέσα σε αυτά τα εργαστήρια μπορεί να εξελιχθεί, να αποκτήσει αξία και να φέρει πίσω πολλά χρήματα και φυσικά να αποτελέσει κίνητρο για το brain gain.

Ποιος είναι ο Έλληνας science manager

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ε. Παπαδερός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή της συμπρωτεύουσας. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας και εργάστηκε ως ερευνητής στο KFA-National Research Center στο Jülich και στο GSF-National Research Center for Environment and Health (GSF-Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και την Υγεία) στο Neuherberg κοντά στο Μόναχο. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Πολυτεχνείου του Μονάχου εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στη Stadtsparkasse München (μια περιφερειακή τράπεζα).

Ο Έλληνας επιστήμονας ξεκίνησε να εργάζεται στο Πολυτεχνείο το 2001 ως ο πρώτος Σύμβουλος Εφευρέσεων στην ιστορία του Ιδρύματος. Διαθέτει σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στην προστασία και στην οικονομική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού και βιομηχανικού πεδίου. Το ιστορικό του περιλαμβάνει πολυάριθμες περιπτώσεις οικονομικής αξιοποίησης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, διαπραγμάτευση και σύναψη συμβάσεων ερευνητικής συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους, καθώς και την υποστήριξη της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Επιτροπής Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βαυαρική Ένωση Βιομηχανίας (Bavarian Industry Association, vbw) και συχνός ομιλητής σε εργαστήρια και σεμινάρια για θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαδερός επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας και έρχεται σε επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια γιατί: «Όπως και κάθε Έλληνας του εξωτερικού, επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα του, αν τού ζητηθεί βεβαίως, και να καταθέσει τη γνώση και την εμπειρία του σε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει ιδιαιτέρως τη νεολαία να καλλιεργήσει μια σωστή επιχειρηματική, εστιασμένη στην καινοτομία, κουλτούρα».

https://www.in.gr/2020/06/29/tech/aerotaksi-ilektrokinita-oximata-kai-ellada-stin-proti-grammi-tis-protoporias/

Dr.Alexandros-Papaderos.jpg.fe037ff0463b0b764b6e64d0a5e4a325.jpg

aCar-prototype.-Photo-Florian-Lehmann-TUM-600x264.jpg.f173c66e95d849d4f37c1d0f36594580.jpg

1406924083_Lilium-Jet--Lilium.com_.jpg.356b3b2fb27e97a6ba019c7617908cc2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η απόσταση από το αστάρι στο νανοαστάρι! – Μια εξαιρετική ελληνική καινοτομία. :cheesy:

Η NanoViis, μια ελληνική οικογενειακή στον πυρήνα της εταιρεία - ενταγμένη στη πλατφόρμα Scale Up του egg της Eurobank- παράγει καινοτόμα προϊόντα βασισμένα στη Νανοτεχνολογία. Πρόκειται για προϊόντα που μπορούν να βρουν πλήθος εφαρμογών όπως σε δομικά υλικά για καθαρισμό ή αδιαβροχοποίηση αλλά και σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων.

Το είχα ακουστά αλλά για να είμαι ειλικρινής μαζί σας αγνοούσα σχεδόν τα πάντα γύρω από το αστάρι. Γι’ αυτό και πήρα σβάρνα τις στράτες του διαδικτύου μήπως και καταφέρω να μάθω τι είναι το αστάρι, γιατί και πότε το χρησιμοποιούμε.

Κάπου, σε ένα site για επαγγελματίες, διάβασα -και σωστά- ότι το αστάρι είναι «ένα επίχρισμα που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε, πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος. Στόχος του ασταριού είναι να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας, να την μονώσει, να την αδιαβροχοποιήσει και να εξασφαλίσει ισχυρή πρόσφυση και ένα ομοιόμορφο τελικό χρώμα».

Μέχρι εδώ – γνωρίζω πλέον τι είναι το αστάρι και τις ιδιότητες του. Αλλά, από το απλό, το συμβατικό αστάρι στο νανοαστάρι δηλαδή ένα αστάρι βασισμένο στη Νανοτεχνολογία η απόσταση μετριέται με …έτη φωτός.

Το Νανοαστάρι – και πιο συγκεκριμένα, το NanoPrimer C- είναι από τα προϊόντα της εταιρείας NanoViis – μια από τις εταιρείες που έχουν ενταχθεί στη πλατφόρμα Scale Up του egg της Eurobank. Με δύο απλά λόγια, ο επιχειρηματικός επιταχυντής του egg βοηθά επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, δικτύωση και εξωστρέφεια για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα τους. Μία από εκείνες, λοιπόν, και η NanoViis.

Απίστευτη καινοτομία

Ας την γνωρίσουμε: Η εταιρεία NanoViis (www.nanoviis.com) είναι κατά βάση μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τα Μελίσσια της Αττικής που παράγει καινοτόμα προϊόντα βασισμένα στη Νανοτεχνολογία.

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βρουν πλήθος εφαρμογών όπως σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων, σε δομικά υλικά για καθαρισμό ή αδιαβροχοποίηση, σε αγροτικές εφαρμογές για αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας και αντικατάστασης των επικίνδυνων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο χημικών με αντίστοιχα φιλικά και ακίνδυνα προϊόντα.

Όλα τα προϊόντα της αναπτύσσονται, μελετώνται και παράγονται στην Ελλάδα από τα στελέχη της ίδιας της εταιρείας. Και όπως τα ίδια τα στελέχη της επιμένουν να υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία είναι ότι «το πλεονέκτημά της εταιρείας είναι ότι βρίσκεται πάντα σε συνεχή επαφή με τους πελάτες της και τους τελικούς καταναλωτές, έχοντας τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθώντας να λύσει τα καθημερινά προβλήματά τους.

Τα τρία βασικά στοιχεία που ακολουθεί για την επιτυχία: Ποιότητα – Συνέπεια – Χαμηλό κόστος».

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα της εταιρείας είναι Δημήτρης Τσούκλερης (CEO) και η Παναγιώτα Τσούκλερη (CTO).

O Δημήτρης Τσούκλερης αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και είναι υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα από το 2003 εστιάζονται στη νανοτεχλολογία και στη δημιουργία αυτοκαθαροζόμενων επιφανειών. Ως διευθύνων σύμβουλος της Νanoviis στοχεύει «με τη δύναμη της νανοτεχλολογίας να δημιουργήσει νέα, έξυπνα, προηγμένα υλικά, χαμηλού κόστους, τα οποία θα διατίθενται τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές».

Η Παναγιώτα Τσούκλερη αποφοίτησε από το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1998 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο μελέτες, επιβλέψεις ,κατασκευές καθώς και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιριακών έργων. Έχει εκπονήσει πολλές ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και επιβλέψεις , κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες βιολογικών καθαρισμών και Βusiness Plan εταιριών. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει στις τεχνολογίες νέων υλικών και κυρίως στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας σε προϊόντα που σχετίζονται με κτίρια και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Τι είναι τα νανοϋλικά

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην εκκίνηση της επιστημονικής – τεχνολογικής διαδρομής μας. Στο site της εταιρείας και συγκεκριμένα στην ενότητα FAQ βρήκα χρήσιμες απαντήσεις όπως για παράδειγμα στην ερώτηση Τί είναι νανοϋλικά; Ας διαβάσουμε μαζί την απάντηση: Ως νανουλικά ορίζονται αυτά που περιέχουν σωματίδια με μία ή περισσότερες εξωτερικές διαστάσεις από 1 εως 100 nm.

Έχοντας διάμετρο 10.000 φορές μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας, τα νανουλικά είναι συγκρίσιμα σε μέγθος με τα άτομα και τα μόρια και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτουν π.χ. σχήμα και μέγεθος, έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα αντίστοιχα υλικά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χάρη σε αυτές τις διαφορές τα συγκεκριμένα υλικά ανοίγουν νέες προοπτικές σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές εφαρμογές, η αδιαβροχοποίηση και η στεγάνωση η αποικοδόμηση υγρών και αέριων ρύπων, η αντιμικροβιακή δράση.

Για το τέλος της παρουσίασης της εταιρείας, κράτησα την αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας που απευθύνονται σε όλους όσοι ανά τον κόσμο διαχειρίζονται πετρελαϊκές πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα επεξεργασίας πετρελαϊκών αποβλήτων – υπό την γενική εμπορική ονομασία REDUXSOL- που διατίθενται στην αγορά είναι 3 τον αριθμό. Το ένα, είναι καθαριστικό κατάλληλο για πετρελαϊκά απόβλητα, το δεύτερο, πληρωτικό ειδικών φίλτρων για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων και το τρίτο, πληρωτικό ειδικών φίλτρων για απομάκρυνση του Hg από τα πετρελαϊκά απόβλητα.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη πλατφόρμα Scale Up του egg, «μιλώντας» για τις κύριες παροχές του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δύο βασικές ενότητες : α) Επιχειρηματική και οικονομική συμβουλευτική μέσα από συστηματική παρακολούθηση και καθοδήγηση των ομάδων από τους συντελεστές του Προγράμματος σε θέματα υλοποίησης του συμφωνημένου επιχειρηματικού οροσήμου (milestone), οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης, εστίασης στην αγορά-στόχος, προτεραιοποίησης προϊόντων/υπηρεσιών, gap analysis του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, σχεδιασμού και διαχείρισης έργων, συμβουλευτικής σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (Virtual CFO), όπως η παρακολούθηση εταιρικών δαπανών, ο εταιρικός οικονομικός σχεδιασμός, η παραγωγή οικονομικών αναφορών, οι εταιρικές οικονομικές προβλέψεις, η επιλογή βέλτιστου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η υποβολή προτάσεων σε κατάλληλα ερευνητικά και αναπτυξιακά χρηματοδοτικά πλαίσια κ.ά. και β)Χρηματοοικονομικά εργαλεία και επιχειρηματική δικτύωση για τη στήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και επέκτασης των επιχειρήσεων κατά τα στάδια «επιτάχυνσης» εντός του egg Scale Up.

Οι δυνατότητες

Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις για την προετοιμασία και παρουσίασή τους σε ιδιώτες επενδυτές, για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και βελτίωση υποβολών προτάσεων έργων σε ανταγωνιστικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα-πλαίσιο, καθώς και για να δικτυωθούν με δυνητικούς στρατηγικούς εταίρους και πελάτες. Ενδεικτικά, οι εταιρείες του egg Scale Up θα έχουν, υπό τις ανά περίπτωση ισχύουσες προϋποθέσεις (όπως πρόβλεψη σε κάποιες περιπτώσεις καταβολής από τις επιχειρήσεις ανταλλάγματος κ.λπ.), πρόσβαση σε ή δυνατότητες για:

Άντληση κεφαλαίων μέσω ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών για τις επιχειρηματικές ομάδες που έχουν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και καινοτόμο ιδέα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης μέσα από δικτύωση και συμβουλευτική υποστήριξή τους από την Eurobank κατά την παρουσίαση των επιχειρηματικών τους ιδεών σε ενεργά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΚΕΣ) στην ημεδαπή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους ΚΕΣ με την υποστήριξη του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund).

Υποστήριξη και δικτύωση με δυνητικούς πελάτες / στρατηγικούς συνεργάτες (Β2Β match-making) για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ώριμα οικοσυστήματα καινοτομίας (clusters) που διαχειρίζεται το Corallia ή συμμετέχοντας σε δυνητικά νέα θεματικά clusters (π.χ. σε τομείς Τουρισμού, Ενέργειας, Fintech, Logistics κ.α.) που θα αναπτυχθούν στο μέλλον υπό τη διαχείριση των συντελεστών του Προγράμματος.

Εξειδικευμένη υποστήριξη από την Eurobank για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και βελτίωση της υποβολής προτάσεων σε προγράμματα-πλαίσιο σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο με στόχο η εταιρεία να αντλήσει χρηματοδότηση υπό τη μορφή επιχορήγησης για τις ερευνητικές, τεχνολογικές και καινοτομικές της δραστηριότητες.

Στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών μέσω της διαδικτυακής πύλης διεθνούς εμπορίου Εxportgate.gr, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες του egg Scale Up που έχουν εξαγώγιμο προϊόν ή υπηρεσία να δικτυωθούν στην παγκόσμια αγορά και να αναζητήσουν συνέργειες για τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, καθώς, επίσης, να ενταχθούν στο νέο διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο Trade Club Alliance, το οποίο καλύπτει είκοσι δύο (22) χώρες και έχει την υποστήριξη επτά (7) τραπεζικών ομίλων.

https://www.in.gr/2020/07/10/economy/kainotomia/apostasi-apo-astari-sto-nanoastari-mia-eksairetiki-elliniki-kainotomia/

thumbnail-4-405x600.jpg.0eef55cf67b00db3dcbd59d41de04579.jpg

0-2.jpg.d772c5abf9555d8fb3a7ec08b9408a47.jpg

thumbnail1111.thumb.jpg.ef4d0380ce6c3d02ac30e81d01745398.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σπουδαία διεθνής διάκριση για ελληνική spin-off εταιρεία βιοτεχνολογίας. :cheesy:

Η εταιρεία ResQ Biotech μια spin-off του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που έχει την έδρα της στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο ως εταιρεία "one to watch" στο διαγωνισμό καινοτομίας The Spinoff Prize 2020.

Ο Γιώργος Σκρέτας συνδυάζει δύο ιδιότητες, εκείνη του ερευνητή με εκείνη του επιχειρηματία. Και εκ των πραγμάτων φαίνεται να τα καταφέρνει καλά. Ο ίδιος με ενημέρωσε για την επιλογή της ResQ Biotech ως εταιρείας «one to watch» στο διαγωνισμό καινοτομίας The Spinoff Prize 2020, που διοργανώθηκε από τον κορυφαίο επιστημονικό εκδοτικό οργανισμό Nature Research και τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Merck KGaA

www.nature.com/articles/d41586- 020-01904-6

Η ResQ Biotech είναι το δημιούργημα του. Πιο συγκεκριμένα, η ResQ Biotech

www.resqbiotech.com

είναι μια εταιρεία spin-off του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που ιδρύθηκε το 2019 και έχει έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Σκοπός της εταιρείας, όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, είναι «η ανακάλυψη δυνητικών φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών (νόσος του Alzheimer, πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, καρκίνος, συστημική αμυλοείδωση κ.λπ.) χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία-πλατφόρμα που έχει αναπτύξει.

Η βιοτεχνολογική αυτή προσέγγιση χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E. coli για τη σύνθεση δισεκατομμυρίων διαφορετικών κυκλικών ολιγοπεπτιδίων, μιας αναδυόμενης κατηγορίας θεραπευτικών μορίων, και ταυτόχρονα ξεχωρίζει αυτά που αναστέλλουν την προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση των πρωτεϊνών-στόχων».

Ανάπτυξη φαρμάκων

Η ResQ Biotech, όπως επιμένουν να επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση τα μέλη της ιδρυτικής της ομάδας, φιλοδοξεί «να γίνει συνεργάτης πρώτης επιλογής για φαρμακευτικές/βιοτεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα για ασθένειες προβληματικής πρωτεϊνικής αναδίπλωσης και συσσωμάτωσης και που αναζητούν νέα μόρια για να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους». Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ResQ Biotech βρίσκεται στο στάδιο προσέλκυσης Κεφαλαίου Σποράς.

Η πρόσφατη βράβευση της μάλλον διευκολύνει τα σχέδια της. Και αυτό γιατί μεταξύ των διοργανωτών ήταν ένα μεγάλο όνομα στην αγορά των φαρμακευτικών κλπ προϊόντων. Εκείνο της γερμανικής Merck KGaA που έχει την έδρα της, στη πόλη Ντάρμσταντ. Αν και δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις η γερμανική εταιρεία ηγείται ενός πολυεθνικού ομίλου που δραστηριοποιείται στα πεδία του φαρμάκου, των χημικών προϊόντων και των βιοεπιστημών, έχει δυναμικό 56.000 εργαζομένων και παρουσία σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο όμιλος περιλαμβάνει περίπου 250 εταιρείες στο σύνολο του.

Επιστρέφοντας στη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση ας διαβάσουμε μαζί ένα απόσπασμα από την δημοσίευση του περιοδικού Nature. Το τελευταίο, αναζήτησε τις πιο ελκυστικές επιστημονικές εταιρείες που έχουν προκύψει από ακαδημαϊκά εργαστήρια τα τελευταία τρία χρόνια, στους τομείς της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής τεχνολογίας, της γεωργίας και τεχνολογίας τροφίμων, των χημικών και προηγμένων υλικών, και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ResQ Biotech αναγνωρίστηκε για την εφαρμογή μεθόδων συνθετικής βιολογίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε αρχικά στάδια, για ασθένειες που προκαλούνται από εσφαλμένη αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών, όπως η νόσος Alzheimer, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS), η συστημική αμυλοείδωση και ο καρκίνος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν με βάση: την ποιότητα και την πρωτοτυπία της βασικής επιστήμης που υπηρετούν, την παρουσίασή τους ως ευκαιρίας στην αγορά, τη σημασία του προβλήματος που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν μέσω του προϊόντος τους, το σαφώς διατυπωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και την καταξίωση των τεχνικών και ηγετικών ομάδων τους.

Η εταιρεία ResQ Biotech μπορεί να ιδρύθηκε και να λειτουργεί με τη μορφή της spin-off από το 2019 αλλά ο Γιώργος Σκρέτας είχε διακριθεί για το ερευνητικό του έργο. Το 2018 το project του που αφορούσε στην ανάπτυξη τροποποιημένων βακτηρίων που θα επιταχύνουν την ανακάλυψη φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, διακρίθηκε και προσέλκυσε την πρώτη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) για την Ελλάδα στην κατηγορία «Εφαρμοσμένες Επιστήμες Ζωής».

Μάλιστα, η χρηματοδότηση από το ERC έφθασε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ( για την ακρίβεια: € 1,972,000) για πέντε έτη.

Η μεγάλη αξία

Για να κατανοηθεί η χρησιμότητα και η αξία της εργασίας και της εν γένει δραστηριότητας του ερευνητή και της ομάδας του μεταφέρω εδώ ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του ERC το 2018: «Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι ένα πλήθος ασθενειών με διαφορετικές παθολογίες, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Huntington, οι συστημικές αμυλοειδώσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η κυστική ίνωση κ.α., χαρακτηρίζονται από ένα κοινό μοριακό φαινόμενο: την προβληματική αναδίπλωση συγκεκριμένων πρωτεϊνών. Οι ασθένειες αυτές αποκαλούνται «ασθένειες προβληματικής πρωτεϊνικής αναδίπλωσης» (“protein misfolding diseases”, PMDs). Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 50

ανθρώπινες διαταραχές, οι οποίες ταξινομούνται ως PMDs. Παρόλο το τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό τους αντίκτυπο, οι PMDs παραμένουν σήμερα ανίατες σχεδόν στο σύνολό τους. Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των σοβαρών αυτών καταστάσεων, είναι η ανακάλυψη μικρών μορίων με την ικανότητα να επιδιορθώνουν την προβληματική αναδίπλωση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με αυτές. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες για την ανεύρεση δυνητικών φαρμάκων αυτού του τύπου, ωστόσο, επιτρέπουν τη αξιολόγηση μόνο ενός περιορισμένου αριθμού ενώσεων, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως για πολλές και διαφορετικές PMDs, και είναι τεχνικά επίπονες, χρονοβόρες και δαπανηρές».

https://www.in.gr/2020/07/13/economy/kainotomia/spoudaia-diethnis-diakrisi-gia-elliniki-spin-off-etaireia-viotexnologias/

unnamed-4.jpg.eaac0db7d1f52b4c3f7420519ca078e3.jpg

thumbnail1-600x338.jpg.a127d9389d94888c39dcc86f7cbb8e44.jpg

ibmcb_cv_skretas-1.jpg.9004040203be737ef48aec244464ef3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τον τίτλο της «καλύτερης μαθητικής start-up της Ευρώπης» διεκδικεί η ελληνική μαθητική επιχείρηση ECO WAVE :cheesy:

Η εικόνα του μεγάλου αριθμού απορριμμάτων από πλαστικό και χαρτί στο ιατρείο του πατέρα του προβλημάτισε τον μαθητή της Α' Λυκείου Θοδωρή Μάντση και όταν ήρθε η ώρα να λάβει μέρος με την τάξη του στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία αυτή με τους συμμαθητές του. Κάπως έτσι αποφάσισαν όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα προϊόν με θετικό οικολογικό πρόσημο, το «Βio-Veil», το πρώτο απολύτως βιοαποικοδομήσιμο ρολό χαρτιού για τα εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων, ιδιωτικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Η αγάπη του Θοδωρή και των συμμαθητών του στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον -και εικόνες όπως η παραπάνω- ήταν το «κλειδί» για τη δημιουργία της εικονικής μαθητικής επιχείρησης ECO WAVE Α.Ε. και του καινοτόμου προϊόντος τους, που όχι μόνο χάρισε στους μαθητές το α' βραβείο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και τούς έδωσε το εισιτήριο για τον 31ο πανευρωπαϊκό τελικό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας του JA Europe «The Company of the Year Competition 2020», που θα αναδείξει την καλύτερη μαθητική «start-up» της Ευρώπης.

«Στο ιατρείο του πατέρα μου είδα να πετιέται ένας μεγάλος αριθμός πλαστικού και χαρτιού κι αυτό με προβλημάτισε. Αυτή την εμπειρία μου, τη μετέφερα στους συμμαθητές μου και όλοι μαζί φτάσαμε στην ιδέα του οικολογικού ρολού», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θοδωρής Μάντσης, «γενικός διευθυντής» της εικονικής μαθητικής επιχείρησης, τονίζοντας πως ήταν μια συλλογική προσπάθεια, με κεντρικό άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάγκη για δραστικό περιορισμό της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.

Στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διεξάγεται από σήμερα, 22 Ιουλίου έως και τις 24 Ιουλίου, η ΕCO WAVE Α.Ε. θα αναμετρηθεί με 40 ομάδες από όλη την Ευρώπη με το καινοτόμο προϊόν της, η αδιάβροχη επένδυση του οποίου δεν είναι από πλαστικό -όπως στα ρολά που χρησιμοποιούνται τώρα- αλλά από φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια. «Το οικολογικό ρολό που κατασκευάσαμε εξαφανίζεται μέσα σε δύο μήνες, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα», ανέφερε ο νεαρός μαθητής, επισημαίνοντας πως η ομάδα έχει μεγάλη πίστη στην ιδέα με την οποία διαγωνίζεται και η ευρωπαϊκή διάκριση «είναι ένα πολύ μεγάλο όνειρο», που ευελπιστεί να δει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Στην ερώτηση εάν θα ήθελε ο ίδιος και οι συμμαθητές του, κάποια μέρα, να δουν την ιδέα τους να παίρνει τον δρόμο προς την αγορά, απάντησε με μάλλον αφοπλιστικό τρόπο: «Θέλουμε να διαδώσουμε την οικολογική συνείδηση. Κύριος γνώμονάς μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Είτε αυτοί που υλοποιήσουν την ιδέα είμαστε εμείς, είτε κάποιος άλλος, θα μας κάνει πολύ χαρούμενους». Άλλωστε, το καινοτόμο ρολό χαρτιού που εμπνεύσθηκαν τα παιδιά φαίνεται να έχει ενθουσιάσει τους γιατρούς στους οποίους έχει παρουσιασθεί, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία με την ιταλική εταιρεία NOVAMONT για να αρχίσει να το παράγει με στόχο να βγει άμεσα στην αγορά.

Την ομάδα της ECO WAVE είχε βραβεύσει τον περασμένο Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το προϊόν που δημιούργησαν είναι επίκαιρο γιατί αποτελεί συνεισφορά στην αναβάθμιση του υγειονομικού υλικού. «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έδωσε μεγάλη χαρά και δύναμη με τα λόγια της. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ομάδα μας και την Ελλάδα», δήλωσαν τα 5 «στελέχη» της ΕCOWAVE που θα διαγωνιστούν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, Θοδωρής Μάντσης, Μαρία Μπατζόλη, Αναστασία Πράτανου, Βάλια Αλευρίδου και Γιώργος Γκούλης.

Στο πλευρό των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν οι καθηγήτριες Ειρήνη Χάψαλη και Μαρία Δαμαλή, η διεύθυνση του σχολείου καθώς και σύμβουλοι-εθελοντές και χορηγοί, ενώ για την προετοιμασία τους για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συμβούλευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω webinars, τα στελέχη της CitiΕλλάδος, Kωνσταντίνος Τσουρής, Ιωάννης Βοΐλης, Σωκράτης Γαλανάκης και Βασίλης Τζάκος.

Η ECO WAVE, «μια ομάδα δυνατή και πολύ "δεμένη", με πάθος για το προϊόν της», όπως την περιγράφει και η υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του JA Greece Ελένη Χελιώτη, διεκδικεί και το βραβείο του κοινού στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

https://www.naftemporiki.gr/story/1621370/ton-titlo-tis-kaluteris-mathitikis-start-up-tis-europis-diekdikei-i-elliniki-mathitiki-epixeirisi-eco-wave

ecowave.jpg.c9d8b735c61b64420ef80a5f28315040.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναδιπλούμενη κεραία για μικρούς δορυφόρους από ελληνική κοινοπραξία για τον ESA :cheesy:

Μια αναδιπλούμενη δομή που μπορεί να λειτουργήσει ως κεραία επικοινωνιών για μικρούς δορυφόρους θα αναπτύξει κοινοπραξία εταίρων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Συγκεκριμένα, η ESA ανέθεσε, στις αρχές Ιουνίου, σε ελληνική κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρία Adamant Composites, την ανάπτυξη του έργου με την ονομασία DELHILA (DEpLoyable HIgh gain antenna structure for smalL spAcecraft science mission), που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παγκόσμια διαστημική αγορά.

«Είμαστε χαρούμενοι που ένα νέο έργο υψηλής τεχνολογίας «προσγειώθηκε» στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο που για να εγκριθεί από την ESA προτείναμε να αναληφθεί από μια κοινοπραξία που αποτελείται από την Adamant Composites, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών -WiCom του, που θα είναι υπεύθυνο για την σχεδίαση των υπο-συστημάτων λήψης-μετάδοσης, το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στις διαστημικές αποστολές και συστήματα και την εταιρία SITAEL Hellas, θυγατρική, στην Ελλάδα, της ιταλικής SITAEL, κατασκευαστή δορυφορικών συστημάτων με ειδίκευση στους μικρούς δορυφόρους, που έχει την εμπειρία γύρω από την πλατφόρμα του δορυφόρου, πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί η συγκεκριμένη κεραία», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Δρ. Θανάσης Μπαλτόπουλος, εμπορικός διευθυντής της ηγέτιδας εταιρίας της ελληνικής κοινοπραξίας.

Όπως μια …ομπρέλα για τη θάλασσα

Η στόχευση του έργου αφορά κατασκευές που στη Γη είναι μικρές σε διαστάσεις ώστε να «χωρούν» στον διαθέσιμο χώρο πάνω σε έναν πυραυλικό φορέα, αλλά να εκτείνονται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, όταν βρεθούν στο διάστημα. «Για να αντιληφθεί κανείς τη γενική φιλοσοφία σχεδίασης αυτής της κεραίας επικοινωνίας, αρκεί να σκεφτεί την …ομπρέλα θαλάσσης. Μια ομπρέλα που συνήθως δεν μεταφέρουμε μέσα στο αυτοκίνητο ανοιχτή, αλλά την επεκτείνουμε όταν θα φτάσουμε στην παραλία», ανέφερε ο κ. Μπαλτόπουλος.

Σημείωσε, δε, ότι με το τέλος του προγράμματος και την επιτυχή δημιουργία της συγκεκριμένης κεραίας, οι επιστήμονες θα μπορούν να δέχονται μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από μακρινότερες διαστημικές αποστολές πίσω στη Γη, «κάτι που π.χ θα σημαίνει καλύτερες φωτογραφίες με μεγαλύτερη ευκρίνεια, ποιοτικότερες επικοινωνίες, ανάλογα με το προφίλ της αποστολής που έχει τεθεί ως στόχος».

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αναδιπλούμενης κεραίας υψηλής απόδοσης για μικρούς δορυφόρους τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογιών Αναδιπλούμενων Δομών, ενώ είναι και το δεύτερο έργο του είδους που υλοποιείται στην Ελλάδα, μετά το έργο LAGARD (Large stable deployable structures), το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια και τώρα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

«Οι Αναδιπλούμενες Δομές είναι μια κρίσιμη τεχνολογία για τις διαστημικές αποστολές καθώς δίνουν την δυνατότητα να μεταφερθούν στο διάστημα διατάξεις με τελικές διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από το όχημα εκτόξευσης. Αποτελούν μια κρίσιμη τεχνολογία για τη μη εξάρτηση της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά του διαστήματος και το σημαντικό είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία ήρθε στην Ελλάδα μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία και μια δύσκολη τεχνική αξιολόγηση της πρότασης», επισημαίνει η εταιρία που αναλάβει την ολοκλήρωση της διαστημικής κεραίας DELHILA μέσα σε λίγους μήνες.

Η Ελλάδα στην εποχή του NewSpace

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας διαστημικής κατασκευής: σχεδίαση, πρωτοτυποποίηση, τελική κατασκευή, συναρμολόγηση και δοκιμή για την πιστοποίηση της ετοιμότητας για πτήση. «Το έργο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 2020 και έχει διάρκεια 24 μήνες, ενώ «σπάει» σε δύο υποέργα 10 και 14 μηνών. Η πρώτη φάση αφορά τον προκαταρκτικό σχεδιασμό της εφαρμογής της κεραίας, του τμήματος που θα «ανοίγει», θα καλύψει δηλαδή τη σχεδίαση και την πρωτοτυποποίηση των κρίσιμων στοιχείων μέχρι τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τον λεπτομερή σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση/κατασκευή και τις δοκιμές της αναδιπλούμενης κεραίας», εξήγησε ο κ. Μπαλτόπουλος.

Τα τελικά χαρακτηριστικά του συστήματος θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια του έργου και θα ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του NewSpace, που έχει παγκοσμίως ως στόχο τη δημιουργία έξυπνα σχεδιασμένων εκτεινόμενων διαστημικών κατασκευών. Στόχος της κοινοπραξίας της DELHILA είναι το τελικό προϊόν να «απαντά» στις ανάγκες της αναδυόμενης αγοράς των μικροδορυφόρων. Το κάτοπτρο της κεραίας θα έχει διαστάσεις σε πλήρη έκταση 1.5-2.0m ενώ σε συνεπτυγμένη κατάσταση θα πρέπει να χωρά σε κύλινδρο διαμέτρου 0.2m και μήκους 1.0m μέσα στην πλατφόρμα του δορυφόρου. Η κεραία που θα υποστηρίζεται θα είναι μια κεραία υψηλού κέρδους (High Gain Antenna) στην ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 8-12 Ghz (X-band) με εύρος ζώνης 2GHz, «ενώ η συνολική μάζα του αναδιπλούμενου συστήματος θα πρέπει να είναι κάτω από 10 κιλά», σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Το έργο DELHILA έρχεται μετά και την απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να αυξήσουν την ελληνική συμμετοχή στην ESA για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών, αλλά και εν αναμονή του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων και, όπως τονίζεται, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις σημαντικές βιομηχανικές δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξη και την συναρμολόγηση υποσυστημάτων για μικρο-δορυφόρους»

https://www.in.gr/2020/07/25/tech/anadiploumeni-keraia-gia-mikrous-doryforous-apo-elliniki-koinopraksia-gia-ton-esa/

w25-90809space.jpg.3499276af21592d1fb16c4d901ff7c33.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελληνική καινοτομία στην υπηρεσία του ανθρώπου: Ένας «virtual expert» στη μάχη κατά της άνοιας. :cheesy:

Δεν έχουν περάσει δα και πολλοί μήνες από την στιγμή της διάκρισης – μια πολύ ιδιαίτερης διάκρισης σε έναν εμβληματικό διαγωνισμό όπως είναι ο ετήσιος Δια-Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019 (https://ennovation.gr/).

Την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που διαμόρφωσε ο «ερχομός» του covid-19 η τελική φάση του διαγωνισμού έγινε εξ αποστάσεως. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι τελικές παρουσιάσεις και η βράβευση των επιχειρηματικών και ερευνητικών ομάδων που συμμετείχαν στον 12ο Δια-Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019 που υποστηρίζεται από 20+ Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού – «The Research & Technology Innovation Awards»- πήγε στην LANGaware. Το βραβείο συνοδεύθηκε από χρηματικό έπαθλο αλλά και 6μηνη φιλοξενία στο «εργαστήρι επιχειρηματικότητας» του Κέντρου ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τη δυνατότητα για συστηματική καθοδήγηση, υποστηρικτικές υπηρεσίες, coaching.

Αλλά, ποια είναι η νικήτρια; Ξεκινώ την απάντηση από το κείμενο που συνόδευσε την ανακοίνωση των νικητών. Το κείμενο ανέφερε τα εξής: Πρόκειται για «μια καινοτόμα εφαρμογή που έρχεται να καλύψει τo τεκμηριωμένo κενό στη διάγνωση και παρακολούθηση του Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να προσφέρει εύκολη, προσιτή, ακριβή και πρώιμη διάγνωση της νόσου με τεχνικές μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης φωνής».

Την νικήτρια και μαζί της, την ιδρύτρια της, Βασιλική Ρεντούμη, την συναντήσαμε πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοινώθηκε ότι η Metavallon VC προχώρησε σε επένδυση σποράς στην εταιρεία τεχνολογιών υγείας LangAware.

Μέσα σε λίγους μήνες, η διάκριση και το πρώτο βραβείο σε έναν εμβληματικό διαγωνισμό όπου στελέχη της Metavallon μετείχαν στη κριτική επιτροπή η εταιρεία της Βασιλικής Ρεντούμη εξασφάλισε τα πρώτα χρήματα από θεσμικό επενδυτή για να προχωρήσει το έργο της.

Ας μείνουμε, όμως, για λίγο στο cv της ιδρύτριας. Αξίζει τον κόπο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Η Βασιλική Ρεντούμη είναι κάτοχος πτυχίου Ελληνικής Φιλολογίας με κατεύθυνση Γλωσσολογία (Τμήμα Φιλολογίας – ΕΚΠΑ) και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Υπολογιστική Γλωσσολογία (Τομέας Γλωσσολογίας – ΕΚΠΑ και Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών -ΕΜΠ).

Έλαβε τον Διδακτορικό της τίτλο από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το διδακτορικό της εκπονήθηκε με Υποτροφία από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Ε.ΚΕ.ΦΕ Δημόκριτος.

Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό κέντρο νευροεπιστήμης του St George’s University of London. Είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεποικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Και τώρα, ας πάμε στα ενδότερα: Το ερευνητικό της έργο αφορά στην αυτόματη ανάλυση του αυθόρμητου λόγου με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με σκοπό τον αυτόματο εντοπισμό γλωσσικών δεικτών ως μέσων πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Η ίδια έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Cortex, JAD, PLoS One).

Το βασικό βήμα της μετάβασης

Η Βασιλική Ρεντούμη είναι μια σπάνια περίπτωση – ως ερευνήτρια και μάλιστα σε δύσκολα και απαιτητικά αντικείμενα και περιβάλλοντα – έκανε το αναγκαίο και απαραίτητο βήμα της μετάβασης δηλαδή το βήμα που την φέρνει από το εργαστήριο του ερευνητή στο πεδίο της εμπορικής αξιοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.

Η εταιρεία LangAware, λοιπόν, ιδρύθηκε από την Βασιλική Ρεντούμη και σε απλά ελληνικά είναι μια εταιρεία τεχνολογιών υγείας η οποία χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την πρόβλεψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας ψηφιακούς βιοδείκτες με βάση τη γλώσσα και το λόγο.

Σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «H λύση της πλατφόρμας LangAware στοχεύει σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ως εργαλείο γρήγορης διαλογής για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια της πλατφόρμας μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό μεγαλύτερου αριθμού ασθενών νωρίτερα, έτσι οι ασθενείς μπορούν να οργανωθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα. Η τεχνολογία πίσω από την πλατφόρμα υπήρξε προϊόν πολυετούς έρευνας και δοκιμάστηκε σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα. Η αγορά της νόσου του Alzheimer αναμένεται να υπερβεί τα 6,5 δισ. Ευρώ σε αξία έως το τέλος του 2026.

Η λύση της LangAware υποστηρίζει τους ιατρούς μέσω ενός υψηλής ακρίβειας, απλού και γρήγορου εργαλείου λήψης αποφάσεων, το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία ομιλίας τελευταίας τεχνολογίας.

Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων τομέων όπως μηχανικούς λογισμικού και μηχανικής μάθησης, επιστήμονες στην υπολογιστική γλωσσολογία, επιστήμονες δεδομένων, νευρολόγους και νευρογλωσσολόγους».

Όσο για τα χρήματα της επένδυσης σποράς αυτά θα πιάσουν τόπο. Όπως αναφέρουν και οι επενδυτές «ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ενίσχυση της ομάδας και τη διασφάλιση της επιτυχούς ανάπτυξης εξασφαλισμένων και νέων πιλοτικών εφαρμογών σε συνεργασία με συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας».

Για το τέλος, δύο – τρία πράγματα που έχουν αξία. Για παράδειγμα, μια δήλωση της CEO και Founder της LangaAware Βασιλική Ρεντούμη: «Η μάχη με την άνοια απαιτεί όλη μας τη δυναμική. Γι ‘αυτό έχουμε αναπτύξει έναν “virtual expert” που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου με στόχο να προσφέρει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η λύση μας παρέχει στους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ένα ακριβές εργαλείο για τη διάγνωση, στις φαρμακευτικές εταιρείες ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο διαλογής ασθενών για τις κλινικές δοκιμές τους, και τέλος στους ασθενείς μία εξ αποστάσεως εκτίμηση και παρακολούθηση της νόσου από την άνεση του σπιτιού τους ».

Από την άλλη πλευρά, η Αλεξάνδρα Χολή, συνέταιρος του Metavallon VC, εκπροσωπεί τους επενδυτές: «Στη Langaware βρίσκουμε τόσο μια εξαίρετη εταιρεία προς επένδυση όσο και την έμπνευση για το πώς η τεχνολογία και οι επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους γύρω μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η εταιρεία, με την προστατεύσιμη πνευματική ιδιοκτησία της λύσης, καθώς και με την τεράστια αγορά που εξυπηρετεί, η οποία αποτελεί ένδειξη της αξίας της τόσο για τους επενδυτές μας όσο και για το πλήθος των ασθενών που θα επωφεληθούν ».

Τελικά, διαγωνισμός από διαγωνισμό έχει διαφορά. Και η διαφορά βρίσκεται κυρίως στους ανθρώπους αλλά και στο κύρος και την αξιοπιστία που δίνουν οι διαδικασίες. Στη περίπτωση του διαγωνισμού Ennovation που διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου ELTRUN και επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη οι διαδικασίες που κρατούν μήνες ολόκληρους έχουν άλλη, ανώτερη ποιότητα. Με άλλα λόγια, πρέπει πάντα να ξέρεις γιατί κάνεις ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και τι προσδοκίες αναπτύσσεις μέσα από εκείνον σε συλλογικό επίπεδο. Όλα τα άλλα, είναι φθηνές δημόσιες σχέσεις και συγκυριακές παράτες…

https://www.in.gr/2020/07/29/economy/kainotomia/elliniki-kainotomia-stin-ypiresia-tou-anthropou-enas-virtual-expert-sti-maxi-kata-tis-anoias/

logo_latest-600x321.jpg.2fc6a399e9b5c2931225ef31752990da.jpg

metavallon_1055808330-1280x720-600x338.jpg.5dea6c6a75dc855d27e0edf7da1fbf18.jpg

thumbnail-1-1.thumb.jpg.c9f2bfacf84b35743bae3a2480730320.jpg

thumbnail-9-434x600.jpg.6d32c1c7c9bb34b914e768d961beb1ad.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραγωγή καθαρής ενέργειας από θερμοκήπια. :cheesy:

Μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 64 νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) με περισσότερα από 307 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Για τις 38 από αυτές η χρηματοδότηση είναι μεικτή, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο τις επιχορηγεί αλλά και μετέχει με ίδια κεφάλαια στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Η ελληνική περιλαμβάνεται σε αυτές.

Η εταιρεία αυτή είναι η Brite Hellas (www.britesolar.com), μια επιχείρηση νανοϋλικών, η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία ηλιακού γυαλιού που παράγει καθαρή ενέργεια. Το ηλιακό αυτό πάνελ φέρει ειδική επίστρωση από νανοϋλικά και είναι διαφανές άνω του 80%, δηλαδή αφήνει το φως να το διαπερνά, καθιστώντας το ιδανικό για κτίρια, αλλά και θερμοκήπια. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε δύο προϊόντα, το ένα για παραγωγή καθαρής ενέργειας και το άλλο για εξοικονόμηση ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας χρηματοδοτεί το πρώτο. Είναι ένα διαφανές φωτοβολταϊκό γυαλί, το οποίο δεν επηρεάζει τη φωτοσύνθεση και παράλληλα παράγει ενέργεια, άρα είναι ιδανικό για θερμοκήπια» σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κανόπουλος.

«Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι το νανοϋλικό που έχουμε εφεύρει, το οποίο όταν επιστρώνεται πάνω στο γυαλί αυξάνει τόσο την απόδοση των ηλιακών κυψελίδων όσο και την ενεργή φωτοσυνθετική ακτινοβολία. Το γυαλί απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία δεν είναι χρήσιμη για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες και την εκπέμπει στην κόκκινη περιοχή του ορατού φωτός. Ετσι, αφενός συγκεντρώνεται περισσότερο κόκκινο φως που ενισχύει στα φυτά την αντίδραση της φωτοσύνθεσης και αφετέρου ευαισθητοποιούνται περαιτέρω οι ηλιακές κυψελίδες παράγοντας ενέργεια που μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό».

Δηλαδή το θερμοκήπιο μετατρέπεται σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή ρεύματος προς ιδιοκατανάλωση ή προς πώληση, μειώνοντας δραστικά (έως και κατά 80%) το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της μονάδας (θέρμανση, εξαερισμός, φωτισμός κ.λπ.). «Με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί μια πιλοτική γραμμή παραγωγής αυτής της τεχνολογίας σε ένα σήμερα ανενεργό εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Πάτρα», αναφέρει ο κ. Κανόπουλος.

Πέρα από τα θερμοκήπια, αυτά τα διαφανή ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούνται και σε στέγαστρα καλλιεργειών. «Τρέχουμε αυτή τη στιγμή ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ολλανδία, με προστατευτικές ανοιχτές κατασκευές από φωτοβολταϊκό γυαλί σε καλλιέργειες με μύρτιλλα, ένα μαλακό ευαίσθητο φρούτο που επηρεάζεται δυσμενώς από τις καιρικές συνθήκες και χρειάζεται προστασία. Η χρησιμοποίηση της ίδιας επιφάνειας γης για αποδοτική καλλιέργεια και ταυτόχρονα για παραγωγή ενέργειας είναι ένα νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής σε χώρες κυρίως με περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη όπως η Ολλανδία. Στην Ελλάδα, με έναν άλλο τύπο διαφανούς θερμοκηπίου (υαλοπίνακες υψηλής διαφάνειας με φωτοβολταϊκά στοιχεία στο 20% της επιφάνειάς τους), επιχειρούμε τον έλεγχο του μικροκλίματος και τον διπλασιασμό της σοδειάς».

Η δεύτερη καινοτόμος τεχνολογία της Brite αφορά κτίρια και βασίζεται σε ένα «δυναμικό αρχιτεκτονικό γυαλί από νανοϋλικά, για τη δημιουργία μιας “ηλεκτρικής κουρτίνας”. Δηλαδή, ενός έξυπνου παραθύρου ή γυάλινου τοίχου, με θερμική και οπτική μόνωση. Με έναν ηλεκτρικό διακόπτη μπορεί κάποιος να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που διαπερνά τη γυάλινη επιφάνεια. Και μόνο μια μείωση του φωτός κατά 20% μπορεί να εκμηδενίζει την υπέρυθρη ακτινοβολία, που θερμαίνει στο κτίριο, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις σε κλιματισμό. Καταργούνται οι κουρτίνες και τα στόρια σκίασης, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, άρα και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου, παράγεται ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία».

Η Brite έχει αποσπάσει τουλάχιστον δέκα εθνικά και διεθνή βραβεία στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, οικολογικής καινοτομίας, αειφορίας, καθαρής ενέργειας κ.ά.

«Ανταγωνιστικό πρόγραμμα»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στηρίζει καινοτόμες ιδέες νεοσύστατων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δίνουν πρωτοποριακές λύσεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις. «Η Πράσινη Συμφωνία είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα, από τις 2.200 προτάσεις που κατατέθηκαν χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 64» παρατηρεί ο κ. Κανόπουλος, η εταιρεία του οποίου όχι μόνο είναι η μοναδική από την Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκε, αλλά και μία από τις 38, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως μέτοχος μέσω του νεοσύστατου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.

Οι εταιρείες αυτές, από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας, των προηγμένων υλικών, των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων κ.ά. αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν στην Ευρώπη το προβάδισμα στις πράσινες τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των επιλεγμένων εταιρειών διευθύνεται από γυναίκες, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον των προηγούμενων γύρων χρηματοδότησης του ΕΣΚ. Οφείλεται στην εισαγωγή από το ΕΣΚ ενός νέου όρου, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εταιρειών που περνούν στην τελική φάση επιλογής θα πρέπει να έχει γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.

https://www.kathimerini.gr/1090023/gallery/epikairothta/ellada/paragwgh-ka8arhs-energeias-apo-8ermokhpia

capture--109-thumb-large.jpg.e66baee1fdc6dd0932315d393dab8625.jpg

capture.jpg.d25b93facac5955947de07cb1fe0c539.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Ελληνική startup InstaShop εξαγοράστηκε σε τιμή ρεκόρ. :cheesy:

Τo μεγαλύτερο deal start up εταιρείας ελληνικών συμφερόντων σηματοδοτεί η συμφωνία που έκλεισε η InstaShop για την εξαγορά της από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, έναντι του ποσού - ρεκόρ των 360 εκατ. δολαρίων.

Το InstaShop δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν τις παραγγελίες τους από σουπερμάρκετ αλλά και τοπικά καταστήματα και να λαμβάνουν τα προϊόντα τους όποτε αυτοί θελήσουν, ακόμη και μόλις μισή με μία ώρα μετά από την παραγγελία.

Τι είναι το Instashop

Το InstaShop αποτελεί ουσιαστικά μία εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν τις παραγγελίες τους από σουπερμάρκετ, αλλά και τοπικά καταστήματα και να λαμβάνουν τα προϊόντα τους όποτε αυτοί θελήσουν, ακόμη και μόλις μισή με μία ώρα μετά από την παραγγελία.

Οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους απευθείας από το κινητό τους ή από υπολογιστή, με τρία απλά κλικ και να παραλάβουν τις παραγγελίες τους εντός ολίγων λεπτών ή σε προκαθορισμένη ώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ανάλογα με την τοποθεσία του πελάτη, η εκτιμώμενη ώρα παράδοσης των παραγγελιών κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά. Ο πελάτης μπορεί να πληρώσει είτε με μετρητά, είτε με κάρτα.

Η εφαρμογή Instashop

Παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα καταστημάτων, που εκτείνεται από σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων, έως φαρμακεία, pet shops και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και Έλληνες οι ιδρυτές της, ωστόσο, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται εκτός συνόρων, στο Ντουμπάι, προφανώς λόγω του περίπλοκου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, η αδυναμία συνεργασίας με κρατικούς φορείς κλπ.

Πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία

Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 ως μια ιδέα του Γιάννη Τσιώρη, ο οποίος εργαζόταν τότε στο τμήμα Marketing Intelligence της Philips για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, με στόχο να καλύψει το κενό που εντόπισε στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων στην περιοχή.

Σύντομα και ενώ διαπίστωσε πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς έκλεισε την πρώτη συμφωνία με τοπικό σουπερμάρκετ πριν καν έχει έτοιμη την εφαρμογή, ο κ. Τσιώρης παραιτήθηκε από την καριέρα του στη Philips, και έφτιαξε μια ολιγομελή ομάδα μαζί με την Ιωάννα Αγγελιδάκη, συν-ιδρύτρια της εταιρείας.

Η πρώτη επένδυση ήρθε λίγους μήνες μετά από τους Venture Friends, των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου, καθώς και την επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, Jabbar. Με την πρώτη χρηματοδότηση ξεκίνησε η ραγδαία ανάπτυξη της InstaShop. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι παραγγελίες αυξήθηκαν από κάποιες εκατοντάδες την ημέρα σε μια χώρα, σε δεκάδες χιλιάδες σε πέντε χώρες και σήμερα η InstaSshop είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Congratulations to InstaShop on the largest Greek-founded startup company acquisition to date.

With R&D based in Greece and initial Greek investment, it highlights how our startup ecosystem is thriving and going from strength to strength.

3:50 μ.μ. · 27 Αυγ 2020

Τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξαγορά ρεκόρ απέσπασε η ελληνικών συμφερόντων Instashop, που εξαγοράστηκε για 360 εκατ. δολάρια από τον κολοσσό Delivery Hero, που έχει έντονη παρουσία στο χώρο του delivery στην Ελλάδα.

«Συγχαρητήρια στην InstaShop, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης Start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των Start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς», επισήμανε στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ποιοι είναι οι Γερμανοί που την αγόρασαν

Για την γερμανική Delivery Hero δεν είναι η πρώτη φορά που απέκτησε μία ελληνική εταιρεία, καθώς το 2015 είχε εξαγοράσει την e-food.gr, έναντι 21 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ταυτόχρονα απέκτησε την τουρκική Yemek Sepeti (για την οποία κατέβαλε 589 εκατ. δολάρια), αποκτώντας εμμέσως ποσοστό και στην επίσης ελληνική εταιρεία clickdelivery.gr η οποία ανήκε στην εν λόγω τουρκική εταιρεία.

Αφού συστήθηκε στην ελληνική αγορά, η Delivery Hero, αρχές του 2019, ανακοίνωσε την απόκτηση μίας ακόμα online πλατφόρμας παραγγελίας έτοιμου φαγητού, της deliveras.gr, της οποίας το τίμημα ανήλθε στα 4,7 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2019 ο γερμανικός κολοσσός, είχε αποκτήσει τη Foody, μία κυπριακή startup εταιρεία, κορυφαία στον τομέα των on line παραγγελιών φαγητού, με ιδρυτή τον Αργύρη Αργυρού.

Όσον αφορά τη διεθνή της δράση, η παρουσία της εταιρείας επεκτείνεται σε 40 και πλέον χώρες ανά τον κόσμο, με πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2018, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 369 εκατομμύρια παραγγελίες.

Στην φωτογραφία οι ιδρυτές της start up Instashop Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη και η εφαρμογή Instashop

https://www.iefimerida.gr/oikonomia/deal-gia-elliniki-startup-exagora-instashop

instashop-efarmogi.jpg.dcc80430945d0142896057717d4daac2.jpg

start-up-instashop-idrites.jpg.07187b54fade729dfcecf4cfd3a6ac76.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Αγόρασε λογισμικό του Πανεπιστημίου Θράκης για τις διαστημικές πτήσεις της. :cheesy:

Ως ασπίδα προστασίας από κάθε είδους παρέκκλιση από τη φυσιολογική λειτουργία και γενικότερα ως σύστημα ελέγχου διαστημικών πτήσεων της NASA, χρησιμοποιείται πλέον, πειραματικά, το νευρομορφικό ολοκληρωμένο κύκλωμα Neuromorphic System on Chip (nsoc) Akiδa που δημιουργήθηκε και με το ευφυές λογισμικό που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης».

Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ Λάζαρος Ηλιάδης, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη λειτουργία του ελληνικού λογισμικού. Εξηγεί πως διαφοροποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα κλασσικά των νευρωνικών δικτύων, μιλά για τις εν δυνάμει εφαρμογές του και για τις δυνατότητες της ερευνητικής ομάδας της οποίας προΐσταται.

Οι μοναχές και οι πυλώνες του «διαβόλου» - Πώς έχει κολλήσει μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ

Η λειτουργία του ευφυούς λογισμικού

«Το λογισμικό που αναπτύξαμε εξομοιώνει τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, μετατρέποντας τα δεδομένα εισόδου (ερεθίσματα) σε χωροχρονική ακολουθία ηλεκτρικών σημάτων. Φανταστείτε τον εγκέφαλο ως ένα μηχάνημα στο οποίο παράγονται και εκπέμπονται συνεχώς τρισεκατομμύρια ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μεταβιβάζονται από τον ένα νευρώνα στον άλλο παράγοντας μια ταξινόμηση των αντικειμένων και των καταστάσεων του περιγύρου μας. Αντίστοιχα το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε είχε ως στόχο την ανίχνευση κυβερνοεπιθέσεων και τη θωράκιση μεγάλων δικτύων υπολογιστών, μέσω της ταξινόμησης των δεδομένων δικτύου. Κάθε δίκτυο έχει μία ροή δεδομένων και ένα πρότυπο που τη χαρακτηρίζει ως φυσιολογική. Συγκεντρώνουμε τη ροή σε αρχεία δεδομένων (PCAP files) και στη συνέχεια το νευρωνικό δίκτυο, που έχει το πρότυπο της φυσιολογικής ροής , τη μελετάει και εάν εντοπίσει οποιαδήποτε παρέκκλιση εκτός των φυσιολογικών πλαισίων, έστω και στην τιμή μίας παραμέτρου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα ασφάλειας… Στα πλαίσια του nsoc Akiδa, το λογισμικό μας χρησιμοποιείται για να υλοποιήσει ευρύτερες ταξινομήσεις ελέγχου συστημάτων, μέσω της μετατροπής των δεδομένων σε ακολουθία ηλεκτρικών σημάτων. Θα μπορούσε λοιπόν η Akiδa να οδηγεί ένα μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, όπως αυτά που προσγειώθηκαν στον ‘Αρη, να αναγνωρίζει εμπόδια στην πορεία του και οτιδήποτε άλλο…», εξηγεί ο κ. Ηλιάδης.

Η καινοτομία του λογισμικού

Σκιαγραφώντας την ιδιαιτερότητα του λογισμικού του ΔΠΘ., ο κ. Ηλιάδης διευκρινίζει ότι έχει υπογραφεί σύμφωνο εμπιστευτικότητας με την Brainchip και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί καμία τεχνική λεπτομέρεια και αναφέρει χαρακτηριστικά «…Το αυτόνομο πρόγραμμα που εμείς αναπτύξαμε(με τη χρήση της τεχνολογίας των spiking νευρωνικών δικτύων ακίδας), χωρίς όμως να βασιστούμε σε κάποια υφιστάμενη πλατφόρμα, αλλά σχεδιάζοντάς το από την αρχή , τρέχει σε περιβάλλον Unix, σε πολύ ελάχιστο χρόνο, της τάξης των 2-3 δευτερολέπτων και αναγνωρίζει έναν μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων ανάλογα με την περίπτωση, με συγκλονιστική ακρίβεια… Οι κλασσικές αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων, υιοθετούν μια διαδικασία μάθησης με συνεχείς επαναλήψεις για να ταξινομήσουν τα προαναφερθέντα πρότυπα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τα αναγνωρίζουν και να εντοπίζουν τυχόν διαφοροποίηση στην κανονικότητα της ροής των δεδομένων ενός δικτύου. Η συνεχής επανάληψη όμως προκαλεί καθυστέρηση. Το λογισμικό μας μ’ ένα μόνο πέρασμα, αναγνωρίζει τα πρότυπα κι έτσι ο διαχειριστής γνωρίζει τι αντιμετωπίζει άμεσα και όχι εκ του αποτελέσματος… Η διαφορά είναι ότι αναπτύξαμε αλγόριθμους και μέσα από αλγοριθμικούς συνδυασμούς, είχαμε την ταχύτητα, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε για την ανίχνευση κυβερνοεπιθέσεων… ».

Το τσιπ Akiδa και η χρήση από τη NASA

«Η NASA, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Brainchip Holdings, τρέχει αυτή η στιγμή ερευνητικό πρόγραμμα, στοχεύοντας στον έλεγχο διαστημικών πτήσεων από το nsoc Akiδa, όπου συμβολή έχει και το εν λόγω λογισμικό. Χρησιμοποιείται λοιπόν το ολοκληρωμένο κύκλωμα Akiδa της Brainchip, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος που χρηματοδοτεί η NASA. Η Akiδa πιθανόν θα ελέγχει και θα κατευθύνει διαστημικές πτήσεις, τόσο ως προς την τροχιά τους αλλά και προς αποφυγή δυσλειτουργιών και προβληματικών καταστάσεων τις οποίες θα εντοπίζει». Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, μετά τη δημοσίευση, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, του συγκεκριμένου προγράμματος, η Brainchip αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής, ήρθε σε επικοινωνία με το Δ.Π.Θ., το οποίο επισκέφθηκε ο ιδρυτής της εταιρίας δύο φορές, χρηματοδότησε την ανάπτυξη του λογισμικού με τις προδιαγραφές που η εταιρία ήθελε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το λογισμικό στην ανάπτυξη του τσιπ Akiδa (σ.σ. το ελληνικό δ προς τιμήν της ερευνητικής ομάδας που το δημιούργησε). Για να σας εξηγήσω την επανάσταση που προέκυψε με το τσιπάκι αυτό της Brainchip, σκεφτείτε ότι πριν το Akiδa, το νευρομορφικό chip Loihi της Intel, είχε 130 χιλιάδες τεχνητούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις (ενώσεις νευρώνων), η Akiδa έχει 1,2 εκατομμύρια νευρώνες και 10 δισεκατομμύρια συνάψεις, όταν ο εγκέφαλος του ανθρώπου φυσικά είναι ακόμα πιο πολύπλοκος, με 86 δισεκατομμύρια νευρώνες και 150 τρισεκατομμύρια συνάψεις. Είναι μία τεράστια πρόοδος, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεπεράσαμε την αρχιτεκτονική μορφή του εγκεφάλου μίας μέλισσας … Τα δύο πάρα πολύ σημαντικά σημεία της Ακίδα, είναι ότι δεν απαιτεί την υποστήριξη κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU), ούτε απαιτεί επιταχυντή μνήμης ή βαθιάς μάθησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης.

Πεδίο εφαρμογής του λογισμικού

«Ένα Neuromorphic System on chip (NSOC) Νευρομορφικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα, είναι ουσιαστικά ένα σύστημα ελέγχου, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο λειτουργεί όπως ένας οργανικός εγκέφαλος. Όταν έχουμε NSOC, είναι σα να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος εκτελεί ένα έργο και ελέγχει μία κατάσταση. Έχει πολλές εφαρμογές μεταξύ των οποίων και η αυτόματη οδήγηση οχημάτων», σημειώνει ο κ. Ηλιάδης.

Η ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ

«Στο Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., δουλεύουμε πολλά χρόνια σε θέματα κυβερνοασφάλειας και δοκιμάζουμε υβριδικές προσεγγίσεις. Αυτό είναι μια σημαντική ειδοποιός διαφορά απ’ το να χρησιμοποιείς υφιστάμενους αλγόριθμους, μπορείς ν’ αναπτύσσεις δικούς σου, οι οποίοι είναι υβριδικές προσεγγίσεις διαφόρων αλγορίθμων και πιθανόν να μας οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι οι κλασσικοί αλγόριθμοι. Την έρευνα με την καθοδήγησή μου τη διεξάγει ο Δρ. Κώστας Δεμερτζής, ο οποίος είναι εξαιρετικός μεταδιδακτορικός ερευνητής. Εκπαιδεύουμε ερευνητές για τη συνέχιση της έρευνας και σε άλλα επίπεδα και βλέπω, μέσω και των δύο παγκόσμιων συνεδρίων που διοργανώνω κάθε χρόνο στην Ελλάδα, πόσο ανταγωνιστικοί μπορεί να είναι οι Έλληνες ερευνητές που παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους, σε σχέση με πολλούς που είναι σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια. Ευτυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα ακόμα καταπληκτικά μυαλά, έστω και τώρα μετά την κρίση. Ελπίζω να συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί πιστεύω ότι δεν φεύγουν κατ’ ανάγκη τα καλύτερα μυαλά αλλά αυτοί που επιλέγουν να φύγουν γιατί τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους, ο οικογενειακός τους περίγυρος και αυτοί που έχουν πειστεί ότι τα ελληνικά δεδομένα δεν πρόκειται ποτέ να τους δώσουν ευκαιρίες ανάδειξης. Σας διαβεβαιώνω όμως πως υπάρχουν ακόμα πολλά εξαιρετικά μυαλά στα οποία προσπαθούμε να δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Για παράδειγμα μόλις εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, ύψους 2.000.000 ευρώ, από το οποίο θα πληρωθούν για την έρευνά τους μόνο νέοι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί για αρκετά χρόνια. Βλέπω τους νέους ερευνητές και διδάκτορες που έχουμε και είναι πολύ λαμπρά μυαλά και δεν μιλάω μόνο για το ΔΠΘ, υπάρχουν παντού σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Η χώρα θα πρέπει να τους δώσει ευκαιρίες. Εμείς κάνουμε μεγάλες προσπάθειες».

Το επόμενο πρόγραμμα

Μετά τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Brainchip, ενδιαφέρον για λογισμικό προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις έχει εκφράσει, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη και το Security Operation Center της Νέας Υόρκης . «Συνομιλήσαμε τρεις φορές αλλά δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη σε κάποια συμφωνία συνεργασίας γιατί υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα. Για να δουλέψουμε και στην πράξη το πρόγραμμα, χρειάζεται να έχουμε ροή δεδομένων δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή κάποιος πρέπει να μας δώσει πρόσβαση σ’ ένα δίκτυο δεδομένων το οποίο δεν είναι διαβαθμισμένο και που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τρέξουμε το πρόγραμμά μας σε πραγματικές συνθήκες, θα το αναπτύξουμε υπό την έννοια της ανίχνευσης πιο πολλών κυβερνοεπιθέσεων, ίσως ακόμα πιο γρήγορα. Δεν μας έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα ούτε στη χώρα μας», καταλήγει ο κ. Ηλιάδης.

https://www.tanea.gr/2020/09/11/science-technology/ti-einai-to-tsip-akida-pou-agorase-i-nasa-apo-to-panepistimio-thrakis/

nasa_logo.thumb.jpg.45622183032c6e7198de9135ff6eed69.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Θεσσαλονικείς έφτιαξαν pocket Η/Υ :cheesy:

Μπορεί ένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα εν είδει ηλεκτρονικού υπολογιστή να χωρέσει στο …πορτοφόλι μας;

Την απάντηση στο φιλόδοξο αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ηγείται μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή, σε μέγεθος και διαστάσεις πιστωτικής κάρτας, που θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

Πρόκειται για το AMANDA, ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μοναδικής κάρτας Smart Sensing (ASSC) που θα έχει το μέγεθος, την αίσθηση και την εμφάνιση μιας πιστωτικής κάρτας. Το AMANDA είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και είναι προγραμματισμένο να «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Συντονιστής του έργου, στο οποίο συμμετέχουν οχτώ διαφορετικοί φορείς -ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, είναι το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Τι θα κάνει ο υπολογιστής τσέπης

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Χάρης Κουζινόπουλος, ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και υπεύθυνος διαχείρισης του έργου, «στόχος της όλης ερευνητικής προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, δηλαδή 85×55 χιλιοστά και μέγιστο πάχος 3 χιλιοστά. Θα έχει -μεταξύ άλλων- επεξεργαστή, σύστημα συγκομιδής ενέργειας και αισθητήρες βάσει των οποίων θα συλλέγει πληροφορίες από τον κόσμο γύρω του. Θα υπάρχουν μετρήσεις υγρασίας, θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μια κάμερα για να λαμβάνει φωτογραφίες, τις οποίες μετά, με έξυπνο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα βρίσκεται στην κάρτα, θα μπορεί να τις στέλνει είτε στον τελικό χρήστη είτε σε κάποιον υπολογιστή».

«Το concept», αναφέρει ο Δρ. Κουζινόπουλος, «είναι πως αυτόν τον υπολογιστή είτε τον εγκαθιστά ο χρήστης κάπου και παίρνει μετρήσεις και αποφάσεις ή θα μπορεί να τον έχει πάνω του, στο πορτοφόλι ή την τσέπη του, από τη στιγμή που είναι τόσο μικρός».

Υπολογιστής-τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Πρόκειται για ένα προϊόν, όπως τονίζει και ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά. «Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Θα είναι ουσιαστικά το πρώτο τέτοιο σύστημα, μ’ αυτές τις δυνατότητες, σ’ αυτές τις διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπολογιστής AMANDA στη μάχη κατά της Covid-19

Το AMANDA, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Κουζινόπουλος, θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης ένα «καταπληκτικό εργαλείο στη διαχείριση κρίσεων», μεταξύ αυτών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τωρινής πανδημίας. «Σίγουρα δεν είναι ιατρικό προϊόν και δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να βοηθήσει σε άλλα κομμάτια», σημειώνει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό: «Για παράδειγμα, υπάρχει περιορισμός στο πόσα άτομα υπάρχουν σ’ ένα σούπερ μάρκετ. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εγκαταστήσει εύκολα τέτοιες κάρτες σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ώστε να παίρνουν φωτογραφίες μέσα από τον χώρο και «τρέχοντας» τον έξυπνο αλγόριθμο με τον οποίο θα είναι εξοπλισμένες, να μπορούν να υπολογίζουν τον αριθμό των ατόμων στο χώρο. Συνεπώς, αν ξεπεραστεί το όριο που έχει οριστεί, θα στέλνουν ένα μήνυμα προειδοποίησης στον διευθυντή του καταστήματος».

H ομάδα του μικρού αυτόνομου υπολογιστή, σε μέγεθος και διαστάσεις πιστωτικής κάρτας

Άλλο σενάριο υπό ανάπτυξη αφορά το πακετάρισμα πχ των φαρμάκων ή τη μεταφορά ενός εμβολίου που αναμένει με αγωνία η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της Covid-19. «Όταν έρθει με το καλό (το εμβόλιο) και χρειαστεί να γίνει η μεταφορά του από την αποθήκη στο νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες μεταφοράς, θα μπορεί να πακετάρει κανείς τέτοιου είδους κάρτες και αυτές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μετράνε θερμοκρασία, υγρασία κλπ. Έτσι, όταν φτάσει στον προορισμό του το εμβόλιο, οι κάρτες αυτές θα ενημερώνουν αν τηρήθηκαν σωστά όλα τα μέτρα μεταφοράς του προϊόντος».

Ένα τρίτο σενάριο που είναι ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο, πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο αλλά και πιο δύσκολο, όπως επισημαίνει ο Δρ. Κουζινόπουλος, αφορά το contact tracing, που ήδη κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει, όπως η Γερμανία. «Αυτό προϋποθέτει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι εφοδιασμένος με τέτοιες κάρτες και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος χρήστης θετικός, θα μπορεί ο γιατρός να ενημερώνει σχετικά το λογισμικό της κάρτας του. Οπότε, σε περίπτωση που πλησιάσει κανείς κάποιον χρήστη που είναι θετικός σε covid, να λαμβάνει ανώνυμα ένα μήνυμα ότι έχει έρθει σε κοντινή επαφή με χρήστη με covid, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο, για να διαπιστώσει αν έχει και ο ίδιος προσβληθεί», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Δρ. Κουζινόπουλος.

https://www.tovima.gr/2020/09/27/science/thessalonikeis-eftiaksan-pocket-i-y/

1-600x450.jpg.88cc5f2f0e88a543b134efb550207235.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στους φιναλίστ για το ευρωπαϊκό βραβείο Προώθησης Επιχειρηματικότητας ο «Δημόκριτος» :cheesy:

Η Ελλάδα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» επελέγη ως ένας από τους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Προώθησης Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2020) στην κατηγορία: Προωθώντας το Επιχειρηματικό Πνεύμα (Promoting the Entrepreneurial Spirit).

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 16 Νοεμβρίου 2020 στο Βερολίνο.

Η Ελληνική πρόταση επελέγη ανάμεσα από 185 υποψηφιότητες από 27 Χώρες και έχει τίτλο, “Demokritos: Innovation Ecosystem for Sustainable Entrepreneurship”.

Η Κριτική Επιτροπή αναγνώρισε ότι ο Δημόκριτος, ένας Δημόσιος Ερευνητικός Φορέας, μπορεί με τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο να υποστηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Η ολοκληρωμένη στρατηγική του Κέντρου για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνει:

Δυναμικές διοικητικές δομές για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας και διανοητικής ιδιοκτησίας από τα εργαστήρια του Κέντρου σε Ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις καθώς και για την ανοικτή πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές.

Το Πρόγραμμα Βιομηχανικών Υποτροφιών, που εδώ και τρία χρόνια έχει χορηγήσει 70 Υποτροφίες δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς και παραγωγικές συνεργασίες με την Ελληνική Βιομηχανία

Το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος που σήμερα φιλοξενεί 45 νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις καθώς και R&D τμήματα μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Ο κόμβος ψηφιακής καινοτομίας AHEDD: Attica Hub for the Economy of Data and Devices, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων, Αισθητήρων και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: “Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως τα Ερευνητικά μας Κέντρα, έχουν μεγάλες δυνατότητες στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πέρα από το εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό, απέδειξε ότι αποτελεί «φυτώριο» της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και διαπρέπει εντός, αλλά και εκτός συνόρων.”

https://www.tanea.gr/2020/10/07/science-technology/stous-finalist-gia-to-eyropaiko-vraveio-proothisis-epixeirimatikotitas-o-dimokritos/

Entrance_of_Institute_of_nuclear_and_particle_physics_NCSR_Demokritos.thumb.jpg.b1c615abfd768432800c040472b8125b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

JA Greece: Στην κορυφή της Ευρώπης οι Eλληνικές «start up» Swim.me και FlowOn. :cheesy:

Την κορυφή της Ευρώπης κατέκτησαν οι Eλληνικές «start-up» Swim.me και FlowOn και έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες! Η Swim.me κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 με το «έξυπνο» σκουφάκι για άτομα με προβλήματα όρασης και η FlowOn το δεύτερο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Company of the Year 2021 με την «έξυπνη βρύση» που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων. Oι δύο διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης GEN-E του JA Europe www.gen-e.eu.

Ξεκίνησε διαδικτυακά στις 29 Ιουνίου με έδρα το JuniorAchievement Λιθουανίας και κορυφώθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 με την απονομή των βραβείων. Οι Έλληνες/ίδες μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες αναδείχθηκαν στους καλύτερους από τους 370,000 νέους που πήραν μέρος Πανευρωπαϊκά στους δύο διαγωνισμούς κατά την σχολική χρονιά 2020-21.

Είναι η πρώτη φορά στην 16 ετών ιστορία του Junior Achievement Greece που κερδίζουν ελληνικές ομάδες πρώτο και δεύτερο Πανευρωπαϊκό βραβείο και ο ενθουσιασμός στον οργανισμό είναι απερίγραπτος. Ο Πρόεδρος του JA Greece και Πρόεδρος της Upstream Mάρκος Βερέμης δήλωσε: «Υψηλοί στόχοι, χαμηλό προφίλ, εφευρετική σκέψη και πολύ σκληρή ομαδική δουλειά.

Πάντα η συνταγή επιτυχίας που βλέπουμε χρόνια τώρα στο JA Greece. Οι ευρωπαϊκές κορυφαίες βραβεύσεις της Swim.me και της FlowOnαποδεικνύουν πως οι Eλληνικές ομάδες βελτιώνονται κάθε χρόνο και μας δείχνει πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η χώρα μας στο μέλλον. Τέτοια έργα πάντα μιλούν καλύτερα από τα λόγια»

. «Η πανευρωπαϊκή διάκριση των Swim.me και FlowOn κάνει όλους εμάς στο JA Greece υπερήφανους. Μέσα από τη διπλή αυτή επιτυχία, βλέπουμε τον στόχο μας να υλοποιείται: Η εκπαίδευση που παρέχουμε φροντίζοντας τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων, την ενίσχυση του περιεχομένου τους και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών υποστήριξε τους νέους μας να σκεφτούν, να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν έξυπνα και καινοτόμα εγχειρήματα, ικανά να τοποθετήσουν την Ελλάδα επάξια στην κορυφή της Ευρώπης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe Αργύρης Τζικόπουλος και τόνισε: «Φυσικά, όλο αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί, δίχως τη συνεργατική προσπάθεια της ομάδας του JA Greece και ιδιαίτερα των υπευθύνων των δύο προγραμμάτων, Ιωάννας Κυπριώτη και Ελισάβετ Παυλίδη, οι οποίες συνεισέφεραν τα μέγιστα σε όλη τη διαδικασία. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και στους υποστηρικτές του JA Greece, για την πίστη και τη συμβολή τους στο έργο μας. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στις δύο ομάδες, οι οποίες μας εμπνέουν ακόμα πιο πολύ με την εφευρετικότητα, το πάθος και το όραμά τους, ώστε να θέσουμε τον πήχυ μας υψηλοτέρα!»

«Οι Eλληνικές ομάδες εντυπωσίασαν και στους δύο διαγωνισμούς με τις έξυπνες ιδέες και τον επαγγελματισμό τους», δήλωσε ο CEO του JA Europe, Salvatore Nigro. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη μεγάλη επιτυχία καθώς με τη συμβολή του Junior Achievement η Ελλάδα διακρίνεται όχι μόνο για τις ομορφιές και την ιστορία της αλλά και για την καινοτομία της». Η απονομή του 1ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου στη φοιτητική Swim.me Στον Φοιτητικό Ευρωπαϊκό Τελικό, το πρώτο βραβείο απένειμε στην Swim.me ο Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νίκολας Σμιτ. Στο εντυπωσιακό διαστημικό εικονικό σκηνικό της τελετής η ελληνική ομάδα συνδέθηκε και πανηγύρισε κρατώντας την Ελληνική σημαία με την CEO της Swim.me Ράνια Βλάχου να εκφράζει τον ενθουσιασμό της ομάδας για τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Τα «στελέχη» της Swim.me, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ράνια Βλάχου, Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση, Αναστάσης Καραμούτσος και Δημήτρης Λάμπρος, δήλωσαν:

«Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για την πρώτη θέση! Για όλους εμάς το Gen-E ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Αποκτήσαμε καινούρια γνώση, γνωρίσαμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και καινοτόμες εταιρείες, οπότε και εμπνευστήκαμε περισσότερο για τη δουλειά μας. Το event αυτό δεν μας έδωσε απλώς την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρότζεκτ μας, αλλά και μας επέτρεψε να αλληλεπιδράσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες και μέντορες. Για μας όλη αυτή η εμπειρία έχει υπάρξει ένα μακρύ και όμορφο ταξίδι, από το διαγωνισμό στην Ελλάδα μέχρι και τώρα. Σε αυτήν την πορεία μας ήταν καθοριστική η βοήθεια από όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν με το JA Greece. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Ιωάννα Κυπριώτη που μας στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, τον Αργύρη Τζικόπουλο, την Μαρία Γιαννέτου και τον Peter Economides που μας ενέπνευσαν και όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα.

Tο Swim.meβέβαια δεν σταματάει εδώ. Σκοπός είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να ελέγξουμε και να βελτιστοποιήσουμε το λειτουργικό πρωτότυπο, έτσι ώστε να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και μέχρι το 2022 να βγει το Swim.me στην αγορά. Στα μελλοντικά μας πλάνα είναι επίσης και πιθανές προεκτάσεις ή αλλαγές βασισμένες στις προτιμήσεις του κολυμβητή αλλά και τα επόμενα βήματα για να προστατεύσουμε την ιδέα μας. Ο απώτερος στόχος είναι να μπορεί ακόμη και ένα μικρό παιδί με προβλήματα όρασης να κολυμπήσει χωρίς να χρειάζεται να σκεφτεί επιπλέον προκλήσεις».

Λίγο μετά την βράβευσή της, η ομάδα έδωσε συνέντευξη στο BBC World Service.

Δείτε το βίντεο της απονομής του πρώτου βραβείου στην Swim.me:

To Swim.me είναι ένα «έξυπνο» σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με προβλήματα όρασης. Στο σκουφάκι του κολυμβητή υπάρχουν γυαλάκια με αισθητήρες έτσι ώστε ο αθλητής να ειδοποιείται με δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και τη θέση του στη διαδρομή της πισίνας. Το σύστημα, μέσω ΙοΤ εφαρμογής, καταγράφει επίσης δεδομένα και analytics για τις επιδόσεις και την εξέλιξη του αθλητή στις προπονήσεις. H συσκευή απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αλλά και σε παιδιά με ολική ή μερική τύφλωση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για πλήρη αυτονομία στην πισίνα και ενισχύοντας την ψυχολογική τους διάθεση.

H Swim.me είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του προγράμματος «JA Start Up 2021» στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του JA Greece που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η απονομή του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου στην μαθητική FlowOn Τεράστια επιτυχία σημείωσαν και οι μαθητές «startuppers» της FlowOn από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που κατέκτησαν το δεύτερο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Company of the Year 2021 και ξεχώρισαν μεταξύ 40 μαθητικών «start-up» από όλη την Ευρώπη. H FlowOn είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021» στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του JA Greece που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με την «έξυπνη βρύση» που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων. Το καινοτόμο εξάρτημα που δημιούργησαν, εφαρμόζει στις απλές βρύσες εξωτερικών χώρων και τις μετατρέπει σε «έξυπνες» που ανοιγοκλείνουν ανέπαφα και αυτόματα.

Το εξάρτημα «Flow On» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε σχολεία, πάρκα, άλλους δημόσιους χώρους αλλά και κήπους σπιτιών πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση νερού και ιδανικές συνθήκες υγιεινής. Κατά την απονομή του βραβείου η Υπουργός Παιδείας της Λιθουανίας Jurgita Siugzdiniene εκθείασε την Ελληνική ομάδα τονίζοντας «ότι πρόκειται για παιδιά που διαθέτουν αληθινή καινοτόμα σκέψη και μεθοδικότητα και παρουσίασαν μια σπουδαία οικολογική λύση».

Δείτε το βίντεο της απονομής:

Την ομάδα FlowOn, που αποτελείται από 20 παιδιά της Α’,Β’ και Γ’ Λυκείου, εκπροσώπησαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό οι μαθητές/τριες, Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, Αδαμαντία Τσεκούρα, Ιάσονας Φιλιππίδης, Κωνσταντίνος Πατσατζάκης και Γεωργία Τρικιώνη. Τα παιδιά δήλωσαν:

«Όταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με κλειστά σχολεία λόγω πανδημίας, καμιά από τις ιδέες που σκεφτόμασταν δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, κανείς ίσως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα φτάναμε μέχρι εδώ. Εμείς όμως είχαμε μια πολύ δυνατή ομάδα, είχαμε ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και πίστη πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Παρά τις δυσκολίες, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι ένα μοναδικό και καινοτόμο, προϊόν στο οποίο πιστέψαμε πάρα πολύ. Όλα όσα έχουμε καταφέρει είναι αποτέλεσμα της όρεξης, της εφευρετικότητας, της συνεργασίας μας και πάνω από όλα της σκληρής δουλειάς μας. Είμαστε πολύ περήφανοι που αναγνωρίστηκαν οι κόποι μας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του JAGreece, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο πολλά συναισθήματα που μας έδωσε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση, αφού καταλάβαμε και σε προσωπικό επίπεδο τις δυνατότητές μας, αλλά και εξερευνήσαμε καινούργια ενδιαφέροντα που δεν γνωρίζαμε πως είχαμε. Ξεφύγαμε από τη ρουτίνα της καραντίνας, νιώσαμε χρήσιμοι και δημιουργικοί σε μια περίοδο που νιώθεις παροπλισμένος, αξιοποιήσαμε, τέλος, με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο μας.

Η εμπειρία του Πανευρωπαϊκού Τελικού ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας βοήθησαν, τους μέντορές μας, τους καθηγητές μας και φυσικά το JA Greece που μας πρόσφερε αυτό το μοναδικό ταξίδι». Περήφανοι για τους μαθητές τους δήλωσαν συγκινημένοι οι καθηγητές τους, Άννα Ματσιώρη, Ελένη Μαργαρού και Νικόλαος Τερψιάδης.

https://www.in.gr/2021/07/16/b-science/technology/ja-greece-stin-koryfi-tis-eyropis-oi-ellinikes-start-swim-kai-flowon/

SWIM.thumb.jpeg.babd10db3756a8d5ef4b05b8b75c4f32.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

TileDB: Η καινοτόμα βάση δεδομένων και το ταξίδι του Έλληνα δημιουργού της σε 3 ηπείρους.:cheesy:

Αξιοποιώντας το πάθος του για την πληροφορική, την επιθυμία του για νέες εμπειρίες, το μυαλό του, τις γνωριμίες του και σε ένα βαθμό την τύχη, ο Σταύρος Παπαδόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει την TileDB, μία μοναδική βάση δεδομένων, η οποία σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα. O επιχειρηματίας από την Ξάνθη, στελεχώνει ομάδα 40 ατόμων στην TileDB, η οποία στα περίπου 4 χρόνια λειτουργίας του έχει συγκεντρώσει περίπου 20 εκατ. ευρώ από γύρους χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, η TileDB προσφέρει δύο προϊόντα, genomics και LiDAR, οι οποίες αυτές λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε ό,τι έχει να κάνει με σόναρ, δορυφορικές εικόνες, τηλεπικοινωνίες (ώστε δηλαδή να καταγράφονται οι θέσεις των καταναλωτών για τον εντοπισμό ταξί για παράδειγμα) και γενικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με πίνακες (tables). Ο Σταύρος Παπαδόπουλος όσο εργαζόταν στην Intel παρατήρησε ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία συγκεκριμένη λύση, τον συνδυασμό dense και sparse, για τους γνώστες του θέματος.

Έχοντας ολοκληρώσει μία σπουδαία ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία ο Σταύρος Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε στο Outliers, το podcast της Endeavor, αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 να ιδρύσει δική του startup, ένα εγχείρημα που πήρε σάρκα και οστά το 2017.

Από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Χονγκ Κονγκ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, ενώ από μικρός απέκτησε πάθος, κυρίως μέσω των βιντεοπαιχνιδιών, με την πληροφορική. Πέρασε στην Πληροφορική στο ΑΠΘ και στο τελευταίο έτος, αφού βρισκόταν βαθμολογικά στους πρώτους πέντε της σχολής τους, άρχισε να επικοινωνεί με καθηγητές του, εκ των οποίων ένας τον βοήθησε να κάνει αιτήσεις για διδακτορικά στις ΗΠΑ. Τον δέχτηκαν σε τρία πανεπιστήμια, και φαινόταν πως θα επέλεγε το Boston University.

Ο ίδιος περιγράφει «επρόκειτο για το μεγάλο σταυροδρόμι που καθόρισε τη ζωή του», διότι τυχαία εκείνη την περίοδο έτυχε ένας γνωστός του να του μιλήσει για το Χονγκ Κονγκ. Σχεδόν επί τόπου, έψαξε για την πόλη και ήρθε σε επικοινωνία με Έλληνα καθηγητή, ο οποίος διέμενε εκεί, παρότι δεν ήξερε ακριβώς με τι θέλει να ασχοληθεί. Τελικά, στο Χονγκ Κονγκ έμεινε για 8 χρόνια. Μετά το διδακτορικό έκανε post – doc και ασχολήθηκε ως καθηγητής (visiting assistant professor) για τρία ακόμη χρόνια εκεί.

Αλλαγή εμπειριών και ηπείρων

Στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, ο Σταύρος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε επαγγελματική πρόταση από το MIT, που αφορούσε θέση συνεργασίας με την Intel. Ο ίδιος εξηγεί πως δούλευε πάνω στην αιχμή της τεχνολογίας, δημιουργώντας hardware για νέα συστήματα, σε σχέση με τα μεγάλα δεδομένα. Μέσω αυτής της δουλειάς ανακάλυψε αφενός ότι τα μοτίβα που ακολουθούνται στις βάσεις δεδομένων είναι εσφαλμένα, αφετέρου τις ελλείψεις που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο από τους πελάτες. Στη συνέχεια με την ενθάρρυνση ενός γνωστού, άρχισε να διαβάζει για το πως θα ιδρύσει δική του εταιρεία και πώς θα προσεγγίσει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Βασικά μαθήματα

Οι συμβουλές που δίνει σε άτομα, τα οποία θέλουν να ιδρύσουν αυτή τη στιγμή τεχνολογική start up και δεν επιθυμούν ωστόσο να μείνουν δέσμιοι των επενδυτών είναι:

– Πάρα πολύ διάβασμα

– Να είστε κοντά σε ανθρώπους που το έχουν ξανακάνει. «Είναι χαζό να μην δεχτείς βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι και ο ίδιος δίνει πλέον βοήθεια σε νεότερους

– Να προσέχετε από πού δέχεστε χρηματοδότηση ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία. Όσο δηλαδή προχωρούν οι γύροι πρέπει να πηγαίνετε σε διαφορετικά άτομα με διαφορετικά προσόντα

– Η ομάδα πρέπει να φτιαχτεί σωστά από την πρώτη μέρα

– Να μην υποκύψετε στον εκφοβισμό από τους επενδυτές, οι οποίοι είναι συνήθως μεροληπτικοί

Ελληνικό Οικοσύστημα

Πριν πέντε χρόνια, ο Σταύρος Παπαδόπουλος θα έλεγε ότι τα πράγματα είναι άσχημα. Ωστόσο, έκτοτε εντοπίζει θετικά στοιχεία που τον έχουν εντυπωσιάσει, όπως οι καταπληκτικές δουλειές από venture capitals και εντυπωσιακά ταλέντα, τα οποία είναι πιστά στους εργοδότες τους. Αυτό που εκκρεμεί για τον ίδιο είναι η χρηματοδότηση των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου από LP (ετερόρρυθμες εταιρείες), αντί των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανέβαινε σημαντικά το ποσό που θα είχαν να διαθέσουν.

https://www.moneyreview.gr/startup/51747/stayros-papadopoylos-perasma-apo-treis-ipeiroys-gia-anaptyxi-vaseon-poy-apothikeyoyn-syntheta-dedomena/

Outliers_papadopoulos-768x480.jpg.e6c66fe0d56d6708d65a6a4bf9146f10.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για το δορυφορικό Ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα, με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, κι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες αυτές θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης

https://www.naftemporiki.gr/story/1795286/antistrofi-metrisi-gia-to-doruforiko-internet-eureias-xriseos-stin-ellada

 
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

doruforiko-internet.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Βραβείο «Better Satellite World» στον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και στην Hellas Sat.

Το βραβείο «Better Satellite World» απονεμήθηκε στον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και στην Hellas Sat για την προσφορά τους στην αξιοποίηση των δορυφόρων προς όφελος της ανθρωπότητας.Τα βραβεία «Better Satellite World Awards» καθιερώθηκαν από το 2015 και απονέμονται από το SSPI (Space & Satellite Professionals International) σε οργανισμούς ή προσωπικότητες, που έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δορυφόρων και του διαστήματος, για να συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των πολιτών, στη χρηστή διακυβέρνηση, στην ασφάλεια, στην ειρήνη, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές για το καλό της ανθρωπότητας.Το SSPI (www.sspi.org) είναι το μεγαλύτερο, διεθνές και διεπιστημονικό δίκτυο επαγγελματιών, παραγόντων και εταιρειών του κλάδου των δορυφόρων και του διαστήματος.Σύμφωνα με το σκεπτικό της κορυφαίας διάκρισης που απονεμήθηκε στον κ. Πρωτοπαπά (https://www.sspi.org/articles/sspi-names-ceo-of-hellas-sat-and-projects-of-speedcast-and-ultisat-as-recipients-of-the-2021-better-satellite-world-awards), ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας 25ετούς σταδιοδρομίας του στο διάστημα και στους δορυφόρους, έχει προωθήσει τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη δορυφορική διασύνδεση σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Υποσαχάριας Αφρικής.Ίδρυσε το 2001 την Hellas Sat, τον εθνικό δορυφορικό οργανισμό της Ελλάδας και Κύπρου, και διατελεί επικεφαλής του οργανισμού αυτού για 20 χρόνια. Σήμερα, η Hellas Sat λειτουργεί έναν στόλο τριών γεωστατικών δορυφόρων με γεωγραφική κάλυψη της  Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και μέρη της Νότιας Αφρικής.Η λειτουργία της εταιρείας ήταν καθοριστική για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και συνέβαλε με τη λειτουργία της στην ανάπτυξη της διαστημικής υποδομής της Ελλάδας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών βιομηχανιών.Η Hellas Sat έδωσε επίσης τις πρώτες μεγάλες ευκαιρίες σε νέους μηχανικούς να εργαστούν στον τομέα του διαστήματος και των δορυφόρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής της Hellas Sat, ο κ. Πρωτοπαπάς ίδρυσε τα Διαστημικά Κέντρα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μέσω των οποίων ελέγχονται οι δορυφόροι της Hellas Sat, ενώ προσφέρονται εκτεταμένα από τις εγκαταστάσεις αυτές και άλλες δορυφορικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.Yπήρξε αφοσιωμένος υποστηριχτής και προπαγανδιστής των διαστημικών και δορυφορικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών (European Satellite Operators Association, www.esoa.net) για δυο θητείες και για μία θητεία Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Ενώ υπηρετούσε σε αυτές τις θέσεις, προώθησε την προστασία του δορυφορικού φάσματος στην ITU (Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) και πρότεινε τη χρήση των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και στη Νότια Αφρική.Ο κ. Πρωτοπαπάς μάλιστα προχώρησε σε ένα περαιτέρω βήμα και παρείχε αυτές τις δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Υπό τη διεύθυνση του, η Hellas Sat συνέδεσε 172 απομακρυσμένα σχολεία στην Αλβανία μέσω δορυφορικού διαδικτύου το 2009, συνέδεσε απομακρυσμένα σχολεία και νοσοκομεία στην ηπειρωτική και νησιωτική  Ελλάδα, 142 αγροτικές κοινότητες στην Κύπρο το 2008 και το 2009 και 150 νοσοκομεία στη Ζιμπάμπουε το 2021.Μεταξύ άλλων, κ. Πρωτοπαπάς ήταν καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Govsatcom από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2019.Οι υπηρεσίες  Govsatcom  είναι το κοινό «όργανο» το οποίο κάτω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αξιοποιεί τους δορυφόρους για τη συντονισμένη επιχειρησιακή διαχείριση κρίσεων, την επιτήρηση ηπειρωτικών και θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, τη διαχείριση υποδομών ζωτικής σημασίας και ασφάλειας των διπλωματικών δικτύων επικοινωνίας κ.α.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SSPI που έγινε ταυτόχρονα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, η τελετή απονομής των βραβείων «Better Satellite World» θα γίνει στο Λονδίνο στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.Ο κ. Πρωτοπαπάς σχολίασε σχετικά την υψηλή διεθνή του διάκριση:«Θεωρώ υψίστη τιμή να μου απονέμεται φέτος το πιο σημαντικό διεθνές βραβείο για τα δορυφορικά και επιστημονικά δρώμενα, (Better Satellite World Award)   από τον μεγαλύτερο διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό Διαστημικών και Δορυφορικών Υπηρεσιών SSPI (Space and Satellite Professionals International). Ευχαριστώ από καρδιάς τους συναδέλφους της Hellas Sat που μου συμπαραστάθηκαν με τη δουλειά τους και τον επαγγελματισμό τους τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της εταιρείας και το SSPI για την απόφασή του».

https://www.naftemporiki.gr/story/1802658/brabeiobetter-satellite-world-ston-xristodoulo-protopapa-kai-stin-hellas-sat

xristodoulos-protopapas-hellas-sat.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Από την metal μπάντα στην Πάτρα, στο χρυσό deal με τον Ζάκερμπεργκ.

Από την metal μπάντα στην Πάτρα, στο χρυσό deal με τον Ζάκερμπεργκ

Δικαίωση και αναγνώριση μπορούν να αισθάνονται τα στελέχη Accusonus καθώς εφόσον ανακοινωθεί το deal με το Facebook θα αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα success story των ελληνικών startup.Μεγάλο deal για πατρινή εταιρεία η οποία εξαγοράζεται από το facebook για 100 εκατομμύρια ευρώ.Συμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» η εξαγορά αφορά την εταιρεία προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus που ίδρυσαν οι Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης και Μιχάλης Τζάννες.Η Accusonus μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό της Πάτρας. Είναι πασίγνωστη όμως στην κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων και ακόμα πιο πολύ, στην διεθνή μουσική βιομηχανία, για το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και τα ψηφιακά εργαλεία επεξεργασίας ήχου που αναπτύσσει.H Accusonus είναι μία εταιρεία που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και ο Ηλίας Κοκκίνης το 2013 στην Πάτρα μετά την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο, με αφετηρία την αγάπη τους για τη μουσική τεχνολογία και τον ήχο. Ο Ηλίας ήταν drummer σε μία τοπική heavy metal/punk μπάντα και εργαζόταν και ως τεχνικός ήχου.Ο Αλέξανδρος ασχολούνταν με ηλεκτρονική μουσική δημιουργώντας κυρίως soundtracks για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Αφού φοίτησαν και οι δύο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα, απέκτησαν PhDs στην Επεξεργασία Σημάτων Ήχου και εργάστηκαν ως ερευνητές.Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Accusonus ήρθε κοντά τους ο Μιχάλης Τζάννες (πρώην CEO της Aware, εισηγμένη εταιρεία στο NASDAQ) ως επενδυτής.

Η εταιρία με έδρα στις ΗΠΑ

Σήμερα η εταιρεία έχει μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ και διατηρεί σε Αθήνα και Πάτρα εργαστήρια ανάπτυξης λογισμικού, απασχολώντας περίπου 50 μηχανικούς και ειδικούς λογισμικού.

Συμφωνία 100 εκατομμυρίων ευρώ

Η Accusonus είχε ήδη σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Έχει χιλιάδες πελάτες και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, ενώ το λογισμικό της προτάθηκε για το Technical Achievement Award της Cinema Audio Society των ΗΠΑ.Τα προϊόντα της, τα έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικοί ήχου μεγάλων μουσικών όπως Bob Dylan, Lou Reed, Shakira, Goo Goo Dolls, Super Furry Animals, Wilco, Jennifer Lopez κ.λπ. Τεχνολογίες της, χρησιμοποιεί και η Adobe στα προϊόντα της (Adobe Premiere κ.λπ.).

Την Παρασκευή οι υπογραφές

Το deal, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσαν οι Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης και Μιχάλης Τζάννες. Σε αυτή δε έχουν εισέλθει μετοχικά αρκετά venture capitals σε δύο γύρους χρηματοδότησης, όπως η Big Pi Ventures, η IQMobility.Οι υπογραφές έχει προγραμματιστεί να μπουν, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

https://www.in.gr/2022/02/02/greece/apo-tin-punk-mpanta-stin-patra-sto-xryso-deal-ton-zakermpergk/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Με έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ξεκινάει άμεσα συνεργασία η ELPEN

Πρόκειται για τον Δρ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, ιδρυτή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLA, ενός από τα κορυφαία κέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας.

Με έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ξεκινάει άμεσα συνεργασία η ELPEN | tanea.gr
 

Με εξέχουσα επιστημονική πορεία διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, ο Δρ. Ηλιόπουλος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που καταγράφει το κορυφαίο 2% των επιστημόνων με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα απαρτίζεται από προσωπικότητες, προερχόμενες από όλους τους χώρους των επιστημών.Η επισφράγιση της σημαντικής αυτής συνεργασίας σχετίζεται με τη νέα επένδυση της εταιρείας, που αφορά στο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα Αττικής. Ο Δρ. Ηλιόπουλος θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου της ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής του Πάρκου, αρμόδιας για την υλοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου του. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από επιφανείς επιστημονικές προσωπικότητες υψηλής εξειδίκευσης και διεθνούς αναγνώρισης, οι οποίες θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.Με πυξίδα το όραμά του για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων προς όφελος των ασθενών, ο Δρ. Ηλιόπουλος ίδρυσε τρεις εταιρείες. Στην Αμερική την εταιρεία βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics, η οποία  δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτοάνοσα νοσήματα. Στην Ελλάδα τη Dyania Health, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης ασθενών για κλινικές δοκιμές και την Attica Sciences, η οποία εξετάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών και ζωικών πρώτων υλών της Ελλάδος για την αντιμετώπιση σειράς νόσων, όπως ο καρκίνος.Με διαχρονική προσήλωση στον τομέα της έρευνας και πίστη στους Έλληνες επιστήμονες, η ELPEN αξιοποιεί το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας για τη στελέχωση του νέου Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας που υλοποιεί στα Σπάτα Αττικής. Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας αποτελεί ένα μοναδικό έργο όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Η λειτουργία του συγκεκριμένου Πάρκου θα διαδραματίσει ρόλο κέντρου υποδοχής για νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, παρέχοντας εκτός από τελευταίας τεχνολογίας υποδομές και εξοπλισμό, ευκαιρίες διασύνδεσης με την βιομηχανία και επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πολύτιμη καθοδήγηση (mentoring) που θα βοηθούν τις εταιρείες αυτές να εξελιχθούν και να μεγαλώσουν. Παράλληλα θα παρέχει τη δυνατότητα σε Έλληνες, αλλά και ξένους ερευνητές να διεξάγουν έρευνα για διάφορες παθήσεις. Στο Πάρκο θα λειτουργεί επίσης και βιοτράπεζα, με στόχο την συλλογή δειγμάτων ασθενών σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία και την ανάλυση δεδομένων που θα βοηθήσουν στη μελλοντική αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την ELPEN ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος δήλωσε «Η ELPEN αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με σημαντική τεχνογνωσία στον χώρο της ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου για την έναρξη της συνεργασίας μας. Το Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας της ELPEN θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και τους ασθενείς. Σηματοδοτεί μια προσπάθεια, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας βιοτεχνολογίας, η οποία θα επιτρέψει στις προσπάθειες των ερευνητών να βρουν στέγη στην Ελλάδα, αποτρέποντας τη φυγή τους στο εξωτερικό. Καθοριστικό βήμα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η απόφαση της εταιρείας να συστήσει μια επιστημονική επιτροπής, και μάλιστα ανεξάρτητη, που θα επιβλέπει την διαμόρφωση και υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου του Πάρκου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των ατόμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα στελεχώσουν την επιτροπή».

 

Για τη συνεργασία της ELPEN με τον Δρ. Δ. Ηλιόπουλο, το  μέλος του ΔΣ της ELPEN και Project Leader του Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Ελένη Πενταφράγκα ανέφερε «Η ELPEN αποδίδει διαχρονικά πρώτιστη σημασία στην έρευνα και τη συνεργασία της με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας μας. Επενδύει σταθερά το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε ερευνητικά προγράμματα κι από το 1996 διαθέτει το πρώτο και το μεγαλύτερο ιδιωτικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στην νέα της επένδυση στα Σπάτα Αττικής φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας γύρω από τις επιστήμες υγείας και ζωής, όπου οι ιδέες θα ρέουν ελεύθερα μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων που θα συστεγάζονται στο Πάρκο, με στόχο τη σύζευξη ακαδημαϊκής έρευνας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης. Θέλουμε αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, επιταχύνοντας την ωρίμανση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μας με τον Δρ. Ηλιόπουλο, έναν σπουδαίο επιστήμονα της χώρας μας με διεθνές επιστημονικό κύρος, θα συμβάλλει ενεργά στη διάχυση της γνώσης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική πραγματικότητα του εξωτερικού».

https://www.tanea.gr/2022/02/16/market/me-enan-spoudaio-kai-polyvraveymeno-ellina-epistimona-tou-eksoterikou-ksekinaei-amesa-synergasia-i-elpen/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Space Hellas: Αναβαθμίζει το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ

Το έργο, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ

Space Hellas: Αναβαθμίζει το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ | tovima.gr
Το έργο των Μετεωρολογικών Σταθμών που πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του Δικτύου της χώρας με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα έχει αναλάβει η Space Hellas, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Συγκεκριμένα, η Space Hellas ανέλαβε το έργο «Eγκατάσταση Mετεωρολογικών Σταθμών και ανάπτυξη υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», κατόπιν διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Φορέας λειτουργίας του έργου είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ Κύριος του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Το έργο, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» και από Εθνικούς Πόρους και οι δαπάνες του θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για την αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Επιφανείας και Ανώτερης Ατμόσφαιρας της ΕΜΥ με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συνολικά εκατόν τριών συστημάτων, πέντε διαφορετικών τύπων και για την αναβάθμιση του κεντρικού μηχανογραφικού και τηλεπικοινωνιακού Συστήματος της ΕΜΥ, καθώς και της υποδομής υλισμικού και λογισμικού για την παραγωγή και διάθεση μέσω διαδικτύου (Portal) δεδομένων από τους σταθμούς επιφανείας, προγνώσεων καιρού, κλιματικών προϊόντων κ.ά. προς κάθε ενδιαφερόμενο για την κάλυψη των αναγκών της ΕΜΥ. Στόχος του έργου είναι η παροχή ολοκληρωμένης, μετεωρολογικής ενημέρωσης σε κρίσιμους παραγωγικούς κι αναπτυξιακούς τομείς, σε φορείς του δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στον απλό πολίτη, με τρόπο φιλικό μέσω του διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων πηγών πληροφόρησης.

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση

Πιο αναλυτικά, ογδόντα Αυτόματα Μετεωρολογικά Συστήματα θα εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, δέκα συστήματα Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών Πλοίων θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχο αριθμό πλοίων της ακτοπλοΐας και δέκα συστήματα Φορητών Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών θα διατίθενται για μετεωρολογική υποστήριξη και αποτύπωση των καιρικών συνθηκών, ενώ τρία Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο για την αποτύπωση των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στην ανώτερη ατμόσφαιρα.Ο κ. Σπύρος Μανωλόπουλος, εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου αναφέρει, «η “κλιματική κρίση” με την αποσταθεροποίηση του κλίματος στον πλανήτη καθιστούν το έργο της ΕΜΥ υψίστης σημασίας για την χώρα μας. Απαιτείται συλλογή των δεδομένων και πρόγνωση καιρού σε πραγματικό χρόνο με άμεση διάδοση της πληροφορίας.» «Με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και την εμπειρία μας στον χώρο της ανάπτυξης και υποστήριξης Δικτύων Ραντάρ Μετεωρολογίας, μπορούμε να εγγυηθούμε την ολοκλήρωση του έργου με απόλυτη επιτυχία».Τα οφέλη του έργου θα είναι πολλαπλά καθώς από την μετεωρολογική πληροφορία επηρεάζονται όλοι, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τους τη μετεωρολογική υποστήριξη τομέων (π.χ. αεροναυτιλία), φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, αλλά και οι πολίτες για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους.

https://www.tovima.gr/2022/03/24/science/space-hellas-anavathmizei-to-diktyo-ton-meteorologikon-stathmon-tis-emy/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

ALUMIL: Η μοναδική ελληνική εταιρεία που παράγει ανακυκλωμένο, «πράσινο» αλουμίνιο για όλα τα αρχιτεκτονικά της συστήματα!

1.jpg
 
Η ελληνική πολυεθνική επενδύει πάνω από 20 χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης του αλουμινίου για την παραγωγή των συστημάτων της, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.Η ALUMIL βρίσκεται σταθερά μπροστά στους τομείς της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Η βασική αιτία πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η αειφόρος προσέγγιση τοποθετείται διαχρονικά στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Ομίλου και καθορίζει την εταιρική κουλτούρα, τη στρατηγική και κατ’ επέκταση τα προϊόντα που αναπτύσσει.

Η σημασία του «πράσινου» αλουμινίου

Βρισκόμαστε παγκοσμίως σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη μας. Η ALUMIL αντιλαμβάνεται το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί ως leader του κλάδου και για αυτό επενδύει σημαντικά στο «πράσινο» αλουμίνιο, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.Αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αλουμινίου: η αέναη ανακυκλωσιμότητά του. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέταλλο που έχει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιείται, διατηρώντας στο 100% τις μηχανικές του ιδιότητες. Επιπλέον, να σημειωθεί πως για την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου απαιτείται 95% λιγότερη ενέργεια από ό,τι για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο ένα φιλικότατο προϊόν για το περιβάλλον.Η εταιρεία επενδύει πάνω από δύο δεκαετίες στην ανακύκλωση του αλουμινίου, διαθέτοντας ιδιόκτητο χυτήριο, όπου από το 2014 έχει εγκαταστήσει μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, μέσω της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 840 τόνους. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια, προχώρησε σε μια επένδυση ύψους 4.6εκ. € για τη δημιουργία μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κομβικής σημασίας, καθώς ενισχύει τη δυνατότητά της να παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

 

1.jpg
 
 

Οι «πράσινες» πρωτιές

Η βιωσιμότητα για την ALUMIL δεν είναι απλώς μια ευχή ή ένα σλόγκαν της εποχής, αλλά είναι οργανικά ενταγμένη στο DNA της και αποδεικνύεται ξεκάθαρα με πιστοποιήσεις και διακρίσεις που κατοχυρώνει πρώτη στον κλάδο των εταιρειών παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Δεν είναι τυχαίο ότι, για 2 συνεχείς χρονιές, είναι στη λίστα του QualityNet Foundation με τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας στην Ελλάδα, ενώ το 2021 βρέθηκε ανάμεσα στις 35 εισηγμένες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης του ESG, του χρηματιστηριακού δείκτη που παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών σε ζητήματα περιβάλλοντος και κοινωνικής δραστηριοποίησης.Ένας ακόμη «σύμμαχος» της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα είναι τα λεγόμενα EPDs, οι Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων, που εξασφάλισε από το 2017 για πληθώρα αρχιτεκτονικών της συστημάτων. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις λειτουργούν ως «ταυτότητες» των προϊόντων της ως προς το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και εξετάζουν τον κύκλο ζωής τους στο σύνολο.

1.jpg
 
 

Τέλος, ξεχωριστή θέση στις «πράσινες» πρωτιές της ALUMIL, αποτελεί η πρόσφατη διάκριση με τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver. Ουσιαστικά, η ALUMIL έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου που λαμβάνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα που δημιουργούνται με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ένα βιώσιμο «αύριο» για όλους

Η Γη, το κοινό σπίτι όλων μας, εκπέμπει SOS και η προστασία της αποτελεί προτεραιότητα για την ALUMIL. Η κατασκευαστική αριστεία που πρεσβεύει η εταιρεία συνδυάζεται με τον σεβασμό για τη φύση, μέσα από προϊόντα που παράγονται με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα χάρη στο ανακυκλωμένο, «πράσινο» αλουμίνιο.Το όραμα της εταιρείας είναι η καθημερινή επιδίωξη σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων και καθολικής υιοθέτησης φιλικών πρακτικών προς το περιβάλλον με σκοπό τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον άνθρωπο. Γιατί, για την ALUMIL, το ζητούμενο παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και η παροχή όλων εκείνων των εφοδίων, που θα επιτρέψουν στις επόμενες γενιές να ζήσουν σε έναν καθαρό πλανήτη.

Ακολουθήστε το ταξίδι της βιωσιμότητας

https://naftemporiki.gr/story/1874091/alumil-i-monadiki-elliniki-etaireia-pou-paragei-anakuklomeno-prasino-alouminio-gia-ola-ta-arxitektonika-tis-sustimata

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Ελληνική προηγμένη διαστημική τεχνολογία σύμμαχος της πολιτικής προστασίας της χώρας.

shutterstock_1234605613-696x392.jpg

Μια ελληνική εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μέσω δορυφόρων θα δίνει χείρα βοηθείας στην αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων και καταστάσεων.Η OHB Hellas είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 ως η νεώτερη θυγατρική του Ευρωπαïκού Ομίλου Διαστημικών Συστημάτων OHB SE και έχει το πλεονέκτημα του ρόλου της πιλοτικής οντότητας για τον Όμιλο OHB όσον αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών στην Ελλάδα στον τομέα της επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων εν τροχιά (On Board Data Processing, Software Defined Satellite).Από την υλοποίηση της τεχνολογίας αυτής μπορεί να επωφεληθεί και η πολιτική προστασία από το Διάστημα η αλλιώς civil security from space. Πρόκειται για την συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη αποφάσεων, για παράδειγμα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές – περιοχή εφαρμογών που άπτεται πλήρως στις ανάγκες της χώρας. Για την περάτωση των απαραίτητων διαδικασιών μπορούν να επιστρατευτούν και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, μιας από τις ραγδαίως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.Για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία και τις εφαρμογές της ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας μιλά στο Naftemporiki.gr ο κ. Νικόλαος Νικολόπουλος-Αναστασιάδης Systems Engineer της HBO.

Τι σημαίνει με απλά λόγια η τεχνολογία γρήγορης λήψης αποφάσεων και άμεσης ανταπόκρισης/επέμβασης με την οποία ασχολείται η εταιρεία σας;

Η OHB Hellas έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για τη βελτίωση των δυνατοτήτων γρήγορης λήψης αποφάσεων και άμεσης ανταπόκρισης / επέμβασης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «εν τροχιά επεξεργασίας δεδομένων υψηλής απόδοσης» (high performance on board data processing), της επεξεργασίας δηλαδή των δεδομένων που λαμβάνονται στο διάστημα επάνω στο δορυφόρο, υλοποιώντας και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους υπολογιστές υψηλής απόδοσης.
Με την επεξεργασία δεδομένων επιτόπου στον δορυφόρο και χωρίς την ανάγκη παρέμβασης συστημάτων από το έδαφος, μειώνεται το χρονικό διάστημα μεταξύ του εντοπισμού ενός γεγονότος υψηλής σημασίας (π.χ. εκδήλωση πυρκαγιάς) και της προβολής των δεδομένων σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας που βασίζεται στη σημαντική τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα που ήδη υπάρχει σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες στην Ελλάδα, στοχεύει στην ανάπτυξη εγχώριου προϊόντος σε high performance computing.
Πρόσφατα, η εταιρεία μας παρέδωσε στον Ευρωπαïκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) 2 έργα τα οποία αναπτύξαμε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, πάνω στους προαναφερθείς τομείς. Συγκεκριμένα, στη μελέτη Multi Frame Super Resolution (MFSR) αναπτύχθηκε αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της ανάλυσης εικόνων που λαμβάνονται από δορυφόρο, ο οποίος εκτελέστηκε επιτυχώς σε τροχιά στον δορυφόρο OPS-SAT της ESA (ήδη σε τροχιά). Αυτή η επιτυχία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς καθώς υπογραμμίζει τους στόχους που έχουμε θέσει ως εταιρεία, την εξαγωγή σύγχρονης διαστημικής τεχνολογίας, Made In Greece, τις συνεργασίες με το τοπικό οικοσύστημα και την δημιουργία ευκαιριών για νέους μηχανικούς που έχουν πια τη δυνατότητα να δουλέψουν στην Ελλάδα στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας. Στο δεύτερο έργο, ονόματι Cognitive Cloud Dual Camera, μελετήθηκε η δημιουργία ενός συστήματος δυο δορυφόρων, εξοπλισμένων με επεξεργαστικές μονάδες που υλοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για τον αυτόνομο εντοπισμό κρίσιμων γεγονότων και την μετάδοση εικόνων υψηλής ευκρίνειας στη Γη. Για την επίδειξη (demonstration) του παραπάνω συστήματος επιλέχθηκε η εφαρμογή του γρήγορου εντοπισμού ενεργών πυρκαγιών, ενός ιδιαίτερα σημαντικού προβλήματος για την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει μεγάλη ανάγκη για εφαρμογές που χαρακτηρίζονται από μικρό χρόνο απόκρισης λόγω των περιβαλλοντικών φαινομένων αλλά και της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης. Ένα δορυφορικό σύστημα με ενσωματωμένους υπολογιστές υψηλής επεξεργαστικής απόδοσης, θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη των σχετικών αναγκών της χώρας, ειδικά στις εφαρμογές που εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας.
Η τεχνολογία του high performance on board data processing μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό και με ευέλικτες τεχνολογίες όπως είναι η εικονικοποίηση (virtualization) πλατφόρμας μέσω ενός επόπτη (hypervisor). Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για το λεγόμενο δορυφόρο ως υπηρεσία (Satellite as a Service). Σε αυτό το μοντέλο, ο δορυφόρος είναι παραμετροποιήσιμος και θα μπορεί να ανταπεξέλθει δυναμικά σε μεταβαλλόμενες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Θα μπορεί να είναι κόμβος ενός δικτύου που περιλαμβάνει άλλους δορυφόρους σε διαφορετικές τροχιές, σταθμούς εδάφους, δίκτυα 5G/Internet of Things, δεδομένα cloud και φυσικά τους τελικούς χρήστες. Η πλατφόρμα θα μπορεί να είναι ανοιχτού κώδικα (Open Source) και ο δορυφόρος θα χρησιμοποιείται ως υπηρεσία, δηλαδή οι τελικοί χρήστες θα μπορούν εν δυνάμει να εκτελούν δικά τους προγράμματα στο διάστημα «ανεβάζοντάς» τα από τη Γη, με την όλη διαδικασία να χαρακτηρίζεται από μικρή πολυπλοκότητα για αυτούς, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη, επιστημονικά πειράματα σε τροχιά και μειώνονται τα κόστη αλλά και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος.

Πώς μπορεί αυτή η τεχνολογία να συμβάλει στον τομέα της πολιτικής προστασίας;

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, το high performance on board data processing θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό, την παρατήρηση και την αποτίμηση καταστροφικών φαινομένων όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές επιτήρησης περιοχών σημαντικών για την εθνική ασφάλεια, επιτήρησης πλοίων και λιμανιών, παράνομων εγκαταστάσεων και σε πληθώρα άλλων εφαρμογών.
Τα σώματα ασφαλείας της χώρας θα μπορούσαν να επωφεληθούν με δορυφορικά δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο μέσω των σχετικών εφαρμογών, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες άμεσης ανταπόκρισης τους σε γεγονότα μεγάλης σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο, κρίσιμα ζητήματα της χώρας βρίσκουν απαντήσεις με αυτονομία, μέσω διαστημικών συστημάτων εγχώριας προέλευσης.

Ποιες άλλες τεχνολογίες αναπτύσσει η εταιρεία σας;

Η OHB Hellas, ως μία από τις πολύ λίγες εταιρείες στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων διαστημικών συστημάτων (systems integrator), συμμετέχει σε πληθώρα διαστημικών πρότζεκτ όπως είναι οι ευρωπαïκές αποστολές PLATO και ATHENA αλλά και η, υπό μελέτη, ελληνική αποστολή ReTiMo με συντονιστή το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης, μία αποστολή νανοδορυφόρου για την παρακολούθηση Διαστημικού καιρού σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Επιπλέον, συμμετέχει και στο Odin’s Eye, ευρωπαïκό αμυντικό πρόζεκτ επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων, στο οποίο συνεργάζεται με την Intracom Defense με συντονιστή την OHB System στη Γερμανία.
Μία ακόμη τεχνολογία στην οποία επικεντρώνεται η OHB Hellas είναι η Προσθετική Κατασκευή /  Additive Manufacturing σε εφαρμογές αεροδιαστημικής. Σημαντική επένδυση σε αυτόν τον τομέα είναι η συμμετοχή της εταιρείας στο Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής (Hellenic Center for Additive Manufacturing – ΗCAM) στην Πάτρα (χρηματοδότηση μέσα από την Δράση ‘Κέντρα Ικανοτήτων’ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)). To HCAM αποτελεί ένα μοναδικό one – stop – shop στην Νοτιοανατολική (ΝΑ) Ευρώπη, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις, έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση προς όλους τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της Tρισδιάστατης Eκτύπωσης /  3D Printing, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρωτοπόρων προσεγγίσεων και τεχνολογιών από πλήθος καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας.
Επιπρόσθετα, ένα από τα projects στα οποία έχει συμμετάσχει η OHB Hellas στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι το πείραμα RAMFASAT, που αφορά την χρήση προσθετικής κατασκευής για τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για μικρούς δορυφόρους.

Με ποιους οργανισμούς συνεργάζεστε και πάνω σε ποια πρότζεκτ;

Η OHB Hellas έχει ως στόχο την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας  στην Ελλάδα σε συνεργασία με το τοπικό οικοσύστημα και έχει πολλές τρέχουσες συνεργασίες σε ευρωπαϊκά έργα με την πλειοψηφία των εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων που έχουν ενεργή δράση στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Όπως αναφέρθηκε, για παράδειγμα, υπάρχουν συνεργασίες με το ITE, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τις εταιρείες Intracom Defense, Ηellas Sat, TELETEL, Softcom International, Prisma Electronics και πολλές άλλες. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί σε πολλές δραστηριότητες και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μία από αυτές είναι το έργο CAIRS21, στο οποίο γίνεται μελέτη της χρήσης επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης (TPU) για εφαρμογή σε έναν παραμετροποιήσιμο δορυφόρο. Με την ίδρυση της OHB Hellas, ο Όμιλος OHB συνεχίζει την επιτυχημένη οργανική του ανάπτυξη στην Ευρώπη. Στην πορεία υλοποίησης των στρατηγικών της στόχων, η OHB Hellas έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την ελληνική διαστημική βιομηχανία, Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα ενισχύοντας την προσπάθεια ένταξης του ελληνικού οικοσυστήματος στην εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain) του Ομίλου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1421077/elliniki-proigmeni-diastimiki-technologia-symmachos-tis-politikis-prostasias-tis-choras/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Brain Regain με μοχλό τις ναυτιλιακές startups.

harborlab-696x506.jpg

Ο Αντώνης Μαλαξιανάκης μιλά στη «Ν» για τη σπίθα που έδωσε το έναυσμα στη Harbor Lab, το σημερινό αποτύπωμα της εταιρείας και τα σχέδια για το μέλλον.Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές startups είναι η Harbor Lab, η οποία ιδρύθηκε το 2020 και πλέον αριθμεί περίπου 750 συνεργαζόμενα πλοία μεγάλων ονομάτων της ελληνικής και της διεθνούς εφοπλιστικής κοινότητας.Το «έξυπνο» λογισμικό που διαθέτει η startup συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξόδων ενός πλοίου κατά τον ελλιμενισμό του και είναι το μόνο στον κόσμο με αυτές τις δυνατότητες. Τα λεγόμενα «λιμανιάτικα έξοδα» αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες για μία ναυτιλιακή εταιρεία και ο υπολογισμός τους ήταν μέχρι τον ερχομό της Harbor Lab μία πολύ σύνθετη διαδικασία, που απαιτούσε μεγάλη και χρονοβόρα προσπάθεια.

antonis_malaxianakis.jpg

 

Ο ιδρυτής και CEO της νεοφυούς επιχείρησης, Αντώνης Μαλαξιανάκης, ο οποίος έλαβε στα πρόσφατα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2022 το βραβείο της Επόμενης Γενιάς στη ναυτιλιακή βιομηχανία, «ποντάρει» στα ελληνικά μυαλά, συμβάλλοντας, μάλιστα, στην ανακοπή του «brain drain», καθώς προσλαμβάνει Έλληνες του εξωτερικού.Σημειώνεται ότι η Harbor Lab έλαβε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις (6,1 εκατ. ευρώ) για startup με δραστηριότητα στη ναυτιλία με τη συμμετοχή σημαντικών funds -VentureFriends, Speedinvest- και εταιρειών, όπως η Signal Ocean του Γιάννη Μαρτίνου.Ο κ. Μαλαξιανάκης μιλά στη «Ν» για τη σπίθα που έδωσε το έναυσμα στη Harbor Lab, το σημερινό αποτύπωμα της εταιρείας, τα επενδυτικά σχέδιά του για το μέλλον, ενώ εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο hub ναυτιλιακής τεχνολογίας.

Πώς κάνατε τα πρώτα σας βήματα στη ναυτιλία;

«Από μικρός είχα όνειρο να ασχοληθώ με τη ναυτιλία. Όπως άλλα παιδιά ήθελαν να γίνουν αθλητές, εγώ ονειρευόμουν να γίνω εφοπλιστής. Ωστόσο, δεν μπόρεσα εξαρχής να εστιάσω στον κλάδο, διότι έπρεπε να βοηθήσω στην οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία ξεκίνησα να εργάζομαι από το 2005. Παράλληλα, πήρα και το πρώτο πτυχίο μου, στατιστικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.Έχοντας, λοιπόν, δει τις καλές μέρες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις χειρότερες, αργότερα με την κρίση, αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου και να ασχοληθώ με κάτι που μένει ανεπηρέαστο από τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες.Το 2013 δέχτηκα μετά από πέντε συνεντεύξεις και τρία tests προσφορά από τη Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου, η οποία τότε είχε ως CEO τον Γιάννη Μαρτίνο, για πρακτική άσκηση. Στην αρχή δραστηριοποιήθηκα στα πετρέλαια, βγάζοντας δείκτες απόδοσης για το γραφείο ανεφοδιασμού καυσίμων. Πολύ σύντομα ασχολήθηκα με τα λιμανιάτικα έξοδα (disbursements), τα οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη εντός της εταιρείας, μιας και τα περισσότερα δεξαμενόπλοια που κατείχε τότε δραστηριοποιούνταν στη spot αγορά. Όταν μιλάμε για disbursements εννοούμε ένα μεγάλο κουτί από τιμολόγια, που τακτοποιούνταν με χειροκίνητες διαδικασίες, στο οποίο κυριολεκτικά… χάνεσαι. Σταδιακά, λοιπόν, δημιουργήσαμε εσωτερικά ένα λογισμικό για την καλύτερη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων.Έπειτα από πέντε χρόνια στη Thenamaris, το 2018, μεταπήδησα στον όμιλο του Πέτρου Παππά, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του supervisor στα λιμανιάτικα έξοδα. Παρακολουθούσα, δηλαδή, τα tankers της Product Shipping που ασχολούνταν στη spot αγορά, δουλεύοντας απευθείας με τον Αλέκο Παππά (γιος του Πέτρου), ο οποίος μου έμαθε πάρα πολλά».

Πώς γεννήθηκε η Harbor Lab;

«Βλέποντας τον όγκο των εγγράφων και την έλλειψη τεχνολογικά ανεπτυγμένων λύσεων στον κλάδο, πήρα γρήγορα την απόφαση να ξεκινήσω να σχεδιάζω το λογισμικό “έξυπνης” διαχείρισης των εξόδων και να μιλήσω με τη βιομηχανία για να δω αν και οι υπόλοιπες εταιρείες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα διαχείρισης.Το 2019 προσέλαβα έναν σχεδιαστή λογισμικού, ο οποίος προχώρησε το εγχείρημα. Μόλις ολοκληρώθηκε το λογισμικό, τέλη 2019 – αρχές 2020, ξεκίνησα να το παρουσιάζω στη βιομηχανία. Το feedback που έλαβα ήταν πολύ θετικό, κάτι που μου έδωσε τη δύναμη να δηλώσω την παραίτησή μου στον όμιλο Παππά.Στις 10 Μαρτίου 2020 το software “βγήκε στον αέρα” και γεννήθηκε η Harbor Lab. Την ίδια ημέρα η Product Shipping ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί, ούσα, έτσι, ο πρώτος μας πελάτης, γεγονός που έδειξε και την εμπιστοσύνη που είχε ο κ. Παππάς στο όραμά μου.Δύο μέρες μετά, όμως, έκλεισαν τα πάντα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κι ενώ είχα σχεδιάσει να παρουσιάσω το λογισμικό στη διεθνή αγορά. Έτσι, προσανατολιστήκαμε στην Ελλάδα. Δυστυχώς, υπάρχει η παρανόηση ότι η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στην τεχνολογία. Αυτός είναι και ο λόγος που ήθελα να προωθήσω τη λύση μας στο εξωτερικό.Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε και οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αγκάλιασαν τη Harbor Lab. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Από εκεί που είχαμε στόχο μέχρι το τέλος του 2020 να έχουμε 20 πλοία στην πλατφόρμα, καταλήξαμε να έχουμε 220».

 

Με ποιον τρόπο λειτουργεί η πλατφόρμα;

«Εμείς λαμβάνουμε από τον κάθε πλοιοκτήτη δεδομένα, όπως το όνομα και η ταυτότητα IMO του πλοίου, τους ανθρώπους της εταιρείας με τους οποίους επικοινωνούμε και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τον λογαριασμό του μέσα στο λογισμικό. Κάθε φορά που ένα πλοίο ταξιδεύει σε ένα λιμάνι, πραγματοποιούμε ραντεβού με τον ναυτιλιακό πράκτορα, κάτι που πλέον γίνεται και μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτός ειδοποιείται μέσω email, εισέρχεται στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του και βάζει μέσα το προ-τιμολόγιο.Η μοναδικότητα της πλατφόρμας έγκειται σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ανάλυση κάθε λιμανιού (port analysis). Έχουμε μία ομάδα από εργαζόμενους με μαθηματικό background, η οποία μιλά απευθείας με τις λιμενικές αρχές ανά τον κόσμο, λαμβάνει την ταρίφα, τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται κάθε έξοδο σε κάθε λιμάνι, τερματικό και αγκυροβόλιο, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει σε πολλές περιπτώσεις και μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.Η ομάδα λαμβάνει το έγγραφο από τον πράκτορα, το χωρίζει και γράφει έναν αλγόριθμο για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται κάθε έξοδο. Οπότε, όταν ο πράκτορας εισέλθει στην πλατφόρμα και βάλει το εξοδολόγιό του σε αυτήν, τρέχει από πίσω αλγόριθμος, ο οποίος ενημερώνει τον πλοιοκτήτη ποια έξοδα πρέπει να πληρώσει, αν έχει υπερχρεωθεί από έναν πράκτορα χωρίς λόγο και γενικά όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες κόστους.Το δεύτερο στοιχείο είναι το “request functionality”. Πρόκειται για μία διαδικασία, κατά την οποία όταν ένα πλοίο πηγαίνει σε ένα λιμάνι, ο χρήστης της πλατφόρμας μας μπορεί να ζητήσει πολλαπλές προσφορές από λιμενικούς πράκτορες για διάφορες υπηρεσίες. Με την αποστολή του κόστους από τους πράκτορες, ο χρήστης πατά ένα κουμπί και αμέσως δημιουργείται ένας συγκριτικός πίνακας ο οποίος απεικονίζει ποιος πράκτορας είναι φθηνότερος. Μέσω της πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να διαπραγματευτεί τις τιμές και να κλείσει το ραντεβού με τον πράκτορα. Σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζουμε δύο μοντέλα. Είτε η ναυτιλιακή παίρνει εσωτερικά το λογισμικό και αν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά ή η υπηρεσία γίνεται outsource σε εμάς και αναλαμβάνουμε εμείς τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους τους.Το πρώτο κομμάτι αφορά την εμπορική διαχείριση ενός πλοίου στη spot αγορά, ενώ το δεύτερο τους πλοιοκτήτες ή τους technical managers μίας εταιρείας. Στο κομμάτι του software διαθέτουμε το μονοπώλιο διεθνώς, ενώ στο κομμάτι του outsourcing υπάρχουν δύο ακόμη εταιρείες στην Ινδία».

Σε υψηλά επίπεδα η απόδοση της επένδυσης στην πλατφόρμα

Πόσο αποτελεσματική είναι η πλατφόρμα διαχείρισης των εξόδων ενός πλοίου κατά τον ελλιμενισμό του;«Αυτήν την στιγμή η πλατφόρμα της Harbor Lab προσφέρει μέση απόδοση επένδυσης (ROI: Return on Investment) 1 προς 9 για την εμπορική διαχείριση και 1 προς 16 για την τεχνική διαχείριση. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 ευρώ που βάζεις στην πλατφόρμα παίρνεις πίσω 9 ή 16. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ROIs για μία ναυτιλιακή από μία ψηφιακή πλατφόρμα ή ένα λογισμικό.Ξεκινώντας, ένας εργαζόμενος της εταιρείας ήταν υπεύθυνος για έξι πλοία. Πλέον και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε, ένας είναι υπεύθυνος για 40 βαπόρια, οπότε εκτός από σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, πετυχαίνουμε και εξοικονόμηση χρόνου».

Ποιο είναι το αποτύπωμα της εταιρείας;

«Η εταιρεία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με δύο ανθρώπους. Σήμερα, είμαστε 52 και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να διαθέτουμε πάνω από 100 εργαζόμενους. Με τα τωρινά δεδομένα, ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώνεται περίπου σε 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.Στην πλατφόρμα είναι εγγεγραμμένα 750 πλοία. Πέρα από τον Γιάννη Μαρτίνο και τον όμιλο Πέτρου Παππά, έχουμε πελάτες, όπως η οικογένεια Δράγνη, η Kyklades Maritime, η Pleiades Shipping, ενώ κάνουμε ανοίγματα και στο εξωτερικό. Πρώτος μας πελάτης στη Γερμανία ήταν το pool ΤMA Bulk, ενώ αναμένουμε τις πρώτες μας συνεργασίες και με ναυλωτές στο Λονδίνο. Τέλος, πρόσφατα κλείσαμε ως πελάτη τον πρώτο μας ναυλωτή, την εταιρεία Olam με έδρα τη Σιγκαπούρη. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη γραφεία στο Λονδίνο, ενώ σύντομα θα επεκταθούμε σε Κοπεγχάγη και Σιγκαπούρη.Σε επίπεδο επενδύσεων, δημιουργήσαμε τη Harbor Lab, συγκεντρώνοντας περίπου 150.000 ευρώ από angel investors, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γιάννης Μαρτίνος, και πλέον φτάσαμε στη χρηματοδότηση ρεκόρ των 6,1 εκατ. ευρώ.Ως οργανισμός δίνουμε, επίσης, μεγάλη έμφαση στην παροχή καλών συνθηκών εργασίας, υιοθετώντας μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Πέρα από τις παροχές που προσφέρουν κι άλλες εταιρείες, φροντίζουμε να έχουμε δύο φορές την εβδομάδα συνεδρίες γιόγκα και μία φορά έναν life coach. Η ψυχική υγεία και η αποφόρτιση των εργαζομένων είναι προτεραιότητα, κάτι που αντιληφθήκαμε σε μεγάλο βαθμό μετά την πανδημία. Επίσης, έχουμε ένα πολύ ευέλικτο τρόπο εργασίας είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο. Αυτοί και ήταν οι βασικοί λόγοι που μας έδωσαν ξανά φέτος τη διάκριση “Best place to work”».

Πώς βλέπετε το μέλλον της εταιρείας;

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην τεχνολογία, προσλαμβάνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους. Η χρηματοδότηση, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, θα μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένας από τους στόχους είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία ένταξης μίας εταιρείας στην πλατφόρμα, προκειμένου να μη χρειάζεται να μας δίνει έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Και σε τελική ανάλυση να αναπτύξουμε σε τέτοιον βαθμό τους αλγορίθμους, ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνονται αυτοματοποιημένα με μία απλή ανάγνωση του pdf αρχείου του εξοδολογίου.Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να πετύχουμε μία αναλογία ένας εργαζόμενος προς 200 βαπόρια.Σε τρία χρόνια από σήμερα εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια πολύ καλά αποτελέσματα που θα κάνουν τη διαφορά. Για μία startup ένας μήνας αντιστοιχεί σε έναν χρόνο, επομένως τα τρία χρόνια φαίνονται ένα σταθερό, μακρόπνοο πλάνο».

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος ναυτιλιακός τεχνολογικός κόμβος;

«Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά μυαλά, ιδιαίτερα στο κομμάτι της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών. Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτερες -κατά τη γνώμη μου- ναυτιλιακές startups εδρεύουν στην Ελλάδα. Είμαστε δίπλα στους Έλληνες εφοπλιστές, ακούμε και μαθαίνουμε τι θέλουν και αντίστοιχα οι πελάτες μας είναι πολύ πρόθυμοι να μας κατευθύνουν. Επομένως, έχουμε τις προδιαγραφές για να γίνουμε ναυτιλιακό τεχνολογικό hub.Βέβαια, η χώρα μας έχει ακόμη ορισμένα προβλήματα να λύσει. Ένα απ’ αυτά είναι οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες, ειδικά για μία startup, αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω ανάπτυξη. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, παρέχονται ελαφρύνσεις σε νεοφυείς εταιρείες για να μπορέσουν να “μεγαλώσουν”.Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία, διότι οι startups μπορούν να λειτουργήσουν και σαν μοχλός “brain regain”. Εμείς έχουμε φέρει αρκετούς Έλληνες από το εξωτερικό. Ο CFO της εταιρείας εργαζόταν στην BlackRock στο Λονδίνο, ενώ ο COO ήταν επικεφαλής εμπορευμάτων στη Shell. Πρέπει να μας δοθούν κίνητρα να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας, χωρίς να το σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές, λόγω των παραπάνω εμποδίων».

https://www.naftemporiki.gr/maritime/1422517/brain-regain-me-mochlo-tis-naytiliakes-startups/

 

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΕΜΠ: Ιδρύθηκε η νέα εταιρεία τεχνοβλαστού TopoTronics – Τι θα προσφέρει.

Metsovio.jpg
https://ntua.gr/el/

Το πρώτο προϊόν του τεχνοβλαστού είναι ένας καινοτόμος γεωδαιτικός δορυφορικός δέκτης εντοπισμού (GNSS) χαμηλού κόστους.Εγκρίθηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ η ίδρυση της εταιρείας τεχνοβλαστού με την επωνυμία «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η TopoTronics είναι ο έκτος κατά σειρά ίδρυσης τεχνοβλαστoύ του ΕΜΠ.Η TopoTronics ιδρύθηκε από το μέλος ΕΔΙΠ Δρα Γεώργιο Πηνιώτη και τον ερευνητή Δρα Αθανάσιο Μπίμη, από το Εργαστήριο Γεωδαισίας (Τομέας Τοπογραφίας) της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, με σκοπό την ανάπτυξη υλικού (hardware) και λογισμικού (software) για τη συλλογή, διαχείριση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων. Το πρώτο προϊόν του τεχνοβλαστού είναι ένας καινοτόμος γεωδαιτικός δορυφορικός δέκτης εντοπισμού (GNSS) χαμηλού κόστους, συνοδευόμενος από Android λογισμικό οδήγησης και διαχείρισης των δεδομένων.Αναλυτικότερα, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου του, ο τεχνοβλαστός TopoTronics θα προσφέρει τα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:

– Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση καινοτόμου ολοκληρωμένου εξοπλισμού, κυρίως χαμηλού κόστους, για τη συλλογή και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, με συνοδευτικό λογισμικό οδήγησης του εξοπλισμού και επεξεργασίας των δεδομένων.

– Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση προσαρμοσμένου (custom) λογισμικού (οδήγησης hardware, συλλογής και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων).

– Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και υλοποίησης προσαρμοσμένων λύσεων εξοπλισμού και συνοδευτικού software οδήγησης και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων για εξειδικευμένες εφαρμογές.

– Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης με εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία και ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων.Απώτερο στόχο του τεχνοβλαστού αποτελεί η εξέλιξη, η αυτοματοποίηση και η διασφάλιση των συνήθων μεθόδων και πρακτικών συλλογής γεωχωρικών δεδομένων, για τη διευκόλυνση των μηχανικών και των απλών χρηστών στο ύπαιθρο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

«Στελθ»: Τεχνολογία ελληνικής εταιρίας κάνει «αόρατες» ένοπλες δυνάμεις.

stelu-696x392.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι μια νέα δραστηριότητα, σήμερα όμως αποτελεί περιζήτητη τεχνολογία για τους αμυνόμενους σε έναν πόλεμο.Με ελληνικές παρουσίες πραγματοποιήθηκε η διεθνής έκθεση IDEX 2023, με θέμα την αμυντική τεχνολογία, στο εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι.Στο πλαίσιο της έκθεσης μια ελληνική εταιρία έδειξε στο κοινό με ποιόν τρόπο τα διδάγματα στο πεδίο των επιχειρήσεων που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις τρέχουσες πολεμικές συρράξεις μπορούν να απαντηθούν από made in Hellas τεχνολογίες. Κι έτσι προέκυψαν οι ελληνικές λύσεις απόδοσης «στελθ», μια τεχνολογία ελληνικής εταιρίας που κάνει «αόρατες» από τον εχθρό τις ένοπλες δυνάμεις.«Οι Έλληνες είναι πάντα πρωτοπόροι σε πάρα πολλές τεχνολογίες, ίσως το “σύστημα” είναι αυτό που δεν επιτρέπει και δεν ευνοεί στο να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες. Το τεχνολογικό υπόβαθρο και η ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών όμως δεν υπολείπεται σε τίποτα (σ.σ των συναδέλφων τους) ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν ανάγκες και μεγαλουργήσουν σε τομείς που θεωρούνται πολύ υψηλής τεχνολογίας. Αυτό μάλιστα το αντιμετωπίζουμε όταν λέμε ότι αυτή είναι μια ελληνική τεχνολογία. Αρχικά υπάρχει μια δυσπιστία και μια καχυποψία”, εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM” ο κ.Κοσμάς Πρασσάς, γενικός διευθυντής της εταιρείας Intermat Group SA που παρουσίασε στις ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπείες τις συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν βγει από ελληνικά τμήματα Έρευνας και Τεχνολογίας.“Η τεχνολογία αυτή έχει αρχίσει τώρα και γίνεται αναγκαία γιατί οι θερμικοί αισθητήρες όπως και τα συστήματα εντοπισμού και κατάδειξης στόχου, είναι διαδεδομένα αυτή τη στιγμή στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Με την χρήση της τεχνολογίας μας και των προϊόντων μας τα επικαλυπτόμενα μέσα και συστήματα γίνονται “αόρατα” από τον εχθρό και προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό”, εξήγησε ο κ.Πρασσάς που περιέγραψε πως οι ελληνικές λύσεις απόδοσης “στελθ” χαρακτηριστικών σε οχήματα, κρίσιμα συστήματα μιας χώρας, δεν είναι μια νέα δραστηριότητα, σήμερα όμως αποτελεί περιζήτητη τεχνολογία για τους αμυνόμενους σε έναν πόλεμο.“Εμείς δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της έρευνας και παραγωγής ειδικών χρωματικών επικαλύψεων αντιθερμικής και stealth τεχνολογίας με σκοπό την επικάλυψη στόχων, τεθωρακισμένων, πλοίων κ.ο.κ ώστε να καθίστανται αόρατα στα εχθρικά μάτια που χρησιμοποιούν θερμικούς αισθητήρες. Αισθητήρες που βρίσκουμε σε drones, σε αντιαρματικά όπλα όπως και σε σκοπευτικά συστήματα,” εξήγησε ο κ.Πρασσάς που περιέγραψε πως πάνω στη συγκεκριμένη ελληνική τεχνολογία, η εταιρία εργάζεται εδώ και 25 χρόνια με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο. “Πρόκειται για μια ώριμη τεχνολογία, δεν πρόκειται για μια start-up (σ.σ τεχνολογική λύση). Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες στο παρελθόν και έχουμε πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη με συνολικά 15 χώρες στη διάρκεια της δραστηριοποίησης μας διαχρονικά σε αυτόν τον τομέα,” ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εταιρίας που φιλοδοξεί να καλύπτει προσωπικό και αντικείμενα ώστε να μην τα βλέπει ο αντίπαλος.

Νέες made in Hellas λύσεις που παρουσιάστηκαν στην IDEX 2023

Το νέο που ελληνική εταιρία έφερε στην μεγάλη διεθνή ειδική έκθεση είναι- όπως το περιέγραψε ο κ.Πρασσάς- μια σειρά από ειδικά αυτοκόλλητα αντι-αποκάλυψης: «Είναι αυτά που ονομάζουμε cameleon skins ή stealth wrap film. Πρόκειται για ένα φίλμ που είναι ήδη βαμμένο και ο χρήστης μπορεί να επικολλήσει σε οποιοδήποτε σύστημα θέλει να καταστήσει άμεσα αόρατο από τον εχθρό. Παρουσιάσαμε όμως στις ΕΔ του κόσμου και ειδικές στολές προσωπικού που αποσκοπούν στο να μην μπορεί να εντοπιστεί ο μαχητής από τα συστήματα και τις διόπτρες του εχθρού”, εξήγησε ο ίδιος και τόνισε πως τα συστήματα αυτά “είναι 100% Made in Greece αφού όλα γίνονται στην Ελλάδα”, με πρώτες ύλες βέβαια που δύνανται να προέλθουν από όλο τον κόσμο.“Η παραγωγή είναι 100% της δικής μας ελληνικής εταιρίας. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.Άλλωστε βλέπει κανείς τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα βόρεια της Ευρώπης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή παλαιότερα στην Αρμενία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Βλέπουμε λοιπόν την ευρεία διάδοση των ‘ματιών’ στον ουρανό που εντοπίζουν κάθε στόχο ο οποίος με θερμότητα, έχει τη λεγόμενη heat signature με αποτέλεσμα να τον στοχοποιούν και να τον καταστρέφουν άμεσα”, συμπλήρωσε ο Έλληνας ειδικός. “Συνεπώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί αυτή τη στιγμή καθώς και μετά από τις εμπειρίες που υπάρχουν (σ.σ σε πεδία μαχών), η σημασία (σ.σ του περιορισμού του ίχνους ενός στόχου) έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους χρήστες οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο”, κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εταιρίας.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1449104/stelth-technologia-ellinikis-etairias-kanei-aorates-enoples-dynameis/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ρομπότ φρούρησης διαστημικής τεχνολογίας με ελληνική υπογραφή.

roverhtr1.jpg
Πηγή φωτό HTR

Η εταιρεία HTR μιλά στη «Ν» για την επαναστατική της τεχνολογία.Τα τελευταία χρόνια η ελληνική εταιρεία HTR έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη μιας ειδικής τεχνολογίας τροχών οι οποίοι επιτρέπουν την κίνηση σε φυσικά εδάφη με ελάχιστη ενέργεια. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά για ρομποτικά οχήματα πλανητικής εξερεύνησης. Η HTR έχει υπογράψει συμβόλαια χρήσης των τροχών αυτών για την Σελήνη με αμερικανικές εταιρίες  ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορες άλλες.Πέρα από την χρήση στο Διάστημα αυτοί οι τροχοί φαίνονται κατάλληλοι και για επίγειες εφαρμογές, όταν αυτές απαιτούν λειτουργία επί παντός εδάφους με ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση. Μια τέτοια εφαρμογή βρίσκεται σε αυτόνομα οχήματα φρούρησης με χρήση κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.Το Naftemporiki.gr μίλησε με τον Δρ. Αναστάσιο Κατελούζο, επιστημονικό συνεργάτη της HTR για τις εφαρμογές των τροχών αυτών.«Η HTR προτείνει την χρήση ενός συστήματος με βάση μια υπάρχουσα, ιδιαίτερα βελτιστοποιημένη πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε από την HTR κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών. Το μηχάνημα έχει μήκος πάνω από 2 μέτρα και ύψος 1,5 μέτρο. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηλιακά κινούμενα οχήματα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η βελτιστοποίησή του επιτρέπει τη λειτουργία του με ηλιακή ενέργεια, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την εφαρμογή. Η τρέχουσα κατάσταση του μηχανήματος είναι λειτουργική. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με καινοτόμα στοιχεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες ανάλογες δοκιμές» μας είπε ο Δρ. Κατελούζος.

Πού βασίζεται το όλο σύστημα;

Σε φωτοβολταϊκά στοιχεία, που εξασφαλίζουν απεριόριστη αυτονομία, μέσω φόρτισης μπαταριών και τροχούς μεταβλητής στιβαρότητας, που συμπεριφέρονται σαν υβρίδιο συμβατικού τροχού και ερπύστριας. Κατά συνέπεια εξασφαλίζεται μικρή κατανάλωση ενέργειας, αλλά και πολύ καλά χαρακτηριστικά κίνησης/πρόσφυσης. Χαρακτηριστικά αυτόνομου ελέγχου, με την εκπαίδευση του λογισμικού, ώστε να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδρομή με τον ταυτόχρονο εντοπισμό εμποδίων.

Σε ποιες εφαρμογές μπορεί να χρησιμεύσει ένα τέτοιο όχημα;

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων κάθε χώρας, απασχολείται σε ρόλους φύλαξης. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα περνούν δεκάδες χιλιάδες ώρες σε μια σκοπιά, ή κάνοντας περιπολία. Είναι μία τεράστια απώλεια ανθρωπίνων πόρων. Συνεπώς, οι εφαρμογές που μπορούμε να περιμένουμε από ένα τέτοιο σύστημα, επικεντρώνονται καταρχήν στην περιφρούρηση ευαίσθητων περιοχών, όπως πχ στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.λπ. Τέτοιου είδους εφαρμογές ουσιαστικά θα μπορούσαν να απομπλέξουν χιλιάδες στρατιώτες από παρόμοιες υπηρεσίες, υπό τον όρο βέβαια ότι τα συστήματα θα μπορούν να «τρέξουν» με αρκετή αυτονομία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χειριστής θα πρέπει να μπορεί να ελέγξει αρκετές δεκάδες οχήματα. Αυτό φαίνεται να είναι εφικτό με τις τεχνικές swarming που είναι σήμερα διαθέσιμες. Χρησιμοποιώντας τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, που μεταφέρουν τα οχήματα, ελαχιστοποιούν τις ανάγκες ανθρώπινης επέμβασης (για επαναφόρτιση κ.λπ.). Αυτή η δυνατότητα ανοίγει την πόρτα και για άλλες πιο «εξωτικές» μελλοντικές εφαρμογές.

roverhtr.jpg πηγή φωτό HTR

Ποιες μπορεί να αυτές οι εξωτικές εφαρμογές;

Μία από αυτές διαπιστώθηκε και από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας σε μια πρόσφατη δημοσίευση του για το όχημα μας. Εκεί διατυπώνεται το σενάριο χρήσης του συστήματος σε καιρό πολέμου, σε αποστολές «αυτοκτονίας», βαθιά στα μετόπισθεν του εχθρικού εδάφους. Oμάδες τέτοιων συστημάτων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θύλακες κρούσης, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αποσπάσει δυνάμεις του για να τα αντιμετωπίσει».Αντίστοιχα και από την πλευρά μας, βλέπουμε στις δυνατότητες του συστήματος να συνεχίζει να «υπερασπίζεται» το πάτριο έδαφος, πχ σε διασπορά πάνω σε δυσπρόσιτες η ορεινές περιοχές, ακόμα και όταν οι ανθρώπινοι υπερασπιστές της περιοχής έχουν πέσει. Αυτό δημιουργεί «άρνηση αποτελέσματος» για τον αντίπαλο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της HTR;

Είμαστε σε φάση ανάπτυξης και δοκιμών. Χρειαζόμαστε χιλιάδες ώρες λειτουργίας με τέτοια συστήματα σε διάφορα περιβάλλοντα και υπό διάφορες συνθήκες, πριν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα όχημα έτοιμο να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1479451/rompot-froyrisis-diastimikis-technologias-me-elliniki-ypografi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης